Много бременни се чудят дали могат да изпият чаша червено вино на празничната трапеза. Лекарите не дават еднозначен отговор на това, въпреки че пиенето на малко количество от тази напитка е дори полезно за организма. Статията ще разгледа подробно ефекта на червеното вино върху жената и нейния плод през 1 - 3 триместър на бременността и ще определи най-подходящата доза от тази напитка..

Ползите от червеното вино

Червеното вино е може би най-безопасната алкохолна напитка, която съществува. В допълнение, той съдържа много полезни вещества, които имат благоприятен ефект върху човешкото тяло и укрепват имунната му система. Някои диетолози дори са включили тази напитка в някои уелнес диети..

Основният компонент на виното е гроздето. Това зрънце съдържа огромни резерви от антиоксиданти, което му придава много полезни свойства. Калоричното съдържание на напитката не е голямо, само 65-70 Kcal на 100 ml.

Неукрепеното червено вино има много полезни и лечебни свойства:

 • Предотвратява отрицателните възрастови промени в тялото, предотвратява стареенето на кожата. Плодовете съдържат мощен растителен антиоксидант, който помага да се неутрализират свободните радикали и по този начин им пречи да разрушат клетъчната структура на тялото.

Справка! Според някои съобщения дневният прием на малко количество червено вино (не повече от 50 грама) може да удължи живота в продължение на няколко години..

 • Има положителен ефект върху сърдечния мускул, намалява вероятността от инфаркт, инсулт, намалява риска от исхемия и поддържа съдовата еластичност. Този ефект се дължи на голямото количество процианиди, съдържащи се в напитката. Тези, които от време на време си позволяват да изпият малка чаша естествено червено вино, по-рядко търсят помощ от кардиолози.
 • Разрежда кръвта, предотвратява образуването на кръвни съсиреци, увеличава съдържанието на хемоглобин в кръвта. Тези, които редовно правят общи кръвни тестове и поне от време на време пият точно червената напитка, отбелязват добри показатели в резултатите си и от време на време резултатите стават все по-добри и по-добри.
 • Има положителен ефект върху зрението. Подобрява зрителната острота, предотвратява развитието на заболявания на зрителните органи, предотвратява появата на такива опасни заболявания като катаракта и глаукома.
 • Намалява нивата на "лошия" холестерол. При здрави хора холестеролът пада с 9% и ако преди пиене на напитката нормата му е била надвишена, то след глътка пенливо вино тази цифра намалява с около 12%.
 • Повишава имунитета, което от своя страна помага за предотвратяване на различни вирусни и инфекциозни заболявания. Намален е рискът от развитие на чревни инфекции и заболявания на стомашно-чревния тракт. Подобрява краткосрочната памет, увеличава способността за възприемане на нова информация.
 • Има положителен ефект върху състоянието на устната кухина. Предотвратява развитието на кариес, възпаление на венците и укрепва зъбния емайл.
 • Намалява вероятността от неблагоприятно въздействие на ултравиолетовите и рентгеновите лъчи върху човешкото тяло.

Качественото вино помага за преодоляване на редица негативни промени в организма, за справяне с диария, анемия и хиповитаминоза. След сериозно заболяване възстановяването настъпва по-бързо. Горещият алкохолен десерт с лимон и захар е отлично средство срещу бронхит, пневмония и грип.

Важно! Всички изброени полезни свойства на виното са характерни за естествените напитки, които в производствения процес са преминали през всички етапи и са спазвали технологичните стандарти и не съдържат никакви синтетични добавки и подсладители. Периодът на отлежаване и условията на съхранение играят важна роля.

Червено вино по време на бременност:

- в 1 триместър

Първият триместър съдържа много важни събития и промени в тялото на жената. По време на зачеването започва да протича процесът на формиране на нов живот, полагат се всички жизненоважни органи и системи. Този процес е изключително изразен, така че жената трябва да обръща двойно внимание на тялото си..

Експертите препоръчват да се въздържате от пиене на червено вино до 17 гестационна седмица. Това се дължи на факта, че току-що започналият вътрематочен живот все още е много крехък и дори малки дози алкохол могат да му повлияят вредно..

През първия триместър жената е важна за мира и придържането към здравословен начин на живот. Както физически, така и психически, жената трябва да е в комфорт, а дозите незначителен алкохол могат да нарушат баланса и да повлияят неблагоприятно на благосъстоянието на бъдещата майка. Това от своя страна ще доведе до негативна реакция на бебето в утробата. Това не бива да се допуска, затова е по-добре да откажете червеното вино..

Можете ли да пиете вино по време на бременност?

Статии за медицински експерти

Списъкът на забранените по време на бременност напитки включва алкохол. Мненията на медицинските представители относно употребата на вино по време на бременност обаче се различават. Някои лекари твърдят, че виното по време на бременност е опасно, почти отровно вещество, докато други лекари са склонни да вярват, че малките дози добро вино са лекарство.

Данните от чужди експерименти също говорят в полза на алкохолна напитка, която помага на жените да забременеят. Изследователи от Великобритания разкриха фактите за благоприятния ефект на виното върху вътрематочното развитие на бебето.

Самите бременни жени се разделят на такива, които дори не могат да чуят за алкохолна напитка и които не са в състояние да устоят на желанието да отпият няколко глътки вино.

Възможно ли е вино по време на бременност?

Ами възможността за алкохолен синдром при плода? Ако това мнение е дълбоко вкоренено в мозъка ви, тогава пиенето на вино по време на бременност и след това да се измъчвате в съмнения, явно не си заслужава. Ако бъдещата майка няма никакви притеснения, тогава глътка качествено вино може да ви е от полза.

Предпочитание за бременна жена трябва да се дава на висококачествени, скъпи сортове сухо червено вино или кагор. Малки дози (лъжица) повишават нивото на хемоглобина в кръвта, което не е необичайно при носене на бебе. За някои бъдещи майки виното помага за справяне с токсикозата и предизвиква апетит.

На въпроса "възможно ли е вино по време на бременност?" - има два напълно противоположни отговора. Избирайки положителен отговор, трябва да се помни, че в случай на горещо желание да опитате напитката на бременна жена, можете само да отпиете.

Британски изследователи наблюдават деца, чиито майки си позволяват малко количество вино по време на бременност. В резултат на това такива бебета изпревариха развитието си (те бяха по-общителни, знаеха повече цифри, букви, цветове) на своите връстници, чиито майки напълно се отказаха от алкохола по време на бременността. Според британски учени бременната жена може да изпие до шест чаши вино или ликьор, както и до три литра бира на седмица. Бременните жени, които пият големи количества алкохол, раждат бебета с редица отклонения.

Подобни експерименти не са провеждани у нас, никой няма да каже как виното ще повлияе на всяко конкретно бебе. Лекарите предупреждават, че в началото на бременността (до седемнадесет седмици) не можете да пиете алкохол.

Вредна ли е чаша вино по време на бременност?

Защо има толкова много различия в мненията относно виното, докато чакате бебе? От една страна, "за" британски учени и способността на напитката да повишава хемоглобина, а от друга, вредно въздействие върху развиващия се плод. Начинът на нашия живот, изпълнен с празници и празнични тържества, поражда в нас определена нужда да консумираме алкохол. Нито корпоративно парти на работното място, нито рожден ден със семейството не могат без алкохол. Естествено е трудно за жена в състояние да се откаже от алкохола, ако не иска да рекламира бременност или има зависимост.

"Чаша вино ще боли ли по време на бременност или не?" - труден въпрос. Проучвания на чуждестранни лекари, които говорят за ползите от виното и допустимото количество до шест чаши седмично, са поставени под съмнение от някои. Както се казва, това, което е добре за руснак, след това смърт за германец и обратно. Не са провеждани вътрешни медицински проучвания за ефекта на виното върху развитието на плода и протичането на бременността, поради което не е възможно да се твърди еднозначно за ползите / вредите от виното..

Медицинската практика показва, че алкохолът може да навреди на детето, както в началото на вътрематочното развитие, така и в края на бременността..

Какво представлява умерената консумация на алкохол и какво е безопасна чаша вино по време на бременност? Като начало чашата за вино е доста голям съд. Ако говорим за безопасност, тогава трябва да се задълбочите в концепцията за порция вино и честотата на употреба..

И така, порция алкохол е с обем не повече от 10 ml. етилов алкохол. Всяка бутилка има указание за процента на алкохол. Виното обикновено съдържа 12%. В обем от 125 ml / 150 ml, съответно, има повече от една порция (1,52) алкохол. Докато лекарите позволяват на бъдещата майка да пие една или две порции алкохол не повече от два пъти седмично. Също така трябва да се има предвид, че е лесно да се увеличи допустимата норма у дома, а в ресторантите вината се наливат в чаши, понякога съдържащи три порции алкохол..

Сухо вино

Не само алкохолът, съдържащ се във виното, има отрицателен ефект върху плода, но и неговите преработени продукти в тялото на майката. Алкохолът причинява спазъм в съдовете на плацентата или пъпната връв, провокирайки недостиг на кислород и хранителни вещества.

Ако бременна жена е привлечена от вино, това може да се дължи на липса на витамини от група В. Ако имате непоносимо желание да пиете, можете да отпиете от сухо червено вино по време на бременност. Просто не пийте по никаква причина през всичките девет месеца. Злоупотребата с алкохол е изпълнена със спонтанен аборт, дефекти в развитието и всякакви пороци. Освен това напитките, съдържащи алкохол, влияят отрицателно върху генетичната клетъчна структура на ембриона, променяйки структурата на ДНК, като по този начин причиняват появата на вродени деформации. Неконтролираната консумация на вино по време на бременност засяга функционирането на централната нервна система, което води до нарушено интелектуално ниво и поведенчески характеристики.

Вино без алкохол

Безалкохолното вино може да бъде добра алтернатива за бременни жени. Съдържанието на алкохол в този продукт е не повече от 0,5% (както в кефира). Виното преминава през всички етапи на производство и преди бутилиране от него се отстранява етилов алкохол. Това се прави в специален контейнер с помощта на вакуум..

Всички микроелементи, витамини, ензими и органични киселини се запазват във виното. Безалкохолното вино по време на бременност и не само се счита за диетична, лечебна напитка. Този вид вино е посочен в случаи:

 • заболявания на стомашно-чревния тракт поради ниска киселинност (например, хроничен гастрит);
 • астения (хронична умора);
 • цироза на черния дроб;
 • хипертония.

Виното без алкохол има тонизиращи свойства и подобрява апетита. Когато се използва, холестеролът не се окислява, което предотвратява появата на атеросклеротични плаки в съдовете и понижава налягането. Безалкохолното вино помага за смилането на месните протеини, но в същото време съдържа два до три пъти по-малко калории.

Пиенето на вино без алкохол по време на бременност трябва да бъде внимателно:

 • съставът може да включва вредни вещества и химикали, които отровят тялото ви и вашето бебе;
 • развитие на алергични прояви е възможно поради наличието на сяра или плесен във виното. Методът за борба със сорта грозде или вредителите също може да доведе до неприятни последици;
 • има по-кратък период на отлежаване от виното, съдържащо алкохол;
 • има висока цена, което я прави не винаги достъпна и причинява появата на много опасни фалшификати.

Във всеки случай, вино с ниско алкохолно съдържание се препоръчва да се пие умерено, не повече от чаша седмично и ако сте уверени в качеството на продукта.

бяло вино

Белите вина се произвеждат от бяло, червено и розово грозде чрез отделяне на кожата от пулпата. Антиоксидантите в белите вина се усвояват по-добре поради по-ниското им съдържание, отколкото в червените сортове. Сортовете с бяла светлина имат благоприятен ефект върху белодробната функция и сърдечния мускул, показани са при анемия.

Пиенето на бяло вино по време на бременност не се счита за най-добрият вариант в сравнение с червеното. Червеното вино обаче кара кръвоносните съдове да се разширяват, причинявайки замаяност и обща слабост..

Всичко е индивидуално, така че ако искате да отпиете глътка вино по време на гестационния процес, трябва да отдадете предпочитание на безалкохолен продукт с най-високо и за предпочитане доказано качество.

червено вино

Интересен факт е, че през предсъветския период по време на бременност като диета се предписва малко червено сухо вино. Сухите червени сортове имат благоприятен ефект върху хемопоезата, премахват токсичните вещества от тялото. Висококачественото червено вино съдържа полезни минерали, витамини В и Р, които намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци.

Кагор или червено вино по време на бременност след седемнадесет седмици е позволено да се пие, ако:

 • той е с високо качество, без добавена захар, хинин, изкуствени добавки, оцветители и др.;
 • порцията му не е повече от 100мл.

В случаите, когато е необходимо да се реши проблемът с ниския хемоглобин, можете да прибегнете до използването на червено вино, богато на калий, калций, натрий, магнезий, желязо, цинк, селен, мед, както и биологично активни вещества. Но е възможно да се увеличи хемоглобинът и други безалкохолни продукти: говеждо месо, черен дроб, магданоз, елда, банани, сок от нар, шипки. Изброените видове храни са показани при лечението и профилактиката на анемия..

Позволяването на вино по време на бременност или не е съзнателен избор на самата жена, която разчита на здравия разум и личните чувства..

Сухо червено вино

Пиенето на сухо червено вино по време на бременност стана не само възможно, но и полезно. Нов поглед към алкохола се дължи на способността на червеното вино да повишава хемоглобина, да облекчава токсикозата и да подобрява апетита.

Редица изследователи твърдят, че червените вина имат благоприятен ефект върху сърцето, справят се с безсънието. Разбира се, допустимо е да се изпива лъжица алкохолна напитка или малко количество безалкохолно вино (не повече от 100 ml).

Не трябва да забравяме за опасностите от алкохола през първите 17 седмици от вътрематочното развитие. Чувството за пропорция и осъзнаването на отговорността за физическото и психическото развитие на нероденото дете трябва да играят решаваща роля по въпроса „трябва ли да пия вино по време на бременност или не?“.

Домашно вино

Домашно приготвеното вино е нискоалкохолен и лечебен продукт. Тази напитка има няколко предимства:

 • липса на химикали и вредни примеси (особено ако са направени от самостоятелно отгледани плодове, плодове и др.);
 • производственият процес и условията на съхранение се контролират директно от вас;
 • възможно е да се използват екстракти от лечебни растения, билки.

Домашното вино по време на бременност може да се пие в малки количества, ако наистина искате (при „лигавене“). Той понижава кръвното налягане, укрепва костите, нормализира съня и съдържа витамини и минерали. Бъдещата майка трябва да помни за безопасна норма - не повече от 100 ml.

Вино в началото на бременността

Алкохолът съдържа токсини, които свободно проникват през плацентата във феталната тъкан. Алкохолът може да има отрицателно въздействие върху формирането на органите на бебето, растежа и развитието на мозъка. Вредното въздействие на алкохола е свързано с вродени аномалии на лицето, обучителни затруднения и проблеми с координацията.

Виното е особено опасно в началото на бременността, когато органите на бебето са доста уязвими. Алкохолът се абсорбира в тъканите на органите на нероденото дете, което води до фетален алкохолен синдром с редовна консумация на алкохол по време на планирането, зачеването и бременността. Тези деца често имат физическа и умствена изостаналост, проблеми с концентрацията и неврологични проблеми..

Акушер-гинеколозите съветват да се пие вино по време на бременност не по-рано от 17-та седмица от срока. И можете да направите това, в краен случай, ако наистина искате. Не следвайте навика или общественото мнение, без да мислите за последствията.

Дали да пиете вино по време на бременност зависи от самата бременна жена, разчитайки на медицински съвети и индивидуален вкус. Ако има тревожна мисъл за възможността да навредите на бебето, по-добре е да не рискувате и напълно да се откажете от консумацията на алкохол за целия период на бременността.

Чаша червено или бяло: може ли бременните жени да пият вино?

Въпросът дали бременните жени могат да пият вино е много актуален. От една страна, това е напълно натурален продукт на основата на гроздов сок. Това означава, че съдържа много хранителни вещества. От друга страна, това е алкохолна напитка. И това е опасно за развитието на плода. Струва си да разгледаме този въпрос по-подробно..

Алкохол по време на раждане

Лекарите казват, че по време на бременност не трябва да се консумира алкохол. В същото време някои лекарства, които понякога се предписват, са на алкохолна основа. По този начин момичето е принудено да консумира малка част от етилов алкохол..

Ако виното е направено правилно, тогава алкохолът напълно липсва в него. Гроздето ферментира естествено благодарение на съдържащата се в тях захар. Самият алкохол ви позволява да ускорите процеса, но истинските винопроизводители, които ценят качеството, могат да си позволят да го добавят, но не повече от 5%. В същото време той напълно се изпарява по време на производството на напитката..

Струва си да се разбере как тази напитка влияе на детето, за да разбере дали може да се пие.

Как влияе на плода?

Клинични изпитвания, които са провеждани повече от веднъж, показват, че всяко количество алкохол в кръвта на бъдеща майка може да провокира проблеми с развитието на бебето. Обикновено трябва да се справите със следното:

 • липса на тегло;
 • непропорционална физика;
 • недоразвитие на мозъка;
 • челюстно-лицеви дефекти;
 • наклонен тил, малка глава;
 • височина, която не съответства на теглото;
 • деформация на гръдния кош;
 • недоразвити стави;
 • липса на пръсти на крайниците;
 • аномалии в различни органи.

Лекарите не могат да посочат минималната приемлива доза алкохолни напитки. Факт е, че всеки организъм е уникален. Тоест, всяка доза може да бъде фатална за плода..

Мнението на лекарите

Лекарите са против алкохола под всякаква форма. Изключение прави използването му за медицински цели. Така че, конякът и червеното вино често се използват като профилактика при заболявания на сърдечно-съдовата система. Това обаче не трябва да се прави по време на бременност..

Накратко, не трябва да пиете алкохол, докато очаквате бебе. Към днешна дата магазините предлагат на клиентите доста разнообразен и здравословен продукт, който може да замести алкохола:

 • Гранат;
 • говеждо месо;
 • елда;
 • шипка;
 • черен дроб;
 • банани;
 • магданоз.

Тези продукти съдържат същите елементи като виното, но не съдържат алкохол. Тоест тялото на бременно момиче ще получи полезни хранителни вещества, които му липсват. Също така си струва да се откажете от пиенето на алкохол по време на кърмене, тъй като алкохолът свободно прониква в кърмата.

Независимо дали бременните жени могат да пият вино?

Някои твърдят, че понякога са пили вино по време на бременност и не са имали проблеми с развитието на плода. Това е нормално. Всяка бременност е уникална по свой начин, така че е трудно да се предвиди коя доза етилов алкохол ще наруши развитието на вашето бебе. Ето защо лекарите винаги предупреждават пациентите, че всяка промяна може да наруши процеса на развитие на плода. Тогава бебето няма да може да се развива пълноценно. И понякога съществува риск от прекъсване на бременността.

Разбира се, лекарите не могат да спасят момиче от обриви, но всеки път, когато напомнят, че всякакви напитки, съдържащи етилов алкохол, са строго забранени за пиене.

Но е допустимо да се използват алкохолни напитки при готвене:

 • за производство на сосове;
 • за готвене на месо;
 • като добавка в супата.

Какво да предпочитате през първия, втория и третия триместър?

За съжаление в някои случаи е невъзможно да се изключи консумацията на алкохол по време на бременност. Това може да се дължи на различни ситуации, а не само на алкохолизъм. Ето защо е необходимо да се ограничи количеството консумирана алкохолна напитка или да се приемат само лекарства, ако не можете без тях, по препоръка на лекар.

Тази информация ще помогне за намаляване на риска за бебето:

 1. През първия триместър алкохолът трябва да бъде напълно изключен. Факт е, че по това време всички органи в детето са положени, нервната му система се формира. Оказва се, че алкохолът може да спре развитието на бебето дори на ембрионалния етап. В този случай ще трябва да прекъснете бременността..
 2. През второто тримесечие рискът е много по-малък, но все пак остава. Ето защо трябва да вземете предвид особеностите на протичащата бременност и едва след това да направите заключение за това колко безопасно ще бъде да консумирате малко вино..
 3. През третия триместър бебето наддава. Всички негови жизненоважни органи вече са формирани. По този начин момичето може да опита напитката, която толкова много иска..

Чаша червено

Много голяма доза за бременна жена. Приемливият процент е няколко глътки. Следователно не трябва да разчитате на факта, че нищо няма да дойде от една чаша. Но няколко глътки истинско вино ще бъдат от полза:

 • намаляване на риска от развитие на тромбоза;
 • ще подобри работата на кръвотворните органи;
 • ще повиши нивото на хемоглобина;
 • премахване на токсините от тялото.

Малко бяло рано?

Бялото вино е по-малко естествено. Да, прави се от други сортове грозде. Но все пак е по-малко полезно за тялото. И в ранните етапи това се отразява неблагоприятно на развитието на детето.

Защо бялото вино е вредно:

 1. През първия триместър всякакви външни промени могат да повлияят на развитието на плода. Възможни са сериозни нарушения.
 2. Алкохолът винаги се добавя към белите вина. Факт е, че в белите сортове плодове има по-малко захар. За да постигне ферментация, винопроизводителят е принуден да добави етилов алкохол.
 3. В белите сортове има значително по-малко хранителни вещества, отколкото в червените.

По този начин си струва да се избягва консумацията на бяла напитка, независимо от гестационната възраст..

Капка дом?

Мнозина твърдят, че домашното вино е много по-добро и здравословно от предлаганото в магазините. Произвежда се под личен контрол, така че в него няма никаква химия.

Но трябва да разберете, че пиенето на домашна напитка също е опасно:

 • може да не отговаря на изискванията на GOSR-R;
 • трудно е да се контролира колко градуса има;
 • възможно е да се добавят елементи, забранени във винопроизводството.

По този начин обикновеният човек може да си позволи да рискува здравето си. Но за бременно момиче такъв риск е неприемлив. Следователно трябва да спрете да пиете това вино по време на бременността и по време на кърмене..

Пийте безалкохолно?

Съвременното производство се е научило да произвежда безалкохолно вино. Тя ви позволява да изпитате познатия вкус, но не съдържа етилов алкохол. Струва си да разберете дали това е алтернатива на истинска напитка или може да навреди на тялото.

Днес на много пациенти се предписват такива вина за лечение на стомашно-чревния тракт, по време на хронична умора или хипертония. Има обаче някои рискове, които трябва да имате предвид:

 1. Това вино често съдържа плесен или сяра, които могат да причинят алергични реакции..
 2. Безалкохолната напитка може да съдържа химикали и други вредни вещества, които могат да бъдат опасни за нероденото бебе.
 3. Срокът на годност на напитката е много по-кратък. Трябва да обърнете внимание на този показател при покупка.

Въпреки името, напитката съдържа приблизително 0,5% алкохол. По този начин трябва да се консумира в същите дози като обикновеното вино. Предвид допълнителния риск е по-добре да се консумира традиционно вино, което се произвежда по същата технология от година на година..

Суха

Почти всички сухи вина са естествени. По време на тяхното производство не се добавя нито алкохол, нито захар, тъй като плодовете ферментират в собствения си сок. Това означава, че крайният продукт не съдържа вредни вещества..

На какво трябва да обърнете внимание при избора на силна напитка:

 • срок на годност;
 • процентът на етилов алкохол;
 • количество захар.

Най-добре е да изберете сухи бутилирани вина. Най-високо качество се счита за френски, италиански и испански. Любителите на южноамериканските вина ще трябва да бъдат разочаровани: те са с ниско качество, тъй като производителите добавят към тях големи количества захар и алкохол..

Ползи от червеното вино по време на бременност

Доста е трудно да се спори за ползите от тази напитка, като се има предвид, че лекарите са категорично против употребата й по време на бременност. Има обаче и положителен ефект от виното върху тялото. Това трябва да се помни:

 • премахване на токсини и токсини;
 • подобряване на процеса на хематопоеза;
 • повишени нива на хемоглобина;
 • потискане развитието на раковите клетки и забавяне действието на свободните радикали;
 • удължаване на младостта поради синтеза на частици колаген в кожата;
 • способността да се намали количеството изядена храна, ако се консумира чаша вино преди хранене.

Колко е безопасно да пие една жена?

Лекарите нямат отговор на въпроса колко можете да пиете, без да рискувате здравето на бебето си. Следователно се вземат предвид следните нюанси:

 • през първия триместър е забранено да се консумират алкохолни напитки;
 • през втория триместър също трябва да спрете да ги използвате;
 • през третия триместър можете да пиете около една чаша за целия период;
 • необходимо е да изберете сухи червени вина;
 • по-добре е да купите бутилка в специализиран магазин, за да изключите възможността да се сблъскате с фалшификат;
 • препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар дали състоянието Ви позволява да пиете малко вино.

Какво да направите, ако наистина искате?

Понякога женското тяло се нуждае от вещества, които се съдържат във виното. Тя има непреодолимо желание да го изпие. В същото време е доста трудно да се разсъждава бременната жена да се откаже от алкохола..

В този случай можете да опитате следното:

 1. Предложете заместители. Те съдържат едни и същи вещества. Ако се получи, тогава момичето вече няма да иска да рискува здравето на плода..
 2. Ако все пак искате да пиете малко вино, тогава трябва да се консултирате със специалист. Той ще проучи характеристиките на протичането на бременността и ще ви каже дали можете да пиете тази напитка..
 3. С разрешение можете да си купите сухо червено вино от специализиран магазин. Пиенето е разрешено не повече от няколко глътки. Това трябва да е достатъчно, за да задоволи желанието на жената и да не навреди на плода..

Може да се заключи, че тази напитка не трябва да се консумира по време на бременност. В изключителни случаи обаче трябва да го изпиете. В този случай трябва да бъдете изключително внимателни, за да не навредите на плода..

По време на следващия преглед лекарят трябва да каже за това колко алкохол е пиян. Тази информация ще позволи на специалиста да планира тестове, за да се увери, че всичко е в ред с бебето..

Ако алкохолът е станал причина за нарушения на развитието на плода, проблемът може да се опита да бъде отстранен с лекарства. Но в някои случаи лекарите са безсилни. След това трябва да решите, в зависимост от периода, дали трябва да прекъснете бременността. Но в бъдеще може да не успеете да забременеете, ако говорим за първата бременност.

По този начин, за да се избегнат подобни проблеми, алкохолните напитки трябва да се избягват през цялата бременност..

Вино и алкохол по време на бременност, възможно ли е да се изпие чаша вино за бременна жена?

Алкохол и бременност: Има ли безопасно количество рано или късно? Колко чаши червено или бяло вино могат да изпият бременните жени? И възможно ли е изобщо?

Пиенето на алкохол по време на бременност (през първия, втория или третия триместър) може да бъде много трудно решение за жените, като се имат предвид всички различни мнения по този въпрос..

По време на бременността има постоянни желания да се яде или пие нещо и то тук и сега. Но какво ще стане, ако сред такива желания освен шоколад, нещо солено или нещо солено, покрито с шоколад, има чаша пино ноар или някакво друго вино?

За повечето жени новината, че са бременни, означава незабавна и безусловна забрана на всякакъв алкохол. Но резултатите от едно американско проучване от 2015 г. показват, че 10% от бременните жени през последния месец са пили нещо поне веднъж. И тогава възниква логичен въпрос: луди ли са или знаят нещо, за което останалите 90% от бременните жени не знаят? Нека да разберем!

Чаша вино или чаша алкохол за двама

Точно на това място бих искал да ви предупредя: сега ще има много негативизъм. Но бъдете търпеливи и прочетете статията поне до средата. По-добре до края!

Всички вероятно са виждали надписа на бутилката „Алкохолът е противопоказан за деца и юноши под 18 години, бременни и кърмещи жени...“. Така че повечето медицински организации и отделни лекари приемат това твърдение като аксиома, която не се нуждае от доказателства, и го забиват в главите на своите пациенти..

През последните години основата под този надпис дори леко се укрепи. От 2016 г. Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство спря да съветва бременните жени да пият много умерено количество алкохол веднъж или два пъти седмично (чаша червено или бяло вино, например), като препоръчва да спрат да пият напълно. Дори във Франция, където виното има важно място в културата, отношението към пиенето от бременни жени се е променило през последното десетилетие. От 2007 г. местните производители на алкохол са задължени да декларират вредата си за бременни жени. И през 2017 г. френското министерство на здравеопазването нареди да удвои размера на това предупреждение, така че бременните жени определено да могат да го забележат..

Причината за тези страхове е твърдението, че алкохолът е тератоген, тоест вещество, което причинява деформации по време на развитието на плода. Когато бременна жена пие, алкохолът преминава през плацентата в кръвоносната система на плода. Тъй като той все още се развива и няма необходимите защитни механизми, алкохолът остава в малко растящо тяло твърде дълго, причинявайки очевидна вреда.

Така че пиенето по време на бременност може да доведе до спонтанен аборт, мъртво раждане и цял набор от физически, поведенчески и интелектуални проблеми при бебето. Някои от тях се появяват веднага при раждането, докато други стават очевидни едва след известно време..

Въпреки всички тези ужасни диагнози, много малко бебета се раждат с някои промени, причинени от пиене или няколко чаши вино по време на бременност. И само няколкостотин деца годишно се раждат с така наречения фетален алкохолен синдром, при който детето може да има затруднения в растежа, изкривено лице и проблеми с централната нервна система. Някои смятат, че броят им е толкова малък, защото връзката между пиенето по време на бременност и проблемите с плода и новороденото е слабо разбрана и описана..

Повечето от тази научна работа обаче се основават на наблюдения. Изследователите анализират данни от бременни жени за това колко и кога са пили. Чистотата на експеримента в този случай е просто невъзможно да се поддържа. Никой от учените (разбира се, разбира се), дори и с добри научни цели, няма да поиска от бременни жени да пият, за да наблюдават какво ще се случи с плода им и след това с детето. Следователно събраните данни са много ограничени..

Ами една или две чаши хубаво вино?

Повечето научни трудове все още изучават въпроса за ефектите от прекомерното и често пиене върху тялото на бременни жени. И точно тази невъздържаност се нарича причина за всички онези ужасни последици, както е описано по-горе. Е, какво ще кажете за умерено питие?

През 2012 г. Британският вестник по акушерство и гинекология публикува проучване, което анализира пет изчерпателни интелектуални и поведенчески наблюдения на 1628 деца от Дания, чиито майки според собствените им изявления пият по време на бременност. И всяко от 5-те анализирани проучвания показва, че майките, които пият 1-6 чаши вино на седмица, раждат абсолютно здрави и нормално развиващи се деца след това. Данните, разбира се, бяха сравнени с децата на онези майки, които напълно се отказаха от виното и алкохола по време на бременност..

Университетът в Йейл проучва и 4500 бременни жени в щата Масачузетс и Кънектикът (САЩ), в резултат на което стига до заключението, че умерената консумация на вино и алкохол в ранните и късните етапи (периоди, тримесечия) на бременността може да не доведе до раждане на раждане, плод с поднормено тегло или забавяне на вътрематочния растеж. Освен това жените, които пият умерено по време на бременност, са много по-малко склонни да раждат деца с недостатъчно тегло..

Важно е обаче да се отбележи, че тази връзка не означава, че виното и алкохолът (в умерени количества) са доказано полезни за бременните жени. Например, жените могат да дадат неверни данни за консумираното вино и алкохол. Те също така биха могли да водят по-здравословен начин на живот, отколкото бременните жени, които не пият и т.н..

В опит да преодолеят точно това объркване, група изследователи от университета в Бристол (Великобритания) анализираха 26 епидемиологични проучвания (включително гореспоменатия Йейл), които сравняваха консумацията на 32 грама алкохол (малко над 2 чаши вино) на седмица с пълно отхвърляне на алкохола по време на бременност.... Следните показатели бяха сравнени при наблюдаваните: броят на спонтанните аборти, преждевременното раждане и раждането на твърде малко дете. Показателите, които се появиха след известно време, също бяха взети под внимание: забавяне на развитието, поведенчески усложнения и т.н..

И така, благодарение на това сравнение изследователите стигнаха до заключението, че съществува възможна връзка между умереното пиене по време на бременност и раждането на дете с поднормено тегло. Няма данни за други проблеми по време на бременност и след раждане..

Беше подчертано обаче, че се провеждат твърде малко изследвания по темата за умерената консумация на вино и алкохол по време на бременност. Учените просто не разполагат с достатъчно данни, за да направят заключение за опасностите от умерена консумация на вино и алкохол върху бременна жена, развитие на плода и по-нататъшно развитие на детето..

Една от изследователите, Луиза Зуколо, се надява да види нови, по-добри изследвания по тази конкретна тема в бъдеще. „В крайна сметка стигнахме до извода, че е по-добре бременните жени напълно да изоставят чашата вино и алкохол, докато не се появят по-ясни инструкции по този въпрос“, казва тя..

Емили Остър от Университета Браун (САЩ) гледа на този въпрос по различен начин. В една от книгите си тя анализира най-противоречивите въпроси, свързани с бременността. Докато работи по книгата и личната си бременност, тя изучава над 200 изследвания за връзката между виното и алкохола и бременността. И тя стигна до заключението, че няма надеждни доказателства за ефекта на умерената и нередовна консумация на вино и алкохол по време на бременност върху тялото на бременна жена, развиващ се плод и след това на дете.

Емили казва: "Има лекари, които, осъзнавайки вредността на прекомерната консумация на алкохол, казват, че пиенето на вино и каквото и да било друго изобщо не е разрешено. И сред изследователите има подобни характери. Тъй като нивото на" умерена "консумация на вино и алкохол не е известно със сигурност, е по-добре (според тяхното мнение) изобщо не пийте ".

В същото време самата тя стигна до следния извод: „Абсолютен факт е, че прекомерната консумация на вино и алкохол води до негативни последици. Но не е необходимо да се крие от хората, че умерената консумация може да бъде полезна. пия ".

Алкохол и вино. Преди и след

Несигурността не свършва след раждането. Особено за майките, които решат да кърмят по-късно. Проучванията ясно потвърждават, че алкохолът от майчината кръв преминава през млякото в тялото на бебето. Повечето експерти обаче потвърждават, че дори в този случай чаша вино или друг алкохол в определени периоди между храненията е напълно безопасна за здравето както на майката, така и на детето. Просто трябва да пиете след хранене и поне няколко часа преди следващото. За да се гарантира, че алкохолът се преработва от тялото на майката и не попада в кърмата.

Все още се съмнявате? Е, ето още едно проучване от 2013 г. на университетската болница Оденсе в Дания. Те анализираха 41 публикации за алкохола, кърменето и кърмачетата и заключиха: "Няма конкретни насоки за кърмещите майки по отношение на консумацията на вино и алкохол. Те трябва да следват същите насоки като всички останали.".

Въпреки това, различни проучвания показват, че виното и алкохолът могат да повлияят отрицателно на производството на мляко. Също така алкохолът може да повлияе на лактационния рефлекс (млечния поток). Ето защо, ако всъщност има някои трудности с лактацията, има над какво да се замислим..

И накрая, най-добрата новина. Учените смятат, че умерената консумация на вино и алкохол не намалява шансовете за забременяване. Пиенето на до 7 чаши вино седмично не влияе на шансовете ви да забременеете. Ако пиете 14 или повече чаши седмично, тогава тези шансове се влошават с 18%. В сравнение с тези жени, които изобщо не пият.

Но бъдещите майки се страхуват най-много от въздействието на виното и алкохола върху тялото им по време на опити за забременяване и веднага след зачеването, когато бременността все още не е известна. Изследванията показват, че първият триместър на бременността е от решаващо значение за развитието на плода.

Но ако установите, че сте бременна и в същото време наскоро пиете, няма абсолютно никаква нужда да се паникьосвате. „Първите шест седмици от развитието на плода могат да бъдат повлияни положително или отрицателно от каквото и да било“, казва д-р Dybe Martin, професор по акушерство и гинекология в Университета на Флорида, САЩ. Веднага щом разберете за собствената си бременност, тогава трябва да започнете да приемате здравето си по-сериозно..

За някои дори най-малкият риск от увреждане на нероденото им дете е достатъчен, за да се откажат от любимото си вино или друг алкохол. За други е важно да пият от време на време, за да поддържат нормалното си физическо и емоционално състояние в не най-лесния (във всеки смисъл) период на бременност..

Разбира се, в бъдеще лекарите и изследователите няма да оставят въпроса за ползите от чаша вино (или друг алкохол) по време на бременност. Ето защо е най-разумно да следите най-новите писания по този резултат. Но не забравяйте, че всеки от бъдещите родители има право на собствено мнение по този въпрос, дори и да не съвпада с вашето..

Леко да не броим? Можете да пиете вино за бременни жени в ранните етапи

Първият триместър на бременността е времето, когато бъдещата майка носи голяма отговорност за здравето на бебето. През този период се случва полагането на всички системи, вътрешните органи на плода. Трябва да се внимава във всичко. Особено що се отнася до алкохола. Ранното му използване може да доведе до генетични нарушения или спонтанен аборт..

Вредата от "една чаша"

Според изследванията въздействието на алкохола върху женското тяло е по-силно, отколкото върху мъжете. Пиенето на вино или алкохолна напитка създава илюзията за освобождаване от стреса. Реално напрежението не минава. След отрезвяване тя се увеличава, силата на волята отслабва. В същото време идва усещането, че сте съкрушени.

Особеност! При жените прагът за алкохолна толерантност е по-нисък. Развитието на женския алкохолизъм се случва по-бързо, по-малко реагира на лечението. В този случай чернодробните и сърдечните клетки се увреждат по-активно, настъпва съдова деструкция..

Вредата от силните напитки за жени се проявява в следното:

 • нервната система е изтощена;
 • мозъчните клетки изсъхват;
 • процесът на стареене на кожата се ускорява;
 • тялото остарява по-бързо;
 • гласът е деформиран;
 • външният вид се влошава;
 • агресивността се увеличава, самоконтролът се губи.

Но най-вредното въздействие на алкохола е върху репродуктивната система. При жените, които пият, предлагането на функционални яйца постепенно намалява. Може да причини безплодие..

Самите яйца стават слаби, което в ранните етапи увеличава риска от спонтанен аборт. Не е нужно да пиете всеки ден за това. Пиенето на вино само по празници също влияе на организма..

Поради лош навик, вътрематочното развитие на бебето се нарушава, то може да се роди инвалид. Няма определена безопасна доза алкохол. Във всякакви количества това е отрова за бременна жена и нейното дете..

Дори ако някои майки, които са в състояние на махмурлук, докато носят бебе, имат бебе, здраво, това не означава, че нищо не застрашава живота му. Отрицателните последици може да не се появят веднага, но след 1-2 години, когато изоставането в развитието ще бъде по-изразено.

Използвайте

Гинеколозите съветват да планирате зачеването - да се грижите за здравето си предварително, да се отървете от лошите навици. Но най-често бременността настъпва от метил. Ако това се случи по време на празниците, които са придружени от пиене на силни напитки, ембрионът през първите дни в утробата на майката е под влияние на полуживота на алкохола.

През първия месец

Често, когато пие вино, жената не осъзнава новата си роля. Когато тестът се окаже „на райета“ и всички изчисления показват, че по време на оплождането на яйцето е бил взет алкохол, това не винаги означава, че всичко е лошо.

През първите две седмици има разделяне на оплодено яйце, въвеждането му в маточния епител. След това се полага хорионът - външната обвивка. Докато ембрионът не е свързан с тялото на майката, наличието на алкохол в кръвта й няма да се отрази по никакъв начин. Но това не означава, че до момента на имплантирането му пиенето на алкохол е напълно безопасно за живота на бебето..

През първия триместър

Това време по никакъв начин не е съвместимо с приема на алкохолни напитки. Трябва внимателно да обмислите диетата си, да внимавате с лекарствата. Дори 1 чаша вино може да причини непоправима вреда, колкото и качествена и естествена да е тя..

Интересно! От 3-4 седмици до 12 седмици протича процесът на формиране на зачатъците на тъканите и органите на детето. Зависи колко здрав ще бъде след раждането..

Честно писмо от читателя! Измъкна семейството от дупката! Бях на ръба. Съпругът ми започна да пие почти веднага след нашата сватба. Първо, отбийте се малко, отидете до бара след работа, отидете до гаража със съсед. Дойдох на себе си, когато той започна да се връща много пиян всеки ден, беше груб, изпи си заплатата. Наистина се уплаших, когато натиснах за първи път. Аз, после дъщеря. На следващата сутрин той се извини. И така в кръг: липса на пари, дългове, злоупотреби, сълзи и т.н. побои. И на сутринта се извиняваме. Опитахме всичко, дори кодирано. Да не говорим за конспирациите (имаме баба, която сякаш извади всички, само не и съпруга ми). След кодирането не пиех шест месеца, всичко изглеждаше по-добре, започнаха да живеят като нормално семейство. И един ден - отново, остана на работа (както той каза) и се влачи вечер на вежди. Все още помня сълзите си тази вечер. Разбрах, че няма надежда. И около два или два месеца и половина по-късно попаднах на алкохолно лекарство в интернет. По това време вече бях изпуснал напълно ръцете си, дъщеря ми съвсем ни напусна, започна да живее с приятел. Четох за лекарството, рецензии и описание. И, всъщност не се надявам, го купих - изобщо няма какво да губя. И какво мислите. Започнах да добавям капки на съпруга си сутрин в чай, той не забеляза. Три дни по-късно се прибрах навреме. Трезво. Седмица по-късно започнах да изглеждам по-прилично, здравето ми се подобри. Е, тогава му признах, че подхлъзвам капки. Той реагира адекватно на трезва глава. В резултат на това изпих курс на алкохолна токсичност и вече половин година, не-не, ме отгледаха на работа, дъщеря ми се върна у дома. Страхувам се да го измъчвам, но животът стана нов! Всяка вечер мислено благодаря на деня, когато научих за това чудотворно средство! Препоръчвам на всички! Спасявайте семейства и дори животи! Прочетете за лекарството срещу алкохолизма тук.

Всички нарушения на този етап могат да провокират развитието на сериозни отклонения, включително до забавяне на развитието и смърт. Също така, когато пие вино, кръвоносната система на жената е повредена, която вече изпитва двойно натоварване. В резултат на това кръвните клетки се слепват, съдовете се запушват. Може да започнат сърдечни проблеми.

Ефекти

Алкохолът лесно прониква през повърхността на плацентата, навлизайки в тялото на плода. Етанолът се абсорбира в кръвта на бебето. Жена, която пие алкохол по време на бременност, всъщност го споделя на две с бебето си.

Това води до следните негативни последици:

 1. нестабилност на нервната система. Склонност към депресивни състояния, психоза, маниакален синдром. Възможни са трудности в процеса на социализация - хиперактивност или прекомерна пасивност;
 2. нарушение на кръвообращението между тялото на майката и плода. В резултат на спазмите необходимото количество кислород не се пренася през съдовете. Мозъкът се забавя. При продължителен дефицит на кислород бременността замръзва;
 3. рискът от преждевременно раждане се увеличава поради липса на полезни микроелементи. Под въздействието на алкохол съдържанието им в организма намалява;
 4. рискът от спонтанен аборт се увеличава. С систематичното пиене на вино, съчетано с емоционално претоварване в организма, може да започне спонтанен аборт;
 5. се развива фетален алкохолен синдром - редица патологични аномалии в плода. Това се отразява в изкривяването на чертите на лицето, забавяне в развитието. Страдат и органите на слуха, паметта, зрението..

Важно! Ако бъдещата майка пие силни напитки по време на бременност, детето развива пристрастяване към тях. В резултат на това той може да се роди с алкохолна зависимост..

Как да се въздържам

Ако здравословният начин на живот е станал навик много преди зачеването на бебето, няма какво да се тревожите. Случаите, когато по време на бременност са привлечени от алкохол от тези, които дори не са го пили преди, са много редки. Тези, които не могат да си представят празник без чаша вино, ще трябва да преразгледат навиците си в името на здравето на бебето..

За да не пиете през този период, можете да използвате следните съвети:

 1. опитайте се да бъдете в компанията на пиещи хора по-рядко. Тогава изкушението ще бъде по-малко;
 2. организирайте безалкохолни партита за цялото семейство. Измислете опции за забавление, които не изискват пиене. Това могат да бъдат настолни игри или игри на открито, гледане на домашно кино;
 3. намерете алтернатива на алкохолните напитки. Вместо това можете да пиете безалкохолни коктейли. Ако са красиво проектирани и представени, естетическото удоволствие компенсира неудобствата, възникнали поради ограничения в алкохола;
 4. ходене повече на чист въздух;
 5. обърнете внимание на доброто - гледайте комедии, слушайте красива музика, наслаждавайте се на вкусна храна. Тогава няма да има нужда да се развеселявате с пиене на вино;
 6. не се поддавайте на реклама и внушения. Ползите за здравето от алкохола са мит. Той не добавя красота, статус и самочувствие. Оценете всяка информация от вашата гледна точка;
 7. помислете за здравето на детето си и любовта към него. Това чувство е по-силно от желанието за пиене.

заключения

Няколко минути удоволствие не си струва да рискувате живота на трохи. Алкохолът под всякаква форма е етилов алкохол. Той е в чаша вино и в чаша водка. Той е еднакво вреден за развиващия се плод. По-добре е да не рискувате, а да преминете към плодови сокове и плодови напитки, които ще са от полза както за мама, така и за бебето.

Всички плюсове и минуси във въпроса: възможно ли е да се пие вино за бременна жена

Виното е благородна алкохолна напитка, която, ако се консумира умерено, ще помогне не само да се отпуснете след работен ден, но също така ще нормализира кръвното налягане и ще подобри миокардната функция. В много страни дори има традиция да се пие чаша вино преди всяко хранене..

Въпреки всички предимства, лекарите настоятелно съветват жените в положение да спрат да консумират тази напитка. Каква е причината и наистина ли е възможно бременна жена да пие вино?

Ефектът на алкохола върху плода през периода на бременността

Преди да пиете вино по време на бременност, струва си да помислите дали напитката ще навреди на бебето в утробата и какъв ефект може да има върху развитието му. Ако пиете чаша вино на всеки 2 седмици, това няма да навреди. Но ако празниците се провеждат почти всеки ден и бъдещата майка постоянно се отдава на алкохол, последствията могат да бъдат най-ужасни..

Често при деца, чиито майки са пили алкохол в ранните етапи на бременността, се открива фетален алкохолен синдром (FAS) - вродена патология, придружена от аномалии във физическото и психическото развитие.

В зависимост от индивидуалните характеристики на организма и през кой триместър жената е пила алкохол, симптомите на FAS могат да бъдат както следва:

 • малък ръст и поднормено тегло при новородено;
 • хипоксия - липса на кислород в органите;
 • деформация или анормална структура на лицево-челюстната част. Бебетата често се раждат с разцепена устна, неправилно запушване, асиметрични очи, дълбоко поставени уши;
 • недоразвити вътрешни органи;
 • отслабена имунна система;
 • намален мозък, аномалии в структурата на нервната система;
 • патология на крайниците (бебето може да има твърде къси длани или стъпала, сцеплени пръсти);
 • проблеми с гениталиите;
 • аномалии при формирането на бъбреците и черния дроб.

Трябва да се има предвид, че тежестта на симптомите зависи от това колко често и в какви количества е пила жената. Ако бъдещата майка рядко е пила вино, признаците на FAS могат да бъдат почти невидими - само опитен специалист може да ги идентифицира. Ефектът на алкохола върху плода зависи и от това, което жената е пила, тъй като всеки вид напитка има свои собствени характеристики. За да сведете до минимум риска от нежелани последици, препоръчително е да се консултирате със специалист, който ще ви каже кое вино може да се пие от бременни жени и в какви количества.

На бележка! Редовното пиене на алкохол увеличава риска от забавен растеж на матката, спонтанен аборт или преждевременно раждане. Освен това, съдържащите алкохол продукти отслабват защитната функция на плацентата. Особено вероятността от нежелани последици се увеличава, ако една жена е пила вино през първия триместър..

Сухо или десертно вино

За бременни десертните вина не са най-добрият вариант. Тези напитки често са обогатени и с високо съдържание на захар. Особено опасно е да се пие десертно вино в ранните етапи, тъй като увеличава риска от спонтанен аборт..

Що се отнася до сухо вино, такава напитка е най-добрият вариант за бременни жени. Малко количество сухо вино преди хранене ще помогне за регулиране на кръвното налягане, също така ще помогне за облекчаване на гаденето и подобряване на апетита. За много жени в интересна позиция сухото вино изглежда кисело - в този случай напитката може да бъде леко подсладена.

За да не навредите на здравето на нероденото дете, се препоръчва да купувате само висококачествени вина, произведени от естествени съставки, без добавяне на консерванти. Но няма нужда да купувате продукти "от ръка". Въпреки че такива вина се правят от естествени съставки, никой не може да гарантира, че напитката е направена, като се вземат предвид всички нюанси на технологията за производство на вино. Може да съдържа много фузелови масла или патогенни микроорганизми.

Важно! До 17-та седмица на бременността е забранено да се консумира алкохол, включително натурални домашни вина. Впоследствие условно допустимата норма е 1 чаша на всеки 1-2 седмици.

червено вино

Допреди няколко десетилетия червеното вино през втория и третия триместър на бременността се смяташе за толкова здравословно, че лекарите съветваха бъдещите майки да го пият постоянно в малки количества. Понастоящем този начин за поддържане на здравето не се практикува, тъй като има много други възможности..

Но ако наистина искате червено вино по време на бременност, можете да го пиете. 1-2 глътки напитка на ден няма да навредят на здравето на бъдещата майка и бебе, а, напротив, ще бъдат полезни. Качественото червено вино има следния ефект:

 • поради съдържанието на витамини В и Р, напитката минимизира вероятността от образуване на кръвни съсиреци, което често се среща от бременни жени;
 • подобрява кръвообращението и повишава нивата на хемоглобина;
 • спомага за елиминирането на токсините и токсините от тялото;
 • повишава апетита.

Не забравяйте, че тялото на всеки човек реагира индивидуално на този или онзи продукт. Ето защо, преди да въведе червено вино в диетата, бременната жена трябва да посети водещ гинеколог, който да ви каже дали е възможно да се „поглезите“ с тази напитка..

бяло вино

Виното се прави от различни сортове грозде и какъв ефект ще има върху тялото на бременна жена до голяма степен зависи от този фактор. Също така въздействието на напитката варира в зависимост от силата и съдържанието на захар..

Когато говорим за бели вина, те се правят от бяло, розово или червено грозде. При умерена консумация висококачественото бяло вино няма да навреди на тялото на бременна жена и, напротив, ще има положителен ефект върху функционирането на сърдечно-съдовата система и белите дробове. Но в сравнение с червеното, бялото вино съдържа по-малко антиоксиданти и не повишава нивата на хемоглобина. Но е по-малко вероятно да причини замаяност и слабост след употреба..

Шампанско и пенливо

Както всеки друг алкохол, шампанското и пенливите вина съдържат алкохол. Невъзможно е да се предвиди какъв ефект ще окаже етиловият алкохол върху плода. Също така, много зависи от това на какъв етап от бременността са пили такива напитки. Третият триместър се счита за най-безопасен - до този период детето е напълно оформено, така че ефектът от алкохола няма да бъде толкова отрицателен.

Въпреки това, по време на бременност е по-добре да откажете шампанско и пенливи вина, тъй като газираните напитки през този период не са най-подходящият вариант. Дори половин чаша шампанско може да причини силно метеоризъм, което от своя страна често провокира тонус на матката и преждевременно раждане. Поради тази функция шампанското не трябва да се пие не само през първия, но и през втория и третия триместър..

Домашно вино

Независимо от термина, домашните вина трябва да се изхвърлят по време на бременност. Това се дължи на факта, че такива напитки се произвеждат без ясна рецепта и всеки добавя към тях съставки по свое усмотрение..

Пиенето на такива напитки във всеки случай е свързано с определени рискове. Невъзможно е да се предскаже как тялото ще реагира на тях. Опасността от такъв алкохол се крие във факта, че поради неспазване на хигиенните стандарти те често причиняват отравяне и водят до развитие на бактериални инфекции.

Аналози на безалкохолно вино

Често майките, които обичат да се отдават на алкохол, питат своя гинеколог дали е възможно да се пие безалкохолна бира или шампанско по време на бременност. Широко разпространено е схващането, че подобни напитки са не само безвредни, но и полезни до известна степен. Въпреки факта, че в такива продукти съдържанието на алкохол не надвишава 0,5%, трябва да се консумира с изключително внимание..

Това се дължи на следните характеристики:

 • при производството на безалкохолно вино и бира се използват химически компоненти и консерванти, поради което протича процесът на образуване на пяна и се удължава срокът на годност на напитката.Съставките от синтетичен произход могат да повлияят неблагоприятно не само на състоянието на плода, но и на бъдещата майка;
 • такива напитки често съдържат следи от сяра или плесен, които могат да предизвикат тежка алергична реакция;
 • за разлика от обикновените вина, безалкохолните не издържат толкова дълго и се влошават по-бързо. Ето защо трябва постоянно да следите срока на годност на напитката, в противен случай можете да се отровите много.

Ако жената иска да пие малко вино през втория или третия триместър на бременността, по-добре е да избере не безалкохолно, а обикновено качествено вино..

Колко вино не е вредно?

Повечето лекари позволяват на бременните жени да пият малко вино, но алкохолът може да се консумира само след 17 седмици от бременността. Започвайки в средата на втория триместър, бременните жени имат право да пият чаша вино (100 ml) на всеки 1-2 седмици. Трябва да се има предвид, че тази норма е условно допустима. Лекарят ще помогне да се изчисли оптималната доза, като се вземат предвид характеристиките на тялото на жената и как протича бременността. Ако злоупотребявате и редовно се отдавате на алкохол, това може да причини преждевременно раждане и множество патологии в плода..

Също така, бъдещите майки, които наистина са искали вино, трябва да помнят и да следват следните съвети:

 • продуктът трябва да е с високо качество и скъп. Само виното, направено от естествени винени материали, ще помогне да се повиши нивото на хемоглобина, което е много важно при носене на дете;
 • най-добрият вариант ще бъде сухо червено вино, но трябва да се въздържате от шампанско и пенливи напитки;
 • алкохол може да се пие не по-рано от втория триместър и само при липса на противопоказания;
 • всички алкохолни напитки за предпочитане трябва да се разреждат с вода в равни пропорции;
 • не се препоръчва да се пие алкохол на гладно, тъй като това може да причини дискомфорт и подуване на корема.

Заключение

Ако по време на бременност една жена наистина е искала да изпие чаша вино, можете да направите това. Но за да сведете до минимум риска от нежелани последици, първо трябва да се консултирате с водещ гинеколог. Експертите уверяват, че при липса на противопоказания, умерената консумация на качествено вино няма да навреди на здравето на майката и бъдещото дете. Такива напитки, напротив, ще регулират работата на сърдечно-съдовата система и ще повдигнат настроението..