Фетометрията е част от задължителното скринингово ултразвуково сканиране по време на бременност и се предписва на всички жени.

Същността на метода на фетална фетаметрия

Измерването на параметрите на плода се извършва по време на ултразвуково сканиране, чийто принцип се основава на способността на ултразвуковите вълни да се отразяват от тъкани с различна плътност. Лекарят инсталира сензор, който излъчва вълни в определени точки от началото и края на частите на тялото на нероденото бебе и след това резултатите се записват, отчитат и обработват от компютърна програма. По време на проучването тялото на бъдещата майка и плода не е изложено на вредни фактори и процедурата може да се извърши по всяко време.

Какви параметри на тялото на нероденото дете се измерват?

По време на фетометрията се записват следните размери на тялото:

 • обиколка на главата (OG) - измерванията се правят от няколко изображения в различни проекции;
 • бипариетален размер (BPD) - записва се при измерване на главата на детето, показва дължината между противоположните стени на теменните кости и ви позволява да оцените способността на плода да премине през родовия канал;
 • коремна обиколка (OB) - характеризира физическото развитие, извършва се чрез измерване в равнината на визуализация на стомаха, пъпната вена и жлъчния мехур, е среден резултат и се оценява от специалист само в комбинация с останалите;
 • диаметър на гръдния кош (DHA) - размерът е информативен на 14-22 седмици, измерването се извършва за откриване на аномалии и дефекти;
 • дължина на бедрената кост (HL) - измерва се за откриване на възможна скелетна дисплазия;
 • кокцигеално-париетален размер (CTE) - измерва се от короната на плода до опашната кост, най-информативният през първите четири месеца за оценка на продължителността на бременността.

Най-често тези размери се оценяват във всички фетометрични изследвания. И след 20-та седмица, според техния анализ, може да се изчисли приблизителното тегло на плода (VP). Освен това в таблицата с резултатите от изследването са посочени и други параметри на плода, отразяващи физическото му развитие:

 • дължина на носната кост (DN);
 • дебелина на яката (TVP);
 • дължина на други кости: подбедрица (DG), рамо (DP) и др.;
 • напречен коремен диаметър (PJ);
 • сагитален коремен диаметър (SD).

Обикновено се извършват допълнителни измервания, за да се идентифицират патологии, диагностицирани в други проучвания или при оценка на данни от фамилната анамнеза за възможността за наследяване на хромозомни аномалии.

Като анализира всички данни, получени по време на фотометрия и ултразвуково сканиране, акушер-гинекологът може да наблюдава растежа на плода, състоянието на вътрешните системи и органи по седмици. Дешифрирането на получените данни позволява откриване на генетични заболявания, аномалии и нарушения в развитието на нероденото бебе, планиране на възможността за нормално преминаване на плода през родовия канал и начин на раждане. Ако е необходимо, конвенционални ултразвукови сканиращи добавки Доплер, което позволява да се оцени естеството на кръвния поток в кръвоносните съдове на плода и матката, а на по-късна дата - кардиотокография, извършена за оценка на сърдечната честота на нероденото дете, тонуса на матката и определяне на по-нататъшния метод за управление на раждането.

Как се извършва подготовката за изследването?

Методът за подготовка на бременна пациентка за фетометрия не се различава от общоприетите правила за подготовка за конвенционално ултразвуково сканиране по време на бременност. Ултразвуковото сканиране може да се извърши трансабдоминално, тоест чрез четене на данни със сензор от повърхността на предната коремна стена или трансвагинално, като се използва сензор, вкаран в лумена на вагината..

За трансабдоминално проучване преди процедурата, жената трябва да изпие около 1 литър течност преди 12-та седмица от бременността един час преди планираното проучване.

Пълнотата на пикочния мехур по време на изследването с течност създава среда, която ще улесни най-доброто предаване на ултразвукови вълни и ще ви позволи да получите най-надеждни резултати. След 12-та седмица не е нужно да пиете течност преди ултразвуково сканиране, тъй като по това време в матката вече има вода.

При трансвагиналната фетометрия не е необходимо пикочният мехур да се пълни преди процедурата. Сензорът, използван за този тип ултразвук по време на бременност, може да чете данни без допълнителна подготовка.

Когато се предписва фетометрия?

Планирано проучване за измерване на антропометричните данни на нероденото дете, като скринингов ултразвук на плода, се извършва във всеки триместър:

 • 11-12 седмици;
 • 20-22 седмици;
 • на около 32 седмици.

Ако се установят показания за допълнително ултразвуково сканиране, лекуващият лекар ще даде на пациента направление за непланирано проучване.

Само лекар, който знае как да анализира тяхната динамична промяна, трябва да сравнява резултатите с нормата.

Какви данни са информативни през първия триместър?

При извършване на първите фетометрични измервания данните се оценяват, за да се определи срокът на развитие на плода и датата на раждането. Тези резултати помагат да се потвърдят предположенията на лекуващия лекар..

За откриване на опасни аномалии в развитието по време на фетометрия се измерват охлаждащата течност и CTE. Откриването на хромозомни аномалии се постига чрез сравняване на нормата на параметрите на носната кост и дебелината на яковото пространство със същите измервания на плода. Ако тези размери се отклоняват от общоприетите, тогава на жената се препоръчва амниоцентеза за анализ на околоплодната течност или се предписват други изследвания.

Какви данни са информативни през II триместър?

По време на втория ултразвуков скрининг родителите могат да разберат не само информация за физическите данни на бебето, но и за това кой ще им се роди - момче или момиче. За да се определят характеристиките на хода на бременността в този триместър, се оценяват параметри, които позволяват да се идентифицират нарушения в развитието на плода:

 • BGPB;
 • CTE;
 • DHA;
 • Антифриз;
 • челно-тилно измерение.

Тези измервания са основни. Ако е необходимо, лекарят може да препоръча оценка на DB и дължината на други кости - при декодирането тези данни ще дадат по-информативна картина.

Какви данни са информативни през III триместър?

Фетометрията и ултразвуковият скрининг, обикновено извършвани на 32-та седмица, се извършват не толкова за оценка на определени размери, колкото за изследване на благосъстоянието на нероденото дете. По време на сканирането лекарят измерва диаметъра на корема и главата, проверява симетрията на ръцете и краката и изчислява височината и теглото. Получените данни позволяват да се вземе окончателно решение относно целесъобразността на извършването на доставка по един или друг начин. При тесен таз, големи размери на нероденото бебе и други отклонения от общоприетите норми, на пациента може да се препоръча провеждане на раждане с участието на допълнителен персонал или извършване на цезарово сечение.

Кой от показателите показва патология и забавяне на растежа на плода?

Данните, получени по време на фетометрични изследвания, се оценяват съгласно специални таблици с норми. Не трябва да се опитвате да ги тълкувате сами, тъй като при извършване на анализ лекарят винаги се ръководи от стойностите, приемливи в рамките на нормалното. Например при измервания на бипариеталния индекс на главата тези стойности могат да се отклоняват с 3-4 във всяка посока, а в коремната обиколка - с 14. Това се дължи на допустимите стойности на отделните характеристики.

Основната част от анализа на данните, получени с фетометрия, се основава на показателите CTE. Откритите в него отклонения могат да показват неправилно установяване на времето на носене на плода или развитие на определени патологии на нероденото дете, избледняване на бременността, липса на прогестерон, негативни последици от излагане на вируси или върху заболявания на маточната лигавица.

Забавянето на растежа на плода се установява съгласно следните форми на отклонения:

 • асиметрични. Измерванията разкриват преобладаващото намаляване на някои показатели и нормалните стойности на други;
 • симетрични. При анализ на получените измервания се отбелязва намаляване на стойностите на всички показатели.

Едновременно с определянето на формата на нарушения по време на фетометрично изследване се оценява степента на изоставане във физическото развитие:

 • I - разликата в 14 дни от бременността според таблицата;
 • II - 3-4 седмици;
 • III - повече от месец.

Ако се открият гореописаните отклонения, винаги се посочва повторна процедура за фетометрия. С незначителни признаци на изоставане във физическото развитие, резултатите по време на следващото проучване могат да се нормализират и това показва, че няма причина за притеснение. Ако показателите са значително намалени, тогава на пациента се възлагат други изследвания, позволяващи по-подробна оценка на естеството на установените отклонения.

Фетометрията на плода, извършена три пъти по планиран начин заедно с ултразвук, показва параметрите на частите на тялото на бъдещото бебе. Показателите за развитие, анализирани в хронологична последователност, отразяват състоянието на бъдещото бебе и когато ги декодира, лекарят се фокусира върху данните от специални таблици. Те ви позволяват да идентифицирате различни патологии на плода и бременността. Ако е необходимо, патологиите, идентифицирани по време на фетометрията, се потвърждават с помощта на други изследвания. Повече информация за синдрома на забавено развитие на плода може да се намери в представеното видео.

Размер на плода по седмица на бременността

За девет месеца бременност вашето бебе преминава през пътуване, отнело на човечеството милиони години. Неговият растеж в утробата на майката е ускорена версия на човешката еволюция и е много интересно да се наблюдава как расте бебето. Днес, когато се появиха такива методи за изследване като ултразвукова диагностика, много аспекти от вътрематочния живот на бебето, скрити преди това от очите на околните, станаха очевидни и затова стана възможно да се установи как се променя размерът на плода през целия период на бременността..

Как расте детето?

Растежът на бебето започва в рамките на 12 часа след зачеването. През първите 12 часа се формира първата клетка на тялото му, която ще породи всичко останало. Нарича се зигота. В образуването му участват половите клетки на майката и бащата (яйцеклетки и сперматозоиди). Те се сливат, обменят генетична информация, издават 23 хромозоми и след 12 часа, само си представете, вътре в жената се установява напълно нов организъм.

Още на този етап клетката съдържа цялата информация за бъдещия човек - известно е какъв пол ще се роди бебето, какви очи и уши ще има, дали ще бъде високо или ниско, дебело или тънко. Клетката съдържа информация за това какви заболявания е наследил от предците си, къде ще бъдат разположени бенките му, дали ще има талант за музика, спорт, наука, какъв ще бъде неговият психотип.

И първите дни след зачеването зиготата се раздробява интензивно, без да се увеличава по размер. Тоест броят на клетките в една клетка се увеличава, но общият размер на клетките не се увеличава. Около седмица след зачеването бебето се превръща в бластоциста и се прикрепва към стената на матката, където ще прекара следващите девет месеца.

Трябва да се отбележи, че през първия триместър всички ембриони растат с приблизително еднаква скорост..

През този период всички сили на малък организъм се хвърлят не върху растежа като такъв, а върху формирането на вътрешни органи. Процесите на ембриогенеза са в ход - полагат се сърцето, червата, гръбначният стълб, мозъкът, малкият мозък, бъбреците, стомаха, гениталиите и така нататък. От 10 седмици бебето от ембриона се превръща в плод и е такова до самото раждане.

След края на ембриогенезата децата растат по различни начини. Всяка има своя собствена генетична програма - някои са предназначени да бъдат високи, а други - малки, някои ще бъдат пълнички, а други - слаби, раса, етническа принадлежност, родителски гени и частично - полът на детето се влияе. Следователно размерът на бебето през първия триместър е най-информативен, за да се установи точната гестационна възраст според тях..

От втория триместър растежът и наддаването на тегло се превръщат в основна задача за бебето в утробата. А темповете на растеж вече показват колко добре се чувства бебето - дали има достатъчно кислород, хранителни вещества, всичко добро ли е.

Ултразвуковите стандарти са фетометрия. Фетометричните показатели са доста произволни и във всеки конкретен случай те могат да се различават от средните стойности и следователно не е възможно да се поберат всички деца под една норма. Всички размери, за които ще говорим по-долу, са само средни, типични за децата, според статистиката.

Какви са размерените показатели?

Първият размер, който лекарите започват да определят, според ултразвуковата диагностика, е средният вътрешен диаметър на яйцеклетката (SVD). След 8 седмици лекарите имат реална възможност да измерват самото дете (ембриона), но до този момент единственият информативен показател за неговия темп на растеж е именно разстоянието между вътрешната стена на феталната мембрана. В същото време се записва и размерът на жълтъчната торбичка..

Следващият размер е опашната кост (CTE). Както подсказва името, това е разстоянието от дъното на опашната кост до върха на короната. Именно този размер се счита за най-важен за установяване на точната дата на бременността. Според клиничните препоръки на Министерството на здравеопазването грешка от само 3-4 дни се счита за допустима.

От 13-та седмица на бременността започва да се измерва размерът на бипариеталната глава (BPD). Това е разстоянието между вътрешните точки на теменните кости на черепа в равнината. И почти едновременно с това започва да се определя фронтално-тилната големина (LZR) - разстоянието от челната кост до центъра на тилната.

И двата тези размера, взети заедно, дават възможност на лекарите да преценят как детето расте, колко нормално е неговото развитие..

От края на първия - началото на втория триместър се определя дължината на сдвоените кости:

 • DBK - дължината на бедрената кост;
 • DG - дължина на крака;
 • Дуоденум - дължина на раменната кост.

Това дава възможност да се прецени не само пропорциите, но и да се диагностицират навреме възможни малформации, при които се получава скъсяване или деформация на костите..

От средата на втория триместър коремният диаметър е на разположение за измерване. Вътрешните органи се изследват при всеки преглед за ултразвук, записва се тяхното присъствие, контури, основни характеристики, но не всичко се взема за измерване, а само тези, които са важни за разбирането на темпото на развитие на детето. Измерете размера на малкия мозък, понякога (според показанията) размера на бъбреците. Размерът на стомаха или пикочния мехур на плода не се определя. Само ако има съмнение за малформации на определен орган, те го изучават по-внимателно и се опитват да поправят, включително параметрите му.

Описание на седмичните промени (с таблици)

Когато говорим за седмици, говорим за акушерския период, който започва да се изчислява от първия ден на последната менструация. Ето как лекарите и акушерите мислят за бременността, това е международна, общоприета практика. Всички таблици, всички норми и прегледи се съставят точно в акушерските седмици. Според тази система 1 и 2 седмици от бременността са първите две седмици от женския цикъл преди овулацията. Тоест бебето все още не съществува и следователно е невъзможно да се говори за неговия размер.

3 седмици

Все още е невъзможно да се види и измери бебето, тъй като то е заето през цялата седмица - движи се по маточната тръба, търси място за имплантация и до края на седмицата е прикрепено към стената на матката. Известно е, че размерът на бластоциста по това време не надвишава 0,1-0,2 mm, а ултразвуковите диагностични устройства, които могат да улавят такива незначителни параметри, най-вероятно няма да се появят скоро..

4 седмици

Започва образуването на вътрешни органи и ембрионът нараства до 0,4-0,6 мм и тежи около половин грам. Оплодената яйцеклетка все още не може да бъде открита в матката с помощта на ултразвук. Жената все още не е пропуснала менструацията си.

5 седмици

Забавянето започна. Много тази седмица за първи път научават за съществуването на трохи в утробата. А при трохите мъничко сърце вече започва да бие. Височина - от 1 до 1,5 мм, тегло около грам. SVD - от 5 до 17 мм.

6 седмица

Растежът може да достигне 3-4 мм, а теглото - един и половина грама. SVD - от 13 до 21 мм. Сърдечният ритъм е ясно дефиниран.

7 седмица

Растежът достига 7 мм. Главата става голяма. SVD - 21-24 мм.

Бебето развива зрението и нервните влакна.

8 седмица

От този момент нататък се измерват повече показатели. Теглото на трохите е около един и половина грама. Останалите данни са представени в таблицата:

Какво е фетометрия на плода - таблица на нормалните показатели по седмици на бременността

Фетометрията на плода е определянето на неговия размер на различни етапи на бременността с помощта на ултразвук. Използвайки този диагностичен метод, е възможно своевременно да се открият нарушения във вътрематочното развитие на детето..

Какво е фетометрия

Това е напълно безопасен диагностичен метод за здраве през всички гестационни периоди. Тя се основава на използването на ултразвукови вълни, които нямат отрицателни последици за майката и бъдещото дете..

Фетометрията на плода не причинява болка или дискомфорт, не нарушава целостта на кожата и лигавицата. Можете да го направите неограничен брой пъти..

През целия период на бременността феталната фетаметрия се извършва три пъти, веднъж за всеки триместър.

 • През 1-ви триместър, на 11-12 седмици, се определя прогнозната дата на раждане на детето. При изследването е изключително важно да се изключат хромозомни аномалии и значителни дефекти в развитието на плода. Особено внимание трябва да се обърне на CTE (размер на опашната кост) и охлаждащата течност (коремна обиколка). Измерват се и дебелината на яковото пространство и дължината на носната кост..
 • През 2-ри триместър, на 20-22 седмици, се проверява липсата на нарушения във вътрематочното развитие. Измерен размер на бипариетална глава, CTE, обиколка на главата (OH), корем, челно-тилен размер. С това проучване вече можете да разберете пола на детето.
 • През 3-ия триместър, на 32-33 седмици, се проверява благосъстоянието на детето, измерва се обиколката на главата и корема. Освен това специалист по ултразвукова диагностика определя симетрията на развитието на крайниците, теглото и растежа на плода. С помощта на тези показатели се избира методът на раждането - естествено или с помощта на цезарово сечение. Вторият метод е за предпочитане при големи плодове, ако майката има първата бременност или тесен таз.

Подготовка и провеждане на изследвания

Ултразвукът и фетометрията се извършват по същия начин. Има 2 опции за процедурата:

 • трансвагинален, когато сензор в специален презерватив преминава през родовия канал;
 • трансабдоминална, когато изследването се извършва през предната коремна стена, върху кожата на която се нанася специален гел.

В първия случай не е необходима предварителна подготовка. Във втория, ако фетометрията се извършва рано, пикочният мехур трябва да е пълен. По-добре е да вземете със себе си памперс или кърпа, за да почистите кожата от гела, който провежда ултразвукови вълни..

Не пропускайте да гледате видео ревю на тази тема:

Какво показва проучването

Основните фетометрични показатели са:

 • Охлаждаща течност - обиколка или обиколка на корема. Ако телесното тегло на детето е повече от 4 кг, този показател не се измерва. По обиколката на корема можете да определите как са оформени вътрешните органи.
 • CTE - кокцигеално-париетален размер. Това е дължината на тялото на плода, с изключение на размера на главата. Този индикатор ви позволява да установите точната продължителност на бременността..
 • BPR - бипариетален размер или обиколка на главата. Измерва се от храм на храм. С него може да се наблюдава как се формира мозъкът..
 • Дължината на бедрото (HL) на плода е това, което определя състоянието на скелета и проблемите със ставите.
 • DHA е диаметърът на гърдите. От значение е само до 23 гестационна седмица.
 • DBK - дължината на пищяла.
 • SDJ - сагитален диаметър на корема, тоест в предно-задната посока.
 • MRM е размерът на полусферата на малкия мозък. Определя се с помощта на хоризонтално сканиране на главата на нивото на 4-та вентрикула на мозъка.
 • PVP, или изчислено телесно тегло на плода. За да се избегнат грешки във феталната фетаметрия, изчисляването на посочената стойност се извършва по различни формули. За определяне на PVP са необходими някои стойности - височината на маточното дъно, обиколката на корема.

Какво е AFI на ултразвук по време на бременност

Индексът на околоплодната течност (AFI) ви позволява да определите количеството на околоплодната течност. Можете да го изчислите по обективен и субективен начин..

 • При използване на обективния метод матката се сканира в напречен и надлъжен разрез и се отбелязва обемът на околоплодните води. Голям обем вода върху фетометрията между предната коремна стена и плода показва полихидрамнион.
 • Когато се използва субективният метод, матката обикновено се разделя на 4 квадранта и се измерва максималният горен джоб във всеки от тях. От добавянето на всички стойности се получава индексът на амниотичната течност.

Норми за фетаметрия на плода по седмици:

Декодирането на показанията за фетална фетаметрия трябва да се извършва изключително от гинеколог. Лекарят на ултразвук просто му изпраща данните, получени в резултат на изследването.

Когато изчислявате гестационната възраст по седмици с помощта на калкулатор, не забравяйте, че получените резултати са само приблизителни и се базират на стандартизирани фетални таблици на плода.

Цената на процедурата

Можете да направите фетометрия на плода безплатно в общинските здравни заведения по посока на гинеколог и полица за задължителна медицинска застраховка.

Цената в търговските клиники ще зависи от местоположението, нивото на квалификация на специалистите и общия рейтинг. В Москва цената на изследването варира от 2800 до 5100 рубли. В Санкт Петербург цената на процедурата варира от 1500 до 3900 рубли. В други региони цената на феталната фетаметрия е от 1000 до 3100 рубли.

Когато правите изследвания, е важно да запомните, че всяко дете се развива по различен начин. Поради наследствени характеристики, резултатите от фетометрията могат да се различават от средните стойности. Известно несъответствие в данните не означава нито забавяне, нито напредък в развитието..

Ако имате опит в преминаването на фетометрия, споделете го с други читатели. Оставете коментари, кажете на приятелите си за статията в социалните мрежи. Здраве на вас и вашите деца.

Ултразвукова биометрия на плода при физиологично развиваща се бременност (стандарти и сравнителна точност)

Ултразвуков скенер WS80

Идеален инструмент за пренатални изследвания. Уникално качество на изображението и пълен набор от диагностични програми за експертна оценка на здравето на жената.

Въведение

Точното познаване на гестационната възраст е от съществено значение за оценка на естеството на развитието на плода, диагностициране на някои вродени малформации, избор на оптимално прекъсване на бременността и установяване на датата на пренатален отпуск (особено за жени с нередовен менструален цикъл), както и за научни изследвания. Определянето на теглото и растежа на плода е важно за предотвратяване на недоносеност, продължителна бременност, избор на оптимален метод на раждане в присъствието на голям плод, диагностициране на неговото недохранване и аномалии в развитието.

В тази работа за първи път са представени данните от статистиката, получена от изследваната група жени, чиято гестационна възраст е проверена въз основа на данни от ин витро оплождане (IVF). В този случай получените резултати се сравняват с данните, изчислени според уравненията на най-известните чуждестранни автори, които се използват в повечето ултразвукови устройства..

Целта на тази работа е да се оцени възможността за установените от нас стандарти за индивидуални параметри на фетометрията и създадена на тяхна основа компютърна програма за изчисляване на гестационната възраст, теглото и растежа на плода през първия, втория и третия триместър по време на физиологично развиваща се бременност..

Материали и методи

Ултразвуково изследване е извършено при 155 жени с ин витро оплождане (първа група), от които 40 жени през първия триместър на бременността, 64 през втория и 51 през третия триместър. Тази група е използвана за проверка на точната гестационна възраст. Втората група включва 61 жени, които са изпратени да прекъснат бременността си на 14-26 седмици по социални причини. Теглото на плода е средно 426 ± 35,4 g, височина 26,2 ± 1,4 cm. Тази група пациенти е използвана за проверка на теглото и растежа на плода през втория триместър на бременността. За да се определи теглото на плода през III триместър, 101 жени с физиологично протичаща бременност са изследвани на 37-41 гестационна седмица.

Теглото на децата при раждане варира от 2253 до 4900 g, средно 3530 ± 512 г. Височината на децата варира от 46 до 58 cm и средно 51,6 ± 1,4 cm. Състоянието на децата с тегло под 3000 g се счита за нормално, във връзка с което е констатирано наличието на здрав плод с ниско тегло.

По време на фетометрията се измерва кокцигелно-теменният размер на ембриона (през първия триместър), бипариетален размер и челно-тилен размер на главата на плода, среден коремен диаметър (F), дължина на бедрената кост (DB), пищяла (Bb) и раменната кост (DP) дължината на стъпалото (St), средният диаметър на сърцето на плода (C), размерът на полусферата на малкия мозък (MRM), средният размер на главата на плода (D). Кокцигеално-теменният размер на ембриона е измерен по време на надлъжното му сканиране от теменната кост до опашната кост с огъната позиция на ембрионната глава (фиг. 1).

Фигура: 1. Схема за измерване на опашната и теменната големина на ембриона.

Размерът на бипариета е измерен чрез визуализиране на М-ехото на нивото на третата камера на мозъка, на същото разстояние от теменните кости, докато се изобразява кухината на прозрачната преграда и четворна. Измерванията бяха направени от външния към вътрешния контур на теменните кости. Определянето на размера на челно-тилната част се извършва между най-отдалечените точки на външните контури на челната и тилната кости на феталния череп.

Средният размер на главата на плода е изчислен като средната аритметична стойност на бипариеталния и фронто-тилния размер (фиг. 2).

Фигура: 2. Схема за измерване на бипариетален и фронто-тилен размер.

Средната аритметична стойност на двете максимални взаимно перпендикулярни размери, измерени в диастола по време на напречно сканиране на нивото на клапичните клапи, беше взета като среден диаметър на сърцето (фиг. 3). Дебелината на сърцето е измерена до вътрешните повърхности на перикарда, а ширината - от вътрешната повърхност (ендокард) на най-отдалечената част на атриума до края на интервентрикуларната преграда.

Фигура: 3. Схема за измерване на сърцето на плода.

Средният коремен диаметър се изчислява като средно аритметично между неговия напречен и предно-заден диаметър (Фиг. 4). Измерванията са извършени на нивото на пъпната вена.

Фигура: 4. Схема за измерване на корема на плода.

MRM се определя чрез хоризонтално сканиране на главата на плода на нивото на четвъртата мозъчна камера чрез максималното разстояние между крайните странични граници на противоположните му полукълба (фиг. 5). При недостатъчно ясна визуализация на целия малък мозък се измерва неговото полукълбо. Определя се като разстоянието между крайната странична повърхност на полукълбото и средата на малкия мозък. След това получената стойност се удвои. В случаите, когато страничната повърхност на малкия мозък не е била ясно определена, тя се измерва от медиалната повърхност на ехо-отрицателното субарахноидално пространство на страничните участъци на задната черепна ямка..

Фигура: 5. Схема за измерване на междусферичния размер на малкия мозък.

Калцифицираната част от диафизата им се приема като дължината на бедрената кост, пищяла и раменната кост (фиг. 6а, б). Дължината на стъпалото се определя като разстоянието между дисталната фаланга на палеца и петата.

Фигура: 6. Схема за измерване на дължината на бедрената кост (а) и раменната кост (б) костите на плода.

Изчисляването на данните за фетометрия (гестационна възраст, тегло и растеж на плода) се извършва на персонален компютър с помощта на програма, разработена от нас за тези цели, докато са изведени уравнения, които едновременно включват няколко биометрични параметъра на плода. За сравнителна оценка на получените резултати са използвани програми за изчисляване на подобни параметри, вградени в ултразвуковото устройство, от най-известните автори - J.C. Birnholz [1], S. Campbell [2], F.P. Hadlock [3], M. Hansmann [4] и J.C. Хобинс [5].

Резултати от изследванията

Тази работа предоставя нормативни таблици за определяне на съответствието на отделните параметри на феталната биометрия с гестационната възраст (Таблици 1-11). В същото време анализът на данните за фетометрия през първия триместър (Таблица 12) показа, че уравнението, което получихме за определяне на гестационната възраст, дава малко по-добри резултати. По този начин средната грешка според нашите данни е била 2,2 дни, докато според други автори тя е варирала от 3,2 до 4,2 дни.

Гестационна възрастКокцикс-париетален размерГестационна възрастКокцикс-париетален размерГестационна възрастКокцикс-париетален размер
Две седмици0,38 седмици2.711 седмици6
3 седмици, 2 дни0,48 седмици, 1 ден2.911 седмици, 1 ден6.1
4 седмици, 3 дни0,58 седмици, 2 дни311 седмици, 2 дни6,3
4 седмици, 4 дни0.68 седмици, 3 дни3.111 седмици, 3 дни6.5
4 седмици, 5 дни0.78 седмици, 4 дни3.311 седмици, 4 дни6,7
4 седмици, 6 дни0.88 седмици, 5 дни3.411 седмици, 5 дни6.9
5 седмици0.98 седмици, 6 дни3.511 седмици, 6 дни7.1
5 седмици, 2 дни19 седмици3.612 седмици7.3
5 седмици, 3 дни1.19 седмици, 1 ден3.812 седмици, 1 ден7.5
5 седмици, 5 дни1,29 седмици, 2 дни3.912 седмици, 2 дни7,7
5 седмици, 6 дни1.39 седмици, 3 дни4.112 седмици, 3 дни7.9
6 седмици, 1 ден1.49 седмици, 4 дни4.212 седмици, 4 дни8.1
6 седмици, 2 дни1.59 седмици, 5 дни4.412 седмици, 5 дни8.3
6 седмици, 3 дни1.69 седмици, 6 дни4.512 седмици, 6 дни8.5
6 седмици, 4 дни1.710 седмици4.713 седмици8.6
6 седмици, 5 дни1.810 седмици, 1 ден4.9--
6 седмици, 6 дни1.910 седмици, 2 дни5.1--
7 седмици210 седмици, 3 дни5.2--
7 седмици, 1 ден2.110 седмици, 4 дни5.3--
7 седмици, 2 дни2.210 седмици, 5 дни5.5--
7 седмици, 3 дни2,310 седмици, 6 дни5.8--
7 седмици, 4 дни2.4----
7 седмици, 5 дни2.5----
7 седмици, 6 дни2.6----

Таблиците по-долу показват процентилните криви (95, 50, 5) - това е специален метод за статистическа обработка на медицински данни (с други думи, фактът, че сумата от% не е равна на 100, е нормална) - приблизително дизайнер на оформление.

Гестационна възраст,
седмици
95%50%пет%
четиринадесет2.62.21.8
петнадесет3.22.72.2
шестнадесет3.73.22.6
174,33.62.9
осемнадесет4.843.2
19.5.24.43.6
20.5.64.73.9
21.5.9пет4.2
22.6,35.44.5
23.6.65.74.8
246.85.95.1
257.16.25.3
267.46.55.6
277.66,75.9
287.876.2
298.17.26.4
тридесет8.37.56,7
318.57,76.9
328.77.97.2
338.98.17.4
349.18.37.6
359.38.67.9
369.48.88.1
379.6девет8.3
389.89.28.6
39десет9.38.8
4010.19.5девет
4110.39,79.2
Гестационна възраст,
седмици
95%50%пет%
четиринадесет3.32.51.7
петнадесет3.93.22.5
шестнадесет4.94.13.2
175.84.83.8
осемнадесет6.45.44,3
19.75.94.8
20.7.56.45.3
21.7.96.85.7
22.8.37.26.1
23.8.77.66.5
24девет7.96.9
259.38.37.2
269.68.67.5
279.98.97.9
2810.29.28.2
2910.59.58.5
тридесет10.89.88.8
31единадесетдесетдевет
3211.310.39.3
3311.510.59.6
3411.710.89.9
3512единадесет10.1
3612.211.310.4
3712.411.510.6
3812.611.710.9
3912.811.911.1
40тринадесет12.211.3
4113.212.411.6
Гестационна възраст,
седмици
95%50%пет%
четиринадесет2.52.21.9
петнадесет3.432.4
шестнадесет4,33.72.9
17пет4.23.4
осемнадесет5.54.73.8
19.65.14.2
20.6.45.54.6
21.6.85.9пет
22.7.26,35.3
23.7.56.65.6
247.86.96
258.17.26,3
268.47.56.6
278.77.86.9
28девет8.17.2
299.28.37.4
тридесет9.58.67,7
319,78.88
329.9девет8.2
3310.29.38.5
3410.49.68.7
3510.69.8девет
3610.8десет9.2
37единадесет10.29.5
3811.210.49,7
3911.410.69.9
4011.610.810.1
4111.8единадесет10.3
Гестационна възраст,
седмици
95%50%пет%
четиринадесет1.41,21
петнадесет1.51.31.1
шестнадесет1.61.41,2
171.81.61.4
осемнадесет1.91.71.5
19.21.81.6
20.2.221.8
21.2,32.11.9
22.2.62,32
23.2.72.42.1
242.92.62,3
2532.72.4
263.22.92.6
273.332.7
283.53.22.9
293.63.33
тридесет3.83.53.2
313.93.63.3
324.13.83.5
334,343.7
344.54.23.9
354.74.44.1
364.94.64,3
375.24.84.4
385.4пет4.6
395.65.24.8
405.95.55.1
416.15.75.3
Гестационна възраст,
седмици
95%50%пет%
четиринадесет1.51,21
петнадесет1.61.31.1
шестнадесет1.71.51,2
171.91.61.3
осемнадесет21.71.5
19.2.11.81.5
20.2.21.91.6
21.2.421.7
22.2.52.11.8
23.2.62.21.9
242.72.42
252.82.52.1
262.92.62.2
2732.72,3
283.22.82.4
293.32.92.6
тридесет3.432.7
313.53.12.8
323.63.32.9
333.73.43
343.83.53.1
353.93.63.2
3643.73.4
374.13.83.5
384.23.93.6
394,343.7
404.54.13.8
414.64,34
424.74.44.1
Гестационна възраст,
седмици
95%50%пет%
четиринадесет3.22.51.8
петнадесет3.62.92.1
шестнадесет43.32.5
174.53.62.8
осемнадесет4.943.1
19.5.34.43.5
20.5.64.73.8
21.65.14.1
22.6.45.44.4
23.6,75.74.7
247.16.1пет
257.46.45.3
267.86,75.6
278.175.9
288.57.46.2
298.87,76.5
тридесет9.186.8
319.48.37.1
329,78.67.4
33десет8.97,7
3410.39.28
3510.69.58.3
3610.99.88.5
3711.2десет8.8
3811.510.37.1
3911.810.69.4
4012.110.99,7
4112.311.29.9
4212.611.410.2
Гестационна възраст,
седмици
95%50%пет%
четиринадесет1.51.10.7
петнадесет1.91.51
шестнадесет2,31.81.3
172.72.21.6
осемнадесет3.12.51.9
19.3.42.72.1
20.3.632.4
21.3.93.22.6
22.4.13.52.8
23.4,33.73
244.63.93.3
254.84.13.5
264.94,33.7
275.14.53.8
285.34.74
295.54.84.2
тридесет5.6пет4.4
315.85.24.6
3265.44.7
336.15.54.9
346,35.75.1
356.45.85.2
366.565.4
376,76.15.5
386.86,35.7
3976.45.9
407.16.56
417.26,76.1
427.36.86,3
Гестационна възраст,
седмици
95%50%пет%
четиринадесет1.41.10.8
петнадесет1.81.51
шестнадесет2,31.81.3
172.82.21.6
осемнадесет3.22.51.8
19.3.52.82.1
20.3.83.12,3
21.4.23.42.6
22.4.43.62.8
23.4.73.93.1
24пет4.13.3
255.24.43.6
265.54.63.8
275.74.94
285.95.14,3
296.15.34.5
тридесет6,35.64.7
316.65.8пет
326.865.2
336.96.25.4
347.16.45.7
357.36.65.9
367.56.86.1
377,776,3
387.87.26.5
3987.46.8
408.27.67
418.37,77.2
428.57.97.4
Гестационна възраст,
седмици
95%50%пет%
четиринадесет1.10.80,4
петнадесет1.71,20.7
шестнадесет2.11.61.1
172.51.91.4
осемнадесет2.82.21.6
19.3.12.51.9
20.3.42.82.1
21.3.632.4
22.3.93.22.6
23.4.13.52.8
244,33.73
254.53.93.2
264.74.13.4
274.94,33.6
285.14.53.8
295.34.74
тридесет5.54.84.2
315.6пет4,3
325.85.24.5
3365.35.7
346.15.54.8
356,35.6пет
366.45.85.1
376.65.95.3
386,76.15.5
396.96.25.6
4076.45.7
417.16.55.9
427.36.66
Гестационна възраст,
седмици
95%50%пет%
четиринадесет1.41,20.9
петнадесет1.91.61,2
шестнадесет2.41.91.6
172.82,31.9
осемнадесет3.22.62.2
19.3.62.92.4
20.3.93.22.7
21.4.23.42.9
22.4.53.73.2
23.4.743.4
24пет4.23.7
255.34.53.9
265.54.74.1
275.7пет4.4
285.95.24.6
296.15.44.8
тридесет6.45.65.2
316.65.95.4
326,76.15.6
336.96,35.9
347.26.66.1
357.56.96.4
367,77.26,7
3787.57
388.27,77.3
398.487.6
408.58.27.8
418.88.58.1
429.18.88.4
ПараметърСобствени резултати, дниБарабан, дниРобинзон и Флеминг, дни
Средно ± отклонение2.2 + 1.33.2 + 2.14.2 + 2.3
Грешка, gСобствен резултатС. КембълJ.C. Хобинс, М. Дж. ШепърдJ.C. БирнхолцF.P. Хадлок
40065334.329.832

При изчисляване на теглото на плода през II триместър на бременността (Таблица 14), според различни автори се оказа, че изчислените стойности съответстват на действителните стойности само в J.C. Хобинс. Точността на определяне на теглото на плода през тези периоди на бременност, според нашите данни, е доста висока; средната грешка е 27,6 ± 27,8 g (6,5% от теглото му). Използването на J.C. Хобинс, се оказа значително по-висок и средно 60.3 ± 55.8 (14.2% от теглото на плода). В същото време в нашите наблюдения в 55,5% от случаите е установена незначителна грешка при определяне на теглото на плода, възлизаща на по-малко от 20 g, а при използване на J.C. Хобинс - ръст от 20,6%.

Грешка, gСобствени данниJ.C. Хобинс
1004.817.5
Средното27,6 ± 27,860,3 ± 55,8
% тегловни6.514.2

Понастоящем не сме попадали на никакви доклади, посочващи възможността за ултразвуково определяне на растежа на плода през втория триместър на бременността. Представените от нас данни показват възможността за установяване на растежа на плода с достатъчно висока точност през тези периоди на бременност. Използването на предложената от нас компютърна фетометрия показа, че средната грешка при определяне на растежа на плода е малка и възлиза на 0,76 ± 0,84 cm (2,9% от неговия растеж). Незначителна грешка при определяне на растежа на плода, ненадвишаваща 1 cm, е посочена в 81,3% от наблюденията.

При определяне на изчислената стойност на теглото на плода през третия триместър в случай на физиологично протичаща бременност беше установено, че при компютърната фетометрия средната грешка е 175,5 ± 133 g, което е 4,9% от теглото му (вж. Таблица 5). Най-добрият резултат, отбелязан сред други автори, е посочен с помощта на J.C. Birnholz - 279,6 ± 199 g (7,9% от теглото на плода) и F.P. Hadlock - 307,4 ± 219,2 g (10% от теглото на плода), докато най-малко надеждно се получава с помощта на уравнението, предложено от S. Campbell - 446,5 ± 288,2 g (12,6% от теглото му)... Малка грешка, по-малка от 200 g с компютърна фетометрия, е регистрирана в 65,3% от случаите, когато се използва J.C. Birnholz с 43,5%, F.P. Хадлок - 38% и С. Кембъл - 28% (Таблица 13).

Важно е да се отбележи, че при изчисляване на прогнозираното тегло на плода съгласно уравненията и таблиците на горните автори изчислението не винаги е било възможно (по-специално, това се наблюдава при големи плодове или изразена асиметрия в размера на корема и главата или корема и бедрото).

Не намерихме информация за възможността за определяне на растежа на плода при нито един от посочените изследователи. В нашите наблюдения средната грешка при определяне на растежа на плода е равна на 1,5 ± 1,2 cm и възлиза на 3,1% от неговия растеж. Освен това в 80,2% от случаите грешката при изчисляване на височината не надвишава 2 см (Таблица 15).

Грешка, смСобствен резултат
0-150.5
229.7
39.9
47.9
пет2
Средно - 1,51 см
Относително отклонение - 1,23 cm
% от растежа - 3.1

Дискусия

Анализът на получените данни показва достатъчно висока точност на предложената от нас компютърна фетометрия за установяване на гестационния период през цялата бременност, както и теглото и растежа на плода през II и III триместър на бременността, в сравнение с програмите на други автори, които в момента се използват широко в съвременната ехографска апаратура..

Данните, получени при изчисляване на теглото на плода през II триместър, показват, че точността на неговото определяне в нашите наблюдения е била над 2 пъти по-висока, отколкото при използване на критериите, предложени от J. Hobbins.

През третия триместър средната грешка при определяне на гестационната възраст според нашите данни е била 2 пъти по-малка от тази на Ф. П. Хадлок, който е имал най-добрия резултат сред другите автори. Средно-квадратното отклонение в нашите наблюдения също се оказа значително по-ниско от това на други автори, което показва по-голяма надеждност на получените резултати..

През третия триместър на бременността средната грешка при определяне на теглото на плода при раждането е била 1,6 пъти по-малка от тази на J.C. Birnholz, 1,75 пъти по-малко от F.P. Хадлок и 2,5 пъти по-малко от С. Кембъл.

Важните предимства на компютърната фетометрия също трябва да включват липсата на големи отклонения на изчислените показатели от действителните им стойности. По този начин величината на грешката при определяне на гестационната възраст, надвишаваща 10 дни при използване на компютърна фетометрия, е била 3,6 пъти по-рядка, отколкото при използване на F.P. Hadlock, 4.1 пъти по-малко от J.C. Хобинс, 5 пъти по-малко от М. Хансман и 5,4 пъти по-малко от С. Кембъл. Значителна грешка при определяне на теглото на плода, надвишаващо 400 g, в нашите наблюдения е била 4 пъти по-рядка, отколкото при използване на критериите на J.C. Birnholz, 5,3 пъти по-рядко от F.P. Хадлок, 5,7 пъти по-рядък от Дж. Хобинс и М. Дж. Шепърд и 8,8 пъти по-рядко от С. Кембъл (вж. Таблица 13). Доста точни резултати, по наше мнение, бяха получени и при определяне на растежа на плода (вж. Таблица 15).

По този начин, представените данни показват, че ултразвуковата изчислителна фетометрия е ценен метод, чието използване дава възможност с достатъчно висока точност да се установи периодът, теглото и растежа на плода през цялата бременност, което е важно за практическата медицина..

Литература

 1. Birnholz J.C. Приблизително тегло на плода. Принципите и практиката на ултрасонографията в акушерството и гинекологията. изд. R.C. Сандърс, А. Е. Джеймс. Norwale, 1985, Appleton-Century-Croft`s, pp. 642-643.
 2. Campbell S., Wilkin D. Ултразвуково измерване на обиколката на корема на плода при оценката на теглото на плода // Brit. J. Obstet. Gynaecol., 1975, том 82, стр. 689-794.
 3. Хадлок Ф.Р., Харист Р.Е. и др. Сонографска оценка на теглото на плода - Радиология, 1984, 150: 537..
 4. Hansmann M., Hackeloer B.J., Staudach A. Ултразвукова диагностика в акушерството и гинекологията. - Берлин, Springer-Verlag, 1986, 495 с.
 5. Хобинс Дж. В книга: Ръководство за експлоатация на ултразвук Система за измерване на растежа на плода, 105p. Toshiba Corp., Амстердам, 1992 г..
Ултразвуков скенер WS80

Идеален инструмент за пренатални изследвания. Уникално качество на изображението и пълен набор от диагностични програми за експертна оценка на здравето на жената.