Прожекция на първия триместър, стенограма

Скрининговите тестове помагат да се идентифицира рискът от хромозомни заболявания при дете дори преди да се роди. През първия триместър на бременността се извършват ултразвуково сканиране и биохимичен кръвен тест за hCG и PAPP-A. Промените в тези показатели могат да показват повишен риск от синдром на Даун при нероденото дете. Нека да видим какво означават резултатите от тези анализи..

Колко дълго?

Скринингът на първия триместър се прави за период от 11 седмици до 13 седмици и 6 дни (периодът се изчислява от първия ден на последната менструация).

Признаци на синдрома на Даун при ултразвук

Ако детето има синдром на Даун, тогава на 11-13 седмици специалистът по ултразвук може да открие признаци на това заболяване. Има няколко признака, които показват повишен риск от синдром на Даун при дете, но най-важният е показател, наречен Дебелина на яката (PT).

Дебелината на яковото пространство (TVP) има синоними: дебелината на цервикалната гънка, цервикалната гънка, шийното пространство, цервикалната прозрачност и др. Но всички тези термини означават едно и също.

Нека се опитаме да разберем какво означава това. На снимката по-долу можете да видите изображението, направено по време на измерването на TVP. Стрелките на снимката показват самата цервикална гънка, която трябва да бъде измерена. Забелязва се, че ако цервикалната гънка при дете е по-дебела от 3 mm, тогава рискът от синдром на Даун при детето се увеличава.

За да са наистина верни данните от ултразвука, трябва да се спазват няколко условия:

 • Ултразвукът от първия триместър се извършва не по-рано от 11 седмици от бременността (от първия ден на последната менструация) и не по-късно от 13 седмици и 6 дни.
 • Размерът на опашната кост (CTE) трябва да бъде най-малко 45 mm.
 • Ако положението на детето в матката не позволява адекватна оценка на TBI, тогава лекарят ще ви помоли да се движите, да кашляте или леко да потупвате по корема, така че детето да промени позицията си. Или лекарят може да ви посъветва да дойдете на ултразвуково сканиране малко по-късно..
 • Измерването на TVP може да се извърши с помощта на ултразвук през кожата на корема или през вагината (в зависимост от позицията на детето).

Въпреки че дебелината на яката е най-важният параметър за оценка на риска от синдром на Даун, лекарят разглежда и други възможни признаци на фетални аномалии:

 • Носната кост обикновено се открива при здрав плод след 11 седмици, но отсъства в около 60-70% от случаите, ако детето има синдром на Даун. При 2% от здравите деца обаче носната кост може да не бъде открита при ултразвук.
 • Потокът на кръв във венозния (аранциев) канал трябва да има определена форма, която се счита за норма. 80% от децата със синдром на Даун имат нарушен кръвен поток в канала Arantia. Въпреки това, 5% от здравите деца също могат да имат такива аномалии..
 • Намаляването на размера на максиларната кост може да показва повишен риск от синдром на Даун.
 • Увеличен пикочен мехур се появява при деца със синдром на Даун. Ако пикочният мехур не се вижда на ултразвук на 11 седмици, това не е страшно (това се случва при 20% от бременните жени по това време). Но ако пикочният мехур не се вижда, тогава лекарят може да ви посъветва да дойдете на втори ехограф след седмица. На 12 седмици при всички здрави плодове пикочният мехур става забележим.
 • Ускореното сърцебиене (тахикардия) при плода може също да показва повишен риск от синдром на Даун.
 • Наличието само на една пъпна артерия (вместо две е нормално) увеличава риска не само от синдрома на Даун, но и от други хромозомни заболявания (синдром на Едуардс и др.)

Нормата на hCG и свободната β-субединица на hCG (β-hCG)

HCG и свободната β (бета) субединица на hCG са два различни показателя, всеки от които може да се използва като скрининг за синдром на Даун и други заболявания. Измерването на нивото на свободната β-субединица на hCG позволява по-точно определяне на риска от синдром на Даун при неродено дете, отколкото измерването на общия hCG.

Нормите за hCG, в зависимост от продължителността на бременността в седмици, можете да намерите тук: http: //www.mygynecologist.ru/content/analiz-krovi-na-HGC.

Норми за свободна β-субединица на hCG през първия триместър:

 • 9 седмици: 23,6 - 193,1 ng / ml или 0,5 - 2 MoM
 • 10 седмици: 25,8 - 181,6 ng / ml или 0,5 - 2 MoM
 • 11 седмици: 17,4 - 130,4 ng / ml или 0,5 - 2 MoM
 • 12 седмици: 13,4 - 128,5 ng / ml или 0,5 - 2 MoM
 • 13 седмици: 14,2 - 114,7 ng / ml или 0,5 - 2 MoM

Внимание! Нормите в ng / ml могат да се различават в различните лаборатории, поради което тези цифри не са окончателни и въпреки това трябва да се консултирате с Вашия лекар. Ако резултатът е посочен в MoM, тогава нормите са еднакви за всички лаборатории и за всички анализи: от 0,5 до 2 MoM.

Ами ако hCG не е нормално?

Ако свободната β-субединица на hCG е по-висока от нормалната за вашата гестационна възраст или надвишава 2 MoM, тогава бебето е изложено на повишен риск от синдром на Даун.

Ако свободната β-субединица на hCG е под нормата за вашата гестационна възраст или под 0,5 MoM, тогава детето е изложено на повишен риск от синдром на Едуардс.

RAPP-A норма

PAPP-A, или както го наричат, "Плазмен протеин А, свързан с бременността", е вторият индикатор, използван при биохимичен скрининг през първия триместър. Нивото на този протеин непрекъснато се увеличава по време на бременност и отклоненията в показателя могат да показват различни заболявания при нероденото дете..

Нормата за PAPP-A, в зависимост от продължителността на бременността:

 • 8-9 седмици: 0,17 - 1,54 mU / ml, или от 0,5 до 2 MoM
 • 9-10 седмици: 0,32 - 2,42 IU / ml или от 0,5 до 2 MoM
 • 10-11 седмици: 0,46 - 3,73 IU / ml или от 0,5 до 2 MoM
 • 11-12 седмици: 0,79 - 4,76 IU / ml или от 0,5 до 2 MoM
 • 12-13 седмици: 1,03 - 6,01 IU / ml, или от 0,5 до 2 MoM
 • 13-14 седмици: 1,47 - 8,54 IU / ml, или от 0,5 до 2 MoM

Внимание! Нормите в IU / ml могат да се различават в различните лаборатории, поради което посочените данни не са окончателни и във всеки случай трябва да се консултирате с лекар. Ако резултатът е посочен в MoM, тогава нормите са еднакви за всички лаборатории и за всички анализи: от 0,5 до 2 MoM.

Ами ако PAPP-A не е нормален?

Ако PAPP-A е под нормалното за вашата гестационна възраст или по-малко от 0,5 MoM, тогава вашето бебе е с повишен риск от синдром на Даун и синдром на Едуардс.

Ако PAPP-A е по-висок от нормалното за вашата гестационна възраст или надвишава 2 MoM, но останалите скринингови показатели са нормални, тогава няма причина за безпокойство. Проучванията показват, че в групата на жените с повишено ниво на PAPP-A по време на бременност, рискът от фетални заболявания или усложнения при бременност не е по-висок, отколкото при други жени с нормален PAPP-A.

Какво представлява рискът и как се изчислява?

Както може би вече сте забелязали, всеки от показателите за биохимичен скрининг (hCG и PAPP-A) може да бъде измерен в MoM. MoM е специална стойност, която показва колко се различава полученият резултат от анализа от средния резултат за дадена гестационна възраст..

Но все пак, hCG и PAPP-A се влияят не само от гестационната възраст, но и от вашата възраст, тегло, дали пушите, какви заболявания имате и някои други фактори. Ето защо, за да се получат по-точни резултати от скрининга, всички негови данни се въвеждат в компютърна програма, която изчислява индивидуално за вас риска от заболявания при дете, като се вземат предвид всички ваши характеристики.

Важно: за правилното изчисляване на риска е необходимо всички анализи да се вземат в същата лаборатория, в която се изчислява рискът. Програмата за изчисляване на риска е конфигурирана за конкретни параметри, индивидуални за всяка лаборатория. Следователно, ако искате да проверите повторно резултатите от скрининга в друга лаборатория, ще трябва да преминете отново всички тестове.

Програмата дава резултата като дроб, например: 1:10, 1: 250, 1: 1000 и други подобни. Фракцията трябва да се разбира така:

Например рискът е 1: 300. Това означава, че от 300 бременности с честота като вашата, се раждат едно дете със синдром на Даун и 299 здрави деца..

В зависимост от получената фракция лабораторията издава едно от заключенията:

 • Тестът е положителен - висок риск от синдром на Даун при дете. Това означава, че се нуждаете от по-задълбочен преглед, за да изясните диагнозата. Може да Ви се препоръчат вземане на проби от хорионни ампули или амниоцентеза.
 • Отрицателен тест - нисък риск от синдром на Даун при детето. Ще трябва да преминете през екрана през второто тримесечие, но не са необходими допълнителни тестове.

Ами ако съм изложен на висок риск?

Ако в резултат на скрининга е установено, че имате висок риск да имате бебе със синдром на Даун, това не е причина за паника и още повече за прекъсване на бременност. Ще бъдете насочени за консултация с генетик, който отново ще разгледа резултатите от всички изследвания и, ако е необходимо, ще препоръча да се подложите на изследвания: вземане на проби от хорионни ворсинки или амниоцентеза.

Как да потвърдите или отхвърлите резултатите от скрининга?

Ако смятате, че скринингът е извършен неправилно за вас, тогава можете да повторите прегледа в друга клиника, но за това ще трябва да преминете отново всички тестове и да се подложите на ултразвуково сканиране. Това ще бъде възможно само ако гестационната възраст по това време не надвишава 13 седмици и 6 дни..

Лекарят казва, че трябва да направя аборт. Какво да правя?

За съжаление има ситуации, когато лекарят силно препоръчва или дори налага аборт въз основа на резултатите от скрининга. Запомнете: никой лекар няма право да прави това. Скринингът не е окончателен метод за диагностициране на синдрома на Даун и само въз основа на лоши резултати няма нужда да се прекъсва бременността.

Кажете, че искате да се консултирате с генетик и да се подложите на диагностични процедури за откриване на синдрома на Даун (или друго заболяване): вземане на проби от хорионни ворсинки (ако сте бременна 10-13 седмици) или амниоцентеза (ако сте бременна 16-17 седмици).

PAPP-A по време на бременност. Норма на 9-14 седмици, декодиране, причини за повишено, намалено

Свързаният с бременността плазмен протеин-А (PAPP-A) е един от най-големите асоциирани ензими, продуцирани от ембриона и плацентата (синцитиоцитотрофобласти).

Смята се, че този протеин има няколко различни функции, включително предотвратяване на разпознаването от майката на имунната система на плода, минерализация на матрицата и ангиогенеза. Нивата на PAPP-A се увеличават в зависимост от седмицата на бременността, когато се тестват и анализират през 1-ви триместър, което се счита за нормално.

Какво е PAPP-A?

Откриването на протеини е възможно през 1 и 2 триместър при провеждане на диагностичен тест за анеуплоидия, включително тризомия на хромозома 21 (синдром на Даун).

Серумните концентрации при майките са свързани с последващ растеж на плода и тази връзка предполага, че може да се използва като диагностичен тест за неблагоприятни резултати от бременността (вътрематочно ограничаване на растежа, преждевременно раждане, прееклампсия и мъртво раждане).

Алтернативни имена: папализин 1, PAPP-A, PAPPA1, SP4, високомолекулно алфа-2 мобилен специфичен за бременността протеин, IGFBP4 протеаза (IGFBP-4-ase), ASBABP2, DIPLA1, PAPA.

На кой етап от бременността се провежда изследването PAPP-A??

За бременни жени, за да се оцени рискът на детето от хромозомно разстройство като синдром на Даун (тризомия 21) или синдром на Едуардс (тризомия 18), се предоставя тест през 1-ви триместър на бременността. Обикновено се провежда между 11-14 седмици. Този тест или скрининг през второто тримесечие помага да се уверите дали е необходим диагностичен тест.

PAPP-A по време на бременност (нормата на 12-25 седмици (1-ви и 2-ри триместър) показва същите стойности на данните) се извършва 1 път, но понякога може да се направи допълнителен тест на 3-ия триместър, за да се изяснят стойностите.

Много жени се тестват възможно най-рано, през първия триместър, за да разберат дали може да има проблеми. Ако обаче тестването е невъзможно по неразумни или лични причини, жената има право да се подложи на него след 18 седмици през 2-ри триместър..

Предимства и недостатъци на метода

През последните 10 години са разработени различни скринингови и диагностични тестове за откриване на синдрома на Даун и е оценено използването на комбинирани ултразвукови и серумни маркери..

Някои лекари предлагат тези тестове само на жени на определена възраст и практиката е противоречива. ACOG разработи насоки, които оценяват използването на ултразвук и серумни маркери за селективен скрининг на анеуплоидия при бременни жени..

Проучванията показват, че през 1-ви триместър съществува връзка между размера на събирането на течности в задната част на феталната шийка (тилната прозрачност) и риска от тризомия на хромозома 21.

Широки тестови спектри разкриват, че тилната яснота може да се комбинира със свободен бета-hCG и свързания с бременността плазмен протеин А (PAPP-A) за скрининг на синдрома на Даун. Измерванията на PAPP-A и hCG са ефективни за скрининг само през първия триместър, докато алфа-фетопротеинът, неконюгираният естриол и инхибин трябва да се извършват само през втория триместър.

Когато плазмените протеини А се намират в тялото на жената?

PAPP-A по време на бременност, чиято норма на 8-12 седмици практически не се различава от данните през 2-ри триместър, може да бъде оценена приблизително (с изключение на фибриноген, когато се извършва тестване върху кондензирани проби):

 • При типичен референтен диапазон от 60-80 g / L, 1 плазмен протеин е около 7% тегловни плазми 2 и 0,5% от общото телесно тегло.
 • Серумният албумин е около 55% от плазмения протеин (типичен референтен диапазон: 35–55 g / L), около 3,4. Той поддържа осмотичното налягане на плазмата и участва в транспорта на калций, липиди и стероидни хормони.
 • Глобулините съставляват приблизително 35% от плазмения протеин (типичен референтен диапазон: 20–35 g / L) - 5,6 стойности. Глобулините участват в редица процеси, включително транспорт на йони, хормони и липиди, реакции на остра фаза.

Глобулините са разделени на 4 подгрупи:

 • 2 алфа-1 (главно алфа-1-антитрипсин);
 • алфа 2 (включително хаптоглобин и церулоплазмин);
 • бета (съдържа трансферин и някои компоненти на комплемента);
 • гама (включва главно имуноглобулини и С-реактивен протеин).

Фибриногенът е разтворим протеин, който съставлява около 6,5% от плазмения протеин. Превръщането на фибриноген в неразтворим фибрин е процес, критичен за съсирването на кръвта.

Останалата част от плазмените протеини съдържат стотици различни протеинови молекули. Отделно те присъстват в малки количества, но заедно съставляват около 1% от плазмения протеин и играят важна роля като регулаторни протеини като ензими, ензими и хормони.

Плазмените протеини са разнородни и участват в много сложни телесни функции.

Нарушенията на плазмените протеини могат да бъдат:

 • първичен (причината за специфични патологии);
 • вторичен (резултат от широк спектър от болестни процеси).

Анормалната протеинурия също може да бъде резултат от различни медицински състояния..

Причините, поради които гинеколог може да извършва измервания на плазмените протеини, включват проучвания на симптоми, алергии и имунитет:

 • Изследване на специфичен симптом, като периферен оток, диагностика на възпалителен процес или автоимунно разстройство: например, изследване за антинуклеарни антитела за оценка на системен лупус еритематозус.
 • Диагностика на нарушения на костния мозък, включително множествен миелом: оценка на алергии, тестване за имунодефицит при пациенти с повтарящи се инфекции, миооценка на имунитета към инфекции като хепатит В или рубеола.

С помощта на тестове за специфични антитела се провеждат проучвания срещу общ имуноглобулин А (IgA) и IgA антитела към тъканната трансглутаминаза..

Оценката на свързания с бременността плазмен протеин А (PAPP-A) заедно с хорион гонадотропин (hCG) и ултразвук се предлага за анализ в началото на бременността (10-14 седмици), когато е възможен рискът от хромозомни аномалии при плода: Синдром на Даун (тризомия 21) или синдром на Едуардс (тризомия 18).

Анализ на урина за протеини се прави за диагностициране на инфекция на пикочните пътища, първично бъбречно заболяване, включително нефротичен синдром, вторично бъбречно заболяване.

RAPP-A процент по седмица

PAPP-A по време на бременност може да се извърши около 32 дни след овулацията, когато нивото на веществата се повиши.

След това на всеки 3 седмици стойностите се удвояват, достигайки нормата. Електроимуноанализите могат да открият нивата на циркулиращия хормон от 10 μg / L още в 5 гестационна седмица. Серумното ниво на PAPP-A е 8,03 ± 2,75 mIU / L (средно ± SD).

Рязкото увеличение на PAPP-A показва повишен риск от тризомия 21, а намаляването е свързано с повишен риск от тризомия 18. Ниски нива на PAPP-A през първия триместър (Нормален PAPP-A при бременност

Декодирането на RAPP-A се извършва от специалист, който взема предвид съотношението на плазмения протеин А, hCG и ултразвуковия скрининг. Освен това е необходимо да се вземат предвид телесното тегло на бъдещата майка, фактите за тютюнопушенето, зачеването с IVF, приемането на някои лекарства, захарният диабет и наличието на многоплодна бременност..

Има различни показатели за честотата на PAPP-A:

Седмица на бременносттаPAPP-A, mcd / ml
8 до 9 седмици0,17-1,54
9 до 10 седмици0,32 - 2,42
10 до 11 седмици0,46-3,73
11 до 12 седмици0,79 - 4,76
12 до 13 седмици1.03-6.01
От 13 до 14 седмици1,47 - 8,54

Защо не е достатъчно да правите само ултразвук по време на бременност??

Скринингът за анеуплоидия може да разкрие риска от синдром на Даун и тризомия 13 или 18. Ако скрининговият тест е положителен и пациентът реши да продължи диагностичната процедура (напр. CVS, амниоцентеза), има по-голям шанс за откриване на анеуплоиден плод, отколкото ако жената не е била скринирана.

Диагностичното тестване може да открие всички автозомни тризомии на половите хромозоми, големи делеции, дублиране на хромозоми и мозаицизъм.

Най-доброто време за извършване на измерване на тилната прозрачност е между 12 и 13 гестационна седмица. Комбинираният скрининг е ефективен за тестване за синдром на Даун.

При жени под 35 години комбинираният скрининг през първия триместър разкрива честота на симптомите, подобна на честотата на 4-кратния скрининг през втория триместър. При жени на 35 и повече години комбинираният скрининг ще покаже до 90% от патологиите.

Едно от предимствата на скрининга през първия триместър е ранната наличност на информация. Освен това, ако жената е с повишен риск от фетална анеуплоидия, може да се предложи генетично консултиране и ССЗ, както и амниоцентеза за втория триместър.

Тези, които изберат само един скрининг през I триместър или са имали добри резултати от CVS, трябва да се подложат на скрининг за дефекти на нервната тръба (напр. Ултразвук, серумен AFP) през II триместър..

Жените допълнително трябва да се подложат на фетална ехокардиография, ако тилната прозрачност на плода е най-малко 3,5 mm. Не е известно дали ултразвукът ще помогне през 2-ри триместър, ако показанията през 1-ви триместър са отрицателни.

Има и други диагностични методи:

 • Интегрираният скрининг е, когато маркерите за 1 и 1 триместър се използват за коригиране на възрастовия риск на пациента и се докладват след извършване на тестовете. Анализът може да се извърши с помощта на серумни маркери.
 • Потенциалните маркери на синдрома на Даун включват необразна носна кост, трикуспидална регургитация, лумбална дължина, дължина на бедрото и рамото, обем на главата и багажника и диаметър на пъпната връв.

Решението за скрининг или инвазивно тестване не трябва да се основава само на възрастта, а трябва да отчита предпочитанията на пациента.

Плазмен протеин Процедура за изпитване

PAPP-A по време на бременност (нормата на 12-24 седмици практически не се различава по отношение на стойностите) може да показва наличието на патологии. Ако след резултатите от скрининга жената е изложена на риск от бебе със синдром на Даун, тя ще бъде помолена да се подложи на тест за плазмен протеин А:

 • През стените на корема във феталния пикочен мехур се вкарва игла.
 • Има колекция от 20-40 см 3 околоплодни води.
 • Диагнозата използва ултразвук за избор на подходящо място на пункция.

След него една жена трябва да се въздържа от интимни връзки в продължение на 3 дни.

Обучение

Препоръчително е да не изпразвате пикочния мехур преди тестване. Коремът на бременна жена се дезинфекцира, така че тъканите да останат стерилни по време на изследването..

Извършване

Ако резултатите от скрининга за първия триместър са обезпокоителни, могат да се препоръчат диагностични тестове като амниоцентеза или вземане на проби от хорионни вилуси (CVS). Кръв трябва да се взема от вена на ръката или пръста. Може да се направи ултразвуково изследване извън корема (трансабдоминално) или да се постави сонда във влагалището (трансвагинално).

Взема се кръвна проба между 9 и 13 седмици и 6 дни от бременността, но за предпочитане между 9 и 12 седмици. Този тест се използва за проверка на нивото на 2 хормона в кръвта, които се променят по време на бременност (безплатен B-hCG и PAPP-A).

Ултразвукът измерва дебелината на течността в областта на яката. След това компютърната програма комбинира резултатите от тези тестове, теглото и правилната гестационна възраст на бебето, за да определи риска от раждане на бебе с патология..

Декодиране на резултатите

„Не висок риск“ означава, че рискът от раждане на бебе със синдром на Даун е много нисък. Цифрите са по-малко от 1% на 300, или 0,33%. „При повишен риск“ рискът от раждане на бебе със синдром на Даун е повече от 1% на 300 (2).

Изчисляване на MoM PAPP-A

Има формула за изчисление: стойността на показателя в серума на жената / стойността на медианата.

Например:

 • Медиана = 2, серумна стойност = 1.
 • MoM ще бъде 0,5.
 • Ако MoM е по-близо до 1, индикаторът е по-близо до средната стойност на данните за популацията.

Освен това стойностите се коригират спрямо теглото и възрастта на майката, теглото на плода, расата, IVF и наличието на заболявания. В стъпка 3 рисковете могат да бъдат изчислени. Индикаторите на MoM отчитат различни видове патологии и за по-точна оценка е необходимо да се комбинират с нивата на hCG, инхибин А, свободен естриол.

Причини за отклонения от нормата. Възможни патологии

Резултатът от теста RAPP-A не може да се разглежда изолирано от данните от hCG теста и резултатите от ултразвук. Предполагаемите аномалии в областта на феталните хромозоми трябва да се диагностицират само с комбинация от данни след провеждане на комбинации от изследвания, ако PAPP-A е намален и hCG е увеличен.

С този резултат се извършва допълнителен ултразвук, за да се определят показателите за дебелината на яковото пространство. Тя трябва да бъде повече от 3 mm, за да се посочи наличието на патология.

Повишена производителност

Ако показателят RAPP-A е по-висок от нормалното, това не означава, че жената е изложена на риск от анормално развитие на плода. Може би гестационната възраст е зададена неправилно и е препоръчително да се направи повторен скрининг след известно време.

В този случай е необходимо да се вземе предвид клетъчният външен слой на плода, който може да синтезира по-голямо количество плазмен протеин. RAPP-A анализът не може да гарантира 100% резултат без допълнителни изследвания. Тя ви позволява да идентифицирате опасността от развитие на хромозомни аномалии, но не дава точна оценка.

Намалена производителност

Ако RAPP-A е под нормата, това може да означава, че нероденото дете е изложено на риск от следните заболявания:

 • Болестта на Едуардс е нарушение на хромозома 18, което съчетава много аномалии в конституционното и психическото развитие.
 • Болестта на Даун е аномалия на 21 двойки хромозоми, характеризиращи се с признаци на умствена и физическа изостаналост.
 • Синдром на "джуджето на Амстердам" (Корнелия де Ланге) - заболяване на генните мутации, което се проявява в забавено психомоторно развитие в различна степен.
 • Други хромозомни аномалии (болест на Рубинщайн-Тейби, психично недоразвитие с хипертрихоза).

За бременна жена намаляването на PAPP-A може да означава заплаха от прекъсване на бременността.

PAPP-A по време на бременност (нормата на 12 седмици е 0,7-4,6) намалява, ако детето не напълнее. През 2-рата половина на 2-ри триместър можете точно да диагностицирате патологията.

В противен случай жената е принудена да наблюдава развитието на плода ежеседмично. Ако няма опасения за растежа на бебето, тогава сканирането ще се извършва на 3-седмични интервали между 28 седмици преди раждането.

Рискови групи

Обикновено се счита, че жените на възраст 35 и повече години са изложени на най-голям риск да имат бебе със синдром на Даун. Скрининговите методи за тях включват вземане на проби от хорионни вилуси (CVS) или генетично консултиране и амниоцентеза.

Жени на възраст под 35 години могат да бъдат изследвани с човешки хорион гонадотропин (hCG) и неконюгиран естриол в комбинация с майчиния серумен алфа-фетопротеин.

Когато се използват всички 3 от тези маркери (троен скрининг), степента на откриване на синдрома на Даун е около 70%. Около 5% от всички бременности са положителни.

Добавянето на инхибин А към тройния скрининг (4-кратен скрининг) може да увеличи степента на откриване на синдрома на Даун с около 80%. Все по-често се предлага скрининг с биохимични маркери, ултразвук или и двете за по-точна оценка на риска.

Защо хорион гонадотропин се определя паралелно??

Човешкият хорион гонадотропин (hCG) е хормон, произведен от плацентата в големи количества по време на бременност. През 1-ви триместър можете да използвате безплатната бета-субединица или общия hCG.

И двете нива обикновено се повишават бързо в кръвта на бременна жена през първите 8-10 седмици, след това намаляват и се стабилизират на по-ниско ниво през останалата част от бременността..

Прозрачността на тила (яката) е ултразвуково измерване. Ултрасонографът измерва събирането на течност между гръбначния стълб и кожата във феталната шийка.

Как да потвърдите или отречете резултатите от изследванията?

Ако рискът от развитие на патологии е идентифициран въз основа на резултатите от скрининговите тестове, е необходимо допълнително да се потвърди или отрече потенциалната диагноза.

За това ви трябва:

 • Направете амниоцентеза или CVS, за да опровергаете или потвърдите резултатите от теста.
 • Анализирайте данни от комбинации от серумни тестове, извършени до 14 седмици и през 2 триместър до 24 седмици.
 • Комбинирайте тестовия анализ с ултразвук и скринингови данни, за да предскажете развитието на патологии.
 • За изследване на ултразвуковия индекс (дебелина на гънката на шията) и 7 различни серологични параметъра - PAPP-A, hCG, свободен бета-hCG, несвързан естриол, алфа-фетопротеин, инхибин A, ADAM
 • Отделно изследвайте и сравнявайте изброените по-горе 7 маркера един с друг и с резултатите от други изследвания.
 • В резултат на анализа могат да се получат 32 скринингови теста с различни данни. 22 проучвания могат да имат положителни резултати, показващи висок риск от патология. Но е твърде рано да се потвърди такава диагноза..

След това трябва да вземете предвид данните от проверките през 2-ри триместър. Те трябва да бъдат по-чувствителни при наличие на патологии и да произвеждат стойности 9/10. Според статистиката при 5% от жените с повишен риск от раждане на бебе със синдром на Даун не са открити патологии след раждането на бебето..

PAPP-A по време на бременност не може еднозначно да посочи патологии и заболявания. В ранните етапи на бременността скоростта на стойностите периодично се променя в зависимост от теглото на плода и майката. Важно е през първата и последната седмица на бременността показателят да се увеличава равномерно и да съответства на нормата при наличието на други резултати от изследвания.

Видео за PAPP-A по време на бременност

PAPP-A: Норма за мама, анализ на 12 седмици, нисък PAPP-A:

Какво показва скринингът през първия триместър на бременността: дешифриране на показателите на първото биохимично проучване, отклонения и патология

Очакването на дете е решаващ период в живота на жената. Настъпват множество промени и промени. Необходимо е редовно да посещавате лекаря и да извършвате процедури за положително поведение на бебето..

 1. Скрининг на транскрипта от резултата от 1 триместър
 2. Какво представлява скрининговият тест по време на бременност
 3. Кога се прави първият тест след потвърдена бременност
 4. Кой изпраща за прожекция
 5. Дати на прожекции по седмици
 6. Кога е най-добре да се прави сутрин или вечер
 7. Колко пъти минават през първия триместър
 8. Може да бъде преназначен през първия триместър
 9. Как се прави ултразвуков скрининг в перинатален център
 10. Задължително се извършва в центъра на ултразвукова диагностика
 11. Колко време отнема изследването
 12. Кога да очакваме резултати
 13. Какво гледат
 14. Необходими ли са кръвни изследвания на майката: биохимия на серума на майката
 15. Имам ли нужда от диета преди скрининг: какво да не ям
 16. Обяснение на скрининговите индикатори
 17. Какви патологии се откриват при първия скрининг
 18. Заслужава ли си да се притеснявате, ако плацентата е понижена
 19. Параметри на плода и матката
 20. Полезно видео

Скрининг на транскрипта от резултата от 1 триместър

Жена по време на бременност трябва да бъде изследвана няколко пъти, през всеки триместър. Процедурата ви позволява да идентифицирате патологии, да оцените общото състояние на плода и да предотвратите някои отклонения и проблеми. Как протича процедурата? Кои периоди трябва да правите изследването?

Какво представлява скрининговият тест по време на бременност

Скринингът е поредица от медицински процедури, чрез които е възможно да се разпознаят патологии и заболявания на плода. Резултатите показват конкретни причини за проблема, които допринасят за неговото развитие..

Перинатален скрининг се прави на бременна жена, за да се изчисли вероятността детето да има дефекти на нервната тръба, синдром на Даун, синдром на Патау. Извършва се на няколко етапа:

 1. Ултразвуково изследване - изследване на тялото на плода, особености, наличие на хромозомни аномалии. Те също така изучават притока на кръв в пъпната връв и сърдечния ритъм, функционалността на плацентата.
 2. Биохимичен анализ - изчислява се наличието на протеини в кръвта на бъдещата майка, за да се идентифицират възможните патологии на детето.
 3. Ако първите два етапа показват висок риск от генетични патологии, тогава се провеждат инвазивни методи за изясняване на резултата.

Кога се прави първият тест след потвърдена бременност

По-често жената разбира за очакване на дете на петата, шестата седмица, по същото време, когато е регистрирана. Първите дванадесет седмици са един от ключовите периоди, тъй като по това време се случва полагането и формирането на феталните органи. За да се осигури положителният ход на бременността, да се предотвратят заболявания и да се идентифицират възможни патологии, на пациента се предписва първият скрининг в периода от 10 до 14 седмици. Но преди това гинекологът трябва да запише всички данни на родилката в анамнезата:

 • височина;
 • теглото;
 • показатели за кръвно налягане;
 • наличието на хронични заболявания;
 • дата на последния менструален цикъл.

Кой изпраща за прожекция

Препоръката за процедурата се предписва от лекуващия гинеколог. Преди процедурата жената трябва да премине общ кръвен тест, тест за урина, проби за ХИВ заболяване, СПИН.

Дати на прожекции по седмици

Във всеки триместър на бременността е необходимо да се подложи на скринингово проучване:

 • От 10-14 седмици.
 • От 15-20 седмици.
 • От 30-34 седмици.

Кога е най-добре да се прави сутрин или вечер

По-добре е да се подложите на процедурата сутрин или следобед. Трябва да подготвите:

 • няколко часа преди скрининга, не яжте храна, но няколко дни преди него спазвайте диета: изключете очевидните алергени от диетата - цитрусови плодове, мед, сладкиши, мазни и пикантни храни;
 • преди процедурата, изпийте половин литър течност, така че матката да се вижда ясно, ако ултразвукът се извършва трансвагинално, тогава няма нужда да се пие.

Колко пъти минават през първия триместър

В началото на срока трябва да преминете през процедурата за скрининг веднъж. Но понякога трябва да повторите няколко пъти:

 • за родилки над 35 години;
 • в присъствието на деца с генетични увреждания);
 • в случай на употреба на лекарства, забранени по време на бременност;
 • ако детето е заченато от близък роднина;
 • за жени, които имат няколко аборта подред.
 • ако първото проучване установи проблеми.

Ако патологията се потвърди при повторно изследване, родилката се изпраща в медицинския генетичен център за извършване на инвазивни процедури.

Може да бъде преназначен през първия триместър

Може да се предпише повторен преглед през първия триместър, ако родилката е изложена на риск или са установени възможни генетични заболявания.

Как се прави ултразвуков скрининг в перинатален център

Перинаталният скрининг се извършва в специализирано медицинско заведение на няколко етапа: с помощта на ултразвук, общ преглед, анализ на анамнезата. Понякога се изискват инвазивни методи.

Задължително се извършва в центъра на ултразвукова диагностика

Трябва да се подложите на преглед в диагностичен център. Такива специални институции разполагат с необходимото оборудване. В регионалните и областните болници най-често няма тясно медицинско оборудване. Перинаталните центрове работят в определена посока и освен високо прецизно оборудване разполагат с персонал от квалифицирани специалисти.

Колко време отнема изследването

Средно процедурата за скрининг отнема около час и половина. В случай на тежка бременност и допълнителни изследвания, лекарят може да предпише втори скрининг.

Кога да очакваме резултати

Резултатите от ултразвуково изследване ще кажат на родилката по време на процедурата. С помощта на специален сензор, който се предава по коремните мускули, изображението се проектира върху монитор и жената, заедно с лекаря, наблюдава плода. Помислете за структурните особености, броя на пръстите, сърдечния мускул. Ако детето не затвори гениталиите, тогава е лесно да се определи: момче или момиче. Анализът на външния преглед, жената разпознава веднага.

Биохимичният анализ и други резултати обикновено са готови в рамките на няколко дни.

Какво гледат

При първия скрининг се извършва преглед:

 • структура и местоположение на плодовете;
 • вътрешни органи;
 • предната част;
 • измервайте по обиколката на главата, дължината на краката, ръцете и височината;
 • дебелината на яката. Норма 2 см;
 • местоположение и функционалност на плацентата.

Необходими ли са кръвни изследвания на майката: биохимия на серума на майката

Биохимията на майчиния серум трябва да бъде представена при първото проучване. Това ви позволява да идентифицирате:

 • скорост на hCG - определя тенденцията към синдром на Даун;
 • състояние на плазмения протеин (PAPP-A) - надценените или подценените стойности означават предразположение към заболявания.

Имам ли нужда от диета преди скрининг: какво да не ям

За правилни резултати няколко дни преди процедурата, трябва да спазвате щадяща диета:

 • премахнете от диетата сладкиши, мазни, пикантни храни;
 • консумацията на алкохол е неприемлива;
 • изключете алергените (цитрусови плодове, шоколад и др.).

Обяснение на скрининговите индикатори

Скринингът определя:

 • размерът на опашната кост-теменната част (КТЕ);
 • размер на бипариеталната глава (BPD);
 • дебелината на яката (TVP);
 • сърдечна честота (HR);
 • състояние на плазмените протеини (PAPP-A).

Какви патологии се откриват при първия скрининг

Поради комплекса от процедури се откриват отклонения:

 • генетични заболявания (синдром на Даун, Патау, Едуардс);
 • физическо развитие на плода;
 • местоположение, което ви позволява да изключите извънматочна бременност;
 • предразположение към спонтанен аборт;
 • точната продължителност на бременността;
 • дефекти в развитието на нервната система;
 • пъпна херния;
 • предразположение към сърдечни заболявания;
 • състояние, местоположение на плацентата.

Понякога резултатите могат да бъдат неправилни или неточни, това рядко се случва, понякога влияе човешкият фактор. Следните причини могат да повлияят на резултата:

 • захарен диабет при родилка;
 • многоплодна бременност;
 • твърде рано или късно скрининг;
 • жени с наднормено тегло;
 • ако IVF се използва за зачеване, тогава стойността на протеин А ще бъде под нормата;
 • стрес, силно вълнение;
 • прогестеронови лекарства.

Заслужава ли си да се притеснявате, ако плацентата е понижена

Ултразвукът показва местоположението на плацентата. Това е важен орган, който расте едновременно с развитието на плода, снабдява го с хранителни вещества, микроелементи и кислород. Неправилното позициониране може да блокира изхода от вътрешната ос на матката и да наруши храненето на бебето..

През първия триместър тази презентация не е опасна. Най-често, докато расте, плацентата мигрира. Но пациентът трябва да се наблюдава редовно, така че ненормалното местоположение да не навреди на детето и бъдещата майка..

Параметри на плода и матката

СедмицаRAPP-A, IU / l
девет357-597
десет648-1030
единадесет1108-1674
121785-2562
тринадесет2709-3692

Ако стойностите на PAPP-A са високи, резултатът от ултразвука е отрицателен и съдържанието на протеин е ниско, тогава може да има проблеми:

 • аномалии на феталната нервна система;
 • заплахата от спонтанен спонтанен аборт;
 • замразена бременност;
 • конфликт между Rh факторите на детето и майката;
 • риск от преждевременно раждане.
СедмицаCTE, mmTVP, ммBPR, mm
единадесет34-500,8-2,213-21
1242-590,8-2,518-24
тринадесет51-750,8-2,720-28
 • на осмата, девета седмица от бременността - 8-9 сантиметра;
 • шестнадесети, седемнадесети - 14-19 сантиметра.

Ако височината на матката е по-голяма от нормалната, има по-голяма вероятност от многоплодна бременност. В обратния случай индикаторите показват ненормално положение на плода, липса на вода и слабо развитие..

Изследванията за перинатален скрининг са важни за бъдещата майка и дете. Комплексът от съвременни процедури позволява ранно откриване на патологии и заболявания. Това ви позволява своевременно да премахнете или коригирате лечението. Лекарите препоръчват да не се пренебрегва скринингът, това гарантира правилното развитие на бременността и положително раждане.

Скрининг през първия триместър - какво трябва да знаете за процентите и резултатите

Почти всяка бременна жена е чувала нещо за скрининга през първия триместър на бременността (пренатален скрининг). Но често дори тези, които вече са го преминали, не знаят за какво точно е предписано..

А на бъдещите майки, които тепърва трябва да правят това, тази фраза понякога изглежда изобщо плашеща. И плаши само защото жената не знае как да го направи, как да тълкува резултатите, получени по-късно, защо лекарят се нуждае от това. Отговорите на тези много други въпроси по тази тема ще намерите в тази статия..

И така, неведнъж трябваше да се справя с факта, че една жена, след като чуе неразбираема и непозната прожекция на думи, започва да рисува ужасни картини в главата си, които я плашат, карайки я да иска да откаже да проведе тази процедура. Затова първото нещо, което ще ви кажем какво означава думата „скрининг“.

Скринингът (английски скрининг - сортиране) е разнообразие от изследователски методи, които поради своята простота, безопасност и наличност могат да се използват масово при големи групи хора за идентифициране на редица признаци. Пренатално означава пренатално. По този начин можем да дадем следната дефиниция на понятието „пренатален скрининг“.

Скринингът на първия триместър на бременността е комплекс от диагностични изследвания, използвани при бременни жени на определен етап от бременността за идентифициране на груби малформации на плода, както и наличието или отсъствието на косвени признаци на фетални патологии или генетични аномалии.

Допустимият период за скрининг за първия триместър е 11 седмици - 13 седмици и 6 дни (вижте калкулатора за изчисляване на продължителността на бременността по седмици). Скрининг по-рано или по-късно не се извършва, тъй като в този случай получените резултати няма да бъдат информативни и надеждни. Най-оптималният период се счита за 11-13 акушерска седмица на бременността..

Кой е изпратен за скрининг на първия триместър на бременността?

Съгласно заповед № 457 на Министерството на здравеопазването на Руската федерация от 2000 г. пренатален скрининг се препоръчва за всички жени. Жената може да го откаже, никой няма да я води насила към тези изследвания, но е изключително безразсъдно да прави това и говори само за неграмотността и небрежността на жената към себе си и най-вече към детето си.

Рискови групи, за които пренаталният скрининг трябва да бъде задължителен:

 • Жени на 35 и повече години.
 • Наличието на заплаха от преждевременно прекъсване на бременността.
 • История на спонтанен аборт (и).
 • История на замразяване (и) или регресираща бременност (и).
 • Професионални опасности.
 • Предварително диагностицирани хромозомни аномалии и / или малформации на плода въз основа на резултатите от скрининга при минали бременности или наличието на деца, родени с такива аномалии.
 • Жени, които са имали инфекциозно заболяване в началото на бременността.
 • Жени, които са приемали лекарства, забранени за употреба от бременни жени в ранна бременност.
 • Наличието на алкохолизъм, наркомания.
 • Наследствени заболявания в семейството на жена или в семейството на бащата на детето.
 • Тясно свързани отношения между майката и бащата на детето.

Пренаталният скрининг на 11-13 гестационна седмица се състои от два изследователски метода - ултразвуков скрининг на 1 триместър и биохимичен скрининг.

Скрининг ултразвук

Подготовка за изследването: Ако ултразвукът се извършва трансвагинално (сензорът се поставя във влагалището), тогава не се изисква специална подготовка. Ако се извършва ултразвук трансабдоминално (сензорът е в контакт с предната коремна стена), тогава изследването се извършва с пълен пикочен мехур. За да направите това, препоръчително е да не уринирате 3-4 часа преди него или час и половина преди изследването, пийте 500-600 ml вода без газ.

Предпоставки за получаване на надеждни ултразвукови данни. Съгласно стандартите се провежда скрининг на първия триместър под формата на ултразвук:

 • Не по-рано от 11 акушерски седмици и не по-късно от 13 седмици и 6 дни.
 • CTE (кокцигеално-париетален размер) на плода не е по-малък от 45 mm.
 • Позицията на детето трябва да позволява на лекаря да извърши адекватно всички измервания, в противен случай е необходимо да кашляте, да се движите, да ходите известно време, за да може плодът да промени позицията си.

В резултат на ултразвук се изследват следните показатели:

 • CTE (кокцигеално-париетален размер) - измерва се от теменната кост до опашната кост
 • Обиколка на главата
 • BPD (бипариетален размер) - разстоянието между теменните туберкули
 • Разстояние от челната кост до тилната кост
 • Симетрия на мозъчните полукълба и нейната структура
 • TVP (дебелина на яката)
 • Пулс (сърдечен ритъм) на плода
 • Дължина на раменната кост, бедрената кост, предмишницата и подбедрицата
 • Местоположение на сърцето и стомаха в плода
 • Размерът на сърцето и големите съдове
 • Местоположение и дебелина на плацентата
 • Количество вода
 • Броят на съдовете в пъпната връв
 • Състоянието на вътрешната ос на шийката на матката
 • Наличието или липсата на хипертоничност на матката

Дешифриране на получените данни:

CTE, mmTVP, ммНосна кост, mmПулс, удари в минутаBPR, mm
10 седмици33-411,5-2,2Видим, размерът не е изчислен161-179четиринадесет
11 седмици42-501.6-2.4Видим, размерът не е изчислен153-17717
12 седмици51-591.6-2.5Повече от 3 мм150-17420.
13 седмици62-731.7-2.7Повече от 3 мм147-17126

Какви патологии могат да бъдат открити в резултат на ултразвук?

Според резултатите от ултразвуков скрининг от 1-ви триместър можем да говорим за отсъствие или наличие на следните аномалии:

 • Синдромът на Даун е хромозома 21 тризомия, най-често срещаното генетично заболяване. Разпространението на откриването е 1: 700 случая. Благодарение на пренаталния скрининг, раждаемостта на децата със синдром на Даун е спаднала до 1: 1100 случая.
 • Патологии на развитието на нервната тръба (менингоцеле, менингомиелоцеле, енцефалоцеле и други).
 • Омфалоцеле е патология, при която част от вътрешните органи се намира под кожата на предната коремна стена в херниалната торбичка.
 • Синдром на Патау - тризомия на хромозома 13. Честотата на появата е средно 1: 10 000 случая. 95% от децата, родени с този синдром, умират в рамките на няколко месеца поради тежко увреждане на вътрешните органи. Ултразвук - ускорен пулс на плода, нарушено развитие на мозъка, омфалоцеле, забавяне на развитието на тръбни кости.
 • Синдром на Едуардс - тризомия на хромозома 18. Честотата на възникване е 1: 7000 случая. По-често при деца, чиито майки са на възраст над 35 години. При ултразвук има намаляване на сърдечната честота на плода, омфалоцеле, носните кости не се виждат, една пъпна артерия вместо две.
 • Триплоидията е генетична аномалия, при която се наблюдава троен набор от хромозоми вместо двоен набор. Придружава се от множество малформации на плода.
 • Синдромът на Корнелия де Ланге е генетична аномалия, при която плодът има различни малформации и в бъдеще умствена изостаналост. Честота на възникване 1: 10 000 случая.
 • Синдромът на Smith-Opitz е автозомно-рецесионно генетично заболяване, което се проявява чрез метаболитни нарушения. В резултат на това детето има множество патологии, умствена изостаналост, аутизъм и други симптоми. Честота на появата средно 1: 30 000 случая.

Повече за диагностицирането на синдрома на Даун

Основно се извършва ултразвуково изследване на 11-13 гестационна седмица за откриване на синдрома на Даун. Основният показател за диагностика е:

 • Дебелина на пространството на яката (TVP). TVP е разстоянието между меките тъкани на шията и кожата. Увеличаването на дебелината на яковото пространство може да показва не само повишен риск от раждане на бебе със синдром на Даун, но и че са възможни други генетични патологии в плода..
 • При деца със синдром на Даун носната кост най-често не се визуализира на 11-14 седмици. Контурите на лицето са изгладени.

До 11 гестационна седмица дебелината на яковото пространство е толкова малка, че е невъзможно да се оцени адекватно и надеждно. След 14 седмици плодът развива лимфна система и това пространство обикновено може да бъде запълнено с лимфа, така че измерването също не е надеждно. Честотата на хромозомни аномалии при плода, в зависимост от дебелината на яковото пространство.

TVP, ммЧестота на аномалии,%
37
427
пет53
649
783
870
девет78

Когато дешифрираме скрининговите данни за 1-ви триместър, трябва да се помни, че само един показател за дебелината на яката не е насока за действие и не говори за 100% вероятност дете да има заболяване.

Следователно се провежда следващият етап на скрининг за 1-ви триместър - вземане на кръв за определяне на нивото на β-hCG и PAPP-A. Въз основа на получените показатели се изчислява рискът от наличие на хромозомна патология. Ако рискът от тези проучвания е висок, тогава се препоръчва амниоцентеза. Това е събирането на околоплодни води за по-точна диагноза.

В особено трудни случаи може да се наложи кордоцентеза - вземане на кръв от пъпната връв за анализ. Може да се използва и вземане на проби от хорионни вилуси. Всички тези методи са инвазивни и крият риск за майката и плода. Следователно решението за провеждането им се решава от жената и нейния лекар заедно, като се вземат предвид всички рискове от провеждането и отказа на процедурата..

Биохимичен скрининг на първия триместър на бременността

Този етап от изследването се извършва задължително след ултразвуково сканиране. Това е важно условие, тъй като всички биохимични параметри зависят от гестационната възраст до деня. Нормите на показателите се променят всеки ден. И ултразвукът ви позволява да определите продължителността на бременността с точност, която е необходима за правилното проучване. По време на даряването на кръв вече трябва да имате резултатите от ултразвуково сканиране с посочената гестационна възраст въз основа на CTE. Също така, ултразвукът може да разкрие замразена бременност, регресираща бременност, като в този случай по-нататъшното изследване няма смисъл.

Подготовка за изследване

Вземането на кръв се извършва на гладно! Нежелателно е дори да се пие вода сутрин на този ден. Ако прегледът се проведе твърде късно, може да се изпие малко вода. По-добре е да вземете храна със себе си и да закусите веднага след вземането на кръв, отколкото да нарушите това състояние.

2 дни преди определения ден от изследването, всички храни, които са силни алергени, трябва да бъдат изключени от диетата, дори ако никога не сте били алергични към тях - това са шоколад, ядки, морски дарове, както и много мазни храни и пушени меса.

В противен случай рискът от получаване на ненадеждни резултати се увеличава значително..

Помислете какво могат да показват отклоненията от нормалните стойности на β-hCG и PAPP-A.

β-hCG - хорион гонадотропин

Този хормон се произвежда от хориона („обвивка“ на плода), благодарение на този хормон е възможно да се определи наличието на бременност в ранните етапи. Нивото на β-hCG постепенно се повишава през първите месеци на бременността, максималното му ниво се наблюдава на 11-12 седмица от бременността. След това нивото на β-hCG постепенно намалява, оставайки непроменено през втората половина на бременността.

Нормални показатели за нивото на хорионгонадотропин в зависимост от продължителността на бременността:Повишаване на нивото на β-hCG се наблюдава в следните случаи:Намаляване на нивото на β-hCG се наблюдава в следните случаи:
Седмициβ-hCG, ng / ml
 • Синдром на Даун
 • Многоплодна бременност
 • Тежка токсикоза
 • Захарен диабет при майката
 • Синдром на Едуардс
 • Извънматочна бременност (но това обикновено се установява преди биохимично изследване)
 • Плацентарна недостатъчност
 • Висок риск от прекъсване на бременността
десет25.80-181.60
единадесет17.4-130.3
1213,4-128,5
тринадесет14.2-114.8

PAPP-A - Протеин-А, свързан с бременността

Това е протеин, произведен от плацентата в тялото на бременна жена и е отговорен за имунния отговор по време на бременност, а също така е отговорен за нормалното развитие и функциониране на плацентата..

Нормални нива на PAPP-A, в зависимост от гестационната възраст:Отклонения на индикатора
СедмициPAPP-A, мед / мл"-" С намаляване на нивото му се увеличава рискът от следните патологии:

 • Синдром на Корнелия де Ланге
 • Синдром на Даун
 • Синдром на Едуардс
 • Заплахата от преждевременно прекъсване на бременността

"+" Изолирано повишаване на нивото на този протеин няма клинична и диагностична стойност.

10-110,45 - 3,73
11-120,78 - 4,77
12-131.03 - 6.02
13-141,47 - 8,55

MoM коефициент

След получаване на резултатите, лекарят ги оценява, като изчислява MoM коефициента. Този коефициент показва отклонението на нивото на показателите за дадена жена от средната нормална стойност. Обикновено MoM-коефициентът е 0,5-2,5 (при многоплодна бременност до 3,5).

Данните за коефициента и показателите могат да се различават в различните лаборатории, нивото на хормона и протеина може да се изчисли в други мерни единици. Не трябва да използвате данните в статията като норми за вашето изследване. Резултатите трябва да бъдат интерпретирани с Вашия лекар.!

Освен това, с помощта на компютърната програма PRISCA, като се вземат предвид всички получени показатели, възрастта на жената, нейните лоши навици (пушене), наличието на захарен диабет и други заболявания, теглото на жената, броят на плодовете или наличието на IVF, се изчислява рискът от дете с генетични отклонения. Високият риск е по-малък от 1 на 380 риска.

Пример: Ако докладът показва висок риск от 1: 280, това означава, че от 280 бременни жени със същите показатели, една ще има дете с генетична патология.

Специални ситуации, при които показателите могат да бъдат различни.

 • IVF - стойностите на β-hCG ще бъдат по-високи, а PAPP-A - под средното.
 • Когато жената е със затлъстяване, нивата на хормоните могат да се повишат.
 • При многоплодна бременност β-hCG е по-висока и нормите за такива случаи все още не са установени точно.
 • Захарният диабет при майката може да причини високи нива на хормоните.