Хипоалергенната формула за бебета е най-добрият избор за изкуствено хранене.

Причини за алергични прояви при кърмачета

Няма нищо по-добро за бебето от кърмата. Той е максимално адаптиран за тялото на бебето, съдържа всички необходими хранителни съставки, защитни имунни тела. Следователно, дете на изкуствено хранене може да предизвика алергична реакция към различни чужди хранителни компоненти: протеин от краве мляко казеин, соеви протеини и глутен в хранителна смес.

Когато първите признаци на обрив се появят при бебе, трябва незабавно да се консултирате с лекар, за да разберете причината и правилното хранене.

Важна роля играе патологията на храносмилателната система, наследствените и придобити заболявания, при които процесът на разграждане и усвояване на храната се нарушава, когато нейните компоненти станат алергени. Най-податливи на алергизация са недоносените бебета, които все още имат слабо развита храносмилателна система.

Състав и видове хипоалергенни смеси

Големият брой различни смеси, препоръчани при алергии, се различават по следните начини:

 • състав - в кравето мляко с протеинови хидрализати, в козето мляко, соя без млечни продукти;
 • предназначение - лечебно; превантивна и лечебно-профилактична;
 • форма на освобождаване - суха, течна концентрирана и течна, готова за употреба.

Особеността на състава на смесите е, че те не съдържат алергена, който най-често е казеин. Замества се с хидролизат, суроватъчен протеин или протеини от козе мляко. Общо за всички видове е набор от всички витамини и микроелементи, необходими за развитието на детето. Въпросът кой от тях е най-добрият и най-подходящ за конкретно бебе трябва да бъде решен с лекар..

Най-популярни хипоалергенни смеси

Списъкът на смесите е огромен, те се различават не само по състав и предназначение, но и в страната на произход, цената. Правенето на избор сред такъв сорт не е лесно. Повечето майки смятат как продуктът се е доказал като най-важния критерий. Това е основата за най-висок рейтинг на смесите по отношение на състава..

Списъкът на хипоалергенните смеси е огромен, изборът трябва да бъде направен от лекаря.

Соев микс

Те се използват за непоносимост към млечен протеин, топ 5 на най-добрите включват: Bellakt Soy (Беларус), Detolact Soy (Украйна), Nan Soy (Швейцария), Nutrilon Soy (Холандия), Humana (Германия ).

Хидролизни смеси

Показан за деца със соева непоносимост, съдържа хидролизати на казеин и суроватъчен протеин, препоръчани при атопичен дерматит. В голямо търсене са: Nutrilak Peptide MCT и Unimilk (Русия), Nutrilon Pepti Allergy (Холандия), Alfare (Швейцария), Nutramigen (САЩ).

Хидрализирани формули - ново поколение бебешка храна, възможно най-близо до кърмата.

С протеин от козе мляко

Формулите с козе мляко са спасение за бебета с непоносимост към соеви протеини и краве мляко. Положителни отзиви имат: Nanny Classic (Нова Зеландия), д-р Мил Козочка (Швейцария), Cabrita (Холандия), Mamako Premium (Русия).

Ако сте алергични към казеин, формулите с козе мляко са добър вариант.

Какви са критериите за избор и как да се прилага сместа при кърмачета?

Изборът на сместа е в компетенцията на педиатър, а в препоръчаната от него група смеси трябва да се спазват следните правила:

 • спазвайте възрастовата скала, посочена е на опаковката;
 • обърнете внимание на състава, той не трябва да съдържа алерген;
 • спазвайте срока на годност;
 • внимателно наблюдавайте промените в състоянието на детето, неговата реакция, консултирайте се с лекар, вземете тестове.

Въвеждането на новата формула трябва да бъде постепенно, като се започне с 30-40 ml при второто хранене и ако бебето го е понасяло добре, постепенно увеличавайте дозата, замествайки предишния продукт.

Изборът на правилната формула за вашето склонно към алергии дете не е лесно, но е възможно благодарение на огромния асортимент от различни производители. Основният съветник по този въпрос трябва да бъде лекар..

Видове и списък на най-добрите формули без млечни продукти за деца

Същността на използването на формули без млечни продукти за деца от първата година от живота е да се предотврати появата на алергични реакции, когато детето е предразположено към тях. Тези продукти не съдържат лактоза и протеини от краве мляко. Те винаги се използват по препоръка на педиатър като превантивна или терапевтична храна за бебета. Такова хранене намалява тежестта върху тялото на детето и помага да изчезнат симптомите на алергия..

Състав на смеси без млечни продукти

Храните за кърмачета без краве мляко са с етикет "BL", а на английски - LF.

При диета без лактоза лактозата се заменя с друг протеин. Възможно е да има такива опции:

 1. Калциев казеинат. Това съединение се получава чрез разделяне на протеин и обработка с калциев хидроксид.
 2. Суроватъчният протеин е силно хидролизиран. Може да се получи чрез разграждане на обикновения млечен протеин до отделните му компоненти. Тази процедура намалява алергенността на продукта за деца..
 3. Казеинов хидролизат. За производството му се приема казеин и се разтваря във вода. По този начин се получава суспензия, която се поддава на протеолитична хидролиза..
 4. Соев протеинов изолат. Получава се от соя. Този протеин съдържа всички аминокиселини с изключение на метионин. Той се добавя към формулата, за да добави стойност към продукта.
 5. Смес от синтетични аминокиселини. Такава диета е спестена дори от малки порции протеин..

В допълнение към заместителя на лактозата, въглехидратите също присъстват във формулата за кърмачета:

 • глюкоза;
 • безглутеново хидролизирано нишесте;
 • захароза;
 • малтодекстрин.

Както в млечните продукти за бебешка храна, млечната мазнина се заменя с растителна мазнина, а също така присъстват витамини, минерали и други полезни компоненти.

Когато назначи?

Педиатрите предписват храна без лактоза за деца под една година поради непоносимост към лактоза (галактоземия) или недостатъчност. Тези състояния означават наследствена неспособност на организма да произвежда ензим, който разгражда лактозата, или дефицит. Появяват се различни алергични прояви поради непоносимост към лактоза..

След оплакванията на родителите специалистът ги насочва за диагностика и въз основа на резултатите определя здравето на детето. При пълна невъзможност за смилане на млечния компонент той незабавно се прехвърля в смеси без лактоза и до края на живота си ще бъде принуден да се придържа към диета без лактоза.

В случай на ензимен дефицит, лекарят взема решение за хранителни тактики, като взема предвид какъв тип хранене има бебето.

Всички формули, съдържащи заместители на кравето мляко, могат да бъдат включени в диетата на бебето от раждането. За това се въвеждат продукти, съдържащи казеинов хидролизат или синтетични аминокиселини. Изключение правят соевите смеси - те се препоръчват за употреба след шестмесечна възраст. Продуктите на основата на соя може да са алергични към соев протеин.

Видове млека за кърмачета без млечни продукти

Продуктите без млечни продукти се разделят на 3 големи вида:

 1. Без млечни продукти, без лактоза. Особеността на тези смеси е, че не са вкусни без мляко, защото лактозата придава сладостта, която се среща в конвенционалните заместители на кърмата за кърмачета. Следователно производителите добавят горните въглехидрати.
 2. Без млечни продукти на соя. Смесите върху соевия изолат са сходни по състав с обичайните адаптирани смеси, липсва само метионин. Добавя се допълнително. Родителите не трябва да се притесняват от използването на генетично модифицирана соя, тъй като има държавен контрол върху производството на бебешки храни.
 3. На козе мляко. Днес се смята, че козето мляко е много по-близко по състав до това на женското, отколкото на кравето. Тази смес има по-лесно смилаем протеин, така че тялото на бебето е по-лесно смилаемо. Но има деца, които с алергична реакция към белтъка на кравето мляко имат и отрицателна телесна реакция към козето. Въпреки че това мляко е с повече мазнини, то е по-лесно смилаемо в храносмилателната система на бебетата..

Основното нещо, което родителите трябва да помнят, е, че те няма да бъдат определени с избора на смес за техните трохи, но специалист трябва да направи това, след като получи резултатите от изследването и характеристиките на алергичните реакции на индивидуална основа.

Списък на най-добрите продукти

Всеки родител се стреми да даде на детето си най-високо качество, особено по отношение на храненето. Но кои са най-добрите смеси за трохи?

Всеки от съществуващите продукти има както недостатъци, така и предимства:

 1. Bellakt не съдържа лактоза. Продуктът е предназначен за бебета с лактозен дефицит и колики, диария. Има съотношение на суроватъчни протеини към казеин - 60/40, включен е малтодекстрин.
 2. Celia не съдържа лактоза. Храната се препоръчва за кърмачета с галактоземия, остър гастроентерит, диария. Делът на суроватъчните протеини към казеина е 60/40, има малтодекстрин.
 3. Nutrilon Premium. Протеин под формата на казеин, добавен глюкозен сироп. За бебета с непоносимост към лактоза.
 4. "Бабината кошница" без лактоза. Формулата е предназначена за деца с галактоземия. Протеин - казеин, има глюкозен сироп и малтодекстрин.
 5. "Nan" не съдържа лактоза. Продуктът е създаден за бебета на 1 година от живота с дефицит на лактоза и нарушена абсорбция на някои хранителни компоненти от тънките черва. Делът на суроватъчните протеини спрямо казеина е 60/40, включва малтодекстрин.

Представената храна без краве мляко е доста разнообразна, поради което по време на избора те се ръководят от състава, страната на произход и цената на продукта.

Тънкости при храненето на дете с хранене без млечни продукти

Всички родители на деца с галактоземия или дефицит на лактоза трябва да знаят как правилно да използват формула без млечни продукти. Невъзможно е да дадете този продукт самостоятелно без препоръка на лекар, дори ако той се използва за профилактика. Ако бебето има висока степен на податливост към алергични реакции, тогава педиатърът трябва да знае за това. Той ще реши по своя преценка дали да дава терапевтично или превантивно хранене.

Преходът от конвенционална адаптирана смес към продукт без млечни продукти трябва да става постепенно.

Хипоалергенната храна първо се добавя към 30 ml при второто хранене. Всеки път дозата му постепенно се увеличава. Първо, напълно заменете второто и последното хранене и в крайна сметка всички останали.

Не комбинирайте хипоалергенни с адаптирани смеси. Процесът на хранене на новородените е както следва: първо, обичайната храна и след това медицинско хранене. След 14 дни ще можете да видите първите промени.

Трябва да сте внимателни към детето си и да наблюдавате дали има алергична реакция към продукт без млечни продукти. Звучи странно, но такава реакция на детския организъм не е необичайна..

Плюсове и минуси на специализираното хранене за страдащите от алергии

Предимствата на продукта без млечни продукти са неговият терапевтичен и профилактичен ефект при лактозен дефицит или галактоземия.

Понася се по-лесно от малко тяло с дефицит или липса на ензим, който помага за смилането на лактозата.

Недостатъците включват факта, че цената на такава храна е много по-висока от традиционните смеси. Дори тези хипоалергенни храни могат да причинят алергични реакции при бебетата. Това важи особено за храненето със соя.

Превантивни хипоалергенни смеси

Днес на пазара има богат избор от хипоалергенни смеси, за да се предотвратят нежелани условия. Те се предписват от педиатри в случай на признаци на алергия или склонност към нея..

Тези продукти за бебешка храна са направени от частично хидролизиран протеин от краве мляко.

След такъв процес усвояемостта на сместа се увеличава и в резултат на това се увеличава вероятността от липса на алергична реакция от тялото на детето. Но в случай на признаци на атопия за протеин от краве мляко по-рано, такива продукти няма да работят. Следователно храната с цел превенция не се използва при умерени или тежки алергии. Профилактичните смеси са маркирани с GA, което означава, че тази храна е с нисък алерген.

Ако родителите забележат, че храненето на детето се нуждае от корекция, те трябва да потърсят съвет от местния педиатър, но в никакъв случай да не експериментират сами. След лечението лекарят ще диагностицира и ще ви каже кои продукти ще бъдат оптимални за трохите.

Безмесечна формула за новородени и деца от една година

Безмлечната бебешка храна е продукт, който не съдържа най-алергенните компоненти на млякото - казеин и лактоза.

Някои млечни храни за кърмачета без млечни продукти са пълноценна храна за бебета, въпреки че се предписват стриктно според показанията. Те също са разделени на етапи: за деца от раждането, от 6 месеца до една година и по-големи от една година.

Други принадлежат към категорията на лекарствените и се използват едновременно с обичайната храна. Нека да разберем.

Когато на бебетата се предписва формула без млечни продукти

Такава храна винаги се предписва само от лекар за специални показания. Ето ги и тях:

 • Алергия към казеин: Казеинът или протеинът от животинско мляко понякога е трудно за смилане при бебетата. В този случай те говорят за алергия към млечен протеин и прехвърлят детето на специална диета без него..
 • Дефицит на лактаза. Лактозата е млечна захар. Въглехидрати, които са основният източник на енергия в бебешката храна. За да го разградите, имате нужда от специален ензим - лактаза. Случва се тялото на бебето да произвежда недостатъчно количество лактаза. Тогава лекарите поставят диагноза - "лактазна недостатъчност". Най-често е временен - ​​с възрастта ензимът става по-голям. Само в 1% от случаите се диагностицира вродена лактазна недостатъчност.
 • Галактоземия. Още по-рядко наследствено заболяване е галактоземията. Също така е свързано с нарушена абсорбция на въглехидрати. Но тук е забранено не само млякото, но и много други продукти..
 • Ротавирус. Трябва да се отбележи, че храната без млечни продукти се обсъжда и в случай на ротавирусна инфекция. Вирусът намалява активността на храносмилателния ензим лактаза, който разгражда млечния протеин. Следователно, през периода на заболяването и още няколко седмици след него, бебетата се хранят с продукти без млечни продукти..

Изисквания към състава на смесите

Тук всичко е много просто. Всички препоръки относно състава, хранителната и енергийната стойност са разработени от Министерството на здравеопазването, което следи за спазването на тези стандарти.

Как производителите заместват казеина

 1. Соев протеин, по-точно соев протеинов изолат. Това е продукт, получен от соя, при който всички хранителни вещества се отстраняват, оставяйки само чист протеин. В този случай няма нужда да се притеснявате, че използваната соя е генетично модифицирана. Такава соя не се използва за производството на бебешки продукти. Това се следи отблизо от регулаторните органи. Соевият протеин съдържа почти всички видове аминокиселини, а липсващите се добавят отделно.
 2. Хидролизиран протеин. Има казеинов хидролизат и суроватъчен протеин хидролизат. Освен това различните храни съдържат различна степен на разграждане на протеините. Протеинът е разделен на съставните му части - пептиди и аминокиселини. В тази форма тя се усвоява по-добре от тялото. Характеристика на хидролизираните храни е горчивият им вкус, който бебетата често не харесват. Следователно такава храна се предписва изключително в случаи на тежки алергии..
 3. Аминокиселини от синтетичен произход. Резултатът е лекарствен продукт, който само лекар предписва. Ако нищо друго не помага.

Ферментиралите млечни смеси заслужават специално споменаване. Те се използват при леки алергии. Протеинът е в сирене. Но те могат да раздразнят стомашните стени и да доведат до регургитация. Ето защо, педиатър, който познава особеностите на здравето на вашето дете, трябва да препоръча бебешка храна..

Лактозата в диети без млечни продукти се заменя с други видове въглехидрати, като глюкоза, захароза, малтодекстрин или безглутеново хидролизирано нишесте.

Безмесечните храни за деца под една година и по-големи се различават по същия начин като обикновените в състава си, който е адаптиран към възрастта на бебето.

В линията на бебешката храна Materna, без млечни продукти са сухи формули, базирани на соев протеин. Това е пълноценна бебешка храна от първия ден на живота за бебета. Преди да въведете соева храна, препоръчително е да се уверите, че няма алергия към соев протеин. Това може да стане чрез вземане на кръвен тест..

Видове млека за кърмачета без млечни продукти

С концепциите за формули без лактоза и без млечни продукти се среща голямо объркване. Без млечни продукти може да се нарекат само соеви и хидролизирани продукти..

Формулите без лактоза съдържат казеинов млечен протеин. Липсва само лактоза.

Соевата смес например е едновременно без лактоза без млечни продукти.

Как да изберем формула за вашето бебе?

Само педиатър трябва да препоръча специално, и още повече, медицинско хранене. Ако имате свои предпочитания, не забравяйте да се консултирате със специалист.

Как да прехвърля бебе на нова смес

Важно е да следвате инструкциите на лекаря, когато се използват специални ястия в допълнение към обичайните ястия..

Ако за вашето бебе се препоръчва пълен преход към нова формула, трябва да го направите плавно. Правилната схема за преход се намира на нашия уебсайт..

Можете да закупите формула без млечни продукти за бебета от раждането в нашия онлайн магазин. Materna Shop доставя бебешка храна Materna в Русия от 2016 г. и я продава от склад в Москва. Следователно нашите цени са посочени в рубли. Доставка от 1 ден.

Rassadina Zinaida Vladimirovna, педиатър

И няма повече алергии: избор на добра формула без млечни продукти за бебета

Бебетата, които са изкуствено хранени и използват адаптирани храни, могат да бъдат алергични към краве мляко.

Този компонент се съдържа в повечето бебешки храни.

В този случай трябва да обърнете внимание на млечните млека за бебета..

Основен състав

Формулата без млечни продукти е вид бебешка храна. Този продукт се използва за предотвратяване на появата или намаляване на симптомите на хранителни алергии..

Те се основават на протеинови хидролизати или соеви протеини. При тях големите млечни молекули се разграждат на по-малки, така че способността им да провокират алергична реакция намалява, а абсорбцията от тялото на детето се увеличава.

Основният състав на безмлечни смеси е представен от следните компоненти:

 • растителни масла;
 • хидролизат на краве мляко соев протеинов изолат;
 • минерали;
 • витамини;
 • аминокиселини.

Безмесечната формула за бебета се представя на пазара в широка гама. Според вида на основата те се разделят на два вида: соеви и хидролитични. За да разберете кои продукти е по-добре да купите за трохи, струва си да разгледате характеристиките на всеки.

Соя

Соевото мляко се използва като основа за създаване на адаптирано мляко за кърмачета. Различава се от кравето по по-сладък вкус..

Тези храни без млечни продукти са подходящи за малки деца, които нямат генетично предразположение към алергии към фасул или соя. Те трябва да се въвеждат в диетата на етапи, като постепенно увеличават размера на порцията за 5-7 дни. Подходящ за хранене на бебета от 5-месечна възраст.

Според статистиката около 30-40% от децата, които възприемат лошо млечния протеин, също имат непоносимост към соя. При наличие на алергичен ентероколит вероятността от обрив и сърбеж от соеви смеси без млечни продукти се увеличава до 60%.

Хидролитичен

Хидролизните смеси се получават чрез хидролизиране на протеина, съдържащ се в кравето мляко. Те са по-малко склонни да причинят алергии, отколкото соевата бебешка храна. Продуктите на хидролизата се класифицират като суроватъчен протеин и казеинови хидролизати..

Хидролизните смеси са най-добрият вариант за изкуствено хранене

Последните са рядкост на руския пазар. Тези продукти обикновено се използват за лечение на хранителни алергии. Казеиновите смеси са близки до стандартния състав на майчиното мляко.

Но те имат горчив вкус, така че не винаги са популярни сред бебетата. Хидролизатите на суроватъчен протеин най-често се използват от изкуствени хора. Те са подходящи за хранене на новородени.

Според нивото на хидролиза, цялата бебешка храна е разделена на три вида:

 • силно хидролизиран. Подходящ за лечение на тежки хранителни алергии. Млечната суроватка се пулверизира. Такава храна е с високо качество и хипоалергенна;
 • частично хидролизиран. Създаден за предотвратяване на алергии. Протеинът в тази диета не е напълно разграден. Когато се използва, трохите не развиват реакция на непоносимост;
 • ниско хидролизиран. Подходящ за превантивни цели. Препоръчва се за онези бебета, които имат наследствено предразположение към непоносимост към млечни продукти. Също така, нискохидролизираните формулировки са предназначени за бебета с леки прояви на алергична реакция..

Ако в родилния дом трохите са взели подходяща смес, тогава не трябва да я сменяте. Ако жената не може да вземе решение за вида безмлечна храна за дете, тогава е по-добре тя да се консултира с педиатър. Лекарят ще препоръча най-добрия вариант.

Как да изберем формула за вашето бебе?

Балансираната и балансирана диета е важна за нормалния растеж и развитие на детето. Следователно за изкуствено хранене е необходимо да се използват висококачествени смеси..

При избора на най-добрия вариант за бебешка храна трябва да се имат предвид следните точки:

 • възрастта на трохите;
 • наследствено предразположение към непоносимост към мляко;
 • наличието и тежестта на алергична реакция;
 • наличието на проблеми в работата на вътрешните органи и системи;
 • време на раждане.

Когато купувате смес, трябва да погледнете срока на годност.

Също така е важно да се вземе предвид съответствието на условията за съхранение в магазина с декларирания производител. Струва си да проверите опаковката за цялост. Дайте предимство на най-известните чуждестранни производители на бебешки храни. Те са по-надеждни и произвеждат качествени продукти.

Сред соевите смеси без млечни продукти са популярни следните марки:

 • Frisosoy. Произведено от холандската компания FrieslandCampina;
 • Нутрилон соя. Това са продукти на добре познатата нидерландска компания Nutricia;
 • Humana SL. Бебешка храна от немския производител Humana;
 • Енфамил Соя. Произвежда се от американската компания Mead Johnson Nutritionals;
 • Bellakt SOYA. Това са продуктите на белоруската организация Volkovyssk OJSC Bellakt.

Популярна хидролиза за кърмачета:

 • Alimentum. Произведено от американската организация Abbott Laboratories;
 • Frisopep AS. Това са холандски продукти от FrieslandCampina;
 • Прегестимил, Нутрамиген. Произведено от американската компания Mead Johnson Nutritionals.

Можете да разберете, че сместа е подходяща за бебето по следните признаци:

 • детето има редовно усвоени изпражнения (без запек, диария). Цветът на изпражненията е жълтеникав или маслинен;
 • бебето използва формула без млечни продукти с удоволствие. След хранене бебето се успокоява и заспива;
 • детето обикновено има газове, няма силно подуване;
 • няма честа регургитация;
 • бебето наддава добре. Дължината на тялото му съответства на възрастовите стандарти за растеж;
 • след консумация на продукта детето няма повръщане, обриви;
 • кръвният тест на трохите не показва отклонения. Хемоглобинът в кръвта е на нормалното ниво.

Подобни видеа

За правилата за избор на адаптирано мляко във видеото:

По този начин формулите без млечни продукти са предназначени за новородени и кърмачета, които са алергични към краве мляко. Те са соеви, хидролитични. Продуктите от последния тип са по-полезни и популярни. Отивайки в магазина, за да купите адаптирано мляко за кърмачета, трябва да знаете характеристиките по негов избор.

Безмесечно мляко за кърмачета

Концепцията за формули без млечни продукти включва продукти за бебешка храна, които не съдържат млечни компоненти като протеин и лактоза. Те в повечето случаи са причина за хранителни алергии и непоносимост към краве мляко. Всички те се отнасят до адаптирано терапевтично или терапевтично и профилактично хранене, което може да се използва, ако е необходимо, от раждането на дете до една година. Използването на всички видове безмлечни смеси се извършва само след консултация с лекар.

Безмесечната формула за кърмачета включва:

 • без лактоза;
 • някои видове хипоалергенни;
 • соя.

Строго погледнато, само безлактозни хипоалергенни смеси на основата на синтетични аминокиселини и соя са без млечни продукти в този списък. Само че те едновременно не съдържат както лактоза, така и млечен протеин. Повечето формули без лактоза са само без лактоза.

Важно! Напълно без млечни продукти (те не съдържат както лактоза, така и млечен протеин) са само безлактозни хипоалергенни смеси на основата на синтетични аминокиселини и соя.

Състав на смеси без млечни продукти

Смеси, които не съдържат лактоза в състава си или съдържат следи от нея (по-малко от 0,1 g / l от готовия продукт), се наричат ​​без лактоза. За да ги различават от обикновените, те са етикетирани "BL" (на английски "LF") или просто са написани, че храната не съдържа лактоза.

Безлактозните смеси, съдържащи деминерализирана млечна суроватка (един от протеиновите компоненти на продукта), имат следи от лактоза и са терапевтични и профилактични ("Nan без лактоза", "Nutrilon Premium без лактоза"). За да се гарантира напълно липсата на лактоза, източникът на аминокиселините в сместа трябва да бъде представен от принципно различен компонент:

 • калциев казеинат (Nutrilon Premium без лактоза, кошница на баба без лактоза);
 • соев протеинов изолат (Nutrilak Soya, Similak Isomil, Frisosoy);
 • силно хидролизиран суроватъчен протеин (Alfare, Peptikate, Frisopep);
 • казеинов хидролизат (Nutramigen Lipil 1, Frisopep AS);
 • набор от синтетични аминокиселини ("Нутрилон аминокиселини", "Алфа амино", "Neocate LCP").

При разделяне на млечните протеини се образуват две фракции - суроватка и казеин. Ако след този казеин се лекува със слаб разтвор на калциев хидроксид, получавате комбинация от казеин с калций (калциев казеинат). Тази технология позволява казеинът да стане разтворим във вода..

Силно хидролизиран протеин (суроватка, казеин) се разбира като протеин, който е разделен на малки части - пептиди и отделни аминокиселини, което намалява неговата алергенност. Диетата, съдържаща синтетични аминокиселини, е напълно лишена дори от най-малките протеинови фрагменти.

Протеиновият компонент на соевите смеси - соев изолат ("Nutrilak soy", "Similak Isomil", "Frisosoy"), е изолиран от соята. Съдържа всички незаменими аминокиселини, с изключение на метионин, който допълнително се добавя към храната за повишаване на биологичната стойност. Много хора погрешно вярват, че соята в такива продукти е вредна, тъй като е генетично модифицирана. Това твърдение е неправилно, тъй като има строга забрана за използването на каквато и да е генетично модифицирана суровина за всички бебешки храни..

Тъй като лактозата, която има сладък вкус, липсва в смеси без млечни продукти, тя се замества с други въглехидрати: малтодекстрин, глюкоза, частично хидролизирано безглутеново нишесте, захароза. Млечната мазнина, както при обикновените хранителни добавки за кърмачета, е заменена с растителна мазнина с добавяне на някои полиненаситени мастни киселини, необходими за растежа и развитието на детето от други източници. Всички те съдържат комплекс от витамини и минерали и други полезни добавки.

Важно! Смеси със силно хидролизиран суроватъчен протеин, казеинов хидролизат, както и синтетични аминокиселини се считат за хипоалергенни. Въпреки липсата на протеин от краве мляко в състава на соевите смеси, те не са хипоалергенни.

Примери за бебешка храна без млечни продукти

Когато се предписват смеси без млечни продукти

Индикациите за назначаване на безлактозни смеси са заболявания, свързани с пълна или частична непоносимост към лактоза или галактоза (компонент на лактозата). Под пълна непоносимост към лактоза се разбира генетичната неспособност на организма да произвежда ензим, който разгражда лактозата, а под вторична - недостатъчното му производство. В първия случай детето веднага се прехвърля на млечна формула без лактоза, като същевременно поддържа диета без лактоза през целия си живот. Във втория случай тактиката на използване се определя от лекаря и зависи от вида на храненето на детето.

При кърмене на първо място се опитват да запазят майчиното мляко, следователно първо се предписват лактазни препарати и само ако лечението е неефективно, част от кърмата постепенно се замества със смес. При изкуствено хранене не се предписват смеси без лактоза. Вместо това те използват бебешка храна с ниско съдържание на лактоза, тъй като пълното елиминиране на лактозата е нежелателно за дете. След 5-7 дни от началото на лечението симптомите на дефицит на лактаза обикновено изчезват. При галактоземия, която е вродено заболяване, свързано с непоносимост към галактоза, се използва само изкуствено хранене с пълно отсъствие на лактоза и галактоза (с казеинов хидролизат, доминиращ на казеин, аминокиселина, със соев изолат), което прави смесите, съдържащи 50-60% суроватка, неприемливи. протеини. Най-добре е да използвате диета, базирана на изолат от соев протеин, и в случай на алергия към него, да преминете към продукти с казеинов хидролизат или от набор от синтетични аминокиселини изцяло или частично. Преходът към нова диета се извършва постепенно, като се започне с малки порции.

Бебешка храна с казеинов хидролизат, силно хидролизиран суроватъчен протеин и аминокиселини се използва при умерени до тежки алергии към протеини от краве мляко. Прочетете повече за хипоалергенните смеси в статията.

Липсата на протеин от краве мляко и лактоза в соевите смеси прави възможно използването им, когато детето навърши 5-6 месеца като терапевтична храна при хранителни алергии към протеини от краве мляко, галактоземия и дефицит на лактаза.

Преди да използвате соева диета, трябва да сте сигурни, че членовете на семейството на детето ви не са алергични към бобови протеини, тъй като е вероятно детето ви да получи подобна реакция. Дори ако най-близките роднини нямат подобно нещо, все пак е необходимо да наблюдавате детето за кожни обриви, диария, регургитация.

Соевите смеси се стартират на малки порции, като постепенно се увеличава количеството храна до необходимото количество в рамките на 5-7 дни. Не бива да очаквате веднага терапевтичен ефект, осезаем резултат ще се появи едва след 3-4 седмици от началото на приложението им. Средно курсът на лечение е 3-6 месеца.

Безмлечни смеси: списък и описание

Безмесечните формули се използват за хранене на деца с една или друга хранителна алергия. Най-често това е алергия към протеини от краве мляко. Безмлечните смеси просто не съдържат онези компоненти, които причиняват тази алергия - протеин и лактоза.

Безмесечните формули се използват само по препоръка на лекар и само като превантивно хранене за деца.

Безмлечните смеси могат да бъдат разделени на:

Това разделение е донякъде произволно, всъщност сместа, която не съдържа два компонента - лактоза и млечен протеин, е строго без млечни продукти..

Безлактозните смеси не съдържат само лактоза..

Смесената соя съдържа соев изолат вместо млечен протеин.

Формулите с козе мляко съдържат козе мляко като източник на аминокиселини, което се счита за по-близко по състав до майчиното мляко.

Безмлечни смеси без лактоза

Безлактозната формула за кърмачета вместо традиционния източник на аминокиселини - млечния протеин - съдържа различни компоненти.

Калциев казеинат. Казеинът е основният и най-полезен компонент на млечния протеин. За да се приготви казеинова смес, млечният протеин се разделя на казеин и суроватка. Казеинът се третира с разтвор на калций, поради което той придобива способността да се разтваря във вода.

Казеинов хидролизат. За да се получи казеинов хидролизат, млечният протеин се разделя на пептиди и аминокиселини. Такива смеси запазват полезни свойства, но те са безвкусни и понякога дори имат горчив вкус поради голямото количество аминокиселини.

Смеси на базата на този компонент се предписват на деца с остри форми на хранителна алергия, включително протеин от краве мляко.

Суроватъчен протеин (силно хидролизиран). Това е млечен протеин, който е преминал дълбока процедура на разцепване до пептиди и аминокиселини. Такъв разделен протеин понякога се абсорбира добре от организмите на деца с алергия към краве протеини, тъй като намалява алергенния праг.

Синтетични аминокиселини. Съставът на такива смеси изобщо не включва протеин. По правило педиатрите предписват смес от аминокиселини за ранна диагностика на алергия към кравешки протеин при бебе. Симптомите на тази алергия изчезват на 3-4-ия ден, ако храните дете с такава смес..

Такива смеси се считат за „спасение“ за деца с висока чувствителност на храносмилателната система, за тези деца, които не са подходящи нито за козе мляко, нито за казеин, нито за соева формула. Съставът на смесите е допълнен с витамини и минерали, а също така те не са безвкусни като повечето безпротеинови смеси и децата с удоволствие ядат смеси с аминокиселини.

Самите формули без лактоза имат „празен“ вкус, тъй като именно лактозата придава сладост на бебешката храна. Следователно производителите добавят нишесте, захароза или глюкоза към своите продукти..

Млечната мазнина обикновено се заменя с растителна.

Също така към смеси без лактоза се добавят витамини и минерали, които повишават хранителната стойност на сместа..

За да разграничи смеси без лактоза, производителят поставя знак върху буркана „BL“ (без лактоза) или „LF“ (без лактоза).

Списък на смеси без лактоза

Безмесечни соеви смеси

Основният протеинов заместител в соевите смеси е соевият изолат. По състав той е близък до млечния протеин и не съдържа само метионин. Но производителите добавят този компонент към сместа отделно..

Много родители се колебаят и не искат да хранят бебето си със соева формула поради предразсъдъка, че соята е генетично модифицирана. Това не е вярно! В храните за кърмачета се използват само натурална соя и други съставки. Производството и съставът на бебешките храни се контролира стриктно от държавата.

Соевата формула е много популярна сред родителите, чиито бебета са алергични към кравешки протеин. Те обаче трябва да се използват с повишено внимание - детето може да е алергично към соя. Соевите смеси не съдържат млечни продукти и лактоза, но не са хипоалергенни.

Също така, соевите смеси не се препоръчват за хранене на бебета под шест месеца..

Списък на соевите смеси

 • Нутрилак соя;
 • Nutrilon Soy;
 • Frisosa;
 • Humana SL;
 • Енфамил соя;
 • Симилак Изомил.

Като цяло списъкът със соеви смеси е доста голям; всеки голям производител на бебешки храни ги произвежда. Пакетите са маркирани със "Соя".

Смеси от козе мляко

Козето мляко се счита за по-ценно по състав от кравето мляко и освен това се нарича по-близко по състав до човешкото кърма..

Основното предимство на формулите с козе мляко пред млечните храни за кърмачета е, че протеините от козе мляко се усвояват по-лесно от крехките бебета, в стомаха се превръщат в течна маса, за разлика от протеините от краве мляко, които имат плътна структура. Течният козе протеин се усвоява по-лесно в червата на бебето. Това обаче не винаги е така и някои деца с алергия към краве протеин също не могат да ядат формули с козе мляко..

Мазнините от козе мляко също се усвояват по-лесно в червата на бебетата, тъй като образуват по-малки мехурчета от мазнините от кравето мляко..

Смесите от козе мляко са новост на руския пазар. Сега 4 производители произвеждат такава бебешка храна. Такива смеси са значително по-скъпи от другите изкуствени храни, дори хипоалергенни, цената им се обяснява с напълно естествени съставки.

Списък на формулите с козе мляко

Така че безмелечните смеси могат да бъдат без лактоза (преработени), соеви (вместо мляко - соеви) и козе мляко. Такива смеси се използват за хранене на изкуствени бебета с алергия към протеини от краве мляко..

Коя смес е по-добра - без лактоза, соево или козе мляко? Мисленето и изборът са безполезни. Сместа трябва да се предписва от педиатър, въз основа на характеристиките на хода на алергиите при всяко конкретно дете..

Рейтинг на най-добрата хипоалергенна формула за бебешка храна

Ако детето ви е предразположено към алергии, за предпочитане е да въведете хипоалергенни смеси в диетата му, тъй като те обикновено не съдържат млечни продукти и съдържат протеинов хидролизат. На пазара има огромна гама от такива детски храни и понякога е много трудно родителите, особено неопитните, да направят правилния избор. Прочетете как различните видове хипоалергенни продукти се различават помежду си, какви са техните свойства. Това ще ви помогне да вземете правилното решение..

Какво е хипоалергенна смес

Всяка мама иска да храни бебето си само с кърма, но по различни причини това понякога не е възможно. В такава ситуация на помощ идва специална бебешка храна. Ако обаче детето е алергично към него, това оставя младите родители в състояние на шок. Не бива да се паникьосвате, защото съвременните производители взеха предвид тази ситуация и пуснаха хипоалергенни формули за новородени..

По какво се различава такава храна от обикновената? Хипоалергенната формула за новородени има и други компоненти в състава си, като правило в нея няма естествени млечни бекове. Той е специално проектиран така, че когато трохите попаднат в тялото, да не провокира алергични реакции и да може да се използва за лечение, по време на ремисия и за профилактика. Има няколко вида хипоалергенни храни:

 1. Безмесечна формула за бебета. Подходящ за деца, които имат абсолютна непоносимост към кравето мляко. Съдържа соев протеин.
 2. Ниско и без лактоза. Предназначен за деца с непоносимост към лактоза. Използва се при диария и чревни инфекции.
 3. Адаптирани протеини. Предназначен за прохождащи деца с тежки алергии към мляко, муковисцидоза, недоносени бебета и бебета с лошо наддаване на тегло.
 4. Млечни продукти без фенилаланин. Предназначен за деца с фенилкетонурия.
 5. Без глутен. За бебета, които имат пълна непоносимост към зърнени култури.

Смесовете се предлагат в следните форми:

 1. Суха. Прах с икономична консумация и дълъг срок на годност. Разреден с вода в пропорциите, посочени на опаковката.
 2. Концентрирана течност. Разрежда се с вода едно към едно, не се съхранява дълго.
 3. Готов. Такава храна трябва само да се нагрява.
 • Горчица за коса: маски за растеж и косопад
 • Здравен диск за отслабване - ревюта на класове. Упражнения със здравен диск за отслабване, видео
 • Сливов сос за месо за зимата

Лечебни хипоалергенни смеси

Назначава се от специалисти (алерголог или педиатър), ако детето има хранителна алергия или други нарушения. Те се основават на краве мляко с висока степен на хидролиза (разграждане) на протеиновия субстрат. Лечебните смеси за деца с алергии съдържат витамини, микроелементи, минерали. Те са предписани за:

 • хранителни алергии от лек, среден, тежък ход;
 • проблеми с храносмилането и абсорбцията (могат да бъдат причинени от операция на червата, хронична диария, панкреатична недостатъчност, муковисцидоза и други състояния);
 • хипотрофия;
 • силен синдром на чревна абсорбция.

Лечебни смеси могат да бъдат:

 1. Серум. Съдържа пептиди, получени по време на разграждането на суроватъчните протеини. Тези продукти имат висока биологична стойност..
 2. Казеин. С разделени казеинови пептиди.
 3. Соя.

Превантивни хипоалергенни смеси

Храна за деца, които са изложени на повишен риск от алергии (например, защото го имат единият или двамата родители). Профилактичната хипоалергенна смес съдържа частично хидролизиран млечен протеин, който се усвоява по-лесно целият. Такава храна се предписва за:

 • повишен риск от алергии;
 • първата проява на реакция към краве мляко;
 • дългосрочна ремисия след алергия.

Nan хипоалергичен

Този производител се е утвърдил добре на пазара на бебешки храни. Хипоалергенна смес Nan се счита за профилактична, но подходяща и за леки алергии. Той има следните характеристики:

 • цена: 320-690 рубли за 400 g;
 • състав: частично хидролизиран суроватъчен протеин, лактоза, полиненаситени мастни киселини, лакто- и бифидобактерии, малтодекстрин (в продукта Nan-2);
 • за каква възраст: Nan-1 от раждането до шест месеца, Nan-2 от 6 месеца до една година, Nan-3 от 12 месеца;
 • плюсове: разтваря се много бързо, приятен вкус, практически няма горчивина, характерна за хипоалергенното хранене, наличието на мастни киселини, безопасен състав, удобна опаковка с мерителна лъжица, икономична консумация;
 • минуси: скъп, възможен запек и зелени движения на червата.

Нутрилон хипоалергичен

Производителят на бебешки храни произвежда няколко вида продукти за деца с повишена хранителна чувствителност. Хипоалергенната формула Nutrilon е много подобна по състав на майчиното мляко и е подходяща за профилактика на заболяването. Има следните характеристики:

 • цена: 400 г струва 650-800 рубли;
 • състав: частично хидролизирани млечни протеини, мастни киселини, лактоза, палмово масло, пребиотици, соев лецитин, витамини, минерали, таурин;
 • за каква възраст: Нутрилон No1 от 0 до 6 месеца, No2 - от шест месеца;
 • плюсове: пребиотиците произвеждат силен имунитет, мастните киселини допринасят за нормалното развитие на централната нервна система, мозъка, зрителната функция, храненето предотвратява чревни инфекции; удобна опаковка;
 • минуси: скъпо, понякога причинява смущения в изпражненията.

Симилак хипоалергичен

Продуктите от тази марка се произвеждат в Испания. Хипоалергенната смес Similak има много положителни отзиви от родители, които са я използвали, но не е подходяща за някои бебета. Списък на основните му характеристики:

 • цена: 615-770 рубли;
 • състав: частичен протеинов хидролизат, витамини, лактоза, минерали, лутеин, растителни масла, нуклеотиди, мастни киселини, пребиотици, малтодекстрин;
 • за каква възраст: No1 - до шест месеца, No2 - от 6 месеца до една година;
 • плюсове: намалява риска от метеоризъм, насърчава пълното развитие на мозъка, поддържа нормалната чревна микрофлора, има добър ефект върху формирането на нервната система, в състава няма палмово масло;
 • минуси: не е подходящ за някои деца и причинява чревни разстройства.

Хипоалергичен

Продукти на Nestlé. Сместа Nestogen е хипоалергенна по състав, максимално близка до майчиното мляко на жената. Много родители предпочитат тази марка поради нейната достъпна цена, добър състав. Съществуват обаче и отрицателни отзиви от майки, които сочат, че такава храна не е подхождала на детето им. Описание:

 • цена: 270-490 рубли;
 • състав: протеинов хидролизат, пребиотици, малтодекстрин, витамини, минерали;
 • за каква възраст: от раждането;
 • плюсове: приятна миризма, сладък вкус, бързо разводи, достъпна цена, изобилието от полезни компоненти в състава осигурява пълното развитие на детското тяло;
 • минуси: неудобно опаковане, храната не е подходяща за всички, за някои провокира силен запек и коремна болка.
 • Как да сменя дискретна и интегрирана видеокарта на лаптоп с видео
 • Limoncello у дома - най-добрите рецепти за готвене. Как да си направим лимончело у дома
 • Висока температура при възрастен, какво да правя

Нутрилак хипоалергичен

Веднага трябва да се отбележи, че отзивите за този продукт са двусмислени. Хипоалергенната смес Nutrilak има горчив вкус, много по-силен от своите събратя, така че някои деца категорично отказват да я ядат. Основни характеристики на мощността:

 • цена: 200-410 рубли;
 • състав: ниска лактоза, малтодекстрин, частично разцепен суроватъчен протеин, пребиотици, омега-3-6 арахноидни и докозахексаенови мастни киселини, нуклеотиди, пробиотици, витамини, лутеин, без палмово масло;
 • за каква възраст: No1 - 0-6 месеца, No2 - над шест месеца;
 • плюсове: ниска цена, компонентите на сместа имат положителен ефект върху мозъка, нервната система, костите и мускулната тъкан на бебето;
 • минуси: понякога не е подходящ, горчив вкус и неприятна миризма.

Bellakt хипоалергичен

Продукти на белоруската компания. Хипоалергенната смес Bellakt е на пазара от дълго време и е успяла да придобие маса фенове сред родителите.

 • цена: 240-450 рубли;
 • състав: малтодекстрин, пребиотици, частично хидролизирани суроватъчни протеини, растителни масла, минерали, витамини, аминокиселини, нуклеотиди;
 • за каква възраст: No1 до шест месеца, No2 от 6 до 12 месеца;
 • плюсове: ниска цена, без консерванти, оцветители, подобрители на вкуса, лесни за усвояване, не дразни червата, помага да се отървете от коликите, насърчава здравословния растеж и развитието на детето.
 • минуси: някои деца имат непоносимост към компонентите на тази смес.

Friso хипоалергичен

Продуктът се счита за профилактичен, тъй като съдържа частично хидролизиран млечен протеин. Според многобройни отзиви на родители, хипоалергенната смес Friso се счита за една от най-добрите на пазара, въпреки че принадлежи към високия ценови сегмент. Характеристика:

 • цена: 620-850 рубли;
 • състав: частично хидролизиран протеин от краве мляко, мастни киселини, нуклеотиди, пребиотици, хранителни вещества, микроелементи, минерали, витамини, калций, лактоза, растителни масла, калий, малтодекстрин, таурин, карнитин, холин.
 • за каква възраст: No1 до шест месеца, No2 до година;
 • плюсове: той е профилактичен и развива гладка поносимост към кравето мляко, насърчава правилното развитие на мозъка, органите на зрението, повишава имунитета, подобрява чревната микрофлора, много удобна икономична опаковка, на която има снимка с подробно описание на състава;
 • минуси: в много редки случаи не е подходящ за деца, но това се дължи на вкуса, а не на компонентите.

Бебето е хипоалергенно

В линията на бебешката храна на тази компания има ферментирал млечен продукт, подходящ за чувствителни трохи, но човек не може да не предупреди, че отзивите за него са твърде двусмислени. Този прах се приема добре от някои бебета, докато други само увеличават алергията си от него. Хипоалергенната смес Baby има следните характеристики:

 • цена: 430-650 рубли;
 • състав: лактоза, витамини, микроелементи, частичен хидролизат на млечен протеин, мастни киселини, нишесте, хранителни вещества, микроелементи, растителни масла%
 • за каква възраст: от раждането до една година;
 • плюсове: вкусно, лесно се разтваря, помага на детето да расте и да се развива бързо.
 • минуси: висока цена, не е подходяща за много.

Как да изберем хипоалергенна смес

Ако забележите признаци на алергии при вашето бебе или знаете, че то има склонност към това, тогава най-разумното решение би било да посетите лекар. За предпочитане е да направите избора на хипоалергенна смес под негово ръководство и надзор, особено ако сте изправени пред този проблем за първи път. Можете да закупите продукти в обикновени супермаркети, аптеки или да поръчате от каталога на онлайн магазин с доставка. Има няколко съвета, които определено трябва да следвате, когато купувате определена храна:

 1. Нуждаете се от хидролизирана адаптирано мляко за кърмачета, маркирано с „HA“ или „HA“.
 2. За предпочитане не е формулиран с кокосово, рапично или палмово масло.
 3. Не забравяйте да проверите датата на производство и срока на годност.
 4. Въвеждайте всяка нова смес в диетата на бебето постепенно, като наблюдавате реакцията му. Водете специален хранителен дневник и записвайте всичко, свързано с храненето. Запишете коя хипоалергенна смес е по-добра според вас, направете сравнителен анализ.
 5. Не сменяйте смесите твърде често, тялото трябва да се адаптира към всеки продукт, а това отнема време.
 6. Изберете продукт за хранене според възрастта на вашето бебе. По правило децата от раждането до шест месеца трябва да вземат кутии с надпис "1", над 6 месеца - с "2", след една година - "3". Ако бебето е недоносено или твърде слабо, адаптирано мляко за него се купува с маркировки „0“ или „Pre“, но само след съгласие с лекаря. Във всяка възраст нуждата от хранителни вещества в трохите е различна.
 7. Когато правите покупка, разчитайте не на цената, а на състава. Смесите от елита и масовия пазар могат да съдържат абсолютно същите компоненти. Проучете отзиви за други майки и оценки, за да разберете какво представлява този или онзи продукт. Евтината храна също може да бъде с добро качество.

Видео: хипоалергенна формула за бебета

Отзиви

Мирослава, 29 г. Никога не е имало проблеми с храненето на сина ми, но с дъщеря ми стана трудно от първите дни. Нямаше кърма. Алергията премина към обикновена храна и соевата формула за деца ни помогна. Докато отивахме към този избор, изпробвахме огромен брой продукти, но дори и най-скъпите не помогнаха. И на диета със соя, алергията започна незабавно да изчезва.

Екатерина, 24-годишна възраст Нашият син има предразположение към алергии, така че педиатърът веднага препоръча да се изберат специални смеси. Изпробвано бебе, Нестоген, и двете не се побираха. Детето плачеше от една миризма. Решихме да го заменим с Friso, въпреки че не е евтин. Накрая бебето ни започна да се храни с апетит и цялото семейство издиша с облекчение.

Александра, на 32 години Самата хранех дъщеря си до шест месеца и всичко беше наред, а след това млякото го нямаше Купих обичайната храна на Nutrilak и след няколко дни от приемането й, бузите ми бяха поръсени. Помогна сместа без кравешки протеин Similac, препоръчана от педиатъра. Алергията започна постепенно да изчезва, но беше трудно да се приучи дъщеря към такава диета поради горчивината на вкуса.

Елизавета, 26 г. За моя син са подходящи само аминокиселинни смеси за деца с алергия към Нутрилон. Опитахме много други, но с всеки нещо не е наред: обривът не изчезва, тогава проблемите започват с изпражненията. Решихме да се спрем на аминокиселината Нутрилон, защото здравето на детето ни не е нещо, с което да експериментираме.