Понякога родителите, които хранят бебета с формула, забелязват, че трохите не могат да смилат храната. В същото време силата на психологическия дискомфорт на детето става толкова силна, че детето започва да отказва да яде. Най-често проблемът се дължи на непоносимост към лактоза (въглехидратите, които правят млякото сладко). Това вещество е необходимо за детето, така че неспособността на организма да го усвои може да доведе до сериозни последици. Причината е, че тялото не произвежда ензим, който преработва този въглехидрат - лактаза.

Смес без лактоза

Безлактозната формула за новородени дава възможност на дете с непоносимост към това вещество да не умре от глад. Този метод на хранене има редица съществени недостатъци в сравнение с кърменето, но ако няма алтернатива, той се използва активно.

Можете да различите безлактозни формули за бебета по буквената комбинация LF - BL. Допустимото ниво на лактоза е не повече от 0,1 грама на литър. Съставът на хранителните комплекси включва протеини и всички елементи, необходими за детския организъм.

Важно! Решението за прием на смеси без лактоза се взема от педиатър въз основа на резултатите от диагностиката. Те не могат да се използват като постоянна храна за бебето (само при хронична форма на лактазен дефицит).

Какви смеси не съдържат лактоза

Ако съдържанието на млечна захар е по-малко от една десета от грам на литър храна, съставът се счита за безлактозен. Това количество вещество е допустимо, не вреди на детето.

Състав и отличителни черти

Лактозата е необходима за развитието на тялото на детето, така че простото й отстраняване от състава не е достатъчно. Необходимо е да се намери неговият заместител. Тъй като може да се използва глюкоза, захароза (въпреки че много лекари препоръчват да се избягват дизахариди в състава), соев изолат или комплекс от някои аминокиселини.

Алергия към лактоза при бебе

Лактозата напълно липсва в соевите протеинови формули. Някои формули за детска храна се правят на базата на козе мляко, което се понася по-добре от кравето мляко. Съдържа около 40 процента казеин. Ако количеството протеин е по-голямо, тези комплекси от бебешка храна се наричат ​​казеин.

Важно! Малтодекстринът често се използва вместо лактоза, а палмовото масло се използва като източник на мазнини. Ястията без лактоза също съдържат пробиотици. Във всички останали отношения той не се различава от адаптирани смеси.

Когато имате нужда от бебешка храна без лактоза

Болест, при която организмът не може да понася лактоза, се нарича лактазна недостатъчност. В резултат на това бебето не може да кърми. В този случай бебето се нуждае от лактоза, тъй като осигурява на детето енергия. Също така, млечната захар насърчава усвояването на калций и желязо, предотвратява чревни инфекции, а също така участва в развитието на нервната система на бебето.

Бебе с дефицит на лактаза

За смилане на полезен елемент обикновено се произвежда ензим - лактаза. Без нея тялото не получава захар от кърмата..

Лекарите разграничават два вида лактазна недостатъчност:

 1. Основна форма. Рядко се случва. Характеризира се с вродено отсъствие на лактаза. Симптомът му е тежка диария след кърмене или изкуствено хранене на основата на краве мляко. Болестта може да се появи само ако и двамата родители предадат гените за дефицит на лактаза на бебето.
 2. Вторична форма. Това е временно явление, което се появява поради увреждане на ентероцитите - клетки, които произвеждат лактаза. Обикновено причината е възпалителен процес в червата. Често алергията към казеин се приема за недостиг, но причината за непоносимост е съвсем различна..

За да разберете кога да давате на детето си формули без лактоза, трябва да се научите да правите разлика между дефицита в ензима, който преработва млечните въглехидрати, от други заболявания със сходни симптоми..

Тъжно дете с непоносимост

Трябва да се свържете със специалисти, ако има такива признаци:

 1. Характерът на изпражненията става течен, придобива жълтеникав оттенък и има кисела миризма, а също така съдържа пенливо отделяне.
 2. Бебето става неспокойно веднага след хранене или по време на него. Гладно дете може да се нахвърли върху гърдите, но почти веднага спира да яде, придружавайки това действие с плач.
 3. Чести колики и регургитация.
 4. Поднормено тегло.

Важно! Ако навреме не преминете към изкуствено хранене без лактоза, последиците могат да бъдат ужасни: рахит, забавяне на развитието, дехидратация, отслабване на тялото и дори смърт.

Странични ефекти от прехода

Вашето бебе понякога има следните нежелани реакции от формула за кърмачета без лактоза:

 1. Някои видове хранителни комплекси (направени от соев протеин) могат да причинят алергии в трохите.
 2. В дългосрочен план смесите без лактоза провокират колики, диария, дисбиоза.
 3. В други случаи заместителят на кърмата може да причини запек.

Ползите от смеси без лактоза преобладават тук над вредата, така че лекарите ги предписват.

Какво представлява адаптираното мляко за кърмачета с ниско съдържание на лактоза

Тялото на всяко дете е индивидуално, следователно то е в състояние да усвоява различни количества млечен протеин наведнъж. За деца, които произвеждат повече лактаза, са предназначени нисколактозни смеси, където съдържанието на въглехидрати е много - от 0,5 до 1,3 грама на 100 ml. Можете да различите този вид храна по маркировката „NL“ на опаковката.

Такава детска храна се въвежда в диетата за не повече от три месеца. След това трябва да проверите отново за ензими. Обикновено безлактозни и нисколактозни смеси се приемат до една година, след което симптомите изчезват (в случай на вторична форма) и детето може да получи кърма (ако все още е на НВ).

Лекарят решава дали детето ще яде бебешка храна без лактоза или с ниско съдържание на лактоза. Той проверява колко въглехидрати бебето може да усвои безболезнено. Винаги трябва да отдавате предпочитание на смес с високо съдържание на лактоза, защото детето се нуждае от захари, на тази възраст няма толкова много енергийни източници за тялото му.

Бебешката храна с ниско съдържание на лактоза се въвежда в диетата постепенно. Първо се добавя в две хранения, след което общият дял на сместа се увеличава. След това се взема два допълнителни пъти. Педиатърът трябва да избере съотношението на обичайната и диетичната смес. От шест месеца вече е възможно много плавно да се въвеждат млечни продукти, съдържащи малко количество лактоза в диетата на детето: твърдо сирене, масло, извара.

Вторичната лактазна недостатъчност най-често е резултат от странични заболявания, поради което в допълнение към хранителните комплекси без лактоза трябва да се използват и други методи за лечение. Производителите често предлагат смеси, насочени към решаване на няколко проблема наведнъж..

Така че някои антирефлуксни смеси, както и хранителни комплекси, съдържащи частично хидролизиран протеин, могат да се считат за ниско съдържание на лактоза..

Важно! Дете, което се храни изключително с изкуствена формула, трябва да получи формула с ниско съдържание на лактоза, докато бебето може да приема формула без лактоза едновременно с малко количество мляко. Не трябва напълно да се отказвате от естественото хранене, ако детето може да усвои част от млечната захар.

Съставът на нисколактозните смеси обикновено е същият като този на безлактозните, просто съдържанието на въглехидрати е по-високо.

Рейтинг на формула без лактоза за новородени

Списък на най-добрите формули за кърмачета без лактоза:

 1. Nutrilon (Nutricia) не съдържа лактоза. Счита се за най-добрата формула за деца с дефицит на лактаза в първите дни от живота, която някога е била произвеждана.
 2. Humana SL. Признат за най-качествена смес от соев протеин изолат.
 3. Bellakt BL. Най-доброто съотношение между цена и качество.
 4. Фризо. Евтина смес, която по състав е подобна на соевото мляко.

Важно! Никой от тях не може напълно да замести естественото хранене. Не се препоръчва даване на бебешка храна без лактоза на новородено, ако всичко е наред.

Списък на формули без лактоза за недоносени бебета

Всяка формула за кърмачета, предназначена за недоносени бебета, по подразбиране не съдържа лактоза. Ето някои хранителни добавки за тези бебета:

 1. PRE Nutrilon;
 2. PRE NAN;
 3. Friso PRE;
 4. Nutrilak PRE;
 5. Similac нео сигурен.

Всички формули в списъка са подходящи за недоносени бебета. След като качите 3,5-4 килограма, трябва да посетите лекар и да вземете решение дали да преминете към конвенционални смеси без лактоза или не.

По този начин разглежданите хранителни комплекси за кърмачета могат да се използват в краен случай, ако са предписани от лекар. Здравото дете се нуждае от лактоза за пълноценно развитие.

11 най-добри формули за бебета без лактоза

* Преглед на най-добрите според редакционния съвет на experttology.ru. Относно критериите за подбор. Този материал е субективен и не представлява реклама и не служи като ръководство за покупка. Преди да купите, трябва да се консултирате със специалист.

Новородените с непоносимост към лактоза се нуждаят от специално хранене. Когато се установи неспособността на храносмилателната система да асимилира млечния протеин, лекарят предписва специални смеси. Не е лесно да ги намерите в продажба, тъй като има много по-малък избор от класическите смеси. Наскоро производителите решиха да поправят ситуацията и започнаха да създават по-често формули без лактоза, които могат да отговорят на всички хранителни нужди на бебето. Те са много различни, някои например се правят от соя.

Редакторите на Expertology разбраха проблема. Анализирахме пазара и избрахме 11 най-добри формули без лактоза за преглед на рейтинга, който получи високи оценки и положителни отзиви от потребителите..

Рейтинг на най-добрата формула за кърмачета без лактоза

НоминациямястоНаименование на продуктацена
Рейтинг на най-добрата формула за кърмачета без лактоза1Abbott Similac Alimentum (0-6 месеца)1 140 ₽
2Nutricia Nutrilon без лактоза (от 0 месеца)759 ₽
3Nestlé NAN без лактоза (от 0 месеца)745 ₽
4Пептамен Джуниър с хидролизиран суроватъчен протеин (1-10 години)975 ₽
петAlfare Amino (от 0 месеца)2 340 ₽
6Нутрилак "Пептиди МСТ" специализиран1 011 ₽
7Humana SL (от 0 месеца)613 ₽
8Celia LF без лактоза (от 0 месеца)528 ₽
деветБез нутриген без лактоза (от 6 месеца)850 ₽
десет"Бабината кошница" Без лактоза (0-6 месеца)545 ₽
единадесетBellakt BL (0-12 месеца)229 ₽

Abbott Similac Alimentum (0-6 месеца)

Сухата смес се основава на уникален въглехидратен състав, хидролизиран казеин и средноверижни триглицериди. Без глутен и палмово масло. Сместа е подходяща за бебета с тежки хранителни алергии, както и за бебета, страдащи от колики, дължащи се на протеин от краве мляко, и такива със синдром на малабсорбция (нарушена абсорбция в тънките черва).

Триглицеридът със средна верига е мазнината, която бебетата трябва да усвоят по-добре, а казеиновият хидролизат е протеинова молекула, която се разгражда на малки фрагменти, като по този начин намалява риска от алергии. Този протеин е лесно смилаем..

След прилагане на сместа коликите, причинени от алергична реакция, намаляват при децата през деня. Продуктът предотвратява появата на диария и повлиява образуването на нормални изпражнения, подобни на тези на кърмените бебета. Съдържа калций и други минерали, витамини за правилен растеж. Мастните киселини, желязото, холинът и тауринът създават уникална комбинация, която насърчава развитието на интелигентност и зрение.

Цената на опаковката е 1150 r.

Nutricia Nutrilon без лактоза (от 0 месеца)

Суха безлактозна смес от известен производител на детска храна, подобно на предишната, се основава на калциев казеинат и се препоръчва за бебета с дефицит на лактоза, тъй като ефективно и бързо премахва неприятните симптоми.

Този проблем е често срещан за много новородени през първата година. Възниква поради чревни инфекции или други причини. Кърменето, което е невъзможно при тези обстоятелства, се заменя със специални сухи храни, които не съдържат лактоза и предотвратяват неправилното функциониране на храносмилателния тракт.

Тук вместо лактоза има глюкозен сироп, направен от полизахариди, малтоза и глюкоза, който е лесно смилаем. Продуктът може да се използва като основна храна или като частичен заместител в диетата..

Опаковъчна цена - 800 r.

Nestlé NAN без лактоза (от 0 месеца)

Формулата е специално формулирана за изкуствено хранене на новородени с непоносимост към лактоза. Продуктът може да се използва като основна храна или като частичен заместител. Съставът включва комбинация от растителни масла, включително палма, глюкозен сироп, казеин, суроватъчен протеин, соев лецитин.

Поради липсата на лактоза рискът от неблагоприятни симптоми е намален: колики, диария, запек. Въглехидратите са лесно смилаеми и осигуряват добро храносмилане. Лактобацилите нормализират храносмилането, насърчават развитието на здрава чревна микрофлора и нуклеотидите възстановяват лигавицата за кратко време. Мастните киселини укрепват имунната система, подпомагат развитието на зрението и мозъка.

Въпреки всички предимства, тази смес има редица противопоказания. Не трябва да се използва, когато новороденото има галактоземия или абсорбцията на тънките черва е нарушена, тъй като тази смес съдържа следи от лактоза, което може да бъде критично за такива заболявания..

Опаковъчна цена - 720 r.

Пептамен Джуниър с хидролизиран суроватъчен протеин (1-10 години)

Продуктът е предназначен за терапевтично хранене. Подходящ за възрастовата група от една до десет години. За новородените може да е единственият източник на хранене. Сместа се основава на хидролизиран суроватъчен протеин.

Експертите препоръчват използването на продукта при остра и хронична малабсорбция, необходимостта от коригиране на хранителния статус, ако има недостатъчно хранене, както и при гастроезофагеален рефлукс, неврологични разстройства, болест на Crohn, муковисцидоза, диария, синдром на късото черво, забавено развитие и растеж след предишни заболявания и др. Не е показан за галактоземия, запушване на червата, ендокринна или метаболитна диария..

Сместа се абсорбира перфектно, осигурява по-добро снабдяване с хранителни вещества, тъй като нормализира микроциркулацията в червата; има балансирано съотношение на мастни киселини, което намалява възпалението в случай на нарушена функция на стомашно-чревния тракт. Поради високото ниво на цистеин, възпалителните процеси се контролират чрез неутрализиране на свободните радикали. Над петдесет процента от триглицеридите със средна верига се понасят отлично от тялото и са отличен източник на енергия.

Опаковъчна цена - 1000 r.

Alfare Amino (от 0 месеца)

Смес е разработена за страдащи от тежки алергични реакции или прохождащи деца с непоносимост към храна. Продуктът се основава на аминокиселини без лактоза. Сместа е подходяща за продължителна употреба за бебета от раждането до една година. Ефективността е доказана в многобройни клинични проучвания.

Благодарение на структурираните липиди и лесно смилаемите мазнини, съдържащи се във формулата, бебето се развива правилно. Расте здравословно, тъй като продуктът има повишена енергийна стойност, която компенсира повишената нужда от адекватно хранене при бебета с тежки алергии и непоносимост към храни.

Съставът съдържа балансирани аминокиселини, което доближава сместа до майчиното мляко. Продуктът има добър вкус, така че децата лесно могат да преминат към него. Съставът на мазнините подобрява лечението, облекчава симптомите.

Важно е да се консултирате със специалист преди закупуване и да нанесете сместа под наблюдението на лекар. В никакъв случай не може самостоятелно да се реши да се преведе дете на пълно или частично изкуствено хранене без сериозни причини, тъй като кърменето е най-доброто, особено през първите шест месеца от живота, което се подкрепя от СЗО.

Цената на опаковката е доста висока - 2500 r.

Нутрилак "Пептиди МСТ" специализиран

Формулата е предназначена за деца с хранителни алергии и синдром на амалабсорбция. Подходящ за новородени и малки деца. Не е ГМО, но включва палмово масло.

Продуктът се основава на хидролизат на суроватъчен протеин, който се абсорбира лесно, не провокира алергии и нормализира функциите на стомашно-чревния тракт. Лактозата е заменена с глюкозен сироп малтодекстрин. Тези компоненти не натоварват ензимните системи и червата. МСТ (средноверижни триглицериди) в случай на стомашно-чревни разстройства гарантират енергиен прием, а нуклеотидите формират имунната система. Макро- и микроелементите, витамините и мастните киселини подобряват развитието на интелигентността и поддържат зрителната острота, помагат на детето да расте здраво, да се развива правилно през първата година от живота, тъй като те са създадени специално за този период. Продуктът съдържа още L-карнитин, таурин, холин битартрат, инозитол.

Поради суроватъчния хидролизат сместа има горчив вкус и специфична миризма, която може да не зарадва бебето. Затова специалистите препоръчват въвеждането на сместа постепенно, така че детето да свикне и да не изпитва стрес от внезапна промяна в диетата..

Опаковъчна цена - 1000 r.

Humana SL (от 0 месеца)

Сухата смес основно съдържа соеви протеини (соев протеинов изолат) вместо лактоза. Не включва генетично модифицирани храни, глутен, галактоза, захароза, фруктоза. Такава храна е лечебна и подходяща за деца от първите дни на живота..

Показан е за употреба в случаи на тежки алергии, непоносимост към кравешки протеин и невъзможност за кърмене. Включва всички необходими хранителни вещества, за да може детето да се развива правилно и да расте здраво. Това е чудесна алтернатива според много професионалисти и родители, опитали сместа. Продуктът, при постоянна употреба, нормализира изпражненията, облекчава неприятните симптоми под формата на колики, образуване на газове и т.н. Благодарение на балансирания състав имунитетът на бебето се засилва, развиват се интелигентност и зрение.

Сто милилитра от готовата смес имат енергийна стойност от 65 килокалории (1,6 g протеин, 7,2 g въглехидрати, 3,2 g мазнини).

Опаковъчна цена - 700 r.

Celia LF без лактоза (от 0 месеца)

Сухата смес е идеална за бебета от първите дни на живота. Той покрива всички нужди на детето от момента на раждането до момента, когато то навърши една година. Той може да действа като основна храна. Вместо лактоза, продуктът използва 100% малтодекстрин, който е въглехидрат, който е много лесен за смилане. Съдържа абсолютно същото съотношение на протеини като в кърмата - четиридесет процента казеин и шестдесет процента суроватъчен протеин.

Сместа има благоприятен ефект върху чревната микрофлора, като я прави здрава и стимулира имунитета, благодарение на бифидобактериите, правилния баланс на витамини, макро- и микроелементи. А нишестето помага за нормализиране на процеса на храносмилане.

Сместа се продава в желязна тръба, което е удобно, а комплектът включва мерителна лъжица, с която можете да съберете необходимото количество продукт и да не се заблудите.

Опаковка - 650 рубли.

Без нутриген без лактоза (от 6 месеца)

Това не е конвенционална смес, тя се прави под формата на напитка, която има млечен вкус, но не съдържа лактоза. Идеален за бебета на възраст от шест месеца и възрастни, като цяло, за всички, които са диагностицирани с нарушение на метаболизма на аминокиселини и протеини, което се случва, когато има хронична бъбречна патология и непоносимост към протеини от краве мляко. Храненето е специално разработено за курса на лечение, като допълнение Той не е подходящ като основен, само като частичен заместител в диетата и изисква наблюдението на лекуващия лекар.

От предимствата си струва да се подчертае голям брой компоненти като фосфор, магнезий, калций. Тези вещества допринасят за правилното образуване на костен материал, включително зъбите и растежа като цяло; нормално функциониране на мускулната и нервната система. Сухата смес от въглехидрати, минерали, витамини и растителни масла ви позволява да нормализирате храносмилателния тракт, да се отървете от неприятните симптоми - диария, запек, колики, образуване на газове.

Продуктът не съдържа глутен, лактоза и протеини. Поради тази причина храната трябва да бъде допълнена с естествен протеин и други хранителни вещества в количествата, предписани от лекаря, за да отговори на нуждите на организма от основни хранителни вещества..

Опаковъчна цена - 850 r.

"Бабината кошница" Без лактоза (0-6 месеца)

Сухата смес от известен руски производител вместо лактоза съдържа суроватъчни протеини, благодарение на които детето не развива алергии и свързаните с тях неприятни симптоми. Продуктът е обогатен с макро- и микроелементи, селен, витамини от различни групи (A, B, C, E, D, PP, K). Сместа съдържа: инозитол, таурин, обогатен екстракт от токоферол, палмово и соево масло.

Идеален за малки деца с алергии и непоносимост към лактоза. Сместа нормализира храносмилането, формира силна имунна система, интелигентност, остро зрение, а също така насърчава здравословния растеж и правилното развитие на новороденото.

Родителите отбелязват, че в повечето случаи бебетата лесно и с удоволствие преминават към тази смес, тъй като тя не се различава по неприятен послевкус и мирис. Ниската цена също пленява, тъй като пазарът предлага много скромна селекция от добри бюджетни смеси без лактоза. Продуктът може да се използва като единственото средство за хранене, но по-често се използва като частичен заместител.

Опаковъчна цена - 400 рубли.

Bellakt BL (0-12 месеца)

Сухата смес ще осигури качествено медицинско хранене. Предназначен за бебета от първите дни на живота до една година. Експертите препоръчват този продукт в следните случаи: с дефицит на лактоза (невъзможност за частично или пълно разграждане на млечната захар). Използването на продукта ви позволява да се отървете от неприятни симптоми, например разхлабени изпражнения, повишено образуване на газове, колики, подуване на корема.

Преди употреба, не забравяйте да се консултирате с лекар, така че той да предпише правилната дозировка и да посочи какъв период да приемате сместа. Понякога специалистите предписват смес за бебета, които са имали тежка диария..

Продуктът съдържа целия спектър от основни хранителни вещества, подбрани според възрастта. Безлактозната смес дава на малко тяло всичко необходимо за правилното развитие и нормалния растеж. Не включва багрила, генетично модифицирани организми и е напълно естествен.

Енергийната стойност в сто грама сух продукт е 515 килокалории (10,0 g протеини, 27,0 мазнини и 58,0 въглехидрати).

Опаковъчна цена - 300 рубли.

Внимание! Тази оценка е субективна и не представлява реклама и не служи като ръководство за покупка. Преди да купите, трябва да се консултирате със специалист.

Списък на най-добрите безлактозни смеси за новородени: особености на приема при лактазен дефицит

Специалните смеси без лактоза са оптимално хранене за дете, чието тяло приема лошо или изобщо не усвоява лактозата. Необходимостта от тях възниква и когато бебето не е в състояние да асимилира галактоза. Две заболявания, изискващи промяна в диетата, не са толкова редки и поради това възниква въпросът за видовете смеси, които са показани с тях..

Дефицитът на лактаза е доста често срещан, така че е лесно да се намери смес за бебета с такъв проблем.

Етикетиране и състав на смеси без лактоза

Безлактозната смес е маркирана със съкращението „BL“ (в английската версия „LF“). Този знак показва, че тази смес е направена без лактоза или съдържанието й не надвишава 0,1 грама на литър. Необходимият за новородено протеин може да бъде представен в няколко разновидности. Децата, страдащи от алергични реакции към наличието на протеин в диетата, са подходящи за формули без лактоза със суроватъчни протеини и албумин. И двата вида протеини могат да бъдат представени в съотношение 50/50 или 40/60, но лактозата присъства частично в такива безлактозни смеси.

Те използват протеини като соев изолат, хидролизирана суроватка или казеинов протеин. Тежката форма на алергия определя избора на типа бебешка храна от безлактозни формули със заместване на протеина със синтетични аминокиселини.

Кога да кандидатствате?

Назначаването на смеси без лактоза се практикува, когато детето е диагностицирано с пълна или частична непоносимост към галактоза или лактоза. Наименование на болестите:

 1. Дефицитът на лактаза е необичайно производство на ензима лактаза. Той се подразделя на първични и вторични форми. Първичната недостатъчност предполага пълното отсъствие на ензима, вторичната недостатъчност се определя от намаляване на неговата активност.
 2. Галактоземията е заболяване, при което превръщането на галактоза в глюкоза не успява.

Формата на заболяването се определя от лекаря, той също предписва безлактозна смес за хранене на новороденото. Заключенията относно диагнозата лактоза или лактазна недостатъчност се правят само въз основа на лабораторни тестове (за повече подробности вижте статията: симптоми на лактозен дефицит при кърмачета). Течните зелени изпражнения при бебе все още не са доказателство за дефицит на лактаза и не са причина да се прибягва до смеси без лактоза. Вземете решение за смяна на хранене само след преглед на детето.

Вниманието при определяне на диагнозата, особено независимо, се дължи на факта, че дефицитът на лактаза не винаги е признак на патология. Тялото на бебетата до 2-3 месеца се характеризира с ниска активност на лактазата, която е включена в показанията на нормата. Подобни симптоми се появяват по време на алергия към кравешки протеин. С тази диагноза се изискват други видове храни, които не съдържат провокиращи алергени..

Разновидности на смесите и техните характеристики

Производителите предлагат няколко разновидности на продукта. Лекарят ще ви помогне да изберете този, който е подходящ за вашето дете. Ето списък на най-популярните смеси:

 • NAS без лактоза (препоръчваме да прочетете: преглед на безлактозната смес от NAS и други продукти в хранителната линия) - препоръчва се от 0 до 12 месеца. Теглото на една опаковка е 400 грама. Съотношение 60/40 суроватъчен протеин към казеин, сместа включва малтодекстрин. Използва се при дефицит на лактаза и нарушения в тънките черва, които не абсорбират определени хранителни вещества.
 • Bellakt се използва от 0 до 12 месеца. Съставът е идентичен с първата смес. Препоръчва се за хранене на деца с лактазна недостатъчност, колики, с продължителна диария. Една консерва - 400 грама.
 • Nutrilak без лактоза плюс - за деца от 0 до 12 месеца. Съотношението на протеини (суроватка и казеин) 50/50, има малтодекстрин. Показания: отхвърляне на млечна захар и глутен от тялото на детето, галактоземия, диария с различни етимологии. Тегло на една опаковка - 350 грама.
 • Nutrilon Premium е без лактоза (препоръчваме ви да прочетете: каква е разликата между Nutrilon 1 и Nutrilon 2?) - показан за хранене от 0 до 12 месеца. Протеинът се заменя с казеин. Съдържа глюкозен сироп. Предписва се на деца, чиито тела са с непоносимост към лактоза.
 • Similak с ниско съдържание на лактоза (препоръчваме да прочетете: как да се разрежда сместа Similac от 0 до 6 месеца?) - сместа е близо до майчиното мляко, палмовото масло отсъства (препоръчваме да прочетете: списък с добри детски храни без палмово масло). Добавени са пробиотици и нуклеотиди за подобряване на храносмилането и повишаване на имунитета.
 • Целия без лактоза - 0-12 месеца Една опаковка - 400 грама. Протеин към казеин - 60/40. Съставът включва малтодекстрин. Използва се в храненето на деца, които са имали остър гастроентерит, с редовна диария, непоносимост към лактоза (вж. Също: разновидности на гастроентерит при деца).
 • Бабината кошница без лактоза - от 0 до 12 месеца. Състав: казеин, глюкозен сироп, малтодекстрин. Предписва се, когато тялото на детето има непоносимост към лактоза.

Смеси, използвани при хранителни алергии

 • Нутрилон аминокиселини - в сместа протеинът е 100% заместен от аминокиселини. Доставчикът на въглехидрати е глюкозен сироп. Предназначен за хранене на бебета, които имат непоносимост към лактоза и не могат да абсорбират кравешки протеин и които са алергични към храна. Тегло - 400 грама.
 • Alfare Amino е продукт със 100% протеиново заместване с аминокиселини. Въглехидратите включват картофено нишесте и царевичен сироп. Препоръчва се за бебета с непоносимост към лактоза, кравешки протеини, соя, с лошо усвояване на хранителните вещества от червата, със сложни хранителни алергии.
 • Nutrilak Peptide MCT се състои от суроватъчен протеин, хидролизиран до алергичен индекс 100 000 пъти по-нисък от пълномасления млечен протеин. Включени са глюкозен сироп и малтодекстрин. Използва се, когато бебето не усвоява протеина от кравето мляко, соята, лактазната недостатъчност, галактоземията, хранителните алергии и глутена. Подходящ за хранене на бебета с проблеми с тънките черва и хронична диария. Тегло - 350 грама.
 • Nutrilak соя, основният елемент е соев протеинов изолат, подобрен с аминокиселини, глюкозен сироп. Препоръчва се за бебета с диагноза непоносимост към протеина, съдържащ се в млякото от крава, която не абсорбира лактаза, с галактоземия, алергия към глутен. Тегло - 350 грама.

Какви смеси са подходящи за галактоземия?

Когато избираме коя кърма за кърмачета може да се използва с диагноза галактоземия, ние обръщаме внимание на тези продукти, които съдържат изолат от соев протеин (без мазнини и въглехидрати). Нека ги класифицираме като оптимален тип хранене за дете с галактоземия, тъй като те не съдържат нито лактоза, нито галактоза от животински и растителен произход. Освен това е разрешено да се използват смеси без лактоза с доминация на казеин, базирани на синтетични аминокиселини и казеинови хидролизати. Продукти с 50-60% съдържание на суроватъчен протеин не се препоръчват. Примерен списък:

 • Nutrilak соя;
 • Frisosa;
 • Соя нутрилон;
 • Humana SL.

Коя марка е най-подходяща за вашето бебе - решава лекарят. Специалистът ще избере най-добрия вариант за бебето, като вземе предвид характеристиките на тялото му.

Какви са страничните ефекти?

За кърмещата майка е важно да знае дали подобни млечни формули могат да предизвикат негативна реакция при бебето. Списъкът с нежелани реакции е малък и включва:

 • продуктите на основата на соев протеин могат да предизвикат алергична реакция при бебе;
 • продължителната употреба на такава храна причинява смущения в храносмилателния тракт: колики, диария, метеоризъм, дисбиоза;
 • заместването на кърмата с еднодозова формула може да причини запек.

Формули с ниско съдържание на лактоза и без лактоза за деца: списък, характеристики, рецензии

Някои бебета не могат да смилат млечни продукти. Тази характеристика се нарича "дефицит на лактаза". Много компании са разработили формули без лактоза за деца, имайки предвид този проблем. Списъкът им е доста обширен, което ви позволява да избирате храна за всеки вкус и бюджет..

Какво представляват смеси без лактоза?

Специализираното хранене за деца с непоносимост към лактоза е разделено на три вида формулировки:

 1. Ниско съдържание на лактоза. Ниско съдържание на лактоза. Те се класифицират като профилактични смеси и се предписват на деца с вторична лактазна недостатъчност като преходен продукт от безлактозна смес към стандартна формула или като профилактика на регургитация, чревни колики, метеоризъм, както и след диария..
 2. Без лактоза. Създаден предимно за деца с непоносимост към лактоза. Но те са подходящи и като лечебни при различни заболявания на червата, алергии, непоносимост към глутен, млечна захар, диария и колики. Те се произвеждат предимно от казеин, суроватка или соя..
 3. Без лактоза за страдащите от алергия. Те са почти изцяло съставени от аминокиселини или соев протеин. Това са доста скъпи лекарствени смеси, предписани за непоносимост към лактоза, обременени с хранителни алергии (включително соя), както и за галактоземия..

Списък на формули с ниско съдържание на лактоза за деца

 • „Humana LP (медицинска храна)“. Съдържа около 90% казеин, направен с малтодекстрин, картофено нишесте.
 • "Humana LP + MCT (триглицериди със средна верига)". Преобладават глюкозният сироп, казеиновите компоненти и малтодекстрин. Триглицеридите със средна верига допринасят за по-доброто усвояване на мастния компонент.
 • "Bellakt с ниска латентност". Преобладават протеиновите компоненти. Съдържание на лактоза на 100 ml готова смес - 1 грам.
 • "Similak с ниско съдържание на лактоза" съдържа 50/50 суроватъчен протеин и казеин. Лактозата се съдържа в количество от 0,2 g / 100 ml от сместа. Същото съдържание на лактоза в други линии на този производител: "Симилак хипоалергичен", "Симилак антирефлукс", "Симилак комфорт".
 • "Нисколактозен неестогенен." Въглехидратни съставки - глюкозен сироп, малтодекстрин и лактоза.

Безлактозна формула за деца - списък

 • "Humana SL". Соевият протеин в него замества 100% животински протеинов компонент.
 • „NAS без лактоза“. Суроватъчният протеин и казеинът преобладават с добавен малтодекстрин.
 • "Нутрилак без лактоза". Балансирани в равни пропорции суроватъчен протеин и казеин.
 • "Нутрилак соя". Съдържа соев протеин с аминокиселинен състав и глюкоза.
 • "Frisosoy". Формулиран със соев протеинов изолат с добавени аминокиселини.
 • "Bellakt без лактоза" Състои се от 40% суроватъчен протеин и 60% казеин
 • Селия. Съотношението на протеините е идентично с Bellact, показанията за приложение са сходни.
 • "Бабината кошница без лактоза." Казеин с добавена глюкоза и малтодекстрин.

Безлактозни формулировки за бебета с хранителни алергии и глактоземия

 • "Нутрилон аминокиселини". Съдържа различни видове аминокиселини, които напълно заместват протеиновите компоненти; от въглехидратните компоненти е представен само глюкозен сироп.
 • Алфаре амино. Точно като Nutrilon, той се състои от аминокиселини вместо протеини, а въглехидратите са картофено нишесте и царевичен сироп..
 • Nutrilak Peptide MCT е създаден от силно хидролизиран суроватъчен протеин, чийто алергичен потенциал е 100 хиляди пъти по-нисък от този на млечния протеин.

Коя смес без лактоза е по-добра?

Лекар трябва да предписва такива смеси на дете. Но дали предписаната смес е подходяща за бебето, никой няма да каже със 100% гаранция. Често има случаи, когато родителите трябва да сменят повече от една или дори две марки, докато се намери подходяща..

Отзивите на потребителите в Интернет улесняват много младите майки. Нека да разберем какво казват те за обикновените смеси.

Отзивите за продукта "NAN без лактоза" са предимно положителни, много родители наричат ​​тази смес свое спасение. Децата с дефицит на лактаза го получават от раждането до 2-2,5 години. Някои са благодарни на Националната академия на науките за факта, че сместа е помогнала на бебетата да издържат по-лесно периода на възстановяване след чревни инфекции. Има отрицателни отзиви, но няма толкова много и всички те са свързани главно с индивидуална непоносимост към компонентите в състава.

Има и много положителни отзиви за смеси без лактоза "Нутрилон". Но някои коментатори посочват такава негативна точка като запек при бебета, който се появява по време на приема на тези смеси.
„Бабушкино Лукошко“ също е похвалено в интернет.

Отговорите за нисколактозните смеси "Similak" бяха разделени приблизително наполовина. Някой похвали, казвайки, че са изпробвали повече от дузина продукти, а само Симилак стигна до трохичката. Някои хора пишат, че сместа е причинила на детето ужасни алергии, диария и колики..

В продуктите Nutrilak и Bellakt се отбелязва съотношението цена-качество. В линията на смеси с ниско и без лактоза те са най-евтините, но въпреки това се отличават с добър балансиран състав. Отрицателните отзиви са свързани главно с индивидуални реакции.
Цялата линия от лекарствени смеси "Humana" получи предимно положителни отговори. Отрицателните са свързани най-вече с цената на продукта..

Прочетете също:

Не може да се каже със сигурност, че всяка смес е по-добра или по-лоша. Всички те са създадени с цел лечение и профилактика, а някои деца може да не са подходящи за такова, което е побрало сто други бебета. Но когато избирате, все пак трябва да вземете предвид отзивите на потребителите, тъй като много продукти с идентичен състав са много различни по цена. Разбира се, никой няма да спести от здравето на детето, но няма смисъл да плащате изключително за марката на вече скъпа храна..

Прочетете други интересни рубрики

Относно формулите за новородени без лактоза: какви са те, когато са им предписани

Безлактозна формула за кърмачета е формула за кърмачета без млечна захар. На кого е показан този продукт, какъв е съставът му и какви са характеристиките на храненето?

На бебета с непоносимост към лактоза се предписват безлактозни или нисколактозни смеси - специален продукт за бебешка храна, който не съдържа млечен протеин и съдържа всички необходими вещества, витамини и микроелементи за нормалния растеж и развитие на детето. Такава храна е обозначена с буквите BL („без лактоза“) или LF (без лактоза), или лактоза изобщо няма, или не е повече от 0,1 g на литър..

Състав на смеси без лактоза

Не можете просто да изключите млечния протеин от диетата. Необходима е подмяна.

В основата си формула за новородени без лактоза има няколко възможни компонента:

 • суроватъчни протеини и албумин;
 • калциев казеинат;
 • соев протеин.

В първия случай в смесите е допустимо малко съдържание на млечна захар, във втория и третия е напълно изключено.

Важно е да запомните, че суроватъчните протеини и соевият протеин могат да провокират алергии. Калциевият казеинат не предизвиква нежелани реакции, но продуктите на негова основа са най-малко приятни на вкус.

Безлактозните смеси не съдържат пребиотици (химични стимуланти за формиране на здравословна микрофлора), пробиотиците (готови живи бактерии) присъстват в продуктите на повечето производители. Храната съдържа мазнини, въглехидрати, нуклеотиди, полиненаситени мастни киселини.

Когато е назначен

Формулата без лактоза е показана при лактазен дефицит (първичен или вторичен) и при някои деца с галактоземия.

Възможни симптоми на дефицит на лактаза, които трябва да алармират родителите: разхлабени и пенливи изпражнения, бебето плаче след хранене, плюе често и в големи количества, не наддава добре.

В този случай, след преглед и преглед, лекарят предписва диета със смеси без лактоза.

Важно е да запомните, че неспециалистът не може да различи дефицита на лактаза от другите храносмилателни проблеми. Не експериментирайте сами с храна без лактоза, задължително посетете Вашия лекар!

Не можете постоянно да храните дете с формули без лактоза. Това е временна мярка до облекчаване на симптомите със задължителни редовни тестове за нивата на ензимите..

Странични ефекти на смеси без лактоза

Соевият протеинов изолат е силен алерген. В допълнение, резкият преход към безлактозна бебешка храна често причинява запек, а продължителното използване на такава храна води до дисбиоза, колики и други нарушения в работата на стомашно-чревния тракт..

Как да прехвърлите дете на формула без лактоза

Простото заместване на един буркан с бебешка храна с друг няма да работи: това ще доведе до смущения в червата. Освен това обикновените смеси са по-вкусни, така че децата в началото отказват специални, лечебни.

Постепенно преминаване към безлактозна смес е възможно в рамките на една седмица: нова храна се добавя на малки порции, първо на едно, след това на две хранения, а на 4-тия-5-ия ден бебето яде само продукт без лактоза два пъти. Конкретната дозировка се избира индивидуално.

Списък на смесите

За да изберете коя формула за бебета без лактоза е най-подходяща за вашето бебе, сравнете продукта на най-известните марки.

Bellakt SOYA (Беларус)

Подходящ за деца от раждането до една година с непоносимост към лактоза и алергия към млечни протеини.

Плюсове: неутрален вкус, балансиран състав; комплектът включва мерителна лъжица; достъпна цена - от 400 рубли.

Минуси: бучките остават при разреждане.

Кошница на баба (Франция)

Тази храна без лактоза за бебета от раждането.

Плюсове: балансиран състав, без консерванти и ГМО, удобна опаковка, достъпна цена (от 400 рубли), деца харесват.

Минуси: необходимо е да се разрежда с доста гореща вода (повече от 500 секунди) и да се охлади, в противен случай остават бучки.

NAN Nestle без лактоза (Холандия)

За деца от раждането, с лактазна недостатъчност и чревни инфекции.

Плюсове: добър състав (съдържа специални бактерии, идентични с тези на човешкото мляко); удобна опаковка; добре разтворим във вода; цена - от 650 рубли.

Минуси: горчив вкус.

Nutrilon Nutricia (Холандия)

За деца от раждането.

Плюсове: съставът е близък до кърмата; лесно смилаем; подходящ за продължителна употреба с пълна лактазна недостатъчност; разтваря се добре; неутрален на вкус; удобна опаковка; цена - от 750 рубли.

Минуси: при остър преход е възможен запек.

Humana SL (Германия)

Безлактозна храна за деца от раждането.

Плюсове: подходящ за много заболявания на стомашно-чревния тракт, непоносимост към протеини, галактоза, фруктоза и глутен; добър, обогатен състав; приятен сладникав вкус; бързо нормализира храносмилането, премахва алергичните прояви; цена - от 700 рубли.

Минуси: неудобна картонена кутия.

Similac Abbott Isomil (САЩ)

За бебета от раждането, на базата на соеви протеини.

Плюсове: добър състав, без палмово масло, захар, консерванти; подходящ при дефицит на лактаза, алергия към краве мляко, галактоземия, атопичен дерматит; приятен вкус; цена - от 500 рубли.

Против: разтваря се във вода за дълго време; причинява запек.

Similac Abbott Alimentum (САЩ)

За деца от раждането. Основен протеин - казеинов хидролизат.

Плюсове: Уникален състав за развитие на мозъка (Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, холин, таурин, желязо); лесно смилаем; помага за облекчаване на алергични реакции; удобна опаковка.

Минуси: цена от 1100 рубли.

Materna Soy с LC-PUFA (Израел)

За деца от раждането. На базата на соев протеин.

Плюсове: без възрастови ограничения; съставът е максимално близък до майчиното мляко, оптимален за развитието на нервната система, мозъка и зрението; без консерванти, палмово масло, сол, нишесте; приятен вкус; разтваря се добре в топла вода; удобна опаковка.

ТОП-5 от най-добрите смеси без лактоза за насищане на детското тяло

Млечните формули позволяват не само да се храни бебето при липса на майчино мляко, но и да се направи допълнително хранене, насищайки го с необходимите витамини. Кои формули без лактоза за новородени са включени в рейтинга днес, кои са най-добрите? Повече за това и още.

Нутрилон (Nutricia) Без лактоза (от раждането) 400 g

 • Не причинява колики при бебето
 • Има добро съотношение цена / качество
 • Подходящ за всички деца от ранна детска възраст
 • Завършва бързо

Формула в списъка на най-добрите безлактозни формули за бебета, специално формулирана за тези, които имат лична непоносимост към лактоза. Благодарение на уникалния си състав, той осигурява процес за бързо облекчаване на лактазната недостатъчност и нормализиране на бариерната чревна функция. Той има нуклеотиди в състава си и подобрява процеса на храносмилане. Развива мозъка и зрението. Съдържа полизахариди с малтоза и глюкоза с масла, калциев казеинат, минерали, рибено масло, соев лецитин, цистеин, холин и други вещества. Не съдържа захар с консерванти и нишесте. Предлага се в кутия като суха смес.

За да разрешат чревни проблеми, лекарите често съветват да се прибегне до помощта на смес за колики и запек за новородени.

Bellakt BL (от раждането до 12 месеца) 400 g

 • Естествен състав
 • Удобна мерителна лъжичка
 • Компактна и лесна за използване кутия
 • Бърза консумация
 • Трудно смесване

Добра смес на основата на обезмаслено краве мляко с добавка на малтодекстрин, растително масло, суроватъчен протеин, докозахексагенова киселина, рафинирано рибено масло, арахидонова киселина, витамин и нуклеотиден премикс. Съдържа полезни витамини и минерали, необходими за растежа и нормалното развитие на детето. Съхранява се добре за 100 месеца. Произвежда се в картонена кутия и е подходящ за безлактозно хранене за деца под 1 година. Не съдържа опасни и вредни компоненти, които разрушават структурата на мозъка на бебето.

Similac (Abbott) Alimentum (от раждането) 400 g

 • Без палмово масло и без глутен
 • Подходящ за малки деца с алергии
 • Не причинява проблеми с червата
 • Естествен укрепен състав
 • Висока цена
 • Мерителна лъжица в средата на кутията
 • Трудно е да се разведеш

Сухата здравословна смес, включена в рейтинга на безлактозна формула за деца, не съдържа млечен протеин с палмово масло, консерванти и глутен. Произведено в метална четириграмова кутия. Създаден на базата на малтодекстрин, шафран и соево масло, хидролизиращ казеин, захароза, минерали, емулгатор, ксантанова смола, арахидонова киселина. Включва витамини и минерали, лесно смилаеми мазнини, необходими на дете, което има тежки алергии и нарушения на усвояването на липидите.

Nutrilak (InfaPrim) Премиум без лактоза (от раждането) 350 g

 • Подходящ за страдащи от алергии
 • Предлага се без палмово масло и захар
 • Показан за деца с диария
 • Липса на публичен достъп
 • Затруднено разбъркване
 • Недобре замислена опаковка

Формула за кърмачета без лактоза за кърмачета, които имат дефицит на лактаза, галактоземия и диария. Съдържа глюкозен сироп с малтодекстрин, слънчогледово и соево масло, млечни протеини и мазнини, рибено масло, холин и други полезни микроелементи. Произвежда се в картонена кутия и не включва захар с палмово масло, консервант и нишесте.

NAN (Nestli) Без лактоза (от раждането) 400 g

 • Натурален състав с лесно смилаеми съставки
 • Удобен буркан с мерителна лъжичка
 • Страхотно за страдащите от алергии
 • Съставът е максимално близък до майчиното мляко
 • Висока цена

Най-добрата смес без лактоза на базата на глюкозен сироп, палмов олеин, рапица и кокосово масло, млечен протеин, казеин, калций, лецитин, лимонена киселина и фолиева киселина. Има срок на годност 730 дни. Подходящ за пълноценно хранене на деца, които имат дефицит на лактаза. Съдържа лесно смилаеми въглехидрати с лактобацили. Продава се на пазара и в онлайн магазините в метална кутия.

Като цяло, при липса на кърма или необходимост от преминаване към подсилени допълващи храни, смесите, представени по-горе от класацията на най-добрите смеси за новородени, не само ще хранят бебето, но и ще наситят тялото му с полезни микроелементи, тъй като съставът на сместа е максимално близък до естествените допълващи храни. Най-доброто от горното за дете от раждането ще бъде съставът на компанията NAN.

10 най-добри бебешки формули без лактоза

Характеристика в рейтинга

1Nutrilon (Nutricia) Без лактозаНай-добрата формула без лактоза за бебета от раждането
2Humana slНай-висококачествена смес от соев протеин
3Bellakt BLНай-добра цена
4Nutrilak PremiumНай-популярната смес
петNAN Без лактозаНай-добрият състав с лактобацили
6Similac alimentumНай-балансираният състав
7Friso FrisosoyЕвтина формула, близка по състав до кърмата
8Кошница на баба Без лактозаПроизведено във Франция
деветNestle alfareБързо подобряване на благосъстоянието
десетНутригенБез протеини

Смеси без лактоза се използват само по препоръка на лекар, в случаите, когато се установи непоносимост към лактоза при новородено дете. Характеризира се с неспособността на храносмилателната система на бебето да усвоява млечния протеин. Ето защо производителите на бебешки храни разработват специални формули (например на соева основа), които не съдържат лактоза, но напълно отговарят на нуждите на новороденото във всички хранителни вещества, замествайки кърмата. В продажба има много по-малко смеси без лактоза, понякога изборът е дори оскъден. Въпреки това за младите родители ще бъде полезно да се запознаят с най-добрите смеси без лактоза..

Топ 10 най-добри смеси без лактоза

10 Нутриген

Тази формула не е подходяща за новородени. Предназначен е за деца от една година и дори възрастни, които остават непоносими към лактоза. Това е балансирана суха смес от въглехидрати, растителни масла, минерали и витамини. Не съдържа протеин, тъй като се използва и при заболявания, изискващи стриктното му ограничение. Предимствата на напитката включват повишеното съдържание на вещества като фосфор, магнезий, калций. Сместа е подходяща за приготвяне на мляко без лактоза, без протеини и ястия на тяхна основа.

Това е доста специфичен продукт, така че не е много популярен и не винаги се намира на рафтовете на магазините и аптеките. Недостатък, според родителите, се счита и за невъзможността да се използва продуктът за деца под една година и доста високата цена.

9 Нестле Алфаре

Висококачествена, но много скъпа смес, която не съдържа лактоза, млечни протеини, соя, холестерол, ГМО и други вредни вещества. Съставът му е идеално балансиран и обогатен с витамини. Производителят предлага различни възрастови опции - една от тях се препоръчва за използване от момента на раждането и до шест месеца.

В отзивите родителите често споделят радостта си - с преминаването към тази смес коликите бързо изчезват при децата, храносмилането се подобрява, те стават по-спокойни и кожата спира да се бели. Ето защо те вярват, че качеството и ефективността на заместителя на мляко напълно оправдава високата му цена. Единственият недостатък е не най-приятният вкус с лека горчивина. Някои деца отказват да го пият в началото, но след това свикват..

8 Кошница на баба Без лактоза

Евтин заместител на обичайната формула за хранене на бебета с непоносимост към лактоза. Той има доста балансиран състав, съдържа всички необходими вещества за пълноценното формиране на нервната и костната система на детето и здравия имунитет. Подходящ за деца от първите им дни на раждане. По-късно може да се използва за приготвяне на зърнени храни, млечни супи и десерти. Голямото предимство на тази смес е, че се произвежда във фабрики във Франция, но има приемлива цена..

Родителите пишат в рецензиите си, че „Бабушкино Лукошко“ се различава от по-скъпите смеси със същото предназначение само по ниската си цена, въпреки наистина френското производство. Има малки разлики във вкуса, но те не са значителни и децата пият заместителя с удоволствие. Формата на освобождаване също е приятна - удобна, херметически затворена консервна кутия. Често срещан проблем - сместа не се продава във всички магазини.

7 Friso Frisosoy

Соевият заместител на мляко е подходящ за новородени и по-големи деца, които са кърмени. Заместителят има балансиран състав, приятен вкус и задоволява всички нужди на бързо растящия организъм. Поради добавянето на допълнителни вещества, хранителната стойност и стойността на сместа е възможно най-близка до състава на кърмата. В производството не се използват ГМО и други добавки, вредни за детския организъм.

В сравнение със смеси от други марки, продуктът има много достъпна цена, предлага се в удобни кутии. Единственият проблем, който може да се срещне, е, че заместителят на млякото с холандска марка не се продава във всички магазини, така че трябва да го купувате на склад. Иначе сместа е одобрена от родители и педиатри заради добрия й състав и приятен вкус..

6 Similac Alimentum

Скъпа, но много висококачествена формула за деца с непоносимост към лактоза и други тежки хранителни алергии. Произведено на основата на напълно хидролизиран казеин с добавени триглицериди със средна верига. Сместа не съдържа лактоза, глутен и палмово масло. Основните характеристики на сместа са уникален въглехидратен състав, комбинация от омега-3 и омега-6 мастни киселини, както и съдържанието на витамини и минерали за пълноценния растеж и цялостно развитие на детето.

След като прочетете отзивите, на ум ви идва само едно - родителите са възхитени от тази смес. Много хора отбелязват, че след преминаването към този заместител на млякото здравето на децата бързо се възстановява. Децата пият адаптирано мляко с удоволствие, а родителите приготвят каша на негова основа. Единственият съществен недостатък е много високата цена. Като се има предвид, че консумацията на заместители на мляко е доста голяма, не всички родители могат да си позволят постоянно да купуват тази смес..

5 NAN Без лактоза

Пълна хранителна формула за бебета с непоносимост към лактоза. Препоръчва се и за деца, които наскоро са имали диария, за възстановяване на чревните функции. Особеността на сместа е, че тя съдържа L. reuteri лактобацили, подобно на тези, които се намират в кърмата. Също така в състава можете да видите нуклеотиди и интелигентни липиди DHA-ARA. Всичко това допринася за нормализирането на чревната микрофлора при детето..

От рецензиите става ясно, че качеството на сместа е напълно задоволително за родителите. Той се разтваря перфектно, има отличен състав и приятен вкус, не съдържа лактоза и вредни вещества. Единственото разочарование е високата цена и необходимостта от поръчка на сместа в онлайн магазини, тъй като тя не винаги се продава в аптеките. В противен случай това е най-добрият вариант не само за деца с непоносимост към лактоза, но и за тези деца, които обикновено имат проблеми с храносмилането.

4 Nutrilak Premium

Един от най-популярните заместители на мляко за бебета и по-големи деца. Подходящ както за самостоятелно хранене, така и за добавяне към зърнени храни, десерти. Според родителите вкусът му е много добър. Няма оплаквания и по отношение на състава - той не включва палмово масло, консерванти, захар и нишесте.

Има много отзиви за тази смес - тя се предлага в повечето аптеки, тя е една от най-често срещаните, което отчасти се дължи на нейната популярност. Но основният критерий за подбор все още е качеството и балансираният състав, който отговаря на всички нужди на детето. Като малък бонус родителите отбелязват много удобна мерителна лъжичка. От недостатъците - той се разтваря малко във вода. Някои хора не обичат картонени опаковки, след отварянето на които вече не е възможно да се създаде херметичност.

3 Bellakt BL

Евтина, но не лоша по състав и качество хранителна формула за деца с непоносимост към лактоза. Препоръчва се за хранене на бебета от раждането до шест месеца. Въпреки ниската цена, съставът на сместа е оптимално балансиран, растящото тяло от първите дни на живота получава всички нужни хранителни вещества.

Родителите нямат оплаквания относно качеството на евтината безлактозна смес. В отзивите те пишат за много ниска цена в сравнение със смеси от други марки, добър вкус. Децата реагират положително на храната - наддават добре, не изпитват проблеми с храносмилането. Прахът бързо и напълно се разтваря във вода, ако се спазва препоръчаната от производителя температура. Единственият недостатък е, че продуктът се продава в картонена кутия, а не в калай..

2 Humana SL

Това е една от най-добрите формули за изолация на соев протеин за новородени. Това е наистина висококачествен немско производство, произведен без ГМО и вредни съставки. Тази формула за бебета не съдържа протеини от краве мляко, глутен, лактоза. В същото време диетата съдържа всичко необходимо за пълното развитие на растящия организъм..

Много родители вече са оценили този заместител на кърмата без лактоза и са оставили добри отзиви за него. На първо място, те показват добър вкус, ниска цена, немско производство. Но не можем да не споменем няколко недостатъка - педиатрите не препоръчват дълго време да се използват смеси на соева основа, тъй като по-късно те могат да причинят алергична реакция при дете. Самите родители понякога изразяват други оплаквания - сместа бавно се разтваря и не се продава във всички магазини..

1 Nutrilon (Nutricia) Без лактоза

Nutrilon разработи специална формула на основата на калциев казеинат за хранене на новородени бебета с непоносимост към лактоза. Вместо лактоза се използва глюкозен сироп, който се смила много по-лесно. Това е една от най-добрите и популярни формули за бебета без лактоза, без нишесте, захар и консерванти. Алергичната реакция към него се развива изключително рядко, но все пак се препоръчва постепенно въвеждане на нова храна.

Педиатрите и родителите препоръчват тази формула като един от най-добрите заместители на кърмата за бебета с непоносимост към лактоза. Те са напълно доволни от ефекта, който има върху детето - няма проблеми с изпражненията, няма подуване на корема, има нормално наддаване на тегло. Сместа е на вкус, бебетата я ядат с удоволствие. В отзивите родителите изразяват само едно оплакване - биха искали сместа да се продава в големи кутии.