Понякога по време на или след хранене бебето изпитва дискомфорт или дори отказва да кърми. Една от причините за тази реакция е липсата на произведения лактозен ензим в тялото на новороденото. В такива случаи педиатрите препоръчват да се използва формула без лактоза за деца..

По време на консултацията лекарят ще обясни на родителите какво е това и защо този продукт е отлично решение на проблема с лошото храносмилане на лактозата или галактозата на бебето..

Какви смеси са без лактоза и техния състав?

Формулата без лактоза предполага 100% отсъствие на лактоза или нейното малко количество (0,1 g / l). За разлика от обичайните смеси, продуктът се състои от козе мляко или соя, протеин. Тези компоненти са необходими за здравословното развитие на детето, тъй като съдържат всички микроелементи и минерали, важни за новороденото.

Опаковката на продукти без лактоза е маркирана с руски букви „BL“ или английски букви „LF“. Това обозначение определя основната характеристика на сместа..

Разновидности на смесите и техните характеристики

Продуктите без лактоза са богати на минерали като фосфор, йод, калий, магнезий, натрий, калций. Всички те са необходими за растящото тяло.

Разликата в протеиновия компонент е различна. За деца, които нямат хранителна алергия към протеини, той се състои от суроватъчен протеин и албумин в съотношение съответно 40/60 или в равни количества. Сместа се оставя да съдържа малък процент лактоза. Вторият тип основа за продукта е калциевият казеинат, който елиминира всякакви следи от суроватъчни протеини.

Ако детето има дефицит на лактоза, струва си да изберете продукти с други протеинови компоненти за хранене: казеинов протеин, хидролизирана суроватка, соев изолат или синтетични аминокиселини.

Въз основа на това компаниите, специализирани в детската храна, са разработили цял списък от различни формули. Днес най-популярни са следните:

 1. NAN без лактоза е смес, която по своя състав се доближава до майчиното мляко. Позволено е да се храни дете с него от раждането до една година. Възможни последици от използването на сместа - промени в цвета и миризмата на секрети.
 2. Bellakt е хранителна добавка, обогатена с витамини и основни микроелементи. Той се абсорбира добре. Продуктите не съдържат консерванти и подобрители на вкуса. В този случай са възможни алергични реакции при кърмачето към някои от наличните компоненти. Разрешено за употреба при деца от 0 до 12 месеца.
 3. Nutrilak без лактоза плюс - включва всички необходими хранителни вещества. Има положителен ефект върху нервната и костната система на бебето. Има неприятен послевкус. Може да причини алергии. Приемът е разрешен от раждането.
 4. Nutrilon premium без лактоза - наподобява майчиното мляко, предотвратява болестите, но съдържа палмово масло. Помага за подобряване на имунитета, стимулира зрителната функция и мозъчната дейност. Препоръчва се за бебета от раждането до 12 месеца.
 5. Симилак с ниско съдържание на лактоза - намалява образуването на газове, подобрява функционирането на имунната система, предотвратява диарията. Може да причини алергична реакция. Може да се приема от новородени от раждането до една година.
 6. Целия без лактоза - допринася за нормалното развитие на бебето, нормализирането на червата и имунната му система. Продукт, одобрен за хранене на бебета от 0 до 12 месеца.
 7. Granny's Lactose Basket - Елиминира суроватъчния протеин. Показан е при лактозна недостатъчност и галактоземия. Употребата е разрешена от раждането.
 8. Enfamil без лактоза е продукт, който съдържа ARA и DHA. Това са мастни киселини, които имат благоприятен ефект върху формирането на мозъка и зрението на бебето. Сместа лесно се усвоява и абсорбира от новородени.

За алергии се използват други марки:

 1. Нутрилонът на аминокиселините е продукт, богат на аминокиселини (основни и основни). Съдържа всички основни минерали. Показан е за деца, които страдат от алергии и непоносимост към млечен протеин. Разрешено за хранене на бебета от 0 до 12 месеца.
 2. Alfare amino е хранене за новородени, което е обогатено с основни минерали, витамини и микроелементи. Подходящ за деца с вродена непоносимост към храна към лактоза, соя и краве мляко.
 3. Nutrilon Pep MCT е лесно усвоим продукт за поддържане на здравето. Съдържа хидролизиран суроватъчен протеин, глюкозен сироп, минерален комплекс. В същото време сместа е горчива на вкус. Одобрен за употреба от деца от 0 до 12 месеца.
 4. Соята Нутрилак е здравословна и балансирана диета. Състои се от соев протеинов изолат, комплекс от минерали и витамини, глюкозен сироп, палмово масло. Подходящ за деца от раждането до една година.
 5. Frisosoy е диетичен продукт на основата на соев изолат. Включва глюкоза и нейните полимери, малтоза. Препоръчва се за бебета от раждането.
 6. Humana SL - предписва се при лошо усвояване на лактоза, алергия към захароза и фруктоза, неприемане на протеини от краве мляко. Не претоварва бъбреците на бебето, благодарение на наличния протеин. Подходящ както за новородени, така и за едногодишни.

В какви случаи се прилагат?

Безлактозна формула за новородени се използва само по указание на лекар. Причините, изискващи промяна в обичайното хранене на бебето, са следните заболявания:

 1. Дефицитът на лактаза е нарушение на производството на организма на ензима лактоза. Той се предлага в първична и вторична форма. В първия случай този ензим напълно липсва. Във втората активността му пада под нормалното.
 2. Галактоземия - характеризира се с нарушаване на превръщането на галактозата в глюкоза.

Диагнозата се поставя изключително от педиатър или алерголог в резултат на изследване. Благодарение на проведените тестове медицинският служител знае как да помогне на тялото на бебето да се справи с алергии..

Коя смес без лактоза е по-добра?

Всеки вид продукт има своите предимства и недостатъци. Изборът на храна за бебета е индивидуален. Първо трябва да прегледате детето и след препоръката на специалист да купите готовия продукт.

Безлактозната смес е подходяща за бебето, което се приема най-добре от тялото му, осигурява пълно развитие и не е източник на проблеми с храносмилането.

Как да преминете към смес без лактоза?

Когато стане необходимо да се замени кърмата с формула, лекарят, като взема предвид анализите и характеристиките на храносмилателния процес на детето, предписва диета, желания производител на бебешка храна и марка продукт.

Освен това той дава съвети за правилния преход към безлактозно хранене. За да не влошите проблема, трябва стриктно да следвате инструкциите на лекаря..

При кърмене

Ако се изисква 100% заместване на кърмата, е необходимо да добавите лактозни препарати към малко количество изцедено мляко и след като задържите сместа в продължение на 20 минути, започнете да се храните. Това трябва да се направи преди основното хранене на детето..

Частичното заместване на кърмата се случва в рамките на 3-5 дни. В същото време е наложително да се използват продукти без лактоза, чийто обем се увеличава с времето до 2/3 от обичайната млечна норма.

С изкуствено хранене

При изкуствено хранене се използват нисколактозни средства като допълващи храни. Опасно е за живота на детския организъм напълно да се елиминира лактозата. В бъдеще е възможен постепенен преход към смеси без лактоза..

Ако бебето има запек, трябва да се уверите, че продуктът се приема правилно и да се консултирате с лекар.

Странични ефекти на смеси без лактоза

Преминаването към смес без лактоза трябва да става внимателно и бавно. Тъй като има проблеми, свързани с рязка промяна в диетата:

 1. Рискът от запек при бебето се увеличава.
 2. Детето започва да страда от колики и дисбиоза. Може да се развие диария. Това се дължи на малабсорбция на едно или повече хранителни вещества от червата..
 3. Може би бебето не се чувства добре.
 4. Наблюдават се промени в настроението и поведението.
 5. Алергии могат да възникнат, когато се съдържа соев протеин.

Ако след първата употреба на продукта се забележат подозрителни прояви на реакцията на организма към него, които не изчезват след известно време, трябва да се консултирате с лекар.

Алергията на детето към лактоза има следните симптоми: лоши изпражнения, сърбеж или обрив по кожата. При такива прояви е необходимо спешно да се консултирате с лекар. Навременно предписаното мляко за кърмачета без млечни продукти може да предотврати тежките последици от патологията.

Безлактозна формула за новородени

В тази статия ще говорим за бебешка храна без лактоза. Педиатрите го предписват по медицински причини. Ще научите в какви случаи се използва смес без лактоза и защо е полезно да я имате дори в къща, където има здраво бебе.

Безлактозната смес е спасение при дефицит на лактаза и ротавирус

Лактозата е млечна захар. Или въглехидратите, открити в животинското мляко. Участва в усвояването на витамини и калций, е среда за размножаване на полезни бактерии в червата. Лактозата е основният източник на енергия за новородени.

Лактазата е ензим, който се произвежда в червата на бебето и спомага за усвояването на лактозата. Понякога този ензим не се произвежда достатъчно. Тогава лактозата не се разгражда напълно. Това води до подуване на корема, диария и безпокойство при бебето..

Педиатрите диагностицират лактазна недостатъчност.

Важно е да знаете, че дефицитът на лактаза може да бъде вроден - това е много рядко наследствено заболяване. В риск са бебетата, чиито най-близки роднини страдат от непоносимост към лактоза. Родителите, знаейки това, трябва да бъдат нащрек.

Много по-често лактазна недостатъчност - придобита - поради минало заболяване или други причини. Симптомите му изчезват след лечение и отстраняване на причината. И можете отново да давате на детето си млечни продукти.

Бебетата, които са изкуствено, а понякога и на кърма, се прехвърлят на храна без лактоза или с ниско съдържание на лактоза временно или докато преминат към храна за възрастни.

Когато се предписва безлактозна смес

За разлика от нисколактозната смес, която се препоръчва при временен дефицит на лактаза, безлактозната храна се използва в случаи на сериозни здравословни проблеми. Това са вродена лактазна недостатъчност - галактоземия или ротавирусна инфекция.

Безлактозна смес за ротавирус

Бебетата, които са хранени с бутилки и са болни от ротавирус, трябва да преминат към диета без лактоза. При ротавирусна инфекция млечните продукти влошават симптомите на заболяването, поради което са забранени.

Ако малкото ви дете е изкуствено, запасете консерва от соева формула за спешни случаи. Всъщност при чревна инфекция последното нещо, което искате, е да губите време в търсене на храна за детето. И ако не е полезно, пригответе върху него каша за бебето, когато порасне.

Природата се е погрижила за бебетата, които получават майчиното мляко. Съдържа имуноглобулини и други вещества, които улесняват протичането на заболяването.

Ето защо педиатрите препоръчват да не се прекъсва кърменето по време на периода на ротавирус..

Смес без лактоза - кое е по-добро

Понякога майките се притесняват дали храненето без лактоза може да осигури на детето всички необходими вещества. Няма съмнение, че формулата без лактоза, както всяка друга, е пълноценна храна за бебета. В крайна сметка този въпрос е под контрола на държавата. Дейностите по производство на бебешки храни подлежат на задължително сертифициране.

Безлактозните смеси са два вида: върху растителен протеин, например соев или хипоалергичен.

Ако детето не е алергично към соя, тогава е по-добре да използвате соя.

И какво означава хипоалергенни смеси? Това означава, че те не могат да причинят алергии. Всички компоненти са подбрани по такъв начин, че да бъдат усвоени от тялото. Хипоалергенните смеси или хидролизати са продукти, при които протеините се разграждат частично и се усвояват по-добре. Но хидролизатите се предписват в най-трудните случаи. Те са горчиви и малките ги ядат неохотно..

Не бързайте да превеждате детето си на хипоалергенна диета, ако няма сериозни индикации.

В линията на израелската бебешка храна Materna има 2 вида соеви смеси и една ниско-лактозна:

Materna Extra Care Comfort - с ниско съдържание на лактоза;

Materna Soy ageless - върху соев протеин за бебета от раждането;

Materna Soy 0+ и 12+ - соева храна с подобрен състав, адаптирана към възрастовите характеристики на новородени и бебета от една година.

Обадете ни се и педиатърът Materna ще ви помогне да решите какъв вид храна се нуждае от вашето дете за безплатна консултация.

Всички бебешки храни Materna се произвеждат без палмово масло, захар и ГМО.

Как да прехвърлите дете на смес без лактоза

Моделът на преход зависи от причината. Ако прехвърлите детето си на диета без млечни продукти поради ротавирус, тогава трябва да промените диетата наведнъж. Просто заменете храната си със соя. Бебето може да има период на привикване към нов продукт. Но това е по-малко зло, отколкото да продължиш да го храниш с мляко.

Ако преходът към соева храна се извършва по план, тогава препоръчваме да го въведете според нашата схема.

Реакция на смес без лактоза

Когато прехвърляте дете на различна диета, наблюдавайте реакцията му. Ако соята е избрана като безлактозна смес и е възникнала нежелана реакция към нея, трябва да изключите соевата алергия. За да направите това, вземете кръвен тест и се консултирайте с Вашия лекар.

Materna Shop е единственият онлайн магазин, който от 2016г
продава бебешка храна Materna от склад в Москва.

Rassadina Zinaida Vladimirovna, педиатър

Безлактозна формула за новородени

Понякога родителите, които хранят бебета с формула, забелязват, че трохите не могат да смилат храната. В същото време силата на психологическия дискомфорт на детето става толкова силна, че детето започва да отказва да яде. Най-често проблемът се дължи на непоносимост към лактоза (въглехидратите, които правят млякото сладко). Това вещество е необходимо за детето, така че неспособността на организма да го усвои може да доведе до сериозни последици. Причината е, че тялото не произвежда ензим, който преработва този въглехидрат - лактаза.

Смес без лактоза

Безлактозната формула за новородени дава възможност на дете с непоносимост към това вещество да не умре от глад. Този метод на хранене има редица съществени недостатъци в сравнение с кърменето, но ако няма алтернатива, той се използва активно.

Можете да различите безлактозни формули за бебета по буквената комбинация LF - BL. Допустимото ниво на лактоза е не повече от 0,1 грама на литър. Съставът на хранителните комплекси включва протеини и всички елементи, необходими за детския организъм.

Важно! Решението за прием на смеси без лактоза се взема от педиатър въз основа на резултатите от диагностиката. Те не могат да се използват като постоянна храна за бебето (само при хронична форма на лактазен дефицит).

Какви смеси не съдържат лактоза

Ако съдържанието на млечна захар е по-малко от една десета от грам на литър храна, съставът се счита за безлактозен. Това количество вещество е допустимо, не вреди на детето.

Състав и отличителни черти

Лактозата е необходима за развитието на тялото на детето, така че простото й отстраняване от състава не е достатъчно. Необходимо е да се намери неговият заместител. Тъй като може да се използва глюкоза, захароза (въпреки че много лекари препоръчват да се избягват дизахариди в състава), соев изолат или комплекс от някои аминокиселини.

Алергия към лактоза при бебе

Лактозата напълно липсва в соевите протеинови формули. Някои формули за детска храна се правят на базата на козе мляко, което се понася по-добре от кравето мляко. Съдържа около 40 процента казеин. Ако количеството протеин е по-голямо, тези комплекси от бебешка храна се наричат ​​казеин.

Важно! Малтодекстринът често се използва вместо лактоза, а палмовото масло се използва като източник на мазнини. Ястията без лактоза също съдържат пробиотици. Във всички останали отношения той не се различава от адаптирани смеси.

Когато имате нужда от бебешка храна без лактоза

Болест, при която организмът не може да понася лактоза, се нарича лактазна недостатъчност. В резултат на това бебето не може да кърми. В този случай бебето се нуждае от лактоза, тъй като осигурява на детето енергия. Също така, млечната захар насърчава усвояването на калций и желязо, предотвратява чревни инфекции, а също така участва в развитието на нервната система на бебето.

Бебе с дефицит на лактаза

За смилане на полезен елемент обикновено се произвежда ензим - лактаза. Без нея тялото не получава захар от кърмата..

Лекарите разграничават два вида лактазна недостатъчност:

 1. Основна форма. Рядко се случва. Характеризира се с вродено отсъствие на лактаза. Симптомът му е тежка диария след кърмене или изкуствено хранене на основата на краве мляко. Болестта може да се появи само ако и двамата родители предадат гените за дефицит на лактаза на бебето.
 2. Вторична форма. Това е временно явление, което се появява поради увреждане на ентероцитите - клетки, които произвеждат лактаза. Обикновено причината е възпалителен процес в червата. Често алергията към казеин се приема за недостиг, но причината за непоносимост е съвсем различна..

За да разберете кога да давате на детето си формули без лактоза, трябва да се научите да правите разлика между дефицита в ензима, който преработва млечните въглехидрати, от други заболявания със сходни симптоми..

Тъжно дете с непоносимост

Трябва да се свържете със специалисти, ако има такива признаци:

 1. Характерът на изпражненията става течен, придобива жълтеникав оттенък и има кисела миризма, а също така съдържа пенливо отделяне.
 2. Бебето става неспокойно веднага след хранене или по време на него. Гладно дете може да се нахвърли върху гърдите, но почти веднага спира да яде, придружавайки това действие с плач.
 3. Чести колики и регургитация.
 4. Поднормено тегло.

Важно! Ако навреме не преминете към изкуствено хранене без лактоза, последиците могат да бъдат ужасни: рахит, забавяне на развитието, дехидратация, отслабване на тялото и дори смърт.

Странични ефекти от прехода

Вашето бебе понякога има следните нежелани реакции от формула за кърмачета без лактоза:

 1. Някои видове хранителни комплекси (направени от соев протеин) могат да причинят алергии в трохите.
 2. В дългосрочен план смесите без лактоза провокират колики, диария, дисбиоза.
 3. В други случаи заместителят на кърмата може да причини запек.

Ползите от смеси без лактоза преобладават тук над вредата, така че лекарите ги предписват.

Какво представлява адаптираното мляко за кърмачета с ниско съдържание на лактоза

Тялото на всяко дете е индивидуално, следователно то е в състояние да усвоява различни количества млечен протеин наведнъж. За деца, които произвеждат повече лактаза, са предназначени нисколактозни смеси, където съдържанието на въглехидрати е много - от 0,5 до 1,3 грама на 100 ml. Можете да различите този вид храна по маркировката „NL“ на опаковката.

Такава детска храна се въвежда в диетата за не повече от три месеца. След това трябва да проверите отново за ензими. Обикновено безлактозни и нисколактозни смеси се приемат до една година, след което симптомите изчезват (в случай на вторична форма) и детето може да получи кърма (ако все още е на НВ).

Лекарят решава дали детето ще яде бебешка храна без лактоза или с ниско съдържание на лактоза. Той проверява колко въглехидрати бебето може да усвои безболезнено. Винаги трябва да отдавате предпочитание на смес с високо съдържание на лактоза, защото детето се нуждае от захари, на тази възраст няма толкова много енергийни източници за тялото му.

Бебешката храна с ниско съдържание на лактоза се въвежда в диетата постепенно. Първо се добавя в две хранения, след което общият дял на сместа се увеличава. След това се взема два допълнителни пъти. Педиатърът трябва да избере съотношението на обичайната и диетичната смес. От шест месеца вече е възможно много плавно да се въвеждат млечни продукти, съдържащи малко количество лактоза в диетата на детето: твърдо сирене, масло, извара.

Вторичната лактазна недостатъчност най-често е резултат от странични заболявания, поради което в допълнение към хранителните комплекси без лактоза трябва да се използват и други методи за лечение. Производителите често предлагат смеси, насочени към решаване на няколко проблема наведнъж..

Така че някои антирефлуксни смеси, както и хранителни комплекси, съдържащи частично хидролизиран протеин, могат да се считат за ниско съдържание на лактоза..

Важно! Дете, което се храни изключително с изкуствена формула, трябва да получи формула с ниско съдържание на лактоза, докато бебето може да приема формула без лактоза едновременно с малко количество мляко. Не трябва напълно да се отказвате от естественото хранене, ако детето може да усвои част от млечната захар.

Съставът на нисколактозните смеси обикновено е същият като този на безлактозните, просто съдържанието на въглехидрати е по-високо.

Рейтинг на формула без лактоза за новородени

Списък на най-добрите формули за кърмачета без лактоза:

 1. Nutrilon (Nutricia) не съдържа лактоза. Счита се за най-добрата формула за деца с дефицит на лактаза в първите дни от живота, която някога е била произвеждана.
 2. Humana SL. Признат за най-качествена смес от соев протеин изолат.
 3. Bellakt BL. Най-доброто съотношение между цена и качество.
 4. Фризо. Евтина смес, която по състав е подобна на соевото мляко.

Важно! Никой от тях не може напълно да замести естественото хранене. Не се препоръчва даване на бебешка храна без лактоза на новородено, ако всичко е наред.

Списък на формули без лактоза за недоносени бебета

Всяка формула за кърмачета, предназначена за недоносени бебета, по подразбиране не съдържа лактоза. Ето някои хранителни добавки за тези бебета:

 1. PRE Nutrilon;
 2. PRE NAN;
 3. Friso PRE;
 4. Nutrilak PRE;
 5. Similac нео сигурен.

Всички формули в списъка са подходящи за недоносени бебета. След като качите 3,5-4 килограма, трябва да посетите лекар и да вземете решение дали да преминете към конвенционални смеси без лактоза или не.

По този начин разглежданите хранителни комплекси за кърмачета могат да се използват в краен случай, ако са предписани от лекар. Здравото дете се нуждае от лактоза за пълноценно развитие.

11 най-добри формули за бебета без лактоза

* Преглед на най-добрите според редакционния съвет на experttology.ru. Относно критериите за подбор. Този материал е субективен и не представлява реклама и не служи като ръководство за покупка. Преди да купите, трябва да се консултирате със специалист.

Новородените с непоносимост към лактоза се нуждаят от специално хранене. Когато се установи неспособността на храносмилателната система да асимилира млечния протеин, лекарят предписва специални смеси. Не е лесно да ги намерите в продажба, тъй като има много по-малък избор от класическите смеси. Наскоро производителите решиха да поправят ситуацията и започнаха да създават по-често формули без лактоза, които могат да отговорят на всички хранителни нужди на бебето. Те са много различни, някои например се правят от соя.

Редакторите на Expertology разбраха проблема. Анализирахме пазара и избрахме 11 най-добри формули без лактоза за преглед на рейтинга, който получи високи оценки и положителни отзиви от потребителите..

Рейтинг на най-добрата формула за кърмачета без лактоза

НоминациямястоНаименование на продуктацена
Рейтинг на най-добрата формула за кърмачета без лактоза1Abbott Similac Alimentum (0-6 месеца)1 140 ₽
2Nutricia Nutrilon без лактоза (от 0 месеца)759 ₽
3Nestlé NAN без лактоза (от 0 месеца)745 ₽
4Пептамен Джуниър с хидролизиран суроватъчен протеин (1-10 години)975 ₽
петAlfare Amino (от 0 месеца)2 340 ₽
6Нутрилак "Пептиди МСТ" специализиран1 011 ₽
7Humana SL (от 0 месеца)613 ₽
8Celia LF без лактоза (от 0 месеца)528 ₽
деветБез нутриген без лактоза (от 6 месеца)850 ₽
десет"Бабината кошница" Без лактоза (0-6 месеца)545 ₽
единадесетBellakt BL (0-12 месеца)229 ₽

Abbott Similac Alimentum (0-6 месеца)

Сухата смес се основава на уникален въглехидратен състав, хидролизиран казеин и средноверижни триглицериди. Без глутен и палмово масло. Сместа е подходяща за бебета с тежки хранителни алергии, както и за бебета, страдащи от колики, дължащи се на протеин от краве мляко, и такива със синдром на малабсорбция (нарушена абсорбция в тънките черва).

Триглицеридът със средна верига е мазнината, която бебетата трябва да усвоят по-добре, а казеиновият хидролизат е протеинова молекула, която се разгражда на малки фрагменти, като по този начин намалява риска от алергии. Този протеин е лесно смилаем..

След прилагане на сместа коликите, причинени от алергична реакция, намаляват при децата през деня. Продуктът предотвратява появата на диария и повлиява образуването на нормални изпражнения, подобни на тези на кърмените бебета. Съдържа калций и други минерали, витамини за правилен растеж. Мастните киселини, желязото, холинът и тауринът създават уникална комбинация, която насърчава развитието на интелигентност и зрение.

Цената на опаковката е 1150 r.

Nutricia Nutrilon без лактоза (от 0 месеца)

Суха безлактозна смес от известен производител на детска храна, подобно на предишната, се основава на калциев казеинат и се препоръчва за бебета с дефицит на лактоза, тъй като ефективно и бързо премахва неприятните симптоми.

Този проблем е често срещан за много новородени през първата година. Възниква поради чревни инфекции или други причини. Кърменето, което е невъзможно при тези обстоятелства, се заменя със специални сухи храни, които не съдържат лактоза и предотвратяват неправилното функциониране на храносмилателния тракт.

Тук вместо лактоза има глюкозен сироп, направен от полизахариди, малтоза и глюкоза, който е лесно смилаем. Продуктът може да се използва като основна храна или като частичен заместител в диетата..

Опаковъчна цена - 800 r.

Nestlé NAN без лактоза (от 0 месеца)

Формулата е специално формулирана за изкуствено хранене на новородени с непоносимост към лактоза. Продуктът може да се използва като основна храна или като частичен заместител. Съставът включва комбинация от растителни масла, включително палма, глюкозен сироп, казеин, суроватъчен протеин, соев лецитин.

Поради липсата на лактоза рискът от неблагоприятни симптоми е намален: колики, диария, запек. Въглехидратите са лесно смилаеми и осигуряват добро храносмилане. Лактобацилите нормализират храносмилането, насърчават развитието на здрава чревна микрофлора и нуклеотидите възстановяват лигавицата за кратко време. Мастните киселини укрепват имунната система, подпомагат развитието на зрението и мозъка.

Въпреки всички предимства, тази смес има редица противопоказания. Не трябва да се използва, когато новороденото има галактоземия или абсорбцията на тънките черва е нарушена, тъй като тази смес съдържа следи от лактоза, което може да бъде критично за такива заболявания..

Опаковъчна цена - 720 r.

Пептамен Джуниър с хидролизиран суроватъчен протеин (1-10 години)

Продуктът е предназначен за терапевтично хранене. Подходящ за възрастовата група от една до десет години. За новородените може да е единственият източник на хранене. Сместа се основава на хидролизиран суроватъчен протеин.

Експертите препоръчват използването на продукта при остра и хронична малабсорбция, необходимостта от коригиране на хранителния статус, ако има недостатъчно хранене, както и при гастроезофагеален рефлукс, неврологични разстройства, болест на Crohn, муковисцидоза, диария, синдром на късото черво, забавено развитие и растеж след предишни заболявания и др. Не е показан за галактоземия, запушване на червата, ендокринна или метаболитна диария..

Сместа се абсорбира перфектно, осигурява по-добро снабдяване с хранителни вещества, тъй като нормализира микроциркулацията в червата; има балансирано съотношение на мастни киселини, което намалява възпалението в случай на нарушена функция на стомашно-чревния тракт. Поради високото ниво на цистеин, възпалителните процеси се контролират чрез неутрализиране на свободните радикали. Над петдесет процента от триглицеридите със средна верига се понасят отлично от тялото и са отличен източник на енергия.

Опаковъчна цена - 1000 r.

Alfare Amino (от 0 месеца)

Смес е разработена за страдащи от тежки алергични реакции или прохождащи деца с непоносимост към храна. Продуктът се основава на аминокиселини без лактоза. Сместа е подходяща за продължителна употреба за бебета от раждането до една година. Ефективността е доказана в многобройни клинични проучвания.

Благодарение на структурираните липиди и лесно смилаемите мазнини, съдържащи се във формулата, бебето се развива правилно. Расте здравословно, тъй като продуктът има повишена енергийна стойност, която компенсира повишената нужда от адекватно хранене при бебета с тежки алергии и непоносимост към храни.

Съставът съдържа балансирани аминокиселини, което доближава сместа до майчиното мляко. Продуктът има добър вкус, така че децата лесно могат да преминат към него. Съставът на мазнините подобрява лечението, облекчава симптомите.

Важно е да се консултирате със специалист преди закупуване и да нанесете сместа под наблюдението на лекар. В никакъв случай не може самостоятелно да се реши да се преведе дете на пълно или частично изкуствено хранене без сериозни причини, тъй като кърменето е най-доброто, особено през първите шест месеца от живота, което се подкрепя от СЗО.

Цената на опаковката е доста висока - 2500 r.

Нутрилак "Пептиди МСТ" специализиран

Формулата е предназначена за деца с хранителни алергии и синдром на амалабсорбция. Подходящ за новородени и малки деца. Не е ГМО, но включва палмово масло.

Продуктът се основава на хидролизат на суроватъчен протеин, който се абсорбира лесно, не провокира алергии и нормализира функциите на стомашно-чревния тракт. Лактозата е заменена с глюкозен сироп малтодекстрин. Тези компоненти не натоварват ензимните системи и червата. МСТ (средноверижни триглицериди) в случай на стомашно-чревни разстройства гарантират енергиен прием, а нуклеотидите формират имунната система. Макро- и микроелементите, витамините и мастните киселини подобряват развитието на интелигентността и поддържат зрителната острота, помагат на детето да расте здраво, да се развива правилно през първата година от живота, тъй като те са създадени специално за този период. Продуктът съдържа още L-карнитин, таурин, холин битартрат, инозитол.

Поради суроватъчния хидролизат сместа има горчив вкус и специфична миризма, която може да не зарадва бебето. Затова специалистите препоръчват въвеждането на сместа постепенно, така че детето да свикне и да не изпитва стрес от внезапна промяна в диетата..

Опаковъчна цена - 1000 r.

Humana SL (от 0 месеца)

Сухата смес основно съдържа соеви протеини (соев протеинов изолат) вместо лактоза. Не включва генетично модифицирани храни, глутен, галактоза, захароза, фруктоза. Такава храна е лечебна и подходяща за деца от първите дни на живота..

Показан е за употреба в случаи на тежки алергии, непоносимост към кравешки протеин и невъзможност за кърмене. Включва всички необходими хранителни вещества, за да може детето да се развива правилно и да расте здраво. Това е чудесна алтернатива според много професионалисти и родители, опитали сместа. Продуктът, при постоянна употреба, нормализира изпражненията, облекчава неприятните симптоми под формата на колики, образуване на газове и т.н. Благодарение на балансирания състав имунитетът на бебето се засилва, развиват се интелигентност и зрение.

Сто милилитра от готовата смес имат енергийна стойност от 65 килокалории (1,6 g протеин, 7,2 g въглехидрати, 3,2 g мазнини).

Опаковъчна цена - 700 r.

Celia LF без лактоза (от 0 месеца)

Сухата смес е идеална за бебета от първите дни на живота. Той покрива всички нужди на детето от момента на раждането до момента, когато то навърши една година. Той може да действа като основна храна. Вместо лактоза, продуктът използва 100% малтодекстрин, който е въглехидрат, който е много лесен за смилане. Съдържа абсолютно същото съотношение на протеини като в кърмата - четиридесет процента казеин и шестдесет процента суроватъчен протеин.

Сместа има благоприятен ефект върху чревната микрофлора, като я прави здрава и стимулира имунитета, благодарение на бифидобактериите, правилния баланс на витамини, макро- и микроелементи. А нишестето помага за нормализиране на процеса на храносмилане.

Сместа се продава в желязна тръба, което е удобно, а комплектът включва мерителна лъжица, с която можете да съберете необходимото количество продукт и да не се заблудите.

Опаковка - 650 рубли.

Без нутриген без лактоза (от 6 месеца)

Това не е конвенционална смес, тя се прави под формата на напитка, която има млечен вкус, но не съдържа лактоза. Идеален за бебета на възраст от шест месеца и възрастни, като цяло, за всички, които са диагностицирани с нарушение на метаболизма на аминокиселини и протеини, което се случва, когато има хронична бъбречна патология и непоносимост към протеини от краве мляко. Храненето е специално разработено за курса на лечение, като допълнение Той не е подходящ като основен, само като частичен заместител в диетата и изисква наблюдението на лекуващия лекар.

От предимствата си струва да се подчертае голям брой компоненти като фосфор, магнезий, калций. Тези вещества допринасят за правилното образуване на костен материал, включително зъбите и растежа като цяло; нормално функциониране на мускулната и нервната система. Сухата смес от въглехидрати, минерали, витамини и растителни масла ви позволява да нормализирате храносмилателния тракт, да се отървете от неприятните симптоми - диария, запек, колики, образуване на газове.

Продуктът не съдържа глутен, лактоза и протеини. Поради тази причина храната трябва да бъде допълнена с естествен протеин и други хранителни вещества в количествата, предписани от лекаря, за да отговори на нуждите на организма от основни хранителни вещества..

Опаковъчна цена - 850 r.

"Бабината кошница" Без лактоза (0-6 месеца)

Сухата смес от известен руски производител вместо лактоза съдържа суроватъчни протеини, благодарение на които детето не развива алергии и свързаните с тях неприятни симптоми. Продуктът е обогатен с макро- и микроелементи, селен, витамини от различни групи (A, B, C, E, D, PP, K). Сместа съдържа: инозитол, таурин, обогатен екстракт от токоферол, палмово и соево масло.

Идеален за малки деца с алергии и непоносимост към лактоза. Сместа нормализира храносмилането, формира силна имунна система, интелигентност, остро зрение, а също така насърчава здравословния растеж и правилното развитие на новороденото.

Родителите отбелязват, че в повечето случаи бебетата лесно и с удоволствие преминават към тази смес, тъй като тя не се различава по неприятен послевкус и мирис. Ниската цена също пленява, тъй като пазарът предлага много скромна селекция от добри бюджетни смеси без лактоза. Продуктът може да се използва като единственото средство за хранене, но по-често се използва като частичен заместител.

Опаковъчна цена - 400 рубли.

Bellakt BL (0-12 месеца)

Сухата смес ще осигури качествено медицинско хранене. Предназначен за бебета от първите дни на живота до една година. Експертите препоръчват този продукт в следните случаи: с дефицит на лактоза (невъзможност за частично или пълно разграждане на млечната захар). Използването на продукта ви позволява да се отървете от неприятни симптоми, например разхлабени изпражнения, повишено образуване на газове, колики, подуване на корема.

Преди употреба, не забравяйте да се консултирате с лекар, така че той да предпише правилната дозировка и да посочи какъв период да приемате сместа. Понякога специалистите предписват смес за бебета, които са имали тежка диария..

Продуктът съдържа целия спектър от основни хранителни вещества, подбрани според възрастта. Безлактозната смес дава на малко тяло всичко необходимо за правилното развитие и нормалния растеж. Не включва багрила, генетично модифицирани организми и е напълно естествен.

Енергийната стойност в сто грама сух продукт е 515 килокалории (10,0 g протеини, 27,0 мазнини и 58,0 въглехидрати).

Опаковъчна цена - 300 рубли.

Внимание! Тази оценка е субективна и не представлява реклама и не служи като ръководство за покупка. Преди да купите, трябва да се консултирате със специалист.

Безлактозна формула за деца

Един от проблемите, с които майката и нейното дете могат да се сблъскат, е ниската степен (понякога пълна невъзможност) на асимилация на лактоза или, много рядко, галактоза от тялото на детето. В тези случаи може да се наложи назначаването на специална терапевтична смес..

 1. Какви смеси са без лактоза и техния състав
 2. Списък на смеси без лактоза
 3. Списък на смеси без лактоза за склонност на детето към хранителни алергии
 4. Коя смес без лактоза е по-добра
 5. Кога се предписват смеси без лактоза
 6. Безлактозни смеси за дефицит на лактаза
 7. При кърмене
 8. С изкуствено хранене
 9. По време на въвеждането на допълващи храни
 10. За недоносени бебета
 11. Безлактозни смеси за галактоземия
 12. Странични ефекти на смеси без лактоза

Какви смеси са без лактоза и техния състав

Смеси, които се характеризират с пълното отсъствие на лактоза или нейното следено количество (не повече от 0,1 g / l от крайния продукт), се класифицират като безлактозни специализирани смеси. На опаковката на смеси без лактоза има маркировка "BL" (на английски "LF") или просто показва, че тя не съдържа лактоза.

Протеиновият компонент на такива смеси може да бъде различен. Ако детето няма хранителна алергия към протеини, тогава най-често протеиновият компонент на адаптирани млечни формули без лактоза е представен от суроватъчни протеини и албумин в съотношение 40/60 или 50/50, но такива смеси могат да съдържат следи от лактоза. Лактозата напълно липсва в млечните формули на основата на калциев казеинат, които не съдържат суроватъчни протеини. Всички тези смеси обикновено са приложими от раждането до 12 месеца. В случай на галактоземия, склонност на детето към хранителни алергии или когато дефицитът на лактаза е следствие, се използват смеси с други протеинови компоненти: хидролизирана суроватка или казеинов протеин, соев изолат и в особено тежки случаи със смес от синтетични аминокиселини, които заместват протеина.

Прочетете повече за хипоалергенните и соевите смеси в тези статии.

Ролята на въглехидратния компонент в такива смеси, в зависимост от възрастта на детето, се играе от малтодекстрин, частично хидролизирано безглутеново нишесте, глюкоза, захароза. В противен случай такива смеси се различават малко от конвенционалните адаптирани или частично адаптирани смеси и могат да съдържат допълнителни полезни добавки.

Списък на смеси без лактоза

ИмеВъншен видкратко описание наЦена, търкайте.
"Nan без лактоза" от 0 до 12 месеца, 400 gСъотношение суроватка към казеин 60/40, добавен малтодекстрин. За деца с дефицит на лактаза и проблеми с усвояването на едно или повече хранителни вещества в тънките черва.778
"Bellakt без лактоза" 0 до 12 месеца, 400 gСъотношение суроватка към казеин 60/40, добавен малтодекстрин. За хранене на деца с дефицит на лактаза, диария, колики.366
"Nutrilak без лактоза Plus" от 0 до 12 месеца, 350 gСъотношение на суроватка към казеин 50/50, добавен малтодекстрин. Предназначен за деца с непоносимост към млечна захар, галактоземия, целиакия (непоносимост към глутен), както и синдром на диария от различен произход.567
"Nutrilon Premium без лактоза" от 0 до 12 месеца, 400Протеинът е представен от казеин, добавя се глюкозен сироп. За деца с непоносимост към лактоза.819
"Бабината кошница без лактоза" 0 до 12 месеца, 400 gПротеинът е представен от казеин, добавен глюкозен сироп, малдодекстрин. За деца с непоносимост към лактоза.654
Целия без лактоза от 0 до 12 месеца, 400 gСъотношение суроватка към казеин 60/40, добавен малтодекстрин. За деца с непоносимост към лактоза, след диария или остър гастроендерит.479

Списък на смеси без лактоза за склонност на детето към хранителни алергии

ИмеВъншен видкратко описание наЦена. търкайте.
"Нутрилон аминокиселини", 400 gСъдържа смес от аминокиселини, които заместват протеиновия компонент на 100%. Въглехидратите са представени от глюкозен сироп. За деца с непоносимост към краве мляко и непоносимост към лактоза, множество хранителни алергии.2650
"Алфаре Амино", 400грСъдържа смес от аминокиселини, които заместват протеиновия компонент на 100%. Въглехидратният компонент е царевичен сироп и картофено нишесте. Съдържа триглицериди със средна верига. За деца с непоносимост към протеини от краве мляко, соя, лактоза, множество хранителни алергии, проблеми с усвояването на едно или повече хранителни вещества в тънките черва и постоянна диария.2600
"Nutrilak peptidy MCT", 350 g
Като част от дълбоко хидролизирания суроватъчен протеин, алергията се намалява с над 100 000 пъти в сравнение с пълномасления протеин. Добавен малтодекстрин, глюкозен сироп. Съдържа триглицериди със средна верига. За деца с непоносимост към протеини от краве мляко, соя, лактоза, множество хранителни алергии, галактоземия, цьолиакия (алергия към глутен), проблеми с усвояването на едно или повече хранителни вещества в тънките черва и постоянна диария.861
"Нутрилак соя", 350грСъдържа соев протеинов изолат с подобрен аминокиселинен състав, глюкозен сироп. За деца с непоносимост към протеини от краве мляко, лактоза, галактоземия, алергия към глутен.415

Коя смес без лактоза е по-добра

Всяка смес без лактоза има свои предимства и недостатъци, поради което само опитен лекар и тест могат да бъдат сигурни коя е по-добра за вашето дете..

Кога се предписват смеси без лактоза

Безлактозни смеси се предписват при заболявания, свързани с пълна или частична непоносимост към лактоза или галактоза, която е част от лактозата. Такива заболявания включват:

 • лактазен дефицит, който се проявява в намаляване на активността на ензима лактаза (вторичен лактазен дефицит) или в отсъствие на неговата активност (първичен лактазен дефицит);
 • галактоземия - нарушение на превръщането на галактоза в глюкоза от ензима галактоза-1-фосфат-уридилтрансфераза.

Храненето с безлактозна смес при дефицит на лактаза трябва да се извършва само след като е предписано от лекар като терапевтична храна с потвърждение на диагнозата от лабораторни данни. Ако детето има течни зелени изпражнения, това не означава, че има дефицит на лактаза..

Необходимо е да бъдете особено внимателни при диагностицирането на лактазна недостатъчност по отношение на новородени. При повечето деца активността на лактазата е малка от раждането, но се увеличава с 2-3 месеца. Това състояние не е патологично и е вариант на нормата. Симптоми, подобни на лактазната недостатъчност, могат да се появят и в случай на алергия към протеини от краве мляко, но в този случай ще ви е необходима различна диета, която не съдържа този алерген.

Безлактозни смеси за дефицит на лактаза

В случай на първичен дефицит на лактаза (много рядко), детето незабавно се прехвърля на млечна формула без лактоза. В бъдеще диетата без лактоза се поддържа през целия живот. При вторичния лактазен дефицит ситуацията е малко по-сложна..

Важно! В случай на първичен дефицит на лактаза (много рядко), детето незабавно се прехвърля на млечна формула без лактоза. В бъдеще диетата без лактоза се поддържа през целия живот.

При кърмене

Кърмата е най-важният продукт в храненето на малко дете, поради което заместването му с изкуствена формула е крайно нежелателно. В тази връзка първо се предписват лактазни препарати, които се смесват с малко количество изцедено мляко и се дават на детето преди кърмене. Ефективността на приема на лекарството е по-голяма, ако получената смес не се дава веднага, а след 15-20 минути, така че лактазата да има време да действа върху млечната захар. Смес без лактоза се предписва само в случай на неефективност на лечението с ензимни препарати. Сместа се въвежда постепенно, като се започне с малки количества от нея, довеждайки обема до 1/3 - 2/3 от обема кърма, изядена от дете за едно хранене. Обикновено интервалът от време, през който детето започва да консумира необходимия обем от сместа (средно 30-60 ml) по време на едно хранене, е 3-5 дни. Фактът, че всичко е направено правилно, ще показва намаляване на симптомите на лактазна недостатъчност.

Важно! Ако ензимните препарати са неефективни за лечение на лактазен дефицит по време на кърмене, се предписват формули без лактоза за частично заместване на кърмата. Кърменето трябва да продължи.

С изкуствено хранене

При изкуствено хранене вместо формули без лактоза се използват само формули с ниско съдържание на лактоза, тъй като пълното елиминиране на лактозата от диетата на детето е изпълнено със сериозни последици за здравето му.

Важно! При изкуствено хранене се предписват нисколактозни смеси, тъй като пълното елиминиране на лактозата може да доведе до развитие на дисбиоза и липса на галактоза, необходима за формирането на нервната система на детето.

Симптомите на дефицит на лактаза с правилно подбрана адаптирано мляко и дозировката му изчезват след 5-7 дни от началото на лечение.

По време на въвеждането на допълващи храни

Когато дойде моментът да се въведат допълващи храни, тогава всички зърнени храни се приготвят, като се използва същата смес, която детето получава като терапевтична. Краве мляко не се използва. Едва от втората половина на годината на такива деца могат да започнат да им се дават продукти с ниско съдържание на лактоза - извара, твърдо сирене, масло.

Важно! В случай на вторична лактазна недостатъчност, смеси без лактоза се използват временно до нормализиране на лактазната активност в организма.

Тъй като вторичният лактазен дефицит е временно явление, след 1-3 месеца от началото на терапевтичната диета диетата се разширява чрез постепенно преминаване към нормално хранене. В същото време лекарят постоянно следи състоянието на детето..

За недоносени бебета

Що се отнася до проблема с усвояването на лактозата при недоносени бебета, не е необходимо да се хранят специално с формули с ниско съдържание на лактоза или без лактоза, тъй като за тях се използват специални формули за недоносени бебета, при които съдържанието на лактоза вече е намалено. Това се дължи на факта, че при деца, родени преждевременно, формирането на ензимната активност на лактазата все още не е завършено. За недоносени бебета, които имат възможност да получават кърма, е от съществено значение да я получават, тъй като съдържащата се в нея лактоза ще действа като катализатор, който ускорява узряването на ензима.

Безлактозни смеси за галактоземия

Тези формули включват тези, базирани на соев протеинов изолат, казеинови хидролизати, млечни формули с доминиран казеин без лактоза и синтетични аминокиселинни формули. Формули без лактоза, съдържащи 50-60% суроватъчни протеини, са неприемливи. Най-добрият вариант за галактоземия са смеси на основата на соев протеинов изолат, на които липсва не само галактоза в състава на лактозата, но и галактоза, която се намира в растенията:

 • Nutrilak соя;
 • Соя нутрилон;
 • Frisosa;
 • Humana SL.

Когато се появят алергични реакции към соя, те преминават към смеси на базата на казеинови хидролизати или ги комбинират със смеси на основата на соев протеинов изолат.

 • Прегестимил;
 • Нутрамиген;
 • Frisosep AS.

Въвеждането на специализирани млечни формули за галактоземия се извършва постепенно, в рамките на 5-7 дни. Количеството на приложената формула първо трябва да бъде 1 / 5-1 / 10 от дневното количество храна, с по-нататъшното пълно изключване на кърмата или конвенционалната формула.

Странични ефекти на смеси без лактоза

Както всички лекарства, смесите без лактоза могат да имат странични ефекти..

 1. Формулите на базата на соев протеин без лактоза могат да причинят алергии при вашето дете.
 2. Продължителното хранене със смеси без лактоза може да причини проблеми от страна на стомашно-чревния тракт: диария, метеоризъм, колики, дисбиоза.
 3. Рязкото въвеждане на безлактозна смес може да провокира запек.