Благосъстоянието на бъдещата майка е ключът към раждането на здраво дете. Не е трудно да изберете позиция за сън, просто трябва да слушате тялото си. Много жени се измъчват в търсене на отговор на въпроса: колко сън ви е необходим по време на бременност. Нека да разгледаме тези въпроси.

 1. Как да изберем удобна поза за сън и в каква поза не можете да спите
 2. Колко е необходимо на бременната жена да спи на ден
 3. Как да спим правилно за бременна жена в ранните етапи
 4. До каква седмица можете да спите по гръб
 5. Какви пози е най-добре да не избирате
 6. Защо не можете да спите по корем дълго време
 7. Коя е най-добрата позиция за една жена да спи през втория триместър
 8. На коя страна можеш да спиш
 9. Кои пози са по-удобни
 10. Неща за запомняне
 11. Как да спим в последните месеци на бременността
 12. Какви пози са забранени за спане
 13. Колко часа е най-добре да спя
 14. Какви пози да изберете за удобство
 15. Допълнителен комфорт по време на бременност по време на сън: кои възглавници ще ви помогнат да заспите
 16. Препоръки за диета и течности преди лягане
 17. Полезно видео

Как да изберем удобна поза за сън и в каква поза не можете да спите

Добрата почивка е неразделна част от здравето на всеки човек. През нощта тялото възстановява енергията, подготвя се за нов ден.

По време на бременността обичайният начин на живот на жената се променя и често се появяват нарушения на съня.

В такъв щастлив период на чакане на бебето тя е изправена пред някои ограничения, включително въпроса в коя позиция да заспи правилно.

Колко е необходимо на бременната жена да спи на ден

Сънливостта придружава бременността, ако тялото на жената не получава витамини и нивото на имунитета е значително намалено. При нормалния ход на бременността жената може да спи 10 до 12 часа на ден. Ако не сте свикнали да почивате през деня, то непременно развийте този навик в себе си. Това ще е необходимо и през периода, когато трябва да легнете с бебето през деня..

Как да спим правилно за бременна жена в ранните етапи

През първите седмици на бременността сънят е разрешен във всяка удобна поза. Трябва да се научите как да заспите веднага, за да не изпитвате дискомфорт през последните седмици. Намирането на удобен и безопасен вариант отнема малко време - това е просто въпрос на навик. Позицията от дясната и лявата страна се счита за най-оптималната за мама и бебе.

До каква седмица можете да спите по гръб

Заспиването по гръб, давайки не малко натоварване на долната част на гръбначния стълб, е разрешено не по-дълго от 14-15 седмици. След 15 седмици става реална опасност да бъдете в това положение дълго време.

Главата се върти, пулсът се ускорява, налягането се повишава. Желанието да се спи на гърба не възниква при онези жени, които страдат от токсикоза. Гаденето се влошава, вътрешните органи се свиват, възниква дискомфорт.

Какви пози е най-добре да не избирате

Вредни и опасни пози за сън, особено през последните месеци на бременността, се считат: обръщане по корем или по гръб. Бременната жена трябва да избягва тези пози, те абсолютно не са подходящи. Само да лежите по корем от 10 седмици не си струва, това е заплаха за здравето на бебето, въпреки че е защитено от слой мускули и стените на матката. Тази ситуация може да провокира нейната хипертоничност..

Защо не можете да спите по корем дълго време

Всеки натиск е нежелан за развиващото се дете. В търсене на удобна и удобна поза за сън, опитайте различни позиции: отстрани, по гръб, полуседнал.

Коя е най-добрата позиция за една жена да спи през втория триместър

Коремът се появява все по-забележимо, гърдите се увеличават. На този етап от развитието на бебето то трябва да бъде защитено по-благоговейно. Позата за сън на стомаха не е подходяща и става неудобно да заспите в това положение. Бебето е защитено само от околоплодната течност и маточните стени.

За удобна и здравословна позиция се счита легнало от лявата страна. За по-голямо удобство сгънете десния крак в коляното или поставете валяк или възглавница под него. Краката няма да се подуят.

На коя страна можеш да спиш

Лекарите не са съгласни на коя страна се препоръчва да спят за бъдещи майки. Тук трябва да се изхожда от удобството на самата жена. Някой е удобно да спи на лявата си страна. Тази поза облекчава подпухналостта от долните крайници, улеснява работата на бъбреците. Но при дълъг престой от лявата страна има натиск върху сърдечния мускул, възниква задух и липса на кислород. Следователно е позволено положение, легнало от дясната страна..

Кои пози са по-удобни

Всеки избира самостоятелно удобна позиция, но по-полезната позиция е отстрани. Особено помагат за постигане на комфортен сън, възглавници за майчинство.

Някои жени предпочитат да спят полуседнали. Основното е да контролирате, така че да няма натиск върху долната част на гръбначния стълб. За да направите това, трябва леко да се обърнете настрани. Можете да поставите възглавница или възглавница под краката си. По този начин можете да избегнете подпухналостта на краката си..

Неща за запомняне

Здравословният сън е гарантиран, когато нищо не ви притеснява. Невъзможно е да спите цяла нощ в едно положение, трябва да се преобърнете.

Има някои условия, които трябва да имате предвид за комфортен сън:

 • Настройте ежедневието си: събуждайте се и заспивайте едновременно.
 • Проветрете стаята, охладете стаята в горещо време.
 • Упражнявайте се през целия ден. Ако просто лежите на дивана близо до телевизора, ще бъде много по-трудно да заспите..

Как да спим в последните месеци на бременността

През третия триместър коремът става голям, по-често искате да легнете и да заемете удобна поза. По това време киселини, запушване на носа и тежко дишане стават чест спътник на бременни жени. Трябва да легнете на висока възглавница, така че горната част на тялото да е повдигната.

Какви пози са забранени за спане

Забранено е заспиването на стомаха след 27 седмици. Първо, това ще бъде неудобно положение в бъдеще, поради бързо нарастващия корем. На второ място, натискът върху детето е толкова силен, че може да направи негативни корекции в неговото развитие..

Когато лежите по гръб, има нарушение на кръвообращението, както и прекомерно натоварване на гръбначния стълб. Червата в това положение започват да работят нестабилно, в резултат на което може да се образува запек. За да не навредите на тялото си и на развиващото се бебе, не се препоръчва да спите по гръб и стомах.

Колко часа е най-добре да спя

 1. Регулирайте графика си за почивка и събуждане.
 2. Нощният сън от 22.00 до 7.00 е 9 часа добра почивка.
 3. Дневната почивка трябва да бъде 2 часа.
 4. Почивайте тялото си колкото е възможно повече.

Какви пози да изберете за удобство

Позата, в която жената е заспала преди да е била бременна, често става неудобна в новото състояние. В неудобно положение могат да се появят конвулсии, изтръпване на крайниците. Трябва да търсите удобна позиция.

Препоръки за избор на удобна позиция:

 • Опитайте се да легнете на лявата си страна.
 • Поставете няколко малки възглавници под коляното, долната част на гърба, под главата.
 • Преобърнете се от другата страна, когато изпитвате болка в долната част на гърба и бедрата.
 • Поставете голяма възглавница под гърба си, така че горната част на тялото да е доста над краката ви..

Допълнителен комфорт по време на бременност по време на сън: кои възглавници ще ви помогнат да заспите

Хормоналните промени в тялото са придружени от желание за сън и е невъзможно да се избере удобна позиция. За приятен сън на жените в позиция се предлагат различни аксесоари под формата на възглавници. Възглавници за бременни жени имат различни форми: U (подкова), C ​​(багел), G (буква g). Не всеки разбира своята роля, но ще бъде отличен помощник в храненето на вашето бебе в бъдеще..

Такава възглавница ще добави комфорт по време на почивка и сън, защото има удобна форма, приятна на допир и хипоалергична. Освен това възглавницата разпределя равномерно натоварването върху гръбначния стълб.

Препоръки за диета и течности преди лягане

Много бъдещи майки пренебрегват правилата за правилно хранене и през последните седмици от бременността не могат да си откажат торти, пайове и сладкиши. Теглото нараства пред очите ни, обемите се увеличават и в същото време става по-трудно да се диша и ходи.

Опитайте се да се придържате към здравословна диета. Прекомерното преяждане вечер води до натоварване на храносмилателната система, нарушен е сънят и се натрупват телесни мазнини.

 1. Не преяждайте през нощта.
 2. Организирайте последното хранене 2 часа преди лягане.
 3. Не можете да ядете сладкиши и брашно.
 4. Шоколадът ще се отлага в мазнини.
 5. Ядки, сушени кайсии, сини сливи - твърде калорични за вечерна закуска.
 6. Ако се чувствате гладни, можете да ядете извара.
 7. Не яжте мазни, солени храни.
 8. Премахнете подправките.

През деня обемът на консумираната от бременна жена течност не трябва да надвишава 3 чаши. Най-добре избягвайте течности преди лягане..

Ако пиете голямо количество течност преди лягане, пикочният мехур притиска с усилие матката, така че честите позиви за уриниране няма да ви дадат възможност за пълноценна почивка.

Препоръки за пиене на течности преди лягане:

 1. Пийте зелен чай 2-3 часа преди лягане..
 2. Не пийте минерална солена вода.
 3. Обемът на течността преди лягане трябва да бъде не повече от ½ чаша..
 4. Можете да изпиете чаша кефир.
 5. Чаша мляко с половин чаена лъжичка мед ще ви помогне да заспите.
 6. Пийте чай от лайка при безсъние.
 7. Кафето и черният чай нарушават съня.

Разходете се в парка преди лягане, проветрете стаята, изберете удобна поза за спане - всичко това в комплекса ще ви помогне да си починете добре. Лекарите за управление на бременността препоръчват организиране на стабилно ежедневие: заспивайте по едно и също време всеки ден, заспивайте от лявата страна и, ако е необходимо, използвайте аксесоари за бременни жени.

Пози на сън по време на бременност. Коя е най-добрата позиция за мама и бебе

Пълният сън на бъдещата майка е гаранция за добро здраве за бъдещото бебе. Освен качеството и продължителността на съня е важна и позицията на тялото на жената в леглото. Какви позиции на сън по време на бременност са по-физиологични??

Съдържание:

Правилната поза за спане по време на бременност

Жените в позицията се съветват да спят от лявата или дясната си страна. И двете се считат за най-подходящите пози за сън по време на бременност. Според акушер-гинеколозите това положение на тялото допринася за правилното протичане на физиологичните процеси в утробата. Освен това лекарите отбелязват, че позицията от лявата страна е от полза за сърцето на бременната жена и самото дете..

Съществува обаче мнение, че бъдещата майка не трябва да спи на дясната страна. Според лекарите, спането в това положение нарушава притока на кръв в таза, което затруднява бебето да се храни вътреутробно. Постоянното спане в една позиция - от лявата страна - обаче е неудобно. Ето защо, за да не легнете за всичко, през нощта се препоръчва да смените позицията от лявата страна на дясната и обратно..

Има моменти, когато бебето в корема на майката не е разположено по протежение, както обикновено, а напречно. В тази ситуация лекарите съветват да спите отстрани на главата на детето. Ако ултразвукът показва, че бебето е разположено с таза надолу, също се препоръчва жената често да променя позицията си по време на сън..

Каква позиция да спиш след няколко седмици преди раждането

В по-късни периоди можете да спите в легнало положение, особено ако е трудно да направите това в хоризонтално положение. Големият корем може да направи нощното спане неудобно за бременна жена. Следователно алтернатива в този случай е да спите в фотьойл или на легло с възглавници, поставени под облегалката. Благодарение на това положение се намалява натискът върху вътрешните органи, което позволява на бъдещата майка да заспи по-бързо..

Преди да си легнете в легнало положение, можете да поставите друга възглавница под коленете си, ако ще спите на леглото. Ако трябва да спите на стол, по-добре е да изпънете краката си на стабилна повърхност, например на стол или тахта. Така че, краката ви няма да изтръпнат по време на сън..

Позиции на сън по време на бременност: полезни съвети

Ако имате проблеми със съня поради неудобна поза, следвайте тези съвети.

 • Легнете малко по гръб. В положението отстрани се облегнете леко назад. Това ще облекчи натиска отстрани на тялото ви, докато спите. В същото време за удобна позиция поставете възглавница или намачкано одеяло под гърба си..
 • Изберете правилния матрак. Бременните жени трябва да спят на мек или средно твърд матрак. Така че, вие лежите по-малко.
 • Поставете възглавница между коленете си. Това облекчава кръста по време на сън..
 • Спете на топка. Спането в тази поза е много релаксиращо. Предупреждаваме ви, че такава поза за сън по време на бременност е удобна само през 1-ви триместър. По-късно спането в тази поза ще бъде неудобно..

Какви пози за сън са противопоказани за бременни жени?

Жените в позицията нямат право да спят по корем след 12-та седмица. В този случай прекомерният натиск върху корема ще нарани бебето. До 12-та седмица можете да спите по корем, тъй като в ранните стадии плодът е все още малък и защитен от мускулите на матката.

Ако продължите да спите по корем през втория триместър, натискът върху плода ще наруши кръвоснабдяването на плацентата. И това ще доведе до кислороден глад и възможни дефекти в развитието на бебето..

Обратното положение - легнането по гръб е разрешено само до 20-та седмица. Спането по гръб по-късно в живота може да понижи или повиши кръвното налягане на майката.

Ако се очакват близнаци или тризнаци, спането по гръб или стомах не се препоръчва след 12 седмици. И двете пози за сън по време на бременност в тези случаи увреждат както мама, така и бебета..

Също така, не спите по гръб, ако главата на бебето е много ниско, особено през третия триместър..

Как да подобрим съня по време на бременност

Продължителността на съня по време на бременност трябва да бъде най-малко 8 часа. И по-добре - всички 10 часа на ден. Освен това се препоръчва на жените в отпуск по майчинство да спят през деня. Такъв режим на почивка ви позволява да се чувствате добре, което означава, че е по-добре да издържите бременност..

На първо място, трябва да избягвате стресови ситуации. В края на краищата, притесненията за и без да развалят не само нервите на майката, но могат и да нарушат развитието на бебето в утробата.

Освен това жените в позиция трябва да намалят до минимум тежките физически натоварвания. В противен случай те ще имат лош ефект върху здравето на детето..

Преди лягане бременните жени могат да си вземат вана или душ, за да им помогнат да се отпуснат по-бързо. До 12-та седмица за релаксация можете да помолите съпруга си да направи лек масаж. През втория и третия триместър се препоръчва редовният масаж да се замени с масаж на краката или ръцете.

През първата половина на бременността можете да правите любов преди лягане. На по-късните етапи сексът е разрешен, но с тях трябва да се работи внимателно, ако няма противопоказания от лекаря.

2 часа преди лягане трябва постепенно да намалите активността си. До вечерта не обсъждайте насилствени теми, не псувайте с близки, не гледайте емоционални филми и прекарвайте по-малко време в социалните мрежи.

Ако спите през деня и не заспивате добре през нощта, пропуснете следобедната дрямка..

През първия триместър могат да се разрешат леки упражнения за добър сън. Например, правете водна аеробика или гимнастика за бременни жени. Като алтернатива, просто ходете 2-3 часа преди лягане..

Преди да си легнете, не е нужно да преяждате и да си лягате гладни. Пълният или празен стомах не е благоприятен за правилния сън.

По-добре е да не пиете много течности през нощта. По време на бременност пикочният мехур е компресиран, което кара жената да посещава тоалетната през деня. Ето защо, за да не отидете "на малки" през нощта, се препоръчва да консумирате не повече от една чаша час преди лягане..

Ако горните съвети не помогнат, обърнете се към Вашия лекар. Специалистът ще предпише успокоителни за облекчаване на безсънието.

Как да се приготвим за лягане по време на бременност

За да избегнете сънливост сутрин, подгответе се за леглото правилно. За да направите това, следвайте тези съвети.

 • Проветрете спалнята си преди лягане. 15 минути преди лягане отворете прозореца и го оставете там, докато си легнете. През лятото прозорецът може да се отваря през цялата нощ. Свежият хладен въздух, духащ от улицата, ще ви помогне да заспите по-бързо.
 • Спете "лека". Не носете тесни пижами преди лягане. По време на бременност е най-добре да спите по бельо или изобщо без дрехи. Ако е студено, покрийте се с топла завивка и обуйте чорапи. В топло време спите под леко одеяло, например, направено от холофайбър.
 • Не пийте чай или кафе вечер. Тези напитки съдържат кофеин, който стимулира нервната система и предотвратява съня..
 • Следвайте "ритуала". Следвайте стъпките, за да се настроите за сън. Например измийте зъбите си, вземете душ, прочетете книга. Мозъкът възприема тези дейности като стимул за сън и настройва тялото за почивка..
 • Легнете веднага на една страна. Удобните пози за сън по време на бременност могат да ви помогнат да заспите.

Възглавници за сън по време на бременност

Специални възглавници за бременни улесняват съня на бъдещата майка. Възглавниците трябва да съответстват на анатомичните особености на жената, което означава, че те са подбрани по форма и размер. Възглавниците се поставят под гърба, краката, врата или всички заедно.

За бременни жени се произвеждат продукти със следните форми.

 • U-образна възглавница - най-удобната за бременни жени, тъй като едната страна поддържа гърба, а другата може да бъде прегърната и хвърлена върху нея.
 • G-образна възглавница - подобна на описаната по-горе, но има специална подложка под корема. В допълнение, можете да спите на него в легнало положение на всеки етап от бременността..
 • Възглавница с формата на буквата "L" - вариант на U-образната възглавница, която обикновено се поставя не под главата, а се намира между краката.
 • Възглавница във формата на коктейлна тръба. За разлика от други варианти, тази форма е малка. Използва се като подложка, която се поставя под главата или между коленете.
 • C-образна възглавница - поддържа гърба по време на сън и облекчава стреса в долната част на гърба.

Купете няколко възглавници за по-удобен сън. В този случай поставете едната възглавница под корема, прегърнете другата с колене и поставете третата под долната част на гърба..

За жените в позиция е по-добре да използвате пухени възглавници или продукти с холофайбър. Тези материали се измиват без проблеми и бързо изсъхват. Освен това и двата пълнителя не провокират алергии и не губят форма с течение на времето.

Заключение

Правилните позиции за сън по време на бременност ще ви улеснят да заспите и ще ви помогнат да спите спокойно, без да навредите на бебето си. Ако промяната в позицията не елиминира безсънието, се препоръчва нормализиране на съня по други начини. Например вземете успокоителни или посетете лекар.

Ако безсънието не се лекува, това ще се отрази зле както на благосъстоянието на бъдещата майка, така и на здравето на бебето. Ето защо, ако имате проблеми със съня, трябва да установите режим, да правите вечерна гимнастика, да вземете душ или да опитате други методи за справяне с безсънието..

Здраве за вас и вашето бебе!

Видео за каква позиция да спи при бременна жена

Как да спим правилно по време на бременност

Когато една жена носи бебе, за нея е полезно да знае как да спи правилно по време на бременност. Качеството на почивка, благосъстоянието на бъдещата майка и бебе зависи от това. Полезна информация е предоставена в тази статия..

Проблеми със съня се появяват по време на бременността. Отначало са характерни силна слабост, умора и сънливост. Дискомфортът е свързан с повишаване на прогестерона и промяна в хормоналните нива.

Правилното положение на тялото влияе върху безопасността на бебето и е свързано с продължителността на бременността.

 1. През първите 3 месеца можете да изберете всяко удобно място. В края на 11 седмици не се препоръчва да лежите по корем. Това се отразява негативно на кръвообращението. Ако бременността е многократна, първоначално не трябва да лежите по корем.
 2. През 2-ри триместър стомахът е закръглен, така че няма да работи, за да лежи върху него. Седи удобно отстрани и отзад.
 3. От 25 седмици до раждането позицията за сън по време на бременност трябва да е удобна. По-добре е да лежите от лявата страна, защото от дясната има опасност от смачкване на уретера. Това може да причини пиелонефрит, замаяност и болка в лумбалната област..

Ако сте в правилната и удобна позиция, останалото ще бъде пълноценно и качествено. Също така рискът от подуване, нарушения на кръвообращението ще намалее.

В допълнение към позата се препоръчва да се обърне внимание на следните фактори:

 • нощен сън - 8 часа, дневен - 60 минути;
 • разработен режим;
 • хигиена на съня.

Спазвайки всички правила, можете да избегнете неприятни прояви, дискомфорт, опасни усложнения.

Как да не спиш

Всяка жена толерира промените в тялото по различен начин с началото на бременността. Първоначално това не засяга съня и почивката. Дискомфортът обикновено се появява от втория триместър.

Като се вземат предвид физиологичните промени, момичето трябва да знае как бременните жени могат да спят, за да не навредят на бебето..

Неправилно избраната позиция може да причини главоболие, световъртеж, токсикоза, слабост, неразположение и сънливост през деня. Благосъстоянието на бъдещата майка и бебе зависи от качеството на останалите..

На гърба

Не се препоръчва да заемате позиция по гръб и да заспите в нея. В този случай уголемената матка притиска гениталната вена, която минава през гръбначния стълб. Тази позиция може да се използва само при смяна на позиции..

Как да спим правилно за бременни жени в последните етапи ще бъде разказано от водещ гинеколог или обяснено в специално училище за бъдещи родители.

На корема

Забранено е да бъдете в това положение от 11 седмици след зачеването. Това се дължи на факта, че матката непрекъснато се увеличава по размер.

Важно е да се избягва изстискването, което може да възпрепятства снабдяването на бебето с хранителни вещества и кислород. Това също води до лошо кръвообращение при майката..

Как можеш

Когато жената разбере, че ще стане майка, става интересно как да спим правилно по време на бременност. Какво точно определя нейното благосъстояние и развитието на бебето.

В ранните етапи няма значителни ограничения и забрани. Следователно можете да изберете позиция, в която да ви е удобно. През втория триместър е най-добре да седнете настрани. Това ви позволява да отпуснете мускулите, да разпределите равномерно товара.

През нощта позициите се сменят няколко пъти. Бъдещата майка самостоятелно избира как най-добре да си почине, но си струва да се вземат предвид препоръките на лекаря.

Препоръки на по-късна дата:

 • от лявата страна - безопасно през целия гестационен период;
 • дясната страна е позволена основно за смяна на положението, с подуване на долните крайници, допълнително се използват възглавници.

Най-благоприятната позиция е легнала настрани, с изпъната подбедрица права, а другата сгъната. Тази подредба допринася за нормалното кръвообращение, равномерно разпределя натоварването.

Специални възглавници ще ви помогнат да заспите и да се отпуснете. Препоръчително е да ги поставите под краката, корема или гърба. Като се има предвид постоянният растеж на матката и увеличаването на стреса върху цялото тяло, такива устройства ще помогнат за създаването на комфорт.

Има специални меки продукти във формата на полумесец. Те са големи, съобразени с човешкия растеж. Жена прегръща такава възглавница и в същото време поддържа стомаха, главата, краката си.

Препоръки

Изборът на правилната, безопасна и удобна позиция е основното за добрата почивка. Определете го, като вземете предвид гестационната възраст и съветите на лекаря.

Важно е да се вземе предвид, че здравословният сън влияе върху благосъстоянието на бъдещата майка и развитието на плода. Неправилната стойка на тялото може да доведе до различни нарушения. Ето защо е необходимо да се следват полезни препоръки.

 1. Спално бельо. Тя трябва да бъде направена от хипоалергичен материал или естествени материи. Да няма остър аромат, ярки избледняващи цветове. Важно е да се поддържа чистота и хигиена. По-добре е да изберете бебешка пудра за пране..
 2. Възглавници. В допълнение към допълнителните продукти във формата на полумесец се избира и основната възглавница. Силиконовите продукти се почистват лесно, отговарят на формата на главата и бързо връщат първоначалния си вид. Материалът не предизвиква алергични реакции.
 3. Одеяло. Трябва да се покриете с одеяло, което съответства на температурния режим в стаята. Под него не трябва да е топло или студено. Пълнителят може да бъде направен от естествени, хипоалергенни материали. Те трябва да са приятни за тялото, а не дразнещи.
 4. Хранене. Не се препоръчва прием на големи количества храна и напитки преди лягане. Това нарушава храносмилането и съответно нарушава нощната почивка. Възниква киселини, особено в по-късните етапи. Голямо количество течност води до появата на подуване на долните крайници.
 5. Продължителност. Добрата почивка трябва да продължи поне 8 часа през нощта. Препоръчва се почивка през деня, поне 1 час. Тогава жената ще се чувства добре и весела, проявата на токсикоза ще намалее..

Бъдещите майки мислят на коя страна е по-добре да спят бременните жени. От 25-та седмица нататък трябва да се предпочита лявата страна. Дясната страна обикновено се използва за смяна на позицията и краткосрочно отпускане..

Ако едно момиче страда от безсъние, е необходимо да посетите лекар. Липсата на почивка се отразява негативно на благосъстоянието и може да бъде опасно за развитието на плода..

По време на бременността тялото се възстановява и се сблъсква с промени, които засягат обичайния начин на живот. Затова те се отнасят отговорно към здравето. Сънят е много важен в този случай..

За да се премахнат нарушенията му, е необходимо да се помисли как да се спи правилно по време на бременност, както и да се използват допълнително специални устройства.

Коя поза за сън е подходяща за бременни жени?

Докато чакат бебето, много жени отказват да спят по гръб, обяснявайки това като се чувстват зле и се страхуват за здравето на детето. Има ли рискове в тази ситуация? Защо бременните жени не трябва да спят по гръб и каква позиция трябва да бъде избрана за сън през този труден период?

Легнало положение

В легнало положение бременната жена може спокойно да спи до 14-16 седмици. Проблеми могат да възникнат само при тежка токсикоза. В легнало положение гаденето се увеличава, има желание за повръщане, общото благосъстояние на бъдещата майка се влошава. При тежка токсикоза през първия триместър човек трябва да се въздържа от позицията на гърба.

Не се препоръчва бременните жени да спят по гръб след 16 седмици. По това време матката излиза извън лоното и притиска с цялата си маса коремните органи. Отива и към долната куха вена - един от най-големите съдове в човешкото тяло. Когато кухата вена е компресирана от нарастващата матка, възникват доста неприятни симптоми:

 • шум в ушите;
 • мигащи мухи пред очите;
 • диспнея;
 • затруднено дишане;
 • повишен пулс;
 • спад на кръвното налягане;
 • загуба на съзнание.

Легналото положение също е неблагоприятно за бебето. Когато долната куха вена е компресирана, кръвоснабдяването на тазовите органи и плацентата се забавя, доставката на кислород и хранителни вещества за плода се нарушава. Развива се хипоксия, намалява скоростта на физическо развитие, което естествено се отразява на здравето на детето след раждането му. Изводът е прост: не трябва да спите по гръб след 16 седмици от бременността.

Позиция върху корема

Бъдещата майка може да спи по корем само до 10-12 седмици. През първия триместър, докато матката не се простира отвъд срамната кост, това положение ще бъде напълно безопасно за растящото бебе. В ранните етапи склонната позиция може дори да бъде от полза за жената. В това положение проявите на токсикоза намаляват, сънят се подобрява и натоварването на гръбначния стълб намалява. Много жени спят добре само по корем, като изпъват ръце пред себе си или ги поставят под главите си..

След 12 седмици не можете да спите по корем. През II триместър матката расте и се простира отвъд таза, разположен в коремната кухина. В легнало положение жената с цялото си тегло притиска бебето в утробата си. Това положение е опасно за плода и не е допустимо през II и III триместър на бременността..

Ако бременна жена иска да лежи по корем, можете да седнете между големи опори или възглавници, покривайки се с мека кърпа от всички страни. В това положение няма натоварване на корема, няма компресия на матката, плацентата и плода. Не се препоръчва да стоите в положение на стомаха (дори между възглавниците) повече от 10-15 минути подред.

Странично положение

Позицията от лявата или дясната страна е най-удобната поза по време на бременност. В това положение тазовите и коремните органи не са компресирани, кръвният поток в плацентата не е нарушен и бебето не страда. Можете да спите на ваша страна от момента на зачеването до самото раждане..

Изборът на удобната страна в странично положение ще зависи от чувствата на бъдещата майка. Много жени не могат да спят на дясната си страна по време на бременност. Тук са черният дроб и жлъчния мехур - важни органи на храносмилателната система. При изстискването им се появяват киселини и болки в корема и се увеличава чревната перисталтика. Появата на някакви неприятни симптоми е причина да промените позицията на тялото и внимателно да се преобърнете в лявата страна.

Как да изберем позиция за сън?

Когато избирате удобна поза за сън, бременната жена трябва да спазва някои правила:

 1. Сънят във всяка удобна поза е разрешен до 12 седмици.
 2. Не спи по корем след 12 седмици.
 3. През третия триместър всички изследвания на легнало положение трябва да се извършват с достатъчно внимание. Ако се чувствате по-зле, трябва да смените позицията си (да се преобърнете настрани).
 4. Оптималната позиция за сън по време на бременност е от лявата страна. В това положение трябва да удължите левия крак и да огънете десния в коляното. В това положение натоварването на коремните мускули намалява и матката се отпуска..
 5. Не трябва да спите на повърхност, която е твърде твърда и, напротив, твърде мека. Спалният матрак трябва да е със средна твърдост, без спадове и неравности..
 6. Не спи дълго време в една поза. Необходимо е да сменяте позицията на всеки 2-4 часа.
 7. За удобство можете да използвате специални възглавници.

Възглавниците за бременност са най-добрият помощник за бъдещата майка. Специалните възглавници приличат на подкови с форма на подкова с дължина от 140 до 220 см. Пълнителят за възглавници са безопасни материали - синтетичен пух или холофайбър. Възглавницата може да бъде поставена под кръста или между краката в странично положение. Такива възглавници облекчават стреса върху гръбначния стълб, облекчават напрежението от мускулите на гърба и създават условия за спокоен, комфортен сън. След раждането възглавниците ще помогнат на жената да заеме удобна поза за хранене на бебето..

От коя страна да спите по време на бременност?

Периодът на раждане на дете е придружен от много ограничения. Жената трябва да се откаже от алкохола, редица продукти и да изключи физическата активност. Освен това са забранени определени позиции за сън. В очакване на дете, жената претърпява промени в тялото си и коремът й се увеличава по размер, съответно въпросът как да се спи по време на бременност става актуален, възможно ли е да се почива по гръб и от коя страна е за предпочитане да се лежи.

 1. Как да спим по време на бременност. Коя е правилната позиция за сън
 2. Как да заспите бързо по време на бременност
 3. Как да организираме нощна почивка по време на бременност
 4. Как да спим по време на бременност: полезни съвети
 5. Вредни пози по време на бременност
 6. Възглавници за сън по време на бременност
 7. Плюсове и минуси на възглавниците за майчинство
 8. Защо сънят се нарушава при бременни жени?
 9. Заключение

Как да спим по време на бременност. Коя е правилната позиция за сън

Всеки от нас има очарователна поза за сън, в която стоим значителна част от нощта. Но бременността в по-голямата част от ситуациите принуждава бъдещата майка да изостави обичайното си положение на тялото по време на почивка, приспособявайки се към състоянието си. Специфични пози могат да навредят на плода, а някои могат да станат направо неудобни..

През първите 12 седмици след оплождането жената все още може да си позволи лукса да не мисли как да спи по време на бременност. Засега можете да почивате във всяка позиция. Но много скоро бъдещата майка ще трябва да контролира поставянето на тялото си в съня си. Кой би си помислил, че една позиция може едновременно да помогне на бебето да се формира и да попречи на нормалния му растеж.

От коя страна трябва да спят бременните жени? Изборът за дама в позиция е доста скромен - по време на бременност е необходимо да спите на нейната страна, а по възможност и отляво. Когато мама почива в подобна поза, детето получава оптималното количество хранителни вещества, тъй като в този случай няма пречки за доброто кръвообращение. Легнала от лявата страна, бременната жена не компресира черния дроб и позволява на сърцето й да работи оптимално. Разбира се, спането само от лявата страна по време на бременност е доста трудно, в това отношение през нощта трябва да се въртите отляво надясно и назад няколко пъти.

При напречно предлежание на трохите лекарите препоръчват дамата да лежи по-често на страната, в която се намира главата на плода. Ако бебето е „седнало“ на дъното (седалищно предлежание), е необходимо да се обърнете от едната страна към другата до 3 - 5 пъти през нощта.

Как да заспите бързо по време на бременност

Оптималната продължителност на съня за дама в позицията достига 8-10 часа на ден, като е възможно по-дълго и по-малко не. Добавете 30-минутни почивки през деня. Липсата на почивка моментално се отразява на общото благосъстояние на бременната жена: апетитът се губи, настроението се потиска, имунитетът изгасва.

За да спи добре през нощта, бъдещата майка трябва да се подготви сутрин. Качеството на почивка се определя от начина на живот и ежедневието на бременната жена.

Ето някои важни правила, които да спазвате през деня:

 • ограничете физическата активност и не се изнервяйте поради дреболии. Мощната умора може да доведе до безсъние вместо здрав сън;
 • Трудностите със заспиването понякога се разрешават чрез отказ от дневна почивка. За да влезете в правилния режим, е необходимо известно време да не организирате паузи за сън след обяд;
 • за бързо попадане в обятията на Морфей по време на бременност ще помогнат "спокойни" видове физическо възпитание: фитнес за бъдещи майки, плуване, ходене;
 • храната, която е трудна за стомаха, не е добър вариант за вечеря. Освен това, по време на бременност е препоръчително да не се пие много вода преди лягане, за да се сведе до минимум броят на пътуванията до тоалетната през нощта. Ако досадното чувство на глад ви пречи да заспите, можете да се освежите със сандвич с парче варено постно месо;
 • не планирайте стресиращи разговори, големи неща или гледане на депресиращ филм не вечер;
 • Когато нивата на кръвната захар спаднат, обикновено е трудно бременните жени да заспят: има слабост, учестен пулс и замаяност. Бучка захар или сладка напитка (по-специално чай със захар и лимон) бързо ще премахне атаката;
 • като начин за справяне с безсънието можете да опитате релаксираща вана, триене на гърба и краката или секс преди лягане (ако не е забранено по здравословни причини);
 • ако бъдещата майка от време на време трябва да брои овцете, за да заспи, проблемът се решава с подкрепата на лекаря по лекарствен начин. Обикновено в такива случаи се предписва глицин, тинктура от валериана или майчинка..

Как да организираме нощна почивка по време на бременност

Мечтата на бъдещата майка ще стане здрава и дълбока, ако се подготвите предварително за това събитие:

 1. През топлия сезон трябва да спите с отворен прозорец, а през зимата не забравяйте да проветрявате хола половин час преди лягане.
 2. Сънищата ще бъдат изненадващо приятни, ако си гарантирате най-голям комфорт по време на сън: облечете свободни, удобни и меки дрехи, затоплете краката си с чорапи, когато изстинат.
 3. Не можете да натоварите стомаха си с допълнителна храна вечер, но обикновената закуска все пак няма да навреди.
 4. Удобният матрак се счита за предпоставка за добра почивка. Купуването му трябва да се подхожда много отговорно..

Как да спим по време на бременност: полезни съвети

И така, установихме, че позицията за сън, когато жената лежи на лявата си страна, е най-безопасната и здравословна от гледна точка на физиологията. В началните етапи на бременността някои бъдещи майки също се свиват на топка едновременно - такова поставяне гарантира уютен и спокоен сън.

С увеличаване на гестационния период способността за привличане на краката към гърдите намалява: матката сериозно се увеличава по размер, извиването на гръбначния стълб в лумбалната област също се увеличава, така че жената неволно се изправя по време на почивка. Какво да правите, когато постоянното лежане настрани инициира болка в тазобедрената става?

 1. Опитайте се да не заемате позиция директно на ваша страна, а легнете на една страна и в същото време се облегнете малко назад. За да създадете стабилна и удобна стойка, поставете подложка от навито одеяло под гърба си.
 2. Свийте леко коленете, поставете ги и поставете между тях мека мека възглавничка на дивана.
 3. За да създадете изключително удобен матрак, можете да го покриете с дебело одеяло или мек матрак.
 4. Някои бременни дами спят сладко само когато сложат крак или ръка на съпруг, който лежи до него.

Вредни пози по време на бременност

Мога ли да спя по гръб по време на бременност? Този въпрос тревожи много бъдещи майки, главно тези, за които тази позиция е любима. В началото, разбира се, не може да има забрани - в началния етап на бременността почивката по гръб е удобна и безопасна. След 22 седмици на „забавна“ ситуация обаче трябва да се откажете от този навик.

Матката и гръбначният стълб са заобиколени от най-впечатляващия съд в нашето тяло - долната куха вена. Той пренася кръв от тялото и долните крайници до сърцето. По време на бременността нарастващият плод и матката, заедно с околоплодната течност, изразяват натиск върху кухата вена, поради което има голяма вероятност за образуване на така наречения синдром на долната куха вена, когато съдът е значително компресиран. В този случай количеството на циркулиращата кръв рязко намалява и тялото улавя тази ситуация като остра обемна кръвозагуба и реагира със съответните симптоми:

 • виене на свят;
 • единична слабост;
 • невъзможност за пълно вдишване с гърдите;
 • намаляване на кръвното налягане;
 • позиция, близка до хиповолемичен шок.

Такова положение на тялото на майката става опасно за вътрематочното развитие на бебето: плодът страда от липса на кислород и общото му състояние, естествено, се влошава. Очевидно е, че не трябва да почивате по гръб по време на бременност. Когато дамата е будна, тя може да промени положението на тялото си навреме, ако се чувства зле (например по време на ултразвуково сканиране). По време на нощната почивка обаче защитните реакции на човек също „дремят“, в това отношение спането по гръб през този период е опасно за здравето на дамата и нейното дете.

При доказана многоплодна бременност или голям обем околоплодни води, задържането на гърба трябва да бъде изоставено в началото на 2-ри триместър. Когато главата на бебето е твърде ниска и има вероятност от спонтанен аборт, тази препоръка е валидна по същия начин.

Позволено ли е да спите на корема си по време на бременност? Лежането в това положение е много удобно, а някои почиват по този начин. Бъдеща майка може да си позволи подобен лукс до 12-та седмица от бременността. През този период матката е скрита в ниша на малкия таз и покрита с срамните кости. В края на 12 седмици е препоръчително да не упражнявате допълнителен натиск върху бременния корем, освен това след кратко време това ще бъде напълно опасно за детето.

Ако почивате по корем след 20 седмици на раждане на дете, долната куха вена не се компресира значително, докато съдовете, които хранят плацентата, изпитват мощен натиск. Това е дори по-опасно за плода, отколкото лежането по гръб на майка му..

Някои бременни жени, предимно първородни, не могат да дремят по корем поради голямата чувствителност на гърдите.

След 28 седмици моментът, до кой период от бременността е възможно да спите по корем, изчезва от само себе си: спането в такова положение става абсолютно неудобно.

Възглавници за сън по време на бременност

Почти на всички бъдещи майки се помага да се успокоят и заспиват с меки възглавници с различни размери, които слагат под цевта, долната част на гърба, врата, краката.

Нарастващият корем се счита за основната пречка пред дългия нощен сън, докато се чака дете. С помощта на възглавници дама може да намери удобна поза, независимо от тази физиологична особеност. Опитайте например да поставите едната подложка под корема, а другата между коленете. Ако легнете на лявата си страна, изправете левия крак и, напротив, огънете десния крак. Може да има две или много повече възглавници и с течение на времето със сигурност ще намерите позиция, която ви подхожда напълно..

Отличен изход от трудна ситуация ще бъдат специални възглавници за бъдещи майки. Този аксесоар за спално бельо е направен, като се вземат предвид специалните нужди на бременните жени, така че е много удобен. Например възглавница с форма на подкова ще ви позволи да заемете редица удобни пози и да заспите за минимално време..

Ако с напредването на бременността трудността да си почивате през нощта не ви облекчава, дръжте ръцете си нагоре и продължете да търсите начини да подобрите съня си. Не забравяйте, че детето скоро ще се появи и ще изисква огромни енергийни разходи. Грижата за вашето бебе обикновено ще ви направи невъзможно да спите през нощта, така че трябва да заспите предварително.

Умението да спи достатъчно през нощта е гаранция за силно психологическо състояние на жената и хармонично вътреутробно развитие на нейното дете. За да премахнете тази или онази трудност, която пречи на съня, понякога е достатъчно просто да неутрализирате причината, която го е подтикнала: коригирайте ежедневието или диетата, увеличете или намалете времето за ходене преди лягане. Ако бъдещата майка е възпрепятствана да заспи от притеснени мисли за раждане, може би си струва да поговорите по тази тема с психолог или да посетите специализирани курсове за бременни жени. Когато всички нервни фактори бъдат елиминирани и страховете се разсеят, спокойният сън веднага ще се върне при бъдещата майка..

Плюсове и минуси на възглавниците за майчинство

Поддържащите възглавници за бъдещи майки помагат добре при болки в гърба, шията, тазобедрената става.

Сега пазарът на такива стоки е десетина дузини. И моделите са различни, и пълнежите са разнообразни, и по отношение на степента на твърдост и гъвкавост, различните модели се различават.

Струва си да вземете избора на това нещо сериозно, тъй като възглавницата принадлежи към категорията на стоките, които не могат да бъдат върнати и заменени. Накратко, преди да купите такова нещо, трябва да отделите време и задълбочено да разберете кой модел е най-подходящ за вас..

Защо сънят се нарушава при бременни жени?

Сънят при бременни жени не става силен и периодичен по различни причини. Най-често срещаните са:

 • чести позиви за уриниране - матката оказва натиск върху пикочния мехур;
 • движение на плода - периодът на най-голяма активност при плода се наблюдава от 19.00 до 4.00 сутринта;
 • нощни крампи на долните крайници - по-често с липса на калций и магнезий;
 • киселини в стомаха - в хоризонтално положение киселините се влошават, тъй като уголемената матка поддържа стомаха още повече, променяйки положението на хранопровода. Поради това киселинното съдържание на стомаха се хвърля в хранопровода, което се проявява чрез усещане за парене;
 • гадене - по-често сутрин усещането за гадене се увеличава;
 • изтичане на части от тялото с продължително неудобно положение;
 • болки в гърба поради огромното натоварване на гръбначния стълб;
 • тежест в краката - изтичането на лимфа е затруднено в неподвижно положение. За да подобрите лимфния дренаж и да облекчите тежестта в краката, препоръчително е да легнете с повдигнати крака, например на възглавница.

Заключение

Ако в един момент поради постоянна липса на сън и хронична умора изпадате в отчаяние, не забравяйте: почти всички бременни жени минават през подобни тестове. Вие също ще ги издържите, защото природата е направила женското тяло много устойчиво и издръжливо. Ще отнеме много малко време и ще свикнете да спите в нова позиция. Нека сънят да бъде периодичен, но дори и при чести събуждания, ще се научите да спите достатъчно. Просто си лягайте рано и станете по-късно, ако е възможно, а също така почивайте повече, така че тялото да има време да се възстанови, а не да работи. В крайна сметка ви очаква сериозна работа - раждане и грижи за новородено. Затова бременността е последната ви възможност да спите и да си почивате през следващите месеци..

В момента пиша статии и това е първият ми независим проект. Винаги съм се интересувал как да спя по-малко и да се събуждам весел и весел. Тук написах всичките си изследвания за физиологията на съня, както и как успях да се възстановя от хъркането. Задавайте въпроси и споделяйте мнението си в коментарите, много ми е скъпо

Сън по време на бременност: пози, колко да спя, съвети

Всеки знае, че по време на сън човешкото тяло си почива, набира сила преди нов ден. Особено трябва да се каже за ползите от съня за бременни жени. Сънят по време на бременност е много важен. С такава почивка се възстановява работоспособността на клетките, което е много важно за здравето на бъдещата майка и бебето..

Трябва да се отбележи, че нощният сън по време на бременност е особено важен. Съгласете се, че по време на бременността тялото на жената трябва да издържа на двойно натоварване, което се отразява в работата на всички органи и системи. Някои жени се оплакват от безсъние през първия триместър. Сънят може да бъде нарушен по различно време поради различни причини..

Проучванията потвърждават факта, че безсънието възниква на фона на хормонални промени, които се случват в тялото на всяка бременна жена. Сънливостта често достига връх през втория триместър. Тогава жените се уморяват много бързо и сънят е необходим за тях..

Но от третия триместър безсънието се свързва с нарастващ корем. Тогава жената трудно намира удобна поза за сън..

Защо сънят се нарушава по време на бременност

Така че в първите месеци на бременността прекомерната впечатлителност и други психологически моменти се превръщат в причини за безсъние. Жената започва постепенно да свиква с идеята, че е бременна. Но в същото време тя се страхува от бъдещия живот, отговорност за бебето. Когато една жена най-накрая заспи, тя често сънува кошмари, свързани с бременност или предстоящо раждане..

В средата на бременността жените страдат от безсъние, възникнало на фона на физиологични причини. По време на бременността женското тяло се възстановява. Много често жените усещат влошаване на благосъстоянието на фона на подуване или затруднено дишане. Може също така да се случи, че безсънието пречи на съня поради възпалителни кожни заболявания. Нарастващият плод може да попречи на съня, причинявайки болки в гърба и долната част на корема. Освен всичко друго, бременните жени често искат да използват тоалетната през нощта. Работата е там, че матката расте и в същото време има натиск върху пикочния мехур. При липса на калций в организма, бъдещата майка може да получи конвулсии в съня си..

Друг сериозен проблем, който пречи на жената да заспи спокойно, е липсата на удобна поза за сън. В крайна сметка стомахът много пречи да лежи така, както жената иска. Лекарите отбелязват, че жените не трябва да спят по корем, защото това ще окаже силен натиск върху плода, което няма да е от полза за здравето на бъдещото бебе. В по-късните етапи не трябва да спите по гръб, защото тогава налягането ще се отрази на вътрешните й органи и ще усложни кръвообращението в тъканите.

Когато движенията на бебето се усетят, това може също да попречи на спокойния сън на жената. Ако бебето настоява силно, това означава, че майката е избрала грешната позиция за сън..

Пози, в които да спите по време на ранна и късна бременност

Времето на бременността налага свои собствени ограничения - обичайните пози за сън по време на бременност могат да навредят на плода и да бъдат просто неудобни. Следователно трябва да разберете кои позиции за сън са приемливи по време на бременност..

До дванадесет седмици след зачеването бъдещата майка може да спи в обичайната поза, без да се чуди как да спи правилно по време на бременност. След няколко месеца обаче се налагат ограничения.

Коя е най-добрата поза за сън по време на бременност? Лекарите съветват да спите на ваша страна по време на бременност, за предпочитане отляво. Спането в тази поза би било най-добрият вариант. Опитайте се да развиете този навик рано. При това положение на тялото краката трябва да са свити. Тази позиция е много удобна, освен това допринася за нормалното функциониране на сърцето..

Може да ви е удобно да спите от лявата си страна. По този начин можете да предпазите черния дроб от феталното налягане. Освен това, спането от лявата страна ще подобри кръвообращението, както и ще увеличи притока на кръв към жизненоважни органи и, разбира се, към плода..

Спането на лявата страна е най-добре по време на бременност.

Разбира се, не всички хора могат да прекарат целия си сън в една позиция, така че през нощта можете да се обърнете от дясната си страна. По-близо до третия триместър тялото най-накрая ще може да се адаптира и сънят в желаната позиция ще бъде по-удобен..

Ако обикновените възглавници не водят до комфортна почивка, можете да закупите специална възглавница за майчинство..
В случай, че въпреки това сте се събудили през нощта и разбирате, че вече не можете да заспите, опитайте се да направите нещо, за да се разсеете от мисълта за сън. Можете да видите снимки в албума или просто да слушате спокойна музика.

Как да не спим по време на бременност?

Мога ли да спя по гръб по време на бременност? Мога ли да спя по корем? Тези въпроси често засягат бъдещите майки..

В ранните етапи, до 12 седмици, можете да спите по корем, но по-късно тази позиция ще бъде опасна както за плода, така и за бъдещата майка.

За съжаление е, но сънят по гръб по време на бременност може да бъде само до 24 седмици, така че трябва да изоставите тази поза за сън. В някои случаи спането по гръб не е разрешено дори по-рано. Това се дължи на факта, че плодът и околоплодните течности притискат долната куха вена и могат да я предадат, което ще попречи на кръвообращението, хранителните вещества не могат да се транспортират през тялото, което може да създаде проблеми за жената и плода. Това явление се нарича синдром на долната куха вена и е придружено от обща слабост, сънливост, световъртеж, ниско кръвно налягане и други неприятни симптоми..

Спането по гръб не се препоръчва по време на бременност в по-късни етапи.

Колко сън ви е необходим по време на бременност?

Ако говорим за продължителността на съня за бременни жени, тогава тази цифра трябва да бъде поне 8-9 часа на ден. При липса на сън жената става раздразнителна и също бързо се уморява..

Най-добре си лягайте в 22-11 часа, така че сънят да продължи до 7 часа сутринта. Сънят по това време възстановява тялото най-добре. Разбира се, не всички жени успяват да получат достатъчно сън. Около 70% от всички бременни жени се оплакват от нарушен сън. Те могат да се събуждат често или да страдат от липса на сън.

Как да спим по време на бременност - съвети, които да ви помогнат да заспите бързо

За да се отървете от безсънието, можете да опитате да следвате прости правила..

По-добре е да не заспивате през деня, защото заспиването през нощта ще бъде много проблематично. Дори ако решите да подремнете през деня, тогава продължителността на съня ви не трябва да надвишава 1,5 часа. В случай, че забележите, че спите много неспокойно през нощта след следобедна дрямка, изобщо не заспивайте през деня. Можете просто да легнете, но не заспивайте.

Жената ще заспи по-бързо, когато тялото й почувства известна умора. Подобна умора възниква след тренировка или ходене на чист въздух преди лягане. Трябва да се има предвид, че физическите упражнения трябва да се изпълняват сутрин и след обяд. Но вечер тялото ви трябва да се подготви за лягане. Тези жени, които искат да изпълняват комплекс от упражнения вечер, трябва да знаят, че това няма да е от полза за тялото. Лекарите не препоръчват да спортувате вечер, поради факта, че тялото се успокоява много дълго след подобни дейности.

Емоционалните изблици, особено вечер, не допринасят за здравословния сън. Също така, не се притеснявайте през деня. Дори да ви се случи да се разстроите, опитайте се да се успокоите възможно най-бързо. Тревожните мисли трябва да бъдат изхвърлени от главата ви през деня, да разказвате за преживяванията си на близки, така че вечер да можете да спите спокойно.

Не претоварвайте мозъка си преди лягане. Факт е, че когато мозъкът работи усилено, отнема известно време, за да започне да си почива. Ето защо не е нужно да четете сериозни книги или да решавате проблеми. Най-добрият вариант за насърчаване на здравия сън е слушането на приятна музика..

Преди лягане бременната жена не се препоръчва да преяжда. Преяждането често е причина за безсъние. Когато стомахът продължава да работи, обработвайте храната и по това време човек не може да заспи. По-добре е да хапнете плодове или зеленчуци за вечеря. Основното е, че храната не е тежка и бързо се абсорбира от тялото. За да ускорите процеса на заспиване, можете да изпиете чаша топло мляко. След него ще заспите много бързо..

Няма да се събуждате често през нощта и да ходите до тоалетната, ако можете да ограничите приема на течности, започвайки от 17:00 вечерта. Списъкът с забранени напитки включва чай, кафе и какао..

Топлият душ ще ви помогне да успокоите тялото и да го настроите за сън. Трябва да се приема около 20 минути преди лягане..

Чистият въздух също насърчава здравия сън. Ето защо бременните жени се съветват да ходят на чист въздух всеки ден и да спят в стая с отворен прозорец. През студения сезон честото проветряване на стаята ще помогне..

Освен всичко друго, трябва да се погрижите за удобството на леглото. Тя не трябва да бъде нито твърде твърда, нито твърде мека. Спете само на удобни възглавници. Одеялото трябва да позволява на въздуха да преминава добре, което ще помогне на тялото да диша по време на сън.

Сънят може да се подобри с ароматерапия. Използвайте билки, предназначени да успокоят тялото и да насърчат здравия сън. Така че можете да поставите торба с лимонов балсам, лаврови листа, розови листенца и др., Пришити в нея близо до възглавницата. Етеричното масло от лавандула е добро средство за лечение на безсъние. Необходимо е да се прилага върху уискито преди лягане..

Не забравяйте да не приемате никакви хапчета за сън по време на бременност. Това е така, защото лекарствата могат да имат изключително негативен ефект не само върху плода, но и върху здравето на бременната жена. Черният дроб и бъбреците са особено засегнати от тези лекарства. Ако наистина не можете да заспите, помислете дали да не използвате билкови лекарства като майчин или валериан..

Здравият сън е възможен само ако се спазва режимът на почивка. Тоест, трябва да се обучите да ставате и да си лягате едновременно..

Ако сънят е нарушен поради болки в долната част на гърба, поискайте масаж на гърба по гръбначния стълб. В случай на крампи на краката, трябва леко да издърпате палеца на крака и да направите лек масаж. За да се предотврати появата на гърчове, е необходимо да се приемат такива микроелементи като калций и магнезий. Именно поради липсата им се появяват нощни спазми..

Много често жените не могат да заспят, тъй като активните движения на бебето им пречат. В този случай трябва да смените позицията, защото по този начин детето се опитва да каже, че няма достатъчно кислород. Но дори и да смените позицията си, а бебето все още се мята, изчакайте малко, докато се успокои..

Опитайте се да намерите удобна поза за сън. Лекарите съветват да спите на ваша страна. Но в същото време трябва допълнително да използвате възглавници, които свалят товара от гръбначния стълб. Поставете първата възглавница под главата си, втората между коленете и третата под корема. Има и опция за поставяне на ролка под долната част на гърба. Онези жени, които са свикнали да спят по гръб, трябва да разберат, че тази поза може да предизвика световъртеж поради нарушен приток на кръв към сърцето и мозъка. Всичко това е причинено от увеличаване на матката и нейния натиск върху долната куха вена.

Не вземайте гореща вана преди лягане. Дори въпреки факта, че горещата вода изглежда трябва да помогне за отпускане на тялото, по време на бременност е по-добре да не злоупотребявате с такова средство. Бременна жена, която взема гореща вана, рискува да наруши кръвообращението в тялото си..

Сънят по време на бременност е много важен. Изберете правилната позиция за сън и не забравяйте: здравословният сън зависи пряко от вашето добро настроение. Затова не се разстройвайте заради дреболии. Трябва да се радвате на живота и тогава сънят ви ще бъде здрав и здрав..