Не знаете на какъв етап от бременността можете да лекувате зъбите си и като цяло, струва ли си да го направите? Имате ли много въпроси, на които е много важно да получите правилните отговори, за да поддържате бъдещата майка и нейното бебе здрави? Време е да прочетете статията, подготвена от журналистите на портала UltraSmile.ru - в нея ще намерите цялата най-полезна информация по тази тема.

Могат ли да се лекуват зъбите по време на бременност??

Ако има спешна нужда от това, тогава не само е възможно да се лекуват зъбите, но и е необходимо. Например, ако жената е развила остър възпалителен процес в устната кухина, който се усложнява от образуването на гноен или серозен ексудат и болка, тогава не трябва да отлагате лечението по-късно, тъй като това може да бъде изпълнено с усложнения за майката и бъдещото дете. Микроби и бактерии от източника на инфекция могат да пътуват с кръв през тялото на жената и да проникнат през плацентата, което може да доведе до аномалии на плода. А за самата жена подобна ситуация е опасна от появата на различни заболявания - от загубата на болен зъб до преждевременно раждане или спонтанен аборт..

Не само е възможно да се лекуват зъбите по време на бременност, но и е необходимо

Ако ситуацията ви позволява да отложите лечението за по-късно и нищо не застрашава здравето на майката и бебето, тогава е по-добре да отложите всякакви манипулации до момента на раждането. Но през този период от време е важно да укрепите хигиената на устната кухина и да полагате специални грижи за зъбите си, така че съществуващите проблеми да не прогресират..

Защо бременните жени имат проблеми със зъбите??

Често въпросът коя седмица е възможно да се лекуват бременни зъби възниква при жени, които не са били готови за факта, че през този светъл период от живота си някои здравословни проблеми биха започнали да се влошават толкова бързо. Въпреки това трябва да се помни, че женското тяло по време на раждането на плода претърпява хормонални промени, защитните сили на тялото падат, метаболизмът е нарушен. В допълнение, нероденото дете буквално приема от тялото на майката много полезни вещества, по-специално калций и флуор, които са му необходими, за да образува костната тъкан. Какъв е резултатът?

 • жената е податлива на какъвто и да е бактериален ефект, тялото й не може да му устои с пълна сила,
 • става тънък, чувствителен и слаб емайл: поради това емайлът реагира на температурни промени и се появява множество кариеси, които бързо прогресират,
 • слюнката в устата става вискозна, киселинният й състав се променя: слюнката 1 става по-кисела, концентрацията на калций и магнезий в нея намалява, в резултат на което бактериалната плака се натрупва в устата по-бързо и по-силно,
 • обострят хроничните заболявания,
 • кръвообращението в венците е нарушено, лигавицата се разхлабва: появяват се гингивит, пародонтит и пародонтоза на бременни жени,
Гингивит често се появява по време на бременност

 • костите стават крехки, защото костната остеогенеза е нарушена: поради това зъбите могат бързо да се срутят.

Друга причина, поради която бременните жени имат проблеми със зъбите, са диетичните промени. Така че, много бъдещи майки започват да абсорбират сладкиши, а също и често закуски, след което забравят за основно почистване на устната кухина. В резултат на това върху зъбите се натрупва бактериална плака, която се превръща в източник на много зъбни заболявания..

Жените често започват да консумират сладкиши, както и закуски често

„Смешно е, но имам проблеми със зъбите след три месеца на най-тежката токсикоза. Както обясни лекарят, проблемът беше, че първо, на фона на токсикозата, тялото ми като цяло спря да абсорбира полезни и хранителни вещества. На второ място, устата ми беше постоянно кисела и суха поради повръщане, което също се отрази на емайла. Разбира се, трябваше да разбера колко дълго могат да се лекуват зъбите. Нещо беше излекувано през втория триместър, някои проблеми трябваше да бъдат решени след раждането... "

Рута, фрагмент от рецензия от форума baby.ru

Когато не е твърде рано и когато не е късно за лечение на зъбите?

Сега нека разгледаме от коя седмица на бременността можете да лекувате зъбите си.

Така че, от първата до четиринадесетата седмица е по-добре да се откажете от това начинание, ако ситуацията не изисква спешна намеса. Факт е, че през първия триместър органите на бебето се формират активно и се полагат, докато плодът все още не е заобиколен от плътна защитна бариера - плацентата окончателно се формира само от 12-14 седмици, през този период от време тя става много плътна. Също така през първите 14 седмици всяка интервенция в тялото на майката (например анестезия), умножена по стрес, може да провокира тонуса на матката и спонтанен аборт..

Вторият триместър е идеалното време за лечение на зъби. През този период рисковете от развитие на усложнения при използване на лекарства и манипулации, разрешени от бременни жени, са минимални за мама и бебе..

Лечението е безопасно през втория триместър

Ако не сте разрешили съществуващите проблеми през втория триместър, тогава е важно да знаете коя седмица от бременността можете да лекувате зъбите си. По-добре е да правите това от 14 до 28, максимум 32 седмици. По-късно става изключително трудно да се извършват каквито и да било манипулации в стоматологичния стол, тъй като плодът значително се е увеличил по размер и жената трябва да заеме неудобно положение, при което бебето притиска кухите вени, нарушавайки кръвообращението и кислородния обмен в нея. По това време съществува голям риск от настъпване на преждевременно раждане..

Трябва да понесете болката или да използвате болкоуспокояващи?

Не забравяйте, че за жената в позиция болката и някои видове манипулации са еднакво опасни. Например болезнените усещания, особено когато жената се опитва да ги понася стабилно, могат да навредят на тялото: да причинят спадане на налягането, тонуса на матката, кислородния глад. Следователно не си струва да се откажете напълно от болкоуспокояващия в случай на болка, но трябва да запомните, че болката е предвестник на заболявания, които са важни за своевременно лечение..

По принцип приемането на анестетици и болкоуспокояващи за бременни жени е допустимо, при условие че средствата са избрани правилно, като се вземе предвид здравословното състояние. Естествено, неконтролираният прием на лекарства все още не е донесъл осезаема полза на никого, така че бременните жени трябва да бъдат внимателни по този въпрос. Тези. преди да вземете това или онова лекарство, трябва да се консултирате със зъболекар.

Облекчаващите болката трябва да се приемат само след консултация с лекар.

Жените могат да приемат Парацетамол или Панадол за облекчаване на болката у дома, но е по-добре, ако все пак се консултирате с лекар, който ще оцени вашите индивидуални здравни показатели, преди да предпише лекарството.

Какви видове анестезия са приемливи за лечение?

Ако сте отишли ​​да посетите лекар, тогава не трябва да се притеснявате, че ще боли. Съвременната медицина за бременни жени също ви позволява да изберете лекарства, които ще направят лечението безболезнено. По-специално това ще бъдат анестетици с минимално съдържание на вещество като епинифрин (адреналин). Каква е вредата от това вещество? Провокира вазоконстрикция и може да доведе до повишено кръвно налягане, което е опасно за бременните жени..

За бременни пациенти са подходящи Ultracain DS, Ubistezin, Articaine. Трябва обаче да разберете, че лекарствата с ниско съдържание на епинифрин или с неговото отсъствие имат свои собствени недостатъци: те са в състояние да спрат болката само за кратък период (до половин час), след което, ако е необходимо, ще трябва да въведете нова доза от лекарството.

В съвременната стоматология има безопасни лекарства за анестезия

Може ли да се правят рентгенови снимки?

Днес нито лечението на кариес, нито лечението на пулпит, нито ваденето на зъби не са завършени без рентгенови лъчи. Въпреки това, бременните жени се препоръчват да извършват тази процедура само ако е абсолютно необходимо, само през втория триместър и когато се използват мерки за безопасност: защитна жилетка и престилка на стомаха.

Ако въпреки това има нужда да се използва рентгенова снимка, не забравяйте, че съвременните цифрови радиовизиографи дават минимална доза лъчение (3 микросиверта за 1 рентгенова снимка). За сравнение, полет със самолет ще даде средно 30 микросиверта радиация.

Рентгеновите лъчи трябва да се правят само ако е абсолютно необходимо.

Възможно ли е да се премахнат зъбите?

Ако ситуацията се усложнява от гноен процес или заплашва разпространението на възпалителния процес в съседни звена и тъкани, тогава зъбът трябва да бъде отстранен. Най-добрият период за това е вторият триместър на бременността..

Възможно ли е да се поставят импланти?

Не, невъзможно е да се подготвите за хирургичния етап на имплантацията, както и да инсталирате импланти за бременна жена, тъй като има голяма вероятност изкуствените корени да не пуснат корени. Пациентът може да развие пери-имплантит на фона на намален имунитет, лоша остеогенеза на костната тъкан, нарушена циркулация на кръвта и податливост към възпаление на лигавицата..

През този период не трябва да инсталирате импланти.

Освен това по време на бременност отново е нежелателно да се правят рентгенови лъчи и компютърна томография и без тези методи на изследване е невъзможно да се проведе висококачествена подготовка за имплантация и да се следи ситуацията в бъдеще. Също така, по време на хирургическия етап на имплантацията, жената не може да бъде седатирана или обезболена, а изборът на анестетици, както обсъдихме по-горе, е много ограничен. И още един момент, който професионалните имплантолози отбелязват, е приемът на лекарства, болкоуспокояващи и антибиотици, които спомагат за бързото възстановяване по време на периода на рехабилитация и допринасят за ранното присаждане на импланти..

Възможно ли е да се поставят протези на импланти?

Тази процедура е напълно безболезнена, не изисква хирургическа намеса и е теоретично възможна. Опитните лекари обаче винаги първо оценяват състоянието и здравето на бременната жена. Ако бременността протича без усложнения, тогава може да се направи инсталиране на протези. Ако има възможност тази процедура да повлияе по някакъв начин на здравето, тогава тя трябва да бъде отложена до момента, в който жената роди.

Възможно ли е да се коригира захапката с брекети?

Поради факта, че бебето се нуждае от много калций и флуор, майка му често има недостиг на тези полезни вещества (дори и да използва витамини), поради това зъбите й стават в лошо състояние, отслабват. Поради тази причина всеки натиск върху тях през този период от живота е нежелан и в края на краищата носенето на брекети и други ортодонтски системи е точно насочено към принуждаване на зъбите да се движат в правилната посока под натиск. Но ако съчетаете тази процедура с прием на калций и с внимателна хигиена на устната кухина, носенето на брекети е напълно приемливо..

В някои случаи е разрешено лечение с брекети

Възможно ли е да се извършва професионална хигиена на устната кухина?

Тази процедура е напълно безопасна за бременни жени. Освен това ще помогне за предпазване на зъбите от атака на бактерии, ще премахне патогенната плака, която води до кариес и възпаление на венците. Най-добре се извършва, както и други стоматологични процедури, през втория триместър на бременността..

Лекарят използва същия стандартен набор от инструменти, които използва за процедурата при обикновени пациенти: ултразвуков скалер, апарат Air Flow. След това специалистът ще направи повърхността гладка и ще покрие емайла със защитен флуориран филм.

Снимката показва почистване на зъбите със системата Air Flow

Възможно ли е класическо протезиране?

Ако проблемът е остър и бременната жена не може да яде и дъвче храна правилно, без да инсталира протези, тогава е необходимо да инсталирате протези. По-добре е през този период да се даде предимство на временни конструкции, чието инсталиране не е свързано с подготовката на твърди тъкани и с използването на анестезия: например, можете да поставите временни подвижни протези или частични подвижни устройства.

По-добре е да отложите инсталирането на корони и мостове, докато жената роди. преди да фиксирате протезите, ще трябва да смилате опорните единици и да ги пулпирате.

Ако говорим за инсталиране на фасети, тогава професионалните лекари също препоръчват да се отложи процедурата за по-късно, но луминерите, при които обръщането на емайла е минимално, могат да бъдат инсталирани при условие, че бъдещата майка се чувства добре и няма проблеми с носенето на бременност.

Забележка: Неопределена променлива: post_id в /home/c/ch75405/public_html/wp-content/themes/UltraSmile/single-item.php на ред 45

Забележка: Неопределена променлива: пълно в /home/c/ch75405/public_html/wp-content/themes/UltraSmile/single-item.php на ред 46

 1. Александров Е. И. Съвременни възгледи за проблема за състава и свойствата на устната течност по време на бременност. Актуални проблеми на медицината: Бюлетин на Украинската медицинска дентална академия, 2011.

„За пациентите, планиращи бременност, силно препоръчвам да завършите всички стоматологични процедури предварително, за да не се изправите пред труден избор по-късно. Доста често жените в позиция поради хормонални промени, дори докато приемат калций и витамини, развиват и бързо развиват зъбни заболявания. В такава ситуация трябва да действате внимателно, като се фокусирате върху индивидуалните здравни показатели на пациента - за някои лечението може да се извършва внимателно и безопасно, но има трудни бременности, при които всяка намеса по време на бременността може да стане фатална. По-добре е, ако всички действия са съгласувани с гинеколога ".

Могат ли да се лекуват зъбите по време на бременност??

Съдържанието на статията:

Могат ли да се лекуват зъбите по време на бременност??

По време на щастливото очакване на бебето е важно не само редовно да посещавате антенаталната клиника, да наблюдавате храненето на бъдещата майка и да проектирате детската стая, но и да обръщате специално внимание на здравето на устната кухина. Извършването на зъболекарски процедури е безопасно за плода и ще помогне на мама в бъдеще да не се разсейва от грижите за новороденото за пътувания до зъболекарските кабинети.

Превантивни прегледи

Превантивното посещение при зъболекар е задължително по време на бременност. Прегледите при зъболекарите се препоръчват поне два пъти: по време на регистрация и преди издаване на указ (30 седмици). Идеален график за посещение на стоматология: 6-8 седмици, началото на втория триместър (16-18), 27-28 седмици и непосредствено преди планираното раждане - 36-38 гестационна седмица.

По време на такива посещения лекарят внимателно изследва устната кухина на бременната жена, за да идентифицира заболявания на зъбите, венците и устната лигавица. В случай на откриване на заболявания се прави оптимален план за лечение, като се вземат предвид продължителността на бременността и характеристиките на патологичния процес. Лекарят също така помага на пациента да се ориентира в хигиенните характеристики, да избира паста за зъби (особено важна при наличие на токсикоза), обръща специално внимание на диетата, за да предотврати дефицита на витамини и микроелементи (флуорид и калций), което води до развитие на проблеми със зъбите в бъдеще.

Стоматологично лечение по време на бременност

Ако бременна жена има зъбни заболявания, те трябва да започнат да се лекуват дори по време на раждането на дете и да не се отлагат до раждането. Тъй като наличието на фокус на инфекция и микроби може да повлияе отрицателно не само върху състоянието на пациента, но и върху развитието на плода.

Абсолютно безопасно е да се извършват следните стоматологични процедури:

 • лечение на кариес и пулпит, некариозно увреждане на емайла;
 • екстракция на зъби с всякаква сложност, която се извършва под местна упойка;
 • Рентгенова диагностика.

Препоръчва се да се откаже извършването на следните медицински процедури:

 • зъбна имплантация;
 • всяка хирургическа интервенция, която изисква обща анестезия или пълна седация на пациента;
 • фото избелване или избелване с лазерна технология.

Лекарства за дентално лечение на различни етапи от бременността

Изборът на фармацевтични продукти, които ще се използват от бременна жена, трябва да се третира със специално внимание..

Разрешено е да се използват лекарства, които са способни да анестезират зъби, на базата на ибупрофен или парацетамол в дозите, препоръчани от производителя.

Употребата на производни на нимезулид за облекчаване на възпалението и облекчаване на болката е абсолютно противопоказана.

В специални случаи може да се предпише адекватна антимикробна терапия с абсолютно безопасни антибиотици (пеницилини, макролиди или цефалоспорини).

Местните противовъзпалителни лекарства са разрешени и препоръчани за използване като изплаквания или приложения, съдържащи мирамистин или билкови инфузии. Струва си да използвате внимателно разтвори, съдържащи алкохол и бульон от градински чай.

Особености на анестезията при бременни жени

Бременността не е противопоказание за лечение или вадене на зъби с помощта на местни анестетици.

Препоръчва се локална анестезия или инфилтрационна анестезия с лекарства на базата на безопасен артекаин. Употребата на лекарства с адреналин може да провокира началото на преждевременно раждане или спонтанен аборт по време на зъболечение в ранна бременност.

Стоматологични грижи за бременни жени в ранна бременност (до 14 седмици)

Първият триместър на бременността е изключително важен период за правилното полагане на всички органи и системи на плода, който се характеризира с повишено рисково предразположение. По това време бременната жена може да страда от токсикоза. В резултат на това могат да възникнат определени трудности, свързани с провеждането дори на обичайния рутинен профилактичен преглед..

При липса на индикации за спешна стоматологична интервенция се препоръчва да се откажат медицинските манипулации преди началото на втория триместър. В случай на остра болка е възможно лечение на кариес или пулпит, като се използва безопасна анестезия.

Рентгенова диагностика по това време не се извършва.

Също така се препоръчва бременна жена да се откаже от каквито и да било лекарства за облекчаване на зъбобол и да използва безопасна традиционна медицина (изплакване на устата с разтвор на натриев хлорид или слаби отвари от лечебни растения).

Стоматология през втория триместър

Период от 14 до 28 седмици е най-доброто време за планирани стоматологични процедури: инструментално почистване, лечение, премахване на дълбоко увредени зъби.

По това време плацентата вече е напълно оформена и надеждно предпазва бебето от възможните негативни ефекти на лекарствата, постъпващи в кръвта. Поради това е разрешено използването на одобрени болкоуспокояващи и антимикробни лекарства. Според показанията е възможно да се извърши традиционно рентгеново изследване.

Докато разширяващата се матка не упражнява ненужен натиск върху вътрешните органи на жената, пациентът не изпитва особени неудобства при седене на стоматологичния стол. Но не се препоръчва лечението на повече от един зъб при едно посещение, за да не се провокира стагнация на кръв в тазовите органи.

Стоматологични процедури за по-дълга бременност (след 28 седмици)

В по-късните етапи хормоналните промени причиняват подуване, чувствителност и възможно кървене от венците. Това е свързано с висок риск от случайна травма на пародонта по време на дълги периоди от бременността по време на различни манипулации. Също така е доста проблематично пациентът да бъде в неподвижно положение за дълго време. Трябва да се има предвид, че нервното напрежение, възможните неприятни усещания могат да провокират началото на преждевременно раждане. Това се дължи на значителни трудности при лечението на зъбите през тези периоди..

Ако има клинични показания за лечение на зъби за периоди, по-дълги от 30 седмици, лекарят трябва да сведе до минимум времето, което пациентът прекарва на стола, да използва анестезия, която е безопасна за пациента и нейното бебе.

Заключение

Вторият триместър е идеалното време за диагностични или терапевтични стоматологични процедури. Но при наличие на остри индикации, денталното лечение се разрешава по всяко време при стриктно спазване на специални правила за безопасност. Препоръчително е да откажете някои манипулации до следродилния период (зъбна имплантация или лазерно избелване на зъбите.

Нашата стоматология Vita Stom се занимава успешно с лечението на различни зъбни проблеми, екстракция на зъби при бременни жени, независимо от гестационната възраст. Използваме само съвременни и безопасни методи на експозиция, висококачествени лекарства за локална анестезия, които няма да навредят нито на бременната жена, нито на плода..

Стоматологично лечение по време на бременност

Не само е възможно да се лекуват зъби за бременни жени, но е необходимо. Зъбобол не може да се толерира, това е огромен стрес както за тялото на жената, така и за бебето. Освен това скритите огнища на инфекция в устата могат да доведат до фетална инфекция. Ето защо не отлагайте посещението си при зъболекар..

Особености на денталното лечение за бременни жени

Бременността не е абсолютно противопоказание за каквито и да е стоматологични процедури. Пациентката обаче трябва да предупреди лекаря за нейната ситуация и да посочи точния период на бременността..

Основните нюанси на терапията:

 • докато носите дете, можете да лекувате кариес, пулпит, пародонтит и възпалителни заболявания на венците (гингивит, пародонтит, стоматит);
 • за пломбиране на зъби могат да се използват както химически втвърдяващи материали, така и композиции, втвърдяващи светлина, фотополимерните лампи са безопасни за плода;
 • забранено е избелването на емайла;
 • стоматологичното лечение се извършва под местна анестезия (инжектиране на Ultracaine, Articaine), на бъдещата майка не трябва да се позволява да търпи ужасна болка в зъболекарския кабинет;
 • общата анестезия е строго противопоказана.

Ранно и късно лечение на зъбите

Целият период на бременността условно се разделя на 3 периода (тримесечия).

Първи триместър (до 12 седмици)

През 1-ви триместър (най-ранният срок) се полагат всички жизненоважни органи на детето. Плацентата едва започва да се формира; тя все още не може да предпази плода от негативно влияние. Следователно през този период е нежелателно да се извършва каквато и да е медицинска намеса. Въпреки това, зъболекарят може да предпише местни лекарства за облекчаване на възпалението (хлорхексидин, мирамистин, холисал).

Втори триместър (приблизително 13 до 24 седмици)

През второто тримесечие рискът от опасности е значително намален. Плацентата служи като надеждна защитна бариера за бебето. Това е оптималният период за лечение на зъби и други стоматологични процедури..

Трети триместър (25 седмици до раждането)

През 3 триместър има повишена чувствителност на матката към лекарства. Освен това през този период тялото на жената е доста отслабено. Ето защо „допълнителният“ стрес в зъболекарския кабинет е крайно нежелан. По възможност е по-добре да отложите лечението на зъбите за периода на лактация. Това обаче не се отнася за спешни случаи като остър зъбобол..

Диагностика на зъбите по време на бременност

Лечението на пулпит и вадене на зъби по време на бременност не може да мине без диагностика. Конвенционалната рентгенова снимка (рентгенова снимка) не е най-добрият вариант за пациенти в позиция. Феталните клетки са в процес на делене, така че те са особено чувствителни към радиация.

Но ако има нужда от такава диагноза, по-добре е да се извърши през втория триместър. Не забравяйте да покриете стомаха и таза си със защитна оловна престилка.

Най-безопасният вариант за жени по време на бременност е цифровата радиовизиография. Този метод се характеризира с минимално облъчване - 90% по-малко в сравнение с рентгеновите лъчи на филма.

Безопасна анестезия за бременни жени

Използват се локални анестетици, които не преминават плацентарната бариера. Друго изискване към болкоуспокояващите е ниската степен на въздействие върху кръвоносните съдове..

Лидокаинът не е подходящ за бъдещи майки, тъй като такова лекарство може да причини мускулна слабост, спазми и рязък спад на кръвното налягане.

Най-добрият вариант са анестетиците на основата на антикаин:

 • Убистезин;
 • Ултракаин;
 • Алфакаин;
 • Artifrin.

Тези лекарства не увреждат бебето, тъй като действат локално. Те също имат намалена концентрация на съдосвиващи компоненти (адреналин и др.), Което е безопасно за майката.

Екстракция на зъби по време на бременност

Ваденето на зъб е хирургична операция, която винаги е придружена от психо-емоционален стрес. Разбира се, не е желателно за жени, докато носят дете..

Следователно екстракцията на зъбите се извършва само в екстремни случаи:

 • фрактура на короната или корена;
 • дълбок кариозен фокус, който се превръща в причина за гнойно възпаление;
 • образуването на киста, чийто диаметър надвишава 1 см;
 • постоянна остра болка, която не може да бъде елиминирана с консервативна терапия.

Ваденето на мъдреци по време на бременност изобщо не се извършва. Подобна операция често завършва с алвеолит (възпаление на дупката) и други усложнения, които изискват антибиотици..

Зъбна имплантация и протезиране по време на раждане

По време на бременност може да се постави всякакъв вид протеза, включително корони и мостове. Изключение - зъбни импланти.

Имплантирането на зъбен имплант често изисква много жизненост. Но по време на бременност всички ресурси са насочени към развитието на здраво бебе..

В допълнение, след имплантацията се изискват противовъзпалителни и аналгетични лекарства, които са противопоказани за бъдещата майка..

Стоматологичното лечение по време на раждането на дете може да се направи абсолютно безплатно, ако използвате полицата на задължителната медицинска застраховка На нашия уебсайт ще намерите списък на всички държавни институции, както и частни зъболекари.

Плюсове и минуси на стоматологичното лечение по време на бременност

Начало »Статии» Плюсове и минуси на стоматологичното лечение по време на бременност

Рядко жената има перфектна бременност. Токсикозата, високото кръвно налягане, главоболието и редица други заболявания следват бъдещата майка. Но за да имат здраво дете, жените са готови на всичко, включително да издържат на болка. Какво да направите, ако зъбите започнат да болят, отидете на зъболекар или не? Отговорът е недвусмислен: лечението на зъбите е задължително!

Възпалителните процеси, развиващи се в областта на зъба, венците, устната кухина, могат да имат вредно въздействие върху растежа, развитието на плода.

Дори кариозният зъб да не боли, той е източник на микроорганизми. Попадайки в стомаха, те причиняват късна токсикоза при бременна жена. И при наличие на гноен фокус, майката може да зарази детето с гингивит с обикновена целувка.

По време на бременност количеството калций в тялото на жената се увеличава и е 2%. По време на бременност се случва тя да не го получи с правилната скорост или да не се абсорбира. Това заплашва:

 • появата на кариес;
 • спазми през нощта в крайниците;
 • удвояване на риска от кървене след раждане;
 • появата на алергични реакции при нероденото бебе;
 • развитието на рахит при новородено.

Ето защо, за да предотвратите подобни симптоми, от първите месеци на бременността трябва редовно да се подлагате на стоматологични прегледи при зъболекар. Лекарят ще открие и най-малките проблеми, препоръчва превантивно лечение.

Причини за посещение на зъболекар по време на бременност

Не са редки случаите, когато бременните жени отлагат посещението при зъболекар. В резултат на това малък проблем, чието навременно решаване не би отнело много време, до края на бременността завършва със загуба на зъб, развитие на хронични заболявания на устната кухина.

Жената трябва да е наясно с 3 основни причини, според които за нея е важно да потърси специализирана помощ навреме:

 • Промените в хормоналния фон в организма засягат развитието на патологии на устната кухина;
 • Недостатъчно калций в организма се наблюдава при повечето жени, особено през втория и третия триместър, което причинява кариес;
 • По време на раждането на дете се променя важно свойство на слюнката: дезинфекциращата способност се губи, в резултат на което патогенните микроби се размножават в устната кухина. Слюнката променя нивото на киселинност, това води до разрушаване на зъбния емайл.

На какъв етап от бременността се препоръчва лечение на зъби

Няма ограничения във времето, няма ограничения във времето. Ако зъбите са възпалени, трябва да се лекува незабавно. Но ако ситуацията не е критична, по-добре изчакайте до 14 седмици (т.е. след първия триместър) и през този период отидете на лекар.

Забранено е използването на анестезия през първите месеци на бременността, тъй като по това време се полагат жизненоважни органи.

В периода от 14-15 седмици животът на бебето вече е защитен от плацентата. През този период е разрешено приемането на анестетици, съдържащи минимален адреналин.

Рентгенографията е разрешена (в особено трудни случаи).

През третия триместър плодът вече оказва значителен натиск върху аортата, което трябва да се има предвид при избора на позиция на стоматологичния стол. Предотвратете припадък, спадът на налягането ще помогне за позицията от лявата страна.

Видео за стоматологичното лечение като цяло и имплантацията в частност

Болести, които трябва да се лекуват по време на бременност

Когато сте на стоматологичния стол, ако приемате лекарства, докладвайте за това. Това ще ви помогне да изберете най-безопасната тактика на лечение..

Практикувайте добра хигиена по време на бременност, използвайте флуоридни пасти и без избелващи пасти!

Ако имате кариес?

Кариесът може да се лекува просто, без упойка, но процесът не трябва да се започва, дори ако болката е поносима, в противен случай разрушаването на зъба ще достигне до пулпата и тогава отстраняването на нерва не може да бъде избегнато, следователно, по-сериозно лечение. В процеса на лечение на кариес няма ограничения за използваните пломби, можете да използвате обикновени или фотополимерни пломби.

Често една от причините за развитието на кариес по време на бременност е честата токсикоза. Например използването на ароматизирана паста за зъби при миене на зъбите може да провокира повръщане. А съдържащата се в повръщането киселина е опасна за зъбния емайл. Ето защо се препоръчва да изплаквате устата си с обикновена вода възможно най-често..

Гингивит или стоматит

Възпалението на венците (гингивит) по време на бременност може да възникне в хипертрофирано състояние поради постоянно възникващи хормонални смущения в бременното тяло. В случай на възпаление на венците трябва незабавно да потърсите професионална помощ от зъболекар, в никакъв случай да не се самолекувате или да използвате народни средства. Пренебрегването на проблема ще доведе до сложна форма на пародонтоза, която ще се отрази негативно не само на здравето на майката, но и на здравето на детето. Така че последните проучвания показват, че пародонтитът носи заплаха от спонтанен аборт или дори поява на патологии при новородени..

В случай на бързо посещение на зъболекар ще бъде предписана вода за уста, приложение за постепенно отстраняване на възпалението и лекарят ще извърши професионално почистване на устната кухина.

Отслабеният имунитет на бременната жена допринася за появата на стоматит в устната кухина. Подпухналостта и малките язвени лезии носят дискомфорт в устната кухина, така че е по-добре да се консултирате със зъболекар. Той най-вероятно ще препоръча спрей, който е безвреден по време на бременност..

Пародонтоза или пулпит

Пулпитът е пряко следствие от напреднал кариес, което води до възпаление на нервите, а пародонтитът е възпалителен процес близо до кореновите тъкани. И в двата случая полученото възпаление трябва да се лекува с използване на анестезия и рентгенова снимка. Вярно е, че съвременните устройства имат лъчение с ниска мощност, което позволява лечение практически без вреда. В такива случаи е по-добре да се свържете с платени дентални клиники или поликлиники, където има модерно оборудване и консумативи.

Могат ли да се правят рентгенови лъчи и вадене на зъби в началото на бременността?

Бременността е толкова решаващ период за жената, че всяко заболяване предизвиква страх у тях. Те не искат да ходят на лекари, страхувайки се, че лечението ще навреди на детето. Какво да направите, ако зъб боли и болката стане нетърпима? Не може да има две мнения: само зъболекар може да вземе решение за лечение. Ако се налага диагностика, на жената се предлага рентгенова снимка на зъба. Според експерти е нежелателно това да се прави през първите три месеца от бременността. Но по преценка на лекаря, в изключителни случаи, които включват остър зъбобол по време на бременност, е възможно да се направи рентгенова снимка при индикатори с ниска мощност, като се използва оловно одеяло.

Рентгенова снимка на зъбите

Извършването на рентгенова снимка на зъб при бременни жени в ранните етапи за тяхната безопасност изисква спазване на редица условия, а именно:

 • тялото на жената е покрито с оловна престилка, която не позволява на рентгеновите лъчи да преминат;
 • рентгеновият лъч трябва да бъде насочен строго към болния зъб;
 • строго е забранено излагането на лъчите на зоните на венците, съседни на болната зона.

Количеството лъчение, получено по време на рентгенова снимка, е сравнима с 2 часа излагане на слънце.

Прилагане на анестезия

Съставът на съвременната анестезия позволява локална анестезия на зъби за бременни жени. Всеки зъболекар-терапевт е добре запознат със специалната анестезия, използвана при лечението. Ето защо има общи насоки за анестезия, които трябва да знаете:

 • използвайте анестетични лекарства, които не оказват вредно влияние върху здравето на нероденото бебе. Необходимо е да уведомите зъболекаря за текущия месец на бременността и общото си здравословно състояние;
 • прилагайте само местна упойка, така че лекарството да не попадне в кръвоносната система;
 • забранено е употребата на лидокаин като упойка за бременни жени, поради факта, че лекарството може да навреди на нормалното развитие на плода: забавя дишането, причинява повишаване на налягането.

Вадене на зъби или протезиране

В трудни случаи зъболекар може да препоръча на бременна жена да премахне болен зъб, ако не може да бъде лекуван или възстановен. Тази процедура не носи никаква опасност за плода. Но човек трябва да бъде предпазлив от хипотермия или прегряване на раната след екстракция на зъба. може да започне възпалителният процес на отворена рана. Следователно заблудата, че ваденето на зъби по време на бременност е противопоказана, е просто заблуда. Подобно на друг - зъбно протезиране.

Съвременната стоматология позволява протезиране на зъби, при условие че няма усложнения или наличие на заболяване при бременна жена.

Какво заплашват зъбите на болната майка

Заплахата от болни зъби на майката за детето й е доста осезаема. Ако бременната жена има лоши зъби, това може да доведе до следните заболявания при детето:

 • Силната болка, причинена от нелекуван зъб, има пряк ефект върху тялото на бременна жена. Това въздействие е пряко свързано с бъдещото състояние на детето. Експертите наричат ​​тази заплаха травмиращ фактор..
 • Инфекциите от болен зъб в тялото на майката влияят негативно на тялото на детето. Това може да причини голямо разнообразие от усложнения при новороденото..
 • По време на зъбобол може да възникне и интоксикация. Това се случва поради поражението на пародонта. Интоксикацията се определя от висока температура, както и от лошо храносмилане, токсикоза. Това може да доведе до хипоксия при плода, а при майката до късна гестоза..
 • Използването на незаконни лекарства при лечение на зъб по време на бременност. Ако лекарите Ви поставят анестетична инжекция и след това Ви предложат да извършите приложение, трябва да попитате кое лекарство ще използват. Бременните жени не трябва да използват тези лекарства:
 • Лидокаинът е лекарство, използвано за анестезия. Последицата от приема на това лекарство е слабост в тялото, причиняваща световъртеж, ниско кръвно налягане.
 • Натриев флуорид - Това лекарство се използва за лечение на кариес. Това лекарство може да причини тахикардия, което може да повлияе отрицателно на развитието на плода..
 • Имудон - лекарство, използвано за лечение на заболявания в устната кухина. Ефектите от това лекарство все още са неизвестни..

Зъбна имплантация по време на бременност

Зъбният имплант е протеза, при която многокомпонентна имплантна структура се вкарва в челюстта и след това се слива с нея. Това е важна операция от естетическа и медицинска гледна точка. Понякога има ситуации, когато е необходима спешна имплантация. В противен случай пациентът рискува здравето си - може да се образува абсцес с по-нататъшно разпадане.

Когато е нежелателно да се прави зъбна имплантация

Лекарите категорично не препоръчват всяка операция през първия триместър на бременността. Това е периодът, когато плодът активно формира жизненоважни органи. Ако в настоящия етап на "ситуацията" токсикозата вече е силно проявена, също е по-добре да се въздържате от ходене на зъболекар. Струва си да се въздържате от протезиране, ако бременната жена се страхува от някакви хирургични операции. Стресът, получен след посещение на зъболекар и лечението приключи, ще се отрази негативно на по-нататъшната бременност.

Възможно ли е да се мисли за протезиране след раждане?

След раждането също не трябва да бързате със зъбната имплантация. Зъбната имплантация може да се извърши 2-3 месеца след раждането (ако здравето позволява). Но лекарите смятат, че е по-добре да отложите манипулациите в стоматологичния кабинет поне за една година. Защото по време на възстановяването на майката, дори след успешна операция на зъбите, могат да се появят усложнения, поради които ще е необходимо отново да се вземат лекарства и да се спре кърменето за известно време.

Видео за лечение на зъбите по време на бременност

Стоматологично лечение по време на бременност

Бременността е важен период в живота на всяка жена. Докато се чака дете, се случват много трансформации с тялото - хормоналният фон се променя, защитните функции намаляват и хроничните патологии се влошават. За да преминат всички 9 месеца безопасно, е необходимо предварително да се подготвите за вълнуващо събитие. Посещението при зъболекар и хигиената на устната кухина е неразделна част от планирането на вашето бебе..

Ако бременността е настъпила и лечението на зъбите и венците не е извършено по-рано, не се притеснявайте. Бъдещата майка трябва да потърси помощ от опитен зъболекар..

Болести на устната кухина

По време на бременност се активират много скрити патологии, носят неудобство на жената и могат да причинят нещастие..

Болести на устната кухина:

 • Кариес. Разкриват се различни стадии на заболяването (начални, средни, дълбоки форми). По време на бременност патологиите се развиват бързо. Само за няколко месеца кариесът от стадия на петна засяга напълно здравите тъкани и разрушава зъба;
 • Усложнение на кариеса - пулпит, пародонтит, периостит;
 • Възпаление на венците - гингивит, пародонтит;
 • Стоматит (вирусен, бактериален, гъбичен);
 • Глосит (десквамативен, форма на Хънтър).

Не минимизирайте риска от заболявания на устната кухина. Много от тях са придружени от висока температура, силно зъбобол и главоболие. Периоститът, усложнен от сепсис, има изключително лоша прогноза. Жените, които не се подлагат на саниране на устната кухина преди бременността, често са изправени пред необходимостта от премахване на зъбите и корените, напълно засегнати от кариес..

Информация за лечението и профилактиката на заболявания на устната кухина можете да намерите във видеото:

Бъдещата майка трябва да разбере, че без едновременно лечение тя застрашава живота и здравето на нероденото си дете.

При регистрация по гинекология консултациите на тесни специалисти са задължителни. Превантивният преглед от зъболекар-терапевт се извършва във всеки триместър на бременността.

На рецепцията лекарят изследва устната кухина, идентифицира заболявания и съставя план за лечение. Медицинска помощ може да бъде получена в безплатна държавна клиника или частна стоматология.

Лечение на патологии на устната кухина

Много бременни жени се страхуват да посетят зъболекар. Бъдещите майки вярват, че лечението ще навреди на здравето на бебето им. Това мнение е погрешно. Опитният зъболекар никога няма да навреди на пациента. Целта на лекаря е да идентифицира и премахне заболявания, да намали броя на усложненията.

Кариесът е най-често срещаното заболяване на устната кухина. Патологията е придружена от увреждане на емайла и дентина, проявява се с грапавост, нарушаване на целостта на тъканите, болезненост и кариес. В началните етапи кариесът не е придружен от неприятни усещания и не предизвиква безпокойство у хората. С развитието на средни и дълбоки лезии, симптомите се увеличават, тежкият зъбобол се превръща в основната причина за отиване на лекар.

Премахването на кариеса в стадия на петна се извършва без използване на бормашина. Процедурите са насочени към възстановяване на баланса на микроелементите и минералите в емайловите тъкани (флуориране). При лечението на начален, среден и дълбок кариес прибягвайте до класическия метод на лечение.

Етапи на работа на лекар:

 1. Визуално, инструментално изследване, определяне на стадия на заболяването.
 2. Хигиенно лечение на зъбите (премахване на мека плака и твърди калцирани отлагания).
 3. Избор на цвят на пълнежния материал с помощта на скалата Vita.
 4. Анестезия (облекчаващи болката се използват по време на бременност, ако е необходимо).
 5. Премахване на засегнатата тъкан.
 6. Антисептично третиране на подготвената кухина.
 7. Поетапно възстановяване на зъбните стени с помощта на пломбиращ материал.
 8. Корекция на пълнежа според захапката. Шлайфане и полиране на зъби.

Ако кариесът засяга не само емайла и дентина, но също така включва нервно-съдовите влакна, разположени вътре в зъба в патологичния процес, се развива пулпит. Патологията се характеризира с масивно разрушаване на зъба, наличие на обемна тъмна кухина, поява на постоянна болка, утежнена през нощта. Лечението на дълбок кариес, пулпит и пародонтоза е сложна процедура. За да се запази зъба, е необходимо да се отстранят остатъците от възпалената и некротична пулпа, да се почистят старателно кухините, да се обработят и запълнят кореновите канали. Терапията се провежда от ендодонтисти. Дентален микроскоп - модерно оборудване, което помага за запазването на зъбите, дори в най-напредналите ситуации.

Вадене на зъби и протезиране по време на бременност

Ваденето на зъби е неприятна, но необходима процедура. Благодарение на съвременните дентални анестетици, манипулацията се извършва с минимално количество болка. Въпреки това много хора не са в състояние да вземат решение за процедурата своевременно. Поради страх мъжете и жените понасят силна болка и се обръщат към зъболекаря за помощ в екстремни случаи.

Много е важно да премахнете проблемните зъби преди бременността. При наличие на източник на инфекция в устната кухина се увеличава рискът от инфекция на плода, увеличава се възможността за спонтанен аборт и преждевременно раждане.

Премахването на зъбите по показания се извършва планирано, през 2-ри триместър на бременността. Ако е невъзможно да се проведе терапевтично лечение и рязко влошаване на здравето, екстирпацията на зъбите се извършва спешно, независимо от периода на раждане на бебето.

Преди хирургическа манипулация лекарят анестезира необходимата област на челюстта, използвайки инфилтрационна или проводна анестезия. След началото на лекарственото действие проблемният зъб се отстранява. В бъдеще, ако е необходимо, лекарят извършва зашиване на повърхността на раната.

Преди процедурата за премахване на зъбите, жената трябва да се подготви психологически. Сълзите, страхът, отчаянието преди предстоящата манипулация могат да причинят повишена контрактилност на мускулната тъкан на матката и да доведат до заплаха от прекъсване на бременността. Положителното отношение, няколко таблетки от валериана и подкрепата на близките ще ви помогнат да преминете достойно и без последствия през неприятен тест..

Показания за отстраняване:

 • наличието на киста върху корените на зъба, развитието на остър периостит;
 • невъзможността за провеждане на лечение на коренови канали с тяхното патологично стесняване, втвърдяване, изкривяване;
 • пълно унищожаване на зъбната тъкан и кореновата система;
 • неправилно отгледани осмици, допринасящи за развитието на повтарящи се възпалителни процеси на меките тъкани.

По време и след екстракция на зъби могат да възникнат усложнения (припадък, алвеолит, кървене, периостит, травма на съседни зъби и меки тъкани, парестезия). Внимателният подбор на хирург и точното изпълнение на неговите препоръки ще помогнат да се избегнат негативни последици..

След приключване на процеса на излекуване на гнездото се консултирайте с ортопедичен зъболекар. Ако се съмнявате в опита на даден лекар, посетете няколко независими специалисти. Бременността не е пряко противопоказание за протезиране на зъбите, но в някои случаи е необходимо да се въздържате от лечение. Причини за отказ за възстановяване на зъби при раждане на бебе: психологически стрес, тесен избор на протезни методи, възможност за повишаване на тонуса на матката, появата на заплаха от спонтанен аборт, преждевременно раждане.

Въпрос отговор

Как се лекува заболяването на венците по време на бременност??

Гингивит и пародонтоза често се диагностицират при бъдещи майки. Симптоми на заболяването: зъбобол, подуване, цианоза, кървене на венците, лош дъх. Пародонталната болест от 2-ри и 3-ти стадий се проявява с подвижност на зъбите, появата на дълбоки венечни джобове, пълни с гнойно съдържание.

Причини за развитие на патологии: промени в хормоналните нива, недостатъчна грижа за устната кухина, недостиг на витамини, токсикоза.

Когато се появят първите признаци на заболяване на венците, трябва да се консултирате със своя зъболекар. Лекарят ще извърши професионално хигиенно почистване на зъбите, ще премахне твърдите и меки микробни плаки, ще предпише използването на лекарства, които премахват възпалителния процес. Не отлагайте посещението при специалист за дълго време. Гингивитът и пародонтозата са огнище на хронична инфекция, което, когато попадне в кръвта, може да повлияе отрицателно на развитието и растежа на бебето.

Възможно ли е да се направи рентгенова снимка на зъб, докато се носи дете?

По време на бременност е необходимо да се сведе до минимум излагането на тялото на рентгенови лъчи. Има обаче ситуации, когато хардуерният преглед е необходимост. Специален дентален визиограф ще ви помогне да определите точна диагноза и няма да навреди на бебето. Процедурата е безопасна, тъй като устройството провежда целенасочен преглед и има минимална доза облъчване..

Могат ли да се лекуват зъбите по време на бременност? Кой е най-безопасният триместър за посещение на зъболекар?

Ако е необходимо, жената може да се консултира с лекар по всяко време по време на бременността. На ранен етап, до 13 седмици от бременността, всички органи и системи са положени, поради което те се въздържат от лечение, ако е възможно. Провеждането на лекарства за период от повече от 30 седмици е нежелателно, тъй като може да доведе до развитие на преждевременно раждане.

Как да лекуваме зъби за бременни жени в ранните етапи?

1 триместър се счита за най-опасния гестационен период. Поради вероятността от негативни ефекти върху тялото на бебето, лекарите не препоръчват използването на много лекарства до 13 седмици от бременността. Вълнението на млада майка по време на престоя на стоматологичен стол може да доведе до тъжни събития: развитие на маточна хипертония и заплаха от спонтанен аборт.

При спешна нужда от стоматологично лечение през 1-ви триместър, лекарят проявява повишено внимание към пациента: той внимателно подбира анестетичното лекарство, следи отблизо благосъстоянието на жената, използва най-безопасните стоматологични материали и препарати.

Възможно ли е по време на бременност да се извършва стоматологично лечение под упойка или с помощта на анестетици?

Медицински манипулации под местна упойка, ако е необходимо, се извършват през всички тримесечия на бременността. Съвременните лекарства надеждно блокират чувствителността към болка, имат локален ефект и не се абсорбират в кръвта.