Ако имате навици, които са вредни за вашето здраве, тогава бебето, което носите, също ще ги има. В това...

Ако имате навици, които са вредни за вашето здраве, тогава бебето, което носите, също ще ги има. В тази статия ще обясним защо трябва да се откажете точно сега..

Алкохолът по време на бременност: безопасен или не?

Чаша вино или влачене на цигара е неразделна част от социалния живот на повечето жени. Но когато сте бременна, каквото и да влагате в тялото си, достига и до вашето бебе. Цигареният дим и алкохолът могат да навредят на здравето на бебето, така че е много важно да промените навиците си..

Разбира се, в идеалния случай трябва да се откажете от лошите навици още преди да започнете да се опитвате да забременеете. Мозъкът и другите органи на бебето започват да се развиват в много ранните етапи на бременността, когато жената все още не знае, че носи бебе. Но дори и да сте вече забременели, имате възможност значително да намалите риска от развитие на патологии при детето си, ако се откажете от лошите навици сега..

Пийте за двама

Когато поднесете чашата си до устните си, уверете се, че е пълна с гроздов сок, а не с вино. Защо? Когато пиете алкохолни напитки, алкохолът преминава през плацентата към нарастващия плод. Тъй като развиващото се бебешко тяло разгражда алкохола много по-бавно от това на възрастния, нивото на алкохол в кръвта на плода може да се повиши много повече от това на майчиното и да остане повишено за по-дълго. Следователно, дори глътка алкохол, която ви се струва абсолютно безобидна, може да повлияе негативно на детето. Увреждането може да бъде много тежко, от умствена изостаналост до развитие на сърдечни дефекти.

Според Американската национална академия на науките 20% от жените, които пият алкохол, продължават да пият алкохол по време на бременност. Една на 29 жени, които знаят, че раждат бебе, съобщава, че продължават да пият алкохол редовно.

И ако само глътка или две?

Устояйте на желанието да отпиете, дори за препечен хляб, тъй като изследванията показват, че понякога, дори в много малки дози, алкохолът може да причини непоправима вреда на детето ви. Неотдавнашно проучване от държавния университет Уейн в Детройт установи, че жените, които консумират само по едно питие седмично по време на бременност, са три пъти по-склонни от тези, които изобщо не пият, да раждат бебета с диагноза с поведенчески проблеми. като агресия и разсеяно внимание. Деца, чиито майки пиеха по-често, но умерено - около чаша вино на ден - понякога имаха по-сериозни психични проблеми. Редица проучвания са установили, че децата, чиито майки са пили алкохол по време на бременност, освен значителни поведенчески проблеми, също имат повишен риск от проблеми с обучението и риск от намаляване на IQ.

Но списъкът на потенциалните проблеми със здравето и развитието на тези деца не свършва дотук. Бременните жени, които често консумират алкохол, могат да имат бебе с алкохолна интоксикация, което е една от най-честите причини за умствена изостаналост, проблеми с централната нервна система, ненормални черти на лицето и сърдечно-съдови заболявания. Дори ако такова дете не е диагностицирано с умствена изостаналост, то все пак може да има значителни проблеми с ученето, паметта, вниманието, говора и слуха, както и сериозни проблеми в поведението..

Изследванията също така показват, че жените, които пият алкохол около три пъти седмично през първия триместър на бременността, са два пъти по-склонни да имат спонтанни аборти..

Вреден ли е кофеинът?

Чудите се дали пиенето на кафе може да навреди на детето ви? По този въпрос експертните мнения се различават. Докато някои проучвания показват, че пиенето на кофеинови напитки увеличава риска от спонтанен аборт, други изследвания показват, че има само малък или никакъв риск от спонтанен аборт от кофеин, ако пиете не повече от чаша кафе на ден..

Въпреки че няма категорични данни за опасностите от консумацията на кофеин, най-мъдрото решение е да премахнете кафените напитки от вашата диета или да намалите консумацията им до 300 ml на ден. Ако пиете чай, имайте предвид, че някои видове тази напитка може да съдържат и кофеин. Също така имайте предвид, че други храни могат да съдържат кофеин, като кола или шоколад, така че прочетете внимателно етикетите..

Съдържание на кофеин в храните

ПродуктРедовно сервиране (ml)Съдържание на кофеин (mg)
Смляно кафе на зърна237 (1 чаша)118 - 179
Разтворимо кафе23776 - 106
Безкофеиново кафе2373 - 5
Черен чай23743 - 50
Зелен чай237тридесет
Незабавен чай237петнадесет
Кола355 (1 кутия)36 - 46
Диетична кола35539 - 50
Шоколадово мляко2378
Горещ шоколад (торбичка)237пет
Млечен шоколад28 гр7
Шоколадови изделия на фурна28 гр25 - 58

Как тютюнопушенето влияе върху плода?

Знаете, че тютюнопушенето е вредно за вашето здраве и също така влияе отрицателно върху развитието на растящото бебе. Всъщност пушенето удвоява риска от бебе с поднормено тегло. Детето с поднормено тегло има повишен шанс да развие здравословни проблеми и такива деца умират по-често от деца с нормално тегло. Добрата новина е, че дори да се откажете от пушенето в средата на бременността, рискът от бебе с поднормено тегло изчезва. Дори отказването от този лош навик по-късно ще допринесе за увеличаване на теглото на детето ви..

Изследване на университета Case Western Reserve в Кливланд установи, че жените, които са се отказали от пушенето в рамките на 32 гестационна седмица, са намалили риска от бебе с поднормено тегло до нива, които имат непушачите..

Пушачите също са изправени пред повишен риск от извънматочна бременност (когато плодът се имплантира извън матката, обикновено във фалопиевата тръба) и плацентарни усложнения. Плацентата се наблюдава при жени, които пушат два пъти по-често, отколкото при тези, които не пушат. Освен това пушачите имат повишен риск от изтичане на околоплодна течност преди началото на раждането. Ако мембраните се спукат преди 37 седмици, тогава бебето може да се роди преждевременно.

Освен това бебетата на жените, които пушат, могат да се сблъскат с проблеми след раждането. Експертите казват, че децата, чиито майки са пушили по време на бременност, изпитват симптоми на отнемане (като тревожност, тъга или трудности при успокояването), както и децата на майки, употребявали наркотици. Пушенето може също да увеличи риска от различни вродени дефекти, включително цепнатина на устните, цепнатина на небцето и стъпала. Най-страшното обаче е, че учените вярват, че бебетата, чиито майки са пушили по време на бременност, са по-склонни да умрат от синдром на внезапна детска смърт..

Защо не можете да пушите след като бебето вече е родено?

Също така е много важно да се въздържате от този нездравословен навик след раждането на вашето бебе. Бебетата, които вдишват цигарен дим, са по-склонни от други деца да страдат от дихателни проблеми, астма и ушни инфекции. Бебетата на майките, които пушат, са по-склонни да бъдат хоспитализирани с пневмония, отколкото децата на майките, които не пушат. Разбира се, никой не казва, че ще пушите върху детето, ако пушите, но миризмата на дим ще остане върху косата, ръцете, дрехите ви и детето ще го вдиша при контакт с вас..

Как да се откажем от лошите навици

Помислете за бебето си, преди да изпиете друга чаша вино или да изпушите цигара. Може би сега здравето на вашето бебе е най-силната мотивация за вас. Опитайте се да не мислите за цигари и напитки, разсейвайте се от натрапчивите мисли, правете нещо приятно, което изисква пълна концентрация. Откажете да бъдете в компанията на хора, които пушат, или поне ги помолете да се въздържат от навика си във ваше присъствие. Предизвикайте себе си: съгласете се със себе си, че няма да пушите поне една седмица. Вероятно след тази седмица вие самите ще станете неприятно миришещ дим. Помислете какво е по-важно за вас: дете или някаква пръчка за пушене - изборът е очевиден.

Пушенето по време на бременност: мнението на лекарите

Бременността е чудесно време за всяка жена, но тя със сигурност е изправена пред редица забрани. На първо място, това се отнася за пушенето и пиенето на алкохол. Въпреки това някои бъдещи майки си позволяват да правят и двете, вярвайки, че подобни навици няма да донесат много вреда. Позволено ли е пушенето по време на бременност? Нека разберем това.

Пушенето по време на бременност: последици

За съжаление бременната жена с цигара е често срещано явление. Причините за това се наричат ​​различни: някой не може да се откаже, някой не го смята за вреден, но някой е разрешен от лекаря. Бъдещата майка обаче с цигара в ръка изглежда отблъскваща.

Пушенето е вредно. Всеки пушач знае това. Но да се поддадеш на тази зависимост или не, е работа на всеки, защото говорим за здравето на определен човек. С пушенето по време на бременност всичко е малко по-различно, защото майката отрови не само себе си, но и детето, което е в утробата си.

Разбира се, правилният начин е да се откажете от лошия навик много преди зачеването или най-много няколко месеца. Това не винаги е възможно, така че бъдещата майка трябва да се откаже от пушенето веднага след потвърждаване на интересна позиция: това минимизира рисковете от развитие на фетални малформации.

Пушенето е най-опасно през първия триместър на бременността, когато бебето току-що се формира: може да настъпи спонтанен аборт, смърт на плода или други патологии. През втория и третия триместър плацентата предпазва бебето, но това не означава, че пушенето по време на бременност не му вреди. Следователно не трябва да се поддавате на пристрастяването през всичките 9 месеца..

Детето на жена, пушила по време на бременност, може да се развие:

 • Хипоксия.

Поради цигарения дим плодът нарушава кръвообращението и развива кислороден глад. Това е изпълнено със сериозни последици и особено с хипоксия по време на раждане, което често води до нарушено умствено развитие..

 • Левкемия.

Никотинът засяга кръвните клетки: здравите се заменят с болни или те не могат да се развият напълно. В резултат на това малко дете може да получи рак на кръвта..

 • Нарушение на психичното развитие.

Доказано е, че пушенето води до всякакви неврологични проблеми.

 • Нарушено умствено развитие.

Децата на майка, която пуши, често страдат от забавено развитие на речта, неспособност да се концентрира, не могат ясно да изразяват мисли, да изостават от връстниците си.

 • Респираторни заболявания.

Бебетата, чиито майки са злоупотребявали с никотин по време на бременност, често страдат от астма, бронхит и пневмония..

Също така, поради тютюнопушенето, съществува риск от отхвърляне или разкъсване на плацентата, преждевременно раждане, кървене по време на раждане, недостиг на хранителни вещества в бебето и други проблеми.

По този начин става ясно, че пушенето на майка във всеки случай е вредно за нея и бебето. Дори детето да се роди здраво, последиците от лошия навик могат да се появят по-късно..

Лекарите отбелязват, че децата, чиито майки са пушили през цялата бременност, се раждат с усещане за отнемане на никотина, защото са свикнали да получават определена доза всеки ден. Само си представете, че малък човек страда, без да има време наистина да види този свят...

Някои лекари позволяват на пациентите си да пушат, като твърдят, че рязкото оттегляне от никотина ще навреди на плода повече от умереното пушене. Мнозина обаче смятат това становище за погрешно, тъй като развитието на дете в никотинова среда не може да се нарече полезно..

Изводът е очевиден: пушенето по време на бременност е неприемливо. Затова внимавайте този навик да не пречи на нормалното развитие на детето..

Вижте също: Пушенето: вреда за здравето

Пушенето по време на бременност: как да се откажете

И така, вие знаете, че сте бременна, но продължавате да пушите. Това е познато на много жени. Някои са сигурни, че веднага след като разберат за бременността, желанието за отравяне с никотин веднага ще изчезне, но това не винаги е така. В резултат на това бременната жена продължава да пуши, докато страда от разкаяние и намира много причини да не се замесва с лош навик.

Снимка: Дмитрий Кучер

Понякога се случва и бъдещата майка да премине към електронни цигари или наргиле. Разбира се, това не може да се нарече пълно спиране на тютюнопушенето и по-полезен вариант, тъй като всички източници на дим се считат за вредни. Въпреки че електронната цигара с течност без никотин е по-добра от обикновената цигара. Но все пак е по-добре да се избягват подобни методи: не е известно как те ще повлияят на детето..

Но все пак как да откажа пушенето за бременна жена? Има няколко опции:

 • Психологическо въздействие.

Ако нямате силно желание за никотин, можете да се опитате да се успокоите. Представете си как детето се задушава с всяко вдишване, каква травма му нанасяте.

Прочетете за опасностите от тютюнопушенето за бебето, гледайте видеото - може би желанието да отровите детето ще изчезне от само себе си. Можете също така да препоръчате на бременните жени да четат специални книги, които ги мотивират да откажат цигарите..

Друг реален начин е да посетите психолог. Той може да намери правилния начин за вас да ви помогне да се откажете от пушенето..

 • Дайте си три седмици.

Ако е трудно да се откажете рязко от пушенето, дайте си три седмици да направите това. През първата седмица намалете наполовина броя на изпушените цигари. През втората седмица пушете през ден или пушете частично цигара: направете само няколко вдишвания. През третата седмица си позволявайте да пушите само по време на стрес или когато усетите признаците на никотинов глад.

Повечето момичета отбелязват, че този метод работи, тъй като след три седмици тялото се възстановява и жаждата за никотин намалява и след това изчезва напълно.

 • Използвайте заместители на цигари.

Някои препоръчват бременните жени да заменят цигарите с никотинови пластири или дъвки. Този метод също работи, но е необходимо да се вземат предвид всички рискове и да се консултирате с лекар..

 • Променете ритуалите.

Опитайте се да отидете на места за непушачи, да се занимавате с йога или плуване и да планирате деня си така, че да няма време за пушене. Избягвайте обичайните цигарени ритуали (например, докато приемате сутрешно кафе), не ходете на места, където преди сте пушили.

 • Използвайте нетрадиционни методи.

Те казват, че акупунктурата, практиката на Аюрведа и акупресурата помагат да се откаже цигарите. Ако искате да изпробвате тези методи, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, тъй като не всички от тях са разрешени по време на бременност..

Важно е решението за отказване от тютюнопушенето да бъде твърдо и окончателно. Привлечете подкрепата на съпруга и семейството си, съберете волята си в юмрук и се сбогувайте със зависимостта. Не е ли по-ценно здравето на едно дете от кутия цигари?

Пушенето, чиято вреда е неоспорима, винаги е лошо, но напълно неприемливо по време на бременност. Затова ви съветваме да се погрижите за здравето на бебето предварително и ако не се получи, спрете никотина възможно най-скоро..

Внимание! Материалът е само за информационни цели. Не трябва да прибягвате до методите, описани в него, без първо да се консултирате с Вашия лекар.

Автор: кандидат на медицинските науки Анна Ивановна Тихомирова

Рецензент: кандидат на медицинските науки, професор Иван Георгиевич Максаков

Алкохол и тютюнопушене по време на бременност

Решението за бебе е важен и решаващ момент. Случва се новината за бременността да изненада една жена. Това обикновено се случва при непланирано зачеване. Сред хората, склонни към алкохолна и никотинова зависимост, се отбелязва значителен процент от жените. Тези, които се оказват в интересна позиция, попадат в специална рискова зона.

Ефекти на алкохола върху здравето на майката и детето

Лекарите недвусмислено отбелязват вредното въздействие на алкохола върху здравето на нероденото бебе и майка. Не всички обаче се опитват да следват съветите на лекарите. Напразно, разбира се, защото бъдещето на детето до голяма степен зависи от родителите. Алкохолът, който се приема по време на бременност, има разрушителен ефект върху здравето на бебето.

Отбелязва се, че редовната употреба на алкохол води до изключително негативни последици както за майката, така и за детето. За майката това е риск:

 • Появата на спонтанен аборт;
 • Раждането на недоразвито бебе;
 • Раждането на мъртво дете;
 • Поява на хронични заболявания.

За детето алкохолът е разрушителен. Има такова нещо като "фетален алкохолен синдром", при който се ражда дете със значителни отклонения в психофизическото развитие. Причината е пиенето на алкохол от жената преди и по време на бременността.

Феталният алкохолен синдром е ужасно явление, което съчетава физически и психически дефекти, които се появяват от първите моменти на появата на дете и остават за цял живот.

 • Мозъчни аномалии: умствена изостаналост, нарушено поведение и интелигентност;
 • Дефицит на височина и тегло: ниско тегло, диспропорция на тялото и деформация на неговите части;
 • Специфична структура на лицето и черепа: къси и тесни очи, широк плосък мост на носа, цепнатина на небцето - цепка на устната или цепнатина на небцето, увреждане на челюстите;
 • Аномалии на ставите, външните полови органи, вродени сърдечни дефекти.

Децата с алкохолен синдром изостават по ръст и тегло, имат проблеми със слуха и зрението, учат дори по-зле неща, контролират поведението си по-зле, могат да извършват асоциални действия и да нарушават закона. И най-важното е, че те ще се нуждаят от специални грижи и медицинска подкрепа през целия си живот. Феталният алкохолен синдром е нарушение през целия живот, което не изчезва с възрастта. Той обаче може да бъде предотвратен чрез пълно въздържане от алкохол по време на бременност или дори по-добре - изобщо да се отървете от този лош навик. Погрижете се за децата си.

Вредата от никотина за бъдещите майки и деца

Никотинът също има опасен ефект върху здравето на бъдещите майки и деца. Бременните пушачи излагат на риск бронхит, белодробен емфизем, не само себе си, но и бебето си, тъй като организмите на майката и ембриона са едно цяло.

Недостигът на кислород, който се появява при пушене на бременна жена, влияе негативно върху формирането на тялото на бебето. Пушенето през първия триместър на бременността води до промени в плацентата, намаляване на теглото на плода. Жените, които пушат, са 2 пъти по-склонни да развият инфаркти и инсулти. Тютюнът е рисков фактор за артериална хипертония, атеросклероза.

Цигарите, пушени от бъдещи майки, имат опасни последици за техните бебета. Децата на пушачите често се раждат недоносени, физически и психически неразвити, с много патологии. При бебета на възраст под 1 година епизодите на внезапна детска смърт са чести. Малките "пушачи" плачат без причина, капризни са. В училищата децата на жени, които пушат, нямат време за програмата, учат зле. Те често влизат в конфликт със своите връстници или, напротив, те са затворени и не могат да общуват. Въпреки че много жени разбират съществуващите рискове, те не могат да преодолеят зависимостите поради липса на воля..

Начини да се отървете от лошите навици по време на бременност

Ако съпрузите решат да имат дете, на първо място, трябва да се отървете от зависимостите. Идеалният вариант е да спрете пушенето, пиенето и употребата на наркотици, преди да планирате бременност. Е, ако се случи така, че една жена забременее случайно и искате да напуснете детето, трябва да се настроите за правилен и здравословен начин на живот.

Не всеки може да се справи сам с лошите навици. Това изисква огромна воля и желание. По-често бъдещите майки се обръщат към психолози и други специалисти в тази област. Дори наблюдаващият гинеколог е в състояние морално да подкрепи и посъветва нещо в тази ситуация..

В допълнение към посещението на лекари има и други методи за спиране на зависимостите. Цигарите могат да бъдат заменени с чести разходки на чист въздух, настолни игри, четене на книги, гледане на интересни програми, решаване на кръстословици. Промяна на обкръжението, комуникация с приятни хора също ще помогне да се настроите към здравословен начин на живот..

Ситуацията с алкохола и наркотиците е, разбира се, по-сложна. Ако навиците са се формирали отдавна, едва ли ще можете сами да ги изоставите. Нуждаете се от помощ от специалист. Във всеки регион и дори в малките градове има центрове за предоставяне на такава подкрепа. Не се срамувайте да кажете на Вашия лекар за проблемите си. Здравето на нероденото бебе е по-важно. И това зависи от вас и времето, в което сте взели решение.

Децата са нашето бъдеще. Каква основа полагаме, тогава в крайна сметка ще получим. Не карайте невинните деца да страдат и страдат. Погрижете се за бъдещето и изградете ключа към здравословния живот в началото на бременността си. Погрижете се за децата, не ги тровете с никотин и алкохол.

Внимание! Използването на каквито и да е лекарства и хранителни добавки, както и използването на каквито и да е терапевтични техники, е възможно само с разрешение на лекар.

prostitutka_ket

Екатерина Безимянная. Цветен живот. Връзки и зависимости

Вчера с моята приятелка леко отпразнувахме нейното домакинство и пихме малко вино.
Ние не говорим за алкохол, просто през деня бяхме много уморени от преместването, а вечер решиха, че да вземат малко fragolinchik до сандвичи с колбаси - самият Бог заповяда.
Приятелката е бременна в 7-ия месец, също е пила. Около две чаши.
И пушихме с нея на балкона няколко пъти.
Ритке е на 32, второ дете. Първият вече е десет.

Когато седяхме, казвам, Рита, пиеш ли алкохол? И го показвам на корема. Риторичен въпрос, чаша в ръка.
Тя ми каза: ох, кого да слушам от моите момичета, които са забременяли - още повече, че в живота всичко е като един пушач - и по време на бременност те пляскат - и отрязват!
Това казват всички! Но знаеш. Дори аз не вярвам на техните отговори.

Да, казва той, не бутилка вино, както преди, и не защото през уикенда, но така, много умерено и леко, ако се празнува нещо.
И с цигарите като цяло. От два до четири месеца, добре, както разбрах, напуснах. (. Свиване)

Последни публикации от този вестник

Мръсно

Събуждам се сутрин, гледам си апартамента. Не съм бил вкъщи от няколко дни. Отидох до банята. Огледах се. И в главата ми мисълта е: не,...

Относно Antisex Granny, китайски садист и играчки за момичета

Денят беше богат на събития. Днес хората влязоха в секс магазина. Затова сега ще ви разкажа за вчерашния. Вчера ги имах - помежду си...

Здравейте от секс магазина!

Не казах, помислих да изчакам малко, но добре. Намерих работа в секс магазин. Жив. Това се случи още преди карантината, но тогава успях...

Първоначални данни

Искам да говорим. Наскоро гледах видео, не наше. Нарича се $ 100 Privileged Race. Там домакинът събра хора...

Благодаря ти, че не си моя

Вчера имах толкова интересни гости. Бившата съпруга на момче, което някога съм обичал. Преди много време. Всички бяхме на 18-19 години, втората година. И…

Живот в бяло

Печати, здравей) О, имам няколко много интересни писма там, включително продължението на това, където мъжът винаги си тръгва (прекрасно продължение,...

Бременните жени пушат напитки

Разбрах, че е бременна в 7 седмица. Спрях веднага да пуша. Но през първите седем седмици пуших по една опаковка и половина на ден. Консултирах се с лекари, някои казват, че има много голям шанс детето да има отклонения от нормата, други казват, че е добре - основното е да не се пуши след първия триместър.
За мен този въпрос е много важен, тъй като съпругът ми казва, че е необходимо да се прекъсне бременността поради факта, че пуших през първите 7 седмици. Наистина искам това дете, но не искам да му съсипвам живота, ако заради пушенето ми през първите седмици детето може да се роди изостанало..
Какво съветвате? Трябва ли да прекъсна бременността или просто да се опитам да продължа да давам всичко възможно със здравословна храна и чист въздух?

Между другото, това е втората бременност. Първият също беше планиран за бебето на 2 години. По време на първата бременност тя е водила абсолютно здравословен начин на живот и бебето е просто чудо (ъ-ъ-ъ-ъ). Започна да пуши преди половин година..
Прочетох темата в архивите за тютюнопушенето по време на бременност, но за съжаление няма отговор на въпроса ми...

Тук казват, че самият факт на рязко хвърляне е вреден. въпреки че вярвам, че вие ​​самите трябва да се чувствате.. ако не чувствате дискомфорт, тогава бебето едва ли ще го почувства! така че не се притеснявайте.

shl. просто не си хвърляйте чехлите - пуших до последно.. Имах контракции и си пушех нервите на прозореца! Знам, това не е правилно.. Не съветвам никого да повтаря моите подвизи.. бебето ми е здраво!

двама от приятелите ми дори не се замислят да откажат цигарите по време на бременност, а напротив, увеличиха броя на цигарите, без тях казват, че се чувстват много зле. така че децата им са по-здрави от моите непушачи, те се разболяват по-рядко от моите. в едно дете от една година и половина говори изречения, а моето на 2 едва започва да повтаря сричка.

ИМХО. няма нужда от аборт. Много хора пушат и не спират цялата бременност.

Как тютюнопушенето по време на бременност влияе върху развитието на плода и какво ще се случи с бебето след раждането, ако майката пуши?

Според статистиката на Министерството на здравеопазването 20% от бъдещите майки пушат и едва една пета от тях се отказват от този лош навик, след като са научили за своето положение. Предвид тъжната статистика учените активно изучават ефектите от тютюнопушенето върху бременността и развитието на плода..

Забелязано е, че за жена, която пуши, носенето на дете се превръща в предизвикателство, тъй като те понасят огромно натоварване върху сърдечно-съдовата система. Повишената токсикоза, слабост, задух и световъртеж са последиците от пристрастяването към никотина по време на бременност. Всяка изпушена цигара има отрицателно въздействие както върху майката, така и върху нейното неродено дете..

От статията ще научите

Как лошият навик на майката влияе върху развитието на плода?

Поради тютюневата зависимост балансът на пролактин и прогестерон в тялото на майката се нарушава, което засяга плацентарната тъкан. Той става по-тънък, масата намалява, в него се извършват ултраструктурни промени. Токсините увреждат бариерата си, ограничавайки приема на хранителни вещества.

Детето изпитва хиповитаминоза, недостиг на фолиева киселина. Ембрионът е най-уязвим в началото на бременността, така че гинеколозите препоръчват да се откажат от пушенето преди зачеването.

Пушенето през втория и третия триместър забавя образуването на важни телесни системи. Мозъкът, черният дроб, бъбреците са органи, бавното развитие на които лекарите регистрират при дете. Има недохранване, когато характеристиките на развитието на плода не отговарят напълно на фазата на бременността.

Тези снимки се правят с ултразвуков скенер. Горната част е снимка на детето на пушаща жена. Виждате колко често докосва лицето си, за разлика от непушащото дете. Проучванията показват, че колкото по-голямо става детето, толкова по-малко докосва лицето, това показва успешното формиране на централната нервна система и развитието като цяло..

Вредното въздействие на цигарите върху бременността през последния триместър увеличава риска от късна токсикоза (гестоза). Това усложнение може да доведе до смъртта както на самата жена, така и на нейното дете..

Плацентата предпазва ли плода от въздействието на никотина, ако бременна жена пуши??

Развитието на плода се случва благодарение на плацентата, която е хранителна среда за него. Плацентата на жена, която пуши, не предотвратява проникването на токсични вещества от тютюнев дим, никотин, канцерогенен катран, въглероден оксид, радиоактивни елементи, проникващи в кръвта на бебето.

Концентрацията на никотин в тъканите на ембриона е 1,5 пъти по-висока от тази на жената, която го носи. Пушенето на майка за човешкото тяло, което се развива вътре в нея, е постоянна интоксикация.

Засяга ли сърдечната честота на плода, ако жената пуши по време на бременност??

Под въздействието на тютюневия дим надбъбречните жлези произвеждат катехоламини, които имат вазоконстрикторно действие. Съответно притокът на кръв към плацентата намалява рязко и рискът от тромбоза се увеличава. Циркулацията е нарушена, тъй като въглеродният оксид реагира с хемоглобина, образувайки карбоксихемоглобин.

Съединението не понася кислород, в резултат на което се образува вътрематочна хипоксия, към която мозъкът, бъбреците и сърцето са особено чувствителни. Нарушаването на маточно-плацентарния кръвен поток продължава 30 минути след изпушване на цигара.

Подобно състояние води до болезнени крампи: бебето се държи неспокойно, бута. Като компенсаторен механизъм за липса на кислород, сърцето му започва да бие по-бързо. Ако майката пуши редовно, се развива патологична тахикардия.

Също така си струва да се знае, че пушенето преди бременност също може да повлияе негативно на здравето на вашето бебе. И ако не можете да се откажете и да злоупотребите с алкохол, тогава рисковете се увеличават още повече (прочетете повече).

Въздействие на тютюнопушенето върху детската смъртност

Само 5 цигари на ден могат да доведат до смърт на дете поради разкъсване или отлепване на плацентата. Без навременна медицинска намеса, спонтанен аборт или вътрематочна фетална смърт е вероятно до 28 гестационна седмица. В допълнение към спонтанните аборти, мъртвородените заплашват майките, които пушат. Разпространението на преждевременните раждания сред майките, които пушат, е над 20%, а недоносените бебета имат сериозни здравословни проблеми.

В по-късните етапи причината е плацентата превия, когато феталната мембрана не може да задържи бебето в себе си. Ранното начало на раждането е пряко свързано с броя на цигарите, които жената пуши всеки ден..

Малък син или дъщеря на жена, която пуши по време на бременност, има 3 пъти по-висок риск от синдром на внезапна смърт. Проявява се чрез спонтанна смърт на новородено в сън, а по време на аутопсията експертът трудно открива причината за смъртта.

Децата на зависими от тютюн родители се раждат слаби, болни, с признаци на никотинов глад (безсъние, плач, нервност, дихателна недостатъчност). В резултат на това те често умират преди да навършат 1 година.

Какво ще се случи с детето, ако майката не си тръгне? Потенциални бъдещи последици

Тютюнопушенето през всеки триместър на бременността заплашва бъдещото дете с усложнения.

При кърмачета се наблюдават вродени заболявания:

 • сърдечно-съдова система (клапни дефекти, сърдечни стени, белодробна атрезия);
 • дихателната система (астма, недоразвитие на белите дробове, стесняване на бронхите);
 • стомашно-чревен тракт (инфекция на хранопровода, ректума);
 • гениталии (вагинална атрезия при момичета, намаляване на размера на тестисите в сравнение с нормата при момчетата);
 • опорно-двигателния апарат (отсъствие или необичаен размер на крайниците, плоскостъпие);
 • страбизъм;
 • алергии.

Пристрастяването към никотина влияе върху външния вид на новородените. Те се различават по специфични черти на лицето:

 • тънки устни;
 • „Рибена уста“;
 • мост с широк нос;
 • един вид граница на растежа на косата;
 • диспластични уши.

Пушенето на майката на 6-8 гестационна седмица води до краниофациални аномалии като цепнатина на небцето (цепнатина на небцето) и цепнатина на устната (разкъсване на средната част на небцето). В бъдеще тези деца често страдат от болки в гърлото, грип и други инфекциозни заболявания поради намален имунитет..

Детето на майка, която пуши, има по-нисък коефициент на интелигентност от своите връстници. Ученето му е по-трудно, трудно се концентрира, изразява мислите си. За такова дете не е лесно да се справи със социалната адаптация и подготовката за училище, защото неговата агресивност е повишена, а когнитивните му способности намалени..

Често се наблюдават нарушения на психичното развитие, асоциално поведение. И накрая, тази категория хора са по-склонни да изпадат в никотинова зависимост в зряла възраст, както техните родители.

Как този навик влияе върху синдрома на феталния тютюн и какъв е той?

Наборът от симптоми при новородени, чиято майка има никотинова зависимост, се нарича фетален синдром на тютюна от лекарите. Детето има недостиг на хранителни вещества и кислород, излишък от карбоксихемоглобин и никотин.

Децата се раждат с недостатъчен растеж и тегло под 2,5 кг, бавно наддават по тези параметри, страдат от белодробни патологии, умствена изостаналост. Лекарите им предписват интензивна терапия, така че да получават необходимите вещества с лекарства, които им липсват вътреутробно.

Как пасивното пушене вреди на бъдещата майка?

По-рано говорихме подробно за пасивното пушене за бременни жени. Само напомняме накратко, че е опасно за майката и потомството, защото увеличава риска от развитие на аномалии и вродени аномалии на плода. Неговата вреда се увеличава пропорционално на времето, през което бъдещата майка вдишва втора ръка тютюнев дим в непроветрявано помещение.

За 1 час вторичен дим в кръвта попада същото количество токсични вещества, както при пушене на няколко цигари. На бъдещите майки се препоръчва да избягват компанията на пушачи и опушени стаи. Ако бащата на детето е пушач, той трябва напълно да се откаже от зависимостта или поне да не пуши в присъствието на другата половина.

Прочетете още повече полезна информация за опасностите от тютюнопушенето в нашия раздел.

Полезно видео

За повече информация относно ефектите от тютюнопушенето върху развитието на плода, вижте по-долу:

Заключение

По този начин никотиновата зависимост на майката води до хипоксия, хиповитаминоза, патологична тахикардия на нероденото дете. Пушенето драстично увеличава риска от спонтанни аборти, кървене от матката, смърт на плода и мъртво раждане. Децата се раждат малки и страдат от нарушаване на редица органи.

Когато планира да забременее, жената, която пуши, трябва да се прости с пристрастяването си предварително, тъй като токсичните вещества могат да се отделят от тялото в рамките на една година. Отказът от активно и пасивно пушене на всеки етап от бременността обаче има положителен ефект върху развитието на плода..

Ефекти от тютюнопушенето и алкохола върху бременността

Често новината за настъпила бременност изненадва жената. Тя прекрасно разбира, че ще трябва да преразгледа целия си начин на живот: да се храни само с естествени и здравословни храни, да бъде повече на открито, да прави специални упражнения и да се откаже от лошите навици. Най-често това е последната точка, която се превръща в сериозен тест. За мнозина е много трудно да се откажат от зависимостите, да спрат да пият алкохол и да откажат цигарите.

Ако по-рано жената можеше да се утеши с факта, че е отговорна само за живота си, сега това оправдание не се вписва. От момента на раждането на нов живот, бъдещата майка е изцяло отговорна за правилното развитие на плода, за здравето на детето си в бъдеще. След като забременее, жената трябва да осъзнае с какво е изпълнено пушенето в нейното състояние, как влияе върху развитието на плода, благосъстоянието и по време на бременност. Необходимо е да се изключи никотинът и алкохолът от употребата при планиране на бременност.

Последиците от тютюнопушенето

За съжаление, голям брой жени, дори след като научат за бременността си, не могат да се откажат от този навик. Те не са в състояние да преценят трезво опасностите от тютюнопушенето по време на бременност, каква вреда причиняват на здравето на нероденото им бебе..

Възможни патологии, причинени от пушенето на бременна жена:

 1. Спонтанни аборти. Броят на спонтанните аборти сред заклетите пушачи е два пъти повече от спонтанните аборти сред непушачите. Дозата никотин и други токсични вещества, получени от бебето, е прекомерна за неговата малка маса. Дори няколко впръсквания причиняват непоправима вреда на здравето му..
 2. Детска смъртност. Според Световната здравна организация почти една трета от тези бебета имат сериозни увреждания, често несъвместими с живота. Много от тях умират през първата седмица след раждането..
 3. Синдром на внезапна смърт. Такъв е случаят, когато бебето спира да диша по време на сън. Внезапната смърт е причинена от патологии на нервната система на бебето. Най-често тези отклонения възникват поради тютюнопушене по време на бременност, както активно, така и пасивно.
 4. Забавено развитие. Бебетата изостават в развитието си, имат по-малък ръст и тегло. Това изоставане е приблизително две седмици. Това е много важно за новородено. Всички сили на детското тяло се хвърлят в увеличаване на телесното тегло, възможно е изоставане във физическото и психическото развитие.
 5. Плацента превия. Това е сериозна патология, която може да провокира спонтанен аборт в началото на бременността или ранното начало на раждането в бъдеще. При отлепване на плацентата бебето може да умре вътреутробно.
 6. Последиците от тютюнопушенето по време на бременност могат да доведат до преждевременно отлепване на плацентата. Може да възникне на всеки етап, необходима е спешна медицинска помощ, детето развива тежка хипоксия.
 7. Пушенето в края на бременността може да причини преждевременно увреждане на целостта на околоплодните води. В този случай водата се излива, детето трябва да се роди в рамките на няколко часа, независимо от гестационната възраст. Ако периодът на бременността е повече от 38 седмици, обикновено всичко завършва добре. В случай на преждевременна бременност е възможна смърт на плода или раждане на бебе със сериозни здравословни проблеми.
 8. Пушенето по време на бременност може да повлияе на репродуктивната функция на бебето, може да остане безплодно.

В ранните етапи

Пушенето по време на ранна бременност може да има много сериозни последици за бебето и често е невъзможно да се обърне. През първия триместър на бременността се полагат всички органи и системи на малкото човече. От две слети клетки възниква съвсем нов организъм, ДНК контролира това, следи за коректността на всички операции. Пушенето в началото на бременността може да наруши този код, развитието ще се обърка със сериозни отклонения. С всяко вдишване никотинът засяга плацентарните съдове, причинявайки им спазъм. В същото време развиващият се плод изпитва кислороден глад. Последиците от това могат да бъдат както физически, така и психологически отклонения. Някои от тях могат да придружават човек през целия му живот..

По-късна дата

Ако бременна жена не е спряла да пуши, пушенето в края на бременността продължава да вреди както на себе си, така и на бебето. Има голяма вероятност от спонтанен аборт, тъй като тютюнопушенето ще повлияе на състоянието на плацентата. По време на нормална бременност, съзряването и стареенето на плацентата настъпва постепенно. Когато никотинът и токсичният катран попаднат в тялото, този процес се ускорява. Процентното стареене настъпва преди време, доставката на хранителни вещества и кислород за плода става недостатъчна. Това може да провокира вътрематочна смърт на бебето, спонтанен аборт.

Пушачите трябва да помнят, че бременността е сериозна тежест за тялото. Всеки лекар, попитан как пушенето влияе на бременността, ще отговори отрицателно. Пушачите имат по-изразено подуване, по-често се образуват кръвни съсиреци и кръвното налягане се повишава. Всичко това може да доведе до развитие на прееклампсия, сериозно и опасно състояние, което изисква незабавна медицинска помощ..

Втора ръка дим

Това е името, дадено на вдишването на тютюнев дим от непушачи. Такова тютюнопушене се нарича още принудително, неволно, човек абсорбира токсични вещества, докато е до пушачите. Димът, който вдишва пасивният пушач, съдържа никотин, въглероден окис, всички вредни катрани. Пасивното пушене по време на бременност води до факта, че всички вредни вещества достигат до бебето през плацентата. Развиващият се плод е много уязвим към въздействието на токсините. Той има изключително ниско тегло и неразвити отбранителни механизми.

Вдишването на дим причинява вазоконстрикция на матката и плацентата и доставката на кислород към плода се нарушава. Когато никотинът попадне в организма, абсорбцията на витамини В, С и фолиева киселина намалява, плодът не получава необходимото количество. Поради това метаболизмът на бебето се нарушава, протеините се абсорбират слабо и имунитетът намалява. Токсичните вещества, съдържащи се в тютюневия дим, могат да доведат до генетични дефекти. Всички около вас трябва да се погрижат бременната жена да не вдишва токсични изпарения от тютюн.

Прием на алкохол

Хиляди статии отразяват въздействието на алкохола върху бременността. Но все още има жени, които са убедени, че малките дози алкохол няма да им навредят. Лекарите са доказали, че няма безопасна доза; във всеки случай алкохолът влиза в тялото на бебето. Преди бременната жена да иска да пие, трябва да помислите каква вреда ще причини алкохолът на нероденото бебе, дали ще го остави осакатен. Няма разлика между алкохолните напитки. Както силните, така и слабоалкохолните напитки са еднакво опасни за плода..

Често възниква ситуация, че жената е приемала алкохол през първите седмици на бременността, без да знае за новото си състояние. Всъщност е възможно да сме сигурни в зачеването, което е настъпило само 2-4 седмици след това. Първите дни след оплождането, докато ембрионът се фиксира, алкохолът не е много опасен, той може само да провокира спонтанен аборт. Най-често жената дори не знае за това, сигурна е, че е дошла обикновена менструация. Разбира се, не говорим за прекомерни дози алкохол..

Веднага след като ембрионът се прикрепи към матката и започне да се храни през плацентата, алкохолът трябва да бъде изключен от вашата диета. Алкохолът е особено опасен в началото на бременността, когато са положени всички органи и системи на тялото на детето.

Следните последствия от пиенето на алкохол могат да настъпят:

 1. Дори лек, но редовен прием на алкохол може да доведе до промени в мозъка на бебето, тези последици не се виждат веднага, ще се сблъскате с тях няколко години след раждането на дете.
 2. Когато алкохолът навлезе в кръвта, черният дроб, кръвоносните съдове и мозъкът страдат.
 3. Ако лекарства, лекарства или никотин са били приемани с алкохол, вредата, причинена на бебето, се увеличава многократно.
 4. При пиещата жена яйцата, които отговарят за генетичното здраве, се унищожават. Когато планирате бременност, препоръчително е да изключите алкохола от живота си за няколко месеца и за предпочитане една година преди възможно зачеване.
 5. Дори при малки дози алкохол има голям риск да имате дете с патологично ниско телесно тегло, отслабен имунитет и изоставане във физическото и психическото развитие. Много често такова бебе има предразположение към алкохолизъм..
 6. Всеки алкохол за бебе е отрова, независимо от неговата сила.

Дори умереното количество алкохол увеличава вероятността от спонтанен аборт. При значителни дози алкохол могат да възникнат сериозни патологии при плода. При хронично пиянство се появява алкохолен синдром, това е цял куп заболявания и патологии.

Прояви на алкохолен синдром:

 • деформация на главата и лицето, като неравности в скулите и челюстите, необичайно къса горна устна, необичайно тесни очни цепки, къс носен мост.
 • нарушение на пропорциите на тялото, което се изразява в наличието на прекалено дълъг торс, извити стави;
 • ниско тегло на плода;
 • отклонения в развитието на отделни части на мозъка, неврологични и психични проблеми са свързани с това;
 • малформации на сърдечно-съдовата система, ставите, гениталиите, както вътрешни, така и външни.

Ако сте пили алкохол в началото на бременността, информирайте Вашия лекар, когато посетите. Гинекологът ще избере витамините, от които се нуждаете, за да сведе до минимум риска. Лекарите са сигурни в едно, колкото по-рано бременната жена се откаже от пушенето и пиенето на алкохол, толкова по-малко вреда ще причини на здравето и здравето на детето си. Най-добре е това да се случи преди бременността, няколко месеца преди планираното зачеване. Освен това по това време можете да използвате специална заместителна терапия, чието използване е нежелателно при носене на бебе..

Най-добре е да изхвърлите цигарите и всичко, на което приличат, веднага щом една жена разбере за бременността си. Ако иска да пуши, трябва да си спомни какво се случва с бебето сега, каква вреда може да му причини зависимостта. Ако можете да се откажете от пушенето, бременността ви ще премине безпроблемно без много проблеми. Не се заблуждавайте, в скъпите цигари има толкова опасни токсични вещества, колкото в евтините. И не забравяйте, че замяната на обикновени цигари с леки или електронни е неприемливо, те също са вредни.