Повече от половин година бебето, „установено“ там преди шест месеца, живее и се развива успешно в корема на майката. Мама влезе в 7-ия месец без особени усложнения, което означава, че е започнал трети триместър на бременността: последният етап от подготовката за раждане и срещата с вече толкова обичано бебе.

Бебето вече е реално формирано и сега активно се извършва подобрението на неговите органи и системи. Бебето постепенно набира тегло и расте, движенията му стават все по-осезаеми: или бебето се бута с дръжката отвътре, след това се опира на крака. Ако в началото на третия триместър движенията са чести, тогава с увеличаването на срока бебето има все по-малко място в матката, движенията стават по-рядко, но по-силни, понякога дори болезнени.

През изминалото време матката значително се е увеличила по размер - коремът на мама се е закръглил и гордо изпъква напред, с увеличаване на срока жената все повече се чувства тромава и безпомощна и до края на бременността често не може да завърже връзките на обувките без външна помощ.

В късната бременност е характерна появата на тренировъчни контракции, така наречените контракции на Бракстън-Хикс, чрез които матката се „затопля“, подготвяйки се за предстоящото раждане.

Честото уриниране също се счита за нормално за този период: порасналата матка притиска пикочния мехур, „принуждавайки“ го да се изпразва по-често. В същото време значителният размер на корема провокира честа болка в долната част на гърба и гърба, често срещана през третия триместър на бременността, и такива явления като оток и разширени вени.

Отсега нататък мама трябва да внимава: по-често да си почива легнала с повдигнати крака на възглавницата, редовно да бъде на чист въздух, като прави дълги 2-часови разходки. Много е важно да продължите да следите теглото си: обикновено увеличението на седмица не трябва да надвишава 300 g.

Гадене през третия триместър на бременността

Третият триместър, както и първият, се счита за доста труден и опасен период на бременност, така че жената трябва внимателно да изслушва чувствата си и да обърне голямо внимание на всички промени в състоянието си. В края на краищата, ако през първия триместър гаденето, като един от "компонентите" на токсикозата, се счита за нормално, то гаденето през втория триместър на бременността може да показва сериозно усложнение - гестоза. Гестозата през втората половина на бременността представлява достатъчна заплаха за развитието на плода и за здравето на майката, други показателни признаци, в допълнение към гаденето, могат да бъдат рязък скок на теглото, значителен оток, повишено кръвно налягане.

В допълнение, гаденето през третия триместър на бременността може да показва проблеми с чернодробната функция, възможно отравяне (някои жени дори споделят спомени за това как гаденето в техния случай е следствие от отравяне с желязо).

Но в същото време експертите уверяват, че гаденето не означава непременно някакви сериозни проблеми, но може да бъде причинено само от промени в размера на матката, която сега изтласква стомаха нагоре, заемайки по-голямата част от коремната кухина.

Както и да е, когато се появи гадене, препоръчително е незабавно и без колебание да се консултирате с лекар: възможно е да разберете дали такова състояние е заплаха само със специализирана намеса.

Изписване през третия триместър на бременността

През третия триместър на бременността естеството на отделянето може да продължи или да се промени до известна степен - както при липса на кръв в отделянето, болки в корема, качествени промени в отделянето се счита за норма. Така че, изхвърлянето през третия триместър на бременността може да бъде дебело, течно и дори воднисто, най-важното е, че неприятна миризма не се смесва с него, изхвърлянето не е подсирено или пенливо и не е придружено от сърбеж или парене. Появата на жълто или зеленикаво отделяне, както и отделяне с неприятна миризма на фона на дискомфорт, показва инфекция. Установете кой патоген е причинил такива качествени промени трябва да бъде изследван от лекар, който ще предпише адекватно лечение.

По-страшна ситуация е тази, при която отделянето през третия триместър на бременността придобива характер на кървене. В този случай най-вероятно ще става въпрос за ниска плацентация, когато плацентата е твърде плътно прикрепена към маточния фаринкс или навлиза в шийката на матката, алената кръв с тази диагноза може да бъде отделена след физическо усилие или полов акт.

В допълнение, кървенето може да бъде причинено от преждевременно отлепване на плацентата: външното кървене тогава е подобно на менструалното кървене, придружено от неприятни и дори болезнени усещания в корема. Ако при изхвърлянето се появят дори кръвни съсиреци и, още повече, ако появата им е придружена от болка, е необходимо да се потърси медицинска помощ възможно най-скоро. В крайна сметка е напълно възможно ситуацията да представлява определена опасност, може да се наложи почивка в леглото, а в някои случаи и хоспитализация. Освен това, ако плацентата сама по себе си в бъдеще не заеме правилната позиция, раждането ще се извърши чрез цезарово сечение. В най-лошия случай, при лошо представяне, може дори да е необходимо да се стимулира преждевременно раждане..

Ако бременността не е придружена от такива усложнения и всичко протича както обикновено, след няколко дни преди раждането, мама все още ще се сблъска с промени в освобождаването от отговорност. Така че, в някакъв момент на последните етапи, дебелото лигавично отделяне, боядисано в розово, ще се почувства. Това е лигавица, чието освобождаване показва непосредствена близост до началото на раждането: когато лигавицата запуши, трябва да сте подготвени за факта, че болките в труда ще започнат от ден на ден.

Ултразвук през третия триместър на бременността

Ултразвукът през третия триместър на бременността е задължителен рутинен преглед, обикновено се провежда в период от 32-34 седмици. Задачата на последния, всъщност „пренатален“ ултразвуков преглед е да се оцени развитието на органите и системите на бебето, както и да се определи готовността на тялото на майката за предстоящото раждане. Така че, по време на ултразвуково сканиране през третия триместър на бременността, лекарят оценява размера на плода и потвърждава датата на раждането, определя съответствието на развитието на плода с определената дата на раждането.

Представянето на плода се определя по време на ултразвуковото изследване, което дава възможност да се определят тактиките на ръководене на труда (предлежанието на седалището или седалището може да стане индикация за цезарово сечение). Задачата на ултразвука през третия триместър на бременността е също така да се определи степента на зрялост на плацентата и нейното местоположение, да се оцени маточно-плацентарният и фетоплацентарният кръвен поток.

Както в по-ранните периоди, през третия триместър на бременността, ултразвукът може да открие вродени малформации на плода. Въпреки че грубите патологии могат да бъдат определени дори по време на първия и втория планиран ултразвук, някои бебешки заболявания, например хидронефроза на бъбреците (течност в бъбреците), се появяват едва към края на бременността. След като идентифицира тази или онази патология, лекарят ще може да вземе решение за по-нататъшни тактики: възможно е да е необходимо преждевременно раждане или да бъде взето решение за хирургическа интервенция веднага след раждането на бебето.

Настинки през третия триместър на бременността

През третия триместър на бременността рискът от настинка отново се увеличава и на този етап настинките отново представляват доста сериозна опасност. Въпреки че в началото на третия триместър плацентата осигурява достатъчно бариера за проникване на вируси и инфекции, в някои случаи обструкцията на плацентата може да не работи, позволявайки на патогените да проникнат в бебето. Може да бъде заплашително, ако вирусите попаднат в амниотичната течност, ако „пробият“ през отслабената плацентарна бариера: детето може да погълне токсични води, което заплашва със сериозни усложнения.

Опасен студ през третия триместър на бременността и неговата „способност“, с продължителен ход на олово до преждевременно раждане. В късните „пренатални“ периоди настинката значително усложнява процеса на раждане - отслабеното тяло на жената се справя с раждането с големи трудности. Освен това настинките в последните етапи на бременността често се превръщат в индикация за хоспитализация - веднага след раждането бебето се изолира от майката, за да се избегне атака на инфекция върху беззащитния организъм на бебето..

Трети триместър на бременността

 • Какво се случва през третия триместър на бременността?
 • Развитие на плода през третия триместър
 • Анализи и изследвания през 3 триместър на бременността
 • Хранене през 3 триместър на бременността
 • Секс в 3 триместър на бременността
 • Опасности и рискове през 3 триместър на бременността

Третият и последният триместър на бременността продължава от 29 седмици до момента на раждането. Нормалният срок за доносеното бебе е от 38 до 40 седмици акушерска бременност..

Въпреки факта, че бебетата, родени преди това време, се считат за недоносени, те обикновено имат достатъчно развити системи за поддържане на живота, могат да дишат и да се хранят сами. Но тяхната терморегулация обикновено страда, така че тези деца трябва да бъдат на топло.

Какво се случва през третия триместър на бременността?

Тялото на бъдещата майка продължава да се променя. Основната физиологична задача е да се подготви за раждането. Прогестеронът и естрадиолът продължават да повишават концентрацията си в кръвта и това ще продължи до началото на раждането.

Тогава окситоцинът се превръща в „водещ” хормон - той се произвежда в аденохипофизата. Този хормон причинява увеличаване на раждането. Той стимулира контракциите на миометриума. Сред неговите психологически ефекти са:

 • облекчаване на страха;
 • чувство на доверие към хората наоколо;
 • чувство на доволство.

Смята се, че окситоцинът, секретиран при кърмене на бебе, може да увеличи производството на пролактин и да подобри лактацията, както и да засили емоционалната връзка с бебето..

От 32 седмица се произвежда хормонът релаксин. Това прави ставите и връзките гъвкави, което е необходимо, за да може бебето да премине през костната част на таза по време на раждането. Релаксинът може да причини остеопороза поради хипокалциемия, както и да отслаби контрактилитета на сфинктера на стомаха и пикочния мехур. По този начин той допринася за повишен рефлукс и киселини след хранене и може да причини уринарна инконтиненция..

Количеството вагинално течение през третия триместър може да се увеличи и да стане по-дебело. Обикновено изхвърлянето има прозрачен или бял цвят и еднородна консистенция без неприятна миризма. Появата на отделяне от всякакъв друг цвят или с неприятна миризма изисква контакт с гинеколог.

Натоварването на бъбреците продължава да се увеличава, поради което са възможни усложнения на бременността: обостряне на хронично бъбречно заболяване, късна прееклампсия или прееклампсия. Режимът на лечение и наблюдение се определя от лекаря в зависимост от тежестта на заболяването. Често жените се нуждаят от лекарско наблюдение и се изпращат в родилния дом, за да поддържат бременността до началото на раждането..

Коремът значително се е увеличил по размер и сега създава повишено натоварване на лумбалния отдел на гръбначния стълб. Заедно с това, релаксинът намалява еластичността на връзките и плътността на ставите на гръбначния стълб, което може да провокира изместване на прешлените и нарушаване на корените на гръбначните нерви. За да се избегне това състояние, жената трябва да носи специална поддържаща превръзка..

Започвайки от 30-та седмица на акушерската бременност, жената може да отиде в отпуск по болест за обща продължителност 127 дни, от които 75 дни се отделят за пренаталния период и 52 дни за следродилния период. Това се прави, за да не се претоварва тялото на бъдещата майка с прекомерни натоварвания и да се предпази от евентуален стрес..

Някои жени са загрижени за симптомите на хипокалциемия: остеопороза, крампи на мускулите на прасеца. Дефицитът на калций обикновено се препоръчва да се попълни чрез храна, но при наличие на тежки симптоми гинекологът може да предпише специални лекарства.

Развитие на плода през третия триместър

Почти всички органи и системи на бебето се формират и сега малкото му тяло активно тренира, подготвяйки се за независим живот. През третия триместър бебето натрупва подкожни мазнини и активно увеличава телесното тегло.

Мускулната система на плода се развива, калцирането на скелета продължава. Пространството в маточната кухина вече е твърде малко за пълноценни движения на бебето, така че основно той опира краката си в дъното на матката, което може да причини неприятни усещания за майка му.

Третият триместър на бременността е периодът на формиране на регулаторни механизми в тялото на детето:

 • В гръбначния мозък и в зоната на целевите органи се образуват междуневронални връзки.
 • Механизмите на подкорковата регулация и рефлексите се подобряват.
 • Подобрена е структурата на мозъчната кора: извивките стават по-дълбоки и клетките активно се делят.

Някои безусловни рефлекси, като преглъщане, смучене и дишане, изискват предварително обучение. Към третия триместър детето овладява дишането, смученето и преглъщането, така че се ражда с тези придобити умения..

От 28-та седмица започва активното функциониране на ендокринните жлези на бебето. Образува се надбъбречната кора и тя произвежда 10 пъти повече кортикостероиди, отколкото надбъбречната жлеза на възрастен. Щитовидната жлеза е свързана с поддържането на хомеостазата, което позволява да се регулира метаболизма на калция в тялото на детето.

Храносмилателната система вече активно функционира:

 • Подвижността на червата се подобрява.
 • Панкреасът, черният дроб, стомахът и дванадесетопръстника отделят храносмилателни сокове с ензими.
 • Местната хуморална регулация на храносмилането се установява от стомашно-чревни хормони.
 • Храносмилателният тракт на бебето „тренира“ върху погълнатата околоплодна течност.
 • Продуктите от неговата обработка, десквамираният епител образуват първичните изпражнения - мекониум.

В допълнение, хемопоетичната система на бебето се подготвя активно за предстоящите промени: в черния дроб, червения костен мозък, далака, желязото се съхранява, което е необходимо за образуването на А-хемоглобин и неговото заместване на феталния хемоглобин веднага след раждането на детето..

Броят на велусните косми по тялото на бебето постепенно намалява и слоят сирене-подобна мазнина, която покрива тялото му, изтънява. Благодарение на мастната тъкан плодът придобива външен вид на дете и в края на третия триместър пропорциите на тялото му съответстват на тези на новородено бебе..

Анализи и изследвания през 3 триместър на бременността

През третия триместър е необходимо да посещавате гинеколога по-често - веднъж на две седмици, при липса на патологии на бременността. Като правило не е необходимо да се следи кръвната картина, следователно при всяка среща жената трябва да донесе резултата от общ тест на урината и дневник на благосъстоянието, където ще бъдат отбелязани движенията на детето.

Започвайки от 30-та седмица на бременността, жената може да отиде в отпуск по болест поради бременност. Преди издаване на болничен лист е необходимо да се подложите на стандартен преглед, който е свързан основно с подготовката за раждане. Трябва да преминете следните тестове:

 • общ подробен кръвен тест и общ анализ на урината;
 • коагулограма;
 • определяне на кръвна група и Rh фактор;
 • анализ за наличие на инфекции (ХИВ, вирусен хепатит, сифилис);
 • ЕКГ;
 • тест за глюкоза в урината;
 • мазка от флора.

От 30-та седмица на бременността може да се направи последният скрининг. Състои се от два етапа - CTG и ултразвук. Ако лекарят види необходимостта, тогава допълнително може да се предпише доплер ултрасонография на съдовете на системата "мама-бебе".

CTG (кардиотокография) ви позволява да оцените:

 • пулс на бебето;
 • неговата физическа активност;
 • състояние (тонус) миометриум.

CTG показателите помагат за диагностициране на хипертоничност на матката и дефицит на кислород при дете, но те не са много информативни за идентифициране на причините за фетална хипоксия.

 • определят наличието на малформации, видими само в края на бременността;
 • определят положението на детето в маточната кухина;
 • оценете размера на костната част на малкия таз на жената;
 • вижте директни индикации за цезарово сечение (заплитане на пъпна връв и др.);
 • оценяват количествените и качествените показатели на околоплодната течност;
 • определят степента на зрялост на плацентата и нейното положение;
 • оценява състоянието на шийката на матката (нейната дебелина) и цервикалния канал.

Хранене през 3 триместър на бременността

През този период детето активно напълнява, така че майката трябва да контролира наддаването на тегло и да спазва правилата на балансираното хранене:

 • всички вредни ястия трябва да бъдат изключени и всичко, което не е разрешено за деца (полуфабрикати, сода, мазни и пържени храни, бързо хранене, колбаси, пушени меса, прекалено солени и пикантни храни, гъби, шоколад, цитрусови плодове, хлебни изделия от първокласно брашно, сладкиши) ;
 • изключете продукти, които не са преминали термична обработка: сурови яйца и варени с течен жълтък, меки видове сирена, сирена с плесен;
 • по-добре е да замените сладкото с плодове или ядки с малко добавяне на мед; можете да направите домашно приготвени запеканки с извара;
 • изключете кафето - кофеинът стеснява кръвоносните съдове и влошава кръвообращението в плацентата;
 • яжте на малки порции 5-6 пъти на ден;
 • яжте разнообразно;
 • консумирайте млечни продукти, така че около половината от протеина от храната да идва от тях;
 • отдайте предпочитание на ястия на пара и печени.

Секс в 3 триместър на бременността

Ако бременността протича без патология, тогава максимално допустимият период за полов живот е до 36 седмици от акушерския период. След това доминирането на раждането започва в мозъка. Това е комплекс от поведенчески, психологически и физиологични реакции, насочени към подготовка на тялото за раждането на дете..

Той се контролира от подкорковите области на мозъка. Всяко активно свиване на миометриума след 36 седмици може да доведе до преждевременно раждане..

Противопоказанията могат да бъдат идентифицирани при третия скрининг. Например може да се появи истимо-цервикална недостатъчност поради значително увеличение на телесното тегло на детето. В този случай се показва не само сексуална почивка, но и жената трябва да бъде отведена в болницата, за да наблюдава и поддържа бременността..

Опасности и рискове през 3 триместър на бременността

Преждевременният труд през третия триместър обикновено завършва относително добре както за майката, така и за плода. Хлапето вече е достатъчно силно и може да изпълни основни нужди без помощта на специално оборудване.

Индикациите за цезарово сечение, които не са идентифицирани своевременно, са от голяма опасност:

 • предлежание на плацентата, което може да провокира масивно кървене по време на раждане;
 • заплитане на врата на бебето с пъпната връв, което може да причини задушаване при преминаване през родовия канал.
 • Следователно, скринингът за третия триместър на бременността е също толкова важен, колкото скринингът в предишния триместър..

Също така, жената трябва да контролира кръвното налягане. Особено ако е изложена на риск: има наднормено тегло, приема орални контрацептиви от дълго време или пуши.

Високото кръвно налягане може да провокира късна гестоза и прееклампсия. Установено е, че тежестта на хода на тези състояния е толкова по-силна, колкото по-късно възникват..

Усложнението на прееклампсията - еклампсия - е спешно, животозастрашаващо състояние както за жените, така и за децата. Проявите на еклампсия представляват припадък, който започва с лицеви мускули и се развива в изразени тонично-клонични припадъци на цялото тяло, в резултат на което жената може да изпадне в кома.

Но в повечето случаи не се наблюдават усложнения през третия триместър. Жената успешно ражда, след което в живота й настъпват фундаментални промени - тя става майка.

3 триместър на бременността

В акушерската практика целият гестационен период е разделен на три периода - триместър. Третият триместър на бременността е последният етап от раждането на бебе. Обикновено гестационният период продължава 40 седмици, но този показател е много индивидуален, тъй като акушерското изчисляване на бременността започва не от момента на зачеването, а от момента на началото на последната менструация. Развитието на бременността и нейният логичен резултат - раждането, при всяка жена се причинява от широк кръг фактори. Раждането обикновено може да започне на 38 и 42 акушерска седмица.

Характеристики на третия триместър на бременността

Третият триместър на бременността е специален период в живота на жената, влизането в който ще бъде белязано от окончателното формиране на бебето и активна подготовка за основното събитие - раждането на дете. По време на 3 триместър на бременността се подобряват вътрешните органи и функционалните системи на плода.

Кога започва 3-ият триместър на бременността? Според акушерския календар третият триместър започва на 27 седмица и продължава до раждането. Промените в тялото на жената и развитието на плода стават все по-забележими и по-очевидни всеки ден. Стомахът, закръглен през втория триместър, сега се увеличава всеки ден, матката се разширява и детето активно наддава. Този процес създава определени трудности за бъдещата майка, усложнява изпълнението и на най-често срещаните ежедневни дейности и задачи..

Повишаването на теглото през 3 триместър на бременността се различава значително по скорост и обем от предишните периоди. През последните месеци бебето активно расте, мускулната тъкан и подкожният мастен слой се увеличават. В допълнение към растежа на нероденото дете се наблюдава увеличаване на обема на околоплодната течност и удебеляване на плацентата. След 35 седмици от бременността жената може да отслабне и това не бива да я притеснява. Този факт се обяснява с факта, че през пренаталния период обемът на околоплодните води намалява..

Управлението на бременността през 3 триместър се свежда до по-внимателно наблюдение на състоянието на жената и постоянно наблюдение на развитието на плода. Графикът на посещенията при гинеколог-акушер през третия триместър се променя при наближаване на очакваната дата на раждане:

 • до 30 седмици, жената посещава лекар веднъж месечно;
 • от 30 до 36 седмици - веднъж на две седмици;
 • от 36 седмици до раждане - 1-2 пъти седмично.

Планът за посещения директно зависи от състоянието на бременната жена и нейното неродено дете; ако се установят отклонения от нормата или опасни фактори, може да се определи индивидуален график за всеки пациент. При всяка среща лекарят провежда поредица от стандартни акушерски манипулации - той слуша сърдечния ритъм на плода, измерва коремната обиколка и височината на матката, провежда динамичен контрол на отоците, проверява състоянието на отделителната система и бъбреците чрез анализ на урината. Ако е необходимо, може да се предпише общ кръвен тест преди всяко посещение при гинеколога, за да се следи състоянието и функционирането на вътрешните органи и системи..

В навечерието на седмица 30 е предвиден подробен преглед на жената. Този период бележи началото на отпуск по майчинство. Изчерпателният преглед включва разширен списък от лабораторни изследвания, ЕКГ, последния насрочен ултразвук, CTG и допълнителна доплерометрия (както е предписано от лекар).

Нормално и тревожно състояние през третия триместър

Състоянието на бременна жена в последния триместър на бременността се усложнява не само от увеличаване на физическия стрес върху тялото, но и от емоционални преживявания, причинени от предстоящото раждане. Някои заболявания се считат за естествени през този период на бременността, други са опасен фактор, изискващ идентифициране на причините и коригиране. Нека разгледаме отблизо с какви проблеми може да се сблъска една жена през последния триместър:

 • Главоболието по време на бременност през 3 триместър може да бъде причинено от различни фактори - хормонални промени, метаболитни нарушения, ниски нива на кръвната захар, дехидратация, инфекциозни заболявания, стрес върху гръбначния стълб и неправилна стойка. Ако главоболието през 3 триместър на бременността е интензивно и редовно, това може да означава развитие на късна токсикоза, гестоза или прееклампсия. Всички тези състояния са голяма заплаха, те могат да причинят кислороден глад и последваща смърт на плода. Независимо от естеството на главоболието при бременна жена през последния триместър, много е важно да се установи причината и да се премахнат възможните негативни последици.
 • Промени в налягането - през 3-тия триместър, както през цялата бременност, кръвното налягане на жената трябва да варира в нормалните граници от 110/70 до 140/90. Повишаването или намаляването на налягането може да показва смущения в работата на вътрешните органи и функционалните системи. Ниското кръвно налягане по време на бременност през 3-ти триместър може да показва проблеми в работата на сърдечно-съдовата система, липса на витамини и желязо и стрес. Повишено налягане възниква при заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, бъбреците, нарушения в ендокринната система. Промените в налягането са един от признаците на прееклампсия и изискват медицинска корекция, спазване на диета и почивка.
 • Болки в корема през 3 триместър на бременността най-често се причиняват от разтягане на стените и мускулите на матката. Втората и най-вероятната причина за коремна болка през 3 триместър на бременността е маточният тонус. От 36-та седмица болката може да се усили, особено в областта на таза, и често да придобие спазматичен характер, така започват тренировъчните контракции. Симптомите на тонуса на матката по време на бременност през 3 триместър се появяват под формата на гърчове, по време на които коремните мускули и мускулите на матката са много напрегнати, стомахът се чувства така, сякаш се превръща в камък, става много твърд. Това състояние е придружено от болка в корема, излъчваща се към сакрума и кръста. Като цяло, ако атаките са с краткосрочен характер, тогава няма нужда да се притеснявате, тялото просто се подготвя за раждане. Как да облекчим повишения тонус през 3 триместър на бременността? Лекарите препоръчват да не се изнервяте, да предписвате почивка в леглото, диета, богата на витамини и минерали. Необходимо е спешно да се консултирате с лекар, ако тонусът на матката по време на бременност от 3 триместър е придружен от кафеникаво или кърваво отделяне. Този симптом може да показва отделяне на плацентата, което заплашва с преждевременно раждане и кислороден глад на плода..
 • Разпределенията в 3 триместър на бременността са допустими, външният вид и консистенцията им имат значение. Обикновено отделянето по време на бременност трябва да бъде прозрачно или белезникаво (левкорея). Такова отделяне е тайната на вагиналната лигавица, съдържаща мъртви клетки и естествената микрофлора на женския генитален тракт. Ако няма левкорея или те са много оскъдни, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Кафяво-кървави и гнойно-серозни отделяния се считат за опасен тип отделяне през цялата бременност..
 • Хемороидите са патология, с която жените често се сблъскват по време на бременност през 3 триместър. В началния етап това заболяване се проявява с дискомфорт, сърбеж и болка в ануса, влошаваща се при изхождане и след продължително седене. Причината за развитието на хемороиди е цял комплекс от фактори - повишена физическа активност, значително наддаване на тегло, заседнал заседнал начин на живот, хормонални и съдови нарушения, водещи до застояли процеси в органите и съдовете на малкия таз. Лечението на хемороиди по време на бременност през 3 триместър е важно да започне при първите му прояви. По време на раждането патологията може да стане по-сложна (кървене, загуба на възли, инфекция и развитие на възпалителния процес). Как да лекуваме хемороиди по време на бременност през 3 триместър? Първичните стадии на хемороиди реагират добре на лечение с ректални супозитории и мехлеми - супозитории с прополис, масло от морски зърнастец, на базата на облекчаване на мазнини от акула, хепаринов маз. Лечението с лекарства се предписва за втора и трета степен на хемороиди, както е предписано от проктолога.
 • Храносмилателните и чревните разстройства не са често срещани в края на бременността и могат да показват сериозни здравословни проблеми. Обяснимо неразположение по време на бременност през 3 триместър е киселини. Появата му се дължи на значително увеличаване на матката, която компресира храносмилателните органи отдолу, което води до рефлукс на стомашен сок в хранопровода. Гаденето и повръщането през 3 триместър на бременността са опасни признаци, които могат да показват развитието на късна токсикоза. При такива симптоми трябва спешно да се свържете с гинеколога, водещ бременността, за да премахнете опасността за плода. Запекът през 3 триместър на бременността е често явление, може да бъде предизвикан от хормонални промени, натиск на матката върху червата, стрес и заседнал начин на живот. Запекът може лесно да се елиминира с помощта на специална диета (с високо съдържание на зеленчуци и ферментирали млечни продукти), корекция на режима на пиене, одобрени лекарства и билколечение.
 • Едемът по време на бременност през 3 триместър е често срещан. В момента има много причини за появата на подуване на краката - натискът на матката върху пикочните пътища, хормонални промени. Ако отокът не е твърде голям, тогава те лесно се елиминират с помощта на билкови лекарства, корекция на почивка и физическа активност. Силното подуване на крайниците и лицето е причина за безпокойство и незабавна медицинска помощ. Тези симптоми могат да бъдат признаци на гестоза и нарушения в работата на сърдечно-съдовата или ендокринната система, които могат да бъдат идентифицирани само с помощта на специални проучвания..

Диагностика и изследвания през третия триместър

В навечерието на регистрацията на отпуск по майчинство бременната жена е планирана да премине втори пълен преглед, контролен мониторинг и оценка на състоянието на нея и детето. През 3-ия триместър на бременността списъкът с тестове е почти същият като при първия преглед при регистрация в антенатална клиника. Комплексът от изследвания включва както стандартни анализи, така и допълнителни видове диагностика:

 • Клиничният анализ на урината е едно от стандартните изследвания (биохимичен състав, органолептични и физикохимични показатели, микроскопско изследване на утайката), което дава обща картина на състоянието и работата на вътрешните органи. Един от най-важните показатели е наличието на протеин в урината. Здравият човек не трябва да има протеин в урината. През 3-ия триместър на бременността белтъкът в урината е допустим в много малки дози (до 0,033 g / l). Това се дължи на емоционални преживявания, съдържанието на необработени протеинови храни в диетата, леко хипотермия или прегряване и повишен стрес върху бъбреците. Ако показателят за съдържание на протеин в урината е по-висок от нормалното, в тялото се развива възпалителен процес. Други изследвания помагат да се изясни естеството и мястото на възпалението..
 • Клиничният кръвен тест е разширено проучване, което определя качествения и количествения състав на кръвта. Най-важните показатели през 3 триместър на бременността са нивото на хемоглобин, левкоцити, еритроцити, оценка на СУЕ. Нормата на хемоглобина по време на бременност през 3 триместър е 110-140 g / l. Намаляването на хемоглобина под установения показател по време на бременност през 3 триместър показва липса на желязо и заплаха от анемия. При анемия се наблюдава и намаляване на нивото на червените кръвни клетки. В зависимост от степента на анемия може да има опасност от отлепване на плацентата, заплаха от преждевременно раждане, усложнения (кървене) по време на раждането..
 • Биохимичният кръвен тест дава обща картина на работата на вътрешните органи и метаболитните процеси в тялото. Изследването включва измерване на нивото на протеини, холестерол, липиди, билирубин, глюкоза, ензими, урея, креатин, микроелементи. Във връзка с активния вътрематочен растеж на детето и натрупването на подкожна мазнина в него, специално внимание се обръща на нивото на холестерола по време на бременност през 3-ти триместър. Нормата на холестерола при небременна жена от 16 до 45 години трябва да бъде от 6,02 до 13,8 (колкото по-стара е възрастта, толкова по-висока е допустимата норма). През последния триместър тази цифра може да се увеличи с 1,5-2 пъти. Това се нарича естествено допустимо увеличение, по-високо ниво показва нарушение на водно-липидния метаболизъм и изисква корекция чрез спазване на специална диета.
 • Намазка с микрофлора - оценка на състоянието на гениталния тракт и изследване на микрофлора за откриване на патологично опасни инфекциозни патогени.
 • Коагулограмата е специален кръвен тест, който е много важен по време на бременност през 3 триместър, за да се оцени степента на съсирване на кръвта. Трудовата дейност често е свързана с риск от кървене, така че тестът за кръвосъсирване е важен показател за управление на раждането..
 • Тестове за TORCH инфекции (ХИВ, сифилис, хепатит В и С) - необходимо е повторно тестване за вирусни инфекции, тъй като много инфекции имат дълъг инкубационен период. При първия преглед може да не са били открити. Плацентата може да предпази бебето от вируси, но рискът от инфекция е много голям при преминаване през родовия канал. Ето защо, когато се открие вирус в кръвта, на жената често се предлага раждане чрез цезарово сечение..
 • Кръвният тест за хормони е изследване, което ви позволява да оцените хормоналния баланс и функциите на ендокринната система. Основните показатели са нивото на тиреоид-стимулиращия хормон (TSH), гонадотропин (hCG), вазопресин, прогестерон, естрогени. Особено внимание се отделя на хормоните TSH и hCG. Първият индикатор ви позволява да оцените работата на щитовидната жлеза. Нормата на TSH по време на бременност през 3 триместър е 0,4-3,5 mU / p. Увеличаването или намаляването на този показател може да показва различни нарушения в щитовидната жлеза. Гонадотропинът е основният хормон на бременните жени и от него зависи производството на прогестерон и естрогени, които поддържат бременността. Нормата на hCG през 3 триместър е 10 000-60000 mU / ml. HCG също участва в секрецията на прогестерон и естроген, нивото му се повишава до самото раждане, максималното ниво е 128000 IU / ml.

В допълнение към лабораторните тестове се извършва инструментална диагностика:

 • ЕКГ е традиционно изследване, показващо ритъма и работата на сърцето;
 • Ултразвук - през 3 триместър на бременността се извършва по план на 32-34 седмици;
 • CTG - анализ и регистриране на сърдечната дейност на плода в покой, по време на движения и свиване на матката, обикновено в покой пулсът на дете в 3 триместър на бременността е 120-160 удара в минута;
 • Доплер ултрасонография - изследване на кръвния поток на детето, което ви позволява да оцените ширината на лумена и налягането вътре в съдовете, да слушате сърдечния ритъм на бебето.

Ако е необходимо, някои видове тестове могат да се повторят преди раждането..

Особености на лечението на заболявания през третия триместър

Пренаталният период е изключително неподходящо време за болести, но никой не е имунизиран от тях. Към лечението на всякакви заболявания, заболявания и патологии през 3 триместър трябва да се подхожда с повишено внимание и специално внимание. При много жени защитните функции на плацентата на този етап са намалени, поради което патогени и лекарства могат да проникнат в маточната кухина.

Студ

Дори безобидната настинка по време на бременност през 3-ия триместър може да има отрицателно въздействие върху здравето на бъдещата майка, да повлияе на състоянието на детето и хода на раждането. Защо настинката по време на бременност през 3 триместър е опасна? Степента на опасност от настинка се увеличава в зависимост от интензивността и характера на проявите, както и от периода.

Най-опасният е настинка през 3-ти триместър през последните седмици от бременността. Ако една жена се разболее от остри респираторни инфекции под каквато и да е форма по време на бременност 3 тримесечия, започвайки от 36 седмица, тя спешно се хоспитализира. Тази предпазна мярка се дължи на факта, че отслабеният имунитет и постепенното стареене на плацентата могат да доведат до инфекция на околоплодните води. Освен това отслабеното тяло на жената може да се справи зле с труда. Също така трябва да обърнете внимание на симптомите на настинка по време на бременност през 3 триместър:

 • Кашлицата е не просто неприятен, но много опасен спътник на настинка. Това важи особено за сухата, непродуктивна и дълбока гръдна кашлица. Този вид кашлица има спазматичен ефект върху коремните мускули, честото свиване на мускулите на матката води до тонус и в крайна сметка може да доведе до преждевременно раждане. Как да лекуваме кашлица по време на бременност през 3 триместър? Най-безопасните методи за лечение на настинки по време на бременност включват инхалации с лечебни растения. Важно е да запомните, че вдишванията не трябва да са горещи; ако е възможно, по-добре е да използвате специално устройство за пулверизиране или подобни устройства за това. Изборът на състава за инхалация зависи от вида на кашлицата, най-често използваните лечебни билки, такси и етерични масла. По-добре е да не избирате състава за инхалация сами, тъй като дори билки и етери могат да причинят алергии. По-добре е да се консултирате с Вашия лекар. Таблетките и сиропите за кашлица в последните етапи на бременността се използват в екстремни случаи, строго според лекарското предписание.
 • Възпалено гърло по време на бременност през 3 триместър може да се появи като един от симптомите на настинка и като възпалено гърло. Ако гърлото боли по време на бременност през 3 триместър, то трябва да се лекува само след преглед и консултация с терапевт. Най-приемливият метод за лечение на гърлото по време на бременност е гаргара с лечебни растения (градински чай, лайка, живовляк), антисептични, противовъзпалителни и антибактериални разтвори (Miramistin, Chlorhexidine, Chlorophyllipt). Според лекарското предписание антисептиците и локалните антибиотици могат да се използват под формата на аерозоли и спрейове. Както при кашлица, при възпалено гърло, вдишването дава добър терапевтичен ефект.
 • Хрема по време на бременност през 3 триместър не може да бъде пренебрегната. Опасността от хрема е, че проблемите с дишането могат да затруднят бебето да получи кислород. Вазоконстрикторните лекарства са противопоказани през цялата бременност, така че можете да използвате капки на базата на растителни екстракти и етерични масла като Pinosol, морска вода Aqua Maris, можете да изплакнете носа си със студена преварена вода с добавка на морска сол, етерични масла от чаено дърво, ела, туя, евкалипт.
 • Температурата по време на бременност през 3 триместър е много опасно състояние, тъй като може да провокира отлепване на плацентата и преждевременно раждане. По-добре е да не се допуска повишаване на телесната температура над 37,5 градуса. Категорично е забранено да се намалява телесната температура с помощта на лекарства на основата на аспирин и аналгин; от одобрените антипиретични лекарства могат да се използват лекарства, съдържащи парацетамол (Panadol) и ибупрофен (Nurofen).

Лечението на настинки по време на бременност през 3 триместър трябва да се извършва под наблюдението на лекар, като стриктно се спазват всички негови препоръки. Лечението на настинки на всички етапи на бременността трябва да се извършва по цялостен начин, освен за облекчаване на болезнените симптоми, е необходимо да се премахне бактериалното възпаление и да се възстановят нарушените защитни функции на тялото. Последната задача се справя добре с диета, богата на различни зеленчуци и плодове и приемане на витаминни комплекси за бременни жени. Антибиотиците по време на бременност през 3 триместър се използват в изключително редки случаи, когато рискът от развитие на усложнение на заболяването се признава за по-висок от риска от употребата на лекарства.

ТОРС и грип

Сезонните вирусни инфекции могат да причинят много неприятни моменти за всеки. Ако говорим за бременна жена, ARVI по време на бременност през 3 триместър се усложнява от факта, че към края на срока тялото на жената вече е отслабено от натоварвания и функциите на имунната система са намалени. Процедурата за лечение на ARVI по време на бременност през 3 триместър също има затруднения поради факта, че много лекарства по това време са противопоказани за жена.

Вирусните заболявания в началния етап са придружени от слабост, хрема, треска. В бъдеще бактериална инфекция може да се присъедини към вирусна инфекция, което усложнява процеса на възстановяване на тялото. За да се избегне това, веднага след първите признаци на остри респираторни вирусни инфекции трябва да започне комплексно лечение, което да включва антивирусни, възстановяващи и имуностимулиращи агенти.

Много антивирусни лекарства по време на бременност през 3 триместър са строго забранени, но също така е опасно да се борите с ARVI само с народни средства. Антивирусните лекарства, официално одобрени по време на бременност от 3 триместър, включват следните лекарства:

 • Viferon - ректални супозитории с имуномодулиращи и антивирусни ефекти. Одобрен и показан за използване за поддържане на имунната система през цялата бременност. Основният компонент е рекомбинантен алфа-2b интерферон, естествен за човешкото тяло.
 • Анаферон е хомеопатично лекарство, одобрено за бременни жени и деца. Използва се като превантивно и имуномодулиращо средство.
 • Oscillococcinum също е хомеопатично антивирусно профилактично лекарство. Продуктът съдържа екстракти от сърцето и черния дроб на варварската патица, която е носител на грипния вирус. Когато се приема профилактично, помага на имунната система да развие антитела срещу ARVI.
 • Oseltamivir (Tamiflu) е мощен агент, който е ефективен срещу много щамове грип. Може да се приема само по указание на лекар при тежко протичане на заболяването, за да се елиминира рискът от усложнения.

Първият симптом на ARVI най-често е температура от 37 градуса и повече; през 3 триместър на бременността температурата не трябва да се повишава. Можете да се борите с треска с лекарства, съдържащи парацетамол или ибупрофен. За да не злоупотребявате с наркотици, можете да използвате оцет, обилни топли напитки (чай с малиново сладко, мед, натурални плодови плодови напитки) за облекчаване на температурата.

Млечница

Млечница по време на бременност през 3 триместър се развива на фона на хормонални промени и отслабване на имунната система. Причината за развитието на млечница е гъбата Candida, която се намира в малки количества в естествената микрофлора на влагалището. Млечница или кандидоза започва в състояние, в което се създават условия за активно размножаване на гъбичките.

Лечението на млечница по време на бременност през 3 триместър се извършва с помощта на локални препарати - вагинални супозитории, таблетки. Оралните противогъбични лекарства по време на бременност се използват само в екстремни случаи, например, когато има заплаха от генерализирана кандидоза. Как да се лекува млечница по време на бременност 3 през триместъра? Бременни жени могат да използват супозитории Pimafucin и Hexicon, вагинални таблетки Clotrimazole. За да укрепите местния имунитет, можете да вземете курс на пробиотици (Vagilak). Показан е приемът на специализирани витаминни комплекси.

Херпес

Херпесът по време на бременност през 3 триместър е не просто неприятно, но и опасно състояние. Това се дължи на факта, че защитните функции на плацентата през последните седмици на бременността вече са намалени. Активирането на херпесния вирус може да доведе до вътрематочна инфекция на бебето.

Херпесът на устната по време на бременност през 3 триместър трябва да се лекува няколко пъти през деня с антивирусни лекарства на основата на ацикловир (Gerpevir, Zovirax). Виферон маз се е доказал добре в борбата срещу вирусни обриви по кожата. За да се отървете от херпес възможно най-скоро, трябва да използвате мехлема често, на всеки 1-1,5 часа, след отстраняване на предишния слой от повърхността на кожата. За възстановяване на имунитета се препоръчва обогатяването на диетата с пресни зеленчуци и плодове..

Диета

Храненето през 3 триместър на бременността трябва да се третира със специално внимание, тъй като този период е свързан с няколко проблема едновременно:

 • активно наддаване на тегло;
 • подуване на крайниците;
 • дефицит на желязо и фолиева анемия;
 • флевризъм;
 • храносмилателни разстройства (киселини, запек, метеоризъм);
 • обостряне на остеохондроза.

Всички тези нарушения по време на бременност от 3 триместър могат и трябва да бъдат коригирани с помощта на специално разработена диета. Необходимо е да се обърне внимание не само на диетата, но и на методите на готвене и диетата. Специалистите препоръчват да се ядат на малки хранения 5-6 пъти на ден, за да можете лесно да задоволите глада си и да избегнете киселини. Закуски от зеленчуци, плодове, горски плодове и кисело мляко между храненията са добре дошли.

Препоръчва се храната да се приготвя на пара чрез варене, задушаване и печене. Съставът на диетата трябва да се изчислява въз основа на следните изисквания:

 • протеини (месо, риба, яйца, сирене) - 100 г;
 • въглехидрати (зърнени култури, бобови растения, зеленчуци) - 250-300 г;
 • мазнини (растителни масла, ядки) - 60-80 g.

Препоръчителните въглехидрати включват каша от елда, овесени ядки, ориз, макаронени изделия от твърда пшеница, пълнозърнест хляб, ръж и трици. Протеиновите продукти се избират най-добре от постно месо и риба - пилешко филе, говеждо, телешко, мерлуза, сьомга, сьомга. Трябва напълно да изключите пикантни, мариновани, пържени храни, бързо хранене, сладки сладкиши, мазни сосове. Консумацията на мляко през последните седмици трябва да бъде намалена, по-добре е да се даде предпочитание на ферментирали млечни продукти. Кафето по време на бременност през 3 триместър е строго забранено, тъй като повишава съдовия тонус. Пиенето на силен чай също не се препоръчва..

Лекарства

През последните месеци на бременността лекарствата трябва да се използват с голямо внимание. Защитните свойства на плацентата преди раждането са намалени, самата плацента става по-тънка, така че рискът от попадане на лекарства в маточната кухина по време на бременност през 3 триместър е много голям. Най-популярните лекарства са:

 • Витамини - по време на бременност през 3 триместър можете да продължите да приемате витаминни и минерални комплекси, които преди това са били предписани от Вашия лекар. Показано е също приемането на препарати от желязо и фолиева киселина, което ще помогне на специалиста да избере.
 • Успокояващо - по време на бременност през 3 триместър е по-добре да регулирате емоционалното състояние с помощта на безопасни билкови препарати. Те включват Persen и Novo-Passit, а също така е показано приложението на таблетни форми на екстракти от валериана и майчина трева. Експертите препоръчват използването на методи за ароматерапия (масаж, вана, арома лампа, ароматерапия). По-добре е да обсъдите избора на етерични масла с Вашия лекар. Естерите на лавандула, мента, иланг-иланг, кедър, бор, роза имат седативни свойства..
 • Болкоуспокояващи - по време на бременност през 3 триместър е по-добре да се направи изобщо без болкоуспокояващи или да се приемат само в екстремни случаи. В случай на болки в гърба е по-добре да се използват локални препарати под формата на мехлеми и гелове, Парацетамол ще помогне за облекчаване на главоболието в 3 триместър на бременността, болки в корема - No-shpa, със силен зъбобол може да се използва Нурофен. Трябва обаче да се има предвид, че след 30 седмици тези лекарства трябва да се приемат с голямо внимание..

Рискове и опасности през третия триместър

Защо 3-ият триместър на бременността е опасен? Основните опасности от този период включват:

 • късна токсикоза (гестоза);
 • ранно стареене на плацентата;
 • рискът от кислороден глад при детето;
 • наддаване на наднормено тегло;
 • преждевременно раждане.

За да изключите развитието на такива отклонения и патологии, трябва редовно да посещавате лекар и да вземате контролни тестове. При първите признаци на нарушения през този период специалистите препоръчват да отидете в болница под денонощен медицински контрол. Също така, за да премахнете възможните заплахи, трябва да следвате правилния режим, да се храните балансирано и навреме, да избягвате стреса, редовно да ходите на чист въздух.

Какво не е разрешено през 3 триместър на бременността? Жената трябва да спазва елементарните правила за предпазливост - да не вдига тежести, да не преуморява, но също така е невъзможно да води напълно заседнал домашен начин на живот. Разходките на чист въздух, леката физическа активност и упражненията по време на бременност през 3 триместър ще помогнат да се избегнат застояли процеси в малкия таз, да се подобри кръвообращението и да се засили имунната система.

Общи препоръки

Бременните жени в последния триместър на бременността започват да изпитват трудности и ограничения по въпроси, познати на обикновения човек. Най-често срещаните проблеми включват:

 • Поза за сън. Как да спим по време на бременност през 3 триместър, за да не навредим на бебето и в същото време да си починем? Всичко зависи от формата на корема и височината на матката. Най-добре е да спите настрани или на гърба. Ако матката е висока, можете да поставите няколко възглавници под гърба си, създавайки висока глава. Спането полуседнало е най-удобно при киселини и други проблеми с храносмилането.
 • Зъболечение. Могат ли да се лекуват зъбите през третия триместър на бременността? При навременен преглед на жената обикновено се прави саниране на устната кухина, но зъбобол по време на бременност през 3 триместър се появява и доставя много неприятни моменти. Могат ли да се лекуват зъбите през 3 триместър на бременността? Гинеколозите препоръчват да завършите процеса на лечение на зъбите преди началото на последния триместър. Лечение и екстракция на зъби в пренаталния период се извършва само ако е абсолютно необходимо. Също така категорично не се препоръчва да се прави рентгенова снимка на зъба по време на бременност през 3 триместър..
 • Интимни връзки. Не можете да откажете секс през 3 триместър на бременността, ако няма специални противопоказания за това. Сексуалното удовлетворение подобрява емоционалното състояние на майката, облекчава стреса, индуцира притока на кръв към матката и осигурява на бебето допълнителен кислород. Единствената предпазна мярка при секс е изборът на безопасна позиция без натиск върху корема..
 • Физически упражнения. Можете да изпълнявате прости упражнения без силови натоварвания. Полезен е за подобряване на тонуса на тялото, стимулиране на кръвообращението. Препоръчват се уроци по йога, леко разтягане, ходене или бавно бягане, упражнения на Кегел като подготовка за раждане.

Видео: Съвети за бременни. Комфортна бременност през третия триместър.

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!