Първият триместър на бременността носи много образователни и интересни неща за бъдещите майки, а също така е много важен за развитието на вашето неродено дете. Първият триместър дава осъзнаването, че във вас живее друг живот, за който вече сте отговорни, слушате нови усещания, забелязвате промени в себе си и често търсите информация за това, което трябва да знаете за този прекрасен период от живота си.

За да не ви натоварваме с медицински термини, ще посочим най-важните и полезни аспекти, които трябва да запомните.

Благополучие

Умората, апатията, постоянното желание за сън са чести спътници на първия триместър. Също така много жени се характеризират с промени в чревната микрофлора, а именно нарушения на изпражненията (диария или запек), често уриниране, подуване на гърдите, подуване на корема и чести промени в настроението. Опитайте се през този период да бъдете по-често на чист въздух, да правите почивки от работа, да правите прости физически упражнения, да се настройвате за добро здраве. Всичко работи - повярвайте ми.

Хранене

През първия триместър са характерни промените във вашата диета и вкусови предпочитания. Често любимите храни имат отвратителен вкус, хранителните миризми следват навсякъде, появява се ужасен апетит и всякакви туршии заместват (или допълват) всички ястия. За да сведете до минимум последиците от неправилното или обилно хранене - изключете от диетата тежки, мазни храни, пийте много течности и се облягайте на зеленчуци и плодове.

Витамини през първия триместър на бременността

В идеалния случай е препоръчително да започнете да приемате витамини на етапа на планиране на бременността. Но тъй като фактът на бременността често е изненада за жената, въпросът с приема на витамини в този случай трябва да бъде решен възможно най-скоро. Изборът на един или друг витамин и минерален комплекс трябва да бъде поверен на специалист: лекарят ще ви помогне да вземете решение за най-подходящото лекарство.

Витамините през първия триместър на бременността са изключително необходими, защото те осигуряват нормалния процес на полагане на всички жизненоважни органи и системи на плода, а също така определят неговото нормално развитие.

Много често бъдещите майки изпитват липса на витамини от група В, на първо място, витамин В9 (фолиева киселина). Но фолиевата киселина всъщност е ключът към нормалното формиране на плода, не напразно се предписва за прием в допълнение както на етапа на подготовка за бременност, така и в самото начало. В допълнение, витамин В9 и заедно с него витамини В6, антиоксидантният комплекс от витамини А, С, Е се превръщат в елемент на защита срещу неуспех на бременността. Витамин D, заедно с калция, е необходим в достатъчни количества по време на бременност: дефицитът на тези елементи в бъдеще може да се прояви под формата на рахит при бебето или да повлияе на загубата на зъби при майката.

Ще говорим за токсикоза малко по-долу, но вече сега бих искал да кажа, че една от причините за развитието на това неприятно състояние може да бъде дефицит в организма на витамини от група В. И следователно е по-добре да се попълнят запасите им дори при подготовката за зачеване, добре или вече в първата триместър на бременността.

Токсикоза

Друг спътник на първия триместър на бременността е токсикозата. При всяка жена тя може да се прояви по различен начин: някой страда от нея почти през всичките три тримесечия, докато при някоя тя преминава почти неусетно. Не трябва да се страхувате - всичко зависи от хормоналния фон на бременната жена, която през този период започва да се възстановява и носи нови "изненади". Но такива промени могат да бъдат преживяни с най-малко щети за себе си и за нероденото дете, като се спазват прости правила: сънят трябва да продължи най-малко 8 часа, яжте повече зеленчуци и плодове, чести разходки, правене на това, което обичате и позитивно отношение - това са всички тайни.

Също така, не забравяйте, че лекарят е най-добрият приятел и съветник през цялата бременност, така че не трябва да пренебрегвате излишни съвети или просто морална подкрепа.!

Тестове през първия триместър на бременността

От момента на определяне на бременността до успешното й завършване, жената ще се нуждае от постоянен надзор на специалисти с редовни изследвания. За да се следи състоянието на бременната жена и плода, са необходими определени изследвания и изследвания. Какви тестове ще са необходими през първия триместър на бременността?

Разбира се, кръвни тестове: за СПИН, сифилис, хепатит В и С. Освен това кръвен тест ще даде възможност да се определи Rh фактор: ако мама има отрицателен Rh фактор, а татко има положителен, жената ще трябва да дари кръв за антитела всяка трета седмица.

Ще се взема и кръв за общи и биохимични анализи, ще се прави общ тест на урината (урината ще трябва да се взема ежемесечно за оценка на бъбречната функция).

Вагинална цитонамазка се прави безуспешно в ранните етапи на бременността, възможно е да бъдат предписани тестове за рубеола, херпесвирусни и цитомегаловирусни инфекции, токсоплазмоза, хламидиална инфекция.

За първи път бременна жена се изпраща на ултразвуково сканиране само през първия триместър на бременността, като оптималното време за това е бременност от 10-12 седмици. Ултразвукът може да се извърши както трансабдоминално, така и трансвагинално (чрез вагината този метод се използва, когато не е възможно да се постигне ясен образ с помощта на трансабдоминалния метод).

С помощта на ултразвук през първия триместър на бременността се определя броят на плодовете, точната продължителност на бременността, изключва се рискът от извънматочна или замразена бременност. Ултразвукът през първия триместър на бременността е много ценен метод за изследване по отношение на оценката на състоянието на ембриона и неговото нормално развитие. И така, ултразвуковото изследване ви позволява да изключите сериозни малформации на плода, да определите риска от хромозомни патологии.

В същото време, използвайки ултразвук през първия триместър на бременността, се оценява функционалната активност на матката, шийката на матката и яйчниците; определят се причините за вагинално кървене, тазова болка (ако има такава).

Изписване през първия триместър на бременността

Разпределенията придружават жената през целия й възрастен живот, включително по време на бременност. Освен това: по време на бременност, под въздействието на хормона прогестерон, отделянето може да се увеличи донякъде и да придобие белезникав оттенък. Но те могат да бъдат и прозрачни, разбира се. Основното е, че отделянето през първия триместър на бременността не е придружено от дискомфорт (сърбеж или парене), не се различава по неприятна миризма и има нормална консистенция.

Спешно се консултирайте с лекар, ако естеството на отделянето по време на бременност се промени, както следва:

 • изхвърлянето има изцедена консистенция, придобива неприятна миризма, придружена от сърбеж или парене. Най-вероятно в такава ситуация ще бъде диагностицирана кандидоза, той също е млечница. Задължително е да се лекува това заболяване, в противен случай съществува риск от предаване на инфекция на плода и развитие на патологии при детето. В някои случаи млечницата дори е в състояние да провокира спонтанен аборт и затова не си струва да се „шегувате“ с нея;
 • изхвърлянето променя "цвета" на зеленикав или плътен жълт, което показва вероятна полова инфекция. Ако изписването е "пребоядисано" в кафяво, може да се подозира замразена бременност и началото на отхвърлянето на яйцеклетката;
 • се появява кърваво отделяне. Това е може би един от най-опасните признаци, показващи висок риск от неуспех на бременността. Също така зацапването може да е признак на ерозия на шийката на матката..

С настъпването на бременността обичайният начин на живот за двойка, разбира се, се променя. И отношението, и подходът към такива обичайни и познати неща се променят. Например секс. Изобщо не е изненадващо, че въпросът дали сексът е възможен през първия триместър на бременността и дали ще навреди на плода тревожи бъдещата майка. В новия статус жената се тревожи за живота, който расте в нея, и прави всичко по силите си, за да предпази бебето от всякакви опасности.

Бъдещата майка трябва да бъде успокоена незабавно: сексът през първия триместър на бременността е дори много разрешен, ако лекарят не е изразил противопоказания, които изключват интимните отношения. Това могат да бъдат обичайни спонтанни аборти, заплаха от прекъсване на бременността, зацапване от влагалището, както и наличие на сексуална инфекция при един от родителите. Трябва също да се пазите, ако сте били диагностицирани с многоплодна бременност, но отново лекарят прави окончателната „присъда“ относно възможността за правене на любов..

Но дори лекарят да е "дал добро" за секса през първия триместър, двойката може да се сблъска с друг проблем. Обикновено в ранните етапи на бременността жената се чувства меко казано маловажна: сънливо и летаргично състояние, повишено настроение и раздразнителност, промени в настроението - всички тези последици от промените в хормоналния фон донякъде „обезсърчават“ желанието за секс. Татко не трябва да се страхува или да се отчайва: това състояние ще премине в много близко бъдеще. Просто трябва да бъдете малко търпеливи, да се научите да „чувствате“ жена и да й помогнете да се справи с нови усещания.

Болка през първия триместър на бременността

Освен това тези най-нови усещания дори се отличават с известна болезненост - болката в първия триместър на бременността, според раждащите жени, изобщо не е необичайна. А естеството на болката може да бъде много различно.

И така, най-честите оплаквания на бременни жени са болки в корема. Като правило малката и краткосрочна коремна болка е норма, при условие че болезнените усещания се появяват периодично и бързо преминават. Но ако жената непрекъснато усеща болки в долната част на корема, докато те са придружени от нередовно (дори по-лошо, редовно) кървене, посещението при лекар трябва да се осъществи възможно най-скоро: най-вероятно в този случай говорим за заплаха от спонтанен аборт. Освен това коремната болка в началото на бременността с кафяво течение може да показва извънматочна бременност - патологично състояние, което може да доведе до сериозни последици и което изисква задължителна хирургическа намеса..

Болката в първия триместър на бременността в млечните жлези е друг дискомфорт, който жената не може да избегне. Болезнените усещания в гърдите в началото на бременността са нормална ситуация, която се обяснява с подготовката на млечните жлези на жените за последващото хранене на детето. Поради бременност гърдите увеличават размера си и стават болезнени, особено в областта на зърната. Обикновено болезнените усещания изчезват до втория триместър на бременността. Но, важен момент: ако по време на самоизследване мама забележи някои уплътнения или образувания в гърдите, трябва да се свържете с мамолог.

През първия триместър на бременността също са възможни главоболия. Както предполагат лекарите, това се дължи на прилив на хормони и увеличаване на обема на циркулиращата кръв. Главоболието през първия триместър на бременността може да се усили поради стрес, неправилна стойка и промени в ежедневието. И също - с намаляване на нивата на захар, дехидратация, прекомерни дози кофеин, липса на сън. И затова правилният начин на живот, храненето, спазването на работата и почивката са толкова важни по време на бременност..

Не се притеснявайте, насладете се на вълшебен период от живота си и бъдете щастливи!

1 триместър на бременността

Всеки от тримесечията на бременността има свои собствени характеристики, поради етапите на развитие на плода и промените в тялото на жената. 1 триместър на бременността - периодът от момента на зачеването до 12-13 седмици. Акушерската гестационна възраст се изчислява не от момента на зачеването, а от момента на края на последната менструация, поради което е твърде рано да се говори за развитието на бременността през първите две седмици. По същата причина бременността може да продължи вместо предписаните 40, 41-42 седмици.

Развитието на бременността през 1-ви триместър започва от момента, в който мъжките и женските полови клетки се срещат, което води до образуването на зигота. Оплодената яйцеклетка, съдържаща пълен набор от хромозоми и запас от хранителни вещества, веднага започва да се дели и едновременно се придвижва по маточната тръба в маточната кухина. На 5-6 седмици ембрионът достига до маточната кухина, където се имплантира в лигавицата (ендометриума) на матката. На мястото на прикрепване започва образуването на плацентата, специален орган, който осигурява хранене, дишане и подкрепа за живота на плода през цялата бременност.

Започвайки от 5 седмици до края на втория месец на бременността, настъпва формирането на първичните органи на дихателната и сърдечно-съдовата система. През този период нервната тръба на плода се затваря и започва полагането на нервната система. Първичните процеси на хематопоеза и кръвообращение започват в съдовете. Развиват се щитовидната жлеза и пикочно-половата система. Оформят се зачатъците на крайниците и пръстите. През този период ембрионът активно се разраства. Ако на 5 седмици дължината му е 1,5-2,5 mm, то в края на 8 седмици тя се увеличава няколко пъти до 8-13 mm.

Началото на третия месец се характеризира с развитието на мозъка, костите, крайниците и ставите. В края на 12-13 седмици плодът вече е формирал всички основни вътрешни органи, основата на скелета и частично чертите на лицето. Вече може да прави спонтанни движения поради развитието на малкия мозък. Някои органи вече започват да функционират - сърцето и отделителната система.

Признаци на бременност през 1 триместър

1 триместър на бременността може да бъде различен. В повечето случаи първите седмици са асимптоматични, почти незабележими за бъдещата майка. Първият признак на бременност обикновено е забавяне в началото на менструацията. Въпреки това, дори преди него, могат да се появят следните симптоми:

 • безпричинно замайване;
 • слабост, сънливост;
 • пристъпи на гадене и повръщане сутрин;
 • отвращение към определени храни;
 • повишена чувствителност към миризми;
 • емоционална нестабилност, раздразнителност;
 • чувство на дискомфорт в гърдите, увеличен обем, подуване и болка в зърната.

Теглото през първия триместър на бременността не се променя забележимо, тъй като размерът и теглото на плода все още са изключително малки. Матката не се увеличава значително. Само много слаби жени могат да имат забележими промени в коремния обем до края на първия триместър..

Диагностика и изследвания през първия триместър на бременността

Веднага след като една жена разбере за нейната ситуация, по-добре е тя незабавно да се свърже с гинеколог. Този период е много важен и е свързан с определени рискове. При първото посещение в болницата лекарят ще предпише цялостен преглед, който е необходим за оценка на състоянието на бъдещата майка и плода, проследяване и елиминиране на възможните рискове. На първо място, на жената ще бъде предложено да се подложи на лабораторни изследвания. Списъкът на необходимите тестове през 1 триместър на бременността включва:

 • Пълна кръвна картина по време на бременност през 1-ви триместър: дава обща информация за състоянието на тялото на бременна жена. Показателите на това проучване ни позволяват да оценим работата на вътрешните органи и функционалните системи, в бъдеще въз основа на резултатите от този анализ лекарят може да контролира състоянието на бъдещата майка..
 • Общият анализ на урината показва състоянието и функцията на бъбреците, пикочната система. Този тест ще трябва да се прави преди всяка последваща среща с лекаря, който наблюдава бременността..
 • Намазка върху флора е бактериологично и цитологично изследване, което ви позволява да идентифицирате патогенни микроорганизми в лигавицата на влагалището и шийката на матката. Анализът дава възможност да се открие възпалителният процес навреме, следователно да се вземат подходящи мерки за неговото отстраняване.
 • Коагулограма - оценка на кръвосъсирването.
 • Биохимичният кръвен тест е подробна картина на работата на вътрешните органи. По-специално, панкреас, черен дроб, бъбреци.
 • Кръвен тест за кръвна група и Rh фактор - този тест се изисква в началото на бременността, тъй като раждането е свързано с определени рискове. Ако е необходимо кръвопреливане или операция, информацията за Rh кръвната група ще бъде жизненоважна.
 • Кръвни тестове за ХИВ, хепатит, сифилис - тестове за полово предавани инфекции се провеждат два пъти по време на бременност през 1-ви триместър и на 35-36 седмици. Тази предпазна мярка се дължи на дългия инкубационен период на някои видове патогени..
 • Кръвен тест за TORCH инфекция - изследването ви позволява да идентифицирате микроорганизми като токсоплазма, херпес, цитомегаловирус. Тяхното присъствие в тялото на майката може да има отрицателно въздействие върху развитието на плода..

Важен показател през 1 триместър на бременността е нивото на TSH. Секрецията на хормона TSH в различните периоди на бременността има различни показатели. През първия триместър контролът върху нивото на TSH е важен, тъй като той участва в стимулирането на жълтото тяло, образуването на вътрешни органи и системи на плода. Скоростта на TSH през първия триместър на бременността е от 0,1 до 0,4 μMD / ml. С по-нататъшното развитие на бременността този показател се увеличава..

Друг важен тип диагностика и изследване е ултразвукът на бременността през 1-ви триместър. През целия период, според плана, е необходимо да се проведат три ултразвукови изследвания - в началото, в средата и преди раждането. През 1-ви триместър на бременността трябва да се направи ултразвуково сканиране в период от 11-13 седмици. Ултразвукът ви позволява да изясните продължителността на бременността, да оцените развитието на плода, да направите изследване на хориона, от който впоследствие се образува плацентата.

Допълнително проучване е скринингът по време на бременност през 1-ви триместър; той се провежда като сложна диагностична процедура. Скринингът трябва да се направи за бременни жени на възраст над 35 години, ако има заплаха от спонтанен аборт, с наследствени заболявания или наличие на професионални рискове. Перинаталният скрининг е комплекс от инструментални и лабораторни изследвания - ултразвук, биохимични и генетични кръвни тестове. Това е най-информативният и подробен тип диагноза, който ви позволява да идентифицирате всички рискови групи за развитие на плода. Скринингът през първия триместър предоставя информация като:

 • точната продължителност на бременността;
 • наличие или липса на груби нарушения в развитието на плода - церебрални дефекти, пъпна херния и др.;
 • наличието на хромозомни патологии (синдром на Даун) се определя от дебелината на яковото пространство;
 • размер на сърцето и сърдечен ритъм;
 • дължина на костта;
 • ниво на hCG (хорионгонадотропин);
 • съдържание на плазмен протеин.

Тези и други показатели ни позволяват да проведем висококачествена подробна оценка на развитието на плода, да идентифицираме наличието на отклонения и своевременно да предотвратим тяхното развитие..

Нормални състояния и състояния на тревожност през I триместър на бременността

Развитието на бременността през първия триместър може да настъпи с някои неприятни и болезнени симптоми. Някои от тях се считат за норма, други са тревожен знак, който изисква специално внимание и насочване към специалист. Някои от най-често срещаните заболявания включват:

 • Болките в корема през I триместър на бременността най-често са резултат от естествени промени в тялото на жената. През 1-ви триместър на бременността стомахът може да боли по различни причини. Това се дължи преди всичко на растежа и движението на оплодената яйцеклетка през фалопиевата тръба, последвано от въвеждането й в ендометриума. По същите причини, често през 1 триместър на бременността, стомахът се дърпа или се усеща дискомфорт в областта на таза. Такива симптоми не показват патологии или нарушения. Причината за безпокойство и незабавна медицинска помощ са интензивни болки в спазмите през 1 триместър на бременността. Те могат да показват повишен тонус на матката и заплаха от спонтанен аборт..
 • Маточният тонус е състояние, при което мускулите на даден орган са прекалено стресирани. Тонусът на матката през 1-ви триместър може да се случи по различни причини - прекомерна тревожност, физическо натоварване, ненавременно изпразване на пикочния мехур. Симптомите на тонуса на матката през 1-ви триместър на бременността са характерни схващащи краткосрочни болки и напрежение на коремните мускули. Това състояние лесно се елиминира, ако причината е изключена - успокойте се, починете, отидете до тоалетната. Много по-трудно и по-опасно е, ако хипертоничността на матката се прояви през 1-ви триместър на бременността. За разлика от тонуса, хипертоничността се характеризира с пристъпи на свиване на маточната мускулатура, което може да доведе до спонтанно прекъсване на бременността и смърт на плода. Причината за хипертония най-често са хормоналните нарушения, които могат да бъдат идентифицирани само с помощта на специални проучвания..
 • Нехарактерното отделяне през 1 триместър на бременността може да показва редица патологични нарушения, които изискват медицинска намеса. Промените, настъпващи в женското тяло, се отнасят и за влагалищното течение - те придобиват жълтеникав оттенък. Жълтото отделяне през I триместър на бременността се счита за норма, цветът им се дължи на промяна в хормоналния баланс и увеличаване на секрецията на прогестерон. Патологичните процеси се доказват от гъсто сирене, зеленикаво, кърваво отделяне. Също така си струва да се свържете с лекар, ако отделянето е прекалено обилно и има неприятна, остра миризма..
 • Главоболието е чест спътник на началото на бременността, появата му може да бъде свързана с хормонални промени, промени в кръвното налягане, емоционална нестабилност. Ако главата периодично боли през 1-ви триместър на бременността, но болките не са остри и продължителни, този факт не е признак за някаква патология. Тревожните симптоми се увеличават по силата на болката, придружени от шум в ушите, нарушена координация или зрение. С такива прояви трябва да се свържете с гинеколог и да разберете причината за главоболието по време на бременност през 1-ви триместър.
 • Ниското кръвно налягане през I триместър на бременността е често срещано явление; в това състояние жената се чувства слаба, сънлива и понякога замаяна. Ниското кръвно налягане през 1 триместър на бременността се дължи на хормонални промени и ранна токсикоза. Според общоприетия процент, през 1-ви триместър на бременността, налягането не трябва да е по-ниско от 100/60. При по-ниски нива можем да говорим за хипотония, нарушения на съдовия тонус, алергични или инфекциозни заболявания. Разкриването на причината може да бъде само чрез целенасочено изследване. Ниското налягане може да доведе до развитие на прееклампсия, спонтанен аборт, забавяне на развитието и усложнения по време на раждането, поради което контролът на налягането е един от най-важните показатели.
 • Високото кръвно налягане при бременни жени се счита за още по-опасен симптом. С повишаване на кръвното налягане над 140/90, съществува риск от развитие на прееклампсия, еклампсия (дихателни нарушения, конвулсии, припадъци), прееклампсия (главоболие, гадене, нарушена координация), отлепване на ретината. Причината за високото кръвно налягане могат да бъдат бъбречни заболявания (пиелонефрит, поликистоз), ендокринна система (захарен диабет, патология на щитовидната жлеза или надбъбречните жлези), сърдечно-съдови или нервни заболявания. Стабилното високо кръвно налягане е заплаха както за бременна жена, така и за нейното неродено дете, поради което служи като сериозна причина за хоспитализация.
 • Хемороидите по време на бременност от 1-ви триместър могат да се проявят на фона на промени в тазовите органи. Рискът от появата му се увеличава в случаите, когато жената води заседнал начин на живот, което води до застояли процеси. На въпроса как да се лекува хемороиди по време на бременност от 1 триместър може да отговори проктолог. Методите и лекарствата за лечение се определят от вида и степента на хемороидите. В началния етап терапията се свежда до използването на местни супозитории. В по-напреднали случаи може да се наложи инструментално или хирургично лечение.

Особености на лечението на заболявания през първия триместър на бременността

Бременните жени, въпреки всички предпазни мерки и превантивни мерки, не са имунизирани от често срещани заболявания. И всяка бъдеща майка трябва да знае колко опасни са определени патологии в тяхното състояние, как да се избегнат болести и да се лекуват безопасно за плода.

Студ

Настинката по време на бременност през 1-ви триместър не е критично или изключително опасно състояние, но в такава ситуация е важно да се разгледат някои въпроси и аспекти:

 • Защо настинката по време на бременност през 1 триместър е опасна? В самото начало на бременността, когато в тялото на жената настъпват множество промени, степента на защита на имунната система значително намалява. Това често става причина за настинки. Всички видове остри респираторни инфекции представляват заплаха за здравето на нероденото бебе, тъй като патогенните бактерии могат да имат отрицателен ефект върху развиващите се през този период органи на плода. Много е важно да изберете правилното лечение, в противен случай може да има опасни последици от настинка през 1-ви триместър на бременността:
  • фетална хипоксия;
  • забавяне на развитието;
  • малформации;
  • вътрематочна инфекция;
  • усложнения по време на раждане;
  • усложнения от следродилния период.
 • Какви лекарства могат да се използват за лечение на настинка по време на бременност през 1-ви триместър? Особеностите на лечението на всякакви заболявания по време на бременност са преди всичко при избора на безопасни лекарства. Настоятелно не се препоръчва да понасяте настинки на краката, спазването на почивка в леглото е едно от най-важните изисквания, особено ако настинката през 1-ви триместър на бременността се случи с температура. Също така трябва да се обърне голямо внимание на храненето, за да се увеличи количеството на консумираните витамини под формата на пресни зеленчуци и плодове. При избора на лекарства си струва да се даде предпочитание на билкови препарати, локално действие и билкови лекарства:
  • Mukaltin - таблетки за кашлица на основата на билкови съставки (корен от бяла ружа);
  • аптечни билкови препарати за гърди - специално подбрани състави за суха и мокра кашлица;
  • сиропи от градински чай, корен от женско биле, блат - естествени средства за кашлица;
  • инхалациите с лечебни растения (лайка, градински чай) и етерични масла (евкалипт, чаено дърво, ела) ще помогнат за облекчаване на носното дишане и облекчаване на пристъпите на кашлица;
  • за лечение на хрема по време на бременност от 1-ви триместър е по-добре да се използват препарати на основата на пречистена морска вода и етерични масла - капки Pinosol, Aqua Maris, Aqualor.
 • Как да сваля температурата по време на 1 триместър бременност? Ако температурата с остри респираторни инфекции не надвишава 37,5 градуса, тогава не се препоръчва да я намалявате. Такава температура през 1 триместър по време на бременност не е опасна за тялото на майката и развитието на плода, но помага за унищожаването на патогенни бактерии. Ако температурата се повиши, тогава могат да се използват препарати на основата на парацетамол, за да се намали в комбинация с обилна напитка (плодови напитки, топъл чай с малиново сладко или мед).
 • Как да подсилим имунитета и да се възстановим от настинка по време на бременност през 1-ви триместър? За да се засилят защитните функции на тялото на бременна жена, са разработени специални комплекси от витамини, лекарят трябва да избере конкретен. По време на бременност от 1-ви триместър, лекарите препоръчват Viferon под формата на супозитории като лекарство, което укрепва имунната система и безопасно противовъзпалително средство. Диетата е от голямо значение. Той трябва да съдържа пресни зеленчуци, плодове, висококачествени протеини, сложни въглехидрати.

Ангина

Ангина по време на бременност от 1 триместър е опасно заболяване, тъй като винаги е свързано с възпалителен, а понякога дори гноен процес в гърлото и ларинкса. Неправилното лечение на болки в гърлото може да доведе до развитие на усложнения и разпространение на инфекцията в други органи. Не се препоръчва самолечение на гърлото по време на бременност от 1-ви триместър, тъй като е доста трудно да се определи видът на възпалено гърло и да се изберат лекарства без помощта на специалист. Как може да се лекува гърлото по време на бременността в 1 триместър? Лекарите препоръчват да се използват лекарства за лечение на ангина, които имат локален антисептичен ефект и не се абсорбират в кръвта. Те включват:

 • Bioparox - спрей, съдържащ антибиотици, разрешен по време на бременност през 1-ви триместър, има мощен антибактериален и противовъзпалителен ефект.
 • Hexoral е спрей с антимикробно и аналгетично действие, ефективен при различни видове тонзилит (тонзилит, ларингит, фарингит).
 • Каметон е спрей, който облекчава възпалението, болката и подуването на гърлото. Препаратът се основава на етерични масла, камфор и безопасни болкоуспокояващи.
 • Мирамистин, хлорхексидин, хлорофилипт под формата на спрейове и изплаквания на гърлото помагат за облекчаване на възпалението и имат антисептичен седативен ефект.

Някои видове болки в гърлото не могат да бъдат излекувани без използването на антибиотици, но такова решение трябва да вземе лекар въз основа на резултатите от изследването и диагнозата. През 1-ви триместър на бременността антибиотиците се използват с повишено внимание, последиците могат да бъдат изключително нежелани. Парацетамол и Панадол могат да се използват като антипиретик по време на бременност от 1 триместър, както е предписано от лекар - Нурофен, Ибупрофен.

ARVI, грип

ARVI по време на бременност от 1 триместър изисква специално внимание, тъй като вирусните инфекции могат да провокират редица усложнения. На по-късна дата плодът е защитен от плацентата, но през 1-ви триместър на бременността ARVI е доста опасен, тъй като плацентата все още не се е образувала. Решението за това как да се лекува ARVI по време на бременност от 1 триместър трябва да се вземе от лекаря. Само специалист ще ви помогне да изберете ефективни и безопасни лекарства.

Лечението на ARVI по време на бременност от 1 триместър трябва да бъде насочено както към борба с вирусна инфекция, така и към защита на плода от възможни негативни последици. В зависимост от симптомите на заболяването можете да използвате изброените по-горе лекарства за обикновена настинка, треска и възпалено гърло. Антибиотиците са неефективни срещу ARVI и грип; за лечение трябва да се използват специални лекарства. Като антивирусни лекарства по време на 1 триместър на бременността можете да използвате:

 • Grippferon е антивирусно лекарство, одобрено за бременни жени. Има вредно въздействие върху вирусна инфекция и има имуностимулиращ ефект.
 • Oscillococcinum е добре познато хомеопатично лекарство, което се справя добре с вирусите и възстановява имунната система. За ефекта трябва да се придържате към специално разработен режим на дозиране..
 • Афлубин е хомеопатично лекарство, използвано като терапевтично и профилактично антивирусно средство. Позволено от първите дни и през цялата бременност.

Въпреки наличността на информация за лекарства за грип по време на 1 триместър на бременността, не трябва да се самолекувате. ТОРС по време на бременността в 1 триместър може да има опасни последици. Поради възможното кислородно гладуване на плода могат да възникнат нарушения в неговото развитие.

Алергия

Жените с алергични реакции трябва да вземат предвид факта, че стресът върху имунната система по време на бременност може да доведе до нови прояви на алергии. Забранено е приемането на много антихистамини по време на бременността в 1 триместър поради възможен отрицателен ефект върху плода.

Ако по време на бременност от 1 триместър алергията се възобнови, засили или се прояви за първи път, е необходимо да се потърси съвет от алерголог. По правило през този период не се препоръчва прием на антихистамини от първия (Suprastin, Diazolin, Tavegil) и от втория (Claritin, Citrizin, Astemizole). За бременни жени са подходящи антиалергични лекарства от трето поколение, които нямат кардиотоксичен ефект. Те включват Деслоратодин, Левоцетиризин, Фексофинадин. Не можете обаче сами да предписвате такива лекарства, те могат да се приемат само по препоръка на лекар..

Млечница

Често по време на бременност от 1 триместър жените развиват млечница. Този фактор се дължи на хормонални и имунни процеси, протичащи в тялото на жената. Доста е трудно да се отговори на въпроса как да се лекува млечница по време на 1 триместър на бременността без специална диагностика. На по-късна дата, след 2-3 тримесечия, жените могат да приемат орални лекарства за млечница. През първия триместър лечението се усложнява от факта, че плацентата все още не се е оформила и има висок риск за плода.

Лечението на млечница по време на бременност от 1 триместър се предписва от гинеколог, наблюдаващ жена. Като правило местните лекарства се използват за терапия, която нормализира вагиналната микрофлора. Тези лекарства включват супозитории Pimafucin или Clotrimazole, вагинални таблетки / супозитории Natamycin.

Херпес

Херпесът е вирусна инфекция. Веднъж попаднала в кръвта, херпесвирусната инфекция постоянно присъства в организма, проявявайки се само в периоди на обостряне. Различни фактори могат да провокират херпес на устната по време на бременност от 1-ви триместър - хипотермия, емоционално или физическо пренапрежение. Предвид факта, че имунната система на жената е отслабена в началния етап на бременността, проявите на херпес са вероятни дори при лека настинка..

Как да се лекува херпес през 1 триместър на бременността, решава имунологът. Ако не е възможно да се консултирате с тесен специалист, тогава можете да се свържете с гинеколог или терапевт. Лечението на херпес по време на бременност от 1-ви триместър включва лекарства за външна употреба под формата на мехлеми (Gerpevir, Zovirax) и под формата на таблетки за перорално приложение. Ефективно вещество срещу херпес е ацикловир; на негова основа са създадени много лекарства (Acyclovir, Valtrex).

Ако една жена има херпес, който не е чувствителен към ацикловир по време на бременност от 1-ви триместър, тогава могат да се използват други антивирусни лекарства. Но назначаването им трябва да се извърши от специалист, като се вземе предвид здравословното състояние и продължителността на бременността..

Какви лекарства могат да се приемат в 1 триместър

В ранните етапи на бременността е много важно да се определят лекарствата, които могат да се приемат при различни състояния. Много лекарства през 1 триместър на бременността са строго забранени. Вече бяха споменати антивирусни, антибактериални, антипиретични, антихистамини. Например, мнозина се чудят как да лекуват болката по време на 1 триместър на бременността или какви успокоителни са разрешени през този период..

 • По време на бременност от 1-ви триместър се разрешават болкоуспокояващи като Парацетамол, Папаверин, Но-шпа, Риабал, Нурофен (Ибупрофен).
 • По време на бременност през 1-ви триместър не се препоръчват успокоителни напитки, тъй като заплахата от преминаване на лекарства през едва образуващата се плацента е твърде висока. Всякакъв вид транквиланти е строго забранен. Последствията от стрес или безсъние обаче могат да повлияят отрицателно на състоянието на жената и плода, така че лекарят може да препоръча билкови или билкови препарати като успокоително (Persen, Novopassit, хапчета и тинктури от валериана, майчинство).
 • Приемът на витамини по време на бременност от 1-ви триместър не е изискване, но е важен фактор за поддържане на тялото на бъдещата майка. Като правило лекарят предписва сложни препарати, които включват всички необходими витамини и минерали. Какъв вид витамини да приемате през 1-ви триместър на бременността се определя от лекаря според индивидуалните показания. Отделно си струва да се отбележи значението на фолиевата киселина по време на 1 триместър на бременността. Витамин В9 е важен за клетъчното делене, хемопоезата и формирането на феталната нервна тръба. Ето защо специалистите препоръчват прием на фолиева киселина от първите дни на бременността..

Хранене през първия триместър на бременността

Състоянието на собственото й здраве, благосъстояние и развитие на нероденото дете до голяма степен зависи от правилното балансирано хранене на бременна жена. Особеностите на храненето по време на бременност от 1-ви триместър се дължат на формирането и полагането на вътрешните органи и функционалните системи на нероденото дете, както и на повишеното натоварване върху тялото на жената. Балансираното меню по време на бременност от 1 триместър трябва да включва храни от пет групи - протеини, мазнини, зърнени храни и хлебни изделия, млечни и ферментирали млечни продукти, зеленчуци и плодове. За да може тялото да получи всичко необходимо за развитието на бременността през 1-ви триместър, е важно оптимално да се подбере балансът на хранителни вещества, витамини и минерали. Хранителните препоръки през 1 триместър на бременността се отнасят както до състава на диетата, така и до начина на готвене.

Отговаряйки на въпроса какво може и какво не може да се направи през първия триместър на бременността, заслужава да се отбележат следните аспекти:

 • Диетата трябва да съдържа доста голямо количество пресни плодове, зеленчуци и плодове. Те могат и трябва да се използват като закуски между храненията..
 • Протеиновите храни също трябва да бъдат разнообразни, включително месо, риба, морски дарове и млечни продукти.
 • По-добре е бременната жена да се откаже от общоприетия трикратен режим, да премине към частично хранене - 6-7 пъти на ден на малки порции.
 • Изключете изкуствените добавки и готовите сосове от диетата, по-добре е да ги замените с естествени подправки, масла и заквасена сметана.
 • Когато готвите, трябва да отдавате предпочитание на готвене, задушаване, печене и да използвате пържени храни възможно най-малко.
 • Когато се появи токсикоза, струва си да се има предвид, че храната, приета в малки дози в топла форма, е по-лесна за смилане и причинява по-малко пристъпи на гадене.
 • При анемия трябва да добавите богати на желязо храни към диетата - телешки черен дроб, телешко месо, ядки, леща, боб, грах, елда, нар, шипки, ябълки, кайсии.

Що се отнася до напитките, предпочитание се дава на газирана вода, зелени, билкови чайове, прясно изцедени сокове (в пропорция 50/50 с вода). По време на бременност от 1-ви триместър си струва да се изключат кафе, газирани напитки, фабрични сокове, квас. Кофеинът е особено опасен в началото на бременността (увеличава риска от спонтанен аборт), така че е по-добре да откажете всякакви храни и напитки, които го съдържат.

В допълнение към това, което можете да ядете и пиете през 1-ви триместър на бременността, е важно да слушате тялото си. Ако има отвращение към определен вид храна, няма нужда да се насилвате, колкото и полезни да са те..

Рискове и опасности от 1 триместър на бременността

Ако майката е здрава и следва препоръките на лекарите, тогава първият триместър на бременността протича без остро забележими промени. Леките заболявания, причинени от хормонални промени, имплантиране и растеж на плода, се считат за норма. Жената, която обаче иска да поддържа бременност и да носи здраво дете, трябва постоянно да следи състоянието и усещанията си..

Най-опасните рискове през 1 триместър включват:

 • заплахата от спонтанно прекъсване;
 • фетални малформации;
 • замразена бременност 1 триместър.

Трябва незабавно да се консултирате с лекар, когато се появят симптоми като силни спазми, отделяне на серозен или кървав тип, тежка слабост и световъртеж, значителни промени в кръвното налягане, проява на тежка токсикоза, повишаване на телесната температура до 37,7 градуса. Навременното обжалване при гинеколог и преглед ще помогнат за изключване на опасни състояния, които ако се лекуват самостоятелно, могат да доведат до сериозни последици.

Общи препоръки за 1 триместър

Що се отнася до обичайните ежедневни аспекти, бременните жени през 1-ви триместър могат да водят нормален живот, ако тяхното благосъстояние и здравословно състояние им позволяват. Често има въпроси, свързани с ежедневните дела и нужди:

 • Как да спим по време на бременността от 1 триместър? В началния етап от развитието на плода, позицията за сън все още няма кардинално значение. Ембрионът все още е толкова малък, че матката се намира в естествените граници на таза, така че можете да спите във всяка удобна позиция.
 • Могат ли да се лекуват зъбите през 1 триместър на бременността? Стоматологичното лечение е включено в програмата за преглед на бременни жени и подготовка за раждане. Не само е възможно да се лекуват зъбите, но дори е необходимо за безопасното носене и здравето на детето.
 • Възможно ли е да летите по време на бременността в 1 триместър? Според полетите полетите не оказват влияние върху развитието на бременността. Ако бъдещата майка е понасяла физически полети много преди бременността, тогава няма причина да ги отменя. Единственото предупреждение е диагностицираната токсикоза и други нарушения / отклонения в здравословното състояние. В този случай, преди полета, трябва да се консултирате с лекар, който ще предпише лекарства за предотвратяване на усложнения..
 • Възможно ли е да правите секс през 1 триместър на бременността? Ако една жена няма заплаха от спонтанен аборт и тя се чувства добре, тогава няма причина да отказва секс през 1-ви триместър на бременността. Внимание трябва да се проявява само на по-късна дата или според показанията.

Видео: Първи триместър на бременността. Признаци на бременност. Бременност.

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!