Желанието да видите детето си възможно най-скоро е присъщо на всички бъдещи майки. Особено се "влошава" в последните етапи на бременността, когато бъдещите майки започват ревностно да следват всички промени във външния си вид, да изслушват всяка "позивна" на тялото си. Те наблюдават всичко, включително корема, който също може да предупреждава за предстоящо раждане. И така, от древни времена е било обичайно да се наблюдава пролапс на корема, който се случва на около 36-37 седмици от бременността (ако това е първото раждане). Ако забележите, че коремът ви е по-нисък от обикновено, можете да се настроите за появата на бебе след 2-4 седмици. При многородящите жени често се наблюдава пролапс на корема, непосредствено преди самото раждане..

Как точно да забележите дали коремът е спаднал или не?

За да не се замислите, трябва да се наблюдавате известно време в огледалото. Докато спускате корема си, ще забележите ясни промени във формата му - ще ви се струва, че е станал по-малък. Също така ще забележите падането му под ребрата (за това трябва да знаете точно на какво ниво е било наскоро). Заедно с това ще забележите, че най-накрая ви е станало по-лесно да дишате, има, което се обяснява с понижаването на представящата част на плода, което води до края на „окупирането“ на диафрагмата, стомаха и белите ви дробове и най-накрая можете да дишате пълноценно и да забравите за задуха... Болката в ребрата също ще изчезне, бебето вече няма да ви наранява в черния дроб и движенията му вече няма да ви причиняват дискомфорт.

Заедно с облекчението на дишането обаче ще се появят и нови неприятни моменти, които са нормален пренатален феномен:

 • болката в областта на срамната кост ще се увеличи;
 • поради факта, че увисналият плод започва да притиска малкия таз, дърпащите болки ще започнат да ви притесняват (може да изглежда така, сякаш тазовите кости са започнали да се разминават);
 • при ходене може да започнете да изпитвате силна болка;

Коремът е спаднал по време на бременност

Как да разберем, че коремът е спаднал по време на бременност

В края на раждането на дете, много трансформации се случват на жена, като маяци-подсказки, информиращи за наближаването на началото на раждането. Забелязват се промени във външния вид, физиологични модификации, емоционални. Някои жени имат подчертан майчински инстинкт, те активно започват да „изграждат гнездо“ за своето бебе: те приготвят зестра за родилния дом, оборудват детската стая - създават атмосфера на топлина и уют. Често се наблюдава намаляване на апетита, емоциите се стабилизират (плачът и настроението се жертват за балансирано състояние), тренировъчните битки стават по-чести.

Отбелязват се визуални промени във външния вид: коремът постепенно се спуска по време на бременност. Ако през осмия месец стърчи, стърчи нагоре - с началото на деветия месец или в средата постепенно пада надолу. Причината за пролапса на корема по време на бременност е, че поради теглото на бебето, дъното на матката потъва дълбоко в корема и бебето е фиксирано в тазовата област. В акушерството се нарича образуване на плода.

Можете да разберете, че стомахът е спаднал по някои признаци:

 • диша по-свободно: тялото на матката, което притиска диафрагмата, се е спуснало надолу, улеснило дишането и анулирало задух;
 • киселини, тежест в стомаха изчезнаха: определя се от факта, че когато коремът е спуснат, коремните органи се връщат в естественото си положение;
 • желанието да отидете до тоалетната зачести: главата на бебето притиска два пъти пикочните пътища, ректума;
 • натискът върху перинеума и таза се е влошил: води до болезнени усещания при ходене, седнало положение.
Можете да се уверите, че коремът пада по време на бременност по един прост доказан начин: поставете дланта си между бюста и корема. Когато се побере в отвора, това означава, че стомахът наистина пада..

Как изглежда изпуснат корем при бременни жени?

Когато бременните жени имат долна част на стомаха

Периодът, когато коремът започва да пада по време на бременност, е различен за всяка жена. Според акушерските стандарти коремът пада на 36-38 седмици, за седмица-две до финалната линия. Но всяка бременност е уникална, следователно, както природата разполага, така да бъде.

Намаляването на корема по време на бременност при първородни майки се случва по-рано. При многородените жени дъното на матката се спуска по-слабо или дори изобщо не слиза, или ще направи тази манипулация ден-два преди раждането.

Във всеки случай, абдоминален пролапс се случва, дори когато ви се струва, че коремът изобщо не е „транспортиран“. За да се увеличи активното движение на корема надолу, лекарите препоръчват на бременните жени да се движат повече, да ходят, да бъдат активни. В случай на тренировъчни контракции, заемете изправено положение за удобно преминаване на бебето към тазовите кости.

Коя седмица пада корема при бременни жени?

Коремът е спаднал по време на бременност: кога да се роди

Момичетата в позиция са изключително чувствителни, емоционални, след минути страшни алармисти. Често се притесняват дали коремът им е потънал по време на бременност, след това след колко време трябва да раждат?

Момичета, които очакват бебе за първи път, вярват, че ако коремът е спуснат, бебето ще се роди всяка минута. В някои случаи това се случва. Но често раждаемостта при първичните животни започва след две до три седмици. Мускулите на момичетата са достатъчно силни и на етапа, когато матката падне под натиска на бебето и бебето е фиксирано в правилното положение, мускулите задържат товара. Следователно раждането ще настъпи няколко седмици след пролапса на корема, ако бременността протича без патологии.

По време на втората или третата бременност мускулите отслабват, което затруднява фиксирането на детето. Ето защо коремът потъва само в периода на контракциите или ден преди тях..

Пролапсът на корема не е звънене на алармата за доставка - просто пратеник. Младите майки трябва да изхвърлят всички излишни притеснения и да се радват на последните моменти на бременността..

Кога да се роди, ако коремът ви е потънал по време на бременност

Кога да се роди

С настъпването на деветия месец на бременността се появяват предшественици на предстоящото раждане - задух, затруднено ходене, постоянно желание за използване на тоалетната, оригване и киселини. Колко стомаха намалява преди раждането може лесно да се изчисли - ако храносмилателните проблеми вече не се измъчват, дишането е по-лесно и пътуванията до тоалетната се повтарят много по-рядко, значи е време да се приготвите за болницата.

Този симптом показва, че бебето е в най-удобната поза преди предстоящото раждане. Ако игнорирате симптомите, лесно е да пренебрегнете изцяло отпускането на корема (обикновено член на семейството или приятел случайно го забелязва).

Как да разбера, че коремът е паднал

Лесно е да проверите дали стомахът е паднал - опитайте се да поставите дланта си между стомаха и гърдите. Ако това се получи, стомахът потъва. Ако не, все още не е дошло времето за раждане..

Може да се види и визуално - коремът е малко по-нисък от обикновено. Понякога обаче дори опитен лекар не е в състояние да каже със сигурност дали е паднал или не..

Следните признаци показват пропуск:

 • Формата на корема става по-издължена.
 • По тялото се появяват повече стрии, отколкото по време на бременност.
 • Коремът е станал по-стегнат и еластичен. При палпация лекарят веднага може да забележи това..
 • Талията започна да се появява малко.

Понякога тези признаци се появяват частично или изобщо не се появяват. В този случай основният симптом винаги присъства - жената започва да се чувства по-комфортно..

Въпреки подобрението в общото състояние, се появяват и негативни симптоми. Бъдещата майка може да почувства нарастваща болка в долната част на корема, има дискомфорт в лумбалната област. Най-лошото нещо, което трябва да направите, е да посветите цялото време на лежане на дивана или леглото. Струва си да се движите повече, поне да се занимавате с домакински задължения. Разхождайте се всеки ден на чист въздух със собствено темпо.

Кога да чакаме раждането, ако коремът на първородните започне

Ако жената планира да роди за първи път, тя ще покаже този симптом 3 седмици преди, а понякога дори месец преди раждането. При първородените жени обаче всичко е индивидуално и е възможно симптомът да се появи по-рано или по-късно от предвидения период. Според статистиката, ако това се случи на 37 седмици, раждането се планира на около 39-40 седмици, ако 35 - по-рано. Но това не означава, че ще има някакви проблеми. Този симптом няма нищо общо с патологичните процеси в тялото на жена и дете..

Има ситуации, когато бременността наближава 40 седмици, а пролапсът все още не е настъпил. Трябва да прекарвате повече време в състояние на дейност - да правите прости домашни или да ходите на фитнес за бременни жени. Не забравяйте да се разхождате на чист въздух всеки ден.

Кога ще започне раждането, ако коремът е спаднал в многоплоден

Втората и третата бременност по правило са много по-лесни и чрез пролапса на корема е възможно точно да се предскаже датата на предвиденото раждане.

В някои случаи са възможни грешки, но те са незначителни и не оказват влияние върху цялостната картина на бременността. По време на втората и всяка следваща бременност лекарят може приблизително да предскаже датата на раждане въз основа на минали медицински доклади..

Защо коремът не спада

Ако терминът наближава, но коремът не е спаднал, това не е причина за безпокойство. Тялото на всяка жена е уникално и липсата на коремен пролапс не може да показва наличието на някакви аномалии. Чрез пролапс на корема в много случаи можете само приблизително да предскажете датата на раждане и не повече.

Според статистиката това явление отсъства при многоплодна бременност, многоводие или ако детето е достатъчно голямо. Такива фактори могат да му попречат да заеме правилната позиция, но това не означава, че раждането ще бъде сложно. Всичко е чисто индивидуално.

Какво да направите, ако коремът ви падне надолу

Когато коремът вече е спаднал, не трябва да се прави нищо. До последния месец на бременността съберете всички необходими неща в болницата и изчакайте да започнат контракциите. Не забравяйте за минимална физическа активност, тъй като без тях са възможни силни болки в лумбалната област и други неприятни прояви..

Ако коремът е потънал по време на бременност, това е предвестник на предстоящо раждане. Но дори това да не се случи, няма причина за безпокойство. Пролапсът на корема не се среща при всички жени и не може да говори за наличие или отсъствие на патологични процеси. Основното нещо е да си приберете нещата в болницата и да не бъдете нервни, особено заради дреболии. Трудовете ще започнат скоро, независимо дали забелязвате пролапса или не..

Колко дни преди раждането стомахът обикновено потъва и от какво зависи??

Пролапсът на корема по време на бременност от бъдещи майки е напълно разумно разглеждан като първият признак за предстоящия подход на раждането. Но не всички жени, особено примипарите, са сигурни, че могат да разпознаят точно момента на коремен пролапс..

В тази статия ще говорим за това колко време преди раждането трябва да очаквате пролапс на корема и защо се случва..

Механизъм за спускане

Матката е много еластичен орган; по време на бременност тя се увеличава почти 500 пъти. Именно тези темпове на растеж са физиологично способни да осигурят достатъчно пространство вътре в органа, необходимо за растежа и развитието на бебето..

Голяма матка с бебе вътре, почти половин килограм плацента и фетален пикочен мехур, изпълнен с околоплодна течност, осезаемо „накърнява правата“ на съседните органи, които всеки ден, поради увеличаването на размера на бебето, матката, има все по-малко пространство в коремната кухина.

За разлика от репродуктивния орган, коремната кухина не може да се увеличи по време на бременност, обемът му е фиксиран. В резултат на това репродуктивният орган притиска чревните бримки, упражнява притискащ ефект върху долната част на стомаха, поради което стомашният сок се хвърля в хранопровода. Пикочният мехур и уретерите изпитват неудобства, репродуктивният им женски орган се свива отгоре. Матката свива жлъчния мехур, панкреаса.

Да имаш органи в тесни условия е като да оцелееш в трудни условия. Те се адаптират, но вече не могат да функционират нормално, въпреки че дисфункциите изглеждат компенсирани.

Поради натиск върху диафрагмата се нарушава нормалното дишане, жената не може да поеме дълбоко пълно въздух, страда от задух дори при малко физическо натоварване, ходене.

Тя страда от киселини, независимо от диетата, нарушен е изтичането на жлъчка, проблемът със запека и повишеното образуване на газове е характерен за почти всяка бъдеща майка, а почти 100% от жените в третия триместър на бременността имат често уриниране.

В последния месец на бременността бебето, подчинявайки се на необяснимите сигнали на женското тяло, започва да заема правилното положение в матката, подходящо за последващо преминаване през родовия канал.

Главата се притиска към изхода от коремната кухина в малкия таз, докато плодът е изцяло поставен в маточната кухина на ниво по-ниско, отколкото през всички предходни месеци на бременността.

Матката става по-издължена, овална, дъното й, с понижаването на бебето, също пада по-надолу. Поради това коремът изглежда по-ниско, има чувството, че линията на пъпа "гледа надолу".

Коремът обикновено пада или 3-4 седмици преди раждането, или по-късно. При някои жени бебето се притиска към изхода към малкия таз само седмица преди раждането..

Това зависи от степента на подготвеност на женското тяло и подобен показател на плода, тъй като той се приближава до очакваната дата на раждане..

Коремът може изобщо да не слезе надолу с позиции на плода, различни от нормалното положение на главата - с тазовата позиция на бебето, когато задните части са представящата част, с напречното или наклоненото положение на трохите спрямо изхода от маточната кухина.

Диагностични показатели и симптоми

За да разбере дали е настъпил пролапс на корема, бременната жена трябва по-често да се гледа в огледалото. Огледалото трябва да е с пълна дължина. Някои жени правят снимки на своето отражение на мобилните си телефони всяка седмица, за да следят как расте коремът им. Такава „галерия“ от снимки ще ви помогне бързо да разберете, че стомахът ви е спаднал. В този случай коремът визуално ще има малко по-малък размер, отколкото седмица по-рано. Също така, формата му леко се променя..

Когато възникне пропуск, предположенията могат да бъдат тествани с помощта на прост ръчен тест. Ако между долната линия на млечните жлези и най-високата точка на репродуктивния орган - дъното на матката, жената може лесно да постави собствената си длан, не би трябвало да има съмнение - пролапсът се е състоял.

Освен това, почти веднага след пропуска, могат да се наблюдават следните промени в благосъстоянието:

 • става осезаемо по-лесно вдишване и издишване, задухът намалява или изчезва напълно;
 • ребрата не болят толкова, колкото преди;
 • движението на трохите става по-малко болезнено, бебето е предимно „хвърлено” и е активно в долната част на корема, а не под ребрата, както беше преди;
 • позивите за уриниране стават по-чести и по-лоши;
 • симптомите на симфизит (болка в срамната кост, срамната артикулация) са по-изразени;
 • запекът става по-чест и по-силен;
 • ходенето става все по-трудно.

Често в този момент се наблюдава засилване на тренировъчните битки, при които мускулите на матката се напрягат и се отпускат напълно спонтанно. Подобни контракции не показват началото на раждането. Не е нужно да се страхувате от тях.

Какво влияе върху времето?

Пролапсът на корема след 36 седмици от бременността се счита за съвсем нормален и навременен..

Ако бъдещата майка забележи, че коремът е променил формата си и е започнал да се намира по-ниско по-рано, наложително е да информирате лекуващия лекар за вашите чувства и наблюдения. Това е важно, за да се изключи вероятността от преждевременно раждане, да се намалят съответните рискове..

Процесът на спускане на корема е много индивидуален и зависи от много причини. Ключовата роля се дава на представянето на плода. Но конституцията на тялото на бременната жена и размерът на таза й, състоянието на мускулната тъкан на корема също влияят.

Основният въпрос, който си задават жените и лекарите, чийто корем преди посочените дати и не са мислили да спаднат, означава ли това, че раждането може да бъде отложено, че бременността ще стане след термина?

Отброяването на седмиците до раждането на бебето не винаги зависи от момента на падане на корема. Когато жената носи близнаци или тризнаци, пролапсът е физиологично невъзможен или е толкова незначителен, че ще бъде нереалистично да се определи на око.

Ако бъдещата майка носи голямо или гигантско бебе, чието очаквано тегло преди раждането се оценява на 4 килограма или повече, също няма нужда да се чака пролапс на корема.

Жена с многоводие няма да забележи значителна промяна - матката й е увеличена повече от нормалното поради излишък от обема на околоплодната течност.

При първородни и многоплодни

Подготовката на тялото за предстоящото раждане по време на втората, третата и всяка следваща бременност винаги протича по-бързо, отколкото по време на първата. Това се отнася за абсолютно всички аспекти - узряване на шийката на матката, ход на латентния период, както и пролапс на корема.

По този начин при жените, които очакват първото си дете, коремът започва да потъва по-рано, отколкото при многородени.

Опитните майки, след проявата на такъв симптом, обикновено не трябва да чакат дълго във времето - симптомът се появява седмица или две преди раждането на бебето, а понякога дори няколко дни. В акушерството има случаи, когато стомахът на многородна жена потъва само с появата на родилни болки.

Във всеки случай раждането започва не само когато бебето притиска главата към изхода към малкия таз. Трябва да бъдат изпълнени многобройни условия - нивото на окситоцин трябва да се повиши, а прогестеронът да падне, в клетките на матката трябва да се образува достатъчно количество протеин от актомиозин, връзките, задържащи матката, трябва да се отпуснат максимално под въздействието на хормона релаксин, шийката на матката трябва да стане по-мека, изгладена, съкратена. Само ако всички горепосочени условия са изпълнени, трудовите болки започват.

Трябва да оцените състоянието си по сложен начин, да обмислите всички съпътстващи симптоми - "предвестници".

Те включват повишена болка в гърба, болки, тежест, отделяне на лигавица, запушваща цервикалния канал, безсъние, „синдром на гнездене“, повишена тревожност, безпричинна тревожност, промени в настроението, промени в характера на вагиналното течение.

Ако има такива, раждане след пролапс, многородна жена може да очаква през следващите дни или дори часове. Бременна жена в очакване на раждането на първото си дете може да чака по-дълго - от 2 до 4 седмици. Отнема повече време за омекотяване на шийката на матката, подготовка на родовия канал при носене на първата бременност.

Как да разберете местоположението на бебето в корема, ще научите от следващото видео.

Пролапс на корема преди раждането

Как да разберем, че детето е „на ниско начало“?

По време на бременност коремът расте и расте и въпреки цялата любов и радост, с която чакате раждането на бебе, трябва да се признае, че животът в бременно тяло не е лесен. Но 3-4 седмици преди очакваната дата на раждане, изведнъж може да откриете, че животът е станал по-лесен и забавен. Не, стомахът все още е голям, но формата и положението му са се променили - потъна.

Защо стомахът пада надолу, как да разберем дали е спаднал точно, какво сега се изисква от вас? Опитвайки се да го разберем заедно!

Защо коремът пада надолу преди раждането?

Ако детето формира тялото си в продължение на 8 месеца, тогава последните седмици преди раждането са заети с „наддаване на тегло“. По принцип той вече е готов да се роди, но още половин килограм е неговият „марж на безопасност“, гаранция за успешно оцеляване. Колкото по-голямо обаче става детето, толкова по-трудно му е да се движи в маточната кухина, то не може да се разтяга безкрайно! Затова през последния месец преди раждането бебето заема „изходна позиция“ - главата надолу, опирайки се в тазовите кости. Вече не може да се преобърне - няма място. Тъй като главата е най-голямата част от бебето, цялото тегло също се движи надолу.

„Въпреки че коремът пада надолу преди раждането, това е един от далечните и неявни признаци на техния подход. Моментът на спускане на корема зависи от много фактори: теглото на детето, физиката на майката и нейната спортна подготовка, първото е раждане или последващо и т.н. Въпреки това, ако усетите коремната птоза, тогава можете да сте сигурни: не повече от месец преди раждането.


Как да разбера, че стомахът е спаднал

Наистина ли стомахът ви е намален? Това е доста лесно да проверите това, има няколко очевидни признака, които ще ви позволят да се убедите в това..
Застанете пред огледалото: ще видите, че коремът ви е станал крушовиден от кръгъл, под гърдите се е появило тясно място, може би дори талията е изтеглена.
Поставете дланта си под гърдите си: тя вече пасва удобно между гърдите и стомаха!
Спомняте ли си последния път, когато изпитахте киселини? Преценете дали дишате по-спокойно? Дъното на матката (което, както си спомняте, е отгоре...) потъна и освободи диафрагмата. Сега можете да вдишвате по-дълбоко и натискът върху стомаха е намалял.

„Поради липсата на киселини и задух, много майки отбелязват, че след пролапса на корема е станало по-лесно да се живее: в сравнение с предходните месеци имаше усещане за лекота,„ почувствах, че летя преди раждането “..

От друга страна, натискът върху червата и пикочния мехур се увеличи. Станахте ли по-склонни да отидете до тоалетната "малка" и по-рядко "голяма"? Това е следствие от изпускането на бременния корем.!

Друг признак, който притеснява бъдещите майки: интензивността на движенията на бебето намалява. Неговата „къща“, матката, става твърде тясна за него. Ако по-рано посоката на тласъците е била хаотична и непредсказуема, сега главата е фиксирана в едно положение и детето бута само с ръце и крака. „Ритници“ под ребрата могат да бъдат доста забележими, но все пак това не е старото „салто“ на бебето.

„Важно! Честотата на движенията на детето не намалява, а се променя само естеството на вашите усещания.

Коремът не пада. Защо?

Първо, това се случва на атлетични майки, които преди бременността биха могли да се похвалят със силни "кубчета" на пресата. Силните коремни мускули поддържат увеличаващата се матка като корсет, така че макар да се случват реални промени, те може да не са толкова забележими навън..

Понякога се случва, че физиката на майката и бебето е различна: висока майка носи малко дете. Дори в последните етапи на бременността той има достатъчно място в матката. Причината може да е тесният таз на майката (детето не може да се вклини в таза до самия момент на раждането - понякога лекарят планира цезарово сечение в такива случаи).

Случва се детето по някаква причина да не заеме правилната позиция: то лежи през корема или главата нагоре. Тогава и стомахът няма да намалее.

И накрая, при жените, раждащи за първи път, процесът на раждане, от коремен пролапс до период на напъване, обикновено продължава по-дълго. Така че при втората и третата бременност коремът спада по-късно..

Коремът потъна. Сега какво?

Както вече разбрахте, пролапсът на корема е един от първите признаци на предстоящо раждане и един от най-ненадеждните. Трудът може да започне дори и да ви се струва. Че коремът не е спаднал. И да не започне, дори да е паднало преди три или четири седмици - всичко е много индивидуално. И все пак, ако забележите увисване на корема, това е сигнал да бъдете по-внимателни към състоянието си..

Следете храносмилането си, ако развиете запек - коригирайте диетата си. Когато планирате командировки и разходки, помислете къде можете да използвате тоалетната.

Не забравяйте, че раждането вече може да започне по всяко време. Внимавайте за други предстоящи признаци: слуз, тренировъчни битки, изтичане на околоплодна течност.

Ще срещнете бебе - много скоро!

Какво да правим, ако коремът на бременна жена е спаднал - подготвяме чанта за родилния дом

След 27-29 седмици от бременността започва най-решаващият период, когато бебето и майка му се подготвят активно за раждане. Ако коремът е потънал по време на бременност през третия триместър - това е първата камбана за предстоящото раждане, но няма определена времева рамка за това събитие. При някои представители на по-слабия пол движението на бебето надолу се наблюдава още на 32-33 седмица от бременността, докато при други то се измества непосредствено преди началото на контракциите.

В повечето случаи при първородни жени това явление се наблюдава на 36-38 седмица. Смята се, че при раждането на първото дете спускането на корема при родилите за първи път се случва седмица по-рано, отколкото при тези, които раждат отново.

Колко дълго коремът пада при бременни жени?

Промените в женското тяло започват в резултат на хормонални промени, когато нивото на прогестерон намалява и производството на естроген се увеличава. Тялото на носеща жена на 35, 36, 37 седмици. активно се подготвя за предстоящия труд. Матката се разтяга, дъното й намалява, което води до движение на плода надолу.

Активно растящото бебе на 8-9 месеца оказва значителен натиск върху вътрешните органи на бъдещата майка, което причинява задух и проблеми с храносмилането. След понижаване на корема, на около 38 гестационна седмица, натискът на жената върху диафрагмата намалява и здравето й се подобрява - дишането става по-лесно, киселините изчезват, активността на плода намалява, което позволява на бъдещата майка да си почива повече.

Въпреки това, поради натиска на главата на бебето върху тазовите органи, жената може да изпита често уриниране, запек, болка в долната част на гърба и походката се разклаща.

Признаците за увиснал корем могат да бъдат знак за преждевременно раждане! Промените в положението на коремната стена на 5, 6 или 7 месеца от бременността не се считат за норма, затова е важно незабавно да се консултирате с лекар, за да разберете причината за това състояние и да преминете курс на подходяща терапия.

Как изглежда увисналият корем?

Лесното протичане на бременността е една от основните причини жената да не забележи понижаването на корема. Как разпознавате тези признаци и знаете кога е време да се подготвите за последния етап? Често промяна във формата на коремната стена се забелязва от роднини на бременна жена или акушер-гинеколог в антенатална клиника. Лекарят определя височината на маточното дъно с помощта на сантиметрова линийка и ако тя намалее с 4-5 см спрямо предишните измервания и коремната обиколка се увеличава, това показва неминуемо приближаване на раждането.

Младите майки често се интересуват от това как самостоятелно да разберат и да определят дали бебето се е преместило надолу. Това е лесно да се направи: поставете ръката си между корема и гърдите. Когато тя се сгуши свободно, може да се каже, че потъването е настъпило. Как изглежда, вижте снимката по-долу.

Надежден начин е да поставите марка срещу пъпа на стената на 32 седмици. След това трябва да коригирате на всеки 2-3 дни промени в позицията на пъпа спрямо тази марка. Когато пъпът е под марката, става ясно, че „процесът е започнал“..

Колко остава до раждането

Кога да раждам? Това е естествен въпрос, който всяка жена задава, след като бебето се премести по-ниско на 36 седмици.

Подходът на раждането обикновено се посочва от цял ​​комплекс от предшественици.

Бременната жена може да почувства:

 • отхвърляне на лигавицата;
 • фалшиви контракции;
 • намалена активност на плода;
 • отделяне на коластра от зърната.

Непосредствени признаци на раждане:

 • силни контракции, между които интервалът от време непрекъснато намалява;
 • дилатация на шийката на матката;
 • изтичане на околоплодна течност.

Колко време ще отнеме от момента на промяна на позицията до външния вид на бебето зависи от специфичните характеристики на женското тяло. Може да отнеме часове до седмици, преди да започне раждането..

При първородни

По време на първата бременност трябва да се подготвите за раждане 14-21 дни след смяна на положението на детето.

Нормално е за примипарите, ако процесът на раждане продължава от 11 до 18 часа. Ако раждането е завършено за 4-6 часа, то се счита за бързо, а за по-малко от 4 часа - бързо.

В многороден

При многократна бременност раждането обикновено настъпва една до две седмици след движението на плода надолу, а в някои случаи и след няколко часа.

При многородени жени раждането в 40 гестационна седмица отнема средно 6-8 часа. Тази разлика се обяснява с необходимостта да се "обучат" регулаторните механизми на централната нервна система и маточните рецептори да си взаимодействат по време на първото изгонване на плода. По време на следващото раждане тялото използва само изработената схема, която ви позволява да завършите процеса по-бързо.

Ако имате един или повече признаци за началото на раждането на 38 седмици, трябва незабавно да информирате своя акушер-гинеколог за това или просто да отидете в медицинско заведение.

Дискомфорт при спускане на корема

Коремът, потънал по време на бременност, често е придружен от дискомфортни усещания, сред които бъдещите майки отбелязват:

 • дърпаща болка в коремната област;
 • болезненост в долната част на гърба;
 • запек;
 • неволно и болезнено уриниране;
 • нарушение на съня;
 • затруднено ходене.

Симптомите са свързани с повишен натиск върху нервните възли и структури на малкия таз. За да намали дискомфорта в края на срока, жената трябва да ограничи физическата активност, да бъде по-често на открито и да се храни балансирано. Липсата на резки движения ще помогне за намаляване на болката. През този период могат да се появят стрии в долната част на торса. За да се избегне този козметичен проблем, жената трябва редовно да овлажнява кожата на тази област..

Какво да правите, след като коремът е спаднал

Когато плодът се спусне в таза на 39-та седмица, може да започне подготовка за раждане. Това събитие все още не е причина да отидете в болница, но е необходимо да отидете на консултация с Вашия лекар. Ако коремът е спаднал на 34 седмици или по-рано, лекарят ще предложи използването на специална лента за подкрепа.

Ако са минали 37 седмици от зачеването. или повече, тогава е време да съберете нещата, необходими за раждащата жена и нероденото бебе, така че когато започне раждането, да бъдете напълно готови. В продължение на 36 седмици и по-късно не е необходимо да пътувате на дълги разстояния и дори когато ходите на кратки разстояния, трябва да имате мобилния си телефон със себе си. С негова помощ, когато раждането започне, можете да се обадите на лекар и да информирате близките си. Увисналият корем преди раждането предполага, че трябва да избягвате стреса и резки движения, тъй като носенето отива към домашния участък.

Когато плодът се спусне рано, което може да се случи при бременност с близнаци още на 31 седмица, акушер-гинекологът ще предложи амбулаторно лечение. Това ще помогне да се приведе коремът рано в нормално състояние, да се провери здравето на бебетата, да се допринесе за хармоничното протичане на многоплодната бременност..

И ако коремът не е спаднал

Намален корем на 39 седмици. надеждно означава, че раждането е точно зад ъгъла. В същото време жените, които не забелязват промените по това време, започват да се паникьосват. Има редица обстоятелства, при които дори 40 седмици. плодът остава в същото положение.

Те включват:

 • големи плодове с тегло 4 кг или повече;
 • анатомично тесен таз при родилка;
 • намален мускулен тонус на предната коремна стена;
 • неправилно положение на ембриона.

При наличието на голям плод, многоводие, както и многоплодна бременност е проблематично да се види спускането на корема поради големия обем на матката. Такава бременност се характеризира със ситуация, когато промени в положението на бебето настъпват непосредствено преди раждането..

Наличието на тесен таз не позволява на представящата част на детето да проникне в тазовата кухина, така че високият корем остава до момента на контракциите. Трябва да се отбележи, че при патологично тесен таз не се извършва естествено раждане и бебето се ражда с помощта на цезарово сечение.

Лошото развитие на коремната преса не позволява представящата част на плода да бъде фиксирана в тазовата област, което също пречи на естествените процеси на анатомично преструктуриране. Това състояние трябва да бъде коригирано с помощта на специални физиотерапевтични упражнения..

Позиционирането на плода в грешна позиция не води до натиск върху маточното дъно. Има и друга опция, когато плодът се представя слабо и може да потъне преди време, дори на 28 или 31 седмица.

Няма нужда да се притеснявате, ако при втората бременност плодът е потънал по-късно, отколкото по време на първата бременност. Този модел е типичен за третата и всички следващи бременности. Но не пренебрегвайте посещението при акушер-гинеколог, за да следите отблизо раждането на вашето бебе..

Понякога бъдещите майки отбелязват, че на 36 седмица положението на плода се е променило, но след известно време те отново усещат киселини, задух и други признаци на високо местоположение на бебето. Това ги кара да се чудят дали коремът им може да слезе и след това да се изкачи отново? Такива случаи са и се обясняват с промяна в положението на детето в резултат на движението му вътре в матката. В случай на сериозен дискомфорт, бъдещата майка трябва да се консултира с лекар.

Информация от специалист:

Заключение

Когато коремът пада по време на бременност - това е основният знак за предстоящото пристигане на нов мъж на света. Когато плодът промени позицията си, първо уведомете вашия акушер. Не е необходимо да ходите в болница, ако е възможно пътуване до болницата по всяко време на деня. Използвайте добре времето, останало преди доставката. Избягвайте стресови ситуации и значителни натоварвания, дишайте повече чист въздух, правете леки домакински задължения и почивайте.

Как да разберем дали коремът е потънал по време на бременност?

Пролапсът на корема или, правилно казано, формирането на плода е предвестник на раждането. Главата на бебето се спуска средно 2-3 седмици преди раждането. По правило тази промяна може не само да се усети, но и да се види как се е променил „бременният“ корем. Но има майки, на които им е трудно да определят дали това събитие се е случило. Казваме ви как да разберете, че коремът е спаднал по време на бременност, какви са плюсовете и минусите на новото състояние, които можете да почувствате и кой може изобщо да няма корем, за да се спусне.

Защо коремът потъва?

През първите два тримесечия бебето се забива вътре, както иска - има достатъчно място за него. През третия триместър той обикновено заема позиция с глава надолу. Ако това не се случи до самото раждане, те говорят за седалищното предлежание на плода. В някои случаи това може да е индикация за хирургично раждане..

Но ако детето се е настанило с наведена глава, тогава около 2-3 седмици преди раждането (може би малко по-рано или много по-късно), т.е. на 36-38 седмици, главата на плода пада по-ниско, в малкия таз. Тя все още е заобиколена от околоплодна течност и фетален пикочен мехур, но поради промяната в позицията, тя притиска шийката на матката по-силно. Това помага за омекотяване и подготовка на шийката на матката за раждане..

Как да разбера, че стомахът вече е спаднал?

Как да разберем, че коремът е спаднал по време на бременност? Повечето хора забелязват тази промяна незабавно и ето знаците.

Приятните промени в пролапса на корема по време на формирането на главата включват:

 • намаляване на задуха: поради намаляването на налягането върху диафрагмата на мама става по-лесно да диша, има повече място за въздух;
 • намаляване на тежестта на киселини: има по-малък натиск върху стомаха. Въпреки че поради активното производство на хормона релаксин през последния месец преди раждането, мускулният пръстен на пилора се отпуска повече и съдържанието на стомаха все още може да бъде хвърлено в хранопровода. Тоест, киселините не изчезват, особено ако ядете много или лежите след хранене;
 • намаляване на болката в гърба поради промени в центъра на тежестта;
 • бебето има повече място и по-малко възможности да се мята, усещането от движенията му е по-удобно.

Неудобните промени с увиснал корем включват:

 • болезнени усещания в перинеума поради натиска на главата върху шийката на матката;
 • повишено желание за уриниране, възможност за уринарна инконтиненция - тъй като главата вече притиска по-силно пикочния мехур;
 • дисфункция на червата - дисфункция от диария до запек поради чревна компресия;
 • "Стреляща" болка, излъчваща се към краката, когато нервните окончания са компресирани. Според изследванията след формирането на главата се отбелязва при всяка втора бременна жена..

Как да разберем, че коремът е спаднал по време на бременност, гледайки се в огледалото? Изложете горната част на корема: ако дланта може да бъде поставена между гърдите и дъното на матката, т.е. горната част на корема, тогава е настъпило формирането на главата.

Гинекологът оценява образуването на главата чрез палпация на корема или по време на преглед на стол. Пролапсът на корема може да бъде оценен по редица показатели. Така че, ако лекарят види, че главата вече е на нивото на исхиалните кости, това е пълна инсталация. Ако е на нивото на изпъкналите тазови кости, тогава процесът все още е в ход.

Когато коремът може да не падне?

Коремът може да не се спуска с тесен или стеснен таз, тазово или напречно предлежание на плода, ако детето е малко, с многоводие. Най-честата причина е, ако раждането се повтори. Тогава формирането на главата поради разтегнатите мускули на кората може да се забави до самото начало на раждането..

Използвани фотоматериали от Shutterstock

Четете много и ние го оценяваме!

Оставете имейла си, за да получавате винаги важна информация и услуги, за да запазите здравето си

Коремът е спаднал по време на бременност: време ли е да се приготвите за болницата??

Бременността е към своя край. Всички майки изслушват с особен трепет чувствата си. Наближава среща с малкия. Това става забележимо не само в календара на бременността, но и в появата на корема на майката. И понякога стомахът може да потъне много преди определеното време. Ако коремът е потънал по време на бременност, означава ли това предстоящата поява на бебето? И колко време остава до раждането?

Защо коремът се променя? Как да го определим?

Пролапсът на корема се счита за един от предвестниците на наближаващото раждане. Природата никога не бърза, за разлика от майките, които искат да планират и знаят всичко предварително..

По-близо до 37-та седмица от бременността започва период, когато тялото на майката се подготвя за появата на бебето. Произвежда се специален хормон - релаксин. Под неговото действие сухожилията и съединителните тъкани на тазовите кости омекват и те се „разминават“ малко.

По това време долната част на матката се увеличава значително по размер и бебето пада. Сега главата му е фиксирана от костите на малкия таз, което също допринася за отварянето на матката.

Влизането на бебето в това положение често е придружено от болезнени усещания, че бременните жени, особено тези, които очакват първото си дете, грешат за контракции. За разлика от контракциите, това не трае дълго и след това всичко се успокоява.

А бебето е станало достатъчно голямо и е трудно за мускулите да го задържат в първоначалното му положение. Увисналият корем е един от първите сигнали за бъдещите майки, че е време да се приготвите за пътуване до болницата..

Не всички бъдещи майки забелязват как се случва това и се притесняват, че ще пропуснат толкова важен показател за предстоящо събитие. По-скоро жената с тънка физика ще почувства промени в позицията на корема - плътните и физически силни бременни жени не усещат прекалено изместеното натоварване.

Има обаче няколко начина и видими признаци, по които могат да бъдат открити промени:

 • Един от най-лесните начини да научите за „движението“ на корема е следният: на вратата направете марка с маркер на нивото на пъпа си; когато коремът падне, пъпа ще бъде по-нисък с около 5 см;
 • измерете разстоянието между гърдите и корема - сега дланта пасва тук;
 • походката на бъдещата майка се променя забележимо - „походка на горда патица“, тоест бременната жена се „върти“ от крак на крак, ходи с вдигната глава и изправен гръб;
 • възможна загуба на тегло на бъдещата майка до 2-3 кг;
 • формата и външният вид на самия „корем“ се променя: той става твърд, висящ и подобен на круша, стриите стават по-изразени;
 • ако по-рано бременната жена се огледа от всички страни, тогава след такива промени очертанията на талията се появяват отзад.

Важно! Ако коремът ви започне да пада, не забравяйте да уведомите Вашия лекар. Чанта с всички необходими неща за бебето и майката трябва да бъде събрана и на видно място. В този момент трябва да изберете родилен дом, да се съгласите с лекар. Не трябва да правите дълги разходки, да се отдалечавате от дома. Бременната жена трябва да бъде под постоянен надзор на близките.

Кога трябва да се спусне корема?

Първата бременност може да се различава малко от тази на опитни майки. При първото раждане коремът ще спадне в средата на 3 триместър, на 36 гестационна седмица. Това може да се случи на по-ранна дата. Разбира се, трябва да посетите лекар, за да изключите възможността за преждевременно раждане. Но най-често това се дължи на особеностите на телосложението на майката и може би лекарят ще ви посъветва да изберете превръзка.

Следователно местоположението на корема, като основен признак за непосредственото начало на труда, не винаги си струва да се разчита.

По време на втората и следващите бременности коремът спада на 38 седмица. При повторно даващите майки признаците на наближаване на раждането са по-изразени, те могат да отнемат много по-малко време.

Всяка бременност е много индивидуална и има изключения. В практиката на лекарите има случаи, когато стомахът потъва в деня преди началото на раждането. За някои майки този процес се разтяга в продължение на няколко дни, докато други твърдят, че всичко се е случило за една нощ..

За съжаление няма точни признаци и тестове, които да определят предварително кога жената ще роди. Затова майките просто трябва да са готови.

Важно! Коремът не пада толкова ясно при тези бременни жени, които имат седалищно предлежание на плода.

Влияе ли изместването на корема върху благосъстоянието на мама??

Всяка промяна води до определени последствия, както добри, така и не особено приятни. С теглото на бебето нараства натоварването върху тялото на майката, което е свързано с някои неприятни моменти.

Повишена болка в гърба.

Движението на корема надолу създава натиск върху пикочния мехур. Впоследствие трябва да бягате до тоалетната по-често и нощта не е изключение. Особено смущаващо за бременните жени е, че неволното отделяне на урина е възможно при резки движения, смях и кашлица. Няма обаче какво да се притеснявате, това е нормално за урината, която е подложена на механичен натиск, всички проблеми ще изчезнат след раждането на детето..

Също така, червата изпитват дискомфорт, могат да се появят проблеми с чести изпражнения. Всъщност това е добре, тъй като по този начин тялото се освобождава от излишъка.

Поради промяната в положението на бебето, майката може да почувства известен дискомфорт в областта на перинеума. Особено ако това е втора бременност или последваща.

Появяват се неприятни, дърпащи, фини болки в долната част на корема. Някои майки често ги бъркат с първите си контракции. Но ако болката се усили, стане натрапчива, по-добре е да отидете в болница..

Тонусът на матката се увеличава, поради което е възможно отделяне (увеличаване на обема им), подобно на млечница. Ако отделянето Ви е алено или кафеникаво, трябва също да посетите Вашия лекар..

 1. Бременната жена чувства облекчение и общо благосъстояние.
 2. Когато коремът падне, налягането върху храносмилателните органи, белите дробове, бъбреците намалява;
 3. Киселини, ускорен пулс, стомашни болки изчезват;
 4. Задухът, който често се наблюдава по време на бременност, също престава да измъчва бъдещата майка;
 5. Хлапето става по-малко подвижно, не може да се преобърне, остава само да движи ръцете и краката;

Ако детето често сменя пози по време на бременност, сега мама може да бъде спокойна, че вече се е подготвила за успешно раждане.

P.S. Преместването на корема надолу може да се сравни с нисък старт за бегач на дистанция. Нов човек се готви да влезе в нашия свят - последните дни, когато мама и бебе остават едно. Разбира се, те ще бъдат свързани помежду си дълго време. Но майките никога няма да забравят тези моменти и ще си спомнят дълго с любов и усмивка..

Кога ще дойде раждането, ако коремът е спаднал?

Наближаващото раждане има различни признаци и един от тях е коремната птоза. Периодът, когато това се случва, е индивидуален за всички. Повечето жени, след като забелязват симптом, се притесняват и очакват предстоящите събития от ден на ден. Кога ще трябва да раждате, ако стомахът ви е спаднал, има ли още време или може да започнат контракции по всяко време? Тези въпроси са загрижени за бременните жени и ние ще се опитаме да отговорим на тях възможно най-пълно..

Колко време се случва пролапс на корема??

Няма абсолютно точна статистика по този въпрос. При някои бъдещи майки коремът потъва на 36 седмици, при други може да се случи на 39 седмици. Средно понижаването на плода се случва в период от 37-38 седмици. Малките отклонения в една или друга посока не се считат за патология. Най-важното е жената и детето да се чувстват добре.

Коремът спада на 36-37 гестационна седмица.

Защо коремът потъва?

От около 36-37 седмици в тялото на бременна жена започват промени. В клетките на плацентата нивото на хормона релаксин се увеличава. Под неговото действие има постепенно отпускане на сухожилията, мускулите, съединителните тъкани.

Тазовите кости на жената започват постепенно да се разминават, шийката на матката се омекотява и съкращава. Коремната преса, която активно поддържаше корема през целия период, се отпуска. Долната маточна кухина се разширява, така че главата на бебето се движи леко надолу и прилепва по-плътно към дъното. Млечните жлези се подготвят за производство на мляко, набъбват още повече. От зърната при натискане коластрата вече се отделя. Всички тези процеси водят до пролапс на корема и някои промени в благосъстоянието на жената..

Външни и вътрешни знаци

Много бременни жени постоянно следят тялото и усещанията си. Пролапсът на корема е придружен не само от външни признаци, но и от промяна в благосъстоянието.

Външни знаци

Визуално бременната жена не винаги може веднага да забележи промяна в положението на корема. Обикновено през третия триместър коремът става толкова голям, че започва от самата гърда. Когато настъпи пролапс, е възможно спокойно да се постави длан между гърдите и стомаха - това е характерен признак на пренатални промени.

Можете също така да забележите, че коремът се спуска надолу до нивото на пъпа - той постепенно се „плъзга“ надолу. Също така, някои промени могат да се наблюдават в походката, тя става по-тежка, а гърбът се обляга повече назад. В този момент много бременни жени започват да поддържат кръста с ръце, докато ходят, тъй като основното натоварване е върху него..

Процесът на спускане на корема може да се види визуално.

Вътрешни знаци

Отпуснатата матка престава да притиска гърдите, стомаха. Бременната жена чувства, че й е станало по-лесно да диша, задухът й е намалял. Апетитът може да се увеличи, процесът на храносмилане се подобрява, честите оригвания, киселини изчезват.

Подуването на краката може да се влоши преди раждането.

Заедно с положителните промени идват и тези, които причиняват дискомфорт. Плодът, натискайки по-силно към долната стена на матката, също притиска пикочния мехур: желанието да отидете до тоалетната „по малко“ е забележимо по-често.

Ако коремът отпусне, подуването на краката може да се увеличи. Промененото положение на детето понякога оказва натиск върху нервните окончания, кръвоносните съдове, поради което жената може периодично да изпитва внезапна болка, стрелба в долната част на гърба и краката, крампи на долните крайници, изтръпване, изтръпване. В долната част на корема има силен натиск, разтягане. В това няма нищо опасно, неприятните симптоми напълно изчезват след раждането.

Важно е да знаете! При пролапс на плода някои бременни жени могат да получат фалшиви контракции (синдром на Бракстън Хикс). Те са почти безболезнени, появяват се рядко и нередовно, продължават 1-2 минути. По време на такова свиване се усеща силно напрежение на матката, последвано от отпускане, стомахът сякаш е вкаменен, след което отново става мек. Фалшивите контракции не са опасни и изчезват сами.

Друг важен признак, който може да изплаши много бъдещи майки, е изчезването на активността на бебето. Жената забелязва, че детето е започнало да се движи по-малко, почти не рита, а при ултразвуково изследване е забележимо, че сърцето на плода е започнало да бие малко по-тихо. Но това е напълно нормален ход на пренаталния период - бебето чувства, че скоро ще има труден „път“ и се подготвя за събитието.

По време на пренаталния период детето става по-малко активно.

Коремът спадна - кога е време за раждане?

Сега нека разгледаме най-важния въпрос - колко остава преди раждането, когато стомахът започна да се понижава?

Всъщност е невъзможно да се даде точен отговор, след колко време трябва да започне раждането..

На бележка! Жените, които очакват първото си дете, обикновено ходят по-дълго с увиснал корем. При повторно бременни жени раждането може да започне по-рано. Но това не винаги се случва, тялото на всеки човек е много индивидуално.

Естествено раждане при бременна жена трябва да настъпи между 37 и 41 седмици. Средно от момента на спускане на матката процесът на раждането започва след 2-3 седмици. Има случаи, когато жената започва да ражда след няколко дни, както е отбелязано пролапса, а има и такива, които продължават още месец. Така че е абсолютно невъзможно да се изчисли точно колко време отнема бебето да се роди. Но има признаци, които показват, че раждането е на път да започне..

Може да минат 2-3 седмици от момента на спускане на корема до раждането..

Симптоми на наближаващ труд:

 • От влагалището се отделя голямо количество слуз, вероятно с ихор (отделяне на лигавица от шийката на матката).
 • Амниотичната течност се оттегля.
 • Истинските контракции започват с постепенно намаляващи интервали и нарастваща болка.
 • Хлапето спира да се движи.
 • Има рязко желание за изпразване на червата.

Колко време да се чака след появата на горепосочените симптоми до момента на раждането на бебето също е субективен въпрос. Някои родилки имат контракции с продължителност 18-20 часа или дори повече, други раждат в рамките на 3-4 часа.

Ако се открие някакъв признак, бременната жена не трябва да стои у дома. Необходима е спешна хоспитализация, тъй като процесът на раждане вече е започнал.

Изпратете водите - време е да отидете в болницата.

Ако коремът не е спаднал, нормата или патологията?

В медицинската практика има случаи, когато коремът на бременна жена не спада, но раждането започва според очакванията, навреме и с всички естествени симптоми..

Поради неправилното положение на плода, коремът може да не слезе навреме.

Причините, поради които няма навременна промяна в позицията на корема:

 • Детето е твърде голямо.
 • Бременната жена има обилно натрупване на околоплодна течност.
 • Неправилно разположение.
 • Някои заболявания на детето, свързани с деформация на черепа и костите.

Всички тези фактори крият определена опасност и често родовият процес завършва с цезарово сечение. По този начин можем да кажем, че ако коремът не е спаднал, това е „алармен звънец“ и съществува риск от сложен труд..

Съвет! Ако очаквате бебе, датата на падежа на изчисления срок е вече много близо и коремът не променя позицията си, препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар. В някои случаи е по-безопасно да имате планирано цезарово сечение..

Какво да правите, когато стомахът ви е надолу?

Много бъдещи майки, след като са открили важен симптом, започват да се притесняват и прекарват всеки ден в очакване на раждането. Но не трябва да се спирате на този знак, а напротив, трябва да се отпуснете и да си починете повече, защото скоро ще ви е необходим голям запас от сила.

Какво да правите, ако стомахът е спаднал:

 1. Препоръчително е да намалите физическата активност, да не правите резки движения, в никакъв случай да не вдигате тежести.
 2. Спокойното ходене на чист въздух помага за насищането на кръвта с кислород, така че не трябва да се отказвате от тях дори след като матката е пролабирала.
 3. Трябва да подготвите всичко необходимо, за да останете в болницата и да държите необходимите телефонни номера под ръка.
 4. Ще бъде добре, ако някой близък винаги може да бъде наблизо..
 5. Няма нужда да бъдете нервни и да се страхувате, генеричният процес се контролира от самата природа и всичко е перфектно в него. Практиката показва, че колкото по-спокойно е психоемоционалното състояние на жената, толкова по-лесно е раждането и бебето се ражда по-спокойно..

След спускане на корема не остава много време преди бебето да се роди. Ако болницата е далеч от дома, тогава е по-безопасно да отидете в нея предварително. Най-важното е да запазите спокойствие и да се доверите на природата и лекарите.