За много жени замразената бременност на 8 седмици е силен шок и симптомите на това състояние са много типични. С други думи, неуспешната майка интуитивно усеща, че нещо не е наред и в повечето случаи отива на лекар. Възможно ли е независимо да се определи сърдечният арест на плода през първия триместър и какви последици от ST могат да очакват жената?

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/dbc2662a5c59f4c1416c14ba9b6f26e2.jpg "alt =" причини и симптоми на замразена бременност "width =" 660 "height =" 440 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/dbc2662a5c59f4c1416c14ba9b6f26e2.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content /uploads/2018/02/dbc2662a5c59f4c1416c14ba9b6f26e2-300x200.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Замразена бременност - какво е това?

Първият триместър на бременността е най-важен, тъй като през този период органите на бебето са положени. Но той е и най-непредсказуемият. Не напразно на бъдещите майки се препоръчва да се грижат за себе си рано и да следят здравето си особено внимателно. Случва се обаче плодът да спре да се развива..

ZB е патологично състояние, което означава, че бременността се е развивала. Колко често се случва това и кога? Според статистиката, ST най-често се появяват през първите няколко седмици..

Процент на случаите на ST по седмица:

 1. В ранните етапи, т.е. през първия триместър - 25% -30% от спирането на по-нататъшното развитие на ембриона се случва преди 9 седмици. Най-уязвимите периоди са 3-4 и 8 седмици..
 2. 10% - 15% падат на късни дати - от 16-та до 20-та седмица.

Процентът на ZB към възрастови категории жени:

 1. 15% - 20-25 години
 2. 25% - над 35 години
 3. 50% - над 40 години

Това се дължи на факта, че с възрастта тялото на жената синтезира по-малко прогестерон и най-честата причина за ZD е неговото намаляване. Този хормон взема активно участие както в процеса на зачеване, така и в процеса на полагане и формиране на тъкани и органи на плода..

Защо плодът замръзва

Защо възниква ST? Понякога причините не са ясни, но има определен списък от фактори, които могат да имат отрицателно въздействие върху неговия ход:

 1. Генетичните сривове са може би една от най-честите причини за ST. Генетично обусловените патологии могат да доведат до доста опасни малформации, често несъвместими с живота. Причините за хромозомните аберации се наричат ​​възраст над 35 години, тютюнопушене, лъчение и т.н. Такива нарушения водят до забавяне на физическото и психическото развитие, нарушена координация, патологии на вътрешните органи. Децата с тежки генетични дефекти често не доживяват своята втора година.
 2. Инфекцията в ранните стадии - вирусни заболявания и генитални инфекции, които включват рубеола, цитомегаловирус, уреаплазма, хламидия и обща ARVI, водят до избледняване. Те влияят негативно на плода, влошават връзката между него и майката. Възпалителните процеси в матката пречат на нормалното имплантиране на яйцеклетката. Ако бременна жена се зарази в края на бременността, тя може да роди бебе, което е получило вътрематочна инфекция. Ранната фетална инфекция води до тежки малформации.
 3. Хормонален статус - всички бременни жени, както и жени, които планират да заченат дете, трябва да бъдат тествани, за да се определи хормоналния фон. Това включва андрогени - полови хормони, хормони на щитовидната жлеза и др. Нарушенията на нивото на тези конкретни хормони могат да доведат до регресия на развитието на ембриона.
 4. Автоимунните патологии могат да доведат до изместване на детето като чужд агент.
 5. Освен това неправилният начин на живот - пушене, пиене на алкохол по време на бременност, ненормална почивка и сън, прием на лекарства, твърде енергична физическа активност, некачествена диета също може да доведе до регресия на бременността.

Повече за причините можете да прочетете в статията: Защо бременността спира да се развива

Знаци и симптоми

Как да разпознаем първите признаци на регресираща бременност? Всяка нормална бременност има свои собствени симптоми, въпреки факта, че не е болест. Бъдещата майка се притеснява от умора, сънливост, гадене, повишена чувствителност на млечните жлези. Но не всеки успява да почувства симптоми на ST в ранните етапи без допълнителна диагностика..

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Zamershaya-beremennost-.jpg "alt =" замразена бременност "width =" 660 "height =" 495 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Zamershaya-beremennost-.jpg 660w, https://dazachatie.ru/ wp-content / uploads / 2018/02 / Zamershaya-beremennost - 300x225.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Косвените признаци на ST включват:

 • дърпаща болка в долната част на гърба или долната част на корема;
 • кървави, а понякога дори гнойни секрети;
 • повръщането и гаденето изчезват;
 • намаляване на базалната температура и след няколко дни рязкото й повишаване.

При ZB в по-късните етапи може да няма треперене, да се появят схващащи болки, могат да се появят кървави отделяния. Но преди да се изплашите с мисли за ST, трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар за точна диагноза и квалифицирана помощ.

Важно! Не използвайте форумите на мама за диагностика, както и отзиви в различни интернет ресурси. Доста често подозрителните жени се навиват и в резултат на нервно напрежение бременността наистина спира развитието си.

Температура при ZB

Базалната температура определя хода на бременността. Това е първият признак, който се променя както по време на имплантацията, така и когато плодът замръзне. При нормална бременност базалната температура може да достигне 38 ° C, докато при замразена след два дни тя започва да намалява и достига 36 ° C.

Трябва да се помни, че ниската базална температура не винаги показва замръзване, но може да означава заплаха. Ако спирането на развитието на ембриона не бъде диагностицирано навреме, започва възпалителен процес в съседните тъкани и температурата, не само базална, но и обща, рязко се повишава до фебрилни цифри - започва треска.

Матка с фетално замразяване

Възможно ли е да се разпознае ST чрез палпация? Факт е, че е много трудно сами да усетите промените в матката. Разбира се, тя преминава през поредица от трансформации по време на бременност или нейното избледняване..

Гърда със замразена бременност

В ранните етапи на бременността гърдата може да е по-чувствителна, а по-късно тя се увеличава по размер. При ZB чувствителността на млечните жлези намалява и по-късно изчезва съвсем, става груба, болезнена и има излишно отделяне.

Като се имат предвид тези симптоми, може да се подозира регресивно развитие на плода, но това все още е ненадежден признак..

Гадене със замразена бременност

Как да се определи ST по симптоми на токсикоза? По време на нормална бременност, особено в ранните етапи, жената може да бъде обезпокоена от гадене и повръщане. Но можете ли да се почувствате зле, когато замръзвате? Възможно е обаче гаденето обикновено да изчезне. Чувствителността към различни миризми също изчезва. В случай на избледняване, гаденето може да се появи като симптом на интоксикация поради възпалителния процес.

Трябва да се помни, че при нормална бременност е възможно и рязко намаляване на токсикозата, поради което трябва да се вземат предвид и други симптоми.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/toksikoz-pri-beremennosti.jpg "alt =" гадене при замразена бременност " width = "660" height = "440" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/toksikoz-pri-beremennosti.jpg 660w, https: // dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/toksikoz-pri-beremennosti-300x200.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Изписване по време на замразена бременност

По време на бременност белезникавите или сиренести секрети може да са нормални и да не са признак на патологични процеси. Но какви секрети могат да показват заплаха със ST?

По принцип това е мазнина или кръв, която прилича на менструация. Понякога кървенето е придружено от силна болка в долната част на корема. При наличие на такива симптоми е необходимо незабавно да се консултирате с лекар, тъй като това състояние може да показва, че бременността се развива, но, уви, извънматочна.

Как да диагностицираме замръзване на плода

У дома може да бъде доста трудно да се определи ST, следователно всички бременни жени, започващи от 3-4 седмици, трябва да се подложат на редица диагностични мерки:

 1. Гинекологичен преглед.
 2. Ултразвукова диагностика.
 3. Взимане на тестове за инфекции и определяне на хормонален статус.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/maxresdefault-1.jpg "alt =" anembryony "width =" 660 " височина = "371" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/maxresdefault-1.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content /uploads/2018/02/maxresdefault-1-300x169.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Първата стъпка е консултация със специалист; при преглед лекарят може да предложи бременност и да изпрати за допълнителни изследвания. При ST могат да бъдат открити такива отклонения:

 1. Липсата на сърдечен ритъм или ембрион според резултатите от ултразвук е най-важната и най-точна диагностична опция.
 2. Нисък растеж на β-hCG - обикновено β-hCG трябва да се удвои почти за два дни, отклоненията от нормата показват нарушения на хода на бременността.
 3. В допълнение, наличието на такова състояние се потвърждава от непреки симптоми: спад на базалната температура, спиране на токсикозата, патологично отделяне от влагалището.

Последиците от замразена бременност

За съжаление, ST не е толкова рядък, колкото бихме искали, и множество случаи имат негативни последици за живота и репродуктивното здраве на жената..

Рискът от това състояние е, че може да доведе до инфекциозни и възпалителни процеси в маточната кухина, които завършват с трудности при зачеването или дори безплодие. След ZB хормоналният фон може да се обърка, което също води до определени трудности. Емоционалният статус на жената обаче страда най-много..

Това е труден случай за всеки, но все пак повечето жени могат да забременеят отново, да носят и да раждат здраво бебе. Прочетете за това как да преминете през труден период в нашата статия..

Изписване след прочистване за ST

Всички жени с такава диагноза незабавно се хоспитализират в гинекологичното отделение и получават необходимото лечение. Накратко това е медицински аборт, по-късно - хирургическа интервенция под формата на кюретаж.

Ако плодът замръзне след 5 седмици от развитието, четкането е по-надеждно. В наши дни вместо кюретаж все по-често се извършва вакуумна аспирация - по-малко травматичен метод за отстраняване на плода от матката.

Как протича фазата на възстановяване и колко дълго ще останете в болницата? След почистване следоперативният период е доста лесен. Жената трябва да бъде в болница за не повече от 5-7 дни, в някои случаи тя е изписана на същия ден. Болката не трае дълго, зацапването след операция в продължение на 10-14 дни е нормално. Отнема известно време, докато хормоналната сфера се върне към нормалния си ход. Това обикновено отнема няколко месеца. И след нормализирането и възстановяването на тялото, една жена може да се опита отново да забременее.

Необходими прегледи след регресивна бременност

Последиците от ST могат да бъдат много отрицателни, особено ако не се повтарят за първи път. Следователно след ST е необходимо да се изследват напълно и да се преминат необходимите тестове. Задължителен е хистологичен анализ на ембриона след отстраняването му от матката. Именно това проучване ще посочи най-точно причината за избледняването..

Може ли това да се предотврати?

Пропусната бременност почти винаги води до разстройство на емоционалното състояние, следователно, на първо място, жената трябва да си почине, да се възстанови и да запази позитивно отношение. Всичко зависи от здравословното състояние и желанието.

Трябва да се помни, че регресивната бременност не трябва да се повтаря. За съжаление не винаги е възможно да се намери причината за спиране на развитието на плода, но ако всички необходими изследвания се извършат преди зачеването, тогава тази ситуация може да бъде избегната.

Симптоми на замразена бременност

Замразената бременност е патология, причините за която все още не са напълно изяснени. Замразената бременност в медицината се нарича неуспешен аборт. Вероятността от развитие на проблема не зависи от възрастта на жената, нейния социален статус и броя на предишните бременности. Причините за патологията все още не са напълно изяснени. Според статистиката пропусната бременност се случва на всеки 176 жени, които планират да станат майка..

 1. Какво е патология?
 2. Причини за пропусната бременност
 3. Симптоми на патология в ранните етапи
 4. Симптоми на патология в края на бременността
 5. Диагностика на замразена бременност
 6. Патологично лечение
 7. Последиците от замразена бременност
 8. Профилактика на пропусната бременност

Какво е патология?

Неразвиваща се бременност - вътрематочна смърт на плода, свързана с необратими процеси, протичащи в тъканите му. Патологията няма изразени признаци, като например спонтанен аборт. Поради тази причина е важно да знаете за първите признаци на патология, за да потърсите незабавно помощ от лекар..

Важно! В гинекологията често се среща такова понятие като празно фетално яйце. Състоянието възниква, когато яйцеклетката се оплоди и се прикрепи към ендометриума. Самата клетка обаче не съдържа ембрион..

Причини за пропусната бременност

Най-честата причина за спонтанен аборт са генните мутации. Именно те в 70% от случаите са причина за смъртта на ембриона до 8 седмици. Многобройни фактори могат да доведат до генетични нарушения в организма: хронични или наследствени заболявания, употреба на наркотици, консумация на алкохол от бъдещи родители.

Важно! По време на бременност е задължително да се подлагате на скрининг, предписани от гинеколог и генетик. Това проучване ще открие генни аномалии при дете в ранните етапи..

Вероятността от неуспешен аборт се увеличава, ако бъдещата майка не може да се откаже от лошите навици: пушене, неправилно хранене, пиене на алкохол. Лекарствата, които бременната жена приема без съгласието на лекаря, могат да провокират различни аномалии в плода.

Ето защо през първия триместър мощните лекарства се предписват само в екстремни случаи, например при тежки инфекциозни заболявания. След 10 седмици от бременността се образува силна плацента, която предпазва плода от външни негативни влияния. В този случай приемът на лекарства за него няма да бъде толкова опасен..

Други причини за замразена бременност включват:

 1. Резус конфликт между майка и плод. Проблемът е особено актуален за жени, които са претърпели множество аборти. Постепенно тялото на жената натрупва антитела към ембриона, които намаляват вероятността от успешна бременност.
 2. Тежки инфекциозни и вирусни заболявания. Бъдещите майки са уязвими на патогенна флора, поради което бързо се заразяват по време на епидемии. Някои заболявания (рубеола, варицела, морбили) могат не само да провокират смъртта на ембриона, но и да предизвикат физически и психически аномалии при детето в бъдеще. В такива случаи майката може да се съгласи на аборт или да реши да роди и отгледа специално бебе..
 3. Хормонални смущения. Липсата на пролактин или излишък от тестостерон може да е причина за спонтанен аборт. Ако преди зачеването една жена е имала нередовна менструация, наложително е да информирате гинеколога за това..

Рискови фактори за развитието на замразена бременност:

 • възрастни жени над 35 години;
 • многобройни аборти в миналото;
 • наличието на дефекти в структурата на матката;
 • извънматочна бременност, диагностицирана преди това.

Ако има поне един рисков фактор, жената се поставя под специален контрол при гинеколог. Рисковата група за необичайна бременност включва и жени, които отказват да посетят специалисти.

Важно! Всяка бременна жена трябва да се регистрира при гинеколог на 7-8 седмици от бременността.


Времето на замразена бременност

Проблемът възниква на всеки етап от бременността (дори няколко дни преди раждането). Изследвайки статистически данни, лекарите отбелязват няколко периода, най-опасни за формирането на плода:

 • 3-та и 4-та седмица от момента на зачеването;
 • 7-11-та седмица;
 • 16-18-та седмица.

След 20-та седмица има малко случаи на спиране на развитието на детето. В по-голямата част проблемът възниква до 14 гестационни седмици. Причината за аномалията през първия триместър са генетични аномалии и хормонални нарушения, през втория или третия триместър - инфекциозни заболявания.

Симптоми на патология в ранните етапи

Жената може да не забележи замразена бременност веднага, особено ако тя не показва клинични признаци. Независимо от това, състоянието представлява заплаха за живота на жената, тъй като разлагащият се плод отрови тялото и вреди на репродуктивната система. Въпреки това, при внимателно проучване на състоянието си, жената може да забележи следните признаци, характерни за неразвиваща се бременност:

 1. Ненормално отделяне. Тялото на жената се опитва да се отърве от плода самостоятелно след смъртта му. В рамките на 48 часа тя може да има белезникаво отделяне с редовна консистенция. След това в слузта се появяват кървави ивици. Постепенно кървенето става по-обилно.
 2. Промяна в интензивността на токсикозата. След имплантирането на яйцеклетката много жени усещат повръщане. Те са свързани с повишено производство на hCG. Ако плодът умре, тогава производството на хормона спира. За един ден жената може да почувства облекчение от състоянието. За 4-6 дни след смъртта на плода признаците на токсикоза изчезват напълно. Този симптом не винаги показва патологични процеси в организма. Интензивността на токсикозата може да намалее в резултат на физиологичната зависимост на жената към плода.
 3. Влошаване на общото благосъстояние. Ембрионът, който се разлага в тялото на жената за дълго време, провокира интоксикация на тялото. Отначало състоянието наподобява настинка и е придружено от умора, загуба на сила. Две седмици по-късно се появяват по-ярки признаци на патология: виене на свят, безпокойство, коремни спазми, треска.
 4. Резки промени в базалната температура. При бременни жени показателят е на ниво над 37 градуса. След като плодът умре, маркировката на термометъра пада до 36,7 градуса, а по време на разграждането на ембриона се повишава до 37,5 градуса.

Симптоми на патология в края на бременността

От втория триместър други прояви се присъединяват към изброените симптоми на замразена бременност. Ярка клинична картина на проблема е свързана с факта, че плодът е голям.

Основните прояви на неразвиваща се бременност през втория или третия триместър включват:

 • отсъствие на движения на плода за повече от 24 часа;
 • дърпаща болка в корема;
 • изтичане на вода с неприятна гнилостна миризма.

Липсата на движение на плода може също да сигнализира за недостатъчно снабдяване с кислород към него. Ситуацията възниква, когато пъпната връв е оплетена около врата или торса на бебето. Ако една жена се обърне своевременно към лекар, бебето може да бъде спасено от задушаване.

Един от характерните признаци на избледняване в края на бременността е промяната в размера на гърдите. Ако ST настъпи преди 25-та седмица, тогава гърдата се връща към предишния си размер в рамките на няколко дни. На по-късна дата след смъртта на плода може да се отдели коластра от жлезите..

След смъртта на плода не само гърдите намаляват по размер, но и стомаха. Това се дължи на факта, че след трагедията количеството на околоплодните води намалява. Изброените признаци ще се наблюдават при жена един до два дни след смъртта на плода. В края на бременността тялото се опитва да се отърве от починалото дете вече на 4-ти-5-ия ден.

Диагностика на замразена бременност

Изследването за замразена бременност включва следните видове процедури:

 • визуален преглед от гинеколог;
 • Ултразвук;
 • вземане на кръвна проба за hCG;
 • измерване на базалната температура

Първите два метода се считат за основни при идентифициране на признаци на замразена бременност, останалите са спомагателни.

Важно! Ако преди 7-та седмица има съмнения за замразена бременност, тогава абортът се отлага до втори ехографски преглед. Може да се случи, че устройството не е открило жизнените функции на ембриона или лекарят е направил грешка при изчисляване на времето за зачеване.

 • ранен срок - неправилно местоположение на яйцеклетката или увреждане на нея;
 • късен срок - липса на сърдечен ритъм при плода и несъответствие между неговия размер и термина.

Данните от ултразвук не са достатъчни за поставяне на окончателната диагноза - ST. Поради хормонални смущения и психологически стрес при жените, забавянето на растежа на плода може да бъде до четири седмици. В този случай се прави втори ултразвук след две седмици. Ако плодът не се е увеличил по размер, това означава, че е мъртъв..

Патологично лечение

Популярен начин за освобождаване на маточната кухина от мъртъв плод е медицинският аборт. В Русия се провежда до 9 седмици от бременността, в европейските страни - до 12. За терапия се използват лекарства мифепристон и мизопростол. Този метод дава ефективен резултат, но има списък от противопоказания:

 • нарушение на съсирването на кръвта;
 • тежка анемия;
 • бъбречно и чернодробно увреждане;
 • извънматочна бременност.

Ако пропусната бременност се диагностицира на 13-22 седмици, тогава те прибягват до изкуствено стимулиране на раждането чрез един от методите:

 1. Интрамално. 20% разтвор на натриев хлорид се инжектира във феталния пикочен мехур с помощта на фина игла.
 2. Изолирани. Поставяне на мифепристон или мизопростол във влагалището с едно от лекарствата, приемани през устата.

Ако горните методи за отстраняване на плода не доведоха до резултати или имат противопоказания за извършване, тогава лекарите прибягват до налагане на товар върху представящия участък на феталния пикочен мехур.

През третия триместър починалият плод се унищожава чрез изкуствено раждане. В този случай е забранено извършването на цезарово сечение, тъй като може да възникне инфекция на кръвта. Жената ще трябва да роди починало дете без упойка по спешност.

След лечението жената ще трябва да се придържа към следните правила:

 1. Вземете хормонални лекарства за бързо възстановяване на ендометриума.
 2. Пийте антибиотици, за да предотвратите инфекция на ендометриума. Предписани лекарства от макролидната група или цефалоспорини.
 3. Подложете се на физиотерапевтични процедури, насочени към регенериране на увредените маточни тъкани.
 4. Прием на лекарства за укрепване на имунната система.

Друг начин за премахване на яйцеклетката е остъргването. До 12 седмици е приемлива вакуумна аспирация на матката. Стандартната процедура на кюретаж се извършва само в екстремни случаи, тъй като може да доведе до необратимо увреждане на епитела.

Показания за традиционно изстъргване:

 • неефективност на лекарствената терапия;
 • почистване на матката от фетални остатъци след непълен спонтанен аборт.

Кюретаж се предписва на жени след ултразвуково сканиране, кръвен тест и електрокардиограма. Необходима е предварителна консултация с лекар, който ще извърши анестезия.

Курсът на кюретажната процедура:

 1. На жената се прилага интравенозна анестезия, която започва да действа в рамките на няколко секунди.
 2. Гениталиите се третират с антисептични средства.
 3. Лекарят използва спекулум, за да фиксира шийката на матката с форцепс и да разшири цервикалния канал.
 4. Процедурата за почистване се извършва с кюрета, снабдена с примка в края. С негова помощ се остъргват всички лигавици на цервикалния канал и матката.
 5. След кюретаж в маточната кухина се инжектират лекарства, които стимулират свиването. Третираната зона се дезинфекцира с йоден разтвор.

След края на операцията всички фиксиращи гинекологични инструменти се отстраняват. Студът се поставя върху стомаха на жената, което допринася за стесняването на малките съдове и тонизира матката. Менструалният цикъл на жената трябва да се възстанови 6-7 седмици след кюретажа. Операцията може да се извършва до втория триместър (по-рядко на по-късна дата).

Последиците от замразена бременност

Прекъсването на бременността е стрес за женското тяло, независимо от избрания метод на лечение по-късно. Пълното възстановяване от операцията ще бъде възможно само след 6 месеца. През това време жената ще трябва да пие хормонални лекарства..

Усложнения след замразена бременност:

 1. Психологическа травма, свързана със страх от неуспешен ход на последваща бременност или невъзможност за зачеване на дете.
 2. Безплодие. За да се предотврати развитието на усложнения, е необходимо да се следват препоръките на лекаря и редовно да се преглежда от гинеколог. Симптоми за спешно посещение при гинеколог - треска, тежко вагинално кървене.
 3. Възпалителни заболявания на маточната кухина. Усложнението често се развива след традиционния кюретаж. По време на операцията се отстраняват лигавиците на гениталния орган, което го прави по-уязвим за патогенна флора.
 4. Процеси на адхезия. Възпалението на матката води до факта, че определени части от нея се слепват. Деформацията на кухината на органа по-късно става причина за безплодие.

Профилактика на пропусната бременност

Всяка двойка, планираща дете, първо трябва да се подложи на набор от изследвания, който включва кръвен тест за инфекции, ултразвук на тазовите органи и генетични тестове. Препоръчително е да се въздържате от зачеване, ако някой от партньорите е имал рубеола, варицела или тежък грип преди по-малко от 6 месеца.

Други мерки, насочени към предотвратяване на замразена бременност, включват:

 • провеждане на превантивни ваксинации;
 • посещение на генетик;
 • нормализиране на хормоналните нива;
 • поддържане на здравословен начин на живот;
 • въздържане от летене през първите месеци след зачеването.

При правилно планиране шансът за успешна бременност е около 90%. Това важи и за случаите, когато една жена е претърпяла неуспешни опити да роди дете в миналото. Важно е да не се пренебрегват посещенията на мултидисциплинарни специалисти, които ще изготвят компетентен план за лечение след замразена бременност.

Симптоми на замразена бременност

Нашите баби и прабаби дори не са чували за замразена бременност. И изобщо не, защото не е съществувал. Малко по-рано всяко произволно прекъсване на бременността, независимо от причината, се наричаше спонтанен аборт. Днес, благодарение на технологичния прогрес, с помощта на ултразвук и други изследвания лекарите могат да поставят диагноза, за която никой дори не е подозирал преди няколко десетилетия. Замразена бременност - същия случай.

Според някои доклади в наше време такава диагноза се поставя от около 40% от бременните жени. Бременността им приключва през първите седмици с произволен спонтанен аборт, който е провокиран от замразена бременност. Това се случва, когато плодът спре да се развива. Причините за това явление могат да бъдат различни - от лоши навици на бъдещите родители и завършващи с хромозомни аномалии в плода. Най-често замразената бременност се причинява от различни инфекции, които бременна жена случайно е взела (рубеола, варицела) и хормонални нарушения в тялото.

Добре е, ако замразената бременност сама по себе си завърши със спонтанен аборт. Това обикновено се случва много рано по време на бременност. В противен случай последиците за жената могат да бъдат изключително неприятни. След като замръзналият плод започва да се срутва, причинявайки възпаление в маточната кухина. Следователно, когато се диагностицира замразена бременност, медицинското прекъсване на бременността е ясно посочено чрез остъргване на маточната кухина или прием на лекарства, след което настъпва спонтанен аборт (ако гестационната възраст не надвишава 8 седмици).

За да се избегнат неприятни последици, е важно да се идентифицират симптомите на замразена бременност възможно най-рано. Но възможно ли е? Признаците на замразена бременност могат да бъдат както изразени, така и скрити. Най-сигурният начин да се избегне нежелан резултат е редовният преглед от специалисти и уважението към вашето здраве..

Какви са симптомите на замразена бременност?

Добре сте наясно с признаците на бременност: гадене и повръщане (токсикоза), подуване на млечните жлези, висока базална температура и т.н. Всички тези симптоми възникват поради адаптацията на тялото на жената към чуждо тяло (плод). И ако този плод спре да се развива, то според логиката на нещата всичко трябва да си дойде на мястото. Най-често това обаче не се случва. Бременността замръзва и симптомите й продължават. И едва по-късно се наблюдава рязкото им прекратяване. Случва се така, че една жена ясно усеща внезапното прекъсване на бременността. Това трябва да я предупреди и да се превърне в причина за посещение на лекар..

  Разпределения. Ако замразена бременност е настъпила през първите три седмици след зачеването, тогава най-вероятно оскъдните менструации ще се появят навреме, но продължителността им ще бъде много по-голяма от обичайната. Кървенето по време на установена бременност винаги трябва да е причина за спешно посещение на лекар. Дори да е малка капка кръв, не рискувайте. Обикновено не замразената бременност причинява кървене, а заплахата от нейното прекратяване. Тоест ембрионът продължава да се развива и матката се опитва по всякакъв възможен начин да се отърве от него. Случва се така, че замразената бременност се съчетава със спонтанен аборт. В този случай трябва да се появи зацапване..

Признаци на замразена бременност

Основните признаци на патологична, замразена бременност

Признаците на замразена бременност не винаги са очевидни, докато знанието за тази патология е желателно още в първите дни след случилото се. Нека да разгледаме набързо симптомите, които самата провалена бъдеща майка, както и наблюдаващите я лекари, могат да забележат. Какви са признаците на избледняване на бременността?

В ранните етапи

1. Изчезването на токсикозата. Това със сигурност ще бъде забелязано от жени, страдащи от тази неприятна проява на бъдещото майчинство. Само жената повърна, имаше гадене сутрин, когато изведнъж всичко се нормализира. И с всичко това, до втория триместър, когато признаците на токсикоза трябва да изчезнат, все още е много далеч.

2. Млечните жлези стават меки, безболезнени. Почти всички жени забелязват тази проява на спонтанен аборт. Гърдите стават безболезнени приблизително 3-6 дни след смъртта на ембриона.

3. Кърваво изхвърляне. Такива доста очевидни признаци на замразена бременност на ранен етап могат да се появят само няколко седмици след смъртта на ембриона. Понякога се случва да се появи малко зацапване и след това да спре. Жената смята, че всичко е наред, „носено“, но плодът вече не се развива.

4. Общо неразположение, слабост, главоболие, треска, леко гадене - прояви, донякъде подобни на токсикоза, могат да се наблюдават при някои жени, чиято бременност е спряла да се развива 3-4 седмици преди този момент. Този признак на замръзване се дължи на редовното попадане на продуктите на разпадане на мембраните в кръвта..

5. Рязко понижение на базалната температура. Жените, които се притесняват за здравето на нероденото си дете, понякога играят на сигурно място и продължават да измерват базалната температура след зачеването, потвърдено от лекаря. Обикновено през първите седмици на бременността температурата се поддържа 37 градуса и повече. След смъртта на ембриона той намалява поради продължаващите хормонални промени в организма, намаляване и пълно спиране на производството на хормони, които регулират развитието на ембриона. Понякога обаче базалната температура може да спадне без основателна причина, така че не винаги температурните спадове са признаци на замръзване на плода. Това често означава заплаха от спонтанен аборт..

6. Намаляване или спиране на растежа на човешки хорион гонадотропин. Ако лекарят заплаши да прекъсне бременността или ако има основание да подозира извънматочна или замразена бременност, се предписва мониторинг на съдържанието на този хормон в кръвта. Обикновено трябва да расте бързо през първия триместър. Ако растежът внезапно спре, най-вероятно това е признак на замръзване. В този случай на дамата е назначен ултразвук.

7. При ултразвуково изследване лекарят забелязва или липсата на ембрион в яйцеклетката, или липсата на сърдечен ритъм за периоди над 7 седмици. Не може да има повече грешки.

8. Данни от гинекологичен преглед. Патологичните промени са особено забележими, ако не се направи първият гинекологичен преглед по време на тази бременност. Гинекологът отбелязва несъответствието между размера на матката и гестационната възраст, размерът на матката е по-малък, отколкото би трябвало да бъде. Ако след смъртта на ембриона са минали повече от 3-5 седмици, тогава изчезването на цианозата на вагиналната лигавица и шийката на матката - един от основните ранни признаци на бременност.

Но не винаги, за съжаление, плодът спира да се развива през първия триместър на бременността, смъртта му може да настъпи по всяко време. Но ако говорим конкретно за спонтанен аборт, а не за антенатална смърт на плода, тогава до 28 седмици. Освен това според статистиката на всеки 5-8 бременности завършва с неуспех и около половината от тях - именно чрез спиране на развитието на плода. Но не винаги е възможно самата бъдеща майка да научи дълго време за патологията. Ето защо ще разгледаме различните признаци на замразена бременност през втория триместър - всички бъдещи майки трябва да ги познават.

По-късна дата

1. Липса или спиране на движенията на плода. От 20-та седмица на бременността първородните и от 18-те многоплодни започват да усещат леки тръпки на бебето. И оттогава лекарите препоръчват внимателно да следят честотата и редовността на тези движения. В идеалния случай трябва да има поне 10 от тях на ден. Това са 10 серии от шокове. Този брой може да намалее донякъде само непосредствено преди раждането, когато порасналото бебе просто няма достатъчно място за извършване на движения в матката. Така че, ако не усещате движенията на детето в продължение на няколко часа - спешно посетете лекар! Отначало това може да е симптом на фетална хипоксия (липса на кислород), а след това да се превърне в признак на замразена бременност, ако не се вземат спешни мерки.

2. Намаляване на размера на млечните жлези, намаляване на тяхното напрежение, омекотяване. По принцип е подобно на това, което се случва в същата ситуация в ранните етапи. Омекотяването на млечните жлези се случва приблизително 3-6 дни от вътрематочната смърт на детето. Тези признаци на избледняване на бременността са доста информативни в началото и средата на втория триместър, докато се усети движение. Освен това, ако периодът е повече от 25 седмици, тогава има голямо количество коластра, а след това и кърма..

3. Резултати от гинекологичен преглед. Лекарят забелязва отварянето на цервикалния канал. Като правило, при плодородните разкритието е до 1,5 см, а при родилите до 3. Ако периодът е повече от 14 седмици и смъртта на плода е настъпила около месец преди изследването, тогава гинекологът диагностицира при изследването дебело кафяво отделяне от шийката на матката. И същите кафяви води се изливат, когато почистват матката или предизвикват изкуствено раждане, за да се отърват от мъртъв плод.

4. Липса на сърдечен ритъм. Разбира се, този признак на замръзване може да се определи предимно чрез ултразвук. Но не само. След 20-та седмица от бременността лекарят може да слуша сърдечния ритъм на бебето през коремната стена на жената с помощта на акушерски стетоскоп - специална дървена тръба, единият край на която е поставен върху корема на бъдещата майка, а другият лекар е облегнат на ухото му. Бременната жена лежи на твърд, равномерен диван по гръб. Само в тази позиция можете да слушате детското сърце. Лекарят слуша сърцето на детето на всяка среща. Но самата бъдеща майка няма да чуе ударите, стетоскопът няма да помогне и дори съпругът да приложи ухо до стомаха си, той също е малко вероятно да чуе нещо. Ако по-рано чутият сърдечен ритъм не се чуе при следващата среща, лекарят спешно насочва жената за ултразвуково изследване. Трябва да се отбележи, че не трябва веднага да се паникьосвате, че това са признаци на замразена бременност. Понякога сърцето е трудно да се чуе поради факта, че плацентата се намира на предната стена, като по този начин заглушава звука. Или заради голям мастен слой върху коремната стена на жена.

5. Резултати от ултразвук. Както споменахме по-горе, лекарят веднага ще забележи липсата на сърдечен ритъм. Други признаци са деформацията на крайниците, гръбначния стълб, нетипичното му положение в матката и др. Лекарят може също така да определи кога плодът е умрял на определени основания. Като правило, колкото по-кратък е периодът на бременността, толкова по-изразени са различни деформации..

6. Дължината на матката не се е увеличила за 1-2 седмици. При всяка среща лекарят използва рулетка, за да измери дължината на матката. В идеалния случай дължината на матката трябва да отразява продължителността. В случай, че има замразена бременност, нейните признаци се проявяват при липса на растеж на матката или несъответствие с акушерския период. Но това може да бъде и при вътрематочно забавяне на растежа на плода - също патология, но не толкова сериозна. Следователно диагнозата се потвърждава чрез търсене на други признаци и провеждане на диагностични изследвания, най-малко - ултразвук и гинекологичен преглед.

Какви са причините за това неприятно явление? Ако бременността замръзне на много ранен етап, тогава най-вероятно причината е хромозомни аномалии на ембриона. Ако и двамата родители са здрави, тогава има минимален шанс ситуацията да се повтори. За дълги периоди от време различните инфекции, предавани по полов път, могат да бъдат виновникът. Ето защо се препоръчва на всички двойки да планират дете и да преминат предварителен преглед. Защото е напълно възможно да се излекувате малко преди зачеването. Но това ще бъде от полза и за бъдещото дете. В по-редки случаи признаци на замразена бременност се появяват, когато липсва прогестерон, когато възникне Rh-конфликт или поради автоимунни патологии. Но медицината не стои на едно място. Ако ви се е случило такова нещастие, можете да сте сигурни, че ще има изход и така или иначе ще станете щастливи родители..

Замразена бременност: как да разпознаем симптомите и какво да правя

Имате замръзнал плод. Такива думи звучат много страшно. Мизерията може да се случи по няколко причини, особено в началото на бременността. Замразената бременност е най-често срещана през първия месец от бременността. Подобна диагноза не е необичайна на 2, 3, 4 месеца. Случва се това да се случи в самия край на срока, но късно избледняване в крайните етапи на бременността се случва много по-рядко..

Замразената бременност се разглежда от лекарите като вид спонтанен аборт. Като цяло има две насоки за развитие на такова отклонение:

 • смъртта на ембриона, настъпила след успешно зачеване и имплантиране. Няма да можете да го видите на ултразвуково сканиране. Обикновено има само някои остатъци;
 • анембриония. В този случай ембрионът спира развитието си на ранен етап и изобщо не се визуализира на ултразвук.

Причини за аномалии в развитието на плода

Сега ще разгледаме подробно защо има замразена бременност, какви са причините за тази ужасна диагноза. Ето някои от тях:

 1. Честите грипни или генитални инфекции могат да доведат до избледняване на бременността. Вече отслабеното тяло на майката може лесно да се разболее. Високата температура е просто фатална за плода. Например при рубеолата плодът може да започне да се развива необичайно, да се появят тежки отклонения или бременността може дори да замръзне. Ако една жена е заразила инфекция по време на бременността, може дори да се наложи да вземе решение за прекъсване на бременността.
 2. Най-честата причина за това е генетично заболяване. Според статистиката 65-70% от случаите през първите 2 месеца се случват именно по тази причина. Ако по време на зачеването някой от партньорите е приемал мощни лекарства или лекарства, рискът от генетични аномалии в плода се увеличава значително. За да идентифицира предразположение към генетични наследствени заболявания, гинекологът може да препоръча да се свържете с генетик за анализ (скрининг).
 3. Резус конфликт. Тялото на майката може да отхвърли плода, използвайки антитела. Предишни аборти увеличават риска от Rh-конфликт, тъй като антителата се натрупват и за плода става по-трудно да се противопостави на атаката на майчините антитела.
 4. Приемът на лекарства може да причини нарушения на развитието на плода. По време на бременност е забранено приемането на каквито и да е лекарства. В редки случаи това е възможно, но само по уговорка и под наблюдението на лекар. Ефектът на лекарствата върху бебето намалява след появата на плацентата, естествена и допълнителна защита от външния свят. Плацентата се появява след 2 месеца от живота на детето. След като се формира плацентата, лекарствата на майката няма да имат силен ефект върху плода. Що се отнася до рецептите за традиционна медицина, приемът на такива средства трябва да бъде съгласуван с лекаря. Народните лекарства могат да предизвикат спиране на развитието на плода.
 5. Алкохолът и тютюнопушенето са много опасни за нероденото бебе и неговата майка, развитието на ембриона може да спре. Тези зависимости трябва да бъдат изоставени по време на планирането и подготовката за бременност..
 6. Хормоналните нарушения, проявяващи се в липса на пролактин или излишък на тестостерон, могат да бъдат причините за пропусната бременност, особено в ранните етапи. Такива характеристики трябва да бъдат идентифицирани дори в процеса на подготовка за бременност. Хормоналните нарушения при жената се проявяват главно в нарушение на редовността на менструалния цикъл. Много е важно да проверите хормоналните нива след бременност..
 7. Захарният диабет, вредното въздействие на околната среда, дълъг полет със самолет, интензивна физическа активност (вдигане на тежести) и силен стрес могат да доведат до отклонение на плода от нормалното развитие.

Рискова група

Има няколко рискови фактора, поради които ранната бременност замръзва. Ето защо това може да се случи:

 • ако жената е правила аборти преди това;
 • жената вече е „остаряла” и тази категория включва жени на възраст над 35 години;
 • с аномалии в структурата на матката;
 • с предишна извънматочна бременност.
Статистика за спонтанните аборти и причините, водещи до тях.

Ако жената принадлежи към една от изброените групи, тя ще бъде под специално наблюдение от лекаря през цялата бременност и подготовката за нея.

Признаци на замразена бременност

Симптомите на тази патология обикновено са много слаби, почти незабележими. Обикновено жената се чувства, има чувството, че бременността е приключила. Ако майката има такова чувство, е необходимо спешно да информирате лекаря за това и да извършите диагностика. Но често жената дори не забелязва нищо и тази тъжна новина идва от лекаря, направил следващия преглед..

В ранните етапи в повечето случаи няма да бъде възможно самостоятелно да се определят признаците на пропусната бременност. Не губете време в търсене на отговор във форумите. Всеки случай изисква индивидуален подход към диагностиката, така че ако имате такива страхове, незабавно се свържете с Вашия лекар и не губете толкова ценно време..

Не пропускайте да гледате това полезно видео:

Симптоми

Когато детето вече е пораснало и е започнало да се движи, тогава могат да се забележат промените, които са започнали в развитието на плода. Много е проблематично да се определи нещо на ранна дата. Помислете как се проявява замразена бременност през първия триместър:

 1. Базалната температура може да спадне, така че е много важно да я измервате в ранните етапи на бременността.
 2. Гърдите могат да спрат да подуват и болят.
 3. Токсикозата може внезапно да премине.
 4. Може да се появят схващащи болки в долната част на корема.
 5. Кървавите червеникаво-кафяви отделяния могат да бъдат размазващи или обилни.
 6. Общата телесна температура може да се повиши.

Ако жената открие поне един от изброените симптоми в себе си, тя трябва незабавно да се консултира с лекар, забавянето в този случай е неприемливо!

Усещам

Какво може да почувства бременната жена, ако развитието на плода е спряло? Чувствата могат да бъдат различни в зависимост от това дали жената се сблъсква с подобна ситуация за първи път или вече е преживяла тъжен опит. Най-честите усещания са повишаване на общата телесна температура, поява на слабост и умора, внезапна поява на апатия и депресия..

Важно е да се разбере, че тези усещания не могат да показват със 100% точност началото на патологията. Това са просто косвени симптоми, на които трябва да обърнете внимание. Не изпадайте в паника, ако тези чувства започнат да се проявяват. Такива усещания много често изпитват бременните жени в началото на срока поради факта, че тялото просто се възстановява.

Още едно полезно видео по темата:

Диагностика на замразена бременност

Не забравяйте, че за да определите тази патология, трябва да се консултирате с лекар, само той знае как да разпознае замразена бременност на ранен етап. Ето как работи диагнозата:

 • първо трябва да прегледате пациента, след това ще се определи размерът на матката, естеството на лигавичните секрети и базалната температура;
 • Анализ на урината. Често се случва нивото на hCG да е в рамките на нормалното, дори ако е настъпила замразена бременност. Нормалната честота може да продължи две седмици след смъртта на плода;
 • Ултразвуково изследване ще установи дали сърцето бие в ембриона.

Случва се, че в ранните етапи дори редовен тест показва заветните две ленти със замразена бременност. Нивата на hCG в урината също могат да бъдат повишени и съответстват на нормалната бременност..

Ако разочароващата диагноза се потвърди, трябва да предприемете набор от мерки за нормализиране на състоянието на майката и да я подготвите за последващата повторна бременност.

Ако плодът замръзна

Най-подходящият метод за лечение ще бъде избран от лекаря въз основа на това как се е проявила замразената бременност в ранните етапи и колко дни са минали от момента на зачеването. Ако е поставена такава ужасна диагноза, първото нещо, което трябва да направите, е да спасите живота и здравето на майката..

Има общо два метода за лечение:

 1. Ако не са минали повече от 60 дни от зачеването, спонтанен аборт се провокира с помощта на специални лекарства. Ако след последваща ултразвукова диагностика се установи, че не всички остатъци от яйцеклетката са излезли, се предписва кюретаж.
 2. Когато диагнозата се постави след 60 дни, се извършва процедура на вакуумна аспирация (вакуумен мини-аборт). За да направите това, жена под анестезия се почиства от маточната кухина с помощта на вакуумно засмукване, което създава отрицателно налягане. Тази операция отнема около 10-15 минути. При такъв аборт обикновено не се изисква последващ кюретаж, матката е по-малко наранена. Решението за кюретаж обаче може да бъде взето, ако ултразвукът показа, че не всички останки от ембриона са отстранени..
Така се прави вакуумен аборт.

Има и друг вариант - спонтанен аборт на най-ранния етап от бременността. Обикновено при този тип аборт една жена дори не осъзнава, че е бременна. Тялото на майката може да отхвърли ембриона още през първите дни от живота си по различни причини. В този случай има леко забавяне на менструацията. В някои случаи лекарят може да предложи да се изчака спонтанен аборт, ако това се случи от само себе си, няма да се налага да се намесвате в тялото.

Спешно отидете на лекар

Някои по някаква причина не осъзнават колко опасно и страшно е да не посетите лекар навреме. Много сериозни последици за жената могат да се развият в случай на замразена бременност, настъпила в ранен етап. Няма гаранция, че плодът ще бъде отделен от тялото самостоятелно..

При дълъг престой на плода в майката вероятността от развитие на интоксикация е много висока. С това развитие на събитията телесната температура ще се повиши, ще се появи силна слабост и болка в корема. Ако забавите дълго време и не отидете на лекар, може да започне отравяне на кръвта, което води до най-тъжните последици..

Ако навреме не потърсите помощ от специалисти, може да се развие десеминирана вътресъдова коагулация, така нареченият DIC синдром. При това заболяване кръвта просто спира съсирването и има вероятност майката да умре от кървене..

Какво може да се направи, за да се предотврати замръзване на плода по време на бременност

Семейната двойка, дори ако вече има деца и планира бременност, трябва да бъде прегледана. Това е цялостен преглед на двамата партньори, който ще помогне да се намали рискът от развитие на патология. По време на прегледа лекарят ще предпише тестове за хормони, инфекции, генетика, както и допълнителни тестове в зависимост от здравословното състояние на всеки от бъдещите родители.

Ако някой от родителите наскоро е имал грип, ТОРС, варицела или рубеола, наложително е да се въздържате от зачеване. В този случай трябва да изчакате шест месеца и едва след това да започнете да зачевате.

Бременна жена, която е заобиколена от деца на работа или по други причини, трябва да получи специални ваксинации за профилактика. Също така трябва да поддържате нивата на хормоните под контрол с помощта на редовни тестове, които ще бъдат предписани от лекаря по време на бременност..

Можете да се обърнете към генетик за пренатален скрининг, такъв анализ ще покаже дали има предразположение към генетични аномалии в развиващия се плод (синдром на Даун или синдром на Едуардс, или аненцефалия). Такива генетични тестове обикновено се провеждат от 11 седмици.

Не се отказвайте от генетичен скрининг, това ще помогне за предотвратяване на нежелани последици.

Не пренебрегвайте съветите за здравословно хранене и начин на живот - това може да укрепи имунитета и да увеличи шансовете за успешно раждане. Не летете със самолет през този критичен период, особено на големи разстояния. Не трябва да се допуска рязка промяна в климата или продължително излагане на слънце.

Не е необходимо да се отказвате от нова бременност, ако предишната приключи неуспешно. Ако всичко е планирано правилно, спирането на развитието на ембриона не трябва да настъпва, вероятността за благоприятен изход при правилния подход според статистиката е 90%. Трябва да се борите за щастието си да бъдете родители! Трябва да разберете, че само вашият гинеколог може да предотврати замразена бременност, която настъпва на ранен етап, не се самолекувайте!

Как да забременеете отново, ако плодът е спрял да се развива преди това

Ако спазвате всички предписания на лекарите и се подложите на предписан курс на лечение и възстановяване след неуспешна бременност, лекарите гарантират много високи шансове за благоприятен изход в бъдеще. След като претърпите неуспех, трябва да направите почивка за шест месеца, не по-малко. През това време тялото на майката е напълно възстановено. В допълнение към възстановяването ще се работи и за диагностициране и идентифициране на причините за избледняване на бременността.

Не пропускайте да гледате това видео, в което момичето разказва как е родило и родило здраво дете след замразена бременност:

Много е трудно и не винаги е възможно да се установи точната причина за спиране на бременността. Родителите не трябва да се отказват. Трябва да вярвате, че всичко ще се получи. Стресът е вреден за здравето на всеки, особено на жена, която се подготвя за бременност. Когато се стресира, тялото произвежда хормона кортизол, който потиска производството на други хормони, като по този начин възниква хормонално разстройство. Родителите трябва да се подложат на пълен преглед и да изчакат раждането на бебето си. Нека детето ви бъде здраво! Успех на всички!

Напишете вашия съвет в коментарите, задавайте въпроси. Споделете тази статия в социалните си мрежи с приятелите си. Не забравяйте да поставите звезда отдолу. Благодаря за посещението.