Статията ще обсъди всички видове причини за колики в корема и превантивни мерки за предотвратяване появата на това заболяване. Ще бъде предоставена информация и за това как да се направи разлика между безвредни колики и симптом на сериозно заболяване..

 1. Опасни ли са чревните колики за бъдещата майка??
 2. Причини за колики в корема по време на бременност
 3. Физиологични причини
 4. Патологични прояви
 5. Как да различа бъбречната колика от коремната колика?
 6. Ако се появят спазми в корема заедно с колики
 7. Чревни спазми по време на бременност: рискове за плода
 8. Предотвратяване
 9. Полезно видео

Опасни ли са чревните колики за бъдещата майка??

Бременността е най-нежният и усилен период, който може да се счита за нов етап в живота..

Но, развалете тревожния момент на чакане на раждането на бебето, появата на заболяване, свързано с увеличаване на натоварването върху тялото.

Например това са чревни колики.

Причини за колики в корема по време на бременност

Всеки може да получи колики. Бременността увеличава шансовете за дискомфорт. Причините за появата им могат да бъдат физиологични или патологични..

Физиологични причини

Физиологичните причини са временни. Човек може да изпитва дискомфорт в продължение на 1-3 дни, докато общото му здравословно състояние не се влошава. Те включват:

 • продължителен престой в състояние на стрес;
 • нарушения на изпражненията (запек) под влияние на натоварването на червата;
 • въвеждане на вредни хранителни продукти в диетата;
 • промени в хормоналните нива;
 • в ранните етапи коликите са нормални. Възниква поради прикрепването на ембриона към стената на матката.
 • коликите също са нормални в по-късните етапи. Подуването на корема се дължи на натиска на нарастващата матка.

В повечето случаи чревните колики, причинени от физиологични причини, изчезват от само себе си. Те не се нуждаят от лечение с лекарства.

Патологични прояви

Коликите могат да бъдат един от симптомите на сериозно заболяване, например:

 • проникване на вирус или инфекция в тялото;
 • хелминтна инфекция;
 • интоксикация на тялото;
 • нарушения на стомашно-чревния тракт.

В този случай стомашните болки са придружени от редица съпътстващи симптоми - поява на гадене, повръщане, промени в изпражненията. Ако се появят по време на бременност, се изисква незабавна помощ от специалист и подбор на внимателно лечение.

Как да различа бъбречната колика от коремната колика?

По време на носенето на бебе може да се развие такова сериозно заболяване като бъбречна колика. За разлика от коликите в корема, в този случай дискомфортът се усеща само в лумбалната област. Може да се разпознае по няколко характерни симптома:

 • жената може постоянно да изпитва желание за уриниране, но обемът на отделената урина е доста малък.
 • при всяко уриниране се появява остра болка в лумбалната област, имигрираща в перинеума и предната част на бедрото;
 • друг характерен симптом е появата на безпричинно повръщане, което не е свързано с приема на храна и питейна вода;
 • болката изглежда толкова остра, че става възможно да се премахне само с помощта на болкоуспокояващи.

Коликите в корема, характерни за бременна жена, са леки и временни. Обикновено дискомфортът се появява само в средата на корема, най-често това явление не е придружено от появата на съпътстващи симптоми.

Ако се появят спазми в корема заедно с колики

Трябва да сте нащрек, ако заедно с колики се появят и крампи в корема. Те могат да бъдат както временни, така и постоянни. Леката болка е безопасна за бъдещата майка. Може да бъде причинено от увеличаване на обема на циркулиращата кръв или увеличаване на размера на връзките. Но трябва да сте нащрек, ако в допълнение към спазма са се появили следните симптоми:

 • кървави проблеми;
 • остра болка в долната част на корема;
 • повишаване на телесната температура;
 • появата на проблеми с уринирането.

Чревни спазми по време на бременност: рискове за плода

Препоръчва се възможно най-скоро да се установи причината за спазмите и да се вземат всички необходими мерки за отстраняването му. В противен случай ще има сериозна опасност за развитието на бебето..

Поради постоянните спазми тонусът на матката се увеличава. Това е доста сериозно явление, което може да доведе до спонтанен аборт, аборт, преждевременно раждане и развитие на сериозни патологии.

Предотвратяване

Коликите и коремните спазми не са най-приятното изживяване. Възможно ли е да се предотврати появата им? Всъщност няма метод, който точно да гарантира превенцията на заболяването. Но има няколко превантивни мерки, които ще намалят риска от появата му до минимум..

 • Препоръчително е да пиете поне 8 чаши вода на ден. Именно дехидратацията на организма провокира появата на спазми и други неприятни симптоми..
 • Трябва да ограничите употребата на мазни и пикантни храни.
 • Бременността не означава, че трябва да лежите на дивана и да не се движите, докато бебето не се роди. За да поддържате здравето и настроението си, се препоръчва да правите ежедневни бавни разходки.
 • Силно се препоръчва да се откажете от лошите навици - консумацията на алкохол и никотин.

Коликите и коремните спазми са често срещани и се срещат от много бременни жени. Те могат да бъдат безвредни по природа и могат да бъдат и един от симптомите на сериозно заболяване. Трябва да бъдете внимателни към здравето си и ако възникне някакъв дискомфорт, консултирайте се с лекар и проведете диагностичен преглед.

Спазми в долната част на корема по време на бременност

Коремни спазми по време на бременност: причини

Всъщност проявата на спазми в долната част на корема по време на бременност не се счита за сериозно отклонение. Този симптом е присъщ на почти всяко момиче в позиция и се счита за норма, като токсикоза, уголемяване на гърдите, растеж на корема и корема в него.

По правило дискомфортът в долната част на корема се появява по следните причини:

 • повишен тонус на матката;
 • проблеми в храносмилателната система (подуване на корема, метеоризъм, запек);
 • Бракстън Хикс тренировъчни контракции;
 • болезнено изтръпване в долната част на корема в края на бременността, което сигнализира за началото на раждането.
Заедно с обичайните причини за коремни спазми, има определени моменти, които изискват повишено внимание от бъдещите майки. Например, ако се наблюдават кафяви / кървави отделяния, загуба на съзнание, общо неразположение, треска, повръщане, гадене, болезнено уриниране със спазматична болка. Тези симптоми могат да показват следното:

 • възможна извънматочна бременност;
 • преждевременно раждане, възможен спонтанен аборт;
 • цистит;
 • възпаление на апендицит;
 • чревен грип, ротавирусна инфекция.
Трябва да се отбележи: повечето от горните признаци, причини за дискомфорт, поява на спазми в коремната област могат да се наблюдават при всяко момиче в позиция (здраво, болезнено, физически подготвено, слабо) и да придружават бременна жена по всяко време.

Спазми в долната част на корема в началото на бременността

Коремни спазми в началото на бременността се дължат предимно на самата бременност, мащабно преструктуриране на организма като цяло. Поради хормонални промени в стената на матката, връзките, които я поддържат, стават по-еластични, разтегнати, което причинява известен дискомфорт в долната част на корема. Малките контракции на матката в началото на бременността се считат за естествена реакция на тялото към раждането, формирането на ембриона: матката бързо се променя, в резултат на което мускулните контракции на органа, възникват спазми.

Трябва да внимавате, ако свиването, втвърдяването на долната част на корема е придружено от остри, остри болки с кървави изпускания, гадене, загуба на съзнание. Тези симптоми могат да показват вероятността от извънматочна бременност, спонтанен аборт или ако ултразвукът не потвърждава сърдечния ритъм на плода - за замразена бременност. При такива обстоятелства трябва спешно да потърсите професионална помощ..

Мускулни крампи в долната част на корема в началото на бременността могат да усетят момичета, при които месечният цикъл е бил болезнен и са наблюдавани различни заболявания на репродуктивните органи. Понякога спазмите в долната част на корема се появяват със светкавична скорост при резки движения, кашляне, кихане. Често спазматичните болки се появяват при повторно бременни жени след цезарово сечение, които имат белег на матката.

Спазми в долната част на корема в края на бременността

Коремни спазми в края на бременността обикновено се причиняват от същата хипертоничност на матката. Само ако основната причина за повишения тонус на матката през първия триместър са промените в хормоналния фон, формирането на ембриона, след това през втория, третия триместър се появяват спазми поради бързия растеж на бебето, увеличаване на матката по размер, поради подготвителни контракции (от около 20-та седмица), в края на бременността дискомфортът се смята за един от признаците на предстоящо раждане.

С увеличаване на обема на матката коремните органи се изместват, компресират, поради което в по-късните етапи коремните крампи по време на бременност могат да сигнализират за неправилна работа на стомашно-чревния тракт. Така че, бременна жена, заедно със спазъм, често има усещане за тежест в корема, киселини и подуване на корема. Поради неравномерната пропускливост на храната през червата, метеоризъм (образуване на газове), възниква запек. Затова диетолозите препоръчват на майките да прегледат менюто си и да коригират времето за хранене: яжте често, но на малки порции. Включете във вашата диета пресни плодове, зеленчуци, не пренебрегвайте ферментирали млечни продукти, сушени плодове. Но е по-добре да забравите за пушено месо, кисели краставички, пържени ястия за известно време.

Не акушерски причини за спазми в долната част на корема

При не акушерски причини за коремни спазми в самото дъно специалистите се отнасят предимно до възпаление на апендикса - червеобразния процес на ректума. Нарастващата продължителна болка (повече от дванадесет часа) в дясната долна страна, излъчваща спазъм до пъпната област, говори именно за възпалението на апендицита. Ето защо, за да избегнете перитонит, трябва незабавно да потърсите съвет от гинеколог, хирург, за да потвърдите / опровергаете диагнозата и да осигурите навременна хирургична помощ.

Подобни симптоми за възпаление на апендицит са налице при ротавирусна инфекция. Въпреки това, освен остри спазми и дърпаща болка, чревният грип се характеризира с често повръщане и диария. В резултат на това, докато чакате линейката, е необходимо да пиете често, но частично, все още вода или сладък чай. Забранено е приемането на каквито и да е лекарства без лекарско предписание. Това може да влоши ситуацията и да навреди на бебето..

Ако мускулните спазми в долната част на корема по време на бременност са придружени от изтръпване и болезнено уриниране, това се дължи на появата на цистит (възпаление на пикочния мехур), който е причинен от поглъщането на бактериална инфекция.

Бременните жени имат остро развито „шесто чувство“, така че лесно могат да определят в кои ситуации спазмите в долната част на корема са незначителни и кои симптоми трябва да се вземат под внимание. Във всеки случай бъдещите майки трябва да се грижат за себе си и при най-малкия намек за проблеми - консултирайте се с водещ лекар.

Коремни спазми по време на бременност

Спазмите в долната част на корема по време на бременност са доста чести. Когато спазмите не притесняват жената прекалено много, не трябва да има причина за паника. Леките спазми, както показва медицинската практика, отшумяват сами, без да се превръщат в по-сериозни мускулни контракции.

Друго нещо е, че ако спазмите причиняват болка, е необходимо спешно да посетите женския кабинет или да се обадите на екипа на линейката. Проблемите с коремни спазми са много редки при бременни жени, които са постоянно под наблюдението на лекар.

Спазмите по време на бременност са по-склонни да притесняват жените, които преди това са имали проблеми с раждането на плода, спонтанни аборти и зачеване на дете. Трябва да се има предвид теорията, която показва повтаряне на негативни явления по време на бременност. Лекарят в предродилна клиника постоянно работи с бременната жена, настройвайки я за спокойствие, оптимизъм, за да улесни процеса на раждане на дете.

 1. Коремни спазми по време на бременност
 2. Спазъм на червата по време на бременност
 3. Стомашни спазми по време на бременност
 4. Спазми и крампи на мускулите на долните крайници
 5. Мускулни крампи в долната част на корема по време на бременност
 6. Мускулен спазъм на матката по време на бременност
 7. Спазми болка по време на бременност
 8. Крампи в началото на бременността
 9. Как да лекуваме спазъм по време на бременност

Коремни спазми по време на бременност

Известно е, че бременността, раждането на дете са придружени от значителни промени в тялото на жената, понякога причиняващи дискомфорт и неудобства. На тази основа е възможно развитието на коремни спазми по време на бременност. Те се появяват на фона на някои физиологични аномалии или хормонален дисбаланс.

Спазмите в долната част на корема възникват, когато се свиват гладки, набраздени мускули В много случаи не трябва да има причина за тревога, тъй като това е напълно естествено явление..

Лекарите казват, че спазмите на маточните мускули в началото на бременността не изискват никаква намеса. Постепенното увеличаване на обема на матката води до дискомфорт поради разтягане на нейните мускули.

Когато настъпят хормонални промени, еластичността на връзките, които поддържат матката, се увеличава. Позициите на разположение на органите в коремната кухина се променят.

Онези бременни жени, които са имали болезнени критични дни малко преди зачеването, запазват дискомфорта в корема в продължение на няколко месеца. Ще минат няколко месеца и неудобството ще приключи.

Усещането за дискомфорт започва при резки завои на тялото, с бързо издигане от леглото. Пренапрежението на коремните мускули провокира гърчове. В такива случаи се препоръчва на бременната жена да не се напряга, да си почива няколко часа.

През втората половина на бременността, поради изкълчвания, натиск на нарастващия плод върху съседни органи, може да се появи разтягаща болка в корема.

Носенето на специална превръзка помага за преодоляване на дискомфорта в такива случаи. Поставя се в легнало положение, поставя се в долната част на корема, за да се намали натоварването на вертикалните мускули при изправяне. Носенето на правилната превръзка не създава неудобства.

Спазъм на червата по време на бременност

Произходът на чревния спазъм по време на бременност се обяснява с движението на оплодена яйцеклетка в маточната кухина. Тези симптоми са леки няколко дни след зачеването..

Чревните спазми със синдром на болката могат да бъдат резултат от хормонални промени в тялото на бременна жена. На по-късните етапи на бременността чревните спазми се причиняват от натиска на постепенно нарастващия плод върху съседните органи.

При чести повторения на чревни спазми с подчертан синдром на болка се препоръчва да се свържете с медицинско заведение. В някои случаи топлата нагревателна подложка дава известно облекчение, но не бива да се увличате с този метод с много голям корем и остра болка.

През целия период на бременността трябва да следите правилната диета. За бременна жена с тежки чревни спазми лекарят предписва детско лекарство Espumisan или No-shpu.

Стомашни спазми по време на бременност

Стомашни спазми по време на бременност се появяват по различни причини. Ето някои от тях:

 1. Растеж на матката. Увеличаващата се матка създава натиск върху коремните органи, причинявайки болка в тях.
 2. Увеличаване на количеството на хормона прогестерон в кръвта. Хормонът намалява тонуса на тънките и дебелите черва, като по този начин допринася за появата на гадене, метеоризъм, киселини в стомаха.
 3. Лакомия. Голямо количество изядена храна увеличава напрежението на коремните мускули поради запек и недостатъчно храносмилане.
 4. Бактериални, вирусни инфекции. Симптомите на заболяването провокират спазматична болка в стомаха.
 5. Остър или хроничен гастрит. Възпалената лигавица на стомаха причинява смущения в целия стомашно-чревен тракт. Острата форма на гастрит се изразява с висока температура, диария (диария) и повръщане. При хроничната форма на заболяването бременната жена няма апетит, има гадене, тежест в стомаха.

Спазми и крампи на мускулите на долните крайници

Крампи на мускулите на краката със спазми се появяват, когато метаболизмът на калция и фосфора е нарушен. Същите симптоми се появяват, когато уголемената матка компресира съседните големи нерви..

Други причини: физическо претоварване на тялото, продължителен престой на краката. Ако спазмите и спазмите започнат да се повтарят често, лекарят предписва кръвни тестове, последвани от корекция на фосфорно-калциевия метаболизъм.

Когато има недостиг на калций, бременната жена получава лекарства, съдържащи калций.

Други препоръки за бременна жена с крампи в мускулите на краката:

 1. Избягвайте повдигане, преместване на тежки предмети.
 2. Намалете времето, прекарано в изправено положение.
 3. Ограничете максимално физическата активност, като избягвате преумората на тялото.
 4. Изключете от ежедневната диета, елда, риба, овесени ядки, бобови растения.

Мускулни крампи в долната част на корема по време на бременност

Спазмите в долната част на корема по време на бременност доста често притесняват жената. Има няколко причини за тези симптоми. Това е главно изразено изкълчване на връзките, които поддържат растящата матка през целия период на бременността..

Спазмите се усилват, когато родилката киха, кашля, става или сяда и се обръща от едната страна на другата. Същите спазми се появяват при функционална патология на храносмилателния тракт на бременна жена.

Спазмите с чревни колики се изразяват с остра болка в долната част на корема поради натрупване на газове в червата. Промяната в диетата ще помогне за подобряване на състоянието на бременната жена. Продуктите, съдържащи фибри, трябва да бъдат свързани: ядки, зърнени храни, хляб с трици, зеленчуци, плодове.

В края на бременността спазмите в долната част на корема са причинени от движение на плода. При отоци на долните крайници ограничете приема на течности, което ще помогне за облекчаване на дискомфорта.

Кога се появяват първите спазми в долната част на корема по време на бременност? Те могат да се появят седмица след зачеването. Това е периодът на движение на оплодената яйцеклетка към стените на матката..

Това физиологично явление възниква в процеса на хормонални промени в организма. Увеличавайки размера си, матката причинява повишен синтез на хормона прогестерон. По този начин тялото се подготвя за раждането на нероденото дете..

В този случай родилката усеща тъпа болка в долната част на корема, понякога има леко кървене. Понякога спазмите в долната част на корема причиняват желание за уриниране. Обяснението тук е следното: нарастващият плод притиска пикочния мехур, причинявайки известен дискомфорт..

След определен период от време спазматичните атаки спират, ако бременната жена редовно си почива и се грижи за здравето си. Въпреки това, в случаите, когато спазмите в долната част на корема не спират, усилват се с облъчване в областта на лумбалната област, са придружени от кървави изпускания, жената трябва да дойде в антенаталната клиника възможно най-скоро.

Мускулен спазъм на матката по време на бременност

Спазмите на матката по време на бременност не могат да причинят спонтанен аборт или преждевременно раждане. Трябва обаче да се консултирате с лекар, за да изясните причината за развитието на този дискомфорт и да извършите лечение по медицински причини..

Първите маточни спазми се отбелязват през втория триместър. Но по-близо до раждането, маточните спазми с болки в корема са все по-чести. Лекарите казват, че маточните спазми са свързани главно с увеличаването му в обем.

С течение на времето плодът расте в утробата заедно с растежа на матката, подвижно дете със своите резки прилича на спазми. Това не трябва да се страхува поради липсата на каквито и да било заплахи.

Спазми болка по време на бременност

Болката със спазми по време на бременност не винаги води до спонтанен аборт, въпреки че е наложително да се установи причината за дискомфорта. Точната диагноза трябва да бъде поставена с задълбочен преглед в медицинско заведение на майката и детето.

Такива болки са възможни поради чревна дисфункция, метеоризъм и увеличаване на размера на матката. Или се появяват под формата на фалшиви контракции. Постоянното повтаряне на синдрома на болката, придружено от изписване, кървене е причината за незабавната хоспитализация на бременната жена.

В първия триместър на бременността, ако гинекологът забележи неопасни спазми, те могат да продължат без последствия до средата на бременността.

Крампи в началото на бременността

Спазмите по време на ранна бременност много приличат на болката, която се появява по време на менструация. Тази комбинация от обстоятелства често води жената до заблуда: тя смята, че наближават критичните дни..

Такива контракции възникват на фона на хормонални промени в тялото, свързани с зачеването. Понякога могат да бъдат придружени от кървене. Жената трябва да си направи тест за бременност, когато открие, че има спазми по време на пропуснатия период.

Как да лекуваме спазъм по време на бременност

Лекарите от антенаталната клиника препоръчват бременните жени винаги да имат хапчета папаверин и No-shpy. Тези спазмолитични лекарства лесно облекчават болезнените спазми на гладката мускулатура на вътрешните органи (матката, стомаха, червата, бъбреците) по време на бременност.

Облекчавайки спазмите на гладката мускулатура, тези лекарства не засягат централната нервна система.

Заключения. Спазмите в корема по време на бременност не винаги са причина за паника, но редовното посещение на предродилни клиники ще помогне на бременната жена да роди и роди здраво бебе без никакви последствия.

Възможни причини за спазми в долната част на корема по време на бременност

Специфична болка в корема и дискомфорт обикновено придружават всяка жена по време на раждането на дете. Понякога подобни състояния са тревожни, особено ако по време на бременност има спазми в долната част на корема, които се появяват неочаквано и сякаш без причина. Но струва ли си да се притеснявате?

Неутрални причини за болка

Лекарите се придържат към гледната точка, че коремните спазми могат да бъдат придружени от период на раждане на дете в ситуация, когато преди това жената е имала доста болезнена менструация, неуспешни опити за зачеване или раждане на дете (спонтанни аборти, замразена бременност). Опасността от болка поради такива причини обаче често не представлява.

Поради това какви коремни спазми се усещат по време на бременност, когато това не застрашава здравето на майката и плода?

 1. Поради наличието на адхезивни процеси в придатъците.
 2. Поради разтягане на мускулите, връзките и вените в корема, както и на матката. Болката може да стане по-забележима с рязко движение, по време на кашляне или кихане, със смях, когато жената се изправи, с напрежение в корема.
 3. Поради преструктурирането на хормоналния фон. Ако има коремни спазми в ранните етапи на бременността, не придружени от други негативни симптоми, то често причината се крие именно в хормоните.
 4. Матката, растяща с плода, освен принудителното разтягане на мускулите, кожата, измества вътрешните органи от обичайните им места. Следователно бременната жена може да почувства дискомфорт и спазми в корема..
 5. Поради особеностите на анатомичната структура на жената, през периода на раждането на дете може да има спазми, които излъчват в долната част на корема. Това е типично в случаите, когато матката е разположена по отношение на пикочния мехур по такъв начин, че основното налягане пада върху този орган..
 6. В края на втория триместър жената понякога може да изпитва спазми, които са „фалшиви контракции“. По този начин тялото тренира в подготовка за предстоящото раждане. Обикновено „фалшивите контракции“ преминават достатъчно бързо, отшумявайки в покой и в легнало положение (отстрани), интервалите между спазмите са големи и няма постепенно намаляване на времето между болковите усещания.
 7. Самата яйцеклетка, която е „вградена“ в стената на матката, може да причини болка в долната част на корема в ранните етапи. Заедно с това, някои жени могат да забележат характерни вагинални секрети. Това също не се счита за патология, но тази причина е рядка..
 8. Има вид синдром на болка при бъдещи майки, претърпели операция в близкото минало, поради което има белези в корема.

В допълнение към такива основания, свързани предимно с матката и особеностите на урогениталната структура на жената, може да има и други причини, които не причиняват сериозна опасност.

 • Метеоризъм.
 • Запек поради намален тонус на стомаха и поради чревна компресия. В същото време стомахът боли осезаемо, състоянието не се подобрява, докато не се получи изхождане.
 • Невъзможността да отидете до тоалетната и необходимостта да издържите също могат да причинят болезнени усещания (в областта на пикочния мехур).

Отрицателни или патологични основания за спазми болка по време на бременност

Отрицателните причини, които със сигурност трябва да предизвикат безпокойство, условно се разделят на болезнени усещания, свързани с бременността, и болка от друг произход..

Причини, провокиращи коремни спазми по време на бременност, възникващи само по време на раждането на дете

 1. Отслабване на плацентата. Такова състояние може да провокира: травма или силен удар, полов акт и оргазъм, патологични специфични процеси в тялото на жената.
 2. Извънматочна бременност. Това състояние първоначално е трудно да се разграничи от нормалната бременност. Тя започва да се обявява негативно в ранните етапи, докато се характеризира с чести спазми в долната част на корема, където е яйцето.
 3. Преждевременното раждане, спонтанен аборт или заплашен спонтанен аборт също са придружени от болезненост в корема.
 4. Патологии на шийката на матката, провокиращи силен и остър спазматичен синдром.

Често такива основания, поради които се появяват спазми в долната част на корема по време на бременност, са в състояние да дадат отстрани, под ребрата, в гърба или долната част на гърба, са придружени от допълнителни симптоми.

 • Вагинално отделяне.
 • Вагинално кървене.
 • Повишаване (или рязък спад) на телесната температура.
 • Замайване, слабост, загуба на сила.
 • Спазмите не изчезват сами по себе си в рамките на 10-15 часа. При извънматочна бременност те може да не кървят..
 • Гадене, студени тръпки, повишено изпотяване, задух.

Болки в стомаха по време на бременност: други причини

 1. Апендицит.
 2. Възпалителни процеси в организма.
 3. Нарушаване на функцията на червата (синдром на раздразнените черва, дисбиоза, колит).
 4. Хроничен панкреатит.
 5. Отравяне, придружено с повръщане, диария, заплаха от дехидратация. Чревни инфекции.
 6. Обостряне на стомашни заболявания, на фона на които може да се наблюдава не само спазъм в тази област, но и киселини, оригване с кисела миризма, гадене, повръщане.

Опции за корекция на състоянието

По време на бременност само в редки случаи се предписва сериозно лечение. При отрицателни причини обаче се изисква спешна медицинска помощ, хирургическа интервенция, например при апендицит, хоспитализация и наблюдение в болница.

Ако спазмите станат сигнали за евентуално преждевременно раждане или съществува риск от загуба на бебето, става необходимо да легнете за съхранение.

Чувствайки безпокойство, безпокойство поради спазми, които редовно се появяват по време на раждането на бебе, трябва да се свържете със следните лекари:

 1. гинеколог;
 2. гастроентеролог, ако подозирате неправилно функциониране на храносмилателната система;
 3. невропатолог, ако спазмите са причинени от синдром на раздразнените черва или са провокирани от психосоматика;
 4. психотерапевт, в ситуация, в която болезнените усещания са "фантомни болки".

Какво да правите сами?

 • Носете превръзка, която ще облекчи натиска върху вътрешните органи, тазовите кости, мускулите.
 • Нормализирайте храната, като изключите храни, които „оправят“ стомаха, така че да няма запек. Добавете към диетата повече плодове, зеленчуци, фибри. Пийте повече чиста вода.
 • Докато сте в седнало или легнало положение, повдигнете краката си, така че да има изтичане на кръв.
 • Носете широки дрехи.
 • По-често да бъдете на чист въздух, без да забравяте за физическата активност. Често при движение спазмите изчезват.
 • Вземете топли бани.
 • Спете повече, почивайте, когато се чувствате слаби и уморени.

Във видеото можете да гледате техники, които помагат за облекчаване на напрежението в коремната област, а също и при спазми:

Болки в корема и спазми по време на бременност!

Нормално ли е да имате болки в стомаха по време на бременност??

Случайните коремни болки по време на бременност са често срещано и често безобидно оплакване, но могат да бъдат и признак на сериозен проблем. Никога не пренебрегвайте силната или постоянна болка в корема.

Обадете се на Вашия лекар, ако болката продължава след няколко минути почивка или ако имате някой от следните симптоми:

 • Кървене от ow @ agalishche
 • Необичайно изпускане от ow @ galische
 • Втрисане или треска
 • Замайване
 • Болка или дискомфорт при уриниране
 • Гадене и повръщане

Нормално ли е да имате лека болка със спазми по време на бременност?

Да, лека болка с гърчове в началото на бременността е често срещана. По-късно през бременността припадъците могат да бъдат безвредни контракции на Бракстън Хикс или болки в кръглите връзки. А от време на време леки спазми по време на бременност без други симптоми обикновено са безопасни.

Когато не е нормално да имате болка с крампи по време на бременност?

Не е нормално да имате спазми по време на бременност с силна, постоянна болка или придружена от други симптоми като гадене, повръщане, вагинално кървене, главоболие или треска. Болката от спазми и вагинално кървене в началото на бременността може да е признак на извънматочна бременност или спонтанен аборт.

Също така не е нормално да имате болка в горната част на корема. И ако коремът ви е необичайно чувствителен на допир, особено когато налягането е облекчено, сериозна коремна инфекция - перитонит - може да бъде виновникът..

Какво причинява безвредни болки в стомаха по време на бременност?

Не всички коремни болки по време на бременност са признак на сериозен проблем. Честите причини за леки коремни болки включват:

Газове и подуване на корема. Много по-вероятно е да имате подуване на корема по време на бременност поради хормони, които забавят храносмилането и натиска на нарастващата матка върху стомаха и червата.

Запек: Бременните хормони, които забавят храносмилането и натиска на растящата матка върху ректума, могат да доведат до запек.

Спазми по време на оргазъм: Може да забележите леки спазми по време на или непосредствено след оргазма. Докато е меко и краткотрайно, е напълно нормално и няма от какво да се притеснявате..

Болка в кръглите връзки. Болката в кръглите връзки обикновено е кратка, остра, пронизваща или тъпа болка, която може да почувствате от едната или от двете страни на долната част на корема или дълбоко в слабините. Обикновено това започва през втория триместър, когато връзките в таза, които поддържат матката, започват да се разтягат и удебеляват, за да се приспособят към нарастващия си размер.

Може да почувствате кратка, остра болка, ако внезапно промените позицията си, например когато станете от леглото или от стол, или когато кашляте, преобръщате се в леглото или излизате от банята. Или може да почувствате тъпа болка след особено активен ден. Обадете се на Вашия лекар, ако този дискомфорт продължава дори след като сте си починали.

Контракции на Бракстън Хикс: В средата на бременността от време на време може да почувствате стягане в матката. До 37 седмици тези контракции на Бракстън-Хикс трябва да бъдат редки, нередовни и по същество безболезнени. (След като се приближите до датата на падежа, този вид припадъци по време на бременност може да е признак на раждане.)

Обадете се на вашия доставчик, ако:

 • Контракциите са придружени от болки в долната част на гърба.
 • Усещате повече от шест контракции на час (дори и да не са болезнени).
 • Контракциите идват на редовни интервали.
 • Имате също вагинално течение или кървене.
 • Имате други признаци на преждевременно раждане.

Какви сериозни проблеми причиняват болки в стомаха по време на бременност?

Извънматочна бременност

Ектопична бременност настъпва, когато оплодената яйцеклетка се имплантира извън матката, обикновено в една от фалопиевите тръби. Може да причини припадъци в началото на бременността и други симптоми.

Нелекуваната извънматочна бременност може да бъде животозастрашаваща.

Обадете се веднага на Вашия лекар, ако имате някой от следните симптоми:

 • Болка в корема или таза (особено остра, внезапна болка, която не изчезва, идва и си отива или се появява само от едната страна)
 • Кърваво отделяне или кървене от влагалището
 • Болка, която се влошава по време на физическа активност или по време на изхождане или кашлица
 • Болка в рамото (от натрупване на кръв под диафрагмата, причинено от спукана фалопиева тръба)
 • Обадете се на 911, ако имате обилно кървене или признаци на шок. Те включват ускорен пулс, световъртеж, припадък и бледа лепкава кожа.

Спонтанен аборт

Спонтанен аборт е загубата на бременност през първите 20 седмици. Кръвните петна или кървенето от корема обикновено са първият симптом, последван от коремна болка няколко часа до няколко дни по-късно.

Кървенето може да бъде леко или силно. Болката може да бъде спазматична или постоянна, лека или силна. Може да изглежда по-скоро като болка в долната част на гърба или налягане в таза..

Обадете се на Вашия лекар, ако имате признаци на спонтанен аборт. Ако имате силна болка или обилно кървене, трябва незабавно да се прегледате.

Преждевременно раждане

Ако имате някой от следните симптоми, незабавно се обадете на Вашия лекар:

 • Увеличаване на количеството или вида на влагалищното течение (може да бъде воднисто, лигавично или кърваво).
 • Кръвни петна или кървене от галина
 • Коремна болка, включително онова, което се чувства като периодични спазми
 • Повече от шест контракции на час (дори и да не нараняват)
 • Повишено тазово налягане
 • Болки в кръста, особено ако преди това не сте имали болки в гърба
 • Прилив или струйка водниста течност от камбуза

Отслабване на плацентата

Отлепването на плацентата е животозастрашаващо състояние, при което плацентата се отделя от матката частично или изцяло преди раждането на бебето.

Симптомите могат да варират значително. Понякога отлепването на плацентата причинява внезапно и очевидно кървене. Но в други случаи в началото може да няма забележимо кървене или може да имате само леко кървене или петна от кръв..

Може да имате и болки в гърба или чести контракции. Вашата матка може да се свие и да остане твърда (като спазми или контракции, които не изчезват) или да се чувствате болни. Можете също така да забележите, че активността на детето ви става по-рядка..

Ако получите някой от тези симптоми, незабавно се обадете на Вашия лекар. Отслабване на плацентата - спешна медицинска помощ.

Прееклампсия

Прееклампсията е сериозно усложнение на бременността, което причинява промени в кръвоносните съдове и може да увреди органи, включително черния дроб, бъбреците, мозъка и плацентата. Имате диагноза прееклампсия, ако след 20 седмици от бременността имате високо кръвно налягане и високи нива на протеин в урината, чернодробни или бъбречни аномалии, постоянно главоболие или промени в зрението.

Симптомите могат да включват:

 • Силна болка в горната част на корема или рамото
 • Силно главоболие, което не изчезва
 • Промени във зрението (като замъглено зрение или виждане на петна или звезди)
 • Гадене и повръщане
 • Затруднено дишане
 • Подуване на лицето или подпухналост около очите
 • Повече от леко подуване на ръцете
 • Внезапно и силно подуване на краката или глезените
 • Внезапно бързо наддаване на тегло (от задържане на вода)

Ако имате симптоми на прееклампсия, незабавно се обадете на Вашия лекар.

Инфекция на уретрата

Бременността ви прави по-податливи на инфекции на пикочните пътища от всякакъв вид, включително бъбречни инфекции. Ако смятате, че може да имате инфекция на пикочния мехур, важно е да се обадите на Вашия лекар, тъй като това може да доведе до бъбречна инфекция, която може да доведе до сериозно заболяване и преждевременно раждане, ако не се лекува.

Симптомите на инфекция на пикочния мехур могат да включват:

 • Болка, дискомфорт или усещане за парене при уриниране
 • Тазова болка или болка в долната част на корема (често точно над срамната кост)
 • Чести или неконтролируеми позиви за уриниране
 • Облачна, неприятна миризма или кървава урина

Потърсете веднага Вашия лекар, ако имате някой от следните признаци, че инфекцията може да се е разпространила в бъбреците Ви:

 • Висока температура, често с треперене, студени тръпки или пот
 • Болка в долната част на гърба, корема или отстрани под ребрата
 • Гадене и повръщане
 • Гной или кръв в урината

Други причини за коремна болка по време на бременност

Много други състояния могат да причинят болка в стомаха, независимо дали сте бременна или не. Някои от най-честите причини за коремна болка по време на бременност включват:

 • Стомашен вирус
 • Хранително отравяне
 • Апендицит
 • Камъни в бъбреците
 • Хепатит
 • Болест на жлъчния мехур
 • Панкреатит
 • Миома
 • Запушване на червата

Както заболяването на жлъчния мехур, така и панкреатитът често са резултат от камъни в жлъчката, които са по-чести по време на бременност. Миомата може да расте по време на бременност и да причинява дискомфорт. А натискът на нарастващата матка върху по-рано белязана чревна тъкан може да причини чревна непроходимост, която е вероятно да се появи през третия триместър..

Какво можете да направите, за да облекчите болката в стомаха по време на бременност?

Ако имате лека болка и нямате симптоми на нещо по-силно, опитайте следните съвети за облекчаване на стомашната болка:

 1. Преместете или направете леки упражнения, за да облекчите болката от подуване на корема.
 2. Вземете топла (не гореща) вана или душ.
 3. Наведете се за облекчаване на болката.
 4. Пийте много течности. (Дехидратацията може да доведе до контракции на Бракстън Хикс.)
 5. Опитайте се да легнете. Може да облекчи болката, причинена от контракциите на Бракстън Хикс.

Коремни спазми по време на бременност

Бременността е дългоочаквана и щастлива новина. Процесът продължава 9 месеца, това е период, свързан с промени и няма гаранция, че няма да има периодични затруднения със здравето на бъдещата майка. Стресът върху вътрешните органи по време на бременността се увеличава, когато детето расте вътре в корема. Статията обсъжда какви трудности възникват по пътя към болницата.

Причини

Болезнени симптоми при чакане на дете се срещат при всяка жена. Това се дължи на преструктурирането на организма на хормонално ниво, вътрешните органи се възстановяват. Това може да бъде и симптом на повишаване на тонуса на матката..

Слабите спазматични явления са допустими само за легнало положение, бременната жена трябва да се отпусне и да си почине. Силната болка изисква сериозно лечение и задължителна медицинска помощ.

Ранни крампи

Много жени, докато са в първия триместър на бременността, се оплакват от болезнено усещане в корема. Има ситуации, когато е необходима спешна хоспитализация и има ситуации, когато не можете да бързате да посетите лекар. Трябва да обърнете внимание колко силна е болката, къде е източникът на болката, къде тя дава.

Спазмите по време на бременност могат да пробият внезапно, да бъдат остри или постоянни. Понякога спазмите наподобяват контракции - те се увеличават, намаляват или не спират. В зависимост от зоната, от която идва болката, е възможно грубо да се определи зоната на внимание. Стомахът или панкреасът боли в горната част на корема, чревният тракт сигнализира в областта на пъпа.

Спазмите при бъдещите майки през първия триместър обикновено се разделят на два вида: безопасни и опасни. Първият вид болка е временна, свързана с естествения ход на процеса на раждане на дете. Плодът расте, органите са леко деформирани, хормоналният фон се променя. Последните са свързани със сериозни заболявания и причиняват прекъсване на бременността или инфекция на плода.

Безопасни спазми

Според лекарите болезнените усещания са свързани изключително с растежа на плода вътре и придружават жени, които са имали болезнени менструални цикли, опити за забременяване или спонтанни аборти, замразена бременност. Но лекарите не смятат споменатите спазми за опасни за жената и за нейното неродено дете..

Адхезивни процеси

Болката е свързана с появата на сраствания в матката и яйчниците. Образуването на сраствания се дължи на съединителната тъкан, която чрез своите защитни функции е свързана с мястото, където възниква възпалителния процес или е имало хирургическа интервенция. Изглежда, че се слепва с огнището на възпаление и предотвратява разпространението на инфекцията в тялото. Когато възпалението отшуми, тогава на мястото на адхезия тъканите се снаждат и се образуват сраствания.

Причини за образуване на сраствания:

 • възпалителни заболявания на тазовите органи;
 • след операция, например, за отстраняване на апендикса;
 • свръхрастеж на лигавицата извън матката или ендометриоза;
 • кръв в корема.

Лечението на сраствания по време на бременността е ограничено при избора на лекарства. Бъдещата майка трябва да се въздържа от ядене на храни, които допринасят за образуването на газове, храната трябва да се приема на порции - до пет пъти на ден, в малки количества. Облекчаващите болката трябва да бъдат внимателно подбрани от лекаря, трябва да се извърши гимнастика.

Крик

Често нараняване, което се случва в началото на бременността, е всяко разтягане на мускулите и възниква разтягане. Това се дължи на преструктурирането на мускулите на матката, други мускулни групи в коремната кухина, съдовата система и хормоналния фон на тялото. Всичко се подготвя за бъдещо раждане. Процесът е свързан с дискомфорт, особено ако преди позицията жената не е спортувала или друг вид поддържане на тялото във физическа форма. За нетренираните мускули периодът на бременност е свързан с пренапрежение и болка.

Тялото на бъдещата майка се възстановява, за да поддържа живота на жената и плода. По принцип, два организма в един. Кръвоносната система създава допълнителен кръг от кръвоносни съдове, сърцето се увеличава, за да позволи по-голям приток на кръв.

Реорганизация на хормоналните нива

Едновременно с органите се възстановява и хормоналната система на тялото. По време на бременността се увеличава съдържанието на хормона, отговорен за поддържането на бременността, прогестерон. Характерът на жената се променя, гастрономическите й предпочитания се променят, дори положението на вътрешните й органи се променя. Броят на истериките може да се появи или да се увеличи, това е временно явление. Когато бебето се роди и периодът на хранене премине, тялото на жената ще се нормализира и хормоналният фон ще се върне на същото ниво, както преди началото на промяната..

Метеоризъм и запек

Курсът на бременността не преминава спокойно и без излишъци. Много жени страдат от повишено производство на газ и съответно възникват болезнени усещания. Причината за това може да бъде промяна в положението на вътрешните органи и промяна в хормоналния фон. Повишеното производство на прогестерон, хормон, който отпуска матката, причинява мускулна релаксация в червата и стомаха. Тези органи не са толкова активни при изпълнение на своите функции, което причинява непълно храносмилане, стагнация на отпадъците в ректума и слаба перисталтика на органите. Стомашните спазми по време на бременност също са свързани с хормони.

За да премахнете такива неприятни и болезнени усещания по време на бременност, трябва да изключите от диетата или да консумирате в малки количества храни, които допринасят за повишено производство на газ. За да помогнете на червата да се отърват от храносмиланите остатъци от храна, направете лек самомасаж. Само лекуващият лекар трябва да участва в предписването на лекарства.

Опасни спазми

В допълнение към естествената болка, която съпътства бременността и не представлява заплаха нито за майката, нито за бъдещото дете, за съжаление има и друг вид спазми. Неволните контракции на мускулната тъкан на органите често водят до фетални патологии, застрашават здравето на майката и водят до прекъсване на бременността.

Отслабване на плацентата

Отслабване на плацентата - диагноза при бременни жени, водеща до спонтанен аборт, ако не се лекува.

Подобната на възглавница плацента е съединителна тъкан. Чрез него има връзка между майката и нероденото дете, то получава необходимите хранителни вещества. Отлепване на плацентата - отделяне от стената на матката. Плодът започва да гладува, включително кислород.

Извънматочна бременност

Яйцето не е фиксирано в матката, а извън нея. Ектопичната бременност не е жизнеспособна, тя представлява заплаха за здравето и живота на жената. Причината за случилото се крие в патологията на фалопиевите тръби. Извънматочната бременност може да се лекува само с операция. Оставена непроменена, ситуацията е фатална за една жена.

Крампи по време на късна бременност

Докато през третия семестър тялото се подготвя директно за раждане. За подготовка той провежда един вид обучение за жената. Първите изпитват силна болка, вторите не чувстват нищо..

Спазмите в долната част на корема казват, че шийката на матката се свива на дължина и фаринксът се отваря, подготвяйки се да пусне бебето на светлина. Но не всички болки ви подготвят за раждане. Известни са спазми, показващи затруднения в организма, които застрашават плода и жената.

Безвредни спазми

Неправилната диета може да причини спазми в органите, участващи в процеса на храносмилане. Обилна вечеря, недостатъчно прясна храна, твърде мазна - може да провокира болка в корема - дисбиоза, колит.

Навяхванията също са болезнени. Коремните мускули са изложени на постоянно напрежение. За да изчезне тази болка, трябва да легнете и да си починете..

За да облекчите симптомите на чревна непроходимост, трябва да наблюдавате водния баланс, като не превишавате приема на вода, яжте повече пресни плодове и зеленчуци. Сварете и печете зеленчуци, ако желаете, избягвайте пържени и консервирани храни.

Опасни спазми

Симптомите на болка се появяват в последния етап от бременността със заплаха от спонтанен аборт. Болката от хленчещ характер, не отшумява, прилича на родилни болки. Наблюдава се отделяне от гениталиите на жената. В този случай незабавно се търси медицинска помощ.!

По-рядко се срещат болки в кръста, когато матката изглежда е скована. Това са фалшиви контракции, опасни за периоди под 37 седмици. Когато интервалът между спазмите намалява и болката в долната част на корема се увеличава, съществува заплаха от прекъсване на бременността или преждевременно изхвърляне на плода. Имам нужда от линейка.

Защо може да има спазми в долната част на корема в ранна или късна бременност??

Поради промените, които се случват в тялото на жената, спазмите в долната част на корема по време на бременност са доста чести. Такова състояние може да бъде както проява на нормата, така и симптоматична проява на патология..

Причини

Неволно свиване на определен мускул и / или мускулна група, придружено от болка, с характерни порязвания или контракции, се наричат ​​спазми. Най-често болезнени симптоми със спазми се появяват в гладките, напречни тъкани на корема. Спазми обаче могат да се появят и на други места - хранопровода, дихателните органи или кръвоносните съдове..

Припадъците се разграничават на тонизиращи (продължителни по продължителност) и клонични (под формата на тласък). Последните прояви са подобни на родилните болки, което е много страшно за бременните жени..

Спазмите при раждане на бебе говорят за състояния, които се нуждаят от корекция и медикаментозно лечение. Фактори, които могат да бъдат придружени от клонични или тонични спазми:

 • апендикс;
 • чревна обструкция;
 • бъбречно заболяване или колики;
 • херния;
 • адхезивни колики, спазми.

По време на бременност такова проявление е допълнителен признак за вероятна опасност за развитието на детето. Често точно такива спазми в корема по време на бременност показват патологията на прикрепването на плацентата, рисковете от прекъсване на бременността.

Отделянето на кръв, малко количество слуз с кафяви ивици са допълнителни прояви на опасност, докато се чака бебето, независимо от гестационната възраст. Образуването на течни секрети е особено опасно. Бременни жени с подобни прояви се хоспитализират.

Бременността и спазмите не са непременно признак на преждевременно раждане. При това състояние често се формират заболявания на пикочно-половата система, която по време на зачеването е в голям стрес..

Силните и редовни спазми провокират образуването на други усложнения - уголемяване на черния дроб, жлъчния мехур. Холециститът е най-често срещаното заболяване при бременни жени. Движението на жлъчката поради завоя е нарушено, лежащите мускули спазмират, околната мускулна тъкан е нарушена. Ако това състояние е придружено от обостряне на жлъчнокаменната болест, е възможно хирургично лечение..

Ако симптомите се формират с уролитиаза, по-специално с бъбречна колика, тогава движението на камъни е толкова болезнено, че изисква хирургическа намеса. В този случай се забелязва болка в долната част на корема (от едната или от двете страни), под диафрагмата, в гърба и перинеума..

Коликите са и най-честата причина за спазми. Тези симптоми са подобни по интензивност на родилните болки, но се забелязват гадене, високо кръвно налягане и повръщане. В случай на недохранване или компресия на храносмилателните органи се появява симптом на интоксикация. Нарушава се метаболизма на мазнините, появява се състояние, опасно за бременността.

Спазми

Като правило спазмите в долната част на корема в началото на бременността не са причина за опасно състояние и често говорят само за промени в тялото. На фона на хормонални промени такива симптоматични черти показват преструктуриране на вътрешните органи, които, докато детето расте в утробата, също променят местоположението си. Именно това действие е придружено от спазматична болка с краткосрочен характер..

Ако бременността не е придружена от усложнения под формата на маточна хипертоничност, захарен диабет при майката или възпаление на апендицит, тогава не трябва да се притеснявате за кратък спазъм в долната или страничната част на корема.

В останалото всички симптоми, които бъдещата майка описва, трябва да бъдат анализирани от лекаря, тъй като както периодът на ембрионалния растеж на детето, така и неговите особености в развитието дават пълна картина. Физическата годност или болезненост на бременната жена не е утежняващ фактор за подобни симптоми. Важно е просто да можете да правите разлика между опасна и безопасна болка.

Безопасни спазми

Всички симптоми на болка, които се появяват в ранните или късните етапи на бременността, могат условно да бъдат разделени на няколко групи:

 1. Опасно.
 2. Критично.
 3. Безопасно симптоматично.

Първите две категории са ситуации, които изискват незабавна медицинска помощ, често операция. В този случай се появява силен коремен спазъм, матката се свива, образува се вагинално течение и се повишава тонусът на матката. Също така, в опасни ситуации е възможно проявата на гадене и повръщане..

Адхезивни процеси

Често причината за безплодие или проблеми със зачеването е адхезивният процес в матката или яйчниците. В зависимост от тежестта на заболяването тези симптоми се различават. С леко образуване на сраствания, в ранните етапи се появява спазъм в долната част на корема. С растежа на корема това усещане не изчезва, но също така не е болезнено. Болката в този случай е поносима.

Адхезиите са тъканни клетки, които се образуват на мястото на белег на вътрешните органи, матката или когато яйчниците са запушени при жените. Болестта прогресира с възрастта, има нужда от постоянно наблюдение на лекарствата. Болка по време на сраствания може да се забележи дори по време на полов акт, да не говорим за раждането на дете.

Ако адхезивният процес е толкова напреднал, че се разпространява в мускулите на перитонеума, червата или ректума, тогава болката по време на зачеването и растежа на матката ще бъде постоянно интензивна. В повечето случаи са необходими операция и поддържане на бременността с лекарства. Болковите симптоми се наблюдават на всички етапи на бременността и растежа на гениталния орган. Жената отбелязва дърпаща болка, която се усилва вечер.

Крик

Ако бременността е придружена от усложнения - полихидрамнион или олигохидрамнион, тогава в тази ситуация може да има спазъм в долната перитонеума. Натоварването на мускулите е една от най-честите причини за късна бременност при многоплодна бременност. В този случай има дърпаща болка..

Реорганизация на хормоналните нива

Всяка бременност се характеризира с хормонална промяна. След оплождането на яйцеклетката, жълтото тяло вътре в яйчника се пука, осигурявайки снабдяването с хормон прогестерон, докато образуваната плацента може да гарантира локално снабдяване.

От момента на оплождането целият организъм се преструктурира. Вътрешните органи на жената, нейната мускулна система, не подминават промяната. Сега, с увеличеното количество прогестерон, мускулите получават повишено количество киселина, което преди това се е образувало след тренировка. Често е възможно да забележите как един мускул се потрепва доброволно, кракът се свива. Ако спазмите в долната част на корема се дължат на такива промени, допълнително се отбелязват спазми през нощта и сутринта..

Мускулните мускули претърпяват промени поради повишения хормон в тъканите и кръвта. Такива промени са предназначени да улеснят раждането, тъй като мускулите стават по-еластични и гъвкави. Този процес обаче има и своите недостатъци - излишъкът или нередовното отделяне на киселина провокира неприятно усещане - спазъм или дърпащи болки. От това жената усеща болка в перинеума и краката й започват да се извиват, ставите я болят дори при времето.

Подобна хормонална метаморфоза не е опасна. С течение на времето всички промени ще помогнат по време на раждането. И след раждането на бебето всичко ще си дойде на мястото.

Метеоризъм и запек

Хормоните, вътрешното преструктуриране на местоположението на органите, както и индивидуалните характеристики на тялото са причините за образуването на повишено количество газове в червата. Вероятността за нарушено храносмилане или изхождане също е висока. Ето защо, когато се разглежда такъв проблем като спазми или контракции в долната част на корема по време на бременност, струва си да се вземе предвид особеността на храносмилателната система, независимо дали жената има метаболитно разстройство. По-специално, перспективата за разстройство при захарен диабет е много висока..

Съвсем лесно е да се определи такава причина - коликите и спазмите са придружени от болка на едно или повече места в корема. Тежест в стомаха и лош апетит също са прояви на тази особеност. Като цяло тези причини не са опасни за жената и нейното бебе на различни етапи на бременността..

Опасни спазми

Сред по-рядко срещаните причини си струва да се отбележат тези, които могат да навредят на здравето и дори на живота на детето и майката. Наложително е да се обърне внимание на следните симптоми:

 • остра болка, която се понася трудно, с течение на времето симптомите се увеличават, стават непоносими, траят повече от 4 часа;
 • телесната температура се повишава над 38 градуса без видими признаци на ТОРС - назална конгестия, кашлица, възпалено гърло;
 • диария се появи на фона на повишена телесна температура, признак на гадене, повръщане се присъедини;
 • стомахът се подува, боли и по време на изпразването се образува пяна в изпражненията, наблюдава се повръщане;
 • кръв по време на дефекация;
 • изпражнения с тъмен, почти кафяв цвят с неприятна миризма, консистенцията му е полутечна, с пяна;
 • образува се вагинално кървене, а острата болка не позволява сън;
 • дишайте тежко;
 • спазми излъчват към рамото, шията и гърдите;
 • повишено изпотяване;
 • отделя се по-малко урина и приемът на течности е в обичайното количество.

Комбинацията от няколко от изброените фактори по всяко време е рискът за бременност като цяло. Да посетите лекар непременно, независимо от времето на деня и разстоянието от дома на болницата.

Отслабване на плацентата

Най-опасното състояние по всяко време е отлепване на мястото или плацентата на детето. Такъв орган осигурява на детето правилно хранене, снабдяване с кислород. При частично или пълно ексфолиране съществува риск за живота на детето и майката. Ситуациите се считат за опасни, когато процентът на пилинг е над 40%. В този случай е невъзможно да се говори за положителен резултат от бременността преди 33 седмици. Детска смъртност - 80%, майчина смърт при отслабване на плацентата и преждевременно раждане - 30%.

Как да разграничим коремната болка по време на бременност, причинена от отлепване на плацентата от обичайния спазъм със запек? В този случай са налице следните симптоми:

 • кърви постоянно или периодично;
 • болки в страната, колит или болка непрекъснато нарастват;
 • жената се чувства уморена, гадна, няма желание за ядене;
 • симптомите нарастват, хапчето No-shpy и папаверин не помага.

Такива опасни състояния не трябва да преминават без лекарско наблюдение. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да транспортирате бременната жена до най-близкото гинекологично отделение..

Такива опасни състояния не трябва да преминават без лекарско наблюдение. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да транспортирате бременната жена до най-близкото гинекологично отделение..

Извънматочна бременност

При извънматочна яйцеклетка болката има нарастващ спазматичен характер. Боли постоянно, във всяка позиция и без физическа активност. Коремната област боли повече от страната, където е прикрепен плода - в десния яйчник или в левия.

Също така е възможно да се определи такова опасно състояние с помощта на просто наблюдение - болезнеността се увеличава, има остра болка при обръщане или събуждане. Кръвта и постоянно острата болка в слабините са придружени от спазми, които само се увеличават с течение на времето.

Ектопичната бременност е смъртоносно състояние за бъдещата майка. Невъзможно е да се спаси плодът в тази ситуация, а смъртността на жените по време на бременност след 10 седмици е 90%. Ако бременността извън матката не бъде диагностицирана преди 12 седмици, перспективата за разкъсване на мястото на локализация на яйцеклетката е голяма. В същото време кървенето не винаги може да бъде спряно, смъртността е 99%.

Крампи по време на късна бременност

Ако в началните месеци на бременността спазмите могат да бъдат причинени от такива прояви като хормонални промени, то на по-късна дата това показва патология или започване на раждане. Важно е своевременно да се разграничат спазми, причинени от просто храносмилателно храносмилане от началото на раждането. За да направите това, трябва да обърнете внимание на особеностите на раждането, което се развива еднакво за всички седмици на бременността, започвайки от 25-та седмица..

 1. Боли ме стомахът, постоянно искам да отида до тоалетната, но няма изхождане.
 2. Спазмите имат нарастващи симптоми, докато свиването се появява периодично, а не постоянно. Първоначално на всеки няколко часа, след това на всеки 30 минути, на всеки 10 минути.
 3. Може да се почувства зле, да повръща, ако контракциите са силни и с малка разлика.
 4. Боли и боли стомаха, гърба, мускулите на перинеума.
 5. Коремът е твърд както по време на, така и след спазми.

Такива симптоми показват, че детето скоро ще се роди. И ако няма опасности за бебето след 36 седмици от бременността, то на по-късна дата това е риск за живота и здравето му. В зависимост от причините, провокирали подобни усложнения, симптомите и естеството на раждането са различни.

Ако водата не е отстъпила и бременната жена е била хоспитализирана навреме, тогава лекарите могат да предприемат действия за спиране на процеса на раждане. Ако водите са се оттеглили, тогава е невъзможно да се говори за продължаване на бременността.

Безвредни спазми

Когато в по-късните етапи на бременността (след 33 седмици) коремните спазми са причинени от приема на нова храна, нарушение на диетата и нейното количество, тогава бъдещата майка отбелязва:

 • подуване на корема;
 • болка и колики;
 • гадене и тежест в корема;
 • ферментация.

В този случай можем да говорим за просто хранително разстройство, което ще премине след прием на Smecta или Atoxil. Храносмилателни разстройства също често могат да се наблюдават на фона на повишено натоварване на панкреаса. Важно е да изключите от диетата пържени, солени и захарни храни. Също така трябва да ограничите количеството мляко, кисело зеле и бобови растения..

Опасни спазми

Смъртоносни моменти в по-късните етапи винаги са придружени от спазми и болки в корема, отделяне и нехарактерно поведение на детето. Ако жената види в себе си червеникаво или кафеникаво отделяне и в същото време гърбът я боли, чувства се гадене и я боли стомахът, както преди менструация, е необходимо спешно да отиде в болницата. Като правило в този случай говорим за перспектива за прекъсване на бременност, спонтанен аборт или отлепване на плацентата..

На какво е важно да обърнете внимание

Какво да направите, ако крампите не са следствие от опасно заболяване, но имат симптоми на храносмилателно храносмилане, разстройство? В този случай е важно да се вземат мерки за премахване на синдрома на болката без негативни последици за детето и майката..

За лошо храносмилане можете да вземете:

 1. Ацидолак.
 2. Смекта.
 3. Linex прах или капсули.
 4. Ентерол.
 5. Сорбекс или активен въглен (за предпочитане бял).

Прием на лекарства само по указание на лекар. Всяко самолечение без консултация с акушер или гинеколог е опасно за детето в случаите, когато рискът от смъртност оправдава каквито и да било реанимационни действия.

Струва си да се обърне внимание на следните характеристики:

 1. Колко често се появява спазмът. Ако болката се развие след хранене или вече по време на него - проблеми с храносмилателната система, панкреаса или черния дроб. В този случай изпражненията са с тъмен цвят, несмляни хранителни частици.
 2. Интензивността на болката. Ако болката нараства, от всякакво естество и по някаква причина, трябва да посетите лекар. Повишена честота на болка и интензивност на спазъм - индикации за допълнителен анализ.
 3. Гестационна възраст. Ранните срокове, като правило, са придружени от образуването на спазъм поради хормонални промени. Късни срокове - началото на раждането. Ако има отделяне и болката се увеличава, разпространява се в долната част на гърба и боли в гърдите - незабавно се свържете с болничното отделение.
 4. Изписването от всякакво естество е проява на патология с по-голям или по-малък риск както за майката, така и за нейното дете. Не пренебрегвайте никакви прояви, които не са характерни за бременността..

Какво помага при спазми

Спешно лечение на коремни спазми по време на бременност е да останете изправени и в покой. Ако симптомите продължават, важно е да посетите лекар. Ако причината за спазма са колики или хранително разстройство, вземете някакъв сорбент и осигурете воден баланс, като го попълвате с чиста вода без захар.

Ефективни методи за облекчаване на коремни спазми по време на бременност:

 1. Дихателни упражнения. Дишайте до пълни гърди, бавно вдишвайки през устата, издишвайки през носа.
 2. Пиене на чиста вода с достатъчно количество сорбенти.
 3. Физическа почивка и релаксация.
 4. Яденето на качествена храна, достатъчно вода.

Ефективните лекарства включват такива спазмолитици като Spazmalgon, No-shpa и Papaverine. Последните могат да се поставят под формата на свещи анално. Trigan, Baralgin и други нестероидни лекарства - ибупрофен, Nise се приемат, както е предписано от лекар. Вземете предвид показанията и ползите от приема. Понякога лекарства се дават интравенозно, за да се намали ефектът от активните съставки върху стомаха.