Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е тежка органна дисфункция, придружена от хронична ановулация и хиперандрогения. Повишаването на нивото на мъжките полови хормони води до неправилно функциониране на менструалния цикъл и безплодие. Заболяването също е свързано с метаболитни нарушения и протича на фона на ниска тъканна чувствителност към хормона инсулин - инсулинова резистентност.

Поликистозната болест на яйчниците и бременността не са съвместими. Спонтанното зачеване на дете е изключително рядко. В повечето случаи бременността се предшества от продължително лечение - както консервативно, така и хирургично. На фона на терапията се наблюдава стабилизиране на менструалния цикъл, намаляване на проявите на хиперандрогения (хирзутизъм) и възстановяване на овулацията. След лечението бременността става съвсем реална и раждането на дете протича с по-малък риск от усложнения.

Причини за безплодие при синдром на поликистозните яйчници

В съвременната гинекология има няколко фактора, които допринасят за развитието на безплодие в склерополицистичните яйчници:

 • Хронична ановулация;
 • Механичен фактор;
 • Ендометриален хиперпластичен процес.

Хронична ановулация

При здрава жена узряването и освобождаването на яйцеклетка от яйчниците се случва почти всеки месец. През годината се допускат 1-2 ановулаторни цикъла. След 35 години броят на овулаторните цикли намалява, но вероятността от бременност остава.

При поликистозните яйчници фоликулите узряват, но няма освобождаване на доминиращия сред тях и началото на овулацията. В яйчниците се образуват голям брой малки кисти - фоликули с размер до 10 mm. Без овулация зачеването на дете става невъзможно и се развива ендокринно безплодие.

При СПКЯ хормоналният фон и структурата на яйчниците се променят, така че овулацията може да настъпи само с лекарства.

Основната причина за ановулация при СПКЯ е повишеното ниво на мъжки полови хормони - андрогени. Излишъкът им води до хормонален дисбаланс в системата хипоталамус-хипофиза-яйчници. Неуспехът в производството на хормони предотвратява овулацията, а също така причинява развитието на олигоменорея - един от ключовите симптоми на поликистозната болест на яйчниците. При олигоменорея менструацията е рядка, нередовна и може да отсъства до шест месеца или повече. Обемът на менструацията намалява.

Много изследователи смятат, че резистентността на клетките към хормона инсулин води до развитие на хиперандрогения и допълнителни проблеми в репродуктивната сфера. При това състояние рецепторите не възприемат инсулина и излишъкът му се наблюдава в кръвта. Повишените нива на инсулин водят до увеличаване на андрогените, менструални нарушения и безплодие.

Липсата на овулация не винаги е свързана с СПКЯ и може да се дължи на други причини. Точна диагноза може да бъде поставена само след пълен преглед от гинеколог.

Механичен фактор

С развитието на поликистозната болест капсулата на левия и десния яйчник се удебелява, а самият орган увеличава размера си. Това явление е свързано с излишък на мъжки полови хормони. Плътната капсула не позволява на яйцеклетката да избяга от яйчника. Дори ако фоликулът узрее, той не е в състояние да навлезе във фалопиевите тръби и да се срещне със сперматозоиди. Зачеването на дете става възможно след изтъняване на капсулата. Ако това не може да се постигне с лекарства, е показано хирургично лечение..

Съпътстващият адхезивен процес е друга причина за безплодие при поликистозна болест. Плътните сраствания обгръщат яйчника, блокират лумена на фалопиевите тръби и пречат на срещата на сперматозоидите с яйцеклетка. Изрязването на срастванията се извършва хирургично. След операцията шансовете за зачеване на дете се увеличават.

Схематично представяне на срастванията на тазовите органи.

Ендометриален хиперпластичен процес

Ендометриалната хиперплазия е състояние, при което вътрешният слой на матката расте. Патологията придружава СПКЯ и често се развива при жени на възраст над 30 години с дълъг ход на заболяването. Болестта се придружава от нарушения в менструалния цикъл, като ациклично кървене. Възможно развитие на маточно кървене, което изисква хирургична помощ.

На фона на хиперплазия на ендометриума е възможно зачеването, но имплантацията не винаги е успешна. Променената лигавица на матката не може да приеме яйцеклетката и настъпва спонтанен аборт. Дори при успешен ход на бременността през първия триместър, съществува голям риск от прекъсване на по-късна дата.

Разлика между хиперпластичен и нормален ендометриум.

Навременното лечение на съпътстваща патология значително увеличава вероятността за зачеване на дете след започване на овулация с поликистозни яйчници.

Възможна ли е спонтанна бременност при СПКЯ??

Възможно ли е да забременеете с нелекувана патология? Това е възможно, но най-често независимото зачеване на дете се случва на възраст 25-30 години. Анализ на историята на случаите на пациенти с СПКЯ показва, че някои жени са имали анамнеза за една бременност, която е завършила със спонтанен аборт, аборт или раждане. Определен брой пациенти успяват да издържат и раждат дете, но в бъдеще развиват различни нарушения на цикъла и вторично безплодие.

Вероятността от естествена бременност намалява с възрастта. При продължителен ход на заболяването яйчниковата капсула се удебелява и овулацията спира напълно. Ако до 30-годишна възраст жената може да премине 3-4 овулации годишно, тогава в по-късна възраст се отбелязват постоянни нарушения на цикъла. Развива се аменорея - състояние, при което менструацията не идва дълго време. Настъпва безплодие, с което е доста трудно да се справим дори при консервативно и хирургично лечение.

Колкото по-дълго напредва болестта, толкова по-плътна става яйчниковата капсула - шансовете за спонтанна овулация и бременност намаляват.

Фактори, влияещи върху възможността за зачеване на дете по естествен път:

 • Възрастта на жената. След 30-годишна възраст шансовете за забременяване намаляват;
 • Тегло на жената. Затлъстяването не допринася за успешното зачеване на дете;
 • Съпътстваща патология. На фона на хиперплазия на ендометриума, аденомиоза, миома на матката, възпалителни процеси в тазовата кухина, вероятността от спонтанна бременност е ниска.

Планиране на бременност с поликистоза на яйчниците

Съветите на практикуващ лекар относно синдрома на поликистозните яйчници са ясни: болестта трябва да се лекува. Вероятността от спонтанно зачеване на дете с СПКЯ е изключително ниска и не са посочени бъдещи тактики. Времето работи срещу пациента. Докато жената се опитва да зачене дете по естествен път или практикува традиционна медицина, болестта прогресира. Колкото по-късно бъде поставена диагнозата и започне лечението, толкова по-трудно ще бъде да се справите с проблема..

Етапи на подготовка за зачеване на дете с поликистозен яйчник:

 1. Пълен преглед от гинеколог. Извършва се оценка на хормоналния фон, извършва се ултразвуково сканиране и се открива съпътстваща патология. Според показанията жената се изпраща за консултация при терапевт, ендокринолог;
 2. Нормализиране на теглото. Около половината от пациентите изпитват увеличение на телесното тегло до затлъстяване. Загуба на тегло с 5-10% стабилизира метаболитните процеси и спомага за възстановяване на менструалния цикъл;
 3. Корекция на медикаменти. Приемът на лекарства, които влияят на работата на яйчниците, помага за нормализиране на менструалния цикъл и започване на овулацията;
 4. Стимулиране на овулацията. Изпълнява се в естествения цикъл или по време на IVF програма.

Етапи на подготовка за зачеване с СПКЯ.

След успешно зачеване на дете, жената трябва да остане под наблюдението на гинеколог до самото раждане. Бременността на фона на СПКЯ, дори след лечение, не винаги протича добре и е свързана с висок риск от усложнения..

Корекция на теглото и метаболитните нарушения

Планирането на бременност със синдром на поликистозните яйчници започва с корекция на теглото. При нормално тегло също ще бъде полезно да се спазва диета за възстановяване на метаболитните процеси. Инсулиновата резистентност - често срещан спътник на СПКЯ - се среща при жени с всякакви размери и тегло. Това състояние изисква задължително лечение: именно инсулиновата резистентност е една от основните причини за безплодие при склероцистоза на яйчниците.

Нормализирането на теглото има две основни точки:

 • Диета, която включва намаляване на дела на бързо смилаемите въглехидрати;
 • Физическа активност, като се вземат предвид нуждите и възможностите на тялото.

Диетата и правилната умерена физическа активност могат не само ефективно да намалят теглото, но и да намалят проявата на симптомите на СПКЯ.

Общи принципи на диетата PCOS:

 • Съсредоточете се върху храни с нисък гликемичен индекс. Очаква се намаляване на дела на бързо смилаемите въглехидрати и животински мазнини. Към диетата се добавят храни, богати на фибри;
 • Спазване на принципа на честото фракционно хранене: на малки порции 5-6 пъти на ден гладуването не е разрешено;
 • Диета, балансирана с витамини и минерали;
 • Приоритет пред ястията на пара.

На фона на правилно подбрана диета поликистозната болест на двата яйчника не изчезва веднага, но се наблюдава нормализиране на метаболитните процеси. Нивото на глюкоза в кръвта намалява, нуждата от инсулин намалява, концентрацията на андрогени намалява и се създават условия за възстановяване на менструалния цикъл.

Загубата на тегло с 5-10% помага да се предизвика овулация и зачеване. Ефектът от диетата и рационалната физическа активност е сравним с този на хипокликемичните лекарства.

В допълнение към диетата се препоръчват упражнения:

 • Терапевтична йога и пилатес;
 • Водна аеробика;
 • Безплатно плуване;
 • Силови тренировки и упражнения във фитнеса;
 • Колоездене;
 • Джогинг;
 • Бърза разходка.

Когато избирате спорт, трябва да се консултирате с Вашия лекар. СПКЯ често върви ръка за ръка със сърдечно-съдови заболявания и някои възможности за упражнения могат да бъдат противопоказани.

Медикаментозна терапия

Хормонална корекция се предписва след потвърждаване на диагнозата. Очаквани ефекти:

 • Възстановяване на менструалния цикъл. На фона на приема на лекарства, менструацията протича редовно, става по-обилна;
 • Започнете овулацията. Използването на хормонални агенти насърчава узряването на фоликулите и освобождаването на яйцеклетката от яйчника;
 • Премахване на симптомите на хирзутизъм. Стабилизирането на хормоналните нива води до намаляване на нивата на андроген. Прекомерното окосмяване по лицето и тялото изчезва.

Хормоналната терапия е неразделна част от лечението на СПКЯ.

Хормонални лекарства, използвани при лечението на синдром на поликистозните яйчници:

 • Комбинирани орални контрацептиви (КОК): Ярина, Джес, Мидиана, Регулон, Силует, Жанин и др. Контрацептивните хапчета не само нормализират цикъла, но и помагат за започване на овулацията след отмяна. Това явление се нарича отскачащ ефект. Краткосрочният прием на ОК (3-6 месеца), последван от спиране на лекарството, стимулира узряването и освобождаването на яйцеклетката. Докато приемате КОК, вероятността от зачеване на близнаци също се увеличава поради развитието на няколко доминиращи фоликула наведнъж;
 • Препарати от прогестерон: Dyufaston, Utrozhestan, Norkolut и др. Показани с липса на собствен хормон. Помага за предизвикване на периоди и стабилизиране на цикъла на фона на СПКЯ;
 • Антиандрогенни лекарства: Androkur, Metipred, Veroshpiron и др. Те имат тератогенен ефект и са опасни за плода, поради което употребата им е възможна само при надеждна контрацепция. Те обикновено се предписват заедно с COC. Елиминирайте симптомите на хирзутизъм и задействайте овулацията.

Нехормонални лекарства в PCOS терапия:

 • Хипогликемични средства: Метформин, Сиафор, Глюкофаж и др. Те спомагат за намаляване на кръвната захар и нуждите от инсулин, възстановяват менструалния цикъл и зачеват дете. Може да се предписва едновременно с диета и корекция на теглото чрез физическа активност;

Основните ефекти от приема на метформин.

 • Хомеопатични и билкови лекарства: Циклодинон, Иноферт и др. Ефективността на такива лекарства не е доказана, поради което тяхното използване е оправдано само при комплексно лечение на поликистоза на яйчниците;
 • Витаминни комплекси. Използва се за повишаване на имунитета и укрепване на здравето.

Приемането на каквито и да е лекарства е възможно само по предписание на лекар. Много лекарства изискват индивидуален избор на доза и мониторинг по време на терапията.

На фона на употребата на хормонални и нехормонални лекарства менструалният цикъл става редовен, проявите на хиперандрогения намаляват. Някои жени започват овулация. Ако предписаните средства не са достатъчни за успешното зачеване на дете, тогава се извършва лекарствена стимулация на яйчниците.

Народните лекарства, включително различни билкови препарати на основата на матка от боракс, червена четка, жълтурчета и други билки, се използват с повишено внимание при лечението на поликистоза на яйчниците. Тяхната ефективност не е доказана, докато вредата е осезаема. Докато жената се лекува със съмнителни лекарства у дома, отказвайки патогенетична терапия, болестта прогресира. Колкото по-дълго продължава болестта, толкова по-ниска е чувствителността на яйчниците към използваните лекарства.

Стимулиране на овулацията

Стимулирането на овулацията при поликистозни яйчници започва с използването на кломифен цитрат. Дозировката на лекарството се избира индивидуално. Кломифенът принадлежи към антиестрогените и основната му задача е да постигне растежа на фоликулите, освобождаването на доминиращия сред тях и освобождаването на яйцеклетката от яйчника.

Кломифен за стимулиране на овулацията се предписва през първите дни на цикъла при минимална доза от 50 mg. Лечението се извършва под ултразвуков контрол на фоликуларното съзряване. Ако е необходимо, дозата на лекарството се увеличава. Курсът на терапия продължава до 6 месеца.

Когато приемате Clomiphene, е необходим ултразвуков контрол, за да се предотврати развитието на сериозни усложнения.

Не всички жени са чувствителни към кломифен. Само при 70% от пациентите яйчниците реагират на употребата на лекарството. Останалите развиват резистентност към кломифен и изискват назначаването на директни стимулатори на овулацията - гонадотропини.

Фактори, които подобряват прогнозата:

 • Възраст на жената до 30 години;
 • Нормално тегло (индекс на телесна маса под 25);
 • Нивото на лутеинизиращия хормон е по-малко от 15 IU / l;
 • Съдържание на естрадиол по-малко от 150 IU / l.

Добър резултат е узряването на 5-10 фоликула с размер 18 mm с едновременно удебеляване на лигавицата на матката до 8 mm. По-малко ооцити показват лош яйчников отговор. При голям брой фоликули рискът от развитие на синдром на хиперстимулация се увеличава.

Схема за стимулиране на овулацията с PCOS:

 1. Прием на лекарства по схемата (до 12-ия ден);
 2. Контрол на узряването на яйцеклетките с помощта на ултразвук (11-12-и ден);
 3. Прием на hCG за предизвикване на овулация;
 4. Естествено зачеване или пункция на фоликула в програмата за IVF (в рамките на 36 часа след въвеждането на hCG).

Ето как изглежда яйчникът при ултразвук, когато узреят няколко фоликула.

Фактът на бременност се потвърждава от кръвен тест за hCG и ултразвук. Можете да научите за зачеването на дете у дома с помощта на аптечен тест. Положителният резултат е причина за посещение при гинеколог.

Хирургия

При липса на ефект от консервативната терапия е показано хирургично лечение. Операцията се извършва чрез лапароскопски достъп в различни версии:

 • Декортикация на яйчниците - отстраняване на плътната капсула, за да се улесни освобождаването на яйцето;
 • Припяване на яйчниците - създаване на прорези на органа с лазер или електрически нож;
 • Клиновидна резекция на яйчника - изрязване на част от орган.

Схематично представяне на каутеризация на яйчниците.

Целта на операцията е да се премахне излишната яйчникова тъкан, която произвежда мъжки полови хормони. След лапароскопска намеса се възстановява менструалният цикъл, наблюдава се фоликуларно съзряване. Контролният ултразвук показа растежа на графановия везикул. Във втората фаза на цикъла се образува жълто тяло, което показва миналата овулация.

Планирането на бременност се препоръчва 3-12 месеца след операцията. През първите три месеца се предписват орални контрацептиви. През този период тялото трябва да се възстанови и да се подготви за зачеването на дете..

Ефектът от извършената операция продължава една година. Не трябва да отлагате бременността за дълго време. След 12-18 месеца шансовете за зачеване на дете значително намаляват.

Особености на хода на бременността с поликистоза на яйчниците

Бременността с нелекуван СПКЯ рядко протича добре и често завършва със спонтанен аборт в ранните етапи. При спокоен ход през първия триместър рискът от преждевременно раждане на по-късна дата остава. Поради тази причина гинеколозите настоятелно препоръчват първо лечение на поликистоза и планиране на зачеването на дете само след успешна терапия. Според прегледите на практикуващите лекари бременността с терапия протича с по-малко усложнения и често завършва с навременно раждане..

Лекарите често предписват поддържащи лекарства за предотвратяване на спонтанен аборт..

 • Спонтанно прекъсване на бременността;
 • Плацентарна недостатъчност и хронична вътрематочна фетална хипоксия. Заплашва увреждането на централната нервна система и други органи;
 • Забавено развитие на плода. При раждането децата с ниско тегло се адаптират по-зле към новите условия на съществуване и по-често страдат от различни патологии на нервната система и инфекциозни заболявания;
 • Гестозата е сериозно усложнение на бременността с повишено кръвно налягане, отоци и поява на протеин в урината. Без лечение заплашва развитието на еклампсия - състояние, което е опасно за живота на жената и плода;
 • Гестационен захарен диабет. Ендокринните нарушения водят до развитие на диабетна фетопатия.
 • Наблюдение от гинеколог от момента на откриване на бременност;
 • Подкрепа на жълтото тяло с прогестеронови препарати до 14-16 седмици от бременността;
 • Ултразвуково наблюдение на плода;
 • Навременна терапия на възникващи отклонения.

Раждането с СПКЯ става през вагиналния родов канал. Индикация за цезарово сечение може да бъде развитието на усложнения от майката и плода. Причината за операцията обикновено е майчината прееклампсия или нарушения в развитието на детето, които не позволяват естествено раждане.

След раждането при малък брой жени поликистозната болест на яйчниците спонтанно регресира. Диагнозата се потвърждава с ултразвук. Ако болестта продължава да се развива, е показана хормонална корекция. Схемата на терапия се избира индивидуално, като се отчита тежестта на хода на заболяването и други фактори. Повторната бременност често е възможна само след корекция на хормонални нарушения.

Как да забременея с поликистоза - стимулиране на овулацията, рецензии

Когато бях диагностициран с поликистозна болест на яйчниците, не му обръщах особено внимание, докато не започнах да планирам бременност. И едва тогава разбрах, че широко разпространеното мнение за безопасността на този проблем е погрешно. Пълно лечение е необходимо, за да се случи очакваното зачеване..

 • 1 Възможно ли е да забременеете с поликистоза на яйчниците
 • 2 Признаци на тазобедрената става по време на бременност
 • 3 Възможна ли е бременност с поликистоза на яйчниците
  • 3.1 Хирургия
  • 3.2 Хормонална терапия
  • 3.3 Стимулиране на овулацията при поликистозни яйчници
  • 3.4 Отслабване
  • 3.5 Витамини
  • 3.6 Традиционна медицина
 • 4 Възможно ли е да забременеете след лечение на поликистоза на яйчниците
 • 5 Помага ли бременността да се отърве от поликистоза
 • 6 Признаци и диагностика на поликистоза при бременни жени
 • 7 Какви са усложненията на поликистоза при бременни жени
 • 8 Провежда ли се лечение при бременни жени
 • 9 Как да разпознаем поликистозната болест на яйчниците
 • 10 Защо е трудно да забременеете с поликистозна болест
 • 11 И ако не направите нищо
 • 12 отзива
  • 12.1 Инеса
  • 12.2 Татяна
  • 12.3 Светлана

Възможно ли е да забременеете с поликистоза на яйчниците

Средните статистически данни съобщават, че само 15% от жените с начален стадий на патология са в състояние да забременеят. Основното условие е редовен месечен цикъл, от време на време преминаваща овулация. Опасността от такова зачеване е възможността за образуване на извънматочен плод. При липса на менструация зачеването настъпва само след курс на терапия.

Симптоми на копривна треска по време на бременност

Симптоматичните прояви на поликистоза включват:

 • увеличен обем на мъжките полови хормони при кръвни изследвания;
 • подобен на акне обрив по кожата, омазняване;
 • загуба на коса - някои бременни жени могат да имат алопеция ареата;
 • увеличено количество косми по тялото - мъжки модел.

При извършване на ултразвукова диагностика се откриват уголемени яйчници с плътна капсула.

Възможна ли е бременност с поликистоза на яйчниците

Зачеването е проблематично. Диагнозата се приравнява на безплодие, но болестта подлежи на хормонална корекция. В редки случаи бременността настъпва без специализирана терапия..

Оперативна намеса

Хирургично лечение се препоръчва при липса на положителна динамика от консервативната терапия. С негова помощ се отстраняват кисти, възстановява се хормоналната функционалност на яйчниците и се нормализира овулацията..

Лапароскопия

Представени са минимално инвазивни методи за решаване на проблема с поликистозните яйчници:

 • клинова резекция - изрязване на засегнатата тъкан и запазване на здрави зони на органа, с цел осигуряване на плавното движение на яйцето;
 • декортикация - изрязване на плътен слой, създаване на мека тъкан с помощта на електрод, позволяващ на фоликулите да узреят и да освободят яйцеклетката;
 • каутеризация - отстраняване на увредените слоеве на органа и съзнанието при разрезите на нова тъкан.

Средните статистически данни съобщават, че след лапароскопия зачеването настъпва в рамките на една календарна година при 90% от пациентите.

Хормонална терапия

За стабилизиране на менструалния цикъл се използват лекарства, които съдържат синтетичен заместител на прогестерона. Лекарствата се предписват във втората фаза на цикъла, непосредствено след началото на овулацията - от 16 до 25 дни.

Лечение с метформин

Лекарството се препоръчва за лечение на поликистозна болест на яйчниците, причинена от захарен диабет. С негова помощ хормоналният фон се стабилизира, глюкозата се произвежда и усвоява от клетъчните структури, нивото на апетита намалява и се губи излишното телесно тегло. Терапията ви позволява да възстановите нормалната менструация, овулацията.

Стимулиране на овулацията с поликистоза на яйчниците

Препоръчва се при липса на положителни показатели от лечението с контрацептивни лекарства. Терапията е показана при отсъствие на отваряне на фоликулите за три или повече цикъла.

В началото на менструалния цикъл на пациента се предписват лекарства, които са отговорни за растежа на фоликулите. От ден 9 се използват вещества, които стимулират увеличаване на обема на ендометриума. След достигане на необходимия размер на фоликулите и повърхността, която покрива матката, се извършва инжектиране на hCG.

Инжекцията провокира отварянето на голям фоликул, яйцеклетката напуска яйчника и се придвижва към матката.

Отслабване

Очевидните симптоми на затлъстяване изискват преход към специализирана диетична маса. Ежедневният прием на калории се намалява, а храненето се осигурява на минимални, чести порции. В ежедневното меню се добавят голямо количество плодове и зеленчуци, месни продукти с минимално съдържание на мазнини. Всички ястия трябва да се приготвят в двоен котел или фурна.

Витамини

Мултивитаминните комплекси помагат за стабилизиране на работата на автоимунната система, функционалността на яйчниците и стабилизиране на менструалния цикъл. Използването на витамини предотвратява образуването на поликистозна болест, потиска симптоматичните прояви на предменструалния синдром. На фона на заболяването се препоръчва прием на магнезий, фолиева киселина, аскорутин, пентовит, витамини от група В, Е.

етнонаука

Официалната медицина отрича полезните качества на домашно приготвените рецепти и предупреждава пациентите за вероятността от развитие на негативни реакции от организма. Поддръжниците на алтернативното направление считат за ефективно да се приемат отвари от отделни растения:

 • ортилия е едностранна;
 • градински чай;
 • цветя от липа;
 • борова матка;
 • листа от малина;
 • червена четка.

Възможно ли е да забременеете след лечение на поликистоза на яйчниците

След пълно излекуване и при липса на допълнителни заболявания на гениталния и ендокринния регион, шансовете за зачеване се увеличават значително. Най-доброто време за опитване е първите месеци след лечението, поради повишената функционалност на яйчниците.

За да се предотврати повторната поява на патология през първата година след възстановяване, пациентът се подлага на лабораторни изследвания за количеството хормони и ултразвукова диагностика четири пъти годишно.

Помага ли бременността да се отърве от поликистозната болест?

При съществуващата диагноза зачеването се случва в редки случаи. Дори ако основният източник на проблема, под формата на нарушение на хормоналния метаболизъм, изчезне, състоянието ще бъде временно. След девет месеца всички симптоми на болестта ще се върнат..

Признаци и диагностика на поликистоза при бременни жени

Началните етапи на необичайно отклонение се записват след началото на зачеването. Ултразвукът показва увеличаване на обема на яйчниците, удебеляване на капсулата, наличие на отделни кухини в тях.

Бременност с PCOS: План за лечение и медицински митове

Как да лекувате поликистоза, ако планирате бременност

Олга Белокон акушер-гинеколог, доктор по доказана медицина, блогър

Поликистозната болест на яйчниците е болест, която може да не се лекува, ако не се нуждаете от бременност. Но ако планирате дете в близко бъдеще, ще ви е необходимо лечение на СПКЯ, за да постигнете овулация: при това заболяване това се случва много рядко. Надявам се на случаен принцип - или все пак искате да лекувате поликистозни яйчници в името на бременността? И как може да бъде това лечение?

Ако искате да забременеете с поликистоза на яйчниците

 1. Ако имате наднормено тегло или затлъстяване, първо трябва да отслабнете. Това понякога е напълно достатъчно за началото на бременността..
 2. Стимулирането (индуцирането) на овулация със специални лекарства (кломифен цитрат или летрозол) води до овулация при 80% от жените с СПКЯ и приблизително 50-60% от тези жени забременяват.

Няколко проучвания показват, че приемането на метформин в допълнение към кломифен увеличава вероятността от овулация, други проучвания не показват полза от добавянето на метформин.

Според FDA, метформин принадлежи към категория В, тоест е доста безопасен, но поради липсата на голям брой качествени проучвания в началото на бременността трябва да бъде отменен.

 1. Ако, докато приемате тези лекарства, не е настъпила овулация и не е настъпила бременност, могат да се предложат гонадотропини (инжекции на FSH), бременност в този случай настъпва в 60–70% от случаите.
 2. Ако това не помогне, следващата стъпка е или лапароскопско пробиване на яйчниците (вж. По-долу), или бременност с ин витро.

Какви методи няма да помогнат да забременеете с PCOS

Избягвайте следните грешки, ако имате СПКЯ и искате да забременеете:

 1. Няма нужда да приемате КОК.
 2. Няма нужда да приемате прогестерон.
 3. Не е необходимо да приемате комбинация от хормони - естроген + прогестерон, за да изградите ендометриума.

Е, какви пълни глупости! При наличието на СПКЯ дебелината на ендометриума изобщо няма значение, тъй като няма овулация, което означава, че зачеването не настъпва и просто няма какво да се прикрепи към ендометриума. Ендометриумът е тънък на второ място, поради липсата на растеж на доминиращия фоликул и овулацията, в тази ситуация той трябва да бъде толкова тънък.

Доминиращият растеж на фоликулите и овулацията се дължат на FSH и LH. Производството на естроген и прогестерон е следствие от тези процеси. Когато естрогените и прогестеронът се приемат отвън, се създава изкуствен менструален цикъл и овулацията не се възстановява по никакъв начин. Загуба на време е.

(Сега има много различни естрогенни препарати с различни търговски наименования. Не мога да изброя всичко в книгата, вижте състава и активното вещество на тези лекарства, които приемате. Ако видите в инструкциите „хормони естрогени и техните аналози“ - точно това е Пиша.)

 1. Няма нужда да приемате хранителни добавки, мултивитамини, разчитайте на витамин D или миоинозитол, пиявици, кал, билки, традиционни лечители и свети места. Всичко това няма да ви помогне да забременеете, но ще създаде илюзия за лечение и ще ви отнеме времето..

Ако сте готови да губите време

Жените, които овулират и забременеят сами, естествено ще мислят и пишат навсякъде, че прогестеронът или хранителните добавки са им помогнали, и ще съветват това лекарство / този лекар на всички по света. Те не разбират, че никакво лекарство всъщност не им е помогнало, това е спонтанна случайна овулация, което е рядко, но се случва с СПКЯ..

Не можете да приемете заблудите на другите като истина и да приемете грешен опит на някой друг, макар и положителен. Самостоятелната бременност е възможна, но ако искате да получите максимален шанс в рамките на една година, тогава трябва да използвате ефективните методи, за които писах по-горе.

Ако сте готови да чакате търпеливо и да се надявате на чудо, тогава просто чакате, но не използвате неефективни и потенциално опасни методи. Бременността е възможна след една година, и след три, и след пет години, когато овулацията "започне". Но, разбира се, трябва да разберете, че не можете да го чакате и просто да губите ценно време.

Ако имате нужда от бременност: план за лечение на поликистозни яйчници

При СПКЯ и наличието на репродуктивни планове последователността на действията винаги е следната:

 1. Опитваме се да забременем сами в продължение на шест месеца, като правим редовен полов акт (на всеки 2-3 дни).
 2. При липса на бременност, след шест месеца - спермограма на съпруга, проверка на проходимостта на фалопиевите тръби и стимулиране на овулацията (летрозол, кломифен, при липса на овулация - гонадотропини).
 3. При липса на бременност, ин витро или лапароскопско пробиване на яйчниците.

Лапароскопско пробиване на яйчниците - какво е това

Оперативното лечение на СПКЯ е широко въведено в медицинската практика още през 1935 година. Тогава това беше единственият начин да се помогне на жените, които искаха да имат деца. Същността на операцията е отстраняване на част от яйчника (клиновидна резекция), след което по-голямата част (50–70%) възстановява редовната спонтанна овулация.

Всичко това се промени през 60-те години, когато в арсенала на лекарите се появи лекарство като кломифен цитрат и екзогенни гонадотропини. Операциите много бързо започнаха да губят популярност по много причини..

Основният проблем с клиновата резекция беше, че първо, това изискваше лапаротомия (т.е. голяма коремна операция с надлъжен или напречен разрез на корема), това е доста скъпа, сложна и инвазивна интервенция в сравнение със стимулирането на овулацията с таблетки.

На второ място, бяха премахнати от половината до две трети от всеки яйчник, което в крайна сметка доведе до намаляване на яйчниковия резерв и развитие на преждевременна менопауза, както и до появата на обширен адхезивен процес в тазовата област, който се превърна за някои жени в нова пречка за бременността, дори ако редовната овулация е възстановена.

Около 1970-1980 г. (много по-късно в страните от ОНД) клиновата резекция е заменена с лазерна електрокоагулация на яйчниците с помощта на лапароскопски подход. Такива операции все още се извършват и имат своя собствена ниша. Лапароскопското пробиване на яйчниците (диатермия, електрокоагулация) е непопулярно в САЩ, но широко разпространено в Азия, Близкия изток и Северна Африка.

Все още не е известно по каква причина спонтанната овулация се възобновява след операцията. Най-вероятният механизъм е термичното унищожаване на тека-клетките, произвеждащи андроген в стромата на яйчниците. Намалените яйчникови и периферни андрогени водят до повишено производство на FSH и намалена секреция на LH в началото на менструалния цикъл.

Има и друга теория, според която овулацията се възстановява чрез увеличаване на притока на кръв в самите яйчници и увеличаване на чувствителността към ефектите на FSH и инсулина..

На кого може да се предложи лапароскопско пробиване на яйчниците?

Жени с безплодие, които не са реагирали на лекарства за овулация и които избягват IVF. Естествено, теглото трябва да е идеално, тъй като при затлъстелите жени простото отслабване и понякога употребата на метформин могат да дадат отлични резултати..

Противопоказания за лапароскопско пробиване на яйчниците могат да бъдат високи рискове от анестетични усложнения и комбинация от няколко фактора на безплодие (мъжки фактор, наличие на тубален фактор).

Рискове, свързани с операцията:

 • появата на сраствания;
 • намален яйчников резерв на яйчниците.

С правилната и щадяща процедура рискът от подобни усложнения е минимален..

Важно е да се разбере, че някои жени нямат промени в цикъла след операцията, докато други ще имат подобрения само за кратко време след операцията, след няколко месеца всичко ще бъде както преди.

Операцията не е панацея и никога не дава 100% гаранции на никого, това е само един от възможните методи за лечение. Няма да се покаже на всички и няма да помогне на всички..

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

СПКЯ и бременност

Време за четене: мин.

 1. СПКЯ и бременност
 2. Раждане
 3. Отзиви

Синдром на поликистозните яйчници - последиците от хормонални нарушения в тялото на жената. Проявява се под формата на малки образувания върху яйчниците като „огърлица“, поради което те се увеличават по размер (до 40-50 мм). Досега съвременната медицина все още не е намерила точни отговори на въпроса защо се появява синдром на поликистозните яйчници. Някои експерти смятат, че многобройните аборти, стрес и инфекциозни заболявания в детска възраст допринасят за нарушаването на хормоналните нива, докато други учени смятат, че поликистозната болест на яйчниците е наследствено заболяване..

Този синдром е следствие от хормонален дисбаланс, в резултат на което се наблюдава повишено производство на инсулин и в резултат на мъжки полови хормони (андрогени): тестостерон, 17-OH прогестерон, DHEA-S. Те блокират естественото производство на женски хормони (естроген и прогестерон), което значително влияе върху узряването на фоликулите и освобождаването на яйцеклетката.

Прояви на синдром на поликистозните яйчници

Вторичните прояви на синдрома на поликистозните яйчници включват:

 1. Хиперандрогенизъм (повишено съдържание на мъжки полови хормони в кръвта), се проявява под формата на обриви по кожата, повишено омазняване, както и косопад, до частично плешивост. Също така, хиперандрогенизмът включва повишен растеж на космите по тялото на жена по мъжки модел (на гърдите, краката, корема, гърба и над горната устна).
 2. Наднормено тегло. Според статистиката до 50% от жените със синдром на поликистозните яйчници са с наднормено тегло, от които 10% са затлъстяване от първа и втора степен.
 3. Уголемени яйчници чрез ултразвук, често със втвърдена капсула.
 4. Кървене в средата на цикъла и болезнени периоди.
 5. Безплодието с тазобедрената става чест спътник на процеса

Жената може да изпита горните симптоми и да не им обръща внимание в продължение на години, желанието да се лекува възниква само когато опитите за зачеване на дете са неуспешни, тъй като настъпването на бременност с СПКЯ е практически невъзможно. След като се научи за диагнозата синдром на поликистозните яйчници, всяка жена, която иска да стане майка в бъдеще, със сигурност ще зададе на лекаря въпрос: как да забременеете с поликистоза? Този синдром е обратим и не е заболяване, поради което не може да бъде излекуван, можете само да създадете временно благоприятни условия за настъпване на бременността.

Как да забременея с поликистоза на яйчниците?

Жена, която иска да стане майка, знаейки за диагнозата си, трябва да отиде в медицинско заведение при компетентен лекар, който ще избере за нея най-добрия начин за лечение на безплодие на фона на синдрома на поликистозните яйчници. Spkya и безплодието, за съжаление, са честа комбинация. При поликистозна болест на яйчниците можете да забременеете с курс на лечение.

Методи за зачеване с поликистозна болест:

 1. Проследяване на овулацията. Овулацията при поликистозна болест е рядка, но понякога е достатъчно да се проследи момента, в който яйцеклетката се освобождава от яйчника, за да се опита да зачене дете. Това ще спомогне за поддържането на диаграмите на базалната температура, съставянето на които се състои в ежедневно измерване на температурата с термометър в ануса, влагалището или устната кухина, с допълнително записване и сравняване на резултатите. Използват се и тестове за овулация, които могат да бъдат закупени във всяка аптека. Контролът на растежа на доминиращия фоликул и освобождаването на яйцеклетката се контролира чрез ултразвук.
 2. Прием на нехормонални лекарства. Честа причина за синдрома на поликистозните яйчници, който не беше споменат по-горе, са ендокринните нарушения, а именно инсулиновата резистентност в резултат на нечувствителността на тъканните рецептори към инсулина. За да се неутрализира този хормон, се предписва лекарството "Метформин" ("Сиофор", "Глюкофаж"), което е предназначено за лечение на диабет тип 2. Той повишава чувствителността на тъканите към инсулин и като резултат - намалява нивото на андрогените. При лечението на поликистозна болест, лекарството "Clomid" се е доказало добре, стимулирайки производството на женски хормони, необходими за пълната овулация. Често и двете лекарства се комбинират, за да се засили ефектът от лечението..
 3. Прием на хормонални лекарства. Повечето лекари предписват КОК (комбинирани орални контрацептиви) за най-малко три месеца, с последваща отмяна. По време на приема им яйчниците са неактивни и след спиране на лекарството те започват да работят с двойна сила, така че 80% овулация настъпва в първия цикъл след прекратяване на КОК и е възможна бременност.
 4. Стимулиране на овулацията. Процедурата за индукция на овулация се състои в приемането на няколко групи хормонални лекарства по определена схема, която се предписва от лекар. Стимулацията се извършва под строгото наблюдение на лекар и ултразвуков контрол. Предписано е лекарството "Clostilbegit", което ви позволява да стартирате процеса на узряване на фоликулите, след което се извършва инжектиране на hCG - за разкъсване на фоликула и освобождаване на зрялото яйце от него. Препаратите, съдържащи прогестерон, се предписват веднага след овулацията, за да се създадат оптимални условия за прикрепване на оплодено яйце и подкрепа за бременност (ако е настъпила).
 5. Лапароскопия. Процедурата се основава на отстраняване на кисти на яйчниците чрез операция. При синдром на поликистозните яйчници този метод е най-ефективен, тъй като 95% позволява на жената да забременее през първите 3-6 месеца.
 6. IVF (ин витро оплождане). Този метод е най-труден и скъп, но дава голям шанс да забременеете с PCOS. Тя се основава на трансплантацията на оплодено яйце в матката на жената. IVF се използва за синдром на поликистозните яйчници, когато други методи за зачеване са неуспешни.

В съвременната медицина поликистозната болест на яйчниците не е изречение, защото има много изпитани методи, с които можете да забременеете.

Бременност със синдром на поликистозните яйчници

Ако една жена успее да забременее, използвайки горните методи - това е само половината от успеха, следващата цел е успешният ход на бременността. Известно е, че жените с поликистозни яйчници имат три пъти по-висок риск от спонтанен аборт, отколкото здрави бъдещи майки. Лекарят, който ще наблюдава жената по време на бременност, позовавайки се на съществуващия синдром на поликистозните яйчници, предписва курс на лекарства, за да се предотврати спонтанен аборт и преждевременно раждане. Хормонална терапия с прогестерон ("Dufaston", "Utrozhestan") се предписва от началото на бременността до края на 16 седмици. В някои случаи тези лекарства се приемат до 28-30 седмици.

На бъдещите майки понякога се предписват "Метформин" и "Дексаметазон" (дозировката се избира от лекаря, въз основа на резултатите от теста и характеристиките на тялото на жената), за да се предотврати спонтанен аборт и развитие на гестационен диабет. Тъй като синдромът на поликистозните яйчници ограничава способността за регулиране на инсулина в кръвта, е важно да се спазва диета с ниско съдържание на въглехидрати, която включва намаляване на приема на прости въглехидрати (сладки, нишестени храни). Дали е възможно да забременеете с поликистоза зависи от всеки конкретен случай.

Раждане и СПКЯ

С подходяща терапия за синдром на поликистозните яйчници, противно на общоприетото схващане, че е невъзможно да забременеете, в повечето случаи зачеването настъпва безопасно. Въпреки това, бременността може да не протича толкова гладко, както при жени, които са физически и гинекологично здрави. Много важен момент при лечението на такива пациенти е проследяването на хормоналния профил, тъй като хормоналните промени, характерни за синдрома на поликистозните яйчници, могат да повлияят на хода на тази бременност. Също така е задължително да се контролират нивата на кръвната захар, да се провежда двучасов тест за глюкозен толеранс.

Спонтанен аборт на СПКЯ

Така че, поради хиперандрогенизъм при СПКЯ, могат да възникнат усложнения като заплаха от прекъсване на бременността, спонтанни аборти, заплаха от преждевременно раждане, както и самото раждане, което може да не се случи навреме, но по-рано. При повишени нива на мъжки полови хормони понякога се налага назначаването на дексаметазон. Също така, при сложни курсове на бременността, заплахата от прекъсване или преждевременно раждане могат да бъдат предписани лекарства от гестагенна серия - сутрин, дюфастон.

СПКЯ и раждането са нормални, ако раждането започне след 37 седмици. Родените с СПКЯ отбелязват, че в повечето случаи бременността е била придружена от стационарно лечение. Хоспитализацията в 80% от случаите е извършена според индикациите за заплаха от спонтанен аборт.

Изчезва ли СПКЯ след раждането?

Ако диагнозата поликистозен яйчник е установена и няма съмнение за това, тогава такова заболяване не може да бъде елиминирано само по себе си.Изчезва ли след раждането? След раждането задължителни моменти за такива жени са спазването на балансирана диета, при която количеството консумирана въглехидратна храна се намалява, умерена физическа активност, контрол на нивата на кръвната захар, след кърмене, ако е необходимо, прием на метформин като Siofor, глюкофаг, предписване на комбиниран перорален прием контрацептиви с изразена антиандрогенна активност.

Много жени след раждането се интересуват от въпроса: кога да се възстанови менструалният цикъл?

Във всеки случай, след раждането, жената трябва постоянно да бъде под наблюдението на акушер-гинеколог, лекуващ лекар и, ако е необходимо, да получи терапия, насочена към борба с това патологично състояние..

Бременност с PCOS: отзиви

Всъщност според патологичните процеси, протичащи в тялото на жената, когато се диагностицира синдром на поликистозните яйчници, възникват проблеми съответно с менструалния цикъл и с бременността. Тази диагноза се превръща в причина за безплодие на много семейни двойки, докато стигнат до квалифициран специалист, който ще им предпише подходящата терапевтична терапия..

Форумите на минали и бъдещи майки са пълни с разнообразни дискусии на тема „как да забременеете с СПКЯ“, отзивите се актуализират ежедневно и съдържат много различни съвети, посочващи медицински центрове, лекари, диагностични и терапевтични методи.

Повечето жени оставят положителни отзиви по отношение на бременността относно приема на хормонални лекарства и лапароскопски интервенции.

Сред хормоналните лекарства най-често предписваните при такива пациенти са комбинирани орални лекарства с изразена антиандрогенна активност: Джес, Даян-35. Някои хвалят лечението на СПКЯ с регулон и планирането на бременността, а отзивите зависят от индивидуалните характеристики на тялото на жената, навременността на търсенето на медицинска помощ, както и качеството на предписаното лечение.

СПКЯ и бременност: прегледи на оперативни методи за борба

Също така, голям брой положителни отзиви се получават чрез лапароскопски методи за лечение на безплодие при синдром на поликистозните яйчници. А именно, това се отнася за лапароскопско пробиване, както и клиновидна резекция на яйчниците. След такива хирургични интервенции бременността настъпва при 80% от жените.

Основното в борбата с това заболяване е навременното посещение на лекар и началото на сложна терапия. Дали е възможно да забременеете с поликистоз на яйчниците и нередовни менструации може да се каже само след преглед и консултация със специалист.

Твърде срамежлив да пита. Имам поликистозна болест и не мога да забременея - какво да правя?

↵ „Здравейте, бих искал да се свържа с вас при проблем с PCOS. Имам нередовен цикъл. От седем години не мога да забременея, лекарите наистина не могат да кажат нищо, "- така започва писмото, което читателката Алина изпраща на CityDog.by.

Алина пише, че й е била давана стимулация на овулацията два пъти, но без резултат: въпреки че овулацията е била, бременността не е настъпила. Съпругът на Алина също беше прегледан: „43% от нормалните сперматозоиди и простатит също са добре, казват, не са го открили“.

„Слагат ми и хипотиреоидизъм: пия (ето името на лекарството, което не можем да споменем. - Ред.). Какво трябва да направя, за да забременея? "

► Какво е PCOS?

Накратко: синдромът на поликистозните яйчници е сложно заболяване, има цяла гама от симптоми. Жените не овулират, има хормонален дисбаланс, което води до външни прояви (акне, прекомерно окосмяване по лицето и тялото) и в крайна сметка се развива безплодие.

Вярно, акушер-гинеколог, репродуктолог Елена Новикова казва, че дори при такова заболяване жените успешно носят и раждат здрави деца. Помолихме я да отговори на въпросите на Алина.

► Колко често жените в Беларус се диагностицират с това?

Елена Новикова

акушер-гинеколог, репродуктолог, кандидат на медицинските науки

- Според мен наблюдаваме един вид свръхдиагностика: много често жените идват с противоречиви случаи. Например, когато жената овулира редовно, макар и по-късно от обичайния 28-дневен цикъл, докато самият цикъл е дълъг, около 35 дни.

Друг вариант са повишените нива на пролактин. В този случай при извършване на ултразвук яйчниците изглеждат по същия начин, както при поликистозната болест, няма овулация. Но ако нормализираме нивото на този хормон, тогава всичко ще бъде наред за нея - това не е поликистоза на яйчниците.

По принцип всяка десета жена се сблъсква с тази диагноза при планиране на бременност, а всяка пета жена - с безплодие.

► Безплодието, причинено от поликистозна болест, може наистина да бъде излекувано?

- През 2003 г. се проведе голяма среща на гинеколози и ендокринолози в Ротердам - ​​тогава специалистите се договориха как да поставят тази диагноза. Но всъщност дебатът все още продължава, това е толкова труден проблем.

За да започнете да лекувате поликистоза, трябва да решите дали жената все още има поликистоза или не. И тук трябва да обърнете внимание на три важни критерия: ако се спазват два от тях, тогава диагнозата "поликистозна болест" ще бъде потвърдена.

Най-основният симптом, за който трябва да внимавате, е нередовна или липса на периоди. Обикновено менструалният цикъл продължава от 21 до 35 дни, а менструацията продължава повече от два, но по-малко от седем дни.

Можем да подозираме поликистозна болест, ако менструацията е рядка и оскъдна - интервалът между тях е повече от 35 дни - или напълно липсва. Това е така, защото в яйчниците няма овулация, фоликулът не узрява там..

Вторият признак са прекомерните нива на мъжките полови хормони, които имат външни прояви: акне в хормонално зависими области (бузи, брадичка, горна част на гърдите, горната част на гърба), прекомерно окосмяване по лицето и тялото, косопад по главата (алопеция). Или виждаме повишаване на нивото на мъжките полови хормони в кръвните тестове.

Третият признак е, че обемът на яйчниците с ултразвук е повече от 10 см 3, те имат голям брой малки фоликули - повече от 12 във всеки. Но в същото време има доминиращ фоликул, няма признаци на овулация.

Ако лекарят е открил два от тези признаци при жена, е необходимо да започне лечение на поликистозна болест. И тук тактиките могат да бъдат различни в зависимост от това дали пациентът планира бременност или не..

Ако в плановете няма бременност, тогава по правило жената се притеснява от външни прояви. И тук трябва да решите какво да коригирате на първо място. Ако имате наднормено тегло, тогава се избира правилното хранене, предписват се лекарства, когато се приема, абсорбцията на глюкоза се нормализира. Такава терапия ще има благоприятен ефект върху работата на яйчниците, външните прояви ще изчезнат.

Друга възможност за лечение, която може да е подходяща за жена, която не планира бременност, са контрацептиви, които съдържат някои от хормоните с терапевтичен ефект. Те ще забавят косопада на главата, ще премахнат акнето, прекомерното окосмяване по тялото. Но за да бъде ефектът забележим, те трябва да се приемат дълго време..

Ако жената планира бременност, тогава лечението в този случай ще бъде напълно различно. Защо не се случва зачеване? Тъй като тялото не произвежда яйцеклетка, няма овулация. И така, трябва да го направим така, че да е било.

Тъй като жената с поликистозна болест трябва да има два от три признака, сценарият на лечение отново ще бъде различен. Например, пациентът може да има ановулация и поликистозни яйчници. В този случай предписваме стимулиране на овулацията..

Но терапията трябва да се извършва само под наблюдението на лекар. Всъщност в това отношение няма универсална рецепта, за всеки човек се избира индивидуална доза от лекарството: за някой може да бъде три таблетки, а за някой - само половината.

Освен това, под контрола на ултразвука, ние разглеждаме как яйчниците и тялото на жената като цяло реагират: овулацията се е появила или не. И след като схемата е избрана, можете да започнете отворен сексуален живот, да планирате бременност и да забременеете.

Друга възможност за лечение би била, ако жената има промяна в нивата на хормоните или ниско ниво на витамин D, което често се случва при поликистозната болест. След като премахнахме тези симптоми, пристъпваме към установяване на овулация.

Важен момент: ако жената има поликистозна болест, няма овулация, това не означава, че съпругът й е добре. Ето защо, когато започвате да планирате бременност, трябва да запомните да изпратите мъжа си на преглед, така че с настъпването на овулацията, зачеването да настъпи възможно най-бързо..

Обикновено терапията за стимулиране на овулацията продължава шест месеца. Но се случва, че ефектът от него не идва: те предписват едно лекарство, второто - но няма реакция. Тогава лапароскопията може да дойде на помощ, когато се извършва пробиване - специални дупки в мембраната на яйчника. По този начин ние унищожаваме нейната капсула и част от самата яйчникова тъкан..

Поради това те намаляват обема си и спонтанната овулация ще настъпи в рамките на шест месеца. Цикълът ще стане редовен за известно време. Но ефектът трае само шест месеца: ако бременността не е настъпила, ще трябва да прибегнете до по-радикални мерки - ин витро.

► Поликистозната болест пречи ли на раждането на бебе?

- Ходът на бременността с поликистозна болест ще се различава от този на здравата жена. Ако зачеването се е случило поради факта, че сме причинили овулация, тогава, за да поддържаме функцията на жълтото тяло (временната жлеза, която поддържа бременност до 12 седмици), жената ще получи прогестеронови препарати.

Тоест, това ще бъде такава хормонално зависима бременност някъде до 12 седмици. До образуването на плацентата тези лекарства ще трябва да се приемат всеки ден..

Освен това жените с поликистозна болест са изложени на по-голям риск от спонтанен аборт, плюс това те имат по-висок риск от развитие на диабет по време на бременност. И поради факта, че като правило има метаболитно разстройство, излишно телесно тегло, тогава през третия триместър на бременността може да се развие гестоза - повишаване на кръвното налягане, появата на протеин в урината.

Но всъщност, ако контролирате всичко на всеки етап от бременността (няма дреболии, всичко подлежи на контрол), коригирайте го навреме, тогава всичко ще се оправи.

И при IVF не всичко е толкова просто. При поликистозните яйчници има много фоликули в яйчниците и когато предписваме стимулация, се страхуваме, че: а) няма да получим отговор от яйчниците или ще имаме празни яйчници, тоест няма да получим хиперстимулация на яйцеклетката, б) ще получим техния прекомерен растеж.

Колко често бременността е успешна при жени с поликистозна болест??

- Почти винаги. Но това е с оглед на факта, че те са били активно наблюдавани от лекар. Точно такава е ситуацията, когато нищо не може да бъде оставено на случайността..

► И можете да кажете със сигурност дали поликистозната болест ще се наследи?

- Интересно е, че досега никой не знае защо изобщо се появява поликистозна болест. Има теория, че това е резултат от наследяването: определена мутация в определени гени.

Друга теория предполага, че по време на създаването на репродуктивната система в юношеството се влияят някои неблагоприятни фактори..

Трети вариант: неблагоприятните фактори действат по време на вътрематочното развитие. И има мнение, че вторичната поликистозна болест се среща при тези жени, които са имали много инфекции в гениталната област.

Тоест има много различни теории, но учените не могат да стигнат до нито едно решение. Следователно е невъзможно да се каже със сигурност дали поликистозната болест ще се предаде на дете.

► След бременност поликистозната болест изчезва?

- Раждането и бременността в добрия смисъл са голям хормонален шок за организма: 9 месеца няма менструация, а яйчниците, да речем, почиват. След това идва лактационният период: овулацията не настъпва, но жената има високо ниво на пролактин. И тогава в един момент всичко спира.

И тук има две възможности: или яйчниците ще работят както се очаква - но има по-малък шанс за това - или те ще се върнат към предишната си дисфункция. Никога не се знае как ще бъде.

Но има такъв изход: жената е родила, преминала е периода на лактация - и тогава тя може да не бъде защитена, веднага да започне да планира второто дете. Има вероятност яйчниците да функционират нормално през следващите месеци след края на лактацията..

► Има ли универсална рецепта за това как една жена с поликистозни яйчници може да действа, за да забременее??

- Ако има подозрение за поликистозна болест, то на първо място трябва да направи ехография на тазовите органи на третия или петия ден от менструалния цикъл и да вземе кръвен тест за полови хормони - също на третия или петия ден от цикъла.

С тези резултати тя може да отиде или на гинеколог-репродуктолог (ако планира бременност), или на гинеколог-ендокринолог (ако в плановете няма бременност). По-нататъшното лечение се избира индивидуално за всеки човек.

Струва си да се каже, че при адекватна терапия има всички шансове да забременеете. Основното нещо е да не седите със скръстени ръце, защото жената няма да предпише правилното лечение за себе си. Нещо повече, сега е моментът, когато всичко може да бъде коригирано, без да се довежда до критично състояние..