Повечето жени отиват на лекар само по време на заболяване, когато най-важното е да ги излекувате, а въпросите на личната хигиена остават на заден план. Затова ще се опитам да дам разумни съвети относно личната хигиена..

По време на бременността жената трябва да редува работата си и адекватната почивка, докато върши работата си. Не можете да вдигате тежести, да правите резки движения. Според трудовото законодателство жената, от момента, в който забременее, се освобождава от тежък труд и от работа през нощта, а от 4 месеца - от извънреден труд..

Много лекари вярват, че днес няма убедителни доказателства за избягване на енергични упражнения, които толкова често се препоръчват за бременни жени. Следователно жената може да си позволи онези физически упражнения, с които е била свикнала преди бременността. По-добре е обаче да се откажете от спорта в началото на бременността. Тъй като няма противопоказания за плуване в солена или сладка вода на всеки етап от бременността, жената може например да плува в басейн. Но не трябва да се гмуркате под водата поради физическото притискане на корема, което се случва в този момент, което е особено опасно в края на бременността..

Докато физическата активност е от съществено значение, достатъчно почивка е още по-важна. С напредването на бременността степента на физическо натоварване намалява и предвид тенденцията към оток в края на бременността, би било полезно жената да лежи периодично по 30-40 минути 2-3 пъти на ден, ако обстоятелствата позволяват. Също така е необходимо да се стремим да гарантираме, че нощният сън ще продължи най-малко 8 часа, особено през последните месеци на бременността. По-удобно е да легнете настрани в леглото, тъй като това облекчава натиска на разширената матка върху големите съдове (аорта, долна куха вена).

Бременната жена се препоръчва да взема ежедневен душ, ако няма условия, можете да се ограничите до триене с мокра гъба. Нежелателно е да се правят горещи вани, но не трябва да се прави парна баня, това може да доведе до преждевременно раждане и в ранните етапи спонтанен спонтанен аборт.

От първите дни на бременността жената трябва да бъде на открито колкото е възможно повече време, за да се отпусне в добре проветриво място. Свежият въздух има благоприятен ефект върху физическото и психическото състояние на жената, развитието на плода, който е чувствителен към липса на кислород. Разумно е обаче бременната жена да избягва разходки, които могат да я изморят. Това е особено вярно, когато в миналото са докладвани спонтанни аборти или преждевременни раждания. Не се препоръчва пътуване до курорта, особено до друга климатична зона, след 32 седмици от бременността.

Пътуването с кола се е превърнало в толкова неразделна част от съвременния живот, че няма причина да се ограничава до бременна жена, въпреки че през втората половина на бременността е по-добре жена, която е шофьор, да се качи на пътническа седалка. В същото време, въпреки неудобствата през цялото време, е задължително да носите предпазен колан, тъй като това значително намалява вероятността от удряне на таблото на автомобила при внезапно спиране, а при по-опасни ситуации ще ви спаси от сериозни повреди.

За бременни жени пътуването с въздух не е противопоказано, но може да бъде усложнено от две обстоятелства. Първо, това е морска болест, която увеличава желанието за гадене, което е характерно за ранната бременност. На второ място, ако има недостатъчност на плацентата, тогава пътуването с въздух може да влоши съществуващата фетална хипоксия. По чисто практически съображения не бива да предприемате въздушни пътувания в края на бременността, тъй като раждането на борда на самолет е напълно нежелателно..

Ако бременна жена ще посети страни, където има висок риск от заразяване с особено опасни инфекции, по-специално шарка, жълта треска или полиомиелит, по-разумно е да откажете такова пътуване. В крайна сметка ваксинациите срещу тези заболявания по време на бременност са противопоказани..

Има неоспорими доказателства за опасностите от тютюнопушенето по време на бременност. Многобройни проучвания, проведени в различни медицински центрове, показват, че жените, които пушат, са по-склонни да имат преждевременно раждане и ако раждането се случи навреме, бебетата често се раждат с недостатъчно телесно тегло. Пушенето при майката е рисков фактор за развитието на астматични симптоми на хрипове през първите 5 години от живота на детето. В този случай рискът се увеличава в зависимост от броя на изпушените цигари. (За щастие 85% от децата имат този симптом до 16-годишна възраст). Пушенето изглежда усложнение на бременността, което може лесно да се избегне..

Типът дрехи за бременна жена е толкова зависим от климата и сезона, че освен най-общите съвети е невъзможно да се каже нещо. Широките дрехи за пране са за предпочитане. Тесните колани и ластиците притискат повърхностните вени и възпрепятстват кръвообращението, което може да доведе до разширени вени на краката. От 20 седмици на бременността на жената се препоръчва да носи превръзка (която трябва да се носи, докато лежи по гръб!). Обувките трябва да са удобни, с широк, нисък ток (не забравяйте, че центърът на тежестта на тялото по време на бременност се измества напред поради увеличаване на корема, а високите токчета затрудняват поддържането на равновесие), а обувките на висок ток водят до напрежение на торса и могат да причинят болка в обратно. По време на бременност отслабването на връзките на крака и увеличаването на телесното тегло причиняват удължаване и сплескване на стъпалото, поради което в съответствие с постепенно променящата му се форма трябва да се избере и необходимия размер обувки.

Препоръчително е всяка жена да посещава зъболекаря поне два пъти по време на бременността - в самото начало, когато, ако е необходимо, пломби или премахване на болни зъби, и през последните месеци. Ако е отстранен зъб или е извършена друга оперативна интервенция в устната кухина, тогава храната може да се приема само след 2 часа и да се пие не по-рано от 40 минути. Изплакването (ако няма препоръки от хирурга) трябва да се въздържа, за да не се наруши целостта на кръвния съсирек, който се образува на мястото на раната. Ако изведнъж след известно време тя започне да кърви, не се безпокойте, навийте плътно парче стерилна превръзка, потопете го в наситен розов разтвор на калиев перманганат, прикрепете го към раната и хапете. Ако кървенето не спре повече от 2 часа, побързайте в клиниката. Леката болка и лекото подуване близо до раната след операцията не трябва да са страшни: на 2-3-ия ден болката ще отшуми и подуването ще отшуми. За да облекчите бързо тези неприятни усещания, периодично прилагайте пакет с лед отвън върху бузата за час в продължение на 10-15 минути. Зъбите трябва да се почистват бавно и внимателно, като се използва само мека четина, за да не се нарани раната. Ако здравословното състояние се влоши в рамките на един ден след изваждането на зъба (температурата се повиши над 37,5 градуса, появява се пулсираща болка и се увеличава подуването), трябва незабавно да потърсите помощ от Вашия лекар.

Грижата за млечните жлези по време на бременност не само ще помогне да се предотврати деформация на зърната, което затруднява храненето, но и да се избегне образуването на пукнатини и мастит (кърмене). Млечните жлези и зърната трябва да се измиват ежедневно с преварена вода със стайна температура с бебешки сапун и да се избърсват с чиста, твърда кърпа. Добре е да поставите парче грубо платно в чашките на сутиена - от триенето, което се получава при това, кожата на зърната става по-груба. За "втвърдяване" на зърната не трябва да се използват мехлеми, алкохол, одеколон и други средства. Плоските и обърнати зърна се масажират през последните 2 месеца от бременността 2-3 пъти на ден по 3-4 минути. За да направите това, с показалеца и палеца вземете зърното, предварително смазано с крем, и опитайте да го издърпате.

Сексуалният живот по време на бременност трябва да бъде ограничен, особено през първите 2-3 месеца, когато спонтанният аборт се случва най-често. Ако в миналото е имало многократни спонтанни аборти, тогава е по-добре да се избягват половите контакти по време на периодите, когато те са се случили. През последните 8-10 седмици от бременността сексуалната активност не е желателна поради опасността от инфекция на родовия канал и маточната кухина.

Как да се държим в началото на бременността? Препоръки

Здравейте моите читатели!

Спомняте ли си първия въпрос, който си зададохте, когато разбрахте, че сте бременна? Точно така - какво да правим сега. Ясно е, че отсега нататък животът ви ще се промени, но как? Днес ще говорим за това как да се държим в ранните етапи на бременността. Това е важно за раждането на здраво бебе. Но именно тази задача сега се превръща в най-важната за жената..

Ранен срок е какъв период

Първоначално трябва да определите кое време трябва да се нарече ранна дата. Спомняте ли си, че си струва да се говори за настъпване на бременност, когато яйцеклетката е прикрепена към стената на матката. От този момент той ще расте и плодът ще се развива.


Ранната бременност започва на 3 седмици, по това време жената научава за нейното „интересно положение“. Този период продължава до 10 седмици, всъщност е 1 триместър. И по това време детето все още е трудно да се нарече такова, то е ембрион.

Мама трябва да преосмисли следните аспекти от живота си:

 • хранене;
 • Начин на живот;
 • физическа дейност.

За да избегнете спонтанен аборт, трябва да разберете не само какво може да се направи, но и какво трябва да се избягва. Мнозина са убедени, че макар че крайният срок е все още много кратък, не е нужно да мислите за ограничения. Но това е пълна заблуда. За да протече една бременност добре, трябва да се погрижите за нея преди зачеването..

И след раждането на живота изобщо трябва да бъдете много внимателни. По това време са заложени всички основни органи и системи на тялото на бебето и дори лек отказ може да доведе до сериозни смущения в развитието на бебето. Трябва да знаете какво е възможно и кое не, когато носите дете.

Какво да не се прави

Затова нека започнем със забраните. Ако това е първата ви бременност, непременно научете този урок..

Какво не трябва да бъде бременна:

 • някои лечения;
 • медицински манипулации;
 • лоши навици.

За да запазите бременността, трябва да внимавате с лекарствата. Случва се така, че на този етап тялото е най-уязвимо към инфекции, поради което често се появяват настинки. И преди да бързате да пиете обичайните хапчета, обърнете внимание - има ли противопоказания по време на бременност.

Препоръчвам в този случай не забравяйте да се консултирате с лекар. Антимикробните средства и антибиотиците определено са противопоказани. Ако има спешна нужда да ги използвате, тогава лекарят, който води бременността, ще ви посъветва да изчакате до 2-ри триместър.

Какви изследвания са забранени

На форуми жените споделят своите ситуации. Мнозина казват, че флуорографията и рентгеновите лъчи са опасни за бебето и майката. Всъщност никой лекар няма да предпише тези проучвания през първия триместър и наистина по време на раждането на бебе. Всички тези действия се извършват след раждането..

Но що се отнася до рентгена, тогава всичко е относително. Например, когато се лекува зъб, тази процедура трябва да бъде изоставена. Но изведнъж си счупи крака, тогава не можеш без рентгенова снимка. Лекарят обаче трябва да вземе предвид всички рискове и да осигури надеждна защита на жената и детето..

Но това не са единствените проучвания, които не се провеждат върху бременни жени. Например, колпоскопията, както и други манипулации с репродуктивните органи и шийката на матката, са забранени. Какво е забранено за бременни жени категорично? Пиене и пушене.

И двете са токсични вещества, които влияят отрицателно върху развитието на бебето. Можете да говорите по тази тема дълго време, но само вашето лично съзнание за сериозността на ситуацията ще ви помогне да защитите бебето. Как искате да изглеждате привлекателно по време на бременност.

Но какво, ако сутрин откриете торбички и тъмни кръгове под очите си? Масажният серум LiftRoller против бръчки ще ви помогне да коригирате това недоразумение. Резултатът няма да закъснее - серумът ще започне да действа буквално веднага. Важно е продуктът да е подходящ за всяка кожа.

Как да се храня

И така, какво не може да се направи от бременна жена в първите седмици на "интересна ситуация", вече разбрахме. И тук е вторият въпрос, какво има мама, какво да ям по това време. Всичко тук се определя индивидуално и зависи от състоянието на жената..

Гинекологът води бременността, но работи в тясно сътрудничество с други лекари. Заедно те съставят диета, фокусирайки се върху хроничните и придобити патологии, качеството на бременността, включително токсикозата.

Има списък с храни, които отговарят на въпроса какво не можете да ядете в момента:

 • пикантно и солено;
 • пушени и тлъсти.

Защо? Такива храни са твърде тежки за храносмилателната система и могат да провокират гастрит, колит, язва. Това не означава, че не можете да ядете маринована краставица. Но не целия буркан! Ако по-рано на работа лесно сте яли торта с чаша чай, сега е по-добре да замените сладкото с някакъв сандвич..

Голямо количество сладки провокира повишена захар, което от своя страна води до усложнения, като многоводие. И ето препоръките за правилно хранене. Тук всичко е просто: повече плодове и зеленчуци, не забравяйте за риба и месо. Изискват се супи и борш.

Най-добре е да печете или задушавате ястия, вместо да ги пържите. По-полезно е по този начин. Често пренебрегван въпрос е какво е най-добре бременната жена да пие от напитки. Определено - чиста вода, слаб чай и друго отлично решение - бульон от шипка. Последното помага при анемия и недостиг на витамини.

Бягайте или скачайте?

В ранните етапи на бременността трябва да преразгледате физическата си активност. И жените след IVF разбират това по-добре от другите. Те наистина се опитват да се грижат за себе си и детето си. Но повечето майки не мислят за факта, че бременността изисква физическа активност. Но умереността и определени знания са важни тук..

Така че, забравете за дейности като:

 • Натиснете;
 • вдигане на тежести;
 • бягай.

Заслужава да се спомене и посещение на ледената пързалка и ски курортите. С две думи трябва да се изключи всичко, което може да навреди на майката и детето. Матката не трябва да се натоварва, това заплашва спонтанен аборт. Разрешено е да се качват не повече от три килограма. И какво можете да направите? Как да поддържате форма? Отидете до басейна, занимавайте се с йога.

Добре е, ако правите специални упражнения за бременни жени. Спиралата Xpress Control 4D ще ви запази красива при всякакви обстоятелства. Максималният обем се поддържа през деня. Водоустойчивата текстура се представя добре в басейна. С такава спирала не трябва да се притеснявате, че след плуване очите ви ще „потекат“.

Как да се държим

Има още няколко точки, на които бих искал да ви обърна внимание. Например, няма значение къде се извършва бременността - в частна клиника или в държавна. Основното е, че лекарят е професионалист. Обикновено в ранните етапи гинекологът предписва витамини за бременни жени.

Не е необходимо да се отказвате от тях, витамините възстановяват дефицита на микроелементи и друга полезност. Друг момент се отнася до това как да се държим със съпруга си. Обикновено! Бременността не е болест, така че съпругът ви не трябва да ви ограничава в действията. Но бъдете внимателни към състоянието си.

Ще ви кажа още един трик. Запишете чувствата си в тетрадка, това ще ви помогне да преживеете тези невероятни моменти в бъдеще. И в следващите бременности в тези записи ще намерите отговори на много от вашите въпроси. Как да водим дневник на бременността? Няма строги разпоредби. Но ви съветвам да въвеждате данни за развитието на детето след всяко назначение на лекар..

Първите седмици на бременността са най-важните. Ако помните това и се държите правилно, ще родите здраво бебе. Споделете статията с приятелите си в социалните мрежи, те трябва да знаят за нея. Абонирайте се за блога, ще обсъдим други проблеми, свързани с бременността. Чао!

С уважение, Татяна Чудутова, майка на три прекрасни деца!

Как започва и продължава бременността?

Ако току-що сте разбрали, че сте бременна, вероятно сте обхванати от вълнение, радост, страх, несигурност и несигурност. Имате много въпроси: кога да посетите лекар; как да се държим, за да не навредим на бебето; какво се случва с него сега; какъв е етапът на бременността; кога е датата на падежа и т.н..

Тази статия е създадена специално за вас, за да отговорите на всички ваши въпроси. Предоставяме и видео, чрез което можете да разберете как се развива бременността от момента на зачеването. Насладете се на гледането и информацията, от която се нуждаете!

Видео: "Как възниква зачеването"

Как се развива бременността от момента на зачеването

След като спермата навлезе във влагалището, тя започва своето движение в търсене на яйцеклетка. След като е преминал през маточната кухина и фалопиевите тръби, сперматозоидът достига до ампуларната част, където най-често се среща с яйцеклетката. Този процес може да отнеме до 3 часа..

След комбиниране на спермата с яйцеклетката настъпва оплождане - образува се зигота. След около 1,5 дни зиготата започва да образува ядра.

На 2-ия ден след зачеването яйцеклетката се разделя на 2 клетки, които се наричат ​​бластомери. Този процес продължава още 12-16 часа, но по-бързо. Всеки бластомер се разделя на две, след това още два и т.н..

Към 3 ден ембрионът се състои от 6-8 бластомери. На 4-ия ден от развитието ембрионът се състои от приблизително 12-16 клетки. През този период ембрионът започва да се придвижва в матката през фалопиевите тръби..

На 5-7 ден ембрионът навлиза в маточната кухина и се прикрепя към нейната стена. В резултат на това базалната температура при жената се повишава.

Имплантацията (прикрепването) трае около 40 часа, може да бъде придружена от кръвни секрети, които се приемат за менструация. Завършената имплантация е началото на хормон на hCG или хормон на бременността, навлизащ в кръвта (за него ще говорим по-късно). Диаметърът на ембриона сега не надвишава 0,5 mm.

На 10-ия ден от зачеването се формират първични и вторични ворсинки, които по-късно ще станат пъпната връв и плацентата.

До 12-ия ден имплантирането на яйцеклетката е завършено. На 14-ия ден - има скок в прогестерона и естрогена, което провокира появата на симптоми на бременност, както и забавяне на менструацията.

През този период жълтото тяло служи като източник на храна за ембриона, което означава, че начинът на живот на жената не оказва влияние върху процеса на развитие. Така измислена от природата - така че жена, която не е наясно с бременността, да не може да навреди на потомството.

Първите симптоми на бременността

На 5-8 седмици от бременността, жълтото тяло на яйчника, което произвежда прогестерон, достига своя връх и причинява сериозни хормонални промени в тялото на жената. Поради това бъдещата майка често чувства в себе си следните промени, характерни за първия месец на бременността:

 • сълзливост
 • раздразнителност
 • умора
 • сънливост
 • чувствителност
 • повишено обоняние
 • подуване.

Освен това на 5-6-та седмица от бременността се установява връзка „през пъпната връв" между майката и бебето. Най-често именно през този период тя започва да развива такива симптоми на бременност като:

 • гадене
 • повръщане
 • повишена нежност и нежност на гърдите
 • потъмняване на кожата около зърната (ареола)
 • позивите за уриниране стават по-чести
 • появяват се пъпки по лицето и шията
 • вагиналното отделяне става по-обилно.

В тази статия говорихме по-подробно за това как да разберем за бременността преди забавяне..

Ако не изпитвате тези симптоми, имате късмет. Само няколко бъдещи майки могат да се насладят на отсъствието на горното. Може да имате кръвен тест, за да определите нивото на човешки хорионгонадотропин (hCG), за да сте сигурни, че бременността ви напредва нормално. HCG започва да се появява в кръвта веднага след имплантиране на ембриона в маточната кухина и производството спира с края на бременността.

С негова помощ в кръвта е възможно да се установи фактът на бременността след 8-12 дни от момента на зачеването. Ако бременността протича добре, концентрацията на хормона в кръвния серум се увеличава 2 пъти за по-малко от два дни. По този начин е възможно динамично да се проследи развитието на плода. В допълнение, hCG ви позволява да определите грешното му местоположение..

Кога е най-доброто време да посетите гинеколог за първи път?

Първото посещение е много важно, по време на него гинекологът ще прецени размера на матката, ще го изследва на гинекологичния стол, ще вземе необходимите намазки от влагалището, ще се консултира, ще даде препоръки и указания за изследвания и ултразвук.

Ето защо е по-добре да си уговорите среща с местния гинеколог веднага, когато разберете за бременността. Тъй като в много антенатални клиники и перинатални центрове можете да си запишете час само за следващия месец (поради липсата на свободни места за регистрация).

По този начин ще бъдете отведени до първата среща (приблизително) на 6-7 седмица от бременността. Този период е най-подходящият, тъй като по това време вече е възможно да слушате сърдечния ритъм на плода и да определите местоположението му. Дори ако нищо не ви притеснява, не забравяйте да посетите лекар преди 12 седмици от бременността.

Защо е толкова важно? За период от 11-13 седмици се предписва първият скринингов ултразвук, който ви позволява да оцените здравето на бебето. В допълнение, мама трябва да премине кръвни тестове, тестове за урина, цитонамазки за флора, да премине през тесни специалисти, за които ще говорим по-късно.

Ако обаче има симптоми като: зацапване; чести пристъпи на токсикоза (повече от 10-15 пъти на ден); болка в долната част на корема и кръста; схващащи болки - не чакайте определената дата за посещение, незабавно се свържете с вашия гинеколог!

Особено опасно е, ако до 7-8 седмици има такива явления като: силна болка в долната част на корема; рязко влошаване на състоянието; апатия; кардиопалмус; бледност на кожата; прекомерно изпотяване; виене на свят; кървави проблеми; рязък спад на налягането. Ако се открият поне няколко симптома, трябва незабавно да се обадите на линейка. За съжаление можем да говорим за извънматочна бременност.

Как се определя гестационната възраст: акушерски и фетален периоди

По време на първото ви посещение вашият гинеколог ще ви попита за първия ден от последната менструация. Преброявайки дните от тази дата, гинекологът ще установи акушерската гестационна възраст. Тя ще се различава от ембрионалния термин, не се изненадвайте. Има причина за това - да се изчисли по-точно гестационната възраст.

Така че, ако жената има 28-дневен менструален цикъл, тогава вероятният ден, когато е настъпила овулацията, ще бъде 14-ият ден след началото на менструацията. Той, условно, е денят на зачеването и съответно началото на ембрионалната бременност. Тя може да бъде условна, тъй като овулацията може да настъпи както няколко дни по-късно, така и няколко дни по-рано. Поради тези индивидуални характеристики гинеколозите разглеждат акушерския период, от началото на първия ден от последната менструация.

Разликата, както виждаме, е 2 седмици, следователно при определяне на предварителната дата на доставка се допуска отклонение от зададения период с две седмици. Например, ако са изминали 4 седмици от началото на последната менструация, тогава гинекологът ще ви даде 4 седмици бременност. А ембрионалният период от момента на зачеването ще бъде 2 седмици. Само си представете, едва забелязахте забавяне на менструацията и вече сте бременна в 4 седмици. Освен това вече започвате втория си месец от бременността.!

След изчисляване на гестационната възраст, гинекологът ще ви прегледа на стол и ще докосне размера на матката, за да разбере на каква гестационна възраст отговаря. Така че на 6 седмици матката ще бъде като пилешко яйце, на 8 седмици - като юмрук на жена, на 12 седмици - като глава на новородено. Но най-точната информация за продължителността на бременността може да се намери с помощта на ултразвук. Лекарят за ултразвукова диагностика ще измери размера на нероденото бебе.

Как се определя датата на падежа?

Що се отнася до датата на раждане, гинекологът ще я определи благодарение на формулата на Негеле. За целта лекарят ще извади 3 месеца от първия ден на последната менструация и ще добави 7 дни. Също така, гинекологът може да изчисли датата на раждане, като добави 40 седмици или 280 дни към първия ден от последната менструация..

Можете също така сами да изчислите датата на падежа, като използвате предоставената формула. Ако искате да разберете в коя седмица на бременността сте в момента, както и да уточните датата на раждане, ви предлагаме да използвате нашия Калкулатор за бременност.

Така например, последната менструация беше 01.04.2019 г., изчислявайки по формулата получаваме датата на раждане - 01.08.2020 г..

Струва си да се има предвид, че това е само приблизителна дата, раждането може да започне 10-14 дни както по-рано от тази дата, така и по-късно. Така че, март децата се раждат по правило по-късно от установената дата, тъй като през февруари има 28 дни.

Специализирани консултации за регистрация

Акушер-гинеколог

Цел на посещението:

 • определят, че развитието на бременността не е в опасност.
 • вземете препоръки за следните изследвания: пълна кръвна картина; кръвна група и Rh фактор; тест за кръвна захар; анализ за сифилис, ХИВ инфекция, антитела срещу вируси на хепатит В и С, анализ за хормони на щитовидната жлеза. Резултатът от теста ще покаже дали бъдещата майка има анемия, възпалителни промени в кръвта. Биохимичен кръвен тест ще разкрие дали в кръвта има достатъчно протеини, глюкоза и други вещества, жизненоважни за детето.
 • преминат общ тест за урина.Промяната в плътността и състава му е характерна за бъбречни заболявания, захарен диабет и други.
 • гинекологът ще вземе тампон от влагалището за бактериални инфекции и цервикалния канал (за инфекции, предавани по полов път);
 • се подлагат на ултразвуково сканиране на 6-11 седмици.При първия ултразвук специалист определя броя на феталните яйца, потвърждава или опровергава извънматочната бременност, оценява процеса на полагане на вътрешните органи и системи. Посочва се срокът на бременността, изчислява се прогнозната дата на раждането. Оценява се вероятността от хромозомни аномалии и фетални малформации. В допълнение, ултразвукът е необходим, за да се разбере как се развива ембрионът, дали тонусът на матката е повишен, дали има неоплазми в него или в придатъците..

Вашият лекар ще ви покани на среща 7-10 дни след като получим резултатите от теста, за да ги обсъдим. Ако всичко върви добре, следващата среща ще бъде насрочена след месец.

Оториноларинголог

Цел на посещението: да се изключат хроничните инфекции. Този специалист е задължителен, когато регистрира жена при ставане, за да се регистрира и след това ще го посетите, ако имате индикации за това. Според статистиката при около 60-75% от пациентите проблемите с назофаринкса са хронични и се проявяват като ринит, синузит, отит на средното ухо и тонзилит. Тези заболявания са опасни както за майката, така и за детето, тъй като лесно могат да преминат през плацентата и да доведат до риск от развитие на сърдечни, бъбречни, кожни заболявания и алергии. Следователно прегледът на лекар и вземането на тампони от носа и гърлото ще ви позволят да не се притеснявате за състоянието и да бъдете лекувани правилно и за кратко време..

Терапевт

Терапевтът ще оцени общото ви благосъстояние, ще предпише електрокардиографско изследване, ще измери вашето кръвно налягане. Освен това ще трябва да се консултирате с този специалист, ако имате настинка или болка в стомаха. Ако имате хронична патология (захарен диабет, хипертония и др.), Се осигуряват чести посещения на терапевт, тъй като той ще следи физическото ви състояние и ще предписва коригиращо лечение.

Окулист

Цел на посещението: Лекарят ще оцени състоянието на очното дъно и ретината. Въз основа на тези данни е възможно да се определят тактиките на управление на труда (например в някои случаи експертите съветват да се избягват опити). Оптометристът ще направи преглед на вашето зрение, очно дъно и ретината. Ако имате значителна късогледство или далекогледство, е показано изкуствено раждане на 38 седмици.

През първия триместър и през третия триместър е необходимо да посетите лекар, за да може той да определи дали има кариес, тоест фокус на инфекция. От 15-та седмица лекарят може да предпише курс на лечение, ако е необходимо. Ако не осигурите адекватен прием на калций през цялата бременност, здравето на зъбите може да се влоши значително през третия триместър. Следователно зъболекарят трябва да бъде преминат поне два пъти.

В допълнение, гинекологът може да предпише консултации на тесни специалисти (ендокринолог, невролог, гастроентеролог, хирург и други) при наличие на съпътстващи заболявания.

От коя седмица детето и майката са "едно"?

В първите 6 дни след зачеването ембрионът живее „самостоятелно“, храни се от запасите си и по никакъв начин не е свързан с вас. На 5-7-ия ден след имплантацията възниква връзка между детето и вас чрез пъпната връв и разклонения хорион (образува се на мястото на прикрепване на яйцеклетката към лигавицата на матката). Съответно от този момент нататък трябва внимателно да наблюдавате диетата си, както и средата, в която се намирате (трябва да избягвате тютюневия дим, токсичните миризми и т.н.). До 16-та седмица плацентата се образува от разклонения хорион, чрез който бебето ще получава хранителни вещества и кислород за своето развитие.

Токсикоза: когато токсикозата започне и изчезне?

Токсикозата започва най-често през първите седмици на бременността. Ранната токсикоза често преследва бременна жена от 4-5 седмици на интересна позиция, особено ако се очаква първородният. Често състоянието на общо неразположение през този период е следствие от хормонални промени в организма. В повечето случаи симптомите на токсикоза при жените започват да набират скорост точно от 7-8 седмици на бременността..

Токсикозата намалява оборота по-близо до втория триместър на бременността, т.е. до 12-14 седмици, когато плацентата започва да работи с пълна сила и се превръща в своеобразна бариера между жената и детето, поради което се изглаждат някои проблеми от директната „комуникация“ между бъдещата майка и бебето. Освен това хормоналните промени в началото на чакането вече не са новина за организма..

Защо честите атаки на токсикоза са опасни??

Ако гаденето или повръщането се случват 1-2 пъти на ден и можете сами да се справите с тези проблеми, тогава не става въпрос за ранна токсикоза, а за признак, за който бременността твърди, че е такъв. Тогава вероятно не се нуждаете от помощта на лекар. Друг е въпросът, дали токсикозата бушува сериозно: пристъпи на повръщане се случват около 8 пъти на ден и всяко парче храна или глътка вода ви кара да бягате до тоалетната. В този случай трябва да посетите лекар - поради повръщане може да настъпи дехидратация, която в резултат няма да повлияе по най-добрия начин на работата на сърдечно-съдовата система. Разбира се, нито вие, нито вашето бебе се нуждаете от тези и други проблеми..

Как можете да се отървете от токсикозата?

Яжте често, на малки порции и каквото искате. Преди да станете от леглото, яжте бисквитка или ябълка и лека закуска преди лягане. Пийте билков чай ​​(мента, джинджифил), не яжте пикантни и мазни храни, а също така избягвайте силни миризми, опушени и задушни стаи. В тази статия говорихме подробно за това как да се справим с токсикозата..

Какво да правите, ако ви се вие ​​свят?

Припадъкът по време на бременност не е необичайно. Бъдещата майка трябва да бъде поставена на равна повърхност - така че главата й да е под нивото на сърцето, дайте й да пие сладък силен чай, отворете прозорците в стаята. За да избегнете припадъци в бъдеще, ходете повече и стойте далеч от задушните стаи и компаниите за пушене.

Ако това не помогне, трябва да легнете или да седнете за няколко минути. След кратка почивка трябва леко да масажирате областта на главата и шията, за да разтегнете скованите мускули и да увеличите притока на кръв към главата. Плодовете от глог се считат за еднакво ефективно средство за замайване, от което можете да правите запарки, компоти и чайове. Един от начините е да настържете плодовете на боаришник, да ги залеете с вряща вода в количество от 300 мл. Пийте половин час преди хранене три пъти на ден.

Защо се появява кървене?

Те могат да се появят в дните на очакваната менструация и по-често при жени, които са имали проблеми с менструалния цикъл дори преди бременността (когато овулацията не е настъпила в средата на цикъла, а преди менструация). По-скоро се обадете на линейка: появата на такова изписване е причина за пътуване до болницата.

Ако се окаже, че причината за събитията се крие в хормонален дефицит, ще трябва да се подложите на преглед и специалист по спонтанен аборт ще Ви предпише необходимата терапия. Ако това се дължи на неправилното местоположение на разклонения хорион, което може да се установи с ултразвуково изследване, ще бъдете посъветвани да легнете повече и да приемате успокоителни.

Защо долната част на корема се дърпа?

Дърпащите болки в долната част на корема са често срещано явление, което често придружава бъдещата майка. В никакъв случай не е възможно да се игнорират дърпащите болки, особено през първия триместър, по-добре е да се потърси помощ от специалист. Сред физиологичните причини за болезнени дърпащи усещания се различават следните:

 • В резултат на свиването и растежа на маточната мускулатура. Връзките и мускулите се адаптират към интересна позиция, оттук и усещане за тежест и придърпващи болки. Специфични упражнения, пози и релаксация могат да помогнат за решаването на проблема.
 • Дърпаща болка, която се появява след зачеването, може да бъде един от първите симптоми на бременност. Още преди закъснението има усещания, подобни на болка, съпътстваща менструацията;
 • Рисуващи болки могат да се появят и поради прилив на кръв към матката, тъй като кръвообращението започва да се увеличава в нея.
 • Разстройство на червата. Хормонът прогестерон помага да се отпуснат не само мускулите на матката, но и останалите органи на гладката мускулатура, включително червата, храната няма време за усвояване навреме, което създава стагнация, водеща до дърпащи болки и метеоризъм, колики, подуване, запек и т.н..

Ако болката продължава, обадете се на линейка: не е безопасно да ги изтърпите. Не трябва да забравяме, че в някои случаи болката може да означава спонтанен аборт..

Препоръки от гинеколога за бъдещата майка

На първо място, опитайте се да спите поне 8-10 часа, лягайте рано и се опитайте да си почивате през деня. Всичко това е необходимо, за да може бъдещото бебе да се чувства удобно в корема ви и да получава необходимото количество хранителни вещества и кислород (и всичко това идва при него чрез кръвта ви). Бъдете повече на открито, например, излезте на разходка със съпруга си, преди да си легнете. Ако сутрин ви се гади, изяжте бисквитка или ябълка, преди да станете от леглото. Този проблем често възниква поради факта, че нивата на кръвната захар са ниски в сутрешните часове, а малка „закуска“ ще ви помогне бързо да я върнете към нормалното..

Коренни промени в живота ще са необходими само ако работата ви е свързана с опасност от заразяване, ако прекарвате много време в контакт с химикали или с компютър. В този случай трябва да помислите за почивка, без да чакате постановление. Факт е, че през първите 8 седмици всички органи и системи на нероденото дете са положени и всеки вреден ефект (химично вещество, радиация, вируси, никотин, алкохол) може да наруши този отговорен процес. И още нещо: по време на първия ултразвуков преглед лекарят ще определи къде се намира плацентата: ако тя е разположена нормално и няма проблеми по време на бременност, тогава не трябва да си отказвате секс.