Възможна е бременност с ХИВ инфекция

Защо ХИВ е опасен

Подобно на други вируси, ХИВ живее в човешката клетка. Въпреки това, с ХИВ инфекция, клетка от имунната система става гостоприемник, което влияе отрицателно върху способността на организма да се защитава срещу други заболявания, възпаления и тумори. Потискането на имунната система води до активиране на микрофлората, която присъства в организма на всеки човек, но обикновено не трябва да причинява заболявания. Смъртта на пациент настъпва от заболявания, с които тялото на здравия човек е в състояние да се бори - грип, херпес, кандидоза и други.

При наличие на ХИВ инфекция при майката, произведените антитела могат да се предадат на плода през плацентата дори на етапа на вътрематочно развитие. Оценката на инфекцията на бебето се извършва след раждането му и задължително се оценява в динамика..

Начини за заразяване на дете от майка

Предпоставките за заразяване са:

 • попадане на вируса в кръвта на незаразено дете;
 • достатъчна концентрация на вируса, която ще му позволи да се закрепи в тялото на бебето.

При ХИВ инфекция при майката достатъчна концентрация на вируса за инфекция е в кръвта, вагиналните секрети и млякото. По този начин инфекцията на дете е възможна по няколко начина:

 • по време на самата бременност, когато вирусът навлиза в плода с кръвен поток през плацентата;
 • по време на раждане - детето може да вземе инфекция от вагинален секрет или от отворени кървящи рани;
 • по време на кърмене, когато вирусът попадне в тялото на бебето чрез микропукнатини в устата.

Важно е да се разбере, че инфекцията е възможна само чрез кръв, поради което контактът на домакинството със здраво дете с ХИВ инфекция при родителите е безопасен.

Специалното лечение потиска развитието на вируса

Вероятността от инфекция на детето от майката

Вирусът може да се предаде на бебе не само по време на бременност, но и по време на раждане. Днес вероятността от заразяване остава доста висока. В развитите страни рискът от инфекция без лечение достига 25%, а в страни с по-ниско ниво на лекарства може да бъде 35% или повече.

Заразената жена не трябва да се отказва от желанието си да стане майка. Бременността е възможна, но подготовката за нея и раждането трябва да се извършват съвместно с лекар. Той ще даде инструкции как да се роди здраво бебе и ще предпише методи за превенция, които ще намалят вероятността от инфекция с до 2%..

Как можете да се заразите

Липсата на гарантирано лечение наистина прави вируса на имунодефицита изключително опасен. Страхът на обществото от инфекция обаче се дължи повече на липса на образование и недостатъчна информация. Трябва да се помни, че инфекцията може да се случи само чрез кръв, а при липса на отворени рани по кожата, битовият контакт е абсолютно безопасен. Смята се, че вирусът не може да бъде заразен по следните начини:

 • При целувка. Заразяването е възможно само теоретично, при условие че има отворени рани в устата на майката и детето. Практически случаи на заразяване по този път не са регистрирани.
 • През кожата. Тактилният контакт и докосването, поглаждането и държането на ръката са безвредни. По този начин вирусът не се предава, така че майката трябва да прегърне детето си..
 • Чрез предмети от бита. Абсолютно безопасно е да сте в един и същ апартамент за ХИВ-позитивни и неинфектирани хора.
 • Вирусът не се предава по въздушно-капков път, така че кихането или кашлицата на болен човек не е опасно.
 • Хората с различен ХИВ статус могат да ядат от едно и също ястие.

ХИВ и бременност

С правилния подход към планирането на бременността лекарите могат значително да намалят риска от предаване на инфекция на детето. Във Великобритания подобна превенция гарантира раждането на здраво бебе в почти 100% от случаите. За съжаление някои майки научават за техния статус още по време на задължителните прегледи при регистрация. Лечението в тази ситуация ще бъде трудно, тъй като е препоръчително да се вземат мерки за намаляване на вирусния товар преди бременността..

Намаляването на вероятността от инфекция се постига чрез предписване на антиретровирусна терапия. Тази рецепта включва прием на няколко лекарства, които намаляват концентрацията на вируса в тялото на майката. След шестмесечно лечение концентрацията на вируса намалява няколко пъти, ако се спазва правилният режим на лечение. Фармацевтичните компании също предлагат лекарства, които са одобрени за употреба по време на бременност, но е за предпочитане терапията за майката да започне няколко месеца преди планираното зачеване. Това също ще даде време за оценка на ефективността му във времето..

Няколко факти за ХИВ и бременността:

 • Отговорният подход на пациента, въпреки че се придържа към режима на лечение, намалява вероятността от инфекция на детето с до 2%.
 • Бременността не ускорява болестта на жената.
 • В допълнение към вероятността от инфекция на детето, трябва да се има предвид и оставащата продължителност на живота на майката.
 • Окончателното решение се взема от жената, а не от лекарите..
 • Спирането на лечението може драстично да увеличи концентрацията на вируса.

Оплождането от ХИВ-инфектиран мъж може да се осъществи в клиники или с помощта на специален стерилен съд.

С правилната терапия бебето ще се роди здраво с вероятност до 98%

Начини за предотвратяване на предаването на вируса на дете

Когато идентифицира статуса си по време на бременност, жената трябва да се консултира с няколко специалисти, да оцени ефекта върху бременността и плода на вируса и да определи риска от инфекция на детето. Близки хора трябва да я подкрепят в тази ситуация, а лекарите да дават професионални препоръки. Не се занимавайте сами с новините. За психологическа помощ можете да се свържете с линиите за помощ.

Ако се вземе решението да се запази детето, превантивните мерки за намаляване на риска от инфекция ще бъдат както следва:

 • Въведете антиретровирусен режим възможно най-скоро, за да предотвратите фетална инфекция.
 • Като метод на раждане се избира цезарово сечение.
 • След раждането бебето трябва да бъде изкуствено хранено. Това ще намали вероятността от инфекция, ако вирусът все още не е предаден..

Детето се счита за здраво напълно без вирусно натоварване. За да се изключи инфекцията, тя трябва да бъде точно нула, тъй като няма минимална безопасна концентрация на вируса. Определянето на антитела в кръвта на детето не е показателно, тъй като те могат да му бъдат предадени от майката. Вероятността от инфекция се оценява чрез PCR реакцията, която разкрива присъствието на патогена в организма. Отрицателната PCR на втория ден от живота показва липса на инфекция с голяма вероятност. Анализът се препоръчва да се повтори след 4 месеца..

Терапията може да бъде неефективна, когато пациентът наруши предписания режим на лечение или води начин на живот, благоприятен за размножаването на вируса. Шансовете за инфекция се увеличават с:

 • съпътстващи болести, предавани по полов път;
 • прекомерна консумация на алкохол, вредни за черния дроб храни и тютюнопушене, което намалява качеството и защитните свойства на плацентата, увеличавайки вероятността от предаване на вируса;
 • с хепатит С;
 • пропускане или нередовен прием на хапчета, което нарушава стабилността на концентрацията на лекарства в тялото.

Съвместимостта на ХИВ и бременността причинява различни чувства у заразените жени. Някои се страхуват да забременеят и да предадат инфекцията на дете, други се надяват на постиженията на съвременната медицина. В проспериращо семейство с правилния начин на живот, стриктно спазване на препоръките на специалист по инфекциозни болести и гинеколог, шансовете за предотвратяване на заразяване на дете са около 98%. Окончателното решение се взема само от жената. Трябва обаче да се помни, че в такава ситуация тя може да разчита на помощта на лекари, близки, центрове за доверие и организации, които подкрепят заразените с ХИВ..

Бременност с ХИВ - възможно ли е да се роди здраво бебе?

Статистиката показва годишен ръст на броя на заразените с ХИВ. Вирусът, който е много нестабилен във външната среда, лесно се предава от човек на човек по време на полов акт, както и при раждане от майка на дете и по време на кърмене. Болестта е контролируема, но пълното излекуване е невъзможно. Следователно бременността с ХИВ инфекция трябва да протича под наблюдението на лекар и с подходящо лечение..

Относно патогена

Болестта се причинява от вируса на човешката имунна недостатъчност, който е представен от два вида - ХИВ-1 и ХИВ-2 и много подтипове. Той атакува клетките на имунната система - CD4 Т лимфоцити, както и макрофаги, моноцити и неврони.

Патогенът се размножава бързо и засяга голям брой клетки през деня, причинявайки смъртта им. За да компенсират загубата на имунитет, В-лимфоцитите се активират. Но това постепенно води до изчерпване на защитните сили. Следователно условно патогенната флора се активира при заразени с ХИВ хора и всяка инфекция протича нетипично и с усложнения..

Високата вариабилност на патогена, способността да доведе до смъртта на Т-лимфоцитите позволява да се избегне имунният отговор. ХИВ бързо формира резистентност към химиотерапевтични лекарства, така че на този етап от развитието на медицината не може да се създаде лекарство срещу него.

Какви признаци ще показват заболяване?

Ходът на ХИВ инфекцията може да бъде от няколко години до десетилетия. Симптомите на ХИВ по време на бременност не се различават от тези в общата популация на заразените. Проявите зависят от стадия на заболяването.

На етапа на инкубация болестта не се проявява. Продължителността на този период е различна - от 5 дни до 3 месеца. Някои вече след 2-3 седмици се притесняват от симптомите на ранния ХИВ:

 • слабост;
 • грипоподобен синдром;
 • увеличени лимфни възли;
 • леко неразумно покачване на температурата;
 • обрив по тялото;
 • вагинална кандидоза.

След 1-2 седмици тези симптоми отшумяват. Спокойният период може да продължи дълго време. За някои това отнема години. Единствените признаци могат да бъдат повтарящи се главоболия и трайно увеличени безболезнени лимфни възли. Могат да се присъединят и кожни заболявания - псориазис и екзема.

Без лечение след 4-8 години започват първите прояви на СПИН. В този случай кожата и лигавиците са засегнати от бактериални и вирусни инфекции. Пациентите отслабват, болестта се придружава от кандидоза на влагалището, хранопровода, често се появява пневмония. Без антиретровирусна терапия последният етап на СПИН се развива след 2 години, пациентът умира от опортюнистична инфекция.

Грижи за бременност

През последните години се увеличи броят на бременните жени с ХИВ инфекция. Това заболяване може да бъде диагностицирано много преди бременността или по време на гестационния период..

ХИВ може да премине от майка на дете по време на бременност, раждане или чрез кърмата. Следователно планирането на бременност с ХИВ трябва да се извършва съвместно с лекар. Но не във всички случаи вирусът се предава на детето. Следните фактори влияят върху риска от инфекция:

 • имунния статус на майката (броят на вирусните копия е повече от 10 000, CD4 е по-малко от 600 в 1 ml кръв, съотношението CD4 / CD8 е по-малко от 1,5);
 • клинична ситуация: жената има ППИ, лоши навици, наркомания, тежки патологии;
 • генотип и фенотип на вируса;
 • състоянието на плацентата, наличието на възпаление в нея;
 • гестационна възраст при заразяване;
 • акушерски фактори: инвазивни интервенции, продължителност и усложнения при раждане, епизиотомия, време на безводната празнина;
 • състоянието на кожата на новороденото, зрелостта на имунната система и храносмилателния тракт.

Последиците за плода зависят от използването на антиретровирусна терапия. В развитите страни, където жените с инфекция се наблюдават и следват инструкции, ефектът върху бременността не е ясно изразен. В развиващите се страни при ХИВ могат да се развият следните условия:

 • спонтанни аборти;
 • антенатална фетална смърт;
 • присъединяване към ППИ;
 • преждевременно отлепване на плацентата;
 • ниско тегло при раждане;
 • следродилни инфекции.

Преглед по време на бременност

Всички жени, след регистрация, даряват кръв за ХИВ. Повторният преглед се извършва на 30 седмици, допуска се отклонение нагоре или надолу с 2 седмици. Този подход дава възможност да се идентифицират на ранен етап бременни жени, които вече са се заразили. Ако една жена се зарази в навечерието на бременността, тогава изследването преди раждането съвпада по време с края на серонегативния период, когато вирусът не може да бъде открит.

Положителният тест за ХИВ по време на бременност дава основание за насочване към СПИН център за по-нататъшна диагностика. Но само един експресен тест за ХИВ не е диагностициран, това изисква задълбочен преглед.

Понякога тестът за ХИВ по време на бременността е фалшиво положителен. Тази ситуация може да изплаши бъдещата майка. Но в някои случаи особеностите на функционирането на имунната система по време на бременността водят до такива промени в кръвта, които се определят като фалшиво положителни. Освен това това може да се отнася не само за ХИВ, но и за други инфекции. В такива случаи се предписват и допълнителни тестове, които позволяват точна диагноза..

Ситуацията е много по-лоша, когато се получи фалшиво отрицателен анализ. Това може да се случи, когато се взема кръв по време на периода на сероконверсия. Това е интервалът от време, когато е настъпила инфекция, но антителата срещу вируса все още не са се появили в кръвта. Продължава от няколко седмици до 3 месеца, в зависимост от първоначалното състояние на имунитета.

На бременна жена, която има положителен тест за ХИВ и допълнително изследване потвърждава инфекцията, се предлага да прекъсне бременността в рамките на предписания срок. Ако тя реши да задържи детето, тогава по-нататъшното управление се извършва едновременно със специалистите на Центъра за СПИН. Решава се необходимостта от антиретровирусна (ARV) терапия или профилактика, определя се времето и начинът на доставка.

План за жени с ХИВ

За тези, които вече са регистрирани като заразени, както и с идентифицирана инфекция, за да могат успешно да носят дете, е необходимо да се придържат към следния план за наблюдение:

 1. При регистрация, в допълнение към основните рутинни прегледи, ELISA за ХИВ, се изисква реакция на имунен блотинг. Определя се вирусното натоварване, броят на CD лимфоцитите. Специалистът по СПИН център дава съвети.
 2. На 26 седмици вирусният товар и CD4 лимфоцитите се определят отново, взема се общ и биохимичен кръвен тест.
 3. На 28 седмица бременна жена се консултира от специалист от Центъра за СПИН, избира необходимата AVP терапия.
 4. На 32 и 36 седмица прегледът се повтаря, специалистът по СПИН център също съветва пациента за резултатите от прегледа. При последната консултация се определя времето и начинът на доставка. Ако няма преки индикации, предпочитание се дава на спешно раждане през естествения родов канал.

По време на бременността трябва да се избягват процедури и манипулации, които водят до нарушаване на целостта на кожата и лигавиците. Това се отнася за амниоцентезата и биопсията на хорионните вили. Подобни манипулации могат да доведат до контакт на майчината кръв с кръвта на детето и до инфекция.

Когато е необходим спешен анализ?

В някои случаи може да бъде назначен експресен скрининг за ХИВ в болницата. Това е необходимо, когато:

 • пациентът не е прегледан нито веднъж по време на бременност;
 • при регистрацията е подаден само един анализ, той не е повторен на 30 седмици (например, жена влиза с заплаха от преждевременно раждане на 28-30 седмици);
 • бременната жена е била тествана за ХИВ в точното време, но има повишен риск от инфекция.

Характеристики на ХИВ терапията. Как да родим здраво бебе?

Рискът от предаване на патогена вертикално по време на раждане е до 50-70%, при кърмене - до 15%. Но тези показатели са значително намалени от употребата на химиотерапевтични лекарства, като същевременно отказвате да кърмите. При правилно подбрана схема детето може да се разболее само в 1-2% от случаите..

ARV лекарствата се предписват за профилактика на всички бременни жени, независимо от клиничните симптоми, вирусния товар и броя на CD4.

Предотвратяване на предаването на вируса на дете

Бременността при заразените с ХИВ хора протича под прикритието на специални химиотерапевтични лекарства. За да предотвратите инфекция на детето, използвайте следните подходи:

 • предписване на лечение за жени, които са били заразени преди бременността и планират да забременеят;
 • използване на химиотерапия за всички заразени;
 • при раждане се използват лекарства за ARV терапия;
 • след раждането се предписват подобни лекарства за бебето.

Ако една жена има бременност от инфектиран с ХИВ мъж, тогава ARV терапията се предписва на сексуалния партньор и на нея, независимо от резултатите от нейните тестове. Лечението се извършва по време на бременността и след раждането..

Особено внимание се обръща на бременните жени, които употребяват наркотици и имат контакти със сексуални партньори със сходни навици.

Лечение при първоначално откриване на заболяването

Ако по време на бременността се открие ХИВ, лечението се предписва в зависимост от времето, когато се е случило:

 1. По-малко от 13 седмици. ARVT лекарства се предписват, ако има индикации за такова лечение преди края на първия триместър. Тези, които имат висок риск от фетална инфекция (с вирусно натоварване над 100 000 копия / ml), лечението се предписва веднага след тестовете. В други случаи, за да се изключи отрицателен ефект върху развиващия се плод, с началото на терапията е време да се прекрати 1-ви триместър.
 2. Срок от 13 до 28 седмици. Ако се открие заболяване през втория триместър или заразена жена се прилага само през този период, лечението се предписва спешно веднага след получаване на резултатите от вирусно натоварване и CD тестове
 3. След 28 седмици. Терапията се предписва незабавно. Използва се режим на три лекарства. Ако лечението започне за първи път след 32 седмици с високо вирусно натоварване, може да се включи и четвърто лекарство.

Високоактивният режим на антивирусна терапия включва определени групи лекарства, които се използват в строга комбинация от три от тях:

 • два нуклеозидни инхибитора на обратната транскриптаза;
 • протеазен инхибитор;
 • или ненуклеозиден инхибитор на обратната транскриптаза;
 • или интегразен инхибитор.

Лекарствата за лечение на бременни жени се избират само от групи, чиято безопасност за плода е потвърдена от клинични проучвания. Ако е невъзможно да се използва такава схема, можете да приемате лекарства от наличните групи, ако такова лечение е оправдано.

Терапия при пациенти, които преди това са получавали антивирусни лекарства

Ако HIV инфекцията е била открита много преди зачеването и бъдещата майка е била подложена на подходящо лечение, тогава терапията с HIV не се прекъсва дори през първия триместър на бременността. В противен случай това води до рязко увеличаване на вирусното натоварване, влошаване на резултатите от теста и поява на риск от инфекция на детето по време на бременността.

След като режимът преди бременността е ефективен, няма нужда да го променяте. Изключение правят лекарствата с доказана опасност за плода. В този случай замяната на лекарството се извършва индивидуално. Най-опасният от тези за плода е Ефавиренц..

Антивирусното лечение не е противопоказание за планиране на бременност. Доказано е, че ако жена с ХИВ съзнателно се доближи до зачеването на дете, спазва режима на лечение, тогава шансовете за раждане на здраво бебе значително се увеличават.

Профилактика при раждане

Протоколите на Министерството на здравеопазването и препоръките на СЗО определят случаите, когато е необходимо да се предпише разтвор на азидотимидин (Retrovir) интравенозно:

 1. Ако не е използвано антивирусно лечение с вирусно натоварване преди доставката по-малко от 1000 копия / ml или повече от това количество.
 2. Ако бързият тест за ХИВ в родилния дом е положителен.
 3. При наличие на епидемиологични индикации, контакт със сексуален партньор, заразен с ХИВ през последните 12 седмици, с инжекционна употреба на наркотици.

Избор на начин на доставка

За да се намали рискът от инфекция на бебето по време на раждане, начинът на раждане се определя индивидуално. Раждането може да се извърши през вагиналния родов канал, ако родилката е получила ART по време на бременност и вирусният товар по време на раждането е по-малък от 1000 копия / ml.

Времето на изливане на околоплодната течност трябва да бъде записано. Това обикновено се случва в първия стадий на раждането, но понякога е възможен пренатален излив. Като се има предвид нормалната продължителност на раждането, това би довело до безводна разлика между повече от 4 часа. Това е неприемливо за заразена с ХИВ родилка. С тази продължителност на безводния период вероятността от инфекция на детето се увеличава значително. Дългият сух период е особено опасен за жени, които не са получавали ARVT. Следователно може да се вземе решение за завършване на раждането чрез цезарово сечение..

При раждане с живо дете са забранени всякакви манипулации, които нарушават целостта на тъканите:

 • амниотомия;
 • епизиотомия;
 • вакуум екстракция;
 • прилагане на акушерски форцепс.

Също така, не се извършват стимулиране на раждането и раждане. Всичко това значително увеличава шансовете за инфекция на детето. Изброените процедури е възможно да се извършват само по здравословни причини.

ХИВ инфекцията не е абсолютна индикация за цезарово сечение. Но силно се препоръчва да използвате операцията в следните случаи:

 • вирусно натоварване над 1000 копия / ml;
 • неизвестен вирусен товар;
 • преди доставката ARVT не е била извършена или е невъзможно да се направи по време на доставката.

Цезаровото сечение напълно изключва контакта на детето с отделянето на гениталния тракт на майката, поради което при липса на ХИВ терапия може да се счита за независим метод за предотвратяване на инфекция. Операцията може да се извърши след 38 седмици. Планираната интервенция се извършва при липса на труд. Но е възможно да се извърши цезарово сечение и за спешни индикации.

При раждане през вагиналния родов канал, при първия преглед, вагината се третира с 0,25% разтвор на хлорхексидин.

След раждането новороденото трябва да се къпе във вана с воден хлорхексидин 0,25% в количество 50 ml на 10 литра вода.

Как да се предпазим от инфекция по време на раждане?

За да се предотврати инфекция на новороденото, е необходимо да се извърши профилактика на ХИВ по време на раждане. Лекарствата се предписват и прилагат на родилката и след това на роденото дете само с писмено съгласие..

Предотвратяването е необходимо в следните случаи:

 1. Разкрити антитела срещу ХИВ по време на тестване по време на бременност или използване на бърз тест в болница.
 2. Според индикации за епидемия, дори при липса на тест или невъзможност за провеждане, в случай на бременна жена, използваща инжекционни наркотици или контакт с ХИВ-инфектиран.

Режимът на профилактика включва две лекарства:

 • Азитомидин (Retrovir) интравенозно, използван от началото на раждането до прерязването на пъпната връв, също използван в рамките на час след раждането.
 • Невирапин - една таблетка се приема от момента на началото на раждането. Ако продължителността на раждането е повече от 12 часа, лекарството се повтаря.

За да не се зарази бебето чрез кърмата, то не се прилага върху гърдата нито в родилната зала, нито в следващите. Също така не можете да използвате мляко от бутилка. Такива новородени веднага се прехвърлят на адаптирани формули. На жената се предписва Bromcriptine или Cabergoline за потискане на лактацията.

Жените след раждането в следродилния период продължават антивирусната терапия със същите лекарства, както по време на бременността.

Предотвратяване на инфекция на новороденото

За дете, родено от ХИВ-заразена майка, се предписват лекарства за предотвратяване на инфекция, независимо дали жената е била лекувана. Оптимално е да започнете профилактика 8 часа след раждането. До този период лекарството, което се прилага на майката, продължава да действа.

Много е важно да започнете да давате лекарства през първите 72 часа от живота. Ако детето е заразено, тогава през първите три дни вирусът циркулира в кръвта и не прониква в ДНК на клетките. След 72 часа патогенът вече е прикрепен към клетките гостоприемници, така че предотвратяването на инфекцията е неефективно.

За новородени са разработени течни форми на лекарства за перорално приложение: Азидотимидин и Невирапин. Дозировката се изчислява индивидуално.

Такива деца са на диспансер до 18 месеца. Критериите за отписване са следните:

 • липса на антитела срещу ХИВ при тестване с ELISA;
 • липса на хипогамаглобулинемия;
 • няма ХИВ симптоми.

Бременност и ХИВ

Понякога вземането на решение за бременност за жената е реален проблем. Тя е изправена пред трудна задача, защото трябва да реши дали е готова да рискува здравето си и здравето на бъдещото, още не заченато бебе. Желанието за раждане на деца се преплита със съмнение и страх, ако жената (или нейният партньор) е ХИВ позитивен.

Известно е, че човешкият имунодефицитен вирус (ХИВ) е причинителят на СПИН. Има два вида ХИВ: ХИВ-1 (най-често срещаният) и ХИВ-2. ХИВ-1 е по-коварен, тъй като 20-40% от носителите му впоследствие развиват СПИН, докато вторият тип има 4-10% риск от заболяването. Средното време за развитие на СПИН от момента на заразяване е 10 години.

Изследователите успяха да изолират вируса от много течности в човешкото тяло: кръв, сперма, вагинална урина, слюнка и сълзи. Но досега са регистрирани само случаи на инфекция чрез кръв, сперма, вагинален секрет и кърма..

Зачеване

Ако хората с вируса на човешката имунна недостатъчност имат желание да имат дете, те трябва да помислят сериозно и да се консултират с лекар. Естествено, това изобщо не означава, че цялата отговорност за решението трябва да бъде прехвърлена на специалисти. Те изпълняват само консултативна роля и двойката, вземайки предвид всички възможни рискове, взема решение.

Досега не е доказано, че наличието на ХИВ инфекция при жената влияе върху влошаването на нейното здраве по време на бременност. Следователно при определени условия зачеването все още е възможно..

Има известна разлика между начина на зачеване (и начина за минимизиране на риска от инфекция на детето), ако носителят е единият или другият от партньорите.

Така че, ако една жена е ХИВ позитивна:

Съвременната медицина познава методи за зачеване, при които рискът от предаване на ХИВ на плода е значително сведен до минимум. За съжаление, нито един от тези методи не дава 100% гаранция, че бебето няма да се зарази..

Ако жената е ХИВ позитивна, а мъжът е ХИВ отрицателен, тогава по време на зачеването съществува риск от инфекция на мъжа. За да се предотврати това, жената трябва да използва комплект за самоосеменяване. За целта спермата на партньора се събира в стерилен съд и жената се опложда през най-благоприятния период за зачеване, т.е. по време на овулацията.

Ако мъжът е ХИВ позитивен:

В този случай съществува риск от инфекция на жената. Детето, от друга страна, няма да се зарази директно чрез сперматозоидите на бащата, а ще се зарази от майката (разбира се, ако се зарази по време на незащитен акт). За да предпазят жената, лекарите съветват планирането на зачеването в дните, най-благоприятни за оплождането, както и през онези периоди, когато не се определя вирусното натоварване на мъжа.

Възможен е и друг вариант - пречистване на спермата от спермата. По този начин вирусният товар се намалява и вирусът не се открива. Италианските лекари използваха този метод за оплождане на 200 жени и никоя от тях не стана носител на вируса на човешката имунна недостатъчност.

Друг вариант е изкуственото осеменяване, при което спермата на друг мъж се използва за оплождане..

Бременност с ХИВ инфекция при майката

Решението за дете е голяма стъпка за всяка жена, но за жена, живееща с ХИВ, е още по-трудно. Не забравяйте, че ако планирате бременност предварително, имате много възможности да запазите здравето си и здравето на нероденото си дете. В нашата статия ще научите как да го направите..

Добри новини

Благодарение на напредъка в лечението и грижите за вируса на човешка имунна недостатъчност, много ХИВ-позитивни жени живеят по-дълго, по-здравословно и планират бъдещето си. Въпреки това, рано или късно много жени се сблъскват с въпроса за семейното планиране и размножаване..

Добрата новина е, че напредъкът в лечението на ХИВ значително намали вероятността от предаване на ХИВ от майка на дете (известно също като перинатално предаване на ХИВ или вертикално предаване). Световната здравна организация съобщава, че когато майките НЕ приемат антиретровирусни лекарства, съществува 45% риск от перинатално предаване на ХИВ. С правилното лечение на ХИВ инфекцията обаче вероятността от перинатално предаване се намалява до 5 случая на 100 раждания.

Според Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията, ако една майка е на антиретровирусна терапия за ХИВ и количеството на вируса в кръвта й, тоест "вирусният товар", не се определя от стандартните тестове, тогава вероятността за предаване е само 1%.

Подготовка за бременност

В подготовка за зачеване на дете, жените с ХИВ се съветват да направят следното:

 • Обсъдете плановете си с вашия доставчик на здравни грижи, за да сте сигурни, че приемате правилния план за лечение за вашето здраве и рискът от перинатално предаване е минимален. Ако в момента приемате лекарства за ХИВ, които съдържат долутегравир (като Tivikay или Triumek), обсъдете с Вашия лекар възможния риск от вродени дефекти при Вашето бебе;
 • намерете акушер или гинеколог, който има опит в управлението на бременността на жени с ХИВ. Такъв специалист ще ви разкаже всички възможности за бременност с минимален риск за вашия партньор;
 • тествайте се за инфекции или полово предавани болести (ППИ или ППБ), хепатит В и С и туберкулоза;
 • ако имате лоши навици, направете всичко възможно да се откажете от тютюнопушенето, пиенето или приемането на наркотици - всичко това може да навреди на вашето здраве и на вашето дете. Съвсем наскоро учените установиха, че пушенето значително увеличава риска от спонтанен аборт и мъртво раждане при жени, живеещи с ХИВ;
 • започнете да приемате витамини („пренатални“ витамини), които съдържат фолиева киселина, преди да забременеете. Те ще помогнат за намаляване на риска от някои вродени дефекти;
 • Ако приятели и семейство не подкрепят решението ви да имате бебе, потърсете подкрепа от хора, които са свободни от предразсъдъци и са запознати с ХИВ и бременността. Такива хора могат да бъдат намерени например сред жени, живеещи с ХИВ, които също мислят за бременност или които вече имат деца..

Бременност и ХИВ инфекция: Препоръки

Ако ХИВ-позитивна жена реши да забременее, силно се препоръчва да се подложи на цялостен преглед, включващ поредица от кръвни изследвания, за да се определи здравословното състояние и вирусното натоварване на ХИВ. Тест за вирусно натоварване е необходим, ако една жена:

 • тъкмо започване на прием на анти-ХИВ лекарства;
 • вече приемате лекарства за ХИВ и има откриваем вирусен товар (500-1000 копия или повече).

Резултатите от теста за устойчивост могат да помогнат на Вас и Вашия лекар да изберете най-добрите лекарства, които да приемате.

Последните проучвания показват, че ранното лечение на ХИВ инфекцията, дори ако се чувствате добре и имате висок брой CD4 (силна имунна система), е най-добрият начин да останете здрави, докато живеете с ХИВ.

Освен това започването на лечение на ХИВ и неоткриваемото вирусно натоварване преди бременността е по-безопасно не само за майката, но и за бебето. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва на всички бременни и кърмещи жени, живеещи с ХИВ, независимо от броя на CD4, да започнат лечението на ХИВ възможно най-скоро и да го продължат през целия си живот. Това е важно както за здравето на жената, така и за нейното бебе, тъй като лекарствата за ХИВ могат да намалят риска от перинатално предаване.

Лекарствата за ХИВ трябва да се приемат точно както е предписано от Вашия лекар за най-добри резултати от лечението. Освен това, ако жената, живееща с ХИВ, е на лекарства и има неоткриваем вирусен товар, рискът от предаване на ХИВ на сексуален партньор е почти 0.

ХИВ терапия по време на бременност

Повечето лекарства за ХИВ са безопасни за приемане по време на бременност и изследванията показват, че бебето ще бъде по-здраво, ако майката започне лечение на ХИВ преди бременността. По принцип бременните жени могат да получават същата ХИВ терапия като жените, които не са бременни.

Съществуват обаче някои лекарства, които трябва да се избягват или да се използват с повишено внимание поради възможни странични ефекти при майката или плода. Тези лекарства включват комбинация от Videx (Didanosine, DdI) и Zerit (Stavudine, D4T) или комбинация от Zerit и Retrovir (Zidovudine или AZT). Viramune (Nevirapine) не трябва да се дава на жени с брой на CD4 клетки по-голям от 250. Препаратите, съдържащи долутегравир (Tivikay, Triumec), могат да причинят вродени дефекти, ако се приемат по време или в началото на бременността.

Макар че преди това имаше известни противоречия относно безопасността на приема на Efavirenz (известен също като Sustiva или Stocrin) по време на ранна бременност, препоръките на Министерството на здравеопазването сега са в съответствие с препоръките на Световната здравна организация (СЗО). Всички организации предполагат, че Efavirenz може да се приема през цялата бременност, включително през първия триместър (12 седмици). Освен това, жените, които успешно са потиснали вирусите по време на лечението с Efavirenz и които забременеят, трябва да продължат да приемат това лекарство през цялата бременност..

Обсъдете рисковете и ползите от лекарствата за ХИВ, които приемате, с вашия доставчик на здравни услуги, за да решите кое лечение е най-добро за вас и вашето дете.

Отказ от терапия по време на бременност

Важно е бременната жена да приема комбинация от лекарства за ХИВ за собственото си здраве и също така да намали шанса за предаване на ХИВ на бебето си. Лечението на ХИВ трябва да започне възможно най-скоро. Много лекарства за ХИВ са безопасни за приемане по време на бременност.

Важно е лечението на ХИВ да продължи по време и след раждането. Жените с вирусно натоварване от 1000 копия или повече също трябва да получават интравенозно Retrovir, независимо от техния режим на лечение с ХИВ по време на бременност. Жените с вирусен товар под 1000 копия не се нуждаят от IV Retrovir.

След раждането бебето трябва да получава течен Retrovir в продължение на шест седмици. Ако майката е получавала лекарства за ХИВ по време на бременност, но вирусният товар остава висок, лекарят може да обмисли приемането на Retrovir при новородено в продължение на 4 седмици.

След раждането на бебето е важно майката да говори с лекаря си за рисковете и ползите от продължаването на лечението с ХИВ. СЗО препоръчва на всички възрастни, включително новородените майки, да получават лекарства за ХИВ, независимо от броя на CD4.

Съществуват редица инвазивни пренатални тестове, като амниоцентеза, вземане на проби от хорионни вили и вземане на кръв от пъпна връв, които могат да увеличат риска от предаване на ХИВ на вашето бебе. Консултирайте се с Вашия лекар, ако трябва да се подложите на тези процедури. Също така, ако е възможно, трябва да се избягват определени процедури по време на раждането, като инвазивно наблюдение и вакуумна екстракция на плода..

Вашият вирусен товар трябва да бъде проверен първия път, когато посетите Вашия лекар по време на бременност, когато започнете да приемате ХИВ лекарствата си и всеки месец след това, докато вирусният товар на майката не бъде открит. След това вирусният товар може да се проверява на всеки триместър (на всеки 12 седмици) по време на бременност. Също така, вирусният товар трябва да се проверява на 36 гестационна седмица, за да се определи кой вид раждане е най-подходящ за майката и бебето..

Има 2 вида раждане: цезарово сечение и вагинално раждане.

Жените, живеещи с ХИВ, се нуждаят от цезарово сечение, ако:

 • вирусно натоварване повече от 1000 копия;
 • вирусно натоварване не е известно;
 • цезарово сечение е необходимо по други причини, свързани с бременността, които не са свързани с ХИВ инфекцията на майката.

Ако жената се нуждае от планирано цезарово сечение, това се прави преди началото на естествения труд и преминаването на вода. Такива мерки намаляват контакта на бебето с майчината кръв и спомагат за намаляване на риска от предаване на ХИВ. Тъй като цезаровото сечение изисква операция, има рискове. Жените, които раждат чрез цезарово сечение, са по-склонни да предадат ХИВ на своите бебета, отколкото тези, които раждат по естествен път.

След раждането на бебето

През първите 4-6 седмици бебето трябва да приема Retrovir и евентуално други лекарства за ХИВ. Също така е необходимо да се вземе материал от новородено дете за общ клиничен кръвен тест..

Впоследствие детето ще бъде тествано за вирусно натоварване с ХИВ, за да се определи дали е настъпила инфекция. Тестовете за ХИВ антитела, които обикновено се използват за откриване на ХИВ инфекция при възрастни, не се използват за новородени, тъй като бебетата задържат антителата на майка си до 18 месеца.

Ако до навършването на 4 месеца детето има 2 отрицателни теста за ХИВ, то е здраво. Ако дете има положителен тест за ХИВ, лечението на ХИВ трябва да започне незабавно.

Тъй като има възможност за предаване на ХИВ чрез кърмата, лекарите настоятелно препоръчват на майките с ХИВ да не кърмят..

Добрата новина е, че кърмата съдържа много важни антитела, необходими за поддържане на здравето на вашето бебе и е установено, че съдържа протеин, Tenascin-C, който помага за неутрализирането на вируса. Въпреки че все още съществува риск от предаване на ХИВ чрез кърмене, той значително намалява, ако майката е на лекарства за ХИВ и има неоткриваем вирусен товар.

Смесеното хранене, при което на бебето се дава кърма и други формули (като бебешка храна), не се препоръчва. Понастоящем се смята, че смесеното хранене може да увреди стомашната лигавица при бебетата и да увеличи вероятността от заразяване с ХИВ чрез кърмене. Ако по някаква причина не можете да храните бебето си изключително с адаптирано мляко, експертите препоръчват да приемате лекарства за ХИВ и да храните само кърма..

Бременност с ХИВ инфекция

Всяка жена мечтае да стане майка, но често това желание е засенчено от чувства и страхове, защото вземането на решение за бременност с ХИВ инфекция не е лесна задача, която изисква сериозен подход. В този случай жената рискува не само собственото си здраве, но и здравето на нероденото дете. В такава ситуация бременността е свързана с много рискове, но шансовете за раждане на здраво бебе все още съществуват..

Планиране на бременност с ХИВ инфекция

В много случаи планирането е единственият начин да имате здраво бебе. Процесът на подготовка за зачеване изисква кръвен тест за определяне на вирусния товар. При високи темпове е необходимо да се гарантира, че броят на лимфоцитите се нормализира и вирусната активност намалява.

Ако не се наблюдава активност на ХИВ и жената е била без терапия от известно време, тогава не се препоръчва да се възобновява приема на лекарства при планиране и през първия триместър на бременността.

Зачеване

Досега не е доказано, че бременността влияе негативно върху здравето на заразена жена, влошавайки хода на заболяването. Медицината, използвайки съвременни техники, е в състояние да сведе до минимум риска от фетална инфекция. Но няма начин да е гарантиран на 100%..

Хората, които са ХИВ позитивни и мечтаят да имат деца, трябва да приемат процеса на зачеване сериозно. Често има двойки, при които само един от съпрузите е болен.

Няколко начина за зачеване:

 • Ако носителят на вируса е жена: в този случай има голяма вероятност от инфекция на мъж в процеса на зачеването, така че си струва да се прибегне до комплект, предназначен за самооплождане. За това се взема стерилен контейнер, там се поставят сперматозоиди, които оплождат женската яйцеклетка в плодородните дни от цикъла..
 • Мъжки носител: Плодът не може да бъде директно заразен от мъжки сперматозоиди, но ако майката се зарази по време на незащитен полов акт, той се заразява от нея. Ето защо лекарите съветват да започнете да зачевате само в плодородните дни от цикъла, при условие че вирусният товар при мъжа е сведен до минимум. Има и друг начин - да се изчисти спермата на партньора от сперма, което ще намали активността на ХИВ и след това да се инжектира в жената. Можете да прибегнете до процедурата за изкуствено осеменяване, в този случай биологичният материал се взема от банката на сперматозоидите.
 • И двамата партньори са носители на ХИВ инфекция: вероятността от заразяване на плода се увеличава няколко пъти. Също така партньорите могат да се заразят взаимно с полово предавани болести по време на незащитен полов акт, усложнявайки хода на заболяването или да обменят щамове, устойчиви на лекарства.

Бременност

ХИВ няма ефект върху вътрематочното развитие на плода. Усложненията могат да бъдат причинени само от напреднали хронични заболявания, тютюнопушене и консумация на алкохол. Ако заразената жена не следва препоръките на лекаря и не предприеме никакви действия за защита на бебето от вируса, тогава рискът от инфекция е 30-40%, но превантивните мерки и приемането на необходимите лекарства могат да го намалят до минимум - 2%.

По време на бременност жена с ХИВ инфекция е регистрирана при двама акушер-гинеколози:

 • Женска консултация, където се извършва общо наблюдение - предписват се необходимите изследвания и изследвания;
 • Център за СПИН, те наблюдават вирусното натоварване и състоянието на имунната система, разработват тактики на лечение, избират лекарствата, необходими за антиретровирусна терапия. При последното посещение (35-37 седмици) на пациента се дава мнение от лекар и хемопрофилактика на ХИВ, които помагат да се намали вероятността от предаване на вируса по време на раждането. Те са придружени от подробни инструкции: за майката - интравенозно, а за бебето под формата на сироп.

Заразяването на дете с ХИВ-позитивна майка е възможно по три начина:

 • В процеса на вътрематочно развитие;
 • По време на раждането инфекцията най-често протича по този начин - това е основната опасност;
 • При кърмене.

Има редица фактори, които правят бебето ви по-вероятно да бъде заразено:

 • намален имунитет на бременна жена;
 • висока ХИВ активност при майката;
 • преждевременно изхвърляне на околоплодната течност;
 • маточно кървене;
 • бременност с близнаци;
 • кърмене;
 • употреба на наркотици по време на бременност.

Превенция на риска

Всяка жена, която знае за своя ХИВ-позитивен статус, задава въпроса: "Как да избегна заразяване на дете?"

На първо място, е необходимо да се следват всички съвети и препоръки на специалистите, да се вземат необходимите тестове своевременно и редовно да се идва в антенаталната клиника. Обикновено се препоръчва започване на лечение през третия месец от бременността, това ще намали риска от вътрематочна инфекция на плода. Специалистите предписват лекарства, които са напълно безвредни за бебето - не можете да откажете да ги приемате.

Специално внимание трябва да се обърне на следните точки.

 • Правилна диета и отхвърляне на всички лоши навици. Хлапето трябва да получава изцяло витамините и минералите, необходими за пълноценното развитие и напълняване - само така тялото му може да устои на вируса;
 • Превантивни действия, насочени към предотвратяване на преждевременно раждане. Имунитетът на дете, родено преждевременно, е намален, което увеличава вероятността от предаване на ХИВ;
 • Лечение на заболявания от хроничен характер;
 • Планиране за 37-38 седмици цезарово сечение. Лекарят, като взема предвид здравословното състояние на бъдещата майка, взема окончателното решение за възможността за операция. При липса на вирусна активност раждането е възможно по естествен път;
 • Откажете да кърмите бебето. Кърмата на майка с ХИВ инфекция съдържа вирус, така че е по-добре да изберете млечна формула за изкуствено хранене;
 • Хемопрофилактика, използвана от кърмачето за профилактика.

Спазването на тези насоки намалява вероятността от предаване на ХИВ инфекция на бебето, но все пак малък процент. Трябва да се подготвите за това. Основното е, че детето е планирано и обичано, а всичко останало ще служи само като стимул за борба с болестта и защита на неговите права и интереси.

Малките деца нямат свои собствени антитела - в тялото на трохите присъстват само антителата на майката. Следователно след раждането бебето също ще бъде ХИВ позитивно. Само след 1-1,5 години майчините антитела ще изчезнат от тялото на детето и тогава е възможно да се установи дали ХИВ инфекцията е предадена или не..

Заразяването може да се случи преди раждането, в процеса на вътрематочно развитие. Бъдещата майка трябва внимателно да следи здравето си и да укрепва имунната система. Добрият имунитет има благоприятен ефект върху плацентата, която предпазва плода от вируси в майчината кръв. Увреждане или възпаление на плацентата - пряка заплаха от инфекция на трохите.

В повечето случаи инфекцията възниква по време на раждане. Всъщност, когато бебето минава през родовия канал, има голяма вероятност за контакт с кръвта. Това е най-бързият и кратък път на заразяване. Ето защо, от втория триместър на бременността, майката трябва да приема антивирусни лекарства, това ще помогне за намаляване на рисковете.

Ако тестовете, които се правят преди раждането, показват висока HIV активност, тогава се извършва планирано цезарово сечение.

Рискове, които не трябва да се забравят

Съвременната медицина има много начини да сведе до минимум шансовете за инфекция при кърмаче, но рискът не може да бъде напълно елиминиран. Всяка жена мечтае да роди здраво бебе, така че дори на етапа на планиране трябва да анализирате ситуацията, претегляйки всички плюсове и минуси.Основната трудност е, че можете да разберете дали бебето е родено здраво или заразено само след 1-1,5 години.

Хората, планиращи бременност с ХИВ инфекция, трябва да знаят какво очаква мръвка, ако той няма късмет и попадне в тези злополучни 2%.

Коментарите на лекарите показват, че най-тежкият ход на заболяването се наблюдава при вътрематочна инфекция на плода. В повечето случаи тези деца умират преди 1 година. Само няколко от тях оцеляват до юношеството. Това е границата - медицинската практика не познава случаи на преход към зрял живот.

Когато свиете ХИВ по време на раждане или кърмене, симптомите на заболяването са по-лесни, тъй като по време на инфекцията имунната система вече се е формирала. Но все пак продължителността на живота не надвишава 20 години..

ХИВ инфекцията няма отрицателен ефект върху бременността, поради което не е противопоказание, но изисква балансиран и умишлен подход. Дори съвременната медицина не гарантира раждането на напълно здраво бебе, но шансовете се увеличават, ако се спазват всички препоръки. Разбира се, бременността на ХИВ-заразена майка е изпълнена с трудности, преживявания и рискове, но основната цел на тези действия е раждането на здраво бебе и си заслужава!

Бременност и ХИВ

ХИВ е вирус, който веднъж въведен в човешкото тяло, води до потискане на имунната функция. Състоянието на имунодефицит се изразява в неспособността на организма да се противопостави на най-често срещаните заболявания, които изчезват при здрав човек.

Има 4 стадия на заболяването:

 1. Етапът на инкубационния период - моментът от навлизането на вируса в кръвта до проявата на първичните признаци.
 2. Етапът на първичната проява на болестта - появата на типични признаци на патология.
 3. Вторични субклинични промени.
 4. Терминален (краен) етап.

Синдромът на придобита имунна недостатъчност се развива по-рядко от етап 3, по-често от етап 4 на патологичния процес и накратко се нарича СПИН.

СПИН е човешко състояние, при което на фона на инфекция на основната патология се присъединяват инфекции, бактериални и вирусни заболявания. Имунната система на здравия човек се справя с хванатите патогенни агенти, инактивирайки действията си. При ХИВ в стадия на СПИН имунната система не е в състояние да устои на инфекцията и се развиват сериозни последици.

За съжаление няма лечение за ХИВ, но е разработена поддържаща терапия, за да се предотврати появата на СПИН. Можете да живеете с ХИВ инфекция в продължение на десетилетия, но в последния терминален етап смъртта се наблюдава за по-малко от шест месеца.

Преди това патологията засягаше повече хора с асоциален начин на живот. В момента болестта е придобила мащаб и може да засегне всеки човек, независимо от неговия статус, пол и позиция. Дори бременни и новородени бебета са изложени на риск.

 1. Начини на предаване
 2. Диагностика на заболяването при бременни жени
 3. Могат ли анализите да са грешни и защо
 4. Особености на бременността с ХИВ инфекция
 5. Вътрематочно развитие на бебето
 6. Вероятността от инфекция на бебето
 7. Инфекция по време на раждане
 8. Вътрематочна инфекция
 9. ХИВ терапия по време на бременност
 10. Лекарства и техните характеристики при предписване
 11. Съпътстващо лечение
 12. Тактики за лечение на ХИВ:
 13. Възможно ли е с ХИВ-позитивен статус да се роди здраво бебе
 14. Видео: бременност и ХИВ

Начини на предаване

Вирусът е изключително нестабилен в околната среда и не може да съществува извън живия организъм, поради което пътищата на предаване са:

 • Сексуалният е основният път на заразяване. Източникът е болен човек, независимо от стадия на заболяването. Можете да се заразите с всякакъв вид сексуален контакт (орален, вагинален и особено анален). При орален контакт рискът се намалява само ако няма кървящи отворени рани по устната лигавица на един от партньорите. Вирусът се намира във вагиналните лигавици и спермата.
 • Вертикално - от заразена майка до новородено бебе. Възможна инфекция се наблюдава по време на преминаването на плода през родовия канал, както и по време на кърмене на болна майка.
 • Хематогенен - ​​попада в човешката кръв. Този път на предаване е често срещан сред хората, които инжектират наркотици. Използването на една спринцовка ще доведе до масивно замърсяване. Можете да вземете инфекция в лекарски кабинет, медицинска сестра или в салон за красота, където инструментите не са преминали през необходимите етапи на стерилизация. Също така медицинският персонал е обект на инфекция, ако не се спазват мерките за защита..
 • Трансплантация. ХИВ може да попадне в човешкото тяло чрез кръвопреливане или в случай на трансплантация на органи от инфектиран.

Чрез битови предмети, хигиенни артикули, съдове и целувки предаването на вируса е невъзможно дори в най-малката степен.

Диагностика на заболяването при бременни жени

Пациент, който е в „интересна“ позиция, може да не знае за наличието на имунодефицит в тялото си и да се сблъска с този проблем след получаване на тестове.

При регистрация в антенатална клиника се подават редица лабораторни изследвания, включително кръв за венерически патологии: ХИВ, хепатит и сифилис. В рамките на две седмици биологичната течност се изследва и наличието или отсъствието на патогенен агент се определя по метода ELISA. Няма други начини за диагностициране на заболяването. В специализираните центрове за СПИН има възможност срещу малка такса да се подложи на експресна диагностика на имунодефицит.

СПИН е опасно заболяване, както за самата бременна жена, така и за плода, който тя носи. Получените резултати се съобщават инкогнито на пациента, но ако жената е наясно с болестта, медицинският персонал трябва да бъде предупреден да изключи вътреболничната инфекция. По неизвестни причини пациентите могат да откажат известна диагноза от лекарите..

Могат ли анализите да са грешни и защо

В гестационния период, съгласно установената схема, кръв за венерически патологии се дарява три пъти:

 1. При регистрация с LCD;
 2. На 30 гестационна седмица;
 3. Преди раждането.

Формулярите за анализ трябва да съдържат адреса, диагнозата и пълното име.

Получените резултати могат да съдържат 2 възможни отговора:

 • Положителен;
 • Отрицателни.

И в двата случая може да има грешка. „Отрицателен“ резултат може да бъде получен по време на вземането на кръв по време на серонегативния прозорец. Това е състоянието на тялото, в което се намира вирусът, но не предизвиква имунен отговор. Периодът на прозореца продължава от 1 месец до половин година, така че кръвта се събира няколко пъти през гестационния период. Същото се отнася и за медицинските специалисти, които се подлагат на медицински преглед 2 пъти годишно..

"Положителният" резултат е неприятна новина, но не означава инфекция. За надеждна информация бременната жена, заедно с партньора си, подлежи на пълно диагностично проучване..

Фалшиво положителен резултат може да бъде идентифициран по няколко причини:

 1. Хронични заболявания на майката, по-специално чернодробни патологии;
 2. Разработване на антитела за защита срещу ДНК, чужда на тялото на майката;
 3. Безотговорен анализ. Например, ако се смесят кръвни проби.

С последващото предаване на анализа се получават по-надеждни резултати, но ако жената се съмнява, тогава е възможно да се правят тестове анонимно и да се уверите в диагнозата. Важно е и двамата партньори да бъдат обект на изследвания..

Особености на бременността с ХИВ инфекция

Идентифицираният човешки вирус няма отрицателен ефект върху тялото на детето, ако жената не пренебрегва препоръките и спазва установените за нея правила. Пациентът трябва да бъде регистриран при двама специалисти: гинеколог в антенатална клиника и венеролог в специализиран център за СПИН. Опасността за детето представлява вторични патологии, които са се присъединили в резултат на намален имунитет. Вредните навици на болния също се отразяват отрицателно: тютюнопушенето, употребата на наркотични или токсични лекарства.

Вътрематочно развитие на бебето

Откриването на патология в тялото на майката не е причина за прекъсване на бременността, тъй като плацентата не допуска груби патогенни агенти в тялото на бебето. Бебето се развива без никакви патологии, но само ако бременната жена следи здравето си и спазва всички изисквания.

Асоциалният начин на живот на фона на ХИВ инфекцията става причина за нарушения в органогенезата. Детето изостава в развитието си, развива хипоксия и хромозомни аномалии. Не е необичайно и спонтанен аборт, независимо от гестационната възраст. Без подходяща антиретровирусна терапия шансът за раждане на здраво бебе е значително намален.

Вероятността от инфекция на бебето

Рискът от инфекция при дете се увеличава с отказ от поддържаща терапия. Дете може да се зарази в няколко случая:

 • По време на пренаталния период на развитие;
 • По време на преминаване през родовия канал;
 • Ако кърмите ХИВ позитивна майка или друга родилка.

Инфекция по време на раждане

По време на естественото раждане частиците от патогенния агент влизат в отслабеното и крехко тяло на бебето. Колкото по-рано се роди бебето, толкова по-голям е рискът от инфекция. По време на периода на раждане, от 2 до 40% от случаите, децата "хващат" вируса от майката, в зависимост от терапията.

Вътрематочна инфекция

То представлява не повече от 7% от случаите. Родените деца са изключително слаби, по време на престоя си в утробата вирусът е проникнал в жизненоважните органи и се е заселил там. Прогнозата в тази ситуация е неблагоприятна. Ако патологията се е развила в утробата, тогава майката или не е била регистрирана, или е отказала лечение. Смъртоносният изход за имунодефицитен вирус в следродилния период е 80%.

ХИВ терапия по време на бременност

Лечението на позитивни пациенти трябва да започне възможно най-рано. Счита се, че навременната терапия е започнала в рамките на 12 седмици. Именно този период е важен за развитието на бебето. При избора на лекарства се вземат предвид стадият на патологията, възрастта на майката и наличието на съпътстващи заболявания.

Лекарства и техните характеристики при предписване

Основното лечение е високоактивната антиретровирусна терапия. За постигане на най-добър ефект се провежда терапия с няколко лекарства или се дава предпочитание на комбинираните лекарства.

Най-често използваните лекарства:

 • Ретровир;
 • Epivir;
 • Зидолам;
 • Зиаген.

Таблетната форма се използва при лечението на възрастно население, на децата се дава предпочитание за суспензии, съдържащи същите компоненти.

Бременните жени приемат лекарства през устата 5 пъти на ден. В началото на трудовата дейност агентът се прилага интравенозно на всеки 2 часа, а в края на раждането се провежда масивна терапия с нуклеозидни инхибитори 2 пъти на ден. Раждането се извършва с помощта на ACS, по-рядко по естествен път.

Новороденото бебе се тества след 72 часа от раждането, направеният по-рано тест има следи от майчина кръв и дава фалшиво положителен резултат. Антиретровирусна терапия се прилага веднага след раждането, за да се предотврати инфекция.

Съпътстващо лечение

По време на гестационния период отслабеният организъм трудно понася дори леко заболяване. Така че лека настинка може да доведе до бронхит или пневмония. Съпътстващата терапия е предназначена за премахване на неимунодефицитна инфекция.

При микробни патологии лечението се извършва с антибиотици, хроничните заболявания се лекуват с комплекс от лекарства, както и витамини.

Тактики за лечение на ХИВ:

 1. Антивирусна терапия;
 2. Имуностимулираща терапия;
 3. Лечение на свързани патологии.

Възможно ли е с ХИВ-позитивен статус да се роди здраво бебе

Можете да родите здраво бебе. Необходимо е да се спазват всички медицински назначения, да бъдете внимателно прегледани и да се подложите на контролно ултразвуково сканиране, за да определите състоянието на бебето. Ако положителният статус се „носи“ през втората половина, тогава трябва да се вземат всички мерки за лична защита:

 • Използвайте презерватив по време на полов акт;
 • Не използвайте обща кърпа и хигиенни продукти (четки за зъби, бръсначи за бръснене и сапун).

Няма гаранция, че детето ще се роди напълно здраво от заразена майка, защото рискът винаги остава.