В съвременния свят почти всяка жена се стреми да планира бременност в удобно време за това събитие. Използването на орални контрацептиви с право се счита за прост и надежден метод за контрацепция. И все пак много жени се измъчват от въпроса: възможно ли е да забременеете, докато приемате противозачатъчни хапчета?

 1. Възможни причини за бременност
 2. Симптоми на бременността, докато приемате контрол на раждаемостта

За да отговорите на този въпрос, трябва да разберете как точно действат контрацептивите..

Има два основни типа орални контрацептиви:

Комбинирани орални контрацептиви (КОК)

Тези лекарства са комбинация от два хормона (естрогени и гестагени) и се различават само в дозировката си. КОК влияят върху дейността на яйчниците чрез потискане на овулацията. Съответно яйцеклетката не узрява и бременността не настъпва..

Снимка: Jess Plus - популярен COC

Комбинираните контрацептиви включват:

 • Линдинет,
 • Логест,
 • Жанин,
 • Регулон,
 • Даян-35,
 • Ярина,
 • Джес и др.;

Мини пиеше

Те съдържат само един хормон - прогестаген. Такива лекарства не са в състояние да инхибират активността на яйчниците и да повлияят на узряването на яйцеклетката.

Мини-хапчетата действат по различен начин: под действието на прогестагена цервикалната слуз се уплътнява толкова много, че не позволява на сперматозоидите да навлязат в маточната кухина. По този начин се предотвратява началото на бременността.

 • Чаросета,
 • Микронор,
 • Норколут,
 • Есклутон,
 • Лактинет и др..

Съгласно инструкциите за употреба, всички орални контрацептиви трябва да се приемат в първия ден от менструалния цикъл (първия ден на кървене) и всяко следващо хапче трябва да се приема по едно и също време на деня..

Възможни причини за бременност

Помислете за основните причини за бременност при прием на контрацептиви:

 • Хапчето е пропуснато. Ако една жена е забравила да вземе друго хапче навреме, е необходимо да го вземе веднага щом се запомни, но не повече от 10-12 часа. Ако интервалът от 12 часа е превишен, е необходимо да се използват допълнителни контрацептиви (презервативи, супозитории, капачки) за още 1,5-2 седмици;
 • Първото хапче не е взето на първия ден от менструацията. Ако една жена по някаква причина не започне да приема лекарството през първия ден от менструалния цикъл, но по-късно вероятността от бременност остава още 1,5-2 седмици, следователно трябва да се използват допълнителни методи за контрацепция;
 • Диария или повръщане. Ако след приема на хапчето в рамките на 4 часа, жената има повръщане или диария (диария), тогава има голяма вероятност компонентите на хапчето да не са имали време да се абсорбират в кръвта. Необходимо е да вземете ново хапче, тъй като контрацептивният ефект може да бъде намален;
 • Пия алкохол. Както знаете, естрогените и прогестагените се разлагат в черния дроб. Когато се консумира алкохол, особено в големи дози, черният дроб е принуден да работи в повишен режим, за да се отстранят продуктите от разлагането на алкохола и токсините. В резултат на това компонентите на противозачатъчните хапчета също се разграждат и елиминират по-бързо от обикновено. По този начин концентрацията на хормони в тялото намалява, вероятността от бременност се увеличава. След прием на алкохол трябва да използвате допълнителни методи за контрацепция в продължение на 10-14 дни.

Симптоми на бременността, докато приемате контрол на раждаемостта

Първите признаци на бременност, докато приемате противозачатъчни хапчета, може да се окажат фалшиви или, напротив, да останат незабелязани:

 • Няма кървене при отнемане. Кървенето може да не започне навреме, както по време на бременност, така и по време на периода на адаптация към приеманото лекарство (обикновено този период е 3-6 месеца);
 • Гадене, повръщане. Също така може да възникне както поради появата на токсикоза, така и да се каже, че този вид хапчета не е подходящ за жена и трябва да се консултирате с гинеколог, за да предпише друго лекарство;
 • Рисуващи болки в долната част на корема. Те също могат да говорят за бременност и хормонални промени в тялото или възпалителни процеси в малкия таз. Ако дърпащите болки са локализирани по-близо до дясната или лявата страна, може да се подозира както извънматочна бременност, така и възпаление на придатъците.

И така, как можете да разберете дали сте бременна, докато приемате противозачатъчни хапчета, дори ако очевидните симптоми на бременност може да са фалшиви? Ще покаже ли тестът бременност, ако приемате противозачатъчни хапчета??

Тестът за бременност реагира само на хормона hCG, който се произвежда само ако има бременност. От момента на зачеването нивото на хормона на hCG започва да се повишава на всеки 2 дни. По времето на очаквания ден от началото на менструацията нивото на hCG обикновено достига ниво, достатъчно високо, за да бъде определено чрез тест за бременност.

Тестовете за бременност ще помогнат, ако не е възможно да дарите кръв за анализ на hCG

Ако тестът покаже отрицателен резултат и кървенето не започне по този начин, повторете проверката през ден, може би през това време или ще започне менструация, или нивото на хормона на hCG ще се увеличи до стойност, доловима от теста. Ако в рамките на 7 дни кървенето не е започнало и тестът за бременност все още е отрицателен, не се колебайте да започнете да приемате следващата опаковка с контрацептив.

Има ситуации, когато в нарушение на правилата за приемане на орални контрацептиви все още е настъпила овулация, но по-късно от предписания 14-ти ден от цикъла и бременността е започнала. След това, по време на 7-дневната почивка, тестът може да не открие бременност, дори и да е налице. И се оказва, че жената ще започне да приема нова опаковка от лекарството, тъй като вече е бременна. В този случай е необходимо да спрете приема на хормонални контрацептиви веднага след като стана известно за бременността..

Дори ако две ивици, които се появиха внезапно за вас, са голяма изненада и са свързани с материални и евентуално психологически проблеми, не отсичайте от рамото. Претеглете всички плюсове и минуси, изслушайте себе си и може би ще намерите сили в себе си, за да дадете шанс на това бебе.

Признаци на бременност, докато приемате противозачатъчни хапчета

Защо не е ясно веднага, че жената е бременна?

Всяко момиче избира свой собствен метод за контрацепция, който счита за най-надежден. Но всеки от тях не е без недостатъците си. На женските форуми можете да прочетете много интересни истории, когато двойките избягват сношение в дните на овулация, спазват всички правила за прием по схемата, но получават признаци на бременност, когато приемат противозачатъчните хапчета Джес или Джанин. Защо се случи? Кой е виновен?

Гинеколозите отбелязват, че са били лекувани с бременност с всички методи за защита, но всеки случай е имал своя история, по някаква причина или друго лекарство не е дало резултат. Повечето момичета са сигурни, че с помощта на всякакви хапчета е най-надеждно да се предпазят и те пият всичко. Оттук и проблемите.

Без да се задълбочават в механизма на действие на таблетките, те блокират действието на другите с някои хормонални лекарства. В резултат на това спермата достига целта си, а момичето има разочарование и първите признаци на бременност при прием на контрацептиви. Но те не обръщат внимание на новите симптоми, приписвайки ги на колебания в хормоналния фон.

Важно: Статистиката потвърждава, че ОК (орални контрацептиви) са 100% надеждни, при едно условие - планиран прием.

Никой няма да гарантира за надеждността на този метод на контрацепция, ако тялото все още не се е адаптирало (първата опаковка хапчета) и в определени дни жената е забравила да ги приема и този път съвпада с овулацията. Само във филмите можете да мислите за насладите от секса, забравяйки за предпазните мерки. В реалния живот бременността настъпва по време на прием на противозачатъчни хапчета и трябва да се обърне внимание и на новите симптоми. Но жените се държат нехайно, разчитайки изцяло на „магически хапчета“.

Освен това женското тяло е много сложно, периодът на „свикване“ с оралните контрацептиви е различен за всички. Има случаи, когато е имало необяснимо гадене, метеоризъм, лошо храносмилане и други нетипични усещания. След тази адаптация е лесно да пропуснете първите признаци на бременност, когато приемате контрацепция. Особено трудно е да разберете какво не е наред с вас, когато цикличността се колебае и забавянето е често явление..

В такива случаи трябва да имате под ръка система за тестване на аптеки, но те могат да дадат неправилен резултат в ранните етапи:

 • фалшиво положителни;
 • фалшиво отрицателен.
Причината - хормоналният фон е модифициран. Въпреки че тестовият реактив е предназначен да разпознае хормона на бременността или hCG, при ниска концентрация тестът е погрешен и дава фантомни ленти. Само след посещение на гинекологичния кабинет и отговор на лабораторния кръвен тест за hCG ще има по-точен отговор.

Какво да не правите, докато приемате орални контрацептиви?

Оралните контрацептиви съдържат синтетични молекули, подобни на женските хормони, така че те действат подобно на това, което се случва в тялото. Хормоналните контрацептиви са предназначени да блокират функцията на доминиращия фоликул, за да предотвратят образуването на яйцеклетка по време на овулация.

Всеки знае, че естрогенът и прогестеронът се редуват и лекарствата на тяхна основа влияят върху общата концентрация на хормони в организма. Могат ли контрацептиви да се пият неконтролируемо, без консултация с лекар? Гинеколозите казват, че е възможно, ако се консултирате с фармацевт, но обхватът на фармацевтичния пазар е голям. Но дистрибуторът в аптеката не може да вземе предвид онези характеристики на организма, които са посочени в медицинската карта..

Тогава е безполезно да търсите отговорните за вашата бременност, докато приемате противозачатъчни, като говорите за симптомите във форумите. Само лекуващият лекар е в състояние да избере най-добрия вариант:

 • с максимален контрацептивен резултат;
 • с обща корекция на хормоналния фон;
 • няма странични ефекти.
С грешен избор не само не е изключена бременността, но и можете да навредите на собственото си тяло. Понякога жените се оплакват, че теглото се увеличава поради подуване на тъканите, има обилни периоди и склонност към разширени образувания. Спешно трябва да се откаже от използваното лекарство, ако това се наблюдава, като се свържете с лекарите за ново назначение.

Моля, обърнете внимание, че не се препоръчва:

 • хормоналните хапчета трябва да бъдат отменени в средата на цикъла, за да не провокират общ дисбаланс;
 • внезапно преминете към друго лекарство без пауза;
 • приемайте противозачатъчни хапчета в продължение на много години без прекъсване;
 • не обръщайте внимание на пропуснатите дни без хапчета;
 • продължете неконтролиран сексуален живот, като използвате контрацептиви, които случайно са попаднали под ръка;
 • правете големи почивки, като правите добре.
Според статистиката, докато приемате орална контрацепция, вероятността от бременност не е по-висока от 2-3%. Признаците на бременност, докато приемате противозачатъчни хапчета, са подобни на често срещаните симптоми..

Внимание: Контрацептивният ефект се наблюдава от първите дни на използване на циклично лекарство. Забавянето с началото на приема на ОК за 3-5 дни, считано от началото на менструацията, е приемливо. По-добре е обаче да се дублира 1-ви цикъл с други бариери в дните на овулация. Безполезно е да започнете да пиете хапчета в края на менструацията си - хормоналният фон вече е формиран. Но има опаковки от 21 и 28 таблетки, инструкциите описват подробно как и кога да ги пиете, от кой ден да започнете.

Прием на хапчета, когато можете да забременеете?

 1. Грешен избор на лекарство. Въпреки че имат приблизително същото ниво на активен хормон, има мини-хапчета, които действат локално. Те увеличават обема на цервикалната слуз, предотвратявайки спермата да достигне до „местоназначението“.
 2. Честите пропуски в графика водят до факта, че нормалният хормонален фон се възстановява.
 3. Нарушаването на графика на хапчетата е основната причина, поради която има признаци на бременност при прием на противозачатъчни хапчета Dimia, Regulon или Lindinet.
 4. При заболявания на стомашно-чревния тракт, придружени от диария и повръщане, активното вещество на контрацептива няма време да се абсорбира в кръвта. Ефективността на хапчетата ще бъде ниска или изобщо не е ефективна.
 5. Използването на лекарства, антибиотици и алкохол, които блокират действието на синтетичните хормони. Взаимодействието с други лекарства и ефектът на органичните съединения върху активния компонент на таблетките е написано в инструкциите, но рядко се проучва докрай. Силен чай и кафе, някои билки и чайове за отслабване също имат подобен ефект..

Съвет: Ако не беше възможно да вземете друго хапче навреме, изпийте го по-късно и след това вземете други хапчета строго според графика. По-добре е да ги пиете сутрин, носете хапчета със себе си в чантата си, в таен джоб, така че при спешни случаи да са винаги с вас.

При спазване на всички препоръки вероятността за забременяване е практически нулева. Статистиката на "полетите" на ниво от 3% във всеки отделен случай има свои причини.

Психологически и медицински аспект на ефекта на таблетките върху плода

Има мит, че ако сте се предпазили с лекарства и е настъпила бременност, докато приемате противозачатъчни хапчета, ще има признаци на патологии в плода. Според гинеколозите обаче, ако зачеването вече е настъпило, това не влияе върху развитието на ембриона. Но няма смисъл да пиете противозачатъчни хапчета, а само прекалено люлее хормоналния фон.

Съвет: Ако има подозрение, че е настъпило оплождане, трябва да се подложите на аптечно тестване и вече в кабинета на гинеколога да обсъдите дали „двулентовият приятел на момичетата“ е прав.

Всеки лекар ще обясни, че ако една жена е взела контрацептиви, тогава не е необходимо да правите аборт от страх, че детето ще бъде дефектно. Това са фалшиви страхове, приемането на мултивитамини с фолиева киселина ще намали риска от патологии до минимум, освен ако не са генетично определени.

Полезно е да си припомните признаците на бременност, когато приемате противозачатъчни хапчета:

 • забавяне и отсъствие на менструация;
 • леко уголемяване на гърдите, сутиенът става малък;
 • потъмняване на ореолите;
 • умора, сънливост и апатия;
 • повишена чувствителност на зърната, болка при контакт;
 • проблеми с храносмилането, гадене сутрин, понякога повръщане;
 • желание да се използва тоалетната през нощта, възможни са проблеми със запек;
 • вкусовите предпочитания се променят, появяват се странни „гурме” желания;
 • има повишена базална температура;
 • повишено влагалищно отделяне;
 • промени в апетита;
 • обриви по кожата, повишена пигментация;
 • познатите миризми дразнят;
 • сексуалното желание се увеличава значително;
 • странен послевкус след ядене или метален вкус на гладно.

Важно: Акнето, мазната коса и склонността към напълняване са често срещани признаци на бременност, когато приемате противозачатъчни хапчета. Въпреки това, човек може да прецени новата ситуация само ако има сбор от симптоми и необичайни усещания..

Някои момичета са затворени от заблуда. Те вярват, че ако продължите да приемате противозачатъчните им хапчета, можете да провокирате спонтанен аборт. Въпреки това, освен хормонален дисбаланс, не очаквайте никакви резултати, ако яйцеклетката е успяла да имплантира в маточната стена. А при здраво момиче дори Постинор не винаги създава условия за спонтанен аборт..

Дори да има кървене, не е факт, че матката се е изчистила, често гинекологът трябва да я остъргва допълнително, за да избегне некротични процеси в утробата. За да изясните дали сте бременна или не, можете само в лекарския кабинет след кръвен тест за hCG.

Бременност, докато приемате контрол на раждаемостта

На пръв поглед изразът „бременност по време на контрол на раждаемостта“ звучи някак нелепо. В крайна сметка противозачатъчните хапчета са точно за това и се приемат, за да не забременее една жена. Всеки знае, че оралните контрацептиви ви позволяват да планирате бременността си и да не се страхувате от незащитен секс, тъй като активността на яйчниците се потиска и овулацията спира за определен период. Но, както се оказва, това се случва и когато жена, която дълго време приема противозачатъчни хормонални хапчета, след забавяне на менструацията, хуква в аптеката, а на следващата сутрин изглежда с ужас на две ленти. Първата мисъл в такива случаи: как може да ми се случи това? И малко по-късно възникват редица други мисли, сред които първото място се заема от въпроса как приемът на противозачатъчни хапчета може да повлияе на малкото същество, което сега се формира, расте и развива под сърцето на жената.

Малко за действието на контрацептивните орални контрацептиви

Контрацептивите, които съдържат хормона естроген, повишават концентрацията му в организма, поради което блокират образуването на доминиращ фоликул в яйчника. С прости думи, фоликулът не се развива, яйцеклетката не узрява и не излиза, тоест овулацията не настъпва.

Съществуват противозачатъчни хапчета с различен механизъм на действие. Те не спират овулацията на 100%, но силно уплътняват цервикалната слуз. В резултат консистенцията на слуз става такава, че не позволява на сперматозоидите да влязат от влагалището в маточната кухина..

Някои лекарства спомагат за намаляване на двигателната активност на сперматозоидите след попадането им във фалопиевите тръби.

Оралните контрацептиви се приемат веднъж дневно в строго определено време. Приемът започва от първия ден на менструалния цикъл, т.е. веднага с началото на следващата менструация (на първия ден от кървенето).

Причини за бременност при вземане на контрол на раждаемостта

Инструкциите за орални контрацептиви винаги показват, че степента на тяхната ефективност е 99%. И така, какво може да се случи, че една жена влезе в този 1% и забременее?

Има няколко възможни причини, които трябва да знаете и да направите всичко възможно, за да избегнете риска от непланирана бременност..

Така че, бременност по време на прием на орални контрацептиви може да настъпи, ако:

Бременност, докато приемате контрол на раждаемостта и как това заплашва детето

Противозачатъчните хапчета (орални контрацептиви или OC) са един от най-популярните методи за контрацепция сред жените в детеродна възраст. Това е така, защото те са 99% ефективни при идеална употреба и 91% ефективни при 1, което е по-ефективно от презервативите. Независимо от това, понякога има случаи на бременност, докато ги приемате, което обикновено се случва поради пропуснати хапчета или влиянието на други лекарства, например някои антибиотици. За щастие повечето проучвания показват, че това не трябва да навреди на нероденото бебе или да повлияе на резултата от бременността..

Бременност с контрацепция

възможно ли е?

Често срещан въпрос сред жените в детеродна възраст е: "Мога ли да забременея, ако използвам контрацептиви?" Отговорът е ДА. В допълнение към методите за стерилизация, т.е. вазектомия при мъжете и лигиране на фалопиевите тръби при жените, всички други методи не могат да бъдат гарантирани на 100%. Ефективността на оралните контрацептиви е около 99%, когато се използва според указанията. Това означава, че не можете да пропуснете приема на хапчета или да ги приемате с други лекарства, които намаляват ефективността. Но на практика идеалното използване е малко вероятно, така че всъщност те защитават с 91%.

Какво влияе върху ефективността на оралните контрацептиви?

Пероралните контрацептиви могат да бъдат неефективни, ако се използват неправилно. Ето няколко причини:

 • Пропускане на хапчето. Пропускането на една таблетка (особено комбинацията) вероятно няма да освободи яйцето ви. Основното нещо е да го вземете веднага щом си спомните. Но ако е изминал повече от един ден, тогава вероятността се увеличава, особено в зависимост от вида на хапчетата. Научете повече за това как да действате в този случай и колко таблетки да вземете в тази статия..
 • Прием на хапчета по различно време. 24 часа след като сте приели последното хапче, ефектът му започва да отслабва. Това се дължи на факта, че OC съдържат минимални дози активни вещества, което е важно за предотвратяване на странични ефекти. Дори ако сте приели мини напитката 3 часа или 12 часа по-късно (в зависимост от лекарството) от предния ден, може да овулирате.
 • Ефект на взаимодействие. Има някои лекарства, които правят противозачатъчните хапчета по-малко ефективни. Това са някои антибиотици, лекарства за ХИВ и жълт кантарион. Ако трябва да вземете някое от тези лекарства, кажете на Вашия лекар, че приемате добре и използвайте различен метод на контрацепция, докато приемате тези лекарства.
 • Повръщане или диария. Повръщането през първите 2 часа след приема на хапчето може да попречи на усвояването му от храносмилателната система. 2 Следователно ще трябва да дозирате възможно най-скоро. Подобен ефект може да възникне в резултат на диария..
 • Противозачатъчни хапчета генерици. Генеричните лекарства са лекарства със същите вещества в състава, но под различно наименование без марка или без патент, което ги прави по-евтини. Можете да спестите пари за генерични лекарства, но може да не получите достатъчно хормони за потискане на овулацията. В повечето случаи тези лекарства действат добре, но понякога те могат да бъдат по-малко ефективни..

Признаци на бременност по време на прием на орални контрацептиви

Те са трудни за идентифициране, тъй като много от страничните ефекти на контрацепцията са подобни на признаците на бременност. Единственият сигурен начин да разберете дали сте бременна или не е да направите тест за бременност. Жените, които използват орални контрацептиви, понякога нямат менструация. В допълнение, хормоните понякога се чувстват зле, може да се появи леко отделяне, мазане в средата на цикъла. Като се има предвид това, няма начин да се разбере дали това е страничен ефект от контрацепцията или зачеването. Противозачатъчните хапчета също могат да причинят чувствителност на гърдите, повишено обоняние и промени в настроението. Ако приемате ОК и подозирате бременност, посетете Вашия лекар или направете тест за бременност у дома, за да избегнете усложнения.

Какво да правите, ако забременеете, докато приемате ОК?

Изследванията показват, че приемането на орални контрацептиви в началото на бременността не вреди на плода. Това е добра новина. Вярно е, че въпреки това някои изследвания показват, че са възможни преждевременно раждане, ниско тегло при раждане или вродени проблеми с пикочните пътища, но всичко това е много рядко. 3

По принцип повечето контрацептиви (OCs и IUDs) намаляват вероятността от извънматочна бременност (когато оплодената яйцеклетка не е вградена в матката). Но ако по време на тяхната употреба е настъпила бременност, тогава рисковете от тази патология са по-високи от тези, които не са използвали тези средства. 4 Извънматочната бременност е сериозно и животозастрашаващо усложнение и изисква незабавна медицинска помощ..

Най-доброто нещо, което трябва да направите, ако подозирате бременност, е домашен тест за бременност. Ако получите положителен резултат, незабавно спрете приема на противозачатъчните хапчета. В случай на отрицателен резултат, консултирайте се с лекар за съвет. Може да искате да спрете да приемате хапчетата така или иначе, тогава трябва да се използва друга форма на контрацепция, като презерватив, докато получите потвърждение от Вашия лекар..

Опитът на други жени

Взето от англоезичен сайт:

„Три месеца по-късно забременях с хапчета. Приемах ги всеки ден, без да пропускам доза. Не разбирам какво се случи. Не пиех други лекарства и пиех хапчетата по едно и също време всеки ден. Единственото, за което се сещам, е, че понякога обичам да пия малко бира. (Алкохолът не влияе върху ефективността на контрацептивите, това е възможно само в случай на повръщане - бел. Ред.) Във всеки случай имам син и той е просто благословия за нас ".

„Забременях, докато приемах орални контрацептиви и получих извънматочна бременност. По това време тя се подлагаше на антибиотична терапия за лечение на синузит и съм сигурен, че това беше причината. Сега ще бъда по-внимателен, ако трябва да пия други лекарства. ".

„Забременях, докато пиех хапчетата. И това е след 20 години използване на орални контрацептиви! Да, няколко дни пропусках хапчета, докато бяхме на почивка. И все пак беше изненадващо, защото ако сте на хапчета дълго време, по принцип не можете да овулирате веднага. Предполагам, че го направих! Детето ни е прекрасно и сме много щастливи, че станахме родители ".

Бременност, докато приемате противозачатъчни хапчета

За съжаление понякога настъпва бременност, докато се приемат противозачатъчни, макар и не много често. Първо трябва да разберете защо е възможна бременност, ако жената приема противозачатъчни лекарства? Какви фактори водят до факта, че неподозиращата с изненада установява, че е бременна?

Ако проблемът съществува, не можете да го отстраните - трябва да се реши. Освен това си струва да поговорим и за това какво трябва да направи жената в подобна ситуация? Необходимо ли е да се прекъсне бременността или бебето има шанс да се роди здраво? Но нека поговорим за всичко по ред. И нека започнем разговора точно с това как понякога жената се оказва, че забременява, докато приема противозачатъчни хапчета.

Ако тестото има две ленти

Много жени купуват заветната кутия с противозачатъчни хапчета, задават ежедневно „напомняне“ по телефона и с чиста съвест забравят за такъв проблем като защита. Въпреки това, в някои случаи само използването на контрацепция е просто - просто недостатъчно. В какви случаи и ще бъдат обсъдени допълнително.

Днес противозачатъчните хапчета се считат за едни от най-ефективните контрацептиви. Тези данни се потвърждават и от медицинската статистика - там се казва, че от 100 жени, които пият противозачатъчни, нито една не забременява..

На практика обаче картината е съвсем различна - около всяка двадесета жена, използваща хормонални контрацептиви, чува шокиращата новина от своя гинеколог, че е бременна. Но какво да кажем за медицинската статистика? В крайна сметка според нея вероятността от бременност е нищожна.

Всъщност такава неочаквана бременност не се причинява от лоши противозачатъчни хапчета, а от фактори, които значително отслабват или дори намаляват ефективността им. Няма толкова много такива причини, така че си струва да ги запомните всички - това ще ви помогне да не влезете в бъркотия..

Причини за бременност, докато приемате противозачатъчни хапчета

Една от най-честите причини е нарушение на времето на противозачатъчните хапчета. На практика повечето противозачатъчни хапчета изискват не повече от седем дни между края на един курс и началото на втория курс. Дори един ден отсъствие е много критичен и значително увеличава риска от непланирана бременност. В такъв случай яйчниците на жената започват да функционират както обикновено, което означава, че те ще започнат да произвеждат пълноценни яйцеклетки, готови за оплождане..

Това може да се случи, ако една жена пропусне последното хапче от опаковката, а вие вземете първото хапче от новата опаковка в същия ден, както винаги. Така почивката се увеличава точно с един ден, което в този случай е критичен период от време.

Приблизително същото се случва, ако след седемдневна почивка жената забрави да вземе хапче в първия ден от началото на нов курс. Или в случай, че една жена забрави да вземе хапче в един от обичайните дни на курса - всичко това е много опасно с настъпването на непланирана бременност.

За да се намали рискът от това намаляване на ефективността на противозачатъчните хапчета, лекарите препоръчват следното. Ако една жена е забравила да вземе последното хапче от курса, не чакайте, а веднага започнете да приемате следващата опаковка. И в случай, че хапче е пропуснато в средата на курса, следващото хапче трябва да се вземе възможно най-скоро.

Освен това, не забравяйте да обърнете внимание колко време е минало между приема на хапчетата - в случай че този интервал е по-малък от дванадесет часа, ефективността на противозачатъчните хапчета изобщо не намалява. Но в случай, че изтече повече време, рискът от непланирана бременност е много голям. Ето защо през следващите седем дни не забравяйте да използвате допълнителни методи за защита срещу нежелана бременност - например презервативи.

Друга ситуация, при която жената трябва да бъде особено внимателна, е всяко заболяване, придружено от повръщане или диария. За да навлезе необходимата доза хормон в тялото, е необходимо да са минали поне три часа след приема на хапчето. Ето защо, в случай, че започнете да повръщате или диария, бъдете подготвени за факта, че ефективността на противозачатъчните хапчета значително ще намалее..

Често в такава ситуация жените предпочитат да пият друго хапче. Лекарите обаче не препоръчват горещо да се прави това. Има много голям риск жената да има предозиране на хормони. Следователно, единственият разумен изход, който ще помогне за намаляване на риска от непланирана бременност, е използването на други контрацептиви до края на менструалния цикъл - свещи, кремове, презервативи..

В някои случаи възниква непланирана бременност по време на прием на орални контрацептиви поради факта, че в този момент жената приема определени фармакологични лекарства, които са склонни да отслабят ефекта на контрацептивните хапчета. Ето защо, в случай че жената се разболее от нещо, независимо дали става въпрос за остра инфекция на дихателните пътища или възпалено гърло, и лекарят ще предпише каквито и да било лекарства, не забравяйте да го предупредите за това..

Не забравяйте обаче да внимавате. Този ефект на лекарствата, който намалява ефективността на контрацептивните лекарства, може да продължи цял месец, след като спрете да приемате лекарства. По правило различни групи антибактериални лекарства, противогъбични и антиконвулсанти имат подобен ефект..

Вашият лекар най-вероятно ще Ви каже как определено лекарство ще повлияе на ефективността на контрацепцията. За съжаление обаче лекарите често не смятат за необходимо или просто забравят за това. Следователно жената трябва да играе на сигурно място и поне в рамките на месец след края на лечението ще се погрижи за допълнителен метод за защита - презервативи, супозитории.

Също така, ефективността на противозачатъчните хапчета може да бъде повлияна отрицателно от различни билкови инфузии и чайове, включително чайовете за отслабване, така обичани от всички. Следователно, в случай че жената е защитена с орални контрацептиви, тя трябва да откаже да приема билки. Или по това време тя трябва да се откаже от този метод на защита. Ето защо е толкова опасно да се самолекувате и да приемате каквито и да е лекарства без лекарско предписание..

Забавена менструация по време на прием на орални контрацептиви

Друг проблем, с който се сблъскват периодично жените, които използват орални контрацептиви, е забавянето на менструацията, когато приемат противозачатъчните хапчета. Разбира се, първото нещо, което идва на ум на жената е, че е забременяла. Това обаче далеч не винаги е така, защото противозачатъчните хапчета съдържат хормони, макар и в минимални дози..

И ефектът на тези хормони върху женското тяло, по един или друг начин, но влияе върху работата на репродуктивната система. И затова случаите, когато жената има закъснение, не са толкова редки. Често менструацията започва едва на третия или дори на четвъртия ден, почивка между курсовете на прием на хапчета.

Ето защо, в случай, че не сте пропуснали противозачатъчни хапчета, не сте приемали други фармакологични лекарства и се чувствате добре - не се паникьосвайте твърде много - продължете да приемате противозачатъчните хапчета, сякаш периодът ви е започнал навреме, както винаги.

Има обаче няколко различни ситуации, в които жената трябва да бъде нащрек и да се увери, че не е бременна. По принцип всички тези случаи вече са описани подробно по-горе, но не пречи да се споменат още веднъж:

 • Жената е имала незащитен полов акт около седмица и половина преди да започне да приема противозачатъчни хапчета.

Жената пропусна да вземе едно или повече противозачатъчни хапчета.

 • Жената била болна и приемала някои фармакологични лекарства.
 • В този случай жената трябва да спре да приема противозачатъчни, докато не е сигурна, че не е бременна..

  Бременност след прием на контрол на раждаемостта

  И накрая, последният проблем, който много притеснява жените, е бременността след прием на противозачатъчни хапчета. По правило много млади жени, които планират да станат майки в бъдеще, използват противозачатъчни хапчета. Ето защо за тях въпросът как приемът на тези хапчета ще повлияе на възможността за настъпване и успешен ход на бременността.

  Като правило не възникват проблеми, дори ако бременността е настъпила по време на прием на контрацептиви. Хиляди бебета, родени в резултат на такава бременност, са живи доказателства, че тези малки дози от хормона, които са част от оралните контрацептиви, не причиняват вреда на бебето..

  Ако една жена умишлено е отказала да приема лекарства, за да забременее, тя трябва да знае, че продължителността на бременността за всяка жена е изключително индивидуална - от няколко месеца до няколко години. Това обаче е вярно дори ако жената изобщо не е приемала контрацепция..

  Лекарите имат такова понятие като "рикошетен ефект", наричан още "бременност при отмяна". Същността на този ефект е изключително проста - след премахването на контрацептивното лекарство женският хормонален фон се променя леко и вероятността от забременяване се увеличава значително. Има дори подобен метод за лечение на безплодие - на жената се предписват противозачатъчни хапчета и след известно време те се отменят. И толкова много жени бързо забременяват.

  Понякога обаче има и обратна реакция - в случай, че жената в продължение на много години приема контрацептиви, в тялото й се развива определен процес на свикване с постоянния прием на определени дози хормони. По правило такъв критичен период е времева линия от три години - след това е възможно известно потискане на репродуктивната функция на жената..

  Ето защо гинеколозите настоятелно препоръчват на жените, които пият противозачатъчни, да правят едномесечна почивка на всеки три месеца. В този случай рискът от пристрастяващ ефект е почти нулев. За съжаление обаче най-често самите жени предписват контрацептивни лекарства, така че най-често не става въпрос за някаква цикличност..

  Но все пак, в случай че два или три цикъла подред след отмяна на прекратяването на употребата на контрацептиви, не можете да забременеете, това не е причина за паника - не бива да алармирате. Но след шест месеца опити бременността не настъпва, жената наистина трябва да потърси съвет от гинеколог.

  Каква вреда за детето е противозачатъчната по време на бременност

  Доказано е, че презервативът е един от най-надеждните контрацептиви, но сексът в него не винаги носи на партньорите подходящото удоволствие, така че понякога е препоръчително да се прибегне до алтернативни методи за контрацепция. Жените могат да пият хапчета, за да предотвратят зачеването, но все пак имат шанс да забременеят. Много момичета продължават да използват орални контрацептиви по време на бременност, просто не знаейки, че вече са „в интересна позиция“..

  Механизъм за контрацептивни хапчета

  По време на бременността тялото на жената произвежда хормони - естроген и прогестерон, които помагат да се спре овулацията и да се предотврати узряването на яйцеклетката в яйчника. Същото се случва и при прием на орални контрацептиви (OC), тъй като те също съдържат необходимите хормони, макар и синтетично получени.

  Хормоналните контрацептиви изпълняват следните задачи:

  • предотвратява навлизането на еякулат в матката, причинявайки свиване на шийката на матката;
  • забавят развитието на яйцеклетката в яйчника, така че овулационният период не идва.

  Оралните контрацептиви са високо ефективни, но трябва да посетите гинеколога си, преди да ги използвате. Специалистът ще избере необходимия вид таблетки, като вземе предвид възможните противопоказания и странични ефекти.

  Има два вида хормонални хапчета:

  1. Мини напитки - инхибират овулацията и причиняват удебеляване на цервикалната слуз, съдържат простаген. Трябва да пиете едновременно от първите дни на менструалния цикъл, без да пропускате доза.
  2. Мощен OC - съдържа естроген, който напълно спира началото на овулацията поради незрялата яйцеклетка.

  Надеждност

  Според последните изследвания в областта на здравеопазването, OC предпазва от нежелана бременност в почти сто от сто случая. Надеждността е 97-99,7%. Но хапчетата не могат да предпазят от всякакви болести, предавани по полов път. Ако една жена излиза с няколко партньори, по-добре е да използвате презервативи, за да се предпазите. Хормоналните лекарства са по-подходящи за двойки, които не бързат да имат деца.

  Причини за нежелана бременност

  Дори ако пиете контрацептиви, следвайки инструкциите на лекаря, все пак съществува риск от забременяване. Това се случва по редица причини, свързани с характеристиките на човешкото тяло..

  Пропускане на хапче

  С право е обявен за най-честия виновник за нежелана бременност. Експертите настоятелно препоръчват да се пие строго по една таблетка всеки ден, по едно и също време.

  На практика момичетата често забравят или по някаква причина извън техния контрол пропускат приема на лекарството. Прескачането заплашва, че яйцеклетката може да узрее и да попадне от яйчниците в матката.

  Прием на антибиотици

  Бактерицидните лекарства могат да притъпят ефекта на хормоналните контрацептиви. По-добре е да спрете антибиотичната терапия по време на приема на контрацептиви, в противен случай рискът от зачеване на дете ще бъде доста висок. Или можете да използвате бариерни методи за контрацепция по това време.

  Алкохол

  Известно е, че алкохолът има отрицателно въздействие върху човешкото здраве като цяло. Жените, особено младите момичета, определено не трябва да злоупотребяват с алкохолни напитки. Пиенето на алкохол, дори в малки количества, може да намали ефекта на противозачатъчните хапчета.

  Лошо храносмилане

  Преди да приемат орални контрацептиви, момичетата трябва да бъдат изследвани за заболявания на стомашно-чревния тракт.

  Не приемайте хапчета, ако откриете следните симптоми на храносмилателни разстройства:

  • диария, диария;
  • киселини, подуване на корема;
  • гадене, повръщане;
  • запек;
  • чести оригвания, болка и усещане за тежест в корема.

  Отнема от 3 до 5 часа, докато хапчето се усвои от тялото. Ако през това време се нарушат признаци на лошо храносмилане, например повръщане, тогава има вероятност хапчето да не работи правилно.

  Други причини

  Много представители на красивата половина на човечеството се измъчват с различни диети, пият чайове за отслабване, различни билкови чайове. Докато приемате хапчета, по-добре е да откажете такива чаени партита, тъй като съществува риск контрацептивът да се отдели от тялото заедно с вредните вещества. Най-добре е изобщо да не се използва традиционна медицина, особено отвари и тинктури, по време на приема на ОК.

  Други фактори, които могат да доведат до бременност, дори ако приемате противозачатъчни, включват:

  1. Използването на лекарства за микози, припадъци и възпаления. По аналогия с антибиотичната терапия ефектът на контрацептива може да притъпи.
  2. Секс в първите дни на използване на противозачатъчни хапчета - ефектът от хапчетата може да не дойде веднага, така че е по-добре да се предпазите допълнително с презервативи през първата седмица от курса.
  3. Неправилна доза - правилните дози на хормона ще бъдат определени от специалист, свържете се с вашия гинеколог преди терапия. Избирайки грешно лекарство и сгрешили с дозировката, лесно можете да забременеете.
  4. Депресивни настроения, стрес, блус - ще намалят ефективността на хормоналните лекарства. Депресията е най-редкият виновник за всички тези причини за бременност, когато приемате контрол на раждаемостта. Но ако има такъв, струва си да се пият едновременно успокоителни, след консултация с лекар..

  Симптоми на бременност при прием на ОК

  Три седмици - толкова трае хода на контрацептивната хормонална терапия. В края на терапията жената може да наблюдава отделяне, което прилича на менструално кървене. Минава седмица и зацапването изчезва, след което можете отново да използвате OK.

  Тревожността засяга момичетата само в случаите, когато няма изхвърляне в края на курса.

  След това трябва да разгледате по-отблизо основните симптоми на бременността:

  • гърдата се е увеличила, има усещането, че сутиенът е станал малък;
  • потъмняване на зоната около зърната (потъмнява);
  • безразличие към всичко наоколо, постоянно желание за сън, умора;
  • свръхчувствителност на зърната;
  • чести нощни позиви за използване на тоалетната;
  • повръщане, гадене, запек;
  • базалната температура е над нормалната и не отслабва дълго време;
  • появата на горчивина в устата след хранене;
  • апетитът рязко се повишава или изчезва напълно;
  • либидото се увеличава;
  • появява се обрив по кожата;
  • притеснен от повишена раздразнителност.

  Възможно е изброените ефекти да бъдат причинени от прием на хормонални контрацептиви, но не бива да се ласкаете за това.

  За оплождането може да се съди въз основа на комплекс от симптоми. Не бийте алармата, ако теглото ви рязко се е увеличило, появят се акне, гадене. По-добре е да направите ултразвуково сканиране, да вземете кръвен тест и да направите тест за бременност, за да сте сигурни, че има плод в утробата..

  Някои момичета не обръщат внимание на признаците на бременност, докато продължават да пият хапчета и мислят, че това ще доведе до спонтанен аборт. Това мнение е погрешно, в най-добрия случай бременната жена ще излезе с хормонални нарушения, но няма да работи за прекъсване на бременността.

  Други възможни причини за забавянето

  Липсата на менструация след края на курса на прием на орални контрацептиви не трябва да разстройва. Хормоните в противозачатъчните хапчета могат да причинят менструация. Менструацията може да дойде с един или повече дни закъснение.

  Струва си да се притеснявате, ако сте имали сексуален контакт 5-7 дни преди да започнете да приемате хапчетата или ако нарушите процедурата за използване на ОК.

  Правила за кандидатстване ОК

  Струва си да се съгласите с експертите: хормоналните хапчета са много надеждни и почти никога не се провалят. Опаковката обикновено съдържа 21 хапчета, но има опаковки от 28 таблетки, те трябва да се пият стриктно ежедневно, за предпочитане по едно и също време.

  Има и други правила за прилагане на ОК, например:

  1. Идеалният първи ден за прием е първият ден от Вашия период. Можете да използвате хормонални контрацептиви на следващия ден след аборт, няма противопоказания за това.
  2. Трябва да приемате хапчета по време на хранене, за да не провокирате повръщане или чревно разстройство.
  3. След като сте започнали курса на използване на ОК, първите 7-14 дни допълнително трябва да бъдат защитени с презервативи.
  4. След като изпиете последното (21-во хапче), трябва да спрете да приемате ОК за 7 дни, след това започва нов курс, на 8-ия ден, не по-късно.
  5. Обърнете внимание на появата на зацапвания по време на 7-дневната почивка. Ако те не са там, тогава трябва да отидете на тест за бременност и да бъдете прегледани от гинеколог (може би е настъпило зачеване).
  6. Винаги използвайте презервативи през седмичната почивка.
  7. В случай на диария, диария, повръщане - допълнително трябва да изпиете 1 таблетка, след 10-12 часа от момента на последния прием, след което се връщаме към обичайния график на употреба на ОК.
  8. Забравяйки да пиете хапчета в продължение на 2 дни подред, струва си да спрете по-нататъшния прием за една седмица, след това да започнете отново, като използвате презервативи през първите дни.
  9. Ако ОК се използват паралелно с други лекарства, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, за да определите съвместимостта на лекарствата.
  10. Опаковка от 28 таблетки трябва да се пие непрекъснато, без да се прави седемдневна пауза между дозите.

  Схема за анулиране на OC по време на бременност

  Когато се появят признаци на бременност на фона на използването на ОК, не трябва да изпадате в паника, особено ако жената е решила да напусне детето. Контрацептивите няма да навредят на плода, няма да повлияят на здравето на бебето.

  След като научите за оплождането, трябва незабавно да спрете да пиете комбинирани хормонални хапчета и да отидете на гинеколог.

  Но не всички момичета обръщат внимание на симптомите на зачеването и продължават да приемат контрацептиви по-нататък. В такива ситуации има вероятност да навредите на ембриона, но всичко зависи от продължителността на употребата на хапчетата..

  След спиране на използването на ОК трябва да мине време, за да се възстанови репродуктивната функция.

  Колкото по-дълго момичето пие хапчетата, толкова по-дълго ще трябва да чака началото на овулацията и възстановяването на функцията на яйчниците..

  Кога е показан абортът

  Използването на ОК определено няма да навреди на здравето на детето през първите 35 дни от момента на зачеването. По-близо до 6-та седмица на бременността ембрионът образува гениталии, тогава не трябва да пиете хапчета, но не е необходимо да правите аборт.

  Изкуственото прекъсване на бременността е показано за:

  • наличието на хронични и инфекциозни заболявания при бременна жена;
  • тератогенни ефекти (вредни физични или химични фактори) върху ембриона;
  • стрес, депресия.

  Последици за жената и плода

  Необходимо е да спрете приема на контрацептиви по време на бременност, тъй като зачеването вече е настъпило и няма нужда да продължите да приемате хапчета. Комплексните орални контрацептиви (КОК) не представляват сериозна заплаха за плода. Учените не са открили пряка връзка между употребата на хормонални лекарства и усложненията на бременността.

  Дългосрочната употреба на КОК (в продължение на няколко години) понякога може да доведе до безплодие - това е единствената отрицателна последица за жените, която е възможна с хормонални хапчета..

  Важно е да запомните, че COC:

  • не водят до спонтанни аборти;
  • не предизвикват инхибиране на развитието на ембриона.

  Отзиви

  Повече от година пия Ярина, помага, не съм открил странични ефекти. Чудесен начин да се предпазите от непланирано зачеване, най-доброто все още не е измислено.

  Консултирах се с гинеколог, преди да започна да използвам хормонални лекарства. Лекарят изписа Новинет, пия от 5 месеца, наддадох малко, не открих други странични ефекти.

  Преди използвах спирала, но научих от приятели за „вълшебните“ хапчета на Джес. След разговор с лекаря реших да се предпазя с хапчета, но постоянно забравях да ги приемам. Резултатът е две ленти върху тестото. Със съпруга ми решихме да родим, роди се здраво момиченце, въпреки че все още пих хапчета в продължение на три седмици, докато разбрах за бременността. Можете да разберете предлежанието на плацентата по време на бременност на връзката.

  Видео

  Видео за ефективността на хормоналните контрацептиви.

  Бременността, докато приемате противозачатъчни, е причина за безпокойство?

  В съвременния свят почти всяка жена се стреми да планира бременност в удобно време за това събитие. Използването на орални контрацептиви с право се счита за прост и надежден метод за контрацепция. И все пак много жени се измъчват от въпроса: възможно ли е да забременеете, докато приемате противозачатъчни хапчета?

  1. Възможни причини за бременност
  2. Симптоми на бременността, докато приемате контрол на раждаемостта

  За да отговорите на този въпрос, трябва да разберете как точно действат контрацептивите..

  Има два основни типа орални контрацептиви:

  Комбинирани орални контрацептиви (КОК)

  Тези лекарства са комбинация от два хормона (естрогени и гестагени) и се различават само в дозировката си. КОК влияят върху дейността на яйчниците чрез потискане на овулацията. Съответно яйцеклетката не узрява и бременността не настъпва..

  Снимка: Jess Plus - популярен COC

  Комбинираните контрацептиви включват:

  • Линдинет,
  • Логест,
  • Жанин,
  • Регулон,
  • Даян-35,
  • Ярина,
  • Джес и др.;

  Мини пиеше

  Те съдържат само един хормон - прогестаген. Такива лекарства не са в състояние да инхибират активността на яйчниците и да повлияят на узряването на яйцеклетката.

  Мини-хапчетата действат по различен начин: под действието на прогестагена цервикалната слуз се уплътнява толкова много, че не позволява на сперматозоидите да навлязат в маточната кухина. По този начин се предотвратява началото на бременността.

  • Чаросета,
  • Микронор,
  • Норколут,
  • Есклутон,
  • Лактинет и др..

  Съгласно инструкциите за употреба, всички орални контрацептиви трябва да се приемат в първия ден от менструалния цикъл (първия ден на кървене) и всяко следващо хапче трябва да се приема по едно и също време на деня..

  Възможни причини за бременност

  Помислете за основните причини за бременност при прием на контрацептиви:

  • Хапчето е пропуснато. Ако една жена е забравила да вземе друго хапче навреме, е необходимо да го вземе веднага щом се запомни, но не повече от 10-12 часа. Ако интервалът от 12 часа е превишен, е необходимо да се използват допълнителни контрацептиви (презервативи, супозитории, капачки) за още 1,5-2 седмици;
  • Първото хапче не е взето на първия ден от менструацията. Ако една жена по някаква причина не започне да приема лекарството през първия ден от менструалния цикъл, но по-късно вероятността от бременност остава още 1,5-2 седмици, следователно трябва да се използват допълнителни методи за контрацепция;
  • Диария или повръщане. Ако след приема на хапчето в рамките на 4 часа, жената има повръщане или диария (диария), тогава има голяма вероятност компонентите на хапчето да не са имали време да се абсорбират в кръвта. Необходимо е да вземете ново хапче, тъй като контрацептивният ефект може да бъде намален;
  • Пия алкохол. Както знаете, естрогените и прогестагените се разлагат в черния дроб. Когато се консумира алкохол, особено в големи дози, черният дроб е принуден да работи в повишен режим, за да се отстранят продуктите от разлагането на алкохола и токсините. В резултат на това компонентите на противозачатъчните хапчета също се разграждат и елиминират по-бързо от обикновено. По този начин концентрацията на хормони в тялото намалява, вероятността от бременност се увеличава. След прием на алкохол трябва да използвате допълнителни методи за контрацепция в продължение на 10-14 дни.

  Симптоми на бременността, докато приемате контрол на раждаемостта

  Първите признаци на бременност, докато приемате противозачатъчни хапчета, може да се окажат фалшиви или, напротив, да останат незабелязани:

  • Няма кървене при отнемане. Кървенето може да не започне навреме, както по време на бременност, така и по време на периода на адаптация към приеманото лекарство (обикновено този период е 3-6 месеца);
  • Гадене, повръщане. Също така може да възникне както поради появата на токсикоза, така и да се каже, че този вид хапчета не е подходящ за жена и трябва да се консултирате с гинеколог, за да предпише друго лекарство;
  • Рисуващи болки в долната част на корема. Те също могат да говорят за бременност и хормонални промени в тялото или възпалителни процеси в малкия таз. Ако дърпащите болки са локализирани по-близо до дясната или лявата страна, може да се подозира както извънматочна бременност, така и възпаление на придатъците.

  И така, как можете да разберете дали сте бременна, докато приемате противозачатъчни хапчета, дори ако очевидните симптоми на бременност може да са фалшиви? Ще покаже ли тестът бременност, ако приемате противозачатъчни хапчета??

  Тестът за бременност реагира само на хормона hCG, който се произвежда само ако има бременност. От момента на зачеването нивото на хормона на hCG започва да се повишава на всеки 2 дни. По времето на очаквания ден от началото на менструацията нивото на hCG обикновено достига ниво, достатъчно високо, за да бъде определено чрез тест за бременност.

  Тестовете за бременност ще помогнат, ако не е възможно да дарите кръв за анализ на hCG

  Ако тестът покаже отрицателен резултат и кървенето не започне по този начин, повторете проверката през ден, може би през това време или ще започне менструация, или нивото на хормона на hCG ще се увеличи до стойност, доловима от теста. Ако в рамките на 7 дни кървенето не е започнало и тестът за бременност все още е отрицателен, не се колебайте да започнете да приемате следващата опаковка с контрацептив.

  Има ситуации, когато в нарушение на правилата за приемане на орални контрацептиви все още е настъпила овулация, но по-късно от предписания 14-ти ден от цикъла и бременността е започнала. След това, по време на 7-дневната почивка, тестът може да не открие бременност, дори и да е налице. И се оказва, че жената ще започне да приема нова опаковка от лекарството, тъй като вече е бременна. В този случай е необходимо да спрете приема на хормонални контрацептиви веднага след като стана известно за бременността..

  Дори ако две ивици, които се появиха внезапно за вас, са голяма изненада и са свързани с материални и евентуално психологически проблеми, не отсичайте от рамото. Претеглете всички плюсове и минуси, изслушайте себе си и може би ще намерите сили в себе си, за да дадете шанс на това бебе.