След скорошното щастие - появата на дете в семейството, мислите на майката са насочени към бебето, но не забравяйте, че тялото на жената след раждането отново се подготвя за зачеване. Колко бързо настъпва възстановяването до голяма степен се определя от генетичната предразположеност, но не винаги отсъстващата менструация е причина да си починете от контрацепцията. Как да идентифицирате признаци на бременност по време на кърмене, кога можете да се чувствате комфортно и кога да помислите за допълнителна контрацепция?

Бременност по време на кърмене: признаци

Вероятността за започване на оплождането по време на кърмене съществува при всички жени. Липсата на менструация или нестабилното им протичане не означава естествена контрацепция. Смята се, че основният хормон, който осигурява контрацепция по време на кърмене, е пролактинът. За да не се притеснявате за вероятността от зачеване, дори по време на кърмене, трябва да знаете някои правила.

Защита от бременност по време на кърмене: правила

Естествен хормон, отделян при жените през целия период на бременността и в големи количества през последния триместър и през първите три месеца на хранене - пролактин, осигурява притока и производството на мляко. Именно от този компонент зависи както обемът на излъченото мляко, така и неговият качествен състав. Вторичната му отговорност обаче е контрацепцията на тялото по време на лактация..

Тялото на жената е достатъчно изтощено през целия период на раждане на бебе, ще са необходими сили за безсънни нощи след раждането, за освобождаване на кърмата. Няма почивка за възстановяване и попълване на запасите от минерали и микроелементи, веднага след раждането на първото бебе майчинството започва с всичките си отговорности, предимства и недостатъци.

Следователно, с появата на многократно зачеване, се увеличава натоварването дори преди края на непълно възстановен организъм. Важно е да се разбере защо някои жени забременяват дори при липсваща менструация, как да определят признаците на втора бременност по време на кърмене и как да действат, за да не навредят на тялото.

Липсата на менструация не е признак за безопасност. Освобождаването на зряла яйцеклетка по време на бременност може да се случи без кървене.

Първото нещо, което трябва да запомните, са основните правила на естествената контрацепция, която се осигурява от природата. Нарушаването на една от следните точки води до хормонални промени, в резултат на което фоликулът се разкъсва и яйцеклетката напуска яйчника.

Правила за защита на бременността по време на кърмене:

 1. Храненето се извършва по желание на детето. Храненето на час намалява контрацептивния ефект на съществуващите хормони в кръвта, вероятността от зачеване се увеличава значително.
 2. Храненето се извършва и с двете гърди. Има жени, които през цялата лактация се хранят само с една гърда, при която млечните канали са по-разширени, съответно бебето просто отказва да яде със стегнати гърди. Постепенното намаляване на производството на мляко в едната гърда не е патология, но в този случай рискът от непланирано зачеване за кратко време се увеличава.
 3. Броят на прикрепванията към гърдите най-малко 7 пъти на ден. Ако детето се приложи на гърдата по-малко от посочения брой пъти, тогава пролактинът намалява, вероятността за зачеване остава дори без менструация.
 4. Изцеждане през периода, когато бебето отказва да кърми. Изливането на мляко в гърдата през първите три месеца е болезнен момент, така че ако по някаква причина бебето откаже да кърми, жената просто не може да понася тази болка и млякото просто изтича от препълнената гърда само по себе си. Ако бебето откаже да кърми след три месеца, тогава гърдата реагира по различен начин, намалявайки количеството мляко. С увеличаване на търсенето количеството ще бъде коригирано, но на този етап има естествена регулация на млякото за дете, което се нуждае от него по-малко от преди. Следователно, ако поради заболяване или принудително прекъсване на храненето за известно време, жената не се изразява, зачеването настъпва при незащитен полов акт, дори без менструация..

Такива правила са основните за предотвратяване на непланирано зачеване по време на лактация. Ако оплождането се случи по време на лактация, тогава, като правило, първите признаци не се разпознават, бременността се определя вече дълго време, когато ще бъде невъзможно да се направи аборт, ако желаете.

Ако всички тези правила се спазват, рискът от овулация и оплождане остава за жените в 5%. Ето защо, ако бременността не е планирана, най-добре е да се използва контрацепция през целия период на лактация..

Разпознаване на признаци на бременност при кърмене

Как да определите признаците на успешно зачеване, ако кърмите? Възможно ли е да се определи навреме овулацията и какво ще покаже тестът за бременност? Всички тези въпроси представляват интерес за онези жени, които не планират да станат родители отново в близко бъдеще. Важно е обаче да знаете характеристиките на началото не само за тези, които не искат да забременеят, но и за тези, които не планират да го прекъсват..

В крайна сметка кърменето и новото оплождане са не само повишен стрес за тялото, но и риск за самото бебе, което се развива в утробата: под въздействието на хормоните естроген и пролактин съществува риск от свиване на матката и аборт на яйцеклетката с усложнения под формата на кървене. Ето защо е важно своевременно да се определи бременността, предотвратявайки негативни усложнения..

Нарушения на храносмилателната система

Промяната в хормоналните нива по време на лактация не е толкова очевидна, колкото без нея, но дори и този незначителен скок е достатъчен, за да провокира промени в храносмилателната система на жената. Появяват се газообразуване, тежест в стомаха след всяко хранене, ферментация в повишено количество. Разбира се, такива признаци могат да бъдат свързани с нарушение на храносмилателната система на фона на панкреатит, но във всеки случай не трябва да пренебрегвате проявите.

Дърпаща коремна болка

Тонът на матката, който се осигурява поради увеличеното количество окситоцин и пролактин, се усеща остро, жена, която не е забравила усещането за контракции, може лесно да идентифицира уголемена матка и по-интензивни контракции от преди. Подобни прояви на спазми са опасни на всеки етап от бременността. В допълнение към факта, че жената и кърмещата майка са изложени на риск от загуба на бебе, тя също се излага на риск, тъй като вероятността от кървене от матката на фона на ексфолирането на плацентата е висока.

Ивица на корема

Ако бебето е родено преди повече от шест месеца, тогава хормоналната лента, която се е виждала на стомаха, най-вероятно вече е станала по-лека или е изчезнала напълно. С увеличаването на нивата на гонадотропин обаче тези промени отново стават очевидни: лентата от пъпа до бикини зоната отново е тъмна и ясна или е станала по-отчетлива от преди.

Промяна в чувствителността на зърната

Повишаването на чувствителността на зърната настъпва от момента, в който бебето е било носено за последно. След това, по време на кърмене, гърдата става още по-чувствителна през първите три месеца, реагирайки на прилив на хормони и излишък на мляко. Млякото от зърната започва да се откроява буквално заради хладния вятър, който обхваща кожата: зърната веднага се свиват, млякото тече, без да спира.

Въпреки това, с течение на времето, като правило, след три месеца, тази ситуация става стабилна, млякото пристига толкова, колкото би трябвало, неконтролируеми горещи вълни не се появяват поради излишната течност пиян. Ако жената отново забележи увеличаване на горещите вълни, чувствителността на зърното и промяната на цвета му, тогава трябва да се направи тест за бременност.

Гинеколозите казват, че бременността може да настъпи още на третия месец след раждането. Това време е достатъчно, за да се свие матката, а зрелите фоликули да се разкъсат. Ето защо, започвайки от този период, можете да поставите вътрематочно устройство, ако няма възпаление.

Промяна на вкусовите предпочитания

Промяна във вкусовите предпочитания настъпва по време на първата бременност, след което има желание да се ядат сладки, солени или несъвместими храни. След раждането на бебето обаче подобни симптоми изчезват до втория месец. Ако отново се появят симптоми, които се характеризират с промяна във вкусовите предпочитания, това е причина да бъдете прегледани от гинеколог.

Тест за бременност показва наличието на бременност от десетия ден на оплождането. Следователно, дори слабата втора лента показва началото на ново оплождане, независимо от менструацията..

Стегната долна част на корема, която няма да се прибере

Първата бременност въвежда много тактилни и физиологични промени. Така че, много жени отбелязват такава характеристика като невъзможността да смучат в стомаха, тя изглежда изпъкнала, но засега без видими външни промени.

След раждането на бебето матката се връща на мястото си, но коремните мускули вече могат да бъдат изтеглени (ако раждането е било цезарово, тогава чувството на скованост се запазва през цялата година). Долната част на корема, която не се прибира и отново става изпъкнала без прояви на гадене, повръщането е признак на бременност.

Признаците на бременност по време на кърмене са скрити, малцина могат да различат обикновено неразположение от сънливост на фона на производството на гонадотропин, гадене по време на бременност от лошо храносмилане. Да, и мислите на мама, като правило, са заети в повечето случаи, като се грижат за бебето, което се нуждае от грижи и внимание денонощно. Възможно е обаче да се открие бременност дори при лактация.

Ако има подозрения, по-добре е още веднъж да отидете на консултация с гинеколог, вместо тогава да гадаете за последиците в акушерския стационар. Не забравяйте, че тялото на майката се нуждае от поне две години, за да се възстанови напълно. Ако раждането е трудно, придружено от кървене или е извършено цезарово сечение, тогава ново оплождане преди две години е фатален риск за жената.

Признаци и методи за определяне на бременност по време на кърмене

По правило нова бременност не е възможна, докато жената кърми. В някои случаи обаче зачеването се случва дори през този период. Тъй като менструацията се възобновява едва след края на кърменето, е възможно да се определи наличието на оплождане по други характерни симптоми. Има малко признаци на бременност по време на кърмене, но те са налице и трябва да им обърнете внимание.

Възможността за зачеване с хепатит В

След раждането на бебето в тялото на майката започват хормонални промени. В увеличени количества се произвежда окситоцин, хормон, отговорен за производството на мляко. Освен това, благодарение на него се получава повишено свиване на матката. В тялото на небременна жена този хормон също присъства, но в минимални количества..

Смята се, че колкото по-често майката кърми бебето си, толкова повече се произвежда окситоцин. Докато този хормон се произвежда в големи количества от организма, началото на менструацията е невъзможно. Това означава, че няма овулация, така че няма яйцеклетка, която да е готова за оплождане..

Въпреки това, дори когато жената храни бебето си с мляко, има минимален шанс за зачеване. Мама не може да предвиди момента, в който лактационната аменорея приключва (липса на менструация при хранене). При някои жени това се случва една година след раждането на дете, а при някои - 1-2 месеца след раждането на бебе. Тъй като менструацията започва няколко седмици след овулацията, една жена може да не знае, че е бременна отново..

По време на лактацията тялото повишава и нивото на хормона пролактин. Той е отговорен за блокирането на фоликуларния растеж и предотвратяването на овулацията. Но няма 100% гаранция, че един от фоликулите все още няма да започне да расте, така че зачеването е възможно по време на кърмене. Особено, ако жената полага бебето стриктно според графика или замени едно или повече хранения с изкуствено хранене.

Основни функции

Има няколко характерни симптома, които ще ви разкажат за настъпването на бременността..

Възпалени зърна

Когато млякото тече през първите седмици след раждането, в гърдите се появяват болезнени усещания. По-късно, ако бебето не изпразни напълно гърдата, настъпва стагнация на млякото, което причинява болка в гърдите и зърната. Такива усещания обаче могат да показват и бременност. За да сте сигурни, че зачеването не е настъпило, струва си да закупите експресен тест и да проведете тест за урина.

Глад

Повишаването на апетита и промяната във вкусовите предпочитания са друг симптом на настъпилото зачеване. Първият признак обаче се появява и ако бебето изсмуче цялото мляко..

Промени в лактацията и поведението на бебето

В началото на оплождането количеството мляко намалява, детето не се разяжда и започва да бъде капризна и взискателна гърда в неустановено време.

Други симптоми

В допълнение към изброените по-горе признаци има и други симптоми, които ви карат да мислите за възможна бременност дори при липса на менструация..

Те включват:

 1. Гадене сутрин. Този знак показва, че оплодената яйцеклетка е прикрепена към стената на матката..
 2. Умора, постоянна сънливост, световъртеж. Ако мама спи достатъчно през нощта и не се уморява, когато се грижи за дете, това състояние е знак за бременност..
 3. Чести позиви за използване на тоалетната. Когато плодът започне да се формира в матката, кръвообращението в тялото се увеличава, това се дължи на необходимостта от хранене на детето. Тези процеси карат бъбреците да произвеждат повече урина, така че жената бяга до тоалетната по-често от обикновено..

Мога ли да използвам тест

Някои жени вярват, че бързите тестове за лактация не показват надежден резултат, но това е погрешно схващане. Няколко дни след оплождането тялото започва да произвежда hCG и нивото му в урината вече е достатъчно, за да се определи наличието на бременност. За изследването е необходимо да се вземе сутрешната порция урина, тогава резултатът ще бъде по-надежден. Дори при липса на менструация, бърз тест е в състояние да определи зачеването.

Опасна ли е бременността на мама на фона на НВ

Бременността, която настъпва скоро след раждането на бебето, е нежелана. В допълнение към тежката тежест на гледането на две деца за жена, това също се отразява негативно на нейното здраве..

Лекарите казват, че оптималното време между раждането на деца не трябва да бъде по-малко от две години. Това време е достатъчно за пълното възстановяване на женското тяло. Ако зачеването е настъпило на по-ранна дата, това е изпълнено с усложнения при раждането на бебе..

Освен това бебето просто няма достатъчно ресурси от тялото на майката за пълноценно развитие и то ще се роди отслабено.

Ако след началото на зачеването жената продължава да кърми, това допринася за свиването на матката и заплашва ранен спонтанен аборт. В случай, че предишното раждане е станало с цезарово сечение, повторната бременност е трудна и води до множество усложнения.

Методи за прекъсване

Гинеколозите препоръчват да се прекъсне бременност, ако тя настъпи скоро след раждането на бебето. Има няколко начина да направите това..

Лекарства

Този метод се използва до 6 седмици. Процедурата се извършва амбулаторно и не представлява заплаха за здравето на жената. При медицински аборт няма нужда от анестезия, която е подходяща за жени, желаещи да поддържат лактацията.

Хирургическа интервенция

Прекъсването на бременността става по време на операция. Анестезията се прилага интравенозно, така че известно време след процедурата жената няма да може да кърми бебето. По време на операцията шийката на матката се разширява със специален инструмент и плодът се остъргва. Жената трябва да бъде под лекарско наблюдение няколко часа след процедурата..

Вакуумна аспирация

Мини аборт се извършва, когато бременността е под 5 седмици. Процедурата се извършва амбулаторно, прилага се интравенозна анестезия. След аспирация с вакуум, жената е под лекарско наблюдение в продължение на 1-2 часа. Процедурата не води до усложнения.

Препоръки за кърмачки

Ако жената не планира да роди дете, тя трябва да бъде защитена по време на кърмене. Освен това бебето е прикрепено към гърдата, когато е поискано, а не по график. Това насърчава производството на хормона окситоцин, който предотвратява началото на зачеването..

Признаци на бременност при кърмене

Признаци на бременност с хепатит В

Новите бременности по време на кърмене не са необичайни. Смята се, че е невъзможно да забременеете по време на кърмене, но на практика се оказва много просто. И ако плановете ви не включват деца на същата възраст, трябва да помислите предварително за контрацепцията и да знаете признаците на бременност при кърмене без менструация..

1. Токсикоза. Може да се изрази не само със силно гадене и повръщане, но и с киселини, отхвърляне на някои вкусове, миризми.

2. Силен неразумен метеоризъм вечер. Коремът изглежда увеличен и стегнат. Това е особено забележимо при майките, които са родили повече от едно дете и ако не е минало много време след раждането, тоест коремната стена все още не е имала време да се укрепи.

3. Рисуващи болки в долната част на корема. Това е така наречената хипертоничност на матката. По време на кърмене, ако менструалният цикъл не се е възстановил, матката е много спокойна, не болезнена. Ако все още нямаше менструация и стомахът някак странно се дърпа и дори този признак на бременност при кърмачка не е сам, двойката ще бъде изследвана.

4. Обилни воднисти вагинални секрети. При лактационна аменорея (без менструален цикъл при кърмене) изобщо няма вагинални секрети... Ако внезапно са се появили, това е причина да се мисли, че може да е настъпила овулация и след 2 седмици менструацията ще премине (ако бременността не е настъпила). Или вече е настъпила овулация, настъпило е зачеване и не се очакват критични дни в продължение на няколко месеца.

5. Кървави вагинални секрети, които се появяват само периодично и са твърде оскъдни, за да се считат за менструация. Ако има такива признаци на бременност с хепатит В и липса на менструация, те могат да се разглеждат като ясен симптом на заплахата от прекратяване. Отиди на лекар.
И също така, зацапване се случва с ендометриални полипи, ендометриоза, хиперплазия и други заболявания на матката. Всички те се нуждаят от внимание.

6. В средата на корема започна да се появява ивица. Това е забележимо за онези жени, чиито ивици вече са изчезнали след предишната бременност. Въпреки че понякога започва да се проявява малко без бременност, във втората фаза на цикъла, когато производството на хормона прогестерон се увеличава.

7. Тежка умора, сънливост. Много типично за първия триместър. Освен това умората не е мотивирана.

8. Леко болезнено и често уриниране по време на нормален анализ на урината. Още през първите 2-3 седмици от бременността мама може да ходи до тоалетна до пет пъти през нощта. По този начин прогестеронът действа върху пикочния мехур, отпускайки го.

9. Повишена базална температура. По време на бременност температурата в ректума надвишава 37 градуса. Отвъд болестта. Температурата се измерва ректално, сутрин, преди да станете от леглото.

10. Поява на акне. Не само по лицето. Мнозина развиват червено акне на гърба си.

11. Изтръпване в яйчника. Обикновено от страната, където е настъпила овулацията. Там се образува жълто тяло или киста на жълтото тяло, което понякога причинява такива усещания.

Ще покаже ли тестът бременност по време на кърмене?

Тест лентите съдържат реактиви, които започват да се появяват на повърхността на диагностичния агент, когато върху него попадне специално вещество - хорион гонадотропин, хормон, образуван от първите дни на бременността.

За жени, които са сексуално активни по време на лактация с невъзстановен менструален цикъл или нередовна менструация, което също не е необичайно при кърмене, препоръчително е да се правят тестове веднъж месечно. В крайна сметка бременността без признаци по време на кърмене не е необичайна. Оставете сами да решите, че при никакви обстоятелства няма да прекъснете бременността, дори и да дойде непланирано, по-добре е да научите за този факт възможно най-рано. Най-малко, за да започне незабавно да приема фолиева киселина, липсата на която заплашва ембриона с най-тежките малформации.

За да получите надежден резултат веднага, купете тест за висока чувствителност, който е много търсен. Те включват "Evitest" от тези, които са по-скъпи, и "Bishur" - бюджетен вариант.

Как да предотвратим бременност по време на кърмене

Тъй като непланираното зачеване може да настъпи още 1,5-2 месеца след раждането, лекарите съветват всички полово активни майки да се грижат за контрацепцията.

Вътрематочно устройство може да се постави 2-3 месеца след раждането. При условие, че няма възпалителен процес в матката. По този начин можете практически да забравите за контрацепцията в продължение на 5 години, докато в матката има спирала.

Ако няма желание да поставите спиралата, можете да използвате спермициди или презервативи.

Е, съвременните гинеколози предлагат по-надежден начин - хормонални контрацептивни хапчета. Конвенционалните хапчета, наречени комбинирани хапчета, които съдържат както прогестерон, така и естроген, могат да намалят лактацията. Затова се предлага добра алтернатива - хапчета, които не съдържат естроген. Наричат ​​ги още мини-напитки. Най-популярни са "Laktinet" и оригиналното лекарство - "Charosetta".

Инструкциите за хапчетата казват, че те трябва да се приемат от първия ден на менструалния цикъл. Но какво, ако няма период? След това трябва да отидете на лекар, така че той да изследва матката и да даде да вземе хапчетата. След това направете тест, за всеки случай (трудно е да се изключи краткотрайна бременност чрез гинекологичен преглед) и започнете да приемате контрацептив на всеки избран ден. Когато приемате контрацептив, може да се появи кърваво отделяне от влагалището. Или продължават да отсъстват. Няма значение, няма значение.

След като бебето се запознае с допълнителни храни, можете да преминете към комбинирани лекарства. Те обикновено се понасят по-добре от организма и имат по-малко странични ефекти..

И все пак, има метод за лактационна аменорея, за който лекарите знаят. Така че възможно ли е да забременеете, докато кърмите през първите месеци след раждането? Не препоръчваме да проверявате това на собствен опит. Е, на практика гинеколозите често виждат жени, които нямат менструация дори по-късно от една година след раждането. Това се случва, ако детето е много активно денонощно кърмене..

Но не забравяйте, че бременността при кърмене може да е преди първия следродилен период. Не рискувайте.

Възможност и признаци на бременност с хепатит В

Не винаги е възможно да се установи навреме началото на бременността с хепатит В, тъй като при повечето кърмещи жени менструалният цикъл не е стабилен, а при някои менструацията изобщо не е такава. Често кърмещата майка научава за зачеването, което се е случило с растежа на корема и появата на изразени признаци. В допълнение към въпроса дали наистина е възможно да забременеете по време на кърмене, жените се интересуват дали е необходимо да се отбие бебето от майчиното мляко или е възможно хепатит В да продължи без страх.

Вероятност за зачеване с хепатит В

Много млади майки вярват, че бременността не може да настъпи по време на кърмене, което е силно погрешно. Всеки гинеколог ще потвърди, че възможността за зачеване в този момент съществува по същия начин, както при постоянен месечен цикъл извън кърменето. Поради това на всички жени в следродилния период се препоръчва да използват контрацепция..

Женското тяло е проектирано по такъв начин, че след раждането да има рязка промяна в хормоналния фон - започва активното производство на пролактин, хормонът, отговорен за производството на мляко. В този случай растежът на ендометриума (вътрешния маточен слой) се възпрепятства и яйчниците са в режим „заспиване“. Изглежда, че вероятността от бременност с НВ е практически нулева, тъй като няма овулация и менструация. Това обаче не означава, че детето не може да бъде заченато по време на кърмене. Шансовете за това се увеличават, когато са изпълнени няколко условия:

 • хранене според режима - ако майката приложи бебето към гърдите, което не се изисква, пролактин може да се произвежда в недостатъчни количества, за да спре дейността на яйчниците;
 • привикване на бебето към манекен или хранене от шише - бебето се нуждае от по-малко гърди, което води до същия резултат, пролактинът се произвежда по-малко от необходимото;
 • отказ от хранене през нощта - в резултат обемът на хормоните, които поддържат активната лактация, намалява;
 • жената и нейният партньор не използват контрацептиви - младите майки се съветват да инсталират спирала, да използват презервативи или мини напитки).

Съвет! Ако една жена забележи промени в благосъстоянието или поведението на бебето, тя може да подозира, че е настъпило зачеване. Първите изразени признаци могат да показват това, но за да се получи точен резултат, е по-добре да се направи тест за бременност, като HB е важно да се направи навреме.

Признаци на бременност при кърмене

При кърмене е трудно да се забележи настъпването на бременност поради физиологичното забавяне и липсата на менструация. Цикълът не е редовен и жената може да не обърне внимание на съпътстващите симптоми поради липса на сън, умора и нервно пренапрежение, защото те стават спътници на млада майка в следродилния период. Признаците на бременност с НВ, като сънливост, летаргия, гадене, често се дължат на промени в хормоналните нива.

Следователно кърменето без бременност води до увеличаване на гърдите, така че този симптом, който почти винаги разказва на жените за началото на зачеването, също остава незабелязан. Трябва да се ориентирате според собствените си чувства и да обърнете внимание на знаците по-долу, които могат да показват интересна позиция.

Възпалени зърна

По време на активна лактация и естествено хранене, жената не изпитва никакви неприятни усещания, когато бебето се приложи към зърното. Но след оплождането, когато яйцеклетката започва процеса на имплантиране в стената на матката, настъпва хормонален скок. През този период зърната стават особено чувствителни и дори могат да променят цвета си..

За жената става неприятно да храни бебето, а привързаността причинява не само дискомфорт, но и често болезнени усещания. В същото време гърдите стават по-големи, но количеството мляко не се увеличава. Това е основният признак, по който можете да познаете бременността при липса на менструация..

Глад

Токсикозата е често срещано състояние за някои жени по време на бременност, докато други никога не са го изпитвали. Лекарите обясняват постоянното гадене и повръщане сутрин с натрупването на токсични вещества в организма, които се образуват по време на развитието на ембриона. Това състояние не е опасно, ако не причинява изтощение, но е сигурен симптом за началото на зачеването..

В допълнение към токсикозата, бременността се проявява при жените и от желанието да ядат нещо, често солено или сладко. Кърменето е периодът, в който младата майка трябва да спазва диета и да не яде храни, които могат да провокират алергична реакция при бебето. И ако преди настъпването на втората бременност за жената беше по-лесно да устои на ограниченията, сега тя непрекъснато иска да яде и желанието става неустоимо.

Промяна в лактацията и поведението на бебето

При хранене на бебе с кърма, обемът му зависи от това колко яде бебето и с времето лактацията ще се стабилизира. С нарастването на бебето се увеличава и количеството произведено мляко. След настъпването на нова бременност и имплантиране на яйцеклетката в слоя на матката, нивото на хормоните в тялото се променя драстично. Пролактинът, който е отговорен за обема на млякото, се произвежда по-малко, а прогестеронът, напротив, е повече, помага за поддържане на бременността.

Поради тази причина обемът на произведеното мляко намалява, гърдите стават по-малки и горещите вълни са по-рядко срещани. В тази връзка поведението на трохите също се променя - когато му липсва достатъчно храна, той се ядосва, нанася дълго време върху гърдите си, не спи добре и е капризен.

Трябва да знам! Много майки отбелязват, че при многократна бременност бебето, напротив, отказва да се храни. Това се дължи на промяна във вкуса на кърмата. Въз основа на това можете също да определите, че зачеването е настъпило.

Други симптоми

Възможно е да се определи началото на бременността по време на кърмене в ранните етапи по редица други признаци:

 • промяна във вкусовите предпочитания, повишена чувствителност към миризми, гадене, киселини в стомаха;
 • повишено образуване на газове в червата вечер - стомахът може да боли, да стане плътен и подут (този симптом е особено забележим при майки, които са родили повече от едно дете);
 • болка в долната част на корема с дърпащ характер - те се наричат ​​хипертоничност на матката. Ако месечният цикъл не се възстанови, матката не боли и е в спокойно състояние. Но жените, които не са имали менструация, но стомахът постоянно се дърпа, трябва да бъдат нащрек и да провеждат тест за бременност;
 • воднистите вагинални секрети в големи количества са знак, че след 14 дни менструацията ще започне на фона на овулацията (ако оплождането все още не е настъпило). Обикновено, в периода след раждането с физиологична аменорея, жената не трябва да има отделяне, така че трябва да обърнете внимание на такъв знак;
 • оскъдно зацапване - ако е придружено от други симптоми на настъпването на бременността, това е сигнал за заплаха от спонтанен аборт. Задължително трябва да посетите лекар, тъй като в допълнение към началото на оплождането, зацапващият секрет може да показва ендометриоза, полипи, хиперплазия и други патологии на матката;
 • появата на лента в средата на корема - ако тя все още не е изчезнала след скорошно раждане, тогава тя става по-забележима и по-тъмна поради повишеното производство на прогестерон, особено през втория триместър;
 • умора без прекомерно физическо натоварване;
 • повишено желание за уриниране - активното производство на прогестерон води до отпускане на мускулите на пикочния мехур и кара жената да тича до тоалетната през нощта до 4-5 пъти;
 • повишаване на базалната температура - сутрешното й измерване в ректума показва резултата над 37 ° C;
 • образуването на акне и черни точки по кожата на лицето - те могат да се появят и на раменете, гърдите и гърба.

Важно! В допълнение към изброените симптоми, жената често усеща изтръпване от едната страна в областта на яйчниците (обикновено там, където е имало овулация). Подобни усещания се причиняват от образуването на жълтото тяло или неговата киста. Ако има няколко признака, които показват възможно зачеване, по-добре е кърмещата майка да не отлага посещението при лекар и да се увери дали е настъпила бременност.

Опасна ли е бременността на фона на НВ?

Кърменето по време на бременност не се счита за опасно и много майки успешно носят и раждат малки метеорологични бебета. Във всеки конкретен случай обаче трябва да се консултирате с лекар, който ще оцени здравето на жената и ще даде препоръки..

Сред лекарите има мнение, че преди да се вземе решение за втора бременност, бебето трябва да се отбие и зачеването да се планира не по-рано от 1-2 години след раждането. Това се обяснява с повишеното натоварване на тялото на жена, която наскоро е родила и губи много енергия за производството на кърма. Освен това смукателните движения на трохите стимулират зърното и повишават тонуса на матката, което понякога причинява заплаха от спонтанен аборт. След цезарово сечение, периодът на почивка се увеличава до 2-4 години (белегът на матката може да е слаб и да се разпръсне по време на растежа и разтягането на органа).

Какви други усложнения могат да чакат кърмачка, ако забременее отново:

 • претоварване на тялото, свързано с бременността и необходимостта от производство на мляко;
 • липса на хранителни вещества - води до недостиг на витамини и влошаване на благосъстоянието на жената;
 • намаляване на нивото на хемоглобина в кръвта е опасно поради образуването на хипоксия в плода;
 • повишен тонус на матката и заплаха от спонтанен аборт - са резултат от увеличеното производство на окситоцин, хормон, произведен по време на кърмене.

Подобни усложнения не са чести, особено ако жената разбере за бременността навреме и се грижи за себе си. При хепатит В и носенето на плод трябва да се храните здраво, да приемате витамини, да осигурявате на организма много напитки и добра почивка. Тогава зачеването по време на кърмене няма да създаде проблеми и бременността и раждането ще вървят гладко..

Възможно ли е да продължи хепатит В по време на бременност и кога трябва да се спре?

Много жени се притесняват дали е възможно да продължат да хранят бебето с кърма, когато второто дете забременее. Несъмнено това се разглежда като риск поради увеличеното производство на окситоцин и свиване на матката при редовно стимулиране на зърната. Но физиологичната структура на женското тяло позволява, в повечето случаи, да не прекъсва храненето и да носи едновременно следващото дете. Лигавицата на матката се променя и хормоналният фон се регулира независимо.

Лекарите казват, че кърменето по време на бременност може да продължи безопасно до края на втория триместър. По това време количеството окситоцин не е толкова голямо и свиването на матката не е изразено. При много жени нивото на веществото остава ниско до самото раждане. Ако зачеването настъпи 6 месеца след първото раждане, количеството окситоцин не е достатъчно високо, за да предизвика опасно маточно "поведение".

Внимание! Основният показател, че естественото хранене по време на бременност трябва да бъде спряно, е влошаване на благосъстоянието на жената. Ако по време на прикрепването на бебето към гърдата се забелязват болки в долната част на корема или се появят кървави оскъдни отделяния от влагалището, тогава GV трябва да се изостави.

Препоръки за поддържане на лактацията

Решението за прекъсване на кърменето по време на бременност е изпълнено с рискове за бебето и самата майка, поради което лекарите съветват да се поддържа лактацията по прости начини:

 • продължете храненето поне шест месеца - рязкото преминаване към смеси и допълващи храни е изпълнено с поредица от нарушения в тялото на детето. Още по-добре, удължете храненето до 12 месеца;
 • следете как бебето расте и наддава - това ще помогне да се проследи дали бебето има достатъчно мляко или ако трябва да започнете въвеждането на допълнително хранене;
 • не отбивайте от гърдите до края на първия триместър - през този период хормоналният фон все още не е стабилен, рязкото спиране на храненето може да причини спонтанен аборт;
 • спазвайте диетата, използвайте мултивитамини и си починете добре;
 • поддържайте режим на пиене - липсата на течност в организма влошава лактацията.

Компетентното поведение по време на кърмене и раждането на второ бебе ще увеличи шансовете за успешна бременност, благосъстоянието на майката и пълното развитие на по-голямото бебе.

По време на кърменето трябва да се спазва правилно хранене

Как да спрем кърменето по време на бременност?

В някои случаи е необходимо да се прекъсне храненето, за да се увеличи вероятността за раждане на здраво бебе. Противопоказанията за кърмене по време на бременност са разделени в зависимост от триместъра:

 • първо - прием на лекарства, които променят състава на кърмата, анамнези за аборти, силна болка в зърната при прилагане, тежка токсикоза;
 • втората - нисък хемоглобин, гестоза, изчерпване на тялото на жената;
 • трето - заплахата от преждевременно раждане, промяна във вкуса на млякото или липсата му, чести контракции на матката, анемия, прееклампсия.

Необходимо е постепенно да отучите бебето от гърдата или внезапно да спрете да прилагате - най-добрите препоръки в конкретен случай ще бъдат дадени от наблюдаващия лекар. Ако лактацията се потиска гладко, първо на бебето се дава смес вместо гърда през деня, след което го отбийте от нощното хранене. Когато бебетата не обичат изкуственото хранене, те трябва да изпробват няколко варианта в търсене на най-доброто. След 6 месеца храненето през деня може да бъде заменено с допълнителни храни.

Препоръка! Практикува се рязко отбиване, ако не е възможно постепенно да се преведе детето на изкуствено хранене. По-добре е младата майка да напусне за няколко дни - по този начин количеството на произведеното мляко намалява и се поддържа добро психоемоционално настроение на жената и бебето.

Както стана ясно, митовете, че е нереалистично да забременеете, докато кърмите, не се потвърждават. За да се предотврати нежеланото зачеване, младите родители трябва да бъдат защитени от първите дни на интимния живот след раждането. Ако бременността все пак настъпи, важно е да се консултирате с лекар навреме - той ще даде препоръки дали определена жена може да продължи GV по време на бременността или има индикация за прекратяването.

Възможно ли е да забременеете по време на кърмене (кърмене) без менструация: резултати от изследвания

Дата на публикуване: 03.12.2018 | Преглеждания: 13771

По време на бременност производството на естроген и прогестерон се инхибира в тялото на жената. Първият е отговорен за узряването, вторият е за прикрепването на яйцеклетката към матката. Тази промяна е характерна и за първите 6-8 месеца след раждането, при условие че се поддържа лактацията. Основният противник на хормоните на зачеването - пролактин, чието производство се стимулира от смучещия рефлекс, осигурява надеждна защита срещу многократна бременност.

Но е невъзможно да се изключи зачеването по време на кърмене (HB) със 100%. Статистиката показва, че рискът от „представяне“ на яйцеклетките през този период остава при показател 1,5-2%.

Може ли кърмачка да забременее?

Ако практикувате кърмене [1]:

 1. Шансът за бременност е почти нулев през първите три месеца, по-малко от 2% между 3 и 6 месеца и около 6% след 6 месеца (ако приемем, че майката все още не се е върнала).
 2. Средното време за връщане за менструални периоди е 14,6 месеца.
 3. Майките, чиито цикли се връщат рано, обикновено са стерилни през първите няколко цикъла. Майките, чиито цикли се връщат по-късно, са по-склонни да овулират преди първата си менструация.

Следователно, дори при кърмене, се препоръчва използването на контрацепция и ежемесечно проследяване с hCG тест. При 7% от жените месечният цикъл се подобрява към 3-ия месец от храненето, а в 15% от случаите менструацията се забавя до края на лактацията. Важно е да се отбележи, че яйцеклетката узрява 14-16 дни преди първата менструация и ако майката не очаква менструация, тогава бременността може да бъде открита много късно (случаите на диагноза са отбелязани през третия триместър).

Ако не практикувате хепатит В (бебето се храни на шише), можете да забременеете само 3 седмици след раждането на бебето, дори ако периодът Ви все още не е започнал [5].

След раждането (с НВ) е възможно да се съсредоточите върху цикъла не по-рано от 6-18 месеца, индивидуално. Тъй като допълващите храни влизат в диетата на детето, производството на пролактин се потиска и естрогенът и прогестеронът се „събуждат“. От този период рисковете нарастват, контролът трябва да бъде засилен.

Как да увеличите максимално естествения си период на безплодие?

Времето за връщане към плодовитостта варира значително при жените и зависи от графика на хранене на бебето и от това колко чувствително е тялото на майката към хормоните, участващи в лактацията..

 1. Честотата на кърмене и общото количество време, прекарано на кърмене на ден са най-мощните фактори, водещи до връщане към плодовитостта: майката е по-вероятно да види възвръщаемостта на плодовитостта, ако честотата и / или продължителността на кърменето намалят, особено ако промяната е внезапна.
 2. Изследванията показват, че нощното поддържане забавя връщането към плодовитост при някои популации.
 3. Едно проучване установи, че майките, които са били отделени от бебетата си (но са изцеждали мляко, за да осигурят 100% кърма за бебето), са имали по-висок риск от бременност (5,2%) през първите 6 месеца [2].
 4. Въвеждането на твърда храна също може да бъде фактор за връщане на плодовитостта. След като бебето започне да приема твърди вещества (ако циклите на мама не са се върнали), естественият период на безплодие може да бъде удължен чрез кърмене.

Изключителното кърмене (само по себе си) ефективно предотвратява бременността при 98-99,5%, при условие че са изпълнени всички изброени по-долу условия [4]:

 1. Вашето бебе е на по-малко от шест месеца.
 2. Вашите менструални периоди все още не са се върнали.
 3. Бебето кърми (както през деня, така и през нощта) и получава само кърма (разрешено е символично количество друга храна).

Първите признаци на бременност с ХС без менструация

Акушерите се съгласяват, че бременността с НВ трябва да се планира не по-рано от 2 години по-късно. Тялото се нуждае от възстановяване след раждане и натрупване на ресурси за носене на следващия плод. Но когато диагностицира бременността, майката взема решение сама, лекарите не настояват за прекъсване. За да се елиминират рисковете от трудни аборти за сексуално активна кърмачка, се препоръчва да не се пренебрегват признаците на зачеването.

Симптоми

 • Токсикоза (60% от случаите).
 • Повишена чувствителност на млечните жлези.
 • Замайване.
 • Слабост, сънливост.
 • Отвращение към познати миризми и храни.
 • Намаляване на кръвното налягане.
 • Внезапна промяна в апетита (увеличаване или загуба).
 • Базална температура 37-37,3 ° C.
 • Субфебрилно тяло t.
 • Намалено предлагане на мляко (30% от случаите).

По-често кърмачка бърка бременността със студено или банално преумора. Това отношение е оправдано, тъй като през първите шест месеца тези симптоми се считат за нормални, тъй като жената се уморява от усилие - болест на движението, често хранене, липса на сън през нощта, безпокойство и борба с коликите. Ето защо на кърмачка с редовен сексуален живот се препоръчва да прави тест веднъж месечно.

Възможно ли е да кърмите по време на бременност

След раждането тялото се изтощава и само набира ресурси за възстановяване. Като правило са необходими 12-18 месеца, за да се върне към стабилно функциониране на ендокринната, пикочо-половата и сърдечно-съдовата системи. В същото време натоварването на тялото по време на бременност се удвоява..

Ако първата бременност и раждането са протекли с рискове или усложнения, вероятността от повторни рецидиви остава. Ето защо е важно да се обсъди въпросът за продължаването на хепатит В с гинеколога, водещ бременността. Препоръчва се цялостен преглед на тялото, за да се оцени състоянието на ресурсите за едновременно хранене и носене.

Не се препоръчва продължаване на GV

 • Майки над 40.
 • След операции, цезарово сечение (препоръчва се прекратяване в рамките на една година след първото раждане).
 • С миома на матката.
 • Анамнеза за риск от спонтанен аборт.
 • Предписва се да приема лекарства, насочени към запазване на плода.
 • Ако при предишното раждане са били диагностицирани сълзи и са минали по-малко от 6 месеца.
 • Период на бременност от 7 месеца.

Ако не са отбелязани рискови фактори, кърменето може да продължи до 22 седмици, за да осигури на първото бебе важни полезни елементи. След това трябва да се съсредоточите върху поведението на матката при хранене. Ако жената изпитва тренировъчни контракции, по-добре е да спрете GV, за да елиминирате риска от спонтанен аборт..

Как да забременея, докато кърмя

Ако едно семейство е взело съзнателно решение да роди едногодишни деца, препоръчително е да се придържат към определени правила. Задачата е да "събуди" естрогена и прогестерона.

Препоръки

 • Не се отказвайте от зърната.
 • Правете секс без контрацепция, за предпочитане на всеки 2 дни.
 • Премахнете съвместния сън с дете.
 • Хранене на бутилка.

Ако се спазват препоръките, производството на пролактин ще намалее, вероятността от овулация и оплождане ще се увеличи. Но за началото на бременността яйцеклетката също трябва да се прикрепи и да остане на матката. Този сложен процес изисква стабилност на хормоналния фон, който обикновено се установява след 6-8 месеца (с въвеждането на допълнителни храни).

Вероятността за зачеване с хепатит В до шест месеца след раждането е не повече от 5%.

Трябва ли да отуча бебето си, за да забременея??

Вероятно не. Вярно е, че кърменето може да забави връщането на плодовитостта, особено ако честотата и продължителността на сесиите за кърмене останат високи. Но повечето жени могат да станат напълно фертилни, докато все още кърмят. Освен това, ако менструацията Ви се е върнала и е редовно, вероятно кърменето вече не влияе върху плодовитостта Ви. [3]

Тест за бременност за НВ

Методите за диагностика на бременността по време на кърмене не се различават от традиционните. Препоръчва се използването на тест ленти, които определят нивото на hCG (хорион гонадотропин) в урината. Съдържанието на хормони се увеличава, след като оплодената яйцеклетка се прикрепи към матката. В зависимост от декларираната чувствителност на теста се определя периодът за провеждане на изследването (с чувствителност 25 mMU / ml, бременността се диагностицира още в първия ден на прикачването).

Надеждността на този метод се оценява на 98%. Не трябва да се съмнявате в резултата, позовавайки се на лактацията. Растежът на hCG не е свързан с хормонални промени след раждането. Грешки са вероятни само ако се използва изтекъл тест или се постави диагноза, преди да бъде прикрепено оплоденото яйце.

Изчезва ли млякото по време на нова бременност

Прекратяването на лактацията по време на бременност по време на HB е изключено, тъй като смучещият рефлекс все още провокира производството на пролактин. Кърмата е подхранваща и полезна за растящото бебе.

Широко разпространено е мнението, че бременността променя вкуса на млякото и бебето само отказва НВ. Всъщност вкусът зависи от състава. През първия месец продуктът е богат на лактоза, която постепенно се заменя с натрий. Поради такива пренареждания млякото придобива неутрален вкус, сладостта оставя, което много деца не харесват. Млякото се губи в резултат на потискане на производството на пролактин: няма смучене.

Основните методи за прекъсване на бременността с хепатит В

През първите 8 седмици след раждането не се препоръчва полов акт, тъй като вагиналните цепнатини са уязвими на бактериални инфекции. По-добре е да възобновите сексуалния живот след излекуването на микротравми със задължително използване на контрацепция.

Ако въпреки това се е случило зачеване и родителите са решили да прекъснат бременността, важно е да се преценят рисковете от аборт за здравето на майката. Колкото по-рано жената потърси лекар, толкова повече възможности за прекъсване ще има. Фактори за избор - гестационна възраст, желание за продължаване на хепатит В, метод и дата на предишното раждане.

 • Лекарства (орални капсули - Мифепристон, Мизопростол, Гимепрост).
 • Хирургически.
 • Вакуум.

Медицинско прекъсване на бременността

Подходящ за дати до 6 седмици. Колкото по-малко време е минало от зачеването, толкова по-безопасна е процедурата за здравето на майката. В състава на лекарства, вещество, което блокира ефекта на прогестерона върху ендометриума. В резултат на липсата на „опора“ яйцеклетката се отделя и отхвърля от тялото.

Активните съставки проникват в млякото в малки количества, които са безопасни за бебето. Но след медицински аборт хепатит В се преустановява за 48-72 часа. По време на въздържание се изцежда мляко.

Видът, дозировката и времето на спиране на хепатит В се определят от лекуващия гинеколог. Лекарствата се отпускат само по лекарско предписание.

Хирургичен метод

Той продължава да се търси поради ниските срокове за операцията - до 12 седмици без индикации, до 22 седмици, строго на базата на противопоказания. Методът включва остъргване на маточната кухина от тялото на плода. Колкото по-дълъг е периодът, толкова по-трудна е операцията. Ако се използва обща анестезия, HW се спира за 72 часа. В случай на локална анестезия, кърменето не може да бъде прекъснато.

Вакуумна аспирация

Признат за безопасна алтернатива на хирургичния аборт. Минималният риск от усложнения (травма на матката, инфекция, кървене), продължителност 15 минути, без необходимост от прекъсване на хепатит В са ключови предимства за кърмещите майки. Методът се прилага до 6 седмици.

Извършва се с помощта на електрическа вакуумна помпа, която извлича яйцеклетката от кухината под отрицателно налягане. Методът елиминира риска от „остатъци“ на плода по стените на матката.

Хирургическият и вакуумен метод не се предписва на кърмачки, които са имали по-малко от 6 месеца след предишното раждане. Решението за метода на аборта се взема от лекаря въз основа на оценката на риска от усложнения след аборт.

За да поддържат здравето на кърмещата майка, акушерите настояват за контрацепция след раждането. И съветите на лекарите са основателни - носенето, както и прекъсването на бременността, с хепатит В е болезнено, с риск от усложнения за физическото и психологическото състояние на майката и плода. Ето защо е по-добре да избягвате бременност с времето в полза на пълноценното хранене и развитието на вече родено бебе..

Десерт за днес - видео за кърменето по време на бременност.

Библиография:

 1. Естествено разстояние между деца и кърмене - от Джен О'Куин, 1998.
 2. Ефективност на метода на лактационна аменорея (LAM) сред работещите жени - Катедра по педиатрия, Медицински факултет на Католическия университет в Чили, Сантяго де Чили, Чили, 2000 ноември.
 3. Приключения в тандемно кърмене: кърмене по време на бременност и след това - от Хилари Флауър, 2003 юли / ISBN-10: 0912500972.
 4. Кърмене и плодовитост - от Кели Бонята, BS, IBCLC (публикувано на 20.07.2011).
 5. Кога периодите ми ще започнат отново след бременност? - от NHS (публикацията е проверена на 28.03.2018).

През 2019 г. тя завършва Федералната държавна бюджетна образователна институция за висше образование „Национален изследователски Мордовски държавен университет им. Н. П. Огарева "със специалност педиатрия.

Серия и регистрационен номер на дипломата: 101318 0420079