Възпалителните процеси в резервоарната кухина на МП се считат за най-често срещания проблем в практиката на уролозите по целия свят. Циститът е толкова често срещан сред жените, че за много, особено в репродуктивната възраст, той се е превърнал в често срещано и ежедневно заболяване. Ето защо за повечето млади жени въпросът е много актуален - възможно ли е да забременеете с цистит.

Преди да отговорите на този въпрос, помислете какво е причинило заболяването. Причините за развитието на възпалителни реакции в пикочно-пикочния мехур са много - патогенна флора, възпалителни процеси в съседните на матката и пикочния мехур органи, венерически инфекции и много съпътстващи и провокиращи фактори. Как мислите, че бебето ще се развие на фона на инфекция, "разхождаща се" през тялото?.

Пречи ли циститът на оплождането

В процеса на остра клиника на цистит, възпалителните реакции се развиват директно в резервоарната кухина на MP, засягайки лигавицата му, без да напускат пикочния орган. Следователно нищо не пречи на развитието на сперматозоидите и успешното оплождане и образуването на зигота (оплодена клетка). Възможно е да забременеете по време на цистит, но струва ли си.

За да се гарантира успешна бременност и раждане на здраво бебе, преди планирането на бременност е необходимо да се премахнат всички проблеми, свързани с възпалителни процеси, независимо дали в пикочния мехур или в други органи. Препоръчително е да се идентифицира причината за възпалителния процес възможно най-скоро и да се подложи на курс на лечение.

Ако проблемът е с инфекция, предавана по полов път, и двамата партньори трябва да бъдат лекувани.

Само своевременното облекчаване на фокуса на възпалението ще предотврати преминаването на болестта в хронична фаза и ще предпази желаната бременност от „неочаквани изненади“ под формата на усложнения.

Възможна ли е бременност при хроничен цистит

Дали циститът засяга зачеването в хронична клиника в хода зависи от продължителността и тежестта на заболяването. Така че природата е разпоредила репродуктивните органи на жената да са анатомично разположени до пикочния мехур. При дълъг хроничен ход на заболяването е напълно възможно да се включат във възпалителния процес, с развитието на патологични промени, засягащи процеса на зачеване, което се дължи на:

 • Промени в структурата на цервикалната слуз, става повишен вискозитет, което намалява подвижността на сперматозоидите (нарушено проникване).
 • Повишен риск от смущения в овулационната функция, който се проявява с неуспехи в освобождаването на клетки, готови за оплождане от яйчника в кухината на фалопиевата тръба.
 • Промени във вътрешната обвивка на маточната кухина (ендометриум), в резултат на което става невъзможно прикрепването на зиготата към стените на матката.
 • Развитието на адхезивни образувания във фалопиевите тръби, които създават пречка за образуването на зигота. Изследването ще покаже дали циститът пречи на забременяването в този случай, но дори и след излекуването на цистит, възможността за бременност остава под въпрос, докато срастванията не бъдат отстранени хирургично, или чрез продухване на тръби.

В допълнение към тези фактори, различни инфекции на репродуктивните органи на жената (хламидии, уреаплазма, микоплазма, гарднерелоза) може да са последица от хроничния ход на цистита. Следователно, ако се желае бременност, болестта не трябва да се отключва..

Навременният преглед и адекватната терапия е добър шанс за благоприятна бременност и раждане на здраво бебе.

Понякога може да отнеме години, за да се премахне напълно болестта. Хроничната клиника на цистит периодично се редува с периоди на ремисия и обостряне. В такива случаи бременността се планира за периода на ремисия, а в случай на успех цялата бременност трябва да бъде под наблюдението на лекар, за да се избегне обостряне на цистита и да се предотврати негативното му въздействие върху развитието на плода..

 • Цистит по време на менструация.
 • Какво да правим с цистит.

Цистит и безплодие

Сам по себе си циститът не е опасно заболяване и при навременна диагноза се поддава добре на лекарствена терапия. Страхът поради своята непредсказуемост причинява пренебрегвана болест. Последиците от нелекуван дългосрочен повтарящ се възпалителен и инфекциозен процес в МП могат да бъдат усложнени от развитието на временно или постоянно безплодие.

Особено когато инфекциозният процес се разпространи в придатъците - да се усложни от възпаление на яйчниците (оофорит) или възпалителни лезии на фалопиевите тръби (салпингит).

Нека разгледаме някои от основните фактори, които свързват цистита с безплодието. То:

 • Нарушения в хормоналния фон, дължащи се на продължителни възпалителни реакции в пикочните пътища, причиняващи дисбаланс в менструалния цикъл, а оттам и проблеми с зачеването. При нестабилен хормонален фон функционалните промени в яйчниците се нарушават, което води до нестабилно съзряване на яйцеклетките и, в по-голямата си част, до развитие на безплодие и ранна менопауза.
 • В допълнение, развитието на генитални инфекции, провокирани от хроничния ход на цистит, без навременно лечение при 70% от жените в репродуктивна възраст, водят до безплодие..
 • Първата стъпка към репродуктивната недостатъчност е запушване на фалопиевите тръби. При 20% от жените, които са родили и не са родили, в резултат на добавеното хронично възпаление се развива пълна или частична обструкция.
 • Дългосрочните възпалителни процеси водят до образуването в кухината на тръбите на множество груби синехии, провокиращи промени в менструалния цикъл под формата на намаляване на менструалната загуба на кръв, забавено регулиране (менструация), до пълното им спиране (аменорея), което само по себе си прави зачеването невъзможно.
 • Има и психологически фактор при хроничния цистит. Интензивното преживяване на жената може да наруши нейната репродуктивна функция. Трудно е да се реши този проблем без участието на специалист. Постоянният стрес предотвратява бременността и това е добре известен факт. И това се случва, често поради вината на жената за невъзможността да забременее, въпреки че в 70% от случаите мъжете са отговорни за безплодието, както показват многобройни проучвания.

Но се забелязва и обратната картина, когато циститът е един от признаците на хормонално нарушение, проявяващо се чрез дисбаланс на микрофлората в гениталиите. Или самият цистит, развил се в резултат на вече съществуващ възпалителен процес в придатъците.

В тази ситуация циститът е усложнение на първоначалната патология и няма нищо общо с развитието на безплодие..

В урологичната практика нарушенията в репродуктивните функции при жените поради цистит са редки. Обикновено жените се консултират с лекар своевременно и проблемът се решава успешно терапевтично, което не може да се каже за мъжете. Те не обичат да се лекуват, поради което хроничността на цистита често завършва с прехода на възпалението към простатата и уретралния канал.

Уретритът и простатитът имат вредно въздействие върху жизнените функции на мъжката полови полови органи (сперматозоиди). Освен това възпалението може да се разпространи в областта на семенната връв. Продължителните възпалителни реакции в кухината им провокират развитието на белези и сраствания, които възпрепятстват свободното преминаване на сперматозоидите.

В крайна сметка всички тези негативни процеси причиняват временно или постоянно несъответствие на демографските функции на мъжете..

С цялото си желание не можете да забравите за цистит. Постоянните чести вокализации, носещи не чувство на облекчение, а дискомфорт и болка, рано или късно ще ни принудят да се лекуваме, въпреки нашето нежелание. И нека бъде навреме, за да не се налага да съжалявате в бъдеще.

Забременяване с остър цистит: вероятност и рискове

Ето как изглежда циститът (възпаление и кървене в пикочния мехур) в сравнение с нормалното.

Причини за цистит

При цистит възниква възпаление на стените на пикочния мехур. Жените страдат по-често от тази патология поради структурните особености на външните генитални органи и уретрата, тъй като причинителят обикновено е Escherichia coli, която живее в ректума.

Основните причини за развитието на цистит:

 1. Лоша лична хигиена.
 2. Носенето на тясно бельо през цялото време.
 3. Блуден секс.
 4. Хипотермия.
 5. Неизправности на имунната система.
 6. Хормонални нарушения.
 7. Прекомерна консумация на алкохол.
 8. Прехвърлени преди това инфекциозни заболявания (салпингит, уретрит и др.).
 9. Генитална травма.
 10. Заседнала работа и др..

Предразполагащи фактори:

- прекомерна сексуална активност,

- съпътстващи заболявания (особено захарен диабет тип 1 или тип 2, тъй като при тези заболявания значително намалява локалната защита на лигавиците и инфекцията се разпространява лесно),

- неподходящо хранене (изобилие от пържени, пушени и прекалено пикантни храни),

- запек (дългосрочното присъствие на изпражнения в червата може да бъде придружено от транслокация на микроорганизми),

- дългосрочно седене без прекъсване,

- неспазване на правилата за лична хигиена (неправилно пране, носене на плътно и синтетично бельо, прашки гащи).

Основните симптоми на цистит

Типични симптоми на цистит:

 • Сърбеж и парене при всеки акт на уриниране.
 • Често желание за изпразване на пикочния мехур.
 • Болка и дискомфорт в долната част на корема.
 • Мътност на урината с примеси на бели люспи, гной и дори кръв.
 • Своеобразна миризма на урина.
 • Повишена телесна температура, студени тръпки, болки в острия стадий на заболяването.


Болката и болката при уриниране са основните симптоми на остър цистит..

Пречи ли остър ход на зачеването

При остър цистит здравословното състояние на пациента значително се влошава. Тя се притеснява от:

 • чести позиви за уриниране;
 • освобождаването на урина на малки порции, което води до силно усещане за парене по уретрата;
 • болка в долната част на корема, в перинеума;
 • помътняване, потъмняване на урината;
 • изтичане на кръв в края на акта на уриниране.

Сексът в това състояние едва ли ще бъде добра идея. Половият акт отново става възможен (и приятен и за двамата партньори), когато симптомите на заболяването отшумят. Но влияе ли циститът на зачеването? Практиката показва, че не.

Ако заболяването е остро, неусложнено и възпалението не се е разпространило в близките тазови органи, това не засяга репродуктивната система и с цистит можете да забременеете.

Въпреки това, лекарите категорично не съветват пациентите си да забременеят на фона на обостряне на патологията. Ако циститът е започнал през първата половина на цикъла (например след менструация), планирането може да започне отново само след пълно възстановяване.

Възможно ли е да забременеете с цистит?

Ако едно момиче има цистит, няма да е лесно да забременеете. В острия стадий на възпалителния процес сексуалният живот става невъзможен, тъй като жената се притеснява от болка и парене, постоянен дискомфорт в областта на гениталиите. Но когато симптомите станат по-малко тежки, интимността е реална..

Практиката показва, че циститът не е пречка за зачеването. Можете да забременеете с цистит. Това заболяване засяга репродуктивната функция само в случаите, когато възпалението се разпространява в тазовите органи (с хроничен или сложен цистит).

Лекарите настоятелно не препоръчват планиране на бременност по време на обостряне на заболяването. Като начало трябва да се подложите на курс на лечение и едва след това да се опитате да заченете дете. И ако симптомите на цистит се появяват на 10-15-ия ден от цикъла (преди овулацията), тогава е необходимо да се използват контрацептиви.

Защо се появява цистит??

Лекарите приписват урологичните възпалителни процеси на доста често срещани заболявания, въпреки че мнозина, които са се сблъсквали с това за първи път, ще бъдат изненадани от такова твърдение. Пикочно-половите инфекции, включително възпаление на тубулите, водещи до пикочния мехур, често при възрастни, по-рядко при деца.

Мъжете са по-склонни да имат венерически болести, циститът най-често засяга млади жени, които не се грижат за личната хигиена и затопляне на долната част на тялото през студения сезон. В същото време на женските форуми често проблясват въпроси: "Възможно ли е да забременеете с цистит?" и други подобни теми. Често това се пита от тези, които се опитват да „излекуват“ възпалението на уретрата с първите налични антибиотици и процесът преминава в хронична форма с неизразени симптоми.

Пониженият имунитет и неспазването на хигиенните правила са основните причини, поради които патогените или "носителите на инфекция" започват да потискат нормалната микрофлора. Това са примитивни форми, с които трудно се бори човешкото тяло поради бързото им размножаване и пристрастяване към лекарства:

 • гъбички;
 • пръчки;
 • бактерии;
 • вируси;
 • реснички;
 • сферични коки;
 • рикетсии и други протозои.

Всички сили на тялото отиват да се борят срещу паразитните форми. Ето защо жените с отслабен имунитет се интересуват от това как това може да повлияе на репродуктивната функция, възможно ли е да забременеете с хроничен цистит.

Разбира се, по време на възпалителни процеси много жени не са на ниво „радостите от секса“ - болезнени докосвания, постоянен сърбеж, всички малки канали са подути, което усложнява естествените процеси. Следователно, когато има усещане за парене или сърбеж, температурата е леко повишена, няма нужда да се "колебаете", за да отидете на лекар. Това ще ви помогне да определите кои микроорганизми се внасят във вашето тяло отвън, за да се справите ефективно с тях..

Разбира се, можете да забременеете с цистит, но струва ли си да оставите място за болестта?! Да, днес има сложни лекарства, които "лекуват всичко", включително млечница и вируси, но е по-добре да изберете целенасочена фармакология. Днес дори лечителите питат какво „лекуваме специално”, изисквайки диагноза, поставена от лекари. Особено що се отнася до бременността, това е двойна отговорност за живота..

Когато се появят „алармени сигнали“, не трябва да се самолекувате и да пиете билки при цистит. Може би нещо по-сериозно претендира за място в утробата ви, например паразитни форми на по-големи живи организми. Спешно отидете на лекар!

Бременност с цистит

В някои случаи циститът се открива след оплождане. Колко опасно е за плода и може ли да доведе до инфекция? Тук трябва да се подчертаят няколко аспекта:

 1. Когато носи дете, имунната защита на жената намалява. Това може да доведе до увреждане на бъбреците и да отключи развитието на пиелонефрит..
 2. Много е опасно, ако бременността настъпи по време на антибиотичната терапия. Приемът на такива лекарства е изпълнен с аномалии в развитието на плода, поради което е по-добре да планирате дете няколко месеца след края на лечението.
 3. Ако възпалението на стените на пикочния мехур е в напреднал стадий, тогава е възможно заразяване на плода.


В ранните етапи на бременността циститът се лекува с лекарства.
Ако жената забременее в острия период или в началото на първия триместър са открити признаци на патология, тогава прогнозата е по-благоприятна. Необходимо е спешно да се консултирате с гинеколог, който да предпише лекарства, които са разрешени при раждане на бебе..

Самолечението и използването на народни методи са неприемливи.

Защо оплождането е опасно по време на цистит

Дори на фона на успешно зачеване, възпалението на пикочния мехур може да повлияе отрицателно на хода на бременността поради следните причини:

 1. Коремна болка при остър цистит се предизвиква от силен мускулен спазъм. Той причинява хипертоничност на матката и причинява спонтанен аборт.
 2. Най-често причината за заболяването са патогенни микроорганизми - ешерихия коли, стафилококус ауреус, ентеробактерии. Без навременно лечение може да настъпи инфекция на плода, неговата вътрематочна смърт или образуване на тежки малформации..
 3. Инфекциозният процес винаги изисква антибиотици. Тъй като повечето лекарства са забранени по време на бременност, ефективността на лечението може да не е достатъчна..
 4. Стартиралият цистит може да се усложни от възпаление на бъбреците. Това състояние е особено опасно за бременни жени, тъй като през периода на раждането на детето се увеличава натоварването на отделителната система. С пиелонефрит при бъдещата майка процесът на нормално отстраняване на излишната течност от тялото се нарушава, рискът от развитие на гестоза се увеличава.

Ето защо уролозите съветват да се планира бременност след прекаран цистит не по-рано от 2-3 месеца по-късно. Важно е да се даде време на тялото да се възстанови. Ако зачеването все още се случва на фона на заболяването, трябва незабавно да се консултирате с лекар и да започнете лечение.

Цистит и безплодие

Пикочният мехур е разположен в непосредствена близост до гениталиите. Това означава, че циститът може да причини възпаление в женската репродуктивна система, ако не се лекува навреме..

В много случаи циститът се предизвиква от инфекции като хламидия, уреаплазмоза и други. Това е много опасно, тъй като тези патогени често водят до безплодие. В гинекологията има много случаи, в които пренебрегваната патология е станала причина за невъзможността за зачеване. Например, честото възпаление води до сраствания във фалопиевите тръби. В резултат на това пътят за напредване на сперматозоидите до яйцеклетката е блокиран..

Но тук говорим за напреднал етап. Ето защо, в никакъв случай не трябва да се самолекувате и незабавно да се консултирате с лекар, ако подозирате, че има нарушение. Циститът се нуждае от компетентно и цялостно лечение, така че последиците от него да не понижават качеството на живот в бъдеще.

Съвет на лекаря

Бременността директно зависи от здравето на майката, за развитието на плода е важно да се поддържа добро физическо и морално състояние.

Препоръчва се лечението да бъде завършено, а не да се планира бременност, без да се елиминират причините за заболяването.

Само след пълно възстановяване шансът за майчинство се увеличава.

Ако жената все пак забременее, трябва незабавно да посетите лекар и да започнете лечението възможно най-скоро. След лекарските предписания и лекарства те се подлагат на редовни прегледи.

За да избегнете появата на цистит, трябва да наблюдавате здравето си, да избягвате стресови ситуации, да се храните правилно и да спазвате лична хигиена. Ако откриете някакви симптоми на цистит, не трябва да се самолекувате, а да се консултирате с Вашия лекар. Колкото по-рано започнете да лекувате болестта, толкова по-големи са шансовете за пълно възстановяване. По време на бременността основното нещо, което трябва да запомните, е, че състоянието на детето зависи пряко от здравословното състояние на майката..

Цистит или бременност

Често в първите дни на закъснение жените изпитват постоянно желание за уриниране. При положителен тест за бременност това явление е тревожно, тъй като се подозира възпаление на пикочния мехур. Но не трябва да се страхувате, тъй като това е абсолютно нормално..


Честите позиви за уриниране са характерни не само за цистит, но и за началото на бременността.

Честото желание за използване на тоалетната в началото на бременността се дължи на промени в хормоналните нива. Друга причина е увеличаването на размера на матката, която, докато расте, притиска пикочния мехур. При липса на симптоми като дискомфорт и болка в долната част на корема, усещане за парене в областта на гениталиите, няма какво да се притеснявате.

Признаци, които трябва да алармират бъдещата майка

Когато планира бременност, жената задължително трябва да обърне внимание на дискомфорта и други промени в тялото. Необходимо е да се потърси помощ от специалист в следните случаи:

 1. Позивите за уриниране са чести, но урината се отделя в малки количества.
 2. Усещане за парене по време на уриниране.
 3. Кръвта се намира в урината.
 4. Мътна урина, сурова и не особено приятна миризма.
 5. Дискомфорт се усеща в областта на таза не само при използване на тоалетната.
 6. Постоянно изглежда оказва натиск върху тазовата област.
 7. Температурата на тялото се повишава.

Какво да направите, ако възникне възпаление на пикочния мехур по време на бременност?

Ако циститът въпреки това се потвърди след оплождането, е необходимо спешно да се предприемат действия и да се свържете с квалифициран и опитен специалист. Наистина, при носене на дете женското тяло отслабва, функцията на имунната защита намалява. Инфекцията в пикочния мехур може да доведе до ужасни последици:

 • спонтанно прекъсване на бременността;
 • инфекция на плода;
 • преждевременно раждане;
 • дефекти в детското развитие, поднормено тегло.

Заболяването се открива по характерни признаци и по резултатите от лабораторни изследвания на урината. Необходими са и следните диагностични методи:

 • Анализ за дисбиоза.
 • Общ анализ на кръвта.
 • PCR изследвания.
 • Ултразвуково изследване на тазовите органи.
 • Цистоскопия.
 • Цистография.

Прегледът на пациента трябва да бъде изчерпателен и сложен, за да се избере най-оптималният режим на терапия. Важно е да се установи причината за заболяването.

Диагностични мерки

Жена, която реши да забременее, трябва да се подложи на някои прегледи, за да идентифицира и излекува заболявания с остри и хронични форми. В случай, когато патологията не е напълно елиминирана, е необходимо напълно да се компенсира проявата му.

Жена, притеснена от признаци на цистит и планираща зачеване, трябва да се подложи на редица изследвания:

 1. Общи анализи на урина и кръв. Те са необходими за оценка на общото състояние на жената. С тяхна помощ се оценява състоянието не само на уретералните системи, но и на други органи.
 2. Бактериологичен анализ на урината. Това може да стане по два начина - бактериоскопия или бактериологична култура. Основната задача е да се определят причините за образуването на цистит. Анализът помага да се намери специфичен патоген и да се извършат тестове за неговата поносимост към антибиотици.
 3. Преглед при гинеколог - взема се цитонамазка. Циститът в своята бактериална форма често засяга женските полови органи. В същото време болестта може да не показва своите признаци, но с помощта на намазка ще се разкрие тяхното присъствие. Това състояние създава опасност пациентът дори да не знае, че нейният родов канал е засегнат от болестта.
 4. Ултразвуково изследване на бъбреците и таза. Честите припадъци могат да причинят нарушена бъбречна дейност, промени в структурната структура на маточните придатъци. За да се оцени правилно състоянието им, се извършва ултразвуково сканиране. Изследването на бъбреците е важно, тъй като нарушенията в работата им водят до тежки форми на гестоза - еклампсия и прееклампсия.
 5. PCR кръвен тест. Необходимо е да се определи титърът на антителата към вируса и най-простите форми на микроорганизми. Значението му се крие във факта, че от голям брой антитела, открити към някои вируси, е по-вероятно да има вирусен фокус в тялото.

Как да се лекува цистит?

Правилно подбраното лечение ще помогне да се сведат до минимум всички рискове за здравето на нероденото дете и неговата майка. Има ограничен брой лекарства за цистит, които са разрешени по време на бременност. Само лекар може да ги предпише. Действието на тези лекарства е насочено към унищожаване на инфекцията, която е причинила възпалението в пикочно-половата система. При тежки случаи на заболяването се препоръчва инсталационна процедура. Същността му е, че лекарството се инжектира директно в пикочния мехур чрез специален катетър.

В борбата срещу цистит при бременни жени, най-ефективните лекарства с антибактериален ефект са Amoxicillin, Monural, Amoxiclav, както и фитопрепарати Urolesan, Kanefron.

Традиционната медицина е много популярна. Но е възможно да се прилагат неконвенционални методи на лечение само под лекарско наблюдение, тъй като билките и растенията често имат странични ефекти. Също така, не всички билкови лекарства могат да се използват по време на бременност. Най-търсени са отвари и запарки от лайка, жълт кантарион, хвощ, живовляк, невен и др..


При цистит бульонът от лайка помага добре.

Много жени постоянно се борят със симптомите на цистит, но не могат напълно да се отърват от него. В такива случаи бременността трябва да се планира със стабилна ремисия. Ако след зачеването настъпи обостряне, лекарят ще предпише най-подходящото лечение, за да се справи със ситуацията.

Народни средства за лечение на цистит

 • добро и безопасно народно средство за лечение на цистит е сокът от червена боровинка;
 • можете да използвате инфузия на листа от касис;
 • инфузия на листа от бреза;
 • вливане на лекарствена колекция от плодове от червена офика и листа от червена боровинка с добавка на мед;
 • сок от черна ряпа с мед.

Добър лек за цистит при жени по време на бременност са лекарствата, които съдържат билкови съставки. Всъщност това са същите билкови препарати, но под формата на таблетки, например това лекарство "Kanefron". Това лекарство има антимикробен, диуретичен и спазмолитичен ефект и няма вредно въздействие върху плода, поради което е безопасно по време на бременност.

Профилактика на болестта

За да се предотврати развитието на възпалителен процес в пикочния мехур и в други органи на пикочно-половата система по време на бременност, ще ви помогнат следните няколко препоръки:

 1. Измийте с топла вода след всеки акт на уриниране.
 2. Не преохлаждайте, облечете се според времето.
 3. Носете удобно бельо, изработено от естествени дишащи материали.
 4. Отидете навреме до тоалетната, не издържайте дълго време.
 5. Водете активен начин на живот, ходете често, дишайте чист въздух.
 6. Хранете се правилно, въведете здравословна здравословна храна във вашата диета, премахнете всички вредни.
 7. Спазвайте режима на пиене.
 8. При хроничен цистит или наследствено предразположение към него, приемайте колкото се може повече течност през първите три месеца от бременността. Това може да бъде обикновена филтрирана вода, както и натурални сокове, компоти и плодови напитки. Газирани напитки и алкохол са забранени.

В това кратко видео жена обяснява как да облекчите възпалението:

Не забравяйте, че самолечението е опасно. При такова заболяване, особено по време на бременност, спешна нужда от консултация с лекар. Невъзможно е да се забави с това!

Така че, циститът не е пречка за настъпването на дългоочаквана бременност. Не трябва обаче да забравяме, че болестта създава много проблеми по време на бременността. Поради тази причина детето трябва да бъде планирано само с абсолютно здраве (или в период на ремисия) на пикочно-половата система..

Особености на ранното лечение

През първите 12 седмици в тялото на ембриона се полагат всички органи и системи. Този период се счита за критичен: всяко влияние "отвън" е нежелателно. Ето защо повечето лекарства през първия триместър на бременността са строго забранени..

Но е задължително да се лекува цистит след зачеването. Основното нещо е стриктно да следвате инструкциите на лекуващия лекар. От лекарствата, разрешени по време на бременност, използвайте:

 • антибиотици - Амоксицилин, Амоксиклав, Монурал;
 • уросептици - Канефрон N, Фитолизин;
 • спазмолитици - No-shpa;
 • НСПВС - парацетамол.

Пеницилинови антимикробни лекарства (Амоксицилин, Амоксиклав):

 • имат широк спектър на действие;
 • абсолютно безопасно дори в началото на бременността;
 • относително евтин.

Ефективността на тези антибиотици обаче е намалена поради растежа на устойчива микрофлора. Също така много пациенти имат алергични реакции..

Monural е синтетичен антибиотик на основата на фосфонова киселина с бактерициден (унищожаващ микробната клетка) ефект. Той е одобрен за лечение на бременни жени и е лесен за използване..

Уросептиците на растителна основа (Kanephron N, Fitolizin) имат противовъзпалително, антисептично, леко диуретично, спазмолитично действие. Често се предписва на бъдещи майки с обостряне на цистит като помощно средство. Подходящ за продължително лечение. Често се използва за профилактика.

Спазмолитици и нестероидни противовъзпалителни лекарства се използват за премахване на най-неприятния симптом на възпаление - болка. При по-леки форми на цистит, обикновено не се изисква.

В допълнение към приема на лекарства, трябва да пиете много течности. Това може да бъде неподвижна вода, компоти, плодови напитки от ягоди (червена боровинка, червена боровинка). Твърде тлъстите ястия, както и кисели краставички, пушени меса, бързо хранене, сладкиши, трябва да бъдат изключени от диетата. Основата на диетата трябва да бъде лека млечно-зеленчукова храна.

Неусложнените форми на заболяването обикновено изчезват в рамките на 5-7 дни и по-нататъшната бременност преминава без особености. Ако неприятните симптоми продължават 10 или повече дни, трябва да се подложите на задълбочен преглед:

 • подробен кръвен тест;
 • OAM;
 • бактериална култура на урина с определяне на чувствителност към антибиотици;
 • Ултразвук на пикочния мехур, бъбреците.

Получените резултати ще помогнат за изясняване на диагнозата, изключване на възможността от усложнения и коригиране на терапевтичния план.

Лечение и профилактика на рецидив

Всички знаем, че има малко лекарства за лечение на цистит при бременни жени. Но те са. По този въпрос основното не е да се занимавате с глупости (самолечение), а се лекувате според правилата на специалист. Освен това едно момиче вече трябва да мисли не само за себе си, но и за бъдещото си дете..

Възпалението на пикочния мехур обикновено се лекува с антибиотици. Науката е разработила някои лекарства, които бъдещите майки имат право да приемат. Например това е "Амоксиклав", "Монурал" и други. Такива агенти убиват микроорганизмите, които заразяват тялото..

Алтернативните методи за помощ са доста популярни. Но за бременна жена те могат да станат животозастрашаващи. Следователно само лекар ги предписва. Това могат да бъдат билки, лечебни растения, комплексни чайове, билкови чайове и други подобни..

Рутинното затопляне може да спаси бременна жена от цистит. Това се предписва като допълнително лечение. Гинекологът може да се позове на физикална терапия. Той също така ще предпише броя на сесиите. У дома можете да използвате бутилка с топла солена вода. Той частично ще облекчи болката и ще ви позволи да спите нормално..

Диагностика

След като вземе анамнеза и идентифицира симптоми, които притесняват жената, лекарят ще предпише редица изследвания за изясняване на диагнозата. Това е стандартният преглед за съмнение за цистит в началото на бременността:

 • общ анализ на урината;
 • анализ на урината според Нечипоренко;
 • бактериологично култивиране на урина с цел идентифициране на опортюнистични микроорганизми;
 • общ анализ на кръвта;
 • ако е необходимо, се предписва ултразвук на пикочно-половите органи, за да се открият съпътстващи заболявания;
 • цистоскопията и цистографията ви позволяват да идентифицирате естеството на заболяването, както и степента на възпалителния процес и наличието на тумори в пикочния мехур;
 • Може да се предпише ДНК диагностика на големи инфекции.

Циститът по време на бременност понякога протича без никакви симптоми. Поради тази причина бременните жени трябва да предават урина за анализ всеки път, когато посещават наблюдаващия ги лекар..

Какво друго е важно да запомните:

 • Опитайте се да изпразвате пикочния си мехур на всеки 2-3 часа, дори ако не чувствате, че урината ви вече е пълна. Трябва да се избягва стагнацията на урината, защото тя насърчава растежа на микроорганизмите.
 • Не забравяйте да изпразвате пикочния мехур в идеалния случай преди и след секс. Микрофлората на влагалището има благоприятна среда за размножаване на вредни микроби, а урината, напротив, има дезинфекциращи свойства. Ако по време на секс вредните организми навлязат в уретрата, тогава потокът от урина просто ще ги отмие, те няма да могат да се закрепят върху стените на лигавиците, да влязат вътре и да причинят възпаление.
 • Хранете се здравословно и балансирано! Опитайте се да имате естествени продукти в диетата, повече пресни салати, плодове. Ограничете пържените, мазни, пикантни и солени храни, когато е възможно. Алкохолните напитки и кафе по време на бременност са строго забранени. Пийте много редовна вода, билкови чайове, пресни сокове.
 • Ако имате заседнала работа, правете упражнение по майчинство на всеки час.

Следвайки тези прости препоръки, можете да се предпазите от много здравословни проблеми..

Малко за цистит

Малко за цистит

Циститът се превежда от гръцки като "балон". Болестта е доста често срещана както при жените, така и при мъжете. Никой не е имунизиран от него.

Циститът е възпаление на пикочния мехур, което може да се прояви като симптоматична инфекция, възпаление на лигавицата на пикочния мехур, неговата функция може да бъде нарушена и утайката на урината може да се промени.

В природата съществуват следните видове цистит:

 • Първичен;
 • Втори;
 • Остър;
 • Хронична;
 • Инфекциозни (специфични и неспецифични);
 • Неинфекциозни (химически, термични, токсични, алергенни, лекарствени, радиационни, хранителни и др.).

Основните причини за развитието на цистит при жените и мъжете са:

 • Инфекция. Той може да влезе в пикочния канал от ануса или влагалището. Инфекцията има патогенен или опортюнистичен характер. Такъв проблем се причинява от хипотермия, намален имунитет. Това е основно, но има и друг начин за проникване на инфекцията. Например през бъбреците (низходящ път). Те могат дори да проникнат в кръвния канал (хематогенни пътища). А има и лимфогенен път - това е през лимфата.
 • Лекарства. В някои случаи лекарствата могат да причинят нежелана реакция под формата на цистит. Например, цитостатици (лекува злокачествени заболявания);
 • Алергични реакции. Дори съществува, че алергията към нещо специфично причинява цистит. Тук всичко е просто, трябва да избягвате този продукт.

Няколко фактора също могат да повлияят на образуването на такова заболяване. То:

 • Бельото е прекалено стегнато. Провокира размножаването на бактерии в гениталиите;
 • Сексът не е в ред. Много секс с различни хора, както и секс без контрацепция, допринасят за развитието на инфекции;
 • Проблеми с червата, запек;
 • Бъбречни проблеми;
 • Нарушения в хормоналния фон. Когато има модификация на хормоните в тялото, тогава се променя и микрофлората на лигавицата на влагалището и уретрата;
 • Болести, провокирани от понижен имунитет. Ясно е и така, намаленият имунитет реагира слабо на преминаващите бактерии отвън, оттам и възпалението.
 • Липса на лична хигиена.

Разбрахме причините, сега ще разгледаме най-честите симптоми на цистит.

Всеки може лесно да определи, че има такова заболяване, тъй като симптомите са много ярки и е просто невъзможно да не ги разпознаете..

И така, сред тях са:

 • Сърбеж и парене, когато седите в саксия. Най-често срещаният тип симптом. Произходът му главно показва алергия или инфекция. Ако виновникът е алергия, това се дължи на голямото отделяне на хистамин, който е медиатор на възпалението. И инфекцията ще освободи токсини, които се натрупват в урината, попадайки върху органите, дразнещи лигавицата;
 • Болка. Усещането за болка може да се забележи в долната част на корема и в перинеума. Естеството на болката е различно, както и нейната интензивност. Има случаи, около 10%, когато циститът е безболезнен. Но чувството за дискомфорт и пръсване остава. Не всеки може да свърже този симптом с цистит. Доста често при такава болка изглежда, че пациентът боли в гърба. Още няколко допълнителни болки могат да бъдат под формата на: главоболие, умора, повишена телесна температура.
 • Кръв в урината (хематурия). В такива случаи урината е с бледорозов или тухлен цвят. Често тази урина показва вирус на пикочната лигавица. Тук лекарите диагностицират: остър или сложен цистит.
 • Често искате малко. И дошъл до тоалетната, няма нищо.
 • Лоша миризма на урина.

Възможно ли е да забременеете с остър цистит: рискове и усложнения

Възпалението на пикочния мехур е много често срещано състояние. По-често от това страдат жени в детеродна възраст. Всяко четвърто момиче е имало поне веднъж прояви на цистит. Възможно ли е да забременеете с цистит - остър или хроничен? Как ще се отрази на развитието на плода?

Причини и симптоми

Циститът е възпаление на стената на пикочния мехур. Най-често се причинява от бактериите Escherichia coli (E.coli), които обикновено живеят в ректума. Поради естеството на женската анатомия, циститът се среща по-често при жените, отколкото при мъжете.

Основните причини за заболяването:

 • липса на лична хигиена, редовно носене на тясно бельо;
 • сексуални отношения с различни партньори. В този случай полово предаваните инфекции могат да станат причинители на цистит;
 • систематичен запек, смущения в червата;
 • хормонален дисбаланс;
 • неправилно функциониране на имунната система;
 • хипотермия.
 • при уриниране има силен сърбеж и парене. Това е сигурен признак на алергична реакция към инфекция;
 • болка в долната част на корема;
 • кръвни съсиреци в урината. Това е страшен признак за остър ход на заболяването;
 • специфична миризма на урина;
 • постоянно желание да се изпразни в малки.

Пречи ли на оплождането

Ето как изглежда ешерихия коли

Когато циститът е остър, сексуалната активност става проблематична. Едва ли ще искате да правите секс, когато „там“ изгори, боли и искате да ходите до тоалетната през цялото време. Но когато симптомите отшумят, станат не толкова ярки, сексуалният акт е напълно възможен..

Може ли да настъпи зачеване при това заболяване? Практиката показва, че може. Ако възпалението не се е разпространило в тазовите органи (което понякога се случва при усложнен цистит или при хроничен ход на заболяването), тогава възпалението на пикочния мехур не засяга репродуктивната функция. Може да настъпи бременност. Следователно циститът по никакъв начин не може да се счита за контрацептив..

Лекарите обаче са категорично против планирането на бременност за остър цистит. Те съветват първо да се възстановите и едва след това да планирате бременност. Ако циститът започне преди овулацията (например на 10-15-ия ден от цикъла), се препоръчва да се използва контрацепция.

Ако бременността вече е настъпила

Има случаи на цистит след овулация, когато зачеването вече е настъпило. Опасно ли е, няма ли болестта да доведе до инфекция на плода? Това има няколко аспекта.

 • Ако забременеете по време на антибиотично лечение, това е опасна ситуация. Някои лекарства имат тератогенен ефект, т.е.могат да доведат до аномалии в развитието на плода. Лекарите препоръчват да се планира забременяване поне три месеца след антибиотично лечение.
 • По време на бременност имунитетът на жената неминуемо намалява и възпалението може да се "издигне" до бъбреците, което води до пиелонефрит.
 • Протичащото възпаление на пикочно-половата система може да доведе до инфекция на бебето.

Това беше лоша новина.

Добрата новина е, че ако имате „късмет“ да забременеете в остър период или заболяването се прояви в началото на бременността, тогава това се лекува. Има лекарства, одобрени за бременни жени, които ще помогнат да се отървете от неприятното заболяване. За да направите това, трябва спешно да бягате на лекар. Не се допуска самолечение.

Възпаление на пикочния мехур и безплодие

Циститът е възпалителен процес, който протича в пикочния мехур, тоест в непосредствена близост до гениталиите. Липсата на лечение може да доведе до възпалителни процеси в женската репродуктивна система..

Понякога циститът се причинява от предавани по полов път патогени, например уреаплазмоза, хламидия и други. Това са коварни инфекции. Ако не се лекуват, те водят до безплодие..

Гинеколозите знаят фактите, когато напредналият цистит стана причина за безплодие. Например при систематични възпалителни процеси в пикочно-половата система, което е неизбежно при цистит, могат да се развият сраствания във фалопиевите тръби. Без тяхното отстраняване или издухване, жената няма да може да забременее; по време на овулацията циститът просто ще „прегради“ пътя за напредване на сперматозоидите до яйцеклетката.

Вярно е, че такъв сериозен проблем е малко вероятно да възникне след първия епизод на остър цистит. Това е пренебрегвана болест. Ето защо основната препоръка е да не се самолекувате, отидете на лекар. Циститът трябва да се лекува професионално и докрай, така че последиците от инфекцията да не провалят живота ви.

"Цистит" като знак за бременност

Понякога в първите дни на забавяне жените чувстват, че често искат да отидат до тоалетната „по малък начин“. И когато тестът потвърди "интересното положение", те се плашат: наистина ли е бременност с цистит??

Но в повечето случаи не трябва да се страхувате. Честото уриниране през първите седмици на бременността е нормално. Причинява се от хормони, а именно растежа на hCG. Друга причина е, че матката нараства и притиска пикочния мехур. Ако няма сърбеж, парене и болка, това не е възпаление на пикочния мехур, а характерен ранен признак на бременност. Няма за какво да се притеснявате.

Въпреки това, ако в допълнение към честото уриниране има и други неприятни симптоми, спешно трябва да отидете на лекар.

Възпаление на пикочния мехур по време на бременност

Какво да направите, ако циститът е започнал след овулация и желаната бременност? В такъв случай лечението трябва да бъде бързо и професионално. Факт е, че тялото на жената по време на раждането на дете работи за двама, следователно защитната функция е рязко намалена. Инфекцията може да доведе до:

 • спонтанен аборт;
 • преждевременно раждане;
 • инфекция със септични патогени на плода и майката;
 • патологични дефекти при дете.

Циститът се диагностицира чрез характерни симптоми и чрез общ анализ на урината (там могат да се намерят еритроцити и левкоцити).

В допълнение, лекарите предлагат да се подложат на такива изследвания:

 • PCR, който ще помогне за идентифицирането на патогена.;
 • анализ за дисбиоза;
 • цистография;
 • цистоскопия. Този анализ ще позволи на лекаря да види формата на заболяването, патологичните процеси, причинени от възпаление;
 • Генитален ултразвук.

Само цялостен преглед ще позволи на лекаря правилно да диагностицира цистит и да избере оптималния режим на лечение за конкретен пациент.

Как да се лекува

Правилното лечение ще помогне да се избегнат негативни ефекти върху тялото на жена и бебе. За бременни жени съвременната медицина предлага малък брой лекарства, които трябва да се предписват само от специалист. Действието на лекарствата е насочено към елиминиране на микроорганизмите, които са причинили възпалителния процес.

При тежки случаи на цистит се инсталират жени. Лекарството се инжектира директно в пикочния мехур с помощта на катетър.

Традиционната медицина също е популярна. Това са отвари от лечебни билки (живовляк, лайка, жълт кантарион, невен, хвощ), но само лекар трябва да разработи тяхната употреба, дози и схеми. Той знае страничните ефекти на тези отвари и ще сравнява рисковете и резултата, който ще получат след лечението..

Понякога жената се лекува от хронично възпаление на пикочния мехур в продължение на много години, с периоди на обостряне и ремисия. Но той не може да бъде напълно излекуван. Може ли да забременее? Да, можеш. За да направите това, трябва да постигнете ремисия. Ако възникне обостряне по време на бременност, лекарят ще избере лекарства, които няма да навредят на бебето и ще помогнат на майката да се справи с инфекцията.

Предотвратяване

Ако една жена е здрава, е преминала всички медицински прегледи преди планираната бременност, тогава можете да се предпазите от цистит по време на бременността, като спазвате основните правила:

 • хигиенните процедури трябва да се провеждат поне 2-3 пъти на ден. По-добре е да използвате бебешки сапун и топла вода за измиване;
 • бельото трябва да бъде направено само от естествени материи; носенето на прашки или прилепнали гащи е строго забранено;
 • облеклото по време на бременност е необходимо за времето;
 • трябва да ходите всеки ден, да водите активен начин на живот и да се храните правилно. Всичко това е надеждна опция за укрепване на имунната система, която предпазва тялото от вируси и бактерии;
 • ако една жена преди това е страдала от цистит или има генетично предразположение, тогава през първия триместър тя трябва да пие много течности (плодови напитки, компоти, пречистена вода). Това ще помогне за бързо отстраняване на течността навън, предотвратявайки появата на възпалителни процеси в органите на пикочно-половата система;
 • бременните жени трябва да ходят на тоалетна на всеки 3 часа.

Така че, това заболяване не е пречка за настъпване на бременност, но по време на бременността и раждането може да донесе много проблеми. Ето защо е по-добре да отложите планирането на бременността с възпаление на пикочния мехур..

Цистит по време на бременност

Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Циститът по време на бременност е много често срещан. Всъщност това е възпалителен процес, който обхваща лигавицата на пикочния мехур, което води до нарушаване на неговите функции..

Статистиката казва, че 10% от общия брой бременни жени се сблъскват с този проблем на различни етапи от раждането на дете. Най-често такава "рискова" група включва жени, които преди това са имали това заболяване или имат т.нар. хронична форма на цистит, която допринася за обостряне на заболяването на фона на намаляване на имунитета, нарушение на микрофлората на влагалището (бактериална вагиноза), както и промени в хормоналния фон на женското тяло при раждане на дете. Инфекциозният цистит се развива в резултат на активно размножаване на опортюнистична флора и различни патогени (ешерихия коли, микоплазма, стафилококи, вагинални трихомонади, хламидии, стрептококи и др.). Циститът по време на бременност се дължи на структурните особености на пикочната система на женското тяло, по-специално на близкото местоположение на пикочните пътища до матката. Естествено, симптомите на цистит (спазми в долната част на корема, силна болка по време на уриниране, чести позиви за използване на тоалетната и др.) Предизвикват безпокойство, паника и страхове за здравето на бебето при бременни жени. В този случай само медицински специалист ще помогне, който ще диагностицира и предпише ефективен курс на лечение..

Код на ICD-10

Цистит като първи признак на бременност

Циститът по време на бременност не трябва да се бърка с повишено уриниране, което често показва бременност. Циститът е възпалително състояние на пикочния мехур, а не признак, че жената е бременна. Мнозина обаче смятат повишеното желание за използване на тоалетната през първите седмици на бременността (от 7-8 седмици) за цистит. Факт е, че след зачеването притокът на кръв се увеличава в гениталиите на жената и матката става по-възбудима в отговор на имплантирането на ембриона. Тъй като той е свързан с пикочния мехур чрез неговата инервация, дори малко количество урина в него кара жената да уринира. По този начин се получава механично компресиране на пикочния мехур от разширяващата се матка. В същото време бременната жена не изпитва никакъв дискомфорт или мъчителни болки, които съпътстват истинския цистит. В края на първия триместър хормоналният фон на жената се нормализира и матката заема позиция над утробата, преставайки да притиска пикочния мехур. В резултат на това честото желание да отидете до тоалетната спира..

Циститът като първи признак на бременност не трябва да се приема сериозно, но честото уриниране в комбинация с други признаци трябва да предупреждава жената. Например, ако желанието да отидете до тоалетната е придружено от болка, висока температура и влошаване на общото състояние, има основание да се предположи, че бременна жена има цистит на фона на отслабена имунна система и инфекция. Във всеки случай посещението при лекар ще разсее всички съмнения и ще помогне да се установи истинска диагноза..

Симптоми на цистит по време на бременност

Циститът по време на бременност се придружава от такива основни симптоми като:

 • чести позиви за уриниране (включително фалшиви), придружени от отделяне на малко количество урина и усещане за недостатъчно изпразване на пикочния мехур;
 • силно усещане за парене при уриниране;
 • отделяне на мътна урина с остра миризма;
 • наличието на примеси от кръв и гной в урината;
 • усещане за стягане в долната част на корема, болка и дискомфорт в тазовата област;
 • повишена телесна температура.

Симптомите на цистит по време на бременност се провокират от редица фактори, които причиняват развитието на заболяването: намаляване на имунитета на фона на началото на бременността, хормонално "преструктуриране" в тялото на жената, хипотермия, инфекция в тялото на бременна жена. Също така е необходимо да се вземе предвид фактът, че бременността често причинява растежа на гъбички на дрождите във влагалището, а вагиналната дисбиоза е един от факторите, допринасящи за развитието на цистит. Ходът на това заболяване по време на бременност може да бъде латентен, без проява на изразени симптоми. В тежки случаи, в допълнение към основните симптоми на цистит, бременната жена може да бъде притеснена от гадене и дори повръщане. Ето защо, ако се появи и най-малкото съмнение за развитие на цистит, е необходимо спешно да се консултирате с лекар за задълбочен преглед и точна диагноза. Общият анализ на урината и кръвта ще помогне да се идентифицира болестта в началните етапи и да се справи с този проблем възможно най-скоро, за да се избегне развитието на опасно усложнение под формата на пиелонефрит (възпаление на бъбреците). Опитен специалист ще предпише оптималното лечение, като вземе предвид всички рискове, свързани със здравето на майката и нероденото дете.

Цистит в началото на бременността

Циститът по време на бременност се счита за едно от най-често срещаните заболявания, което може да има много опасни усложнения, ако не се лекува навреме или започне. В резултат на това заболяване лигавицата на пикочния мехур се възпалява. Най-често появата на цистит е свързана с настъпването на бременността, когато различни патогени и инфекции атакуват органите на женската пикочно-полова система. Според лекарите това се дължи на структурните особености на тялото на жената, както и на изразени промени на физиологично и хормонално ниво, които се наблюдават при всяка жена на фона на развитието на бременността..

Циститът в началото на бременността, по своя произход, може да се прояви в инфекциозна или неинфекциозна форма. Сред основните причини за развитието на неинфекциозен цистит може да се нарече отслабване на имунитета на бременна жена, силно преумора, хипотермия, чревна дисбиоза, колпит (вагинална дисбиоза), както и дразнене или увреждане на лигавицата на пикочния мехур поради медицински манипулации. Трябва да се има предвид, че ако бъдещата майка вече има хронична форма на цистит в анамнезата, това гарантира повтарящи се прояви на заболяването. Промените в хормоналната система на фона на продължаващата бременност, както и потискането на имунитета, се превръщат в предпоставки за интензивното размножаване на патогенна микрофлора и различни инфекции, които могат да причинят възпаление на орган като пикочния мехур. Инфекциозната форма на цистит обикновено се причинява от т.нар. "Условно патогенна микрофлора" и вредни патогени (Е. coli, вагинални трихомонади, стафилококи или стрептококи, хламидии, уреаплазма, микоплазма и др.).

Циститът в началото на бременността може да се прояви както в остра, така и в хронична форма. При хроничен цистит симптомите на заболяването обикновено са леки, докато острата форма на заболяването е придружена от редица симптоми, основният от които е силна дърпаща болка с инвалидизиращ характер по време на уриниране. В този случай урината може да придобие мътен оттенък и да съдържа примеси от кръв, което показва възпалителен процес. За точна диагноза на цистит бременната жена трябва незабавно да се свърже с медицинско заведение, за да се подложи на медицински преглед: направи тест за урина (общ, анализ на Нечипоренко, бактериологичен); се подлагат на ДНК диагностика на инфекции и ултразвуково изследване на органите на пикочно-половата система; да бъдат изследвани за възможна дисбиоза на вагиналната микрофлора. Ако диагнозата цистит бъде потвърдена, лекарят трябва да предпише ефективно лечение на бременната жена, като вземе предвид нейното състояние и възможните рискове за плода. Въпреки факта, че много лекарства са строго забранени по време на бременност, съвременният напредък в медицината дава възможност за бързо справяне с болестта без рискове за бебето. За тази цел се използват специални препарати, както и антибиотици от „билков“ произход, които имат щадящ ефект върху здравето на бъдещата майка и нейното бебе. Един от най-ефективните методи за лечение на цистит в началния етап на бременността е т.нар. "Инстилация на пикочния мехур" - въвеждане на лекарства директно в болния орган. Бременната жена може да се нуждае от няколко такива манипулации, за да постигне пълно премахване на болезнените симптоми на цистит, да облекчи възпалението и да предотврати възможен рецидив..

За успешно възстановяване бременната жена трябва своевременно да се консултира с медицински специалист, за да избегне развитието на сериозни усложнения, по-специално като пиелонефрит (възпаление на бъбреците), раждане с ниско тегло при раждане и преждевременно раждане. Самолечението и приемането на традиционна медицина без предварителна консултация с лекар може да доведе до тъжни последици, затова е по-добре да пренебрегнете „умните“ съвети на „умни“ приятелки, баби и майки и да се доверите само на медицински специалист.

Цистит в началото на бременността

Циститът по време на бременност може да бъде причинен от редица причини, сред които са имуносупресия (потискане на имунитета) и промени в хормоналния фон на тялото на бременна жена. Често има инфекциозна форма на цистит при бременни жени, която е свързана с възпалителен процес, който обикновено се причинява от активното размножаване на различни микроорганизми, бактериална инфекция или ешерихия коли (Escherichia coli). Това се дължи на специалната структура на пикочно-половата система на жените (уретрата им е много по-къса от тази на мъжете и е разположена близо до ануса).

Циститът в началото на бременността може да бъде с неинфекциозен произход и може да бъде причинен например от алергени под формата на хигиенни спрейове, пяна за баня, спермицидни кремове, както и хранителни продукти (ядки, бобови растения, зеле и др.). Болестта (особено нейната хронична форма) провокира хипотермия на тялото, както и честа умора на фона на потисната имунна система на бременна жена. Именно хроничният цистит проявява своя рецидив в началото на бременността, когато тялото на бъдещата майка става беззащитно срещу много инфекции поради отслабен имунитет. Независимо от периода на раждане на бебе, на жената е строго забранено да се самолекува поради опасни усложнения на болестта. Особено важно е да се вземе предвид фактът, че много лекарства (например антибиотици от редица тетрациклин и сулфонамиди) са категорично противопоказани за бременни жени. Следователно лечението на цистит трябва да се предписва само от лекар, като се отчита състоянието на бъдещата майка и развитието на плода. С навременното посещение на медицински специалист бременната жена ще може да избегне много опасни проблеми, по-специално бъбречна инфекция.

В ранните етапи на бременността лекарите са особено внимателни при вземането на решения относно лечението на пациента, тъй като ефектът от някои лекарства може да се превърне в сериозна заплаха за плода. Това се отнася и за цистит, който изисква специален подход към лечението, като се вземат предвид всички възможни рискове, както за бъдещата майка, така и за нейното бебе. Опасността от това заболяване се крие в отрицателното му въздействие върху плода: детето може да се роди преждевременно или с липса на телесно тегло.

Цистит в края на бременността

Циститът по време на бременност може да се прояви както в началото на бременността, така и в края. Независимо от това, в лечението на това заболяване трябва да се включи опитен лекар, който ще предпише на пациента най-щадящите лекарства..

Циститът в края на бременността може да бъде причинен от инфекция или физиологични промени в тялото на жената. Факт е, че в края на бременността матката, значително увеличена по размер, компресира тазовите органи, включително пикочния мехур. По този начин изтичането на урина е затруднено, което от своя страна води до стагнацията му в пикочния мехур. Това причинява повишено размножаване на различна патогенна флора..

Прегледът на бременна жена, както и преминаването на необходимите медицински тестове и тестове, ще помогнат на лекаря да установи окончателна диагноза, за да предпише оптималното лечение на цистит. Трябва да се отбележи, че през втората половина на бременността употребата на много лекарства (включително антибиотици от редица пеницилини и цефалоспорини) е по-малко вероятно да застраши плода, тъй като надеждно е защитен от плацентата. Освен това съвременната медицина ви позволява да се справите с болестта и по други начини. Например, вливането е алтернативно лечение на цистит. Този метод включва инжектиране на лекарства през уретрата директно в пикочния мехур.

Не се препоръчва да се предписват антибиотици от редица тетрациклини, аминогликозиди, сулфонамиди или сулфонамиди на бременни жени. Ако лекарят приписва такива антибактериални лекарства на бъдещата майка, е необходимо да откажете лечение и да се свържете с друг специалист, тъй като тези лекарства са строго забранени по време на бременност. Те могат да доведат до фетална жълтеница, както и до необратимо увреждане на черепните нерви..

Като се вземат предвид симптомите на заболяването, урологът трябва да диагностицира бременната жена, за да идентифицира начините на инфекция, патогена, стадия на цистит (хроничен или остър). По този начин терапията трябва да бъде подбрана с изключително внимание, като се използват лекарства, които са абсолютно безопасни за бъдещата майка и развиващия се плод. Циститът в края на бременността, който е придружен от силна болка, усещане за парене по време на уриниране и наличие на кръв в урината, обикновено се лекува с антибактериално средство, което се отделя най-вече с урината и има минимум странични ефекти за бременна жена и нейното бебе..

Остър цистит по време на бременност

Циститът по време на бременност може да се прояви както в хронична, така и в остра форма. Острата форма на цистит има внезапен характер и най-често възниква след хипотермия или в резултат на излагане на някакъв друг фактор, по-специално инфекция на пикочния мехур.

Острият цистит по време на бременност винаги е придружен от остър възпалителен процес и се проявява под формата на следните симптоми:

 • повишено желание за уриниране, последвано от отделяне на малка порция урина;
 • тежки болезнени усещания и усещане за парене при уриниране, понякога с постоянен характер;
 • фалшиво желание за изпразване на пикочния мехур;
 • болезненост в долната част на корема;
 • тежка интоксикация;
 • мътност на урината, при която могат да се наблюдават примеси на кръв и гной;
 • рязко покачване на температурата.

Трябва да се отбележи, че последните два симптома сигнализират за тежък стадий на цистит. Острият ход на заболяването се характеризира с постепенно нарастваща интензивност на болката, изпитвана по време на уриниране. В този случай болезнените усещания могат да придобият постоянен характер, но в повечето случаи това е пряко свързано с акта на уриниране. Силното желание за използване на тоалетната понякога води до инконтиненция на урината.

Острият цистит по време на бременност е опасен за здравето на бъдещата майка и представлява заплаха за плода, тъй като възпалителният процес може да обхване не само пикочния мехур на бременна жена, но и бъбреците, причинявайки развитието на опасно усложнение - пиелонефрит. При по-лек ход на заболяването бременната жена може да почувства само дърпащи болки в долната част на корема и умерено изразена полякиурия (често уриниране). В този случай паренето и болката обикновено се появяват в самия край на процеса на уриниране. Случва се тези симптоми да изчезнат след няколко дни сами, без специално лечение. Но най-често острият цистит продължава 6-8, а понякога и 10-15 дни, в зависимост от тежестта, както и наличието на съпътстващо заболяване в женското тяло, поради което възпалителният процес се засилва. В този случай се изисква допълнителен медицински преглед..

Що се отнася до лечението на остър цистит, то почти винаги е придружено от назначаване на лекарства на бременни жени, които имат спазмолитични, противовъзпалителни и антибактериални ефекти, като се вземат предвид всички рискове за плода. Лечението може да продължи около 3-5 дни, обикновено не повече от седмица. Ефективните методи на лечение могат значително да намалят симптомите на остри прояви на заболяването. Ако след мерки за лечение се наблюдава рецидив, бременната жена трябва отново да посети специалист и да се подложи на втори преглед..

Хроничен цистит и бременност

Циститът по време на бременност обикновено се проявява в остра форма, но често има случаи, когато симптомите на заболяването са слабо изразени и има "размита" картина на развитието на болестта. В този случай можем да говорим за проява на цистит в хронична форма..

Хроничен цистит и бременност: как се съчетават тези две понятия? Трябва да се отбележи, че хроничната форма на цистит възниква на фона на неправилно лечение или нелекуван остър цистит, което се наблюдава в историята на бременна жена. Всъщност хроничният цистит има рецидивиращ ход или протича като непрекъснат процес с леки признаци на заболяването. Ако говорим за сезона, в който хроничният цистит обикновено се повтаря, тогава обострянето на това заболяване най-често се случва през есенно-пролетния период, когато съществува риск от хипотермия поради нестабилно време. По време на бременността обаче сезонът не играе голяма роля. Обикновено хроничната форма на цистит при бъдещи майки се проявява, когато настъпят физиологични промени в женското тяло, по-специално разширение на матката, което притиска други органи на малкия таз, включително пикочния мехур.

Хроничният цистит може да се разглежда като декомпенсация на защитните сили на отделителната система. Основните му симптоми са болка, полякиурия (повишено уриниране) и пиурия (отделяне на гной в урината). Интензивността на болката зависи от честотата на позивите за уриниране. Дърпащите болки обикновено се намират в перинеума по протежение на пътя на уретрата. При първите симптоми, показващи проявата на хроничен цистит, бременна жена трябва да се консултира с лекар. След точна диагноза на заболяването въз основа на резултатите от анализи и медицински изследвания, лекарят ще предпише най-щадящото лечение за бъдещата майка с помощта на физиотерапевтични процедури и лекарства, които не представляват заплаха за здравето на бременната жена и нейното бебе..

Обостряне на цистит по време на бременност

Циститът по време на бременност възниква на фона на отслабения имунитет на бъдещата майка и хормонални промени в тялото й, поради което се нарушава естествената вагинална микрофлора. В резултат на това се увеличава рискът от развитие на различни инфекции. Много жени, които са в „интересна позиция“, страдат от това заболяване през цялата си бременност. Причините за обостряне на цистит до голяма степен зависят от физиологичните промени в тялото на бременна жена: при носене на дете тонусът на органите на пикочно-половата система е значително намален. Този фактор от своя страна води до стагнация на урината, частично изпразване на пикочния мехур и съответно до развитие на инфекция..

Обострянето на цистит по време на бременност най-често се свързва с рецидив на хроничната форма на цистит, който се проявява след хипотермия или с намаляване на имунната система. Ако една жена вече се е сблъсквала с проблема с цистит преди бременността, най-вероятно тя ще бъде податлива на вероятност от обостряне на това заболяване по време на раждането на дете, много по-силно от други жени. Ако говорим за времето, тогава най-често циститът напомня за себе си в началото на бременността. Естествено, навременните превантивни мерки намаляват рисковете от развитие на болестта..

Симптомите на обостряне на цистит са същите като тези, които са съпътстващи симптоми на това заболяване: често уриниране с малко отделяне на урина, режеща болка в долната част на корема и усещане за парене по време на уриниране, кръв и гной в урината. Ако обострянето на заболяването има остра форма, тогава всички изброени симптоми са придружени от повишаване на температурата.

Диагностиката на цистит при бременни жени, на първо място, включва гинекологичен преглед, както и изследване на тялото за наличие на генитални инфекции и нарушения на вагиналната микрофлора. При обостряне на цистит е необходимо да се изключи възможността за съществуване на други източници на инфекция, които биха могли да провокират рецидив на заболяването. Сред такива източници могат да се разграничат различни заболявания на зъбите и стомашно-чревния тракт, дисбиоза, УНГ заболявания, хроничен тонзилит. При намален имунитет на фона на бременността, дори баналният кариес може да доведе до обостряне на цистит.

Циститът по време на бременност създава много проблеми за бъдещите майки, по-специално по отношение на лечението. Само сложната терапия ще помогне за бързото справяне с болестта, включително прием на имунни лекарства, ефективни антибактериални средства, както и лекарства, които възстановяват естествената микрофлора на женското тяло, но само като се вземат предвид възможните рискове за здравето на бъдещата майка и нейното бебе.