Вирусното увреждане на черния дроб е коварно заболяване, което протича тайно на ранен етап. Хепатит С и бременността са съвместими. Има голяма вероятност да можете да носите и да раждате здраво дете, въпреки опасната вирусна инфекция. При носенето се вземат предвид два важни момента: ефектът на болестта върху здравето и състоянието на майката (в редки случаи) и рискът от инфекция на плода (по време на раждането). Откриването на инфекция се случва, като правило, на етапа на доставка на лабораторни тестове.

Възможно ли е да забременеете с хепатит С?

Наличието на вирусно заболяване при жената не е причина за отлагане на планирана бременност. Рискът от фетална инфекция не зависи от хода на продължителността на заболяването при бъдещата майка. Хепатит С е чернодробно заболяване, не се предава от гени и шансовете за раждане на здраво бебе са големи. В никакъв случай наличието на вирус в кръвта на бременна жена, която е научила за патологията, не е причина за прекъсване на бременността.

Планиране на концепцията

След като сте се настроили на сериозна стъпка и сте решили да забременеете с хепатит С, определено трябва да посетите репродуктивен специалист. Лекарят ще обясни на бъдещите родители всички възможни последици, възможни симптоми по време на бременност и проблемите, с които може да се наложи да се сблъска заразената бъдеща майка. Планирането на бременност с хепатит е възможно, само че има риск от прогресиране на заболяването при майката след раждането на бебето.

Ако мъжът има вирус и тестът е положителен, жената също трябва да бъде изследвана преди планираното зачеване. Също така, задължително посещение на специализиран специалист, за да получите отговори на риска от инфекция. При продължителен ход на заболяването мъжът има възможност да се подложи на ин витро, за да има по-голяма вероятност да забременее и да роди здраво бебе. Да раждаш и да имаш деца, ако в съпруга се открие вирус, разбира се, можеш.

Как хепатит С влияе на бременността?

При бременни жени с вирусно заболяване, като правило, тя върви добре през целия период на бременност. Основният етап от бременността е честото провеждане на лабораторни изследвания, посещение на специализиран специалист - специалист по инфекциозни болести или хепатолог, тъй като черният дроб може да се държи по различен начин по време на бременност. Вирусното заболяване няма отрицателен ефект върху тялото както на майката, така и на детето. Хепатит С при бременни жени, напротив, забавя действието си, болестта спира прогресията. Тестът за хепатит се подобрява и тестовете за чернодробна функция намаляват още през втория триместър на бременността.

Управление на бременността

За да се запази плодът в утробата при хроничен ход на хепатит С, лекарите наблюдават по-внимателно състоянието на пациента. В крайна сметка, неочакваното прекъсване на бременността може драстично да влоши хода на заболяването и да повлияе на състоянието на жената. На етапа на откриване на вирусно заболяване при бременна жена:

 • провеждане на цялостен преглед;
 • да вземе решение за възможността за раждане на дете (до 12 седмици с хроничен стадий на вирусен хепатит) и да определи план за управление;
 • наблюдава се от специализиран специалист през цялата бременност;
 • по-често преминават лабораторни изследвания.
Обратно към съдържанието

Как протича лечението?

По време на бременност не се препоръчва лечение с антивирусни и фармакологични лекарства, тъй като такива лекарства могат да повлияят отрицателно на състоянието на майката и развитието на бебето. На етапа на бременността се препоръчва спиране на всички мерки за лечение на вирусно заболяване. След раждането на бебе има шанс да се отървете от болестта след лечение и сложна терапия.

В специални случаи на изразен застой на жлъчка в жлъчния мехур или образуване на камъни в черния дроб, лекарите могат да предписват лекарствена терапия. Състоянието на жената може да се влоши рязко, това е много рядко и изисква внимателно наблюдение от лекар. В този случай лечението на хепатит С по време на бременност продължава с избрано лекарство, което не влияе върху развитието на плода. Те включват инжекции и таблетки на урсодезоксихолевата киселина.

Раждане с хепатит

Голяма опасност за плода представлява хроничният стадий на инфекция при майката, тогава съществува риск от заразяване на новороденото по време на преминаването му през родовия канал, когато кръвта на майката се свърже с бебето. Такава инфекция възниква, ако има нараняване на кожата на плода. Увреждането на кожата на бебето възниква поради използването на акушерски форцепс (използва се в екстремни случаи). Раждането на бебе за предпочитане се извършва по естествен път. Цезарово сечение е възможно само при строги акушерски показания, когато бъбречните тестове са лоши. Бременността и раждането при жената впоследствие задълбочават заболяването и се изисква повече внимание към пациента.

Възможно ли е да се предаде болестта на дете?

Вирусната болест се нарича още „нежен убиец“ - тя се предава изключително чрез кръвта. Инфекцията на кърмачето е възможна само ако възникне контакт по време на каквато и да е доставка на кръв в кръвта. Вътрематочното предаване на вируса е изключено. Веднага след раждането на бебето се вземат проби за наличие на вируса на хепатит С. Ако показателите са нормални, детето се ваксинира на първия ден с хиперимунен гама глобулин. Втората ваксинация се извършва след 30 дни.

Кърмене

Предаването на хепатит С чрез мляко не е възможно.

Кърменето не се препоръчва, ако майката има пукнатини или други наранявания по зърната. По време на първото хранене много жени неправилно прикрепят бебето към гърдата, което може да доведе до рани и пукнатини по зърната. За да се оцени състоянието на майката и риска от инфекция на бебето, е необходимо постоянно медицинско наблюдение. Цялостен преглед на жена и консултация със специализирани специалисти ще помогне да се премахне вероятността от инфекция на дете от хепатит С.

Профилактика преди зачеването

За да се избегнат проблеми при носене на дете, както и да се предотврати инфекция, трябва да се планира зачеване. Важна стъпка е отиването на лекар в антенаталната клиника, трябва да преминете необходимите тестове и да се подложите на цялостен преглед. В този случай има възможност за откриване на болестта в ранен стадий на развитие и започване на лечението навреме..

Защо хепатит С е опасен по време на бременност?

Жената може да бъде носител на вируса на хепатит и да не го знае

Какво е вирусен хепатит

Това е чернодробно заболяване, причинено от вирус. Той попада в тялото чрез кръвта, наранените лигавици и кожата. Често симптомите остават незабелязани и болестта става хронична. Хепатит С по време на бременност се открива по време на рутинен скрининг за инфекции.

Вирусът HCV принадлежи към флавивирусите, съдържа рибонуклеинова киселина (РНК) в гените си. Периодът на развитие продължава от 7-8 седмици до шест месеца. Води до цироза на черния дроб и злокачествени тумори. Инфекцията не влияе върху честотата на мъртво раждане, спонтанен аборт и фетални аномалии. Не засяга функционирането на репродуктивните органи. Като се има предвид тежестта на заболяването при бременни жени, това увеличава риска от ранно раждане и ниско тегло при раждане.

Защо възниква

Инфектираните чернодробни клетки започват да произвеждат около 50 нови вируса на ден. Инфекциозният агент се намира в големи количества в кръвта. Телесните течности - слюнка, сперма, вагинално отделяне - съдържат малка концентрация. Има следните начини за проникване на вируси:

 • нарушение на правилата за използване на предмети за лична хигиена;
 • хирургия, кръвопреливане, хемодиализа, стоматология;
 • повторна употреба на замърсени спринцовки;
 • "Мръсни" инструменти за пиърсинг, татуировки;
 • секс с носител без презерватив.

Болестта не се разпространява във въздуха, обикновени ястия, прегръдки или ръкостискания. Ако партньорът има хепатит, съжителството с него е възможно, при спазване на мерки за безопасност.

При носителите на вируса бременността може да предизвика обостряне на процеса. Това се причинява от намаляване на имунитета: на първия етап имунната система в тялото на жената възприема детето като чужд протеин, следователно имунитетът се потиска естествено от хормони, така че плодът да не бъде отхвърлен.

Диагностика

Анализът за хепатит С е включен в списъка на диагностичните методи за бременност:

 • общи проби от кръв и урина;
 • кръвна биохимия;
 • анализ за антитела срещу HCV;
 • полимеразна верижна реакция - PCR;
 • ултразвуково изследване на храносмилателния тракт.

Хроничната форма дава положителен резултат от теста. Необходимо е редовно наблюдение на вирусното натоварване. Изследването се извършва три пъти по време на бременност. При тежки случаи, за да се определи степента на увреждане на черния дроб, става необходимо да се направи биопсия на тъканите. По този начин се определя вирусният щам за избора на подходящата терапия..

Анализът може да покаже положителен резултат, ако пациентът е имал инфекция по-рано. Тялото би могло да се справи с болестта при условие на въвеждането на малък брой микроорганизми и високо ниво на имунитет, но антителата остават в кръвта за дълго време. Ако има съмнение за инфекция при бременна жена, първият отговор може да бъде фалшиво положителен. Изследването се повтаря, често фактът на заразяване не се потвърждава.

Хепатит С по време на бременност изисква медицинско наблюдение

Как се проявява при бременни жени

Заразените дълго време не усещат никакви прояви върху себе си. И все пак около 20% от жените могат да получат следните симптоми:

 • чувство на умора, постоянна слабост;
 • намален апетит;
 • гадене, водещо до повръщане;
 • повишена телесна температура;
 • болка отстрани вдясно;
 • пожълтяване на склерата и кожата;
 • уголемяване на черния дроб и далака;
 • тъмна урина и светли изпражнения.

Някои имат болки в ставите, кожни обриви. Няколко фактора присъстват и при нормална бременност. В този случай се извършва диференциална диагноза с други чернодробни заболявания..

Ефект върху плода

При ниско вирусно натоварване не е нужно да се притеснявате за последиците за детето. Усложненията са редки при хронично заболяване. Ако антитела са били открити при бременна жена, но РНК не е била открита, бебето ще се роди здраво. Тестът за новородено за хепатит С няма да бъде надежден, тъй като антителата в кръвта му могат да бъдат на възраст до две години. Присъствието им не е признак на инфекция..

Инфекцията не се предава чрез мляко; бебетата могат да бъдат кърмени. Важно е мама да следи състоянието на зърната, да предотвратява появата на кървящи пукнатини. За да предотвратите инфекция, контролирайте появата на язви на устната лигавица на детето.

Ако една жена има повече от 2 милиона реплики, заплахата от инфекция на плода се увеличава. Вероятността е около 30%. Новороденото се счита за заразено, ако се открие вирусната РНК. Такова дете трябва да бъде постоянно наблюдавано..

Активните патологични процеси в черния дроб на майката увеличават риска от недохранване на плода. Остър чернодробен процес, вътрешно кървене от съдовете на стомашно-чревния тракт може да причини смърт на плода.

ХИВ носителите са изложени на повишен риск от инфекция.

Отрицателните последици за детето също са свързани с токсикоза, лоши навици, неправилно хранене на бъдещата майка, хиповитаминоза.

Ако тестът за хепатит С е положителен, е важно да се спазват всички препоръки на лекаря

Лечение на бременни жени

Първо открит фалшиво положителен тест не означава инфекция. След известно време лабораторният тест трябва да се повтори. Може би е имало просто грешка. В повечето случаи инфекцията не засяга гестационния процес и не изисква специфично лечение. Бременната жена се препоръчва да спазва диета, да приема витаминни комплекси.

Няма ваксина срещу вируса на хепатит С. Болестта е лечима, особено през първите месеци на бременността. Това са антивирусни средства интерферон, рибавирин. Лекарството има странични ефекти, те могат да повлияят неблагоприятно на детето. В тази връзка лечението се извършва само в краен случай, когато необходимостта от терапия при бременна жена надвишава заплахата за плода. Ако състоянието се е влошило рязко, появяват се симптоми на холестаза, необходимо е специфично лечение. Терапията се провежда в болнична обстановка. Лекарят избира най-безопасните лекарства. По правило това е курс на инжекции, базиран на урсодезоксихолова киселина. През целия гестационен период заразените пациенти се нуждаят от постоянно наблюдение, тъй като рискът от усложнения за нероденото бебе може да се увеличи.

Раждане с хепатит

Бебето може да се зарази, докато преминава през родовия канал на майката. Заразяването става при контакт с кръвта и секретите. Кървенето е особено опасно. При качествено управление на раждането от квалифицирани специалисти процесът протича без последствия за детето. Рискът от инфекция е по-малък от 4%.

Оперативната намеса в този смисъл не е превенция. Жената има право сама да избере метода на акушерството и обсъжда това с лекаря, водещ бременността. В други ситуации лекарят се ръководи от интересите на родилката. Спешно раждане чрез цезарово сечение се извършва, когато здравето на майката е лошо.

Превантивни действия

Преди планираната бременност е необходимо да се изследват за вирусен хепатит С и ХИВ. Необходимо е да се изключи възможно най-много контакт с кръв. Използвайте само продукти за лична хигиена. На тези обекти, в микроскопичните останки от биологичната течност, вирусът остава жизнеспособен в продължение на четири дни. Пробите трябва да се вземат и от съпруга. За татуиране и пиърсинг трябва да използвате само стерилен инструмент за еднократна употреба. За да предотвратите въвеждането на вируса, третирайте рана или абразия с антисептик, затворете я с гипс или специално лепило. Не забравяйте да използвате презерватив по време на полов акт, особено с нередовни партньори.

Ако се открие хепатит С, това не е изречение. Когато се сблъскате с проблем, не трябва да изпадате в паника и да се разстройвате. Много, след лечение и дори на фона на болестта, безопасно се носят и раждат деца. Възможна е успешна доставка при нисък вирусен товар в ремисия. Ако възникне тежко увреждане на черния дроб, може да възникне въпросът за прекъсване на бременността.

Бременност с хепатит С и особености на терапията през този период

Хепатит С е често срещано вирусно заболяване, което засяга чернодробната тъкан. Патологията провокира развитието на възпалителен процес, в резултат на което клетките на жлезата отмират, което води до дисфункция и негативни ефекти върху други органи. Отличителна черта е хроничният характер на хода, докато острият вариант се наблюдава рядко. Значителна заплаха представлява хепатит С при бременни жени, опасен както за тялото на майката, така и за плода.

Главна информация

Болестта се провокира от вирус, който попада в човешкия кръвен поток. Патогенът засяга черния дроб поради повишената чувствителност на хепатоцитите към инфекции. След проникване в органа вредните микроорганизми са способни да не упражняват активен ефект дълго време. Този период е латентен, няма симптоми на патология.

Има няколко генотипа на вируса, който причинява хепатит С по време на бременност. Те се различават по естеството на курса, възможни усложнения. Болестта е хронична. В ранните етапи е изключително трудно да се открие патология поради липсата на изразени симптоми.

Характеристики на потока

Хроничният хепатит С по време на бременност протича по същия начин, както при други категории пациенти. С болестта се наблюдава лека клинична картина. Често жените правят грешката, като погрешно смятат симптомите на чернодробната патология за странични ефекти, които се появяват при раждане на дете.

Важно е да знаете! Предаването става парентерално - чрез попадане на вирусни микроорганизми в кръвта. Не е изключен рискът от контакт и инфекция в домакинството. Жената може да забременее след инфекция или, напротив, да придобие инфекция по време на бременността.

Възможни начини за предаване на причинителя на хепатит:

 • Чрез преливане на заразена кръв.
 • Използването на нестерилни медицински инструменти.
 • Незащитен секс.
 • Многократно използване на спринцовки, игли.
 • Излагане на спермата на заразен мъж.

Инкубационният период варира от 14 дни до шест месеца. Продължителността зависи от множество фактори, основният от които е броят и степента на активност на патогенните микроорганизми. В по-голямата част от случаите ранните признаци се появяват 8-10 седмици след инфекцията.

 • Мускулна слабост.
 • Висока умора, намалена производителност.
 • Прояви на диспепсия (горчивина в устата, киселини, оригване).
 • Гадене с повръщане.
 • Дискомфорт, по-рядко болка в десния хипохондриум.
 • Сърбяща кожа.
 • Обриви.
 • Хепатомегалия.
 • Болки в ставите.
 • Потъмняване на урината.
 • Обезцветяване на изпражненията.

Много от изброените симптоми са подобни на признаци на токсикоза, от които страдат жените. Поради това е изключително трудно своевременно да се открие болестта. Появата на такива прояви е пряка индикация за диагностичен преглед..

За идентифициране на патологията се извършва кръвен тест, в който се откриват вирусни антитела. Скрининговият тест се извършва три пъти през целия период на бременността. В същото време наличието на патогенна РНК в пробите се определя чрез PCR. Този метод ви позволява да установите с висока точност вида на хепатита и неговия генотип.

Случаите, при които резултатът от теста е положителен, но жената не е заразена, са чести. За да се изключи фалшива диагноза, тестовете се извършват няколко пъти. Ненадеждният отговор се провокира от съпътстващи нарушения в организма, автоимунни процеси и прием на някои лекарства. Също така, фалшиво положителен резултат се дължи на грешките на лаборантите при подготовката на проби за изследване..

Наличието на болестта не засяга способността на детето да забременее. Следователно бременността с хепатит С при жената често протича непланирано. В такива случаи трябва да се вземе решение за прекъсване. Абортът се разглежда, когато има повишена вероятност от негативни последици за детето.

Риск за плода

Преди се смяташе, че хепатит С и бременността са несъвместими поради голямата вероятност да има деца с увреждания. Основното усложнение на патологията е вътрематочната инфекция. Това явление обаче се наблюдава рядко - в 6% от случаите.

Вирусните микроорганизми са в състояние да преминат през плацентарните тъкани. Следователно патогенът може да се предаде на детето от майката по вертикален начин. В неонаталния период тези деца са по-склонни да развият жълтеница, но рискът от сериозни усложнения е нисък..

Развитието на тежки аномалии или други изразени аномалии се счита за рядко. В повечето случаи това се случва на фона на съпътстващи усложнения на бременността и хепатит С при майката. Утежняващите фактори включват късно избледняване, лоши навици, хронични заболявания, особено ХИВ.

След раждането детето трябва редовно да се преглежда за симптоми на увреждане на черния дроб. Ако те не бъдат открити през първите 12 месеца, бебето се счита за здраво. Наличието на инфекция се показва от наличието на антитела към вируса на хепатит при деца на година и половина.

Терапевтични дейности

Едновременното протичане на бременността и хепатит С при майката изключва възможността за прием на лекарства. Лекарства като Рибавирин или Софосбувир са забранени за жени, които раждат дете. Освен това това ограничение важи за всички периоди. Това се дължи на факта, че лекарствата значително засилват протекционните реакции, протичащи в организма. Поради това плодът може да бъде атакуван от имунни агенти, което води до спонтанен аборт..

По време на терапията интензивните физически натоварвания са строго забранени. Не можете да излагате тялото на студени, токсични вещества, включително алкохол. Необходимо е да се изключи възможността за преумора.

За лечение могат да се използват безопасни лекарства. Те включват лекарства от групата на хепатопротекторите (Essentiale, Karsil, Hofitol). Основната терапия обаче е диетата..

Бъдещата майка трябва да се храни добре, за да осигури напълно на собственото си тяло и плода необходимите вещества. Препоръчително е да ядете храна 6-8 пъти на ден на малки порции. Всички храни, които претоварват черния дроб, се изключват от диетата. Те включват тлъсто месо и риба, консерви, пушени, пържени, сладкарски изделия, колбаси.

Внимание! Самолечението е забранено, тъй като може да навреди на нероденото дете. Не се препоръчва използването на неконвенционални лекарства и фармацевтични лекарства, чиято безопасност не е доказана от клинични изпитвания.

Раждане с хепатит С

Жените с диагноза вирусно заболяване се раждат в специално отделение. Предназначен е директно за заразените. Разликата от обичайния родилен дом се състои в спазването на антиепидемиологични мерки.

Заразените жени могат да раждат по естествен път. За да се намали рискът от негативни последици от хепатит С по време на бременност за бебето, се препоръчва цезарово сечение. Този метод намалява вероятността от предаване на вируса на новороденото..

Децата, родени от болни майки, се наблюдават от специалисти по инфекциозни болести. През първия ден от живота те се ваксинират срещу хепатит от групи A, B. Възможно е да се определи дали детето е заразено само след 1-1,5 години, с многократни тестове.

Кърмене

Кърменето за жени с хепатит С не е противопоказано, тъй като вероятността от поява на патогенни микроорганизми на практика е изключена. Регистрирани са само няколко случая на инфекция по време на кърмене и те се обясняват с повишена концентрация на вируси в майчиното тяло..

Предотвратяване

Невъзможно е напълно да се елиминира рискът от инфекция. Не е разработена ваксина за осигуряване на имунитет срещу хепатит С. Вероятността от заболяването обаче може да бъде значително, включително при бременни жени.

Превантивните мерки включват:

 • Избягване на контакт с възможни източници на инфекция.
 • Компетентно планиране и управление на бременността.
 • Съответствие с хигиенните стандарти.
 • Редовен диагностичен преглед.
 • Съответствие с препоръките на лекаря.
 • Защитен полов акт.

Хепатит С при бременни жени е често срещано заболяване. Патологията се характеризира с лошо изразена клинична картина, поради което често се диагностицира навреме. Най-голямата опасност за плода е вътрематочната инфекция. Терапията изключва възможността за прием на антивирусни лекарства, поради което заболяването се лекува с диетични и спомагателни лекарства.

Хепатит С и бременност

За първи път човек се разболява от вируса на хепатит С преди 300 години. Днес по света около 200 милиона души (3% от световното население) са заразени с този вирус. Повечето хора дори не са наясно с наличието на болестта, тъй като те са скрити носители. При някои хора вирусът се размножава в организма в продължение на няколко десетилетия, в такива случаи те говорят за хроничен ход на заболяването. Тази форма на заболяването представлява най-голямата опасност, тъй като често води до цироза или рак на черния дроб. Като правило инфекцията с вирусен хепатит С в повечето случаи се проявява в млада възраст (15-25 години).

От всички известни форми на вирусен хепатит С, най-тежката.

Начинът на предаване се случва от човек на човек чрез кръв. Често инфекцията се появява в лечебни заведения: по време на операция, по време на кръвопреливане. В някои случаи е възможно да се заразите чрез домакинството, например чрез спринцовки от наркомани. Половото предаване не е изключено, както и от заразена бременна жена до плод.

Симптоми на хепатит С

При много заразени хора болестта не се усеща за дълъг период от време. В същото време в тялото настъпват необратими процеси, водещи до цироза или рак на черния дроб. За подобна коварност хепатит С се нарича още „нежен убиец“.

20% от хората все още забелязват влошаване на здравето си. Те чувстват слабост, намалена работоспособност, сънливост, гадене и намален апетит. Много от тях отслабват. Може да има и дискомфорт в десния хипохондриум. Понякога заболяването се проявява само в болки в ставите или различни кожни прояви.

Откриването на вируса на хепатит С чрез кръвен тест не е трудно..

Лечение на хепатит С

Днес няма ваксина срещу хепатит С, но тя може да бъде излекувана. Имайте предвид, че колкото по-рано се открие вирусът, толкова по-големи са шансовете за успех..

Ако бременна жена е заразена с вируса на хепатит С, тя трябва да бъде изследвана за характерни признаци на хронично чернодробно заболяване. След раждането на бебето се извършва по-подробен хепатологичен преглед.

Лечението на хепатит С е комплексно и основните лекарства, използвани при лечението, са антивирусни.

Възможно ли е да се планира бременност с хепатит С?

Бременността и хепатит С е комбинация, която плаши всички бъдещи майки, без изключение. Често тази диагноза се поставя, когато жената вече е в позиция и не планира дете. Диагностиката се извършва чрез стандартен скрининг за инфекциозни процеси. Включва ХИВ инфекция, хепатит С, В.

Взаимодействието на хроничния хепатит С и бременността води до различни негативни последици. Болестта може да провокира преждевременно раждане, раждане на дете с липса на телесно тегло. Съществуват еднакви рискове от инфекция на бебето по време на естествено раждане или цезарово сечение.

Помислете за опасността от хронична патология за майката и детето, клиничните признаци по време на обостряне, диагностиката и характеристиките на лечението на бременна жена.

Опасност и пътища за предаване

С правилния подход към зачеването, бъдещите родители се подлагат на пълен преглед и това позволява своевременно идентифициране на хронични патологии при мъжете и жените. Това се случва и обратното, когато жената научава за хронично заболяване още докато ражда дете. Болестта при баща не води до болест при дете, но при майка всичко е различно.

Има няколко вида хепатит, които се предизвикват от вируси. И най-опасният тип е хепатит С. Основният път на заразяване е контактът с кръвта на заразен човек. Опасността е не само прясна, но и изсушена биологична течност - патогенът остава жизнеспособен във външната среда.

Можете също така да се заразите чрез контакт с други течности, например по време на полов акт. В спермата и вагиналните секрети има копия на вируса; ако се наруши целостта на лигавицата, те навлизат в кръвоносната система.

Вирусът може да се предаде по следните начини:

 1. Когато използвате инструменти, които не са стерилни, не са били правилно обработени.
 2. На фона на донорска кръвопреливане.
 3. В салона за татуировки, маникюр / педикюр.
 4. По време на секс без използване на презерватив.
 5. Вертикален път - от болна майка до дете.

Рискът от вертикална инфекция е 5%. Тъй като майката образува специфични антитела в организма, процесът на развитие на болестта при бебето се инхибира. Ако по време на бременност е имало проблеми с целостта на плацентата, рисковете се увеличават до 30% включително.

Картината се влошава от наличието на ХИВ инфекция при бременна жена. Детето се заразява както по време на естествен труд, така и по време на цезарово сечение.

Предаването на вируса от майка на дете става по три начина:

 • По време на перинаталния период - бебето се заразява в утробата.
 • По време на раждане.
 • Инфекция след раждането, тъй като майката прекарва 24 часа на ден с новородено бебе.

Вирусният хепатит по време на бременност няма вредно въздействие. Деструктивните процеси в черния дроб обаче увеличават вероятността от преждевременно раждане..

Хепатит С при бременна жена

Хепатитът може да бъде открит чрез специални проучвания, които са възложени на всички бременни жени, без изключение. Ако е имало положителен резултат 3 пъти, тогава бъдещата майка се нуждае от медицинско наблюдение. Тя ще роди в специален отдел с инфекциозен характер. По-добре е да се договорите за раждането предварително..

По време на бременността не се провежда антивирусна терапия, поради което лекарства като Daklatasvir, Ledifos са забранени - те влияят негативно върху плода.

На мама могат да бъдат предписани хепатопротектори - средства за подобряване на функционалността на черния дроб. Според лекарите най-ефективното лекарство е Essentiale Forte..

Клинични прояви по време на бременност

Повечето пациенти отдавна не знаят за заболяването си, така че заболяването се диагностицира отчасти, когато вече има усложнения. Вирусният хепатит има скрит ход, но в тялото се случват деструктивни процеси, водещи до холестатична хепатоза, цироза и други нарушения.

Хепатит С по време на бременност е латентен, жената не чувства влошаване на здравето. Само 20% от жените показват негативни симптоми. Той е неспецифичен, така че често се свързва с настинки, хранителни отравяния, прояви на бременност.

Симптомите включват слабост, сънливост, повишаване на телесната температура до субфебрилни нива, дискомфорт в областта на дясното ребро. Пожълтяването на кожата и лигавиците е малко по-рядко.

Ходът на бременността

Хепатит С и бременността са опасна комбинация, но всичко може да завърши добре, бебето ще се роди здраво. Последиците за новороденото се дължат на вирусното натоварване в тялото на майката.

Ако патогените са по-малко от 1 милион копия, тогава бременността протича нормално, вероятността от инфекция се доближава до нула. Когато повече от 2 милиона копия циркулират в тялото, рисковете са над 30%. Затова лекарите казват, че бременността трябва да се планира, да се изследва предварително..

Ходът на бременността се влияе и от други провокиращи фактори:

 1. Активността на патогена в женското тяло.
 2. ХИВ, токсоплазмоза и други съпътстващи заболявания.
 3. Усложнения на черния дроб - цироза, натрупване на течност в коремната кухина.
 4. Наличието на гинекологични заболявания.
 5. Характеристики на начина на живот - неспазване на диета, алкохол, тютюнопушене, упорита работа и др.

Когато се открие вирус, лекарите препоръчват цялостно наблюдение на заболяването. Необходимо е да бъдете наблюдавани не само от гинеколог, но и да посетите специалист по инфекциозни болести, хепатолог.

Опасност от вирусен хепатит

Бременната жена трябва да следи телесното си тегло, тъй като излишните килограми увеличават риска от развитие на гестационен диабет. Това е нарушение на метаболизма на въглехидратите, което се проявява с повишаване на глюкозата в организма..

В редки случаи жените, заразени с вируса на хепатит С, развиват холестаза или „сърбеж по време на бременност“. Това негативно явление се дължи на намаляване на функционалността на черния дроб, намаляване на изхвърлянето на жлъчка в червата. Жлъчните киселини се натрупват в тялото, което води до силен постоянен сърбеж.

Бременните жени увеличават риска от мастна хепатоза. Като правило патологията се проявява през третия триместър, медицински специалисти го наричат ​​"късна токсикоза". Усложнението е опасно, необходими са хоспитализация и подходяща медикаментозна терапия, тъй като има голяма вероятност за отлепване на плацентата, смърт на детето в утробата.

Диагностика и лечение на хепатит С при бременна жена

За диагностика се прави кръвен тест. Планирано е - за целия период на бременността 3 анализа.

Това ви позволява да изключите фалшиво отрицателен или фалшиво положителен резултат..

Вирусните маркери се откриват чрез ензимен имуноанализ.

При съмнение се препоръчва методът на полимеразна верижна реакция. Същността на техниката се състои в многократно дублиране на определен фрагмент от ДНК при използване на ензими в изкуствено създадени условия.

Има ли възможна грешка в диагнозата?

Понякога резултатите от изследванията показват грешен резултат. В случай на съмнителни резултати се препоръчва да се направи анализът отново. При жени, носещи дете, фалшиво положителен или фалшиво отрицателен резултат може да се дължи на грешка и редица други причини:

 • Патологии от автоимунен характер.
 • Наличието на туморни новообразувания в организма (злокачествен или доброкачествен ход).
 • Инфекциозни заболявания.

Положителен резултат от ELISA може да се дължи на присъствието на друг патоген, поради което се извършва допълнително изследване на жената. Той включва ултразвук на черния дроб, вътрешните органи на коремната кухина за нарушения.

Особености на терапията

По време на бременността лекарите се опитват да не лекуват никакви заболявания, тъй като много лекарства имат отрицателен ефект върху плода. Вирусният хепатит не е изключение..

При лечението на хепатит С се използват лекарства, които е забранено да се предписват на жени в положение. Най-често на пациентите се предписват лекарства с интерферони, веществото рибавирин. А задачата на лекаря е да осигури хипотетична вероятност за вредно въздействие върху плода, когато е жизненоважно да се проведе лечение.

За подпомагане на черния дроб и с дифузни трансформации, открити с ултразвук, се предписват одобрени лекарства. Това са Essentiale Forte, Hofitol, препоръчва се диетична храна, за да не се натоварва черният дроб. Яжте на малки порции, диетата е доминирана от храна от растителна природа.

Докато носите бебе, трябва да избягвате вещества, които влияят негативно на тялото - бои, лакове. Вдишването на отровни изпарения може да провокира токсично увреждане на жлезата, което влошава картината на фона на хепатит С.

С изразено обостряне, влошаване на здравето, тактиката на лекарствената терапия се променя. Предписват се интерферони и други лекарства, препоръчани при вирусен хепатит. Жената се лекува в неподвижна среда, необходим е постоянен мониторинг на нейното състояние и плода.

Как се извършва раждането

Има няколко мнения относно начина на раждане на бременна жена. Някои лекари смятат, че рисковете са по-високи по време на естествения труд, докато други смятат обратното. Всъщност тези две твърдения не са доказани, така че вероятността от инфекция на детето остава във всеки случай..

При избора на метод за раждане на бебе, медицинските специалисти изхождат от общото състояние на майката и наличието на медицински показания. Трябва да се вземе предвид вирусният товар в организма - това е броят на копията на вируса.

Независимо от начина на раждане, медицинският персонал трябва да бъде информиран за заболяването при родилката. Необходимо е да се сведе до минимум контактът с кръвта на бременната жена и бебето.

Характеристики на избора на доставка:

 1. Ако тестовете показват високо вирусно натоварване, тогава се препоръчва цезарово сечение. При тези условия рисковете са по-малки, отколкото по време на естествено раждане..
 2. Когато натоварването е малко, жената може да роди сама. Рисковете от инфекция при новородено са същите като при операцията..
 3. Когато в допълнение към анамнеза за вирусен хепатит, HIV инфекцията се извършва чрез цезарово сечение.

Кърменето след раждането на бебето е разрешено, но има някои особености. Вирусът не се открива в кърмата, бебето няма да се зарази. Но ако зърната на майката са повредени, чрез микропукнатини кръвта попада в увредената лигавица на детето, то може да се разболее. За да запазите бебето си в безопасност, лекарите препоръчват да купувате специални силиконови подложки за зърната..

Хепатит С и бременност. Това не е изречение!

Хепатит С и бременността са комбинация, която плаши бъдещите майки. За съжаление в наши дни тази диагноза се открива все по-често по време на бременността на дете. Заболяването се диагностицира чрез стандартен скрининг за инфекции - ХИВ, хепатит В и С, на който се подлагат всички бъдещи майки. Според статистиката патологията се среща при всеки тридесети жител на страната ни, тоест болестта е доста често срещана.

Много малко се знае за взаимодействията между хроничния хепатит С и бременността в наши дни. Известно е само, че последиците от това състояние могат да бъдат спонтанен аборт и преждевременно раждане, раждане на дете с недостатъчно телесно тегло, инфекция на плода по време на раждане, развитие на гестационен диабет при бъдещата майка..

Какво е хепатит С и как се разпространява? Кой е в риск?

Хепатит С е вирусно чернодробно заболяване. Вирусът попада в човешкото тяло главно по парентерален път - чрез кръвта. Признаците на инфекция с хепатит С обикновено се появяват в изтрита форма, поради което патологията, оставайки незабелязана в определен момент, лесно се превръща в хроничен процес. Разпространението на хепатит С сред населението непрекъснато нараства.

Основните пътища на заразяване:

 • кръвопреливане (за щастие през последните години този фактор е загубил своето значение, тъй като цялата дарена плазма и кръв задължително се проверяват за наличие на вируса);
 • незащитен полов акт с вирусоносител;
 • използване на спринцовка след болен човек;
 • неспазване на личните хигиенни стандарти - съвместно използване на самобръсначки, ножици за нокти, четки за зъби с носител на вируса;
 • инфекция със замърсени инструменти при нанасяне на пиърсинг и татуировки върху кожата;
 • професионални дейности, свързани с кръвта - инфекцията възниква случайно, например по време на хемодиализа;
 • инфекция на плода по време на преминаването му през родовия канал.


Вирусът не се предава чрез контакт с домакинството и въздушни капчици.

Рисковата група за заразяване с хепатит С включва:

 • хора, претърпели операция преди 1992 г. включително;
 • здравни работници, които редовно работят с хора, заразени с хепатит С;
 • хора, които употребяват наркотици чрез инжектиране;
 • ХИВ-заразени лица;
 • хора, страдащи от чернодробни патологии с неизвестен произход;
 • лица, които редовно получават хемодиализа;
 • деца, родени от заразени жени;
 • хора, които водят размирен секс, без да използват презервативи.

Симптоми

Трябва да се отбележи, че повечето хора, заразени с вируса на хепатит С, дълго време не изпитват никакви симптоми. Въпреки факта, че болестта е латентна, тялото задейства механизъм на необратими процеси, които в крайна сметка могат да доведат до разрушаване на чернодробната тъкан - цироза и рак. Това е коварността на тази болест..

При около 20% от заразените хора все още се появяват симптоми на патология. Те се оплакват от обща слабост, сънливост, намалена работоспособност, липса на апетит и постоянно гадене. Повечето хора с тази диагноза отслабват. Но най-често има дискомфорт в десния хипохондриум - точно там, където се намира черният дроб. В редки случаи за патологията може да се съди по болки в ставите и обриви по кожата..

Диагностика

За да се постави диагноза, вероятният носител на вируса трябва да се подложи на следните диагностични тестове:

 • определяне на антитела срещу вируса в кръвта;
 • определяне на AST и ALT, билирубин в кръвта;
 • PCR - анализ за определяне на РНК на вируса;
 • ултразвуково изследване на черния дроб;
 • чернодробна биопсия.

Ако проучванията са показали положителен резултат за наличието на хепатит С в организма, това може да показва следните факти:

 1. Човек е болен от хронична форма на заболяването. Той трябва да направи биопсия на чернодробна тъкан в близко бъдеще, за да определи степента на нейното поражение. Също така трябва да направите тест за идентифициране на генотипа на вирусния щам. Това е необходимо, за да се предпише подходящото лечение.
 2. Лицето е имало инфекция в миналото. Това означава, че вирусът преди това е проникнал в тялото на този човек, но имунната му система е успяла да се справи сама с инфекцията. Няма доказателства защо тялото на конкретни хора е успяло да преодолее вируса на хепатит С, докато други продължават да се разболяват от него. Смята се, че много зависи от състоянието на имунната защита и вида на вируса.
 3. Резултатът е фалшиво положителен. Понякога се случва, че по време на първоначалната диагноза резултатът може да се окаже грешен, но при повторен анализ този факт не се потвърждава. Трябва да анализирате отново.

Особености на хода на инфекцията при бременни жени

Обикновено ходът на хепатит С няма връзка с гестационния процес, усложненията са редки. Жена, страдаща от това заболяване, изисква по-внимателно наблюдение през целия гестационен период, тъй като има повишен риск от спонтанен аборт и вероятност от развитие на фетална хипоксия в сравнение със здрави жени.

Наблюдението на пациент с това заболяване трябва да се извършва не само от гинеколог, но и от специалист по инфекциозни заболявания. Вероятността от фетална инфекция по време на бременност и раждане е не повече от 5%. В същото време е невъзможно да се предотврати инфекцията на бебето на 100%. Дори ако жената, като носител на хепатит С, се подложи на оперативно раждане - цезарово сечение, това не е превенция на инфекцията.

Ето защо след раждането детето се тества за определяне на вируса в кръвта. През първите 18 месеца от живота на бебето в кръвта могат да се открият антитела срещу хепатит С, получени по време на бременност, но това не може да е признак на инфекция.

Ако диагнозата при бебето въпреки това е потвърдена, е необходимо да я наблюдавате по-внимателно с педиатър и специалист по инфекциозни болести. Кърменето на деца, родени от заразени майки, е разрешено във всеки случай, тъй като вирусът не се предава чрез мляко.

Методи за лечение на бременни жени

Днес няма ваксина за вируса на хепатит С. Но може да се лекува. Основното нещо е да забележите инфекцията навреме: шансовете за възстановяване ще бъдат по-големи, ако инфекцията е била забелязана в самото начало.

Лечението на хепатит С трябва да бъде цялостно. Основата на терапията е съставена от лекарства с мощен антивирусен ефект. За тази цел най-често се използват рибавирин и интерферон. Но според допълнителни изследвания тези лекарства оказват негативно влияние върху развиващия се плод. Следователно лечението на хепатит С по време на бременност е нежелателно..

Има моменти, когато специалистите са принудени да предписват специфична терапия на жена. Това обикновено се случва, когато бъдещата майка има ярки симптоми на холестаза. В тази ситуация състоянието й рязко се влошава и трябва да се предприеме спешно нещо. Това се случва рядко - при една жена на 20.

Ако има нужда от лечение на хепатит С по време на бременност, лекарите отдават предпочитание именно на тези лекарства, които са относително безопасни за бъдещата майка и нейното бебе. Обикновено това е курс на инжекции на базата на урсодезоксихолева киселина.

Как да родим заразени жени?

В акушерството отдавна се води статистика за това кой метод на раждане увеличава риска от инфекция на новороденото или, обратно, намалява. Но еднозначни статистически данни все още не са получени, тъй като вероятността от инфекция по време на раждане е приблизително еднаква както в случай на цезарово сечение, така и в естествения процес..

Ако жената има хепатит С, раждането ще се извърши чрез цезарово сечение с лоши чернодробни тестове. Обикновено това се случва при една бъдеща майка на 15 години. В други случаи лекарите избират начина на раждане, като се започне от здравословното състояние на пациента.

Заразяването на дете по време на раждане може да стане само от кръвта на майката в момента, когато бебето премине през родовия канал. Ако медицинският персонал е наясно с болестта на майката, тогава заразяването на детето е почти невъзможно - не повече от 4% от случаите. Опитът и професионализмът на лекарите ще помогнат да се изключи максимално контактът на бебето с кръвните секрети на майката; в някои случаи се извършва спешно цезарово сечение. Повече за цезарово сечение →

Профилактика на хепатит С

По време на планирането на бременността всяка жена трябва да бъде тествана за наличие на вируса на хепатит С. В кръвта, тъй като инфекцията обикновено се случва при контакт с кръвните секрети на болен човек, трябва да се опитате да избегнете всякакви взаимодействия с тази физиологична среда..

Не можете да използвате споделени игли, вода, турници и памучна вата, тоест всички предмети, които се използват за инжекции. Всички медицински инструменти и превръзки трябва да бъдат еднократни или стерилизирани. Също така не можете да използвате четки за зъби на други хора, предмети за маникюр, обеци, тъй като вирусът може да остане жизнеспособен за всички тези неща до 4 дни.

Пиърсингът и татуировките трябва да се правят със стерилен материал за еднократна употреба. Раните и нараняванията по тялото трябва да се дезинфекцират с антисептици, медицинско лепило или стерилни мазилки. Когато влизате в интимни отношения с различни партньори, трябва да използвате презервативи.

Трябва да се отбележи, че повечето жени, изправени пред хепатит С по време на бременност, започват да обмислят живота си. Но не е нужно да бъдете разстроени и депресирани, по този начин можете само да навредите повече на себе си и на детето си. На практика много жени, чиято бременност настъпва след лечение на хепатит С или на фона му, са успели да раждат и раждат напълно здрави деца..

Автор: Олга Рогожкина, лекар,
специално за Mama66.ru

Бременност и хепатит С

Моментът, в който жената научава за бременността си, е един от най-щастливите в живота й. Със сигурност може да се каже, че бъдещата майка иска само здраве и сила за детето си. Следователно много момичета, дори преди бременността, се подлагат на множество медицински прегледи..

Една от инфекциите, която се тревожи за планирането и вече бременните жени, е вирусният хепатит С.

Малко за статистиката

В постсъветските страни около три процента от работещото, плодородно население (на възраст под четиридесет години) е заразено с вируса на хепатит С. По този начин бременните жени са изложени на повишен риск.

Хепатит С по време на бременност не е приятно преживяване. Но няма нужда да се обезсърчаваме, както се казва: „предупреденият е предвоен“.

Как се извършва прегледът?

По горепосочените причини анализът на хепатит С по време на бременност се превърна в рутинен и задължителен за всяка бъдеща майка..

Рутинното кръводаряване на вени на гладно ще позволи на лекарите да:

 • ранно откриване на вируса в серума,
 • установяване на правилната диагноза и тежест на органичните нарушения,
 • поддържане здравето на майката чрез прехвърляне на активната фаза на възпаление в бавна хронична форма,
 • превантивни мерки за предпазване на натрупаните от инфекция.

Обикновено се определят следните показатели:

 • HBsAg;
 • HBeAg;
 • ДНК на вирусен хепатит В.

Още на етапа на лабораторната диагностика става възможно да се определят рисковете и тактиката на управление на бременността:

 1. При положителни HBsAg и HBeAg рискът от инфекция е висок, така че бременна жена с такъв анализ ще бъде под строгото наблюдение на гинеколог.
 2. При положителен HBsAg и отрицателен HBesAg рискът от предаване на вируса е много по-нисък и варира от два до петнадесет процента. В този случай гинеколозите се опитват да наблюдават бременността и раждането възможно най-естествено..

Хепатит С по време на бременност какво да правя?

 • Първо, не се паникьосвайте. Силният стрес на майката може да навреди на бебето дори повече от самия вирус.
 • На второ място, грижете се за безопасността и здравето на близките. Те като вас трябва да бъдат тествани за ХИВ и хепатит. Възможна е и рутинна ваксинация или лечение.
 • На трето място, спазвайте правилата за лична хигиена и наблюдавайте благосъстоянието си.
 • Четвърто, посещавайте редовно местния гинеколог и спазвайте всички негови предписания.

Как протича бременността с хепатит?

Бременността с хепатит С при жената протича най-често добре. Просто трябва стриктно да спазвате всички препоръки на лекарите.

Също така е важно да знаете:

 • Хепатитът не е пряка индикация за аборт;
 • Жената може да се чувства напълно нормално и изобщо няма признаци на възпаление. Това обаче абсолютно не пречи на вируса да повлияе отрицателно на чернодробните клетки. Ето защо, дори здравето ви да е отлично, не пренебрегвайте препоръките на лекарите..
 • Само по себе си циркулацията на вируса в серума не засяга пряко плода. Заразена жена в ремисия може безопасно да забременее и да роди дете.
 • Не слушайте слуховете на невежи хора. Ако преди век бебето е било обречено да се разболее, сега медицината е на доста високо ниво, което позволява да се поддържа благоприятен ход на бременността и здравето на майката и плода. Затова си струва да получите отговори на всички въпроси в кабинета на Вашия лекар..

Разбира се, заразената жена ще трябва да отиде на лекар и да се изследва по-често от другите бременни жени. Това обаче трябва да се направи, за да се предпазите..

Хепатит С: бременност и раждане

Има много въпроси и заблуди относно самия процес на раждане. Например:

Доставката задължително ще се извърши чрез операция.

Не, това не винаги е така. Специалистите-гинеколози се стремят да подготвят майката максимално за раждане чрез естествения родов канал. Въпреки това, някои групи заразени бременни жени са склонни към усложнения или преждевременно раждане. В такива случаи раждането чрез цезарово сечение ще има най-малък риск от предаване на вируса на новороденото..

Следователно, ако положението на плода в матката е правилно, общото състояние е задоволително и чернодробните показатели:

 • аспартат аминотрансфераза,
 • аланин аминотрансфераза,
 • билирубин пряк и непряк,
 • гама глутамилтрансфераза,
 • алкална фосфатаза и др..

Добре, тогава няма за какво да се притеснявате.

Раждането трябва да се извършва при наблюдение (отделно от всички).

Повечето бременни жени, след като им бъде поставена диагноза, започват да се притесняват, че раждането им ще стане в затворено отделение и карантинен блок. Но подобни мисли нямат нищо общо с реалността, тъй като заразените жени (без никакви съпътстващи усложнения) раждат в обикновен родилен дом.

Хепатит С по време на бременност: последици

Както вече споменахме, правилното управление на бременността може да поддържа здравето..

Но как може да се прояви болест, ако не спазвате препоръките на лекарите и не приемате предписаното лечение?

Може да има много негативни ефекти върху тялото, причинени от вируса. Най-тежките последици от липсата на лечение обаче са:

 • цироза на черния дроб,
 • рак на черния дроб.

Хепатит С по време на бременност, последици за детето

Основният въпрос за родителите е, разбира се, здравето на нероденото бебе..

Рискът от инфекция е по-висок, колкото по-високо е нивото на антителата в кръвта на майката и толкова по-свързани усложнения при бременност.

Дете се счита за заразено само ако:

 • Високият титър на антителата се определя многократно в кръвта на бебето след двегодишна възраст.
 • Серумните трансаминази надвишават нормалните нива за дълго време.
 • Генотипът на вируса е идентичен при майката и детето.

Ако се зарази, детето може да страда от остър и фулминантен хепатит.

Бременност след хепатит С. Възможно ли е?

Диагнозата хепатит С не е присъда. Ако антивирусната терапия се оказа ефективна, тогава шест месеца след нейното завършване можете спокойно да планирате второ зачеване.

Бременността след лечение на хепатит С винаги е строго съгласувана с лекуващия лекар.

Методи на лечение

Хепатитът не се лекува по време на бременност и кърмене.

Проблемът е, че антивирусните лекарства, които са ефективни при хепатит С (интерферон-а, рибавирин, виферон), не са показани за лечение на бременни жени.

Много майки се въздържат от по-нататъшно лечение поради прекомерната цена на антивирусните лекарства. За щастие вече са измислени лекарства от ново поколение. Те са индийски генерици. Те са налични аналози на скъпи лекарства. Но в същото време те остават възможно най-много:

 • качество,
 • ефективно,
 • безопасно.

Например лекарства като: Sofosbuvir, Daklatasvir, Ledipasvir и Velpatasvir.

Обобщаване

Ако имате хепатит С по време на бременност, потърсете помощ от акушер-гинеколог възможно най-скоро. Благодарение на съвременните методи за лечение на хепатит, рискът от развитие на остър процес и усложнения е рязко намален.