Депресията е сериозно психично заболяване, характеризиращо се с лошо настроение и неспособност да изпитвате положителни емоции. Подобно състояние често се случва по време на бременност, както и в следродилния период. Неоткритата навреме депресия може да причини сериозни психични разстройства и значително влошаване на качеството на живот.

Причини и рискови фактори

Според статистиката депресията при жените се появява три пъти по-често, отколкото при представителите на силната половина на човечеството. Това отчасти се дължи на по-голямата емоционалност на жените и склонността на красивите дами да преживяват дълбоко всякакви събития, които им се случват. Всъщност не повишената емоционалност на жените е виновна за развитието на депресия, а връзката на емоциите с функционирането на ендокринната система. Честото появяване на депресия при нежния пол се обяснява с особеностите на производството на хормони и промените в тяхната концентрация през различни периоди от живота..

Бременността е време на значителни промени в ендокринната система на жената. Истинска хормонална буря бушува в тялото на бъдещата майка. Не е изненадващо, че в очакване на бебе много жени изпитват симптоми на депресия. Според статистиката до 15% от бременните жени и родилките страдат от депресия с различна тежест.

Рискови фактори за депресия по време на бременност:

 • акцентиране на характера: емоционална възбудимост, склонност към насилствени преживявания, истерия;
 • черти на личността: умора, меланхолия;
 • наличието на депресивни разстройства преди бременност;
 • депресивни разстройства при близки роднини (вероятността за наследствено предаване на болестта е висока);
 • нежелана бременност;
 • бременност с усложнения;
 • неблагоприятна среда в семейството, на работа, в околното пространство;
 • сериозен психо-емоционален шок по време на бременност;
 • необходимостта да се занимавате с тежка физическа или умствена работа, докато чакате бебето;
 • трудно финансово състояние, жилищни проблеми и други подобни аспекти;
 • страх от предстоящото раждане.

Наличието на депресия преди бременността е сериозен рисков фактор за развитие на това състояние, докато очаквате бебе. Вероятността от рецидив на депресия се увеличава, ако една жена едновременно е отказала специфична терапия или не е завършила курса на лечение. Всички жени с депресия трябва да планират бременност само през периода на ремисия и стабилно емоционално състояние. Преди да заченете дете, трябва да бъдете прегледани от психотерапевт.

Да се ​​установи точната причина за депресията далеч не винаги е възможно. Напълно разбираемо е, ако депресивно настроение и други симптоми се появят на фона на силни преживявания (например в случай на смърт на роднина, заболяване на някой от членовете на семейството, сериозни проблеми на работното място и в други сфери на живота). Но какво, ако депресията се появи без видима причина, на фона на пълно външно благополучие? В този случай причината трябва да се търси във вашите собствени чувства и преживявания. Често депресията възниква, когато очакванията от бременността са твърде високи, както и когато има рязка промяна в начина на живот през този период. Опитен психотерапевт ще ви помогне да разберете причините за това състояние и да излезете от него с минимални загуби..

Симптоми

Ранните признаци на депресия по време на бременност са трудни за разпознаване. Жена, носеща дете, и без никакви патологични разстройства, става тревожна, раздразнителна и прекалено емоционална. Настроението й постоянно се променя, тя иска да се смее без причина, след това да плаче. Много бъдещи майки в ранните етапи на бременността, както и непосредствено преди раждането, имат намаление на настроението, срив и безсъние. Това състояние се счита за напълно нормално и се обяснява с формирането на доминираща бременност в централната нервна система..

Естествената емоционалност на бременната жена затруднява откриването на първите симптоми на депресия навреме. Получените промени в психиката често се дължат на обичайната умора, свързана с раждането на дете. На пълзящата депресия отдавна не се придава значение, което значително усложнява диагнозата и пречи на навременното предоставяне на квалифицирана помощ.

Тревожни симптоми, които показват вероятното развитие на депресия:

 • неразумно чувство на тъга;
 • продължително депресивно настроение или апатия;
 • невъзможността да изпитвате положителни емоции;
 • изразена загуба на сила, летаргия;
 • чувство на безпомощност и безполезност;
 • раздразнителност и сълзливост;
 • намалена или пълна липса на апетит (или, напротив, повишен апетит като желание за „улавяне“ на проблема);
 • намалено либидо;
 • нежелание за комуникация със съпруг / а, деца, близки роднини и приятели;
 • нарушения на съня (безсъние или повишена сънливост, инверсия на съня, чести кошмари);
 • игнориране на дискомфорта в собственото ви тяло, отказ да се грижите за здравето си;
 • появата на неясна болка в различни части на тялото без видима причина;
 • мисли за смърт, суицидно настроение.

Трябва да се подозира депресия, ако бременна жена има 5 или повече от тези симптоми. Ако признаците на депресия продължават две или повече седмици, определено трябва да посетите лекар.

Депресия в началото на бременността

През първия триместър депресията възниква главно при нежелана и внезапна бременност. В тази ситуация жената не иска да приеме промените в живота си, но по някаква причина не може да направи аборт. Подобно противоречие по никакъв начин не допринася за доброто настроение и при определени условия може да причини депресия..

Депресията възниква и по време на желаната бременност на фона на сериозни емоционални сътресения. Импулс за развитието на болестта може да бъде заболяване или смърт на близки роднини, напускане на съпруг / а от семейството, неприятности на работното място, уволнение или поява на сериозни финансови проблеми. Радостта от чакането на чудо не е в състояние да покрие възникналите неприятности, което неизбежно се отразява на психо-емоционалното състояние на бъдещата майка и може също да доведе до депресия.

Доста трудно е да се разпознаят симптомите на депресия през първия триместър на бременността.През този период настъпва естествено инхибиране на нервната дейност. Появява се слабост, често свързана с токсикоза, възниква апатия и се усеща срив. Промените в настроението, плачливостта, раздразнителността, сънливостта също са характерни за много жени. Само опитен специалист в лична консултация ще може да различи естественото състояние на нервната система в началото на бременността от първите симптоми на депресия.

Депресия в края на бременността

През втората половина на бременността депресията най-често се свързва със страх от предстоящото раждане. Подобно състояние се среща главно при първородни жени. Причината за депресия по време на многократна бременност може да бъде трудно предишно раждане и естествен страх от предстоящото раждане на бебе.

Страхът не е единствената причина за депресия в края на бременността. Променящото се тяло, неловкостта на движенията, невъзможността да се правят обичайните неща - всичко това оставя своя отпечатък върху психиката на бъдещата майка. Ако бременността протича с усложнения, вероятността от развитие на депресия на фона на силни преживявания се увеличава няколко пъти.

Проявите на депресия в по-късните етапи включват безсъние, немотивирана раздразнителност, умора и постоянно депресивно настроение. Бъдещата майка не иска да приготвя зестра за бебето, да почиства къщата и да извършва онези обичайни действия, които са характерни за повечето жени в позиция. Мисли за смърт, разговори, че животът ще свърши след раждането, се превръщат в алармен звънец. Много жени развиват апатия, губят интерес към собственото си здраве и състоянието на бебето си. Опитите да се развесели такава жена са неуспешни. В много случаи депресията, която се появява в края на бременността, постепенно се превръща в следродилна депресия.

Диагностика

Психотерапевтът ще може да диагностицира и предпише лечение, като вземе предвид продължителността на бременността след преглед на пациента. За идентифициране на депресия се използват различни таблици и тестове (скала на Бек, скала на Хамилтън и др.). Някои от тези тестове могат да бъдат преминати от бременна жена сама, докато други ще се нуждаят от помощта на специалист за тълкуване.

Принципи на лечение

На първо място, бременната жена се нуждае от подкрепата на съпруга си, близки роднини и приятели. Бъдещата майка трябва да бъде в удобна и спокойна обстановка. Няма нужда да се страхувате да говорите за проблемите си със съпруга си или с други близки. Информираността за болестта е първата стъпка към възстановяване и връщане към нормалния живот.

Немедикаментозно лечение

Индивидуалната или груповата психотерапия е най-добрият начин да се отървете от депресията и да се върнете в стабилно емоционално състояние. Психотерапевтичните сесии трябва да се провеждат от опитен лекар с умения за работа с бременни жени. Продължителността на лечението се определя индивидуално и зависи от тежестта на състоянието на бъдещата майка. Голям брой различни методи позволяват на психотерапевта да постигне известен успех и да спаси бременна жена от всички неприятни прояви на депресия.

Медикаментозно лечение

Лекарствата за депресия по време на бременност се предписват само при строги показания. Те включват:

 • мисли за самоубийство или опит за самоубийство;
 • пълен отказ от ядене и бърза загуба на тегло;
 • развитието на усложнения на бременността на фона на депресивно поведение;
 • продължително безсъние и други нарушения на съня;
 • появата на хронична болка с различна локализация, свързана с депресия.

Трицикличните антидепресанти се използват за лечение на депресия по време на бременност. Тези лекарства са признати за относително безопасни, не влияят върху хода на бременността и развитието на детето. В редки случаи, докато приемате антидепресанти, има бавно наддаване на тегло при плода. При новородени е възможно развитието на преходна тахикардия, дихателна недостатъчност и намаляване на активността на храносмилателния тракт. В тази връзка антидепресантите по време на бременност се предписват само при строги показания в случая, когато е невъзможно да се направи без тяхното използване..

Мерки за самопомощ при депресия

Какво може да направи бременната жена, за да облекчи състоянието си?

 1. Избягвайте стреса. Всяко силно чувство през този период ще доведе до прогресиране на болестта..
 2. Ограничете се от негативна информация. Не гледайте новините, не четете вестниците. Избягвайте общуването с хора, които не харесвате.
 3. Не вземайте големи решения. Отложете всички сериозни дела, докато се възстановите.
 4. Пази се. Поглезете се с подаръци, създайте добро настроение с всички налични средства.
 5. Яжте вкусни и здравословни храни. Не забравяйте, че във вас има малко същество, което се нуждае от хранителни вещества за нормално развитие и растеж..
 6. Движете се повече. Уроци по гимнастика или йога, плуване, разходки на чист въздух - това, от което се нуждаете в този труден период.
 7. Разговаряйте със семейството и приятелите си. Поканете гости на ваше място или посетете свои хора. Не се крийте от света в депресията си.
 8. Не пийте алкохол - алкохолът ще влоши състоянието ви и ще навреди на растящото бебе.
 9. Намерете нещо, което обичате да правите. Плетете, шийте зестра за дете, рисувайте, пишете писма - каквото искате да сте заети и да се радвате на живота.
 10. Не се страхувайте да говорите за вашите проблеми и притеснения. Споделете всичко, което е в душата ви, със съпруга си, близките или терапевта си.

Прилагането на тези препоръки ще позволи на бременната жена да запази спокойствие и бързо да се справи с депресията, възникнала през този труден период от живота й..

Депресия по време на бременност

Бременността е период на преструктуриране в тялото на жената. Сърдечно-съдовата система работи с голям стрес, сърцето на жената се адаптира към големи натоварвания, надминава обема на кръвта, увеличен по време на бременност. Гърдите, бронхите се разширяват, функцията на дихателната система се засилва. Бъбреците на жената, които премахват метаболитните продукти на плода и бременната жена, са в голям стрес. Хормонът прогестерон, освободен по време на бременност, понижава тонуса на пикочния мехур, нарастващата матка компресира бъбреците, пикочния мехур - всички тези фактори могат да доведат до влошаване на общото състояние.

През първия триместър на бременността много жени изпитват токсикоза, която се характеризира с гадене, киселини, непоносимост към миризми и промяна във вкуса. Променя се хормоналният фон, променя се психологическото състояние - по време на бременност 20% от жените развиват депресия. Депресията по време на бременност може да се развие при жени с предразположение към психични разстройства, при жени, които не са планирали бременност, които са преживели тежка стресова ситуация и са чувствителни към промени в хормоналните нива. Когато се появят първите симптоми на депресия, трябва да потърсите помощ от психотерапевт, невролог. В болница Юсупов голямо внимание се обръща на пациенти с депресивни състояния.

Неврологът избира най-подходящите лекарства за всеки отделен случай, дава препоръки за хранене, почивка. Психотерапевтът провежда психотерапевтични сесии, помага на пациента да придобие самочувствие. Болницата Юсупов е модерен медицински комплекс, който включва денонощна болница, диагностичен център, рехабилитационен център, клинична лаборатория и различни клинични отделения. Болничното стационарно отделение разполага с удобни отделения, внимателен медицински персонал, навременна и ефективна медицинска помощ.

Депресия по време на бременност: първи триместър

Депресията често се развива през 1-ви триместър на бременността, когато хормоналният фон се променя, настроението се променя и здравословното състояние се влошава. Жената постоянно се чувства сънлива, слаба, гадна, става раздразнителна. Депресията през първия триместър на бременността се проявява със следните симптоми:

 • Сълзливост.
 • Чувство на съкрушение.
 • Повишена чувствителност.
 • Нервност, раздразнителност.
 • Безсъние.
 • лошо настроение.
 • Бърза умора.
 • Сънливост.
 • Постоянна тревожност, чувство на страх.
 • Намалена когнитивна функция.
 • Апатия.
 • Главоболие.
 • Песимизъм.
 • Ниско самочувствие.
 • Слаб апетит.

Ако депресията се развие по време на бременност, първият триместър на бременността се наблюдава от психиатър. Психично разстройство на бременна жена може да повлияе негативно на състоянието на плода. През първия триместър на бременността са положени органите и системите на бебето, всякакви негативни фактори могат да причинят нарушения в развитието. Причините за развитието на депресия могат да бъдат различни стресови ситуации: детето е било нежелано за един от съпрузите, съпругът е напуснал семейството, жената е останала без работа и финансова подкрепа. Нарушаването на душевното състояние може да бъде причинено от следните фактори: промяна в предишния начин на живот, отказ от активни спортове, отказ от пътуване. Жените с депресия през първия триместър често решават да направят аборт.

Депресия по време на бременност: втори триместър

Жените страдат от депресия по-често от мъжете. Често пренаталната депресия се прелива в депресия на бременността и след това в следродилна депресия. Депресията през втория триместър на бременността се причинява от соматични фактори, промени в тялото. Жената осъзнава, че раждането на дете ще промени коренно живота й. Настъпващите промени, чувство на безпокойство, несигурност или просто не са готови да имат дете води до развитие на психично разстройство.

Депресия по време на бременност: трети триместър

Най-трудно за жената е третият триместър на бременността. Намалената физическа активност, постоянно неразположение, промяна във външния вид, умора, повишена раздразнителност, страх от раждане, усложнения на бременността (късна токсикоза, хипертония, оток) водят до развитие на депресия. При липса на взаимно разбирателство в семейството, състоянието на жената се влошава. Промените в хормоналните нива се отразяват и на психичното здраве. Тревожността и безпокойството се увеличават от 35 на 37 седмици от бременността. Депресията при бременност в 9-ия месец може да доведе до следродилна депресия.

Депресия в ранна бременност: усложнения

Проучвания, проведени с участието на жени на различни етапи на бременността и с различна степен на тежест на депресивното разстройство, показват, че в мозъка на бебетата, родени от жени в депресия, има по-малко бяло вещество. Депресията по време на бременност влияе отрицателно върху развитието на мозъка на бебето.

Депресия в късна бременност

Депресията през последните седмици на бременността може да се превърне в следродилна депресия, която често е причина за самоубийството на жената. Най-податливи на развитието на депресивни състояния са жените, които са подозрителни, тревожни, с наследствено предразположение към развитието на психични разстройства. Жените с анамнеза за депресия трябва да бъдат проследявани от психотерапевт или невролог преди планиране на бременност; при планиране на бременност лекарят ще избере най-безопасните лекарства. В късните етапи на бременността, при липса на подходяща психотерапевтична помощ, жената възприема негативно ситуацията си, не изпитва радост, затваря се, може да прояви суицидни тенденции.

Следродилната депресия е придружена от апатия, безразличие към детето, агресивност, опити за самоубийство, липса на желание да се грижи за себе си, безразличие към външния вид.

Депресия през третия триместър на бременността

Депресията в 3 триместър на бременността често се диагностицира. Често на 36 гестационна седмица депресията се проявява с безразличие към членовете на семейството, нежелание да изпълнява ежедневни задължения, да се грижи за себе си, повишена умора, безпокойство, плач и много често агресивност. В риск от развитие на депресия по време на бременност са жени, които преди това са страдали от психично разстройство, анорексия и имат наследствено предразположение. Развитието на депресивно разстройство се влияе от промените в хормоналните нива преди раждането. Състоянието на бременна жена, която отказва храна, не спи добре, постоянно се притеснява, влияе върху състоянието на плода и по-късно върху раждането. Понякога жените започват да пият алкохол, да пушат, опитвайки се да облекчат стреса по този начин.

Това поведение се отразява негативно на здравето на бебето - бебето може да се роди с недостатъчно телесно тегло, отслабено. Депресията в късните етапи на бременността е опасно състояние за здравето на жената и нейното бебе. Жената се нуждае от подкрепата на роднини и психотерапевт. Лекарят помага на жената да разбере цялата дълбочина на отговорността за бебето, да се справи с емоциите, да се научи да се сдържа, да вижда света около себе си в ярки цветове. Лекарят ще даде препоръки на роднини, препоръки относно дневния режим, храненето на бременната жена.

Тежка депресия по време на бременност: лечение

Тежката депресия по време на бременност влошава бременността. Тежката депресия през последния месец на бременността е трудна за лечение - лекарят е изправен пред задачата да предотврати риска от усложнения за здравето на плода и да избере най-ефективното лекарство за бременната жена. Лекарят предписва психотропни лекарства при следните състояния:

 • С нарушения на апетита, сън, изразени афективни прояви, постоянна тревожност, като цяло влошава соматичното състояние на бременната жена.
 • Със суицидни тенденции, изразяване на мисли за самоубийство.

Психотропните лекарства проникват в кръвта през плацентата и с майчиното мляко при хранене на бебето. Характеристики на тялото на бебето, незрялостта на черния дроб води до увеличаване на действието на лекарствата, удължава тяхното действие. В резултат на това се увеличава токсичният ефект на психотропните лекарства върху плода, същия токсичен ефект се проявява от лекарствата върху новородено, когато кърмите. Непрекъснатото използване на психотропни лекарства може да доведе до развитие на лекарствена зависимост на плода, след раждането детето може да развие синдром на отнемане. Кърмещите майки се съветват да спрат кърменето по време на лечението.

Антидепресантите се предписват на бременни жени в случай на спешна нужда, лекарят избира най-безопасното лекарство. Основното лечение се състои от психотерапевтични сесии, успокоителни и развитие на умения за рационално-позитивно мислене. В болница Юсупов пациентите могат да се подложат на диагностика, лечение и рехабилитация. В болницата можете да получите помощ от психолог, невролог, да преминете курс на масаж и да получите консултации от различни специалисти. Можете да си уговорите среща, като се обадите в болницата.

Как да се справим с депресията по време на бременност?

Всяка жена знае, че хормоналните промени, които настъпват по време на бременност, силно влияят на емоционалния фон и честите промени в настроението ще я преследват през всичките 9 месеца. Понякога обаче психологическото състояние на бъдещите майки достига състояние на депресия, което, както знаете, изисква медицинско наблюдение. Каква е особеността на пренаталната депресия и какво да направя, за да мине безследно?

Защо се появява депресия по време на бременност?

Много жени усещат приближаването на менструацията след една седмица. В допълнение към дърпащата болка в корема при подуване на гърдите, почти винаги има промени в настроението: някои момичета стават хленчещи, други са капризни, а трети огорчени. Това се дължи на хормоналния фон, тъй като в определена фаза на цикъла преобладава естрогенът, а в друга - прогестеронът. Доминиращият хормон и поема ролята на регулатор на женското настроение.

Почти същото се случва по време на бременност. Много експерти са сигурни: по това как една жена се държи при ПМС, може да се прецени нейното поведение, докато носи дете. Но депресията съвсем не е преобладаване на лошо настроение или неразумна тъга. Това е психично разстройство, при което състоянието на апатия, меланхолия, депресия и липса на жизнена мотивация е много трайно и не може да изчезне от само себе си.

Причините за депресивно разстройство по време на бременност са:

 • бременността е била непланирана или нежелана;
 • лошо материално състояние или рязко влошаване на финансовия сектор (загуба на работа, изгаряне на бизнес, кражба на пари от банкова сметка);
 • раздяла със съпруг или гадже;
 • отказ на партньор да участва в отглеждането на дете;
 • лоши социални условия (изгонване от апартамент под наем, живеене в казарма, „комунален апартамент“ или общежитие);
 • тежка бременност (тежка токсикоза, слабост, заплаха от прекратяване);
 • тенденция към депресия на генетично ниво;
 • неблагоприятни резултати от генетично изследване или ултразвук, които разкриват вродени аномалии на плода (например висок риск от синдром на Даун);
 • хормонална дисфункция;
 • силен емоционален шок (например смъртта на някой ваш близък);
 • дългосрочна терапия с психотропни или успокоителни лекарства.

Понякога комбинация от рискови фактори може да бъде причина за депресия..

Разлики между депресия и лошо настроение

Лошото настроение по време на бременност е вариант на нормата, при условие че периодично се заменя с емоционални възходи. Жената може да се наслаждава на гледането на любимия си филм, да хапне лакомство, да се разхожда при слънчево време или хобита.

Депресията е постоянна и не изчезва при никакви обстоятелства. Жената изобщо не се радва на нищо, не иска да общува с близки, да ходи навсякъде, чувства се ненужна. Когато е депресирана, тя изпитва или постоянно чувство на глад, или пълна липса на апетит.

Помощта на психолог се изисква, ако една жена откаже да напусне апартамента, не се интересува от нищо, постоянно спи или е в депресивно състояние, оттегля се от хората, не може да посочи смисъла на живота, не се чувства уверена в себе си. Тя може да е склонна да се обвинява за всичко, или, напротив, обвинява другите за своята меланхолия, изпитва недоверие към целия свят, оттегля се в себе си.

Крайният стадий на депресия е нежеланието да се живее и мислите за самоубийство, така че колкото по-скоро жената се обърне към психолог, толкова по-скоро ще може да се справи с това опасно състояние. Ако липсата на интерес към живота, плач и нежелание да се прави каквото и да е е налице всеки ден и нищо не носи удоволствие, трябва да задействате.

Характеристики на пренаталната депресия в различни периоди на бременност

В различни периоди от бременността жената може да изпита както емоционални възходи и падения, така и чувство на опустошение. Това зависи от събитията, които се случват, и от състоянието на жената, и от много физиологични характеристики..

- 1 триместър

През първия триместър жената се характеризира с пълно отричане на позицията си. Това може да се прояви по различни начини: някои не могат да се наситят на това събитие, започват да си представят как животът им ще се промени към по-добро, колко трябва да се научи и види с детето.

Други пък се разстройват, особено ако бременността е била нежелана. Те се характеризират с притеснения по каквато и да е причина: тежка токсикоза, наддаване на тегло, отказ от любими дейности (например активни тренировки). Необходимо е време, за да свикнете с ограниченията..

Депресия по време на бременност

Статии за медицински експерти

Информираността за предстоящото майчинство в повечето случаи носи радост, но понякога периодът на чакане на бебето може да бъде истински тест за женската психика. Според медицинските данни депресията по време на бременност се проявява при особено чувствителни, нестабилни от стрес натури, които дори преди зачеването са имали склонност към униние.

Нестабилността на емоционалния фон може да доведе до пристрастяване към алкохол и психотропни вещества. Състоянието на депресия е много вредно за бъдещата майка и поради това изисква незабавно посещение при специалист.

Депресията е психично разстройство с тежки промени в настроението, загуба на радост и преобладаване на песимистично и негативно отношение към живота. За състояние на депресия характерните признаци са: ниско самочувствие, липса на интерес към реалността, раздразнителност, тревожност и безпокойство.

Код на ICD-10

Причини за депресия при бременност

Природата е създала всички условия за успешна бременност, но човешкият мозък е предопределил много проблеми и препятствия. Неистовият ритъм на ежедневието направи свои „корекции“ във физиологичния процес на гестация под формата на социални норми и основи, статута на жените и морално-етичните аспекти. Въпреки най-силния натиск отвън, бременна жена в нова роля за себе си става заложник, преди всичко, на собствените си преживявания. Как иначе? След раждането на бебе можете да забравите за стария си живот, ще се роди човек, който е напълно зависим от вас. Фундаменталните промени изискват от младата майка морална готовност, толерантност, способност да се адаптира към нова роля.

Има много фактори, влияещи върху психичните разстройства. Тук подкрепата, както и помощта от съпруга и членовете на семейството, ще бъдат важни. Основните причини за депресия по време на бременност са:

 • концепцията е непланирана и води до колосални промени, за които жената не е готова;
 • битови и жилищни проблеми;
 • липса на материални ресурси (например, бъдещата майка няма постоянна работа);
 • отрицателно отношение на роднини и съпруг към „добавяне към семейството“;
 • инвалидизираща токсикоза;
 • физиологични и психосоциални обстоятелства;
 • преживявания, свързани със загуба на любим човек, работа и т.н.;
 • липса на допамин, серотонин, норепинефрин;
 • ендогенни фактори (вътрешни промени в тялото);
 • продължителна употреба на лекарства (успокоителни, сънотворни и др.);
 • предозиране на наркотици;
 • хормонални промени;
 • минали неуспехи при опит за раждане на деца (спонтанен аборт, аборт, замразена бременност и др.);
 • повишена умора и слабост.

Депресията може да бъде наследена, предизвикана от емоционално, физическо или сексуално насилие. Всяка депресия по време на бременност е индивидуална, но въпреки това подлежи на терапия. Лекарите обясняват разпространението на негативно явление сред бременните жени с тясната връзка между невроендокринната система и емоционалния фон, който е особено изразен под влиянието на хормонални промени.

Симптоми на депресия по време на бременност

Признаци на депресия по време на раждането на бебе се считат за безпокойство относно физическото състояние и предстоящото раждане. Промените в настроението и прекомерната сълзливост водят до нарушение на съня, невъзможност да се събудите сутрин. В резултат на това има сериозни проблеми с благосъстоянието на бъдещата майка..

Разграничават се следните симптоми на депресия по време на бременност:

 • раздразнителност;
 • бърза умора, чувство на постоянна умора;
 • засилен глад или липса на апетит;
 • хронична тъга;
 • липса на радост и удоволствие от живота;
 • не желаещи да комуникират с никого;
 • страх от излизане навън (агорафобия);
 • ниско самочувствие;
 • чувство за вина и липса на самочувствие;
 • апатия;
 • постоянна сънливост;
 • подозрителност и безпокойство по някаква причина;
 • повишена чувствителност и сълзливост.

Някои жени в позиция са постоянно в лошо настроение, други са наясно с безпомощността и безполезността си, понякога се подтикват към мисли за самоубийство.

Ако не можете да прекарате всеки ден, осъзнавайки уникалността на момента, получавайки радост и удоволствие, ако депресията по време на бременност излезе на преден план, трябва да се консултирате с психолог.

Депресия в началото на бременността

Психолозите наричат ​​първия триместър „период на отричане“. Вече е възникнал нов живот и жената непрекъснато забравя за него, разбира се, ако няма токсикоза и други проблеми. Например бъдещата майка сериозно обсъжда туризъм с приятели или планира бизнес пътуване, което съвпада с 36-та гестационна седмица. И това е абсолютно нормално, защото коремът и първите движения на бебето още не са там.

Началото на бременността е може би най-трудният период за всяка жена. Тялото се възстановява и свиква да „работи по нов начин“, всички системи на тялото, включително и нервната, претърпяват промени. Стрес, страхове по каквато и да е причина (раждане, здраве на бебето, финансова стабилност и т.н.) - всичко това заобикаля бъдещата майка. Често депресията в началото на бременността е свързана със семейни проблеми, невъзможност да правиш това, което обичаш (например посещение на спортни класове за медицински противопоказания), отказ от познати неща (например пушене).

Честите промени в настроението и свръхчувствителността обаче не трябва да се бъркат с депресията. Много жени забелязват нестабилността на емоционалния фон след зачеването. Колкото и да е странно, това поведение се разглежда в медицината като един от косвените признаци на бременност. Причината за тези промени са хормоналните промени. Промени в настроението, сънливост и умора са физиологични норми. Но проблемите на продължителен (две или повече седмици) характер с песимистично отношение, мисли, че всичко е ужасно и ще бъде още по-лошо, говоренето за смърт и постоянна тревожност показват истинска депресия.

Никой лекар не може да предскаже последиците от депресията по време на бременност и бременност. Изследователи от Канада са установили, че бебетата, родени в условия на психоемоционална нестабилност след раждането, могат да имат ниско тегло, забавено развитие и нарушения на съня. Бъдещата майка трябва да се обърне към специалист в случай на постоянна тревожност.

Депресия в началото на бременността

Във втория триместър на бременността жената осъзнава, че е бременна и тогава се появяват мисли, че с раждането на дете собственият й живот ще прелети с главата надолу. Психолозите нарекоха този етап „търсене на изгубения обект“. Под обект се разбира любима работа, определен ритъм и навик, приятели и колеги, забавление и т.н. Най-интересното е, че през този период много жени "намират себе си нови". Някой ходи на езикови курсове, други откриват талант за пеене, рисуване. Като цяло, според психолозите, това е най-плодородният и активен период в живота на бъдещата майка. Но бременните жени, предразположени към песимистични мисли, които имат история на депресия, трябва да преминат през истински емоционални бури.

Според медицинските данни депресията по време на бременност е много по-често срещана, отколкото през следродилния период. И двете явления по никакъв начин не са свързани помежду си, тоест наличието на пренатална депресия не означава появата й след раждането на бебето.

Болки в гърба, наддаване на тегло, натрупване на млечните жлези, чести позиви за уриниране и други характеристики на тялото предизвикват негативни мисли по време на бременността. Колкото по-трудно е бременността физически, толкова по-трудно е за жената психологически.

Депресията в началото на бременността е комбинация от няколко негативни фактора. Хормоните, които подготвят тялото за бременност, играят важна роля в промените в настроението. Появата на безсъние не оставя шанс за добра почивка. Финансови, социални проблеми, недоразумения в семейството могат да се превърнат в своеобразен катализатор за нестабилната психика на бъдещата майка. Ако към всичко по-горе добавим притесненията на самата бременна жена, тогава нивото на стрес ще изчезне.

Жена, която е научила за живота, който се заражда в нея, трябва да се предпази от негативна информация отвън. Трябва внимателно да изберете филми и програми за гледане, хубаво е да се увлечете с плетене или бродерия. Създайте уютна, позитивна и спокойна атмосфера около себе си, където няма да има място за депресия и притеснения. Не забравяйте, че стресовите ситуации и негативните мисли са вредни за вашето бебе и дори могат да доведат до спонтанен аборт..

Депресия в края на бременността

В психологията третият триместър разбираемо се нарича депресия. Тук паниката често се появява сред най-балансираните натури. Жените рисуват цветно бъдеще за себе си с тигани, памперси и тенджери. Самотата, унинието и безнадеждността се установяват в душата от време на време. Някои бременни жени през този период са ядосани на съпрузите си, чийто живот не се руши, на свекървите, които се катерят с техните съвети. Най-важното е да си позволите понякога да сте в лошо настроение и да се отнасяте с уважение..

Последните месеци на бременността са присъщи: голям корем и свързаните с това трудности в движението, максимално натоварване на гръбначния стълб и лигаментния апарат, чувство за собствена безпомощност, безполезност и зависимост от другите. Някои жени вярват, че вече не са интересни за съпрузите си, а това от своя страна е изпълнено с повишена сълзливост, раздразнение и негодувание..

Депресията в края на бременността може да бъде причинена от страх от предстоящото раждане, физическа и психическа умора и външни фактори. Наднорменото тегло и загубата, според жената, на предишна сексуална привлекателност могат да влошат депресивното настроение. Недоволството от себе си, гневът се отразява в най-близките хора, които „не разбират и не подкрепят нищо“.

Бременните жени на по-късна дата понякога се държат странно: те се стремят да се пенсионират, правейки дълги разходки сред природата или се отправят стремглаво да шият и приготвят зестра. Всъщност е много важно да слушате себе си, тялото си и тогава депресията по време на бременност няма да ви безпокои. Прекарайте ценно време преди бебето да се роди на себе си, след като бебето се роди, вече няма да имате такъв лукс.

Депресия през последните седмици на бременността

Често депресията по време на бременност се открива през последните гестационни седмици. Коремът достига максималните си размери, което пречи на правилната почивка, умората също достига своя връх и жената копнее за ранно разрешаване от бременността. Често дразненето се предизвиква от външни въпроси: за това кой се очаква, кога да роди и т.н..

Учените твърдят, че депресията през последните седмици на бременността не нанася много вреда на бъдещата майка, но влияе негативно на последващия живот на детето. Стресът, който бебето изпитва в процеса на вътрематочното развитие, формира определена нагласа и способността да се справя сам с трудни ситуации след раждането. Има доказателства, че такива деца са по-трудни за приспособяване към трудностите, не знаят как да се справят с житейските проблеми, развиват се по-зле и изостават от връстниците си.

Жените в навечерието на раждането трябва да помнят, че раждането и адаптационният период протичат толкова по-лесно и по-бързо, колкото по-спокойна, уравновесена, физически и психически подготвена бъдещата майка. Затова не губете силите и енергията си от негативно емоционално настроение, а направете нещо, което наистина ви носи удоволствие, защото дългоочакваната среща не е дълго да чакате..

Депресия при бременност в 9-ия месец

Бременността не е непрекъсната еуфория и усещане за празник, който се е простирал в продължение на девет месеца, но и време, в което възникват нови, често неприятни мисли и емоции. Психолозите препоръчват да се ползва отпуск по майчинство навреме, вместо да се работи преди началото на раждането. Разбира се, обичайният начин на живот помага на жената да забави осъзнаването на грандиозни промени в живота. Любима работа, колеги, чувство за нужда и важност само временно ви предпазват от среща с депресия по време на бременност. Всички неприятности след раждането на бебето все още ще падат върху раменете ви, по-добре би било да се подготвите психически предварително, избягвайки ефекта на снежна топка.

Депресията на 9-ия месец от бременността може да се превърне в истерия, ако не се преодолее по време на нея. Нервът се засилва поради тежкия корем, собствената си тромавост, става невъзможно да се спи (задушава) и се яде (появява се киселини). Всяко малко нещо предизвиква безпокойство у бъдещата майка, а тревожните мисли за раждането, здравето и бебето й изпълват главата. Разбира се, трудно е да се подготвим за всички промени през този период. Трябва да знаете, че е добре да се притеснявате. Почти всеки девети месец бременната жена отбелязва колко бавно и болезнено минава времето. Специални курсове за бременни жени, разходки, фотосесии и др. Помагат да се справите с чакането..

Депресия след замразена бременност

Замразената бременност е трагедия, която засяга физическото и психическото състояние на жената. След зачеването тялото пусна необходимите физиологични механизми, за да подготви жената за раждане и раждане на бебе. Поради различни обстоятелства развитието на ембриона спира и той се отстранява чрез операция, което води до „неуспех на програмата“. Загубата на дете се превръща в истинско бедствие, в което жената обвинява себе си. Тъмните мисли, болка, неразбиране, гняв, отчаяние и откъсване са полудяващи, способни да доведат до опити за самоубийство.

Депресията след замразена бременност при жената изисква задължително внимание от близките, а понякога и психологическа помощ. Първо, трябва да спрете да се обвинявате. Не сте в състояние да повлияете на развитието на бебето в утробата. Второ, не сдържайте емоциите си. Ако идват сълзи, плачете. Трето, имате нужда от време, за да се възстановите психически, енергийно и физически. Средно рехабилитацията отнема от 3 до 12 месеца. Четвърто, вземете допълнителни прегледи. Това ще увеличи вашата увереност в благоприятен резултат в бъдеще..

Депресията по време на бременност, завършваща с избледняване на плода, се характеризира със загуба на интерес към живота, когато жената вече не е щастлива, а болката и меланхолията се увеличават всеки ден. В този случай не бива да се отлага посещението при психолог. Специалистът ще предпише програма за релаксация, хипноза, ще препоръча курсове по йога терапия или акупунктура.

Диагностициране на депресия по време на бременност

Депресията по време на бременност се основава на симптомите. За потвърждаване на диагнозата са необходими две основни условия:

 • песимистичните настроения или депресивното състояние продължават през целия ден поне две седмици почти всеки ден;
 • липса на интерес или удоволствие от ежедневни дейности с подобна продължителност.

Допълнителни условия са:

 • нарушения на съня;
 • намаляване или увеличаване на апетита;
 • изтощение на енергия или хронична умора;
 • състояние на психомоторна възбуда или инхибиция;
 • надценено чувство за вина или собствена безполезност;
 • ниско ниво на концентрация, невъзможност за вземане на решения, способност да се разбере какво се случва наоколо;
 • суицидни тенденции, мисли за смърт.

Диагностиката на депресия по време на бременност включва различни тестове, изследвания и инструментални методи. По време на първоначалната консултация психологът определя естеството на депресията (умерена / тежка), използвайки рейтингови скали - Хамилтън, Бек, Болнична скала за тревожност. Пълният преглед включва кръвен тест за идентифициране на генетични маркери за предразположение към депресия и специфични тригери, които задействат стартирането на патологичен механизъм. Учените са уверени, че генетичният скрининг ще определи заболяването на ранните етапи при бременни жени.

Към кого да се свържете?

Лечение на депресия по време на бременност

Депресията по време на бременност изисква задължително посещение на психолог или психотерапевт, който определя сложността на заболяването и предписва необходимата терапия. Леките до умерени стадии се лекуват с хипноза или индивидуален / групов психосоциален подход, т.е. разработване на страхове и съмнения под ръководството на компетентен специалист. Психотерапията се дели на когнитивно-поведенческа и междуличностна, по време на която бременните жени се отърват от емоционални разстройства без използване на лекарства чрез овладяване на уменията за рационално-позитивно мислене.

Сред най-новите методи са лечението на депресия по време на бременност с ярка сутрешна светлина с паралелен прием на омега-3 мастни киселини. Редица проучвания предоставят данни за ефективността и безопасността на такава терапия. Има дори специални машини за светлинна терапия, които симулират слънчева светлина..

По отношение на употребата на фармакологични лекарства при лечение на психични разстройства при бъдещи майки, антидепресантите се предписват в следните случаи:

 • жената е страдала от тежка депресия преди зачеването и след началото на бременността картината се влошава;
 • болестта протича с чести рецидиви;
 • трудно е да се постигне трайна ремисия;
 • депресията е безсимптомна.

Разбира се, по-добре е да се отървете от признаците на депресия много преди зачеването, тъй като всички съвременни психотропни лекарства са склонни да проникват през плацентарната бариера в околоплодната течност. Водещите лекарства в борбата с пренаталната депресия са инхибиторите на обратното захващане на серотонин и норепинефрин - венлафаксин, сертралин, пароксетин, флуоксетин и циталопрам. Рискът от прием на лекарства е свързан с възможността от развитие на сърдечни заболявания, пъпна херния и краниосиностоза при дете, поради което тези вещества се предписват в ситуации, когато ползата за майката е безспорно по-висока от риска за плода. При майки, приемали антидепресанти по време на бременността, бебетата се раждат с проблеми като: диария, намалена активност на стомашната функция, треперене, повишен сърдечен ритъм, дихателна недостатъчност и др..

Дозировката на лекарствата се избира индивидуално и може да бъде:

 • "Сертралин" е еднократен дневен прием от 50 до 200 mg. Курсът е 2-3 седмици;
 • “Венлафаксин” - минималната доза е 75 mg два пъти дневно. Ако терапевтичният ефект не бъде постигнат в рамките на няколко седмици, тогава количеството на веществото се увеличава до 150-375 mg на ден;
 • "Пароксетин" - в зависимост от тежестта на заболяването се препоръчва да го приемате от 10 до 60 mg на ден. Продължителността на лечението варира от 2 до 3 седмици с възможно увеличаване на началната доза;
 • "Флуоксетин" - първоначално 20 mg на ден (максимална доза - 80 mg) за 3-4 седмици;
 • Циталопрам - 10 до 60 mg на ден. Курсът на лечение достига 6 месеца.

Фармакологичните лекарства за депресия по време на бременност имат впечатляващ списък от странични ефекти, включително:

 • нарушение на храносмилателната функция (запек, метеоризъм, гадене, хепатит и др.);
 • дисфункция на централната нервна система (халюцинации, сънливост, панически атаки, конвулсии и др.);
 • алергични прояви;
 • проблеми с дишането (хрема, задух, кашлица и др.);
 • нарушение на сърдечно-съдовата дейност (например, тахикардия, скокове на налягането);
 • повишено уриниране.

Специални инструкции за употреба на фармакологични агенти засягат пациенти с чернодробна недостатъчност, сърдечни и бъбречни проблеми. Лекарят предписва лекарството и следи ефекта му, като взема предвид възможността за суицидни опити, вероятността от които може да се увеличи с лекарства. Увеличаването и намаляването на дозата се извършва плавно, както и строго в съгласие с лекуващия лекар.

Лечението на депресия при тежка бременност по всяко време е възможно с електроконвулсивна терапия. Методът се основава на потискане на хормоните на стреса чрез предизвикване на гърчове. Като алтернатива на излагането на наркотици се използва и акупунктура, която се характеризира с минимум странични ефекти. Работата по акупунктурни точки за борба с психичното разстройство отнема от 4 до 8 седмици.

Физическото лечение на депресия по време на бременност е от полза. Интензивността на тренировката зависи от тежестта на заболяването и индивидуалните предписания на гинеколога. Нещо повече, максималният ефект се наблюдава при посещение на фитнес, а не независимо проучване на комплекса у дома. Жената може да избере най-подходящия за себе си вид физическа активност, сред препоръчаните са йога, плуване, аеробика, пилатес.

Оказва се, че депресията по време на бременност се лекува с билкови антидепресанти. Най-популярното и ефективно лечение за леки до умерени разстройства е жълт кантарион. Растението не вреди, ако жената няма индивидуална непоносимост. Приемът на билкови суровини трябва да бъде договорен с гинеколог и психотерапевт. Бъдещите майки трябва да бъдат внимателни, тъй като жълт кантарион не е съвместим с фармакологични антидепресанти, циклоспорини и други лекарства. Въпросът за избора на висококачествен и екологичен продукт остава отворен, затова купувайте жълт кантарион от доверени билкари или във фитоаптеки. Препоръчителната доза е 300 mg инфузия до три пъти на ден. За да приготвите бульона, имате нужда от чаша вряща вода и 2 супени лъжици сухи суровини, които престояват половин час на водна баня.

Депресия и бременност - какво да правя? 14 препоръки на учени и лекари

Антидепресантите могат да бъдат критично важни за хората, които изпитват депресия или други необичайни психо-емоционални състояния, които не изчезват сами: апатия, ярост. Но приемането на вълшебни хапчета по време на бременност може да повлияе на бебето. Как да бъда? Ето какво науката знае със сигурност за комбинацията от двете..

1. Депресията, уви, не е рядкост, както и приемането на хапчета от нея по време на бременност

В САЩ според последните данни всеки седми жител е преживял депресия, а сред бременните жени - цели 18%. Много е важно жената да се чувства добре през този период, за да няма негативни последици за нея, детето й и останалите й деца, казват лекарите. Но решението за прием на лекарства все още остава за жената, няма ясни правила или медицински инструкции. Известно е, че около 13% от бременните жени все още са приемали хапчета.

2. Нелекуваната депресия може да има последици за детето

Бременността сама по себе си не е най-лесното състояние за жената. И ако се допълва от психологически проблеми... Децата в утробата, както се оказа, също страдат, което се изразява в малформации, сърдечни проблеми, преждевременно раждане, ниско тегло при раждане. Новородените могат да бъдат по-пасивни и по-малко емоционални от бебетата, родени от майки без признаци на депресия. Някои данни сочат, че дългосрочните ефекти могат да продължат дори в предучилищното детство..

Науката все още не знае точно защо майчината депресия засяга плода, но се предполага, че децата в този случай получават други дози химикали, важни за развитието на мозъка. По този начин не получаването на лекарства за депресия може да има по-голямо въздействие върху детето, отколкото приемането им..

3. Но има шанс антидепресантите също да попречат на нормалното развитие на детето.

Проучванията показват, че тези бебета могат да се родят и по-рано, с ниско тегло при раждане и с увреждания в развитието. Те също могат да имат проблеми с дишането. Такива деца са два пъти по-склонни да попаднат в отделения за интензивно лечение през първите дни от живота, според проучване, основано на наблюдението на около 750 хиляди деца в САЩ..

Независимо от това, към момента не е имало тясно специализирани проучвания за употребата на антидепресанти по време на бременност, учените нямат недвусмислено мнение относно причинно-следствената връзка..

4. Колкото по-висока е дозата, толкова по-голям е рискът

Фактът е очевиден, но трябва да се има предвид. Активните вещества проникват през плацентата, така че не трябва да прекалявате с дозировката.

5. Първият триместър е най-опасното време

Особено периодът от 3-8 седмици, когато се формират основните органи и части на скелета: сърце, мозък, гръбначен стълб. А през втория и третия триместър рисковете намаляват.