Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Лечение на бронхиална астма при жени по време на бременност

Основните задачи на лечението на бронхиална астма при бременни жени включват нормализиране на FVD, предотвратяване на обостряне на бронхиална астма, премахване на страничните ефекти на лекарства против астма, облекчаване на атаките на бронхиална астма, което се счита за ключът към правилния неусложнен ход на бременността и раждането на здраво дете.

BA терапията при бременни жени се провежда по същите правила, както при небременни жени. Основните принципи са увеличаване или намаляване на интензивността на терапията, тъй като тежестта на заболяването се променя, като се вземат предвид особеностите на протичането на бременността, задължително проследяване на хода на заболяването и ефективността на предписаното лечение по метода на пиковата флоуметрия, предпочитаното използване на инхалационния път на приложение на лекарства.

Лекарствата, предписани за бронхиална астма, се разделят на:

 • основно - контролиране на хода на заболяването (системни и инхалаторни глюкокортикоиди, кромони, дългодействащи метилксантини, дългодействащи β2-агонисти, антилевкотриенови лекарства), те се приемат ежедневно, продължително време;
 • симптоматични или спешни лекарства (инхалаторни бързодействащи β2-агонисти, антихолинергици, метилксантини, системни глюкокортикоиди) - бързо облекчават бронхоспазма и съпътстващите симптоми: хрипове, чувство за „стягане“ в гърдите, кашлица.

Лечението се избира въз основа на тежестта на протичането на бронхиална астма, наличието на лекарства против астма и индивидуалните условия на живот на пациента.

Сред β2-адренергичните агонисти по време на бременност е възможно да се използват салбутамол, тербуталин, фенотерол. Антихолинергиците, използвани при лечението на бронхиална астма при бременни жени, включват ипратропиев бромид под формата на инхалатор или комбинирано лекарство „Ипратропиев бромид + фенотерол“. Лекарствата от тези групи (както бета2-миметици, така и антихолинергици) често се използват в акушерската практика за лечение на заплахата от прекъсване на бременността. Метилксантините, които включват аминофилин, аминофилин, също се използват в акушерската практика при лечението на бременни жени, по-специално при лечението на гестоза. Кромони - хромоглициева киселина, използвана при лечението на бронхиална астма като основно противовъзпалително средство при лека бронхиална астма, поради ниската им ефективност, от една страна, и необходимостта от постигане на бърз терапевтичен ефект, от друга (предвид наличието на бременност и риска от развитие или увеличаване явленията на плацентарна недостатъчност в условия на нестабилен ход на заболяването), имат ограничена употреба по време на бременност. Те могат да се използват при пациенти, които са използвали тези лекарства с достатъчен ефект преди бременността, при условие че се поддържа стабилен ход на заболяването по време на бременност. Ако е необходимо да се предпише основна противовъзпалителна терапия по време на бременност, трябва да се предпочитат инхалаторни глюкокортикоиди (будезонид).

 • При периодична бронхиална астма на повечето пациенти не се препоръчва ежедневна употреба на лекарства. Лечението на обострянията зависи от тежестта. Ако е необходимо, се предписва инхалаторен, бързодействащ бета2 агонист за премахване на симптомите на бронхиална астма. Ако се наблюдават тежки обостряния с интермитентна бронхиална астма, тогава такива пациенти трябва да се третират като пациенти с персистираща бронхиална астма с умерена тежест.
 • Пациентите с лека персистираща бронхиална астма се нуждаят от ежедневна употреба на лекарства, за да поддържат контрола върху заболяването. За предпочитане лечение с инхалаторни глюкокортикоиди (будезонид 200-400 mcg / ден или 800 mcg / ден или> 1000 mcg / ден беклометазон или еквивалент) в комбинация с инхалация (дългодействащи 32 агониста 2 пъти на ден. Алтернатива на дългодействащите инхалирани β2-агонисти е орален β2-агонист или дългодействащ метилксантин Възможни орални глюкокортикоиди.
 • След постигане на контрол на бронхиалната астма и поддържането й в продължение на поне 3 месеца се извършва постепенно намаляване на обема на поддържаща терапия и след това се определя минималната концентрация, необходима за овладяване на заболяването..

Наред с прякото въздействие върху астмата, такова лечение влияе и върху хода на бременността и развитието на плода. На първо място, това е спазмолитичният и антиагрегативен ефект, получен при използването на метилксантини, токолитичният ефект (намален тонус, отпускане на матката) с използването на β2-агонисти, имуносупресивни и противовъзпалителни ефекти по време на глюкортикоидна терапия.

При провеждане на бронходилататорна терапия, пациентите със заплаха от прекъсване на бременността трябва да имат предимство пред таблетирани β2-миметици, които, заедно с бронходилататора, ще имат и токолитичен ефект. При наличие на гестоза е препоръчително да се използват метилксантини - еуфилин като бронходилататор. Ако е необходимо да се използват системни хормони, трябва да се предпочитат преднизолон или метилпреднизолон.

Когато се предписва фармакотерапия за бременни жени с бронхиална астма, трябва да се има предвид, че за повечето лекарства против астма не са отбелязани неблагоприятни ефекти върху хода на бременността. В същото време понастоящем не съществуват лекарства с доказана безопасност при бременни жени, тъй като не се провеждат контролирани клинични изпитвания върху бременни жени. Основната задача на лечението е да се изберат минимално необходимите дози лекарства за възстановяване и поддържане на оптимална и стабилна бронхиална проходимост. Трябва да се помни, че вредата от нестабилния ход на заболяването и дихателната недостатъчност, която се развива в този случай за майката и плода, е несравнимо по-висока от възможните странични ефекти на лекарствата. Бързото облекчаване на обострянето на бронхиалната астма, дори при използване на системни глюкокортикоиди, е за предпочитане пред дългосрочното неконтролирано или лошо контролирано протичане на заболяването. Отказът от активно лечение неизменно увеличава риска от усложнения както за майката, така и за плода.

По време на раждането лечението на бронхиална астма не трябва да се спира. Инхалаторната терапия трябва да продължи. Преднизон се прилага парентерално на родилки, които са получавали хормонални таблетки по време на бременност.

Поради факта, че използването на β-миметици при раждане е свързано с риск от отслабване на раждането, при провеждане на бронходилататорна терапия през този период, трябва да се даде предпочитание на епидуралната анестезия на гръдно ниво. За тази цел се извършва пункция и катетеризация на епидуралното пространство в гръдната област на ниво ThVII - ThVIII с въвеждането на 8–10 ml 0,125% разтвор на бупивакаин. Епидуралната анестезия ви позволява да постигнете изразен бронходилататорен ефект, да създадете своеобразна хемодинамична защита. На фона на локално анестетично приложение не се наблюдава влошаване на фетално-плацентарния кръвен поток. В същото време се създават условия за спонтанно раждане, без изключение, опити във втория етап на раждането, дори и при тежко протичане на заболяването, което уврежда пациентите..

Обострянето на бронхиалната астма по време на бременност е спешно състояние, което застрашава не само живота на бременна жена, но и развитието на вътрематочна хипоксия на плода до смъртта му. В тази връзка, лечението на такива пациенти трябва да се извършва в болнични условия със задължително проследяване на състоянието на функцията на фетоплацентарния комплекс. Основното средство за лечение на обостряния е прилагането на β2-агонисти (салбутамол) или тяхната комбинация с антихолинергично лекарство (ипратропиев бромид + фенотерол) чрез пулверизатор. Инхалацията на глюкокортикостероиди (будезонид - 1000 mcg) чрез пулверизатор е ефективен компонент на комбинираната терапия. Системните глюкокортикостероиди трябва да бъдат включени в лечението, ако след първото приложение на β2-агонисти с пулверизатор не се постигне трайно подобрение или се развие обостряне по време на прием на перорални глюкокортикостероиди. Поради особеностите, възникващи в храносмилателната система по време на бременност (по-продължително изпразване на стомаха), парентералното приложение на глюкокортикостероиди е за предпочитане пред приемането на лекарства per os.

Бронхиалната астма не е индикация за аборт. В случай на нестабилно протичане на заболяването, тежко обостряне, прекъсване на бременността е свързано с висок риск за живота на пациента, а след облекчаване на обострянето и стабилизиране на състоянието на пациента, въпросът за необходимостта от прекъсване на бременността изчезва изобщо.

Доставка на бременни жени с бронхиална астма

Доставката на бременни жени с лек ход на заболяването с адекватно облекчаване на болката и коригираща медикаментозна терапия не е трудна и не влошава състоянието на пациентите.

При повечето пациенти раждането завършва спонтанно (83%). Сред усложненията при раждането най-чести са бързият ход на раждането (24%), пренаталното разкъсване на околоплодната течност (13%). В първия стадий на труда - аномалии на труда (9%). Ходът на втория и третия етап на раждането се определя от наличието на допълнителна екстрагенитална, акушерска патология, особености на акушерската и гинекологичната история. Във връзка с наличните данни за възможния бронхоспастичен ефект на метилергометрин, интравенозното приложение на окситоцин трябва да бъде предпочитано за предотвратяване на кървене във втория етап на раждането. Раждането, като правило, не влошава състоянието на пациента. При адекватно лечение на основното заболяване, внимателно управление на раждането, внимателно наблюдение, облекчаване на болката и профилактика на гнойно-възпалителни заболявания, усложнения в следродилния период не се наблюдават при тези пациенти.

Въпреки това, при тежко протичане на заболяването, инвалидизиране на пациенти, висок риск от развитие или при наличие на дихателна недостатъчност, раждането се превръща в сериозен проблем..

При бременни жени с тежка бронхиална астма или неконтролиран ход на умерена бронхиална астма, астматичен статус по време на тази бременност, обостряне на заболяването в края на третия триместър, раждането е сериозен проблем поради значителни нарушения във функцията на външното дишане и хемодинамиката, висок риск от вътрематочни фетални страдания. Този контингент от пациенти е застрашен от развитието на тежко обостряне на заболяването, остра дихателна и сърдечна недостатъчност по време на раждането.

Като се има предвид високата степен на инфекциозно заболяване, както и рискът от усложнения, свързани с хирургична травма при тежко заболяване с признаци на дихателна недостатъчност, методът на избор е избор на вагинално раждане.

При доставяне през вагиналния родов канал се извършва пункция и катетеризация на епидуралното пространство в гръдната област на ниво ThVIII - ThIX с въвеждането на 0,125% разтвор на маркаин, който осигурява изразен бронходилататорен ефект, преди индукция на раждането. Тогава раждането се предизвиква по метода на амниотомията. Поведението на родилката през този период е активно.

С началото на редовното раждане облекчаването на болката при раждането започва с епидурална анестезия на ниво L1 - L2.

Въвеждането на анестетик с удължено действие при ниска концентрация не ограничава подвижността на жената, не отслабва опитите във втория етап на раждането, има подчертан бронходилататорен ефект (увеличаване на принудителния жизнено капацитет на белите дробове - FVC, FEV1, PIC) и ви позволява да създадете вид хемодинамична защита. Има увеличение на левия и десния вентрикуларен инсулт. Отбелязват се промени в притока на кръв на плода - намаляване на съпротивлението на притока на кръв в съдовете на пъпната връв и аортата на плода.

На този фон става възможно спонтанно раждане, без да се изключват опитите, при пациенти с обструктивни нарушения. За да се съкрати вторият етап на раждането, се извършва епизиотомия. При липса на достатъчен опит или технически възможности за епидурална анестезия на гръдно ниво, трябва да се извърши раждане чрез цезарово сечение. Поради факта, че ендотрахеалната анестезия представлява най-голям риск, епидуралната анестезия е избраният метод за анестезия при цезарово сечение..

Показания за оперативно раждане при бременни жени с бронхиална астма са:

 • наличието на признаци на сърдечно-белодробна недостатъчност след спиране на продължително тежко обостряне или астматичен статус;
 • анамнеза за спонтанен пневмоторакс;
 • също може да се направи цезарово сечение по акушерски показания (като наличие на несъответстващ белег на матката след предишно цезарово сечение, тесен таз и др.).

Бронхиална астма и бременност: характеристики на подхода

Основните цели на лечението на бронхиална астма (БА) при бременни жени

 • нормализиране на функцията на външното дишане (FVD),
 • предотвратяване на обостряния на заболяването,
 • облекчаване на пристъпите на бронхиална астма,
 • минимизиране на страничните ефекти на лекарствата за АД.

Изпълнението на тези задачи е ключът към благоприятния ход на бременността и раждането..

BA терапията при бременни жени се провежда по същите правила, както извън бременността..

Основни принципи на терапия с БА при бременни жени:

 • като се вземат предвид особеностите на протичането на бременността,
 • контрол на хода на основното заболяване,
 • избор на адекватна доза лекарства в зависимост от тежестта на основното заболяване,
 • оценка на ефективността на терапията с ВА.

Лечението се определя от тежестта на заболяването, наличието на лекарства против астма и индивидуалните условия на живот, но е за предпочитане да се използва инхалационният път на приложение на лекарството.

Лекарствата, предписани за бронхиална астма, се разделят на две големи групи в зависимост от целта на тяхното използване:

 • основни лекарства: осигуряват ежедневно дългосрочно непрекъснато проследяване на хода на основното заболяване (системни и локални глюкокортикоиди, удължени действия метилксантини, кромони, дългодействащи β2-агонисти, антилевкотриенови лекарства);
 • симптоматични лекарства: бързо премахване на бронхоспазъм и съпътстващите го симптоми (инхалаторни? 2-бързодействащи агонисти, антихолинергици, метилксантини, системни глюкокортикоиди).

Лекарства по избор за терапия на астма по време на бременност

Ако е необходимо да се предпише основна противовъзпалителна терапия по време на бременност, трябва да се предпочитат инхалаторни глюкокортикоиди (будезонид). Глюкокортикоидите също се използват широко в акушерството, като стандартна терапия за профилактика на фетален дистрес синдром при заплаха за преждевременно раждане.

По време на бременност са одобрени редица 2-адренергични агонисти: салбутамол, тербуталин, фенотерол. Антихолинергиците, използвани при лечението на бронхиална астма при бременни жени, включват ипратропиев бромид под формата на инхалатор или комбинирано лекарство "Ипратропиев бромид + фенотерол". Лекарствата от тези групи (? 2-адреномиметици и антихолинергици) се използват в акушерската практика за лечение на застрашено преждевременно раждане.

Метилксантините (аминофилин, аминофилин) също се използват в акушерската практика за лечение на гестоза.

Кромони (кромоглициева киселина), използвани като основно лекарство за лека бронхиална астма, поради ниската им ефективност, от една страна, и необходимостта от постигане на бърз терапевтичен ефект, от друга (предвид наличието на бременност и риска от развитие или увеличаване на тежестта на хроничната плацентарна недостатъчност (PN) в условия на нестабилен ход на основното заболяване), имат ограничена употреба по време на бременност. Те могат да се използват само при тези пациенти, които са използвали тези лекарства с достатъчен ефект преди бременността, при условие че се поддържа стабилен ход на основното заболяване по време на бременността..

Тактиката за избор на терапия при наличие на обостряния на интермитентното основно заболяване зависи от тежестта. Като симптоматична терапия се използват инхалационни? 2 -адреномиметици с бързо действие. Ако има тежки обостряния, тогава такива пациенти трябва да се третират като пациенти с персистираща бронхиална астма с умерена тежест.

При персистираща астма с лека степен е необходима ежедневна употреба на основни терапевтични лекарства за контрол на хода на заболяването. Инхалационни глюкокортикоиди - лекарства от първа линия (будезонид 200-400 mcg / ден или 800 mcg / ден или> 1000 mcg / ден беклометазон или еквивалент) в комбинация с инхалация (дългодействащи β 2-адреномиметици два пъти дневно. Алтернатива на инхалацията с дългодействащи β 2-адреномиметици действие е орален? 2-адренергичен агонист или дългодействащ метилксантин..

След постигане на контрол върху хода на основното заболяване се изисква поддържаща терапия за поне три месеца, с постепенно намаляване на обема на терапията и след това се определя минималната ефективна концентрация, необходима за овладяване на заболяването..

Тактиката за избор на терапия при наличие на обостряния на интермитентното основно заболяване зависи от тежестта. Като симптоматична терапия се използват инхалаторни β2-адреномиметици с бързо действие. Ако има тежки обостряния, тогава такива пациенти трябва да се третират като пациенти с персистираща бронхиална астма с умерена тежест.

Ефектът от терапията на бронхиална астма върху хода на бременността

Обострянето на бронхиалната астма по време на бременност е спешно състояние, което застрашава не само живота на бременна жена, но и развитието на фетална хипоксия до нейната вътрематочна смърт. Лечението на такива пациенти трябва да се извършва в условията на терапевтично / пулмологично отделение на мултидисциплинарна болница, където има и родилно отделение. Задължително е да се следи състоянието на функцията на фетоплацентарната система.

Основната задача на терапията с БА е да подбере минимално необходимите дози лекарства за възстановяване и поддържане на оптимална и стабилна бронхиална проходимост. Трябва да се помни, че вредата от нестабилния ход на заболяването и дихателната недостатъчност, която се развива в този случай за майката и плода, е несравнимо по-висока от възможните странични ефекти на лекарствата. Бързото облекчаване на обострянето на бронхиалната астма, дори при използване на системни глюкокортикоиди, е за предпочитане пред дългосрочното неконтролирано или лошо контролирано протичане на заболяването. Отказът от активно лечение неизменно увеличава риска от усложнения за майката и плода.

Основната терапия за обостряне на астмата е приложението на β2-адренергични агонисти (салбутамол) или комбинацията им с антихолинергично лекарство (ипратропиев бромид + фенотерол) чрез пулверизатор. Инхалацията на глюкокортикостероиди (будезонид - 1000 mcg) чрез пулверизатор е ефективен компонент на комбинираната терапия. Системните глюкокортикостероиди трябва да бъдат включени в терапията, ако след първото прилагане на пулверизатор на α2-агонисти няма постоянно подобрение или се е развило обостряне по време на прием на перорални глюкокортикостероиди.

Наред с директния ефект върху астмата, такова лечение влияе върху хода на бременността и развитието на плода. Антиспазматичният и антиагрегативен ефект, получен с използването на метилксантини, токолитичният ефект върху миометриума с използването на β2-адренергични агонисти, но не трябва да се забравя и за имуносупресора и ефекта на глюкортикоидната терапия (те също имат противовъзпалителен ефект). Ако е необходимо да се използват системни хормони, трябва да се предпочитат преднизолон или метилпреднизолон.

AD не е индикация за аборт. В случай на нестабилно протичане на основното заболяване, тежко обостряне, прекъсване на бременността е свързано с висок риск за живота на бременната жена, а след облекчаване на обострянето и стабилизиране на състоянието на пациента, въпросът за необходимостта от прекъсване на бременността вече не възниква.

Когато се предписва фармакотерапия на бременни жени с БА, трябва да се има предвид, че за повечето лекарства против астма не са отбелязани неблагоприятни ефекти върху хода на бременността. В същото време понастоящем няма лекарства с доказана безопасност при употреба при бременни жени, тъй като не се провеждат клинични изпитвания върху бременни жени. Поради особеностите, възникващи в храносмилателната система по време на бременност (по-продължително изпразване на стомаха), парентералното приложение на глюкокортикостероиди е за предпочитане пред приемането на лекарства per os.

Доставка на бременни жени с бронхиална астма

Доставката на бременни жени с лек ход на заболяването с адекватно облекчаване на болката и коригираща медикаментозна терапия не е трудна и не влошава състоянието на пациентите.

Инхалаторната терапия трябва да продължи при необходимост и по време на раждането. Преднизон се прилага парентерално на родилки, които са получавали таблетни хормони по време на бременност. На фона на използването на регионална аналгезия се създават условия за спонтанно раждане, дори при тежко протичане на заболяването, което уврежда пациентите.

Има данни за бронхоспастичното действие на метилергометрин, поради което интравенозното приложение на окситоцин трябва да се предпочита при предотвратяване на кървене във втория етап на раждането.

Доставката, като правило, не влошава значително състоянието на пациентите. С адекватно лечение на основното заболяване, внимателно управление на раждането, внимателно наблюдение, облекчаване на болката и профилактика на гнойно-възпалителни заболявания, тези пациенти не изпитват усложнения в следродилния период. Въпреки това, при тежко протичане на заболяването, инвалидизиращи пациенти, висок риск от развитие или при наличие на дихателна недостатъчност, раждането може да бъде сериозен проблем поради значителни нарушения на FVD и хемодинамиката, висок риск от фетален дистрес синдром. Този контингент от пациенти също е застрашен от развитието на остра дихателна и сърдечна недостатъчност по време на раждането..

Като се има предвид високата степен на инфекциозен риск, както и рискът от усложнения, свързани с хирургична травма при тежко заболяване с признаци на дихателна недостатъчност, избраният метод е избор на вагинално раждане чрез програмирано раждане. С настъпването на редовен труд се използва регионална аналгезия. Въвеждането на анестетик с удължено действие при ниска концентрация не ограничава подвижността на жената, не отслабва опитите във втория етап на раждането, има подчертан бронходилататорен ефект (увеличаване на принудителния жизнено капацитет на белите дробове - FVC, FEV1, PIC) и ви позволява да създадете вид хемодинамична защита. Има увеличение на левия и десния вентрикуларен инсулт. На този фон става възможно спонтанно раждане, без да се изключват опитите, при пациенти с обструктивни нарушения. За да се съкрати вторият етап на раждането, се извършва епизиотомия.

При липса на достатъчен опит или технически възможности за провеждане на епидурална анестезия на гръдно ниво, в някои случаи трябва да се извърши планирано раждане чрез цезарово сечение. Поради факта, че ендотрахеалната анестезия представлява най-голям риск, епидуралната анестезия е избраният метод за анестезия при цезарово сечение..

Показания за оперативно раждане при бременни жени с бронхиална астма са:

 • наличието на признаци на сърдечно-белодробна недостатъчност след спиране на продължително тежко обостряне или астматичен статус;
 • анамнеза за спонтанен пневмоторакс;
 • спешни и планирани акушерски показания (остър фетален дистрес, тесен таз, наличие на тежка гестоза, непостоянен белег на матката след предишно цезарово сечение и други).

Бронхиална астма и бременност

Бронхиалната астма е хронично респираторно заболяване, характеризиращо се с продължителна кашлица и астматични пристъпи. Често бронхиалната астма е наследствена, но може да се прояви на всяка възраст, както при жените, така и при мъжете. Бронхиалната астма и бременността на жената често се появяват едновременно, в този случай се изисква засилено медицинско наблюдение.

 1. Бронхиална астма: въздействие върху бременността
 2. Класификация на бронхиалната астма при бременни жени
 3. Причини за бронхиална астма по време на бременност
 4. Планиране на бременност при бронхиална астма
 5. Рискови фактори при бременност
 6. Курсът на бронхиална астма при бременни жени по триместър
 7. Особености на хода на бременността
 8. Проблемът с терапията на бронхиална астма по време на бременност
 9. Предотвратяване на усложнения
 10. Ефектът на лекарствата по време на бременност
 11. Адреномиметици
 12. Теофилин
 13. Муколитични лекарства
 14. Бронхиална астма по време на бременност: лечение
 15. Лекарства, противопоказани по време на бременност
 16. Как е раждането с астма
 17. Раждане и следродилен период
 18. Кърмене
 19. Прогноза и профилактика по време на бременност

Бронхиална астма: въздействие върху бременността

Неконтролираният ход на бронхиална астма по време на бременност може да има отрицателно въздействие както върху здравето на жената, така и върху плода. Въпреки всички трудности, астмата и бременността са съвместими понятия. Основното е адекватно лечение и постоянен надзор на лекарите..

Невъзможно е да се предвиди предварително хода на бронхиалната астма през периода на бременността. Често се случва, че при бременни жени състоянието се подобрява или остава непроменено, но това се отнася за леки и умерени форми. А при тежко протичане на бронхиална астма пристъпите могат да станат по-чести и тежестта им да се увеличи. В този случай жената трябва да бъде под лекарско наблюдение през цялата бременност..

Медицинската статистика предполага, че заболяването е тежко само през първите 12 седмици, а след това бременната жена се чувства по-добре. По време на обостряне на бронхиалната астма обикновено се предлага хоспитализация.

В някои случаи бременността може да причини сложен ход на заболяването при жената:

 • увеличаване на броя на атаките;
 • по-тежък ход на атаката;
 • добавяне на вирусна или бактериална инфекция;
 • доставка преди падежа;
 • риск от спонтанен аборт;
 • сложна токсикоза.

Бронхиалната астма по време на бременност също може да повлияе на плода. Пристъпът на астма причинява кислороден глад на плацентата, което води до фетална хипоксия и сериозни нарушения в развитието на детето:

 • малко тегло на плода;
 • развитието на бебето се забавя;
 • могат да се развият патологии на сърдечно-съдовата система, неврологични заболявания, развитието на мускулната тъкан;
 • когато детето премине през родовия канал, могат да възникнат трудности и да доведат до родова травма;
 • поради недостиг на кислород има случаи на задушаване на плода (задушаване).

При сложна бременност се увеличава рискът от дете със сърдечен дефект и предразположение към респираторни заболявания, такива деца могат значително да изостават от нормите в развитието.

Всички тези проблеми възникват, ако лечението не се проведе правилно и състоянието на жената не се контролира. Ако бременната жена е регистрирана и й бъде предписана адекватна терапия, раждането ще премине добре и бебето ще се роди здраво. Рискът за детето може да бъде склонност към алергични реакции и наследяване на бронхиална астма. Поради тази причина на новороденото е показано кърмене, а на майката - хипоалергенна диета..

Класификация на бронхиалната астма при бременни жени

При лечението на бременни жени, страдащи от бронхиална астма, се използва клинична систематизация на формите на заболяването, като се отчита тежестта. Критериите за класификация за този подход са честотата на поява на астматични пристъпи, тяхната продължителност и промени в параметрите на външното дишане. Има следните възможности за бронхиална астма по време на бременност:

 • Епизодично (с прекъсвания). Пристъпите на астма се наблюдават не повече от веднъж седмично, през нощта пациентът е обезпокоен не повече от 2 пъти месечно. Периодите на обостряния продължават от няколко часа до няколко дни. Извън обострянията функциите на външното дишане не са нарушени.
 • Лека устойчива. Типичните симптоми се появяват няколко пъти през седмицата, но не повече от веднъж на ден. При обостряния може да се наруши нарушението на съня и обичайната активност. Пиковият дебит на издишване и вторият му обем по време на принудително дишане се променят с 20-30% през деня.
 • Устойчив, умерен. Има ежедневни атаки. Задавянето се развива през нощта по-често от веднъж седмично. Физическата активност и сънят са променени. Характеризира се с 20-40% намаляване на пиковия дебит на издишване и втория му обем при форсиране с дневна променливост над 30%.
 • Тежко упорито. Бременната жена се притеснява от ежедневни атаки с чести обостряния и поява през нощта. Има ограничения върху физическата активност. Основните показатели за оценка на функциите на външното дишане са намалени с повече от 40%, а дневните им колебания надвишават 30%.

Причини за бронхиална астма по време на бременност

Редица хормонални промени се случват в тялото на бременна жена. Това води до факта, че бронхиалната астма може да се прояви по различен начин за всяка майка. При около една трета от астматичните жени в това положение тежестта и честотата на пристъпите остават същите като преди бременността. А някои болестта изобщо престава да се притеснява и протича в лека форма. Лекарите казват, че това се случва поради подобрената работа на хормона кортизол..

Тежка форма на бронхиална астма често може да бъде причинена от страха на самата майка. Опасявайки се, че предписаните лекарства ще повлияят негативно на детето, тя отказва да ги приема. И това проправя пътя за хипоксия при бебето. Най-често бременните жени се оплакват от увеличени гърчове на 28-40 седмици. През този период плодът расте и ограничава движението на белите дробове на майката. Става по-лесно само когато бебето, малко преди раждането, се спусне в таза. Ето защо лекарите настояват бременните астматични жени да държат инхалатор близо до себе си по всяко време. Тежките припадъци могат да причинят преждевременни контракции.

Планиране на бременност при бронхиална астма

Състоянието на жената - астматик трябва да бъде под контрол не само по време на бременност, но и по време на нейното планиране. Контролът върху бронхиалната астма трябва да бъде установен още преди бременността и трябва да се поддържа през първия триместър.

През това време е необходимо да се подбере адекватна и безопасна терапия, както и да се премахнат дразнещите фактори, за да се сведе до минимум броят на атаките. Жената трябва да се откаже от тютюнопушенето, ако е възникнала тази зависимост и да избягва вдишването на тютюнев дим, ако членовете на семейството пушат.

Преди бременността бъдещата майка трябва да бъде ваксинирана срещу пневмококи, грип, Haemophilus influenzae, хепатит, морбили, рубеола, тетанус и дифтерия. Всички ваксинации се правят три месеца преди бременността под лекарско наблюдение.

Рискови фактори при бременност

Един от основните рискови фактори, влияещи върху развитието на болестта, е лошата околна среда в района на пребиваване, както и трудните условия на труд. Статистиката показва, че жителите на мегаполиси и индустриални центрове изнемогват от бронхиална астма в пъти по-често от жителите на села или села. Този риск е много висок и за бременни жени..

По принцип различни фактори могат да провокират това заболяване, поради което не винаги е възможно да се определи причината в конкретен случай. Това включва битови химикали, алергени, открити в ежедневието, недостатъчно хранене и т.н..

Лошата наследственост е риск за новороденото. С други думи, ако някой от двамата родители е имал това заболяване, тогава вероятността за появата му при детето е изключително голяма. Според статистиката наследственият фактор се среща при една трета от всички пациенти. Освен това, ако само един родител е болен от бронхиална астма, тогава вероятността от това заболяване при дете е 30 процента. Но ако и двамата родители са болни, тогава тази вероятност се увеличава значително - до 75 процента. Дори има специално определение за този тип астма - атопична бронхиална астма..

Курсът на бронхиална астма при бременни жени по триместър

Ако бронхиалната астма е била налице дори преди бременността, тогава по време на бременността нейният ход може да бъде непредсказуем, въпреки че лекарите разкриват определени модели.

При около 20% от бременните жени състоянието остава на същото ниво, както е било преди бременността, около 10% от майките отбелязват облекчаване на атаките и значително подобрение, а останалите 70% имат бронхиална астма много по-тежка от преди.

В последния случай преобладават както умерени, така и тежки пристъпи, които се случват ежедневно или дори няколко пъти на ден. Периодично атаките могат да се забавят, ефектът от лечението е доста слаб. Често първите признаци на влошаване се отбелязват още от първите седмици на първия триместър, но през втората половина на бременността става по-лесно. Ако по време на предишната бременност е имало динамика в положителна или отрицателна посока, следващите бременности обикновено повтарят сценария.

Астматичните пристъпи по време на раждане са редки, особено ако през този период се използват бронходилататори или хормонални агенти за профилактични цели при жените. След раждането на дете, около една четвърт от жените и лека степен на бронхиална астма изпитват подобрение. Други 50% не забелязват промени в състоянието си, а останалите 25% имат влошено състояние и са принудени постоянно да приемат хормонални лекарства, дозите от които непрекъснато се увеличават.

Особености на хода на бременността

Жените с бронхиална астма не са противопоказани да имат деца. За благоприятен ход на бременността лекарят трябва постоянно да наблюдава пациента, така че да се роди здраво и пълноценно дете. Изборът на правилните лекарства за предотвратяване на гърчове е от съществено значение..

Ако жената използва инхалация по време на бременност, съществува риск от развитие на дихателна недостатъчност поради намаляване на кислорода в кръвта и повишаване нивото на въглероден диоксид..

Опасността от това състояние е, че развиващият се плод ще изпита кислороден глад..

Също така по време на бременност има голяма вероятност от следните усложнения:

 • появата на ранна токсикоза;
 • преждевременно раждане;
 • принудително прекъсване на бременността;
 • капилярна конгестия поради промени в съдовете на дихателната система;
 • патологични показания за промени в белодробната система след рентгеново изследване:
 • наличието на кашлица и хрипове;
 • аритмия и тахипнея;
 • повишаване на хемоглобина в кръвта;
 • гестоза (късна токсикоза);
 • фетоплацентарна недостатъчност.

Усложнения в хода на бременността при жените се наблюдават в ранните етапи.

Тези усложнения възникват, ако пациентът е бил неправилно избран режим на лечение или е имало нужда да приема лекарства, които са имали отрицателен ефект върху развитието на плода.

Също така има голяма вероятност децата да имат вродени алергии, ниско телесно тегло, дефекти в психическото или физическото развитие, асфиксия или функционални нарушения в нервната система.

С развитието на плода подобрения в благосъстоянието се наблюдават при 70% от жените. Това се дължи на факта, че до началото на третия триместър в тялото бременната жена започва интензивно да произвежда прогестерон, който допринася за разширяването на бронхите.

Също така, с развитието на плода, самата плацента произвежда глюкокортикоиди, които намаляват възпалителните процеси в тялото..

Проблемът с терапията на бронхиална астма по време на бременност

Дълго време специалистите вярваха, че основата на бронхиалната астма е спазъм на гладкомускулни елементи в бронхите, което води до астматични пристъпи. Следователно лечението се основава на лекарства с бронходилататорен ефект. Едва през 90-те години на миналия век е установено, че основата на бронхиалната астма е хроничното възпаление, което има имунна природа, а бронхите остават възпалени при всяко протичане и тежест на патологията, дори когато няма обостряния. Откриването на този факт доведе до промяна в основните подходи към терапията на астмата и нейната профилактика. Противовъзпалителните лекарства в инхалаторите са основните лекарства за астматиците днес..

Ако говорим за бременност и нейната комбинация с бронхиална астма, тогава проблемите са свързани с факта, че по време на бременността тя може да бъде зле контролирана от лекарства. На фона на гърчовете най-голям риск за плода представлява наличието на хипоксия - недостиг на кислород в майчината кръв. Поради бронхиална астма този проблем става няколко пъти по-остър. Когато се формира пристъп на задушаване, той се усеща не само от самата майка, но и от плода, който е напълно зависим от нея и страда рязко от липса на кислород. Именно честите пристъпи на хипоксия водят до нарушения в развитието на плода, а в критични периоди на развитие те дори могат да доведат до нарушения в полагането на тъкани и органи..

За раждането на относително здраво бебе е необходимо цялостно и адекватно лечение, което напълно съответства на тежестта на бронхиалната астма. Това няма да позволи по-чести атаки и повишена хипоксия..

По време на бременност лечението трябва да бъде задължително и прогнозата за онези жени, чиято бронхиална астма е напълно под контрол по отношение на здравето на децата, е много благоприятна..

Предотвратяване на усложнения

Основата на всички превантивни мерки е пълното ограничаване на контактите на бременна жена с алергени, които я карат да се задави..

Бременна жена, която е диагностицирана с бронхиална астма, също трябва да следва тези препоръки:

 • коригирайте диетата и напълно изключете от диетата всички храни, които могат да провокират алергии;
 • облеклото и спалното бельо трябва да бъдат изработени от естествени влакна;
 • отказват препарати и кремове;
 • вземайте душ всеки ден;
 • изключете контакт с прах и животни;
 • прекарвайте максимално време на чист въздух;
 • извършвайте мокро почистване ежедневно;
 • изключва всякаква работа с вредни вещества;
 • изключете пушенето и пиенето на алкохол;
 • избягвайте претъпканите места;
 • следете температурата и влажността в жилищното пространство Влажността трябва да бъде не по-висока от 60%, температурата на въздуха - 20-23 градуса.

По време на бременност трябва да се използват всички лекарства, предписани от лекаря.

Лекарства, които са противопоказани:

 1. Адреналин. Може да причини спазъм на съдовете и да предизвика спонтанен аборт или хипоксия.
 2. Теофилин. Лекарството е в състояние да проникне през плацентата, причинявайки фетални аритмии.
 3. Триамцинолон. Оказва негативно влияние върху формирането на мускулна маса при плода..

Ефектът на лекарствата по време на бременност

Адреномиметици

По време на бременността адреналинът е строго забранен, който често се използва за избавяне от пристъпите на бронхиална астма. Факт е, че провокира спазъм на съдовете на матката, което може да доведе до хипоксия. Следователно лекарят прави селекция от по-щадящи лекарства от тази група, като салбутамол или фенотерол, но употребата им е възможна само според показанията на специалист.

Теофилин

Употребата на препарати от теофилин по време на бременност може да доведе до развитие на бърз сърдечен ритъм при нероденото бебе, тъй като те са в състояние да се абсорбират през плацентата, оставайки в кръвта на детето. Теофедрин и антастаман също са забранени за употреба, тъй като съдържат екстракт от беладона и барбитурати. Препоръчва се вместо това да се използва ипратропинов бромид..

Муколитични лекарства

Тази група съдържа лекарства, които са противопоказани за бременни жени:

 • Триамцинолон, който влияе отрицателно върху мускулната тъкан на бебето.
 • Бетаметазон с дексаметазон.
 • Деломедрол, Дипроспан и Кеналог-40.

Лечението на бронхиална астма при бременни жени трябва да се извършва по специална схема. Включва постоянен мониторинг на състоянието на белите дробове на майката, както и избора на начин на раждане. Факт е, че в повечето случаи той решава да проведе цезарово сечение, тъй като излишният стрес може да провокира атака. Но такива решения се вземат индивидуално, въз основа на специфичното състояние на пациента..

Що се отнася до това как точно се лекува бронхиалната астма, могат да бъдат подчертани няколко точки:

 • Отърваване от алергени. Изводът е съвсем прост: трябва да премахнете всички видове домакински алергени от стаята, където е отседнала жената. За щастие има различни хипоалергенни бельо, филтри за пречистване на въздуха и т.н..
 • Прием на специални лекарства. Лекарят събира задълбочена история, за да разбере за наличието на други заболявания, наличието на алергии към определени лекарства, т.е. провежда пълен анализ, за ​​да предпише компетентно лечение. По-специално, много важен момент е непоносимостта към ацетилсалицилова киселина, защото ако е така, тогава нестероидни аналгетици не могат да се използват.

Основният момент в лечението е преди всичко липсата на риск за нероденото дете, въз основа на който се избират всички лекарства.

Бронхиална астма по време на бременност: лечение

Ако жената вече е лекувала бронхиална астма и забременее, курсът на лечение и лекарствата трябва да бъдат променени. Някои лекарства са просто противопоказани при бременност, докато други изискват корекция на дозата.

През целия период на бременността лекарите трябва да наблюдават плода с помощта на ултразвук; при обостряния кислородната терапия е много важна, за да се избегне кислородното гладуване на плода. Състоянието на бременната жена също се следи, специално внимание се обръща на състоянието на съдовете на матката и плацентата.

Целта на лечението на бронхиална астма по време на бременност е да се предотврати атака и безопасна терапия както за плода, така и за майката. Основната задача на лекарите е да постигнат следните резултати:

 • подобряване на функцията на външното дишане;
 • предотвратяване на астматичен пристъп;
 • спиране на страничните ефекти от излагане на лекарства;
 • контрол на заболяването и своевременно облекчаване на припадъците.

За да подобри състоянието и да намали риска от развитие на пристъп на задушаване по време на бременност, както и други усложнения, жената трябва стриктно да спазва следните препоръки:

 1. изключете от диетата си всички храни, които могат да причинят алергична реакция;
 2. носете бельо и дрехи, изработени от тъкани от естествен произход;
 3. за лична хигиена използвайте продукти с хипоалергенен състав (кремове, душ гелове, сапун, шампоан);
 4. премахнете външните алергени от ежедневието, за да направите това, избягвайте прашни места, замърсен въздух, вдишване на различни химикали, често мокро почистване на къщата;
 5. за да поддържате оптимална влажност в дома, трябва да използвате специални овлажнители, йонизатори и пречистватели на въздуха;
 6. избягвайте контакт с животни и козината им;
 7. по-често бъдете на чист въздух, правете разходки преди лягане;
 8. ако бременна жена е професионално свързана с химикали или вредни пари, тя трябва незабавно да бъде прехвърлена на безопасно работно място.

По време на бременност астмата се лекува с бронходилататори и отхрачващи лекарства. Освен това се препоръчват дихателни упражнения, режим на почивка и изключване на физически и емоционален стрес..

Основните лекарства за бронхиална астма по време на бременност остават инхалатори, които се използват за спиране (Salbutamol) и предотвратяване (Beklamethasone) атаки. Като превантивна мярка могат да бъдат предписани други средства, лекарят се ръководи от степента на заболяването.

В по-късните етапи медикаментозната терапия трябва да бъде насочена не само към коригиране на състоянието на белите дробове, но и към оптимизиране на вътреклетъчните процеси, които могат да бъдат нарушени поради бронхиална астма. Поддържащата терапия включва набор от лекарства:

 • Токоферол;
 • комплексни витамини;
 • Интерферон за укрепване на имунитета;
 • Хепарин за нормализиране на съсирването на кръвта.

За проследяване на положителната динамика е необходимо да се следи нивото на хормоните, произвеждани от плацентата и сърдечно-съдовата система на плода.

Лекарства, противопоказани по време на бременност

Самолечението не се препоръчва при никакви заболявания и още повече при астма. Бременната жена трябва да приема лекарства строго както е предписано от лекар и да знае, че има редица лекарства, които се предписват на пациенти с бронхиална астма, но се отменят по време на бременността:

Списък на противопоказаните лекарства:

 • Адреналинът добре облекчава атаката на задушаване, но е забранен за употреба по време на бременност. Приемът на това лекарство може да доведе до фетална хипоксия, причинява съдови спазми на матката.
 • Terbutaline, Salbutamol, Fenoterol - се предписват за бременни жени, но под строг медицински контрол. В по-късните етапи те обикновено не се използват, те могат да усложнят и забавят раждането, лекарства, подобни на тези, се използват, когато има опасност от спонтанен аборт.
 • Теофилин не се използва през последните три месеца от бременността, той навлиза във феталния кръвен поток през плацентата и причинява увеличаване на сърдечната честота на бебето.
 • Някои глюкокортикостероиди са противопоказани - триамцинолон, дексаметазон, бетаметазон, тези лекарства оказват неблагоприятно влияние върху мускулната система на плода.
 • Антихистамините от 2-ро поколение не се използват за бременни жени, страничните ефекти имат лош ефект върху майката и детето.

Бронхиалната астма по време на бременност не представлява опасност с правилното лечение и спазването на всички препоръки.

Как е раждането с астма

Ако бременността се контролира през цялото време, тогава жената има право да ражда самостоятелно. Обикновено тя е хоспитализирана поне две седмици преди датата на падежа и е подготвена за раждане. Всички показатели за майката и детето са под строгия контрол на лекарите, а по време на раждането жената трябва да се инжектира с лекарства, за да предотврати астматичен пристъп. Тези лекарства са абсолютно безопасни за бебето, но имат положителен ефект върху състоянието на родилката..

Ако бронхиалната астма по време на бременност е станала по-тежка и астматичните пристъпи са зачестили, тогава раждането се извършва с помощта на планирано цезарово сечение на 38 гестационна седмица. По това време плодът се счита за доносен, абсолютно жизнеспособен и оформен за независимо съществуване. Някои жени са пристрастни към оперативното раждане и отказват да направят цезарово сечение, в този случай усложненията по време на раждането не могат да бъдат избегнати, освен това можете не само да навредите на детето, но и да го загубите.

Чести усложнения по време на раждане:

 • преждевременно изтичане на околоплодна течност, преди началото на раждането;
 • бързо раждане, което се отразява негативно на детето;
 • необичаен труд.

Ако раждането е започнало самостоятелно, но в процеса е имало пристъп на задушаване и сърдечно-белодробна недостатъчност, в допълнение към интензивното лечение е показана операция, на пациента се извършва спешно цезарово сечение.

По време на раждането астматичен пристъп се случва изключително рядко, при условие че пациентът приема всички необходими лекарства. Като такава, бронхиалната астма не се счита за индикация за цезарово сечение. Ако има индикации за операция, по-добре е да се използва анестезия не от тип инхалация, а регионална блокада.

В случай, че бременна жена е била лекувана с преднизолон във високи дози, по време на раждането й се предписва хидрокортизон в инжекции.

Раждане и следродилен период

В часа на раждането се използва специална терапия за подобряване на кръвообращението при майката и нейното бебе. По този начин се въвеждат лекарства, които подобряват функционирането на кръвоносните системи, което е много важно за здравето на бъдещото бебе..

За да се избегне евентуално задавяне, се предписват инхалаторни глюкокортикостероиди. Показано е също въвеждането на преднизон по време на раждането.

Много е важно бременната жена да следва стриктно препоръките на лекаря, без да спира терапията до самото раждане. Например, ако жената е приемала глюкокортикостероиди непрекъснато, тогава тя трябва да продължи да ги приема след раждането на бебето през първия ден. Приемът трябва да се извършва на всеки осем часа.

Ако се използва цезарово сечение, се предпочита епидурална. Ако е препоръчителна обща анестезия, тогава лекарят трябва внимателно да подбере лекарствата за приложение, тъй като небрежността по този въпрос може да доведе до астматични пристъпи при детето.

Много след раждането страдат от различни бронхити и бронхоспазъм, което е напълно естествена реакция на организма към раждането. За да избегнете това, трябва да приемате ергометрин или други подобни лекарства. Също така, с изключително внимание, трябва да лекувате приемането на антипиретични лекарства, които включват аспирин..

Кърмене

Не е тайна, че много лекарства преминават в майчиното кърма. Това се отнася и за лекарствата за бронхиална астма, но те преминават в млякото в малки количества, така че това не може да бъде противопоказание за кърмене. Във всеки случай, самият лекар предписва лекарства на пациента, имайки предвид факта, че тя ще трябва да кърми детето, така че той не предписва тези лекарства, които могат да навредят на бебето..

Как протича раждането при пациенти с бронхиална астма? Трудовата дейност при бронхиална астма може да протича съвсем нормално, без видими усложнения. Но има моменти, когато раждането не е толкова лесно:

 • Водата може да изтече преди началото на раждането..
 • Раждането може да се случи твърде бързо.
 • Може да се наблюдава необичаен труд.

Ако лекарят вземе решение за спонтанно раждане, той трябва да направи пункция на епидуралното пространство. След това там се инжектира бупивакаин, който насърчава разширяването на бронхите. По подобен начин облекчаването на болката при раждането при бронхиална астма се извършва чрез прилагане на лекарства през катетър.

Ако по време на раждането пациентът има пристъп на бронхиална астма, лекарят може да реши да направи цезарово сечение, за да намали рисковете за майката и детето..

Прогноза и профилактика по време на бременност

Адекватната терапия на бронхиална астма на етапа на бременността ви позволява напълно да премахнете опасността за плода и да сведете до минимум заплахите за майката. Перинаталната прогноза с контролирано лечение не се различава от прогнозата за деца, родени от здрави жени. За профилактични цели на пациентите от рисковата група, склонни към алергични реакции или страдащи от атопични заболявания, се препоръчва да се откажат от тютюнопушенето, да ограничат контакта с битови, промишлени, хранителни, зеленчукови, животински екзоалергени. За да се намали честотата на обостряния, на бременни жени с бронхиална астма се показват упражнения, терапевтичен масаж, специални комплекси дихателни упражнения, спелео и халотерапия, за да се намали честотата на обострянията..

Спазването на препоръчаните превантивни мерки, стриктното изпълнение на всички медицински препоръки и навременното лечение позволяват на жената безопасно да ражда и ражда бебе. Трябва да се отбележи, че бронхиалната астма и бременността могат съвместно да съществуват заедно и наличието на това заболяване в историята на жената не е пречка за майчинството..

Кандидат на медицинските науки. Ръководител на катедрата по пулмология.

Уважаеми посетители, преди да използвате съвета ми - направете тестове и се консултирайте с лекар!
Уговорете среща с добър лекар: