Болки в гърба и бъдеща бременност ?, колко трудно ще бъде?


= (^ _ ^) =
редактор
" за мен "
Дневник
Мнения: 637
Регистрация: 15.04.09
Москва, метро Калужская

Алиса 08/06/10
Даяна 16.04.13

Добър ден на всички
Присъединявам се към вашите редици и веднага с въпрос (търсенето не помогна, ако има тема - моля, дайте линк).

Доколко бременността засяга гърба, гръбначния стълб? Колко физически ще бъде трудно с болен гръб?

Гърбът ми не е толкова болен, колкото проблемен - сколиоза, остеохандроза, едновременно имаше около 7 различни измествания (всички коригирани). Гърбът боли и боли почти постоянно, моментално се уморява, съпругът прави масаж почти всеки ден, но помага за кратко.

Какво съветвате да направите преди да забременеете? Ходих при двама различни невролози, те не казаха нищо разбираемо, предписаната физиотерапия само го влоши. Може би не трябва да мислите за това така и всичко ще се оправи? И тогава имам паника до "ами ако не мога да ходя с голям корем и слаб гръб?"

Болки в гърба при бременни жени: как да си помогнете

Бременността е наистина невероятна в научната област. Но дори в битовата сфера няма нищо по-желано и възхитително за жената от дългоочакваната бременност. Но често в агонизиращо очакване или вече в моменти на радост и наслада, много бъдещи майки забравят, че развитието на нов живот в тялото й не е толкова доброжелателно и безболезнено, колкото мечтаят. Бременността поради нарушения в хормоналния фон, изместване на органи, изместване и деформация на скелета предполага много проблеми за бъдещата майка, свързани както с физическото, така и с психическото здраве.

За всяка майка тези неприятности протичат по свой начин: някой дори не им обръща внимание, а някой в ​​последните етапи лежи в болница в очакване на раждането. Така или иначе, някои от „симптомите“ на бременността са повсеместни и могат да причинят много дискомфорт на жената. И един от тези „симптоми“ е болката в гърба.

Най-често бременната жена има болки в лумбалната част на гръбначния стълб. И тази болка засяга повече от две трети от жените по време на бременност, тоест при повечето бъдещи майки гръбначният стълб не може да издържи натоварването..

Точните причини за болката са различни за всяка жена. Това може да бъде хормони, и стрес, и проблем с нерв, силно натоварване. Но причините все още могат да бъдат обобщени.

Хормонални промени през първия триместър

През първия триместър болката може да бъде причинена от хормонални промени. Например през първия триместър нивото на хормона прогестерон в организма се увеличава бързо. Високите нива на този хормон помагат за отпускане на мускулите и връзките около таза - всичко за бъдещото раждане. Но високите нива на прогестерон също могат да повлияят на стабилността и подравняването на ставите, причинявайки болки и болки..

Друг хормон, релаксин, също може да причини болка. Освен това подготвя тялото за раждане, като отпуска връзките на тазовите кости. Освен всичко друго, той помага на яйцеклетката да се имплантира в стената на матката, а също така предотвратява контракциите в ранните етапи на бременността. Но по един или друг начин релаксинът засяга и връзките, които стабилизират гръбначния стълб, което може да причини нестабилност, изместване на стойката и болки в кръста..

Стресът като причина за болки в гърба

Друга причина за болки в кръста през първия триместър е стресът..

Колкото и да е "варосана" бременност, преструктурирането на тялото, преструктурирането на психиката на жената винаги е стрес. Стрес може да се наблюдава и при тези, които не са могли да забременеят много дълго време.

Стресът е опасен по много причини. Нека разгледаме едно - повишените нива на кортизол, хормона на стреса. Високото ниво на това вещество е изпълнено с много сериозни последици, включително промени в нервната система, отделителната система, надбъбречните жлези. Повишено ниво на кортизол се наблюдава поради следните симптоми: повишен апетит, апатия, сънливост, наддаване на тегло, нарушено внимание, депресивно настроение - забелязали ли сте това при бременни жени? Също така, кортизолът може да причини бавно зарастване на рани и болки в ставите. Следователно, при депресия при бременни жени (и не само при тях), гърбът може да боли.

Болки в кръста по време на бременност

В следващите тримесечи болките в кръста се обясняват с вече сериозни промени в структурата на тялото на жената.

 • Първата причина е изместване в центъра на тежестта. Поради увеличаването на теглото на детето, много жени започват да се накланят назад, измествайки центъра на тежестта. Накланянето на гърба от своя страна поставя допълнителен стрес върху мускулите на гърба, което може да доведе до болки в кръста и мускулна скованост..
 • Втората причина е наддаването на тегло. Във всеки случай, значително увеличаване на килограма е изпълнено с допълнителен стрес върху гръбначния стълб - той все още е нашата опора за цялото тяло и колкото по-тежко е тялото, толкова по-голямо е налягането върху прешлените.

Изведени са стойностите на максималното наддаване на тегло по време на бременност. Ако теглото на майката преди бременността е било по-малко от нормалното, то по време на бременността тя може да наддаде до 18 килограма. Мама тежеше нормално - до 15 килограма. Наднормено тегло, но не и затлъстяване - 11. Затлъстяване - 9.

И това въпреки факта, че тези стойности включват и теглото на плода, тоест реално натрупаните килограми трябва да са с 3-4 килограма по-малко: до 14, 11, 7, 5.

 • Третата причина е мускулната дивергенция (диастаза).

По принцип този феномен се наблюдава в корема: има малко място за плода, в резултат съединителната тъкан между ректусните коремни мускули се разтяга, което позволява да се появи "бременна корема". Именно разминаването на мускулите води след раждането до увиснал корем или изпъкване на корема по време на например упражнения: само част от червата вече не се задържа от мускулите и става видима под кожата.

Но нека пропуснем зловещите подробности за следродилните дейности. По време на самата бременност диастазата отслабва подкрепата за гърба, в резултат гръбначният стълб започва да боли.

 • Друга причина е ишиасът. Това е дразнене на седалищния нерв. По време на бременност може да възникне ишиас, ако нарастващата матка и плод оказват натиск върху седалищния нерв, причинявайки възпаление, дразнене и болка. Освен това евентуален спазъм на пириформисния мускул дълбоко в седалището може да раздразни нерва и да причини заболяване..

При ишиас се наблюдава болка не само в гърба, но и в седалището и краката. Както и лош контрол на пикочния мехур, изтръпване в краката, усещане за парене в долните крайници.

Как да облекчим или да се отървем от болката в гърба?

 • Първо, в случай на болка, трябва да се консултирате с лекар, особено ако сте имали гръбначно увреждане преди бременността - в този случай причините могат да бъдат в пъти по-сериозни. И лекарят ще предпише както физикална терапия, така и лекарство.
 • На второ място, преди бременността и по време на бременността е необходимо да се укрепят мускулите на гърба. Тук ще помогне доброто разтягане - разтягане, което укрепва мускулите, като ги прави по-мобилни едновременно.
 • Спането отстрани с възглавница между краката и под корема, компреси, специални колани за бременни за допълнителна опора на корема и гърба, масажът също ще помогне за облекчаване на болката. Освен носенето на плоски обувки, поддържането на здравословно тегло, избягването на изправяне за дълги периоди от време, повдигането на тежки неща и спането по корем.

Във всеки случай не забравяйте: в началото на бременността започнете да следвате съветите от втория параграф. Ако болката започне и те не изчезнат дълго време, отидете на лекар, той ще ви помогне.

Визуализация снимка: д-р Джон

Вградете Pravda.Ru във вашия информационен поток, ако искате да получавате оперативни коментари и новини:

Абонирайте се за нашия канал в Yandex.Zen или в Yandex.Chat

Добавете Pravda.Ru към източниците си в Yandex.News или News.Google

Също така ще се радваме да Ви видим в нашите общности във ВКонтакте, Facebook, Twitter, Odnoklassniki.

Защо боли гърба по време на ранна и късна бременност

Бременността, колкото и желана да е, служи като силен стресов фактор за организма и го натоварва огромно. Поддържа се деликатен баланс между това натоварване и способността на организма да го издържа. Нарушаването му води до развитие на различни патологични състояния, например, появата на болки в гърба по време на бременност.

Оплакването от дискомфорта в гърба е един от най-честите проблеми, с които бъдещите майки отиват на лекар. Особено в края на бременността.

Причини за болки в гърба по време на бременност

Като правило няма един отговор на въпроса защо боли гърба по време на бременност..

Дискомфортът се причинява не от един, а от цял ​​комплекс от фактори:

 • натискащия ефект на постепенно нарастващата бременна матка;
 • изместване на центъра на тежестта;
 • наддаване на тегло на бременна жена.

Самата матка е малка кухинна структура, заобиколена от други органи. Следователно всяко увеличаване на неговия размер ще доведе до механичен натиск върху съседните органи, включително мускулно-скелетната система..

Части от скелета са неподвижни структури (например костите на малкия таз), които се компресират от бременната матка, което причинява болка в гърба и кръста.

При бременна жена, отново поради нарастващата матка, има промяна в обичайния център на тежестта. В резултат на това се упражнява значително натоварване на кръста и гръбначния стълб. Има хипертоничност на мускулите на гърба, нервните процеси могат да бъдат притиснати, което води до появата на болка.

В допълнение към матката, повишено телесно тегло на бременна жена, възникнало с увеличаване на храненето, различни хормонални промени, също може да упражни натоварване на гръбначния стълб. По тази причина механизмът на възникване на болката е абсолютно същият..

Също така, болките в гърба при бременна жена могат да бъдат причинени не само от нейните физиологични промени, но и от редица патологични състояния, за които ще говорим по-нататък.

Също така е интересно, че времето на бременността абсолютно не е важно за появата на синдром на болката. Болки в гърба и кръста често се развиват в по-късните етапи. Но дори и в началото на бременността, болките в гърба не са необичайни..

Особености на болки в гърба при бременни жени

Спектърът на болката в гърба по време на бременност е широк. Това може да бъде като болка в долната част на гърба, опашната кост и вид "мускулна" болка в гърба. Също така, различните видове болки в гърба са характерни за различните периоди на бременността..

Болки в гърба в началото на бременността

В ранните етапи повечето жени ще почувстват болка, локализирана в долната част на гърба, евентуално болка в природата. По природа те са подобни на болката, която се появява по време на менструация..

Причината за синдрома на болката отново се крие в нарастващия обем на матката, която притиска пикочния мехур и червата. В резултат на това се появяват характерни оплаквания..

Болки в гърба в по-късни етапи

В по-късните етапи жените описват постоянна болка, локализирана в долната част на гърба и мускулите на гърба, както болката в гърба на бременната жена на 25 седмица. Причината е просто промяна в центъра на тежестта и претоварване на лумбалните мускули. Освен това болката може да изчезне, когато бременната жена заеме хоризонтално положение или някакво друго намаляване на натоварването на гръбначния стълб..

Когато болката е норма?

Може ли гърбът да ме боли по време на бременност сам по себе си? Не, наличието на синдром на болка не е норма. Появата му при бременна жена изисква внимателно внимание и търсене на причината. Дългосрочните болки в гърба при бременна жена могат да доведат до нарушения на съня, безсъние, които след това да повлияят на носенето на плода и дори раждането.

Освен това болките в гърба водят до ограничена подвижност на бременната жена и нарушаване на начина й на живот. Това може да провокира развитието на стрес, нарушение на психо-емоционалното състояние и формиране на следродилна депресия..

Съществуват и редица патологични състояния по време на бременност, при които наличието на болка в гърба и кръста може да служи като вид „тревожен знак“.

Кога да подадете аларма?

Такива "ужасни" условия са: заплахата от спонтанен аборт или самият спонтанен аборт. Болката в гърба в този случай има специфичен характер: дърпащи и болезнени болки, локализирани в долната част на гърба. Някои жени описват усещанията: „като болка по време на менструация“ или „болка, като при раждане“.

Този характер на болката показва възможно активиране на съкратителната способност на матката. Преждевременната активност в ранните етапи може да доведе до спонтанен аборт, а по-късно и до преждевременно раждане.

Ако гърбът ви боли така, започвайки от 36 седмици, и особено от 39-40 седмици от бременността, непременно трябва да информирате гинеколога.

Освен това има редица състояния, които не са свързани с бременността, но са придружени от различни симптоми на болки в гърба. Комбинацията от което и да е от тези състояния и бременност, особено в по-късните му етапи, може да предизвика различни усложнения по време на процеса на раждане, заплахи за живота и здравето на плода и самата майка.

Тези условия включват:

 • Заболяване на бъбреците. Сред тях пиело- и гломерулонефритът са особено опасни за бременна жена. Комбинацията от тези заболявания с бременността може да доведе до развитие на пре- и еклампсия..
 • Панкреатит.
 • Остеохондроза, междупрешленни хернии, радикулит.

Какво да правим и как да лекуваме болки в гърба

Лечението на болки в гърба по време на бременност се състои от различни техники. Лекарствата, обикновено широко използвани по време на бременност, изискват максимален медицински контрол и трябва да бъдат значително ограничени. Това се дължи на факта, че някои от лекарствата за болка могат да имат отрицателен ефект върху плода..

Ето защо, ако жената има силни болки в гърба по време на бременност и тя не знае какво да прави, на първо място е необходимо да "разтоварите" гръбначния стълб, да намалите нивото на натоварване.

Като правило този метод е да се носят специални колани, които поддържат корема. Има и специален масаж на гърба, предназначен за бременни жени. Той отпуска мускулите на гърба и може да намали нивата на болка.

Въпреки това, ако болките в гърба са свързани не с бременност, а с патология на други органи, тогава по-нататъшното лечение вече изисква по-сериозен подход и медицинско наблюдение и, като правило, условията на отдела по патология на бременността.

Предотвратяване

Предотвратяването на болки в гърба при бременни жени се състои в назначаването на физикална терапия, гимнастика или йога за бъдещи майки. Това подобрява способността на организма да се противопоставя на физическия стрес на бременността..

Йога също помага на жената да развие правилния модел на дишане, който след това може да се използва по време на раждането..

В допълнение към дозираната терапевтична физическа активност, бременната жена трябва да следва и редица препоръки:

 • отказ от носене на обувки на висок ток по време на бременност;
 • изключване на тежко вдигане и прекомерно физическо натоварване;
 • използването на специален ортопедичен матрак, който ви позволява да намалите натоварването върху опорно-двигателния апарат на бременна жена;
 • периодична промяна в положението на тялото;
 • контролиране на телесното тегло, намаляване на наднорменото тегло.

Синдромът на болки в гърба по време на бременност може да бъде причинен както от увеличаване на матката и натоварване на гръбначния стълб на жената, така и от редица по-сериозни състояния.

Ето защо, ако по време на бременност долната част на гърба внезапно се е разболяла, са се появили дърпащи и схващащи болки или остра „коликирана“ болка в кръста, е необходима спешна медицинска консултация, за да се изключи заплахата от спонтанен аборт или съпътстваща патология на бременната.

Автор: Оксана Вознесенская, лекар,
специално за Mama66.ru

Бременност и раждане с болен гръбначен стълб

Много съвременни жители на града пренебрегват физическата активност от детството си. Седейки дълги часове в образователна институция, у дома пред компютър или телевизор, вместо да спортувате или поне да танцувате. Такъв начин на живот по време на зряла възраст дава тъжен резултат: изкривяване на гръбначния стълб, изместване на междупрешленните дискове, слабост на мускулния корсет и понякога гръбначни хернии.

И тогава започва седяща работа в офиса, която също не добавя здраве на гръбначния стълб. Ако към това се добави и не особено здравословна диета, тогава проблемите се задълбочават от появата на наднормено тегло или дори затлъстяване..

Когато жената е готова да стане майка, гръбначният й стълб вече е доста деформиран и от време на време напомня за тежкото си състояние с болка. Как да оцелеем при бременност и раждане с болен гръбначен стълб, ако дори без допълнителен стрес понякога е трудно?

На първо място, трябва да получите съвет от остеопат или вертеброневролог. Подложете на преглед, направете рентгеново, магнитно резонансно изображение. Лекарят ще даде препоръки, които ще помогнат за укрепване на гръбначния стълб и поведение правилно по време на бременност и след раждане. Основното натоварване на гръбначния стълб започва точно когато се роди бебето. Много е важно да се научите как да избегнете стреса на гърба - правилно да се навеждате и повдигате новороденото, за да бъде удобно за хранене.

Бременност и раждане с херния на гръбначния стълб

Понякога жените се страхуват да забременеят поради съществуващи проблеми с гръбначния стълб. Това не е напълно оправдан страх: с правилното поведение всичко ще мине без усложнения. Особено ако започнете да се подготвяте за зачеване предварително..

Ако започнете да тренирате след 6-8 месеца, можете да имате време да подобрите гръбначния си стълб. Лекарят може да предпише курс на масаж, ръчна корекция, курс на упражнения на специално проектирани симулатори, плуване. Силният мускулен корсет ще спаси гръбначния стълб от претоварване и изкривяване по време на бременност.

Лечението и подготовката не могат да бъдат пренебрегнати. Хернията и изпъкналостта могат да окажат натиск върху нервните влакна и кръвоносните съдове, което има изключително негативен ефект върху вътрешните органи, до които водят тези нерви и кръвоносни съдове. Бременността може просто да не дойде или да прекъсне по-рано.

Като правило, ако бременността и раждането се планират с херния на гръбначния стълб, на жената се препоръчва да следва тези препоръки:

 • ангажирайте се със специален фитнес за бременни жени;
 • опитайте се да не стоите твърде дълго: по-добре е да ходите или да седите;
 • най-добре е да лежите настрани, като поставите възглавница между коленете - това ще помогне за облекчаване на напрежението от мускулите на гърба;
 • вместо склонове е по-добре да клякате с прав гръб;
 • не се колебайте да носите специални превръзки;
 • седнете, без да се навеждате или навеждате, приближете се до облегалката на стол или стол;
 • когато седите, сложете възглавница под гърба си и пейка под краката си, така че коленете ви да не са под нивото на долната част на гърба;
 • спи на качествен ортопедичен матрак и същата възглавница;
 • поверете на роднини всички домакински задължения, които изискват натоварване на гръбначния стълб.

Бременност и раждане след фрактура на гръбначния стълб

Фрактурата на гръбначния стълб е много сериозно нараняване, което може значително да усложни както бременността, така и раждането. Въпреки това, бременността и раждането след фрактура на гръбначния стълб са напълно възможни. Всичко зависи от конкретния случай и характеристиките на нараняването.

В някои случаи лекарите съветват да се избягва зачеването поне една година след нараняването, а понякога се налага да чакате още по-дълго. Гръбначният стълб трябва да се възстанови и след принудително обездвижване е необходимо да се преквалифицират мускулите.

Понякога предшестващо гръбначно увреждане прави епидуралната анестезия невъзможна по време на раждане. Много жени се подлагат на кесарево сечение под обща анестезия след фрактура на гръбначния стълб..

Решението за управление на бременността и начина на раждане се взема от лекари специалисти: гинеколог-акушер, невролог или ортопед.

Бременност и гръбначен стълб

По време на бременността тялото на жената претърпява промени, които засягат почти всички системи, особено гръбначния стълб. Това се дължи преди всичко на преразпределението на центъра на тежестта за целия период на растеж на плода, особено през последните три месеца.

Безболезнена, уникална техника на д-р Bobyr

По-евтино от мануалната терапия

Меки, мили, децата не се страхуват от нас

Само от 10 до 20 юни! Включи се сега!

Най-честият проблем за бъдещите майки е болката в гърба и кръста с различна степен на интензивност, която не само доставя на жената значителен дискомфорт, но и може да повлияе негативно на вътрематочното развитие на детето..

Особености на реакцията на женския гръбначен стълб към бременност

Учените са доказали, че женският гръбнак има уникални адаптивни свойства да променя работата си в зависимост от постоянно нарастващото натоварване на ставите. Ако природата не беше предвидила този механизъм, тогава всяка бременност би била свързана с висок риск за здравето:

 • постоянна умора на мускулите на гърба;
 • голяма вероятност от нараняване на костите, връзките и други съседни структури на гръбначния стълб;
 • повишен стрес на коленете и глезените и др..

Механизмът за адаптация работи поради особеностите на само няколко прешлени на лумбалния отдел на гръбначния стълб, които изпитват повишен стрес по време на бременност, особено когато жената се накланя все повече назад, тъй като размерът и теглото на плода нарастват. Тези прешлени са не само значително по-големи от мъжките прешлени, но те също се стесняват в кръстовището с други части на гръбначния стълб, образувайки клиновидна арка, която намалява налягането на срязване.

Защо гръбначният стълб боли при жените по време на бременност и след раждане?

Има няколко причини за появата на болка по време и след бременност:

Механичната група е свързана преди всичко с постоянно нарастваща физическа активност (плодът, околните води и мястото на бебето могат да достигнат тегло от 10-20 кг), поради което бременната жена се отклонява все повече назад, за да поддържа баланса. Тази промяна в положението на тялото има отрицателен ефект върху прешлените, междупрешленните дискове и ставите..

Не по-малко важно за здравето на бъдещата майка е нейната физическа активност - неудобни обувки, високи токчета, продължителен престой в определени позиции по време на бременност, продължително изправяне, липса на оптимална физическа активност (мускулна слабост). Всички тези отрицателни черти на живота водят до появата на болки в гърба и таза с различна степен на интензивност..

Болката в гърба, кръста и ханша може да бъде резултат от раждане, ако жената е отишла на раждане физически неподготвена или е с наднормено тегло. Травмата е изместване на тазобедрените стави и прешлените на сакралния гръбначен стълб, което причинява продължителна болка. Сериозните наранявания не винаги могат да бъдат излекувани чрез консервативни методи на терапия (остеопатия, физиотерапия, упражнения, прием при хиропрактор) и изискват хирургическа намеса.

Хормоналните фактори са свързани с промени в тялото на бъдещата майка, например омекотяване на ставите и връзките на скелета под въздействието на хормона релаксин, които са необходими за осигуряване на нормален процес на раждане, например ставите и връзките на срамните кости. В същото време увеличаването на подвижността на сакроилиачните стави или лумбосакралната област, в комбинация с повишена физическа активност, често причинява постоянна болка..

Болката в гръбначния стълб често се причинява от повишеното производство на хормона прогестерон, което увеличава интензивността на кръвообращението, тоест увеличава пълненето на кръвоносните съдове, което може да доведе до незначителен, но забележим оток на корените на гръбначния мозък.

На нивото на характеристиките на метаболизма на бременна жена в тялото й се установява липса на някои вещества, необходими за нормалното функциониране на опорно-двигателния апарат. Тези вещества се изразходват активно за нуждите на плода, например калций, липсата на който причинява болки в гръбначния стълб, ставите, косопад, влошаване на състоянието на ноктите и зъбния емайл.

Подобно състояние се наблюдава през периода на кърмене, когато необходимите вещества се прехвърлят с мляко на детето, образувайки техния дефицит при майката. Борбата с това състояние е подобна на лечението на остеопороза - формиране на правилна и пълноценна диета, повишена физическа активност.

Придобитите преди това заболявания на гръбначния стълб и гърба по време на бременност могат да се влошат от повишена специфична физическа активност или неудобни пози. Такива заболявания включват междупрешленна херния, сколиоза, остеохондроза на гръбначния стълб, хирургични интервенции на гръбначния стълб и неговите наранявания и др..

Не-гръбначни проблеми, които причиняват болка:

 • заплахата от спонтанен аборт се характеризира с дърпаща болка в лумбалната област, може да бъде придружена от същата болка в долната част на корема и често уриниране;
 • бъбречни заболявания, в допълнение към болка в лумбалната област, са придружени от появата на оток, главоболие, треска, често уриниране, например, пиелонефрит;
 • уролитиаза - бъбречната колика с изместване на пикочните камъни е придружена от остри пароксизмални режещи болки в долната част на гърба;
 • фалшиви контракции - периодично „трениращо“ напрежение на матката, характерно за периода след 36-37 седмици, на по-ранна дата, придружено от интензивни болезнени усещания и нехарактерно отделяне, фалшивите контракции са знак за заплаха от спонтанен аборт.

Предотвратяване на болка по време на бременност и след раждане

Почти всяка бременна жена в една или друга ситуация е изправена пред болки в гърба и кръста. Ето няколко съвета за значително намаляване или почти напълно предотвратяването им:

 • Строг контрол на теглото, така че наднорменото тегло или бързото напълняване да не създават повишено натоварване на гръбначния стълб.
 • Интелигентна диета, която включва всички храни, богати на калций: риба, млечни продукти, билки, месо.
 • По препоръка на лекар използвайте превръзка след 20 седмици, ако има значителни натоварвания или болка.

Предотвратяване на болка в следродилния период:

 • Дозирано физическо натоварване - още 5-6 месеца мускулите на гърба и предната коремна стена остават отслабени и уязвими.
 • Спазване на правилата за вдигане на тежести при вземане на дете на ръце - от клекнала позиция с прав гръб.
 • Височината на ваната, масата за повиване, креватчето трябва да се регулира спрямо ръста на жената.
 • Препоръчително е да носите детето в слинг или раница с кенгуру, ако е възможно, времето за носене на детето на ръце трябва да бъде ограничено, ако то е спокойно или спи.
 • Храненето трябва да става в удобна позиция за майката и бебето.
 • Нежни упражнения за мускулите на гърба и корема могат да се изпълняват в рамките на една седмица след раждането, ако не е имало усложнения, постепенно увеличаване на натоварването в зависимост от вашето състояние.
 • Препоръчително е да върнете собственото си тегло възможно най-бързо, за да не създавате излишен стрес на гръбначния стълб.
Автор: К. М. Н., академик на RAMTN M.A. Бобир

Защо ме боли гърбът по време на бременност? Причини и диагностика на болки в гърба по време на бременност. Какво да правим при болки в гърба по време на бременност?

ЧЗВ

Защо ме боли гърбът по време на бременност??

Повече от 50% от жените се оплакват от болки в гърба по време на бременност. Болката е свързана с промени в женското тяло във връзка с настъпването на бременността. Най-често болките в гърба се появяват след 12 седмици от бременността и продължават до 28 седмици, след което постепенно намаляват, отново се усилват преди раждането, но някои жени отбелязват болки в гърба през целия гестационен период. Най-често болката по време на бременност се появява в лумбалната област (лумбодиния), тъй като именно тази част на гръбначния стълб изпитва най-голям стрес. Въпреки това, в зависимост от наличието на други патологии при жената, болката може да бъде в средата и горната част на гърба..

По време на бременност следните фактори допринасят за появата на болки в гърба:

 • Хормонална корекция. През първия триместър на бременността хормонът релаксин започва да се произвежда в яйчниците. Той действа върху връзките и хрущялите, като ги кара да омекват и да се отпускат. Това води до повишена подвижност на костните стави. Тази мобилност е необходима за подготовка на женския таз за раждане. Ако обаче подвижността е твърде висока, възниква нестабилност между тазовите кости. Тази нестабилност увеличава стреса върху гръбначния стълб и води до болки в гърба, особено в долната част на гърба, още през първия триместър на бременността..
 • Промяна в центъра на тежестта. През втория и третия триместър механичният фактор става по-важен. С увеличаването на размера на матката центърът на тежестта се измества напред, което увеличава натоварването на лумбалния отдел на гръбначния стълб. Жената е принудена постепенно да огъва гърба си, което води до изместване на сакрума, тежестта на лумбалния завой на гръбначния стълб се увеличава. Това води до намаляване на разстоянието между прешлените в лумбалната част на гръбначния стълб, което от своя страна увеличава напрежението върху ставите между прешлените. Намаляването на разстоянието между прешлените е опасно, тъй като размерът на дупките, през които нервните корени напускат гръбначния мозък, намалява.
 • Наддаване на тегло и нисък ръст. Колкото повече килограми набира една жена по време на бременност, толкова по-голямо е натоварването на гръбначния стълб и по-високите шансове за болка в гърба. Жените с нисък ръст са принудени да носят плод със същото тегло като жените със среден и висок ръст, но гръбначният им стълб ще бъде под по-голям стрес.
 • Венозна конгестия. По време на бременност има прилив на кръв към бременната матка, но в някои случаи е възможно нарушение на изтичането на венозна кръв от малкия таз. Венозна конгестия причинява подуване на меките тъкани, включително в лумбалната област, което води до доста силна болка в гърба. Такива болки се характеризират с появата или усилването през нощта.
 • Положението на плода в маточната кухина. В зависимост от положението на плода в матката центърът на тежестта се измества. Този фактор е от значение в късните етапи на бременността, когато плодът започва да се движи в утробата, като периодично докосва органите, съседни на матката, включително нервните плексуси на таза. През последните месеци на бременността плодът е разположен, в повечето случаи, с гръб към предната част, докато главата му е насочена към влагалището. В това положение натоварването на гръбначния стълб на бъдещата майка намалява. Останалата част от положението на плода в матката може да предизвика усещане за болка в гърба, тъй като компресията на нервните сплетения зад матката се увеличава.
 • Разтягане на ректусния коремен мускул. Правите мускули на корема (дългите коремни мускули, които се простират от гръдната кост до срамната кост и са разположени от двете страни на пъпа) могат да се разтягат по време на бременност. В резултат на такова преразтягане техните функции могат да бъдат нарушени, включително функцията за поддържане на позицията на тялото (огъване на багажника, огъване встрани). Когато тези мускули се разтягат поради нарастващия корем на бременна жена, натоварването се прехвърля върху същия гръбначен стълб, който понякога е принуден да се адаптира към промяна в центъра на тежестта.
 • Бременна възраст. Колкото по-млада е бъдещата майка, толкова по-изразени са промените в нейната опорно-двигателна система под въздействието на хормони. Също така, бременни жени на възраст над 35 години могат да получат болки в гърба, тъй като тялото е по-трудно да се адаптира към промените по време на бременност..
 • Професионални фактори. Ако бременна жена преди зачеването или вече докато е раждала бебе, се е занимавала с физическа работа, която оказва натиск върху гръбначния стълб, рискът от болки в гърба се увеличава. Това важи особено за вдигане на тежести, както и за монотонни движения, при които трябва да извършвате завои напред или завои на тялото. Това включва също спортуване, извършване на стереотипни движения. Вибрационният фактор също е вреден за гръбначния стълб, поради което вибрациите трябва да бъдат изключени по време на бременност (говорим за професионални дейности, например работа във фабрики или близо до шумни двигатели).
 • Пасивен начин на живот. Ако една жена не е била физически активна преди бременността, степента на годност на мускулите на гърба й може да е ниска, така че стресът по време на бременност може да причини болки в гърба.
 • Психосоциални фактори. Има такова нещо като психогенна болка в гърба, която е свързана с емоционалната сфера на бъдещата майка..

Всички горепосочени фактори могат само да допринесат за развитието на болки в гърба по време на бременност, но такова оплакване не се среща при всички жени..

Причини за болки в гърба по време на бременност

Болки в гърба могат да се появят при жени в детеродна възраст, както по време на бременността, така и преди и след бременността. Ако една жена е имала някаква патология на гръбначния стълб или опорно-двигателния апарат преди бременността, тогава по време на бременността тя може да се влоши или да се появи за първи път. Жените, които са имали болки в гърба при предишни бременности, са по-склонни да имат същото оплакване при повторна бременност. Въпреки факта, че патологията на гръбначния стълб се счита за заболяване на възрастните хора, сега е известно, че промените в междупрешленните дискове започват след 20 години.

Болката в гърба, в зависимост от причината, може да бъде:

 • механични (промяна в биомеханиката на ставното движение, ограничаване на движението);
 • немеханични (възпаление, подуване, инфекция);
 • висцерални (заболявания на вътрешните органи).

Непосредствените причини за болки в гърба по време на бременност са:

 • пренапрежение на мускулите, които са подложени на стрес поради промени по време на бременност;
 • компресия на нервни корени, простиращи се през дупките между прешлените.

Болката в гърба по продължителност може да бъде:

 • Преходна - временна болка, която бързо изчезва, но причината за нея остава за известно време (такава болка не изисква лечение);
 • Остра - продължителността съвпада с продължителността на патологичния процес, продължава 3 - 7 дни.
 • Хронична - болката продължава дори след преминаване на патологични промени, продължава повече от 6 седмици.

Болките в гърба в природата са:

 • Местен (локален) - възниква на същото място, където източникът на болка, тоест е следствие от дразнене на „локалния” нерв. Тази болка често е постоянна, но може да се увеличава или намалява в зависимост от положението на тялото..
 • Отразена - болка, която се предава от гръбначния стълб към лумбалната или сакралната област или от вътрешен орган към гръбначния стълб. Вторият вариант се развива поради дразнене на сензорния нерв, който се изпраща от гръбначния мозък към вътрешните органи. Ако болката в гърба е отражение на болката, произтичаща от вътрешен орган, тогава положението на тялото не влияе върху неговата интензивност. Но ако източникът на болка е същият нервен корен, компресиран от прешлена, тогава движенията на тялото могат да провокират или усилят болката.
 • Миофасциален - постоянно напрежение на мускулите на гърба, таза и седалището, което възниква в отговор на патология на гръбначния стълб или вътрешните органи.
 • Радикуларна - болка, която се разпространява по протежение на нервния корен на гръбначния мозък до крайника.

Болки в кръста по време на бременност

При бременни жени болката се наблюдава най-често в долната част на гърба, тоест в лумбалната област. Именно тази част от гръбначния стълб изпитва голям стрес поради промяна в центъра на тежестта. Болката в долната част на гърба особено започва да притеснява бременната жена точно преди раждането. Такива болки често се появяват по време на така наречените контракции на тренировките на Бракстън-Хикс, резултат от повишаване на тонуса на матката преди раждането. Тези контракции не са опасни, тъй като подготвят матката за раждане. В същото време при много силна болка в областта на гърба трябва да се изключи хипертоничност на матката - повишена склонност на матката към спазъм, която се появява при миома на матката, стресови състояния, с емоционален стрес на бъдещата майка.

Също така, като се има предвид, че болката в лумбалната област може да причини други заболявания, е важно да се изключи наличието на такава при бременна жена.

Причините за болки в кръста при бременни жени включват:

 • заболявания на гръбначния стълб;
 • мускулни заболявания;
 • заболявания на коремните органи (гинекологична патология, бъбречна патология, заболявания на храносмилателната система).

Болестите на гръбначния стълб причиняват гръбначни болки (причината е гръбначната патология), други заболявания са причина за невертебралната болка.

Болките в гръбначния стълб в лумбалната област могат да бъдат причинени от една от следните гръбначни патологии:

 • Остеохондрозата е поражение на междупрешленните дискове (хрущяла), в резултат на което прешлените постепенно се износват, след което се деформират и изместват. Различни заболявания могат да доведат до остеохондроза, например увреждане на кръвоносните съдове, които хранят хрущяла, автоимунни заболявания, които причиняват разрушаване на хрущяла.
 • Дисковата херния е следствие от остеохондроза. Под херния диск се разбира изпъкналостта на междупрешленния диск в резултат на разкъсване или рязко отслабване на пръстена, който запазва формата си в норма.
 • Спондилозата е деформация на прешлените, водеща до образуването на костни бодли или остеофити в областта на закрепване на връзките към прешлените. Спондилозата също е форма на остеохондроза.
 • Спондилоартрозата е нарушение на подвижността на междупрешленните стави, което също е форма на остеохондроза.
 • Сегментарната гръбначна нестабилност е повишена подвижност на прешлените, която се развива в резултат на увреждане на прешлените, връзките или междупрешленния диск. Това заболяване най-често се открива за първи път по време на бременност, особено при жени на средна възраст, които са със затлъстяване.
 • Спондилолистезата е предно изместване на един прешлен спрямо подлежащия, обикновено в лумбалната област.
 • Лумбалната стеноза е стесняване на гръбначния канал в лумбалната област. Тази патология обикновено е следствие от други заболявания на гръбначния стълб, като дискова херния, спондилоартроза, спондилолистеза..
 • Сколиозата е странично изкривяване на гръбначния стълб, което може да бъде вродено или придобито.
 • Възпалителни лезии на костите на гръбначния стълб - те включват остеомиелит и туберкулоза на гръбначния стълб. Особеността на тези две патологии е, че болката обикновено е постоянна, придружена от треска или постоянна телесна температура в диапазона от 37 - 37,5 ° C.
 • Тумори. Туморната лезия на гръбначния стълб може да бъде първична (туморът се образува първоначално в костите на гръбначния стълб) или вторична (костите на гръбначния стълб са засегнати от тумор на друг орган). Вторичните тумори са по-чести.

Следните мускулни и сухожилни заболявания могат да доведат до болки в гърба при бременни жени:

 • Фибромиалгията е болезнено състояние на мускулите в цялото тяло. Обикновено фибромиалгията се отнася до онези случаи на хронична симетрична мускулна болка, при които не е възможно да се установи конкретната причина, но оплакванията са налице от 3 месеца или повече.
 • Миозитът е възпаление на мускула, което често се наблюдава на фона на обща инфекция, с хипотермия, след нараняване или при хронични заболявания, които нарушават кръвообращението (например захарен диабет). Във всички случаи възниква мускулен спазъм, в него се нарушават метаболитните процеси, натрупват се токсични вещества. Всички те причиняват болки в гърба, ако са засегнати мускулите на гърба..
 • Увреждане на мускулите и връзките. Някои резки движения могат да наранят или разтегнат мускулите и да натоварят връзките. При разтягане има оток и възпалителен отговор, последван от болка до възстановяване. Понякога разтягането на мускулите и връзките става хронично, което води до периодично обостряне и се проявява с болка в гърба. С тази патология жената се притеснява от дифузна болка в гърба.

Обикновено всички видове мускулни болки се комбинират с термина "синдром на миофасциална болка", докато се изясни точната причина..

Следните заболявания на вътрешните органи могат да причинят болки в гърба по време на бременност:

 • пиелит, пиелонефрит - възпалително бъбречно заболяване;
 • поликистозна бъбречна болест - образуването на множество малки кисти (кухини, изпълнени с невъзпалителна течност) в бъбреците;
 • хидронефроза - подуване на бъбречната тъкан в резултат на нарушение на изтичането на урина;
 • бъбречна туберкулоза - инфекциозно поражение на бъбречната тъкан при заразяване с туберкулоза;
 • паранефрит - възпаление на перинеалната тъкан;
 • нефроптоза - патологична подвижност на бъбреците, което води до периодично изместване на бъбреците;
 • малформации на бъбреците - допълнителен бъбрек, недоразвитие на бъбреците, удвояване на бъбреците и други;
 • уролитиаза - образуване на камъни в бъбреците или уретера;
 • хроничен ентерит и колит - хронично възпаление на тънките и дебелите черва;
 • панкреатит - възпаление на панкреаса;
 • холецистит - възпаление на жлъчния мехур;
 • пептична язва на дванадесетопръстника - увреждане на лигавицата на дванадесетопръстника с образуване на дълбок дефект;
 • извънматочна бременност - прикрепване на яйцеклетката не към стената на матката, а към друг орган, например към стената на фалопиевата тръба, към яйчника;
 • заплашващ аборт - рискът от прекъсване на бременността поради контракции на матката;
 • истмично-цервикална недостатъчност - слабост на мускулите на шийката на матката, поради което матката не може да задържи яйцеклетката вътре, в резултат на това съществува риск от прекъсване на бременността;
 • аднексит - възпаление на маточните придатъци (яйчник и фалопиева тръба);
 • хипертоничност на матката - повишена склонност на матката към свиване, която се появява преди началото на раждането;
 • херпес зостер - вирусно заболяване, което засяга кожата по протежение на нервните влакна в гърба;
 • аортна аневризма - сакуларно разширение на най-голямата артерия, напускаща сърцето, докато съществува риск от разкъсване на стената му.

Болката може да бъде свързана и с тумори на някой от горните органи.

Диагностика на болки в гърба по време на бременност

Арсеналът от методи за диагностика на болки в гърба по време на бременност е ограничен поради невъзможността да се извърши рентгеново изследване на гръбначния стълб. Бременна жена, която има оплаквания от болки в гърба, може да бъде прегледана от специалисти като ортопедичен травматолог и невролог. Съществуват редица тестове, които ви позволяват да установите приблизителната причина за болки в гърба и, ако е необходимо, да предпишете изследвания, които изясняват диагнозата.

Обикновено болките в гърба преди забавяне на менструацията се разглеждат като признак на бременност, което се дължи на същия ефект на прогестерона и релаксина върху връзките и ставите на гръбначния стълб.

Диагностиката на причината за болки в гърба при всеки пациент, включително бременна жена, започва с намирането и изключването на така наречените "червени знамена" - това са признаци, показващи, че болките в гърба по време на бременност могат да бъдат причинени от тумор, нараняване или инфекция, след това има опасни ("червени") условия.

Хроничните болки в гърба червени знамена включват:

 • Възраст - колкото по-възрастна е бременната жена, толкова по-висок е рискът.
 • Продължителност на оплакванията - ако болката и други оплаквания продължават повече от 3 месеца, докато тежестта им остава същата, тогава обикновено говорим за по-малко опасна, доброкачествена патология.
 • Естеството на болката - постоянната (почти неотслабваща) болка, която се увеличава през нощта, е лош знак, докато при доброкачествените патологии болката е свързана с движение, отслабването й в легнало положение или в покой, добър ефект от използването на лекарства за болка.
 • Травма в миналото - индикация за претърпената травма ви позволява да изключите туморния характер на болката в гърба.
 • Симптоми на интоксикация - интоксикацията е отравяне на организма при хроничен възпалителен или злокачествен процес. Симптомите на токсичност включват треска, студени тръпки, изпотяване (особено през нощта), умора, постоянен дискомфорт, липса на наддаване на тегло по време на бременност и дори загуба на тегло.
 • Наличието на хронични заболявания - минали инфекции, за които жената е получила интравенозни лекарства, предписани са имуносупресори и глюкокортикостероиди (противовъзпалителни и имуносупресивни лекарства), има трансплантиран орган. Всичко това увеличава риска от увреждане на гръбначния стълб, неговите инфекциозни или туморни лезии. Тези лекарства могат да попречат на образуването на костна тъкан, както и да намалят съпротивлението на организма..
 • Симптоми на компресия на лумбалния и сакралния нерв - болка, която започва от долната част на гърба, излъчва се в седалището и се разпространява надолу по крака до подбедрицата, показва изразено изместване на прешлените.

Ако бременна жена е имала болки в гърба преди зачеването, тогава тя би могла да развие т. Нар. „Болково поведение“ - това е чувство на очакване на болка, раздразнителност и промяна в двигателния стереотип, тоест изборът на такава поза и движения, които намаляват риска от рецидив на болката. Такива ситуации се наричат ​​„жълти знамена“. Жълтите знамена са всеки от факторите, които могат да влошат болката в гърба на жената, като тревожно разстройство и нуждата от защита. Тези психологически фактори се изострят особено при бременна жена, която се нуждае от повече подкрепа и увереност. Факт е, че всеки емоционален стрес може потенциално да причини мускулен спазъм във всяка област, включително мускулите на гърба, причинявайки болезнени усещания..

Характеристики на болки в гърба по време на бременност, в зависимост от причината

Защото

Особености на болката

Свързани симптоми

Промени в хормоналните нива и центъра на тежестта по време на бременност

 • Условия за възникване. По-често те започват през втория триместър на бременността, на 5-7 месеца. По-рядко жените се оплакват от болки в гърба до 16 седмици и дори през първия месец на бременността.
 • Болката се намира или в лумбалната област (лумбодиния), или в тазовата област, включително седалището и горната част на бедрата (кокцигодиния). За разлика от болката при остеохондроза и компресия на корена (радикулопатия), болките в гърба и таза по време на бременност не се разпространяват под коляното..
 • Болката може да се увеличи вечер или постепенно да стане по-слабо изразена през деня.

Понякога може да има задържане на урина, запек, гадене. Тези симптоми се наблюдават на по-късна дата, тъй като размерът на матката се увеличава..

Гръбначни заболявания

(гръбначна болка)

 • Болката обикновено е локална, усеща се близо до засегнатия сегмент на гръбначния стълб и е свързана с рефлексен мускулен спазъм или дразнене на нервните окончания в засегнатата тъкан. По-рядко болките в гърба се отразяват по нерва, притиснат между прешлените до долния крайник, седалището (радикулопатия).
 • Болката се появява или усилва при физическо натоварване, особено при вдигане на тежести или при неудобно извиване на торса. Бременната жена може да има болки в гърба, когато се опитва да стане от седнало или легнало положение. Понякога болката се появява при продължително изправяне. Болката се облекчава чрез легнало положение. Обикновено жената може да каже със сигурност при какво движение често я намира такава болка..

При увреждане на лумбалния гръбначен стълб може да се наблюдава синдром на cauda equina, т.е. компресия на корените на долните лумбални и сакрални нерви, които се изпращат към тазовите органи. В тези случаи, ако нервите, отиващи към вътрешните органи, са компресирани, тогава бременна жена, заедно с болки в гърба по време на движение, може да изпитат усещане за скованост в крайниците, както и нарушение на уринирането и функцията на червата.

Поражението на мускулите на гърба

 • Болка, която е ограничена или се усеща в цялото тяло, включително гърба.
 • Болката се увеличава с движение, но е почти постоянна. Докосването на мускул увеличава болката. Болката се предизвиква и от емоционален или физически стрес. Поради болката бременната жена заема принудителна позиция, тъй като движението причинява или усилва болката.
 • Болката може да започне внезапно. Интензивността на болката е различна. Може да има болезнена тъпа болка или силна, понякога непоносима.
 • Болката обикновено е от едната страна. Лумбалните мускули са плътни на допир, отбелязва се техният спазъм, съкращаване.

Зачервяването на кожата над възпаления мускул е често срещано.

Бъбречна патология

 • Болката е по-често едностранна, по-рядко двустранна, обикновено се простира напред и надолу (по уретера).
 • Интензивността на болката е различна. Болката може да бъде лека или „непоносима“, принуждавайки жената да бърза.
 • Болката се увеличава с потупване, тоест когато ръбът на дланта е ударен в областта на бъбреците.

Болката е свързана с позив за уриниране или по време на изпразване на пикочния мехур. Преди или след пристъп на болка в урината се появява кръв. Изхвърлената урина често е мътна, лющеща се и има неприятна, обидна миризма.

Болести на храносмилателната система

(дванадесетопръстник, жлъчен мехур, панкреас)

 • Болката се намира вдясно, в горната част на гърба, под лопатката. Понякога болката е от пояс (в долната част на гърба и в предната част на корема).
 • Болката се увеличава след хранене и намалява, ако бременната заеме седнало положение с лек наклон на багажника напред.

Болки в гърба, съчетани с гадене, повръщане, разстройство на изпражненията

Акушерска и гинекологична патология

(генитални заболявания)

 • Болки в долната част на гърба болки и дърпане, понякога болката става непоносима.
 • Боли и долната част на корема, понякога повече отдясно или отляво.

Болката често се свързва с кървене от матката, замаяност и слабост (замаяност) и често уриниране и запек.

Кожни лезии

 • Болка или усещане за парене от пояса, т.е. отдясно или отляво, което се простира до предната част на корема (по протежение на нерва).

Обрив под формата на везикули по нерва отстрани на багажника.

Патология на големи съдове

 • Болка в горната част на гърба, пулсираща. Рядко се среща при бременни жени, обикновено в случаите, когато жената преди това не е била изследвана и съществуващата патология е била разкрита за първи път по време на бременността.

Кръвното налягане рязко спада, наблюдава се сърцебиене.

Методите за диагностициране на причините за болки в гърба по време на бременност включват:

 • инспекция и усещане;
 • функционални тестове;
 • ултразвуково изследване (ултразвук);
 • ядрено-магнитен резонанс (ЯМР);
 • лабораторни изследвания.

Инспекцията и усещането на гърба ви позволява да оцените:

 • поза;
 • принудителна ситуация;
 • състоянието на мускулите на гръбначния стълб, корема и крайниците (болезненост, спазъм и свиване);
 • състояние на кожата;
 • признаци на патология на тазовите органи (например, кожни обриви с чревни заболявания, оток с бъбречна патология и др.).

Един от етапите при диагностицирането на причината за болки в кръста и сакралната област е използването на функционални тестове. Функционалните тестове се основават на провокация на болка, за да се определи източникът на болка (гръбначен стълб или тазова кост).

Функционални тестове за болка в кръста при бременни жени

Опитвам

С патология на гръбначния стълб (лумбална и сакрална)

С патология на тазовите стави

Силна компресия на таза

(натиск върху издатините на тазовите кости една към друга)

Болката не се влошава

Вдигане на удължен крак

Легнал отстрани

Не причинява болка

Повдигане на ханша нагоре, докато лежите по корем

От засегнатата страна се появява болка

Друг функционален тест е тестът FABER. Тестът се извършва в легнало положение. Кракът на бременната жена се огъва в колянната става, след което се издърпва отстрани, така че глезенът на свития крак с външната си повърхност да опира в бедрото на изправения крак точно над областта на коляното. С едната ръка лекарят фиксира тазовата кост отстрани на изправения крак, а с другата ръка натиска коляното на свития крак, като извършва движения, подобни на ротация и отвличане. Тестът ви позволява да възпроизведете болка, която се появява при бременна жена в долната част на гърба, сакрума и тазобедрената става, за да определите източника на болката. Ако болката се появи по време на теста или движенията са ограничени, тогава тя се счита за положителна. Това означава, че причината за болката е поражение на тазобедрената става, а не патология на гръбначния стълб..

Бременна жена с болки в гърба трябва да премине следните тестове:

 • общ анализ на кръвта;
 • общ анализ на урината;
 • общ анализ на изпражненията;
 • биохимичен кръвен тест (чернодробни ензими, нива на калций и фосфор, С-реактивен протеин, алкална фосфатаза, остеокалцин, общ кръвен протеин, албумин, пикочна киселина);
 • коагулограма (параметри на кръвосъсирването).

Ултразвукът може да открие следните заболявания, които причиняват болки в гърба:

 • възпалително бъбречно заболяване (пиелит, пиелонефрит);
 • поликистоза на бъбреците;
 • хидронефроза;
 • бъбречна туберкулоза;
 • паранефрит;
 • нефроптоза;
 • малформации на бъбреците;
 • уролитиазна болест;
 • Панкреатит;
 • холецистит;
 • извънматочна бременност;
 • тумори на яйчниците;
 • миома на матката;
 • заплашващ аборт;
 • аднексит.

ЯМР остава практически единственият метод за диагностика на гръбначната патология по време на бременност. Въпреки радиационните стандарти, които позволяват използването на рентгеновия метод като диагностичен метод по време на бременност в някои случаи и в ограничена зона, въпреки това дори минималното ниво на радиация е опасно за плода. В допълнение, най-често бременна жена се оплаква от болка в лумбалната област и облъчването на тази област е строго противопоказано при бременност..

ЯМР обикновено се прави, докато бременните жени са в легнало положение. Ако това положение е изключително неудобно, тогава бременната жена може да лежи на лявата си страна. ЯМР не е противопоказан за бременни жени, дори в ранните етапи. И все пак лекарите се опитват да не правят ЯМР през първите месеци на бременността..

ЯМР може да открие следните причини за болки в гърба:

 • остеохондроза;
 • гръбначни тумори;
 • спондилоза;
 • спондилоартроза;
 • дискова херния;
 • лумбална стеноза;
 • гръбначна туберкулоза;
 • остеомиелит;
 • гръбначно увреждане.

Какво да правим при болки в гърба по време на бременност?

В повечето случаи болките в гърба след раждане изчезват от само себе си, без да оставят вредни последици. Поради това много жени смятат, че болките в гърба по време на бременност са често срещано явление и не са основна причина за безпокойство. Въпреки това, при някои бременни жени тежестта на болките в гърба е значителна и изисква медицински съвет и лечение..

Лечението на болки в гърба по време на бременност включва:

 • изпълнение на препоръки, които намаляват натоварването на гръбначния стълб през деня и през нощта;
 • медикаментозно лечение;
 • физиотерапия;
 • неконвенционални (алтернативни) методи за облекчаване на болката.

За да намалите натоварването на мускулите на гърба, можете да следвате тези препоръки:

 • Не се навеждайте. Ако трябва да вдигнете тежест, по-добре е да клякате, като държите гърба изправен, и чак тогава повдигнете падналия предмет.
 • Обувки. На малка платформа трябва да се носят удобни обувки, но не и токчета и балетки.
 • Лека чанта. При болки в гърба ще трябва да се откажете от големи и просторни чанти, като ги замените с малка чанта или раница, която може да се носи на презрамка.
 • Спи в комфорт. Не се препоръчва да спите легнали по гръб - това увеличава компресията на нервните окончания на бременната матка. Най-добре е да спите настрани с възглавница между краката и под гърба (има специални U-образни възглавници за бременни жени).
 • Удобен стол. Ако бременна жена е принудена да работи в седнало положение, тогава трябва да изберете стол с твърд гръб, трябва да седнете на него възможно най-дълбоко, като първо поставите навита кърпа или възглавница под лумбалната област.
 • Крака нагоре. Можете да намалите натоварването на гръбначния стълб, като поставите краката си върху пейка или осман в седнало положение, така че коленете ви да са по-високи от бедрата, докато раменете ви могат да бъдат наклонени назад.
 • Превръзка. За да се предотврати изместването на тазовите кости, както и правилното разпределение на теглото (плод и околоплодна течност), се препоръчва използването на специални превръзки за бременни жени.

Лекарства за болки в гърба по време на бременност

Конвенционалните лекарства, използвани за облекчаване на болката, обикновено не се препоръчват при болки в гърба по време на бременност. Най-безопасните лекари считат лекарството парацетамол, но дозата и броят на дозите се определят индивидуално от лекаря при липса на противопоказания. В някои случаи лекарят може да препоръча спазмолитици (no-spa), тоест лекарства, които облекчават мускулния спазъм, включително мускулите на матката. Те обаче не трябва да се използват с тенденция към ниско кръвно налягане по време на бременност. В някои случаи се предписват калциеви добавки за бременни жени и се препоръчва диета с високо съдържание на калций (напр. Сирене, извара) за укрепване на костите.

Важно е да знаете, че повечето мазила, които се използват широко за облекчаване на болки в гърба, са противопоказани при бременност. Факт е, че въпреки факта, че мехлемът се прилага само локално, част от лекарството се абсорбира в кръвта. Някои лекарства могат да имат неблагоприятен ефект върху плода, поради което можете да използвате само мехлема, предписан от лекаря, като се вземат предвид минималните странични ефекти и при липса на противопоказания.

Алтернативни лечения за болки в гърба по време на бременност

Алтернативните методи за облекчаване на болки в гърба включват методи, които не могат да бъдат отнесени към медицински или хирургични методи, които облекчават болката, а понякога не само на симптома, но и на причината за него. Става дума основно за физически методи за въздействие върху източника на болка.

Алтернативните лечения за болки в гърба по време на бременност включват:

 • „Студено и горещо“. Методът може да се използва само след консултация с лекуващия лекар и изключване на противопоказания. Ако болката не е причинена от сериозна причина, тонусът на матката е нормален, тогава лекарят ще препоръча използването на студен компрес в областта на лумбалната област в продължение на няколко дни и след това гореща топлина в продължение на няколко дни на същата област. Пакети от замразени плодове и зеленчуци или лед в торба могат да се използват като студен компрес; подгряваща подложка или бутилка гореща вода могат да се използват като топлина. Важно е да знаете, че по време на бременност върху коремната област не трябва да се поставя загряваща подложка или друга топлина.
 • Балнеотерапия. Това е метод за лечение с води, особено минерални води. Ефектът от балнеолечението не е само облекчаване на болката. Въздействието на минералните води върху тялото на бременна жена допринася за нормализиране на хормоналните нива, метаболизма, кръвообращението и функцията на нервната система.
 • Фиксиране. Еластичните ленти (кинезиотапи) са залепени за лумбалната област. Такива ленти значително увеличават способността на мускулите на гърба да издържат на стрес, като по този начин намаляват или напълно премахват болката. Тези ленти също подобряват локалната тъканна циркулация..
 • Акупунктура. Методът е акупунктура, тоест ефект върху функцията на органите чрез акупунктура на рефлекторни точки върху тялото.
 • Масаж Масажът ви позволява да облекчите физическия и емоционален стрес, да отпуснете мускулите на гърба. В случай на усложнена бременност не се препоръчва масаж в лумбалната област и бедрата.
 • Мануална терапия. Ръчни техники, насочени към възстановяване на естественото движение в ставите, се извършват от хиропрактор. Този специалист използва само ръцете си, за да премахне така наречените "блокове" в тялото..
 • Остеопатия. Метод, подобен на мануалната терапия, но различен от него не само в различните техники, но и в подхода към причините за болката в тялото. Остеопатията лекува не само локални проблеми, но и подобрява функцията на цялото тяло, за разлика от мануалната терапия. За разлика от мануалната терапия, остеопатията също помага на бременните жени да се подготвят за раждане..

Упражнения за болки в гърба по време на бременност

На пръв поглед може да изглежда странно да се правят физически упражнения за облекчаване на болките в гърба, защото е много по-логично бременната да си почива повече, като по този начин намалява натоварването на гръбначния стълб. Като се има предвид обаче, че болките в гърба са причинени или от отслабване, или от прекомерно напрежение на мускулите и връзките, физическото натоварване помага за стягане на отслабените мускули и отпускане на напрегнатите. За да спре болката да измъчва, мускулите на гърба трябва да са в добра форма - това е състояние на нормално напрежение на мускулните влакна. Упражнението е най-добре да се прави предварително, за да се предотврати болка в гърба по време на бременност. Основните видове упражнения са взаимствани от йога.

По време на бременност, следните 5 упражнения са най-ефективни за облекчаване на болки в гърба:

 • Наклон на таза. Използва се за укрепване на коремните мускули и намаляване на лумбалната кривина на гръбначния стълб. Жената лежи по гръб, сгъва колене, краката й са свободно поставени на постелката. След това се поема дълбоко вдишване, докато издишвате, коремните мускули се стягат, стомахът се изтегля. Целта е да доближите кръста възможно най-близо до пода. Опитвайки се да стиснете долната част на гърба, трябва леко да стиснете и да повдигнете седалището. Това ще бъде наклонът на таза нагоре. Упражнението не може да се направи бързо. Важно е да дишате и да правите всички стъпки в удобно темпо, без да се пренапрягате. Това упражнение може да се прави и в седнало или изправено положение..
 • „Баланс“. Упражнението укрепва мускулите в седалището и гърба. Жената почива на дланите и коленете си (стои на четири крака). В това положение тазът се накланя (помага за намаляване на огъването на долната част на гърба), след което ръката и кракът на противоположната страна се повдигат така, че те заедно да образуват паралелно права линия. Трябва да задържите това положение на тялото за 20 секунди, след което бавно да спуснете ръката и крака си. Повторете с "неизползвана" ръка и крак.
 • „Котката се върна“. В положение на четири крака трябва да наведете гърба си, докато вдишвате и да накланяте главата назад (подобно на движенията на котка), а докато издишвате, да закръгляте гърба си, притискайки брадичката си към гърдите си. Повторете упражнението 3 - 5 пъти.
 • „Ембрион“. Жената коленичи, след това спуска задните си части до пищялите (сяда върху тях) и ляга с корем, така че челото й да лежи на пода, докато ръцете й лежат свободно по тялото (дланите са насочени към краката). Жената отпуска тялото си и лежи в това положение за 2 - 3 минути. Упражнението разтяга добре мускулите на гърба.
 • "Удължен триъгълник". Изходно положение - изправен, краката заедно, ръцете протегнати по тялото. При издишване жената прави крачка встрани или разтваря краката си, така че разстоянието между краката да е повече от 1 метър. В това положение ръцете трябва да бъдат повдигнати, изпънати встрани и държани успоредно на пода, длани надолу. Ръцете трябва да се изтеглят встрани, усещайки, че лопатките се „разширяват“. С петата на десния си крак, опряна в пода, жената повдига чорапа и завърта крака заедно с бедрото надясно на 90 градуса. Левият крак също се обръща леко надясно. При вдишване дясната ръка започва да се спуска от бедрото до подбедрицата, а след нея тялото се навежда надясно. Лявата ръка трябва да се повдигне нагоре и тялото на тялото да се обърне леко наляво. В това положение направете 3 - 5 вдишвания и издишвания. След това повторете същото упражнение в другата посока. Позата ви позволява да разтегнете гръбначния стълб и да го направите по-гъвкав, укрепва бедрата и подобрява функционирането на вътрешните органи. В допълнение, тази поза помага за облекчаване на емоционалния стрес..

Упражненията по време на бременност трябва да бъдат ограничени в следните случаи:

 • предлежание на плацентата;
 • риск от прекъсване на бременността;
 • риск от кървене от матката;
 • повишен тонус на матката;
 • тежка токсикоза;
 • многоплодна бременност;
 • многоводие;
 • обостряне на всяко хронично заболяване;
 • всяко остро инфекциозно заболяване по време на бременност;
 • тежка анемия (ниски нива на червените кръвни клетки в кръвта);
 • тенденция към високо или ниско кръвно налягане.

По време на бременност също са полезни кардио упражненията - ходене, бягане, колоездене, плуване (всички дейности, които стимулират сърдечната дейност, проявяващи се с увеличаване на сърдечната честота). Препоръчително е да се извършва кардио натоварване за бременни жени за 20 - 45 минути 3 - 5 пъти седмично. Натоварването трябва да е умерено, да не води до тежка умора.

Защо болят гърба и страните по време на бременност?

Лекарите идентифицират два вида болки в гърба, които са често срещани при бременни жени - болки в кръста и болки в седалището и бедрата. Последният вид болка се нарича още тазова болка, тъй като е свързана с промени в тазовите кости. Болката в таза се усеща като болка в страните. Понякога боли само едната страна. Обикновено болката е свързана с движение. Те изчезват или намаляват значително в покой. Причината за болката в гърба и страничните части на таза е разминаването на ставните повърхности на костите. Това се случва под въздействието на хормона релаксин. Той омекотява връзките, така че тазовите кости стават по-подвижни и плодът може по-лесно да премине през тесните области на малкия таз по време на раждането. Ако мускулите на жената са достатъчно опънати, тогава такова несъответствие не причинява сериозна болка - мускулите не позволяват значително разминаване на ставите и прешлените. Въпреки това, на фона на мускулна слабост, болките в гърба и отстрани по време на бременност могат да бъдат много обезпокоителни за жената. В такива случаи най-ефективният начин е носенето на превръзка, която фиксира костите в желаното положение. Алтернативните терапии като мануална терапия и остеопатия също помагат. Тези техники ви позволяват да „върнете“ изместените кости на мястото им, за укрепване на мускулите на гърба и таза.

Какво да направите, ако боли корема и гърба по време на бременност?

Ако болката в корема по време на бременност излъчва към гърба, това обикновено се дължи на тонуса на матката. Нервите, излизащи от гръбначния стълб, се доближават до матката, така че болката в матката се предава по нервите на гърба, особено в долната част на гърба. В допълнение, разпространението на болка в гърба от корема или, обратно, е характерно за увреждане на органи, които могат едновременно да дразнят перитонеума (мембраната, покриваща коремните органи) и нервните плексуси на таза.

Ако се появи болка в гърба и корема, бременна жена трябва да се консултира с лекар, за да се изключат следните патологии:

 • извънматочната бременност е причина за болки в гърба в началото на бременността (до 8 седмици), докато болката започва в долната част на корема, разпространява се в страничната част на тялото и излъчва към гърба (болката в гърба е сигнал, че съществува риск от разкъсване на фалопиевата тръба);
 • замразена бременност - смъртта на плода вътре в матката може да доведе до болки в корема и гърба, както и кървене от матката, докато жената престава да усеща движението на плода (типично за късна бременност - след 20 седмици);
 • симфизит - омекотяване на хрущяла между клоните на срамните кости (пубиса), което причинява известно изместване на костите, свързани с този конкретен хрущял, а това от своя страна причинява болка в долната част на корема, която се разпространява към гърба и бедрата;
 • бъбречна патология - болки в кръста с увреждане на бъбреците често излъчват напред и се разпространяват по уретерите;
 • възпаление на тазовите органи - по време на бременност може да има остро възпаление на сляпото черво (апендицит), яйчниците, което причинява дърпаща болка около пъпа или в дясната част на корема, излъчваща се към гърба;
 • панкреатит - възпалението на панкреаса причинява характерна поясна болка, тоест болка в корема и кръста;
 • заболяване на червата - при запек болката в корема може да се разпространи в гърба;
 • преждевременно раждане - коремна болка в късните етапи, която излъчва в долната част на гърба, може да служи като знак за началото на раждането.

Защо гърбът боли отдясно или отляво (отляво или отдясно) по време на бременност?

Понякога по време на бременност болките в гърба се усещат повече от лявата или дясната страна, сякаш отстрани и са едностранни. Такъв симптом изисква по-задълбочен преглед на бременната жена, тъй като подобни болки могат да се появят при небременни жени с някои патологии на вътрешните органи.

Болки в гърба вдясно или болки в дясната страна по време на бременност могат да бъдат признак на патология на следните органи:

 • десен яйчник (подуване, възпаление);
 • дясна фалопиева тръба (извънматочна бременност);
 • апендикс на цекума (апендицит);
 • десен бъбрек и уретер (възпаление, уролитиаза, тумор);
 • черва (възпаление, подуване, запек, чревна непроходимост и др.);
 • дванадесетопръстника (пептична язва);
 • жлъчен мехур (холецистит, жлъчнокаменна болест);
 • панкреас (тумор, панкреатит);
 • черен дроб (хроничен хепатит).

Болката в гърба отляво или отляво по време на бременност може да е признак на патология на следните органи:

 • лява фалопиева тръба, ляв яйчник, ляв бъбрек и ляв уретер (всички същите патологии като при сдвоения орган отдясно);
 • стомах (гастрит, пептична язва);
 • черва (същите патологии като при болка вдясно);
 • панкреас (увреждане на тялото или опашката на този орган, които са разположени вляво);
 • далак (преразтягане на капсулата на далака поради компресия от матката или тумора).

Появата на болка от една страна обаче не винаги е признак на сериозно заболяване. Понякога причината е самата бременна матка. Разширената матка може да компресира тазовите органи, причинявайки дисфункция, особено в уретерите и червата. Компресията на уретера причинява стагнация на урината, която започва да се натрупва над мястото на компресия, включително в бъбречното легенче. Стените на уретера и бъбрека са разтегнати, нервните окончания са раздразнени, което причинява локална болка, обикновено се усеща като болка в долната част на гърба, по-изразена от едната страна. Компресията на чревните бримки причинява нарушение на движението на изпражненията. Чревната стена също е опъната. В зависимост от местоположението на компресията, болката може да се усети повече вдясно или вляво. Тъй като матката расте, други органи, разположени в горната част на коремната кухина, също могат да бъдат компресирани - стомах, черен дроб, дванадесетопръстник, жлъчен мехур.

Признаците на патология са комбинация от болки в гърба и отстрани със следните симптоми:

 • повишена телесна температура;
 • гадене, повръщане (продължително и обилно);
 • запек и диария (тежък запек и продължителна и обилна диария);
 • алергична реакция към кожата;
 • обезцветяване на кожата;
 • остра болка при палпиране на корема (мускулно напрежение);
 • помътняване на урината, кръв в урината;
 • кървави вагинални секрети.

Защо гърбът боли в началото на бременността, през втория и третия триместър?

По време на ранна бременност болките в гърба могат да бъдат един от признаците на бременност. Причината за тази болка са хормоналните промени в женското тяло (освобождаване на прогестерон и релаксин), които причиняват омекотяване на връзките и хрущялите между прешлените и тазовите кости. В резултат на такова омекотяване, подвижността на тези костни стави се увеличава и костните повърхности се отдалечават донякъде една от друга. Това може да причини дразнене на нервните окончания и поява на дискомфорт или по-скоро силна болка в гърба, особено в долната част на гърба..

В ранните етапи на бременността, особено през първите 2 месеца, може да възникне болка в гърба поради заплахата от разкъсване на орган по време на извънматочна бременност (например разкъсване на фалопиевата тръба). Преразтягането на стените на фалопиевата тръба причинява дразнене на нервните плексуси на малкия таз, които се изпращат към гръбначния стълб.

В края на бременността причините за болки в гърба обикновено са всички заболявания и състояния, които увеличават механичното натоварване на гръбначния стълб. Колкото по-голяма е матката, плода, количеството на околоплодните води, толкова повече се променя центърът на тежестта и се увеличава натоварването на гръбначния стълб. Колкото по-малко жена е тренирала мускулите си преди бременността, толкова по-голям е рискът мускулите на гърба да претърпят прекомерно напрежение, за да подравнят тялото в условията на променен център на тежестта (бременната матка сменя центъра на тежестта отпред, така че гръбначният стълб на жената се отклонява леко назад).

Трябва също така да се има предвид, че всяко съществуващо заболяване на мускулите, ставите и костите по време на бременност може да се влоши, поради което болките в гърба в по-късните етапи могат да показват патология на опорно-двигателния апарат. Освен това, често жената не знае за наличието на такава патология преди бременността..

Болките в гърба по време на бременност, както по време на менструация, са нормални.?

Както по време на менструация, така и по време на бременност, в женското тяло настъпват хормонални промени. Женските хормони отпускат мускулите в червата, което причинява задържане на газове. Когато чревната стена се разтегне, болката може да се разпространи в долната част на гърба. При жени с нисък праг на болка (повишена чувствителност към болка), известно подуване на меките тъкани на кръста под въздействието на хормони може да причини дискомфорт.

Хормоналните промени също могат да причинят застой на кръвта в тазовите органи, тъй като бременността увеличава притока на кръв към матката, но разширената матка може да компресира хороидеалните сплетения и да наруши притока на кръв през вените. Подутите меки тъкани на тазовите органи причиняват дразнене на нервните сплетения и се появява болка в гърба, тъй като сензорните нерви произхождат от гръбначния стълб. Всички тези явления се считат за нормални по време на бременност. С нормализирането на хормоналните нива след 12 седмици от бременността тази болка в гърба обикновено намалява..

Преди раждането тази болка може да се появи отново, което се обяснява с увеличаване на контрактилитета на матката. В подготовката за раждането различни части на матката започват да се свиват. Този нервен импулс може да пътува към гърба, причинявайки напрежение в мускулите в лумбалната област. Подобна болка се смята за предвестник на началото на раждането..

Кога ме болят гърбът и краката по време на бременност??

Болката в гърба, излъчваща крака или двата крайника, е често срещан симптом на патология на гръбначния стълб или тазовите кости. Ако болката в гърба и краката се появи по време на неловко движение, често „стрелба“, придружена от изтръпване и мускулна слабост, тогава такава болка се нарича радикуларна. Радикуларната болка възниква поради притискане на нервния корен (радикс) в тесен отвор между прешлените, което се наблюдава при изместване на прешлените, подуване на междупрешленния диск, наличие на тумор, костни шипове и други патологични образувания, които могат да окажат натиск върху нервния сплит. Тази болка се характеризира с връзка с движение, особено наклона на торса, неудобна поза по време на сън..

Промените в костите на женския таз по време на бременност също причиняват болка в долната част на гърба, седалището и краката, но важната разлика е, че болката никога не се простира под коляното, за разлика от радикуларната болка.

Защо боли гърбът между лопатките по време на бременност?

Този тип болка по време на бременност не се счита за често срещана. Основното натоварване по време на бременност пада върху лумбалния отдел на гръбначния стълб, така че обичайната, "естествена" болка в гърба по време на бременност се появява в долната част на гърба. Болката между лопатките може да бъде свързана с притиснат нерв между прешлените, мускулен спазъм или отразена болка, произтичаща от вътрешните органи. Всички тези патологии изискват точна диагноза и лечение..

Болки в гърба между лопатките (в областта на лопатките) по време на бременност могат да възникнат, когато са засегнати следните органи:

 • гръбначен стълб (остеохондроза, дискова херния, сколиоза);
 • мускули на гърба (възпаление,> хипотермия, прекомерно напрежение);
 • панкреас (панкреатит, тумор на панкреаса);
 • стомаха и дванадесетопръстника (пептична язва);
 • жлъчен мехур (холецистит, жлъчнокаменна болест);
 • бели дробове (пневмония, плеврит).

В допълнение, гърбът между лопатките може да боли с често натъртване или нараняване..

На кой етап от бременността гърбът ви боли най-често??

Болки в гърба могат да възникнат на всеки етап от бременността. Много жени съобщават за болки в гърба, които са възникнали още преди забавянето на менструацията и всъщност са първият признак на бременност. Промените в връзките и хрущялите под въздействието на хормони на бременността се считат за причина за такава болка. Независимо от това, най-често бременните жени забелязват болки в гърба след 20 - 22 седмици. По това време плодът вече е достатъчно голям, започва активните си движения в матката. В по-късните етапи болките в гърба най-често се появяват в края на работния ден, след продължителна разходка и в неудобно положение, но отминават след почивка. Понякога болките в гърба започват през нощта, което също е свързано с неудобно положение на тялото по време на сън (легнало по гръб, болката в кръста се увеличава по време на бременност).

Болките в гърба през последните седмици на бременността са знак, че главата на плода е потънала и постепенно се придвижва към изхода на малкия таз, притискайки долната част на матката и влагалището. Това дразни нервните окончания. Освен това в последните седмици на бременността контрактилната активност на матката рязко се увеличава - тя се подготвя за раждане. Освен това причинява дискомфорт или болка в гърба..