Всякакви неприятни прояви могат силно да алармират бъдещата майка, поради което при откриване на вагинално течение, което е придружено от дразнене, болка и сърбеж, жените отиват на лекар, за да разберат причината за тяхното състояние. След като научили диагнозата, те са изненадани от него.

Междувременно бактериалната вагиноза по време на бременност е често срещано заболяване. Той се диагностицира при всяка пета жена, която чака да бъде добавена към семейството. Разбира се, такава диагноза може да шокира жената, но не всичко е толкова зле, колкото може да изглежда на пръв поглед..

Основните причини за заболяването

Бактериалната вагиноза е невъзпалително заболяване, свързано с промени в микрофлората на влагалището

Основната причина, поради която бактериалната вагиноза може да се развие по време на бременност, е, колкото и да е странно, самата бременност. Обикновено балансът на полезната и патогенната микрофлора във влагалището се поддържа от млечна киселина или лактобацили. Следователно дори проникването на малко количество патогени бързо се потиска от собствената му микрофлора..

Но при бременни жени имунната система е претоварена, следователно намалена. Съпротивлението на тялото намалява, а броят на лактобацилите намалява поради силни хормонални промени и промени. В резултат на това патогенната микрофлора се активира и „преминава в офанзива“. Ако една жена е имала вагинална инфекция дори преди бременността, която е била потисната от собствения й имунитет и не се е развила, тогава след зачеването тя може да „цъфти в великолепен цвят“. Следователно се появява бактериална вагиноза, която е толкова страшна за бъдещите майки..

В допълнение към действителната бременност, следните фактори могат да провокират появата на заболяването:

 • Дългосрочна употреба на мощни лекарства. Това са предимно антибиотици, но хормонални, противогъбични средства могат да имат подобен ефект..
 • Местна употреба на антимикробни агенти - изплакване, измиване, супозитории.
 • Спермицид.
 • Орални контрацептиви.
 • Стрес, нервни разстройства.
 • Дисбактериоза.
 • Липса на интимна хигиена.

Дори хипотермията и носенето на синтетично бельо, особено прашки, могат да бъдат причина за бактериална вагиноза. С настъпването на бременността всяка жена може да развие това заболяване, но рискът е много по-голям при тези, които вече са диагностицирани с такава диагноза..

Първи признаци и симптоми

Бактериалната вагиноза се характеризира с обилно и продължително отделяне.

Най-често бактериалната вагиноза по време на бременност протича без никакви симптоми и се открива съвсем случайно по време на рутинен преглед от гинеколог.

Но в някои случаи самите жени се оплакват от следните симптоми:

 1. Обилно отделяне с жилава и лепкава консистенция. В началото на заболяването те са бели или сивкави, с напреднали състояния стават жълти или зеленикави.
 2. Характерна "рибна" или кисела миризма, която има тенденция да се увеличава след полов акт.
 3. Сърбеж, който се влошава през нощта, след секс или след къпане.
 4. Дискомфорт и сухота на влагалището по време на полов акт.
 5. Болка и болка при уриниране.
 6. Рисуващи болки в долната част на корема.

Всички тези симптоми могат да се влошат значително след интимен контакт. Тези признаци могат да се проявят в различна степен на интензивност или произволно да се комбинират помежду си, тоест болестта не винаги води до появата на пълен "набор" от изброените симптоми.

Но появата на поне един от тях, особено по време на носене на дете, е причина незабавно да посетите лекар и да се подложите на преглед. Поне само за да се изключи опасно заболяване или същата бактериална вагиноза.

Защо е опасен за плода?

Вредните микроорганизми могат да заразят феталната мембрана и плацентата

При повечето бременни жени наличието на инфекция не засяга нито нейния ход, нито раждането и състоянието на бебето. Но съществува потенциална заплаха, особено в случаите, когато жената е отслабена, има различни заболявания, нисък имунитет, спонтанни аборти или проблемни бременности са се случвали и преди. Липсата на своевременно лечение на бактериална вагиноза може да бъде също толкова рискована..

Ако по време на бременност е била открита бактериална вагиноза и жената не е приемала лекарствата, предписани от лекаря, или заболяването е преминало без симптоми, могат да се появят следните събития:

 • Проникване на инфекция в матката и инфекция на плацентата и плода.
 • Възпаление на мембраните, което може да доведе до спонтанен аборт или преждевременно раждане.
 • Раждането на дете с поднормено тегло, увреждане на белите дробове, отслабено, с нисък имунитет. Наличието на хронична инфекция може да повлияе неблагоприятно на по-нататъшното развитие на детето, да причини лошо храносмилане, лошо наддаване на тегло, което може да повлияе както на физическата форма, така и на умствения напредък на бебето.

След раждане или цезарово сечение, наличието на бактериална инфекция може да доведе до лошо зарастване на шевове, инфекция на матката, продължително отделяне и дори да причини мастит.

Навременното открито и излекувано заболяване няма да засегне нито здравето на майката, нито формирането и развитието на плода. Това също няма да повлияе на хода на бременността..

Диагностика на заболяването

Влагалищна цитонамазка се взима от жена за откриване на инфекция. Сеитбата помага да се определи както наличието на самата болест, така и да се идентифицират патогените. Това е важно за правилното лечение..

Безопасно лечение и прогноза

Лечението се основава на използването на специални антибактериални лекарства

Лечението на бактериална вагиноза по време на бременност вероятно ще започне след 20 гестационна седмица. Това се дължи на факта, че повечето лекарства са опасни за приемане по време на формирането на фетални органи. След това лекарствата представляват минимална заплаха, въпреки че лекарите все още ги предписват само по здравословни причини..

Основният начин за борба с болестта е приемът на антибиотици, които са ефективни срещу определен патоген. Лекарят обаче ще ги използва само в най-трудните ситуации. Също така, след края на първия триместър на бременността могат да се предписват лекарства като Trichopolum, Metronidazole, Klion, Ornidazole, особено ако бременната жена има коинфекция. Въпреки това, приемането на всички тези лекарства неконтролируемо е изключително рисковано. Това може да се направи само по предписание на лекар и в определени количества, стриктно в съответствие с инструкциите.

При необременени форми на вагиноза на бременна жена може да бъде предписано използването на местни лекарства, спринцовки и супозитории, ако няма противопоказания.

Леката вагиноза се лекува най-добре чрез стимулиране на имунната система и увеличаване на производството на собствени защитни сили под формата на лактобацили.

За да направите това, лекарят може да предпише приемането на такива средства като:

 • Лактобактерин
 • Bifidum или Bifidumbacterin
 • Ацилакт

В менюто на бременна жена трябва да увеличите количеството здравословни ферментирали млечни продукти и фибри. Също така е важно да ядете достатъчно количество плодове и зеленчуци - по това време тялото наистина се нуждае от микроелементи и витамини.

Интимната хигиена трябва да бъде в най-добрия случай, но злоупотребата с прекалено агресивни препарати може да причини прекомерна сухота и дразнене на лигавиците на гениталиите, затова си струва да се използват деликатни продукти или специални препарати за бременни жени.

Повече информация за бактериалната вагиноза можете да намерите във видеото:

Как да избегнем бактериална вагиноза по време на бременност:

 1. Защитеният секс е на първо място сред превантивните мерки. Използването на презервативи може да ви спести от заразяване с много опасни заболявания, особено при липса на постоянен партньор или в контакт с други хора.
 2. Интимната хигиена и използването на памучно бельо с подходящ размер ще помогне да се предотврати случайно замърсяване. Това важи особено за стегнатите синтетични бикини или прашки - поради тяхната структура инфекция от ануса може лесно да влезе във влагалището.
 3. Не използвайте ароматни продукти за интимна хигиена твърде често. Много гинеколози се противопоставят на подложките за гащи или настояват да ги сменят няколко пъти през деня, тъй като ги виждат като място за размножаване на инфекции.
 4. Когато се подготвяте за бременност, си струва да се откажете от пушенето - това отслабва имунната система. Лекарите не напразно препоръчват саниране на всички зъби и лечение на генитални инфекции - по време на бременност те могат да причинят големи здравословни проблеми.

При правилна подготовка бременността ще премине без най-малки усложнения, а бебето ще се роди силно и здраво..

Открихте грешка? Изберете го и натиснете Ctrl + Enter, за да ни кажете.

Коментари

Статията се интересуваше от статията за това как да се избегне вагинална дисбиоза по време на бременност. Тъй като имах шанс да се изправя срещу това, в крайна сметка трябваше да се лекувам, т.к. лекарят каза, че е невъзможно да се тръгне по този начин, необходимо е да се премахнат бактериите, които са се образували там. Тя предписа Aktigel за 5 дни, като допълнително каза, че следи за храненето и избягва нервния стрес. По принцип тя бързо се възстанови. И статията съдържа полезна информация, благодаря.

Бактериална вагиноза по време на бременност - как болестта може да повлияе на развитието на плода?

Бактериалната вагиноза (иначе вагинална дисбиоза, гарднерелоза) е възпалителна инфекция на вагиналната лигавица, при която естествената микрофлора се заменя с опортюнистични бактерии. Бактериалната вагиноза по време на бременност се диагностицира доста често - при всяка пета жена. Заболяването трябва да се лекува, в противен случай могат да възникнат сериозни усложнения.

Причини

Обикновено естествената микрофлора на влагалището е представена главно от лактобацили, които създават кисела среда, като по този начин предотвратяват развитието на опортюнистични и патогенни бактерии.

Под въздействието на неблагоприятни външни и вътрешни фактори се променя качественият и количественият състав на микрофлората: броят на лактобацилите намалява и патогените започват да се размножават активно. Развива се бактериална вагиноза, отличителна черта на която е липсата на специфичен патоген, развитието на полимикробни асоциации. Във всеки случай съставът на патогенната флора може да се различава, но гарднерелата се открива почти винаги (оттук и второто име на болестта).

Нарушаването на естествената микрофлора при бременна жена най-често се случва поради хормонални промени в тялото. Увеличете вероятността от развитие на патологичен процес:

 • отслабване на имунитета;
 • ендокринни нарушения;
 • употребата на някои лекарства (хормони, антибиотици, противогъбични и антивирусни лекарства);
 • чревна дисбиоза;
 • хронични възпалителни заболявания на пикочно-половата система;
 • бременност с усложнения;
 • прехвърлен стрес;
 • лошо хранене;
 • носенето на бельо от синтетични тъкани;
 • използването на продукти за интимна хигиена, съдържащи триклозан;
 • често изливане;
 • неспазване на правилата за лична хигиена.

Симптоми

Основният симптом на баквагиноза по време на бременност е бяло или белезникаво-сиво отделяне с неприятна миризма. Може да бъде умерено или обилно, упорито или периодично. При продължителен ход на патологията отделянето става по-плътно, жълтеникаво или зеленикаво. Много рядко, в допълнение към освобождаването от отговорност, жената се тревожи за:

 • сърбеж;
 • изгаряне;
 • болезненост и повишено уриниране;
 • дискомфорт по време на интимност;
 • болка в долната част на корема.

Ако подозирате развитието на бактериална вагиноза, за да потвърдите диагнозата, извършете:

 1. Гинекологичен преглед. Подпухналост, зачервяване и други признаци на възпаление на лигавицата с баквагиноза не се откриват.
 2. Бактериологично изследване на цитонамазка. Позволява ви да идентифицирате видовете развиващи се патогенни микроорганизми.
 3. Определяне на киселинността на вагиналната среда. Ако стойността на рН надвишава 4,5 единици, диагнозата се потвърждава.

Лечение

Основата на лечението на патологичния процес е антибактериалната терапия и възстановяването на нормалната микрофлора на влагалището. Повечето антибиотици обаче са противопоказани в ранните етапи. Следователно лечението на бактериална вагиноза по време на бременност започва най-често от 18-20 седмици.

След края на курса на антибиотична терапия започват местни препарати за нормализиране на естествената микрофлора на влагалището. Предписват се вагинални капсули и супозитории на базата на лактобацили: Vaginorm-S, Ginoflor, Vagilak.

Ако не се лекува?

Липсата на навременна диагноза и терапия може да причини сериозни усложнения на бременността, включително:

 1. Хориоамнионитът е възпаление на мембраните. Патологичният процес може да провокира частично или пълно разкъсване на феталния пикочен мехур, което води до аборт или преждевременно раждане.
 2. Проникването на бактерии във феталните води и инфекция на плода. Последиците от инфекцията могат да бъдат фетална смърт или сериозно увреждане на физическото и / или психическото развитие на детето..
 3. Развитие на други инфекциозни възпаления на органите на репродуктивната система на жената.

Предотвратяване

За да се предотврати заболяването, по време на раждането на дете, трябва да се обърне специално внимание на превантивните мерки, за да се изключат провокиращите фактори.

Предпоставка за предотвратяване на баквагиноза е личната хигиена. В същото време не трябва да използвате твърде агресивни хигиенни продукти, които могат да предизвикат дразнене или алергична реакция. По-добре да използвате деликатни продукти или продукти, създадени специално за бременни жени.

Развитието на бактериална вагиноза по време на бременност може да доведе до сериозни усложнения. За да се избегнат опасни последици, е важно да се спазват превантивните препоръки, а с развитието на болестта навременно и напълно да се подложи на лечение, дори ако неприятните симптоми изчезнат преди края на терапевтичния курс.

Бактериална вагиноза по време на бременност

Бактериалната вагиноза е инфекциозно заболяване, което се развива в гениталния тракт на жената. С тази патология възниква нарушение на биоценозата на влагалището и шийката на матката, което води до появата на всички симптоми на заболяването. Как да разпознаем бактериалната вагиноза при бъдещи майки?

Причини за развитие на бактериална вагиноза

Намаляването на местния имунитет играе важна роля в началото на заболяването. Обикновено лигавицата на влагалището и шийката на матката се обитава от лактобацили и други микроорганизми. Докато броят на полезните лактобацили надвишава 107, лигавицата на гениталния тракт се справя със своята защитна функция. С намаляване на концентрацията им възниква дисбиоза. Условно патогенната флора заменя мястото на лактобацилите. Тези микроорганизми винаги живеят във влагалището, но в случай на дисбиоза броят им се увеличава драстично. Всичко това води до развитие на бактериална вагиноза в гениталния тракт на жената..

Причинителите на инфекцията могат да бъдат следните микроорганизми:

 • Gardnerella vaginalis;
 • Mobilincus;
 • бактероиди;
 • други анаеробни микроорганизми.

При бактериалната вагиноза броят на тези патогени надвишава 104. Честото появяване на заболяването при бременни жени се обяснява с намаляване на местния и общия имунитет, както и хормонални промени. Развитието на инфекцията се улеснява от носенето на синтетично бельо и постоянното използване на подложки за гащи. Това създава идеални условия за развитие на бактерии в среда без кислород. Всички тези фактори причиняват дисбаланс във флората във влагалището и водят до тежка дисбиоза..

Симптоми на бактериална вагиноза

Според статистиката всяка трета жена по време на бременност страда от това заболяване. С развитието на бактериална вагиноза се появява обилно мръсно сиво отделяне от гениталния тракт. Когато се комбинира с други инфекции, отделянето променя цвета си в жълт или жълто-зелен. Вагиналният секрет има характерна миризма на гнила риба, което позволява на гинеколога да подозира заболяването дори по време на прегледа.

При половината от жените по време на бременност бактериалната вагиноза протича безсимптомно. Възможно е изобщо да няма изхвърляне и тогава инфекцията се открива съвсем случайно по време на изследването по друга причина. Повишаването на телесната температура и влошаването на общото благосъстояние за тази патология не е характерно.

Последиците от бактериалната вагиноза

Инфекцията по време на бременност винаги протича на фона на намален имунитет. Попадането на микроорганизми в матката може да причини вътрематочна инфекция на плода. За период до 12 седмици тази ситуация може да доведе до спонтанен спонтанен аборт. През втората половина на бременността тежкото протичане на заболяването води до преждевременно раждане..

Трябва да се отбележи, че прекъсването на бременността на фона на бактериална вагиноза е доста рядко. В повечето случаи лекарите успяват да се справят с проявите на инфекцията и да се отърват от опасни микроорганизми. Колкото по-рано бременната жена се консултира с лекар, толкова повече шансове има за успешен изход от заболяването..

Инфекцията на плода е възможна и по време на раждане. Бебето се придържа към микроорганизмите върху лигавиците при преминаване през родовия канал. За да се предотврати това, преди раждането на бебето се извършва цялостна хигиена на влагалището. Бактериалната вагиноза не е индикация за цезарово сечение.

В следродилния период анаеробната флора може да причини развитието на ендометрит (възпаление на лигавицата на матката). В същото време телесната температура на жената се повишава, появяват се болки в долната част на корема и кървави отделяния от гениталния тракт. Неадекватното лечение на ендометрит води до инфекция на перитонеума и сепсис.

Вагиналната дисбиоза в комбинация с ендометрит (възпаление на вътрешния слой на матката) може да бъде причина за повтарящ се спонтанен аборт или безплодие. Ето защо всички жени, които имат проблеми със зачеването на бебе, се подлагат на скрининг за тази инфекция. Ако гардарела и други анаеробни микроорганизми се открият във висок титър, лечението трябва да започне преди планираната бременност.

Диагностика на бактериална вагиноза

За определяне на причинителите на инфекцията се използват следните методи:

 • обзорна мазка върху флората, която живее във влагалището;
 • бактериологична култура от цервикалния канал;
 • определяне на чувствителността на идентифицираните микроорганизми към антибиотици.

Когато взема вагинална цитонамазка, лекарят обръща внимание на така наречените "ключови клетки". Присъствието им показва голямо количество гарднарел във влагалището. В този случай броят на лактобацилите и левкоцитите в цитонамазката рязко намалява. Всички тези признаци правят възможно диагностицирането и започването на терапия за вагинална дисбиоза..

Има категории жени, които определено трябва да бъдат изследвани за бактериална вагиноза:

 • всички бременни жени при регистрация;
 • пациенти с анамнеза за спонтанни аборти;
 • жени, които са имали преждевременно раждане в миналото;
 • пациенти със заболявания на шийката на матката (ерозия, ектопия, цервицит);
 • жени след раждането, които развиват ендометрит след раждането.

Лечение на бактериална вагиноза по време на бременност

При лечението на заболяването възстановяването на нормалната биоценоза на влагалището е от голямо значение. В тази връзка лечението протича на два етапа. На първия етап се извършва антибактериална терапия. Изборът на лекарството ще зависи от продължителността на настоящата бременност..

През първия триместър се използват само локални средства за лечение на бактериална вагиноза. "Флуомизин" и "Гексикон" са одобрени за употреба от ранна дата. Тези лекарства се предлагат като вагинални супозитории. Те унищожават гардарела и други анаеробни микроорганизми, спасявайки бременна жена от проявите на инфекция. Курсът на лечение е от 6 до 14 дни.

Клиндамицин също има добър ефект. Този продукт се предлага под различни търговски марки под формата на вагинални супозитории или крем. Лекарството се използва ежедневно през нощта в продължение на три дни.

През втората половина на бременността могат да се използват други лекарства за лечение на бактериална вагиноза. От 16 седмици "Neo Penotran Forte", "Klion D100" и "Terzhinan" са одобрени за употреба. Лекарствата се прилагат веднъж през нощта в продължение на 7-10 дни. При изразен възпалителен процес към лечението се добавят антибактериални лекарства в таблетки за кратък курс от 5 дни.

Локалните лечения обикновено се понасят добре от бременни жени. В редки случаи на фона на употребата на вагинални супозитории се появява сърбеж и усещане за парене във влагалището. След прекратяване на лечението, всички неприятни симптоми на алергия изчезват от само себе си. За продължаване на терапията трябва да се избере друго местно лекарство, което да не причинява такива странични ефекти..

Вторият етап от лечението на бактериалната вагиноза е също толкова важен. За възстановяване на нормалната микрофлора на влагалището се предписват средства, които повишават концентрацията на лактобацили. Такъв ефект притежават капсули "Vagilak" и средства за локално приложение "Lactagel". Лекарствата се използват от първия триместър на бременността. Възстановяването на вагиналната биоценоза започва на следващия ден след края на антибиотичната терапия.

Бактериалната вагиноза се лекува амбулаторно. Хоспитализация в болница за тази патология не се изисква. След края на терапията, за да се проследи нейната ефективност, след 14 дни се взема анализ от влагалището и цервикалния канал. Ако анаеробната флора бъде открита отново, е необходим нов курс на лечение.

Лечение на сексуален партньор с бактериална вагиноза не се извършва. Тази инфекция не се предава по полов път, но възниква на фона на намаляване на защитните сили на организма. Предписването на антибиотици на партньор на бременна жена няма смисъл.

Профилактика на бактериална вагиноза

Няма специфична профилактика на това заболяване. Няма ваксини или хапчета, които гарантирано да се отърват от развитието на бактериална вагиноза. Експертите препоръчват да се следват тези правила, за да се намали рискът от заболяване:

 • своевременно лечение на всякакви заболявания на женската генитална област;
 • възстановяване на вагиналната биоценоза след антибактериална терапия;
 • спазване на правилата за лична хигиена;
 • отказ от използване на подложки за чорапогащи;
 • носенето на спално бельо от естествени материали;
 • отказ от сапун за пране;
 • използване на специални продукти за интимна хигиена ("Lactacid", "Epigen").

Състоянието на общ имунитет е от голямо значение за профилактиката на бактериалната вагиноза. За да увеличат защитните сили на организма, гинеколозите препоръчват да не забравяме за правилното хранене по време на бременност. Диетата на бъдещата майка трябва да бъде балансирана по отношение на протеини, мазнини и въглехидрати. През лятото на масата трябва да има пресни плодове, зеленчуци и плодове. През зимата и есента мултивитамини, създадени специално за бременни жени, ще дойдат, за да помогнат на имунната система.

Лечението на бактериална вагиноза е дълъг и труден процес, който изисква много търпение от бременна жена. Много е важно да завършите целия курс на терапия до края, в противен случай анаеробната флора бързо ще се върне на мястото си. Спазването на всички препоръки на лекуващия лекар ще позволи на бъдещата майка да се отърве от симптомите на дисбиоза и да избегне развитието на нежелани последици за бебето си.

Бактериална вагиноза по време на бременност

Всяка година всяка пета бъдеща майка е диагностицирана с доста непредсказуема диагноза: бактериална вагиноза. Жените се оплакват от патологично отделяне и са много изненадани, когато гинеколозите открият тази инфекция в тях. Още по-поразителен е фактът, че бактериалната вагиноза е най-често срещаното заболяване при бременни жени..

Факт е, че под влиянието на всички онези промени, които се случват в женското тяло по време на бременност, бактериалният баланс във влагалището може да бъде нарушен. Обикновено млечнокиселите бактерии поддържат "баланса" на микрофлората, но при бременни жени техният брой намалява. Имунитетът намалява и във влагалището се развиват вредни патогенни микроби, които причиняват бактериална вагиноза.

Рискът е, че тази инфекция може да бъде безсимптомна в продължение на години и да се появи само по време на бременност. И ако не обърнете внимание на предупредителните знаци и не предприемете действия, тогава болестта може да доведе до заболявания на тазовите органи и дори до преждевременно раждане или спонтанен аборт. Досега обаче връзката между подобни усложнения и вагинозата не е напълно потвърдена от учените. Имаше случаи, когато при жени с вагиноза бременността протичаше абсолютно нормално и в крайна сметка болестта изчезваше сама.

Причини за бактериална вагиноза по време на бременност

Обикновено влагалището е населено с 98% от лактобацилите. Те контролират баланса на микрофлората и произвеждат млечна киселина, която поддържа киселинна среда, разрушителна за повечето патогенни инфекциозни агенти. Под въздействието на някои фактори броят на лактобацилите може да намалее. В този случай се нарушава киселинността на микроекологичната система на влагалището. Намаляването на лактобацилите причинява неконтролиран растеж на „малцинство“ от вредни бактерии: гарднерела, бактероиди, мобилки, пептококи, микоплазма, стрептококи. Ето как възниква бактериалната вагиноза.

Трудно е да се определи какво точно влияе на микрофлората. Намаляването на броя на лактобацилите може да бъде повлияно както от вътрешни, така и от външни фактори:

 • прием на силни антибиотици, антимикробни лекарства, противогъбични и хормонални агенти;
 • хормонални смущения след аборт, раждане, пубертет и нарушения в менструалния цикъл;
 • използването на антимикробни агенти за интимна хигиена с триклозан, вагинално измиване, както и антисептични разтвори, сода;
 • използването на комбинирана орална контрацепция и спирали;
 • използването на спермициди (те са част от вагинални супозитории и таблетки);
 • алергични и ендокринни заболявания;
 • резки климатични промени, стрес;
 • нарушение на микробния баланс на червата;
 • носене на синтетично плътно бельо;
 • бременност, особено сложна;
 • пренебрегване на основните хигиенни правила.

Защо вагинозата е опасна по време на бременност

По време на бременност вредните микроорганизми от влагалището могат да проникнат в гениталната област и да заразят мембраните и плацентата. Тази „миграция“ води до развитие на тежки усложнения: хориоамнионит, възпаление и гнойно сливане на мембраните, разкъсване и ранно изливане на околоплодната течност. Провокира преждевременно раждане..

Инфекцията може да се „разпространи“ върху детето, може да причини продължителна хипоксия, нарушаване на нормалното функциониране на плацентата и нейните съдове. Тогава детето се ражда отслабено, с ниско телесно тегло, с пневмония, заболявания на нервната система. В някои случаи вагинозата причинява спонтанен аборт.

Бактериална вагиноза по време на бременност. Какво е той?

Бактериалната вагиноза е нарушение на вагиналната микроекосистема с рязко намаляване или пълно изчезване на млечнокиселите бактерии и изразено увеличение (стотици и хиляди пъти) на количеството на опортюнистичната микрофлора. Възпалението е рядко. Едно от най-често срещаните заболявания сред жените в репродуктивна възраст. Случайно се диагностицира в 17-37% от случаите, при жени с тежка и продължителна левкорея - в 95% от случаите и при бременни жени в 15-37% от случаите.

Какви бактерии колонизират влагалището нормално?

95-98% са лактобацили. По-голямата част са лактобацилите или бацилите на Дедерлайн, но освен тях има около 40 вида ацидофилни бактерии, които изпълняват и функцията на защита.

2-5% 2, 3 е условно патогенна флора, която обикновено не вреди абсолютно на женското тяло. Броят на видовете, свързани с условно патогенна микрофлора, е огромен и всяка жена има свой собствен "набор", но във всеки има около дузина микроорганизми и те задължително се проявяват с дисбиоза. Основната бактерия е Gardnerella vaginalis - тя задължително се появява при всички вагинози при всички жени. Счита се за своеобразен маркер и именно върху него се основават много лабораторни тестове..

Как трябва да е нормално?

Обикновено лактобацилите разграждат гликогена от сквамозните епителни клетки, покриващи влагалището, до млечна киселина и водороден пероксид, създавайки кисела среда с рН до 3,8 - 4,5. Киселата среда е оптимална за растежа на млечнокисели бактерии и разрушителна за опортюнистичната флора. Постоянното ниво на pH е ключът към чистата вагина.

Колониите на лактобацили, заедно с техните отпадъчни продукти, образуват биофилм - гликокаликс, който облицова влагалището отвътре и го защитава.

Как се променя съотношението между добри и лоши бактерии по време на бременност

Както бе споменато по-горе, лактобацилите разграждат гликогена от клетките на сквамозния епител на вагината, който изпълнява бариерна функция. Но тези клетки имат определена продължителност на живота, свързана с хормонални промени в тялото на жената..

По време на бременността, под въздействието на хормоните на жълтото тяло, плоските епителни клетки стават особено богати. Почти безкрайно доставяне на гликоген, увеличаване на броя на лактобацилите, намаляване на количеството на опортюнистичната микрофлора и нивото на рН става още по-ниско. Организмът се опитва да направи всичко възможно, за да може бебето да се роди до възможно най-чисто и да се запознае със здравословна млечнокисела флора, която ще се настани в червата му.

Изглежда, че всичко трябва да е наред, но в действителност силно кисела среда в 30% от случаите стимулира растежа на някои форми на преходни инфекции (опортюнистични), като гъбички, подобни на дрожди кандида, микоплазма, уреаплазма и др. 4, 5.

Какво се случва с бактериалната вагиноза?

Когато се изложи на един от тригерите, броят на лактобацилите намалява във влагалището. Нивото на млечна киселина бързо пада, рН се повишава, условно патогенната микрофлора започва да се размножава, предимно гарднерела, което допълнително инхибира жизнената активност на млечнокиселите бактерии. Оказва се „порочен кръг“, резултатът от който е или пълната смърт на лактобацилите, или тяхното присъствие е не повече от 30%. Бързото развитие на Gardnerella vaginalis създава благоприятни условия за растежа на масата на други патогенни микроорганизми, всеки от които дава някои свои специфични симптоми.

По този начин бактериалната вагиноза е заболяване, причинено от много форми на микроби, а не само от гарднерела, както се смяташе доскоро. Въпреки че Gardnerella vaginalis е доминиращият инфекциозен агент. Сама по себе си бактериалната вагиноза не представлява заплаха за здравето на жените, но с годините, натрупвайки се в големи количества опортюнистична микрофлора, създава условия за развитие на възпалителни процеси в тазовите органи. Жените с вагиноза са по-склонни да се заразят с болести, предавани по полов път, включително ХИВ инфекции, те са трудни за бременност и често раждат преждевременно.

Симптоми на бактериална вагиноза при бременни жени

· Обилна левкорея, понякога сива. Ако болестта продължи с години, тя може да стане зеленикаво-жълта. Пенлив, лепкав и жилав.

Характерна рибна миризма, която се усилва след полов акт, по-специално след контакт със сперматозоиди.

Диспареуния - болка по време на полов акт.

Болка в долната част на корема, при липса на други възпалителни процеси в тазовите органи и хипертоничност на матката.

Сърбеж, парене, нарушения на уринирането са изключително редки, така че заболяването се диагностицира късно и има време да достави редица неприятни моменти.

Какво води до развитие на бактериална вагиноза

Системна и локална антибиотична терапия

Ендокринни заболявания, най-често захарен диабет

Лечение с хормонални и цитостатични лекарства

Генитални малформации

Анемия от различен произход

Неспазване на основните хигиенни правила

Хипотезата за предаване на бактериална вагиноза от сексуални партньори не е потвърдена клинично и не е доказана.

Особености на хода на бактериалната вагиноза при бременни жени

Бактериалната вагиноза по време на бременност е много коварна и изпълнена с много клопки. В намазка с вагинално отделяне могат да бъдат открити патогенни микроорганизми, които надвишават допустимото ниво, но в същото време жената може да не представи абсолютно никакви оплаквания, характерни за вагинозата. Напоследък е общоприето, че не си струва да се лекуват такива жени, а просто да се наблюдава динамиката на развитието. Вероятно е вагиналната микроекосистема с помощта на хормони на бременността да се възстанови без медицинска намеса. Но такива жени са временно изложени на повишен риск поради възможното преждевременно разкъсване на мембраните. Те трябва да посещават по-често гинеколога и да имат домашен комплект за бърза диагностика на изтичането на околоплодна течност.

Втората категория жени - с обилни вагинални секрети. Най-трудно по отношение на диагностиката. Преди всичко защото физиологичните секрети се увеличават по време на бременност, което може да предизвика ненужно безпокойство и лечение. При обилна левкорея по време на бременност трябва да се направи диференциална диагноза между бактериална вагиноза, кандидоза и изтичане на амниотична течност. Тъй като изтичането в по-голямата част от случаите е резултат от бактериална вагиноза, рисковите жени трябва да имат система за изпитване у дома, за да наблюдават целостта на околоплодните мембрани, за да се изключи първо тази патология - като най-опасна. Единствената домашна система, препоръчвана в момента от Европейската асоциация на акушер-гинеколозите, е тестът Амнишур. Точността му е 99,8% и надминава много лабораторни диагностични методи.

Ако изтичането е изключено и това не е било причината за внезапното увеличаване на отделянето, трябва да се свържете с вашия гинеколог и да проведете амин тест за откриване на гарднерела, потвърждаващ бактериална вагиноза и да вземете цитонамазка за идентифициране на кандида, причиняваща млечница. При потвърждаване на диагнозата е наложително лечението, тъй като съществува огромен риск от усложнения.

Усложнения на бременността с бактериална вагиноза

· Преждевременно разкъсване на мембраните. Някои бактерии, които се размножават в голям брой при бактериална вагиноза, причиняват хориамниотит (възпаление на мембраните), в резултат на което мембраните стават по-тънки и разкъсани. Най-опасните условия са, когато не е настъпило голямо разкъсване, а микропукнатина и водата капе капка по капка. В този случай раждането не започва веднага, а след известно време, през което инфекцията успява да попадне в околоплодните води и да зарази бебето. Ето защо е важно да се диагностицира изтичането на околоплодна течност навреме..

· Възпалителни инфекциозни усложнения след раждане. При бактериална вагиноза се появяват 3-6 пъти по-често.

· Преждевременно раждане. Обикновено вътрешната обвивка на амниона отделя специални фосфолипази преди раждането, които задействат процеса на раждане. А условно патогенната флора, активно размножаваща се при бактериална вагиноза, отделя почти същите фосполипази, които се възприемат от организма като сигнал, че матката е готова за раждане. Следователно раждането може да започне по всяко време..

· Вътрематочна инфекция на плода. Инфекцията на плода може да възникне дори през непокътнати мембрани. Това се дължи на факта, че окислително-редукционният потенциал на тъканите е значително намален и рН на влагалището е повишено, поради което бактериите лесно "проникват" през мембраните. Това е изпълнено със синдром на неонатален дистрес (инфекцията унищожава сърфактанта на белите дробове), ниско тегло на плода и други усложнения до сепсис.

Диагностика на бактериална вагиноза

Когато се гледа в огледала, по стените на влагалището се залепва пенливо, обилно отделяне.

· Положителен аминен тест. Когато КОН се добавя към вагинално течение, се появява остра миризма на гнила риба

· Определяне на киселинността на влагалището. рН над 4,5

С колпоскопия - огнища на възпаление на вагиналната лигавица

Сеитба върху хранителни среди с идентифициране на патогена.

· Изследване на цитонамазка. Основното е откриването на голям брой ключови клетки, рязко намален брой лактобацили и наличието на преходна микрофлора.

Трихомониазата е полово предавано заболяване, което често се диагностицира при бременни жени. Това се дължи на факта, че трихомониазата е трудна за лечение и бързо преминава в хронична форма. Коварността на трихомониазата се крие във факта, че причинителят на болестта са протозоите, които могат да „поглъщат“ гонококи, уреаплазма, хламидия и друга флора, „запазвайки“ я с години.

Жената може да не подозира от години, че страда от трихомониаза, с радост забравяйки, че някога го е лекувала. И по време на бременност, на фона на хормонален скок и общо намаляване на имунитета, хроничният процес се превръща в остър. Трихомонадите оживяват заедно с всичките си отделения. Като правило клиничните прояви на такъв вагинит са изтрити, често приличат на обикновена бактериална вагиноза и без диференциална диагноза и правилно предписано лечение те могат да доведат до тежки усложнения..

Как да се различи от бактериалната вагиноза. Изтичането е пенливо, но не лепкаво, тече свободно от влагалището и има жълтеникав оттенък. За разлика от вагинозата, има сърбеж на външните полови органи, може да има усещане за парене при уриниране. Сърбежът не е свързан с времето на деня. Гениталните брадавици могат да се развият около вагиналния отвор.

Кандидозен вагинит при бременни жени

Развива се при 30% от бременните жени на фона на намален имунитет и рязко намалено вагинално рН. Причинява се от гъбичките с дрожди Candida albicans. Често се бърка с бактериална вагиноза, понякога приравнявайки двете заболявания. По време на бременност може да се повтори многократно. Изисква лечение всеки път.

Как да се различи от бактериалната вагиноза. Изхвърлянето е бяло, сирене с кисела миризма (с вагиноза, мирис на гнила риба). Сърбеж, предимно вечер и през нощта, влошаване след полов акт или вземане на гореща вана.

Как да различим внезапното, обилно отделяне от изтичане на околоплодната течност.

Ако количеството заустване се увеличи за една нощ, това говори в полза на изтичането. Също така, при смяна на положението на тялото, разтоварването може да стане по-голямо. Но това не е точна диагностична точка. Ето защо, за да потвърдите или опровергаете подозренията, най-добре е да се консултирате с лекар или да използвате системата за домашни тестове Amnishur..

Лечение на бактериална вагиноза

Лечението е индивидуално. Трябва да се предписва само от лекар след извършване на всички диагностични мерки. Не можете сами да използвате лекарства за лечение на бактериална вагиноза, тъй като това може само да влоши ситуацията, да удължи лечението в бъдеще и да увеличи броя на усложненията.

Как да идентифицираме и лекуваме бактериална вагиноза по време на бременност?

Бактериалната вагиноза се среща на всеки 2-3 бременни жени. Тази патология е инфекциозна, невъзпалителна. Болестта трябва да се лекува, дори да няма симптоми, тъй като може да доведе до неприятни последици по време на бременност.

 • Какво е бактериална вагиноза?
 • Причини за бактериална вагиноза при бременни жени
 • Симптоми
 • Диагностика
 • Лечение на бактериална вагиноза по време на бременност
 • Опасности от нелекувана вагиноза за бременни жени
 • Възможно ли е да забременеете с бактериална вагиноза?
 • Видео за бактериалната вагиноза по време на бременност

Какво е бактериална вагиноза?

Това заболяване се нарича още гарднерелоза или вагинална дисбиоза. При бактериална вагиноза се нарушава вагиналната микрофлора, а именно броят на полезните млечнокисели бактерии намалява. Това състояние осигурява благоприятна среда за размножаване на патогенни микроби - гарднерела и анаероби.

При бактериална вагиноза могат да се развият един или няколко вида микроорганизми - общо при такова заболяване се изолират над 200 от тях.Това разнообразие не винаги ни позволява да идентифицираме точния вид бактерии.

Трябва да знаете, че във всеки случай на бактериална вагиноза микрофлората е уникална по състав, но почти винаги се открива гарднерела - най-често срещаните патогенни микроорганизми.

Причини за бактериална вагиноза при бременни жени

Бактериалната вагиноза започва по една-единствена причина - промяна в микрофлората. Много фактори могат да причинят това явление:

 • медикаментозна терапия: най-често промяна в микрофлората, свързана с приема на антибиотици, хормонални лекарства, противогъбични и антимикробни агенти;
 • хормонални промени, които настъпват по време на бременност;
 • проблеми с ендокринната система;
 • антимикробни продукти за интимна хигиена, съдържащи триклозан;
 • носене на синтетично бельо (особено прашки);
 • вагинално измиване (особено със сода за хляб или антисептици);
 • неспазване на интимна хигиена;
 • чревна дисбиоза;
 • тежък или хроничен стрес;
 • изменението на климата;
 • хода на бременността с усложнения;
 • навлизане на чуждо тяло във влагалището;
 • нов сексуален партньор;
 • възпалителен процес в репродуктивната система (присъстващ или по-рано);
 • висока сексуална активност;
 • нездравословна диета и лоши навици.

Симптоми

Основният симптом на бактериалната вагиноза е умерено (понякога голямо) количество вагинално течение, придружено от мирис на амоняк. Обикновено се описва като миризма на гнила риба..

Първите месеци на заболяването се проявяват с течно отделяне с бял или сивкав цвят. При гинекологичен преглед вагиналната лигавица има нормален розов цвят. В редки случаи могат да се намерят отделни червени точки.

Ако бактериалната вагиноза присъства в продължение на много месеци, тогава нейните симптоми стават по-изразени:

 • промени в консистенцията при освобождаване от отговорност: те могат да бъдат сирене или лигави;
 • цветът на изхвърлянето също се променя, ставайки жълто-зелен;
 • равномерно разпределение на секретите по стените на влагалището: те са доста дебели и лепкави, могат да се пенят;
 • изхвърлянето става много по-голямо по обем: при скорост от 2-4 ml, количеството им може дори да се увеличи с 10 пъти;
 • продължителната бактериална вагиноза води до изгаряне, сърбеж във влагалището, но тези неприятни усещания могат да липсват изобщо или да се появяват периодично;
 • по време на полов акт може да се появи болезненост;
 • понякога процесът на уриниране е разстроен (става по-чест и болезнен);
 • при бактериална вагиноза по време на бременност може да се появи болка в долната част на корема.

Диагностика

За потвърждаване на бактериалната вагиноза са достатъчни три етапа на диагностика:

 1. Инспекция. На този етап се подозира вагиноза, ако има неприятно миришещо отделяне. Но в някои случаи те могат да отсъстват..
 2. Намажете. Извършва се микроскопско (бактериоскопско) изследване на оцветена по Грам цитонамазка. В проба с вагиноза се установява преобладаване на епителните клетки над левкоцитите, намаляване на обема на пръчките на Doderlein и визуализация на специални клетки. Те се наричат ​​ключови - именно върху тях се откриват патогенни микроби.
  Бактериалната култура (култура) за Gardnerella vaginalis не е информативна; в трудни случаи може да се извърши само PCR анализ за Gardnerella.
 3. Киселинност. Този етап на диагностика означава определяне на pH на околната среда във влагалището. Ако рН е по-голямо от 4,5, тогава възниква бактериална вагиноза..

Лечение на бактериална вагиноза по време на бременност

Основната посока на лечение на заболяването е курс на антибиотици. Обикновено се предписва само от втория триместър на бременността, тъй като през първите месеци плодът е особено податлив на всякакви лекарства. Обикновено за бактериална вагиноза се използва едно от следните лекарства:

 • метронидазол (таблетки Klion или Trichopolum) - 250 mg 2 пъти дневно в продължение на 7 дни;
 • Орнидазол (Тиберал) - 250 mg 2 пъти дневно в продължение на 5 дни.

Антибиотиците може да не убият напълно опортюнистичните бактерии. Трябва да се има предвид, че тяхното присъствие (малък процент) е норма за всяка жена.

За пресъздаване на нормална вагинална среда се предписват специални вагинални капсули (например, Vaginorm, Acylact, Lactobacterin, Lactozhinal, Bifikol или Bifidumbacterin).

Трябва да знаете, че бактериалната вагиноза трябва да се лекува изключително под наблюдението на лекар. По време на своевременно започналата терапия е важно да се възстанови нормалната микрофлора на влагалището.

Те също така възстановяват чревната микрофлора с помощта на бифидобактерии и лактобацили.

Когато се диагностицира бактериална вагиноза, трябва да се помни, че предписаното лечение трябва да продължи до края, дори ако първоначално няма симптоми на заболяването или те са изчезнали по време на терапията.

Бременните жени през първия триместър, ако е необходимо, се предписват лекарства под формата на супозитории. Тяхното предимство в локалното действие - активните компоненти нямат системен ефект върху организма, както се случва при прием на лекарства през устата.

За лечението на бактериална вагиноза е важна не само лекарствената терапия, важно е да обърнете внимание на диетата си. Към него е необходимо да добавите ферментирали млечни продукти. Захарта и продуктите, съдържащи я, ще трябва да бъдат изоставени за известно време.

Лекарят обикновено забранява или препоръчва бариерна контрацепция (презервативи) по време на лечението.

Опасности от нелекувана вагиноза за бременни жени

Ако бактериалната вагиноза не бъде открита своевременно и не се проведе правилната терапия, тогава съществува значителен риск както за майката, така и за плода:

 • Възпаление на мембраните (хориоамнионит). Възпалителният процес може да доведе до микроразкъсване или дори пълно разкъсване на пикочния мехур. Това може да доведе до спонтанен аборт или преждевременно раждане..
 • Когато се появи микроразкъсване в феталния пикочен мехур, съществува риск от инфекция в околоплодната течност. Това може да доведе до инфекция на плода. Последиците в този случай са непредсказуеми - от изоставането в развитието на плода до разпространението на сепсис и фетална смърт.
 • Ако във феталния мехур се появи „пукнатина“, тогава околоплодната течност може да изтече - това е разрушително за нероденото бебе.
 • На фона на нелекувана дисбиоза може да се развие друга възпалителна инфекция.
 • Ако бактериалната вагиноза не е напълно излекувана, могат да възникнат усложнения по време на раждането и е невъзможно да се предскаже естеството им предварително (най-често жените, които са отказали лечение или не са се подложили напълно и добросъвестно страдат от следродилен метроендометрит).
 • Намаленият имунитет при вагинална дисбиоза прави тялото по-податливо на много заболявания. Дори банална настинка може да завърши със сериозни усложнения..

Възможно ли е да забременеете с бактериална вагиноза?

Зачеването при наличие на бактериална вагиноза е спорен въпрос. От една страна, това заболяване променя вагиналната микрофлора. Сперматозоидите в него могат да умрат бързо, така че възможността за зачеване намалява.

От друга страна, има много случаи, когато такова заболяване изобщо не пречи на зачеването. По този начин можем да кажем, че възможността за зачеване с бактериална вагиноза е индивидуален въпрос..

Важно е да се знае, че самата бактериална вагиноза не представлява особена опасност, за разлика от усложненията, които причинява. Това могат да бъдат различни заболявания, до безплодие..

Можете да забременеете с бактериална вагиноза, но не трябва. Най-добре е първо да се лекува състоянието и след това да се планира попълване на семейството. Лечението по време на бременност се усложнява от факта, че повечето лекарства не могат да се използват през първите месеци. Междувременно развитието на болестта може да доведе до различни усложнения, включително от страна на плода, ако възникне вътрематочна инфекция.

Всяка жена, която планира бременност, първо трябва да премине цялостен преглед, да премине различни тестове и да излекува съществуващи заболявания. Само това ще бъде ключът към нормалния ход на бременността..

Видео за бактериалната вагиноза по време на бременност

Акушерът в това видео разказва за възможната опасност, причините за развитие, диагностика и лечение на заболяването по време на бременност:

Бактериалната вагиноза е доста често срещано заболяване. Необходимо е при първите симптоми да се консултирате със специалист и предписаното лечение да премине до края.