Ако жената иска да изпита прекрасното усещане за майчинство, тогава тя трябва да осъзнае, че преди зачеването на дете трябва да се отърве не само от съпътстващи системни заболявания на жизненоважните органи, но и от хронични патологии с ревматичен или артрологичен произход. Ревматоидният артрит и бременността са практически несъвместими понятия, тъй като съществува риск от наследствено предаване на болестта на неродено дете.

Какво е ревматоиден артрит

Важно е да знаете! Лекарите са шокирани: „Има ефективно и достъпно лекарство за АРТРИТ.“ Прочетете повече.

Според класическата медицинска терминология ревматоидният артрит е системна патология на съединителните тъкани, която засяга ставите на мускулно-скелетния механизъм в човешкия скелет. Засегнатата област включва малки ставни сегменти, например пръсти или пръсти, които се възпаляват като ерозивно-деструктивен полиартрит, са склонни да разпространяват възпалителния процес многократно.

Несигурната етиологична природа на автоимунната патогенеза добавя много косвени причинни фактори. При ревматоиден артрит бременността може да бъде усложнена от количествено увеличаване на съдържанието на левкоцити в основния кръвен поток, бърза скорост на утаяване на еритроцитите (ESR), което е косвен признак за текущо възпаление на ставите.

Следващият фактор е възможният инфекциозен характер на увреждане на ставните компоненти, което нарушава имунната защита и може да бъде наследено. Според учените съществуват имунни комплекси, състоящи се от вирусни или инфекциозни агенти, които имат свободен достъп до съединителните тъкани на остеоартикуларната система..

Страшен фактор за жените, търсещи отговор на въпроса дали е възможно да забременеете с ревматоиден артрит, трябва да бъде показател за голям процент инвалидност сред носителите на неврологична патология..

Повече от 70% от пациентите рано или късно стават инвалиди, тъй като инфекциозните усложнения при бързо развиващия се ревматоиден артрит могат да се трансформират в по-тежки форми на заболяването, например остеоартрит или деформираща артроза на ставите.

Ето защо, преди да вземете решение за зачеване, трябва да се подложите на лабораторна диагностика, консултирайте се с лекар..

В случай, че бременността с ревматоиден артрит вече е започнала, жената трябва да знае за всички признаци, симптоматични нюанси, методи за лечение на заболяването, тъй като е трудно да се отгатне в каква посока ще се развие неврологична патология. Класическият вариант е симетрична лезия на малки (пръсти или пръсти) или големи стави, например коляно или лакът.

Етапи и симптоми на неврологична патология

Ревматоидният артрит при бременни жени, както и при други пациенти, може да прогресира в три етапа:

 1. При първоначалната форма на патологично възпаление на ставите възниква оток на синовиалната мембрана (бурса), който се определя от характерни признаци - болезнени усещания от дразнещ характер, когато на мястото на оток на ставите се появят зачервяване, подуване, се отбелязва локално повишаване на температурата до 37-38 ºС.
 2. Следващият етап е бързият растеж на клетките, засегнати от инфекцията, изразяващ се в уплътняване на синовиалната ставна капсула. На мястото на лезията се усеща скованост, ограничаваща свободата на движение на ставата.
 3. Последният етап на възпалителната реакция е ензимната активност на засегнатите клетки, когато освободените протеинови молекули започват да влизат в химическа реакция с други съединителни тъкани. На този етап от заболяването се отбелязва деформация на засегнатите костно-ставни сегменти. Това състояние засилва болезнената активност, води до значително ограничаване на подвижността на ставите. Трудно е да се извърши обичайната домакинска работа: трудно е да държите химикалка или молив, докато пишете писмо, невъзможно е да прокарате игла или да закопчате бутон върху блуза.

Ревматоидният артрит по време на бременност може да се изрази с други извънставни прояви на заболяването.

В зависимост от тежестта на неврологичната патология, ставният артрит може болезнено да засегне сърдечно-съдовата, нервната или дихателната система, както селективно, така и сложно увреждане на жизненоважните органи. Ревматоидният артрит може да повлияе на болезнените симптоми на органите на зрението, бъбреците, кръвоносната и нервната система.

Патологичното развитие на ставната невралгия има отрицателен ефект върху функционалната работа и подвижността на стомашно-чревния тракт. Човек губи апетита си, което е изпълнено с ненужна загуба на тегло..

Диагностика и лечение по време на бременност

Доказателство за настъпването на деструктивни трансформации в съединителната тъкан на ставите е лабораторен биохимичен кръвен тест, когато се определя трайно повишаване на СУЕ, положителна реакция към ревматичния фактор, концентрацията на ACCP надвишава 70%.

Най-важният клиничен показател за невралгична патология е развитието на теносиновит. Това е болезнено възпаление на синовиалната лигавица на ставното сухожилие..

След извършване на диагностични мерки се избира лечение. Ревматоидният артрит по време на бременност изисква селективна терапия, тъй като е необходимо да се вземе предвид факторът на безопасност за здравето на майката и нероденото дете.

Ако една жена има ревматоиден артрит преди бременността, е необходимо да кажете на лекаря кои лекарства са били приемани преди това. Ако е необходимо, консултантският специалист ще предпише нови лекарства, които са безопасни по време на бременност.

Дори "пренебрегвания" АРТРИТ може да бъде излекуван у дома! Само не забравяйте да го мажете с него веднъж на ден..

За информационни цели ще разгледаме най-щадящите лекарства за здравето на майките и децата..

Медикаментозна терапия

Лечението на ревматоиден артрит при бременни жени започва с по-малко токсични фармакологични комбинации от нестероидната противовъзпалителна група:

 • Диклофенак® е дозирана форма на аналгетично действие, намалява пристъпите на болка в ставите в покой или по време на движение. Фармакологичният агент насърчава възобновяването на физическата активност, премахвайки подуването и сковаността в ставите. Противопоказания: свръхчувствителност, хронични проблеми на долните дихателни пътища;
 • Ибупрофен® е противовъзпалително лекарство с аналгетично и антипиретично действие. Лекарствената форма се справя с възпалителни и дегенеративни усложнения в ставите, блокирайки развитието на инфекция. Противопоказания: трети триместър на бременността, период на кърмене, бъбречна недостатъчност;
 • Кетопрофен® е локален мехлем, който има противовъзпалителен ефект върху ставата, засегната от артрит. Противопоказания: повишена чувствителност на кожата.

При прогресираща форма на заболяването се препоръчват фармакологични групи с по-активно съдържание:

 • Piroxicam® е гел за външно приложение със системно управление на болката в ставите на пръстите на ръцете и краката, коленете и лактите. Обезболяващият ефект от употребата на лекарството настъпва за 30-40 минути, запазвайки облекчаването на болката в продължение на 5-6 часа. Противопоказания: чувствителност на кожата и алергична зависимост от активната съставка;
 • Индометацин® - фармацевтично лекарство се счита за едно от най-силните противовъзпалителни лекарства от нестероидната група. Поради мощното си фармакологично действие лекарството се приема в строга дозировка, предписана от лекаря. Противопоказания: улцеративно и стомашно кървене, хронични заболявания на стомашно-чревния тракт и жлъчните пътища, уролитиаза, проблеми в ендокринната система;
 • Ketorolac® е нестероидно противовъзпалително лекарство от румънския производител S. C. ROMPHARM Company S.R.L. Фармакологичното лекарство се отпуска строго според предписанието на лекуващия лекар. Кеторолак® има изразена противовъзпалителна активност, умерен антипиретичен ефект. По отношение на силата на аналгетичния ефект, лекарството е сравнимо с морфина, което по отношение на ефективността го поставя с порядък по-висок в сравнение с други дозирани форми на НСПВС.

Ако е необходимо, наблюдаващият лекар предписва системни лекарствени състави:

 • основни антиревматични лекарства;
 • имуносупресори;
 • глюкокортикостероиди;
 • биологично активни инхибитори и други лечения.

Също така е важно да прегледате всички фармакологични възможности с наблюдаващ лекар след раждането, особено ако ще кърмите. Някои лекарства могат да попречат на кърменето, да навредят на здравето на бебето или да попречат на производството на мляко на жената.

етнонаука

Когато е допустимо да не се използва официална лекарствена терапия, лекуващият лекар може да препоръча алтернативни методи за лечение на ревматоиден артрит. Следните рецепти за домашна медицина са изпитани във времето и имат добри отзиви от пациенти..

Ревматоидният артрит и бременността изискват селективен подход към избора на алтернативни рецепти, тъй като основата на домашното лечение са лечебни билки, които могат да причинят алергична реакция:

 • рецепта 1. Курсът на лечение с компрес от настъргани сурови картофи не трябва да надвишава 7 дни. Настърганите картофи се бланшират в преварена вода за няколко секунди и се нанасят върху засегнатото място. Отгоре компресът е покрит с целофан и топла кърпа;
 • рецепта 2. Супена лъжица суха горчица се смесва с чаша топло червено вино. Лечебната смес се нанася върху засегнатата област, държи се 3-4 часа. Тази процедура обикновено се прави преди лягане;
 • рецепта 3. В случай на обостряне на болестта, на помощ ще дойде обичайният 9% оцет. Взема се една супена лъжица оцет за чаша гореща вода. Навлажнен тампон в разтвор на оцет се нанася върху възпалено място, изолиран със стреч фолио и вълнен плат;
 • рецепта 4. Ефективен начин за лечение на ревматоиден артрит е прясно изцеден сок от черна ряпа. Продуктът (1 супена лъжица. L.) се смесва с естествен мед (50 g) и 200 ml водка или алкохолна течност. Лечебният състав се използва като триене;
 • рецепта 5. Прекрасно средство за възпаление на ставите е обвивка от репей или бяло зеле. Такава процедура временно ще спре треската, болките в ставите и възпалението и ще успокои нервната система;
 • рецепта 6. За успокояване на симптомите на болката за известно време, опаковането с глина ще помогне. Червеното, бялото или синьото са подходящи за тази процедура;
 • рецепта 7. Обработка на ставите с покълнали пшенични зърна. Такова лекарство има тонизиращо, съдоразширяващо и противовъзпалително действие. Покълналите пшенични зърна се измиват старателно в топла вода, смесват се с мед и се поставят върху навлажнена салфетка на тънък слой. След като нанесете лекарството върху областта на възпалената става, то трябва да бъде фиксирано с марля или медицинска превръзка;
 • рецепта 8. За облекчаване на страданието, намаляване на болката в ставите на всеки етап от ревматоиден артрит, вани с морска сол или борови игли ще помогнат;
 • рецепта 9. Отвара от слънчогледов корен ще помогне за възстановяване на солевия баланс в ставите. Литър преварена вода се взема в чаша сухи суровини. Лечебната смес се кипва и се готви 3-5 минути. След охлаждане лекарственият бульон е готов за вътрешна употреба. Вземете две супени лъжици на всеки 3-4 часа в продължение на една седмица. По-нататъшната целесъобразност на народното лечение със слънчогледов корен се определя от лекуващия лекар;
 • рецепта 10. Този състав се приготвя предварително. За 500 ml водка или разреден алкохол трябва да съберете 4-5 мухоморки. Натрошената гъба се излива с алкохолен разтвор и се изпраща на сухо и тъмно място за 1,5-2 месеца. Тинктурата от мухомор е прекрасен антисептичен и аналгетичен лекарствен състав срещу ревматоиден артрит, радикулит, ревматизъм и други неврологични заболявания. Продуктът се нанася върху засегнатата област и се втрива в ставата с кръгови движения. След 3-4 сесии домашна терапия болката изчезва за известно време..

Преди да използвате продукти за домашна аптека за лечение на ревматоиден артрит, е необходима консултация с лекар.

Хранене при ревматоиден артрит

Възможно е да се избегнат мъчителни болки в ставите не само с помощта на лекарства и народни средства, но и с обикновена храна. Необходимо е да се погрижите за защитните свойства на тялото.

За да направите това, ще ви трябват ястия, които съдържат активни вещества:

 • биофлавоноиди за намаляване на пропускливостта на вредните компоненти в стените на кръвоносните съдове;
 • ниацин (витамин В3), който укрепва кръвоносната система;
 • аскорбинова киселина (витамин С), която повишава антихиалуронидазната активност.

Ежедневната диета на бременна жена трябва да се състои от пресни зеленчуци (с изключение на домати), плодове (ябълки, лимон, касис и др.) И растителни продукти. Лекуващият лекар или специалист по диети ще ви помогне да създадете правилната диета..

Заключение

Ревматоидният артрит крие рискове не само по време на бременност, но и по време на раждане. Вероятността от цезарово сечение при жени с това заболяване се увеличава значително. Доказано е, че детето може да наследи генетична зависимост от неврологично увреждане на ставите.

Такива деца при раждането имат отклонение от нормалното тегло. Други вродени аномалии при детето не са определени. За да се избегне патологичен проблем, бъдещата майка трябва предварително да се погрижи за здравето си. Жената или момичето трябва да се приучат към здравословен начин на живот..

Превенцията на лечението ще бъде спазването на определени условия и правила:

 1. Постоянно следете личната и санитарна хигиена.
 2. Откажете се от лошите навици (пушене, употреба на алкохол или наркотици).
 3. Разнообразете диетата си с витамини и минерали, особено калций.
 4. Участвайте в ежедневни гимнастически упражнения, които помагат за укрепване на коремните мускули и костно-ставната и мускулната система.
 5. Носете удобни обувки, обличайте се според времето и не преохлаждайте и не прегрявайте.
 6. Дейностите на открито и водните процедури активират защитните свойства на тялото.
 7. В случай на дискомфорт или болка в ставите, не се самолекувайте, а потърсете помощ от лекар.

В бъдеще това отношение към вашето здраве със сигурност ще бъде предадено на вашите деца. Грижете се за себе си и бъдете здрави!

Артрит по време на бременност: видове, симптоми, методи на лечение

Артритът по време на бременност може да се появи за първи път или да се влоши поради промени във функционирането на имунната система. Проявата на тази патология по време на раждането на дете е опасна поради невъзможността за цялостно провеждане на лекарствена терапия поради риска от увреждане на плода.

Особености на артрита по време на бременност

Липсата на витамини увеличава риска от артрит

Артритът по време на бременност има същите характеристики и характеристики като преди или след раждането. Причината за заболяването е възпаление на синовиалната мембрана на ставата и тъканите около нея..

 • внезапно начало;
 • тежки симптоми;
 • бърза прогресия;
 • влошаване на качеството на живот на пациента.

Артритът по време на бременност може да се появи за първи път поради промени в имунната система, повишен стрес върху ставите или липса на витамини.

Независимо дали заболяването се е появило за първи път или жената е изправена пред обостряне на артрит, причините за появата на симптомите са следните:

 • липса на калций и витамин D в организма;
 • повишено натоварване на долните крайници;
 • омекотяване на тазовите кости поради повишено производство на релаксин;
 • нарушения в работата на имунитета.

Липсата на витамини и микроелементи по време на раждането на дете често се превръща в причина за развитието на патологии на опорно-двигателния апарат поради омекотяване на костната тъкан поради недостиг на калций. Също така, артритът може да бъде причинен от влошаване на еластичността на хрущяла между ставите на ставата поради липса на витамин D.

По време на бременността тялото претърпява редица промени. Първо се увеличава освобождаването на релаксин, което е необходимо за омекотяване на тазовите кости. Това причинява нормалния процес на раждане на дете и лесен труд, но се отразява негативно на работата на ставите. В същото време теглото на жената се увеличава, което води до увеличаване на натоварването на тазобедрените, коленните и глезенните стави. Поради нарушено кръвообращение в долните крайници, поради промени в натоварването на краката, съществува риск от развитие на възпалителни заболявания на ставите на долните крайници.

Доста често съществуващите автоимунни заболявания се обострят по време на бременност. В случай, че артритът е причинен от имунопатологичен процес, съществува риск от неговото обостряне по време на раждането на дете.

Видове артрити по време на бременност

По време на периода на раждане на дете, съществуващият артрит се изостря и болестта може да се появи за първи път

Най-често по време на бременност се обострят или се появяват за първи път два вида заболявания - ревматоиден или псориатичен артрит.

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване. Точните причини за развитието му са неизвестни. Проявява се чрез специфичен имунен отговор към тъканта на ставната капсула, поради което се отделят антитела, които атакуват колагеновите влакна и съединителната тъкан. Резултатът е възпалителен процес, който в крайна сметка води до нарушена двигателна функция на ставата..

Особеностите на връзката между ревматоидния артрит и бременността са промени в хормоналните нива при раждане на дете, което води до отслабване на имунитета.

Това се дължи на отделянето на специални хормони, които предпазват тялото на жената от хронични заболявания, за да осигурят нормална бременност.

Псориатичният артрит е заболяване, което се развива на фона на псориазис. Всъщност артритът е усложнение на епидермалното възпаление, при което патологичният процес се разпространява в ставите. Подобно на ревматоидния артрит и бременността, псориатичният артрит също е свързан с периода на раждане на дете, тъй като тази патология също има имунопатологичен характер..

Характеристики на протичането на ревматоиден артрит

Артритът не влияе върху шанса за забременяване и раждане

Ревматоидният артрит е хронично заболяване и не може да бъде излекуван напълно. Терапията е насочена към облекчаване на обострянето и запазване на двигателната функция на болните стави.

Болестта засяга предимно малките стави на пръстите на ръцете и краката. Симптоми на заболяването:

 • болка и скованост сутрин;
 • образуването на възли под кожата;
 • подуване на ставата;
 • хиперемия на епидермиса.

В началния стадий на заболяването синдромът на болката преминава сам няколко часа след събуждане. В напреднали случаи болката се превръща в постоянен спътник на човек.

Ревматоидният артрит се характеризира със симетрично увреждане на ставите и постепенно се разпространява в големи стави. В редки случаи на обостряне на ревматоиден артрит по време на бременност съществува риск от разпространение на патологичния процес в големите стави на долните крайници. Това се дължи на особеностите на натоварването на тези стави по време на раждането на детето..

Ревматоидният артрит и бременността не се изключват взаимно. Въпреки факта, че патологията на ставите е хронична, правилният подход към зачеването и собственото им здраве дава на жената реален шанс да стане майка.

Преди зачеването трябва:

 • преминават цялостен преглед;
 • коригира състоянието на имунната система;
 • се подлагат на цялостно лечение на артрит;
 • предотвратяват развитието на усложнения на заболяването.

Медикаментозната терапия трябва да завърши най-малко 3-6 месеца преди планираното зачеване. Това ще сведе до минимум вероятните рискове за развитието на плода, тъй като лекарствата, използвани за лечение на артрит, вероятно се характеризират с висока репродуктивна токсичност..

Жените с такава диагноза трябва да получат подкрепата на близките си, тъй като когато носят дете, ще е необходимо да се грижат за възпалени стави.

Псориатичен артрит и бременност

При артрит благоприятен изход ще бъде, ако няма съпътстващи прояви

Псориатичният артрит е хронично състояние. Неговите симптоми:

 • характерни обриви по кожата;
 • подуване на ставите;
 • дискомфорт при движение;
 • нарушение на подвижността на ставите след продължително бездействие.

Кожата с псориазис е покрита с характерни плаки с обилен пилинг. Обикновено псориатичният артрит засяга ставите в непосредствена близост до зоната на възпаление на епидермиса. Първо, една става се възпалява, след това патологичният процес засяга симетричната става.

Ако жената забременее с артрит, бременността обикновено протича без усложнения, но само ако няма придружаващи нарушения с псориатичен артрит. За да ги избегнете, първо трябва да преминете курс на лекарствена терапия, около 4-6 месеца преди зачеването.

Редки видове артрити по време на бременност

Инфекциозният, травматичен, подагричен и реактивен артрит са редки

По време на раждането на дете, жената може да срещне възпаление на ставите от автоимунен характер. Следните видове заболявания почти никога не се появяват по време на бременност:

 • инфекциозен артрит;
 • травматичен артрит;
 • подагрозен артрит;
 • реактивен артрит.

Инфекциозният артрит се развива, когато инфекцията се разпространява в тялото. Тъй като преди зачеването на дете повечето жени се подлагат на цялостен преглед и саниране на хронични огнища на инфекция, развитието на този тип заболяване е малко вероятно.

Травматичният артрит се развива на фона на наранявания и натъртвания. Нейната особеност е бавната прогресия. Може да отнеме няколко месеца от момента на увреждане на ставите до появата на симптомите..

Ниската вероятност от развитие на подагрозен артрит се дължи главно на възрастовия фактор. Подаграта е заболяване при хора над 50 години, което почти никога не се проявява в млада възраст, което елиминира риска от развитие на артрит поради подагра по време на бременност.

Реактивният артрит често е резултат от предишни инфекциозни и вирусни заболявания. Децата и юношите са по-склонни да го срещнат, но не и възрастните. Такъв артрит обаче може да възникне след бременност поради рязко отслабване на имунната система по време на лактация..

Опасности от артрит по време на бременност

Има малък шанс да предадете артрит на детето си

Опасността от ревматоиден артрит по време на бременност и след раждане е увреждане на ставите и развитие на увреждане. Освен това все още не е точно установено дали това заболяване може да се предава от майка на дете. Според една теория, ако жената има артрит, вероятността от развитие на заболяването при дете е 15%. В случай на диагностициран артрит и при двамата партньори, този риск се увеличава до 60%.

При тежки случаи на възпалителни ставни заболявания съществува вероятност от увреждане на цялото тяло, което може да доведе до прекъсване на бременността по медицински причини поради риска за здравето на жената.

Ако се изисква специално лечение на артрит по време на бременност, може да се вземе решение за изкуствено предизвикване на раждане..

Трудности възникват и при диагностицирането на патология. За да се определи точно мястото на възпалението, е необходимо да се направи рентгенова снимка на ставите, но това изследване не се извършва по време на бременност.

Принцип на лечение

Изборът на лекарства по време на бременност е малък, затова се предпочита физиотерапия и други безопасни методи.

Как да се лекува артрит по време на бременност зависи от периода. Като правило в терапията се използват:

 • нестероидни противовъзпалителни лекарства за облекчаване на болката;
 • терапевтична диета;
 • съвместен масаж;
 • физиотерапевтични методи, които са безопасни за бременни жени.

Всичко това ви позволява да спрете прогресията на болестта. Активната медикаментозна терапия започва веднага след раждането, но налага ограничения върху способността за кърмене, тъй като някои лекарства могат да преминат в кърмата.

Обикновено имунната система се възстановява след третия месец на бременността и симптомите на артрит отшумяват.

Прогноза за жена и дете

Възможно влошаване на артрит след раждане

Никой лекар не може да даде точна прогноза за бременност с артрит. Ходът на бременността, развитието на плода и благосъстоянието на жената ще зависи от тежестта на патологичния процес.

Много бременни жени изпитват пристъп на артрит веднага след раждането. Това се дължи на промени в тазобедрената става по време на раждането. В случай на обостряне след раждане, на жената се показва лечение в болница. Кърменето трябва да се избягва, тъй като е потенциално опасно за бебето.

Ревматоидният артрит при бременни жени е опасна патология, тъй като по време на бременност се налагат редица ограничения върху лекарствената терапия. Много лекари дори не препоръчват пациентите с ревматоиден артрит да имат деца поради риск от развитие на патология при дете. Ако зачеването все пак се случи, трябва да се доверите на лекуващия лекар и да не правите прибързани заключения. Има много примери за жени с артрит, които имат напълно здрави бебета..

Лечение на артрит по време на бременност

Артрит - възпаление на става, няколко стави или тъканите на връзките и сухожилията, които изграждат ставата.

Болестта засяга не само жените по време на бременност, тя се появява при хора под 40 години. Страда и по-старото поколение.

Курсът по време на бременност е труден и изтощителен, лечението трябва да бъде съзнателно, безопасно за плода и бъдещата майка.

Артритът е разделен на 2 групи:

 • Моноартрит - една става е възпалена.
 • Полиартрит - няколко стави са възпалени.

Смята се, че има повече от 100 вида артрит поради броя на патологичните състояния, които допринасят за проявата. Традиционно се определят следните типове:

 • Възпалителен артрит:
 1. Инфекциозен, резултат от инфекция в ставата (туберкулозен, гонореен, сифилитичен).
 2. Ревматоиден, който е хронична патология, засягаща здравословното състояние и функционирането на малките стави. Счита се за аналог на полиартрит.
 3. Подагричен, проявяващ се като последица от предишно заболяване, като остри респираторни вирусни инфекции, остри респираторни инфекции, грип.
 4. Псориатичен, възникващ на фона на заболяването "псориазис" и характеризиращ, освен болки в ставите, и дерматоза.

  Причините за артрит

  Основните причини за артрит извън бременността са увреждане на ставите от вируси, гъбички или бактерии. Или отлагането на соли с метаболитни нарушения в ставите.

  По време на бременност това се случва по следните причини:

  1. Във връзка с формирането на скелет в бъдещото бебе е необходим калций, който той взема от тялото на майката. На мама липсва калций и общия метаболизъм се нарушава, както и в ставите. Това състояние е свързано с възпалителен артрит. За да се коригира състоянието на майката, струва си да се проведат изследвания за определяне нивото на калций и последващо лечение. Състои се в използването на продукти, съдържащи калций или чист калций под формата на таблетки.
  2. Липса на витамин D, особено ако бременността настъпи през есенно-зимния период, когато има малко слънце. Предписват се витаминни комплекси и диета с използване на богати на витамини храни.
  3. Бременните жени напълняват, когато теглото надхвърли нормалното и стресът върху ставите се увеличава. Препоръчително е да не преуморявате и да оставате по-малко на крака за дълго време.

  Ревматоидният артрит и псориатичният артрит са често срещани по време на бременност.

  Ревматоиден артрит

  Ревматоидният артрит се развива прогресивно, в продължение на няколко месеца прогресивно засяга цялото тяло.

  Бременността, протичаща на фона на ревматоиден артрит, е по-сложен процес, който изисква постоянен медицински контрол. Ако болестта е тревожила бъдещата майка преди зачеването, тогава си струва да намалите дозите на приетите лекарства, за да не навредите на бебето. По време на бременността симптомите на ревматоидния артрит се облекчават, след раждането съществува риск от влошаване на заболяването.

  Ако има артрит преди зачеването на дете, бъдещата майка трябва да се консултира с ревматолог и гинеколог, които ще проведат бременността и да разбере предварително възможните рискове и последствия за раждането на дете. Ако патологията не е тежка и е възможна бременност, тогава можете да помислите за зачеване на бебе.

  По време на бременността си струва да посещавате ревматолог веднъж месечно. В случай на обостряне на симптомите, информирайте лекаря да предприеме действия за намаляване на неприятните симптоми и облекчаване на заболяването. През този период е необходима хоспитализация за профилактика: на 8-10 седмици; на 26-30 седмици и 3 седмици преди датата на падежа (на 35-37 седмици).

  Симптоми на ревматоиден артрит

  Симптомите по време на бременност и извън нея са идентични:

  • Болезнени усещания и липса на подвижност на болната става.
  • Подуване на ставите.
  • Подуване на китките и фалангите на пръстите.
  • Зачервяване на кожата на мястото на болната става. Чувствителна кожа с повишена температура в засегнатата област.
  • Запушване на червата, колит, анемия, промени в крайниците.
  • Задух, сърцебиене, хипотония, нарушен кръвен поток, сърдечни шумове. Аритмия, нарушение на проводимостта.
  • Ревматоидни възли.

  Псориатичен артрит

  Псориатичен - артрит, протичащ на фона на псориазис.

  Псориазисът е наследствено заболяване, което често се проявява при наличие на стрес. По време на бременност възниква във връзка с хормонални промени в организма. Характеризира се с появата на червеникав обрив по кожата, лющене и сърбеж с течение на времето. Обривът се разпространява по цялото тяло. По време на бременността псориазисът започва да се ремисира, но при бъдещи майки заболяването може да се появи за първи път.

  Често псориатичният артрит отшумява през първия триместър на бременността, след като раждането настъпи отново, в остра форма.

  По време на гестационния период лечението на болестта със силни лекарства се спира или се заменя с безопасни за очакваното дете. Бременността протича под наблюдението на лекари, които предписват мерки за предотвратяване и намаляване на проявите на заболяването. Псориазисът е генетично заболяване, има голяма вероятност бъдещото бебе да го наследи.

  Симптоми на псориатичен артрит:

  • Обривите по кожата са червеникави, люспести и сърбящи.
  • Болка в засегнатите малки стави на ръцете или краката.
  • Ставите се подуват, на мястото на болната става се образува зачервяване на кожата. Чувствителна кожа с повишена температура в засегнатата област.
  • Появяват се и други симптоми, характерни за ревматоидния артрит..

  Особености на лечението на артрит по време на бременност

  Лечението се предписва индивидуално. Насочена към премахване на причините за развитие. Въвеждат се одобрени противовъзпалителни лекарства. В случай на остър ход се предписват антибиотици. Назначава се физиотерапия.

  Ацетилсалициловата киселина е противопоказана преди бременност на 10 седмици и преди раждане - това ще наруши правилното развитие на плода, което ще доведе до кървене. Не можете да приемате цитостатични лекарства, които намаляват имунитета, нестероидни противовъзпалителни лекарства. Пиразолоновите лекарства не се препоръчват.

  Бременните жени трябва да намалят натоварването на храносмилателните органи, черния дроб и бъбреците - да изключат пикантни и мазни храни, консерви, шоколад, кафе и алкохолни напитки. Струва си да въведете храна, приготвена на пара или на фурна, повече плодове и зеленчуци в диетата. Не прекалявайте с цитрусовите плодове, които влияят върху появата на артрит.

  Препоръки за облекчаване на хода на заболяването: правилно хранене, плуване и ходене.

  За облекчаване на болезнени усещания се използват рецепти на традиционната медицина. Преди употреба е задължително да се консултирате с бременни лекари и наблюдаващи артрит.

  Народни рецепти за облекчаване на болката:

  1. Компресите с евкалиптово масло ще облекчат болката и възпалението. Също така това се улеснява от мехлем от шишарки от хмел или Св. килограм супени лъжици сушени билки до прахообразен вид и смесете с 50 грама вазелин, смелете масата до гладка смес. Нанесете мехлем върху възпалено място.
  2. За профилактика ще помогне лекарство от отвара върху картофени обелки, което трябва да загрее ръцете или краката ви - което боли. Процедурата продължава половин час, след крайника изплакнете с вода с комфортна температура и смажете с бадемово, рициново или кайсиево масло. Баните имат съпътстващи положителни ефекти: кожата на ръцете ще стане гладка и приятна на допир, ноктите ще бъдат по-здрави, пукнатини, мазоли и подагрични възли ще преминат по петите на краката.
  3. За да намалите болката, увийте лезията с листа от подбел (пролет), репей (лято, есен), зеле (зима). При продължителна употреба можете да забравите за болката за дълго време.

  Традиционната медицина предлага много рецепти за лечение на болести или облекчаване на болката. Когато решавате да ги използвате, е важно да се привлече подкрепата и разрешението на лекар, за да се избегнат отрицателни ефекти върху здравето на майката и детето..

  Артритът по време на бременност е по-малко активен или не се проявява, има надежда, че прекрасният период на чакане на бебето няма да бъде засенчен от нищо!

  Каква е опасността от артрит по време на бременност?

  Да, артритът по време на бременност има обезпокоителни симптоми, но в някои случаи може да бъде излекуван успешно. Необходимо е да се разберат спецификите на заболяването.

  Видове артрити, характерни за бременни жени

  Въпреки появата на симптомите на заболяването при по-старото поколение, младите майки са включени в рисковата група. В зависимост от етиологията, симптомите на артрит могат да бъдат леки или тежки..

  Засегнатата област са коленете, ставите на пръстите, глезените, кръста, китките. Степента на влияние върху тялото на жената, естеството на болката зависи от няколко фактора по време на бременност. Артритът се класифицира, както следва.

  Псориатичен артрит

  Горните крайници са мястото на локализация на болката. По-рядко - в коленете, глезена.

  Признаците на заболяването включват:

  1. Кожни обриви, сърбеж.
  2. Умереността на естеството на болката в крайниците, гръбначния стълб се превръща в силна тежест.
  3. Сковаността на ставите се усеща сутрин.
  4. Уголемяване на засегнатата област, зачервяване, подуване.

  Причините за заболяването

  Индуцираните от бременността хормонални промени са основната причина за болката. Има и провокиращи фактори.

  1. Наранена кожа, причиняваща псориазис.
  2. Последствията от слънчево изгаряне.
  3. Инфекция със стрептококова инфекция.
  4. Самостоятелно прилаганите лекарства могат да причинят симптоми на псориазис.

  Ревматоиден артрит

  Болката често засяга малките стави, понякога коляното, лакътните области.

  Наличието на поне един признак на заболяването е сериозна причина за започване на съвместно лечение. Навременното посещение на лекар играе важна роля за премахване на симптомите. Основните симптоми на ревматоидния артрит са:

  1. Има сутрешна скованост на ставата, болка за около месец.
  2. Подуване на ставите за повече от 4 седмици. Симетричен характер.
  3. Поява на ревматоидни възли (обриви).
  4. Чувствителност, зачервяване на кожата, горещо на допир, близо до проблемната зона.
  5. Болката не изчезва в покой, тя се увеличава сутрин.
  6. Ограничение на подвижността на ставите.

  Бърз сърдечен ритъм, намален приток на кръв, аритмия - симптоми на обостряне на заболяването по време на бременност.

  Съпътстващи симптоми се появяват поради интоксикация. Слабост, умора, треска, главоболие, мускулни болки, студени тръпки.

  Причините за заболяването

  Системата за възникване и развитие на ревматоиден артрит е сложна и опасна. Лечението на ставите е трудно. Болестта се характеризира с автоимунен произход. Точните причини за възникващите симптоми не са открити и до днес..

  1. Наследствеността е важен фактор.
  2. Липса на калций в организма, витамин D.
  3. Увеличаването на теглото по време на бременност е провокиращ фактор. Нарастващият стрес върху ставите води до болка, възпаление.
  4. Повишено съдържание на релаксин. Хормонът, който омекотява тазовите кости, също може да повлияе на ставите. Има болка.

  Артрит, който рядко се проявява при бременни жени

  Следните видове заболявания рядко се появяват по време на бременност:

  • Инфекциозен тип. Провокира бактерия, попаднала в тялото. Засяга се ставната тъкан, причинявайки болка.
  • Реактивен тип. Възниква след заболявания на стомаха, пикочно-половата система, преди това.
  • Подагричен тип. Засяга ръцете, глезенната става. Може да възникне поради характерни метаболитни нарушения, повишено съдържание на сол, застой на пикочна киселина.
  • Травматичен тип. Болката е резултат от нараняване. Той се засилва с движение, той е постоянен. Незначителните симптоми се облекчават от почивка, еластична превръзка, лед, повдигнато положение на ставата. При тежки наранявания се изисква лечение с травма.
  • Алергичен тип. Положително е. Симптомите се появяват след излагане на алерген. Засяга големи стави.
  • Ревматичен тип. Характеризира се с асимптоматичен ход, ставни промени се случват рядко. Прогнозата на лечението се влияе от стадия на ревматичната треска, активността на процеса.

  Как да бъда бременна с артрит

  Сложният ход на бременността поражда безпокойство. Необходимо е постоянно наблюдение на симптомите на заболяването от ревматолог. Внимателното лечение, предписано от гинеколога, играе голяма роля. Експертите не съветват жена с артрит да планира дете.

  Проблемът е, че има обостряне след раждането. Стресът върху ставите се увеличава поради грижата за бебето. Калцият се отделя чрез млякото. Жена чака труден избор. Тя решава дали да има бебе или не. Много фактори играят голяма роля.

  1. Данни от анализа.
  2. Експресивност. Първата степен на патология ви позволява да спасите плода. Състояние - постоянно наблюдение в болницата, стриктен контрол на хода на заболяването, внимателно лечение.
  3. Подкрепа за семейството и приятелите.
  4. Възможността за предаване на болестта на детето. Няма точни доказателства, рискът съществува (15% за артрит при 1 възрастен, 60% и при двамата родители).

  Ремисията настъпва в края на 3 месеца от бременността. Подобренията обаче не винаги се случват..

  Хоспитализацията е задължителна за следните периоди:

  • 9 седмица - взема се решение за по-нататъшното развитие на бременността.
  • Седмица 30 - набор от поддържащи мерки във връзка със натоварването на сърцето.
  • Седмица 37 - подготовка на жена за раждане.

  Лечение на заболяването

  Основната преследвана цел е да се намали токсичното въздействие на лекарствата върху детето. Курсът на бременност под наблюдението на специалист е задължителен. Той ще разработи допълнителна стратегия за пациента. Нежното лечение няма да навреди на развитието на плода.

  Комплексната терапия за псориатичен артрит включва следното лечение:

  • Противовъзпалителни лекарства, които не увреждат плода, намаляват болката. Използват се салицилова киселина и кортикостероидни хормони. Времето за назначаване е 1 триместър от бременността. През 2-ри и 3-ти период - лекарствата са забранени, симптомите на артрит отшумяват сами.
  • Правилното хранене.
  • Физиотерапия, масаж.

  Лечението на ревматоиден артрит се допълва от лекарства, които премахват болката, признаци на автоагресия към антитела.

  По време на кърмене също има нужда от специално лечение на артрит..

  Особености на диетата

  Спазването на правилното хранене по време на бременност е задължителен елемент при лечението на симптомите на заболяването.

  • Включване в диетата на храни, съдържащи калций (сирене, извара, спанак).
  • Мазното месо се заменя със заешко, пилешко.
  • Яденето на зеленчуци, плодове. Изключение правят доматите, зеленият лук. Зелето от броколи е особено полезно. Съдържащите се в него компоненти убиват радикали, вредни за костната тъкан. Ябълките са полезни за активиране на производството на колаген - основата на хрущялната структура.
  • Наличието на риба в диетата. Сьомгата е лидер в състава на така необходимите Омега-3 киселини.

  Диагностика на симптомите на заболяването

  По време на бременността за пациента се използват само щадящи методи. Забранено е да се правят рентгенови лъчи, те се предписват - ЯМР, ултразвукова диагностика. Биохимичният кръвен тест в лабораторията е гарант за точността на намирането на правилното лечение. HLA тип антиген - възниква псориатичен артрит, ревматоидните антитела съдържат съответния тип артрит.

  В обобщение е важно да се отбележи, че артритът и бременността са съвместими понятия. Непрекъснатото наблюдение на заболяването от специалист, изпълнението на необходимите препоръки е ключът към успешното лечение и раждането на здраво дете.

  Артрит при бъдещата майка: история от медицинската практика

  Болките в ставите се срещат доста често при жените. Често те са причинени от общо (системно) заболяване, което може да засегне не само ставите, но и жизненоважни органи: сърце, бъбреци, бели дробове. Това трябва да е известно на жените, които планират да забременеят. В края на краищата, привидно банално, възпаление на ставите (артрит) може да причини много неприятности по време на бременност. Как да се подготвим за бременност и да носим бебе с артрит, ще ви разкажем на примера на история от практиката.

  Светлана, на 35 години, кандидатства за консултация: „Здравей, скъпа Олга! Пиша писмото си, тъй като вече съм напълно отчаян. Имам следната ситуация: преди почти четири години родих бебе (цезарово сечение), три месеца след раждането се разболях много от болки в гърлото и след това започнах да имам проблеми със ставите: болка, скованост. Наскоро се появи конюнктивит и бурсит на дясната колянна става. Течността се източва всеки месец или дори по-често. Периодично обезпокоявани от болки в долната част на корема. Бях на лечение (в болницата ми направиха различни изследвания - нямаше инфекция в организма!), Взех противовъзпалително, инжектирах различни антибиотици, но нямаше особени резултати (въпреки че се чувствам по-добре през топлия сезон).

  И сега със съпруга ми искаме да родим друго бебе, но много се страхувам, не знам как реактивният артрит (такава диагноза беше поставена от лекарите) ще се прояви по време на бременност и като цяло това заболяване може ли да навреди на плода и да се предаде на детето? Много ви моля, помогнете ми! Нашите лекари всъщност не казват нищо, изписват противовъзпалителни лекарства и това е, но не ми помагат. " И така, нека разберем какво е артрит и как да забременеете с него..

  Какво е артрит?

  Артритът представлява възпаление или дегенерация (разрушаване) на ставата по различни причини. Проявите на артрит са:

  - болки в ставите,

  - подуване, зачервяване на кожата над ставите,

  - промяна във формата на ставата,

  - ограничение на активни и / или пасивни движения,

  - промени в сухожилията, сухожилията и мускулите около ставата.

  Ако е засегната една става, те говорят за моноартрит; две или три стави - олигоартрит, повече от три - полиартрит. Нашата история е за реактивния артрит.

  Реактивен артрит (синдром на Reiter)

  Реактивният артрит е негнойно възпалително ставно заболяване, което се появява в резултат на имунни нарушения след инфекция или едновременно с нея. В същото време винаги има ясна връзка с инфекция на назофаринкса, урогениталния тракт, стомашно-чревния тракт..

  Светлана разви реактивен артрит след възпалено гърло. Обясних на пациента, че при това заболяване няма инфекция директно в ставата. Настъпва обаче прекомерен имунен отговор към патогена и се образуват имунни комплекси. Те нахлуват в ставата и причиняват артрит.

  Такава реакция на имунната система към въвеждането на инфекция не се развива при всички, по-често при индивиди с HLA B2 ген за хистосъвместимост. Това предразположение може да се наследи, но това не винаги се случва!

  Диагнозата, установена от моя пациент, синдром на Reiter, практически не се съмняваше, тъй като се характеризира с триада от симптоми:

  1. Поли- или олигоартрит, който възниква на фона на инфекция или 4-6 седмици след нея; скованост и подуване на ставите;

  2. Конюнктивит (дразнене на очите, страх от светлина, отслабване на зрителната активност),

  3. Уретрит и цервицит (гнойни вагинални секрети, дизурия, хронична болка в областта на таза).

  Също така, при реактивен артрит могат да се появят фокални лезии на миокарда, аортната клапа, перикардит, за наличието на които Светлана не съобщава. Ето защо за мен беше много важно да разграничавам реактивния артрит от другите заболявания, които също имат болка и ставни промени. Ето основните:

  Цялостен преглед преди зачеването

  За да потвърдя диагнозата, да установя етапа на активност на процеса, както и да идентифицирам заболявания на жизненоважни органи, препоръчах на Светлана да проведе цялостен преглед. Той включва следните анализи:

  - клиничен кръвен тест с определяне на броя на левкоцитите, броя на левкоцитите и ESR;

  - С-реактивен протеин; ревматоиден фактор;

  - протеинограма (състав на кръвни протеини);

  - концентрация на сиалова киселина;

  - нива на антихиалуронидаза и антистрептокиназа;

  - титър на антитела ASL-O, ASL-S, ASG, ASK, AG и др..

  - титри на антитела към Yersinia, Chlamydia, Salmonella, Streptococcus;

  - ниво на пикочна киселина в серума;

  - клиничен анализ на урината; изследване на първата порция урина; бактериологична култура на урина;

  - идентификация на гена HLA-B27;

  - офталмологичен преглед (с увреждане на очите);

  - изследване на засегнатата става: рентгенова снимка, артроскопия, синовиална биопсия.

  Светлана претърпя цялостен преглед, по време на който беше потвърдена диагнозата реактивен артрит и бяха идентифицирани следните признаци на заболяването:

  - ускоряване на СУЕ (признак на възпаление);

  - отсъствие на ревматоиден фактор в кръвния серум;

  - откриване на HLA B27 антиген;

  - повишени титри на антитела към стрептококи (инфекциозни агенти, които причиняват реактивен артрит);

  - левкоцити в цервикалния канал (признак на цервицит);

  - муцинов съсирек и увеличаване на неутрофилите при изследване на синовиалната течност (признак на инфекциозната природа на артрита);

  - стесняване на ставното пространство според рентгенови данни;

  - тахикардия на ЕКГ.

  Лечение на артрит и подготовка за бременност

  След получаване на резултатите от изследването на Светлана е предписано лечение. За реактивен артрит се използват следните групи лекарства:

  - нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС);

  - глюкокортикоиди (GCCs) в таблетки (преднизолон, дексаметазон);

  - вътреставно инжектиране на HCC в колянната или глезенната става;

  - сулфасалазин или метотрексат.

  За да се реши проблемът с бременността, е важно да се изясни степента на активност на системния процес, тъй като тя определя необходимостта от лечение, а също така служи като един от критериите за възможността за зачеване, поддържане на бременността и избор на метод на раждане. Светлана беше подложена на продължително лечение и след 3 месеца беше подложена на контролен преглед. Тя нямаше противопоказания за бременност!

  Ходът на бременността и раждането с артрит

  Светлана изчезна за кратко и скоро се появи отново с добри новини: беше бременна за период от 18 седмици! Сега пациентката се притесняваше дали болестта й ще навреди на бебето.

  Успокоих Светлана, защото повечето артрити по време на бременност са леки поради повишеното производство на глюкокортикоиди в тялото на жената. Не забравяйте обаче, че при артрит могат да бъдат засегнати и важни органи, върху които натоварването рязко се увеличава по време на бременност..

  Следователно бременните жени с артрит подлежат на диспансерна регистрация на терапевта в антенаталната клиника. Изследването се извършва поне веднъж във всеки триместър, след раждането и 2-3 месеца след раждането.

  Пациентът също се интересува от въпроса какви лекарства могат да се използват по време на бременност с обостряне на заболяването. Казах, че можете да приемате аспирин, аналгин, бутадион, амидопирин, ибупрофен на кратки курсове под контрола на хемограма. При упорита ремисия (спокойствие) по време на бременност е възможно да се намали дозата на лекарствата или временно да се отменят до края на бременността.

  И най-важната информация: жените с артрит могат да раждат сами! Показанието за цезарово сечение е тежка декомпенсирана циркулаторна недостатъчност, която е изключително рядка при реактивен артрит.

  Светлана се радваше, че скоро отново ще стане майка и артритът няма да й попречи да изпълни мечтата си!