Повечето жени, които приемат орални контрацептиви (OC), планират да имат бебе в бъдеще, а може би и повече от едно.

Следователно въпросите, свързани с зачеването след прием на контрацептиви, не губят своята актуалност. Нека се опитаме да разберем кога да планираме бременност след противозачатъчни и какви са характеристиките на подготовката за зачеване след отмяна?

В инструкциите за всички съвременни лекарства за орална контрацепция има предупреждения, че бременността след контрол на раждаемостта може да настъпи още в следващия цикъл след отмяната им. На практика всичко не е толкова просто и за някои жени, които са приемали хормонални контрацептиви, е доста трудно да забременеят след отмяна на ОК.

Връзката между бременността и употребата на орални контрацептиви е много особена: контрацептиви могат да се предписват както с цел предотвратяване на бременност, така и обратно - с цел ускоряване на нейното начало.

Веществата, които се съдържат в оралните контрацептиви, потискат овулацията, в резултат на което яйчниците „заспиват“ и могат да бъдат в такова неактивно състояние дълго време. Това обаче не означава, че те ще атрофират. След премахването на контрацепцията яйчниците се събуждат и могат да започнат да работят дори с двойно усърдие. Това явление се нарича "ефект на отскок". Гинеколозите го използват за възстановяване на овулацията и борба с някои форми на женско безплодие. По този начин, ако жената не може да забременее дълго време, могат да й бъдат предписани орални контрацептиви. Курсът на контрол на раждаемостта за увеличаване на плодовитостта обикновено е няколко месеца. Вероятността за бременност непосредствено след премахването на OC е много висока. Понякога обаче се изисква провеждането на няколко такива курса: 3 месеца прием на ОК, последвани от двумесечна почивка.

Но за целите на контрацепцията много жени приемат контрацептиви за много повече от няколко месеца. И понякога, за да отскочи след премахването на контрацептивите, тялото се нуждае от определено време. Продължителността на периода на възстановяване е индивидуална - при някои жени бременността след премахването на ОК настъпва почти веднага, докато други ще отнемат седмици или дори месеци за възстановяване на овулацията и репродуктивните функции.

Като цяло, колкото по-дълго жената е била на контрол на раждаемостта, толкова по-дълъг ще е периодът на възстановяване на плодовитостта. Ако защитата с орални контрацептиви се практикува по-малко от 1 година, тогава зачеването след премахването на ОК може да се случи в рамките на 1-3 месеца.

Но за настъпване на бременност след дългосрочен прием на ОК може да отнеме, може би, дори повече от година. За тези жени над 30-годишна възраст възстановяването на репродуктивната функция след продължителна употреба на OC може да отнеме години.

Това се дължи на факта, че дори най-безопасните и най-новите хормонални агенти пречат на естествените процеси в женското тяло и не е изключен рискът от странични ефекти.

След премахването на ОК може да възникне аменорея - изчезване на менструацията. Според статистиката това се случва при 2% от жените, приемащи хормонални контрацептиви..

Страничните ефекти обаче са много по-чести, които нямат ясно осезаеми прояви, но от това те не стават по-малко сериозни..

И така, хормоните, които са част от контрацептивните лекарства, променят витаминно-минералния баланс в организма. Ето защо приемането на ОК е изпълнено с недостиг на някои витамини и минерали, на първо място, витамини Е, С, група В, фолиева киселина, както и магнезий и селен.

За да се премахне дефицитът на хранителни вещества, необходими за успешното зачеване и развитие на плода на най-ранния етап от бременността, при подготовката за бременност след края на приема на ОК се препоръчва да се приемат допълнителни витамини и минерали.

Витамините С и Е определят чувствителността на женското тяло към половите хормони, участват в синтеза на такива важни репродуктивни хормони като гонадолиберин, LH и FSH. Липсата на тези витамини води до влошаване на общото състояние на репродуктивната система, а хроничният им дефицит води до смущения в менструалния цикъл и по-продължителното му нормализиране след премахването на ОС. В допълнение, различната интензивност на кървенето между менструалните цикли може да бъде предизвикана от липсата на витамини Е и С по време на прием на контрацептиви. Други възможни неприятни последици от недостига на витамин С и Е включват:

 • Появата на дефекти по кожата - тъмни кръгове под очите, поява на пигментация в открити области на тялото, слабо зарастващи рани.
 • Чернодробни проблеми.
 • Нарушения на кръвосъсирването.

Недостигът на витамини B2 и B6 в резултат на прием на контрацептиви може да причини развитието на цервикална дисплазия, хиперплазия на ендометриума (прекомерна пролиферация на клетки, покриващи повърхността на матката), както и аномалии в развитието на плацентата през първите седмици на бременността. [1] [2] [3] Приемът на витамини B2 и B6 в подготовка за зачеване след прием на OC може да помогне за намаляване на проявите на токсикоза по време на бременност, нормализиране на емоционалното състояние на бъдещата майка и допринася за нормалното развитие на мозъка и нервната система на детето.

Фолиевата киселина играе важна роля за образуването на плацентата и новите кръвоносни съдове в матката, предотвратявайки развитието на дефекти при бебето. Дефицитът на фолиева киселина, предизвикан от контрацепция, е свързан с повишен риск от преждевременно прекъсване на бременността, кървене и дефекти на нервната тръба при новородени.

Една от възможните последици от приемането на орални контрацептиви може да бъде липсата на йод, което може да предизвика появата на кисти на яйчниците и да доведе до развитие на ановулация и поликистоза. [4] Също така, липсата на йод в тялото на майката е причина за вродени дефекти на детето..

Липсата на магнезий, който често се развива в резултат на контрол на раждаемостта, [5] може да причини еклампсия (тежка токсикоза, която се появява в края на бременността и се характеризира с гърчове), забавя растежа на бебето и дори води до спонтанен аборт.

Недостигът на селен е свързан с риска от развитие на хормонален дисбаланс, а липсата на цинк в резултат на приема на OC може да доведе до преждевременно отлепване на плацентата по време на бременност, сложно раждане, вродени малформации на детето.

Повечето жени, спиращи употребата на контрацептиви, очакват, че бременността ще настъпи веднага след премахването на ОК. Понякога това се случва - бременност след ОК е възможна в следващия цикъл след отмяна. Експертите обаче препоръчват планиране на зачеването три месеца след отмяна на ОК. Този период е необходим, за да се възстанови нормалното функциониране на яйчниците..

Няма други конкретни препоръки за планиране на бременност след отмяна на ОК. Просто трябва да обърнете внимание на общото си здравословно състояние, да приемате витамини и да се откажете от лошите навици. Това ще увеличи шансовете за ранно зачеване след контрацептиви и ще намали риска от нарушения по време на бременност..

[1] Какво трябва да знае всяка жена за контрола на раждаемостта - http://www.virginiahopkinstestkits.com/everywomanbc.html

[2] Орални контрацептиви: ефект на метаболизма на фолатите и витамин В12. A. M. Shojania - Can Med Assoc J. 1982 1 февруари; 126 (3): 244-247. PMCID: PMC1862844

[3] Хранителни ефекти от употребата на орални контрацептиви: преглед. Webb JL J Reprod Med. 1980 октомври; 25 (4): 150-6.

Всичко за бременността след хормонални контрацептиви

Днес хормоналните лекарства са доста популярен начин за предотвратяване на нежелана бременност. С правилния подбор такива хапчета не причиняват пристрастяване или странични ефекти, гарантират висок процент на контрацепция и ви позволяват свободно да правите секс във всеки ден от цикъла, без да се притеснявате за допълнителна защита и вероятността да забременеете.

Лекарите по плодовитост обаче не винаги препоръчват орални контрацептиви (OC) за предотвратяване на бременност - понякога хормоналният курс, напротив, помага за по-бързо зачеване на дете. Как действат съвременните фармацевтични продукти, какъв ефект имат върху женското тяло и как впоследствие влияят върху репродуктивната функция? За отговори на популярни въпроси за особеностите на бременността след прием на ОК, потърсете в нашата статия!

Как действат хормоналните лекарства върху женското тяло? Тънкостите на оралната контрацепция

На рафтовете на съвременните аптеки можете да намерите десетки разновидности на противозачатъчни хапчета, които се различават по активни и спомагателни вещества, тяхната концентрация и форма. Такъв богат асортимент позволява на гинеколозите да изберат оптималното лекарство за всеки пациент, като вземат предвид индивидуалните характеристики на тялото, клиничната история и други нюанси. В повечето случаи обаче всяко хормонално вещество ще има приблизително еднакъв ефект, което ви позволява да гарантирате висок процент на защита срещу нежелана бременност:

 • потискане на овулаторните механизми, в резултат на което работата на яйчниците се възпрепятства, яйцеклетката не узрява и в резултат на това бременността става невъзможна;
 • удебеляване на цервикалната слуз в шийката на матката, чрез което е много по-трудно да се движат сперматозоидите;
 • промяна в структурата на лигавицата на матката, поради което яйцеклетката след началото на оплождането не може да се закрепи в нея;
 • намалена подвижност на сперматозоидите във фалопиевите тръби.

Дори въпреки ниския процент на хормони в съвременните контрацептиви, те имат значителен ефект върху репродуктивната система на жената, което трябва да се има предвид при настъпване на бременност, както желателно, така и не особено. В никакъв случай не трябва да избирате ОК „на око“ или по съвет на приятел. Хормоналните контрацептиви могат да бъдат препоръчани само от лекар, който е запознат с вашата медицинска история и медицинска история - това ще помогне да се намали вероятността от странични ефекти както за пациента, така и за нейното дете.

Планиране на бременност след ОК: как да увеличите вероятността за успех?

Като се имат предвид особеностите на въздействието на ОК върху репродуктивната функция на жената, много репродуктивни специалисти са съгласни, че краткият курс на хормонална терапия не потиска, а, напротив, стимулира дейността на яйчниците, значително увеличавайки вероятността от бременност в края на цикъла. Тази функция в гинекологията се нарича ефект на отскок, т.е. ефект на отмяна. Според това кратката (обикновено от 3 месеца до шест месеца) почивка на яйчниците от ежедневната работа предизвиква верижна реакция, поради което след отмяна на хормоналния ход репродуктивната система започва да „работи“ с отмъщение, значително увеличавайки вероятността за успешно зачеване.

Възвратният ефект се счита за възможен само ако са изпълнени следните условия:

 • хормоналните контрацептиви са избрани от лекуващия лекар, като се вземат предвид всички физиологични характеристики на определен пациент;
 • нямаше изразени странични ефекти по време на прием;
 • курсът на орална контрацепция не надвишава шест месеца;
 • жената е напълно здрава от гинекологична гледна точка, а проблемите с зачеването нямат сериозна клинична патология;
 • приемането на ОК, включително завършването на курса, се извършва в съответствие с всички препоръки за хормонална контрацепция.

И дори ако всички горепосочени условия са изпълнени, нито един специалист няма да даде 100% гаранция за настъпване на бременността след премахването на ОК - всичко зависи от индивидуалната реакция на организма на бъдещата майка и характеристиките на нейния менструален цикъл.

Полезни съвети

За да увеличите шансовете за успех, трябва правилно да подхождате към планирането на бременността, докато приемате хормонални контрацептиви. За това ви трябва:

 • Погрижете се за собственото си здраве. Докато тялото почива, имате време да преминете всички тестове, както е планирано и, ако е необходимо, да се лекувате за скрити инфекции и други проблеми, които засягат репродуктивната функция. Стандартният курс включва преглед от гинеколог, ултразвук на тазовите органи и цитонамазка за определяне на микрофлората на влагалището, но лекуващият лекар може да разшири този списък в зависимост от историята на пациента. Прекарайте този период с полза - така вероятността за успешна бременност ще бъде в пъти по-голяма.
 • Следвайте препоръките за приемане на ОК. Всяка таблетка трябва да се приема приблизително по едно и също време в продължение на 21 дни, последвана от едноседмична почивка. Не прекъсвайте цикъла и не променяйте времето на прием на лекарството - това може да повлияе отрицателно не само на качеството на контрацепцията, но и на последващото зачеване.
 • Вземете витамини за бъдещи майки. Хормоналният курс "изхвърля" витамини от тялото, особено фолиева киселина, която е необходима за формирането на невралната тръба на плода. Следователно си струва да започнете предварително курс на мултивитамини или поне фолиева киселина - такава предпазливост ще ви позволи да избегнете дефицит на полезно вещество в бъдеще. Освен това бъдещата майка ще се нуждае от магнезий, йод, селен, витамини В, С и Е.

Следвайки тези правила, значително ще увеличите вероятността за здравословна и пълноценна бременност след прием на хормонални контрацептиви..

Как протича бременността след хормонална контрацепция?

Според наличната медицинска статистика навременното отмяна на оралните контрацептиви по никакъв начин не засяга хода на бременността, който настъпва непосредствено след завършване на курса. Остатъците от хормонални вещества се отделят безопасно от тялото на жената, без да се засягат процесите на формиране на плода, дори ако контрацепцията е била дългосрочна. Такъв успешен резултат обаче е възможен само ако зачеването е настъпило веднага след отмяната на ОК.

Възможно ли е да забременеете, докато приемате контрол на раждаемостта?

Съвременните орални контрацептиви са не само безопасни, но и изключително ефективни - с правилния подбор на фармацевтични продукти и спазването на правилата за прием процентът на защита срещу нежелана бременност достига 99%. Въпреки това винаги има прословутия 1%, което не изключва възможността за зачеване. Подобна грешка обаче е незначителна в сравнение с броя на случаите на бременност, настъпили на фона на грешките на самите пациенти, приемащи хормонални хапчета. И така, най-честите причини за бременност по време на хормонална терапия включват:

 • Грешка при избора на инструмент. Единственият, който може да предпише правилни и ефективни контрацептиви, е лекуващият лекар на пациента. Никой съвет от приятели или „опитни“ събеседници във форума не може да бъде обективен и полезен - това, което е идеално за един, може да се окаже абсолютно неефективно за друго. Освен това трябва да се вземат предвид здравословното състояние и физиологичните характеристики на организма - това ще избегне странични ефекти и ще осигури необходимата степен на защита..
 • Грешен прием. Това е може би най-популярната причина за бременност по време на контрол на раждаемостта. Само 1 пропуснато хапче, нарушен режим или удължена почивка между приема на контрацептиви - и нивото на хормоните в кръвта вече не може да предпази от непланирано зачеване.
 • Храносмилателни проблеми. Разстройството на изпражненията или повръщането намалява абсорбцията на лекарствените хормони, така че количеството вещество, постъпващо в кръвта, също намалява. В резултат на това ефектът от курса може значително да се влоши, особено ако приемате контрацептиви 1-2 часа преди повръщане.
 • Несъвместимост с други лекарства. Съвместният прием с някои антибиотици, хранителни добавки и билкови препарати може да неутрализира контрацептивния ефект на хормоналните хапчета, затова преди да започнете какъвто и да е курс, първо трябва да се консултирате с вашия гинеколог.

Ако бременността все пак настъпи, докато приемате хормонални контрацептиви, не се паникьосвайте - съвременните контрацептиви практически нямат отрицателен ефект върху формирането на плода. Независимо от това, курсът трябва да завърши веднага щом разберете за неговата неефективност, а също така да информирате своя гинеколог и репродуктолог за това - те ще ви кажат какви прегледи трябва да се направят, за да се премахнат минималните рискове.

Възможни проблеми след спиране на оралните контрацептиви

За съжаление не всичко е толкова розово, колкото може да изглежда на пръв поглед: в някои случаи хормоналните хапчета не само не се увеличават, но и обратно, намаляват шансовете за успешна бременност. Като правило това се случва, когато са налице следните фактори:

 • продължителна употреба на орални контрацептиви (повече от година) или нарушаване на настоящите препоръки: непълно завършване на курса, прием по различно време, избор на активни компоненти, без да се вземат предвид физиологичните характеристики;
 • наличието на гинекологични заболявания, които не са свързани с нивото на хормоните;
 • появата на странични ефекти на фона на хормонална терапия (разширени вени, ангина пекторис, хипертония и др.);
 • наличието на лоши навици (пушене, злоупотреба с алкохол), срещу които по-трудно се толерира оралната контрацепция.

Не забравяйте, че всеки контрацептив е предимно хормонално лекарство, което напълно възстановява работата на репродуктивната система, следователно е просто нереалистично да се изключат напълно ситуации, при които такова преструктуриране няма да е от полза за бъдещата бременност.

Едно от възможните усложнения е дисфункцията на яйчниците, при която те не могат да се възстановят сами - това ще изисква продължително лечение с други хормони и в напълно различна дозировка. Освен това при жени, които приемат ОК дълго време, след отмяна често се нарушава менструалният цикъл и въглехидратно-мастната обмяна, което допълнително изостря съществуващите проблеми с зачеването. Ето защо първо трябва да обсъдите с Вашия лекар характеристиките на собственото си тяло, неговата готовност за зачеване и раждане на дете и едва след това да започнете да планирате бременност след хормонални хапчета!

Бременност след прием на противозачатъчни хапчета

Оралните контрацептиви значително променят производството на хормони в тялото на жената, което води до преструктуриране на функционирането на цялото тяло. Следователно, бременността след противозачатъчни хапчета не е лишена от собствените си характеристики. Тази статия е за тези, които използват хормони от дълго време и сега са решили да заченат дете. Всичко за характеристиките на планирането и хода на такава бременност по-нататък в статията.

Възможно ли е да забременеете след противозачатъчни хапчета

За да разберете каква е вероятността от бременност след премахването на противозачатъчните хапчета, трябва да разберете механизма на тяхното действие. Тези лекарства се състоят от синтетични производни на женските полови хормони - естрогени и прогестерони. Поради това се инхибира производството на собствени хормони, което предотвратява узряването на фоликула в яйчника и освобождаването на яйцеклетката.

След премахването на тези лекарства хормоналният фон бързо се нормализира и репродуктивната функция се възстановява. Това обаче не винаги е така. Фертилитетът често се връща с течение на времето, тъй като тялото трябва да се адаптира към спирането на хормона отвън и да започне да произвежда свой собствен.

Рядко се случва бременност след хормонална контрацепция да не настъпи изобщо. Няколко фактора влияят върху възможността за възобновяване на бременността, както и времето за възстановяване:

 • възраст на момичето;
 • колко време е взето противозачатъчното;
 • индивидуални характеристики на хормоналната регулация.

Колко време отнема да забременеете след противозачатъчни хапчета

Както беше отбелязано по-горе, периодът, след който можете да заченете дете, зависи от редица причини. Ако говорим за възраст, тогава колкото по-младо е момичето, толкова по-скоро може да се развие бременност след прием на контрацептиви. Фертилитетът на 25-годишно момиче обикновено се възобновява през втория или третия месец след анулирането им. 30-годишна жена ще трябва да изчака около година, на 35 години - 2-3 години.

Важна роля играят индивидуалните характеристики на производството на полови хормони в организма. Дори ако две жени на една и съща възраст са приемали едно и също лекарство за определен период от време, първата може да забременее след няколко месеца, втората след няколко години.

Възможно ли е да забременеете веднага след спиране на контрацептивите

Инструкциите за контрацептиви показват, че е възможно да се зачене дете вече в следващия овулаторен цикъл след спиране на лекарството. Тоест за около две седмици. Всъщност, ако едно момиче няма заболявания на репродуктивната система или съпътстващи патологии на други органи, тя е взела съвременни контрацептиви, стриктно следвайки инструкциите, бременността идва бързо.

Бременност след продължителна употреба на противозачатъчни хапчета

Продължителността на употребата на контрацептиви е важен фактор, влияещ върху времето за възстановяване на плодовитостта. При краткосрочна употреба в повечето случаи бременността настъпва почти още в следващия цикъл. Но зачеването след продължителна употреба на противозачатъчни хапчета е възможно след около година и половина. Въпреки че не забравяйте за индивидуалните характеристики на тялото.

Планиране на бременност след прием на противозачатъчни хапчета

За да може гестацията да премине без усложнения и да се роди здраво бебе, трябва да се придържате към няколко правила за неговото планиране:

 1. Започнете да опитвате поне един месец след спиране на контрацепцията.
 2. Напълно завършете курса на хапчета в съответствие с инструкциите, тъй като ако бъде отменено неправилно, състоянието на тялото на майката страда значително.
 3. Опитвате се само след като вашият менструален цикъл се възстанови напълно.
 4. Когато планирате бременност, приемайте витамини (групи В, С, Е), минерали и фолиева киселина, тъй като хормоналните контрацептиви причиняват недостиг на тези вещества в организма.

Когато започнете да се опитвате да заченете дете, трябва да се подложите на медицински преглед, който включва следните методи:

 • ултразвуково изследване на матката и нейните придатъци;
 • намазка от шийката на матката, за да се изключи възпалителен процес;
 • гинекологичен преглед;
 • изследване за инфекция с TORCH - група инфекциозни заболявания, които имат отрицателен ефект върху развитието на плода.

Внимателното спазване на всички горепосочени правила значително увеличава шанса за успешна бременност..

Ефекти на оралните контрацептиви върху оплождането и плода

Въздействието на оралната контрацепция върху здравето на нероденото дете отдавна е предмет на дискусии сред учените. И така, в Норвегия беше проведено проучване, чиято цел беше да се установи как хапчетата прогестерон влияят върху дихателната система и имунитета на бебето. Учените са стигнали до заключението, че приемът на прогестини от майка увеличава риска от бронхиална астма при неродено дете. Но с течение на времето тези данни бяха отречени, позовавайки се на недостатъчна доказателствена база..

На настоящия етап учените отричат ​​отрицателното въздействие на оралните контрацептиви върху растежа и развитието на нероденото дете. Изследванията обаче продължават и до днес..

Кога можете да забременеете след прием на противозачатъчни хапчета

Лекарите препоръчват започване на опити за забременяване поне месец след като момичето напълно е спряло да приема контрол на раждаемостта. Това се дължи на факта, че е необходимо време за възстановяване на нормалната овулация. Също така, лигавицата на вътрешния слой на матката отнема известно време, за да се подготви за имплантиране (прикрепване) на яйцеклетката.

След продължителна употреба на контрацептиви (повече от шест месеца) е по-добре да изчакате още три месеца. Всъщност, както беше отбелязано по-горе, продължителната употреба на контрацептиви води до дефицит на фолиева киселина и витамини. Следователно този дефицит трябва да бъде премахнат за три месеца..

Как да забременеете след противозачатъчни хапчета

За бързо възстановяване на плодовитостта само планирането на бременност понякога не е достатъчно. Също така трябва да обърнете внимание на това как правилно да пиете контрацептиви, за да забременеете. Има фактори, които пречат на оплождането на яйцеклетката, дори ако момичето е направило всичко както трябва. Повече за това по-нататък в статията.

Колко контрацептив да изпиете, за да забременеете при отмяна

Бременността при премахване на контрацептивите наистина е възможна. Лекарите дори идентифицират отделен термин, наречен "ефект на отскок". Същността му се крие в рязко повишаване на функцията на яйчниците след премахването на контрацептивите. По този начин те компенсират своята „неактивност“ по време на притока на хормони отвън. Този ефект значително увеличава шанса за бързо оплождане и дори увеличава вероятността от раждане на близнаци..

Но „ефектът на отскок“ е възможен само при краткотрайна употреба на контрацептиви (максимум 3 месеца), както и при условие на пълно здраве на жената.

Защо бременността може да не настъпи

Има много причини, поради които бременността не настъпва след премахването на контрацептивите. Но тези проблеми рядко са пряко свързани с хапчета. Патологиите както на женското, така и на мъжкото тяло могат да доведат до безплодие. Основните са изброени по-долу:

 • нарушение на качеството или количеството на сперматозоидите - основната причина за мъжкото безплодие;
 • промени в нивото на хормоните, не само полови хормони, но и хормони на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези;
 • инфекциозни възпалителни заболявания на репродуктивната система;
 • ако жената има антитела към сперматозоидите на сексуалния си партньор - имунологичен конфликт;
 • генетични причини.

Приемът на хормони не причинява пряко развитието на патологиите, изброени по-горе, но може да засили тяхната проява.

Как напредва бременността след контрол на раждаемостта

Ако една жена в продължение на няколко месеца приема противозачатъчни, за да забременее, детето се ражда без усложнения. И дори след продължителна употреба на контрацептиви, ако изчакате няколко месеца, не трябва да има отрицателни последици.

Една от характеристиките на бременността е наличието на "рикошет ефект", за който беше споменато по-рано. В противен случай, при условие че жената се е придържала към правилата за приемане на хапчета и тяхното анулиране, а също така е преминала всички необходими прегледи при планиране на бременност, раждането на дете не се различава от бременността на момичета, които не са използвали орална контрацепция.

Препоръки на лекарите

Лекарите препоръчват внимателно планиране на бременност, за да се увеличи вероятността от зачеване и успешно раждане на дете. И това се отнася не само за тези, които са пили противозачатъчни..

Преди зачеването трябва да се консултирате с лекар, да преминете през всички предписани методи за изследване и, ако е необходимо, да вземете лекарства. Момичето трябва внимателно да следи здравето си, защото това е необходимо за доброто развитие на бебето..

Заключение

В повечето случаи бременността настъпва бързо и успешно след противозачатъчни хапчета. Ако след анулирането се наблюдават затруднения с зачеването, е необходима консултация с квалифициран специалист. Само лекар ще може точно да определи причината и да предпише ефективна терапия..

Бременността се случва ли бързо след дълго приемане на противозачатъчни хапчета?

Комплексните орални контрацептиви (те са добре или COC) са истинско спасение за съвременното момиче. Те са удобни, надеждни и в някои случаи решават медицински и козметични проблеми. Например те помагат за изглаждане на ПМС, премахване на излишните косми по тялото и пъпки по лицето. Идва обаче момент, когато жената мисли за децата..

Дали бременността настъпва бързо след прием на противозачатъчни хапчета зависи от няколко фактора. А именно: от продължителността на приема на ОК, от възрастта на бъдещата майка, от нейния хормонален фон, здравословното състояние на двамата родители, от конкретно лекарство. Прочетете повече за това (както и за това как протича бременността след премахването на ок, ще повлияят ли хормоните на детето) прочетете в статията.

Ефект отскок след кратък курс на ОК

Понякога лекарят предписва OC за стимулиране на яйчниците в случай на хормонален дисбаланс, след като пациентът е преминал хормонални тестове при планиране на бременност. Факт е, че когато хормоналните контрацептиви бъдат отменени, шансовете за успешно забременяване се увеличават значително. И лекарите се възползват от свойствата на тези лекарства. Те се предписват за кратък период (за 2-4 месеца) и приемът се отменя. Това помага на някои пациенти да забременеят бързо и успешно да носят бебето. Лекарите наричат ​​това явление "ефект на отскок".

След спиране на употребата на контрацептиви, веднага може да дойде овулация, а заедно с това и зачеване.

Важен нюанс: след премахването на OC, вероятността от многоплодна бременност се увеличава. В крайна сметка изкуствените хормони от противозачатъчните хапчета потискат репродуктивната функция. След премахването на контрацептива яйчниците работят в засилен режим и не едно, а няколко яйцеклетки могат да узреят наведнъж.

Не е ли вредно? Как хапчетата ще повлияят на здравето на бебето? Този въпрос тревожи много отговорни бъдещи майки. Лекарите казват, че нито кратката, нито продължителната употреба на орални контрацептиви по никакъв начин няма да повлияе на бременността и развитието на детето. Статистиката показва, че майките, които са приемали ОК преди бременността, нямат по-висок риск да имат болно дете от всички останали..

Още по-притеснени са онези майки, които „са успели” да забременеят по време на контрацептивите. Това може да се случи, ако жената е пропуснала хапче или ако хапчето не е усвоено, например, поради чревна инфекция. Лекарите казват: ако бременността е "настъпила", тогава жената има всички шансове да издържи и да роди здраво дете. Но разбира се, трябва да спрете да приемате хапчета веднага щом разберете за бременността..

Зачатие след продължителна употреба на ОК

Да кажем веднага, че няма нужда да се притеснявате: можете да забременеете след противозачатъчни хапчета. Но има важни нюанси. Преди това лекарите позволиха на двойка да забременее веднага. Сега някои лекари препоръчват да се изчака един цикъл след курса на ОК, като се използват презервативи и едва след това да се забременее. Това се прави с цел възстановяване на ендометриума, който атрофира след приема на хапчетата..

В инструкциите за някои лекарства е посочено, че периодът на бременност след отмяната на ОК може да бъде буквално месец. На практика не всичко е толкова безоблачно, следователно трябва да се вземат предвид някои характеристики и препоръки..

Още преди премахването на контрацептивите се препоръчва да прекарате шест месеца или една година в подготовка за раждане на дете:

 • приемайте различни витамини;
 • изпийте курс на фолиева киселина;
 • яжте само здравословни и по-добри домашни храни;
 • рационализиране на режима и ритъма на живот.

Когато една жена осъзнае, че иска да стане майка, е необходимо да завърши месечния курс на контрацепция до края (в противен случай е възможно хормонално нарушение).

Кога можете да забременеете след прием на противозачатъчни хапчета? Ако сте пили контрацептиви на кратък курс, предписан от лекар, за да заченете бебе, тогава можете да забременеете след месец. Ако приемът на ок беше дългосрочен, възможно е тялото да се нуждае от повече време, за да възстанови хормоналните нива. Експертите казват, че някои жени се нуждаят от 2-4 месеца за това (по това време е препоръчително да използват презервативи, за да се предпазят), а в отделни случаи една година или дори повече.

През това време репродуктивната система се нормализира, ендометриумът се възстановява, функционирането на яйчниците и пълният менструален цикъл. Колкото по-дълъг беше ходът на хапчетата, толкова по-дълго отнема възстановяването.

Възрастта на пациента също е важна. Колкото по-възрастна е жената, толкова по-дълго ще се възстанови хормоналният фон. На 20 години можете да забременеете веднага след отмяна на ок, след 30 години може да отнеме повече от година.

Ако след премахването на хапчетата са изминали 3-6 месеца или повече, менструалният цикъл се е възстановил и все още няма бременност, все още няма какво да се притеснявате. Нормата е зачеване в рамките на една година. Ако 12 месеца не са били достатъчни за зачеването, и двамата съпрузи трябва да посетят лекар и да бъдат прегледани.

И, разбира се, задължително трябва да отидете на лекар, ако менструалният цикъл не се е възстановил в рамките на 3-4 месеца след спирането на лекарството: месечни нередовни или изобщо липсват, те са твърде обилни или оскъдни.

Коментар на акушер-гинеколог

- Днес приемът на комбинирани орални контрацептиви (КОК) се счита за златен стандарт на контрацепция. Тоест това е най-удобният метод за контрацепция с минимален риск от странични ефекти. През последните години списъкът с КОК се разшири значително и дозите на хормоните в съвременните контрацептивни хапчета са минимални. През 60-те години на миналия век приемът на контрацептиви води до тежки странични ефекти и дори провокира развитието на безплодие.

Това не може да се каже за настоящите KOC. Можете да ги приемате за противозачатъчни цели толкова дълго, колкото искате, включително и за млади жени, които не раждат (месеци, години). Единственото изискване, преди да се вземе решение за продължителна употреба на КОК, е тяхното назначаване и избор от лекар. И ако не толкова отдавна се смяташе, че постоянният прием на КОК изисква почивка за 1 - 3 месеца, днес е доказано, че приемът трябва да бъде непрекъснат, без никаква почивка, уж необходима, за да не забравят яйчниците как да работят. По-скоро прекъсванията в постоянния прием на КОК са вредни за организма, той непрекъснато трябва да се възстановява или към приема на полови хормони отвън, а след това и към тяхното независимо производство.

Възстановяването на плодовитостта при жената настъпва 1 до 3 месеца след отнемане на лекарството в 90% от случаите. Ако жената планира бременност, тя трябва да спре употребата на КОК 3 месеца преди желаната бременност. След прекратяване на лечението, яйчниците не се нуждаят от известно време, за да се възстановят и съответно от каквото и да е лечение.

Всички фоликули, които те съдържат, когато приемат КОК, просто са били в „латентно състояние“, но след отмяна на хапчетата, веднага или след известно време, те се „събуждат“ и започват да узряват, което води до овулация. Един от „недостатъците“ на приемането на дългосрочни хапчета и тяхното анулиране е появата на многоплодна бременност.

Ако в рамките на 12 месеца след премахването на противозачатъчните хапчета желаната бременност не е настъпила, причината трябва да се търси в жената, тоест тя има някои скрити гинекологични заболявания, които не са били диагностицирани преди назначаването на КОК. Това може да бъде липса на телесно тегло, късно настъпване на менархе и късен пубертет, анамнеза за менструални нарушения и т.н..

Характеристики на хормоналните лекарства

Бременността след противозачатъчни хапчета идва в различен период, който пряко зависи от конкретното лекарство.

Логест

Бременност след Логест може да настъпи още три месеца след премахването на контрацептивите. През този период се възстановява хормоналният фон, репродуктивната функция на жената се подобрява. Възможно е да забременеете дори между приема на хормонални орални контрацептиви, когато правите планирана почивка. Зачеването се случва по подобен начин след прилагането на медианата..

Диана 35

Бременността след тези КОК настъпва бързо (понякога след месец или два), ако лекарството Diane 35 е избрано от гинеколог или ендокринолог. Това лекарство силно влияе на хормоналния фон, поради което лекарят трябва да го предпише, като се фокусира върху характеристиките на тялото. Често се предписва като лек, например, при поликистозни яйчници.

След една година прием на Diana 35, лекарят може да препоръча почивка за около три месеца. Функциите на яйчниците трябва да имат време да се възстановят, за да не окажат негативно влияние върху способността за зачеване в бъдеще. Ако се появят нежелани реакции, трябва да спрете приема на тези орални контрацептиви и да намерите заместител за тях..

Регулон

Как да забременеете след контрол на раждаемостта, ако сте приемали Regulon? След прием на добре си струва да планирате бременност само след 3 месеца. В този случай забременяването е достатъчно лесно. Обикновено зачеването настъпва в период от 3 месеца до година и половина, което се счита за норма..

Необходимо е, под наблюдението на лекуващия лекар, да спрете да използвате ОК. През първите месеци репродуктивната система, функционирането на яйчниците и менструалният цикъл ще бъдат възстановени. Regulon няма ефект върху плода, така че не се притеснявайте, ако бременността настъпи много бързо след продължителна употреба на контрацептивни хапчета.

Други лекарства

Желаната бременност след Zhenale е възможна, ако не злоупотребявате с това лекарство. Тези хапчета са спешна контрацепция за еднократна употреба. Този тип контрацептивни хапчета трябва да се приемат само в краен случай. Лекарството е доста лесно за приемане, но влияе отрицателно на хормоналния фон..

Някои от момичетата, които се възползваха от Женале, се притесняват колко надежден е той. Лекарите казват, че всичко зависи от това кога сте го приели. През първия ден след полов акт лекарството ще действа в 95% от случаите. Ако са изминали повече от три дни, тогава е безполезно да се приема..

Бременността след обикновена Klayra идва по същия начин с други контрацептивни хапчета.

Възможно ли е да забременеете бързо след Мирена? Инструментът е хормонална намотка. След Мирена тялото на жената се възстановява много бързо, връща се възможността да забременее. Понякога може да отнеме няколко месеца, за да се възстанови след използване на Мирена. За да забременеете бързо, по-добре е да се консултирате с лекар как правилно и ефективно да върнете женското тяло в норма..

Препоръки

В отделни случаи бременността след анулирането на приложението настъпва по различно време, така че е невъзможно да се отговори точно на въпроса колко скоро ще настъпи зачеването. Самото лекарство също влияе върху продължителността на курса.

Колко време отнема забременяване след спиране на противозачатъчните хапчета, колко време ще отнеме процесът на планиране на бременността, зависи от конкретната ситуация и от репродуктивното здраве на двойката.

Приемането на хормонални контрацептиви е удобно и лесно. Ето защо много момичета сами се решават на този метод на контрацепция. Все пак трябва да посетите добър лекар, за да вземе контрацептив. Тогава можете лесно да забременеете, когато моментът е подходящ.

Консултация

Акушер-гинекологът Елена Артемиева отговаря на въпросите на пациентите.

- Пия Линдинет от пет години. Планираме дете. Колко време трябва да "почивате" след премахването на контрацептивите преди зачеването?

- С този въпрос е по-добре да се консултирате с лекар за целодневна консултация. Прекъсването между концепцията и премахването на КОК в повечето случаи не е необходимо. Друго нещо е, че не всеки репродуктивната функция се възстановява веднага. Следователно не е факт, че бременността ще настъпи през първия цикъл и дори през първите шест месеца. Преди да планирате бременност (дори преди хапчетата да бъдат отменени), трябва да се подложите на преглед: направете цитонамазка, направете тест за TORCH инфекция, дарете хормони на щитовидната жлеза. А също и OAM, UAC.

- На 24 години съм, имам бебе. Мога ли да се предпазя с COC? В бъдеще искам повече деца, страхувам се да навредя на здравето си...

- За да изберете КОК, трябва да отидете на гинеколог. За правилния избор на лекарството трябва да преминете тестове, да направите ултразвуково сканиране и т.н. Когато приемате контрацептиви, трябва редовно да посещавате гинеколога си. Тогава хапчетата няма да ви навредят и можете да раждате толкова деца, колкото искате..

- Колко бързо да забременеете след противозачатъчни хапчета? Вече две години пия „Даяна“, на 28 години съм.

- Първо трябва да отидете на гинеколог и да бъдете прегледани. Ако няма проблеми с репродуктивното здраве, можете да планирате бременност още в първия цикъл след отмяна..

Как и кога да планирате бременност след спиране на противозачатъчните хапчета?

Когато хормоналните контрацептиви бъдат отменени, шансовете за бременност се увеличават. Лекарите дори използват това свойство при лечение на безплодие - краткосрочното предписване на лекарството и отмяната му наистина помага на някои пациенти да заченат дете. Но в същото време много жени са загрижени за следните въпроси: дали бременността ще протича нормално след контрацептивни хапчета, дали хормоните, взети по-рано, ще повлияят на детето и дали са безопасни за репродуктивната система?

Използването на контрацептиви не противоречи на факта, че в бъдеще жената иска да стане майка. Това е най-често случаят. Инструкциите за перорални контрацептиви показват, че бременността може да настъпи още в първия цикъл след изоставяне на лекарството. Но на практика всичко се оказва не толкова безоблачно..

Кога да спрете приема на противозачатъчните хапчета?

Експертите съветват да се откажат от противозачатъчните хапчета 3 месеца преди планираната бременност. През този период от време хормоналната система на жената ще може да се възстанови до състоянието преди началото на оралната контрацепция..

Тримесечна почивка е необходима за формирането на менструалния цикъл и нормализирането на яйчниците. Но не бива да се притеснявате, ако не забременеете веднага. Докато процесът на възстановяване е в ход, можете да се грижите за здравето си. Може би по време на хормоналната контрацепция в организма са възникнали определени проблеми, които трябва да бъдат лекувани преди зачеването.

Как бързо да забременеете след отмяна на най-популярните контрацептиви?

Изборът на хормонални контрацептиви е достатъчно широк. Нека разгледаме най-популярните.

Регулон

Ако една жена е приела Regulon, тогава зачеването може да се планира не по-рано от 3 месеца след неговото отмяна. Според статистиката бременността настъпва между 3 и 18 месеца опити и това се счита за норма..

В първите месеци след отмяната на Регулон в женското тяло репродуктивната система е подготвена за самостоятелно функциониране без излишно стимулиране. Също така, тялото напълно премахва натрупаните хормонални компоненти. Трябва да се отбележи, че Регулон няма токсичен ефект върху плода и ако зачеването настъпи веднага след приема му, няма какво да се притеснявате.

Ярина и Джес

Можете да започнете да планирате зачеването от 3-ия месец след анулирането на Ярина. Но трябва да сте подготвени за два варианта за развитие на събитията: бременността настъпва незабавно, в първите два цикъла след почивка, или зачеването ще настъпи много по-късно - около година по-късно, след пълното възстановяване на менструалния цикъл. Засегнато от продължителността на употребата на Ярина.

Както в случая с Ярина, зачеването след отмяна на Джес може да бъде планирано за 3 месеца. Тези лекарства имат подобен състав, но дозата на хормоните при Джес е по-ниска. Обикновено бременността след спиране на употребата на този контрацептив трябва да настъпи в рамките на една година.

Новинет

След отмяната на Novinet не е необходимо да правите почивка преди планиране на бременност. Но повечето гинеколози препоръчват да се изчака 3 месеца, за да се установи нормален менструален цикъл..

По това време често възникват трудности, например липсата на редовна менструация. Следователно бременността може да настъпи по-късно от очакваното - до края на първата година от планирането..

Но има и изключения от правилото. При някои жени бременността след противозачатъчни хапчета Novinet настъпва веднага, в първия цикъл. Такова бързо зачеване по никакъв начин не влияе върху хода на бременността, тъй като след края на приема на лекарството, той бързо се екскретира от тялото.

Проблеми, които могат да възникнат

След спиране на контрола на раждаемостта могат да настъпят следните неприятни промени:

 • неуспех на менструалния цикъл, характеризиращ се с удължаване или скъсяване на цикъла, понякога пълно отсъствие на менструация;
 • проблеми с зачеването, които се появяват при някои жени след продължителна употреба на лекарства (най-малко 3 години);
 • сърдечно-съдови патологии, влошени или възникващи по време на прием на контрацептиви, като ангина пекторис, разширени вени, тромбоза, белодробна хипертония;
 • нарушение на липидния и въглехидратния метаболизъм, особено при жените, които пушат.

Правила, които трябва да следвате, за да забременеете по-бързо

Ако една жена иска в близко бъдеще да настъпи бременност след противозачатъчни хапчета, на първо място тя трябва правилно да завърши приема на лекарството. Важно е да завършите започнатите опаковки до края, в никакъв случай не се отказвайте от приема в средата. Правилното премахване на оралните контрацептиви ще избегне усложнения, свързани с хормонален дисбаланс.

Но отказването от противозачатъчни хапчета не може да гарантира бърза и лесна бременност. Много зависи от фактори като възрастта на жената, нейното здраве, продължителността на употребата на контрацептиви..

По-малко проблеми с зачеването се наблюдават при млади, здрави жени на възраст между 18 и 24 години, при условие, че противозачатъчните хапчета се използват не повече от 12 месеца. В този случай менструалният цикъл може да се възстанови много бързо - след около 1-2 месеца или дори по-рано..

За жените на възраст между 25 и 30 години може да отнеме до една година, докато репродуктивната им система се възстанови. След 30 години бременността не настъпва при всички жени, процесът на възстановяване на функцията на яйчниците продължава по-дълго, особено ако хормоналните контрацептиви се използват от няколко години без прекъсване.

Няма начини да се гарантира бременност със сто процента вероятност след противозачатъчни хапчета. Можете само да посъветвате планиращите жени да се грижат за здравето си, да премахнат лошите навици, да приемат витамини. Положителното отношение и липсата на здравословни проблеми увеличават шансовете за желана бременност. Повече за планирането на бременността →

Колко често срещаните митове за ефектите на контрола върху раждаемостта върху бременността са свързани с реалността

Без съмнение приемът на хормонални лекарства не остава незабелязан. Но е важно да се отдели истината за тяхното въздействие от спекулациите и слуховете. Помислете за най-често срещаните митове за ефекта на противозачатъчните хапчета върху бременността и репродуктивното здраве на жената.

Мит първи: след хормонални контрацептиви многоплодната бременност е по-честа.

Наистина е. Механизмът не е труден за обяснение. Изкуствените хормони, които влизат в тялото, потискат репродуктивната функция. След тяхното анулиране яйчниците започват да функционират в подобрен режим, възстановявайки работата си.

През този период се увеличава вероятността за едновременно узряване на няколко яйцеклетки, а оттам и началото на многоплодна бременност. Това явление е по-характерно за първия менструален цикъл след премахването на противозачатъчните хапчета..

Мит втори: след премахването на контрацептивите не можете да забременеете в продължение на 3 месеца

Това твърдение е основателно. Но спазването на това условие не винаги се изисква..

Ако лекарството е предписано на жена за краткосрочен курс, за да стимулира работата на яйчниците, тогава може да се планира бременност след противозачатъчни хапчета веднага след отмяната им. В случай на продължителна употреба на контрацептиви, наистина е по-добре да откажете това начинание, като дадете време на тялото да се възстанови.

Мит трети: дългосрочната употреба на противозачатъчни хапчета влияе негативно върху репродуктивната функция на жената

Този страх се обяснява с факти от миналото, когато контрацептиви са били произвеждани с доста високи дози хормони. Такива средства по-трудно се понасят от жените, те изискват задължителни прекъсвания в приема, така че тялото да запомни непосредствената си функция..

Произвежданите днес лекарства могат да се приемат непрекъснато. Но трябва да запомните, че продължителната употреба изисква задължително възстановяване на менструалния цикъл преди планирането на бременността..

Мит четвърти: хормоните могат да повлияят на бъдещите деца

Доказано е, че хормоните, съставляващи оралните контрацептиви, не се натрупват в тялото. Следователно, не трябва да се притеснявате за здравето на бъдещото поколение..

Дори ако зачеването е настъпило директно по време на приема на лекарството (такава вероятност съществува, въпреки че е много малка - около 1%), това не е индикация за аборт. В този случай контрацептивите се отменят и по-нататъшното раждане на детето се случва без особени особености..

Бременност след контрол на раждаемостта

Бременността след противозачатъчни хапчета протича по същия начин, както всеки друг - със собствени рискове и проблеми, в зависимост от възрастта и здравето на бъдещата майка. Информацията, че изкуствените хормони, взети по-рано, могат да причинят деформации на плода, е неоснователна. Ако бременността е настъпила и се развива, приемът на хормонални контрацептиви в миналото няма да повлияе по никакъв начин на нейния ход.

Единственото, върху което противозачатъчните хапчета могат да окажат ефект, е зачеването на близнаци, тризнаци и др. Рискът от многоплодна бременност се увеличава, ако жената е използвала орални контрацептиви повече от 6 месеца. Този ефект продължава за първия цикъл след отнемане на лекарството.

Ако след хормонална контрацепция бременността не настъпи повече от година и половина, трябва да се консултирате със специалисти. Най-вероятно проблемът ще бъде решен с хормонална терапия и стимулиране на овулацията, но не бива да се колебаете да посетите лекар. Колкото по-рано жената започне лечение, толкова по-малко време и усилия ще са необходими за постигане на желаната бременност..

Автор: Олга Рогожкина, лекар,
специално за Mama66.ru