Оралните контрацептиви значително променят производството на хормони в тялото на жената, което води до преструктуриране на функционирането на цялото тяло. Следователно, бременността след противозачатъчни хапчета не е лишена от собствените си характеристики. Тази статия е за тези, които използват хормони от дълго време и сега са решили да заченат дете. Всичко за характеристиките на планирането и хода на такава бременност по-нататък в статията.

Възможно ли е да забременеете след противозачатъчни хапчета

За да разберете каква е вероятността от бременност след премахването на противозачатъчните хапчета, трябва да разберете механизма на тяхното действие. Тези лекарства се състоят от синтетични производни на женските полови хормони - естрогени и прогестерони. Поради това се инхибира производството на собствени хормони, което предотвратява узряването на фоликула в яйчника и освобождаването на яйцеклетката.

След премахването на тези лекарства хормоналният фон бързо се нормализира и репродуктивната функция се възстановява. Това обаче не винаги е така. Фертилитетът често се връща с течение на времето, тъй като тялото трябва да се адаптира към спирането на хормона отвън и да започне да произвежда свой собствен.

Рядко се случва бременност след хормонална контрацепция да не настъпи изобщо. Няколко фактора влияят върху възможността за възобновяване на бременността, както и времето за възстановяване:

 • възраст на момичето;
 • колко време е взето противозачатъчното;
 • индивидуални характеристики на хормоналната регулация.

Колко време отнема да забременеете след противозачатъчни хапчета

Както беше отбелязано по-горе, периодът, след който можете да заченете дете, зависи от редица причини. Ако говорим за възраст, тогава колкото по-младо е момичето, толкова по-скоро може да се развие бременност след прием на контрацептиви. Фертилитетът на 25-годишно момиче обикновено се възобновява през втория или третия месец след анулирането им. 30-годишна жена ще трябва да изчака около година, на 35 години - 2-3 години.

Важна роля играят индивидуалните характеристики на производството на полови хормони в организма. Дори ако две жени на една и съща възраст са приемали едно и също лекарство за определен период от време, първата може да забременее след няколко месеца, втората след няколко години.

Възможно ли е да забременеете веднага след спиране на контрацептивите

Инструкциите за контрацептиви показват, че е възможно да се зачене дете вече в следващия овулаторен цикъл след спиране на лекарството. Тоест за около две седмици. Всъщност, ако едно момиче няма заболявания на репродуктивната система или съпътстващи патологии на други органи, тя е взела съвременни контрацептиви, стриктно следвайки инструкциите, бременността идва бързо.

Бременност след продължителна употреба на противозачатъчни хапчета

Продължителността на употребата на контрацептиви е важен фактор, влияещ върху времето за възстановяване на плодовитостта. При краткосрочна употреба в повечето случаи бременността настъпва почти още в следващия цикъл. Но зачеването след продължителна употреба на противозачатъчни хапчета е възможно след около година и половина. Въпреки че не забравяйте за индивидуалните характеристики на тялото.

Планиране на бременност след прием на противозачатъчни хапчета

За да може гестацията да премине без усложнения и да се роди здраво бебе, трябва да се придържате към няколко правила за неговото планиране:

 1. Започнете да опитвате поне един месец след спиране на контрацепцията.
 2. Напълно завършете курса на хапчета в съответствие с инструкциите, тъй като ако бъде отменено неправилно, състоянието на тялото на майката страда значително.
 3. Опитвате се само след като вашият менструален цикъл се възстанови напълно.
 4. Когато планирате бременност, приемайте витамини (групи В, С, Е), минерали и фолиева киселина, тъй като хормоналните контрацептиви причиняват недостиг на тези вещества в организма.

Когато започнете да се опитвате да заченете дете, трябва да се подложите на медицински преглед, който включва следните методи:

 • ултразвуково изследване на матката и нейните придатъци;
 • намазка от шийката на матката, за да се изключи възпалителен процес;
 • гинекологичен преглед;
 • изследване за инфекция с TORCH - група инфекциозни заболявания, които имат отрицателен ефект върху развитието на плода.

Внимателното спазване на всички горепосочени правила значително увеличава шанса за успешна бременност..

Ефекти на оралните контрацептиви върху оплождането и плода

Въздействието на оралната контрацепция върху здравето на нероденото дете отдавна е предмет на дискусии сред учените. И така, в Норвегия беше проведено проучване, чиято цел беше да се установи как хапчетата прогестерон влияят върху дихателната система и имунитета на бебето. Учените са стигнали до заключението, че приемът на прогестини от майка увеличава риска от бронхиална астма при неродено дете. Но с течение на времето тези данни бяха отречени, позовавайки се на недостатъчна доказателствена база..

На настоящия етап учените отричат ​​отрицателното въздействие на оралните контрацептиви върху растежа и развитието на нероденото дете. Изследванията обаче продължават и до днес..

Кога можете да забременеете след прием на противозачатъчни хапчета

Лекарите препоръчват започване на опити за забременяване поне месец след като момичето напълно е спряло да приема контрол на раждаемостта. Това се дължи на факта, че е необходимо време за възстановяване на нормалната овулация. Също така, лигавицата на вътрешния слой на матката отнема известно време, за да се подготви за имплантиране (прикрепване) на яйцеклетката.

След продължителна употреба на контрацептиви (повече от шест месеца) е по-добре да изчакате още три месеца. Всъщност, както беше отбелязано по-горе, продължителната употреба на контрацептиви води до дефицит на фолиева киселина и витамини. Следователно този дефицит трябва да бъде премахнат за три месеца..

Как да забременеете след противозачатъчни хапчета

За бързо възстановяване на плодовитостта само планирането на бременност понякога не е достатъчно. Също така трябва да обърнете внимание на това как правилно да пиете контрацептиви, за да забременеете. Има фактори, които пречат на оплождането на яйцеклетката, дори ако момичето е направило всичко както трябва. Повече за това по-нататък в статията.

Колко контрацептив да изпиете, за да забременеете при отмяна

Бременността при премахване на контрацептивите наистина е възможна. Лекарите дори идентифицират отделен термин, наречен "ефект на отскок". Същността му се крие в рязко повишаване на функцията на яйчниците след премахването на контрацептивите. По този начин те компенсират своята „неактивност“ по време на притока на хормони отвън. Този ефект значително увеличава шанса за бързо оплождане и дори увеличава вероятността от раждане на близнаци..

Но „ефектът на отскок“ е възможен само при краткотрайна употреба на контрацептиви (максимум 3 месеца), както и при условие на пълно здраве на жената.

Защо бременността може да не настъпи

Има много причини, поради които бременността не настъпва след премахването на контрацептивите. Но тези проблеми рядко са пряко свързани с хапчета. Патологиите както на женското, така и на мъжкото тяло могат да доведат до безплодие. Основните са изброени по-долу:

 • нарушение на качеството или количеството на сперматозоидите - основната причина за мъжкото безплодие;
 • промени в нивото на хормоните, не само полови хормони, но и хормони на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези;
 • инфекциозни възпалителни заболявания на репродуктивната система;
 • ако жената има антитела към сперматозоидите на сексуалния си партньор - имунологичен конфликт;
 • генетични причини.

Приемът на хормони не причинява пряко развитието на патологиите, изброени по-горе, но може да засили тяхната проява.

Как напредва бременността след контрол на раждаемостта

Ако една жена в продължение на няколко месеца приема противозачатъчни, за да забременее, детето се ражда без усложнения. И дори след продължителна употреба на контрацептиви, ако изчакате няколко месеца, не трябва да има отрицателни последици.

Една от характеристиките на бременността е наличието на "рикошет ефект", за който беше споменато по-рано. В противен случай, при условие че жената се е придържала към правилата за приемане на хапчета и тяхното анулиране, а също така е преминала всички необходими прегледи при планиране на бременност, раждането на дете не се различава от бременността на момичета, които не са използвали орална контрацепция.

Препоръки на лекарите

Лекарите препоръчват внимателно планиране на бременност, за да се увеличи вероятността от зачеване и успешно раждане на дете. И това се отнася не само за тези, които са пили противозачатъчни..

Преди зачеването трябва да се консултирате с лекар, да преминете през всички предписани методи за изследване и, ако е необходимо, да вземете лекарства. Момичето трябва внимателно да следи здравето си, защото това е необходимо за доброто развитие на бебето..

Заключение

В повечето случаи бременността настъпва бързо и успешно след противозачатъчни хапчета. Ако след анулирането се наблюдават затруднения с зачеването, е необходима консултация с квалифициран специалист. Само лекар ще може точно да определи причината и да предпише ефективна терапия..

Всичко за бременността след хормонални контрацептиви

Днес хормоналните лекарства са доста популярен начин за предотвратяване на нежелана бременност. С правилния подбор такива хапчета не причиняват пристрастяване или странични ефекти, гарантират висок процент на контрацепция и ви позволяват свободно да правите секс във всеки ден от цикъла, без да се притеснявате за допълнителна защита и вероятността да забременеете.

Лекарите по плодовитост обаче не винаги препоръчват орални контрацептиви (OC) за предотвратяване на бременност - понякога хормоналният курс, напротив, помага за по-бързо зачеване на дете. Как действат съвременните фармацевтични продукти, какъв ефект имат върху женското тяло и как впоследствие влияят върху репродуктивната функция? За отговори на популярни въпроси за особеностите на бременността след прием на ОК, потърсете в нашата статия!

Как действат хормоналните лекарства върху женското тяло? Тънкостите на оралната контрацепция

На рафтовете на съвременните аптеки можете да намерите десетки разновидности на противозачатъчни хапчета, които се различават по активни и спомагателни вещества, тяхната концентрация и форма. Такъв богат асортимент позволява на гинеколозите да изберат оптималното лекарство за всеки пациент, като вземат предвид индивидуалните характеристики на тялото, клиничната история и други нюанси. В повечето случаи обаче всяко хормонално вещество ще има приблизително еднакъв ефект, което ви позволява да гарантирате висок процент на защита срещу нежелана бременност:

 • потискане на овулаторните механизми, в резултат на което работата на яйчниците се възпрепятства, яйцеклетката не узрява и в резултат на това бременността става невъзможна;
 • удебеляване на цервикалната слуз в шийката на матката, чрез което е много по-трудно да се движат сперматозоидите;
 • промяна в структурата на лигавицата на матката, поради което яйцеклетката след началото на оплождането не може да се закрепи в нея;
 • намалена подвижност на сперматозоидите във фалопиевите тръби.

Дори въпреки ниския процент на хормони в съвременните контрацептиви, те имат значителен ефект върху репродуктивната система на жената, което трябва да се има предвид при настъпване на бременност, както желателно, така и не особено. В никакъв случай не трябва да избирате ОК „на око“ или по съвет на приятел. Хормоналните контрацептиви могат да бъдат препоръчани само от лекар, който е запознат с вашата медицинска история и медицинска история - това ще помогне да се намали вероятността от странични ефекти както за пациента, така и за нейното дете.

Планиране на бременност след ОК: как да увеличите вероятността за успех?

Като се имат предвид особеностите на въздействието на ОК върху репродуктивната функция на жената, много репродуктивни специалисти са съгласни, че краткият курс на хормонална терапия не потиска, а, напротив, стимулира дейността на яйчниците, значително увеличавайки вероятността от бременност в края на цикъла. Тази функция в гинекологията се нарича ефект на отскок, т.е. ефект на отмяна. Според това кратката (обикновено от 3 месеца до шест месеца) почивка на яйчниците от ежедневната работа предизвиква верижна реакция, поради което след отмяна на хормоналния ход репродуктивната система започва да „работи“ с отмъщение, значително увеличавайки вероятността за успешно зачеване.

Възвратният ефект се счита за възможен само ако са изпълнени следните условия:

 • хормоналните контрацептиви са избрани от лекуващия лекар, като се вземат предвид всички физиологични характеристики на определен пациент;
 • нямаше изразени странични ефекти по време на прием;
 • курсът на орална контрацепция не надвишава шест месеца;
 • жената е напълно здрава от гинекологична гледна точка, а проблемите с зачеването нямат сериозна клинична патология;
 • приемането на ОК, включително завършването на курса, се извършва в съответствие с всички препоръки за хормонална контрацепция.

И дори ако всички горепосочени условия са изпълнени, нито един специалист няма да даде 100% гаранция за настъпване на бременността след премахването на ОК - всичко зависи от индивидуалната реакция на организма на бъдещата майка и характеристиките на нейния менструален цикъл.

Полезни съвети

За да увеличите шансовете за успех, трябва правилно да подхождате към планирането на бременността, докато приемате хормонални контрацептиви. За това ви трябва:

 • Погрижете се за собственото си здраве. Докато тялото почива, имате време да преминете всички тестове, както е планирано и, ако е необходимо, да се лекувате за скрити инфекции и други проблеми, които засягат репродуктивната функция. Стандартният курс включва преглед от гинеколог, ултразвук на тазовите органи и цитонамазка за определяне на микрофлората на влагалището, но лекуващият лекар може да разшири този списък в зависимост от историята на пациента. Прекарайте този период с полза - така вероятността за успешна бременност ще бъде в пъти по-голяма.
 • Следвайте препоръките за приемане на ОК. Всяка таблетка трябва да се приема приблизително по едно и също време в продължение на 21 дни, последвана от едноседмична почивка. Не прекъсвайте цикъла и не променяйте времето на прием на лекарството - това може да повлияе отрицателно не само на качеството на контрацепцията, но и на последващото зачеване.
 • Вземете витамини за бъдещи майки. Хормоналният курс "изхвърля" витамини от тялото, особено фолиева киселина, която е необходима за формирането на невралната тръба на плода. Следователно си струва да започнете предварително курс на мултивитамини или поне фолиева киселина - такава предпазливост ще ви позволи да избегнете дефицит на полезно вещество в бъдеще. Освен това бъдещата майка ще се нуждае от магнезий, йод, селен, витамини В, С и Е.

Следвайки тези правила, значително ще увеличите вероятността за здравословна и пълноценна бременност след прием на хормонални контрацептиви..

Как протича бременността след хормонална контрацепция?

Според наличната медицинска статистика навременното отмяна на оралните контрацептиви по никакъв начин не засяга хода на бременността, който настъпва непосредствено след завършване на курса. Остатъците от хормонални вещества се отделят безопасно от тялото на жената, без да се засягат процесите на формиране на плода, дори ако контрацепцията е била дългосрочна. Такъв успешен резултат обаче е възможен само ако зачеването е настъпило веднага след отмяната на ОК.

Възможно ли е да забременеете, докато приемате контрол на раждаемостта?

Съвременните орални контрацептиви са не само безопасни, но и изключително ефективни - с правилния подбор на фармацевтични продукти и спазването на правилата за прием процентът на защита срещу нежелана бременност достига 99%. Въпреки това винаги има прословутия 1%, което не изключва възможността за зачеване. Подобна грешка обаче е незначителна в сравнение с броя на случаите на бременност, настъпили на фона на грешките на самите пациенти, приемащи хормонални хапчета. И така, най-честите причини за бременност по време на хормонална терапия включват:

 • Грешка при избора на инструмент. Единственият, който може да предпише правилни и ефективни контрацептиви, е лекуващият лекар на пациента. Никой съвет от приятели или „опитни“ събеседници във форума не може да бъде обективен и полезен - това, което е идеално за един, може да се окаже абсолютно неефективно за друго. Освен това трябва да се вземат предвид здравословното състояние и физиологичните характеристики на организма - това ще избегне странични ефекти и ще осигури необходимата степен на защита..
 • Грешен прием. Това е може би най-популярната причина за бременност по време на контрол на раждаемостта. Само 1 пропуснато хапче, нарушен режим или удължена почивка между приема на контрацептиви - и нивото на хормоните в кръвта вече не може да предпази от непланирано зачеване.
 • Храносмилателни проблеми. Разстройството на изпражненията или повръщането намалява абсорбцията на лекарствените хормони, така че количеството вещество, постъпващо в кръвта, също намалява. В резултат на това ефектът от курса може значително да се влоши, особено ако приемате контрацептиви 1-2 часа преди повръщане.
 • Несъвместимост с други лекарства. Съвместният прием с някои антибиотици, хранителни добавки и билкови препарати може да неутрализира контрацептивния ефект на хормоналните хапчета, затова преди да започнете какъвто и да е курс, първо трябва да се консултирате с вашия гинеколог.

Ако бременността все пак настъпи, докато приемате хормонални контрацептиви, не се паникьосвайте - съвременните контрацептиви практически нямат отрицателен ефект върху формирането на плода. Независимо от това, курсът трябва да завърши веднага щом разберете за неговата неефективност, а също така да информирате своя гинеколог и репродуктолог за това - те ще ви кажат какви прегледи трябва да се направят, за да се премахнат минималните рискове.

Възможни проблеми след спиране на оралните контрацептиви

За съжаление не всичко е толкова розово, колкото може да изглежда на пръв поглед: в някои случаи хормоналните хапчета не само не се увеличават, но и обратно, намаляват шансовете за успешна бременност. Като правило това се случва, когато са налице следните фактори:

 • продължителна употреба на орални контрацептиви (повече от година) или нарушаване на настоящите препоръки: непълно завършване на курса, прием по различно време, избор на активни компоненти, без да се вземат предвид физиологичните характеристики;
 • наличието на гинекологични заболявания, които не са свързани с нивото на хормоните;
 • появата на странични ефекти на фона на хормонална терапия (разширени вени, ангина пекторис, хипертония и др.);
 • наличието на лоши навици (пушене, злоупотреба с алкохол), срещу които по-трудно се толерира оралната контрацепция.

Не забравяйте, че всеки контрацептив е предимно хормонално лекарство, което напълно възстановява работата на репродуктивната система, следователно е просто нереалистично да се изключат напълно ситуации, при които такова преструктуриране няма да е от полза за бъдещата бременност.

Едно от възможните усложнения е дисфункцията на яйчниците, при която те не могат да се възстановят сами - това ще изисква продължително лечение с други хормони и в напълно различна дозировка. Освен това при жени, които приемат ОК дълго време, след отмяна често се нарушава менструалният цикъл и въглехидратно-мастната обмяна, което допълнително изостря съществуващите проблеми с зачеването. Ето защо първо трябва да обсъдите с Вашия лекар характеристиките на собственото си тяло, неговата готовност за зачеване и раждане на дете и едва след това да започнете да планирате бременност след хормонални хапчета!

Бременност след лечение: 6 често срещани мита

Съвестните родители се опитват да променят начина си на живот и се подлагат на пълен медицински преглед преди предстоящата им бременност. Но какво ще стане, ако малко преди планираната бременност един от бъдещите родители е претърпял операция? Колко време отнема преди зачеването след прием на антибиотици или друга сериозна терапия??

Елизавета Новоселова
Акушер-гинеколог, Москва

Изглежда очевидно, че подобни въпроси трябва да бъдат адресирани директно до лекаря. Бъдещите родители обаче често предпочитат да търсят информация „сред хората“ - от приятели, познати или в интернет. За съжаление, в този случай, вместо адекватен отговор на въпроса, съществува голям риск да се сблъскате с всякакви „народни мъдрости“ - различни митове и предразсъдъци, свързани с темата „планиране на бременност след лечение“.

Мит номер 1. След всяка хирургическа операция трябва да изчакате поне една година преди бременността!

Подобно категорично изявление може да чуе само човек, който е напълно непознат по медицински въпроси. Хирургичната операция не е болест, не е диагноза, а само обозначение (и то много обобщено!) От вида на медицинската интервенция, при която се извършва хирургична дисекция на тъкани. Например хирургичната интервенция е еднакво отстраняване на възпаленото апендикс и отваряне на цирея при хирурга в клиниката. Очевидно е, че тези две хирургични интервенции имат напълно различни ефекти върху здравето и съответно препоръките за планиране на бременност след операция също ясно ще се различават! Хирургическите операции са големи и малки, планови и спешни, коремни (т.е. с проникване в коремната кухина), многоетапни (когато една операция е разделена на няколко последователни етапа с интервал от няколко минути, дни или дори месеци), пластични, козметични и много други други видове. След някои интервенции може да отнеме много години за възстановяване на функциите, докато след други са достатъчни няколко часа или дни. Освен това има хирургични интервенции, извършвани в рамките на лечението на безплодие - например възстановяване на проходимостта на маточните тръби, премахване на кисти на яйчниците или венопластика за варикоцеле (разширени вени на тестисите), след което се препоръчва да започнете да се опитвате да забременеете в следващия цикъл! Операциите се подразделят според зоната и обхвата на интервенцията, както и според индикациите за интервенция; от това, както и от хода на операцията и следоперативния период, зависи периодът, необходим на човек за пълно възстановяване на здравето преди планиране на зачеването. Необходимите препоръки за по-нататъшно семейно планиране могат да бъдат получени от лекаря, извършил операцията и наблюдението в следоперативния период. Ако това не е възможно (например поради предписване на години или поради преместване в друг град), трябва да обсъдите въпроса за планираната бременност със специалист по семейно планиране, като му предоставите изписана следоперативна епикриза (медицински доклад, даден на пациента при изписване след операция).

Мит № 2. Можете да планирате бременност само няколко месеца след всяко лечение..

Това твърдение е не по-малко безпочвено от предишното, но и вредно! Митът се основава на мнението, че всички лекарства са вредни за детето, поради което преди зачеването всички приети преди това лекарства трябва незабавно да бъдат отменени. Подобна „народна мъдрост“ е не само погрешна, но и опасна: следвайки я, можете да застрашите самия факт на бременността и здравето на нероденото дете. Ако преди настъпването на бременността някой от бъдещите родители постоянно е приемал определени лекарства, това означава, че той има хронични заболявания, които изискват лечение. Освен това, понякога такова лечение се изисква постоянно, например при бронхиална астма, екзема или артериална хипертония (тенденция към повишаване на кръвното налягане). В същото време планирането на зачеването за такъв хроничен пациент може изобщо да не е противопоказано и медикаментозната терапия е просто необходима за успешното настъпване и протичане на бременността. В този случай неразрешеното оттегляне на лекарства може да доведе до обостряне на хроничната патология и да доведе до общо влошаване на здравето на бъдещите родители. Общото намаляване на имунитета в случай на бременност също допринася за обостряне на заболяването след внезапно прекратяване на лечението. Особено опасно е произволно отмяна на лекарства, които коригират кръвното налягане, работата на сърцето, белите дробове, бъбреците и черния дроб, както и лекарствата, предписани от ендокринолог (лечение на захарен диабет, заболявания на надбъбречните жлези, щитовидната жлеза и панкреаса и др.).

Ходът на бременността и развитието на бебето пряко зависи от здравословното състояние на бъдещата майка. По време на бременността двойното бреме пада върху тялото на майката. Лекарствата, предписани от лекаря за лечение на хронични заболявания, помагат на бъдещата майка да се справи с повишеното натоварване и безопасно да носи бебето. Следователно в никакъв случай не трябва да отменяте предписаната от лекаря терапия преди бременността. При наличие на хронични заболявания си струва предварително, на етапа на планиране на бременността, да обсъдите с лекуващия лекар възможността за прием на някои лекарства преди зачеването и в първите дни на бременността. И при първите признаци на „интересна ситуация“, посетете специалист отново, за да коригирате терапията и дозировката на лекарствата във връзка с настъпването на бременността. Лекарят ще замени някои лекарства с аналози, които не са опасни за мама и бебе, за някои лекарства дозата постепенно ще намалее. Възможно е лекарят да се наложи да отмени някои лекарства в интерес на плода. Само компетентен специалист обаче може да вземе решение за отмяна, замяна или намаляване на дозата на предварително предписано лекарство; неразрешеното отмяна на лекарства може да повлияе на здравето на майката и плода много по-зле от приема на най-"вредните" лекарства.

Същото се отнася и за планиране на бременност след прием на антибиотици - всяко антибактериално лекарство има свой период на натрупване и отделяне от организма, свое ниво на увреждане с потенциален ефект върху зачеването. Има антибиотици, които не увреждат значително половите клетки, ембриона и плода. Те дори могат да бъдат предписани по време на бременност, ако е необходимо. При прием на такива антибиотици интервалът преди планираното зачеване се определя само въз основа на времето за възстановяване на тялото и микрофлората (след лечение с каквито и да е антибактериални лекарства е необходимо да се възстанови нормалната флора на червата и гениталния тракт). Други лекарства от тази група имат подчертан тератогенен (увреждащ плода) или токсичен ефект, техните полуживотни продукти могат да продължат да съществуват в кръвта дълго време, а понякога отнема до шест месеца или дори една година, за да се възстановят от поглъщането. Изводът е очевиден: възможно е да решите времето за планиране на бременността след прием на антибиотици само с Вашия лекар..

Мит номер 3. Не можете да забременеете веднага след премахването на оралните контрацептиви

Напълно погрешно твърдение. В тази група има различни видове хормонални лекарства. Някои лекарства се основават на потискане на овулацията на яйцеклетката, други влияят на вискозитета на цервикалната слуз (лигавичен секрет, който запълва лумена на шийката на матката), трети инхибират растежа на ендометриума - лигавицата на матката, дебелината на която зависи от възможността за имплантиране (прикрепване) на яйцеклетката. Повечето съвременни орални контрацептиви се комбинират, т.е.съчетават различни видове хормони и дават сложен контрацептивен ефект. Независимо от възможността за експозиция, тези лекарства засягат организма само директно по време на редовната употреба: ако някое от тези лекарства бъде отменено, трябва да започне менструация, последвана от нормален менструален цикъл с пълно узряване на яйцеклетката, растеж на ендометриума и пропускливост на цервикалната слуз. По този начин след края на приема на орални контрацептиви няма пост-ефект (например натрупване на вредни вещества в кръвта или патологични промени във функционирането на органите на репродуктивната система), които биха могли да представляват опасност за планираната бременност. Освен това лекарствата от тази група се използват ефективно за лечение на различни видове хормонално безплодие. В някои случаи употребата на орални контрацептиви продължава дори след зачеването - през първия триместър се предписват лекарства, съдържащи прогестерон, за предотвратяване и лечение на заплахата от преждевременно прекъсване на бременността.

Мит номер 4. Можете да планирате бременност веднага след отстраняване на спиралата

В този случай всичко е точно обратното. Съветът отново е погрешен. Вътрематочната спирала или вътрематочното устройство е "женски" метод за контрацепция, за постигане на който в маточната кухина за дълго време (1 година, 3 години, 5 години) се вкарва специална спирала, изработена от медицинска стомана, покрита със сребро, злато или дори платина (благородните метали се използват за предотвратяване на гнойно възпаление). Контрацептивният ефект се основава на реакция на отхвърляне, която се провокира от чуждо тяло (спирала) в матката. По време на целия период на носене на спиралата, процесът на асептично (негнойно) възпаление възниква в матката, тонусът на матката се увеличава и структурата на ендометриума (лигавицата на маточната кухина) отчасти се променя: именно тези фактори предотвратяват имплантирането на оплодено яйце в матката. Някои спирали се доставят с хормонална контрацептивна капсула, която постоянно се освобождава в тялото на жената, докато носи спиралата, но основният ефект на този метод все още се основава на възпалителна провокация в матката. В тази връзка гинеколозите не препоръчват планиране на зачеването по-рано от 3 месеца след отстраняването на спиралата: необходимо е последствията от продължителното асептично възпаление в маточната кухина да бъдат напълно премахнати. В противен случай по време на зачеването рискът от развитие на заплаха от прекъсване или дори извънматочна локализация на бременността се увеличава значително. На двойката се препоръчва да използват бариерни методи за контрацепция (презервативи, вагинална мембрана, цервикална капачка) в продължение на 3 месеца и преди планираното зачеване отново да дойдат на консултация с гинеколога за втори преглед, събиране на тестове и контролен ултразвук, за да потвърдят завършването на възстановителните процеси в матката.

Мит номер 5. След „неуспешна“ бременност винаги е необходимо продължително лечение

Това твърдение е погрешно поради категоричния си характер: наистина може да се наложи продължително лечение след прекъсване на бременността, но не винаги. Терминът "неуспешна бременност" включва всички варианти, при които бременността не е настъпила. Има много такива възможности и те се различават значително помежду си по причини за развитие, ход, завършване и последици за здравето за бъдещата майка. "Неуспешните" опции включват спонтанен аборт (спонтанен аборт), неразвита или "замразена" бременност, когато растежът на ембриона спира на някакъв етап от развитието, извънматочна бременност, изкуствено прекратяване (аборт) или стимулиране на преждевременно раждане по медицински причини (фетална патология, несъвместими с живота). Препоръките относно времето за планиране на втора бременност във всеки от изброените случаи ще се различават значително. Например, след спонтанен аборт поради хормонална недостатъчност е възможно да се планира следващата бременност след 3 месеца (при условие че няма други патологии и назначаването на прогестеронови лекарства), а в случай на извънматочна бременност лечението и възстановяването на тялото може да отнеме няколко години. Единственото нещо, което е еднакво за всички случаи на планиране на повторна бременност след „неуспешна“, е необходимостта от задълбочен медицински преглед, който ще помогне да се установят причините за неуспеха и да се избегне в бъдеще.

Мит No 6. След репродуктивни интервенции бременността не може да се планира по-рано от 5 години по-късно

Историята на появата на такъв мит (трябва да се отбележи, много стабилен!) Е напълно разбираема: това е точно „периодът на изчакване“, препоръчан от лекарите след операции на матката, предимно след цезарово сечение, преди няколко десетилетия. Такъв впечатляващ интервал между операцията и планираната бременност се обяснява с времето, необходимо за пълната резорбция на използвания по това време шев, образуването на стабилни белези на мястото на разрезите и продължителността на възстановяването на тялото на жената след трудна, травмираща операция. Оттогава обаче много се е променило към по-добро в медицината и хирургическите технологии: операциите са станали много по-малко травматични (например, екстракорпорално цезарово сечение с вертикален разрез по целия корем сега практически не се използва), съвременният конци се разтваря в рамките на няколко седмици, следоперативни белези поради с това те станаха много по-еластични (това значително намали риска от разкъсване на белег на матката по време на последваща бременност и раждане), образуването на стабилен следоперативен белег завършва средно 1 година след операцията.

Много гинекологични и урологични интервенции сега се извършват ендоскопски (през вагината и маточната кухина), ендоваскуларно (интраваскуларна техника) или лапароскопски (чрез микропункции), което минимизира травматичните последици за организма и значително съкращава времето, необходимо за пълно възстановяване на здравето преди планираното зачеване. Ето защо, днес на въпроса: "Кога можете да планирате бременност след цезарово сечение?" - родителите могат да чуят радостния отговор на лекаря: „Върнете се след няколко години!“ След някои чисто "мъжки" и "женски" операции, насочени към увеличаване на шансовете за зачеване, например лечение на разширени вени и воднянка на тестисите при мъжете, издухване на маточните тръби и премахване на огнища на ендометриоза при жените (доброкачествени разраствания на ендометриума извън матката), - зачеването може да се планира след 2 месеца, а понякога и почти веднага след изписването. Разбира се, във всеки случай препоръките за двойка ще бъдат чисто индивидуални: видът на интервенцията, показанията, обема и особеностите на хода на операцията и следоперативния период, както и възрастта и общото здравословно състояние на бъдещия родител, претърпял операция в репродуктивната сфера.

Особености на планирането на бременността след премахването на оралните контрацептиви

Повечето жени, които приемат орални контрацептиви (OC), планират да имат бебе в бъдеще, а може би и повече от едно.

Следователно въпросите, свързани с зачеването след прием на контрацептиви, не губят своята актуалност. Нека се опитаме да разберем кога да планираме бременност след противозачатъчни и какви са характеристиките на подготовката за зачеване след отмяна?

В инструкциите за всички съвременни лекарства за орална контрацепция има предупреждения, че бременността след контрол на раждаемостта може да настъпи още в следващия цикъл след отмяната им. На практика всичко не е толкова просто и за някои жени, които са приемали хормонални контрацептиви, е доста трудно да забременеят след отмяна на ОК.

Връзката между бременността и употребата на орални контрацептиви е много особена: контрацептиви могат да се предписват както с цел предотвратяване на бременност, така и обратно - с цел ускоряване на нейното начало.

Веществата, които се съдържат в оралните контрацептиви, потискат овулацията, в резултат на което яйчниците „заспиват“ и могат да бъдат в такова неактивно състояние дълго време. Това обаче не означава, че те ще атрофират. След премахването на контрацепцията яйчниците се събуждат и могат да започнат да работят дори с двойно усърдие. Това явление се нарича "ефект на отскок". Гинеколозите го използват за възстановяване на овулацията и борба с някои форми на женско безплодие. По този начин, ако жената не може да забременее дълго време, могат да й бъдат предписани орални контрацептиви. Курсът на контрол на раждаемостта за увеличаване на плодовитостта обикновено е няколко месеца. Вероятността за бременност непосредствено след премахването на OC е много висока. Понякога обаче се изисква провеждането на няколко такива курса: 3 месеца прием на ОК, последвани от двумесечна почивка.

Но за целите на контрацепцията много жени приемат контрацептиви за много повече от няколко месеца. И понякога, за да отскочи след премахването на контрацептивите, тялото се нуждае от определено време. Продължителността на периода на възстановяване е индивидуална - при някои жени бременността след премахването на ОК настъпва почти веднага, докато други ще отнемат седмици или дори месеци за възстановяване на овулацията и репродуктивните функции.

Като цяло, колкото по-дълго жената е била на контрол на раждаемостта, толкова по-дълъг ще е периодът на възстановяване на плодовитостта. Ако защитата с орални контрацептиви се практикува по-малко от 1 година, тогава зачеването след премахването на ОК може да се случи в рамките на 1-3 месеца.

Но за настъпване на бременност след дългосрочен прием на ОК може да отнеме, може би, дори повече от година. За тези жени над 30-годишна възраст възстановяването на репродуктивната функция след продължителна употреба на OC може да отнеме години.

Това се дължи на факта, че дори най-безопасните и най-новите хормонални агенти пречат на естествените процеси в женското тяло и не е изключен рискът от странични ефекти.

След премахването на ОК може да възникне аменорея - изчезване на менструацията. Според статистиката това се случва при 2% от жените, приемащи хормонални контрацептиви..

Страничните ефекти обаче са много по-чести, които нямат ясно осезаеми прояви, но от това те не стават по-малко сериозни..

И така, хормоните, които са част от контрацептивните лекарства, променят витаминно-минералния баланс в организма. Ето защо приемането на ОК е изпълнено с недостиг на някои витамини и минерали, на първо място, витамини Е, С, група В, фолиева киселина, както и магнезий и селен.

За да се премахне дефицитът на хранителни вещества, необходими за успешното зачеване и развитие на плода на най-ранния етап от бременността, при подготовката за бременност след края на приема на ОК се препоръчва да се приемат допълнителни витамини и минерали.

Витамините С и Е определят чувствителността на женското тяло към половите хормони, участват в синтеза на такива важни репродуктивни хормони като гонадолиберин, LH и FSH. Липсата на тези витамини води до влошаване на общото състояние на репродуктивната система, а хроничният им дефицит води до смущения в менструалния цикъл и по-продължителното му нормализиране след премахването на ОС. В допълнение, различната интензивност на кървенето между менструалните цикли може да бъде предизвикана от липсата на витамини Е и С по време на прием на контрацептиви. Други възможни неприятни последици от недостига на витамин С и Е включват:

 • Появата на дефекти по кожата - тъмни кръгове под очите, поява на пигментация в открити области на тялото, слабо зарастващи рани.
 • Чернодробни проблеми.
 • Нарушения на кръвосъсирването.

Недостигът на витамини B2 и B6 в резултат на прием на контрацептиви може да причини развитието на цервикална дисплазия, хиперплазия на ендометриума (прекомерна пролиферация на клетки, покриващи повърхността на матката), както и аномалии в развитието на плацентата през първите седмици на бременността. [1] [2] [3] Приемът на витамини B2 и B6 в подготовка за зачеване след прием на OC може да помогне за намаляване на проявите на токсикоза по време на бременност, нормализиране на емоционалното състояние на бъдещата майка и допринася за нормалното развитие на мозъка и нервната система на детето.

Фолиевата киселина играе важна роля за образуването на плацентата и новите кръвоносни съдове в матката, предотвратявайки развитието на дефекти при бебето. Дефицитът на фолиева киселина, предизвикан от контрацепция, е свързан с повишен риск от преждевременно прекъсване на бременността, кървене и дефекти на нервната тръба при новородени.

Една от възможните последици от приемането на орални контрацептиви може да бъде липсата на йод, което може да предизвика появата на кисти на яйчниците и да доведе до развитие на ановулация и поликистоза. [4] Също така, липсата на йод в тялото на майката е причина за вродени дефекти на детето..

Липсата на магнезий, който често се развива в резултат на контрол на раждаемостта, [5] може да причини еклампсия (тежка токсикоза, която се появява в края на бременността и се характеризира с гърчове), забавя растежа на бебето и дори води до спонтанен аборт.

Недостигът на селен е свързан с риска от развитие на хормонален дисбаланс, а липсата на цинк в резултат на приема на OC може да доведе до преждевременно отлепване на плацентата по време на бременност, сложно раждане, вродени малформации на детето.

Повечето жени, спиращи употребата на контрацептиви, очакват, че бременността ще настъпи веднага след премахването на ОК. Понякога това се случва - бременност след ОК е възможна в следващия цикъл след отмяна. Експертите обаче препоръчват планиране на зачеването три месеца след отмяна на ОК. Този период е необходим, за да се възстанови нормалното функциониране на яйчниците..

Няма други конкретни препоръки за планиране на бременност след отмяна на ОК. Просто трябва да обърнете внимание на общото си здравословно състояние, да приемате витамини и да се откажете от лошите навици. Това ще увеличи шансовете за ранно зачеване след контрацептиви и ще намали риска от нарушения по време на бременност..

[1] Какво трябва да знае всяка жена за контрола на раждаемостта - http://www.virginiahopkinstestkits.com/everywomanbc.html

[2] Орални контрацептиви: ефект на метаболизма на фолатите и витамин В12. A. M. Shojania - Can Med Assoc J. 1982 1 февруари; 126 (3): 244-247. PMCID: PMC1862844

[3] Хранителни ефекти от употребата на орални контрацептиви: преглед. Webb JL J Reprod Med. 1980 октомври; 25 (4): 150-6.

Как и кога да планирате бременност след спиране на противозачатъчните хапчета?

Когато хормоналните контрацептиви бъдат отменени, шансовете за бременност се увеличават. Лекарите дори използват това свойство при лечение на безплодие - краткосрочното предписване на лекарството и отмяната му наистина помага на някои пациенти да заченат дете. Но в същото време много жени са загрижени за следните въпроси: дали бременността ще протича нормално след контрацептивни хапчета, дали хормоните, взети по-рано, ще повлияят на детето и дали са безопасни за репродуктивната система?

Използването на контрацептиви не противоречи на факта, че в бъдеще жената иска да стане майка. Това е най-често случаят. Инструкциите за перорални контрацептиви показват, че бременността може да настъпи още в първия цикъл след изоставяне на лекарството. Но на практика всичко се оказва не толкова безоблачно..

Кога да спрете приема на противозачатъчните хапчета?

Експертите съветват да се откажат от противозачатъчните хапчета 3 месеца преди планираната бременност. През този период от време хормоналната система на жената ще може да се възстанови до състоянието преди началото на оралната контрацепция..

Тримесечна почивка е необходима за формирането на менструалния цикъл и нормализирането на яйчниците. Но не бива да се притеснявате, ако не забременеете веднага. Докато процесът на възстановяване е в ход, можете да се грижите за здравето си. Може би по време на хормоналната контрацепция в организма са възникнали определени проблеми, които трябва да бъдат лекувани преди зачеването.

Как бързо да забременеете след отмяна на най-популярните контрацептиви?

Изборът на хормонални контрацептиви е достатъчно широк. Нека разгледаме най-популярните.

Регулон

Ако една жена е приела Regulon, тогава зачеването може да се планира не по-рано от 3 месеца след неговото отмяна. Според статистиката бременността настъпва между 3 и 18 месеца опити и това се счита за норма..

В първите месеци след отмяната на Регулон в женското тяло репродуктивната система е подготвена за самостоятелно функциониране без излишно стимулиране. Също така, тялото напълно премахва натрупаните хормонални компоненти. Трябва да се отбележи, че Регулон няма токсичен ефект върху плода и ако зачеването настъпи веднага след приема му, няма какво да се притеснявате.

Ярина и Джес

Можете да започнете да планирате зачеването от 3-ия месец след анулирането на Ярина. Но трябва да сте подготвени за два варианта за развитие на събитията: бременността настъпва незабавно, в първите два цикъла след почивка, или зачеването ще настъпи много по-късно - около година по-късно, след пълното възстановяване на менструалния цикъл. Засегнато от продължителността на употребата на Ярина.

Както в случая с Ярина, зачеването след отмяна на Джес може да бъде планирано за 3 месеца. Тези лекарства имат подобен състав, но дозата на хормоните при Джес е по-ниска. Обикновено бременността след спиране на употребата на този контрацептив трябва да настъпи в рамките на една година.

Новинет

След отмяната на Novinet не е необходимо да правите почивка преди планиране на бременност. Но повечето гинеколози препоръчват да се изчака 3 месеца, за да се установи нормален менструален цикъл..

По това време често възникват трудности, например липсата на редовна менструация. Следователно бременността може да настъпи по-късно от очакваното - до края на първата година от планирането..

Но има и изключения от правилото. При някои жени бременността след противозачатъчни хапчета Novinet настъпва веднага, в първия цикъл. Такова бързо зачеване по никакъв начин не влияе върху хода на бременността, тъй като след края на приема на лекарството, той бързо се екскретира от тялото.

Проблеми, които могат да възникнат

След спиране на контрола на раждаемостта могат да настъпят следните неприятни промени:

 • неуспех на менструалния цикъл, характеризиращ се с удължаване или скъсяване на цикъла, понякога пълно отсъствие на менструация;
 • проблеми с зачеването, които се появяват при някои жени след продължителна употреба на лекарства (най-малко 3 години);
 • сърдечно-съдови патологии, влошени или възникващи по време на прием на контрацептиви, като ангина пекторис, разширени вени, тромбоза, белодробна хипертония;
 • нарушение на липидния и въглехидратния метаболизъм, особено при жените, които пушат.

Правила, които трябва да следвате, за да забременеете по-бързо

Ако една жена иска в близко бъдеще да настъпи бременност след противозачатъчни хапчета, на първо място тя трябва правилно да завърши приема на лекарството. Важно е да завършите започнатите опаковки до края, в никакъв случай не се отказвайте от приема в средата. Правилното премахване на оралните контрацептиви ще избегне усложнения, свързани с хормонален дисбаланс.

Но отказването от противозачатъчни хапчета не може да гарантира бърза и лесна бременност. Много зависи от фактори като възрастта на жената, нейното здраве, продължителността на употребата на контрацептиви..

По-малко проблеми с зачеването се наблюдават при млади, здрави жени на възраст между 18 и 24 години, при условие, че противозачатъчните хапчета се използват не повече от 12 месеца. В този случай менструалният цикъл може да се възстанови много бързо - след около 1-2 месеца или дори по-рано..

За жените на възраст между 25 и 30 години може да отнеме до една година, докато репродуктивната им система се възстанови. След 30 години бременността не настъпва при всички жени, процесът на възстановяване на функцията на яйчниците продължава по-дълго, особено ако хормоналните контрацептиви се използват от няколко години без прекъсване.

Няма начини да се гарантира бременност със сто процента вероятност след противозачатъчни хапчета. Можете само да посъветвате планиращите жени да се грижат за здравето си, да премахнат лошите навици, да приемат витамини. Положителното отношение и липсата на здравословни проблеми увеличават шансовете за желана бременност. Повече за планирането на бременността →

Колко често срещаните митове за ефектите на контрола върху раждаемостта върху бременността са свързани с реалността

Без съмнение приемът на хормонални лекарства не остава незабелязан. Но е важно да се отдели истината за тяхното въздействие от спекулациите и слуховете. Помислете за най-често срещаните митове за ефекта на противозачатъчните хапчета върху бременността и репродуктивното здраве на жената.

Мит първи: след хормонални контрацептиви многоплодната бременност е по-честа.

Наистина е. Механизмът не е труден за обяснение. Изкуствените хормони, които влизат в тялото, потискат репродуктивната функция. След тяхното анулиране яйчниците започват да функционират в подобрен режим, възстановявайки работата си.

През този период се увеличава вероятността за едновременно узряване на няколко яйцеклетки, а оттам и началото на многоплодна бременност. Това явление е по-характерно за първия менструален цикъл след премахването на противозачатъчните хапчета..

Мит втори: след премахването на контрацептивите не можете да забременеете в продължение на 3 месеца

Това твърдение е основателно. Но спазването на това условие не винаги се изисква..

Ако лекарството е предписано на жена за краткосрочен курс, за да стимулира работата на яйчниците, тогава може да се планира бременност след противозачатъчни хапчета веднага след отмяната им. В случай на продължителна употреба на контрацептиви, наистина е по-добре да откажете това начинание, като дадете време на тялото да се възстанови.

Мит трети: дългосрочната употреба на противозачатъчни хапчета влияе негативно върху репродуктивната функция на жената

Този страх се обяснява с факти от миналото, когато контрацептиви са били произвеждани с доста високи дози хормони. Такива средства по-трудно се понасят от жените, те изискват задължителни прекъсвания в приема, така че тялото да запомни непосредствената си функция..

Произвежданите днес лекарства могат да се приемат непрекъснато. Но трябва да запомните, че продължителната употреба изисква задължително възстановяване на менструалния цикъл преди планирането на бременността..

Мит четвърти: хормоните могат да повлияят на бъдещите деца

Доказано е, че хормоните, съставляващи оралните контрацептиви, не се натрупват в тялото. Следователно, не трябва да се притеснявате за здравето на бъдещото поколение..

Дори ако зачеването е настъпило директно по време на приема на лекарството (такава вероятност съществува, въпреки че е много малка - около 1%), това не е индикация за аборт. В този случай контрацептивите се отменят и по-нататъшното раждане на детето се случва без особени особености..

Бременност след контрол на раждаемостта

Бременността след противозачатъчни хапчета протича по същия начин, както всеки друг - със собствени рискове и проблеми, в зависимост от възрастта и здравето на бъдещата майка. Информацията, че изкуствените хормони, взети по-рано, могат да причинят деформации на плода, е неоснователна. Ако бременността е настъпила и се развива, приемът на хормонални контрацептиви в миналото няма да повлияе по никакъв начин на нейния ход.

Единственото, върху което противозачатъчните хапчета могат да окажат ефект, е зачеването на близнаци, тризнаци и др. Рискът от многоплодна бременност се увеличава, ако жената е използвала орални контрацептиви повече от 6 месеца. Този ефект продължава за първия цикъл след отнемане на лекарството.

Ако след хормонална контрацепция бременността не настъпи повече от година и половина, трябва да се консултирате със специалисти. Най-вероятно проблемът ще бъде решен с хормонална терапия и стимулиране на овулацията, но не бива да се колебаете да посетите лекар. Колкото по-рано жената започне лечение, толкова по-малко време и усилия ще са необходими за постигане на желаната бременност..

Автор: Олга Рогожкина, лекар,
специално за Mama66.ru