13-та седмица от бременността е като мост между доста неприятното чувство през първия триместър и „златното време“ от втория триместър. Този период се характеризира с нови усещания при бъдещата майка, активна фаза на растеж на ембриона. Тук ще намерите всичко, което е важно и полезно да знаете.

На 13-та седмица от бременността, вашето бебе е подобно по размер на Праскова

  Размер на плода: 62 мм Тегло на плода: 14 грама

Чувства на бъдещата майка на 13 седмица от бременността

На границата между 1-ви и 2-ри триместър на бременността (13-та акушерска седмица или 14-та ембрионална седмица) идва период, който бъдещите майки наричат ​​най-доброто време или „златното време“. И за това има основателни причини. Сега напълно неприятните признаци на токсикоза стават много по-слаби или дори изчезват: гадене, слабост и световъртеж, емоционална нестабилност.

На тринадесетата седмица бъдещата майка вече се чувства много по-добре и може напълно да се наслади на новия си статус и позиция. Събуждането сутрин става лесно и без досадно гадене и повръщане. Реакцията на миризмите не е толкова силна. Налягането не скача, главата не се върти.

Бременната жена започва да чувства сякаш прилив на сили, настроението е все по-положително, емоциите са положителни. Сънят и апетитът се нормализират. Усещането за постоянна умора и сънливост изчезва.

И най-приятното нещо сега е възможността да организирате пазаруване за себе си, като закупите дрехи за бременни жени в гардероба си. Тесни и тесни неща, обувки с токчета сега ще трябва да чакат дълго в килера.

Вече се появява вълнуващ урок - погледнете леко заобленото си коремче в огледалото и си представете как изглежда дългоочакваното бъдещо бебе там.

По това време много жени забелязват как външният вид, измъчван от токсикоза, постепенно се превръща в просто разцвет. Бъдещата майка, въпреки че все още не е обременена с голям корем, вече започва да се движи по различен начин: по-плавно и по-внимателно. Това е естествена реакция на организма - той с всички сили се опитва да не навреди на нероденото дете и да го предпази от възможни наранявания.

Развитие на плода при 13 гестационна седмица

В края на 13-та акушерска седмица на бременността плодът е сравним по размер с праскова. От короната до опашната кост е приблизително 6,5 - 7,8 cm, пълна височина 10-12 cm. Сега бъдещото бебе тежи около 20-30 грама. Главата се увеличава в диаметър до почти три сантиметра.

По това време ембрионът вече е защитен от плацентата, която не само защитава плода, но и произвежда веществата, необходими за нормалното развитие и растеж - естроген и прогестерон.

Сега дебелината на защитния пашкул е приблизително 16 mm. Плацентата позволява на кръвта да премине от майката към плода, но като филтър задържа всички вредни вещества, които могат да повлияят отрицателно на развитието на ембриона.

Вътрематочно развитие на детето на 13 седмици

Какво се случва с бебето на тринадесетата седмица от бременността:

 • Лицето вече се вижда ясно. На ултразвуковите снимки можете да видите характеристиките на бъдещото бебе. Вярно е, че очите все още са доста далеч и постепенно се приближават. Очните ябълки са покрити от векове. Главата вече е леко повдигната над гръдната кост, така че се виждат хребетите на брадичката, носа и веждите. Ушните миди и ушните миди вече са очертани.
 • Кожата все още е много тънка и през тях се виждат дори кръвоносни съдове. Кожата на бебето също е набръчкана. Това е така, защото в него все още няма мастни клетки. Но на повърхността на кожата вече се вижда ембрионален пух, който ще се запази известно време след раждането..
 • Костният скелет активно се развива и укрепва. Калцият се натрупва, ръцете и краката стават по-дълги, черепът и гръбначният стълб се втвърдяват. Ребрата изостават, оформят се и се засилват малко по-късно.
 • Мозъкът се развива скокообразно. Този напредък се забелязва в поведението на ембриона: плодът се движи и се движи все повече и повече. По време на периоди на будност (а те не са много големи, защото бебето спи все повече и повече), бебето рефлекторно свива юмруци, прави гримаси, набръчква носа си и дърпа пръста си в устата си.
 • През този период се полагат млечни зъби - вече има около двадесет такива примордии.
 • Дихателната система практически се е оформила. Мембраната прави тренировъчни движения, които ще позволят на бебето да диша въздух по време на раждането. Сега устата все още е затворена, но се случва бебето да поглъща околоплодната течност. Особено когато му липсва кислород.
 • Значителни промени настъпват и в стомашно-чревния тракт: панкреасът започва да произвежда инсулин. И в червата се появяват въси.

Какви усложнения могат да възникнат на 13 седмица от бременността

По принцип всички възможни усложнения по това време могат да бъдат причинени от недостатъчно количество в организма на бъдещата майка на определени полезни вещества и микроелементи. Така например, липсата на калций (и сега плодът активно го приема за развитие и укрепване на костите) може да повлияе негативно на бременна жена - разширените вени са опасни и не е толкова лесно да се лекуват по-късно.

Обърнете внимание на витамин D - липсата му може да провокира рахит при бебе.

Промени в тялото на жената на 13 гестационна седмица

Хормоналната буря отшумя, преструктурирането на женското тяло за бременност почти приключи. Остава само да изчакаме и да се подготвим за важно събитие - раждането на дете. По това време всички органи на бъдещото бебе вече са формирани. Ембрионът расте и се развива, а връзката между майката и плода се укрепва..

Попадането в женското тяло на вещества, потискащи имунната система (за да се избегне отхвърлянето на плода) спира. Ембрионът вече е здраво закрепен в матката, той е заобиколен от защитна обвивка - плацентата. Самата матка расте с бебето, така че коремът непрекъснато се увеличава, а фигурата е закръглена.

Хормон като соматотропин влияе върху подобряването на външния вид на бременна жена. Това вещество изглежда подчертава чертите на лицето и придава на бъдещата майка привлекателен външен вид..

На тринадесетата седмица от бременността гърдата се увеличава и при някои е много значима. Млечните жлези се подготвят за кърмене. Зърната остават много чувствителни. Ареолата около тях расте голяма и потъмнява.

Струва си да се каже, че по това време тялото вече е почти настроено да носи бременност. Основната задача сега е да осигури на плода всичко необходимо за нормалното му развитие. затова обемът на кръвта се увеличава значително. в края на краищата именно чрез кръвта плодът получава полезни вещества от майката. Също. Скоростта на метаболизма в организма на бъдещата майка също нараства.

Анализи и медицински прегледи

Обикновено по това време старателна бременна жена вече се е регистрирала за бременност в предродилна клиника. В края на краищата след 12-та седмица жената вече губи правото да получава еднократно обезщетение за бременност.

Към 13-та седмица бременната жена вече е преминала всички необходими тестове и сега остава само да се яви на прегледи, предписани от гинеколога. По това време можете да посещавате и лекари от други специалности (УНГ, зъболекар, терапевт, ендокринолог, офталмолог и др.). Това е особено важно при наличие на някакви хронични заболявания. Докторският контрол е един вид предпазна мрежа срещу всички нежелани усложнения.

В период от 13 седмици лекарят ще измери теглото на бременната жена, обиколката на корема. Контролирането на наддаването на тегло е важно. В крайна сметка настоящият добър апетит може да доведе до нежелано затлъстяване и дори затлъстяване..

Кръвното налягане може да скочи. Леките колебания в производителността не са опасни. Но рязките скокове на кръвното налягане са причина да потърсите съвет от специалист.

По това време лекарят може да назначи допълнителни изследвания. Такива, например, като двоен биохимичен тест за определяне на PAPP, ултразвук или кръвен тест за b-hCG. Тези проучвания ще покажат колко голям е рискът от генетични или хромозомни аномалии или заболявания..

Понякога се предписва биопсия (вземане на проби от хорионни тъкани на вили) или амниоцентоза (пункция на феталния пикочен мехур с вземане на проби от околоплодната течност). Струва си обаче да се помни, че именно тези тестове крият определени рискове, тъй като има пряка намеса в матката. Следователно такива изследвания се предписват само стриктно според медицинските показания и само с писменото съгласие на жената. Резултатите (които обаче се определят за дълго време) ще разкрият наличието на много сериозни патологии (синдром на Даун например). Но ранната диагностика ще ви позволи да коригирате развитието на плода и да намалите риска от още по-големи усложнения..

Може да се предпише и анализ за нивото на hCG в кръвта. Но трябва да се помни, че сега броят на единиците постепенно намалява. Нормата по това време е 20 900-291 000 mIU / ml. намаляването на hCG води до отслабване на неприятните усещания за токсикоза при бременни жени.

Ултразвук на 13 гестационна седмица

При записване в антенатална клиника се предписва ултразвуково сканиране на 13-та акушерска седмица от бременността. През този период узистът ще погледне дали плацентата е разположена правилно, ще изслуша сърдечната честота на ембриона и ще контролира дали двигателната активност на плода е достатъчно висока.

Сега при ултразвуково изследване се определя зоната на яката. В крайна сметка това е важен показател за откриване на генетични аномалии..

За диагностициране на истмично-цервикална недостатъчност се извършва изследване на състоянието на маточния фаринкс.

Препоръки

Сега целият живот на бременната жена е съсредоточен само върху това как да роди и роди дете без усложнения. Бъдещата мама е физически и психически подготвена за това, че сега ще прави всичко само в полза и нормално развитие на плода. В края на краищата всяка майка иска бебето й да се роди здраво и силно.

Както вече споменахме, полагането на всички органи на плода вече е настъпило. Сега основното е да осигурите на ембриона всички онези вещества, необходими за растежа и развитието. Поради това се обръща специално внимание на правилното и пълноценно хранене..

Отделете време да седнете и да съставите диетата си в съответствие с препоръките на лекарите и диетолозите.

Обърнете внимание на вагиналните секрети. Те обикновено трябва да са прозрачни или леко белезникави, може би малко по-обилни от преди. Но появата на неприятна миризма, сирене, сърбеж, обезцветяване, петна от кръв е причина за незабавно посещение на лекар.

Забрани и противопоказания по време на бременност

Както и преди, всички лоши навици остават под забраната. И въпреки че плацентата сега защитава плода, тя няма да може да филтрира всички вредни и токсични вещества, постъпващи в кръвта. Затова определено няма алкохол, цигари, наркотици, токсични бои, агресивни битови препарати и почистващи препарати, излагане на йонизиращо лъчение.

Разбира се, никой не е правил експерименти върху бременни жени, които могат да покажат в какви дози алкохолът няма да навреди на нероденото дете. Наблюденията на деца, родени от майки, които злоупотребяват с цигари и алкохол, показват доста депресираща картина. Съгласете се, просто е страшно, когато новородено бебе вече изпитва „оттегляне“ от липсата на етанол или никотин в кръвта.

И така, какво е забранено за бъдеща майка през тринадесетата седмица на бременността:

 • Лоши навици (алкохол, пушене, наркотици)
 • Неконтролиран прием на лекарства и самолечение в случай на някакво заболяване. Същото, между другото, се отнася и за народни средства - билки и тинктури
 • Вредни условия на труд
 • Физическо преумора
 • Стрес
 • "Грешни" храни в големи количества: мазни, солени, бързи храни и др. Избягвайте сладкиши, които ще причинят ненужни гънки отстрани и корема.

Секс на бременност от 13 седмици

Забраната се отнася само за случаите, когато съществува риск от спонтанен аборт, се наблюдава предлежание на плацентата.

Ако всичко е нормално, токсикозата се освобождава, тогава защо да не се насладите на приятните усещания на секса. Освен това много бременни жени казват, че сега сексуалните отношения изглежда придобиват нови цветове и емоции, ставайки по-остри.

Спорт и физическо възпитание

Продължаваме да наблюдаваме умерена физическа активност. Правете йога или гимнастика за бременни жени, плувайте в басейна.

Основното е, че не трябва да има преумора и претоварване. Затова спрете екстремните и професионални спортове.

Витамини и лекарства на 13 гестационна седмица

Както бе споменато по-горе, не се препоръчва употребата на лекарства сега. Или само по строги медицински причини и след консултация с лекар. Лекарствата могат да причинят огромна вреда, ако се приемат неконтролируемо.

Що се отнася до фолиевата киселина, 13-та е последната седмица, която я приема. Витаминните комплекси или йодсъдържащите препарати не са забранени. Трябва само да се уверим, че няма излишък от вещества - хипервитаминоза.

Бременност 13 седмици

Плодове (развитие, размер)

Първият триместър на бременността приключва и по това време тялото на детето е постигнало огромен напредък в своето развитие. Малкото сърце учудва: всеки ден изпомпва 23 литра кръв! По това време всички млечни зъби на бебето вече са напълно положени.

Но постиженията не свършват дотук: на 13-та седмица от бременността костната и мускулната тъкан продължават да се оформят, храносмилателната система на трохите се развива. И така, в червата се образуват първите вили, които в бъдеще ще участват в храносмилането и насърчаването на храната. Панкреасът вече произвежда първия си инсулин. Гласовият апарат на детето започна да се формира. Гениталиите стават все по-диференцирани: тази седмица гениталният туберкул се удължава и постепенно се превръща в пенис, или се огъва надолу, образувайки клитор. Развиват се половите клетки или простатната жлеза - в зависимост от пола на плода.

Външният вид на детето също постепенно придобива по-изразителни черти. Тялото набира скорост в растежа си - с течение на времето ще изглежда все по-голямо спрямо главата. Сега опашната кост на плода е средно 7-8 см, а теглото му варира в рамките на 15-25 г.

Огромна работа е свършена за установяване на основните органи и системи и сега е ред на емоционалната сфера. На 13-та седмица от бременността бебето е активно през цялото време: слуша, усвоява нови умения, реагира на знаци, идващи от външния свят (звуци и тишина, светлина и тъмнина, топлина и студ, различни видове допир). Сега бебето е все по-будно, заспива само за няколко минути и се събужда отново. Движенията на плода вече не са толкова хаотични, както преди, и имат някакъв ред.

На 13-та седмица от бременността бебето прави разлика между миризмите и вкусовете на храната, усвоена от майката. Може да не му хареса всичко от предложеното меню, но напротив ще хареса някои продукти. Само си представете: той не само знае как да суче и преглъща, той вече се прозява, усмихва се и прави гримаси! Бебето е много удобно в корема на майка си: тук е топло, уютно, спокойно, меко, звуците, идващи отвън, го приспиват, заобиколено е от успокояващ здрач...

Ако по това време все още не сте установили традицията за общуване с детето, тогава преходът към втория триместър е точното време. Започва най-спокойният период за мама и бебе - използвайте всяка минута от него за ваше и негово удоволствие.

Усещам

На 13-та седмица от бременността жената обикновено не се чувства болна. „Хормоналните бунтове“ са приключили, тялото се е адаптирало към настъпилите промени и е свикнало с новото състояние. Вторият триместър е най-спокойният от всички периоди на бременност: повечето от признаците, симптомите и неразположенията, свързани с настъпването на бременността, вече са назад, но все пак този път не може да се нарече абсолютно безгрижен. Време е да се справите с профилактиката на стрии, запек и отоци.

До 13-та седмица на бременността талията постепенно изчезва и коремът се закръгля. Вероятно вече сте преминали към дрехи за майчинство. Ако не, актуализирайте гардероба си сега. Обърнете специално внимание на сутиена: той трябва да е с размера на нарастващата гърда и да го поддържа добре (широки презрамки правят това). Гърдите ще растат и ще се пълнят през целия период: в сравнение със състоянието преди бременността, теглото му до края на бременността ще се увеличи поне два или дори четири пъти.

Матка на 13 седмица бременност

Точно като плода, матката расте непрекъснато, издигайки се все по-нагоре и нагоре. На 13-та седмица от бременността той запълва почти целия тазобедрен регион и се издига по-високо - в коремната област. Съседните органи ще трябва да освободят място и това ще бъде свързано с някои неудобства в бъдеще: киселини, задух и други..

По време на всеки преглед гинекологът вече ще измерва височината на дъното на матката. Тя е равна на броя седмици в сантиметри. И така, на 13-та седмица от бременността матката има височина 13 см, ширина 10 см. Вече може лесно да се палпира, особено ако дебел мастен слой не го предотвратява.

През второто тримесечие тонусът на матката вече няма да бъде толкова ужасен - той става по-мек и по-еластичен и като правило се свива за кратко време.

Стомах

По време на моменти на повишен тонус на матката може да почувствате разтягане и болка в долната част на корема. В такива моменти просто трябва да легнете и да си починете. Ако това се случва често, лекарят ще ви посъветва да поставите свещи с папаверин или да пиете Гинипрал например. Но много майки се справят без никакви лекарства. Просто се научете да не „притеснявате“ матката си още веднъж: не ходете на токчета, не носете тежести, не се изнервяйте за дреболии.

Газовете също могат да навредят на стомаха ви. Проследете диетата си и наличието на такава връзка. Някои храни може да се наложи да бъдат елиминирани от диетата..

При повечето жени стомахът на 13-та седмица от бременността вече издава тяхната позиция: той се е закръглил или дори значително се е увеличил. Но се случва коремчето едва да започне да се появява и изглежда, сякаш току-що сте спечелили малко.

Ако болките в корема на 13 гестационна седмица са придружени от зацапване на кървене, тогава е по-добре да предупредите Вашия лекар за това. Опитайте се да ограничите физическата активност за известно време и ако започне кървене, веднага отидете в болницата.

Не са редки случаите на болка отстрани на корема на 13 седмици. Това разтяга мускулите, които държат матката, а самата матка се разтяга през цялото време. Такава болка не е опасна, но ако сте развълнувани, тогава легнете да си починете - няма да навреди.

Болката в краката, придружена от крампи в мускулите на прасеца, е сигнал за липса на калций в организма. Обикновено тези болки се появяват през нощта. Увеличете количеството храни, съдържащи калций във вашата диета - този елемент е много важен сега. Просто отдайте предпочитание на растителните източници на калций, тъй като фонтанелът бързо се втвърдява от животното, което е нежелателно по време на преминаването на детето през родовия канал.

Бременна в 13 седмици

Първият триместър на бременността ви приключва, след тревожност и опасни периоди. Вероятно вече сте се регистрирали в антенаталната клиника и сте преминали необходимите тестове. Токсикозата стана много по-слабо изразена и, вероятно, напълно изчезна. Постепенно се установява хормоналният баланс, вие ставате по-спокойни, по-балансирани..

След края на токсикозата апетитът ви значително се е подобрил и сега е моментът да съставите оптимална диета, така че бебето да получава всички необходими вещества, а вие да не качвате излишни килограми.

Коремът ви все още е невидим, но трябва да запомните, че тесните дрехи могат да го притиснат и да попречат на бебето. Следователно панталоните с тесен колан вече трябва да бъдат изоставени..

Колко месеца са минали? Седмица 13 е първата седмица от четвъртия акушерски месец на бременността или последната седмица от първия триместър. Преминахте бариерата и основно се формират всички органи на бебето. На 13-та седмица от бременността теглото на бебето е около 15-20 грама, а ръстът му е 6,5 - 8 см.

Какво се случва?

Размерът на матката вече се е увеличил толкова много, че горният й полюс се усеща ясно над срамните кости. Ако лежите по гръб, лесно можете да го почувствате под формата на закръглена формация. Бебето вече е с големината на праскова. Плацентата продължава да се формира. Понякога след дълги разходки може да почувствате необичайна умора, чувство на тежест в краката. Опитайте се да дозирате физическата си активност, без да сте прекалено пасивни..

Развитие на плода при 13 гестационна седмица

Вашето бебе сега се развива изключително активно. Въпреки факта, че той все още е толкова малък, млечните му зъби вече са положени, костният скелет се формира активно и мама определено трябва да включи допълнително калций в диетата..

Периодът на бременност от 12-13 седмици е периодът, когато панкреасът на бебето започва да произвежда инсулин - най-важният хормон, който регулира метаболизма на глюкозата. Оформят се и други жлези с вътрешна секреция.

Хлапето увеличава растежа всеки ден. Тялото му все още изглежда непропорционално, защото главата е много по-голяма от тялото. Но вече скоростта на нарастване на главата не надвишава растежа на тялото толкова, колкото преди. Вашето бебе вече се движи активно, въпреки факта, че все още не усещате движението. Мускулната тъкан се формира в него и са необходими активни движения за укрепването му. Въпреки че движенията са доста хаотични, обаче, бебето може да се движи в матката, да плува до нейните стени. Периодите на сън и бодърстване се променят бързо и само по време на сън бебето почива, набира сила.

Развитието на стомашно-чревния тракт напредва: на този етап от бременността се полагат лигавиците на лигавицата - най-важните елементи на храносмилането. Червата на бебето са напълно стерилни през цялата бременност и едва след първото прикрепване към гърдата ще получи полезни бактерии, които колонизират червата и насърчават храносмилането и усвояването на хранителните вещества.

До началото на втория триместър на бременността бебето развива мускули на лицето, формира се смучещ рефлекс. Той вече знае как да движи устните си. Формирането на лицето продължава: очите постепенно се придвижват от страничните части на главата към центъра, а ушите се преместват от врата.

Мозъкът на бебето се подобрява. Сега на повърхността му все още няма извивки, но местата на образуването им вече се полагат - малки канали.

На този етап яйцата се снасят при момичетата. Сега има няколко милиона, този брой ще намалее с раждането.

Кожата на бебето все още е много тънка, розова, през нея се виждат ясно кръвоносни съдове. Подкожната мастна тъкан все още не се натрупва. Едва през третия триместър ще започне активното натрупване на мастна тъкан.

На 13-14 гестационна седмица се полагат възпроизвеждащи звука структури, на практика се оформят гласните струни.

Снимка на бебето на 13-та седмица, ултразвук

Чувствата на мама

Бъдещите майки по това време отбелязват значително подобрение в благосъстоянието и настроението. Първо, токсикозата от първия триместър вече е преминала и ако някои от нейните прояви останат, тогава те вече не причиняват такъв дискомфорт, както преди. Апетитът ви се е подобрил и можете да се отдадете на кулинарни изкушения. Направете ги полезни.

Обикновено по това време вече е извършен скринингов ултразвук и знаете, че с бебето всичко е наред. И това е най-важното за всяка жена. В ранните етапи повечето майки не споделят с околните особености на своето положение, но сега състоянието ви става все по-забележимо. Коремът на 13-та седмица от бременността все още е невидим, но промяна в походката, понякога - черти на лицето, смяна на дрехи за по-свободна, приповдигнатото ви настроение, отхвърлянето на токчета за мнозина става ясно.

Вече може да забележите, че по лицето се появяват старчески петна. Не се притеснявайте - след бременността те изчезват много бързо безследно. Също така типично е потъмняването на лентата от пъпа до срамните кости, ареолите на млечните жлези, гениталната област. Такива промени са свързани с промяна в синтеза на хипофизни хормони..

Все повече слушате вашето благосъстояние, връзката ви с бебето ви става все по-близка. По това време емоциите вече се формират у децата и е много важно мама да говори повече с бебето, погалвайки коремчето, което вече дори започва да се закръгля.

Още по това време млечните ви жлези се подготвят за хранене на бебето и можете да забележите как те са се увеличили. Сега трябва да носите удобно бельо без рамка, която да не стиска гърдите или да нарушава кръвообращението. Много удобно специално бельо за бременни и кърмачки.

Ако здравето ви позволява, запишете се за спортни дейности за бременни жени. Трябва да поддържате достатъчно ниво на физическа подготовка, за да сте във форма за раждане, да се възстановите добре и да избегнете неприятни усложнения. Опитайте се също да се разхождате много на чист въздух и ако приятели ви извикат на село, не отказвайте!

Ако сте бременна с близнаци

Многоплодната бременност по това време все още може да не се различава. Ако сте изпомпали мускулите на пресата, коремът все още може да бъде невидим, въпреки че много скоро ще се закръгли. Мама, очаквайки близнаци, също трябва стриктно да следи храната, достатъчно почивка, разходка. Насладете се на тази лесна бременност, тъй като скоро ще почувствате двойното натоварване. Коремът ви ще расте по-бързо от този на майките, носещи едно бебе, ще се почувства натоварването на гърба ви. Започнете да носите поддържаща превръзка навреме - това ще помогне за облекчаване на болката в областта на гърба, натиск върху пикочния мехур.

Болка и отделяне през 13-та седмица от бременността

Краят на първия триместър на бременността се определя от повечето майки като лесен и приятен период, не засенчен от болезнени усещания. На този етап от бременността всякакви болезнени усещания трябва да предупреждават бъдещата майка.

Матката все още не е достатъчно голяма, за да причини болка поради компресията на съседни органи. Понякога може да изпитате болка в долната част на корема. Легнете известно време, починете и ако усещанията продължават, не забравяйте да се консултирате с лекар. По това време повишеният тонус на матката е доста често срещан..

Нормално през периода на бременността е краткосрочно повишаване на тонуса на матката. Постоянната хипертоничност обаче е опасна за бебето. Ако изпитате болезнено усещане, подобно на менструация, потърсете Вашия лекар Ще Ви бъде предписано подходящо лечение, за да удължите бременността си и да предотвратите спонтанен аборт на 13 гестационна седмица.

Правилна диета

Проявите на токсикоза вече забележимо са намалели, апетитът ви се е подобрил и въпреки факта, че искате да ядете много и не винаги най-полезно, трябва много внимателно да контролирате диетата си. На първо място, трябва да съставите такава диета, така че вашето бебе да получава всички хранителни вещества, от които се нуждае, без да напълнява. Всъщност всичко е много просто. Трябва да премахнете колкото е възможно повече от менюто „ненужни“ храни: тези, които съдържат леки въглехидрати и в същото време имат минимална хранителна стойност. Елиминирайте или ограничете максимално белия хляб, заменете го с пълнозърнест. Отстранете тестените изделия от диетата, за предпочитане картофите. Познатите на мнозина гарнитури трябва да бъдат заменени с по-здравословни зърнени храни, зеленчукови ястия.

Вашата диета трябва да е богата на протеинови продукти, защото именно аминокиселините, които изграждат протеините, са основата за изграждането на всички клетки на тялото. Източник на протеин е не само месото (и сега трябва да отдадете предпочитание на диетичното месо - птици, заек, телешко месо). Протеините се намират в големи количества в млечните продукти, особено в изварата, в комбинация с ценни микроелементи и витамини.

Запекът е често срещан проблем при бременни жени. Те се появяват главно от втория триместър, когато матката притиска червата. Но е препоръчително да започнете тяхната профилактика сега. Вземете за правило да започвате закуската си с чаша кефир със сини сливи. Този най-прост метод се пренебрегва от мнозина, но наистина значително подобрява състоянието на червата. Вашата диета трябва да включва храни като сушени кайсии, банани, киви, трици. Не забравяйте да ядете много плодове и зеленчуци.

Необходими прегледи и прегледи

Обикновено на този етап от бременността жената вече е регистрирана в предродилна клиника и сега трябва да посещавате лекар веднъж месечно. По това време може да се извърши ултразвуково сканиране. Първият скринингов ултразвуков преглед трябва да се извърши на 11-13 гестационна седмица, оптималният период е 12 седмици. Ултразвукът на 13 седмици от бременността се провежда, за да се изключат груби малформации, хромозомна патология. По това време все още има възможност за провеждане на генетични изследвания. В случай на откриване на тежка патология е възможно прекъсване на бременността.

Втората причина, поради която е оптимално да се извършва ултразвук точно в този период, е фактът, че сега с ултразвуково изследване специалист ще определи гестационната възраст на плода с точност до 2 дни. В някои трудни ситуации акушер-гинеколозите разчитат на тази възраст. В крайна сметка има ситуации, когато майката не може да даде точната дата на последната менструация, например в случай на някои заболявания или ако има зацапване в началните етапи на бременността.

Изследването по това време се извършва с вагинален сензор. На монитора вече можете да видите бебето си, да различите къде са главата, тялото, ръцете и краката му, лекарят ще ви покаже как бие сърцето му. Но полът на 13 седмици от бременността все още не може да бъде определен със 100 процента точност. Гениталиите все още се оформят. Но на втория ултразвук ще ви кажат точно кого чакате - момче или момиче.

Полезно видео

Въпроси - отговори

Какво казват кафявите отделяния на 13 седмици от бременността??

Това е тревожен симптом, който показва заплахата от прекъсване на бременността. Кафявият цвят на отделянето се дължи на изтичане на кръв и ако се установи такъв симптом, е необходимо спешно да се потърси медицинска помощ, за да се предпише лечение, което ще предотврати прекъсването на бременността.

На 13 седмица от бременността ме боли стомахът - не прекалено, но от време на време след натоварването се усеща, че матката е напрегната. Това не е опасно?

Описаните от вас усещания са характерни за повишения тонус на миометриума. Това може да е нормално, ако подобни усещания не са твърде интензивни и бързо преминават, когато легнете и си починете. За да изключите заплахата от прекъсване на бременността, по-добре е да бъдете прегледани.

Имах неприятни дърпащи усещания в лумбалната област, температура на 13 седмица от бременността. Какво означава?

Такива симптоми са характерни за пиелонефрита. Това заболяване много често се среща при бременни жени, тъй като имунитетът е малко намален и рискът от бактериално възпаление е висок. Определено трябва да се консултирате с лекар, тъй като пиелонефритът изисква навременна адекватна антибиотична терапия.

След натоварване ме боли кръста на 13 седмица от бременността. Това е втората бременност и първата също е имала болка, но по-близо до средата на бременността. Как може да се облекчи болката? Могат ли да се вземат болкоуспокояващи??

Лумбалната болка по време на бременност не винаги е свързана със стрес в гърба. Това може да е симптом на възпалителен процес в бъбреците, така че трябва да посетите лекар, за да изключите такава патология. Болката може да бъде симптом на възпаление на корен на нервите и в този случай е необходимо и специално лечение. И не можете да приемате обезболяващи сами - само тези, които лекарят предписва, са безопасни за бебето. Ако такива причини за болка са изключени, трябва да се опитате да си починете повече. Категорично е невъзможно да лъжеш с дни. Отидете на гимнастика за бременни жени - ще ви бъдат показани специални упражнения за разтягане, укрепващи мускулите на гърба, които ще трябва да се правят редовно. Лекият масаж също помага. Можете да помолите близките си за ежедневен масаж или да се запишете за курс за масаж в клиниката.

Бременна в 13 седмици

Съдържанието на статията:

Развитие на плода на 13 седмици

Плодът все повече прилича на малко човече: чертите на лицето стават все по-отчетливи, формират се зачатъците на 20 млечни зъба, на пръстите се появява кожен модел и невен, гениталиите се формират активно (момичетата имат яйчници, момчетата имат простатна жлеза). Характеристика на растежа през този период е фактът, че главата забавя малко развитието си, а тялото, напротив, се удължава по-бързо.

Какви други промени преживява плодът на 13 седмици:

 • сърцето бие активно (140-170 удара в минута);
 • изпомпва до 23 литра кръв на ден;
 • мозъкът се развива и вече е отговорен за рефлекторните движения на бебето;
 • все повече и повече вътрешни органи участват в работата: панкреасът произвежда инсулин, а жлъчният мехур - жлъчка;
 • върху чревната лигавица се образуват специални вили (подобряват усвояването на хранителните вещества);
 • плодът може да се дефекира в околоплодната течност;
 • обонянието се увеличава;
 • укрепва костната тъкан (особено на ребрената част) и мускулите на врата;
 • гласовите струни все още се развиват;
 • изражението на лицето се подобрява, детето вече може да си удря устни;
 • плацентата нараства с дебелина до един и половина сантиметра и е готова да изпълни изцяло основната функция - да осигури на плода всички необходими хранителни вещества и кислород.

Как изглежда бебето на 13 гестационна седмица

Кожата на трохите все още е много тънка и през нея се виждат вени и артерии. Главата заема около една трета от цялото тяло и скоро тя ще стане още по-пропорционална. През този период плодът значително е увеличил усещането: той реагира на светлина и тъмнина, звуци от заобикалящия го свят, докосвайки стомаха, различава миризмите и вкусовете. Може дори да се усмихва и да прави гримаса. Движенията на детето като цяло стават по-насочени, подредени.

В началото на втория триместър плодът вече е с размер на нектарин: дължината на тялото му достига 6-8 см, а теглото му е 15-25 грама.

Въпреки че е още съвсем малък, той вече придобива тясна връзка с майка си. Психиката му се влияе от нейното физическо и психологическо здраве. Струва си да се избягват преумора, стрес и емоционални сътресения, тъй като това може да повлияе негативно на бъдещата психика на бебето. Ако все още не сте разговаряли с детето си, тогава е моментът да започнете да четете приказки, да пеете песни и да изразявате любовта си с думи..

Ултразвук и скрининг на 13 гестационна седмица

Скринингът се предписва в периода от 11 до 13 седмици от бременността и представлява цялостен преглед на майката и детето - ултразвукова диагностика, редица изследвания и изследвания. Какво показва ултразвукът:

 • броя на плодовете (не са изключени близнаци или тризнаци) и техния размер;
 • контури на органи, положение, аномалии в развитието (ако има такива);
 • дебелината и прозрачността на яката (значително отклонение от нормата може да показва синдрома на Даун);
 • носна кост (наличие или отсъствие, размер);
 • възможни сърдечни дефекти;
 • сърдечен ритъм;
 • опашната кост-темен размер;
 • точно местоположение на матката.

Мама може да види на монитора как изглежда плодът: сърцето бие, ръцете и краката се движат (можете да помолите специалиста по ултразвук да направи снимка за спомен). В действителност движенията на трохите все още не се усещат..

Лекарите настоятелно препоръчват да не се отлага първият скрининг, тъй като позволява ранно откриване на възможни отклонения в развитието на детето и да се вземат подходящи мерки, за да се избегнат необратими последици.

Ако искате да знаете пола на детето, тогава е по-добре да направите това при следващото планирано ултразвуково сканиране. Сега диференциацията на гениталиите все още не е завършена и са възможни неточни резултати..

Това проучване е показано за всички бременни жени, независимо от възрастта и здравословното състояние. Погрешно е мнението, че ако бременността е втора и вече има пораснали здрави деца, тогава никакви аномалии в развитието не са ужасни. Всъщност по време на диагнозата понякога се откриват патологии, които не зависят от родителите и начина им на живот (генетични заболявания). Въз основа на резултатите от скрининга, лекарят ще изготви план за бременност и ще назначи следващата среща.

Усещания през 13-та седмица от бременността

Вторият триместър е най-благоприятното време за бъдещата майка. Токсикозата (гадене, повръщане, сънливост) обикновено изчезва напълно по това време. Бунтът на хормоните спира, така че здравословното състояние се подобрява, има повече сила и време за себе си, например, за да актуализирате гардероба си, защото много скоро коремът ще започне забележимо да се закръгля.

Много жени отбелязват увеличаване на сексуалното желание за своя мъж през този период. Единственият ограничаващ фактор за активен сексуален живот е заплахата от спонтанен аборт и наличието на инфекциозни заболявания. В други случаи сексът ще бъде от полза само за бъдещата майка..

Вторият триместър е най-благоприятното време за бъдещата майка. Токсикозата (гадене, повръщане, сънливост) обикновено изчезва напълно по това време. Бунтът на хормоните спира, така че здравословното състояние се подобрява, има повече сила и време за себе си, например, за да актуализирате гардероба си, защото много скоро коремът ще започне забележимо да се закръгля.

Много жени отбелязват увеличаване на сексуалното желание за своя мъж през този период. Единственият ограничаващ фактор за активен сексуален живот е заплахата от спонтанен аборт и наличието на инфекциозни заболявания. В други случаи сексът ще бъде от полза само за бъдещата майка..

Повтарящата се болка в долната част на корема е признак на тонус на матката. В такива моменти е по-добре да легнете, да си починете и да се отпуснете колкото е възможно повече. Може да има и отделяне от гърдите - коластра. Това е нормално и показва готовността на организма за предстоящото раждане..

Повтарящата се болка в долната част на корема е признак на тонус на матката. В такива моменти е по-добре да легнете, да си починете и да се отпуснете колкото е възможно повече. Може да има и отделяне от гърдите - коластра. Това е нормално и показва готовността на организма за предстоящото раждане..

Ако започнете да изпитвате дискомфорт по време на уриниране, трябва незабавно да посетите Вашия лекар. Този симптом може да показва развитието на цистит или пиелонефрит.

Когато бременността е вече 13 седмици, бъдещата майка изпитва увеличаване на обема на кръвта, което прави вените по-видими. Понякога има болка в краката, крампи в мускулите на прасеца, подуване. На фона на нарастващата матка налягането върху червата се увеличава, така че нейната перисталтика е нарушена. Освен това се записват постепенно наддаване на тегло, уголемяване на гърдите и закръгляване на фигурата като цяло..

Корем на 13 седмица бременност

Изписване на 13 седмици

Когато настъпи тринадесет седмици бременност, вагиналният секрет също се променя. Може да стане по-тънък и по-обилен, но цветът и миризмата трябва да останат същите. Нормата е изхвърляне под формата на прозрачна или млечна слуз с фина кисела миризма. Причината да отидете на лекар е промяна в освобождаването от отговорност за:

 • подсирена;
 • жълто, зелено, сиво с остра миризма;
 • кафяво или червено, придружено от болезнени усещания;
 • причиняващи сърбеж, парене, дискомфорт в областта на гениталиите.

Тези промени във влагалищния секрет могат да показват инфекция или риск от спонтанен аборт. Кървенето без съпътстващи симптоми не винаги представлява заплаха за плода и може да бъде причинено от:

 • ерозия или механично увреждане на шийката на матката;
 • падане или удар;
 • новообразувание;
 • крехкост на кръвоносните съдове;
 • отслабване или предлежание на плацентата;
 • хематом.

Всяка промяна в освобождаването от отговорност е причина да се консултирате със специалист. Ако е необходимо, той ще направи преглед, ще направи цитонамазка или ще предпише ултразвук, за да се увери, че всичко е наред с бебето.

Медицински преглед на 13 гестационна седмица

В допълнение към ултразвуковото изследване, жената трябва да премине редица лабораторни изследвания: цитонамазка от влагалището за микрофлора, общи и биохимични кръвни тестове, общ анализ на урината. Всички горепосочени изследвания, включени в скрининга, позволяват своевременно да се идентифицира рискът от развитие на хромозомни патологии при бебе (синдром на Даун и др.), Аномалии в развитието и дефекти. За здравето на майката прегледът също е важен, тъй като ви позволява да диагностицирате или изключите:

 • тежки соматични заболявания;
 • ХИВ;
 • сифилис;
 • хепатит В, С и редица други маркери.

Кръвта се дарява също за hCG (човешки хорион гонадотропин), глюкоза, Rh-конфликт, IgM антитела, igg, papp, коагулиране и хормони. Нивото на hCG определя това дали бременността протича нормално. Значително отклонение от нормата може да означава забавяне в развитието, дефекти.

След като събере всички данни, лекарят преценява вероятността от развитие на аномалии в плода. Ако този показател е 1: 350 или по-малко, жената е изложена на риск. Наличието на рискови фактори обаче не означава сто процента поява на аномалии. Скринингът ви позволява да подозирате проблем, но все пак има шанс бебето да се роди здраво.

Хранене през тринадесетата седмица - какви храни трябва да има в диетата

Тринадесетата седмица на бременността, според акушерските изчисления, е период на активно развитие на всички вътрешни системи на плода, по-специално на скелета на опорно-двигателния апарат. Той се нуждае от голямо количество хранителни вещества, витамини, минерали.

Детето вече е в състояние да различи миризмата на храна и постепенно свиква с диетата на майката, така че трябва да подходите отговорно към въпроса за храненето на този етап.

Струва си да ядете храната, която сте готови да ядете след раждането, докато кърмите. Ако промените диетата си драстично, бебето може да откаже кърмата поради промени в миризмата и вкуса си..

Плодовете са естествен източник на витамини, те са много полезни. Не се облягайте обаче на цитрусови плодове, те са потенциални алергени, повишават киселинността в стомаха и дори могат да причинят киселини. За профилактика на анемия при бременни жени се препоръчва да се консумират повече храни с високо съдържание на желязо за повишаване на хемоглобина:

 • варено месо;
 • черен дроб (пилешко, пуешко, свинско);
 • Морска храна;
 • спанак;
 • елда;
 • хляб с трици;
 • Гранат.

Също така е важно плодът да получава достатъчен дневен прием на калций. За целта се препоръчва всеки ден да се използва някакъв ферментирал млечен продукт - ферментирано печено мляко, кефир, извара, нискомаслено кисело мляко.

По време на бременност възниква доста неприятен проблем - запек. Те се обясняват с факта, че матката се увеличава по размер, издига се и започва да притиска червата. Не се препоръчва да решавате проблема с лекарства, най-добре е да коригирате диетата, да премахнете тежка и трудно смилаема храна от диетата, като добавите към нея повече фибри под формата на храни като:

 • слива;
 • кайсия;
 • ябълки;
 • цвекло;
 • морски водорасли.

Също така, за да нормализирате червата, не можете да правите без диета. Не правете дълги интервали между храненията. Оптимално е да се храните 4-5 пъти на ден на малки порции. Здравословните закуски са добре дошли.

Пушенето на алкохол и тютюн е забранено през целия период на бременността, тъй като тези лоши навици могат да провокират аномалии на плода. Също така се препоръчва да се откаже или да се сведе до минимум консумацията на чипс, крекери, люти подправки, кисели краставички, пушени меса, закупени сосове, силно кафе, продукти, съдържащи изкуствени оцветители и консерванти. Най-добре е да използвате основни ястия варени, печени или задушени. Също така е по-добре да отказвате пържено постоянно..

Бременна в 13 седмици

Акушерската 13-та седмица на бременността е моментът, когато плодът е така оформен, че може да се наблюдава чрез провеждане на пренатален скрининг, за да се изключат вътрематочните патологии и да се провери степента на развитие на бъдещото бебе. Тялото на бебето става по-съвършено и то е в състояние да изпълнява повече функции.

В майчиното тяло хормоналните нива започват да се стабилизират, апетитът се подобрява, токсикозата и гаденето преминават. В този момент жената трябва да започне да следи диетата и психологическото си настроение, тъй като именно тези фактори са решаващи за формирането на психиката на трохите и липсата на други нарушения, които могат да се появят на този етап, ако не се спазват медицински препоръки.

Съдържание

 • Въведение
 • 13 седмици бременна: какво се случва
 • Външни промени на 13-та седмица от бременността
 • Вагинално отделяне при 13 гестационна седмица
 • Бременна 13 седмици: Развитие на плода
 • Заплахи от тринадесетата седмица на бременността
 • 13 седмици бременна: Висока температура и ТОРС
 • Кървене в 13 гестационна седмица
 • Ултразвук на 13 седмица от бременността
 • Тестове на 13 седмица от бременността
 • 13 седмици бременна: Диета
 • Препоръки за 13-та седмица от бременността
 • Секс на бременност от 13 седмици
 • Заключение

Въведение

Ако считаме тринадесетата седмица за ембрионална, тогава тя ще служи за края на първия триместър, а ако е за акушерска, тогава тя трябва да бъде отнесена към началото на втория триместър. Рисковете от спонтанен аборт през този период са минимални. Ако раждането на плода се извършва в спокойна обстановка, тогава на този етап обикновено не възникват проблеми..

Ето защо, за да премине този период без усложнения и да донесе само положителни емоции, бъдещата майка трябва да се храни правилно, да има положително отношение и да слуша какво ще й каже гинекологът..

13 седмици бременна: какво се случва

Тринадесет седмици е период на просперитет и подобряване на емоционалното състояние на бъдещата майка. Такива драматични промени се обясняват с факта, че хормоните се нормализират и свързаното с тях преструктуриране на организма приключва.

На първо място, токсикозата напълно изчезва на 13-та седмица от бременността, силното гадене и повръщането изчезват, миризмите вече не дразнят и внезапните промени в настроението престават да безпокоят. Сега една жена може да се наслаждава на състоянието си и да излъчва положително.

Разбира се, понякога гаденето все още може да се появи на тринадесетата седмица от бременността, но това ще бъде епизодично и не би трябвало да предизвиква безпокойство. Най-опасните три месеца вече са изоставени и сега заплахата от спонтанен аборт е сведена до минимум.

Симптоми и усещания

Токсикозата и емоционалната нестабилност са изчезнали, но те са заменени от нови симптоми на 13 седмици от бременността, които са представени:

 • Проблеми със стомашно-чревния тракт, запек и киселини - появата на такива симптоми е свързана с рязко увеличаване на матката, разположена в непосредствена близост до храносмилателната система, както и с факта, че прогестеронът на 13 гестационна седмица увеличава и отслабва чревния тонус, което води до проблеми с дефекацията.
 • Спазми в долните крайници и дискомфорт в прасците - поради факта, че коремът се увеличава, походката на бъдещата майка се променя, а натоварването на ставите и мускулите се увеличава, причинявайки умора и болка след дълги разходки.
 • Маточен тонус - тежестта в корема на 13 гестационна седмица се причинява от уголемяване на матката и разтягане на нейните връзки. Ако обаче се появи силна болка през този период, трябва да се консултирате с лекар и да преминете курс на лечение..
 • Намаляване или повишаване на кръвното налягане - често бременните жени се оплакват от ниско кръвно налягане, слабост и световъртеж. Но в някои случаи може да се увеличи, причинявайки мигрена и тахикардия..
 • Млечница - тъй като бременността води до намаляване на имунитета, тялото не е в състояние да контролира състоянието на микрофлората, в резултат на което гъбичките кандида започват да се размножават с ускорена скорост, причинявайки сърбеж, парене и сирене от влагалището. Специалист ще помогне да се отървете от този проблем, като предпише подходящото лечение.

Външни промени на 13-та седмица от бременността

13 седмици след зачеването на бебето е началото на втория триместър. По това време „интересната ситуация“ вече започва да става забележима за другите. Коремът на тринадесетата седмица от бременността се увеличава и удебелява в долната част.

Сега бъдещата майка трябва да започне да мисли за актуализиране на гардероба си и замяна на тесни неща с по-свободни. Също така си струва да се откажете от токчетата, като ги замените с удобни обувки на ниска подметка. С увеличаването на теглото на жената и изместването на центъра на тежестта, бъдещата майка започва да страда от болки в краката си, тъй като натоварването върху тях се увеличава.

От този момент нататък коремът бързо се увеличава, което води до разтягане на кожата. Стриите започват да се появяват по бедрата, гърдите и корема. За да се предотврати появата им, е необходимо да се следи наддаването на тегло, предотвратявайки силно напълняване, а също така да се използват специални продукти за бъдещи майки, които повишават тургора на кожата и предотвратяват появата на стрии.

Млечните жлези също се променят под хормонално влияние. Те се подготвят за своята пряка отговорност - производство на мляко и отглеждане на потомство. При някои жени започват да се появяват старчески петна. Те обаче изобщо не са причина за комплекси, такива промени са временни и те ще изчезнат след раждането на бебето..

Можете също така да разберете какво се случва на 14-та седмица от бременността, какви промени ви очакват, симптоми и усещания, както и диетата за бъдещи майки и препоръките на лекарите. Можете да намерите цялата необходима информация в тази статия..

Вагинално отделяне при 13 гестационна седмица

Разпределението на 13 гестационна седмица трябва да бъде прозрачно, без мирис, със средно изобилие. Те определено трябва да бъдат наблюдавани, тъй като те могат да разкажат не само за здравето на тялото на майката, но и за това как се чувства детето.

Ако тяхната консистенция, сянка или мирис са се променили, трябва незабавно да се консултирате със специалист. Те могат да показват появата на инфекциозни заболявания, които без подходящо лечение могат сериозно да навредят на детето..

Бременна 13 седмици: Развитие на плода

Как изглежда плодът на 13 гестационна седмица? По това време детето има размера на средна праскова. Височината му е 78 милиметра, а теглото около 20 грама. Бързото развитие на бебето, започнало от момента на зачеването, продължава. Системите и органите, заложени по-рано, също се усъвършенстват..

Разглеждайки ултразвуковото сканиране, мама не може да повярва, че бебето е било само нормална баластоциста преди няколко месеца. Главата на плода започва да се свива, придобивайки по-пропорционални размери в сравнение с тялото. Други части на плода също придобиват необходимите пропорции..

Основните промени, които се случват с дете за период от тринадесет седмици, включват:

 • Най-накрая образуваният жлъчен мехур, който започва да изпълнява всички възложени му функции, включително производството на жлъчка. Панкреасът произвежда инсулин, който е отговорен за обработката на глюкозата в човешкото тяло;
 • Мускулната система, която плодът укрепва чрез активно движение в матката. На този етап те са хаотични и се появяват само когато бебето е будно;
 • Лицето на малкото е почти оформено. С всеки нов ден той започва все повече да прилича на мама, татко или може би някой от близките роднини. Когато бебето се роди, приликата ще бъде забележима веднага. Очите, които преди бяха разположени от двете страни на главата, заемат стандартното си място. При бебето най-накрая се усъвършенства смучещият рефлекс, а също така се полагат лицевите мускули и млечните зъби;
 • Сърцето на плода работи в засилен режим, дестилирайки около 20 литра на ден;
 • Мозъкът продължава да се развива и върху него се появяват жлебове, които скоро ще се превърнат в бъдещи навивки;

Още няколко седмици и бебето ще придобие последната прилика с пълноценен малък човек.

Заплахи от тринадесетата седмица на бременността

Въпреки че спонтанен аборт на 13 гестационна седмица трудно може да се счита за заплаха за този период, има и други негативни фактори, които могат да повлияят на здравето на майката и бебето..

Болкови усещания - незначителни болкови усещания по това време често се причиняват от тонуса на матката. Те са от краткосрочен характер, тъй като са причинени от разтягане на маточните връзки и самия орган в резултат на растежа на трохите. Въпреки това, ако тези усещания са продължителни и болката е значителна, бъдещата майка не трябва да пренебрегва тази симптоматика и е по-добре незабавно да се свърже с гинеколога, особено ако има спазми, както при менструален цикъл или зацапване през тринадесетата седмица от бременността.

По това време болката може да се появи при:

 • Долните крайници, или по-точно, в мускулите на прасеца - това показва липса на калций.
 • Стомашно-чревен тракт - този проблем се появява поради повишеното ниво на прогестерон, който отпуска червата и води до неизправности в работата му.
 • Глава - мигрена може да преследва бъдещата майка в резултат на повишено кръвообращение и повишено кръвно налягане.
 • Лумбален гръбначен стълб - болката в долната част на гърба се появява поради повишен стрес върху гръбначния стълб в резултат на увеличен корем.

Всички тези проблеми не трябва да се пренебрегват и ако се появят неприятни усещания, най-добре е да се консултирате със специалист и да ги спрете..

13 седмици бременна: Висока температура и ТОРС

По време на бременност е изключително трудно да се избегнат заболявания със студена етиология, тъй като бъдещите майки имат намален имунитет. Ето защо, ако раждането на плода падне през есента или зимата, тогава е малко вероятно простудата да бъде избегната..

Сложността на лечението на такива заболявания се крие във факта, че бременните жени не могат да използват много лекарства и съответно заболяването прогресира бързо и дава сериозни усложнения - от ранно раждане до вътрематочни патологии.

Какво трябва да направи бъдещата майка, за да избегне ARVI на 13 седмици от бременността?

Облечете се според времето и се опитайте да не посещавате места с много хора. Трябва да се приемат витаминни комплекси в подкрепа на защитните сили на организма. Когато се появят симптоми на настинка, е необходимо да се използват безвредни народни средства, които ще помогнат за бързо преодоляване на заболяването. Когато се появи висока температура, трябва да се обадите на терапевт, който ще предпише лечение с лекарства, които са безопасни за бебето..

Трябва да се отбележи, че температурните показатели по това време могат да бъдат субфебрилни и да са 37,5 градуса. Ако няма признаци на настинка, тогава не се притеснявайте. Невъзможно е да се свали високата температура на бременни жени с лекарства на основата на парацетамол. Най-добре е да се обадите на лекар и да го помолите да предпише продукт, който е безопасен за детето..

Кървене в 13 гестационна седмица

Внезапно започналото кървене говори за заплаха от срив, но навременната помощ ще помогне да се запази бъдещото бебе. Онези жени, които са открили подозрително кървене в себе си и са се консултирали своевременно с лекар, след като са преминали лечение, спокойно разхождат останалите два тримесечия. Ето защо, ако се появи кървене, трябва незабавно да потърсите помощ и тогава всичко ще се оправи..

Кръвоизливът, който се появява в период от тринадесет седмици, може да бъде причинен от следните патологии:

 • Отлепване на плацентата или нейното представяне;
 • Хематом на плацентата;
 • Механично увреждане на стените на влагалището или шийката на матката по време на полов акт;
 • Липсата на еластичност на съдовите стени, която под натиска на матката започва да се пука.

Специалист ще помогне да се изясни причината за кървенето, той също ще изпрати бъдещата майка за ултразвук и друга диагностика. Обикновено по това време жена с опасност от спонтанен аборт се настанява в болница, за да наблюдава постоянно нейното състояние и когато то се стабилизира, тя се изписва у дома.

Ултразвук на 13 седмица от бременността

Ултразвуковото сканиране на 13 гестационна седмица е рутинно и се предписва от гинеколог заедно с други скрининг. Това е първият ултразвуков преглед, който ще позволи на специалист да запише основните параметри на развитието на бебето и да установи дали те отговарят на установените норми. Освен това узистът ще може да озвучи точната гестационна възраст на мама, да разкаже за размера на нероденото бебе и да определи пола на бебето на тринадесетата седмица от бременността..

Жената ще може да разгледа детето си в детайли: от крайниците, гръбначния стълб и главата до това как бие сърцето му. Ако желаете, можете да помолите лекаря да направи снимка на трохите, което между другото ви позволява да оцените наличието на патологии и вродени дефекти, ако има такива. Ако са заподозрени, бъдещата майка ще бъде изпратена за изследване, за да потвърди или отрече диагнозата.

Тестове на 13 седмица от бременността

В допълнение към ултразвук, бъдещата майка ще бъде изпратена за анализ, който позволява да се установят генетични аномалии на ниво хромозома.

Тя също ще трябва да се подложи на следните прожекции:

 • Нивото на прогестерон - концентрацията на този секреторен елемент в кръвта на бременна жена, информира за здравето на нероденото бебе. С помощта на този анализ е възможно да се идентифицират замразена бременност, гестоза и забавяне на развитието на плода..
 • Концентрацията на хориотропин - hCG на 13 гестационна седмица е показател за нормалното развитие на плода. Нивото на този хормон в женското тяло започва да се увеличава след овулация и оплождане на яйцеклетката. Чрез концентрацията на хориотропин в кръвта, жената може да разбере за бременността, като проведе тест. Нивото на hCG трябва постоянно да се увеличава и ако се забележи изчезването му, тогава плодът се оказа нежизнеспособен и умря.
 • За протеина алфа-фетопротеин - с негова помощ е възможно да се идентифицират хромозомни патологии в плода, ако има такива.
 • За естрадиол - този скрининг се дава на жени, които са имали спонтанни аборти. Концентрацията на този секреторен елемент ще ви позволи да разберете за състоянието на плацентата и наличието на заплаха от спонтанен аборт.

Въз основа на резултатите от всички горепосочени проучвания гинекологът ще може да направи заключение за хода на бременността на този етап.

13 седмици бременна: Диета

Всяка бъдеща майка знае, че бебето й получава всичко необходимо за растеж и развитие от тялото си. Следователно храненето на 13 седмици от бременността трябва да бъде балансирано, здравословно и естествено. С негова помощ плодът ще може да расте и да се развива нормално, както и да избегне развитието на много сериозни патологии. Поради тази причина жената трябва да вземе предвид този фактор, когато съставя диетата си..

Диетолозите съветват бременните жени по това време да съставят менюто си според схемата на правилното хранене. То трябва да съдържа само естествени продукти, представени от билки, зърнени храни, ядки, зеленчуци, постно месо и риба, плодове и млечни продукти. Също така ще трябва да попълните диетата си с трици, цвекло, зеленчукови пюрета и водорасли. Алкохолът, кафето и силният чай трябва да бъдат напълно изключени.

Препоръки за 13-та седмица от бременността

За период от тринадесет седмици бъдещата майка трябва да следва следните препоръки:

 • Носете удобни обувки и дрехи за бременни. Особено внимание трябва да се обърне на коремната област, тя не трябва да се прищипва, така че тесните дънки и рокли трябва временно да бъдат изключени от гардероба ви. Същото се отнася и за спалното бельо. Трябва да преминете към колекции за бъдещи майки;
 • Избягвайте стреса и негативизма. Тъй като бебето вече чува гласа на майката и реагира на звуци, то не трябва да е нервно и да крещи. Трябва да общувате само на положителни теми и да слушате спокойна, красива и мелодична класическа музика възможно най-често;
 • Укрепване на защитните сили на организма. Укрепването на имунната система е необходимо, за да предпазите тялото си от инфекции. За да направите това, трябва да си измиете ръцете след ходене, да прекарате време на чист въздух, да почивате повече, да избягвате големи тълпи и да приемате витаминни комплекси;
 • Не се самолекувайте. Ако бъдещата майка открие подозрителни симптоми у себе си, тя трябва да потърси медицинска помощ, тъй като самолечението може да навреди на плода или дори да причини аборт.

Трябва също да се запишете в курсове за бъдещи майки. Можете да научите за тях във вашата антенатална клиника или от гинеколога, водещ бременността..

Секс на бременност от 13 седмици

Сексът на 13-та седмица от бременността е личен въпрос, който семейната двойка трябва взаимно да осъжда. Ако раждането на плода протича нормално и няма противопоказания, тогава гинеколозите позволяват интимен живот по това време.

Ако през първия триместър бяха установени редица ограничения поради хормонален дисбаланс и възможната заплаха от спонтанен аборт, сега те отсъстват. Бъдещата майка вече е свикнала напълно с "съседството" с бебето и следователно сексът вече няма да й причинява негативизъм, както беше преди.

Но ако лекарят е установил ограничения или изобщо е забранил интимния живот, той трябва да бъде изключен, за да не навреди на нероденото бебе..

Заключение

13-та седмица от бременността е отговорен и важен етап както за бъдещата майка, така и за бебето. През този период трябва да посещавате планирани срещи в предродилната клиника, да се храните правилно, да избягвате негативизма и разбира се, да се наслаждавате на усещането за близко майчинство, тогава цялата бременност ще премине гладко и ще се роди здраво малко.