Тези жени, които планират да станат майки, поемат голяма отговорност към усещанията в първите дни на бременността. Наблюдавайки телата си, те са склонни да виждат всякакви признаци за появата на нов живот..

Експертите отбелязват, че има два термина на вашата бременност: акушерски срок (счита се от първия ден на менструацията) и истински срок (изчислява се от деня на зачеването). В повечето случаи е много трудно да се определи точния ден на зачеването, поради което в антенаталните клиники първият ден на менструацията се счита за отправна точка. Днес ще говорим за първите дни на бременността според истинския термин..

Първите дни на бременността след зачеването: какво се случва в тялото

Обръщайки се към науката, отбелязваме, че първата седмица след зачеването все още не може да се нарече бременност. Факт е, че оплодената яйцеклетка в рамките на 7-10 дни се премества на мястото, където ще бъде разположена и ще се развие от ембриона до плода. Едва след прикрепването му към стените на матката можем да говорим за настъпването на бременността. Настъпва менструация, ако тази привързаност не е настъпила и тогава жената дори не подозира, че е имало зачеване.

Ако оплодената яйцеклетка е достигнала матката, тя се въвежда в стените на матката (имплантиране на ембрион). След успешна имплантация пъпната връв и плацентата започват да се образуват. Първата седмица след зачеването е много важна в периода на зачеването на нов живот, тъй като тялото на жената възприема ембриона като чуждо тяло, опитва се по всякакъв възможен начин да го отхвърли, като не му позволява да се закрепи.

След успешното имплантиране на ембриона, на първо място в тялото настъпват хормонални промени. Жената започва да произвежда специален хормон, който е отговорен за запазването на плода в женското тяло в ранните етапи на бременността: той е известен като hCG. Наличието на този хормон в кръвта дава 100% гаранция за бременност. Повечето лекари и жени се доверяват на кръвен тест за hCG повече от тестовете за бременност в ранните дни, въпреки че последните също реагират на присъствието на хормона. Повече за hCG по време на бременност →

Първите дни на бременността: как да разпознаете

За здравата жена първият признак на бременност винаги е забавяне. Но ако не наблюдавате общото си състояние и не планирате бременност, тогава забавянето се определя, когато бременността вече е продължила 2-3 седмици. Няколко признака могат да показват, че през първите дни след зачеването ембрионът се имплантира в стените на матката..

Незначителни зацапвания

На 7-12-ия ден след зачеването, когато ембрионът се въвежда в стените на матката, жената може да получи леко кървене (имплантационно кървене). Може да изглежда като няколко кафеникави или жълтеникави петна по бельо или хартия. Ако бременността не е планирана, тогава това явление се възприема по-често като начало на менструация. Ако такива петна се появят, когато бременността вече е точно диагностицирана, това може да е сигнал за заплаха от спонтанен аборт и изисква спешно посещение на лекар. Този знак може да отсъства през първите дни на бременността, всичко зависи от индивидуалността на организма..

Повишена телесна температура и базална температура

Когато се планира бременност, методът за измерване на базалната температура често се използва за определяне на времето на овулация. Тази температура при успешно оплождане на яйцеклетката първо пада и след това се повишава. Понижената базална температура през първите дни на бременността се дължи на два фактора:

 • при настъпване на бременност се отделя естроген, който понижава температурата;
 • прогестеронът отново се произвежда по-силно, което повишава температурата.

По този начин, като наблюдавате базалната си температура, когато бременността вече е потвърдена, можете да видите „яма“ с понижение на температурата на графиката. Този спад продължава само 1 ден, след което температурата се повишава. Базалната температура от 37 градуса се счита за норма, докато плацентата започне да функционира напълно (първите няколко седмици). Ако не забележите спада, тогава повишената температура не може да се пренебрегне в продължение на 2-3 седмици..

Чувства се леко зле

Благосъстоянието на жената в първите дни на бременността може да се влоши. Често се появяват сънливост и слабост. Мнозина дори леко се разболяват, оплаквайки се от гърло и хрема. Всичко това се дължи на намаляване на имунитета и борбата на организма с ембриона.

През първия триместър телесната температура винаги е повишена, но леко. Оттук и общата слабост. Основното условие за нормалното протичане на бременността с такова заболяване не е да се лекува с лекарства, които могат да навредят на нероденото дете. Когато планирате бременност, обикновено е по-добре да изоставите всички лекарства, ако те не са абсолютно необходими, и да прибягвате изключително до народни средства, които не са противопоказани по време на бременност.

Има усещане за апатия, умора. Това се дължи не само на общото преструктуриране на организма, но и на увеличеното производство на прогестерон. Тези усещания могат да спрат бързо и могат да се проточат до 10-та седмица от бременността, когато се произвежда повече естроген..

Чувствителност на гърдите

В първите дни на бременността гърдите на жената започват да се подуват, появява се болка, тоест чувствителността й се увеличава. Дори и най-малкото докосване може да бъде болезнено.

Понякога се случва и обратното. Преди това една жена имаше болезнени усещания преди всяка менструация, но сега е изненадана, че гърдите не я болят. Скоро след удивителен момент тя научава за настъпилата бременност. Често при натискане върху ареолата коластра може да се освободи в началото на бременността.

Тежест в тазовата област

Проявата на първите дни на бременността може да бъде усещане за тежест в тазовите органи. Много жени започват да усещат матката веднага след имплантирането на ембриона. Степента на това усещане е индивидуална за всеки организъм..

Изтръпване в матката

Изтръпването в матката в ранните дни на бременността се счита за индивидуален показател, който може да показва не само успешно зачеване и имплантиране.

Ранна токсикоза

Той е придружен от гадене и повръщане, заедно с други, е признак за първите дни на бременността. Токсикозата се счита и за специална чувствителност към определени миризми и храна. Чувство на отвращение към обичаните преди това храни.

В първите дни на бременността може да обичате онова, което преди сте мразели. Странни комбинации от храни също са характерни за ранните дати: херинга с компот, овен с шоколад, ананас с наденица. Околните хора правят гримаса при вида на такава храна, а бременна жена изпитва неописуемо блаженство.

Първите дни на бременността: фалшиви симптоми

Някои от горните симптоми могат да показват не само началото на бременността. Те могат да показват заболяване на червата, ерозия на маточната шийка и други заболявания на гениталните органи на жената. Тези симптоми включват кървене, гадене, повишено уриниране, подуване на гърдите също могат да показват не само началото на бременността.

Първите дни на бременността: какво да правя

Всеки метод за определяне на бременност започва да работи само с настъпването на забавяне на менструацията. Дори да знаете точния ден на овулацията, нито един анализ или тест няма да покаже началото на бременността на следващия ден след оплождането. Анализ за hCG, тест за бременност, ултразвуково изследване на тазовите органи се прави най-добре през първата седмица на пропуснатите менструации.

Когато планирате бременност и предполагате нейното настъпване, трябва напълно да промените начина си на живот шест месеца преди зачеването. Ако са налице първите симптоми на бременност, но те не ви причиняват особен дискомфорт, изчакайте закъснението и възможността да направите теста. Посещението при гинеколог през първата седмица след зачеването няма да даде никакъв резултат освен куп направления за тестове.

През този период можете да прочетете нещо полезно и приятно за бременността, да попитате за следващите курсове за бъдещи майки, да се погрижите за тялото си и да започнете да правите гимнастика за бременни жени (дори ако няма бременност, упражненията никога няма да попречат).

Просто прекарайте това време с радост и приятни впечатления. Говорете с бъдещия си баща за възможно чудо. Трябва да отидете на лекар след положителен тест за бременност, 2 седмици закъснение на менструацията или ако имате гинекологични проблеми. Прочетете повече за това какво да правите, ако сте убедени, че сте бременна →

Ако симптомите в първите дни на бременността са много интензивни и неразположението се увеличава, тогава посещението при лекар трябва да бъде отложено за по-ранна дата. Това важи особено за онези, които преди са имали проблеми със зачеването или бременността.

Първият триместър на бременността е най-критичен. По това време се извършва полагането на всички жизненоважни органи на бебето. Първите дни на бременността играят огромна роля в началото на бременността като цяло..

Ако не сте планирали бременност, опитайте се да я предскажете (когато извършвате незащитен полов акт) и да не навредите на бебето. Ако бременността е планирана, тогава се дръжте както преди: спазвайте правилното хранене, избягвайте тежки физически натоварвания и не бъдете нервни, тогава чудо със сигурност ще се случи.

Проверка на статията: Лада Сергеева,
практикуващ гинеколог

Първите дни на бременността

Бременност в първите дни преди и след пропуснат период

Първите дни на бременността са специално време за всяка жена. Толкова странно, изобщо нищо не се е променило, фигурата е същата, имаш втори побой в себе си. мъничко сърце, но засега никой не подозира за това. И така, какви са първите чувства на бъдещата майка, какво да правите, ако се окажете в интересна ситуация и какво трябва да се промени в живота ви?

Как да знаем надеждно за бременността?

Един от основните въпроси на младите момичета е как протича бременността, първите й дни, кои са основните признаци на интересна ситуация. Няма да изброяваме всички възможни симптоми, има твърде много от тях и в никакъв случай не всички са надеждни. Нека се спрем на основните методи.

Първото нещо, което трябва да направите, ако подозирате бременност, е да изчакате, докато периодът ви се забави (ако това се случи, разбира се). След това можете да закупите тест за бременност. Един, не най-евтиният тест, е достатъчен. Не забравяйте, че в ранните етапи е по-добре да правите тестове само сутрин и се препоръчва да не ходите до тоалетната през нощта, така че концентрацията на хормон на hCG, която се проявява от втората лента на теста, да достигне своя максимум. След това следвайте инструкциите точно. Дръжте тест лентата в контейнер с урина за толкова секунди, колкото е написано на опаковката, и оценете резултата точно след времето, препоръчано от производителите. Грешките са редки.

Ако не вярвате във възможностите и достоверността на домашната диагностика, можете да дарите кръв за самия хормон, произведен от хориона - бъдещата плацента в първите дни на бременността. Не може да има грешки. Можете да разберете отговора на вълнуващ въпрос по този начин още преди началото на забавянето, вече 10 дни след зачеването. Лабораторията може да открие в кръвта на жена минималната концентрация на човешки хорион гонадотропин, на която тестът не реагира.

Ако резултатът е положителен или отрицателен, трябва да отидете на гинеколог. Когато бременността току-що е започнала, първите дни след закъснението минават, с помощта на гинекологичен преглед лекарят няма да може да заяви точно, че жената очаква бебе. Матката е леко увеличена. Лекарят в такива ситуации насочва пациентите си отново да направят изследвания, да дарят кръв за наличие на hCG, а понякога те се изпращат за ултразвуково изследване. Между другото, при интравагинално ултразвуково изследване бременността може да се определи почти веднага след забавяне.

Така че защо да отидете толкова рано на гинеколог?

По принцип бременността се препоръчва да се планира - да се изследва преди зачеването. Ако сте знаели за това и сте планирали дете, тогава вече знаете защо е толкова важно редовно да посещавате гинеколог. Ако не, тогава обясняваме.

Въпреки съществуването на ефективни контрацептиви, които могат да помогнат да се избегне заразяване с полово предавани болести, много жени и мъже забравят за тях в разгара на страстта. И ние сме свикнали да се изследваме само когато нещо боли, докато много генитални инфекции протичат безсимптомно и не само влияят отрицателно върху тялото на техния носител, но могат да повлияят отрицателно и върху репродуктивните способности или, още по-лошо, да доведат до патологии в развитието неродено дете. Следователно всички двойки, които планират деца, трябва да бъдат изследвани за възможни инфекции. Да, за двойки, тъй като бъдещите бащи също трябва да бъдат изследвани.

В първите дни на бременността не се препоръчва да приемате повечето лекарства и въпреки това много от нас пият определени лекарства или хранителни добавки просто като превантивна мярка. Хапчета за сън, успокоителни, дори някои витаминни препарати могат да навредят на детето или да причинят дефекти в развитието му. Ето защо, ако планирате бебе, говорете предварително с Вашия лекар за възможността за отмяна или замяна на лекарства с безопасни за бъдещите майки..

Ранните дни на бременността понякога попадат върху годишни медицински процедури като флуорография. Но ако това се прави в ранните етапи, то това може да има много лош ефект върху здравето на нероденото дете. Лекарите обикновено следят по-внимателно такава майка. Ако няма спешност и специална нужда, по-добре е да откажете тази процедура по време на активно планиране на бременността..

Всъщност има много причини да започнете да посещавате гинеколога си рано. Не вярвайте на приятелите си, които казват, че е по-добре да се регистрирате през втория триместър или дори от втората половина на бременността, в противен случай те често ще бъдат изпращани на платени тестове. Всъщност има график за доставка на определени изследвания, различни прегледи и посещения при лекари от други специалности. Например, ултразвуково сканиране трябва да се направи на 12, 20, 32 седмици. А УНГ специалистът, терапевтът и офталмологът посещават при регистрация и на 30 седмици. Тест за урина се прави всеки път няколко дни преди посещение на антенаталната клиника. Общ кръвен тест се прави, като правило, веднъж месечно. И стандартните тестове са безплатни за бъдещата майка. Ще трябва да отидете на лекар през първия триместър, ако няма усложнения, 3-4 пъти (това са 3 месеца). Не се притеснявайте от гинекологични прегледи. Ако една жена е добре, тогава на стола тя се гледа за бременност само 1 път, след това - преди и по време на раждането.

Какво чувства бъдещата майка в първите дни на бременността

Колкото и да е странно, той практически не усеща нищо и не забелязва промени в състоянието си. Само малък брой жени в ранните етапи могат да развият токсикоза под формата на гадене и повръщане. Останалите могат да забележат само затруднения със съня, честа умора и склонност към неразумни промени в настроението. В някои случаи телесната температура леко се повишава. Внимателните жени могат да забележат повишаване на либидото, увеличаване на количеството бистър или белезникав вагинален секрет. Буквално от първите дни на бременността гърдите на бъдещите майки започват да се подготвят за последващо хранене, в това отношение има болезненост на млечните жлези, увеличаване на чувствителността на зърната. Понякога момичетата имат болки в корема в долната част на бременността и това не винаги е опасно. Прочетете повече за това по-долу..

Какви симптоми трябва да предупреждават

Всички бъдещи майки трябва да помнят, че първото тримесечие е много опасно време, когато дори на пръв поглед дреболия може да провокира замръзване на плода или спонтанен аборт. Ето защо трябва внимателно да наблюдавате здравето си..

Основните симптоми на заплашителен или вече започнал спонтанен аборт са кървави или размазващи вагинални секрети и спазми в долната част на корема, в матката. Но в случай на замразена бременност не могат да се наблюдават симптоми. Това внезапно спиране на токсикозата ли е. Млечните жлези могат да станат толкова безболезнени, колкото са били преди зачеването. И лекарят на гинекологичния преглед забелязва, че матката е спряла да расте или размерът й не съответства на очакваната дата. В този случай през първите дни на бременността лекарите насочват жената да дарява кръв за наличие на хорион гонадотропин. Ако е много по-малко от нормата за даден период, тогава обикновено жената е последвана от ултразвуково сканиране. С период от 5-6 седмици или повече сърцето на ембриона вече бие и ако апаратът не регистрира контракциите на сърдечните мускули, това означава, че плодът е спрял да се развива. В такива случаи за известно време се очаква спонтанен аборт в чужбина и ако не се случи, се извършва изкуствен аборт. В Русия и страните от ОНД жена със замразена бременност незабавно се изпраща да "прочисти" матката. Понякога обаче се появяват грешки при диагнозите. Ето защо, ако сте планирали, искате да запазите това дете, има смисъл да проверите отново диагнозата (да направите ултразвуково сканиране с друг специалист, на друга машина, да дадете кръв отново в друга лаборатория). Грешки се случват поради времето, неправилно зададено от лекарите. Това може да се случи например поради късна овулация.

Всяка жена трябва да има хапчета No-Shpy и ректални супозитории Papaverine в аптечката си. Тези 2 лекарства могат да се използват в ранните дни на бременността, ако е необходимо - болка и спазми в матката. Но не забравяйте, че тези лекарства само облекчават спазмите, но не лекуват, следователно, за да нормализирате състоянието, трябва да се консултирате с лекар. Неприятните усещания възникват поради повишения тонус на матката. Ако преминава бързо и не се появява редовно, едва ли има опасност от спонтанен аборт..

Нека бременността ви - първите и последните дни от нея да бъдат еднакво лесни и приятни.

Как започва и продължава бременността?

Ако току-що сте разбрали, че сте бременна, вероятно сте обхванати от вълнение, радост, страх, несигурност и несигурност. Имате много въпроси: кога да посетите лекар; как да се държим, за да не навредим на бебето; какво се случва с него сега; какъв е етапът на бременността; кога е датата на падежа и т.н..

Тази статия е създадена специално за вас, за да отговорите на всички ваши въпроси. Предоставяме и видео, чрез което можете да разберете как се развива бременността от момента на зачеването. Насладете се на гледането и информацията, от която се нуждаете!

Видео: "Как възниква зачеването"

Как се развива бременността от момента на зачеването

След като спермата навлезе във влагалището, тя започва своето движение в търсене на яйцеклетка. След като е преминал през маточната кухина и фалопиевите тръби, сперматозоидът достига до ампуларната част, където най-често се среща с яйцеклетката. Този процес може да отнеме до 3 часа..

След комбиниране на спермата с яйцеклетката настъпва оплождане - образува се зигота. След около 1,5 дни зиготата започва да образува ядра.

На 2-ия ден след зачеването яйцеклетката се разделя на 2 клетки, които се наричат ​​бластомери. Този процес продължава още 12-16 часа, но по-бързо. Всеки бластомер се разделя на две, след това още два и т.н..

Към 3 ден ембрионът се състои от 6-8 бластомери. На 4-ия ден от развитието ембрионът се състои от приблизително 12-16 клетки. През този период ембрионът започва да се придвижва в матката през фалопиевите тръби..

На 5-7 ден ембрионът навлиза в маточната кухина и се прикрепя към нейната стена. В резултат на това базалната температура при жената се повишава.

Имплантацията (прикрепването) трае около 40 часа, може да бъде придружена от кръвни секрети, които се приемат за менструация. Завършената имплантация е началото на хормон на hCG или хормон на бременността, навлизащ в кръвта (за него ще говорим по-късно). Диаметърът на ембриона сега не надвишава 0,5 mm.

На 10-ия ден от зачеването се формират първични и вторични ворсинки, които по-късно ще станат пъпната връв и плацентата.

До 12-ия ден имплантирането на яйцеклетката е завършено. На 14-ия ден - има скок в прогестерона и естрогена, което провокира появата на симптоми на бременност, както и забавяне на менструацията.

През този период жълтото тяло служи като източник на храна за ембриона, което означава, че начинът на живот на жената не оказва влияние върху процеса на развитие. Така измислена от природата - така че жена, която не е наясно с бременността, да не може да навреди на потомството.

Първите симптоми на бременността

На 5-8 седмици от бременността, жълтото тяло на яйчника, което произвежда прогестерон, достига своя връх и причинява сериозни хормонални промени в тялото на жената. Поради това бъдещата майка често чувства в себе си следните промени, характерни за първия месец на бременността:

 • сълзливост
 • раздразнителност
 • умора
 • сънливост
 • чувствителност
 • повишено обоняние
 • подуване.

Освен това на 5-6-та седмица от бременността се установява връзка „през пъпната връв" между майката и бебето. Най-често именно през този период тя започва да развива такива симптоми на бременност като:

 • гадене
 • повръщане
 • повишена нежност и нежност на гърдите
 • потъмняване на кожата около зърната (ареола)
 • позивите за уриниране стават по-чести
 • появяват се пъпки по лицето и шията
 • вагиналното отделяне става по-обилно.

В тази статия говорихме по-подробно за това как да разберем за бременността преди забавяне..

Ако не изпитвате тези симптоми, имате късмет. Само няколко бъдещи майки могат да се насладят на отсъствието на горното. Може да имате кръвен тест, за да определите нивото на човешки хорионгонадотропин (hCG), за да сте сигурни, че бременността ви напредва нормално. HCG започва да се появява в кръвта веднага след имплантиране на ембриона в маточната кухина и производството спира с края на бременността.

С негова помощ в кръвта е възможно да се установи фактът на бременността след 8-12 дни от момента на зачеването. Ако бременността протича добре, концентрацията на хормона в кръвния серум се увеличава 2 пъти за по-малко от два дни. По този начин е възможно динамично да се проследи развитието на плода. В допълнение, hCG ви позволява да определите грешното му местоположение..

Кога е най-доброто време да посетите гинеколог за първи път?

Първото посещение е много важно, по време на него гинекологът ще прецени размера на матката, ще го изследва на гинекологичния стол, ще вземе необходимите намазки от влагалището, ще се консултира, ще даде препоръки и указания за изследвания и ултразвук.

Ето защо е по-добре да си уговорите среща с местния гинеколог веднага, когато разберете за бременността. Тъй като в много антенатални клиники и перинатални центрове можете да си запишете час само за следващия месец (поради липсата на свободни места за регистрация).

По този начин ще бъдете отведени до първата среща (приблизително) на 6-7 седмица от бременността. Този период е най-подходящият, тъй като по това време вече е възможно да слушате сърдечния ритъм на плода и да определите местоположението му. Дори ако нищо не ви притеснява, не забравяйте да посетите лекар преди 12 седмици от бременността.

Защо е толкова важно? За период от 11-13 седмици се предписва първият скринингов ултразвук, който ви позволява да оцените здравето на бебето. В допълнение, мама трябва да премине кръвни тестове, тестове за урина, цитонамазки за флора, да премине през тесни специалисти, за които ще говорим по-късно.

Ако обаче има симптоми като: зацапване; чести пристъпи на токсикоза (повече от 10-15 пъти на ден); болка в долната част на корема и кръста; схващащи болки - не чакайте определената дата за посещение, незабавно се свържете с вашия гинеколог!

Особено опасно е, ако до 7-8 седмици има такива явления като: силна болка в долната част на корема; рязко влошаване на състоянието; апатия; кардиопалмус; бледност на кожата; прекомерно изпотяване; виене на свят; кървави проблеми; рязък спад на налягането. Ако се открият поне няколко симптома, трябва незабавно да се обадите на линейка. За съжаление можем да говорим за извънматочна бременност.

Как се определя гестационната възраст: акушерски и фетален периоди

По време на първото ви посещение вашият гинеколог ще ви попита за първия ден от последната менструация. Преброявайки дните от тази дата, гинекологът ще установи акушерската гестационна възраст. Тя ще се различава от ембрионалния термин, не се изненадвайте. Има причина за това - да се изчисли по-точно гестационната възраст.

Така че, ако жената има 28-дневен менструален цикъл, тогава вероятният ден, когато е настъпила овулацията, ще бъде 14-ият ден след началото на менструацията. Той, условно, е денят на зачеването и съответно началото на ембрионалната бременност. Тя може да бъде условна, тъй като овулацията може да настъпи както няколко дни по-късно, така и няколко дни по-рано. Поради тези индивидуални характеристики гинеколозите разглеждат акушерския период, от началото на първия ден от последната менструация.

Разликата, както виждаме, е 2 седмици, следователно при определяне на предварителната дата на доставка се допуска отклонение от зададения период с две седмици. Например, ако са изминали 4 седмици от началото на последната менструация, тогава гинекологът ще ви даде 4 седмици бременност. А ембрионалният период от момента на зачеването ще бъде 2 седмици. Само си представете, едва забелязахте забавяне на менструацията и вече сте бременна в 4 седмици. Освен това вече започвате втория си месец от бременността.!

След изчисляване на гестационната възраст, гинекологът ще ви прегледа на стол и ще докосне размера на матката, за да разбере на каква гестационна възраст отговаря. Така че на 6 седмици матката ще бъде като пилешко яйце, на 8 седмици - като юмрук на жена, на 12 седмици - като глава на новородено. Но най-точната информация за продължителността на бременността може да се намери с помощта на ултразвук. Лекарят за ултразвукова диагностика ще измери размера на нероденото бебе.

Как се определя датата на падежа?

Що се отнася до датата на раждане, гинекологът ще я определи благодарение на формулата на Негеле. За целта лекарят ще извади 3 месеца от първия ден на последната менструация и ще добави 7 дни. Също така, гинекологът може да изчисли датата на раждане, като добави 40 седмици или 280 дни към първия ден от последната менструация..

Можете също така сами да изчислите датата на падежа, като използвате предоставената формула. Ако искате да разберете в коя седмица на бременността сте в момента, както и да уточните датата на раждане, ви предлагаме да използвате нашия Калкулатор за бременност.

Така например, последната менструация беше 01.04.2019 г., изчислявайки по формулата получаваме датата на раждане - 01.08.2020 г..

Струва си да се има предвид, че това е само приблизителна дата, раждането може да започне 10-14 дни както по-рано от тази дата, така и по-късно. Така че, март децата се раждат по правило по-късно от установената дата, тъй като през февруари има 28 дни.

Специализирани консултации за регистрация

Акушер-гинеколог

Цел на посещението:

 • определят, че развитието на бременността не е в опасност.
 • вземете препоръки за следните изследвания: пълна кръвна картина; кръвна група и Rh фактор; тест за кръвна захар; анализ за сифилис, ХИВ инфекция, антитела срещу вируси на хепатит В и С, анализ за хормони на щитовидната жлеза. Резултатът от теста ще покаже дали бъдещата майка има анемия, възпалителни промени в кръвта. Биохимичен кръвен тест ще разкрие дали в кръвта има достатъчно протеини, глюкоза и други вещества, жизненоважни за детето.
 • преминат общ тест за урина.Промяната в плътността и състава му е характерна за бъбречни заболявания, захарен диабет и други.
 • гинекологът ще вземе тампон от влагалището за бактериални инфекции и цервикалния канал (за инфекции, предавани по полов път);
 • се подлагат на ултразвуково сканиране на 6-11 седмици.При първия ултразвук специалист определя броя на феталните яйца, потвърждава или опровергава извънматочната бременност, оценява процеса на полагане на вътрешните органи и системи. Посочва се срокът на бременността, изчислява се прогнозната дата на раждането. Оценява се вероятността от хромозомни аномалии и фетални малформации. В допълнение, ултразвукът е необходим, за да се разбере как се развива ембрионът, дали тонусът на матката е повишен, дали има неоплазми в него или в придатъците..

Вашият лекар ще ви покани на среща 7-10 дни след като получим резултатите от теста, за да ги обсъдим. Ако всичко върви добре, следващата среща ще бъде насрочена след месец.

Оториноларинголог

Цел на посещението: да се изключат хроничните инфекции. Този специалист е задължителен, когато регистрира жена при ставане, за да се регистрира и след това ще го посетите, ако имате индикации за това. Според статистиката при около 60-75% от пациентите проблемите с назофаринкса са хронични и се проявяват като ринит, синузит, отит на средното ухо и тонзилит. Тези заболявания са опасни както за майката, така и за детето, тъй като лесно могат да преминат през плацентата и да доведат до риск от развитие на сърдечни, бъбречни, кожни заболявания и алергии. Следователно прегледът на лекар и вземането на тампони от носа и гърлото ще ви позволят да не се притеснявате за състоянието и да бъдете лекувани правилно и за кратко време..

Терапевт

Терапевтът ще оцени общото ви благосъстояние, ще предпише електрокардиографско изследване, ще измери вашето кръвно налягане. Освен това ще трябва да се консултирате с този специалист, ако имате настинка или болка в стомаха. Ако имате хронична патология (захарен диабет, хипертония и др.), Се осигуряват чести посещения на терапевт, тъй като той ще следи физическото ви състояние и ще предписва коригиращо лечение.

Окулист

Цел на посещението: Лекарят ще оцени състоянието на очното дъно и ретината. Въз основа на тези данни е възможно да се определят тактиките на управление на труда (например в някои случаи експертите съветват да се избягват опити). Оптометристът ще направи преглед на вашето зрение, очно дъно и ретината. Ако имате значителна късогледство или далекогледство, е показано изкуствено раждане на 38 седмици.

През първия триместър и през третия триместър е необходимо да посетите лекар, за да може той да определи дали има кариес, тоест фокус на инфекция. От 15-та седмица лекарят може да предпише курс на лечение, ако е необходимо. Ако не осигурите адекватен прием на калций през цялата бременност, здравето на зъбите може да се влоши значително през третия триместър. Следователно зъболекарят трябва да бъде преминат поне два пъти.

В допълнение, гинекологът може да предпише консултации на тесни специалисти (ендокринолог, невролог, гастроентеролог, хирург и други) при наличие на съпътстващи заболявания.

От коя седмица детето и майката са "едно"?

В първите 6 дни след зачеването ембрионът живее „самостоятелно“, храни се от запасите си и по никакъв начин не е свързан с вас. На 5-7-ия ден след имплантацията възниква връзка между детето и вас чрез пъпната връв и разклонения хорион (образува се на мястото на прикрепване на яйцеклетката към лигавицата на матката). Съответно от този момент нататък трябва внимателно да наблюдавате диетата си, както и средата, в която се намирате (трябва да избягвате тютюневия дим, токсичните миризми и т.н.). До 16-та седмица плацентата се образува от разклонения хорион, чрез който бебето ще получава хранителни вещества и кислород за своето развитие.

Токсикоза: когато токсикозата започне и изчезне?

Токсикозата започва най-често през първите седмици на бременността. Ранната токсикоза често преследва бременна жена от 4-5 седмици на интересна позиция, особено ако се очаква първородният. Често състоянието на общо неразположение през този период е следствие от хормонални промени в организма. В повечето случаи симптомите на токсикоза при жените започват да набират скорост точно от 7-8 седмици на бременността..

Токсикозата намалява оборота по-близо до втория триместър на бременността, т.е. до 12-14 седмици, когато плацентата започва да работи с пълна сила и се превръща в своеобразна бариера между жената и детето, поради което се изглаждат някои проблеми от директната „комуникация“ между бъдещата майка и бебето. Освен това хормоналните промени в началото на чакането вече не са новина за организма..

Защо честите атаки на токсикоза са опасни??

Ако гаденето или повръщането се случват 1-2 пъти на ден и можете сами да се справите с тези проблеми, тогава не става въпрос за ранна токсикоза, а за признак, за който бременността твърди, че е такъв. Тогава вероятно не се нуждаете от помощта на лекар. Друг е въпросът, дали токсикозата бушува сериозно: пристъпи на повръщане се случват около 8 пъти на ден и всяко парче храна или глътка вода ви кара да бягате до тоалетната. В този случай трябва да посетите лекар - поради повръщане може да настъпи дехидратация, която в резултат няма да повлияе по най-добрия начин на работата на сърдечно-съдовата система. Разбира се, нито вие, нито вашето бебе се нуждаете от тези и други проблеми..

Как можете да се отървете от токсикозата?

Яжте често, на малки порции и каквото искате. Преди да станете от леглото, яжте бисквитка или ябълка и лека закуска преди лягане. Пийте билков чай ​​(мента, джинджифил), не яжте пикантни и мазни храни, а също така избягвайте силни миризми, опушени и задушни стаи. В тази статия говорихме подробно за това как да се справим с токсикозата..

Какво да правите, ако ви се вие ​​свят?

Припадъкът по време на бременност не е необичайно. Бъдещата майка трябва да бъде поставена на равна повърхност - така че главата й да е под нивото на сърцето, дайте й да пие сладък силен чай, отворете прозорците в стаята. За да избегнете припадъци в бъдеще, ходете повече и стойте далеч от задушните стаи и компаниите за пушене.

Ако това не помогне, трябва да легнете или да седнете за няколко минути. След кратка почивка трябва леко да масажирате областта на главата и шията, за да разтегнете скованите мускули и да увеличите притока на кръв към главата. Плодовете от глог се считат за еднакво ефективно средство за замайване, от което можете да правите запарки, компоти и чайове. Един от начините е да настържете плодовете на боаришник, да ги залеете с вряща вода в количество от 300 мл. Пийте половин час преди хранене три пъти на ден.

Защо се появява кървене?

Те могат да се появят в дните на очакваната менструация и по-често при жени, които са имали проблеми с менструалния цикъл дори преди бременността (когато овулацията не е настъпила в средата на цикъла, а преди менструация). По-скоро се обадете на линейка: появата на такова изписване е причина за пътуване до болницата.

Ако се окаже, че причината за събитията се крие в хормонален дефицит, ще трябва да се подложите на преглед и специалист по спонтанен аборт ще Ви предпише необходимата терапия. Ако това се дължи на неправилното местоположение на разклонения хорион, което може да се установи с ултразвуково изследване, ще бъдете посъветвани да легнете повече и да приемате успокоителни.

Защо долната част на корема се дърпа?

Дърпащите болки в долната част на корема са често срещано явление, което често придружава бъдещата майка. В никакъв случай не е възможно да се игнорират дърпащите болки, особено през първия триместър, по-добре е да се потърси помощ от специалист. Сред физиологичните причини за болезнени дърпащи усещания се различават следните:

 • В резултат на свиването и растежа на маточната мускулатура. Връзките и мускулите се адаптират към интересна позиция, оттук и усещане за тежест и придърпващи болки. Специфични упражнения, пози и релаксация могат да помогнат за решаването на проблема.
 • Дърпаща болка, която се появява след зачеването, може да бъде един от първите симптоми на бременност. Още преди закъснението има усещания, подобни на болка, съпътстваща менструацията;
 • Рисуващи болки могат да се появят и поради прилив на кръв към матката, тъй като кръвообращението започва да се увеличава в нея.
 • Разстройство на червата. Хормонът прогестерон помага да се отпуснат не само мускулите на матката, но и останалите органи на гладката мускулатура, включително червата, храната няма време за усвояване навреме, което създава стагнация, водеща до дърпащи болки и метеоризъм, колики, подуване, запек и т.н..

Ако болката продължава, обадете се на линейка: не е безопасно да ги изтърпите. Не трябва да забравяме, че в някои случаи болката може да означава спонтанен аборт..

Препоръки от гинеколога за бъдещата майка

На първо място, опитайте се да спите поне 8-10 часа, лягайте рано и се опитайте да си почивате през деня. Всичко това е необходимо, за да може бъдещото бебе да се чувства удобно в корема ви и да получава необходимото количество хранителни вещества и кислород (и всичко това идва при него чрез кръвта ви). Бъдете повече на открито, например, излезте на разходка със съпруга си, преди да си легнете. Ако сутрин ви се гади, изяжте бисквитка или ябълка, преди да станете от леглото. Този проблем често възниква поради факта, че нивата на кръвната захар са ниски в сутрешните часове, а малка „закуска“ ще ви помогне бързо да я върнете към нормалното..

Коренни промени в живота ще са необходими само ако работата ви е свързана с опасност от заразяване, ако прекарвате много време в контакт с химикали или с компютър. В този случай трябва да помислите за почивка, без да чакате постановление. Факт е, че през първите 8 седмици всички органи и системи на нероденото дете са положени и всеки вреден ефект (химично вещество, радиация, вируси, никотин, алкохол) може да наруши този отговорен процес. И още нещо: по време на първия ултразвуков преглед лекарят ще определи къде се намира плацентата: ако тя е разположена нормално и няма проблеми по време на бременност, тогава не трябва да си отказвате секс.

1 седмица от бременността

Детско развитие

Първият ден от последната менструация в гинекологията е отправна точка за бременност. Следователно на 1 гестационна седмица на практика няма оплодено яйце и ембрион. Този период се характеризира с готовността на ендометриума на матката и тялото на жената за зачеване.

Развитие на близнаци

Близнаците могат да бъдат единични или двойни. Това се определя по време на оплождането. Акушер-гинеколозите разграничават следните характеристики на зачеването:

 • Еднояйчни близнаци се появяват, когато зиготата, след сливането на яйцеклетката и спермата, се разделя на две отделни клетъчни структури. В този случай и двата ембриона ще имат идентичен генетичен състав, което води до външно сходство на новороденото;
 • братските близнаци са свързани с едновременното освобождаване на две яйцеклетки при жената в последния менструален цикъл. Когато се оплождат с две сперматозоиди, се образуват две зиготи с различен генетичен набор. Това определя външните различия на децата след раждането..

Развитието на близнаци на 1 седмица от бременността не се разглежда в гинекологията. Това е само времето, което преминава от първия ден на последната менструация. Характеризира се с подготовката на ендометриума за прикрепване на ембриона и развитие на плацентата..

Промените в тялото на жената съответстват на предменструалния синдром: емоционална лабилност, болка от докосване на млечните жлези, повишен апетит, дискомфорт в долната част на корема и др. Тези прояви не са признаци на бременност, но се срещат при всяка жена в предменструалния период.

Промени в тялото на бъдещата майка

За узряването (овулацията) на яйцеклетката, освобождаването й от яйчника и срещата със сперматозоидите отнема от няколко часа до няколко дни. И така, жизнеспособността на ооцита продължава 12–48 часа след узряването, а сперматозоидите запазват способността си да оплождат до 4–6 дни.

По този начин всъщност зачеването настъпва на 2-3 седмици и през първите седем дни тестът за бременност ще покаже отрицателен резултат.

Засега няма специални промени в тялото на бъдещата майка, освен че може да има усещания, както при предменструалния синдром (ПМС): промени в настроението, лека болезненост при докосване на гърдите, повишен апетит, объркан сън, главоболие, придърпване в долната част на корема и т.н. P.

бебето съветва

Добавянето на определени храни към диетата ще помогне за подобряване на плодовитостта и по-бързо зачеване на бебе..

Американски изследователи стигнаха до извода, че диетата, която включва риба, скариди и черупчести, увеличава не само либидото, но и...

Ядките са не само вкусна закуска, но и съкровище от ценни вещества, които мъжете, които мечтаят да станат татковци, трябва да...

Медицински преглед

Не се изисква назначаване на лабораторни или инструментални изследвания, тъй като те няма да показват наличието на бременност. Експертите препоръчват да се наблюдава овулацията през този период на подготовка за бременност. За целта правите редовни измервания на базалната температура, използвайте тестове за овулация или фоликулометрия. Ултразвукът на яйчниците и матката с определяне на готовността за освобождаване на яйцеклетката ви позволява да изберете оптималното време за зачеване.

Трудности при носене

Няма заплахи и рискове за бъдещия плод, тъй като зачеването все още не е настъпило. Въпреки това акушер-гинеколозите отбелязват, че по това време вече се изисква да се придържат към правилата на здравословния начин на живот и да нормализират диетата..

Какво да правим и какво не

За да се подготвите за зачеване, трябва да подредите начина си на живот. Това ви позволява да увеличите вероятността за зачеване и да създадете благоприятни условия за развитието на ембриона..

Какво може бъдеща майка:

 • жена през първата седмица на бременността може да предприеме всякакви действия, които не оказват неблагоприятно влияние върху нейното здраве. Например отидете на масаж, правете секс, яжте пресни плодове и зеленчуци и т.н.;
 • Преди зачеването жената и нейният партньор се съветват да се консултират с лекар относно предстоящата бременност. Специалистът ще ви каже как да се подготвите за раждането и от какво се нуждае бебето след раждането.

Какво е забранено за бъдеща майка:

 • пийте алкохол и вземете наркотици. Пушенето на цигари, наргиле и др. Е забранено;
 • използвайте хранителни добавки и лекарства, без да се консултирате с лекар;
 • да се подложите на рентгенови изследвания;
 • да бъдете подложени на тежки физически натоварвания;
 • работа на работно място с вредни условия на труд, например при постоянен контакт с химикали.

Снимки на 1 седмица от бременността

Правилното хранене

Тялото на жената преди бременността и през първите седмици се нуждае от голямо количество хранителни вещества, витамини и микроелементи. За да ги получите, препоръчително е да разнообразите диетата, като изключите вредните продукти..

През първата седмица на бременността се препоръчва:

 • включете в диетата различни зеленчуци, плодове, ядки, постно месо и риба, мляко, млечни продукти, зърнени храни, яйца и др. Разнообразната диета ви позволява да увеличите количеството витамини и минерали, постъпващи в тялото;
 • изключете бързото и нездравословното хранене: пържено, осолено, мариновано, пушено и др. Всички бременни жени трябва да ограничат печени продукти и газирани напитки;
 • дневното количество калории от храната не трябва да бъде по-малко от 2000 kcal;
 • не забравяйте да спазвате режима на пиене. През деня трябва да изпиете 2 литра течност. Обемът включва обикновена вода, чай, плодова напитка, бульони и супи;
 • ограничете приема на кафе и кофеинови напитки, включително зелен и черен чай.

Ние готвим вкусно и здравословно за себе си и вашето бебе

Витамин В9 (фолиева киселина) е необходим за нормалното вътрематочно развитие на детето, предимно на централната нервна система. Задачата на жената е да осигури редовен прием на фолиева киселина в достатъчни количества. При приготвянето на ястия трябва да се има предвид, че повече от 90% от витамина се разрушава по време на топлинната обработка на храната.

Фолиевата киселина се намира в големи количества в аспержи, ядки, растителни семена, зелен лук, бобови растения, краставици, авокадо, ръжен хляб и др. Тези храни се препоръчват да се консумират сурови или с минимална обработка..

Рецепти

Нуждата от витамини и минерали

Микроелементите и витамините участват във вътрематочното развитие на детето и също така подпомагат здравето на жената по време на бременност. Те се получават от храна, напитки, както и от хранителни добавки, след като са предписани от лекар.

Витамин А (ретинол) участва в поддържането на функционирането на клетките в цялото тяло, узряването на плацентата и вътрешните органи в ембриона. При дефицит на майката зрителната острота намалява, особено през нощта. Можете да получите витамин А с храни, съдържащи мазнини: растителни масла, извара, твърди сирена, говежди черен дроб, яйчен жълтък, сметана, както и с различни зеленчуци и билки.

Витамин В1 (тиамин) поддържа нормални нива на кръвното налягане, като влияе върху тонуса на кръвоносните съдове. Освен това той регулира метаболизма и функционирането на нервната система. При недостатъчен прием на тиамин с храна, жената увеличава риска от развитие на прееклампсия, характеризираща се с интоксикация и промяна в кръвното налягане. Витамин се съдържа в зърнени култури, макаронени изделия от твърда пшеница, трици, бобови растения, ядки, плодове, зеленчуци, плодове, месо и яйца.

Витамин В2 (рибофлавин) нормализира абсорбцията на желязо от стомашно-чревния тракт и предотвратява развитието на желязодефицитна анемия. Осигурява образуването на скелетни и мускулни тъкани в ембриона в началните етапи от неговото развитие. Хиповитаминозата по време на бременността може да причини нарушения във формирането на нервната система при дете. Можете да си набавите рибофлавин от прости храни: черен дроб, мляко и млечни продукти, яйца, зърнени храни, бобови растения, зеле, краставици, маруля и други зеленчуци, кайсии и др..

Витамин В3 (никотинова киселина) нормализира метаболизма, като холестерол и други липиди. Осигурява стабилно ниво на кръвното налягане. Никотиновата киселина участва в работата на храносмилателните органи - червата и черния дроб. Продукти с витамин: животински меса и вътрешни органи (черен дроб, бъбреци), мляко и ферментирали млечни продукти, зърнени култури и бобови растения.

Витамин В5 (пантотенова киселина) е от съществено значение за функционирането на нервната система и ендокринните органи, предимно на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези. При дефицит при дете по време на вътрематочно развитие се нарушава производството и поддържането на стабилно ниво на хормони, което се отразява негативно на неговото развитие. Пантотеновата киселина се съдържа в говежди черен дроб и бъбреци, яйца, пълнозърнесто брашно, аспержи и зеле.

Витамин В6 (пиридоксин). Регулира образуването на нови кръвни клетки, функционирането на нервната система и метаболизма. Хиповитаминозата може да доведе до повишени симптоми на токсикоза и намаляване на кръвното налягане. За да получите достатъчно количество пиридоксин от храната, лекарите препоръчват да се ядат месо, риба и морски дарове, яйца, бобови растения, различни зърнени храни, ядки, билки, зеленчуци и плодове.

Витамин В9 (фолиева киселина) е от съществено значение за нормалното развитие на вътрешните органи и нервната система в ембриона. Дефицитът се характеризира с тежки малформации на детето, които могат да бъдат несъвместими с живота и да доведат до спонтанен аборт. Жената се препоръчва да използва хранителни добавки с витамини няколко месеца преди зачеването, за да попълни запасите си в организма. Продукти с фолиева киселина: мляко и млечни продукти, твърдо сирене, пълнозърнести макаронени изделия, билки и др..

Витамин В12 (цианокобаламин) предотвратява развитието на анемия по време на бременност, а също така участва в клетъчното делене в ембриона. Хиповитаминозата е свързана с нарушения в процесите на хематопоеза при детето и майката, както и с патологии на червата и черния дроб. Можете да си набавите цианокобаламин от говежди черен дроб, месо, морски дарове и мляко.

Витамин С (аскорбинова киселина) нормализира тонуса на съдовите стени и поддържа висока имунна активност. Това позволява на имунните клетки да предотвратяват вирусни и бактериални заболявания при майката. При достатъчен прием на витамин в организма се намалява рискът от развитие на кръвотечение от носа и разширени вени. Българският пипер, всякакви зелени, черни и червени френско грозде, шипки, лимон, портокали, грейпфрут и морски зърнастец са богати на аскорбинова киселина.

Витамин D (калциферол) е основният регулатор на метаболизма на калция и фосфора в организма. Калциферолът осигурява нормалното развитие на костите и зъбите при детето по време на пренаталния период, а също така предотвратява съдови нарушения при майката. Богати на витамини храни: телешки черен дроб, месо, риба и морски дарове, яйчен жълтък, мляко и млечни продукти.

Витамин Е (токоферол) е силен антиоксидант. Блокира свободните радикали и токсините, които могат да увредят телесните клетки и техния генетичен материал. Токоферолът намалява тежестта на възпалителните процеси във вътрешните органи, а също така намалява риска от спонтанен аборт и носещи патологии. Витамин се съдържа в нерафинирани растителни масла, ядки, бобови растения, яйца, пресен грах, черен дроб на треска, мляко, ферментирали млечни продукти и зеленчуци.

Витамин К (филохинон) участва в образуването на фактори на кръвосъсирването. С липсата му жената увеличава риска от развитие на външно и вътрешно кървене, както и отлепване на плацентата. Витамин К влиза в организма със следната храна: зеле, домати, шипки и всякакви плодове.

Витамин Н (биотин) е необходим за образуването на мастни киселини и аминокиселини, които са съставни части съответно на мазнините и протеините. Хиповитаминозата се характеризира с неврологични нарушения, плацентарна недостатъчност и забавено развитие на детето. Биотинът се съдържа в говежди черен дроб, яйца, мляко, извара, мая, бобови растения и ядки.

Желязото е компонент на хемоглобина. Това е сложен протеин, който транспортира кислород от белите дробове до вътрешните органи и нервната система. Липсата на минерал води до желязодефицитна анемия. Патологията е свързана с прогресивна хипоксия, която уврежда здравето на бременна жена и развиващо се дете. Тежката анемия може да причини преждевременно раждане. Можете да получите желязо с говежди черен дроб, бъбреци и месо, бобови растения, елда, спанак, салата и лук, ябълки и плодове.

Калций. Основният компонент на костната тъкан. Неговите соли осигуряват здравина на костите и предотвратяват фрактури. В допълнение, минералът е от съществено значение за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата, храносмилателната и нервната система. Дефицитът на калций се характеризира с нарушения на съсирването на кръвта, ниско кръвно налягане, обща слабост, запек и др. Храни с микроелементи: яйца, чесън, зеленчуци и билки, мляко и млечни продукти, сирена, бобови растения и ядки.

Чудите се как се развива вашето бебе?

Йод. Осигурява образуването на хормони в щитовидната жлеза. Недостигът му по време на бременност причинява развитие на гуша при жена и кретинизъм при дете след раждането. Състоянието се характеризира с недоразвитие на мозъка и е необратимо. За да получите достатъчно количество микроелементи, трябва да ядете морска риба, черен дроб на треска, йодирана сол или водорасли.

Манганът участва в процесите на хемопоеза, усвояване на витамини от група В и желязо от червата. Липсата на микроелемент се характеризира с имунни нарушения с различна тежест. Манганът се съдържа в зърнени култури, ядки, бобови растения, фъстъци, маруля, фурми, сливи, банани, чай, мед, картофи, хляб и др..

Магнезий. Основен микроелемент за сърцето, кръвоносните съдове и нервната система. Дефицитът на магнезий се характеризира с нарушено формиране на костите на плода и увеличава риска от развитие на рахит след раждането. Различните храни са богати на микроелементи, като бобови растения, ядки, зелен лук, плодове и обикновена вода.

Медта участва в различни ензимни процеси. Те включват метаболизъм, образуване на хемоглобин в еритроцитите и т.н. Липсата на минерала се проявява с тежка анемия, която не се елиминира от съдържащите желязо лекарства, както и с нарушения в развитието на нервната система. Медта се намира в черния дроб на животни, птици и риби, картофи, ядки, зеленчуци и плодове.

Хромът предотвратява развитието на захарен диабет по време на бременността, тъй като нормализира нивата на кръвната глюкоза и въглехидратния метаболизъм като цяло. При достатъчен прием микроелементът намалява рисковете от сърдечно-съдови и ендокринни патологии при жени и деца. Хром можете да намерите в морковите, плодовете и младата царевица..

Селенът е антиоксидант, който действа в клетките заедно с витамин Е. Минералът подпомага дейността на имунната система и предотвратява развитието на инфекциозни заболявания. Дефицитът на селен увеличава вероятността от увреждане на генетичния материал (ДНК и РНК) от реактивни кислородни видове и токсини. Храни с микроелементи: пълнозърнест хляб и тестени изделия, месо, риба и морски дарове, бобови растения и ядки.

Фосфорът в тялото на бременна жена изпълнява няколко функции: той регулира бъбречната функция чрез промяна на киселинността на урината, е част от костната тъкан и също така осигурява висока скорост на метаболизма. При недостиг на минерала се нарушава метаболизмът на калция, което се отразява негативно на състоянието на опорно-двигателния апарат и сърдечно-съдовата система. Фосфорът е богат на месо, риба, мляко и млечни продукти, яйца, ядки и плодове.