По време на бременността почти всяка жена се опитва да разбере всички подробности за състоянието си, за да бъде напълно въоръжена. Терминът "лигавица" обикновено се чува по-близо до раждането. На един от прегледите гинекологът може да попита дали ви е оставила или не. Затова би било разумно да имате основно разбиране за това какво представлява коркът, защо е необходим и как изглежда..

 1. Какво представлява лигавицата, защо е необходима?
 2. Кога и колко време изчезва лигавичната запушалка при първородни и многоплодни?
 3. Как изглежда слизестата тапа, усещанията, когато тапата излезе
 4. Кога е време да отидете в болницата?
 5. Когато задръстването вече е излязло

Какво представлява лигавицата, защо е необходима?

По време на бременност шийката на матката отделя плътна, желеобразна слуз, за ​​да поддържа влагата и да предпазва повърхността на матката. Тази слуз се натрупва и блокира цервикалния канал, създавайки запушалка. Той затваря отвора на матката по време на бременност, за да предпази бактериите навън. Освен това той съдържа антитела, които убиват инфекцията. По този начин коркът предпазва развиващия се плод..

Преди раждането нивата на хормоните на жената се променят, по-специално прогестеронът намалява. В резултат на това шийката на матката става по-широка и щепселът просто пада. Следователно загубата на лигавицата може да бъде предвестник на раждането..

Кога и колко време изчезва лигавичната запушалка при първородни и многоплодни?

Обикновено това трябва да се случи малко преди раждането, на около 37 седмици. Тогава коркът излиза естествено.

Ранното преминаване на щепсела може да означава преждевременни промени в шийката на матката и следователно повишен риск от преждевременно раждане. Освен това загубата й потенциално излага бременната жена на риск от заразяване. Поради тези причини откриването на дебел лигавичен секрет през всяка седмица от бременността е причина да посетите Вашия лекар..

Интересно е да се знае: физическата намеса, като тазов преглед или полов акт, може да улесни освобождаването на щепсела.

При жените, които раждат за първи път, щепселът продължава по-дълго, отколкото при многородените жени, чак до самото раждане. Това е така, защото шийката на матката на тези, които все още не са раждали, е по-тясна и стегната. Понякога има дори ситуации, когато акушер-гинеколозите трябва сами да извадят щепсела, тъй като той не излиза сам. При многородните стените на шийката на матката са по-меки и по-широки, така че щепселът лесно се сваля.

Как изглежда слизестата тапа, усещанията, когато тапата излезе

Въпреки че много жени изобщо не забелязват, че имат щепсел, не е трудно да се разбере, че това е всичко в повечето случаи. Коркът се различава отчетливо от обикновения разряд, главно по своята плътност и обем. Ако нормалното отделяне при бременни жени е по-слабо и по-тънко, тогава коркът има плътна консистенция и обем от около две супени лъжици. Размерът му е около 4 см. Цветът на корк обикновено е бял, жълтеникав, бежов или кафяв. Често в него има кървави частици..

Обърнете внимание, ако слузта има неприятна миризма или е зелена! Това може да означава инфекция!

Щепселът може да излезе изцяло или на малки части за няколко дни. Поради това често се бърка с вагинално течение. Жените обикновено не изпитват никакви специални усещания по време на това събитие. Само няколко ноти се простират в долната част на корема.

Кога е време да отидете в болницата?

През 40-та седмица от бременността жените вече искат да раждат по-бързо и някои смятат, че освобождаването на щепсела трябва да ускори този процес. Това обаче не е така. Въпреки че се разказват много истории за това, няма доказателства за това твърдение. Ако е необходимо, лекарят ще има други начини да предизвика раждане. Като цяло трябва да позволите на бременността да се развие и да не бързате с нещата..

Изтичащата запушалка за слуз обикновено е знак, че тялото ви се подготвя за раждане, но не винаги. От освобождаването на щепсела до началото на раждането може да премине неопределено време - от няколко часа до няколко седмици. Трябва да отидете в болницата, ако изходът на тапата е придружен от други признаци на наближаващо раждане - контракции, изтичане на вода и т. Н. Ако раждането е все още далеч и лигавицата ви се е отдалечила, не трябва да изпадате в паника. Колкото и да е странно, тя може да расте отново.

Когато задръстването вече е излязло

Следващите ви стъпки след изваждането на щепсела зависят от това как изглежда и колко дълго сте бременна. Ако видите тапа на подложката или ако тя излезе по време на душа, опитайте се да я изследвате, за да можете по-късно да опишете размера и цвета на Вашия лекар. Тези данни ще ви помогнат да решите какво да правите по-нататък..

Моля, обърнете внимание: ако щепселът излезе с кървене, тогава има вероятност от усложнения като отлепване на плацентата. Такива знаци не могат да бъдат пренебрегнати.!

В случай, че коркът се е отдалечил за период под 36 седмици, препоръчително е да се подложите на преглед, за да сте сигурни, че всичко е наред с детето..

Ако сте бременна повече от 37 седмици и не се притеснявате от други симптоми, включването не трябва да е причина за безпокойство. Просто се погрижете да сведете до минимум риска от инфекция на бебето, преди да се роди:

 • мийте се само под душа и отказвайте да плувате във ваната или още повече в реката;
 • измивайте се редовно, но използвайте само специални продукти за интимна хигиена;
 • правите секс изключително с помощта на презерватив.

След излизането на задръстването не трябва да напускате далеч от дома, тъй като по всяко време детето може да се роди. По това време вече можете да вземете чантата в болницата. Следете състоянието си и изчакайте други предвестници на раждането.

Както бе споменато по-рано, редовните контракции показват началото на раждането. Също така, сигурен признак е изливането на околоплодна течност. Те могат да се отлепят внезапно или с бавна струйка. Ако преди това не е имало контракции, тогава те трябва да започнат. Тези контракции ще станат по-силни, по-дълги и по-чести, тъй като шийката на матката се разширява при подготовка за раждане. Когато разширението достигне 10 см - можете спокойно да раждате!

Когато знаете какво да очаквате, е много по-лесно да оцелеете във всички тези събития. И дори да възникнат някои непредвидени ситуации, навременното свързване със специалисти ще помогне да се предотвратят всякакви усложнения, тъй като медицината вече е много развита. Следователно не трябва да се притеснявате за изхода на тапата..

Как да разберете, че щепселът се е откачил по време на бременност

Бременността е уникално състояние на женското тяло. През този период бъдещата майка трябва внимателно да следи здравето си. И месец преди раждането трябва да слушате тялото си, защото то започва да дава сигнали за предстоящото главно събитие в живота. По-специално, по-малко искат да ядат, за жената е трудно да спи през нощта, започват фалшиви контракции и малко преди раждането, лигавицата запушва. Нека да разберем как да разберем, че това се е случило?

Какво е?

Слизестата запушалка, която се образува в шийката на матката, изпълнява защитна функция в началото на бременността. Поради факта, че се формира, рискът от навлизане на инфекция в шийката на матката става минимален. Щепселът се състои от слуз, в него "работят" специални клетки, които "убиват" бактерии и микроби, ако се опитат да проникнат в този орган.

Коркът трябва да се разхлаби малко преди доставката. Тъй като през този период хормонът естроген работи активно в тялото и под негово влияние шийката на матката започва да се отваря постепенно, в резултат на което коркът се отделя.

Като правило това се случва по различен начин при всички бременни жени. При някои жени това се случва две седмици преди раждането, при други - няколко дни или няколко часа. Във всеки случай, ако този процес е осъществен, това означава, че много скоро жената ще трябва да роди бебе. Често се случва, че един час след излизането на лигавицата, жената започва да получава контракции и трябва да се втурне към болницата. Ето защо, преди да роди, бъдещата майка трябва да бъде в пълна готовност и ясно да разбере, че ако коркът се е отдалечил, раждането може да започне много скоро. Ето защо е важно да се съберат всички необходими неща и лекарства в болницата за раждане и за първи път дни след раждането предварително.

Колко време започва раждането след напускането на корк? Как се отлепва и изглежда коркът по време на бременност?

Бременността е вълшебно време, когато жената е в постоянно очакване. И сега, в последния месец на бременността, това очакване става специално, защото срещата с детето е на път да се случи. Много признаци показват близко раждане, включително преминаването на тапата..

Страховете на бременните жени в по-голямата си част се дължат на липсата на информация за процесите, протичащи в организма, докато се чака бебето. Това важи особено за видими прояви, които бъдещата майка не винаги може правилно да оцени от гледна точка на спазването на нормата или възможната опасност за собственото си здраве и здравето на бебето.

Следете внимателно за симптоми на най-малкото безпокойство. Така че се препоръчва бременните жени да обърнат специално внимание на следните признаци:

 • освобождаване на корк
 • контракции
 • изтичане или разкъсване на околоплодната течност
 • кървене
 • изпускане
 • болка

В различните етапи на бременността възможностите за благосъстояние на жената се различават значително. Например, ако изпускането на запушалка или свиване започне в по-късен период, няма какво да се притеснявате и ако се усети през първия или втория триместър, по-добре е да информирате наблюдаващия лекар за това. Същото се отнася и за други сигнали от тялото на бъдещата майка..

По този начин за всяко състояние или симптом има приблизителни термини, показващи правилното развитие на плода и хода на бременността, всички други случаи, напротив, могат да показват наличието на патологии и да изискват допълнително наблюдение от медицинския персонал..

Раждане след задръстването: колко време да чакате?

Сред медицинските специалисти има мнение, че лигавицата при пациентите трябва да напусне приблизително 2 седмици преди началото на раждането, ако това е нормално. Лекарят предупреждава, че когато запушалката бъде освободена, е необходимо да не оставяте този факт без надзор, а също така да информирате за това при следващия медицински преглед.

Въпреки това преминаването на лигавицата не показва, че раждането ще настъпи много скоро. Важно е да знаете, че преди началото на раждането, може да отнеме до един месец от тапата..

От друга страна, ако преминаването на тапата е станало заедно с други предвестници на раждането, това състояние на нещата най-често показва отварянето на шийката на матката и началото на труда на жената. Съответно трябва незабавно да се свържете с наблюдаващия лекар или да отидете в болницата.

 • От момента, в който мукозната запушалка се отдели, е необходимо да се обърне голямо внимание на хигиената на гениталиите на бъдещата майка, тъй като подобни мерки могат да предпазят както пациента, така и плода от инфекции.
 • За същата цел, от този момент до момента на раждането, не се препоръчва да посещавате басейна, да плувате в река или друг воден басейн, както и да се впускате в сексуални отношения..
 • Бременната жена трябва да завърши последната подготовка преди раждането и да бъде готова да отиде в болницата по всяко време..

Какво е "лигавица"?

На шийката на матката има жлезисти клетки, които произвеждат секрети. По време на овулацията се отделя повишено количество от тази тайна, което се забелязва от почти всяка жена. Ако бременността не е настъпила, натрупаната слуз се отделя заедно с менструалния поток. Когато яйцеклетката е оплодена, слузът се натрупва в шийката на матката и се уплътнява, което води до плътно запушване на лумена. Природата предвижда това, за да не може инфекция да попадне в матката, където се формира нероденото дете. По този начин, лигавицата на шийката на матката има важна защитна функция. Съставът на образуваната запушалка постоянно се актуализира, тъй като секрецията на цервикалните клетки не спира. По този начин коркът винаги остава свеж и напълно изпълнява функциите си..

Слизестата запушалка запълва около 5 см от шийката на матката. Той запушва лумена много плътно, без да оставя празнота между стените. Слузта съдържа готови антитела, които веднага ще започнат да се борят с инфекцията, ако това се случи.

Отстраняване на щепсела преди раждането: причините за появата

Без съмнение природата е разумно подредена и ходът на бременността и раждането може да се счита за ярко потвърждение на този факт. И така, биологичният часовник в тялото на жената е подреден по такъв начин, че всички процеси на раждане на дете да се случват точно навреме и точно както се нуждае конкретна бременна жена..

Съществува мнение, че както слузът се образува в носните проходи, за да се предпази от проникване на инфекции, вируси и патогенни бактерии, така лигавицата, образувана в матката по време на бременност, е предназначена да предпазва развиващия се плод от проникване и негативно влияние на инфекциите отвън.

Слизестата запушалка по време на бременност е желеобразна маса, която обикновено се образува в края на първия месец на бременността..

 1. Появата на щепсела се дължи на хормонални промени в тялото на жена, която е в състояние на очакване на дете..
 2. Производството на хормони дава тласък за началото на образуването на лигавична запушалка.
 3. Такива процеси допринасят за образуването на слуз в матката..
 4. Постепенно количеството слуз достига определен обем, след което приема формата на тапа, която запушва маточната кухина.

Известно е, че основната цел на лигавичната запушалка по време на бременност е да предпази нероденото бебе от влиянието на външни неблагоприятни фактори. Благодарение на слизестата запушалка, местообитанието на плода е надеждно защитено от възможните последици от инфекции.

При нормално протичане на бременността на жената обикновено е позволено да прави секс, което става възможно поради наличието на лигавица. Също така става възможно бъдещата майка да се къпе в баня при умерена температура на водата, както и в река, море или други водни тела.

В края на третия триместър на бременността тялото на пациента се подготвя за раждане, през което хормоналният фон се променя. Производството на хормони е отговорно за омекотяването на лигавицата, която оставя шийката на матката и влагалището, оставяйки тялото на бременна жена.

В допълнение към естествения процес на преминаване на щепсела, външните смущения могат да допринесат за това. Следователно лекарят трябва да прегледа пациента възможно най-внимателно и деликатно. Във всеки случай изхвърлянето на лигавицата е сигнал за наближаващия момент на раждането, който не трябва да се оставя без необходимото внимание..

Функции на лигавицата

Най-разбираемата функция на лигавицата е да предпазва отвора на шийката на матката от инфекция. Неговите антибактериални свойства и лигавата консистенция наистина са надеждна бариера за различни микроби, така че ембрионът продължава да се развива безопасно..

В допълнение, лигавичната запушалка служи като механична защита. Например сперматозоидите след незащитен секс или вода в басейна не могат да влязат в матката. Антибактериалните свойства на лигавицата са полезни както срещу патогенни микроорганизми, така и за поддържане на правилния баланс на естествената микрофлора.

Докато лигавицата не се отдалечи, жената може спокойно да води нормален живот. Когато слузът напусне, матката става незащитена и жената трябва да внимава да не плува в открита вода, да не се къпе дълго, да бъде по-внимателна към здравето си.

Как изглежда коркът?

Медицинската практика описва различни случаи на отделяне на лигавицата по време на бременност. Имайки предвид специфичните параметри на хода на бременността на всяка бъдеща майка, лигавицата може да изглежда различно. Важно е да знаете някои нюанси на отделянето на лигавицата при бременност.

 1. Щепселът може да се откачи наведнъж или да се открои постепенно за определен период от време: от един до няколко дни.
 2. В случай, че коркът се отделя на части, бременна жена може дори да не забележи този процес. Това се дължи на факта, че отделеното количество слуз е много малко..
 3. Обемът на тапата обикновено е приблизително равен на две супени лъжици.

Доста често лигавицата може да бъде трудно да се разграничи на око от други вагинални секрети, така че пациентът трябва да се обърне към наблюдаващ лекар възможно най-скоро. Само лекар може да проведе преглед и да разбере какъв вид изпускане се е появил и да разбере какви процеси в тялото на бременна жена са допринесли за това или онова изхвърляне.

Всяка жена има различна плътност и цвят на лигавицата. Обикновено коркът по време на бременност може да изглежда така:

 • безцветен
 • белезникав
 • жълтеникав
 • розово
 • изпъстрена с кръв

Струва си да се отбележи, че появата на кръвни ивици в лигавицата на бъдещата майка също се счита за нормален вариант. Това се дължи на процеса на дилатация на шийката на матката, по време на който могат да се спукат най-малките капиляри, кръвта от които се смесва със слуз, в резултат на образуването на желеобразен съсирек с примес на кръв.

В същото време не забравяйте, че обилното алено кървене трябва да алармира бременна жена. В този случай се препоръчва спешно да се потърси медицинска помощ..

Съществува мнение, че при първородни и многородени жени процесът на отделяне на лигавицата запушва с някои разлики. Смята се, че периодът на бременност и раждане при многородени пациенти протича по-лесно. Слизестата запушалка при раждащите жени най-често напуска всички едновременно и не съдържа примеси от кръв.

 • При многоплодни бъдещи майки епителните клетки на вътрешната повърхност на шийката на матката са по-свободни, а самата шийка е еластична, способна да се разтегне до необходимия размер, за да може детето да премине през родовия канал.
 • При първородните жени, от друга страна, повърхността на шийката на матката е по-плътна и не е опъната, така че цервикалният канал е запушен със по-силна лигавица. Поради тази причина коркът при такива родилки може да остане за няколко дни на части и също да има кървава структура..

Тялото на бъдещи майки, които преди това са били неродородни, се подлага на задълбочена подготовка за раждане, подготвяйки епителни клетки за разтягане, поради което изхвърлянето на лигавицата в такива случаи може да бъде придружено от наличие на кръвни съсиреци. Независимо от това колко раждания е имала една жена, процесът на отделяне на лигавицата по време на бременност най-често протича напълно безболезнено..

Как и кога тя заминава?

По-близо до края на бременността хормоналната система на жената започва активно да произвежда естрогени, под въздействието на които започват определени промени в организма, включително омекотяване на дебелата структура на лигавицата с последващо изхвърляне.

Също така, отпадъците от щепсела преди раждането могат да възникнат не поради естествена промяна в хормоналните нива преди раждането, а по механична причина.

По време на вагинално изследване на жена гениталният орган реагира с повишаване на мускулния тонус на манипулацията на лекаря, в резултат на което може да настъпи неволно изтласкване на запушалката от цервикалния канал.

Може да излезе като цяла вискозна бучка, чийто размер ще съответства на 1,5 см в диаметър. Възможно е също така щепселът постепенно да излезе на части - в продължение на няколко дни под формата на лек дебел разряд с ивици кръв (това също е нормално).

Как се отлепва коркът преди раждането? Всяка жена трябва да се ръководи от лични чувства, тъй като това се случва индивидуално за всички..

За дълъг период от време преминаването на щепсела може да причини дискомфорт в долната част на корема, напрежение и леко треперене в цервикалната област.

По-често това явление прилича на болки, характерни за менструацията. Ако тази болка започне да се превръща в контракции, раждането е започнало..

Отстраняване на корк: снимка

Повечето хора, особено момичетата, които все още не са преживели състояние на бременност, имат много неясна представа за процесите, протичащи в тялото на жената през този период. Освен това, слушайки различни истории на своите приятели и познати, те най-често изпитват чувство на страх много преди бременността и раждането..

Повечето жени се интересуват от нюансите на бременността, докато очакват бебе. В този случай бъдещите майки четат много литература и получават информация от други източници, например на щандове в болници, според гестационната им възраст..

Особено заинтересовани от бъдещите майки са признаците на предстоящо раждане, като изпускане на лигавицата, изливането на околоплодната течност и началото на раждането.

Тъй като никой лекар не е в състояние да предскаже точната дата на раждане, всяка жена, според определени сигнали от тялото си, се опитва да го направи сама, поне приблизително. Много данни за бременността, раждането и особено за предшествениците на началото на раждането могат да бъдат намерени на сайтове в Интернет.

В допълнение към текстовото описание, както в Интернет, така и в печатната литература, можете да видите снимки на лигавицата. Трябва да се има предвид, че е по-добре да се проучи такава информация преди началото на бременността. Това ще създаде основата на необходимите знания, които ще осигурят спокойствието на бъдещата майка по време на бременност и ще избегнат претоварване с голямо количество информация, докато чакате бебето..

По този начин, снимка на появата на лигавичната запушалка по време на бременност може да се разглежда с цел общо разбиране на процесите, протичащи по време на бременност, но не бива да се прави много впечатление и да се опитва ситуацията и симптомите на други хора върху себе си. По-добре е да потърсите съвет и да зададете въпроси, представляващи интерес за Вашия наблюдаващ лекар, както и да съхранявате записи на важни събития и сигнали на собственото си тяло с подробно описание и времето на тяхното възникване.

Предвестници на раждането: преминаването на щепсела по време на бременност

Естествено, всяка жена, която е в състояние на бременност, желае и очаква ранно успешно раждане. Особено това желание се увеличава в края на третия триместър, когато телесното тегло на пациента се увеличава значително, качеството на съня се влошава, появява се тежест и други неудобства. Ситуацията се усложнява от факта, че никой не може точно да определи датата на естественото раждане..

Компетентен лекар със сигурност ще обясни на бременна жена, че може да се предвиди само предварителна дата на раждане. В това лекарите са подпомогнати от резултатите от дейностите, включително:

 • анализи
 • проверки
 • ултразвукова процедура
 • наличието или отсъствието на предшественици на раждането
 • продуктът от измервания на размера на корема, телесното тегло, височината на дъното на матката и др..

Лекарят прави изводи за възможността за ранно раждане, като взема предвид всички възможни фактори. В същото време лекарят информира пациента за правилата на поведение в различни ситуации, възможни признаци и пита за тяхното присъствие или отсъствие за най-близкия отминал период от време.

Предвестниците на предстоящото раждане сред специалистите в областта на акушерството и гинекологията се считат за:

 • изпускане на лигавицата
 • начални контракции
 • изтичане на околоплодна течност

Трябва да се отбележи, че всички тези признаци заедно показват началото на раждането в рамките на 24 часа от момента на появата им. Но, не забравяйте, че тялото на всяка жена има свои индивидуални характеристики..

И така, единият пациент може да усети настъпването на единия предвестник на раждането, а другият - и трите едновременно. Слизестата запушалка може да се откъсне по време на посещение в тоалетната или в други ситуации, когато бъдещата майка не определя и не усеща промени поради обективни обстоятелства. Също така не са необичайни случаите, когато лигавицата не излиза до самото раждане и се отстранява още в процеса на раждането на детето..

Какво да правя, ако раждането е започнало у дома?

С бързото раждане на бебе възникват извънредни ситуации, например опити у дома. Ако има случаи на бързо раждане сред роднини, жената има хронични заболявания, усложнения на бременността, вероятността от бързо раждане се увеличава. Ето няколко съвета какво да правите, ако раждането започне у дома:

 • не изпадайте в паника, обадете се на помощ от роднини, които трябва да бъдат разделени на „групи за помощ“: повикващи, които се срещат с линейка, подготвят неща и т.н.;
 • извикай линейка;
 • опитайте се да стигнете до медицинско заведение;
 • ако раждането е близо, трябва да помогнете на родилката да се настани удобно;
 • под кръста, тя трябва да бъде съблечена, положена върху чист чаршаф;
 • изплакнете перинеума с антисептик (сапун, калиев перманганат);
 • нежен масаж на кръста по време на контракции.

Важно е да успокоите родилката, да не допускате паника, тогава физиологията ще вземе своето и тогава лекарите ще помогнат.

Отстраняване на щепсела преди раждането: необходим ли е външният му вид?

Дали бременна жена е забелязала момента на отлепване на лигавицата, не е толкова важно. Основното нещо е да не проявявате загриженост и да информирате лекаря за всички обстоятелства, записани в процеса на изчакване на нероденото дете.

Факт е, че лигавицата по време на бременност може изобщо да не изчезне, така че не трябва да очаквате това събитие. В други случаи преминаването на щепсела се случва неусетно, което също си струва да се запомни. Третият вариант за развитие на ситуацията може да се нарече изхвърляне на лигавицата, забелязана от пациента.

Струва си да опишете външния вид и цвета на лигавицата на наблюдаващия лекар, да се консултирате с него и съвместно да направите изводи за непосредственото начало на труда в съответствие с други признаци, придружаващи преминаването на запушалката.

Според цвета и структурата на отделянето, медицинският специалист ще направи предположения за това дали лигавицата запушалка наистина се е откъснала или отделянето е от различно естество. Спомнете си, че обикновено коркът прилича на малко количество слуз с белезникав, жълтеникав, розов цвят или напълно безцветен, вероятно с някои ивици кръв.

Ако коркът се е отдалечил и няма други предшественици на раждането, тогава времето за раждане все още не е дошло. Но във всеки случай бременната жена не трябва да излиза от дома сама за дълго време, да прави пътувания или други движения, които усложняват пътуването до болницата, ако възникне такава необходимост..

Контракции след счупване на щепсела

Изхвърлянето на лигавицата по време на бременност е един от предвестниците на раждането. Друго нещо е, че преминаването на тапата може да се случи самостоятелно, или може да бъде придружено от други признаци, показващи приближаването на началото на раждането при бременна жена.

Трябва да се отбележи, че освобождаването на щепсела от тялото на бъдещата майка е напълно естествено. Тази ситуация не изисква медицинска помощ. Но, за да бъдете спокойни за състоянието на родилката и нероденото дете, трябва да знаете със сигурност, че лигавицата се е оттеглила и че околоплодните води не изтичат и целостта на околоплодния мехур, която осигурява храненето и развитието на бебето, не е нарушена.

Всъщност естеството на влагалищното течение може да се определи само чрез изследването му под микроскоп, така че това може да се направи само от висококвалифициран лекар в специално оборудвана лаборатория. Когато слизестата запушалка се отдели, е важно да се вземе предвид гестационната възраст.

Така че, ако предварителната дата на раждане вече е дошла и пациентът скоро трябва да роди, определено трябва да обърнете внимание на възможната поява на спазми и вкаменяване на корема.

Понякога е възможно да се появи усещане за не силни дърпащи болки, подобни на менструални болки. След тях бременна жена може да почувства контракции. В този случай най-вероятно говорим за началото на раждането. Трябва да се успокоите и да преброите повторенията на контракциите: ако интервалът между тях не надвишава десет минути, тогава трябва спешно да отидете в болницата.

Може ли контракциите да започнат, без да се счупи щепселът?

Контракциите могат да започнат на всеки етап от бременността, но, разбира се, обикновено се появяват в края на третия триместър, когато отбелязват началото на раждането за бременна жена..

Слизестата запушалка може да се откачи своевременно или изобщо да не се откачи. В същото време пациентите отбелязват, че най-често болките, които се появяват по време на изхвърлянето на лигавицата, донякъде напомнят на менструални болки. Струва си обаче да се помни, че в този случай се препоръчва да се избягва приемането на каквито и да е болкоуспокояващи, тъй като това може сериозно да навреди на здравето на плода..

Само едно дете знае кога ще дойде времето да се роди. Следователно, неконтролираният прием на каквито и да било лекарства по време на бременност е забранен..

Кога могат да започнат контракции, без да се счупи щепсела?

Контракциите всъщност могат да започнат на всеки етап от бременността. По този начин външният им вид не е задължително свързан с преминаването на лигавицата. В медицинската среда контракциите обикновено се разделят на тренировъчни и редовни..

В първия случай говорим за подготвителните процеси в тялото на бременна жена. Факт е, че от първия ден на бременността женското тяло прави всичко възможно да осигури нормалното протичане на бременността и раждането. Целият процес на бременност предвижда постепенно развитие на нероденото дете и подготовка за раждането му..

Следователно, в края на втория триместър на бременността, някои пациенти започват да усещат появата на периодични леки спазми. Става въпрос за тренировъчни пристъпи. Основната им разлика от родилните болки е ниска интензивност, рядка честота и бърз край.

Някои жени може изобщо да не усещат тренировъчните контракции, докато други ги усещат съвсем ясно. Едно ги обединява: те не привеждат тялото в готовност и не натрупват сила, а, напротив, бързо преминават.

Интензивните контракции в ранните етапи на бременността трябва да се лекуват с повишено внимание, тъй като появата им може да показва началото на преждевременно раждане.

Трудовите болки са предшественици на раждането и най-често показват началото на интензивната фаза на раждането. Те увеличават интензивността си, възникват едновременно с отварянето на шийката на матката и изискват задължителен престой в болницата, където бъдещата майка е в състояние да осигури необходимата медицинска помощ.

Контракции без отделяне на корк и околоплодни води

Тъй като има жени, има толкова много отделни случаи на бременност и раждане. Раждането може да започне след преминаване на лигавицата, околоплодната течност е изтекла или раждането започва. Но често има и случаи, когато лекарят пробива феталния пикочен мехур още по време на раждането..

В такива случаи лекарят самостоятелно елиминира лигавицата, която остава непроменена вътре и не напуска тялото на жената своевременно.

Появата на контракции се счита за основен асистент по време на раждането. Такива спазми дават възможност на женското тяло да изтласка плода по естествен път. Едновременно с отварянето на шийката на матката и натиска на плода, контракциите осигуряват движението на нероденото дете по родовия канал и допринасят за ранното му раждане.

Трябва да се отбележи, че раждането може да отнеме много часове наведнъж. В този случай контракциите могат да бъдат с различна интензивност и продължителност, докато в крайна сметка те достигнат желаната степен на сила, достатъчна за раждането на бебето.

Понятие и дефиниция на корк

В гинекологията съсирекът се нарича запушалка, която изпълва шията от момента на зачеването до последните дни на раждането на дете. Излизането навън се случва, когато е изпълнило защитни функции.

На практика се смята, че отделянето на слуз е сигурен предшественик на ранното раждане на бебе. Но това не е универсална ситуация, показателите са индивидуални: някой има слуз няколко седмици преди раждането, а някой е изправен пред освобождаването му само в родилната зала.

Последователност

Изварата е представена от плътно отделяне на желеобразна консистенция. Състои се от слуз, произведена от шийката на матката, за да предпази плода от различни инфекции, попадащи в утробата..

На външен вид е подобен на концентриран яйчен белтък, но понякога е течен и излиза на части. Понякога щепселът прилича на "мазилка" - отделяне, което често придружава менструацията.

Размерът

За да не объркате този съсирек с други секрети, е важно да имате информация за количеството слуз, което трябва да изчезне. Обикновено обемът му варира от 50 ml, а размерът му е в диапазона 1,5-2 cm.

Запомнете: всяка ситуация е различна. Не е факт, че размерите на вашия щепсел ще бъдат еднакви.


Къде е задръстването на бременна жена

Характеристики на цвета

Тук има два варианта - норма и патология. Обикновено има само един цвят, но ако се е променил, това сигнализира за заболяване.

Норма

Тук няма конкретен отговор, „цветната палитра“ на тази слуз може да варира от бежово до кафяво. Има вероятност от кървави съсиреци, розови частици, те не трябва да причиняват безпокойство.

Те показват разкъсване на малки капиляри, когато шията се отвори. А разликите в цвета на слузта на родилките се обясняват с разликата в здравословното състояние на различните жени по време на бременност..

Патология

Въз основа на сянката на пренаталното отделяне една жена може да разбере, че съществува опасност за нея и нероденото дете..

Ако имате кафяво течение с наситени петна, трябва незабавно да се свържете с лекар. Обилните алени, червени и тъмнокафяви съсиреци действат като тревожни симптоми..

Необходимо ли е разреждане при преминаване на щепсела?

Изхвърлянето на лигавицата по време на бременност изглежда като появата на известно количество отделяне върху бельото. Всъщност това е вагинално отделяне, само че тяхната природа е абсолютно естествена и не трябва да предизвиква безпокойство..

Но едновременно с лигавицата може да се появят и други секрети, като кръв или околоплодна течност. Не само лигавицата, но и околоплодната течност понякога може да изтече преди началото на раждането. В този случай плодът престава да получава необходимото хранене и насищане с кислород, така че трябва спешно да потърсите медицинска помощ..

Не забравяйте, че съществува опасност от инфекция на нероденото бебе, за да се избегнат кои спешни мерки трябва да бъдат взети. Разбира се, най-тревожното за бременната жена трябва да бъде появата на ярко алено изхвърляне. Тази ситуация може да показва наличието на патология, началото на преждевременно раждане и други процеси, изискващи спешна медицинска намеса..

Слизестата запушалка, която затваря шийката на матката, е доста малка по обем, поради което най-често бъдещите майки не забелязват нейното отделяне. Ако количеството на влагалищното течение е значително, тогава най-вероятно изобщо не говорим за корк, а за околоплодни води или отделяне от различно естество..

Може ли да има болка, когато щепселът се свали?

Изхвърлянето на лигавицата по време на бременност обикновено е безболезнено. Във всеки случай бъдещата майка не трябва да изпитва силна болка. Но въпреки това случаите в медицинската практика са различни.

 • Например, ако лигавичната запушалка се откъсне, докато бъдещата майка си взема душ, тогава отпуснатите мускули няма да й позволят да почувства неудобство или промени, които са настъпили. Освен това, ако слузта е безцветна или бяла или жълта.
 • Също така, не забравяйте за различната чувствителност на едно женско тяло и различния праг на болка на пациентите..
 • Вариант на нормата се счита както за напълно безболезнено отделяне на лигавицата, така и за усещане за лека болка, подобна на менструална болка, мускулно напрежение и дърпаща болка в долната част на корема на бременна жена.
 • Ако има още много време преди раждането, тези симптоми бързо преминават и не са склонни да се повтарят..

Важно е всяка родилка да остане в спокойно настроение, да се изслушва и да анализира всякакви усещания, възникващи по време на бременност. Ако не сте сигурни, че тялото не се нуждае от помощ или нещо ви обърква, потърсете медицинска помощ, където те ще разсеят съмненията ви или ще предложат хоспитализация.

Слизеста тапа по време на бременност: какво да правите, ако се е отдалечила

По време на бременността женското тяло преминава на съвсем различен режим. Всички параметри се променят: хормонален фон, състав на кръвта и нейната циркулация, сърдечна честота и др..

На първо място, количеството на прогестерона се увеличава, което подготвя тялото за майчинство. Благодарение на него в първите дни на бременността в шийката на матката се образува съсирек, наподобяващ желе - лигавица.

Тя ще бъде там почти до самото раждане, предпазвайки плода и матката от инфекции. Неговото напускане се счита за първи признак на наближаващ важен момент..

 1. Какво представлява лигавицата
 2. Когато щепселът се свали
 3. Как изглежда "правилния" щепсел?
 4. Как да различим изтичането на околоплодната течност от изтичането на лигавицата
 5. Какво чувства жената, когато се отдели лигавицата
 6. Защо можете да намерите кървави ивици
 7. Какво да направите, ако щепселът се е откачил
 8. Заключение

Какво представлява лигавицата

Тя е естествена бариера между външния свят и детето. Щепселът е плътна бучка слуз. Производството му се активира от първите дни след зачеването. Слузта се натрупва с времето и се втвърдява. До края на срока той става дебел, желеобразен, аспик.

Слизестата запушалка преди раждането служи за защита на бебето от инфекции и вредни микроорганизми, които могат да навредят на бъдещата майка или плода, като влязат в матката през вагината, например при къпане.

Неговото преминаване обаче не означава, че детето е напълно лишено от закрила. В допълнение към тапата на бебето, околоплодната течност и феталния пикочен мехур предпазват, тя не е толкова надеждна, но все пак е бариера за вредните организми.

Струва си обаче да проявите предпазливост: например да си вземете душ, а не да плувате във ваната или в реки, езера, обществени басейни.

Когато щепселът се свали

При идеални условия съсирекът става мек и излиза 1 до 2 седмици преди раждането. Оптималното време за нейното изписване е 38-та седмица.

Също така се случва това да се случи малко по-рано или няколко минути преди момента X. Следователно във всеки случай не бива да изпадате в паника. Също така си струва да се помни, че коркът при примипарите "седи" по-плътно, така че той си тръгва по-късно.

А при многократни раждания отхвърлянето настъпва малко по-рано. Това се дължи на факта, че родовия канал се разширява леко и задържа слуз по-лошо. Следователно тече по-лесно.

Ако е била забелязана слуз, е необходимо да се обадите на гинеколога и да информирате за случилото се, да разкажете подробно как е изглеждала слузта, дали е имала подозрителна миризма.

Преминаването на слуз не се случва изолирано или самостоятелно. Скоро след или малко преди да се откъсне коркът, започват тренировъчните контракции, възниква коремна птоза и теглото намалява.

Важно е да не бъркате отделената лигавична запушалка с изтичането на околоплодната течност!

Как изглежда "правилния" щепсел?

Женските организми не са фабрики, така че обикновеният лигав съсирек има променливи характеристики. Те се различават не само при различните жени, но и от бременността до бременността..

Коркът по време на бременност обикновено е безформен, не е твърд, но има гелообразна консистенция. По размер и форма наподобява малък орех.

Изварата е или напълно прозрачна, или мътна, наподобяваща яйчен белтък. Цветът варира, е жълтеникав, белезникав, розов, кафеникав.

Може да се появят малки петна от кръв. Ограничен брой от тях се счита за вариант на нормата поради наранявания на малки съдове, причинени от скъсяване на шийката на матката.

Зелено или жълто отделяне показва аномалия. Най-често този симптом показва фетална хипоксия..

Неприятната миризма също трябва да ви предупреди. Твърде течната консистенция може да показва изтичане на околоплодна течност. Всеки от тези проблеми е причина да посетите гинеколог..

Как да различим изтичането на околоплодната течност от изтичането на лигавицата

Неопитните майки могат да объркат преминаването на тапата с изтичането на околоплодната течност. Ако първият е нормален физиологичен процес, то вторият е опасно патологично състояние.

 • щепселът тръгва 3-10 дни преди датата на раждане и околоплодните води могат да започнат да изтичат на всеки етап от бременността;
 • отделената слуз е симптом на предстояща доставка и водата може да е резултат от травма, например падане;
 • ако бременността преминава без патологии, тогава цветът на отделянето е бежов, жълтеникав, кафеникав, може да съдържа малко количество кървави ивици, а водите имат розов и светло зелен оттенък;
 • те също се различават по консистенция: първата е плътна, вискозна, лигава, втората е течна, течаща, водниста;
 • слуз излиза на малки порции от 10-20 ml в продължение на няколко дни, по-рядко - на една бучка и водата изтича постоянно, обемът на секретите се увеличава при кашлица, смях, кихане, дръпване и резки движения.

Трябва да наблюдавате себе си и чувствата си, както и естеството на отделянето. След ден-два картината ще стане напълно ясна.

Ако има съмнение за изтичане на околоплодна течност, ще трябва да се консултирате с лекар. Тяхното преждевременно изписване може да показва патология..

Какво чувства жената, когато мукозната запушалка се отдели

Когато щепселът се откъсне, жената е обезпокоена от дърпащи болки в долната част на корема, в лумбалната област и сакрума. Това е малко като усещането в началото на менструацията..

Болката е лека, преминава бързо и не причинява значителен дискомфорт. Ако възникнат неприятни усещания под душа или при посещение на тоалетната, тогава жената изобщо няма да ги забележи.

Как оставя задръстването при бременни жени: няма един сценарий, той винаги е индивидуален. В някои случаи слузът излиза на осезаеми порции. Може да се намери на плувни куфари, подложки за чорапи и чаршафи. Почти е невъзможно да не забележите този процес..

Понякога излизането е много бавно и постепенно, жената не отдава значение на леко увеличения обем секрети.

Случва се тапата да излезе наведнъж, например по време на процедури за баня. Тогава жената се чувства сякаш нещо е паднало от нея.

Защо можете да намерите кървави ивици

Малко количество кръв в щепсела е нормално. Това се дължи на факта, че до края на бременността шийката на матката "узрява": изравнява се, става по-къса, разширява се.

Това се прави, за да се съкрати и улесни максимално пътя на бебето през родовия канал. Когато обаче размерът на шийката на матката се промени, малките съдове неизбежно се нараняват.

Поради това се отделя малко количество кръв, нейните петна и се намират в секретите. По същата причина слузът става кафяв..

Какво да направите, ако щепселът се е откачил

Жената забеляза, че слузът се отделя. Вариантите за действие зависят от това колко дълго се е случило това..

 1. Ако отхвърлянето се е случило преди 37-та седмица, това е сериозна причина за безпокойство. Това може да сигнализира, че преждевременният труд е на път да започне. Следователно е необходимо да се обадите на лекаря и да съобщите какво се е случило.
 2. Ако процесът се е случил на 38-та седмица, това е вариант на нормата. Няма нужда да се притеснявате и да изправите лекар и линейка на крака. При следващото посещение на лекар обаче този въпрос трябва да бъде обсъден..
 3. Ако съсирекът не е изчезнал, няма нужда да се притеснявате. Може би е излязъл по-рано, само неусетно. Или ще излезе по-късно, по време на раждане. Често слузът се задържа в тялото до контракциите..
 4. Ако заедно с тапата излизат големи количества алена кръв, е необходимо спешно да се обадите на лекари. Това е тревожен знак, показващ отлепване на плацентата или представяне..

След като щепселът се откачи, ще трябва да вземете някои предпазни мерки:

 • въздържайте се от къпане във ваната, по-добре е да се миете под душа, така че рискът от попадане на патогенни бактерии във влагалището е по-малък;
 • не посещавайте обществени басейни и открити води;
 • когато се грижите за интимни части на тялото, трябва да използвате леки неагресивни агенти, трябва да го давате на естествени съставки;
 • когато правите секс, използвайте презервативи или други бариерни методи за контрацепция.

Няма нужда да се паникьосвате: дори без защитна бариера детето не става уязвимо.

Заключение

Природата се е погрижила добре да предпази бебето от възможни проблеми. Амниотичната течност и мембраната изпълняват бариерната функция.

Ако задръстването се е отдалечило, тогава реалните свивания могат да започнат по всяко време: в същата секунда, след няколко часа или седмица.

Следователно времето трябва да се използва с полза и да се подготви всичко необходимо за изпращане в болницата.

Как напуска лигавицата и колко време започва раждането

Слизестата запушалка по време на бременност е съсирек от вискозна концентрирана слуз, която запълва цервикалния канал и приема формата му. Основната цел на лигавицата е да предпази плода и мембраните от патогенни микроорганизми, поради което запушалката плътно запушва цервикалния канал. В допълнение към слуз, която се произвежда от жлезите на колоновидния епител (покриваща ендоцервикса), коркът съдържа антитела и левкоцити, които се активират, когато вирулентни бактерии се опитват да проникнат в кухината на плода. По този начин защитната функция на щепсела е представена от два компонента: механичен и биологичен.

Как изглежда коркът?

По обем лигавичната запушалка не надвишава съдържанието на една супена лъжица. Това е бучка вискозна слуз, която прилича на парче желе. Цветът на корк варира от прозрачен до жълтеникав до кафеникав. Често в лигавичния конгломерат се виждат кръвни ивици, което не се отнася за отклонения. Малките петна кръв са само знак, потвърждаващ „узряването“ на маточната шийка до края на бременността (скъсяване, централизация и омекотяване). В процеса на „узряване“ на шията настъпва увреждане на малките й кръвоносни съдове, което обяснява примеса на кръвта.

Механизъм за образуване

Удебеляването на слуз в цервикалния канал се дължи на промяна в хормоналните нива в тялото на жената. Известно е, че в навечерието и по време на овулацията слузът в ендоцервикса се втечнява, за да осигури достъп до маточната кухина на зряла яйцеклетка, за да я оплоди. Във втората фаза на цикъла, който протича под егидата на прогестерона, цервикалната слуз става вискозна и плътна, което предотвратява проникването на инфекциозни агенти в маточната кухина по време на зачеването и имплантирането на яйцеклетката в ендометриума. Ако оплождането не се е случило, тогава лигавицата от ендоцервикса се изтласква от кръвта и отделения функционален слой на маточната лигавица (менструален поток). От момента, в който оплодената яйцеклетка е прикрепена към маточната кухина, тялото започва интензивно да синтезира прогестерон, който причинява удебеляване на цервикалната слуз. По този начин образуването на лигавична запушалка започва още преди да настъпи зачеването и продължава през цялата бременност. В края на бременността производството на прогестерон започва да намалява и естрогенът се увеличава. Естрогените подготвят тялото за раждане, включително „узряване“ на шийката на матката и втечняване на лигавицата.

Когато щепселът се свали

Преминаването на тапата е един от предвестниците на бременността и показва скоро раждане (няколко дни по-късно - няколко седмици). Следните признаци сигнализират за наближаването на близко раждане: пролапс на корема и облекчаване на дишането на бременната жена, загуба на тегло с 300 - 400 грама, поява на фалшиви контракции и др. Нормалното време за изгонване на щепсела се счита за няколко часа - няколко седмици (2 - 3 седмици преди доставката). Освобождаването на лигавичен конгломерат от ендоцервикса може да продължи от три до десет дни; безсмислено е да очаквате началото на раждането през първите три часа след случилото се. Трябва да се предупреди за ранно изпускане на щепсела - в периода от 37 седмици или по-малко (косвено показва заплахата от преждевременно раждане).

Половият акт, гинекологичният преглед или възпалителен процес във влагалището могат да провокират отделянето на цервикалната слуз. В последния случай коркът придобива зеленикав оттенък и неприятна миризма..

Опции за премахване на корк

Експулсирането на цервикална слуз може да се случи според различни сценарии:

 • Опция 1. Щепселът се изтласква от ендоцервикса напълно и едновременно. В този случай можете да оцените неговия цвят, консистенция, да идентифицирате кръвта и патологичните включвания. Подобна опция е характерна за раждащите жени, което се дължи на скъсяването на шийката на матката и по-широкия цервикален канал (следствие от предишни раждания).
 • Вариант 2. Слизестият конгломерат оставя на части в продължение на няколко часа / дни. Наблюдава се при първородени бременни жени и се дължи на плътността и удължаването на шийката на матката.
 • Вариант 3. Коркът тръгва едновременно с изтичащите околоплодни води. Процесът е безболезнен.

Като правило процесът на излизане от лигавицата на шийката на матката е безболезнен и често остава незабелязан от жената. Обикновено щепселът се сваля сутрин, напрежението по време на изхождането може да провокира излизането му.

Препоръки след изхвърляне на цервикална слуз

След излизането на тапата, за да се предотврати инфекция на яйцеклетката, се препоръчва:

 • откажете да се къпете, вземете душ;
 • откажете да правите секс или да използвате презервативи;
 • сменяйте бельо два пъти на ден;
 • контролиране на вагиналното течение (евентуално пренатален излив);
 • използвайте чорапогащници;
 • правете тоалетна на гениталиите поне два пъти на ден (без да използвате сапун или гел);
 • подгответе се за пътуване до болницата (съберете и проверете необходимите документи и неща);
 • откажете дълги пътувания (пътуване до селската къща, до друг град) поради непосредственото начало на труда;
 • въздържайте се от плуване в открити води и басейн.

Спешно в болницата

В някои случаи изхвърлянето на цервикална слуз е придружено от други неблагоприятни признаци и изисква незабавно повикване при спешни случаи:

 • изходът на щепсела е придружен от умерено или значително кървене от гениталния тракт;
 • освобождаването на цервикална слуз се случва едновременно с изливането на вода;
 • появата на спазми в корема, които нарастват с течение на времето (началото на раждането).

Видео: Как щепселът се сваля при бременни жени преди раждането? осемнадесет+

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!