Бременността е една от формите на съществуване на два организма, два свята, сливащи се в едно цяло: жена и дете, развиващи се в утробата си.
За всяка жена настъпването на бременността е много важно и в същото време много вълнуващо събитие. В тази статия искам да поговоря малко за опасните периоди по време на бременност, знаейки за това коя бъдеща майка ще може да се отнася малко по-внимателно и по-внимателно.

Раздел 1.01 Опасна бременност
Опасните периоди по време на бременност често се наричат ​​критични периоди на бременност. Критични периоди на бременност са тези периоди, когато чувствителността на ембриона и плода към различни влияния се увеличава и адаптивната способност намалява, в резултат на което нероденото дете става лесно уязвимо. По правило през тези периоди настъпва активен растеж на клетките и тъканите, нивото на метаболитните процеси се увеличава.

Фигура: 1. Бъдете внимателни към себе си и вашето бебе!

Нека разгледаме по-подробно критичните периоди успоредно с процесите, протичащи вътреутробно.

Раздел 1.02 1 триместър
2-3 седмици:

През този период жената може още да не знае, че в тялото й се развива нов живот. По това време яйцеклетката се въвежда в лигавицата на матката - имплантация. (Искам да отбележа, че напредването на оплодената яйцеклетка в маточната кухина през фалопиевата тръба също може да се отдаде на опасен период, тъй като на този етап е възможна извънматочна бременност). Причини за нарушаване на имплантацията:

1. нарушение в ендометриума (с аборт, възпаление);

2. аномалии в развитието на матката (преграда в маточната кухина, седло, двурога матка, инфантилизъм (недоразвитие));

4. белег на матката след цезарово сечение или други операции;

5. неуспехи от страна на женското тяло по време на стрес, тежки физически натоварвания.

⁣Фиг. 2. Пример за нарушение на ендометриума по време на възпаление.

3-7 седмици:

Периодът на формиране на зачатъците на много органи и системи, в резултат на което чувствителността към неблагоприятни фактори се увеличава. Ето най-значимите:

1. физически (например рентгеново лъчение);

2. химически - намират се при работа в опасни производства (феноли, азотен оксид). Това включва прием на лекарства. В анотациите към мнозина пише, че те са забранени именно през първия триместър на бременността..

3 биологични: херпесен вирус, грип, цитомегаловирус, вирус на рубеола.

Последното представлява особена опасност, тъй като увеличава риска от развитие на дефекти на очите и мозъка, причинява глухота и влияе върху образуването на вродени сърдечни дефекти. Абортът се препоръчва при инфекция с рубеола. Ранното прекъсване на бременността може да бъде причинено и от генетични и хромозомни аномалии..

8-12 седмици:

През този период се формира плацентата. Жълтото тяло, което преди това е поддържало бременността, "отстъпва" ролята си на плацентата. Основната причина за прекъсване на бременността през тези периоди са хормоналните нарушения..

1. Най-често липсата на прогестерон. В някои ситуации прогестеронът може да бъде понижен първоначално (заедно с нивата на естроген). При планиране на бременност, особено при нейното продължително невъзникване, гинеколозите препоръчват да се правят тестове за нивата на хормоните.

2. Укрепване на производството на мъжки полови хормони в тялото на жената.

3. Нарушена функция на щитовидната жлеза.

Раздел 1.03 2-ри триместър

18-22 седмици:

През този период настъпват най-важните периоди от формирането на структурите на мозъка, кръвоносната система, производството на хормони и формирането на рефлекси. Полово предаваните инфекции са причина за прекъсване на бременността:

2. Уреаплазма (голямо заглавие).

3. първична херпесна инфекция.

Тяхната опасност се крие във възможността за дисфункция на плацентата, инфекция на мембраните и в резултат на това преждевременно разкъсване на околоплодната течност. В момента инфекциите се лекуват, има редица лекарства, разрешени по време на бременност.

Ако срещнете този проблем, не се паникьосвайте! Навременното лечение е ключът към раждането на здраво бебе! По това време матката активно расте, опасността е представена от нарушения в местоположението на плацентата: ниско прикрепване, предлежание (завършено: изходът от маточната кухина е почти напълно блокиран от плацентата, частичен: затъмнява само част от лумена на вътрешния фаринкс). Когато бременна жена се оплаква от обилно воднисто вагинално течение, гинекологът може да подозира истмично-цервикална недостатъчност (ICI). ICI е патология на шийката на матката, при която тя се отваря и става неспособна да поддържа маточната кухина затворена. Да се ​​уточни с ултразвуково изследване. За да се премахне ICI, шевът се прилага незабавно върху шийката на матката или се инсталира песарий.

Раздел 1.04 3-ти триместър

28-32 седмици:

През този период опасността от ICI остава. Нарушаването на прогресията на бременността може да причини усложнения като:

1. гестозата е усложнение на късната бременност, при което работата на бъбреците и сърдечно-съдовата система на жените се влошава. Основни прояви: оток, повишено кръвно налягане, наличие на протеин в урината;

2. фетоплацентарна недостатъчност - аномалии в плацентата, прогресията на които може да доведе до хипоксия, забавяне на развитието и дори фетална смърт;

3. отлепване на плацентата;

4. Аномалии в количеството на околоплодните води (с инфекции).

От горната информация можем да заключим, че почти цялото протичане на бременността е критичен период. Но не се паникьосвайте! Погрижете се за себе си, бъдете малко по-внимателни в определени моменти. Не мислете за лошото и се наслаждавайте на прекрасно време от живота - носенето на бебе.

Кои периоди на бременност се считат за най-опасни и как да се намалят рисковете до минимум?

 • Каква е опасността?
  • Първо тримесечие
  • Втори триместър
  • Трети триместър
 • Как да избегнем усложнения?
 • Индивидуални опасности

Бременната жена трябва да вземе специални предпазни мерки през всичките девет календарни (10 акушерски) месеца - в края на краищата, от момента, в който две ленти се появят на теста и до първия плач на бебето в родилната зала, тя е тази, която е напълно отговорна за всичко, което се случва с бебето. Невнимателните действия могат да доведат до тъжни последици. По време на бременност обаче се различават най-опасните периоди, когато вероятността от различни заплахи се увеличава. Какви са тези термини и как да се минимизират рисковете, ще разкажем в тази статия.

Каква е опасността?

Опитните гинеколози и акушерки отдавна са забелязали, че през целия период на бременността на жената, дори ако бременността й протича без усложнения, има периоди на повишена опасност. Ако усложненията и опасните периоди съвпадат, бременността може да бъде прекъсната.

Най-често през първия триместър жената е заплашена от спонтанен аборт, както и от замразена бременност, при която плодът умира, спира развитието си, но продължава да остава в матката известно време. През втория триместър има определени седмици, в които вероятността от гърчове и гестоза се увеличава. Втората половина на бременността има свои собствени тревожни „граници“, при преминаването на които се увеличава вероятността от преждевременно раждане.

Критичните периоди не са народен мит и не са измислица, а реалност, за която трябва да се научи предварително, за да бъдете внимателни и да не застрашавате живота и здравето на бебето.

Нека разгледаме всеки от тези периоди..

Първо тримесечие

Първият триместър завършва с 13 седмици от бременността включително. Този период е без преувеличение най-важният етап. От няколко клетки расте ембрион, който постепенно се превръща в плод. През тези три месеца в детето се полагат всички органи и системи, формират се крайници, мозък, кръвообращение, гениталии. Всички отрицателни ефекти през първия триместър (например неконтролиран прием на лекарства, ТОРС или друга вирусна инфекция, висока температура и др.) Могат да доведат до необратими последици - от патологии на развитието на детето до смъртта и отхвърлянето му.

Малко по-късно, през втория триместър, плацентата ще предпази бебето от токсини, лекарства, приемани от майката - това е най-добрата естествена бариера, но докато плацентата все още се формира и не функционира, което означава, че детето е напълно беззащитно срещу множество заплахи отвън.

Самият първи триместър е един голям опасен период. Но в него, въпреки това, експертите разграничават три най-опасни периода. Първото пада върху имплантирането на оплодена яйцеклетка във функционалния слой на маточния ендометриум. Това се случва около седмица след овулацията, което съответства на 2-3 акушерски седмици от бременността..

Основният рисков фактор по това време е липсата на имплантация или отхвърляне на яйцеклетката в рамките на няколко дни, след като тя все пак е успяла да се прикрепи към маточната стена. В повечето случаи това се случва незабелязано от жената. Точно навреме или с малко закъснение идва следващата менструация, но жената не знае, че е имало бременност.

Имплантацията може да се провали поради много причини, включително излагане на токсични вещества (пушене, алкохол, наркотици), стрес и емоционални сътресения, хормонални нарушения в тялото на жената, вродени аномалии на плода, които са несъвместими с живота (естествен подбор), високо физическо ниво натоварванията, които жената изпитва в този момент, както и наличието на промени в ендометриума на матката (ендометриоза, белези на матката след операция).

Доста често при имплантирането на оплодена яйцеклетка възникват трудности при жени, които страдат от миома на матката, имат вродени или придобити анатомични аномалии в структурата на матката, както и при жени, претърпели няколко аборта, тъй като всяко остъргване изтънява ендометриума.

Вторият опасен период през първия триместър е 4-6 седмици от бременността. По това време започва закъснение, тестовете вече са „на райета“, но това е в случай, че се очаква бременност. Ако жената не знае за „интересното си положение“, то през този период тя чака менструация и не винаги се грижи същият никотин или алкохол, както и няколко таблетки за главоболие, да не попаднат в тялото. По това време се залагат зачатъците на вътрешните органи на ембриона. Рисковете от патологии и аномалии са най-високи.

Третият критичен период от първия триместър е 8-11 седмици от бременността. През този период се наблюдава интензивно формиране на плацентата. Възможно е да има внезапни „скокове“ на хормоналните нива, които могат да доведат до спонтанен аборт. Също така този период се счита за един от най-опасните по отношение на вероятността от замръзване на развитието на плода в утробата..

Втори триместър

Средата на бременността заслужено се счита за по-тих период. Опасностите са по-малко, здравето на бъдещата майка е по-добро. Бебето започва да се движи, но докато размерът му е малък и тези движения не причиняват неприятни усещания на жената, по-скоро я радват и изненадват. През този период бебето започва да расте активно, всички вътрешни органи на бебето вече са оформени.

Плацентата сега не само подхранва детето и го снабдява с кислород, но и го предпазва от нежелани вещества, които тя задържа според принципа на жива бариера.

Във втория триместър има един опасен период, през който жената трябва да бъде внимателна и внимателна. Започва на 18 и завършва на 21 седмица от бременността (включително). По това време може да настъпи така нареченият „късен спонтанен аборт“, изпускането на вода. Рискът от пропусната бременност обикновено е ограничен до 21-22 седмици. Неразвиващите се бременности след тази акушерска седмица са много редки.

Причините, които могат да доведат до спонтанен аборт на толкова късна дата (това явление се среща в 1-2% от случаите), са най-често свързани с развитието на истмично-цервикална недостатъчност, в резултат на което шийката на матката е твърде слаба, за да задържа по-нататък нарастващия плод. Вътрешният фаринкс се отваря, настъпва спонтанен аборт. Също така, причината често се крие в грешното местоположение на „мястото на детето“ (представяне, отлепване) или в генитални инфекции, от които жените могат да се разболеят след бременност.

Трети триместър

Основната опасност от третия триместър на бременността е възможността за настъпване на преждевременно раждане, защото не е факт, че бебето ще бъде готово да се появи в нашия свят - може да не завърши процеса на съзряване на белодробната тъкан, да е с малко тегло. Това са двете основни причини за неонаталната смъртност при недоносени бебета..

Най-опасен през последната третина от гестационния период е периодът от 28 до 32 седмици. По това време преждевременното раждане не завършва непременно добре за живота и здравето на бебето. Гестоза (късна токсикоза), преждевременно стареене или отлепване на „мястото на детето“, както и диагностицирана по-рано истмично-цервикална недостатъчност, могат да провокират раждането по това време.

Хормонални аномалии в тялото на бъдещата майка, силен стрес, наднормено тегло са рискови фактори.

Как да избегнем усложнения?

През първия триместър жената трябва да бъде особено внимателна към своето благосъстояние. Трябва да се сбогувате с цигарите и алкохола при първите признаци на втората лента на теста или по-добре - на етапа на планиране на бременността шест месеца преди зачеването. Всички лекарства през този период няма да са от полза за бебето. Изключение правят хормоните, витамините, фолиевата киселина, предписани от лекар..

Жената трябва да се въздържа от контакт с домакински химикали, лакове и бои, ацетон, бензин, нитрати и соли на тежки метали. Ако работата й е свързана с дейности на опасна работа, трябва да се предостави удостоверение от антенаталната клиника на мястото на работа - според закона жената ще бъде преместена на по-малко опасна работа.

Бременната жена трябва да спи добре, да се храни нормално. Сексът не е противопоказан, ако няма опасност от спонтанен аборт. Можете да летите със самолет, но внимателно, отново при липса на заплаха от прекъсване на бременността. През първия триместър трябва да се погрижите за ранна регистрация, да преминете всички тестове и да се подложите на прегледи. Ако усетите някаква болка, необичайно отделяне от гениталиите, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

През втория триместър препоръките са същите, но някои лекарства могат да бъдат разрешени за жена, тъй като плацентата вече изпълнява своите бариерни функции. Важно е да посетите лекаря по планирания график, да не пропуснете посещението на консултацията. Навременната диагностика ще помогне да се идентифицират проблемите и да се минимизират в случай на проблеми с шийката на матката, със заплаха от късен спонтанен аборт. В 95% от случаите заплахата от бременност може да бъде спасена, ако жената потърси лекар своевременно и не седи вкъщи в очакване, че „всичко ще отмине от само себе си“..

През третия триместър е важно да се следи теглото, да се отбелязват движенията на плода и да се предотврати развитието на прееклампсия. Жената трябва да бъде подготвена за факта, че може да бъде хоспитализирана по всяко време през опасния период на третия триместър, за да проведе безопасна терапия. Някои от бъдещите майки в риск са хоспитализирани „за всеки случай“, за да могат да преживеят „кризисния период“ под наблюдението на лекарите. Рисковата група включва жени след IVF, с истмично-цервикална недостатъчност, гестоза, многоплодна бременност, тежки олигохидрамниони или полихидрамниони.

Ако имате някаква атипична болка, необичайно отделяне, трябва незабавно да се свържете с лекар. По-добре да сте в безопасност, отколкото да се пренебрегвате. От 32 седмици е по-добре да избягвате пътуването със самолет, почивайте повече, не се натоварвайте с домакински задължения.

Индивидуални опасности

Има и отделни опасни периоди, които са доста трудни за обяснение на сухия език на медицинската наука, но всеки лекар знае за тяхното съществуване. Ако предишната бременност на жената е завършила със спонтанен аборт или замръзване на плода, например на 16 гестационна седмица, тогава точно 16 седмици от последваща бременност ще бъдат най-опасните за конкретна жена. Доста често негативният сценарий се повтаря в рамките на една седмица. Ето защо, когато се регистрирате, не забравяйте да запомните възможно най-подробно, по кое време и как е приключила предишната ви бременност. Тази информация ще помогне на лекаря да планира как да защити вас и вашето бебе по време на вашето „критично време“..

За жени, които дълго време не са успели да забременеят, обикновено е по-трудно да носят бременност - практиката показва, че в 20% от случаите след дългоочаквано зачеване настъпва ранен спонтанен аборт. В 15-20% от случаите не е възможно да се роди бременност и жени, на които репродуктивните лекари са помогнали да забременеят по време на IVF протокола.

Колкото по-висока е възрастта на бъдещата майка, толкова по-вероятно е опасните периоди на бременност да бъдат по-трудни с усложнения. Колкото и да е странно, но не само "възрастовите" бременни жени попадат във възрастовата група, но и твърде младите бъдещи майки, които едва са на възраст 18-19 години.

В следващото видео ще чуете важна информация за критичните периоди на развитие на плода..

 • Какво се случва
 • Развитие на плода
 • Ултразвук
 • Опасно време
 • Втори триместър
 • Хранене
 • Гимнастика

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Опасни периоди на бременност

Най-опасните периоди и седмици от бременността

Кои са най-опасните периоди на бременност, как те заплашват и как да се държим правилно в дадена ситуация в даден момент? Под тези периоди лекарите имат предвид гестационните седмици, когато вероятността от спонтанен аборт или преждевременно раждане е най-висока. Има такива седмици, общи за всички бъдещи майки и индивидуално за всяка.

Най-опасните периоди на бременност са 4, 8, 12 седмици, тоест част от първия триместър. Това са седмиците, в които вашият период би започнал, ако не беше бременността. През тези седмици при жените най-често се получава отделяне на хориона или яйцеклетката. Тази патология се проявява чрез изтегляне на болки в долната част на корема и (или) кървене от гениталния тракт. Лечението се състои в прием на спазмолитици и прогестеронови лекарства - "Duphaston" през устата или "Utrozhestan" вагинално. Важно е отлепването да не стане по-голямо и ембрионът да поддържа ритмичен пулс. Лечението на заплахата от спонтанен аборт се извършва в болница. Какво е опасно да се направи в този случай в началото на бременността? Естествено, сексът, по един или друг начин, провокира хипертоничност на матката. За отлепване на плацентата с кървене на жените се предписва почивка в леглото.

Опасните периоди на бременност по седмици може да са по-дълги. Така че, често се наблюдава кърваво отделяне през втория триместър на бременността, ако хорионът (плацентата) припокрива вътрешния фаринкс (шийката на матката) или е разположен много ниско.

Няма начин да се излекува презентация или ниско местоположение на плацентата. Но има надежда, че тя, заедно с матката, ще се издигне по-високо. Вероятността за такъв благоприятен изход е особено висока, ако плацентата е разположена по протежение на предната стена на матката. Но докато тя е на ниско ниво, на жената се препоръчва да има сексуална почивка. Също така трябва да внимавате с физическата активност. И в случай на кървене, незабавно се консултирайте с лекар или незабавно се обадете на линейка.

Най-опасните периоди на бременност по отношение на късен спонтанен аборт са 16-22 седмици. При някои жени през този период дължината на шийката на матката започва рязко да намалява, вътрешният фаринкс се отваря. Тази патология се нарича истмично-цервикална недостатъчност. Това може да се дължи на различни причини, както хормонални, така и механични, свързани с увреждане на шийката на матката, които са получени преди бременността, например в резултат на дилатация на шийката на матката по време на аборт..

И особено често истмично-цервикалната недостатъчност се диагностицира при жени, които носят два или три плода. Очевидно поради голямото натоварване в областта на шията. По време на бременност с близнаци, опасните периоди са от особено значение за лекаря. Такива бъдещи майки обикновено правят по-често ултразвуково сканиране, като измерват дължината на шийката на матката. И ако шията е къса и периодът на бременността е относително кратък, върху нея се поставят шевове. А в други случаи на шийката на матката се поставя песарен пръстен.

Така наречената хипертоничност на матката, характеризираща се не само с маточен камък, но и с болезнени усещания, може да доведе до отваряне на шийката на матката, а понякога и до изхвърляне на околоплодната течност. Хипертонията се диагностицира на различни етапи от бременността, но по-често на 16-20 седмици. И този период се смята за критичен от много лекари, тъй като в случай на раждане такова дете не може да бъде спасено. А жените през този период често попадат в болница. Там им се дават капкомери с магнезий, инжектират се "No-shpy" и "Papaverina". Въпреки че всъщност хипертоничността крие известен риск само в случай на къса или омекотена шийка на матката. А за премахване на хипертоничността има различни немедикаментозни методи..

След екологична бременност е почти същото. Но бъдещите майки не трябва да чакат тези седмици с повишено внимание. Трябва да се опитате да се наслаждавате на бременността, да не търсите несъществуващи проблеми в себе си и да не опитвате ситуациите на други хора. Тогава хипертоничността ще притеснява по-рядко. В крайна сметка всички болести са от нервите, както се казва. А по отношение на бременните жени това твърдение е особено актуално..

Критични периоди по време на бременност. Кои седмици са най-опасни?

По време на бременността мама и бебе са едно цяло. Състоянието им на здраве, настроение, характеристики или трудности в развитието са взаимосвързани. Ето защо лекарите съветват да се обръща внимание на промените в благосъстоянието, което може да е сигнал, че не всичко е наред с детето..

Това е особено вярно по време на критични периоди на бременност. При които дори незначителни фактори могат да повлияят негативно на хода на бременността. Кои са критичните периоди на бременността и отрицателните фактори? За това е нашата статия..

Критични периоди на бременност

Сред дългите 40 седмици има специални седмици, които изискват повишено внимание. Това са така наречените критични периоди на бременност или критични периоди в развитието на ембриона и плода..

През такива периоди чувствителността се увеличава, а адаптивните възможности намаляват. Следователно бебето и майката стават много уязвими. Това се дължи на факта, че през тези периоди процесите в клетките и тъканите са най-активни и метаболизмът се засилва значително. Във всеки триместър могат да се разграничат неговите критични периоди заедно с характерните причини за аборт.

Първият критичен период (2-3 седмици)

Първият критичен период се пада на втората и третата акушерска седмица, когато жената може още да не знае за раждането на нов живот. По това време настъпва имплантиране на яйцеклетката, т.е. проникване в лигавицата му на матката.

Процесът на имплантиране може да бъде нарушен, когато:

 • аномалии в структурата на матката (инфантилизъм, двурога или седловидна матка, наличие на преграда в маточната кухина);
 • травма на ендометриума (вътрешния слой на матката) в резултат на аборт и възпалителни заболявания (хроничен ендометрит);
 • наличието на миома на матката;
 • белег на матката след цезарово сечение и други операции.

Освен това имплантациите могат да предотвратят всякакви смущения в дейността на майчиното тяло: стрес, безпокойство, тежка физическа активност, изменение на климата, прегряване, пътуване със самолет и т.н. Опасни инфекции, диабет, заболявания на пикочно-половата система (цистит, пиелонефрит и др.)

Друга причина за прекъсване на бременността на най-ранния етап са хромозомни и генетични аномалии в развитието на ембриона. Съществува един вид естествен подбор на бъдещо потомство. За съжаление поради тази причина бременността се прекъсва.

Втори критичен период (4-6 седмици)

Вторият критичен период през първия триместър настъпва по време на органогенезата. В този момент има активно разделение на клетките, възниква залагането на зародишни слоеве, образуването на всички органи и системи на плода. Ембрионът е много чувствителен към неблагоприятни фактори, чието действие може да доведе до груби аномалии в развитието, смърт на ембриона, неразвиваща се бременност и спонтанен аборт.

Нервната и ендокринната система на ембриона, органите на зрението, половите жлези са най-чувствителни към неблагоприятните ефекти върху плода, поради което нарушенията в развитието на тези органи са по-чести. Ето защо, през този решаващ период е важно мама да се грижи, необходимо е да се изключат всички негативни фактори и лоши навици, които могат да повлияят отрицателно на здравето на ембриона.

Трети критичен период (8-12 седмици)

От осмата до дванадесетата седмица се развива плацентата. Основната причина за аборт по това време са хормоналните нарушения. Основните хормонални нарушения, водещи до спонтанни аборти, са:

 • дисфункция на яйчниците. Тя може да бъде вродена или следствие от аборт, възпалителни процеси, дисфункция на други ендокринни жлези - хипофизата, надбъбречните жлези, щитовидната жлеза. Най-често липсва прогестерон - яйчниковият хормон, необходим за поддържане на бременността в ранните етапи;
 • повишено производство на мъжки полови хормони в тялото на жената.
  Това може да е следствие от повишеното образуване на мъжки полови хормони (андрогени) както в яйчниците, така и в надбъбречните жлези. Във всеки случай, повишаването на нивото на андрогени води до намаляване на нивото на естроген и често причинява спонтанен аборт или става причина за неразвита ("замразена") бременност.
 • дисфункция на щитовидната жлеза, в много случаи придружена от дисфункция на яйчниците.
 • намаляването на нивата на прогестерон е една от най-честите причини за аборт. Освен това може да се намали нивото на естроген, което влияе върху растежа и развитието на матката. При липса на естроген се отбелязва недоразвитие на матката и ендометриума. Ако ендометриумът е недоразвит, тогава процесът на въвеждане на ембриона в стената на матката може да бъде нарушен, което води до спонтанен аборт. Ако сте наясно с хормонални нарушения, опитайте се да ги лекувате преди бременността..
обратно към съдържанието ↑

Четвърти критичен период (1 8 - 22 седмици)

Във втория триместър най-опасните седмици са от осемнадесета до двадесет и втора. Помислете за основните причини.

Истмико-цервикална недостатъчност (ICI)

Една от причините за прекъсване на бременността през този период е исхемично-цервикалната недостатъчност. ICI е цервикална патология, при която тя не е в състояние да изпълнява функцията да държи шийката на матката затворена. Под въздействието на гравитацията детето постепенно се спуска надолу, шийката на матката под натиска на тежестта на плода се отваря.

Ако разширяването на шийката на матката не се забележи през времето, тогава, за съжаление, бременността се прекъсва. За да се елиминира ICI, е необходимо да се инсталира специален песарий за разтоварване (пръстен на Майер). Тя ви позволява да поддържате шийката на матката, преразпределяйки теглото на бебето и феталната течност, за да поддържате бременността.

Ако пръстенът не се справи със задачата си, тогава друга опция за коригиране на ICI е шевът. В този случай шийката на матката се зашива с неразбираеми конци (най-често от копринени хирургични конци).

Те ви позволяват да стесните вътрешната ос на матката. Обикновено тази операция се извършва до 17 седмици, но според индивидуалните показания може да се извърши до 28 седмици. Тази манипулация се извършва след преминаване на необходимите тестове, с анестезия.

Ниска плацентация

Друга опасност от този период е ниската плацентация в маточната кухина. Ако сред признаците, показващи ниско местоположение на плацентата, забележите поне един от изброените, потърсете Вашия лекар!

 • Рисуващи болки в долната част на корема и кръста.
 • Кървене. Ако отлепването на плацентата е незначително, тогава количеството кръв ще бъде освободено малко. В този случай може да няма болка в долната част на корема. Ако отлепването е голямо, кървенето ще бъде силно. В този случай тя може да бъде придружена от световъртеж, повишена умора, припадък, болка в долната част на корема. Дори при леко кървене, не забравяйте да посетите лекар.
 • Ниско кръвно налягане.
 • Слабост.
 • Повишена умора.

За да забележите този проблем навреме, не забравяйте да посетите гинеколог и да се подложите на ултразвуков преглед..

Венерически болести

Полово предаваните инфекции могат да станат опасни. Причинители на инфекции: хламидии, токсоплазма, уреаплазма, херпесни вируси - могат да нарушат функцията на плацентата, да заразят феталната мембрана, да провокират преждевременно изтичане на вода.

Ако имате някое от изброените заболявания, не забравяйте да уведомите Вашия лекар за това. При наличие на такива проблеми е възможно лечение дори по време на бременност. Има лекарства (включително антибиотици), които са одобрени за употреба по време на бременност и не увреждат плода. Затова се консултирайте с вашия гинеколог и той ще подбере индивидуална програма за лечение за вас..

Пети критичен период (28 - 32 седмици)

Третият триместър има свои опасни седмици от двадесет и осма до тридесет и втора. Този период е опасен за началото на преждевременно раждане, тъй като настъпва следващият етап на интензивен растеж на плода и матката. На този етап нормалният ход на бременността може да бъде нарушен от такива явления като: късна гестоза, плацентарна недостатъчност, отлепване на плацентата.

Късна гестоза

Признаци на гестоза. С развитието на късна гестоза при бременна жена започва да се появява подуване на ръцете, краката и лицето. Повишаването на кръвното налягане през втората половина на бременността също е проява на късна токсикоза. Налягането може да се повиши до високи цифри, а не да намалее с употребата на лекарства. Диагнозата късна токсикоза се поставя, когато налягането се повиши над 140/90 mm Hg. ул.

Съдовите стени стават пропускливи не само за течната част на кръвта, но и за кръвните протеини. Това води до факта, че протеините започват да се отделят от тялото чрез бъбреците. При изследване на урината в нея се открива протеин. Може да има обща слабост, умора, главоболие, световъртеж, мигащи „мухи“ пред очите, шум в ушите, гадене и повръщане, болка в стомаха и подребрието.

Ако имате някой от горните симптоми, трябва спешно да посетите лекар!

Плацентарна недостатъчност

За съжаление, плацентарната недостатъчност често протича безсимптомно. Плацентарната недостатъчност е патология, която не може да бъде излекувана, но която може да бъде диагностицирана и лекувана. Това може значително да увеличи шансовете на детето за нормално развитие и раждане..

Плацентарната недостатъчност може да бъде открита по следните начини:

 • ултразвуково изследване и измерване на размера на плацентата и плода;
 • ултразвук и доплерометрия на плацентарния кръвен поток;
 • измерване на нивото на алфа-фетопротеин в кръвта на майката;
 • наблюдение на здравето на плода.

Отслабване на плацентата

Отслабването на плацентата е придружено от кървене в резултат на увреждане на маточните и плацентарните съдове. В резултат на това кръвта започва да се отделя. Между него и стената на матката се натрупва и образува хематом.

За отлепване на плацентата са характерни някои симптоми:

 1. Лека форма. Като правило той няма отчетливи признаци. Следователно патологията може да бъде диагностицирана само по време на рутинно ултразвуково сканиране или след раждане..
 2. Симптомите на умерено отлепване на плацентата се характеризират с коремна болка и леко кървене. Палпацията разкрива леко напрегната матка, понякога лека болезненост.
 3. Тежката форма на отлепване се характеризира с внезапна интензивна болка в перитонеума, силна слабост, замайване и тревожност. Понякога жените изпитват припадък, евентуално повишено изпотяване, понижена телесна температура и кръвно налягане, повишен пулс. Освен това се отбелязват бледността на кожата и появата на тъмни петна. При преглед матката е напрегната и асиметрична.

Заплитане на пъпната връв

Друга опасност от този период е вътрематочното заплитане на връвта. В този случай съществува риск бебето да остане без хранителни вещества и кислород. Ако има проблем със заплитането, наблюдавайте по-често в CTG. В случай на двойно и / или плътно заплитане, няма да е излишно да отидете в болницата.

Понякога на пъпната връв може да се образува възел. В резултат на появата му детето може да развие остра хипоксия, което увеличава риска от вътрематочна фетална смърт. Вероятността се увеличава и по време на раждането, когато майката и бебето са най-активни..

При диагностициране на възела на пъпната връв се извършва доплеметрия, която може да разкрие хипоксията на бебето. Ако се открие ултразвук на кислороден дефицит на плода, се предписва спешно цезарово сечение.

Опитайте се да разберете колкото можете повече за това как може да започне раждането, какви са неговите предшественици и признаци. Решете в родилния дом, в който искате да се роди бебето ви.

Фактори, които влияят негативно на бременността

Първото нещо, което влияе негативно на майката и детето, са неблагоприятните фактори на околната среда, като:

 • липса на кислород (хипоксия);
 • хипотермия;
 • прегряване;
 • лекарства;
 • токсини;
 • ядене на храни, съдържащи консерванти, оцветители, подобрители на вкуса и др..
 • химически продукти;
 • прекомерно излагане на слънчева светлина. За да не бъдете под ултравиолетова светлина, не се слънчеви бани, ходете сутрин или вечер (през летните дни);
 • консумация на алкохол;
 • пушене или „пасивно пушене“.
 • инфекции, вируси, бактерии и други заболявания.
обратно към съдържанието ↑

Съвети и трикове за поддържане на бременност

В зависимост от етапа на развитие на бебето, негативните фактори могат да бъдат изключително опасни и дори фатални за плода. Следователно бъдещата майка трябва да се придържа към определени правила и препоръки..

 • Не забравяйте да вземете всички тестове навреме.
 • Не се колебайте да вземете обменна карта. Уверете се, че гинекологът или медицинската сестра въвеждат данни в него.
 • Не забравяйте да стоите в позиция на коляно-лакът поне 10 минути, 3 пъти на ден.
 • На рецепцията разберете как се намира вашето бебе.
 • По това време има опасност от преждевременно раждане.От този момент е препоръчително майката да прибере чантата в болницата. Нека съдържа всичко необходимо, по-специално документи.
 • Ако почувствате дърпащи болки, в които има определени интервали, спешно се обадете на линейка! По това време роденото бебе няма да може да диша самостоятелно и за това ще му трябват специални устройства.
 • Много жени изпитват повишена сънливост по време на бременност. Опитайте се да поспите, ако е възможно. Отделете време за следобедна дрямка, лягайте рано вечер.
 • Не пропускайте да се разходите; сега ви трябва повече кислород, отколкото преди. А липсата му може да повлияе негативно на състоянието на детето..
 • Следете внимателно наддаването на тегло, подуване, натиск и движение на бебето.

По този начин, знаейки за особеността на опасния период на бременност, като вземете предвид препоръките, слушате съветите и вашето състояние, можете спокойно да забременеете и да родите дългоочаквано бебе. Успех и лесна доставка!

Критични периоди на бременност - защо са опасни??

 • 14 май 2013 г.

Прекрасният период на чакане на бебе за почти всяка жена далеч не е спокоен: колко тревоги, притеснения и съмнения имат бъдещите майки по това време - просто е невъзможно да ги преброите. В повечето случаи всички страхове са напразни - бебето се развива и расте безопасно. Трябва обаче да се помни, че има така наречените критични периоди на бременност, когато невниманието към себе си и тялото си може да доведе до катастрофален резултат - неговото спонтанно прекъсване.

Първо тримесечие

Началото на раждането на нов живот в тялото на жената или 2-3 седмици от бременността се счита за първия критичен период. Това се дължи на факта, че яйцеклетката може да бъде оплодена, но поради промени в резултат на възпаление, хормонални смущения, наличие на възли, белези, миоми или синехии върху вътрешната лигавица на матката, имплантацията не се случва, ембрионът умира и се отстранява от тялото на майката по време на менструация. Въпреки това, дори ако имплантацията все пак е настъпила, ембрионът може да спре да се развива и спонтанен аборт ще се случи на ранен етап и основната причина за този ход на събитията са хромозомни аномалии..

Вторият критичен период от първия триместър започва в 8 и завършва в 12 гестационна седмица. По това време основната причина за прекъсването се счита за хормонален дефицит, който нарушава процеса на образуване на плацентата. Това състояние може да бъде свързано с намалена работа на жълтото тяло на яйчниците, прекомерно производство на андрогени от надбъбречните жлези - мъжки полови хормони, както и с неизправности в работата на хипофизната или щитовидната жлеза. Заплахата от прекъсване на бременността може да бъде елиминирана с помощта на правилно подбрано и своевременно предписано хормонално лечение, което ще позволи на бебето безопасно преди датата на падежа.

Освен това през целия първи триместър на бременността плодът може да спре да се развива поради следните неблагоприятни фактори на околната среда:

 • майката приема лекарства, които са несъвместими с бременността
 • вредни условия на труд
 • наличие на лоши навици
 • физически ефекти - радиация, вибрации, интензивни спортни тренировки и др..
 • остри инфекциозни заболявания (грип, цитомегаловирус, херпес, рубеола и други)
 • тежки стресови ситуации

И дори ако плодът се развие по-нататък, отрицателното въздействие на повечето от тези фактори може да се появи след няколко месеца на бременността или дори след раждането на бебето: това могат да бъдат анатомични нарушения или тежки малформации. Следователно целият първи триместър от развитието на нов живот може да се счита за „критичен“.

Втори триместър

Третият критичен период на бременността се пада на 18-24 седмици от бременността и е по-свързан с активния растеж на матката. По това време спонтанното прекъсване най-често се случва поради истмично-цервикална недостатъчност (ICI), в резултат на което яйцеклетката под въздействието на гравитацията пада надолу, губи целостта си и задейства механизма на труда. Навременното разкриване на скъсяване и разширяване на цервикалния канал дава възможност за зашиване на шийката на матката или инсталиране на акушерски песарий и безопасно удължаване на бременността. Тук също трябва да се помни за инфекциозни заболявания, включително вътрематочни инфекции, които могат да нарушат функцията на плацентата, да доведат до изливане на вода от феталния пикочен мехур и късен спонтанен аборт..

Друга често срещана причина за прекъсване на гестационния процес по това време е предлежанието на плацентата или ниското му местоположение: по различни причини може да се ексфолира, да причини тежко кървене и смърт на плода. Освен това по това време бременността може да спре да се развива поради нарушения в развитието на мозъка и най-важните функционални системи на бебето, причинени от вредното въздействие на различни негативни фактори върху тях през първия триместър..

Трети триместър

През този триместър - на 28-32 седмици - настъпва четвъртият критичен период. Заплахата от преждевременно раждане може да възникне поради недостатъчна работа на плацентата, нейното преждевременно отлепване, тежки форми на късна токсикоза на бременни жени, ICI и различни хормонални нарушения. Освен това, поради преразтягане на матката, повечето многоплодни бременности приключват по това време. Децата, родени през този период, вече са жизнеспособни, но се нуждаят от дългосрочна квалифицирана медицинска помощ..

В допълнение към всички изброени по-горе периоди, критичните периоди за жени, които са имали репродуктивни загуби в миналото, са дните на планирана менструация, спонтанни аборти или „замразяване“ на бременността. Лекарите вярват, че през тези периоди тялото може да „запомни“ необходимостта от хормонални промени, затова внимателно следят състоянието на бъдещата майка и бебе и назначават своевременно лечение, ако възникне някаква заплаха.

За безопасно преодоляване на опасните периоди на бременност е необходимо да се избягват всякакви физически натоварвания, стрес и, ако е необходимо, посетете лекар, когато тези дати наближат. Освен това, ако имате болка, зацапване или други предупредителни признаци, трябва също така да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро. Само внимателното отношение към себе си ще помогне безопасно да носите здраво бебе и да го родите в определеното от природата време.

Опасно време по време на бременност

Съдържание:

 • Първо критично време
 • Втори критичен срок
 • Трети опасен период
 • Четвърти опасен период
 • Пети критичен срок
 • Други опасни периоди
 • Как да се държим

Критичните периоди на бременност са най-опасното време при носене на дете, когато рискът от спонтанно прекъсване на бременността значително се увеличава под въздействието на различни негативни фактори.

По отношение на заплахата от спонтанни аборти и неразвиваща се бременност, първият триместър се счита за най-опасен, тъй като по това време всички органи и системи на детето се полагат и формират, а пълноценна хемоплацентарна бариера, способна да задържа поне някои от опасните вещества, все още липсва.

Опасни условия по време на бременност:

 1. 2-3 седмици;
 2. 4-6 седмици;
 3. 8-12 седмици;
 4. 18-22 седмици;
 5. 28-32 седмици.

Първо критично време

На 2-3 седмици настъпва периодът на имплантиране, през който оплодената яйцеклетка започва да прониква през стената на матката. По това време жената все още не знае за началото на зачеването, следователно спонтанният аборт остава неизвестен и до известна степен най-благоприятният психологически.

Основните причини за нарушението на имплантацията на ембриона:

 1. Силен емоционален стрес;
 2. Тежка физическа активност;
 3. Аномалии в развитието на ембриона;
 4. Миома на матката;
 5. Белег на матката след операция;
 6. Дефектен ендометриум след възпалителни заболявания и кюретаж на матката;
 7. Аномалии в структурата на матката.

Втори критичен срок

Важно Второто опасно време по време на бременност е 4-6 седмици. Този период е опасен не само от гледна точка на прекъсване, но и за формиране на тежки малформации на плода, често несъвместими с живота. Често бременността се прекъсва именно поради тези аномалии в развитието..

Трети опасен период

Опасни седмици за развитието на ембриона се случват и в края на първия триместър (8-12 седмици), главно поради активното развитие на плацентата по това време. Всички отрицателни фактори могат да причинят смущения в нейното формиране и поява на аномалии в развитието, които могат да доведат до избледняване на бременността или спонтанно прекъсване.

Най-честите причини за спонтанни аборти през този период са хормоналните нарушения:

 1. Дисфункция на щитовидната жлеза;
 2. Намаляване на количеството прогестерон, произведен в организма;
 3. Увеличаване на броя на мъжките полови хормони, което води до намаляване на естрогена.

Четвърти опасен период

Бременността през втория триместър в повечето случаи протича безопасно и с право се счита за най-спокойното време, но в тези месеци има опасни периоди..

Четвъртият критичен период се пада на 18-22 седмици, като основните причини за преждевременно прекъсване на бременността по това време са:

 1. Полово предавани инфекции (хламидии, уреаплазмоза, херпесна инфекция и др.);
 2. Истмично-цервикална недостатъчност (цервикална малоценност);
 3. Патология на местоположението на плацентата (пълно и частично представяне, местоположение в следоперативния белег и др.).

Пети критичен срок

На 28-32 седмица започва последният критичен период на бременността, който може да доведе до преждевременно раждане.

Най-честите причини за аборт са:

 1. Преждевременно отделяне на нормално разположена плацента;
 2. Късна гестоза;
 3. Плацентарна недостатъчност;
 4. Аномалии на околоплодната течност.

Други опасни периоди на бременност

Допълнителни рискове от спонтанен аборт също са налице, ако бременната жена има анамнеза за един или повече аборти. В този случай критичният период е седмицата на бременността, през която по-рано е настъпил спонтанен аборт, замразяване на ембриони или преждевременно раждане..

Основната причина за разграничаването на такъв етап се счита преди всичко за психологически момент. Жена, преживяла дори едно прекъсване на бременността, винаги се страхува от повторение на тази ситуация, особено в подходящия момент. Повечето експерти препоръчват хоспитализация на бременна жена в болница в даден момент, където под постоянното наблюдение на медицинския персонал тя ще се чувства по-защитена..

Също така рискови моменти са дните на очакваната менструация, т.е. времето, в което жената е трябвало да има менструация в случай на зачеване.

Как да се държим в критичен период от време

Открояването на опасни периоди по никакъв начин не предполага, че всяка жена в положение е изложена на неизбежен риск от прекъсване на бременността. Всичко това е индивидуално: много бъдещи майки носят бебето си съвсем спокойно, без всякакви усложнения.

Не трябва да чакате със страх настъпването на критичен период, по това време просто трябва да бъдете по-внимателни за здравето си и да се придържате към някои предупреждения:

 1. Премахване на прекомерния физически и психически стрес;
 2. Избягване на стресови ситуации;
 3. Сексуална почивка;
 4. Адекватен сън и почивка;
 5. Избягване на дълги пътувания.

Ако се появят някакви патологични признаци (болка в долната част на корема, зацапване в каквото и да е количество), трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар..

Опасни седмици от бременността: как да намалим заплахите за плода

Ако бъдещата майка е носила детето спокойно, без усложнения, тя е по-скоро изключение от правилото. В ранните и късните етапи жените са изправени пред рискове; само физически силни, както и внимателни дами в позиция избягват проблеми и раждат здраво бебе. Лекарите идентифицират най-опасните периоди от вътрематочния живот на плода, което не пречи на бременните жени да знаят, за да спасят малкото си чудо.

Как се развива плодът

От малка струпване на клетки до пълноценно човешко същество, което може да съществува във външния свят - тази еволюция се извършва в рамките на 9 месеца. Ако „тичаме в галоп“ през тримесечията - условни периоди, на които лекарите разделят времето на бременността - ще проследим какво се случва в утробата на майката месец след месец. Така:

 1. 1–12 гестационна седмица се отнася до 1 триместър. След зачеването, оплодената яйцеклетка се придвижва през каналите в матката; набор от ембрионални клетки достига до органа, които продължават да се делят непрекъснато. След една седмица ембрионът се прикрепя към епитела на матката и започва да се храни чрез кръвта на майката; полагането на тъкани, органи започва: вентрикула, бъбреците, черния дроб, нервните влакна, след 5 седмици ембрионът вече има сърцебиене, определя се полът, но все още няма крайници. Към 12 седмица плодът тежи 20 грама и нараства до 10 сантиметра; образуват се тела. През 1-ви триместър ембрионът все още малко прилича на човек, но основните органи вече са положени
 2. 13-28 седмици е 2-ри триместър. Плодът образува временен орган - плацентата, който занапред подхранва и предпазва трохата от въздействието на вредните вещества. Бебето натрупва подкожна мазнина, първите извивки се изрязват в мозъка. Бебето започва да смуче палеца си. Външно плодът вече изглежда човек; реагира на слухови и зрителни стимули, жената усеща първите сътресения, докато е мека. На мястото на отделите на мозъка. До края на тримесечието нероденото дете наддава над 1 килограм и достига 36 сантиметра дължина. През 2-ри триместър плодът придобива плацента; бебето вече прилича на мъж, макар и с несъразмерно голяма глава
 3. 29-40 седмици - последният етап на бременността, 3 триместър. Кожата на бебето е изгладена, лицето престава да се набръчква; плодът се движи активно в утробата, рита; започва да диша с помощта на белите дробове. Пие околоплодна течност, след това пикае. На пръстите се появяват отделни шарки, на главата расте пух. Механизмът на органите се отстранява. Към 38–40 седмици плодът е готов да отиде в света; растеж от около 50 сантиметра, тегло - 3 или повече килограма. Детето "дърпа" долната част на корема на майката, заема положението, в което ще се роди (главата, таза и други предлежания). До края на 3 триместър напълно формиран човек е готов за живот извън утробата.

Развивайки се в тялото на майката, бебето не е „откъснато от реалността“ - то чувства промени в околната среда, както във външната, така и в матката; резултатът е фетални реакции, понякога отрицателни. Сред най-опасните са нарушенията в развитието, водещи до спонтанни аборти, а на по-късна дата - до преждевременно раждане..

Ето основните заплахи за нероденото дете:

 • лоша екология, където живее бременна жена;
 • работа на бъдещата майка в опасна работа;
 • лошо хранене - например, жената понякога развива желязодефицитна анемия, количеството кислород, доставяно на плода, е намалено; се развива кислороден глад - хипоксия, последвана от здравословни проблеми при бебето;
 • инфекциозно възпаление при майката - особено нежелателно в ранните етапи, когато плодът няма плацентарна бариера от микроби;
 • злоупотреба с наркотици - вещества от лекарства свободно проникват в плода през 1-ви триместър, но също така са в състояние да преодолеят плацентарната защита, причинявайки проблеми в развитието на бебето; бременните жени се препоръчват да приемат лекарства само в екстремни случаи;
 • стрес при жена;
 • лоши навици - пушене, алкохолни напитки, наркотици;
 • генетични патологии при бъдещата майка.

В продължение на десетилетия акушер-гинеколозите наблюдават напредването на бременността и накрая определят интервалите, през които рисковете за живота на бебето са най-високи поради повишената уязвимост на тялото на майката.

Таблица: опасни седмици от бременността

1 триместър
 • 2 и 3;
 • 5 и 6;
 • от 10 до 12
2 триместърот 18 до 22
3 триместърот 28 до 34

Когато бременността е изложена на риск

Лекарите са открили следния модел: настъпването на критични периоди на бременност, като правило, се пада в дните, когато жената би имала менструация, ако не беше в позиция. Случайно или не, в такива седмици плодът, както и плацентата, се развиват най-интензивно..

Ако една жена е направила аборт преди това, периодът, през който е извършена процедурата, се счита за опасен за следващата бременност. Същото се отнася и за предишни спонтанни аборти, смърт на дете в утробата.

Кризи от 1 триместър

Зачеването приключи. Преди съсирек от клетки, който все още не се е превърнал в плод, задачата е да стигнете до матката и да се придържате към стената на органа. Куп фактори могат да предотвратят това:

 • ембрионът не достига до матката и се имплантира в яйчника, фалопиевата тръба или коремната кухина - тогава ще се развие извънматочна бременност, невъзможно е да се спаси ембриона в такава ситуация;
 • яйцеклетката не се прикрепя към вътрешния слой на матката (ендометриума) поради изтъняване на лигавицата в резултат на аборт, увреждане след продължително използване на спиралата, възпаление на матката; белези след цезарово сечение или миома също нарушават целостта на ендометриума; Миомите са доброкачествени тумори в матката, но пречат на плода да се прикрепи към стената на органа
 • хромозомни аномалии и генетични аномалии, несъвместими с живота, ще попречат на ембриона да остане върху ендометриума; се случва според Дарвин: в резултат на естествения подбор нежизнеспособните елементи се „отхвърлят“ и се изхвърлят.

Случва се една жена все още да не подозира, че е заченала и продължава да води същия начин на живот: лекува се ентусиазирано с наркотици, пуши, приема алкохол. Резултатът е спонтанен аборт; в ранните етапи и естественото изтласкване на плода често остава незабелязано за момичето. И понякога тестът сигнализира за зачеване на две ленти, но след това настъпва тишина, няма развитие, а след това изобилни периоди. Когато бременността започна, но веднага беше прекъсната, лекарите говорят за биохимична бременност.

По този начин най-опасните през 1-ви триместър са 2 и 3 седмици: на 8-ия ден след зачеването яйцеклетката се опитва да се закрепи върху вътрешния слой на матката и за това има много пречки; тъй като тези дни се решава съдбата на нероденото дете, те са признати за най-рисковите за цялата бременност.

И така, етапът на привързване е завършен, плодът е установил хранене и дишане през ендометриума. По-нататък - органогенеза, последният етап от ембрионалния етап на развитие: основните органи се формират в нероденото дете. Процесът е деликатен, чувствителен; най-малкото неблагоприятно въздействие отвън - и нещо ще се обърка, както е замислила природата.

По-често от други се появяват:

 • сърдечно заболяване;
 • недоразвитие на мозъка;
 • нарушения в нервната система;
 • заболявания на органите на зрението;
 • ендокринни патологии.

Следователно 5-6 седмици се наричат ​​още кризисни седмици: има големи заплахи от загуба на дете или раждане на по-лошо бебе.

В края на 1-ви триместър падат първите етапи от формирането на мястото на детето (плацентата) и пъпната връв. Плацентата произвежда хормон, отговорен за бременността - прогестерон, който преди това се синтезира в жълтото тяло на яйчника. На етапа на прехвърляне на функции от един орган на друг, нивото на прогестерон заплашва да намалее, което ще увеличи риска от спонтанен аборт. Така че от 10 до 12 гестационна седмица животът на плода отново може да бъде прекъснат - това е третият кризисен период от 1 триместър. Плацентата е създадена за защита на плода, но в процеса на формиране служи като допълнителен рисков фактор за живота на бебето

Ако жените, които забременеят естествено, трябва внимателно да следят собственото си здраве и благосъстояние, тогава бъдещите майки, които са се подложили на процедурата за ин витро оплождане, трябва да бъдат двойно внимателни. Дисбалансът на хормоните в организма след IVF е по-изразен. Почивката в леглото, спокойствието и хормоналната терапия могат да помогнат за предотвратяване на отхвърлянето на плода. По-често такива жени имат и извънматочна бременност. Като цяло опасните седмици и за двете бременни жени съвпадат.

Лечение на патологии през първия триместър

Частичното отделяне на феталната мембрана - хорион, заплашващо загубата на детето, се придружава от:

 • маточно кървене;
 • дърпаща болка в долната част на корема.

Ако усетите тези симптоми, незабавно се обадете на линейка; със заплахата от спонтанен аборт се бори изключително в болнична обстановка. Основното е, че четата не напредва. Ще трябва да останете в леглото под наблюдението на медицински персонал и да приемате лекарства:

 • спазмолитици, предписани от лекар;
 • средства с прогестерон: перорално - таблетки Dyufaston, вагинално - супозитории Utrozhestan.
За попълване на резервите на хормона прогестерон, бъдещите майки със заплаха от спонтанен аборт се предписват Duphaston

Защитете тялото от бактериални и вирусни инфекции; микробите могат да навредят на беззащитен плод. Имайте предвид, че в ранните етапи имунитетът на бременна жена е намален, така че избягвайте да пътувате в претъпкани автобуси и подлези, не общувайте с тези, които настиват, и се обличайте по-топло в студено време.

Отравянето с нискокачествени продукти причинява чревни инфекции, което означава диария и повръщане; дехидратацията на тялото на майката е критично опасна за плода. Затова внимавайте за диетата си, не яжте почти нищо..

И не вдигайте тежести - в противен случай едва прикрепеният ембрион ще се откъсне от ендометриума.

Опасен интервал от 2-ри триместър

Средата на бременността традиционно се счита за спокойно време: приоритетните органи на бебето се формират и започват да работят, някъде от 16-та седмица плацентата вече служи като бариера за инфекциозни агенти и токсични вещества. И токсикозата не измъчва бъдещата майка, здравето й е нормално. Жената се отпуска: основните заплахи са отзад.

Динамичното развитие на бебето в утробата обаче крие нови рискове:

 • истмично-цервикална недостатъчност (ICI) - дисфункция на шийката на матката, преждевременно скъсяване и отваряне на прохода, водещ към влагалището;
 • ниско предлежание на плацентата - ръбът на временния орган се намира по-близо от 6 сантиметра от цервикалния канал.

Патологиите се появяват на 18-22 гестационна седмица, така че този период ще допълни списъка с опасни по време на бременност.

Когато мускулният тонус намалее в шийката на гениталния орган, той не е в състояние да задържи порасналия и наднормено тегло плод; той слиза надолу. Под натиска на нероденото дете шията се отваря, част от мембраните навлиза в лумена. Животът на бебето виси на косъм, защото вероятността е голяма:

 • руптура на феталния пикочен мехур поради най-малкото увеличаване на физическата активност; ще последва преждевременно раждане, по това време е невъзможно да се спаси детето;
 • инфекция на плода с патогенна микрофлора, която живее в пикочните пътища.

До последния момент жената не подозира, че има заплаха от спонтанен аборт - цервикалната недостатъчност почти няма отличителни признаци; от време на време има чувство на тежест в долната част на корема, идва чувство на ситост, но такива симптоми се приписват на „интересна позиция“. Гинекологът е в състояние да открие патология при изследване на жена на фотьойл; диагнозата се потвърждава чрез трансвагинална ултразвукова процедура. Спешната хоспитализация и шев на шийката на матката ще предотвратят загубата на плода.

Според медицинската статистика всяка десета бъдеща майка изпитва през 2-ри триместър (по-рядко през 3-ти триместър) истмично-цервикална недостатъчност; патология, отговорна за повтарящ се спонтанен аборт в един от четирите случая.

Рискът от ICI се увеличава с многоплодна бременност; процентът на раждания на близнаци или близнаци е по-висок сред тези, които забременяват след ин витро. Многоплодната бременност се нуждае от внимателно наблюдение от лекарите, дори и през относително безопасното 2 тримесечие. Две в утробата изискват двойно внимание: през 2-ри триместър, под натиска на бебетата, шийката на матката може да се отвори преждевременно

Плацента превия

Ако към горния сектор на матката е прикрепен временен пелетен орган, образуван през 2-ри триместър, плодът няма да страда: тази област е добре снабдена с кръв. В допълнение, плацентата, разположена по този начин, не блокира изхода от матката..

Но така наречената ниска плацентация означава рискове за живота както на жената, така и на детето. Кръвоснабдяването отдолу е по-лошо. Под натиска на плода "тортата" пада, частично или напълно затваря цервикалния канал. Възможни последици:

 • анемия при жена, провокирана от обилно кървене;
 • хеморагичният шок от загуба на кръв е смъртоносно състояние;
 • фетална хипоксия - поради свити съдове и влошаване на притока на кръв, водещо до вътрематочно забавяне на растежа;
 • отлепване на плацентата преди време - когато половината от временния орган е заминал, плодът умира;
 • ниско разположената плацента не позволява главата на бебето да потъне в малкия таз преди раждането, това усложнява естественото раждане; често в такава ситуация лекарите избират цезарово сечение.

Патологията не може да се лекува с лекарства. За да подобри здравето, засегнато от последствията от слабо представяне, и да удължи бременността, лекарят предписва на жена:

 • за намаляване на тонуса на матката и спиране на преждевременните контракции - Ginipral таблетки, папаверин супозитории;
 • за повишаване нивото на хемоглобина - капки Hemofer, разтвор на Ferlatum;
 • да се увеличи количеството на прогестерон - Утрожестан;
 • за подобряване на притока на кръв в пъпната връв - таблетки Curantil, както и безопасни лекарства с магнезий, фолиева киселина.
Ferlatum ще обогати кръвта на бременна жена с хемоглобин и ще облекчи анемията

За да носи плода, жената трябва да промени начина си на живот и навици. Препоръчвам:

 • не правете поривисти движения;
 • отказвайте товари;
 • забравете за вагиналните процедури за известно време;
 • не седи с кръстосани крака;
 • не бъдете нервни, избягвайте стресови ситуации.

При тежко кървене бременната жена се задържа. С увеличаване на срока ситуацията се влошава; плодът расте, започва да се върти в утробата и понякога уврежда плацентата.

На 20-22 седмица се диагностицира ниска плацентация при четири от пет бъдещи майки, но не всичко е толкова зле; по-късно в живота плацентата обикновено се издига при девет от десет жени, които преди това са имали патология, и заема безопасно положение в горната част на матката.

Други рискове

От 16-та седмица на бременността плодът развива костна тъкан; процесът може да бъде нарушен, ако жената настине и получи усложнение под формата на инфекция. Детето има патологии на костната система. Настинките са сред основните врагове за бременните жени; причинява инфекции, възпаления, което се отразява неблагоприятно на развитието на плода

На 20 седмица женският плод произвежда яйца, след което започва формирането на матката. И при бъдещата майка такива промени причиняват лумбална болка, затруднения с храносмилането и дори чревни разстройства..

Докато се отпускате през втория триместър, не забравяйте редовно да посещавате гинеколога си и да се подлагате на планирани прегледи.

Заплахи от 3 триместър

Последният етап от бременността е придружен от повишено натоварване на тялото на жената. За бъдещата майка е по-трудно да се движи, да се навежда; походката става тежка, здравето като правило се влошава. Не е приятно, когато:

 • постоянно сте уморени;
 • страдате от задух;
 • страдате от безсъние - поради порасналия корем е трудно да се намери удобна поза за сън, освен това ви измъчва страхът от предстоящото раждане;
 • боли ставите.

Но това не са основните опасности. Преждевременното раждане е това, от което наистина трябва да се страхувате. Разумното поведение на бъдещата майка, бдителността и навременното насочване към лекар в случай на тревожни симптоми ще помогнат за „издържане“ на бременността до момента, в който бебето може самостоятелно да живее във външния свят.

От 28 до 34 седмици бременните жени трябва да бъдат изключително внимателни - това е последният период на повишен риск за вътрематочно развитие на плода. В днешно време те са се научили да се грижат за недоносени бебета, родени на 28 седмици, но опасността от загуба на дете остава и е по-добре то да е родено, както се казва, „узряло“.

Гестоза

Тази патология крие жените в положение точно на прага от 3 тримесечия. Гестозата (друго име - късна токсикоза) се нарича „болест на теориите“: лекарите все още не са успели да установят точните й причини. Ето защо гестозата е опасна, защото се появява внезапно. Само бременните жени са болни; след раждането преминава късна токсикоза.

Гестозата е придружена от нарушения в кръвообращението, съдови лезии; по-нататък - по веригата се нарушава работата на най-важните органи, включително сърцето и бъбреците. Симптоми на патология:

 • оток - първо по крайниците, след това се разпространява по цялото тяло;
 • повишаване на кръвното налягане;
 • протеин в урината;
 • уриниране на малки порции;
 • бъбречна недостатъчност;
 • неукротимо повръщане - 20 или повече пъти на ден (ако заболяването навлезе в тежък стадий);
 • воал пред очите - сигнализира за нарушение на кръвообращението в мозъка (състояние на прееклампсия);
 • конвулсии, припадъци (еклампсията е тежка форма на гестоза); отлепване на ретината, мозъчен оток не са изключени.

В редки случаи бъдещата майка изпада в кома и умира..

Усложненията с гестоза представляват заплаха за плода, включително:

 • хипоксия;
 • нарушаване на вътрешните органи;
 • отлепване на плацентата;
 • асфиксия (задушаване) при раждане;
 • преждевременно раждане;
 • смърт в утробата.

Тежката гестоза изисква хоспитализация; понякога бременността се прекъсва, за да спаси живота на майката. В други случаи жената се контролира:

 • налягане - измерва се 5-6 пъти на ден; За да се поддържа гестозата под контрол, кръвното налягане на бременната жена се проверява на всеки 3-4 часа
 • тегло - проверявайте на всеки 4 дни;
 • пияна и изпусната течност - ежедневно;
 • ниво на протеин в урината - на всеки 2-3 дни;
 • диета - по-малко въглехидрати, повече протеини и витамини;
 • състоянието на нероденото дете - всеки ден.

От лекарствата лекарят избира тези, които подобряват притока на кръв в тазовите органи, намаляват налягането и укрепват кръвоносните съдове. Задачата на лекарите е да удължат бременността поне до 37 седмици, когато естественото раждане вече е възможно.

Гестозата изпреварва от 25 до 30 процента от жените; заема втория ред в списъка с причините за смъртта на бременни жени. Ако бъдещата майка има остра гестоза, вероятността от смърт на плода достига 32 процента.

За да намалите вероятността от късна токсикоза, дори в началото на бременността:

 • откажете се от лошите навици;
 • намаляване на физическата активност;
 • забравете за стреса;
 • преминете към правилно хранене; забравете за пържени, солени, мазни храни, пушени меса, шоколад; контролно тегло;
 • пийте един и половина до два литра вода дневно.

Плацентарна недостатъчност

Временният орган реагира на патологични промени в тялото на жената; в резултат на това плацентата престава да работи нормално, тоест да подхранва и защитава плода. Кръвоснабдяването на нероденото дете е нарушено, което означава:

 • плодът развива хипоксия;
 • вътрематочното развитие на бебето се забавя;
 • плацентата се ексфолира;
 • от време на време плодът замръзва в матката (всъщност умира от задушаване).

Случва се плацентата да остарее преждевременно; "Тортата" изтънява, покрива се с петна, придобива вълнообразна структура. Органът вече не е в състояние да работи с пълна сила, както преди, което, разбира се, е критично опасно за незрял плод.

Увреждането на временен орган обикновено се причинява от:

 • инфекции на женските полови органи, последваща инфекция на плода;
 • гестоза;
 • наследствени патологии при бременна жена;
 • ниско разположение на плацентата;
 • диабет;
 • хипертония;
 • пиелонефрит;
 • вродени дефекти в развитието на плода.

В случай на тежка плацентарна недостатъчност, бъдещата майка се поставя в болница, предписано:

 • физиотерапевтични процедури, които подобряват работата на надбъбречните жлези;
 • йонофореза на матката;
 • процедури, които стимулират притока на кръв в тазовите органи;
 • вазодилататори, които не са забранени за бременни жени;
 • Актовегин интравенозно - отпуска матката; Лекарството Actovegin предотвратява интензивните контракции на матката и забавя раждането
 • разредители на кръвта - антикоагуланти (Fraxiparine подкожно).

За да се предотврати патологията на плацентата, бременни жени в риск (със захарен диабет, антифосфолипиден синдром) се предписват Dipyridamole; лекарството съживява притока на кръв и предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

След IVF плацентата се нуждае от специален контрол; процедурата за изкуствено осеменяване влияе неблагоприятно върху развитието на органа, рискът от преждевременно стареене се увеличава.

Как да оцелеем в опасни седмици

Спокойствието и бдителността са вашите съюзници в периоди на повишен риск. Алармите, паниката, напротив, само ще добавят заплахи.

Не си представяйте бременността като тест; Носейки бъдещо дете, вие със сигурност ще почувствате прилив на радост, щастие - и това е основното. Сега знаете кога тялото ви е по-уязвимо - и това е полезно знание. За да преминете през опасни седмици без усложнения, следвайте следните прости правила:

 • явете се в антенаталната клиника навреме и се регистрирайте;
 • Провеждайте добросъвестно скрининг (пренатална диагностика) на всеки триместър;
 • следвайте съветите на лекарите, не се увличайте със самолечение;
 • ако се появят странни болки или се установят необичайни изхвърляния, побързайте при лекаря;
 • водете здравословен начин на живот, изтривайте лошите навици от ежедневието;
 • яжте храни, богати на витамини, и отлагайте вкусни, но вредни за други времена;
 • движете се повече - вашият най-добър приятел вече не е диван, а чист въздух; но избягвайте тежките физически натоварвания.
Разходките сред природата са сигурен начин за укрепване на тялото и намаляване на заплахите през опасни периоди на бременност

За съжаление след IVF всяка пета жена не носи плода; това обаче не е причина да се откажете от опитите да имате деца - в крайна сметка четирима от петима получават шанс да станат майка.

Отзиви

Нашите лекари смятат, че е опасно до 12-та седмица, докато плацентата се оформи напълно. И тогава всичко е индивидуално. Два пъти лежах на консервация с тонус, два пъти заради лошата ми глава - първият път на работа избягах и се притесних, втори път копах в градината. И така трябва да мислите за положителното.

Лисичка

https://www.babyblog.ru/community/post/sterility/1778031

Бях напълно спокоен. Чувствах се много добре, докато отидох в регистъра, за да ставам на 5-6 седмици... Няма да описвам всички пиене и ужас... но от LCD ме изпратиха в болницата с диагноза "аборт в ход"... нисък поклон пред гинеколога на рецепцията... ме докара на себе си и каза, че всичко е наред с плодовете и лекарят в LCD се страхува от плацентарния полип. Само най-лошото е, че за 10 дни в болницата бях видял достатъчно и чух достатъчно за всякакви разлики. МОМИЧЕТА, БЪДЕТЕ НЕОБХОДИМИ В ПЕРИОДА ОТ 17-18 СЕДМИЦИ... през този период най-много спонтанни аборти се дължат на нервност. Когато напуснах болницата, имаше директна психоза, страхувах се дори да се помръдна и тогава реших - какво е това, трябва да се събера и да гледам напред с щастлив оптимизъм и да чакам тази прекрасна среща.

Аника

https://www.baby.ru/community/view/22562/forum/post/26340776/

И успявам да се успокоя. Не се притеснявам нито преди ехографията (беше преди седмица), нито след изследванията. Просто си казвам: „Защо нещо не е наред? Със съпруга ми сме здрави, аз съм на брега на себе си и бебето. Всичко ще бъде наред." Убедете се, че всичко е наред, тогава ще бъде така.

Натальок

https://www.baby.ru/community/view/22562/forum/post/26340776/

Ако сте много притеснени, по-добре направете допълнителен ултразвук и се уверете, че бебето е в ред. Може да е вредно да сканирате често, но притеснението е още по-вредно. Сам знам какво означава да си бременна след провал. Ще спре малко гадене - вече съм в паника, затова сканирахме по-често от препоръчаното и когато видях как сърцето на бебето работи, това ми върна спокойствието.

Дона мокри

https://www.u-mama.ru/forum/waiting-baby/pregnancy-and-childbirth/148771/

Опасните седмици не са митове, нито медицински ужасни истории; да игнорираме заплахите означава да рискуваме здравето и дори живота на бебето. Грамотните дами в позицията поддържат календар на бременността и с настъпването на „критичните дни“ повишават бдителността си. Важно е да се вземе предвид наследствеността, хода на предишни бременности, минали аборти - не се колебайте да разкажете на Вашия лекар толкова дълбоко лични истории. След това вземете кораба покрай рифовете и своевременно радете малко съкровище..