По време на бременност пръстите изтръпват по различни причини. Най-често провокиращият фактор е нарушена циркулация на кръвта, компресия на нервите и продължителна неудобна поза. В повечето случаи това състояние не представлява заплаха за жената и нейното неродено дете. Но има и изключения. Ето защо, ако изтръпването на пръстите често се тревожи по време на бременност, наложително е да информирате лекаря за това.

Чести причини

Говорейки за това защо има загуба на чувствителност на върха на пръстите по време на бременност, е необходимо веднага да се каже, че най-честите причини са бъбречни патологии, нарушения в кръвоносната система, прищипване / изстискване на нервните окончания.

Оток

Тялото на бременна жена изпитва двойно бреме. Той трябва да работи за двама, което естествено се отразява на функционалността на бъбреците. Те нямат време да се справят със задълженията си, в резултат на което течността започва да се натрупва в междуклетъчното пространство, притискайки нервните окончания. Резултат - периодично възникване на изтръпване на върховете на пръстите на ръцете.

Нарушения на кръвообращението

Поради повишения стрес върху тялото, хроничните заболявания често се обострят при бременни жени, които също могат да се проявят със симптоми като изтръпване на върха на пръстите. Ако разгледаме патологични състояния, засягащи кръвоносната система и проявяващи се с този знак, тогава трябва да се подчертае:

 • сърдечна недостатъчност;
 • диабет;
 • авитаминоза;
 • Желязодефицитна анемия.

Процесът на кръвоснабдяване на тъканите може да бъде повлиян и от заболявания като остеохондроза на шийния или гръдния отдел на гръбначния стълб или тунелен синдром. При остеохондроза междупрешленните дискове се изместват, артериите се компресират, нервите се притискат и тяхната проводимост се влошава, което води до дискомфорт в крайниците.

Тунелният синдром се развива на фона на компресия на периферния нерв, който се намира в канала между мускулите, сухожилията и костите. В допълнение към изтръпването на пръстите, това състояние се характеризира и с:

 • слабост на ръката;
 • болки в ръката;
 • изтръпване.

Най-често при тунелен синдром дискомфортът засяга само палеца, средния и показалеца, отчасти безименния пръст.

Остеохондроза

Вече беше споменато по-горе, че това заболяване може да доведе и до факта, че върховете на пръстите на пръстите изтръпват при бременни жени. Но бих искал да говоря за това отделно и по-подробно, тъй като почти всеки втори възрастен страда от това..

Остеохондрозата се характеризира с „износване“ на междупрешленните дискове, тяхното изместване и лошо хранене. В резултат на факта, че те променят позицията си, пролуката между тях се стеснява, което води до компресия на нервните окончания. Поради тази причина човек с това заболяване често се притеснява от болка не само в гърба, но и във вътрешните органи, които са разположени до патологичния фокус.

Що се отнася до изтръпването на пръстите, в този случай се наблюдава само при остеохондроза на шийния или цервикоторакалния гръбначен стълб. Дискомфортът става особено изразен през третия триместър, когато натоварването на гръбначния стълб се увеличава значително. Но след раждането всички симптоми изчезват..

По-късна дата

Най-честите оплаквания, че пръстите изтръпват по време на бременност идват от жени в последните етапи на бременността. Трябва да се отбележи, че през този период има много голяма вероятност от обостряне на хронични заболявания, сред които са патологии на ендокринната система и заболявания, придружени от метаболитни нарушения. Тези състояния влияят негативно на кръвообращението, което води до изтръпване на крайниците..

Но не забравяйте, че по време на бременност обемът на циркулиращата кръв в тялото вече се увеличава, тъй като плодът трябва да осигури допълнително хранене. Съдовете на тялото на майката обаче не винаги се справят със задачата. Циркулацията е нарушена, чувствителността на върховете на пръстите на дясната или лявата ръка е намалена.

Освен това, когато се говори за причините за изтръпване на пръстите на ръцете в края на бременността, трябва също да се отбележи, че през този период матката става голяма. Започва да изстисква близките тъкани, органи и нервни окончания, което също може да повлияе на чувствителността на крайниците. В същото време не забравяйте, че преди раждането също се случва трансформация на тазовите кости (те се разширяват), в резултат на което съдовете и нервните окончания също се притискат, влошавайки храненето на тъканите и причинявайки чувство на изтръпване.

Палец

Ако палецът на лявата или дясната ръка изтръпне и това явление е временно, тогава това най-вероятно се дължи на физиологични фактори. Това може да се случи поради заемане на неудобна позиция и задържане в нея дълго време..

И също така неприятен симптом може да бъде причинен от:

 • хвърляне на крайник върху облегалката на стол;
 • продължително присъствие на ръката над нивото на гърдите;
 • носене на тежка чанта или раница.

Тези фактори причиняват компресия на нервните окончания в ръката, което води до загуба на чувствителност в палеца. Това явление може да доведе и до неудобно положение на крайника по време на сън (например много жени обичат да поставят ръката си под възглавницата).

Ако говорим за това защо пръстите на ръцете, а именно палецът, изтръпват по време на бременност, тогава трябва да се отбележи и такъв фактор като стесняване на артериите и нарушаване на кръвообращението в крайника. Като правило това се случва по време на силен студ и хипотермия..

Ако в допълнение към изтръпването на върха на пръста има симптом като изгаряне на кожата, това вече сигнализира за метаболитно нарушение в тъканите на гръбначния стълб. Освен това причините за дискомфорт в палеца могат да се крият в заболявания като:

 • атеросклероза;
 • патология на сърдечно-съдовата система;
 • цервикална остеохондроза.

Върховете на палците на ръцете също могат да изтръпнат поради липса на витамини и минерали в организма. В този случай е необходимо да обогатите диетата с хранителни продукти, наситени с микро и макро елементи и да изпиете курс от мултивитаминни комплекси (те се избират индивидуално).

Безименни

Намаляването на чувствителността на безименния пръст по време на бременност се случва най-често, когато лакът е случайно притиснат. Също така, това явление може да се наблюдава, ако режимът на работа не се спазва при често и продължително седене на компютъра. В този случай се отбелязва компресия на мускулите и кръвоносните съдове в областта на китката, което води до появата на неприятни усещания.

Изтръпването на палеца по време на бременност може да сигнализира за развитието на дегенеративни процеси в тялото. Наличието на захарен диабет и желязодефицитна анемия също може да се прояви с този симптом..

Остеохондрозата на шийните прешлени е друго заболяване, характеризиращо се с изтръпване на ръцете. Освен това може да покрива само един пръст или няколко наведнъж, например пръстена и палеца.

Пинки и безименни

Изтръпването на безименния пръст на ръката най-често се случва на фона на пренапрежение на мускулите на крайника. Но ако неприятните усещания засягат малкия пръст, тогава в този случай трябва незабавно да се направи ЕКГ и ултразвук на сърцето, тъй като такъв симптом може да сигнализира за развитието на сърдечна недостатъчност.

Също така, намаляване на чувствителността на малкия пръст и безименния пръст може да възникне поради прищипване на междупрешленните стави на шийните прешлени. Но в допълнение към това има и други патологии, които се проявяват с такъв симптом. Те включват:

 • изпъкналост на междупрешленния диск в канала на гръбначния стълб;
 • сърдечни патологии (остър коронарен синдром, инсулт, инфаркт);
 • ротация на шийните прешлени.

ВАЖНО! Опасен симптом е изтръпването на малкия пръст на лявата ръка с едновременно усещане за студ в крайника и бледа кожа. Това състояние показва развитието на инсулт и инфаркт, което налага незабавна хоспитализация на бременната жена..

Голям и индекс

Намаляване на чувствителността на показалеца на ръката често се наблюдава при патологии на ендокринната система. Допълнителен симптом е отслабване на флексионно-екстензорната активност на ръката..

Ако има едновременно изтръпване на палеца и показалеца, това най-често показва дегенеративни промени в шестия прешлен или гръбните мускули. И ако бременната жена е принудена от трудовата си дейност да изпитва стрес върху гръбначния стълб, ако е необходимо да прави по-чести почивки по време на работа.

Какво да правя

Ако изтръпването на пръстите на бременната жена е рядко и се появява главно след дълъг престой в неудобно положение, тогава няма от какво да се притеснявате и тя не се нуждае от лечение. Но когато дискомфортът се появява редовно и в същото време има тенденция да се увеличава, спешно трябва да отидете на лекар. Само той ще може да определи причината за това явление и да предпише терапия, която ще помогне бързо да се отърве от него, без да навреди на детето..

Самолечението в този случай е неприемливо! Трябва да разберете, че по време на бременност всякакви действия могат да повлияят негативно на състоянието на бебето..

Какво да направите, ако ръцете изтръпнат по време на бременност

Ако ръцете ви изтръпнат по време на бременност, трябва незабавно да се консултирате с лекар

Изтръпване на ръцете по време на сън

Отначало може да има оплаквания от леко изтръпване на ръцете след събуждане или през нощта, след това дискомфортът става по-изразен. Загубата на усещане е ограничена до пръстите, китката или се простира над рамото.

Неприятните усещания понякога се придружават от болка в горния крайник, като тя може да бъде едностранна или двустранна. Поради това сънят се влошава, жената се събужда рано и вече не може да заспи. Най-честата и безобидна причина е неудобната поза. В този случай дискомфортът е едностранен (например, засегната е само дясната ръка).

При наличие на патологичен процес има оплаквания от изтръпване и изтръпване на ръцете през деня, дискомфортът става по-изразен.

Не можете да се опитвате сами да се справите с описания симптом или да изчакате, докато болезнените усещания изчезнат сами.

Необходимо е да се свържете със специалист и да опишете оплакванията възможно най-точно: естеството на неприятните усещания, тяхната продължителност, честота на поява, точната локализация и времето на деня, в което изтръпването е най-често притеснено.

Задължително е да се посочи дали лявата или дясната ръка е отнета, дали изтръпване се появява в долните крайници. Краткосрочното намаляване на чувствителността в ръцете може да бъде придружено от синьо обезцветяване и охлаждане на кожата, усещане за парене и болка. Важно е точно да се опишат всички обезпокоителни явления..

Особено внимание трябва да се обърне на такъв момент: ако ръцете изтръпнат по време на бременност, но това не е наблюдавано преди, това означава, че определено нещо не е наред в тялото. Може би жената има скрит оток, който причинява подобен симптом. Причините за дискомфорт са различни и за да ги идентифицирате, първо трябва да се свържете с акушер-гинеколог и терапевт, ако е необходимо, с други специалисти..

Ръцете изтръпват по-често по време на бременност през 3 триместър

Често срещана грешка на бременните жени е отписването на различни видове неприятни усещания за такива често срещани заболявания и състояния като вегетативно-съдова дистония, остеохондроза, хормонални промени, банална умора, физическо бездействие и т.н. Следователно, ако насън или по всяко друго време на деня в предмишницата, на рамото, китката и други места има усещане за парене и изтръпване, трябва да се тествате възможно най-скоро. Самодиагностиката е неприемлива, особено за жени в позиция.

Ако причината се крие в преумора, наддаване на тегло през 2 или 3 триместър, не се изисква лекарствена терапия. Спазването на препоръките на лекаря за коригиране на начина на живот ще премахне симптома, при който ръцете изтръпват по време на бременност. Категорично е забранено приемането на каквито и да било лекарства за други цели..

Има няколко причини, поради които ръцете изтръпват по време на бременност. Усещания като изтръпване и изтръпване не трябва да се бъркат. В последния случай говорим за загуба на чувствителност в крайника, най-често за кратък период от време. В този случай изтръпването може да бъде предшествано от болка, парене и усещане за "игли" в пръстите на ръцете и краката. В повечето случаи това се причинява от притиснат нерв..

Възможни причини за дискомфорт:

 • Латентен оток. При бременни жени това е най-вероятната причина за намалена чувствителност на крайниците. Задържането на течност в тъканите води до компресия на кръвоносни съдове, нервни образувания. В същото време микроциркулацията на кръвта се влошава. Подпухналостта се развива на фона на влиянието на прогестерона - хормона на бременността. Подуването представлява сериозна заплаха за здравето на майката и плода, така че трябва да се претегляте ежедневно и да записвате резултатите в тетрадка. Само лекар може правилно да определи тактиката на лечение на такива бременни жени..
 • Липсата на витамини и минерали, особено витамин от група В, понякога води до изтръпване, парене, болезненост в ръцете.Тази причина не често се счита за основна, поради което е необходимо да се разкаже за същността на диетата в лекарския кабинет. Недостатъчната консумация на храни, богати на калий, магнезий, калций, може да доведе до сензорни смущения в крайниците и крампи. Корекцията на диетата не винаги дава възможност да се покрие дефицитът на тези вещества, поради което някои бременни жени се препоръчват да приемат витаминно-минерални комплекси. Само лекар трябва да избере подходящото лекарство.
 • Неудобно легло или матрак, неправилно положение по време на нощна почивка. Дясната или лявата ръка не работи поради факта, че е притисната за известно време. Осигуряването на нормално, удобно място за сън ще предотврати неприятни симптоми в бъдеще. За да се премахне усещането за изтръпване в изстискания крайник, е достатъчно да го разтегнете малко.
 • Прищипване на шийните прешлени. Това се случва не само поради неудобна поза, но и поради неправилно подбрана възглавница - твърде висока или ниска.
 • Неправилна организация на работното място при постоянна работа пред компютъра. Такива хора често се оплакват не само от повтарящи се изтръпвания и изтръпване в крайниците, но и от болезнени усещания в различни части на тялото. Ако болката и усещането за парене се появяват само в ръката, най-вероятно има тунелен синдром. Той възниква от постоянното използване на клавиатурата и мишката. Монотонното монотонно натоварване на същите сегменти на крайника води до прищипване на средния нерв, което причинява болка в пръстите.
 • Междупрешленна херния, цервикална остеохондроза, ставни заболявания. Според статистиката остеохондрозата се диагностицира при всеки пети човек на средна възраст и в началото болестта не се проявява по никакъв начин и с напредването на патологичния процес се появяват симптоми като изтръпване, изтръпване в крайниците, болка в гърба, раменете, ръцете. Диагнозата се потвърждава от наличието на специфични рентгенологични признаци. Бременните жени не се подлагат на рентгеново изследване, но все пак е необходима консултация с невролог. Нарушаването на шийния нерв е придружено от болезнени усещания в раменете, гърдите и крайниците, чувство на изтръпване на четвъртия до петия пръст.
 • Хронични болести. При бременни жени имунитетът намалява, което води до обостряне на хроничните патологии. Посещавайки лекар, трябва да разкажете подробно за всички съществуващи заболявания. Сензорно увреждане може да възникне поради метаболитни нарушения, възпалителни или неопластични процеси.

Изтръпването и изтръпването в ръцете не винаги се появяват поради патологичен процес. Значително наддаване на тегло, психо-емоционална нестабилност, преумора, недостатъчна почивка и други неблагоприятни фактори - всичко това може да причини дискомфорт..

Най-често болката е в дясната ръка. Това се дължи на факта, че тази ръка е най-ангажирана в извършването на ежедневни дейности у дома или на работното място. Едно просто загряване може да помогне за предотвратяване на пренапрежение и дискомфорт. Между готвенето, почистването, работата на компютъра трябва да правите лека гимнастика - ротационни движения с ръце, разтваряне на ръцете и т.н..

Трябва да сте нащрек, ако се появят болки и изтръпване в лявата ръка и рамото. При някои пациенти тези симптоми са свързани с проблеми в сърдечно-съдовата система. Ако в същото време се притеснявате от болка в гърдите, трябва незабавно да се свържете с кардиолог.

защо изтръпват пръстите: причината е нервна компресия

По-нататъшни действия

Когато се появят описаните симптоми, първо трябва да се свържете с терапевт, трябва също да информирате бременния акушер-гинеколог за дискомфорта. Терапевтът ще изготви план за необходимите изследвания и, ако е необходимо, ще се обърне към други лекари: невролог, ендокринолог, кардиолог.

Основното нещо е да се установи причината за изтръпването възможно най-скоро и да се лекува, ако е необходимо. Най-често е достатъчно да се премахнат неблагоприятните фактори (неудобно легло, лоша диета, психическо и физическо претоварване).

Може да се наложи лека билкова седация. Само лекар може да избере лек, подходящ за бременна жена. На някои се предписват и външни лекарства под формата на мехлеми, гелове.

Препоръки за превенция:

 • Предотвратяване на отоци - ограничаване на приема на сол. Вашият лекар ще определи оптималния режим на пиене. Можете да водите дневник, който записва информация за дневния прием на течности. Първите ястия, плодовете и зеленчуците също се вземат под внимание..
 • Носенето на удобно облекло, което не ограничава движението.
 • Отказ през периода на носене на дете на обувки с токчета.
 • Гимнастика на всеки час, докато работите на компютъра.
 • Избор на удобен матрак и възглавница. Възможно е да закупите специална възглавница за бременни жени.
 • Обогатяване на диетата с витамини главно поради пресни растителни храни. Ако е необходимо - прием на витаминен комплекс.
 • Йога, плуване, групова гимнастика за бременни с професионален инструктор, ако няма противопоказания

Най-честата причина за изтръпване на ръцете или краката по време на бременност е компресията на нервите. Защо това се случва, само лекар трябва да определи. Ако изследването не е показало никакъв патологичен процес, активен начин на живот, добро хранене и рационален режим на работа ще помогнат за справяне с дискомфорта..

По време на бременност пръстите изтръпват

Пръстите изтръпват по време на бременност, често поради лошо кръвоснабдяване. Тялото претърпява промени, понякога се появяват симптоми, които не са притеснявали преди. Важно е да посетите лекар при първите симптоми на изтръпване..

Изберете на фона на кое състояние сте изтръпнали:

 • След сън (23%, 208)

Общо гласували: 911

 • Защо пръстите изтръпват по време на бременност
 • Оток
 • Нарушения на кръвообращението
 • Остеохондроза
 • Изтръпване в по-късни етапи
 • Какво да правим в случай на изтръпване
 • Лечение на палеца
 • Изтръпване на безименните
 • Пинки и безименни
 • Палец и показалец
 • Парестезия на върховете на пръстите

Защо пръстите изтръпват по време на бременност

Изтръпване възниква поради бъбречно заболяване, лоша циркулация, притиснати нерви.

Оток

Подуването е често по време на бременност. Бъбреците не могат да се справят с натоварването, поради което излишната течност се натрупва в тялото.

Нарушения на кръвообращението

Възниква поради различни заболявания и отклонения в работата на организма.

Изтръпването на крайниците и лошото кръвообращение могат да бъдат подпомогнати от:

 • сърдечна недостатъчност;
 • Диабет;
 • Липса на желязо;
 • Липса на витамини;
 • Притиснати нерви поради остеохондроза или тунелен синдром.

Тунелен синдром възниква, когато периферен нерв, разположен в канала между мускулите, сухожилията и костите на ръката, започне да се компресира.

 • Слабост на ръката;
 • Болка в ръката;
 • Изтръпване;
 • Изтръпване.

При този синдром се появяват слабост и изтръпване в палеца, индекса, средните пръсти и половината от пръстена.

Остеохондроза

Спиналната остеохондроза е често заболяване. Той възниква от „износването“ на междупрешленните дискове и хрущяла, недостатъчното им хранене. Дисковете изтъняват, прешлените започват да притискат нервните корени.

Проявите през третия триместър на бременността са забележими и неприятни, натоварването на гръбначния стълб е по-голямо. След раждането неприятните симптоми изчезват. Как да намалим чувството на изтръпване сега, нека поговорим по-нататък.

Изтръпване в по-късни етапи

Изтръпването на пръстите може да бъде симптом на обостряне на хронични заболявания на бременна жена. Те включват заболявания на ендокринната система, метаболитни нарушения. Заради тях кръвообращението се влошава..

Но по време на бременност обемът на циркулиращата кръв вече се увеличава в тялото, нарастващото тяло на бебето се нуждае от повече хранителни вещества. Съдовете на тялото на майката не винаги се справят с такъв обем без проблеми..

През третия триместър може да се появи изтръпване на ръцете поради притискане на нервните окончания и големите съдове от разширената матка. Костите на таза също могат да притискат съдовете, което се трансформира, променя ъгъла на наклон и се разширява, подготвяйки се за раждане.

Какво да правим в случай на изтръпване

Разработени са лекарства за лечение на всички причини за изтръпване. Но по време на бременност лекарствата се използват в краен случай. Методи на лечение: правилна почивка, правилно хранене, физически упражнения, разрешени от лекаря.

През третия триместър, ако изтръпването е причинено от натиска на матката върху съдовете, упражнението "Котка" помага добре:

 1. Качете се на четири крака и отпуснете гърба, мускулите и таза.
 2. Плавно извийте гърба си нагоре (доста малко!), Задръжте за няколко секунди в това положение.
 3. Наведете гърба си в долната част на гърба (доста!), Като държите главата си изправена и гледате право напред. Задръжте няколко секунди.

Ако изтръпването и изтръпването на ръцете са причинени от отоци, тогава първото нещо, което трябва да направите, е да се откажете от солта (има минимално количество от нея). Струва си да се откажете от бързата храна, содата и да намалите сладките. Не пийте много вода. Подуването може да се намали чрез прилагане на измити зелеви листа.

При диабет трябва стриктно да следите нивото на кръвната захар и да приемате лекарства, които са разрешени по време на бременност и препоръчани от Вашия лекар. Храненето трябва да бъде балансирано, богато на витамини и минерали. С тунелен синдром си струва да направите самомасаж на ръката.

Използвайте палеца и показалеца си, за да масажирате всеки пръст на другата си ръка. След това, като държите правия си пръст в юмрука на другата си ръка, опитайте се да го наклоните под прав ъгъл напред-назад. Така с всеки пръст. Ако е невъзможно да се наведете назад под прав ъгъл, не бъдете ревностни.

Достатъчно е да се появи леко болезнено усещане в мускула на пръста от разтягане, фиксирайте го за няколко секунди, след което се изправете и масажирайте отново. Сгънете и разгънете пръстите си в юмруци няколко пъти, разклатете дланите си. Масажът дава добри резултати.

При цервикална и гръдна остеохондроза са полезни масажът и упражненията. Специалист по физиотерапевтични упражнения за бременни жени трябва да препоръча набор от упражнения, а неврологът и гинекологът да го одобрят.

Плуването, водната аеробика помага при остеохондроза. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете уроците. Ако чувствате, че ръцете ви изтръпват, не се притеснявайте. Изследвайте се, посетете терапевт, гинеколог.

След като установите причината за симптома, придържайте се към правилната диета, занимавайте се с разрешена физическа активност. Ефектът ще бъде. Вашето здраве ще се нормализира след раждането..

Лечение на палеца

Всеки може да изпита временно изтръпване на крайниците поради случайна слабост. Това състояние не е свързано с патология. Неудобната поза отслабва ръката, което води до дисфункция на палеца.

Това състояние често се причинява от:

 • Чрез прехвърляне на левия крайник върху облегалката на стола и дълго седене в това положение;
 • Продължителен престой на крайниците над нивото на гърдите;
 • Носене на чанта или раница с твърд колан.

Изброените произволни пози могат да доведат до нарушаване на кръвоснабдяването на горните крайници, изтичане на кръв от ръцете. Ако притиснете нервните окончания с грешна поза по време на сън, палецът ще загуби чувствителност.

Изтръпването му е неизбежно, когато артериите се стесняват при силен студ. Периодичното изтръпване в него, изгарянето на кожата показва метаболитно нарушение в хрущяла на гръбначния стълб в гърдите и шията.

Ръцете отслабват, в тях възниква болезнено усещане поради наличието на следните заболявания:

 • Болести на сърдечно-съдовата система;
 • Шийна или гръдна остеохондроза;
 • Атеросклероза, която нарушава еластичността на съдовите стени.

Изтръпването на горния ляв крайник е характерен признак на недостиг на витамини през зимата, пролетта, началото на лятото. За да се спре развитието на недостиг на витамини, е важно да добавите плодове и зеленчуци към диетата..

Използването на минерални и витаминни комплекси ще премахне симптомите, свързани със загуба на чувствителност в пръстите..

Неприятните усещания са свързани с бавно кръвообращение в тъканите поради стесняване на лумена, намаляване на еластичността на съдовите стени.

Терапията, която възстановява нормалния кръвен поток, включва инжекции или използване на капсули с витамини от групи В и С. Подобрява се инервацията на тъканите, като в същото време се компенсира липсата на витамини и микроелементи.

Възстановяването на кръвообращението с народни средства ще позволи следната рецепта:

 1. Обелете кората от магданоз и целина по 0,5 кг от кожата, накълцайте чрез превъртане през месомелачка или с помощта на блендер.
 2. Поставете компонентите в буркан и добавете 0,5 кг мед към тях, разбъркайте състава.
 3. Съхранявайте буркана на хладно място.
 4. Яжте преди закуска сутрин, преди обяд за 2 супени лъжици. На гладно.

Ако следвате всички препоръки на лекаря, тогава методите за превенция, включително навременното лечение, ще избегнат последствията от изтръпване на ръцете.

Изтръпване на безименните

Чувствителността на ръката е намалена поради нараняване или случайно притискане на лакътната става. Безименният пръст на лявата ръка изтръпва поради неспазване на режима на работа, докато постоянно седите на компютъра. Това води до изстискване на мускулите в областта на китката, прищипване на ставните нерви.

Дистрофичните промени в ръцете ще доведат до намалена чувствителност на пръстите. Анамнеза за захарен диабет, анемия и липса на витамини изискват своевременно лечение. Безименният пръст често е изтръпнал поради остеохондроза, нарушение на кръвоснабдяването в тялото.

Ако загубата на чувствителност не се дължи на нараняване на крайника, тогава изтръпването се дължи на дегенеративни нарушения в гръбначния стълб..

Прищипването на междупрешленните нерви в гръбначния стълб води до изтръпване и болка в безименния пръст. Лекуващият лекар ще определи режима на лекарствена терапия след поставяне на диагнозата.

Преди да лекува дълбоко скованост, лекарят трябва да установи причината за компресията на ставите на левия крайник, като използва медицински диагностични методи..

След прегледа се избират тактиките на лечение: медикаментозно, хирургично, физиотерапия, можете да добавите народни средства към курса (с одобрението на лекуващия лекар). Тялото на пациента трябва да компенсира липсата на микроелементи.

Хората, които се чувстват вцепенени при заседнала работа, трябва да се опитат да:

 • Повече на открито;
 • Изберете пълноценна диета;
 • Упражнение;
 • Не излагайте гръбначния стълб на големи натоварвания;
 • Почивайте си редовно, докато работите на компютъра.

Полезно е да посещавате курсове по терапевтичен масаж, фитнес зала, редовно да правите физически упражнения за пръстите. Мехлем, крем помага за подобряване на нервната проводимост на тъканите. Навременното спиране на тютюнопушенето, приемът на алкохол ще позволи да се ускори възстановяването, тъй като по време на периода на лечение спазвайте правилата за здравословен начин на живот.

Пинки и безименни

Изтръпналият безименен пръст често сигнализира за преразтягане на мускулите в крайниците. Ако малкият пръст изтръпне едновременно, тогава сърдечната недостатъчност се счита за причина..

Нервните окончания на тези пръсти на лявата ръка изтръпват поради прищипване на прешлените или междупрешленните стави на горната част на гръбначния стълб.

Причините за изтръпването на малкия пръст и безименния пръст на лявата ръка са следните видове заболявания:

 • Изпъкналостта на междупрешленния диск в канала на гръбначния стълб, което се обяснява с преходния стадий на остеохондроза, който се заменя с междупрешленна херния;
 • Сърдечни заболявания, включително сърдечна недостатъчност и остър стадий на коронарния синдром;
 • Въртене на прешлените на цервикалния, лумбалния отдел на гръбначния стълб, което води до прищипване на нервите на крайниците.

Лечението се предписва след проучването, така че лекарят предписва диагностични методи за пациента:

 • Електрокардиография;
 • Рентгенов анализ;
 • Ядрено-магнитен резонанс на шийните прешлени.

Физиотерапията и магнитотерапията са често срещани лечения. Влиянието на тези техники върху тялото на пациента се разглежда от лекарите като положително, което им позволява да се справят с решаването на различни проблеми.

Метод за лечение, основан на магнитна терапия, намалява болката в ставите, намалява възпалението, стимулира притока на кръв и намалява отока.

Палец и показалец

Изтръпване на показалеца възниква поради заболявания на ендокринната система. Чувствителността на крайниците, сгъваемо-разгъващата активност на ръката е нарушена.

Палецът, показалеца изтръпват поради дегенеративна дисфункция на шестия прешлен, мускулите, гръбначните дискове. Патологията е придружена от слабост на мускулите на лявата ръка. При продължително физическо натоварване на гръбначния стълб трябва да правите почивки по-често по време на работа.

Лечението се провежда както при недостиг на витамини. Отрицателното въздействие на липсата на витамини върху организма е намалено. Функционирането на нервната система се нормализира.

Витаминните комплекси стимулират мускулната дейност. Специалистът предписва групи витамини, полезни за тялото на пациента за перорално приложение. Курс на лечение: инжекции.

Парестезия на върховете на пръстите

Парестезията, която се обяснява с патологии, произтичащи от нарушения на кръвообращението, не може да бъде пренебрегната.

Подуване, изтръпване, чувство на болка са неприятни симптоми, които съпътстват изтръпването. Възможни причини за изтръпване:

 • Прищипани нерви в крайниците;
 • Компресия на китката;
 • Състояние преди инсулт;
 • Междупрешленна херния;
 • Възпаление на ставите;
 • Множествена склероза.

Тромбозата, ревматизмът и болестта на Рейно са чести причини за изтръпване на върха на пръстите. Ефективен начин за премахване на сетивните загуби е топлинната терапия.

Ако засегнатата област се затопли по време на топлинна терапия, тогава електрофорезата елиминира възпалителните процеси чрез проникване на лекарството под кожата дълбоко в слоя на епидермиса. И двата метода нормализират кръвообращението, облекчават отока, спазмите, болката, ускорявайки лечебния процес.

Защо пръстите изтръпват по време на бременност: причини, симптоми и лечение

Пръстите не се подчиняват, а ръцете се пълнят с олово? Разберете защо това се случва с бременни жени и какво да правите.

- Аня, какво да правя? На сутринта ръцете ми започнаха да изтръпват, не знам към кого да се обърна! Изглежда, че там са забити милион игли! Това все още не е нищо, така че те след това, като тежести, стават, нито копчетата, нито копчетата, нито ядат наистина работят, - Женя се оплака на своя приятел над чаша чай.

- Скъпа, ходи ли на невролог? Проверен е за отоци?

- Във вашия случай не бих се поколебал. Никога не знаеш какво може да бъде.

Мина месец. Женя се подложи на масаж на яката и неприятните симптоми изчезнаха.

Това, разбира се, не означава, че ако имате същия проблем, той със сигурност ще бъде решен толкова бързо, колкото този на Евгения. Факт е, че по време на бременност много бъдещи майки страдат от изтръпване на пръстите и изтръпване. И няма едно решение за всички случаи, тъй като причините, които са причинили болката, са различни.

Но някои от съветите, дадени в статията, ще ви помогнат да намерите отговора на въпроса: какво причинява изтръпване на пръстите по време на бременност? - и ще ви кажа какво да правите в този случай.

Защо бременните жени изтръпват пръсти?

През втория и третия триместър на бременността теглото на матката и плода се увеличава. В резултат на това са засегнати някои органи и системи:

Бъбреците може да не могат да се справят с повишения стрес. Жената развива латентно подуване на ръцете си, което води до изтръпване на върха на пръстите.

Гръбначният стълб изпитва силен натиск, което води до прищипване на нервите, влошена остеохондроза или остеопороза, появява се артроза на шийните прешлени, което също води до временна загуба на чувствителност на ръцете и изтръпване.

Тунелният сайдер, резултат от притиснат нерв на китката, е най-честата причина за изтръпване на ръцете и тежест в дланите.

Желязодефицитна анемия или липса на витамини и минерали, сърдечна недостатъчност или захарен диабет, дори просто мускулно натоварване на шийните прешлени водят до дискомфорт в крайниците.

Какво да направите, ако пръстите се подуят по време на бременност

Можете да поправите ситуацията с обикновена диета без сол..

Яжте напълно без натриев хлорид първоначално. Вашето тяло ще го приема от хляб, зеленчуци и други натурални продукти с естествено съдържание на сол.

След това, когато влошаването отшуми, опитайте по-малко строга диета без сол:

 • В този случай изключете всички консерви и пушени меса: кисели краставички, домати, херинга, риба тон в масло, раци и други храни с високо съдържание на сол. Бърза храна като крекери, чипс, сода, ядки също трябва да бъдат премахнати от диетата..
 • На второ място, опитайте се да готвите без сол и посолете храната на масата. Дневната норма на натриев хлорид е не повече от половин чаена лъжичка.
 • Също така, откажете се от сладките сладкарски изделия, мазното месо и бульоните на негова основа и сушената риба. Те увеличават жаждата и водят до подуване.

За да надхитрите тялото си, използвайте подправки като червен пипер, кардамон, кориандър, магданоз и чесън. Можете да използвате и зелени билки като киселец, естрагон, копър. Използвайте нискомаслен кефир или кисело мляко вместо майонеза като дресинг за салата..

В резултат на такава диета тялото ще се отърве от излишната течност, а ръцете ще спрат да подуват..

Също така се опитайте да пиете запарка от шипка, тя има диуретичен ефект, облекчава добре възпалението.

Между другото, ако краката ви са подути, тогава в същото време прочетете статията Защо краката се подуват при бременни жени.

Как да отстраним проблеми с гръбначния стълб

По време на бременност заболявания като остеохондроза или остеопороза могат да се влошат. Изкривяването на гръбначния стълб или липсата на калций по време на бременност води до изтъняване и износване на дисковете между прешлените, в резултат на което нервните окончания се прищипват, което води до изтръпване на ръцете. Най-често розовите или безименните пръсти изтръпват..

Заедно с ръцете с цервикална остеохондроза, раменете болят, има мигрена, шум в главата и световъртеж.

Лечение и профилактика

 • Медикаментозната терапия може да се проведе само след консултация с терапевт, гинеколог и хирург. Най-често се предписват парацетамол и травмеел.
 • Най-ефективен е масажът на шийните прешлени или самомасажът, както и упражненията за гърба..
 • Лекарите препоръчват да седите по-малко: да ходите и да лежите повече.
 • Опитайте се да включите повече извара в диетата, включете витаминни и минерални добавки, съдържащи калций, преди това се консултирайте с Вашия лекар относно дозировката.
 • Плуването и водната аеробика също помагат.

На някои майки помогна програмата на Олга Сагай „Гъвкаво тяло“. Упражненията за разтягане се правят бавно и плавно. В резултат на това се увеличава кръвообращението в шийните прешлени..

Носенето на превръзка ще помогне за предотвратяване на заболяването. Той помага за облекчаване на повишен стрес върху гръбначния стълб.

Защо ръцете изтръпват по време на бременност и какво да правя по въпроса?

Ръцете изтръпват по време на бременност при много жени, но това се проявява при всяка по различни начини. При някои само дясната ръка изтръпва, при други и двете. Някои хора изтръпват през нощта по време на бременност, други - по всяко време на деня.

Носенето на бебе е не само щастие, но и голяма отговорност. Организмът, създавайки условия за успешното развитие на плода, изпитва стрес и повишен стрес поради хормонални промени, които засягат работата на всички системи и органи. Този период е придружен от много неприятни прояви, включително изтръпване на ръцете или краката.

Причини за изтръпване на ръцете

По време на бременност изтръпването на ръцете може да се появи по много причини и всяка жена е различна. Всички органи и системи работят със стрес през целия период на бременността. Поради това съществуващите хронични заболявания, включително неврологични, могат да се влошат.

Защо ръцете ми изтръпват по време на бременност? Не е ли опасно за бебе, развиващо се в утробата? Какво да направите, за да се отървете от изтръпване? Тези и други въпроси възникват за всяка бременна жена, изправена пред такъв неприятен симптом..

В повечето случаи изтръпването на крайниците по време на бременност не представлява заплаха за здравето на майката и нарастващия ембрион, но има и изключения. Ето защо е важно да се установи причината за изтръпването и ако е необходимо да се вземат навременни мерки за отстраняването му..

За целта бременната жена трябва първо да се свърже с гинеколога си. Ако подозира заболяване, той ще се обърне към специалист с тесен профил, за да постави точна диагноза и да предпише лечение. Ако ситуацията не изисква намеса, лекарят ще препоръча как да се държите, за да намалите вероятността от повторения на дискомфорт..

Основната причина за изтръпване на краката и ръцете е прищипване или притискане на нерва. Но има много фактори, които причиняват нарушаване на преминаването на импулси по нервните влакна.

Чести причини за изтръпване на ръцете по време на бременност:

 • Подуване. Най-вероятната причина, която не представлява заплаха за бъдещата майка и плода. Натоварването върху бъбреците се увеличава по време на бременност. Течността започва да се задържа в тъканите, създавайки натиск върху нервните окончания и кръвоносните съдове. Резултатът е нарушение на кръвообращението в крайниците и тяхното изтръпване. Ръцете се подуват и изтръпват по време на бременност, също поради увеличеното производство на прогестерон.
 • Дисбаланс на минерали и витамини в организма. Често ръцете или краката изтръпват по време на бременност поради дефицит на витамини А и група В. Липсата на магнезий, калий, желязо, калций води до нарушена чувствителност на крайниците, спазми, синдром на болката. Включването в менюто на храни, богати на липсващи микроелементи и витамини, помага за решаването на проблема.
 • Тунелният синдром е комплекс от клинични прояви, който възниква на фона на компресия на средния нерв между сухожилията и костите на китката, в резултат на което ръцете и пръстите изтръпват по време на бременност. Този тип невропатия се счита за професионална болест за компютърни учени, цигулари, пианисти и всички, чиято работа е свързана с постоянно напрежение на ръцете. Средният нерв инервира палеца, показалеца, средния и частично безименния пръст. По време на бременност изтръпването на тези пръсти, обикновено в работещата ръка, може да бъде придружено от изтръпване, парене, болезненост и / или подуване. Почти винаги тези симптоми изчезват сами след известно време след раждането..
 • Остеохондроза на цервикалната или цервикоторакалната област. Вероятността за изтръпване на ръцете поради патологични промени в прешлените и междупрешленните дискове е много висока. Днес на всеки 2 жители на планетата има остеохондроза. Бременността, като правило, влошава ситуацията, провокирайки обостряне. Остеохондрозата се характеризира с изтръпване на малкия пръст и безименния пръст на ръката от притиснатата страна.
 • Междупрешленна херния. Механизмът на изтръпване на ръцете е същият, тоест компресия на нерв.
 • Артроза на прешлените на шийните прешлени. Възпалителните и дегенеративни процеси на гръбначните структури често водят до нарушена нервна проводимост, в резултат на което и ръцете, и краката могат да изтръпнат.
 • Ендокринни заболявания. При захарен диабет изтръпването на крайниците се причинява от препятствие на кръвния поток през засегнатите съдове.
 • Синдромът на Рейно е вторично състояние, което се развива на фона на основно системно заболяване, например васкулит или склеродермия. Това няма нищо общо с бременността, въпреки че ако жената има такъв синдром, със сигурност той ще се прояви активно по време на раждането на дете. Характеризира се с нарушение на артериалната циркулация на крайниците поради вазоспазъм. Върховете на пръстите на ръцете и краката изведнъж изтръпват, изстиват и кожата пребледнява. Тогава има болка, парене, пукване. Атаката завършва с възстановяване на кръвообращението, докато кожата се зачервява, има усещане за топлина.
 • Носенето на ограничително облекло. Тесните маншети или ръкави водят до прищипване на мускулите и нервите и още повече, ако ръцете са подути.
 • Дръжките на чанта, носена на рамото, могат да притиснат нерв, причинявайки неприятно, дълготрайно изтръпване на ръката.

Предразполагащи фактори:

 1. Остеопороза.
 2. Силно наддаване на тегло.
 3. Намалена двигателна активност.
 4. Обостряне на хронични, често сърдечно-съдови и неврологични заболявания.
 5. Пренапрежение на мускулите на раменния пояс.
 6. Наследствено предразположение.
 7. Физическо или нервно изтощение.
 8. Силен стрес.
 9. Метаболитно заболяване.
 10. Желязодефицитна анемия.

Най-често десничарите по време на бременност изтръпват в дясната си ръка, защото тя изпълнява повечето от действията. Левичарите имат обратната ситуация. Неприятните усещания в лявата ръка често са свързани с работата на сърцето. Пристъп на ангина пекторис, сърдечна недостатъчност поради исхемия, сърдечни заболявания или други проблеми се проявяват чрез изтръпване на пръстите или лявата ръка.

Защо ръцете изтръпват през нощта

Ако ръцете ви изтръпнат по време на бременност по време на сън, това най-често не е опасно за вашето здраве. Причината за това е грешната стойка. По време на бременност ръцете изтръпват през нощта поради продължителен престой в едно положение. Прищипването на кръвоносните съдове и нервите води до нарушена циркулация в крайниците и временна загуба на чувствителност. След събуждане и започване на енергична дейност, изтръпването изчезва спонтанно.

По-сериозни причини, поради които бременните жени вцепенени в съня си:

 • Ревматоиден артрит. Засегнати са не само големите стави, но и малките. Възпалението на ставните структури се проявява с болезненост, скованост на пръстите от втората половина на нощта до сутринта. Отнема 30 минути или повече, за да започнат пръстите да се огъват нормално сутрин..
 • Теносиновит е възпалителна лезия на синовиалната обвивка на сухожилието на ръката. Често патологията е придружена от синдром на карпалния тунел, т.е. тунелен синдром. Развива се парестезия - нарушение на чувствителността на ръката със съответни симптоми.

Лечение на изтръпване на ръцете по време на бременност

Всяка жена иска да знае какво лечение я очаква, ако ръцете и краката й изтръпнат по време на бременност.

Първо трябва да определите точната причина за намаляването на чувствителността на крайниците. Това може да направи само лекар. Ако постоянното изтръпване се появи в продължение на няколко дни, първо трябва да се свържете с вашия акушер-гинеколог.

След прегледа лекарят ще може да предложи причината за заболяването и да посъветва какво да правите, ако ръцете или пръстите изтръпнат по време на бременност.

Липсата на микроелементи и витамини ще помогне за попълване на мултивитаминните комплекси:

 • Магнерот;
 • Супрадин;
 • Елевит Пронатал.

Приемането на хомеопатични лекарства може да подобри проводимостта на нервите и да възстанови нормалното ниво на липсващите вещества:

 • Екоберин;
 • Реприза;
 • Калкохел;
 • Avenalam (локален аерозол за вцепенени ръце).

Ако състоянието се влоши поради обостряне на хронично заболяване, гинекологът ще насочи пациента към тесен специалист. Ревматолог, остеохондроза и други неврологични проблеми ще лекува системно автоимунно заболяване - невролог.

Начини за предотвратяване на изтръпване на крайниците

На първо място, на етапа на планиране на бременността, преминете през цялостна диагноза, за да идентифицирате заболявания, които могат да повлияят на хода на бременността.

За да предотвратите появата на дискомфорт в крайниците, следвайте тези препоръки:

 • Ограничете пикантните храни и солта. Това ще помогне за намаляване на отока..
 • За да утолите жаждата си, пийте по-чиста вода (до 2 литра на ден).
 • Нормализирайте диетата си, като включите храни с високо съдържание на витамини и минерали. Балансираната диета ще помогне за попълване на дефицита. Опитайте се да ядете по-малко скорбялни храни - печени продукти, ориз, картофи.
 • Ако професионалната дейност включва стрес върху ръцете или китките, тогава правете 5-10-минутни почивки от работа на всеки час, за да облекчите ръцете.
 • Носенето на широки дрехи ще помогне да се предотврати изтръпването на ръцете поради притискане на нерви и съдове..
 • Нормализирайте режима си на работа и почивка. Опитайте се да си лягате по едно и също време, ходете повече на чист въздух, правете специални упражнения за бременни жени.
 • Спрете да носите чанта през рамо за известно време.
 • Носете пренатална скоба, която ще намали натоварването на мускулите на гърба ви, когато коремът ви расте.
 • Намерете подходящата възглавница. Не е задължително да е голямо и меко. Ортопедична плоска възглавница ще направи. Струва си да лежите върху него, така че раменете ви да са на леглото. Тогава натоварването на шийните прешлени ще намалее..
 • Опитайте се да сменяте позицията си по-често по време на сън. Ако ръката все още е изтръпнала, тогава я масажирайте, за да възстановите кръвообращението..
 • Избягвайте хипотермия.

Благоприятният ход на бременността и нейният резултат до голяма степен зависят от това как жената е физически подготвена за това, как се държи през този период. Невъзможно е да не се каже за грижите за близките: чувствителното отношение, създаването на благоприятен емоционален фон ще помогне безопасно да издържи и да роди здраво бебе. Ако имате изтръпване на крайниците или други предупредителни признаци, посетете Вашия лекар. Само той може да определи причината и степента на опасност за това състояние..

Автор: Надежда Мартинова, лекар,
специално за Mama66.ru

Защо ръцете и пръстите изтръпват по време на бременност, какво да правя и основните причини за изтръпване

По време на бременността бъдещата майка претърпява различни промени в тялото си. Това се дължи на факта, че се създава благоприятна основа за развитието и раждането на бебето за сметка на собствените ресурси на жената. Стресът и хормоните влияят върху работата на системите, органите на бъдещата майка и понякога се наблюдават неприятни явления, например ръцете изтръпват по време на бременност.

Изтръпване на ръцете по време на бременност

По време на бременността изтръпването на крайниците, по-специално на ръцете, е често срещано, но може да се прояви по различни начини:

 • Леко изтръпване на фалангите.
 • Настръхване.
 • Липса на чувствителност или нейното намаляване.
 • Подуване.
 • Усещане за болка, парене в областта на ставите.

Интензивността и видът на усещанията в ръцете по време на бременност се формира от индивидуалната чувствителност на жената. По-често изтръпването се наблюдава през нощта поради нарушения на кръвообращението с продължително излагане на една позиция. В този случай сутрин се появява болка с постепенно увеличаване на симптомите. По време на бременността в процеса участват главно само пръстите, по-рядко горната част на ръката. При нисък праг на болка дискомфортът може да наруши съня на жената.

Изтръпването през нощта е често срещано за мнозина по време на бременност поради хормонални промени в тялото. Но ако дискомфортът започне да се появява през деня или продължи дълго време, тогава това трябва да е причина да посетите лекар. Понякога бременността само влошава съществуващите патологии и липсата на подходящо лечение е опасно за майката и детето..

Курсът на лечение няма ясен алгоритъм, но зависи от конкретния случай и основната причина за симптома. С дискомфорт в ръцете по време на бременност си струва да промените диетата, трябва да ходите често, да правите гимнастика и да се храните правилно.

Защо ръцете изтръпват по време на бременност

Много жени изтръпват по време на бременност по различни причини, но механизмът за развитие на процеса е идентичен. Органите по време на бременността функционират с повишен стрес, който причинява обостряне на хронични патологии или системни откази. Извършва се цялостен преглед за идентифициране на проблема по време на бременност. Обикновено причините се крият в:

 • Подуване.
 • Тунелен синдром.
 • Остеохондроза.
 • Затлъстяване.
 • Хронизация на патологиите.
 • Липса на витамини, минерали.

Оток

Ако ръцете изтръпнат и загубят чувствителност по време на бременност, тогава основната причина е подуване. Прекомерното натрупване на течности в тялото може да възникне при значителен прием на сол. Ето защо е необходимо от първия триместър да се ограничава не количеството консумация на вода, а дневният обем сол. Отначало е трудно да се адаптирате към прясна храна, но постепенно това се превръща в навик и можете да избегнете отоци по време на бременност в късните етапи.

Натрупването на течност дълбоко в тъканите образува повишено напрежение на нервните влакна и натиск върху съдовете, докато кръвообращението се влошава, появява се оток. По време на бременност бъбречната патология и производството на прогестерон влошават състоянието. Лечението на изтръпване на ръцете се състои в използването на билкови чайове за стимулиране на бъбреците (обикновена толокнянка, полска царевица, понякога тристранна, виолетово тройно оцветено; липа; лист камъчета).

Дългите разходки с подуване на краката са вредни, така че ако е възможно, трябва да ограничите пешеходните маршрути.

След тежък ден можете да легнете на диван или легло и да вдигнете краката до ниво над главата си. Това ще помогне за подобряване на оттичането на течности и намаляване на отока..

Тунелен синдром

Понякога пръстите и долните крайници изтръпват по време на бременност поради тунелен синдром. Състоянието се характеризира с компресия на сухожилията и костите на средния нерв, което нарушава нервната проводимост. Най-податливи на синдрома са пианистите, счетоводителите, компютърните техници и тези, които работят много с ръцете си.

Основните признаци на симптома по време на бременност са парене, изтръпване, подуване, болка при докосване на пръстите. Често се засягат фалангите на една „работеща“ ръка, върху която е притиснат нервът. Болестта причинява изтръпване само за кратък период от време, след което състоянието се нормализира. Но когато дискомфортът по време на бременност се проявява често, тогава е необходимо да се правят допълнителни почивки по време на работа и да се извършва гимнастика на областта на ръцете и раменете. В противен случай лечението се извършва хирургично.

При тунелния синдром е важно да се нормализира кръвообращението и тъканта на тъканите, което подновява рефлекторната активност. Трябва да се научите как да разпределяте равномерно товара между двата крайника..

Остеохондроза

Когато ръцете ви изтръпнат по време на бременност през деня и по време на сън, болят врата и раменете, най-вероятно е вината за остеохондрозата на шийните прешлени. В този случай не е необходимо да очаквате, че състоянието ще се нормализира, необходимо е да се консултирате с лекар и да се подложите на препоръчаните прегледи. Обикновено се предписва ултразвук на шията и кръводаряване.

При това заболяване крайниците често изтръпват в резултат на затягане на нервните окончания от изместени дискове. Пациентът е в състояние да изпитва силна болка и временно да загуби чувствителност в крайниците.

След като получи точна картина на състоянието, лекарят ще може да каже какво да прави, когато ръцете изтръпнат по време на бременност и ще помогне на жената да избере подходящата терапия. Обикновено на първите етапи те се ограничават до масаж на яката, локални мехлеми (хондроксид, кетонал, волтарен).

Приемът на лекарства може да се предписва само в краен случай поотделно, като се вземат предвид степента и особеностите на патологията.

Наднормено тегло

Когато ръцете изтръпнат и тежестта се наблюдава при жена по време на бременност, това показва прекомерно наддаване на тегло. Бъдещите майки винаги трябва да контролират печалбите, тъй като затлъстяването не само води до изтръпване, но и усложнява работата на цялото тяло.В занемарено състояние това води до появата на сърдечни и съдови заболявания..

Ако причината, поради която пръстите изтръпват по време на бременност, е наднорменото тегло, трябва да обърнете внимание на диета на гладно. Намалете до минимум пържените и солени храни, като добавите пресни зеленчуци и плодове към вашата диета (копър, магданоз, чушки, ябълки, круши, авокадо, киви, спанак и боб).

Хронични патологии на тялото

На етапа на бременността женското тяло дълго време изпитва голям стрес върху едни и същи органи, което причинява обостряне на хроничните процеси. Трябва да уведомите лекаря за съществуващите здравословни проблеми по време на планирането на бременността. Подходящото лечение се извършва незабавно, за да се предотвратят усложнения.

Обикновено ръцете изтръпват по време на бременност вече през II и III триместър. Рисковата група включва пациенти със сърдечни заболявания, кръвоносни съдове, ендокринни патологии, жени с проблеми с цервикалния и гръдния отдел на гръбначния стълб, например остеохондроза. Тези заболявания се нуждаят от постоянно наблюдение и лечение. Само като ги компенсирате, можете да очаквате да подобрите вашето благосъстояние..

Липса на желязо

Когато пръстите на ръцете и краката изтръпнат по време на бременност, се усеща болка в крайниците, лекарят ще ви каже какво да правите и как да лекувате състоянието. Ако това явление е следствие от липса на витамини и минерали, тогава ще бъдат предписани подходящи лекарства.

При дефицит на желязо, придружен от симптоми на изтръпване, Sorbifer е подходящ. Има естествена структура и не вреди на плодовете. Гаденето и световъртежът са често срещани като страничен ефект.

Нарушаването на нивото на витамини и минерали по време на бременност може да бъде възстановено със Supradin и Elevit Prenatal. Когато се появи изтръпване след събуждане на фона на дефицит на магнезий, се предписва Magnefar или Magnerot. Тези лекарства възстановяват правилното преминаване на импулсите през влакната, премахвайки проблема. Ако изтръпването се появява само през нощта и нивото на хемоглобина е нормално и тестовете не разкриват никакви патологии, тогава проблемът се крие в неудобно положение или възглавница.

За да се подобри ефектът на лекарствата с липса на витаминни компоненти, е необходимо да се придържате към подходяща диета за попълване на липсващите вещества от продуктите.

Профилактика на изтръпване на ръцете при бременни жени

За да избегнете проблема, е необходимо да се придържате към превантивни мерки за контрол на изтръпването по време на бременност. Това включва:

 1. Отказ от солени, пикантни храни. Нишестето е вредно, храната на негова основа.
 2. Пиенето само на чиста питейна вода.
 3. Преразглеждане на диетата, режим. Основата трябва да бъде само полезни компоненти, богати на витамини, например зеленчуци, плодове, зърнени храни.
 4. Носенето на скоба за подкрепа на мускулите на гърба.
 5. Отказ да се носят тежки неща. Също така, не носете чантата на рамото си, хвърляйки тежестта само от едната страна. Ако е необходимо да вдигнете товара, той трябва да бъде равномерно разпределен на двете ръце..
 6. Отказ от тесни неща, които изстискват кръвоносните съдове и нервните окончания.
 7. Ако имате работа, която включва ръцете и ръцете, трябва да правите чести почивки и загрявки.
 8. Избор на ортопедично легло.
 9. Трябва да се избягва контрол върху температурния режим, хипотермия.
 10. Нормализиране на режима. Трябва да ходите по-често на чист въздух, времето за лягане трябва да се отложи за 21-10 ч. И да се събудиш в 8-9 ч. Сутринта.
 11. Извършване на гимнастика за бременни жени.

Най-оптималната превантивна мярка е да се подложите на пълен преглед по време на планирането на бременността и да коригирате предварително установените проблеми..

Диета и воден режим

Изтръпване на ръцете през нощта насън по време на бременност, ако двата крайника изтръпнат или само един може да бъде свързан с недохранване и липса на хранителни вещества. За да запълните дефицита, трябва:

 • яжте протеинови храни под формата на риба, боб, сирена, спанак. Този строителен материал спомага за подобряване на функционалността на клетките;
 • яжте млечни продукти, например извара, кефир. Калцият, който съдържа, помага за укрепване на костите. То трябва да бъде ограничено само през последните седмици на бременността;
 • когато добавяте растителни масла към ястията, по-добре е да не ги подлагате на топлинна обработка, а да ги въведете във вече приготвена храна, например, дресинг на салата;
 • ядене на храни с високо съдържание на калий и магнезий. Това спомага за подобряване на преминаването на импулси, подобно хранене има благоприятен ефект върху нервната и сърдечната система..

Калият може да се намери в бадемите, сушените плодове, картофите от печено яке, цвеклото, тиквата, спанака, френското грозде и нар. Магнезият се съдържа в бобовите растения, млечните продукти, кайсиите, бананите, ягодите, прасковите, сушените кайсии, говеждото, свинското месо, триците, сусама, елдата, овесените ядки. Желязото се съдържа в елда, цвекло, леща, броколи, ядки, сушени плодове, миди, стриди, черен дроб, яйца, бобови растения, риба, нар, грозде, череши, водорасли.

Трябва да пиете поне 2 литра на ден. Именно това количество течност е необходимо за правилното усвояване на хранителните вещества. Предпочитание трябва да се дава на натурални сокове, пречистена вода, пресни сокове.

Физически упражнения

Когато ръцете ви изтръпнат през нощта и това не е свързано с бременност, трябва да смените позицията на тялото си, да вземете добър матрак, да се откажете от възглавницата. За да тренирате мускулите и да премахнете дискомфорта, трябва да изпълнявате редица упражнения всеки ден:

 • Стоящ, краката на ширината на раменете, ръцете свити в лактите, ръцете на раменете. Извършват се кръгови движения със свити ръце напред и назад 10 пъти във всяка посока.
 • Седнал или изправен с разширени ръце. Стиснете здраво ръцете в юмрук със закъснение от 5 секунди и отдръпнете.
 • Седнал. Четките трябва да се превъртат по посока на часовниковата стрелка и обратно.
 • Седнал или изправен, ръце пред гърдите, длани навътре. Стиснете и отпуснете отворени длани със задържане до 10 секунди.
 • Стоящи, свити в лактите ръце, разположени пред гърдите, с длани надолу. Трябва да извършите замах с изтегляне назад и след връщане към IP, втори замах с отваряне на ръцете.

Всички упражнения се изпълняват 10-15 пъти. След манипулации за облекчаване на напрежението, четките се разклащат малко. За да стимулирате кръвообращението по време на бременност, можете да извършите нежен масаж на крайниците. При силна болка в областта на раменете се препоръчва професионален масаж на областта на шията.

Йога и плуване са много полезни за бременни жени, ако няма индивидуални противопоказания. Упражненията в тази област ще поддържат мускулите ви в тонус. Важно е правилно да се дозира натоварването, като се избягва пренапрежение, в противен случай може да се постигне обратен ефект.

Заключение

Ако понякога пръстите на ръцете и краката изтръпнат по време на бременност, тогава няма нужда да се притеснявате, състоянието ще се нормализира в края на хормоналните промени в тялото. Но когато дискомфортът започне да притеснява бъдещите майки всеки ден или нарушава съня им, тогава трябва да се консултирате с лекар и да се подложите на подходящ преглед. Това състояние, ако се пренебрегва дълго време, е опасно за майката и детето..

Пиша статии в различни области, които в една или друга степен засягат такова заболяване като оток..