Статията отговаря на въпроса дали бременните жени трябва да носят токчета и до какви последици може да доведе предпочитанието към високите обувки..

 1. Могат ли бременните жени да носят високи обувки??
 2. Високи токчета по време на бременност: възможно ли е или не
 3. Когато е противопоказано: мнението на лекарите
 4. Болести, които могат да бъдат провокирани
 5. Защо не можете да ходите на високи токчета по време на бременност
 6. В ранните етапи
 7. Късно и преди раждането
 8. Височина на петата по време на бременност: Размерът е безопасен
 9. Колко часа можете да носите обувки на ток?
 10. Изисквания за обувки по време на бременност
 11. Полезно видео

Могат ли бременните жени да носят високи обувки??

Сред нещата, от които се препоръчва да се откажат бременните жени, включват обувки на висок ток. Ако жената е свикнала да носи такива ботуши и обувки, една забрана може да я изненада и да предизвика много въпроси..

Обувките наистина ли имат значение и дали забраната за токчета е един от многото митове около бременността??

Високи токчета по време на бременност: възможно ли е или не

Високите токчета по време на бременност, според експерти, са противопоказани. Такива обувки, въпреки атрактивния си външен вид, са опасни за здравето на жена, носеща плод и могат да й създадат много проблеми..

Това е така, защото обувките на висок ток излагат връзките, глезена и костите на стъпалото на щети. При девет месеца на бременността интензивността на тази експозиция се увеличава..

Когато е противопоказано: мнението на лекарите

Обувки с токчета с височина 6-7 см не могат да се носят по време на бременност, усложнена от заболявания на гръбначния стълб, таза и краката. Носенето на дете с хронични заболявания само по себе си не е лесно и допълнителният стрес в такъв случай е вреден за здравето. Например, проблемите с седалищния нерв след нараняване могат да се влошат..

Болести, които могат да бъдат провокирани

Пренебрегвайки правилата за носене на обувки, бременната жена може да се сблъска със заболявания на опорно-двигателния апарат:

 1. Плоски стъпала.
 2. Оток.
 3. Изтръпване в краката.
 4. Разширени вени.
 5. Гръбначна деформация.
 6. Хернии и издатини на лумбосакралната област.
 7. Сакрален радикулит.

Възможни са и отрицателни последици за други системи на тялото: повишено кръвно налягане, намален тонус на коремните мускули, поява на стрии по кожата, огъване на матката.

Защо не можете да ходите на високи токчета по време на бременност

В тялото на бременна жена се появява допълнителен център на тежестта, който с времето става все по-значителен. За да подпомогне нарастващата маса, жената трябва буквално да застане здраво на краката си и да държи крака си правилно. Само позицията, успоредна на повърхността на земята, е достатъчно безопасна, но в този случай съществува риск от развитие на болка в краката поради отпускане на сухожилията на долните крайници. Последното е свързано с хормонални промени.

Когато носите обувки на висок ток, позата на бъдещата майка страда, възниква допълнителен натиск върху вътрешните органи

В ранните етапи

Лекарите съветват да се откажете от високите токчета още през първия триместър на бременността. Разчитайки само на предната част на крака, жената сменя позицията на тялото си. Коремът се измества надолу и напред, което може да причини нежелан натиск върху матката. Последицата от безразсъдното следване на модата ще бъде спонтанен аборт..

Носенето на такива обувки е опасно и поради токсикоза. Усещайки пристъп на гадене или световъртеж, бъдещата майка може лесно да загуби равновесие и да падне, особено през зимата по време на ледени условия. Потенциални последици от нараняване при падане:

 • дислокация;
 • разтягане;
 • нараняване:
 • фрактура.

Късно и преди раждането

Преди раждането телесното тегло на бременната жена се увеличава значително - общият прираст през последните седмици може да достигне 14 кг. в сравнение с теглото преди зачеването. Натоварването на гръбначния стълб, таза, мускулите и кръвоносните съдове на краката се увеличава прекомерно.

В тази ситуация обувките на висок ток много скоро ще причинят дискомфорт, а самата жена ще иска да ги свали. В най-лошия случай може дори да причини крампи в мускулите на прасеца..

В по-късните етапи общественото мнение вече не е толкова строго по отношение на външния вид на бременна жена. Дори и на официален прием, обувките с ниска височина ще бъдат напълно подходящи. Ако въпреки това се опитате да застанете на пета, това само ще подчертае недостатъците на "патешката походка", произтичащи от принудителното отклонение на гръбначния стълб назад.

Височина на петата по време на бременност: Размерът е безопасен

Обувките за бременни жени трябва да имат ток не по-висок от 5-6 см. Оптималната височина е 3-4 см. Шиповете са напълно изключени - това е твърде нестабилна конструкция, стояща върху която, жената в позиция може лесно да падне.

Но обувки на клин с плавен преход от петата към петите са приемливи - те обаче трябва да седят удобно на крака и да са стабилни.

Колко часа можете да носите обувки на ток?

Ако поради обстоятелства (например изискванията на офис дрес кода) са принудени да носят обувки на висок ток, по-добре е да ги свалите възможно най-скоро или да ги замените със сменяем чифт маратонки или обувки. Няколко часа ходене или изправяне създават голямо натоварване на тялото на жената, така че бременната жена трябва да седне по-често. Трябва да избягвате да носите обувки на висок ток в късния следобед, когато бъдещите майки най-често се оплакват от подуване. 3-4 часа е максималната продължителност на престоя в високи обувки. Специалните стелки могат да намалят негативните ефекти. И след завръщането си у дома, контрастен душ ще помогне на бременна жена:

 1. Пускайте последователно хладна и топла вода в краката си.
 2. Завъртете всеки крак 15 пъти по посока на часовниковата стрелка и обратно.

Изисквания за обувки по време на бременност

Когато избирате обувки, които да носите по време на бременност, трябва да се придържате към следните правила:

 1. Основното изискване е удобството при носене и подходящият размер..
 2. След като отдели достатъчно време за монтаж, една жена ще се предпази от възможни проблеми в бъдеще..
 3. Предпоставка е наличието на удобна обувка.
 4. Петата на обувките за бременни жени трябва да е широка и надеждна, за да предпази домакинята от случайно падане.
 5. Напълно плоска подметка няма да работи поради антифизиологичния си характер.
 6. Обувките и ботушите за предпочитане трябва да бъдат изработени от естествени материали.
 7. В ранните етапи са подходящи обувки с връзки, през последния триместър е препоръчително да откажете връзки.
 8. Купете обувки и сандали, които се закопчават на глезена.
 9. Петата не трябва да се излага.
 10. По-добре е бременните да избират обувки, малко по-големи от техния размер - като се вземат предвид възможните отоци.

Нежелателно е да се носят обувки на висок ток по време на бременност. Ако има нужда от това, такива обувки могат да се носят само за кратко. Жената ще може напълно да застане на пета само след раждането на бебето.

Възможно ли е бременните жени да носят токчета в ранните или късните етапи??

Жените искат да изглеждат добре по всяко време и навсякъде, независимо от обстоятелствата. Но когато става въпрос за потенциална заплаха за бебето, което расте в утробата, възникват съмнения и притеснения. По-специално, бременните жени имат много въпроси относно възможността да носят токчета. Позволено или не?

Колко дълго можете да носите високи токчета?

Лекарите единодушно заявяват: петите са опасни не само през третия триместър, но и в ранните етапи. Вторият триместър се счита за относително безопасен, а след това, ако говорим за стабилен малък ток, но не и за най-високия стилет.

Ако обаче бременна жена се чувства добре, гинекологът не дава никакви противопоказания, токчетата могат да се носят в ранните етапи. Противопоказанията включват:

 • Риск от спонтанен аборт;
 • Тон на матката;
 • Разширени вени.

По-добре е да се играе безопасно за бъдещи майки, които са имали спонтанни аборти, усложнена бременност, извънматочна бременност, преждевременно раждане, цезарово сечение в миналото. Но всички бременни жени трябва да бъдат нащрек: в ранните етапи може внезапно да се появи пристъп на гадене или замаяност, рязък скок на налягането и петите в този случай само ще влошат ситуацията.

От средата на третия триместър високите токчета са противопоказани и много малко хора ще имат желание да избират обувки с ток: стомахът вече расте, тежестта на ходене се увеличава, разширени вени, подуване и други проблеми се чувстват.

С други думи, по-добре е да се откажете от високите токчета от първите седмици на бременността..

Какво се случва при използване на обувки на ток?

Обувките с токчета могат да бъдат опасни по няколко начина:

 • Носенето на токчета влияе върху положението на бебето в утробата, което увеличава вероятността от поява на стрии на корема.
 • При ходене центърът на тежестта се променя, съответно се увеличава натоварването на гръбначния стълб. Тъй като той вече е подложен на огромен стрес (дефицит на калций, наддаване на тегло, липса на упражнения, промени в хормоналните нива), ходенето с токчета само ще влоши този проблем и ще доведе до различни заболявания на костите и ставите. Точката на опора се променя, коремът изпъква, увисва и положението на матката се променя. В по-късните етапи това може да доведе до преждевременно раждане..
 • Натоварването на цялата мускулно-скелетна система и тялото на майката се увеличава: тазовите мускули и мускулите на краката могат да дадат отговор под формата на болка.
 • Повишеното натоварване се отразява негативно на състоянието на долните крайници: връзките отслабват, рискът от развитие на разширени вени, подуване и плоскостъпие се увеличава. Също така ходенето с пети често води до нощни крампи, отслабване на глезенната става..
 • Често по време на бременност, поради носене на токчета, формата на стъпалото се променя: костта изпъква в областта на големия пръст.

Могат ли бременните жени да ходят на токчета?

Жената винаги иска да изглежда страхотно, включително докато чака бебе. Всички знаят, че обувките с токчета ви позволяват да изглеждате женствени и елегантни, те също така са тънки и правят краката ви по-изразителни. По време на бременност обаче трябва да мислите не само за естетиката на външния вид, но и за удобството и здравето си..

Мненията на лекарите за петите по време на бременност се различават: някои казват, че те трябва да се избягват едва през третия триместър, докато други смятат, че през цялата бременност трябва да се носят само плоски обувки. От тази статия ще разберете дали бременните жени могат да ходят на токчета и каква височина е приемлива..

Могат ли бременните жени да носят високи обувки??

Бъдещата майка трябва да обмисли гардероба си до най-малкия детайл. С дрехите всичко е просто: трябва да е удобно, с високо качество (направено от естествени материали, които позволяват на кожата да диша), подходящо за времето и красиво. Можете да изберете панталони за бременни жени, туники, рокли и суичъри във всеки магазин за бъдещи майки. Основното е, че една жена харесва тези неща и я прави щастлива всеки ден. Също толкова важно е дрехите да се съчетават с удобни обувки..

По време на бременност не се препоръчват обувки с високи токчета и боти, но можете да си купите няколко чифта обувки, ботуши или сандали с малък стабилен ток. Има и някои противопоказания, които не зависят от тримесечието:

 1. Разширени вени. Докато носите бебе, натоварването на краката се увеличава, което може да доведе до разширени вени. Ако този проблем вече съществува, тогава е по-добре да се откажете от петите, за да не влошите ситуацията..
 2. Тон на матката. При този проблем е необходимо да почивате възможно най-много време, да не вдигате тежести и да избягвате стреса върху тялото. В този случай петите са противопоказани..
 3. Риск от спонтанен аборт. Ако бременността протича с проблеми, тогава трябва да защитите здравето и здравето на бебето по всички възможни начини. Високите обувки определено не са нещо, което да носите през този период..

Общи насоки за носене на обувки на висок ток по време на бременност:

 1. На първо място, трябва да разчитате на вашето благосъстояние. Ако краката ви се уморят или подуят, тогава трябва да ходите само в удобни обувки.
 2. Когато работите в офиса, препоръчително е да вземете плоски продукти със себе си. Ако краката ви се уморят, можете да облечете удобни балетки, лофери, маратонки или мокасини - всичко зависи от дрескода и предпочитания стил на облекло.
 3. Обувките по време на бременност трябва да бъдат с високо качество. Естествена кожа и велур са най-добрият избор за бъдещите майки. Можете също така да носите текстил, който диша.
 4. Най-подходящият период по време на бременност за обувки на висок ток е вторият триместър. По това време жената вече не изпитва дискомфорта, свързан с токсикоза и други неприятни прояви в тялото. През втория триместър теглото нараства постепенно, така че натоварването на гръбначния стълб и краката не се увеличава толкова забележимо, както през третото тримесечие.
 5. Забравете за обувките с тесни носове. Стискането на пръстите може да доведе до болезнени усещания и лоша циркулация..

Можете ли да носите високи токчета по време на бременност?

След като една жена разбере, че очаква бебе, тя трябва да преразгледа своите навици, начин на живот и обувки, които носи всеки ден. Обувките на висок ток могат да доведат до следните проблеми, с които бременните жени често се сблъскват:

 • повишен стрес върху гръбначния стълб - това води до болки в гърба и умора през деня;
 • оток - този проблем е особено актуален през топлия сезон: поради топлината течността се задържа в тялото, а обувките с токчета допринасят за влошаването на долните крайници;
 • отслабване на връзките - това се дължи на увеличеното натоварване на опорно-двигателния апарат.

Ходенето на токчета също може да доведе до спазми и отслабване на глезена. Може да възникне друг проблем: промяна във формата на стъпалото. Обикновено в областта на големия пръст костта става по-изразена, което допълнително пречи на ходенето и избора на обувки.

Нежелателно е носенето на висок ток по време на бременност, но ако въпреки това възникне такава необходимост, тогава това е допустимо за няколко часа през втория триместър. Обувките с токчета се различават от продуктите с плоска подметка по това:

 • променя центъра на тежестта;
 • опората отива само към предната част на крака;
 • пренапрежение на мускулите и съдовете на таза и краката.

Всичко това води до болка, дискомфорт, дискомфорт и подуване. За да се насладите на всеки ден от бременността, трябва да изберете удобни обувки, в които можете да ходите и да ходите на работа с удоволствие..

Височина на петата по време на бременност: Размерът е безопасен

По-добре е да забравите за високите токчета и стилетите по време на бременност. Ако искате да изглеждате по-женствени и елегантни, можете да носите обувки с широки и стабилни токчета. Препоръчителна височина - до 5-6 см, максимална - 7-8 см (такива обувки или ботуши могат да се носят не повече от няколко часа).

Когато носите обувки с токчета, трябва да имате предвид следните характеристики:

 • стоенето и ходенето на токчета през целия ден е вредно за тялото, трябва да вземете подвижни обувки със себе си;
 • удобната обувка е гаранция, че краката ви ще се уморяват по-малко, така че обувки, сандали или ботуши не могат да бъдат закупени без проба;
 • обувките трябва да бъдат изработени от естествени материали, които позволяват преминаването на въздух, осигуряват подходящ температурен режим и не оказват натиск върху пръстите.

Важно: най-добре е да пробвате обувки през втората половина на деня, тъй като по това време се появява подуване. Ако купувате обувки, като ги изпробвате само сутрин, може да се сблъскате с факта, че вечерта те ще притиснат крака..

Когато мислите дали можете да носите токчета по време на бременност, струва си да се има предвид, че такива обувки са способни на:

 • провокират преждевременно раждане;
 • водят до промяна в положението на плода;
 • причиняват падане поради световъртеж или неразположение.

Няма единодушна забрана за обувки на висок ток по време на бременност, но лекарите препоръчват да бъдете много внимателни по този въпрос. Трябва да се помни, че удобството и безопасността са основните неща, за които трябва да мислите, докато чакате бебето..

Изисквания за обувки по време на бременност

Както бе споменато по-рано, бременните жени могат да ходят на токчета през деня, чиято височина не надвишава 5-6 см. Самият ток трябва да е стабилен и широк. Също така трябва да обърнете внимание на подметката - много е важно тя да не се плъзга. Когато избирате високи обувки за бъдеща майка, трябва да имате предвид:

 • начин на живот - при активна работа е по-добре да откажете високи обувки, за да не увеличите натоварването на краката.
 • хода на бременността - ако жената се чувства добре и бременността протича без проблеми, защо да не носи обувки, в които ще се чувства кралица.
 • качество на обувките - необходимо е да се откажат от евтини обувки от изкуствени материали и с неудобно последно. Удобството има цена, но си заслужава.

Според лекарите бременните жени не трябва да ходят на високи токчета през първия и третия триместър на бременността или когато бременността е сложна. Когато избирате обувки за този специален период, погрижете се за своя комфорт и не забравяйте, че можете да изглеждате женствено дори без токчета: достатъчно е да изберете стилни дрехи за бъдещата мама в онлайн магазина Горда мама, за да се наслаждавате на отражението си в огледалото всеки ден.

По време на бременността фигурата на жената се променя и след раждането тя не се възстановява след няколко седмици - обикновено този процес отнема повече време. На нов етап от живота, където повечето от действията са свързани с грижата за новородено, е много важно да обичате тялото си, да се борите с комплекси и да подчертавате красотата си във всякаква физическа форма. След раждането млада майка може да носи всякакви неща, които скриват недостатъците във фигурата й и да я развеселят.

През първите месеци след раждането си струва да се откажете:

 • тесни тениски, пуловери и рокли - те ще подчертаят корема, който все още не е в тон;
 • тесни и неудобни неща - в дънки, които стягат фигурата, младата майка ще се чувства неудобно при ежедневните си дейности;
 • продукти, изработени от синтетични материали, които могат да бъдат електрифицирани.

Когато избира какво да облече след раждането, млада майка трябва да постави удобството си на първо място, но не забравяйте, че може да изглежда и стилно. Когато избирате дрехи, обърнете внимание на:

 1. Съвпадащи цветове в изображението. Купувайте неща в пастелни нюанси и не се страхувайте от ярки акценти. Светлосиня рокля със свободна кройка ще изглежда спретнато и спокойно, а ако я допълвате с ярко жълто яке, изображението веднага ще се промени.
 2. Стилове. След раждането е по-добре да носите дрехи с А-образен и трапецовиден силует. Те отклоняват вниманието от корема и акцентират върху други части на тялото..
 3. Цветове. Едноцветните модели, допълнени от бродерия, кръпки и други декоративни елементи са най-добрият избор, за да не изглеждате скучни и да останете в тенденция.

Какво да носите след раждането през лятото

През топлия сезон скриването на фигурата ви с безформени и широки неща няма да работи, но това не е необходимо. Съвременните производители на дрехи за кърмачки са успели да създадат стилове, които ви позволяват да изглеждате женствени и елегантни, дори с няколко излишни килограма. След раждането през лятото можете да носите:

 1. Рокли и сарафани с права и расклешен крой. Те могат да бъдат допълнени и с колани в талията, които правят фигурата още по-женствена. Изберете ярки цветове и не се страхувайте да ги смесвате заедно.
 2. Харем панталон с ластик в кръста. Те плътно прилепват по корема и се съчетават добре с тениски и тениски. Летните панталони са изработени от 100% вискоза.
 3. Ярки тениски за кърмачки. Изработени са от материал, който не губи формата си след хранене на бебето и многобройни измивания.
 4. Блузи. Изберете модели, изработени от естествени тъкани, допълнени от хранителна тайна. През лятото след раждането си струва да носите точно това, в което ще ви е най-удобно..
 5. Леки нагънати памучни поли. Те не трябва да се гладят, така че грижата за такова нещо ще отнеме минимум време. Добре се съчетават с тениски, тениски и блузи. Пола в неутрален цвят (например светло сиво) ще се превърне в основата на вашия летен гардероб.

Дрехите след раждането за лятото трябва да са подходящи за разходка с бебето.

Опитайте се да покриете раменете си, за да предотвратите изгарянето им от слънцето, и редовно използвайте слънцезащитни продукти. Тъмните дрехи, които много млади майки обичат да носят, ще създават дискомфорт през лятото: те привличат слънчевите лъчи, така че в тях ще бъде горещо.

Какво да носите след раждането за корема

Коремът е най-проблемната част от фигурата за младите майки. Обикновено отнема до една година, за да се върне в предишното си състояние. За да ускорите този процес, можете да носите превръзка, която ще бъде невидима дори под летните дрехи. Той стяга корема и помага на мускулите да се върнат в тонус. Можете да „скриете“ превръзката с широки рокли, поли и панталони с широка еластична лента. Еластичната лента на талията в дрехите за кърмачки също ви позволява да коригирате прилепването и прави нещата еднакви за всички.

След раждането за корема младите майки също могат да носят:

 1. Рокли с висока талия. Те са подходящи по всяко време на годината, защото такива дрехи се шият от материали с различна плътност..
 2. Разхлабени суичъри с тайна за хранене. Тези модерни суичъри се съчетават добре не само с дънки, шорти и панталони, но и с рокли. Комбинацията от ежедневен стил с романтичен е актуална тенденция, която всяка жена може да въплъти в своя образ..
 3. Термични косми в универсален нюанс. Носете ги под рокли, поли и туники. Не се страхувайте, че те ще паснат на вашата фигура..

След раждането млада майка може да носи дрехи, които харесва по стил, отговаря на нейния тип тяло и развеселява. Когато ще бъдете доволни от собственото си отражение в огледалото, тогава ежедневните проблеми, с които обикновено се сблъскват новите родители, ще се възприемат по-лесно..

В онлайн магазина Горда мама можете да изберете рокля за кърмачки и други стилни предмети, които ще подчертаят вашата личност. Направете поръчка директно на уебсайта, за да можете да се обличате елегантно и с вкус дори през първите месеци след раждането!

По време на бременността комфортът е на първо място. И ако можете да дарите малко за тях извън къщата (например, за да се съобразите с дрес кода по време на работа), то във вашия ъгъл искате да се обградите с максимална грижа. Когато избирате дрехи за дома за бременна жена, трябва да обърнете внимание на:

 • материалът, от който е ушит - в композицията трябва да преобладават естествени влакна, които позволяват на въздуха да преминава, абсорбира влагата и са приятни за тялото;
 • стил - забравете за тесните и неудобни модели и дайте предпочитание на това, в което наистина се чувствате удобно;
 • цветова схема - изберете три нюанса и се опитайте да създадете гардероб за дома си в този цвят;
 • декоративни елементи - дантели, колани, пайети, райета и други детайли правят дори и най-простите дрехи уникални.

Помислете за какво ще ви бъде удобно да почиствате, готвите, отпускате и просто прекарвате време насаме със себе си, грижейки се за тялото си. Също така трябва да спите в дрехи, приятни за тялото: вашето благополучие през целия ден зависи от качеството и количеството на съня..

Какви дрехи да изберем за бъдеща майка

Можете да си купите дрехи за бременни, които можете да носите вкъщи както в търговски центрове и специализирани магазини във вашия град, така и в Интернет, например в нашия магазин Горда мама. Докато разглеждате каталозите, ще намерите следните предложения:

 1. Нощни ризи. Моделите са подходящи както за бременни жени, така и за кърмачки. Те се допълват от хранителна тайна, която ви позволява да храните бебето си по всяко време. Ярките цветове ще ви развеселят, а качеството на материята ще осигури нейната издръжливост, здравина и практичност. Всички неща, представени в онлайн магазина Proud Mom, могат да се перат в машина, като се спазват препоръките на етикета.
 2. Пижама. Комплектите, които се състоят от панталони и пуловери, са чудесни за спане през нощта и през деня. Ластикът на панталона е много еластичен, не притиска корема и не оставя следи по кожата.
 3. Тениски и шорти. В тях можете да вършите домакински задължения през целия ден и да се чувствате комфортно. Основното правило: избягвайте синтетиката. Влакната като еластан могат да бъдат намерени в дрехите за бременни, но не трябва да надвишават 10%.
 4. Домашни рокли. Изберете стилове с дължина на миди, за да съчетаете удобство и женственост в един поглед. Рокли с качулки, подобни на удължени качулки, ще се превърнат в основата на небрежните и спортни визии.

Бъдещата майка може да изглежда модерно дори у дома. Изберете стилно и качествено домашно облекло за бременни в нашия онлайн магазин Горда мама. Ние произвеждаме всички продукти сами, така че правим всичко възможно за комфорта на нашите клиенти. Очакват ви приятни отстъпки (от 10% за клиенти на дребно), възможност да пробвате дрехи (за жителите на Москва и най-близкия московски регион) и нови колекции няколко пъти в годината.

Не си отказвайте красиви дрехи за дома си по време на бременност. А с Гордата мама всеки външен вид ще стане истински!

Могат ли бременните жени да ходят на токчета??

Спомням си себе си преди първата бременност - всички обувки на ботуши - бягах по тях от сутрин до вечер и не познавах скръбта. Въпреки това коремът започна да расте, краката започнаха да се подуват и, ако се наложи, трябваше да си купя балетки. Има обаче и упорити момичета, които почти отиват в болницата на високи токчета. Защо това е опасно и като цяло възможно ли е бременните жени да ходят на токчета? Ще разберем скоро!

Защо високите токчета са опасни

Трудно е да пропуснете жена с ток. Тя става по-тънка и по-привлекателна за една нощ. Това се забелязва от всички наоколо и особено от представителите на противоположния пол. За да изпъкнат в очите им, много жени пренебрегват правилата, според които бременността и обувките на висок ток са несъвместими понятия..

Знаете ли защо са несъвместими? Оказва се, че всичко е свързано с механиката на петите. Природата е хитро проектирала мускулите и сухожилията на краката, които действат като пружини. Докато вървите, те се разтягат, поемат товара и осигуряват допълнителна енергия за следващата стъпка. Ние дори не знаем за работата им, защото всичко се случва синхронно.

Такъв хармоничен процес се нарушава от издигането и точно това представлява петата. Той буквално блокира естествените „извори“, лишавайки стъпалото от естествените му възможности. В резултат натоварването на краката се увеличава значително, но това не е най-важното. Обувките на токчета променят позицията на тялото.

Много красивата поза, в която другите се взират, е резултат от промяна в опорната точка. Сега младата дама се опира на палеца си при ходене. Лесно е да се досетим, че това засяга стабилността, като едновременно отслабва връзките на глезенната става и стъпалото. Освен това центърът на тежестта се измества напред. За да поддържа баланса, жената трябва леко да се облегне назад..

Позата е съблазнителна, тъй като тогава се прави извивка в долната част на гърба, но в нея има малко приятно: при редовното носене на обувки с токчета се провокира изкривяване на гръбначния стълб и изместване на вътрешните органи. По пътя мускулите на таза, краката, кръста са постоянно напрегнати, което в комбинация води до най-неприятните последици под формата на тежест в крайниците, нарушения на кръвообращението, разширени вени и дори плоски стъпала.

Опасност по време на бременност

За да разберете защо не можете да носите токчета по време на бременност, достатъчно е да анализирате промените, които се случват в тялото в интересна позиция. На първо място, хормоналният фон се променя.

Като цяло в това няма нищо лошо, ако не вземете предвид какво засяга и връзките: те се отпускат, стават по-разхлабени. Добавете към това повишеното натоварване на мускулите и кръвоносните съдове и ще разберете, че разширените вени и плоските стъпала не са възможност, а реалност, поне за много бъдещи майки..

Това не е краят на неприятностите, които обувките с токчета могат да доведат в ранна или късна бременност. Възможен:

 • Наранявания. Погледнете статистиката на паданията и разместванията, касаещи представителите на красивата половина на човечеството, които не могат да си представят живота си без елегантни лодки или фиби. За тези, които са в интересна позиция, тя се увеличава значително. Знаеш ли защо? В момента гръбначните връзки са отслабени и всякакви резки движения заплашват изместването на прешлените. Следователно, между другото, и болки в кръста и крампи на краката.
 • Риск от спонтанен аборт. Кой от нас не е страдал от тонус на матката по време на бременност? Може би само няколко. Останалите са изложени на риск, тъй като при такива условия ситуацията се влошава от силно пренапрежение на мускулите на краката, което добавя стрес към гръбначния стълб и тазобедрените стави. Последното, просто, и може да увеличи тона.
 • Увиснал корем, стрии. Искате да останете красиви след раждането? Внимавайте за съветите на лекарите, които казват, че петите трябва да бъдат изоставени в началото на бременността. Нараняванията нямат нищо общо с това. Когато центърът на тежестта се измести, коремът се изпъква и тъй като кожата вече е опъната, тя също увисва с времето. Всичко може да завърши с така наречената кожена престилка.
 • Неправилно разположение. Когато центърът на тежестта се измести, бебето рискува да легне неправилно. В резултат на това лекарят може да поправи напречното или седалищно предлежание и да изпрати бъдещата родилка за цезарово сечение. Но може и да не беше, ако навреме се беше отказала от грешните обувки.
 • Конвулсии. Те са резултат от пренапрежение на мускула на прасеца и са особено досадни за жените за дълги периоди..
 • Загуба на равновесие. Природата е планирала през втория триместър центърът на тежестта на жената да се измести. Ако тя „сложи ръка“, тоест носи обувки на токчета, един ден всичко може да завърши с падане поради невъзможността да се поддържа баланс.
 • Подпухналост. През третия триместър много жени развиват оток. Разбира се, виновни са както сегашното им положение, така и диетата, но тесните обувки с ток или платформа доливат масло в огъня, което затруднява изтичането на течности..

Възможни са също мускулни навяхвания, болки в гърба и краката вечер, и всичко това заради петите.

Колко дълго можете да носите високи токчета

В идеалния случай петите са противопоказани както през първия, така и в третия триместър. Междувременно животът или по-точно редът в офиса понякога диктува собствени правила на нас, жените. Строг дрес код предвижда носенето на обувки на висок ток, а лекарят го забранява по време на бременност. Какво да правя в тази ситуация? Намерете компромис.

В ранните етапи петата е приемлива, ако няма противопоказания - тонус на мускулите на матката, заплаха от спонтанен аборт, разширени вени. Освен това можете дори да носите фиби, въпреки че стабилната малка все пак е по-предпочитана. В края е по-добре да изберете нещо на ниска скорост.

Какви токчета могат да се носят по време на бременност по различно време

Най-лесно е за жените през първия триместър. Там коремчето все още е малко, така че натоварването на ставите все още не се е увеличило. Повечето красиви жени продължават да носят обувки с любимите си токчета и дори не бързат да сменят обувките. Можете да ги разберете, особено след като за тях е важно да се радват на такова ходене, защото много скоро всичко ще се промени.

Във втория триместър трябва да следим по-внимателно какво носим. Колкото и удобно да е, закопчалката за коса през този период не е най-добрият вариант. Дори и да е възможно най-стабилен или достатъчно малък. Тя губи от всички останали видове токчета поради риск от нараняване и отрицателен ефект върху анатомията на стъпалото. В резултат на това жената трябва да балансира през цялото време, за да поддържа баланса и как може да свърши рано или късно, никой не знае.

Някои жени предпочитат клинове. Тънка и привидно напомняща на ток, всъщност е тя, макар и в комбинация с платформата. Каквото и да се каже, но това също не е най-добрият вариант, въпреки че има явни предимства: при такива обувки се осигурява по-плавен преход отпред назад, поради което отрицателното въздействие върху крака става по-слабо изразено.

Третият триместър е най-труден, тъй като коремът по това време е значително увеличен. Какви токчета можете да носите по това време? На малки, високи 3-5 см. Друг приемлив вариант е стабилен клиновиден ток. Също така не се препоръчва да бъдете напълно без пета, в противен случай това ще доведе до разширяване, сплескване на стъпалото и развитие на плоскостъпие.

Могат ли бременните жени да ходят на токчета?

Обобщавайки всичко по-горе, можем да отговорим, че както в ранните етапи, така и в по-късните, бременната жена може да се поглези с обувки с токчета. Основното е да следите отблизо здравето си и да го отказвате, когато се появят първите признаци на неразположение или противопоказания..

Освен това е много важно да се спазват правилата за безопасност в такива ситуации, а именно:

 • Когато избирате обувка, погледнете цената й последна. Тук е по-важно да не пестите пари, а да си осигурите удобно ходене. Това е възможно само при модели, изработени от естествени или високотехнологични материали с вентилационен ефект. И не е нужно да харчите пари за чифт, който ще се носи само по време на бременност, това не е рационално.
 • Също така е важно да изберете по размер. Красиво, но от край до край - това не е вашият случай. Тук вариантът с "спредове" няма да работи. Напротив, в някакъв период ще се добави оток и ще бъде напълно неудобно да се ходи в него. За да не направите грешни изчисления, трябва да отидете да пазарувате вечер и да мерите обувки на двата крака. Също така е важно да стоите в него, да пазарувате. И можете да спрете избора си на чифт само като се уверите, че нищо не натиска, не натиска, не виси.
 • Типът на затваряне е друго важно съображение. Погрешно е да вярваме, че джапанките или сабо са вашият идеален вариант. Те се плъзгат по крака, следователно те падат и увеличават риска от падания. Също така е лошо, ако прекалите: дантелите вече са напълно безполезни, тъй като при голямо коремче ще трябва да бъдат вързани.
 • Забранено - тесни обувки или обувки без набраздени подметки. Човек може да се подхлъзне в такъв дори през лятото на мокър под..

За да сведете до минимум стреса върху стъпалото, трябва да ходите възможно най-малко и да стоите на токчета, например, преобличайки се в по-удобни модели, седнали на масата или по време на обяд. Друга възможност е да закупите опора за супинатор, за да поддържате свода на стъпалото..

Любителите на модели с тесен пръст трябва да обърнат внимание на дистанционерите за палеца или гелевите подложки: те предотвратяват деформация.

Е, и най-важното, след тежък работен ден, не забравяйте да поглезите краката си с топла вана (вода 37 - 39 градуса) и лек масаж. Те ще ви бъдат много благодарни за това.!

Горещ въпрос: безопасно ли е да ходите на токчета по време на бременност??

Целият свят наблюдава бременността на 37-годишната Меган Маркъл. Херцогинята продължава да блести публично в ефектни рокли и обувки на висок ток. Но дали тези обувки са безопасни за бъдещата майка? The Sun разговаря с експерти и разбра какви негативни последици може да има бременната жена от ежедневните разходки на токчета.

В ранните етапи на бременността обувките на висок ток се възприемат като норма, въпреки че експертите препоръчват на бъдещите майки да носят обувки със стабилна пета от първите дни от живота на бебето в утробата..

Ако искате визуално да разтегнете силуета, тогава е по-добре да замените петата с клин. В края на бременността обаче тялото на мама се променя, така че дори клиновидната пета може да бъде опасна..

Първо, високите токчета могат да причинят силна болка в гърба, тъй като теглото ви се е променило от пристигането на бебето. Когато обуете сутрешни обувки, стойката ви леко се променя, оказвайки по-голям натиск върху гърба, коляното и глезенните стави.

Тъй като центърът на тежестта при бременните жени се измества през деветте месеца, петата може да причини нараняване не само на вас, но и на вашето бебе. Ставате по-малко издръжливи и рискувате да се подхлъзнете и паднете..

© Instagram @kensingtonroyal

На второ място, с бременността походката на жената се променя. Приспособявате се към нова позиция, връзките ви са отслабени, което води до нестабилност на ставите и мускулно напрежение.

Бременните жени също се сблъскват с проблема с подуването на краката. Това е особено забележимо през последния триместър. В този случай обувките с токчета само ще увеличат отока и ще разтрият краката ви. И това не е целият куп проблеми, с които може да се сблъска мама мода. Редовното ходене на туризъм с обувки на висок ток по време на бременност също ще доведе до крампи в мускулите на прасеца..

Защо не трябва да носите токчета по време на бременност

По време на бременността всяка жена иска да бъде най-очарователната и привлекателна. Само тук "интересната ситуация" налага редица определени ограничения, които не позволяват използването на обичайните методи за поддържане на красотата им и създаване на уникален образ. Първото нещо, което попада под забраната, са обувките на висок ток. Разбира се, придава специална изтънченост и елегантност на всяка жена - прави краката визуално по-тънки и по-дълги, а фигурата по-тонизирана и женствена. Но лекарите казват с един глас, че високите токчета не могат да се носят по време на бременност. Защо лекарите са толкова категорични?

Защо високите токчета са противопоказани за бременни жени

Още в първите дни на бременността в тялото на жената започва глобално преструктуриране: хормони, включително прогестерон, започват да се произвеждат в големи количества. По негово действие тялото на бъдещата майка е подготвено за раждане..

Прогестеронът има положителен ефект не само върху успешния ход на бременността, но и придава еластичност на съединителните тъкани, омекотява ги.

И тези процеси засягат не само тъканите, пряко участващи в предстоящото раждане, но и други съединителни тъкани, включително в областта на глезенните стави..

Тъй като мускулите и сухожилията стават по-еластични, носенето на неудобни и неправилно монтирани обувки може да причини нараняване и деформация на глезена..

Ако бъдещата майка, въпреки всички предупреждения, все пак реши да носи обувки на висок ток, това е изпълнено с последици, понякога доста сериозни и способни да навредят на нейното здраве и здравето на бъдещото й бебе.

 • При ходене телесното тегло се разпределя изключително неравномерно върху краката и именно той допринася за увеличаване на натиска върху главите на метатарзалните кости.
 • Цялостният център на тежестта се измества и походката престава да бъде стабилна, което води до деформация на връзките на глезена, както и на стъпалото като цяло.
 • Носенето на високи токчета може да причини падане, болка в лумбосакралния гръбначен стълб, крампи в мускулите на прасеца и понякога може да доведе до проблеми като неправилно подравняване на прешлените.
 • Натоварването се разпространява неравномерно във всички части на гръбначния стълб, центърът на тежестта, изместен напред, увеличава огъването на лумбосакралната област, освен това мускулите на долната част на гърба, малкия и големия таз, краката практически не се отпускат.
 • Носенето на високи токчета провокира повишаване на кръвното налягане, така че рискът от развитие на разширени вени се увеличава значително.
 • Както знаете, бременна жена систематично напълнява всеки ден - коремът става по-голям и влияе върху разпределението на товара, докато бъдещата майка е принудена да ходи, като се наведе малко назад, за да върне гръбначния стълб в първоначалното му положение.
 • Ако мама страда от прегъване или има други проблеми с позата, това води до разтягане на мускулите и кожата на корема при носене на обувки на висок ток, често има стрии (добре познати стрии по кожата).
 • С постепенен дисбаланс в центъра на тежестта, влошен от неправилното положение на корема, положението на матката също се променя, което се отразява негативно на детето, тъй като то вече не може да се установи в него, както е предвидено от природата.
 • Ако една жена е страдала от плоски крака дори преди бременността, високата пета може не само да повлияе отрицателно на разпределението на товара, но и да провокира по-нататъшното развитие на болестта..

По време на бременността всички системи на женското тяло са повлияни, те не заобикалят промените и стойката

Каква е алтернативата

Възниква въпросът - какво може да замени обувките на висок ток за бъдеща майка? Оказва се, че има няколко алтернативни варианта, така че не се отчайвайте.

Съществува често срещано погрешно схващане, че бременните жени трябва да носят само плоски обувки. Далеч от това.

И колкото и да е странно, причините, поради които не трябва да носите плоски обувки, са подобни на тези, поради които не трябва да носите високи токчета. Следователно, напълно логичен извод предполага себе си - необходимо е да се намери "златна среда".

Много е важно ниският ток все още да присъства в обувките за бременни жени. Но трябва да е възможно най-стабилна.

И бъдещата майка може да носи напълно различни обувки. Отчитайки времето на годината и индивидуалните предпочитания, това могат да бъдат обувки, сандали, сандали, мокасини, ботуши, ботуши.

Но какво означава терминът „ниска и стабилна пета“? Всъщност говорим за малко покачване на петата, но не повече от пет сантиметра.

Като се вземе това предвид, обувките могат да бъдат както на клин, така и на квадратни или широки токчета с овална форма. За да избегнете евентуално падане, трябва предварително да се погрижите за сигурно закрепване към краката си и да изберете модели с набраздена подметка..

Има няколко малки трика, които всяка бъдеща майка трябва да знае, за да направи носенето на обувки още по-безопасно и по-приятно по време на бременност..

 • Купете обувки малко по-големи от действителния ви размер..
 • Ортопедичните стелки също могат да бъдат изработени по поръчка. Те ще помогнат за правилното коригиране на положението на центъра на тежестта при ходене, а също така ще бъдат отлична профилактика на болка в лумбалната област, подуване на краката, разширени вени.
 • Сега нека поговорим за качеството: обувките трябва да бъдат изработени изключително от естествена кожа или друг естествен материал.
 • Най-добрият вариант ще бъдат модели с широка последна и мека перфорирана стелка. Обувките не трябва да възпрепятстват движението, неприемливо е да носите заострен пръст или, например, с тесен ботуш.
 • Между крака и вътрешната страна на обувката трябва да има празнина от поне пет милиметра. Той е този, който ще ви предпази от нарушения на кръвообращението с отоци, което е доста често срещано заболяване сред бременните жени..
 • Ако купувате обувки в началото на бременността, помислете как ще страдат краката ви през последния триместър. Обувките трябва да бъдат избрани така, че дори през деветия месец да можете да ги облечете без много усилия..
 • Това се отнася преди всичко за закопчалките, тъй като ще бъде напълно неудобно да се наведете, за да завържете връзките. Най-добре е да се даде предпочитание на ципове и велкро, те могат да се закопчават, като поставите крака си върху нощно шкафче или ниско столче.
 • Бъдещата майка може да обуе обувки, както й харесва, основното е удобството. В същото време лекарите горещо препоръчват да не се навеждате твърде ниско и още повече главата не трябва да е под тялото. Тук ще ви помогне специална лъжица за обувки. Основното е, че дължината му е поне половин метър. С негова помощ ще обуете много по-бързо обувки и в същото време няма да изпитвате дискомфорт..

Наистина ли забраната е толкова категорична?

Доброто настроение е важно за всяка жена, особено ако е бъдеща майка. Най-добрият начин да го повдигнете е да носите красиви и елегантни дрехи. Но какъв образ ще бъде завършен и елегантен, ако не бъде допълнен от очарователни обувки или ботуши на висок ток или на токчета на стилет??

Всяка жена си позволява понякога да изглежда като истинска кралица на красотата, но какво да прави, ако такава страхотна идея дойде на ум на тази, която скоро ще стане майка?

Всъщност можете да си позволите да носите обувки на висок ток до третия триместър на бременността. Но на 7-9 месеца е по-добре да откажете такава крайност.

Ако през първия или втория триместър бъдещата майка искаше да си позволи такава свобода, тя трябва да знае и да спазва редица строги принципи.

 • Обувки на висок ток могат да се носят, но не за дълго - до максимум три часа. След това време е наложително да се превърнете в по-удобен вариант. Затова, когато посещавате големи събития, не забравяйте да носите със себе си промяна на обувките..
 • Ако ви се иска да носите обувки на висок ток, отидете на стабилен модел. Обувките с тънки стилети в този случай няма да работят, защото има голяма вероятност да паднат, когато ги носите. Най-добре е обувките да имат широк пръст, а закопчалката да стои удобно на глезена.
 • Не сбъркайте с размера на обувката си. Стъпалото никога не трябва да приляга плътно към последното. Най-добрият вариант би бил да носите обувки, които са малко големи (около половин размер).
 • Със сигурност ще се почувствате уморени след културно събитие. Краката ви също ще се уморят и ще изискват специални грижи. Контрастният душ ще помогне за облекчаване на напрежението и подобряване на микроциркулацията на кръвта..
 • След като носят обувки на висок ток, бременните жени често изпитват подуване на краката. За да се отървете от него и да възстановите нормалното кръвообращение, трябва да изпълнявате прости гимнастически упражнения, които ще помогнат за ускоряване на процесите на възстановяване. Така например, можете да вземете бутилка, да я поставите на пода или друга равна повърхност. След това трябва да навиете бутилката с крака на пода. Можете също така, докато лежите по гръб, да описвате букви или цифри във въздуха с чорапите си или да събирате кибрити, разпръснати по килима с пръсти.

Видео: високи токчета по време на бременност

В никакъв случай не трябва да мислите, че по време на бременност не можете да си позволите да изглеждате красива и привлекателна. Може би за известно време ще трябва да носите удобни обувки с не твърде високи токчета, но не забравяйте, че сега сте отговорни не само за здравето си, но и за здравето на бебето си. И за да бъдете най-красивата и желаната, повярвайте ми, можете дори без токчета. Основното е позитивно отношение и любов. На себе си, на съпруга си и на малкия човек, който расте и се развива под сърцето ви.

Здравето на жените: могат ли бременните жени да ходят на токчета??

Възможно ли е да носите токчета по време на бременност е въпрос, който интересува много жени. Не всеки разбира причините за тази забрана, защото за мнозина е трудно да се откажат от обичайните модели. Нека се опитаме да разберем защо носенето на такива обувки е опасно..

Могат ли бременните жени да ходят на токчета??

Когато лекарите казват, че е категорично невъзможно да се носят обувки на висок ток, те нямат предвид всички модели, а само тези с обувки на стилет или неприемливо висок ток. По време на бременност е разрешен модел с ток, ако има следните свойства:

 • стабилна конфигурация;
 • височина не повече от 5 см;
 • тя има удобно последно.

По този начин бременната жена може да избере различни модели с такива параметри, защото стабилната пета няма да й навреди..

Защо не може да се носи по време на бременност?

Да носите ток през този период или не, е доста сериозен въпрос. Въпреки многобройните забрани на лекарите, някои бъдещи майки носят такива обувки през всичките девет месеца..

Забраните на специалистите не са свързани само с неестетичния външен вид и дискомфорта на бременните жени. Жена, която носи пета, докато чака бебе, рискува както здравето си, така и здравето на бебето.

Основните рискове са:

 • подуване. Такива симптоми се наблюдават при повече от половината бременни жени и носенето на модерни обувки само влошава състоянието им. Най-често продуктите на фиби или платформа са доста тесни, което допринася за натрупването на течност в долната част на крайниците. В резултат на това подуването причинява не само дискомфорт, но и болка;
 • конвулсии. Носенето на такива модели дълго време води до свиване на мускулите на прасеца, които причиняват спазми. По правило такива симптоми се появяват в по-късните етапи, когато теглото на плода и собственото тегло на жената се увеличават;
 • Крик. Поради различни промени, настъпващи в тялото на бременна жена, сухожилията са значително отслабени, което често води до разтягане на мускулите на прасеца. Обувките, които преди това са били удобни, стават тесни и неудобни;
 • загуба на равновесие. По време на бременността теглото на жената леко се увеличава, което увеличава теглото на глезените. Към средата на втория триместър центърът на тежестта се измества и за бременната жена е трудно да поддържа баланса си. Рискът от падане се увеличава, което е опасно за развитието на детето и самата жена;
 • болки в гърба. Носенето на рокля обувки променя стойката ви. Гърбът е заоблен, а тазобедрените мускули на таза "отиват" напред. Тази промяна в позата често причинява болки в гърба..

Носенето на неудобни обувки е една от причините за спазматични мускулни болки.

Въздействие върху детето

Лекарите препоръчват бременните жени да избягват носенето на стилети, тъй като това се отразява негативно на бебето. В този случай са възможни следните условия:

 • прекомерен натиск върху матката. Такова състояние е изпълнено с преждевременно раждане или спонтанен аборт;
 • промяна в позицията на плода. Дори лекото изместване на центъра на тежестта допринася за промяна в положението на бебето, което може да стане напречно или глутеално. Подобно предлежание на плода често се превръща в причина за цезарово сечение;
 • риск от спонтанен аборт. Прекомерният стрес върху лумбалния гръбнак увеличава тонуса на матката, което води до повишена вероятност от спонтанен аборт.

Ефекти върху гръбначния стълб

Отрицателното въздействие на обувките на висок ток върху гръбначния стълб на бременните жени е доказано отдавна и лекарите са привърженици на тази забрана. Това се дължи на следните причини:

 • нарушение на амортизацията на гръбначния стълб при ходене;
 • промяна в положението на плода поради изместване в центъра на тежестта;
 • преразпределение на натоварването на краката, което допринася за честото подуване и болка в мускулите.

Какви обувки е по-добре да носите?

Някои хора вярват, че изборът на обувки за жени, които носят дете, е малък. Можете да намерите нещо подходящо само в отделите, които продават ортопедични продукти. Това е погрешно схващане, тъй като днес в търговската мрежа е представен достоен асортимент от обувки и ботуши за всякакъв размер на краката..

За да изберете модела, който ще седи удобно и удобно на крака, трябва да вземете предвид някои моменти:

 • материал. Не пестете от качество. Независимо по кое време на годината е избран моделът, трябва да отдадете предпочитание на продукти, изработени от естествени материали (велур, кожа, плътен текстил и др.). Това ще позволи на краката ви да дишат при всяко време. Изключение правят гумените ботуши. Такива копия обаче за предпочитане се носят на открито;
 • подметка. По-препоръчително е бременните жени да избират модели с релефни подметки. Той има редица предимства: изработен е от висококачествени материали, стабилен е, не се плъзга. Това ще помогне да се избегнат наранявания, които са опасни за жената и бебето;
 • стелки. Лекарите препоръчват бременните жени да използват ортопедични инкрустации или стелки. Независимо от модела, те значително ще намалят стреса върху гръбначния стълб и тазобедрените стави, както и ще облекчат мускулните спазми, болките в гърба и подуването на краката. Такива устройства са много удобни, невидими и идеални за ежедневна употреба. Ортопедичните стелки се препоръчват за употреба не само от бременни жени, те служат като профилактика на плоскостъпие и други патологии на краката;
 • модел. Стилните обувки или ботуши най-често имат висок ръст, тесен нос и вал (при ботуши). Такива модели са добри, но за редки и кратки разходки. Те не са много подходящи за ежедневна употреба, тъй като пречат на кръвообращението. Трябва да се спрете на продукти с кръгъл или квадратен нос.

Какво да направите, ако е необходимо?

Има ситуации, когато една жена, по силата на професията си, е принудена да спазва дрескода и да носи класически стил, който предполага модели, които не са твърде удобни за бременна жена..

Ако жената се чувства добре и не й се показва почивка в леглото, носенето на високи токчета за кратко време няма да повлияе на състоянието й. Особено внимание трябва да се обърне през първия триместър, когато рискът от отхвърляне на плода е достатъчно висок.

Въпреки че лекарите не препоръчват бременните жени да носят обувки на висок ток, те не ги забраняват при липса на патологии. Основното нещо е да се придържате към основните правила:

 • моделът трябва да е с най-удобното последно;
 • не стойте в такива обувки повече от 2-3 часа;
 • предоставят възможност за смяна на обувки с токчета за по-удобни.

По този начин можем да заключим, че не се препоръчва да носите обувки на висок ток, докато чакате бебето. Ако обаче следвате препоръките на експертите, тогава ниският ток няма да навреди.