Вече в средата на седмия месец на бременността! Време е да се вземе решение за избора на болница, защото остава много малко време! Много бъдещи майки все още работят по това време. Опитайте се да си почивате повече, отделете време за здраве.

Бебето вече различава вкусовете, миризмите, защото всички вещества, които постъпват в тялото на майката, достигат до неговите рецептори. Вкусовите предпочитания към храната започват да се формират и сега е подходящият момент да започнете да насаждате здравословни хранителни навици на вашето бебе.!

Теглото на плода на 28 гестационна седмица малко надвишава 1 килограм, а височината му е 35 cm!

Колко месеца бременност са изминали? 28 акушерска седмица на бременността е цели седем месеца (един акушерски месец - двадесет и осем дни).

Какво се случва?

Развитие на плода при 28 гестационна седмица

Бебето, седмица по-късно, порасна още малко, майката усеща как се увеличава неговата активност, как движенията набират сила. Хлапето вече е добре да отвори очи. Ако гледате видеото, можете да видите как той с любопитство изследва тялото си, пъпната връв, опитвайки се да усети всичко с ръцете си. По това време очите на всички бебета са сини. Вече по-близо до раждането пигментацията ще се промени.

Бебето е много активно, непрекъснато се опитва да промени положението си в матката, но няма толкова много място и е все по-трудно да се направи това. Активните силни движения вече могат да причинят дискомфорт на майката.

Бебе на 28 гестационна седмица вече има вкусови предпочитания. Както всички деца, той най-много обича сладкото. Но в зависимост от храненето на майката, предпочитанията на бебето могат да се променят и всяка бъдеща майка по това време вече разбира какво му харесва.

Хлапето реагира добре на различни звуци, по-активно е със силна музика и се успокоява, чувайки гласовете на мама, татко.

Бебешка снимка, ултразвук

Чувства на майка през 28-та седмица от бременността

Здравословното състояние на бъдещата майка остава същото. Подуването на ръцете и краката може да ви притеснява. Такова състояние може да възникне след преумора, а след това е достатъчно да си починете, направете лека гимнастика за краката (леко ги повдигнете от хоризонтално положение и ги спуснете), което ще подобри изтичането на кръв, направете лек лимфодренажен масаж. Ако се появи силно подуване, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар! Той ще ви помогне да определите причината, ще предотвратите състояния, които заплашват усложнения за вас или вашето бебе и, ако е необходимо, ще предпише подходящи лекарства.

Не забравяйте да попитате Вашия лекар какви витаминни препарати са Ви необходими, какви микроелементи да добавите. Ако сте загрижени за спазми на мускулите на краката, може да се наложи да предпишете препарати от калций и магнезий. Но само лекар може да го направи правилно. Спазмите в краката могат да се облекчат с топли бани, специален масаж, с който съпругът ви може да ви помогне. За да направите това, трябва да легнете удобно по гръб, а съпругът ви, държейки леко повдигнат крак, първо довежда крака до подбедрицата, разтягайки задната мускулна група, а след това с интензивни движения омесва мускулите на прасеца.

Третият триместър е най-подходящото време да се погрижите за правилното хранене, защото бебето, което вече усеща всички вкусове, помни всичко! Честотата на приема на храна е от голямо значение, както и нейното количество. Спазвайте следните диетични правила:

 • Яжте често на малки ястия. Това е полезно както за бебето, така и за вас, защото уголемената матка притиска стомаха. Когато хранителните компоненти идват при бебето в дози и често, то се чувства много комфортно. Именно на този принцип се основава храненето на новородените - най-често бебетата избират диета за себе си на интервали от 2-3 часа. Голяма порция храна в стомаха също може да попречи на майката, тъй като бебето вече е пораснало, има по-малко място в матката и ударите на гърбиците и петите по препълнения стомах са много забележими.
 • Стремете се към около два часа между последното хранене и нощния ви сън. Веднага след хранене бебето става активно, тялото му получава голямо количество хранителни вещества. И той наистина се нуждае от здравословен сън. Ако след хранене мине твърде много време, бебето ще бъде активно, но поради липса на хранителни вещества, то просто ще е гладно. Ето защо, дори ако стриктно контролирате съдържанието на калории в диетата си, не забравяйте за нуждите на вашето бебе. Не е необходимо допълнително тегло, но гладуването може да доведе до недостатъчно наддаване на тегло на плода.
 • Преминете към ядене само на прясно приготвени храни. Гответе ястието един път. Така че ще запази полезните вещества, доколкото е възможно. Да, отнема повече време, но след раждането на бебето ще готвите ястия за него по този начин, а обучението ще бъде само от полза.
 • Експертите казват, че положителните емоции по време на прием на храна подобряват усвояването на ценни вещества, активират чревния вилозен апарат. Хлапето получава по-голяма полза по този начин..

Корем на 28 седмица бременна

Матката при 28 гестационна седмица вече е на 28 сантиметра над пазвата или на 8 см над пъпа.

През седмия месец значително увеличеният корем може да попречи на нормалния живот на майката. Фигурата става все по-закръглена, разтягащата се кожа на корема може да предизвика безпокойство. За да предотвратите появата на стрии, както и неприятни субективни усещания (кожата може да сърби), можете да използвате специални аптечни продукти за грижа за кожата по време на бременност. Това ще помогне да се поддържа твърда, тонизирана кожа и да се възстанови по-бързо след раждането..

Обърнете специално внимание на правилното хранене, защото уголемената матка може да наруши работата на стомашно-чревния тракт.

28-ата седмица на бременността с близнаци е придружена от още по-голям субективен дискомфорт, тъй като размерът на матката е много по-голям, отколкото при едноплодна бременност. Жената определено трябва да почива, да лежи настрани няколко пъти на ден с леко приведени крака - това облекчава натоварването на гръбначния стълб, намалява болката в лумбалната област.

Като правило по това време бъдещата майка наддава около девет килограма. Въпреки увеличеното си тегло и заоблен корем, можете да бъдете доста активни. Бъдете обаче по-внимателни към натоварванията: не претоварвайте, не вдигайте тежести. Но гимнастиката за бременни жени е задължителна в ежедневието ви. Внимавайте за диетата си, тъй като през третия триместър е много важно да не трупате излишни килограми - това ще улесни раждането и възстановяването.

Движения на плода в даден момент

Този период на бременност се характеризира със значително увеличаване на активността на бебето. Мама много ясно усеща движенията му, тя вече усеща къде лежи лакът и къде са петите, тя разбира в каква позиция е бебето. Разбъркването на 28 гестационна седмица е много ясно видимо на повърхността на корема: когато плодът промени позицията си, коремът може да се измести до една или друга страна. Теглото на детето обаче все още му позволява активно да променя позицията си..

Следователно заключението на ултразвуковото сканиране „Бременност 28 седмици, представяне на седалището“ не може да бъде окончателно - бебето може лесно да се преобърне и то повече от веднъж.

Възможна болка на 28 седмици

През третия триместър на бременността жената вече чувства тренировъчни контракции. Обикновено това е усещане за свиване на матката, което е напълно безболезнено. Ако изпитвате силна болка или стомаха ви боли постоянно, непременно посетете лекар. Коремна болка по време на бременност може да бъде свързана с увеличаване на матката, разтягане на нейните връзки, натиск върху съседните органи и може би признак на заплаха от прекъсване. Не трябва да приемате болкоуспокояващи, спазмолитици самостоятелно, защото само лекар може да установи причината за това състояние и да предотврати опасността.

Необходими изследвания и анализи

Обикновено на този етап се правят стандартни тестове: могат да се предписват общи кръвни тестове, тестове на урина, тест за кръвна захар. През този период на жените с Rh-отрицателна кръвна група се назначава тест за антитела. Това проучване дава възможност да се определи дали има Rh-конфликт и да се предотвратят усложнения по време на бременност и раждане. Ако има Rh конфликт, тогава се инжектира имуноглобулин. Той предотвратява синтеза в майчиното тяло на антитела към компонентите на кръвта на детето.

От началото на третия триместър бъдещата майка вече трябва да посещава гинеколога по-често - два пъти месечно. Ако стомахът боли на 28 седмица от бременността, това трябва да му бъде съобщено на консултацията.

Ултразвукът на 28 гестационна седмица не е включен в рутинния преглед. Ако бременността ви протича нормално, значи вече сте направили два ултразвукови прегледа, вече знаете пола на вашето бебе, знаете, че то расте и се развива нормално. На този етап може да се предпише ултразвук, ако има здравословни проблеми от майката. Но ултразвукът е абсолютно безопасен метод и ако майката иска отново да види чудото си, да направи снимка на ултразвук на 28 седмица от бременността, това може да се направи!

Полезно видео

Въпроси - отговори

Кажете ми, нормални ли са коремните болки в началото на третия триместър? Имам леки болки в корема от време на време, страхувам се, че раждането не настъпва на 28 седмица от бременността.

Коремна болка във Вашия период може да възникне поради разтягане на връзките на матката, въздействието на разширена матка върху близките органи. Но тези усещания не трябва да са прекалено интензивни, да бъдат редовни. През третия триместър вече се усещат тренировъчни контракции, тези усещания наподобяват мускулни контракции, но не трябва да бъдат придружени от болка. Ако се притеснявате от болки в корема и особено ако те са придружени от кървави отделяния, непременно се консултирайте със специалист.

Какво освобождаване от отговорност при 28 гестационна седмица може да бъде? Струва ми се, че водата ми тече, но все още е много рано...

Разпределенията по това време обикновено могат леко да се увеличат. Течното, прозрачно, обилно отделяне се счита за нормално. Обикновено жените отбелязват изтичането на вода като по-интензивно. Възможно е обаче точно да се определи дали става дума за изтичане или изтичане само след намазка. Ако водата изтече в големи количества, това е алармен сигнал: не забравяйте да се свържете с клиниката.

Бременна съм в 28 седмица, размерът на ултразвука на плода е нормален и стомахът ми е много малък. Как може да бъде това?

Размерът на корема на всяка бъдеща майка е индивидуален. По-важен критерий е височината на дъното на матката, размерът на плода. Ако тези показатели са нормални, няма от какво да се притеснявате. Ако погледнете снимките на коремчета на 28 седмици, които майките обменят във форумите, тогава можете много ясно да видите, че визуалните параметри са различни за всички. Това зависи от теглото на жената и от размера на таза, от това дали това е първата бременност и редица други фактори.

Какво да направите, ако тонусът на матката се повиши на 28 седмици? Колко лошо е и възможно ли е да правите секс по едно и също време?

Ако имате тонус през този период, определено трябва да се консултирате с гинеколог. Той ще определи дали тонът наистина е повишен и ще даде подходящи препоръки. Опитайте се да си почивате повече, ограничете физическата активност. Сексът на 28 седмици от бременността с повишен тонус трябва да бъде ограничен.

Може ли положението на плода да се промени на 28 гестационна седмица? Иначе имахме седалищна презентация и бях много разстроен...

Да, в този момент позицията на плода може да се промени. Бебето е много активно, все още има достатъчно място за него и все още може да се превърне в главна презентация. В някои случаи се препоръчва специална гимнастика, която помага за промяна на позицията.

28 седмица от бременността

В гинекологията периодът на бременността се счита за акушерски седмици, но за много бъдещи майки бременността е по-лесна за изчисляване с месеци. И колкото повече време минава от момента на оплождането на яйцеклетката и нейното фиксиране върху стената на матката, толкова по-трудно е да се правят правилни изчисления по същия начин, както гинеколозите. Ако обаче използвате тяхната изчислителна система, става ясно, че 28-та седмица от бременността е краят на седмия гестационен месец, тоест по медицински стандарти от този момент започва последният триместър на бременността, завършващ с раждането на дете.

Съдържание

 • Въведение
 • 28 седмица от бременността: какво се случва
 • Външни промени на 28-та седмица от бременността
 • 28 седмица от бременността: Заплахи и проблеми
 • 28 седмица от бременността: Развитие на плода
 • Изследвания и анализи на 28 гестационна седмица
 • Ултразвук на 28 гестационна седмица
 • Хранене при 28 гестационна седмица
 • Физическа активност при 28 гестационна седмица
 • 28 седмица от бременността: Препоръки на гинеколози
 • Секс на 28 седмица бременност
 • Заключение

Въведение

Третият триместър на бременността се характеризира с нови усещания и открития, които не винаги носят положителни емоции на бъдещата майка. По-голямата част от гестационния период е изостанал и жената вече започва да очаква с нетърпение бърза среща с детето си..

Много бъдещи на този етап не се оплакват от своето благосъстояние, но все пак това не е причина да спрете да наблюдавате промените в тялото и да посещавате гинеколог на всеки две седмици..

28 седмица от бременността: какво се случва

По това време всички жени в позицията ежедневно усещат как се движи бебето им. Детето вече е набрало маса и е станало по-голямо, така че движенията и треперенето му вече се усещат добре. Благодарение на тях той може да общува с майка си, предавайки настроението му, което може да бъде както спокойно, така и нещастно..

Например, ако бебето не харесва позата, заета от майка му, то със сигурност ще я информира за това. Хлапето ще започне да се бута и да се мята и да се обръща, като ясно показва, че му е неудобно и спешно трябва да смени позицията. Често бебето започва да бъде активно през нощта, като не оставя майка си да се наслаждава на нощната почивка.

Гърдите продължават да се пълнят като подготовка за предстоящото снабдяване с мляко за хранене на скоророденото бебе. Но на предварителния етап от зърната се отделя само коластра..

Тъй като женското тяло непрекъснато се променя, бременната жена може да се сблъска с такива неприятни симптоми като сънливост, световъртеж и слабост. Често тези симптоми са причинени от спад в нивата на хемоглобина. Този съдържащ желязо протеин е отговорен за доставката на кислород до тъканните и клетъчните структури и в резултат на липсата му жената изпитва дискомфорт, а при дете проблемите с хемоглобина могат да доведат до забавяне на развитието. Поради тази причина, когато се появят симптоми на намаляване на хемоглобина, трябва да се консултирате с лекар за избора на терапия, която ще помогне да се спре проблема..

С настъпването на двадесет и осмата гестационна седмица жената започва активно да се подготвя за раждане. За съжаление на този етап всички започват да се изнервят: както първородни, така и жени, които вече имат деца. Те се притесняват дали тялото се е подготвило за раждане и дали всичко ще се оправи, когато бебето се роди.

За да спрете да се изнервяте и да се страхувате, достатъчно е да се запишете за курсове за бременни жени. Специалистите, водещи такива класове, ще помогнат не само за нормализиране на емоционалното състояние на жената, но и за справяне с безпочвените страхове, присъщи на третия триместър.

Външни промени на 28-та седмица от бременността

Изминаха двадесет и осем седмици от последната менструация, последвани от оплождане и фиксиране на яйцеклетката върху стената на матката. Коремът вече е нараснал толкова много, че пречи на жената да води същия активен живот както преди, освен това позицията й става забележима за всички около нея. За да й е удобно, е необходимо да носите специална превръзка за бъдещи майки и дрехи, които не пречат на движението..

Този период се характеризира с бърз растеж на плода, причинявайки увеличаване на матката и разтягане на кожата в коремната област. Ако бъдещата майка не се грижи за кожата си с помощта на специална козметика за стрии от самото начало на бременността, тогава тя ще се сблъска с появата на стрии.

По време на бременността те приличат на червени ивици, които след раждането стават по-светли, но не изчезват. Поради тази причина трябва предварително да се обърне внимание на предотвратяването на появата им..

28 седмица от бременността: Заплахи и проблеми

Растежът на бебето в матката води до увеличаване на телесното тегло на майка му, което от своя страна й причинява болезнени и дискомфортни усещания в различни части на тялото. Почти всички те бързо изчезват и не продължават дълго, но ако се засилят и се появяват често, трябва да се консултирате със специалист.

 • Алгията в лумбалния отдел на гръбначния стълб се провокира от изместване на центъра на тежестта и увеличаване на натоварването на мускулния и сухожилния апарат на гърба. Ако тази болка стане остра, периодична и често възникваща, е необходимо да се консултирате с гинеколог, тъй като тя може да е доказателство за преждевременно раждане..
 • Болки в коремната област и под ребрата, най-често се появяват поради повишената активност на бебето. Алгия решава, когато детето се успокои и заеме удобна поза за него. Но ако дискомфортът се увеличава и се допълва от повръщане, липса на апетит и гадене, това може да е доказателство за уролитиаза, която лекарят трябва да спре..
 • Алгията в долните крайници се причинява от появата на подуване. На двадесет и осмата гестационна седмица количеството течност в женското тяло се увеличава поради увеличаване на околоплодните води и повишена нужда от бъдеща майка да пие. Ако отокът се влоши и донесе на жената силен дискомфорт, тогава този проблем може да доведе до сериозни усложнения. Те включват разширени вени и гестоза. При наличие на късна токсикоза бременната жена има силен оток, гадене и високо кръвно налягане. Звънене в ушите и световъртеж също присъстват.

Вагинално отделяне при 28 гестационна седмица

По това време е много важно внимателно да се следи изхвърлянето. Ако те имат еднаква консистенция, бял или прозрачен нюанс и кисела миризма, тогава няма какво да се притеснявате. Ако миризмата стане остра, в тях се появи гной или кръв, тогава най-вероятно инфекцията е проникнала във влагалището. За да поставите точна диагноза и да изберете терапия, трябва да посетите лекар.

Ако изтичането стане водно, това може да сигнализира за началото на преждевременно раждане. Също така водата може да изтече, в този случай жената е хоспитализирана и е получила спешно раждане, за да спаси живота на детето.

Когато се отдели малко количество околоплодна течност, трябва незабавно да информирате лекаря, за да може той да предотврати сериозни последици и да позволи на жената да информира бебето без усложнения.

Растеж на матката при 28 гестационна седмица

Височината на дъното на матката по това време достига 28 сантиметра над нивото на пъпа. Гинекологът измерва този показател при всеки преглед на бременна жена, за да се увери, че бебето се развива правилно. Матката ще продължи да се разтяга до самия момент на раждането..

От време на време жената ще усеща фалшиви контракции, които възникват, за да подготвят матката за процеса на раждане на бебе. Те обикновено продължават около две минути и не причиняват дискомфорт..

С увеличаване на размера на матката настъпва изместване на органи, разположени близо до нея. На първо място страда пикочния мехур и стомашно-чревния тракт. В резултат на това бъдещата майка трябва да се примирява с често уриниране, киселини и проблеми с изхождането..

Когато лежи дълго време по гръб, жената може да изпитва слабост и световъртеж. Тази неприятна симптоматика се появява поради факта, че разширената матка започва да притиска кухите вени, през които кръвта тече от долната към горната част на тялото. Това също води до рязък скок на налягането надолу, в резултат на което бременната жена може дори да припадне..

28 седмица бременна: Кървене

Ако кървенето се появи през първия триместър, това е признак за отклонения в носенето на плода и възможен спонтанен аборт.

През третия триместър кръвта, наблюдавана при вагинално течение, е по-малко опасна, но въпреки това става доказателство за сериозни нарушения в майчиното тяло, включително:

 • Предлежание на плацентата;
 • Преждевременно отделяне на плацентата;
 • Ерозивни промени в шийката на матката или миома на матката.

Независимо какво е причинило кървенето, трябва незабавно да посетите лекар. Често бъдещата майка е спешно хоспитализирана и извършена чрез цезарово сечение, за да спаси плода.

Преждевременно раждане на 28 гестационна седмица

За период от двадесет и осем седмици, с неблагоприятен ход на бременността, съществува риск от преждевременно раждане..

Какво ще доведат, ако успеете да спасите живота на бебето? Няма еднозначен отговор на този въпрос, въпреки че съвременната медицина може да помогне на детето да спаси живота и да придобие сили за нормален живот извън утробата. По това време бебето вече може да съществува независимо извън тялото на майката, ако за него се организират подходящи грижи..

Ако проучите статистиката, тогава само 10% от стотиците такива раждания завършват със смърт за детето..

Ако говорим за майчиното тяло, тогава за него преждевременното раждане е сериозен стрес. Влагалището и матката все още не са готови за раждане, няма редовни контракции и други предпоставки за нормално раждане. Затова често завършва с обширно кървене, след което ще бъде много трудно и дълго да се възстанови. Поради тази причина гинеколозите се опитват да предотвратят подобен изход, като позволяват на жената да доведе детето преди датата..

28 седмица от бременността: Развитие на плода

На този етап детето може да се сравни със салата с глава. Теглото му е 1100 грама, а височината му е 35 сантиметра. Като се има предвид, че бебето непрекъснато расте и напълнява, заемайки почти цялата маточна кухина, неговите движения вече много добре се усещат от бъдещата майка. По това време бебето активно подобрява вече формираните органи и системи..

Кората на главния мозък има ясно маркирани полукълба и също се наблюдава увеличаване на броя на извивките. Храносмилателната система работи активно. Черният дроб произвежда жлъчка, панкреасът е отговорен за производството на ензимни компоненти, а червата подобрява функцията на перисталтиката. Процесът на хематопоеза се възлага на костния мозък. В миналото далакът и черният дроб са били отговорни за този процес. Белите дробове завършват образуването на бронхите, което прави дихателната система почти готова за самостоятелно функциониране извън тялото на майката.

Миглите се появяват на клепачите на бебето, то вече знае как да мига и да отваря очи. Благодарение на разработените визуални анализатори, бебето може да фокусира погледа си в определена точка, а също така прави разлика между светлина и тъмнина. Той вкусва и мирише на околоплодна течност и реагира на различни звуци. Кожата на бебето започва да изсветлява, въпреки че преди те са имали червеникав оттенък. Количеството оригинален лубрикант е намалено. Под кожата се появява мастен слой, който е отговорен за процесите на топлообмен в малко тяло. Тялото на бебето е закръглено, появяват се пълнички и бръчки. Скелетът вече е практически оформен, така че костната тъкан започва да се укрепва. Бъбреците активно извеждат водата от тялото, като отделят 0,5 литра урина в околоплодната течност.

Както бе споменато по-рано, бебето добре осъзнава звуците, които са вътре в тялото и извън него. Той слуша и разпознава гласа на майка си, който чува най-често. Той е този, който е в състояние веднага да го различи от всички останали звуци. Мама трябва да говори с бебето възможно най-често, за да установи връзка с него, която ще остане и след раждането му.

Изследвания и анализи на 28 гестационна седмица

Към двадесет и осмата седмица жената вече има на картата резултатите от второ ултразвуково сканиране и тройно изследване, състоящо се от анализ на хормона hCG, свободен естриол и алфа-фетопротеин. Благодарение на тези прожекции една жена вече знае на какъв етап от развитието е бебето й и дали всичко е наред с него..

С настъпването на този гестационен период жената трябва да посещава антенатална клиника поне два пъти месечно. Преди всяко посещение тя трябва да премине общ анализ на урината, кръвта и вече лекарят има намазка върху вагиналната микрофлора.

Когато пациентът пристигне, лекарят внимателно проучва резултатите от теста, донесени й, които са необходими за наблюдение на състоянието на тялото ѝ. В допълнение, гинекологът измерва обема на корема, височината на дъното на матката, кръвното налягане и теглото на бъдещата майка.

За период от двадесет и осем седмици ще трябва да дарите кръв за гликемичния индекс и антителата.

Ултразвук на 28 гестационна седмица

По това време ултразвуково изследване се предписва само когато майката се оплаква от лошо здраве и гинекологът трябва да се запознае със състоянието на бебето, преди да постави диагноза. Необходим е непланиран ултразвук, за да се проучат основните параметри на развитието на бъдещите трохи, да се оцени съответствието му с възрастовите норми, да се оцени степента на зрялост на плацентата, както и да се изследват околоплодните води и състоянието на пъпната връв..

Също така при желание родителите могат да посочат пола на бебето. Това ще бъде доста лесно да се направи, тъй като гениталиите му вече са се оформили. В допълнение към пола можете да определите каква позиция е заело детето в матката. Ако все още не е обърнал глава надолу, не трябва да изпадате в паника. Бебето все още има време да заеме правилната позиция, позволявайки му да се роди без усложнения.

Хранене при 28 гестационна седмица

Диетолозите препоръчват на бъдещите майки да ядат само здравословни храни, отказвайки се от полуфабрикати, сладка сода, осолени и пушени храни, алкохолни напитки, силно кафе и чай. За да избегнете проблеми с набор от излишни килограми, консумацията на сладки и нишестени храни трябва да бъде сведена до минимум и е по-добре напълно да се откажете от нея. Тези продукти не носят никаква полза за организма и вредата от тях е значителна. Състои се в наддаване на наднормено тегло, което ще се отрази негативно на раждането и на бебето като цяло..

Менюто на бъдещата майка трябва да включва зеленчуци и плодове, мляко, сирена и кисело мляко, зърнени храни, постна риба и месо, яйца, черен дроб и спанак. Всеки ден трябва да пиете поне един и половина литра вода, полезно е да пиете плодови напитки от плодове. Трябва да се храните често и на частични дози..

Храната трябва да се приема пет пъти на ден, като се правят паузи между храненията в продължение на няколко часа. Най-добрият начин да приготвите храна на пара.

Витаминни и минерални комплекси

Тялото на бъдещата майка се нуждае от витамини. Има редица причини за това. Полезни вещества са необходими на бебето като строителен материал, който той използва за развитието на тъканните структури, формирането на скелета, вътрешните органи, мускулния апарат и малък организъм като цяло.

Минерали и витамини са необходими и за самата бъдеща майка, тъй като тялото й е силно изчерпано по време на бременността. За да се избегнат сериозни проблеми и патологии поради липсата им, гинекологът предписва витаминен комплекс за бременна жена, подбран, като се вземат предвид нейните индивидуални характеристики..

Трябва да приемате това лекарство стриктно в дозата, предписана от гинеколога.

Физическа активност при 28 гестационна седмица

През целия период на бременността жената трябва да поддържа тялото си в добра форма и да не забравя да изпълнява упражнения за бременни жени. На двадесет и осмата седмица стомахът вече се е увеличил толкова много, че не позволява на бъдещата майка да се чувства толкова свободна, както преди, но въпреки това има спортове, които са на разположение на жените в тази позиция.

Те включват:

 • Йога - Тези упражнения често се правят в малки групи, особено за бременни жени. Гимнастиката е насочена към трениране на еластичността на мускулния апарат и правилното дишане.
 • Водна аеробика - можете да се запишете за такива класове в много фитнес центрове. Упражненията във вода помагат за отпускане на мускулите, облекчаване на умората, развеселяване и имат благоприятен ефект върху цялото тяло..
 • Туризъм - Разходките в парка са задължителни и ежедневни. Трябва да се носят удобни дрехи и обувки, за да са от полза..

И за да облекчите долната част на гърба и гръбначния стълб, трябва да носите превръзка за бременни жени.

28 седмица от бременността: Препоръки на гинеколози

На двадесет и осмата гестационна седмица трябва да започнете да следите теглото си. От началото на първия триместър до този период жената не трябва да наддава над осем килограма.

Ако не следите наддаването на тегло, това не само ще повлияе негативно на здравето на майката и бъдещото бебе, но също така може да причини диабет и усложнения при раждането..

За да се развива детето в атмосфера на спокойствие и хармония, забавлението на мама трябва да бъде спокойно и приятно. Трябва да се има предвид, че бебето вече чува всичко и изпитва майчини емоции.

Жена в позиция не трябва да посещава места, изпълнени с шум и силни звуци, тъй като те могат да изплашат детето и да повлияят негативно на неговото емоционално и физическо благосъстояние.

Ще бъде полезно да се запишете за курсове за бъдещи майки. Такива дейности ще помогнат за подготовката за раждане и ще се научат как да се разбираме с бебето от първите дни на живота..

Можете също така да разберете какво препоръчват гинеколозите на 29-та седмица от бременността, какви симптоми и усещания съпътстват този период, как се развива бебето и много други. В тази статия ще намерите цялата необходима информация..

Секс на 28 седмица бременност

Ако разгледаме въпроса за интимните отношения от медицинска гледна точка, тогава те са възможни, ако и двамата партньори го искат и жената няма противопоказания за секс. Общоприето е, че подобни моменти от брачния живот имат положителен ефект не само върху връзката в една двойка, но и върху здравето на бъдещата майка. Но не забравяйте за безопасността на бебето, което вече значително се е увеличило по размер и изисква внимателно лечение..

Следователно половите положения трябва да бъдат избрани така, че натискът върху корема да бъде напълно елиминиран. Също така трябва да слушате чувствата на бъдещата майка, ако тя изпитва дискомфорт, тогава е по-добре да изчакате със секса.

Ако лекарят е забранил секса през този период, той трябва да бъде изоставен изобщо..

Заключение

Приятното очакване и радостното очакване за среща с бебе са само емоциите, които бъдещата майка започва да изпитва през третия триместър. Може би те са осеяни с безпокойство и страх, но страхът не е необходим..

Остава само малко и мама ще може да види тази, която е чакала цели девет месеца.

28 седмица от бременността

Какво се случва с бебето

На 28-та седмица от бременността бебето продължава да расте и да наддава. Дължината на тялото му е 35 см, теглото е 1200-1300 грама. Образува се подкожната тъкан, мастният слой нараства. На кожата се образува защитна смазка. Формирането на мускулна и костна тъкан продължава, костите започват да складират калций. Образуването на мозъчната кора е завършено.

Формира се смучещ и хващащ рефлекс, появяват се мимически движения - мигане, усмивка. Детето се движи активно и често сменя позицията си. При момчетата тестисите се спускат от корема в скротума. Панкреасът започва да произвежда ензими, а черният дроб произвежда жлъчка. Кръвните клетки сега се произвеждат от костния мозък.

Какво се случва с бъдещата майка: усещания

На 28-та седмица от бременността, промените в тялото на бременна жена продължават. Сега те са фокусирани върху подготовката за раждане. Коремът е още по-забележим, така че жената напълно чувства бременността си. Има естествена тревожност, безпокойство от предстоящото раждане.

Уголемяване на матката. Височината на изправяне на очното дъно на матката, тоест разстоянието от горната част на корема до пубиса, е 28-30 см. Матката по това време се увеличава с 4 пъти. Периодично има усещане за дърпане в корема.

Честота на уриниране. Нарастващата матка притиска пикочния мехур, така че бременната жена често ходи до тоалетна. Честотата на уриниране през 28-та седмица може да достигне 8-10 пъти на ден.

Главоболие и световъртеж. Липсата на кислород ви кара да ви се вие ​​свят. Някои бременни жени имат леко главоболие вечер. Той преминава сам по себе си, без да приема болкоуспокояващи.

Дискомфорт в долната част на гърба. Поради увеличаването на матката, центърът на тежестта на тялото продължава да се измества, натоварването на гръбначния стълб се увеличава. Жена ходи, огъвайки се в лумбалната област, така че вечер има умерени усещания за дърпане.

Промени в млечните жлези. Гърдите се подуват, стават по-чувствителни. Това означава, че тя се подготвя за производство на мляко. По това време някои жени имат първите капки коластра..

Пигментирани петна, стрии. По кожата се появяват кафеникави петна - обикновено по лицето, предмишниците, гърдите. Стриите се образуват отстрани на корема поради увеличаването му. Те приличат на бледи червени ивици, понякога тези области сърбят.

Подуване. Компресията на тазовите вени, увеличеният прием на течности допринасят за образуването на оток в краката. Те са незначителни, наблюдават се през целия ден, не са придружени от болка.

Вагинално отделяне. Продължавайте да ходите, може да бъде доста обилно. Те имат бял или жълтеникав цвят, леко кисела миризма. Образуването им се дължи на действието на хормоните.
Зацапване на кървене. На 28-та седмица от бременността не трябва да има кървави отделяния.

Промяна в миризмата, вкусовите предпочитания. Повечето бременни жени на 28-та седмица нямат драматични промени във вкусовите предпочитания, отвращение към всякакви миризми. Но може да има внезапно желание да ядете определена храна или мирис.

Качване на тегло. До 28-та седмица на бременността жената трябва да наддаде не повече от 9 кг. Седмичното наддаване на тегло е 400 грама.

бебето съветва

Тв водещата Анастасия Трегубова сега очаква четвъртото си дете и споделя полезни съвети с феновете.

Така че вие ​​искате вашето дете да се роди най-здраво и умно! И тайно пазим мечтата да станем родители на бъдещия Ломоносов, а...

Грижата за себе си по време на бременност трябва да бъде специална. Разбираме какви процедури и инструменти могат да бъдат опасни за бъдещето...

Медицински преглед

От 28-та седмица на бременността жената посещава гинеколога два пъти месечно. Трябва да донесете резултатите от минали тестове до назначаването, лекарят ги оценява и провежда външен преглед.

 • общ анализ на урината - за изключване на възпаление на бъбреците, пикочния мехур;
 • кръв за захар - по показания, ако жената напълнява силно;
 • общ кръвен тест - по показания, ако има съмнение за анемия или за наблюдение на лечението на съществуваща анемия;
 • измерване на коремна обиколка, височина на матката - за оценка на растежа на плода;
 • измерване на телесно тегло - за определяне на наддаване на тегло;
 • вагинално изследване - за определяне на състоянието на шийката на матката, премахване на риска от преждевременно раждане;
 • измерване на кръвното налягане на двете ръце - изключване на хипертония, характерна за прееклампсия или прееклампсия;
 • слушане на сърдечния ритъм на плода - оценка на състоянието му, определяне на кислородния глад.

Трудности при носене

На 28-та седмица е възможно преждевременно раждане, а по време на прегледа лекарят може да открие и отклонения в развитието на плода или по време на бременност.

Преждевременно раждане

Свързано с недостатъчност на цервикалния канал, генетични аномалии в плода, инфекциозни заболявания. Също така, раждането може да започне, ако жената е вдигала тежести или е била много нервна. Има изливане на околоплодна течност, започват контракции. На 28-та седмица детето вече е практически оформено, поради което при спешна медицинска помощ и правилна грижа за бебето резултатът е благоприятен.

Забавяне на растежа на плода

Определя се от ниско телесно тегло на плода, недостатъчна дължина на тялото. Това състояние може да се подозира от недостатъчно наддаване на тегло на бременната жена, коремна обиколка, която не съответства на датата. Причините за забавянето в развитието са анемия, лоши навици на майката, строга диета на бременна жена, сърдечни и чернодробни заболявания. Малките деца са с многоплодна бременност.

Вътрематочна хипоксия

Това е състояние, което възниква, когато няма достатъчно количество кислород за плода. Основните причини са анемия, лоши навици на майката, заболявания на белите дробове и сърцето на жената, нарушение на образуването на плацентата. Жената може да подозира хипоксия, ако детето започне да се движи твърде активно и след няколко дни се успокои.

Гестационен захарен диабет

Необичайно усложнение на бременността, свързано с високи нива на глюкоза в кръвта. Плацентарните хормони пречат на инсулина да използва глюкозата, така че той се натрупва в тъканите и кръвта. Рискови фактори за развитие на диабет са наднорменото тегло преди бременността, наддаването на тегло твърде бързо, диабет при роднини. Бременната жена може да подозира това състояние поради силна жажда, оток на краката. Диагнозата се потвърждава с кръвен тест.

Истмично-цервикална недостатъчност

Това е преждевременно разширяване на шийката на матката. Обикновено шийката на матката е затворена през цялата бременност, служи като бариера за инфекции и задържа плода вътре в маточната кухина. Разкрива се непосредствено преди раждането. Ако това се случи през 28-та седмица от бременността, рискът от преждевременно раждане е голям. Причините са - чести аборти, ерозия на маточната шийка, цервикална хирургия, хормонални нарушения. Трудно е да се определи дефицитът предварително, гинекологът вижда това по време на вагинален преглед. Когато диагнозата се потвърди, е необходима хоспитализация за поддържане на бременността.

Плацентарна недостатъчност

При това състояние плацентата престава да изпълнява функциите си за хранене и дишане на плода. Рискови фактори са възрастта на майката над 35 години, ендокринни и сърдечни заболявания, множество белези по матката, лоши навици, генитални инфекции. При лека степен на недостатъчност няма симптоми. При тежки случаи се появяват признаци на кислородно гладуване на плода - първо, чести, а след това и редки движения. Лекарят на рецепцията слуша учестен пулс, а в тежки случаи - рядко.

Гестоза, прееклампсия, еклампсия

Рядко усложнение, което се среща при 12-16% от бременните жени. Причините са заболявания на вътрешните органи, лоши навици, генитални инфекции. По-често се среща при жени на възраст над 35 години. Основните симптоми са повишено кръвно налягане, изразено подуване на краката, гадене, повръщане, главоболие. В такива случаи трябва незабавно да се консултирате с лекар..

Снимки на 28 седмица бременна

Най-четени записи през седмица 28

Такова добро настроение)) накрая започнах съзнателно да разбирам, че чакам лялечка))) за щастие бременността е много спокойна. Пе...

Седя тук и си мисля вече почти 30 години и все още не съм започнал да събирам чанти в родилния дом, отворих скорошния си списък и това получих...

Казват, че всеки може да издържи на болка до около 45 дел, а жената изпитва болка по време на раждане...

Момичета, ние го използваме! Мамо, моля, коментирай и поправи))) От какво се нуждае новороденото дете за първи път?

↑ Гестационната възраст от 28 седмици е преходът към третия, последен триместър на бременността. Сега можете да се успокоите малко за...

Какво да правим и какво не

На 28-та седмица от бременността бъдещата майка трябва да обръща повече внимание на себе си - да се храни правилно, да си почива повече и да се разхожда на чист въздух. Не бива да забравяме и за бъдещия татко - заедно можете да посещавате курсове за родители, да купувате неща за бебето.

Какво е ВЪЗМОЖНО за бъдеща майка:

 • правете разходки в гората, паркирайте - тялото получава нужното количество кислород;
 • за почивка по-често в легнало положение - натоварването на гръбначния стълб и краката намалява;
 • прави водна аеробика, йога за бременни жени - тренират се мускули, тялото се подготвя за раждане;
 • изпълнявайте упражнения на Кегел - повишава се еластичността на тазовите мускули;
 • приемайте витамини за бременни жени - тялото на бъдещата майка и детето получава необходимите хранителни вещества;
 • смажете кожата на корема с овлажнител или специални анти-стрии - кожата става по-еластична, след раждането ще се стегне по-бързо;
 • слушане на спокойна музика, четене на класическа литература - настроението се подобрява, обезпокоителните мисли изчезват;
 • четете специална литература за бременни жени - тя съдържа отговори на въпроси, които са важни за бъдещата майка;
 • правят секс в безопасни позиции;
 • посещавайте курсове за бъдещи родители - те ще ви научат как да се грижите за бебе;
 • общувайте с приятели и роднини - такива срещи ще подобрят настроението ви;
 • закупувайте неща за бебето, продукти за грижа.

Каква бъдеща майка НЕ ​​трябва:

 • пушене и пиене на алкохол - това се отразява негативно на развитието на плода, особено на мозъка му;
 • яжте мазни, пикантни храни, бърза храна, злоупотребявайте със сладкиши и сладкиши - прекомерното наддаване на тегло води до развитие на захарен диабет, стомахът страда от пикантни храни;
 • вдигайте тежести, занимавайте се със силови спортове - повишаването на интраабдоминалното налягане провокира преждевременно раждане;
 • приемайте лекарства без лекарско предписание - много лекарства имат токсичен ефект върху плода;
 • бъдете нервни и притеснени - емоционалната нестабилност се предава на бебето;
 • носенето на дрехи за отслабване - компресията на корема води до повишаване на тонуса на матката, а това увеличава риска от преждевременно раждане;
 • хипотермия или отидете в баня, сауна - хипотермията води до настинка, а прегряването може да причини преждевременно раждане;
 • често посещавайте оживени обществени места - има голям риск от заразяване с варицела, рубеола, морбили;
 • контакт с улични животни - те носят токсоплазмоза, която е опасна за плода.

Правилното хранене

Особено важно е да се наблюдава храненето на 28-та седмица от бременността, тъй като активно растящото бебе взема повечето хранителни вещества от тялото на майката. Диетата трябва да бъде обогатена с пресни плодове, зеленчуци, има достатъчно количество месо и зърнени храни.

На 28-та седмица от бременността се препоръчва:

 • яжте прясно приготвена храна - рискът от хранително отравяне е елиминиран;
 • изключете мазни, консервирани, пикантни храни - намалява натоварването на черния дроб и стомаха;
 • ограничете употребата на грах, боб, бяло зеле, хлебни изделия - образуването на газове намалява;
 • пийте до два литра вода на ден, ако няма изразен оток, се поддържа нормално кръвообращение на плацентата;
 • има повече зеленчуци и плодове - те съдържат витамини и минерали, необходими на бебето;
 • яжте телешко и говеждо месо - те съдържат желязо, което предотвратява развитието на анемия;
 • яжте каша от елда - тя съдържа желязо, манган, цинк, които са важни за пълноценното кръвообразуване.

Ние готвим вкусно и здравословно за себе си и вашето бебе

Продуктите, които бъдещата майка яде, трябва да бъдат възможно най-свежи и качествени. Важно е храносмилането да е пълно, да не се появят хранителни отравяния и чревни разстройства. Ето защо трябва да се обърне специално внимание на избора на продукти. Не трябва да ядете на места за обществено хранене, по-добре е бъдещата майка да готви у дома - това ще й позволи да бъде сигурна, че цялата храна е с високо качество и няма да причини отравяне. На 28-та седмица от бременността е важно да се яде телешко, говеждо, елда каша - профилактика на анемия.