19-та акушерска седмица на бременността (втори триместър) е закръглено коремче, радостно усещане за нечия „интересна позиция“, първите тласъци на нероденото бебе и всички онези положителни емоции, които бременната жена изпитва през този период

На 19-та седмица от бременността, вашето бебе е подобно по размер на картофа

  Размер на плодовете: 15 см. Тегло на плодовете: 150 грама

Чувства на бъдещата майка на 19-та седмица от бременността

19-та акушерска седмица на бременността (ембрионалната възраст се различава с 1-2 седмици), почти всички бъдещи майки наричат ​​най-спокойното време. Това е практически средата на втория триместър на бременността, която се нарича „златна“ поради факта, че бременната жена се чувства добре, хормоналните бури са отшумели. Сега мама вече може да усети първите сътресения и движения на дългоочакваното си бебе.

По това време жената вече е толкова ясно наясно със своята позиция, че дори започва да общува с плода, да говори с него.

През този период коремът вече е забележимо заоблен, походката става "патица", гърдите са значително увеличени.

Много бременни жени казват, че се чувстват щастливи. И това се забелязва не само вътрешно, но и външно. Бъдещата майка започва да изглежда по-хубава, сякаш свети отвътре, кожата става по-гладка и равномерна, а косата е плътна и блестяща.

Но има някои неудобни моменти: сега трябва да свикнете да спите в различна поза, защото коремът не ви позволява да се обърнете по корем или по гръб. Сънят на гърба е опасен, тъй като плодът може да притисне надолу кухата вена, което води до лоша циркулация както на майката, така и на бебето. Най-добрата позиция за сън е на ваша страна..

Сега трябва да пиете много - така че бременната жена трябва да пие до два литра течност на ден.

През този период меланинът се произвежда активно, поради което появата на старчески петна по кожата на жената се случва много често: обикновено това е потъмняване на ареолите и зърната, подмишниците, вулвата, пъпната линия.

По това време теглото на жената може да се увеличи от три на шест килограма..

Сега мнозина изпитват дискомфорт при изправяне, тъй като натоварването на гръбначния стълб е значително увеличено, долната част на гърба изглежда се навежда напред. Ако усещанията вече са много болезнени, тогава най-вероятно лекарите ще препоръчат носенето на поддържаща превръзка.

Най-честите усещания през 19-та седмица на бременността:

 • Лека дърпаща болка в долната част на корема
 • Запек
 • Метеоризъм
 • Задух
 • Запушване на носа
 • Кръвното налягане спада
 • Киселини в стомаха
 • Разсейване
 • Нарушение на паметта
 • Крампи на краката.

Струва си да се помни, че всички тези неприятни фактори са временни. Някои от тях ще изчезнат след няколко седмици, а някои ще изчезнат само след раждането..

Развитие на плода при 19 гестационна седмица

Сега вашето бебе тежи около 300 грама, а височината му е 130-150 мм. Ембрионът расте пропорционално, неговите органи продължават да се развиват и формират. По време на нормалния ход на бременността бебето вече държи главата изправена и дори може да я завърти. На ултразвуковата снимка вече можете ясно да видите крайниците, чертите на лицето.

Най-важното на 19-та седмица от бременността е пълното формиране на защитна бариера - плацентата. В момента се формира 3-ти кръг на кръвообращението.

Далакът на плода вече започва да изпълнява напълно своите функции.

Ембрионът прилича на малък мъж с розова набръчкана кожа. Но кожата вече не е толкова тънка, както преди, и е защитена с подобна на сирене смазка. В областта на бузите, гърдите и бъбреците мастната тъкан започва да се отлага под кожата, която ще действа като енергиен източник още в първите дни след раждането..

Поради факта, че централната нервна система вече е в активна фаза на развитие, бебето започва да се движи много активно: дръпване с ръце и крака, смучене на пръст, правене на лица. Плодът вече реагира на околната среда: например, той може да бъде уплашен от силни звуци и трепване.

Храносмилателната система на детето се подобрява ден след ден. Мекониумът (оригинални изпражнения) вече започва да се натрупва в червата. Ясно е, че ембрионът все още не яде нищо, но изпражненията се състоят от мъртви клетки на епитела, червата, жлъчката, които влизат в храносмилателния тракт заедно с околоплодните води..

Бебето вече активно пикае - феталните бъбреци отделят урина в околоплодната течност, която след това се екскретира през тялото на майката.

Образуването на белите дробове на плода завършва.

Сега бебето практически не е в опасност по време на нормалния ход на бременността. Но все пак трябва да се пазите от стресови ситуации и наранявания. Всъщност, въпреки че много от органите на бебето вече са оформени, бебето не е в състояние да оцелее при преждевременно раждане..

Интересното е, че почти през цялото време ембрионът е в състояние на сън - до 20 часа. Бебето обикновено се активира вечер, понякога се усеща треперене, ако майката е нервна или наоколо има силен шум.

Какви фактори влияят върху развитието на плода

Списъкът със забрани остава същият, както и на други етапи на бременността: без алкохол, цигари, наркотици, вредни вещества, наркотици, стрес и безпокойство.

Въпреки че плацентата е почти 100% оформена и предпазва плода от негативно влияние, някои вредни вещества все още са в състояние да проникнат през защитната бариера.

Какви усложнения могат да възникнат на 19-та седмица от бременността

Спонтанните аборти по това време са редки, но въпреки това си струва да бъдете много внимателни за състоянието си, за да изключите спонтанен аборт.

Струва си да се отбележи, че ако ембрионът е жизнеспособен преди този период, тогава той ще оцелее, дори въпреки наличието на някакви аномалии в развитието. Така например, на 19-та седмица се открива синдром на Даун. Дори такова бебе обаче има право на живот..

Продължете да следите диетата си. Липсата на калций в тялото на майката води до хемороиди и разширени вени. А липсата на витамин D ще причини рахит при бебе.

Обърнете внимание на естеството на влагалищното течение. При нормалното протичане на бременността те са безцветни или леко белезникави, без остра миризма и сърбеж. Ако се притеснявате за цвят, мирис, дискомфорт, това е причина да се консултирате с лекар..

Промени в тялото на жената на 19-та седмица от бременността

На 19-та седмица от бременността (акушерският период е малко по-различен от ембрионалната възраст на плода), ембрионът произвежда голямо количество хормон на растежния хормон. Този хормон подобрява синтеза на РНК и ДНК във феталните клетки, е строителен материал за тъканите и мембраните и стимулира производството на инсулин.

Интересното е, че хормонът на растежа влияе върху външния вид на бременна жена: майките забелязват пропорционално увеличение на пръстите, ушите и носа. Хормонът също има положителен ефект върху възстановяването на съединителните тъкани, хрущялите и нервните влакна. Следователно много хронични заболявания, свързани с тази област, могат да влязат в ремисия по време на бременност..

Сега увеличеният корем започва да притиска всички вътрешни органи, пъпа и нервните окончания.

Токсикозата по това време почти изчезна. Има усещане за световъртеж, нарушена е позата. На кожата могат да се появят стрии, така че трябва да започнете да използвате продукти, за да намалите тези явления. Но внимавай. Сега много компоненти на козметиката могат да предизвикат силна алергична реакция..

Анализи и медицински прегледи

На деветнадесетата акушерска седмица на бременността се предписват тестове и медицински изследвания, които ви позволяват да наблюдавате процеса на раждане на дете. Това може да бъде кръвен тест за ниво на хемоглобин (при съмнение за анемия), тест за урина за протеин.

До 20-та седмица на бременността се извършва генетичен скрининг на втория триместър (троен тест). Това е проучване за биохимичното ниво на hCG в кръвта, AFP (алфа-фетопротеин) и свободен (неконюгиран) естриол.

Това е изчерпателен анализ на всички показатели, които могат да дадат най-точния резултат за развитието на плода и появата на аномалии.

Ако рискът от патология е висок, тогава лекарят може да препоръча амниоцентеза - ограда за изследване на околоплодната течност. Този анализ обаче се препоръчва точно поради високия риск от усложнения, тъй като тук се прави пункция на перитонеума за прием на вода, което е изпълнено с негативни последици. Но резултатът е най-точен - 99,9%.

Ултразвук на 19-та седмица от бременността

Вече може да се предпише ултразвуково изследване, за да се оцени развитието на плода и състоянието на вътрешните органи на майката.

С ултразвуково сканиране специалист оценява:

 • Яка и носна кост за признаци на хромозомни аномалии.
 • Измерване на сърдечната честота.
 • Ембрионална активност.
 • Състояние на околоплодната течност.
 • Можете да определите пола на детето (ако бебето обърне дясната страна).

Препоръки

Препоръките за бъдещата майка през този период остават същите: правилно хранене, здравословен начин на живот, умерена физическа активност, отсъствие на стрес и конфликти.

Сега бременната жена трябва да се пази от нараняване, тъй като рискът от падания е много голям поради лоша стойка и координация..

Нека поговорим за храненето: не се увличайте с „боклуци“ храна и бързо хранене. Диетата трябва да бъде балансирана и здравословна: зеленчуци, плодове, постно месо, млечни продукти. Яжте малко, но често. Включете в диетата си богати на желязо храни, за да избегнете анемия: зелени зеленчуци, зелени ябълки, зърнени храни (елда, овесени ядки), сушени кайсии, смокини, доматен сок, извара и сирене.

Секс на 19-та седмица от бременността

Интимният живот за този период не попада под забраната. Човек трябва само да се пази от твърде дълбоко проникване и позиции, които предизвикват натиск върху корема. Не трябва да отказвате секс, защото той ще донесе необходимите положителни емоции на бременна жена..

Спорт и физическо възпитание

Физическата активност също не е забранена. Но трябва да се спазва умереност. Трябва да забравите за професионалния спорт по време на бременност, както и за екстремните спортове..

Йога, фитнес, дихателни упражнения за бременни жени, басейн - това са най-добрите начини да поддържате бъдещата майка във форма.

Витамини и лекарства на 19-та седмица от бременността

През този период, когато плацентата вече почти напълно изпълнява защитната си функция, списъкът на лекарствата, които са разрешени за употреба от бременни жени, значително се разширява.

На 19-та седмица са приемливи следните:

 • Витамини (включително инжекции)
 • Антибиотици (пеницилин)
 • Антимикробни и противогъбични лекарства
 • Актуални продукти - кремове, мехлеми, супозитории, назални спрейове
 • Средства, които подобряват притока на кръв (Actovegin, Curantil, Euphyllin)
 • Спазмолитици
 • Антихистамини
 • Успокоителни (валериана и майчинка)
 • Нестероидни противовъзпалителни лекарства (ибупрофен, индометацин, парацетамол)
 • Лекарства за храносмилателния тракт

Нека уточним обаче, че самолечението по време на бременност е недопустимо. Когато приемате дори на пръв поглед най-безвредните лекарства, първо трябва да се консултирате с Вашия лекар.

19-та седмица от бременността

19-та седмица от бременността е доста спокоен период, който се характеризира с най-стабилното здравословно състояние през всички изминали седмици. Мама вече започва да усеща движението на плода, но коремът все още не е твърде голям. Хормоналният фон е стабилен, практически няма заплахи за детето и жената. Остава само да се насладите на бременността и да общувате с бъдещото бебе..

Съдържание

 • Въведение
 • 19-та седмица от бременността: Какви са симптомите
 • Заплахи при 19 гестационна седмица
 • Температури и ТОРС на 19-та седмица от бременността
 • Бременност 19 седмици фетално развитие
 • Анализи и изследвания на 19-та седмица от бременността
 • Ултразвук за периода от 19 седмици от бременността
 • Хранене при бременност от 19 седмици
 • Витамини на 19-та седмица от бременността
 • 19-та седмица от бременността: Физическа активност
 • Препоръки за период от 19 седмици от бременността
 • Секс на 19-та седмица от бременността
 • Заключение

Въведение

Чувствата на 19-та седмица от бременността се променят донякъде, но в същото време здравословното състояние по това време е най-стабилното през целия изминал период. Болестите, които преследваха бъдещата майка през първия триместър, отстъпват и се заменят с прилив на енергия и сила.

Мама започва да води активен начин на живот, тъй като стомахът все още не възпрепятства движението. Към деветнадесет седмици тялото на жената свиква със своето състояние и много бременни жени започват да усещат действието на майчиния инстинкт.

Детето започва да се движи и да напомня, че след няколко месеца ще се роди. Подобни мисли могат да предизвикат силен страх от раждане, но те не трябва да се страхуват, тъй като този процес е генетично присъщ на жената. Болката бързо се забравя и тя се заменя с голяма радост от съзерцанието на малка подушваща бучка, която вече можете не само да видите, но и да държите в ръцете си.

19-та седмица от бременността: Какви са симптомите

Симптомите на 19-та седмица на бременността са не само в движението на нероденото бебе, но и в редица други промени в женското тяло. Неприятните усещания в млечните жлези, които притесняваха майката през първия триместър, изчезват, гърдите стават по-големи и при някои започва секреция на коластра.

Плодът също расте и матката расте заедно с него. Жената изпитва неприятно усещане за парене в долната част на корема, което показва разтягане на връзките на матката и кожата на корема, което води до появата на стрии. Ако се появи сърбеж, трябва да започнете да използвате овлажняващи и предпазващи кожата продукти. Те могат да бъдат закупени в аптека, която продава специални лосиони за бъдещи майки, за да се избегнат стрии..

Също така бременната жена може да почувства горещи вълни и световъртеж, както и сънливост. Тези симптоми са знак, че в организма няма достатъчно желязо, което често се случва при майките през втория триместър. За да попълните запасите от този минерал, трябва да въведете храни, съдържащи желязо, в менюто си и да вземете специални препарати.

Разбъркване на плода

На 19-та седмица от бременността бебето започва активно да се мята и да се върти и да се движи. Това се дължи на факта, че централната нервна система на трохите се подобрява, а също така в матката все още не е тясно. След няколко месеца бебето вече няма да се движи толкова интензивно, тъй като ще има малко място за него. На този етап той може да салта, да се отблъсне с крака от стените на матката и да свие юмруци.

На деветнадесетата седмица от бременността, в сравнение с предишната, движенията на плода започват да се усещат по-ясно. Отначало те са леки и едва забележими, но с всяка седмица ще започнат да растат и да се усилват. Ако това дете не е първото за бременна жена, то тя може да почувства треперенето му много по-рано. Поради това колко активно бебето се движи, можете да разберете за здравето му и да разберете дали бременността протича нормално.

Външни промени

Коремът на 19-та седмица от бременността вече е доста забележим дори в широки дрехи. Жената трябва напълно да преразгледа гардероба си, като замени тесните дрехи с просторни, изработени от естествени материали. Трябва да е удобно и да не стиска стомаха.

Растежът на корема е пряко свързан с увеличаването на матката. По това време дъното му пада под пъпа с около два сантиметра. Тя оказва натиск върху органите и води до тяхното изместване, което причинява редица заболявания при мама.

Поради факта, че матката расте, започват да възникват проблеми с пикочно-половата и храносмилателната система. Жената страда от чести пътувания до тоалетната, запек и киселини. Невъзможно е да се пренебрегне тази симптоматика, тъй като може да доведе до развитие на цистит и хемороиди. Поради тази причина състоянието трябва да се коригира и да не се оставя да прелива в сериозни заболявания..

Матката също притиска диафрагмата, така че бременната жена затруднява дишането, след бързо ходене се появява задух. Също така, от време на време, дъхът може да се спира. В този случай трябва да легнете и да си починете малко. Увеличаването на околоплодната течност, нарастващият плод и матката водят до изместване на центъра на тежестта, което води до болка в долната част на гърба и крайниците.

За да разрешите всички описани по-горе проблеми, трябва да спазвате диета, да носите специална превръзка за бъдещи майки, да водите активен начин на живот, да правите аеробика и да си почивате добре..

Заплахи при 19 гестационна седмица

На деветнадесет седмици може да има някои отклонения, които заплашват бебето, но има много по-малко от тях, отколкото в миналото..

Разпределения

Вагиналните секрети през 19-та седмица от бременността стават по-обилни. Това е норма за тялото на бъдеща майка и няма нужда да се притеснявате за това. Те могат да бъдат или прозрачни, или белезникави. Тайната не трябва да има мирис.

Ако една жена забележи промени в консистенцията или миризмата, трябва незабавно да се свържете със специалист. Невъзможно е да се игнорират опасните симптоми, тъй като това може да доведе до развитие на инфекция, която от своя страна ще предизвика спонтанен аборт.

Болка и кървене

Алгията и зацапванията на 19-та седмица от бременността могат да причинят сериозни отклонения в развитието на нероденото бебе или да са доказателство за ерозия на шийката на матката. В допълнение, кръвта във вагинален секрет може да е признак за:

 • Замразена бременност;
 • Механично увреждане на шийката на матката;
 • Патологични процеси в матката;
 • Липса на прогестерон.

Ако една жена се оплаква, че дърпа долната част на корема на 19-та седмица от бременността, то този симптом е и причината да се свържете с гинеколог. Болезнените усещания в слепоочията, долните крайници и мускулите не представляват заплаха за бебето, тъй като възникват поради спада на кръвното налягане, липсата на калций и магнезий.

Силното подуване на краката, напротив, е доказателство за бъбречни проблеми и изисква незабавна медицинска намеса, тъй като само по този начин ще бъде възможно да се спре опасното състояние, запазвайки здравето на майката и бебето..

Температури и ТОРС на 19-та седмица от бременността

Лекият ARVI на 19-та седмица от бременността не представлява сериозна опасност за плода. За да се отървете от хрема, кашлица и болки в гърлото, можете да използвате традиционната медицина, като малинов чай, мед и лимон, както и почивка в леглото.

Въпреки това, ако жената наблюдава влошаване на състоянието си и появата на други симптоми, например повишаване на температурата, тогава тя трябва да се консултира с лекар, тъй като няма да е възможно да се направи без неговата помощ. Най-добре е да се обадите вкъщи, за да не се изправите пред болни хора в клиниката.

Ако температурата се повиши при настинка, трябва да направите следното:

 • Когато се повиши над 38 градуса, трябва да се свалят опасни температурни показатели. За да направите това, можете да пиете всеки безопасен антипиретик, който терапевтът предписва. Ако те са под опасната граница, не е нужно да приемате наркотици, тялото ще се справи самостоятелно с температурата.
 • При ниски температури трябва да пиете много топли чайове, мляко и плодови напитки от ягодоплодни.
 • Избърсването с хладка вода ще помогне за намаляване на температурата.

По време на лечението на настинка трябва да спите повече, тъй като по време на сън тялото активира всички защитни функции и се справя с болестта по-бързо.

Бременност 19 седмици фетално развитие

19-та седмица от бременността е само половината от целия гестационен период. Изминаха пет месеца от първия ден на последния период. И малко по-малко от момента, когато яйцеклетката беше оплодена от спермата и започна да се развива в матката.

Размерът на плода на 19-та седмица от бременността е 25 сантиметра и тежи 350 грама, което е съпоставимо с голям картоф. Вътрешните органи и системи на бебето продължават да се подобряват. Централната нервна система се развива бързо.

Сетивата са развити, представени от зрение, допир, слух и обоняние. Зрителните анализатори вече са практически оформени и в близко бъдеще детето ще започне да отваря и затваря очи. По това време бебето вече чува добре, чувства се леко, прави смукателни движения, поглъща и изплюва околоплодната течност, прозява се, хълца и се усмихва.

Мозъкът е в активен етап на развитие, кората се сгъстява, невроните образуват мрежа и започват да изпращат сигнали. Благодарение на тези промени движенията на бебето стават подредени и координирани, тъй като се подчиняват на командите, дадени от мозъка..

Кожата има червен оттенък и много гънки. Скоро обаче тя ще стане гладка и еластична, тъй като ще се появи слой подкожна мазнина..

Храносмилателната система започва да се упражнява, подготвяйки се за процеса на смилане на храната. Червата съдържат меконий, образуван от онези вещества, които детето поглъща с околоплодните води..

Бъбреците филтрират течност и отделят урина от тялото. Белите дробове започват да се образуват в гърдите. Скелетът на детето вече е развит, но костните и хрущялните тъкани продължават да се укрепват. Тялото на бебето стана пропорционално, крайниците също придобиха нормална дължина.

Развитието на репродуктивната система на бебето също продължава. В момента момичетата имат около 6 милиона яйцеклетки в яйчниците си, които до края на бременността се намаляват до два милиона единици..

Анализи и изследвания на 19-та седмица от бременността

Ако смятаме, че деветнадесетата седмица е средата на календара на бременността, това означава, че бременната жена трябва да посещава антенаталната клиника поне веднъж месечно. Когато отива при гинеколога си, жената трябва да дари кръв и урина, за да може лекарят да определи дали има анемия, а в урината има протеинови съединения, които показват бъбречни проблеми. В допълнение, резултатите от теста ще дадат възможност да се разбере дали има процеси на възпалителна етиология в организма..

На този етап могат да бъдат предписани следните прегледи за:

 • HCG;
 • Прогестерон и естриол;
 • Алфа фетопротеин;

Предписва се и ултразвуков преглед, който в комбинация с анализи позволява на гинеколога да разбере дали има опасност от спонтанен аборт и отклонения в развитието на нероденото дете..

Можете също така да разберете какви изследвания са необходими на 20-та седмица от бременността, как се развива плода по това време и какви заплахи могат да съпътстват този период. Цялата информация, от която се нуждаете, е в тази статия..

Ултразвук за периода от 19 седмици от бременността

Ултразвуково сканиране на 19-та седмица от бременността се предписва само ако гинекологът, водещ бременността, има подозрения за патология в развитието на плода. При провеждане на ултразвуково изследване лекарят ще оцени дебелината на носната кост и яка на зоната на трохите, ще провери сърдечния ритъм, активността на бебето, състоянието на миометриума и околоплодните води.

Също така, по това време е възможно да се определи пола на детето вече без грешки, както в предишните времена, но ако детето не иска да покаже своя пол, бъдещата майка ще трябва да издържи до следващия път.

Хранене при бременност от 19 седмици

Тъй като токсикозата вече се е оттеглила, апетитът на бъдещата майка започва да се увеличава, но това не е причина да абсорбира вредни за бебето храни в големи количества. Диетата трябва да бъде здравословна, дозирана и най-важното балансирана. Само в този случай бъдещата майка ще може да бъде сигурна, че носенето на плода ще протича нормално и без никакви усложнения..

Менюто на бременната жена трябва да е богато на пресни плодове и зеленчуци, билки, постно месо и риба, зърнени храни, супи, ядки, яйца, пресни сокове и желе. Храненето на 19 гестационна седмица не трябва да бъде еднообразно. Трябва да се консумират телешки черен дроб и ябълки, тъй като те са с високо съдържание на желязо и млечни продукти, защото са богати на калций..

Трябва да се избягват бърза храна, кафе и газирани напитки. Алкохолът и тютюнопушенето са забранени. За да се запазят витамините в готовите ястия, те трябва да бъдат приготвени на пара или печени..

Витамини на 19-та седмица от бременността

Бъдещата майка през цялата бременност на плода трябва да приема витаминно-минерален комплекс, предписан й от гинеколог. Предписва се с цел попълване на запасите от хранителни вещества, необходими на организма за нормалното функциониране..

Вторият триместър е точно времето, когато витамините са най-важни за жената, тъй като на този етап се подобряват вътрешните органи на детето, укрепва се костната тъкан и се развива централната нервна система.

Ако има заплаха от прекъсване на бременността, на жената ще бъде предписан курс на витамин В6 в комбинация с магнезий. Това лекарство ще премахне тонуса на матката и ще помогне да се отървете от алгията..

19-та седмица от бременността: Физическа активност

На деветнадесетата седмица от бременността бебето практически не е в опасност, тъй като е било в първия триместър на раждането на плода. Сега бъдещата майка може да се занимава с йога, водна аеробика, танци, плуване и фитнес за бременни жени.

Физическата активност има благоприятен ефект върху тялото, но само ако се придържате към редица правила:

 • Трябва да изберете такива дейности, които да съответстват на нивото на обучение на бъдещата майка. Невъзможно е пренапрежение при носене на плод, тъй като това е изпълнено със спонтанен аборт;
 • Натоварването трябва да е умерено. Прекалено интензивните упражнения могат да навредят на вашето бебе..
 • Трябва да следите вашето благосъстояние, когато правите упражнения. Ако се чувствате слаби или замаяни, трябва да спрете да спортувате..

След като часовете приключат, определено трябва да попълните изразходваната енергия, като приготвите и хапнете вкусно ястие, или просто да се отпуснете..

Препоръки за период от 19 седмици от бременността

За да премине нормално този гестационен период и мама не изпитва дискомфорт, трябва да се спазват следните препоръки на 19-та седмица от бременността:

 • От период от деветнадесет седмици трябва да започнете да изучавате литературата за грижата за бебето от първите дни на живота. Можете също така да разговаряте с приятели, които имат деца, или да се запишете за курсове за майки, които съществуват в детските клиники.
 • Тъй като изборът на пози за сън при бременни жени е ограничен и те могат да спят само от дясната или лявата си страна, докато не е позволено да лежат по корем и гръб, те могат да получат проблеми със съня поради изпитания дискомфорт. За да премахнете подобни проблеми, можете да закупите възглавница за бременни жени, която ще направи почивката пълноценна, а положението на тялото възможно най-удобно.
 • Приемът на лекарства по това време трябва да бъде строго съгласуван с лекаря, за да не навреди на нероденото бебе..
 • Деветнадесетата седмица от бременността е времето за започване на активен начин на живот. Трябва да ходите повече, да правите йога, да плувате, да ходите на пикник с приятели и да правите всичко, за да поддържате тонус и добра физическа форма.
 • През този период е много важно да следите теглото си. Тъй като гаденето през 19-та седмица на бременността отстъпи, много майки започват да усвояват брашно и сладкиши, които през първия триместър са били недостъпни за тях. За да не качите излишни килограми, трябва внимателно да следите диетата си и да не консумирате вредни храни.

Следвайки всички препоръки, описани по-горе, една жена ще може да прекара полезно тази седмица и да се подготви за следващата.

Секс на 19-та седмица от бременността

Ако няма противопоказания за интимния живот, тогава гинекологът не забранява секса на 19-та седмица от бременността, а, напротив, може да го одобри поради благотворното му въздействие върху организма. През този период либидото на жената е стабилно, така че желанието за интимност се връща при нея до степен, в която е била преди зачеването.

Сексуалният живот обаче вече не може да бъде толкова интензивен, тъй като много позиции за бременна жена стават недостъпни. Детето започва да усеща докосвания отвън, така че към избора на пози трябва да се подхожда по-внимателно.

В случай на многоплодна бременност и раждане на плод, завършил със спонтанен аборт в миналото, сексуалният контакт трябва да бъде сведен до минимум или изобщо ограничен.

Заключение

За да донесе 19-та седмица на бременността само положителни емоции и добро здраве на бъдещата майка, трябва да спазвате всички предписания на лекаря, да почивате повече и да се разхождате на чист въздух и тогава през този период няма да възникнат проблеми.

19-та седмица от бременността

Гестацията от 19 седмици е периодът, в който вече можете да усетите движенията на бебето си! От този момент връзката с него става още по-силна. В края на краищата, сега не само знаете, но и усещате как нов човек расте във вас. По принцип всички органи на бебето вече са оформени. Тогава те ще се подобрят, бебето ще напълнее, ще се образува подкожният мастен слой.

На 19-та седмица от бременността теглото на бебето е около 200 г, а височината му е 14-15 сантиметра. Теглото ви също се увеличава, коремът ви става по-забележим. Мама по това време в повечето случаи се чувства добре, но трябва да се помни, че вашето здраве е здравето на бебето, затова се опитайте да си почивате повече, отделете достатъчно време за физическа активност, ходете много.

Колко месеца са минали? 19 седмица е третата седмица от петия акушерски месец на бременността (в един акушерски месец - 28 дни, тоест точно 4 седмици).

Какво се случва?

На този етап от бременността продължава най-красивият и най-приятният етап от живота ви. По това време мама обикновено се чувства отлично; въпреки периодичните болезнени усещания в областта на лумбалната област, краката, настроението е отлично, тъй като симптомите на токсикоза са назад, а матката все още не стиска толкова вътрешните органи, че да предизвика тревожност.

Може да ви е трудно да намерите удобна позиция за сън. Отдавна е невъзможно да се спи на стомаха, на гърба - също, защото матката може да изцеди долната куха вена и кръвообращението е нарушено. За бъдещите майки се произвеждат специални възглавници, които помагат да се избере удобна позиция и да се спи спокойно.

Плодът и неговото развитие на 19-та седмица от бременността

Дете на 19 седмици вече придобива пропорционална физика - ръцете и краката му имат същите пропорции като при раждането. Мастната тъкан постепенно се натрупва, вече главно в областта на вътрешните органи. Подкожната тъкан все още не е достатъчно развита и бебето изглежда много тънко.

На този етап от бременността нервната система на бебето се развива много активно. Невромускулната връзка се подобрява и движенията на вашето бебе стават все по-малко хаотични. Бебето вече може, изтласквайки краката си от стената на матката, да се преобърне и през този период майката започва да усеща движенията му.

В централната нервна система на бебето сега се формират центровете на сетивните органи: много скоро ще се развие обонянието, вкусът, зрението, слуха, допирът. Формирането на периферните части на анализаторите вече е започнало: рецепторите на ретината на окото ще започнат да възприемат светлинни стимули само за 1-2 седмици, бебето ще се научи да отваря и затваря очите и ще реагира на промените в осветлението.

Постепенно започва натрупването на подкожна тъкан и сега кожата на бебето е малко по-светла от преди, въпреки че все още е набръчкана. По това време кожните жлези на вашето бебе започват да произвеждат подобна на сирене смазка - леко, понякога сивкаво вещество, което предпазва кожата на бебето през пренаталния период. Оригиналният лубрикант предпазва кожата както от механични влияния, водната среда, така и от микроорганизми, тъй като има бактерицидни свойства.

Уринарната система на бебето работи активно. Бъбреците му отделят малко повече от два милилитра урина на час..

Бебешка снимка, ултразвук

Корем на 19-та седмица от бременността

На този етап от бременността, дъното на матката е на 19 см над нивото на срамната артикулация или на 1-2 см под пъпа. Матката вече е нараснала толкова много, че е изместила вътрешните органи. Поради това можете периодично да усещате киселини, дискомфорт в епигастриалната област, чувство на тежест след хранене. Теглото ви трябва да се увеличи с около четири килограма до 19-та седмица на бременността и сега е много важно да следите диетата си. Хормоналните промени в тялото понякога водят до постоянно желание да се яде нещо и в никакъв случай не е най-полезното. От този момент нататък бебето започва да натрупва мастна тъкан и това също влияе на апетита на майката.

Правилното хранене

Вашето хранене вече трябва напълно да покрива всички нужди на бебето от хранителни компоненти: протеини, въглехидрати, мазнини, витамини, ценни микроелементи. Трябва обаче да бъдете много внимателни, за да не преяждате калории. Ако забележите, че теглото набира повече от нормата, изключете от храната лесно смилаеми въглехидрати: хляб, тестени изделия, сладкиши, сладкиши. Тези продукти не носят никаква полза: те не съдържат полезни вещества, а само калории, поради което се натрупва излишно тегло. Вашата диета задължително трябва да включва диетично месо, зеленчуци, плодове, фибри, мляко, млечнокисели продукти, билки, плодове. Елиминирайте изцяло бързото хранене. Опитайте се да се храните у дома и ако не се получи, то само в доказани заведения, където сте уверени в качеството на приготвените ястия.

Диетичната храна не означава „мека и безвкусна“. Разнообразете диетата си с нови ястия, особено след като уменията за приготвяне на диетични ястия ще ви бъдат много полезни, когато бебето ви яде самостоятелно храна за възрастни. Добавете нови салати в менюто, включително плодови салати, разнообразете диетата си с печени ястия.

Обърнете достатъчно внимание на режима си на пиене. По време на бременност жената трябва да пие около два литра чиста вода на ден. За да се предотврати оток, е необходимо да се ограничи количеството консумирана сол.

Движения на плода през 19-та седмица от бременността

Тази седмица на бременността можете да почувствате как бебето ви се движи за първи път! Ако това е втората бременност, тогава вероятно ги чувствате една или две седмици. Това е незабравимо усещане, нежно, меко. Бебето е много активно, във видеото от 19-та седмица на бременността можете да видите как той постоянно сменя позицията си. Вашето бебе може да се обърне напълно няколко пъти на ден и местоположението на плода не може да бъде окончателно. Той ще се преобърне повече от веднъж. Сега усещате не всички движения на бебето, но няколко пъти на ден усещате как то ви тласка.

Чувствата на мама

По принцип чувствата на майката по това време са фокусирани върху движенията на бебето. В края на краищата тези първи трусове не могат да не се радват - в крайна сметка вие сте ги чакали! Коремът ви на 19-та седмица от бременността вече е забележим и вероятно сте зарадвали всички роднини с очакването на важно събитие. С увеличаване на обема на корема, кожата върху него се разтяга и може да сърби. Използването на анти-стрии може значително да намали това усещане. Ако започнете да се грижите за кожата си навреме, можете значително да намалите броя на стриите и техния размер. Освен това кожата ще се възстанови по-добре и по-бързо след раждането..

Вероятно вече сте забелязали кожни промени. Много често, поради промени в хормоналния фон, кожата потъмнява в областта на зърната, гениталиите, линията от пъпа до срамната кост, понякога над горната устна, на бузите. Това се дължи на натрупването на меланин. Всички тези явления ще преминат след раждането и сега трябва да предпазите кожата от прекомерно излагане на слънце..

Вашият център на тежестта вече се е изместил донякъде, защото коремът се е увеличил. Поради това може да почувствате дискомфорт в лумбалната област, сакрума. За облекчаване на болки в гърба правете упражнения за разтягане, за да укрепите мускулите на гърба си.

Препоръки за бъдещи майки:

 • сега вашето благосъстояние е напълно достатъчно, за да се занимавате с физически упражнения; възползвайте се от това - не забравяйте да отидете на йога, басейн или друга тренировка, която ви харесва;
 • ако имате проблеми със съня, опитайте се да заспите с възглавница за бременност - тя има формата на огромен банан и ви позволява удобно да позиционирате краката, корема; проветрете стаята си преди лягане, не забравяйте да ходите вечер;
 • не забравяйте да контролирате теглото си - нормалното тегло на майката прави раждането много по-лесно;
 • сега е най-доброто време за изучаване на литературата за бременността, раждането; дори вече можете да се запишете за курсове за бъдещи майки, класове в които обикновено започват след 30 седмици от бременността.

Ако сте бременна с близнаци

При многоплодна бременност чувствата на бъдещата майка, разбира се, са различни. Коремът се е увеличил много повече, вече е ясно видим. Проблеми с изпражненията, киселини, влошени след хранене, могат да ви притесняват. Мама вече често може да тича до тоалетната, тъй като матката на 19-та седмица от бременността с близнаци притиска пикочния мехур. Вероятно вече усещате движенията на бебетата си, те вече са много активни и подвижни. Трябва да почивате повече, опитайте се да разтоварите гърба си, вече трябва да носите поддържаща превръзка.

Болка и отделяне на 19-та седмица от бременността

През този период на бременност болката не трябва да притеснява бъдещата майка. Понякога може да изпитате дискомфорт отстрани на корема - те са свързани с разтягане на кръглите връзки на матката. Такива усещания могат да възникнат при смяна на положението на тялото, но са краткотрайни. Ако почувствате, че стомахът ви дърпа на 19-та седмица от бременността, посетете Вашия лекар. Това може да е признак на повишен тонус..

Ако имате силни болки в гърба, можете да ги облекчите с разтягане, нежен масаж, дори само в легнало положение. Много добре облекчава болезнеността и умората такова просто упражнение: седнете на пода, леко разтворете краката си и внимателно направете завои, опитвайки се да достигнете пръстите на краката си. В същото време се уверете, че коремчето не е притиснато..

Ако искате да си починете, докато лежите, не забравяйте, че не трябва да лежите дълго време по гръб, тъй като кръвообращението е нарушено поради компресията на долната куха вена от матката. По-добре да изберете позиция на ваша страна - и на вас, и на бебето ще бъде удобно.

Изписването на 19-та седмица от бременността може леко да се увеличи. От средата на бременността е допустимо по-обилно леко отделяне, но не трябва да е кафяво, кърваво, воднисто. Не забравяйте да наблюдавате тяхната природа, тъй като инфекциите на гениталния тракт могат да се скрият, но те са опасни за бебето.

Необходими изследвания и анализи

На този етап от бременността посещавате антенаталната клиника всеки месец. При всяко посещение лекарят изслушва сърдечния ритъм на бебето, определя коремната обиколка, височината на маточното дъно и интерпретира вашите тестове. Освен това, преди да се консултирате с лекар, ще бъде измерено кръвното Ви налягане и теглото Ви. Не забравяйте да преминете общ тест за урина преди посещение.

Ултразвукът за този период се предписва само според показанията. Вторият скринингов тест обикновено се прави на 20-24 гестационна седмица.

Полезно видео

Въпроси - отговори

Записах се за втория ехограф малко по-рано. На 19-та седмица от бременността полът на детето вече може да бъде точно определен?

Да, гениталиите на бебето вече са напълно оформени и с ултразвуков преглед лекарят ще може да ви каже точно пола, освен това определено ще ви покаже всичко на монитора.

Бременна съм в 19 седмица и ме боли стомахът, докато уринирам. Това се дължи на компресия на пикочния мехур от матката?

Не. Поради компресията на пикочния мехур е възможно често уриниране, но не трябва да има болка. Болезненост по време на уриниране показва инфекция на отделителната система (уретрит, евентуално цистит). Определено трябва да посетите лекар, тъй като трябва да се предпише своевременно безопасно лечение. Инфекцията не трябва да се разпространява в горните пикочни пътища.

Имам бременност от 18-19 седмици, все още не усещам никакво движение и съм много притеснена от това. Четох, че те могат да започнат на 16-17 седмица. Защо нямам?

По време на първата бременност повечето бъдещи майки усещат първото движение на бебето на 20 седмици. Следователно няма причина за безпокойство. Периодът на първото разбъркване зависи не само от периода на бременността, но и от тена на майката, нейния праг на чувствителност.