Бъдещата майка има вече 12 седмици бременност зад гърба си - това е почти края на първия триместър на акушерския срок. Полезна и необходима информация сега е необходима за правилното развитие на нероденото бебе, благосъстоянието на жената и благоприятния резултат от бременността.

На 12-та седмица от бременността, вашето бебе е подобно по размер на лимон

  Размер на плода: 61 мм Тегло на плода: 13 грама

Чувства на бъдещата майка на 12 седмица бременност

12 акушерска седмица на бременността (да не се бърка с ембрионалната) е подходящо време за бъдещата майка. И ето защо: сега здравословното състояние вече се подобрява значително, неприятната токсикоза отстъпва, гаденето и повръщането, световъртежът, промените в настроението, сънливостта и постоянната умора са практически забравени.

Краят на първия триместър на бременността е важен етап през целия период. Полагането на всички органи и системи на бебето вече е завършено, хормоналният фон на майката постепенно се нормализира. Повечето жени вече имат забележим корем. Можете да прекарате часове, въртейки се пред огледалото, гледайки заоблена фигура, подут сандък, който между другото остава много чувствителен.

Вече можете напълно да се насладите на положителни мисли за бъдещото си бебе, да слушате нови усещания на тялото си, да мечтаете и да планирате.

Настроението на бременните жени престава да бъде ужасно променливо. Раздразнителността изчезва. Но сантименталните чувства, напротив, се проявяват живо. Трогателна сцена във филм, снимка на малко дете, гледката на коте или кученце може да предизвика сълзи и тъга.

Понастоящем, което може да се нарече началото на „златната ера“ на бременността, има някои признаци и промени:

 • Токсикозата отшумява. Ако сутрешното гадене все още е запазено, тогава е много по-лесно да се понася. Появява се добър апетит, тялото сякаш диктува какво, колко и кога да яде.
 • Емоционалното състояние се нормализира. Роднините могат да дишат спокойно и да забравят за онези внезапни промени в настроението на бременна жена, които са наблюдавани преди.
 • Коремът на 12-та седмица от бременността вече е доста забележим. Особено през лятото, когато бременната жена носи леки дрехи. Увеличаването на корема се дължи на нарастващата матка, която вече доста осезаемо притиска вътрешните органи.
 • Отбелязва се ускорен сърдечен ритъм. Обемът на кръвта се е увеличил и сърцето трябва да работи по-усилено.

Може би най-поразителното усещане сега ще бъде, че жената може да усети слабите движения на ембриона в себе си. При първата бременност този период все още е твърде малък за подобни признаци. Но ако детето не е първото, тогава бъдещата майка може да почувства слабото треперене на плода. По това време той вече се движи интензивно, просто не е достатъчно силен, за да рита мама отвътре, както би трябвало.

Развитие на плода при 12 гестационна седмица

В акушерския период на бременност от 12 седмици (различен от ембрионалния с 10-12 дни надолу), нероденото бебе вече има всички вътрешни органи и системи. Сега ембрионът може само да расте и да наддава на тегло в подготовка за раждането.

Междувременно бебето ви може да се сравни с плода на лимон. Сега теглото достига 8-13 грама. В растежа плодът буквално набира половин сантиметър за една седмица. Дължината му от короната до опашната кост (и по този начин се измерва растежа на ембриона) обикновено ще бъде от 52 до 60 mm.

Как изглежда плодът сега:

 • Лицето на бебето вече е оформило лице: има нос, клепачи, бузи, оформени ушни миди, ембрионът движи устните си, поглъщайки околоплодната течност.
 • Плодът вече отделя урина, с други думи, пикае.
 • Fuzz се появява на лицето в областта на веждите и миглите.
 • Бъдещото бебе се движи много активно, но засега тези движения все още са неволни. Дори сега някои майки дори усещат движения в себе си..
 • Ембрионът започва да свива червата.
 • Уникални щампи и невенчета се появяват на пръстите на ръцете и краката от правилната страна.
 • Диафрагмата започва да изпълнява, като че ли, тренировъчни движения, така че след раждането бебето да започне да диша.

Нервната система на плода се развива много бързо. Това се изразява в реакцията на плода към различни външни стимули. Например, по време на ултразвуково сканиране ембрионът може да се обърне и да не показва своите сексуални характеристики.

Какви фактори влияят върху развитието на плода

Плацентата, която предпазва бебето от всички негативни влияния, вече се формира на 12 седмици. Но това не означава, че не е необходимо да се минимизира рискът от влиянието на възможните вредни фактори върху плода. В крайна сметка плацентата не е танкова броня.

Ето защо бъдещата майка трябва да се погрижи плодът да е в безопасност и да не бъде „силно повлиян“. И въпреки че всички вътрешни органи и системи на бебето вече са положени, важно е да се осигурят всички условия за нормален растеж и развитие..

Алкохолът, никотинът, наркотиците ще доведат до факта, че детето се ражда с ниско тегло и значително забавяне в развитието. Освен това бебето ще изпитва липса на всички онези вредни вещества, с които сте го „хранили“ по време на бременност. Такива деца често плачат непрекъснато в продължение на няколко дни след раждането - това е един вид „оттегляне“, след като тялото е престанало да получава алкохол, никотин или наркотици.

Ако мама не е запозната с лошите навици, това е просто прекрасно. Но трябва да имате предвид, че около нас в ежедневието все още има много вредни неща: битови химикали, замърсяване на въздуха, градски смог, йонизиращо лъчение.

Постоянният стрес, както у дома, така и на работното място, може да бъде много негативен за плода..

Какви усложнения могат да възникнат на 12 седмица от бременността

Понастоящем спонтанен аборт практически не е застрашен. В крайна сметка организмът на бъдещото бебе вече е формиран и расте. Но липсата на витамини и хранителни вещества е изключително опасна за нормалното развитие. Сега плодът активно приема калций от майката, тъй като костите на ембриона стават по-здрави. Но за майката липсата на калций е опасна от проблеми като спазми в краката и преди образуването на разширени вени..

Витамин D е изключително важен и липсата му може да доведе до развитие на рахит при бебе.

Промени в тялото на жената при 12 гестационна седмица

Хормоналната буря утихна, слънцето излезе. Краят на първия триместър се нарича "златно време", защото сега можете напълно да се насладите на усещанията от вашата "интересна позиция".

На 12-та седмица от бременността, производството на хормони спира, което потиска имунитета на майката. Това беше необходимо, за да не бъде отхвърлен плодът като чуждо тяло от имунната система. Затова хормоните спряха да бушуват и бъдещата майка започна да се чувства много по-добре и по-спокойна..

Искате повече позитивност? Отидете да пазарувате, организирайте пазаруване за себе си, защото определено няма да се впишете в старите си неща.

Има, разбира се, и негативни аспекти. Тоест, муха в мехлема в цев мед. Тъй като тялото започва да функционира в засилен режим, натоварването на почти всички вътрешни органи се увеличава значително. Ако преди бременността е имало някакви хронични заболявания, то сега може да започне период на обостряне на тях..

Обемът на кръвта се увеличава, сърцето започва да бие по-бързо, изпомпвайки необичайно голямо количество от тази жизненоважна течност. Ето защо не е изненадващо, че кръвното налягане ще се повиши. Твърде чести и големи скокове на кръвното налягане - повод да се потърси медицинска помощ.

Нарастващата матка притиска червата, така че проблеми с храносмилането се срещат при почти всички бременни жени. Това е киселини и запек..

Ако кожата е склонна към пигментация, тогава петната могат да станат много видими и големи. Но не се притеснявайте - след раждането цветът на кожата ще се изравни..

Интересното е, че сега можете да видите светлата ивица, появяваща се в долната част на корема. Колкото по-близо до раждането, толкова по-тъмна и забележима ще стане тази лента. И също така ще изчезне известно време след раждането.

Гърдата остава същата чувствителна и нараства все повече и повече.

Ако сте фен на стилетите, значи е време да забравите за обувките на висок ток. Вече нарастващата матка измества центъра на тежестта в тялото на бременната жена. Такива обувки могат да причинят падания и наранявания и значително да увеличат и без това доста осезаемите болки в гърба..

Много бременни жени казват, че по това време са започнали да се разболяват в транспорта, въпреки че това не е било наблюдавано преди. Това също е временно и не си струва да се притеснявате..

Анализи и медицински прегледи

Крайният срок от 12 седмици е крайният срок за регистрация за бременност в предродилната клиника. Можете, разбира се, да направите това по-късно. Но тогава ще загубите правото си да получавате еднократна социалноосигурителна помощ..

Сега гинекологът ще ви прегледа, ще измери обективните данни (ръст, тегло, коремен обем, кръвно налягане). Освен това такива прегледи ще се правят редовно и се въвеждат в обменна карта - вид паспорт на бременна жена, който ще бъде с нея до самото раждане..

Наборът от тестове е стандартен: кръв, урина, вагинални цитонамазки. Броят на лабораторните изследвания може леко да варира в зависимост от няколко фактора - медицинско заведение или наличието на каквито и да било рискове и патологии. В този случай се възлагат изследвания за определяне на генетични и хромозомни аномалии..

Нивото на hCG от текущата дата започва постепенно да намалява. Сега нормата е 20900-291000 mIU / ml.

Ултразвук на 12 гестационна седмица

На дванадесетата седмица от бременността ултразвуковото изследване се счита за рутинно и се възлага на всички. Ултразвукът ще помогне на лекаря да измери областта на шията на ембриона. Това е може би основната задача сега. Отклонението от нормата на тази част на тялото показва сериозни генетични аномалии. Така например, вече вече специалист може да определи наличието на синдром на Даун при бъдещо дете.

Освен това лекарят разглежда състоянието на фаринкса на матката. Така се разкрива цервикално-цервикална недостатъчност, което води до спонтанен аборт..

С помощта на ултразвук на 12-та акушерска седмица от бременността се оценява позицията на плацентата.

Препоръки

Тъй като коремът на дванадесетата седмица от бременността вече е нараснал значително и е забележим не само за вас, но и за околните, време е да смените гардероба си. Разбира се, изборът на дрехи за майчинство е много широк. Но отдайте предпочитание не само на красиво облекло, но и на удобно. Разхлабените и естествени материи са най-добрият вариант. Не трябва да носите тесни или тесни дрехи. Нарушеният кръвен поток може да доведе до сериозни проблеми.

Бъдете много отговорни към вашата диета. В умерени количества и здравословни храни. Дори да сте били вегетарианец преди бременността, сега пак трябва да се откажете от идеологическите си принципи. Разбира се, никой не ви принуждава да поглъщате огромни пържоли с кръв. Но рибата, постното месо, пилето са напълно подходящи за попълване на изключително важното количество протеини, мазнини и въглехидрати.

Забрани и противопоказания по време на бременност

Не е нужно дори да се говори за отказ от лоши навици. Ако бъдещата майка се грижи за бебето си и иска детето да се роди и да расте здраво, тогава тя ще се откаже от всички негативни.

Най-вече трябва да обърнете внимание на диетата и хранителната култура: какви храни, какво качество, в какви количества консумирате. Ясно е, че хранителните странности все още може да не изчезнат. Ако наистина искате, тогава можете да си позволите доста солени, пушени, сладки деликатеси и т.н. Но не се увличайте с „нездравословна“ храна. Не забравяйте, че в момента нормалният растеж и развитие на плода трябва да бъде напълно снабден с витамини, микроелементи и хранителни вещества..

Хранете се умерено: ако апетитът е "брутален", напълнете с плодове и зеленчуци. Бързото и прекомерно наддаване на тегло е нежелателно за бременна жена..

Не избирайте положение за спане по гръб сега. През този период матката вече се е увеличила толкова много, че е в състояние да притисне вените и да причини припадък у бъдещата майка и кислороден глад при плода.

Често бъдещите майки се интересуват дали е възможно да боядисват косата си по време на бременност. Съгласете се, не е много приятно да ходите на работа с прераснали корени.

Лекарите съветват да се въздържат от боядисване на косата. В края на краищата химикалите в състава им проникват през скалпа в тялото на жената, което означава, че се предават на ембриона..

Но не е забранено да рисувате нокти и да правите маникюр по време на бременност. Лакът не прониква в нокътната плоча. Трябва само да се внимава: при извършване на маникюр има голям риск от инфекция от нестерилен инструмент през раните.

Секс на 12 седмица бременност

Интимните отношения не само не са забранени, но и желани. По време на секс кръвта се влива в тазовите органи и активира кръвообращението. Положителните емоции също са важни..

Не се впускайте обаче в позиции за дълбоко проникване. Не използвайте интимни играчки, които могат да увредят лигавичните повърхности на гениталиите.

Спорт и физическо възпитание

Умерената физическа активност е необходима и важна на всеки етап от бременността. Тук акцентът е върху думата „умерен“. Без преумора. Сега е необходимо физическо възпитание, за да се поддържа активността на тялото и за положителни емоции.

Изберете това, което ви харесва най-много: фитнес, плуване, йога. Основното е, че не се уморявате, а му се наслаждавате..

Витамини и лекарства на 12 гестационна седмица

Всяко лекарство е забранено за бременни жени без консултация с лекар. Само специалист ще определи лекарството, което може да се приема без увреждане на плода за лечение, например настинки, ТОРС, остри респираторни инфекции или инфекциозни заболявания.

Не забравяйте, че самолечението може да доведе до необратими негативни последици. Както обаче не подценявайте безвредността на традиционните методи за лечение или хранителни добавки. Много дори естествени съставки могат да имат нежелан ефект върху състоянието на плода..

Сега тя приема фолиева киселина. Лекарят може също така да посъветва за специални витаминни комплекси за бременни жени (например, "Elevit"). Понякога се предписват лекарства за попълване на резервите на организма от всякакви микроелементи - калций, магнезий, йод и т.н..

Интересно е да се знае

На 12 гестационна седмица ембрионът вече е образувал уникален модел на върха на пръстите..

През този период бъдещото ви бебе може да прави лица, да се прозява, да набръчква носа си, да отваря устата си и да свива юмруци. А някои деца дори успяват да смучат пръст или пръст на крака..

12 седмици бременна: развитие на плода и усещания на майката

Бременна 12 седмица е 3-ия акушерски месец. Средно са минали 80 дни от зачеването, което означава, че е преминала почти една трета от пътя за носене на дете. Тялото на майката и нероденото бебе свиква един с друг. В края на първия триместър вероятността от спонтанен аборт вече е значително намалена. Благосъстоянието на бременната жена се подобрява и бебето продължава да расте активно.

12 седмици от бременността: какво е важно през този период

Според медицинските изчисления дванадесет седмици от бременността са десет седмици от живота на плода от момента на зачеването. Отговаряйки на въпроса кой месец е, можем спокойно да кажем, че е третият месец на раждането на дете.

Мащабни промени настъпват в майчиното тяло:

 • нивото на половите хормони се стабилизира;
 • плацентата започва да функционира и осигурява на детето всичко необходимо за вътрематочното му развитие;
 • има преструктуриране на метаболизма, хранителните вещества остават по-дълго в кръвта на майката, за да отидат при бебето;
 • физическите и психологическите чувства на жената (включително усещанията в корема) стават по-дълбоки, постепенно идва осъзнаването, че вътре в нея расте малък живот.

Развитие на плода при 12 гестационна седмица

Ембрионалният период от развитието на детето приключва и започва следващият - феталният, който ще продължи до самото раждане. Бъдещото бебе от една клетка се е превърнало в мъничко човече с размери 53-61 мм.

Всички негови системи и органи функционират активно, с изключение само на дихателната система. Половата диференциация приключи и вече при следващото ултразвуково сканиране родителите ще могат да разберат пола и да получат снимка на плода.

53 - 61 мм

Параметри на развитието на плодаПриблизителни показатели на нормата

(за този период)

Височина
Теглото9 - 13 g

Как изглежда плодът на 12 седмици

По време на ултразвуково сканиране родителите вече могат ясно да видят как изглежда бъдещото им дете..

Дори и без никакво дешифриране на изследването и обяснения на узиста, можете лесно да различите контурите на тялото на бебето.

 • Торсът и коремчето на бебето са малко по-големи от главата му, а краката и ръцете са все още къси и засега едва различими.
 • Лекарят ще може да разпознае пола на детето само с помощта на модерна апаратура и при условие, че гениталиите на трохите се виждат ясно.
 • Разглеждайки корема на бременна жена, видеоклип със снимка на дете вече може да бъде записан на носител в този момент и запазен за семейния архив.

Какво се случва с бебето на този етап от бременността

Следните моменти могат да бъдат отбелязани при развитието на бебето в утробата:

 • основните органи и системи се формират до 12 седмици. Някои от тях изпълняват преките си функции, например сърцето бие и изпомпва кръв. Останалите органи продължават да се подобряват, като червата;
 • на мястото на бъдещите мигли и вежди се очертава лек пух;
 • на малките възглавнички на пръстите на бебето се формира уникален модел;
 • мимиката на плода се развива активно: след няколко седмици, на ултразвука, можете да наблюдавате забавните гримаси на бебето;
 • мембраните между пръстите най-накрая изчезват, появяват се малки тънки нокътни плочи;
 • външните уши са все още недоразвити, но продължават да узряват и върху тях вече се образуват лобове;
 • бъдещи регулатори на имунитета - левкоцити - се формират във феталната кръв;
 • първите рефлекси действат: плодът стиска / разтваря юмруци, имитира дихателни и гълтателни движения;
 • има свиване на чревните мускули;
 • има ежедневно и последователно укрепване на костната тъкан в плода.

Промени в тялото на бъдещата майка на 12 седмици

В края на 12-та седмица благосъстоянието на бременна жена, страдаща от токсикоза, обикновено се подобрява. Сънливостта и хроничната умора, причинени от действието на прогестерона, отстъпват място на доброто настроение и прилив на енергия.

2 - 3,5 кг

400 гр

Параметри на бременна женаПоказатели за даден период
Наддаване на тегло (от началото на бременността)
Повишаване на теглото (на седмица)
Обем на околоплодната течност90 мл
Увеличена височина на очното дъно2 - 6 см

Как изглежда коремът през 12-та седмица от бременността

Тази седмица бъдещата майка вече усеща как коремчето й започва постепенно да расте. При първата бременност коремът започва да расте малко по-късно, отколкото при многократни бременности. На 12 седмици талията е само леко закръглена и бъдещата майка се чувства доста комфортно, тя все още приляга на обикновените ежедневни дрехи.

Ако бременността е втора и следваща, коремът се увеличава по-рано, принуждавайки жената до края на първия триместър да търси по-просторни дрехи.

Понякога растежът на корема е придружен от лек сърбеж. Това може да е първата „камбана“ за образуване на стрии, а появата им е възможна не само на корема - гърдите и бедрата също са податливи на стрии. Също така, до 12-та седмица на бременността могат да се появят старчески петна и тъмна ивица, простираща се от пъпа надолу. Акушер-гинеколозите успокояват: това са временни явления, които не са причина за безпокойство.

Какво се случва в тялото на жената към дадена гестационна възраст

 • матката престава да се побира в тазовото пространство и започва да заема коремната кухина;
 • токсикозата най-често напълно спира на този етап от бременността, много рядко трае до 13-14 седмици;
 • емоционалното състояние вече е по-стабилно, но раздразнителността, плачливостта и чувствителността могат да продължат;
 • чувството на сънливост и умора изчезват;
 • може да е трудно да се концентрирате, тялото изразходва много енергия за поддържане на благосъстоянието на майката и бебето;
 • обемът на кръвта леко се увеличава;
 • гърдите са пораснали забележимо, може да започне отделяне на коластра от зърната.

12 седмици от бременността: какво се случва с тялото, какви усещания (опит на мама - видео):

Какво може да притеснява бъдещата майка до края на първия триместър

 • подуване на краката и ръцете;
 • косата става суха и чуплива, същият проблем възниква и с нокътните плочи;
 • кожата на корема е опъната;
 • издърпва малко стомаха или долната част на гърба;
 • хранителните "странности" продължават да съществуват, въпреки завършването на токсикозата.

Начин на живот на бъдещата майка на 12 седмици

На какво трябва да обърнете внимание и как да изградите ежедневие за този период.

Ежедневен режим

Ако благосъстоянието на жената е на същото ниво, тогава тя може да води обичайния си начин на живот. Разбира се, тя трябва да се погрижи за достатъчно сън - поне 8 часа на ден, три хранения на ден, достатъчно движение през деня и способността да легне навреме, за да си почине.

На 12-та седмица от бременността не трябва да злоупотребявате с физическа активност. Не забравяйте, че вашето бебе просто се утаява в стомаха и няма нужда да го безпокоите още веднъж. А жената все още не е проучила възможностите на тялото си, намирайки се в интересна позиция - внезапното замайване по време на обичайно бягане може да изиграе жестока шега.

Сега, в третия месец на бременността, бъдещата майка полага основите за здравето на детето си - това е много важна работа, която никой не може да свърши, освен самата майка..

Хигиенни процедури

На този етап от бременността все още няма увереност, че раждането на детето ще протече нормално и без усложнения. Много лекари са на мнение, че вземането на вана може да предизвика инфекция от водата в родовия канал. А също и прекалено горещата вода (над 38-39 градуса) повишава налягането и може да причини спонтанен аборт. И въпреки че когато тялото на жената е потопено във вода, водата не прониква над долната трета на влагалището, на 12 седмици е по-добре да се прави без вана, ограничавайки се до душ.

Прекарване на времето пред компютъра / телевизора

Когато работите на компютър или гледате телевизия по време на бременност, не прословутото „излъчване“ е страшното, а продължителната неподвижност. На всеки половин час или час, след като седите на едно място, трябва да правите почивки, по време на които се движите или ходите. Бъдещите майки трябва да се пазят от лоши монитори, които трептят и могат да причинят напрежение на очите. Също така изберете удобни столове и фотьойли за себе си, когато седяща работа - неудобните повърхности поставят твърде много стрес върху гръбначния стълб, което е безполезно в интересна позиция.

Интимна връзка

Тук има само едно правило - ако лекарят, който наблюдава бременността ви, не намери противопоказания за интимни контакти, а бъдещата майка е в добро здравословно състояние, тогава не бива да се лишавате от удоволствието да се разхождате със съпруга си. Но ако бременната жена има тревожност (болка, гадене, слабост) или липса на желание, тя ще трябва да отиде на определени трудности в тази област. Не забравяйте, че много семейства преминават през този тест и за това често е виновен хормоналният фон..

Противопоказанията за интимни връзки на 12-та седмица са:

 1. повишен тонус на матката;
 2. ниско разположение на плацентата;
 3. тежка бременност;
 4. вагинален херпес;
 5. бременност с повече от един плод (носещи близнаци, тризнаци и др.).

Медицински прегледи на 3 месец от бременността

Този артикул си заслужава да се обърне специално внимание.

Посещения на лекар

На 12-та седмица от бременността на жената се дава байпас лист, в който се отбелязват специалисти, чиято консултация е необходима в този момент. Посещенията при следните лекари са задължителни:

Акушер-гинекологПрез третия месец бъдещата майка посещава лекарския кабинет веднъж месечно. Специалистът преглежда бременната жена, записва основните измервания (текущо тегло, налягане, височина на очното дъно) в картата. Основната цел на посещението при акушер-гинеколог е да се увери, че няма заплахи за развитието на бременността.
ТерапевтНеобходима е консултация с терапевт, за да се изключи наличието на хронични заболявания при майката, например, сърдечни заболявания или хипертония. Ако има такива, тогава благосъстоянието на бъдещата майка ще се следи по-внимателно за целия период на бременността в антенаталната клиника.
ОкулистТози специалист оценява състоянието на ретината и очното дъно. Изборът на тактика за управление на труда зависи от резултата от изследването. В случай на сериозни проблеми с вътрешната лигавица на окото, лекарите съветват да се избягват опити, поради което в повечето такива случаи се предписва цезарово сечение..
Зъболекар"Зъболекар" определя дали има огнища на инфекция в устната кухина (т.е. кариес) и, доколкото е възможно, ги елиминира. Много е важно да не отлагате лечението на проблемни зъби за дълъг период, тъй като по време на бременността процесът на разрушаване на емайла и образуването на кариозни кухини се случва с двойна скорост.
УНГ лекарЕлиминира наличието на хронични инфекции в ушните канали, носната кухина и гърлото. Понякога през първия или втория триместър бъдещата майка е атакувана от „ринит на бременността“, който се характеризира с отделяне от носа, затруднено дишане и запушване на синусите. В този случай общото здравословно състояние не се влошава и телесната температура е нормална. Консултацията с отоларинголог в този случай ще помогне да се справите с проблема за кратко време.

Анализи

В края на първия триместър на жената се назначават широк спектър от тестове. Техните резултати ще позволят на лекаря обективно да оцени развитието на бременността. Анализите на 12-та седмица от бременността задължително включват:

 1. кръвен тест за сифилис;
 2. кръвен тест за ХИВ инфекция;
 3. анализ за антитела срещу вируси на хепатит В и С;
 4. анализ за определяне на кръвната група и Rh фактор;
 5. клиничен кръвен тест;
 6. кръвна химия;
 7. цитонамазка от вагината и цервикалния канал за инфекции, предавани по полов път;
 8. изследване на факторите на кръвосъсирването;
 9. общ анализ на урината.

Пренатален скрининг и ултразвук

До края на първия триместър бъдещата майка трябва не само да се регистрира за бременност, но и да направи първия скрининг на 12 седмици от бременността за фетални малформации. Той включва ултразвуково сканиране на плода и кръвен тест за хормоните хорион гонадотропин (hCG) и плазмен протеин (PAPP). Промяната в нивото на тяхното съдържание е маркер за наличието на определени отклонения при дете..

Ултразвуков пренатален скрининг на 12 седмици (видео):

Полът на детето на ултразвук на 12 седмици все още не се вижда. Но на снимката, която ще бъде предоставена на родителите, вече е ясно видимо, че плодът прилича на миниатюрен мъж - можете да видите главата, малките ръце и крака.

Усложнения и рискове от бременност на 12 седмици

Всяка болка в текущата седмица на бременността трябва да се слуша с особено внимание. При остри болки в долната част на корема, които са с продължителен или спазмен характер, бременната жена трябва незабавно да си легне и да извика линейка.

Кървене

Незначителното кървене, което преминава без болка, понякога може да придружава процеса на имплантиране на плацентата. Малко количество отделяне с кръв е възможно след активен секс или след рутинен преглед от гинеколог. Също така, кървенето може да се отдаде на признаци на ерозия на шийката на матката при жената..

Разпределения

Всяко отделяне с неприятна миризма и необичайна консистенция показва заплаха от спонтанен аборт. Те включват и кървави. Ако те се появят едновременно с дърпащи болки в долната част на корема, тогава бъдещата майка се нуждае от незабавна медицинска помощ. Първите признаци на спонтанен аборт в ранните етапи са придружени от кафяво или червено отделяне, те трябва да предупреждават жената, както и всякакви прояви на болка или болка в гърба и в корема.

Какво да направите, за да поддържате бременност в случай на заплаха от спонтанен аборт на 12-та седмица?

За поддържане на бременността е много важно бъдещата майка да има време да разпознае заплахата и да потърси квалифицирана медицинска помощ (през първия ден). В бъдеще, когато носи дете, жената трябва да бъде изключително внимателна, да бъде внимателна към чувствата и здравето си като цяло, стриктно да спазва всички препоръки на лекаря, който наблюдава тази бременност.

За да поддържа бременност, една жена може да се нуждае от:

 • поддържайте почивка в леглото у дома и, ако е възможно, премахнете всяка физическа активност (в някои случаи става необходимо да отидете в болницата за спестяване);
 • отървете се от негативни преживявания, постоянни стресови ситуации, избягвайте притесненията;
 • приемайте хормони или имуномодулатори (както е предписано от Вашия лекар);
 • се подлагат на интензивна антивирусна терапия, както и противогъбична и антибактериална терапия, както е предписано от лекуващия акушер;
 • крайна мярка в случай на риск от спонтанен аборт на 12 седмици е операцията. Например, ако диагнозата е исхемично-цервикална недостатъчност, лекарят ще постави шевове върху шийката на матката, които ще бъдат премахнати само непосредствено преди раждането. Благодарение на тази намеса, плодът, растящ в маточната кухина, ще може да остане в нея. Има и оперативна корекция за патологични или анормални структури на матката, но такава корекция не е показана във всички случаи..

Дихателна гимнастика на 12 седмици: полезни упражнения за бременни жени

През целия първи триместър тялото на бъдещата майка се адаптира към новото си състояние. Този процес често е придружен от неприятни симптоми - подуване на корема, токсикоза, сънливост и раздразнителност. Поради тази причина акушер-гинеколозите препоръчват намаляване на спортните натоварвания, но в същото време настояват да не се отказва напълно от физическото възпитание..

Комплектът от упражнения за трениране на дълбочината на дишането може да се използва за самообучение, активно се практикува и от инструктори по физиотерапевтични упражнения в „училища за бъдещи майки“.

 1. Първо седнете изправени, без да прищипвате гънките в слабините. Ако гърбът ви трудно понася такъв товар, намерете място с твърда опора.
 2. Първата стъпка е да тренирате коремното дишане. Той отпуска тазовата диафрагма и ви учи да управлявате интелигентно в процеса на раждане. Поставете длани върху корема си и започнете да вдишвате и издишвате със спокойно темпо. Гледайте ръцете си нагоре и надолу.
 3. След 3 минути поставете дланите му на долните ребра и започнете да дишате, като се фокусирате върху коремната диафрагма. Когато дишате, ръцете ви трябва да се раздалечат. Този процес на дишане подобрява белодробната функция и помага да се справите с гаденето с токсикоза..
 4. След 5 минути дланите се преместват в ключицата. Поставете ръцете си върху ключиците успоредно на бедрата. Вдишвайте плавно, спокойно, като същевременно се стремите леко да избутате ключиците с дланите си отстрани. Това упражнение отпуска горната диафрагма и регулира притока на кръв към главата и шията..
 5. В края на дихателните упражнения опитайте да използвате всички диафрагми наведнъж - вдишвайте „отдолу нагоре“, като постепенно включвате корема, ребрата и ключиците. След това издишайте бавно, мислено се връщайки.

5 съвета за бъдеща майка да забременее без усложнения

Бременността всъщност е истински тест за женското тяло. За да носите дете безопасно, е важно да коригирате начина си на живот. По-долу са дадени някои препоръки, които трябва да се спазват, дори ако нямате никакви рискове и заплахи от прекъсване на бременността..

Не бъди нервен

Едно от основните условия за благоприятна бременност е намаляване на стреса в живота и избягване на стресови ситуации. Разбира се, не можете да промените заобикалящата реалност, но промяната на отношението ви към външните стимули е доста изпълнима задача. Помислете първо за здравето на вашето бебе.!

Отървете се от лошите навици

Добре е, ако тази точка ви заобикаля. Но ако не - на първо място, трябва да се откажете от пушенето. Отказът от цигари трябва да върви възможно най-бързо, подобна стъпка със сигурност ще има благоприятен ефект върху хода на бременността. Не забравяйте, че всеки лош навик има пагубен ефект върху състоянието на организма като цяло и още повече по време на бременност.

Хранете се балансирано

Плодът в 12 гестационна седмица трябва да бъде снабден с витамини, минерали и хранителни вещества за правилното му и здравословно развитие. Ако не е възможно да се получат необходимите елементи от храната, витаминните комплекси за бременни жени ще помогнат да се справят със ситуацията (след консултация с акушер-гинеколог). Много е важно да приемате фолиева киселина и витамин Е - те предотвратяват развитието на малформации на нервната система при дете.

Избягвайте горещите бани / сауни

Такива процедури за период от 11-12 седмици спомагат за повишаване на тонуса на матката. В основния женски орган налягането се повишава, което е патологично състояние и може да доведе до заплаха от спонтанен аборт. По време на бременност се ограничете до вземането на душ с комфортна температура - за разлика от банята, тя отпуска мускулите на матката.

Не стимулирайте червата си

Червата се намира в непосредствена близост до матката и с неговата активна опасност настъпва механично повишаване на маточния тонус. Това предполага, че бременните жени категорично нямат право да използват средства за запек през първия или втория триместър. Ако имате проблеми с изпражненията, яжте повече храни, богати на фибри. Въведете ферментирали млечни продукти и трици във вашата диета - тези продукти ще помогнат за установяване на чревната флора.

Бременна 12 седмици

Акушерската 12-та седмица на бременността е времето, когато бебето е напълно оформено и всички негови органи и системи вече са положени. Сега природата ще трябва само да направи корекции, правейки бебето все по-съвършено. Е, мама трябва да бъде търпелива, тъй като предстоят още цели два тримесечия, след което тя ще може да вземе малката си бучка на ръце.

Съдържание

 • Въведение
 • 12 седмици бременна какво се случва: Симптоми
 • Дърпащи усещания в долната част на гърба и корема
 • Вагинално отделяне на дванадесет седмици
 • Външни промени на бъдещата майка
 • 12 седмици от бременността: Развитие на плода
 • Спонтанен аборт на 12 седмица бременност
 • Ултразвук на 12 гестационна седмица
 • Тестове на 12 гестационна седмица
 • Диета през дванадесетата седмица от бременността
 • Бременна 12 седмици: Препоръки за майките
 • Секс на 12 седмица бременност
 • Заключение

Въведение

Бременността е време, когато мирогледът на жената се променя напълно. Жената започва да изпитва много нови усещания, някои от тях се радват, а други, напротив, плашат.

За да приемете всички промени, които се случват без стрес и нервност, трябва да се подготвите предварително и тогава няма да възникнат проблеми. Какви изненади очакват бъдещата майка за период от дванадесет седмици? Можете да научите за това по-долу..

12 седмици бременна какво се случва: Симптоми

12-тата седмица на бременността, която се чувства значително различна от тази в началото, е краят на първия триместър. Рисковете и опасностите отстъпват на заден план, детето вече се е укрепило и плацентата надеждно го защитава в матката. Токсикозата се усеща все по-рядко на 12-та седмица от бременността, неразположенията отстъпват и животът е изпълнен с ярки цветове.

Представени са типични за този период симптоми:

 • Отслабване на проявите на токсикоза или пълното й изчезване. В някои случаи обаче гаденето може да притеснява жената през целия период на бременността..
 • Удвояване на матката - това се доказва от дърпащите усещания в долната част на корема на 12 гестационна седмица. Те възникват в резултат на разтягане на маточните връзки и увеличен приток на кръв в малкия таз..
 • Липса на натиск върху пикочния мехур - в резултат на факта, че матката расте и се измества в коремната кухина, тя спира да натиска върху пикочния мехур и съответно жената вече не иска често да тича до тоалетната.
 • Намаляване на емоционалната нестабилност - изчезват резки промени в настроението, раздразнителност, сълзливост и депресия, характерни за първите месеци на бременността..
 • Намаляване на нивото на умора - много майки се чувстват много по-весели, въпреки че има и такива, които продължават да се оплакват от сънливост. Най-често това се случва при жени, които носят близнаци под сърцата си. За развитието на две бебета тялото трябва да изразходва повече енергия, което означава, че умората ще отстъпи на по-късна дата..
 • Появата на корема - стомахът на 12-та седмица от бременността вече леко се увеличава, което води до разтягане на кожата и съответно до появата на стрии. За да избегнете стрии, е необходимо да започнете да използвате специални продукти, които повишават тургора на кожата. Размерът на дрехите остава същият, но въпреки това е време да помислите за закупуване на гардероб за бъдещи майки.

12-та седмица от бременността е времето, когато жената може да си поеме дъх и да спре да се притеснява от непознати усещания, започвайки да се радва на единството с бебето и емоционалното издигане, дошло след хормоналната буря.

Дърпащи усещания в долната част на гърба и корема

На дванадесетата седмица от бременността могат да се появят и негативни симптоми и за да не се пропусне опасна патология, бъдещата майка трябва внимателно да следи състоянието си, така че в случай на проблеми своевременно да потърси медицинска помощ. Най-честият неприятен симптом по това време са болезнени усещания в коремната област..

Неприятни усещания в лумбалната част на гръбначния стълб възникват поради разширяването на матката и разтягането на нейните връзки в подготовка за раждането на дете. Болките в шева и таза и срамната област са резултат от повишен кръвен поток. По същата причина към тях може да се добави главоболие и ускорен пулс..

Болки в стомаха и проблеми с дефекацията могат да бъдат резултат от излагане на прогестерон в храносмилателния тракт. За да намалите неприятните симптоми, трябва да включите в диетата си храни, съдържащи фибри..

Сърбежът на кожата в областта на корема, гърдите и бедрата е резултат от растежа на матката и хормоналните промени. За да се избегне появата на стрии, е необходимо да се прилагат специални продукти върху кожата, за да се предотврати появата им..

Вагинално отделяне на дванадесет седмици

Изписването при 12 гестационна седмица трябва да бъде леко или ясно, без характерна миризма. Необходимо е да се консултирате с лекар, ако в тях се появи примес от кръв или те станат сирене.

Тази симптоматика може да е доказателство за заболявания с инфекциозна етиология или признак за заплаха от спонтанен аборт. Но както и да е, когато изписването изглежда неподходящо за нормата, трябва да посетите вашия гинеколог.

Външни промени на бъдещата майка

Какво се променя в тялото, поведението и благосъстоянието на жената в края на първия триместър? Първите промени касаят корема, той започва да се закръгля малко. Засега той само леко се откроява, но вече става ясно, че вътре се развива малък човек. Млечните жлези също се уголемяват и подуват, като по този начин ги подготвят за кърмене в бъдеще..

Въпреки че кожата е много по-чиста и по-здрава, тя може да развие старчески петна или лунички. На корема се появява вертикална тъмна линия поради увеличения синтез на меланин в тялото на бременна жена. В резултат на увеличеното кръвообращение в гърдите зърната могат да се увеличат и потъмнеят..

Бъдещата майка започва да има апетит, въпреки че преди няколко седмици много продукти предизвикаха упорито отвращение. Морално и физически жената вече започва да се подготвя за раждането на бебето си. Ако бременността е втора, тогава по това време жената вече може да усети как бебето се движи. Броят на позивите за уриниране също намалява, връщайки се към нормалното.

Ако бременна жена е имала проблеми със сърцето, бъбреците или черния дроб преди зачеването, тогава има голяма вероятност заболяванията да се влошат по време на бременността. Също така, в резултат на увеличения обем на кръвта и увеличеното кръвообращение, кръвното налягане може да се повиши. Тъй като тялото започва да синтезира големи количества прогестерон, бременната жена изпитва проблеми с дефекацията поради факта, че хормоните отпускат червата и инхибират работата му..

Можете също така да разберете какви външни промени настъпват на 13 седмица от бременността, както и как се развива плодът, какви симптоми и усещания съпътстват този период и много други. Цялата информация, от която се нуждаете, е в тази статия..

12 седмици от бременността: Развитие на плода

По това време плодът вече е напълно оформен и неговите системи са положени. През следващите два тримесечия обаче детето ще трябва да напълнее и да развие тялото си, така че след раждането на бебето да може лесно да съществува отделно от майката..

Как изглежда плодът на 12 гестационна седмица? На този етап дължината на бебето е 63 милиметра, а теглото му е 13 грама. Въпреки факта, че трохите имат несъразмерно дълги крайници и голяма глава, той вече активно се движи и проучва къщата си.

В период от дванадесет седмици слуховите органи на детето започват да се формират, шийните прешлени се разтягат, бебето започва да присвива и да се усмихва. Чертите на лицето стават по-отчетливи. Пръстите на крайниците вече не са разделени от мембрана и върху тях се появяват нокътни плочи.

Наддаването на тегло при 12 гестационна седмица е 500 грама. Трябва да се отбележи, че тази тенденция ще продължи до края на третото тримесечие. Такова седмично наддаване на тегло е необходимо, за да може детето да получи всички необходими му вещества от тялото на майката, без да изчерпва последното..

На 12-та седмица от бременността червата на бебето се разтягат, жлъчката започва да се произвежда, детето поглъща, развива рефлекс на смучене, стиска и отваря ръце, дихателната система става по-съвършена - когато плодът вдиша, гърдите се издигат.

Спонтанен аборт на 12 седмица бременност

Кървавото отделяне на 12 гестационна седмица е предвестник на заплаха от спонтанен аборт. Ако бъдещата майка е забелязала тези тревожни симптоми, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Преди прегледа гинекологът трябва да бъде информиран за естеството на отделянето, неговото изобилие, наличието или липсата на болка в коремната област, както и за промените в телесната температура, ако има такива. След преглед от лекаря ще се вземе решение за хоспитализация или амбулаторно лечение.

Бъдещата майка трябва да помни, че спонтанен аборт на 12 седмици от бременността може да бъде предотвратен само чрез своевременно търсене на медицинска помощ.

Ултразвук на 12 гестационна седмица

С помощта на ултразвуково сканиране на 12-та седмица от бременността можете да оцените състоянието на нероденото бебе. Мониторът ясно показва очите, които все още са затворени. Бебето започва да реагира на вибрации, гласове и светлина, сърдечната честота на плода на 12 седмици е до 160 удара в минута.

На този етап детето вече е напълно подобно на човек, с изключение на големия размер на черепа, но към момента на раждането то ще придобие нормална форма. Също така чертите на лицето вече са ясно видими. В период от дванадесет седмици можете да определите пола на бебето, но все пак има известна грешка, тъй като гениталиите са на етап формиране.

Бебето вече знае как да смуче пръст и да се движи. Вътрешните органи на детето са напълно оформени, сега през останалите два тримесечия те ще се подобрят заедно с бебето.

В памет на ултразвуковото изследване можете да помолите узиста да направи снимка на трохите за бъдещия албум.

Тестове на 12 гестационна седмица

На този етап бъдещата майка започва да живее в хармония с бебето си. Изминаха цели дванадесет седмици от последната менструация и десет седмици, откакто яйцеклетката се имплантира в матката и се превърне в пълноценен ембрион.

През този период жената трябва да се подложи на първия си преглед в статута на бременна жена. След получаване на резултатите от теста, лекарят ще може да изготви пълна картина на състоянието на тялото на майката и нейното бъдещо бебе, а също така ще разбере дали носенето на плода протича правилно.

Като част от прегледа жената трябва да се подложи на следните процедури:

 • Ултразвуково изследване за идентифициране на различни патологии;
 • Анализ на кръвен серум за hCG на 12 седмици;
 • Общ анализ на кръв и урина;
 • Кръвен тест PAPP-A.

Благодарение на този скрининг можете да разберете дали бебето има тенденция да развива генетични патологии. Ако те са на разположение и трохите могат да развият някакви дефекти, тогава бременната жена ще трябва да бъде допълнително прегледана от генетик.

Диета през дванадесетата седмица от бременността

Правилното хранене на 12-та седмица от бременността е ключът към правилното развитие на плода и здравето на жената. Най-добрият вариант би бил, ако бъдещата майка започне да се храни непосредствено преди зачеването. Балансираната диета, базирана на здравословни продукти, ще помогне на бременната жена да не напълнява, а също така ще позволи на бебето да получи всички вещества, от които се нуждае, без да навреди на тялото на майката.

Менюто на бъдещата майка трябва да включва висококачествени, натурални и пресни продукти. През първите два месеца на бременността ще липсва фолацин, в резултат на което жената ще започне да се оплаква от умора, загуба на апетит, сънливост и емоционална нестабилност. За да не липсва от него, диетата трябва да се попълни с моркови, зеле, извара, жълтъци, сирене, билки, домати, боб и цвекло.

През целия първи триместър детето активно расте, което означава, че се нуждае от енергия. За да го попълните, трябва да ядете малко повече от обикновено. Също така, много калций и витамин D се изразходват за формирането на скелета на детето, така че жената да няма проблеми със зъбите и да не страда от гърчове, тя трябва да попълни диетата си със стафиди, млечни продукти, овесени ядки, масло и яйца..

За да повишите нивото на желязо и да избегнете анемия, трябва да ядете касис, елда, черен дроб, ябълки и да пиете отвари от шипка.

Бременна 12 седмици: Препоръки за майките

Съветите за бременни жени на 12 седмици включват следното:

 • Преразглеждане и коригиране на ежедневието и диетата - трябва да изоставите храни с различни вредни добавки, а също така напълно да изключите алкохола на 12 седмици от бременността от вашата диета. Мечтата на бъдещата майка трябва да бъде поне 8 часа.
 • Проследяване на теглото и прием на витамини, предписани от лекаря - много е важно теглото на бъдещата майка да не надвишава установените норми, в противен случай излишните килограми ще повлияят негативно на нейното здраве и значително ще усложнят процеса на раждане.
 • Избягване на контакт с болни хора - заболявания на вирусната етиология в ранен гестационен период са много опасни за бебето и дори могат да провокират спонтанен аборт.
 • Отказ от стилетни токчета - високите токчета водят до развитие на разширени вени и проблеми със ставите, така че по време на бременност трябва да преминете към удобни обувки на плоска подметка.
 • Разходки на открито и избягване на стреса.

Спазвайки всички горепосочени препоръки за 12-та седмица на бременността, ще бъде възможно не само да се избегнат усложнения, но и да се насладите напълно на това невероятно време, усещайки щастието на майчинството в пълна степен.

Секс на 12 седмица бременност

С настъпването на този период интимният живот става по-малко ограничен. Ако бъдещата майка се чувства добре и бременността протича нормално, тогава се прави секс на 12-та седмица от бременността.

След полов акт обаче бременната жена трябва да наблюдава отделянето и усещанията си по време на правене на любов. Сексът трябва да бъде изоставен, ако има заплаха от спонтанен аборт, многоплодна бременност и ниско сцепление на плацентата.

Заключение

Бременната 12 седмица е най-доброто и тихо време от трите им тримесечия. Затова не трябва да се притеснявате и да се притеснявате. Просто трябва да се насладите на този удивителен момент и да се подготвите за раждането на такова дългоочаквано дете, защото двата останали тримесечи ще отлетят много бързо.