Калкулаторът за бременност ще ви помогне да определите гестационната възраст и датата на раждането. "

Бременността е физиологичен процес, при който в матката на жената се развива ново човешко тяло, резултат от оплождането.

Бременността при жените продължава средно 280 дни (40 седмици, което съответства на 9 календарни месеца или 10 лунни месеца). Също така е обичайно бременността да се разделя на 3 триместра по 3 календарни месеца всеки.

Ранни признаци на бременност

В ранните етапи бременността се диагностицира въз основа на съмнителни и вероятни признаци.

Съмнителни признаци на бременност - различни видове субективни усещания, както и обективно определени промени в тялото, извън вътрешните полови органи: вкусови капризи, промени в обонятелните усещания, лесна умора, сънливост, пигментация на кожата по лицето, по бялата линия на корема, зърната и ареолата.

Вероятните признаци на бременност са обективни признаци от страна на гениталиите, млечните жлези и в условията на биологични реакции към бременността. Те включват: спиране на менструацията при жени в детеродна възраст, увеличаване на млечните жлези и появата на коластра при изстискване от зърната, цианоза на лигавицата на влагалището и шийката на матката, промяна във формата и консистенцията на матката, увеличаване на нейния размер.

Можете предварително да се уверите в наличието на бременност у дома, като използвате експресен тест за съдържанието на хормона хорион гонадотропин в урината на жената (тестът се извършва от първия ден на закъснението на следващата менструация).

Ултразвукът (ултразвук) ви позволява да потвърдите факта на бременността.

Промени в тялото на бременна жена

По време на бременността в тялото на жената настъпват множество и сложни промени. Тези физиологични промени създават условия за вътрематочно развитие на плода, подготвят тялото на жената за раждането и кърменето на новороденото. Менструацията спира, млечните жлези увеличават обема си, зърната потъмняват.

Много бременни жени през първия триместър имат гадене, понякога повръщане - тези симптоми обикновено се наричат ​​ранна токсикоза на бременни жени. Често срещани са слабост, сънливост, киселини, слюноотделяне, промяна на вкуса и повишено уриниране. Тези нарушения на благосъстоянието са характерни за здравословна и нормална бременност..

Особено големи промени настъпват в гениталиите на жената. Матката се увеличава с всяка седмица от бременността, кръвоснабдяването на вътрешните и външните полови органи се увеличава. Тъканите набъбват, придобиват еластичност, което допринася за по-доброто им разтягане по време на раждането. В млечните жлези броят и обемът на жлезистите лобули се увеличават, кръвоснабдяването им се увеличава, те се напрягат, от зърната се отделя коластра. Количеството гонадотропни хормони, както и естрогени и прогестерон, произведени първо от жълтото тяло (временна жлеза, образувана на мястото на фоликула, от който е излязла зрялата яйцеклетка), а след това от плацентата, рязко се увеличава. Хормоните, секретирани от жълтото тяло (прогестерон и в по-малка степен естрогени) допринасят за създаването на условия за правилното развитие на бременността. Жълтото тяло претърпява обратно развитие след четвъртия месец във връзка с формирането на хормоналната функция на плацентата.

За провеждане на бременност е необходимо да се регистрирате в антенатална клиника (3 до 4 седмици след забавяне на менструацията), където лекарят изследва и изследва външните и вътрешните полови органи и при необходимост се предписват допълнителни изследвания..

Полови органи по време на бременност

Матка. По време на бременност размерът, формата, положението, консистенцията и реактивността (възбудимостта) на матката се променят. Матката постепенно се увеличава през цялата бременност. Уголемяването на матката възниква главно поради хипертрофия на мускулните влакна на матката; в същото време има размножаване на мускулни влакна, растеж на новообразувани мускулни елементи на ретикуларната фиброзна и аргирофилна "рамка" на матката.

Матката е не само съд за плодове, който предпазва плода от неблагоприятни външни влияния, но и метаболитен орган, който осигурява на плода ензими, сложни съединения, необходими за пластичните процеси на бързо развиващия се плод.

По време на бременността вагината се удължава, разширява, гънките на лигавицата изглеждат по-остри. Външните полови органи се разхлабват по време на бременност.

Бременна жена начин на живот, режим, хранене и хигиена

Развиващият се плод получава всички необходими хранителни вещества от майката. Благосъстоянието на плода зависи изцяло от здравето на майката, нейните условия на труд, почивка, диета, състоянието на нервната и ендокринната системи.

Бременните жени са освободени от нощни смени, тежка физическа работа, работа, свързана с вибрации на тялото или неблагоприятни ефекти върху организма от химикали. вещества. По време на бременност трябва да се избягват резки движения, тежко повдигане и значителна умора. Бременната жена трябва да спи най-малко 8 часа на ден. Пеша се препоръчва преди лягане.

Бременната жена трябва да бъде внимателно защитена от инфекциозни заболявания, които представляват особена опасност за тялото на бременната жена и плода.

По време на бременност трябва особено внимателно да следите чистотата на кожата. Чистотата на кожата насърчава елиминирането на метаболитни продукти, вредни за тялото с потта.

По време на бременност се препоръчва душ и избягване на прегряване на тялото. Въздушните и слънчеви бани се препоръчват за здрави бременни жени.

Бременната жена трябва да измива външните си полови органи с топла вода и сапун два пъти на ден. Измиването по време на бременност трябва да се прилага с голямо внимание..

По време на бременност трябва внимателно да наблюдавате състоянието на устната кухина и да направите необходимата дебридация.

Млечните жлези трябва да се измиват ежедневно с топла вода и сапун и да се избърсват с кърпа. Тези методи предотвратяват напукване на зърната и мастит. Ако зърната са плоски или обърнати, масажирайте ги..

Бременните дрехи трябва да са удобни и свободни: не носете стягащи колани, стегнати сутиени и т. Н. През втората половина на бременността се препоръчва носенето на превръзка, която трябва да поддържа корема, но не и да го стиска.

Бременните жени трябва да носят обувки на нисък ток.

Хранене по време на бременност

Правилното хранене по време на бременност е от съществено значение за поддържането на здравето на жената и нормалното развитие на плода..

През първата половина на бременността не се изисква специална диета. Храната трябва да бъде разнообразна и вкусна. Храненето през втората половина на бременността трябва да отчита физиологичните характеристики на тялото. Количеството протеини е 100-120 g на ден. От продуктите, съдържащи пълноценни протеини, трябва да препоръчате кефир, кисело мляко, мляко, извара, яйца, сирене, постно месо (100-120 g на ден), риба (150-250 g на ден). Количеството въглехидрати е около 500 г на ден, при бременна жена с наднормено тегло - 300 г. Препоръчват се плодове, плодове, зеленчуци, както и хляб (източник на фибри и витамини от група В)..

Мазнините се препоръчват 100-110 g на ден, главно под формата на масло, заквасена сметана и растителни масла.

Количеството течност е ограничено до 1 - 1,2 литра. Количеството готварска сол е ограничено, особено през втората половина на бременността (до 8-5 g на ден).

По време на бременност нуждата от витамини се увеличава. Добри източници на витамин А са животинският черен дроб и бъбреците, млякото, яйцата, маслото, морковите, рибеното масло, спанакът. Витамин В1 е богат на бирена мая, черен дроб, бъбреци, зърнени култури и бобови растения. Дневната доза витамин В1 е 10-20 mg. Дневната нужда от витамин В2 (рибофлавин) е 2 mg. Има много PP витамин в дрожди, месо, черен дроб, пшенични зърна; дневната нужда от този витамин е 15 mg. Витамин С на ден изисква 1,0-1,5 г. През зимата и пролетта се препоръчва да се предписват готови препарати от витамин С (хапчета, таблетки) или аскорбинова киселина на бременни жени. Витамин С се съдържа в зеленчуците, плодовете и плодовете. Витамин Е се съдържа в зародиша на пшеница и царевица, яйца, черен дроб и соево масло. Витамин D е богат на рибено масло, черен дроб, хайвер, масло.

На бременните жени се препоръчват четири хранения на ден: първата закуска трябва да съдържа 25-30% от диетата, втората закуска - 10-15%, обядът - 40-45%, вечерята - 15-20%.

Упражнения по време на бременност

Физическото възпитание по време на бременност подобрява общото състояние на жената, има благоприятен ефект върху вегетативната нервна система, помага за намаляване на симптомите на токсикоза на бременността, съкращава продължителността на раждането и по-проспериращия следродилен период. Специалните й задачи са: укрепване на коремните мускули; подобряване на бутащата активност по време на раждане; предотвратяване на увисването на корема и пролапса на вътрешните органи; укрепване и увеличаване на еластичността на мускулите на тазовото дъно за предотвратяване на пролапс и пролапс на вътрешните полови органи; укрепване на цялата мускулатура на тялото, особено мускулите на гърба, върху които пада най-голямо натоварване при ходене, поради изместване на центъра на тежестта по време на бременност; повишена подвижност на ставите на таза и гръбначния стълб; обучение на умението за дишане по време на раждане, подобряване на функцията на външното дишане с цел засилване на окислителните процеси на тялото, необходими за развитието на плода.

Упражненията са показани за всички жени с нормална бременност, както и бременни жени със заболявания на сърдечно-съдовата система в етап на компенсация.

Противопоказания за гимнастика и спорт по време на бременност:

1) всички остри стадии на сърдечно-съдови заболявания с нарушения на кръвообращението, тромбофлебит, туберкулоза (усложнена от плеврит, хемоптиза), заболявания на бъбреците и пикочния мехур (нефрит, нефроза, пиелоцистит);

2) изразена токсикоза на бременността (неукротимо повръщане, нефропатия, прееклампсия, еклампсия);

3) маточно кървене;

4) обичайно спонтанен аборт.

По време на бременност са забранени тези видове физически упражнения, при които има рязко сътресение на тялото (скокове, слизане), резки завои, силови упражнения. Участието в спортни състезания е строго забранено поради силно физическо и нервно напрежение.

В допълнение към физическите упражнения, през цялата бременност се препоръчва в общия дневен режим да се включват разходки по всяко време на годината до 2 часа с почивки. През втората половина на бременността разстоянието за ходене се намалява, а времето, прекарано във въздуха, се увеличава, през зимата трябва да е поне 1,5 часа и много повече през лятото.

Специални проучвания са установили, че физическите упражнения по време на бременност подобряват хода на раждането, намаляват вероятността от руптура на перинеума и други усложнения.

Усложнения по време на бременност

Усложненията на бременността могат да възникнат при аномалии в развитието и патологични състояния на репродуктивната система, при екстрагенитални заболявания, нарушения на плода, плацентата, мембраните и връзката между майката и плода.

Инфекциозните заболявания при бременни жени могат да бъдат по-тежки. Последицата от инфекция на яйцеклетката или плода може да бъде смърт на яйцеклетката, аборт, преждевременно раждане, мъртво раждане, заболяване на новороденото.

Грипът е опасен както за бременната жена, така и за плода. В същото време заплахата от спонтанен аборт и преждевременно раждане, мъртво раждане се увеличава значително. Профилактиката на грипа по време на бременност е най-важната задача за лекар във всяка специалност..

Сред заболяванията на сърдечно-съдовата система сърдечните дефекти са с най-голямо значение по време на бременност, които се нареждат на първо място сред причините за майчината смъртност от екстрагенитални заболявания. При изследване на бременна жена, страдаща от сърдечен дефект, е необходимо да се установи формата на дефекта, състоянието на миокарда, степента на циркулаторна недостатъчност. Бременните жени с диагностицирани сърдечни дефекти трябва да бъдат под диспансерно наблюдение на терапевт и акушер, необходима е консултация с ревматолог. Бременна жена със съмнение за сърдечно заболяване трябва да бъде прегледана в специализирана болница. Само след цялостен преглед е допустимо да се вземе решение за възможността за удължаване на бременността. Навременното откриване на сърдечен дефект при бременна жена, внимателно лечение с многократна хоспитализация по време на бременност, правилно управление на раждането и следродилния период могат драстично да намалят смъртността на бременни жени със сърдечни дефекти.

Анемията при бременни жени се наблюдава много често (до 30%). В 70-95% от случаите това е хипохромна желязодефицитна анемия; други форми са много по-рядко срещани.

Циститът по време на бременност е доста често срещан. Предразполагащият фактор е натискът върху пикочния мехур на представящата се част на плода и др. Причинителите на заболяването в повечето случаи са Escherichia coli, стафилококус ауреус и други микроби. Те по-често навлизат в пикочния мехур от уретрата: освен това инфекцията може да бъде внесена в пикочния мехур по хематогенен и лимфогенен път.

Нефрит и пиелонефрит могат да се появят по време на бременност поради различни инфекциозни заболявания и отравяния. Острият нефрит често води до спонтанен аборт.

Токсикоза на бременни жени (гестоза) - патологичните състояния, които възникват във връзка с бременността и след нейното завършване постепенно се премахват напълно. Токсикозата може да възникне както в ранните, така и в късните етапи на бременността. Най-честите форми на ранна токсикоза при бременни жени включват: повръщане, лигавене, дерматози и по-късно, воднянка на бременни жени, нефропатия на бременни жени, прееклампсия и еклампсия.

Тежката гестоза усложнява хода на бременността и застрашава здравето на майката и детето. Профилактиката на гестозата включва наблюдение и преглед на жена в предродилна клиника, започвайки от ранните етапи на бременността. След тежка късна гестоза настъпването на следващата бременност е нежелателно в рамките на две години.

Полов живот по време на бременност

Половият живот по време на бременност има свои собствени характеристики. През първите 2 до 3 месеца се препоръчва да се ограничи, тъй като сексуалната възбуда и увеличеният приток на кръв към гениталиите могат да провокират аборт. Това е особено важно за жени, които вече имат тъжен опит от спонтанен аборт или със заплаха от спонтанен аборт. Половите сношения също трябва да бъдат изключени в онези дни, в които нормално би настъпила менструация или в които е била прекратена първата бременност. Препоръчва се спиране на сексуалната активност 2 - 2,5 месеца преди раждането поради опасността от инфекция в гениталиите на жената и възможността за преждевременно разкъсване на околоплодната течност.

При подготовката на статията са използвани материали от Великата медицинска енциклопедия

Как започва и продължава бременността?

Ако току-що сте разбрали, че сте бременна, вероятно сте обхванати от вълнение, радост, страх, несигурност и несигурност. Имате много въпроси: кога да посетите лекар; как да се държим, за да не навредим на бебето; какво се случва с него сега; какъв е етапът на бременността; кога е датата на падежа и т.н..

Тази статия е създадена специално за вас, за да отговорите на всички ваши въпроси. Предоставяме и видео, чрез което можете да разберете как се развива бременността от момента на зачеването. Насладете се на гледането и информацията, от която се нуждаете!

Видео: "Как възниква зачеването"

Как се развива бременността от момента на зачеването

След като спермата навлезе във влагалището, тя започва своето движение в търсене на яйцеклетка. След като е преминал през маточната кухина и фалопиевите тръби, сперматозоидът достига до ампуларната част, където най-често се среща с яйцеклетката. Този процес може да отнеме до 3 часа..

След комбиниране на спермата с яйцеклетката настъпва оплождане - образува се зигота. След около 1,5 дни зиготата започва да образува ядра.

На 2-ия ден след зачеването яйцеклетката се разделя на 2 клетки, които се наричат ​​бластомери. Този процес продължава още 12-16 часа, но по-бързо. Всеки бластомер се разделя на две, след това още два и т.н..

Към 3 ден ембрионът се състои от 6-8 бластомери. На 4-ия ден от развитието ембрионът се състои от приблизително 12-16 клетки. През този период ембрионът започва да се придвижва в матката през фалопиевите тръби..

На 5-7 ден ембрионът навлиза в маточната кухина и се прикрепя към нейната стена. В резултат на това базалната температура при жената се повишава.

Имплантацията (прикрепването) трае около 40 часа, може да бъде придружена от кръвни секрети, които се приемат за менструация. Завършената имплантация е началото на хормон на hCG или хормон на бременността, навлизащ в кръвта (за него ще говорим по-късно). Диаметърът на ембриона сега не надвишава 0,5 mm.

На 10-ия ден от зачеването се формират първични и вторични ворсинки, които по-късно ще станат пъпната връв и плацентата.

До 12-ия ден имплантирането на яйцеклетката е завършено. На 14-ия ден - има скок в прогестерона и естрогена, което провокира появата на симптоми на бременност, както и забавяне на менструацията.

През този период жълтото тяло служи като източник на храна за ембриона, което означава, че начинът на живот на жената не оказва влияние върху процеса на развитие. Така измислена от природата - така че жена, която не е наясно с бременността, да не може да навреди на потомството.

Първите симптоми на бременността

На 5-8 седмици от бременността, жълтото тяло на яйчника, което произвежда прогестерон, достига своя връх и причинява сериозни хормонални промени в тялото на жената. Поради това бъдещата майка често чувства в себе си следните промени, характерни за първия месец на бременността:

 • сълзливост
 • раздразнителност
 • умора
 • сънливост
 • чувствителност
 • повишено обоняние
 • подуване.

Освен това на 5-6-та седмица от бременността се установява връзка „през пъпната връв" между майката и бебето. Най-често именно през този период тя започва да развива такива симптоми на бременност като:

 • гадене
 • повръщане
 • повишена нежност и нежност на гърдите
 • потъмняване на кожата около зърната (ареола)
 • позивите за уриниране стават по-чести
 • появяват се пъпки по лицето и шията
 • вагиналното отделяне става по-обилно.

В тази статия говорихме по-подробно за това как да разберем за бременността преди забавяне..

Ако не изпитвате тези симптоми, имате късмет. Само няколко бъдещи майки могат да се насладят на отсъствието на горното. Може да имате кръвен тест, за да определите нивото на човешки хорионгонадотропин (hCG), за да сте сигурни, че бременността ви напредва нормално. HCG започва да се появява в кръвта веднага след имплантиране на ембриона в маточната кухина и производството спира с края на бременността.

С негова помощ в кръвта е възможно да се установи фактът на бременността след 8-12 дни от момента на зачеването. Ако бременността протича добре, концентрацията на хормона в кръвния серум се увеличава 2 пъти за по-малко от два дни. По този начин е възможно динамично да се проследи развитието на плода. В допълнение, hCG ви позволява да определите грешното му местоположение..

Кога е най-доброто време да посетите гинеколог за първи път?

Първото посещение е много важно, по време на него гинекологът ще прецени размера на матката, ще го изследва на гинекологичния стол, ще вземе необходимите намазки от влагалището, ще се консултира, ще даде препоръки и указания за изследвания и ултразвук.

Ето защо е по-добре да си уговорите среща с местния гинеколог веднага, когато разберете за бременността. Тъй като в много антенатални клиники и перинатални центрове можете да си запишете час само за следващия месец (поради липсата на свободни места за регистрация).

По този начин ще бъдете отведени до първата среща (приблизително) на 6-7 седмица от бременността. Този период е най-подходящият, тъй като по това време вече е възможно да слушате сърдечния ритъм на плода и да определите местоположението му. Дори ако нищо не ви притеснява, не забравяйте да посетите лекар преди 12 седмици от бременността.

Защо е толкова важно? За период от 11-13 седмици се предписва първият скринингов ултразвук, който ви позволява да оцените здравето на бебето. В допълнение, мама трябва да премине кръвни тестове, тестове за урина, цитонамазки за флора, да премине през тесни специалисти, за които ще говорим по-късно.

Ако обаче има симптоми като: зацапване; чести пристъпи на токсикоза (повече от 10-15 пъти на ден); болка в долната част на корема и кръста; схващащи болки - не чакайте определената дата за посещение, незабавно се свържете с вашия гинеколог!

Особено опасно е, ако до 7-8 седмици има такива явления като: силна болка в долната част на корема; рязко влошаване на състоянието; апатия; кардиопалмус; бледност на кожата; прекомерно изпотяване; виене на свят; кървави проблеми; рязък спад на налягането. Ако се открият поне няколко симптома, трябва незабавно да се обадите на линейка. За съжаление можем да говорим за извънматочна бременност.

Как се определя гестационната възраст: акушерски и фетален периоди

По време на първото ви посещение вашият гинеколог ще ви попита за първия ден от последната менструация. Преброявайки дните от тази дата, гинекологът ще установи акушерската гестационна възраст. Тя ще се различава от ембрионалния термин, не се изненадвайте. Има причина за това - да се изчисли по-точно гестационната възраст.

Така че, ако жената има 28-дневен менструален цикъл, тогава вероятният ден, когато е настъпила овулацията, ще бъде 14-ият ден след началото на менструацията. Той, условно, е денят на зачеването и съответно началото на ембрионалната бременност. Тя може да бъде условна, тъй като овулацията може да настъпи както няколко дни по-късно, така и няколко дни по-рано. Поради тези индивидуални характеристики гинеколозите разглеждат акушерския период, от началото на първия ден от последната менструация.

Разликата, както виждаме, е 2 седмици, следователно при определяне на предварителната дата на доставка се допуска отклонение от зададения период с две седмици. Например, ако са изминали 4 седмици от началото на последната менструация, тогава гинекологът ще ви даде 4 седмици бременност. А ембрионалният период от момента на зачеването ще бъде 2 седмици. Само си представете, едва забелязахте забавяне на менструацията и вече сте бременна в 4 седмици. Освен това вече започвате втория си месец от бременността.!

След изчисляване на гестационната възраст, гинекологът ще ви прегледа на стол и ще докосне размера на матката, за да разбере на каква гестационна възраст отговаря. Така че на 6 седмици матката ще бъде като пилешко яйце, на 8 седмици - като юмрук на жена, на 12 седмици - като глава на новородено. Но най-точната информация за продължителността на бременността може да се намери с помощта на ултразвук. Лекарят за ултразвукова диагностика ще измери размера на нероденото бебе.

Как се определя датата на падежа?

Що се отнася до датата на раждане, гинекологът ще я определи благодарение на формулата на Негеле. За целта лекарят ще извади 3 месеца от първия ден на последната менструация и ще добави 7 дни. Също така, гинекологът може да изчисли датата на раждане, като добави 40 седмици или 280 дни към първия ден от последната менструация..

Можете също така сами да изчислите датата на падежа, като използвате предоставената формула. Ако искате да разберете в коя седмица на бременността сте в момента, както и да уточните датата на раждане, ви предлагаме да използвате нашия Калкулатор за бременност.

Така например, последната менструация беше 01.04.2019 г., изчислявайки по формулата получаваме датата на раждане - 01.08.2020 г..

Струва си да се има предвид, че това е само приблизителна дата, раждането може да започне 10-14 дни както по-рано от тази дата, така и по-късно. Така че, март децата се раждат по правило по-късно от установената дата, тъй като през февруари има 28 дни.

Специализирани консултации за регистрация

Акушер-гинеколог

Цел на посещението:

 • определят, че развитието на бременността не е в опасност.
 • вземете препоръки за следните изследвания: пълна кръвна картина; кръвна група и Rh фактор; тест за кръвна захар; анализ за сифилис, ХИВ инфекция, антитела срещу вируси на хепатит В и С, анализ за хормони на щитовидната жлеза. Резултатът от теста ще покаже дали бъдещата майка има анемия, възпалителни промени в кръвта. Биохимичен кръвен тест ще разкрие дали в кръвта има достатъчно протеини, глюкоза и други вещества, жизненоважни за детето.
 • преминат общ тест за урина.Промяната в плътността и състава му е характерна за бъбречни заболявания, захарен диабет и други.
 • гинекологът ще вземе тампон от влагалището за бактериални инфекции и цервикалния канал (за инфекции, предавани по полов път);
 • се подлагат на ултразвуково сканиране на 6-11 седмици.При първия ултразвук специалист определя броя на феталните яйца, потвърждава или опровергава извънматочната бременност, оценява процеса на полагане на вътрешните органи и системи. Посочва се срокът на бременността, изчислява се прогнозната дата на раждането. Оценява се вероятността от хромозомни аномалии и фетални малформации. В допълнение, ултразвукът е необходим, за да се разбере как се развива ембрионът, дали тонусът на матката е повишен, дали има неоплазми в него или в придатъците..

Вашият лекар ще ви покани на среща 7-10 дни след като получим резултатите от теста, за да ги обсъдим. Ако всичко върви добре, следващата среща ще бъде насрочена след месец.

Оториноларинголог

Цел на посещението: да се изключат хроничните инфекции. Този специалист е задължителен, когато регистрира жена при ставане, за да се регистрира и след това ще го посетите, ако имате индикации за това. Според статистиката при около 60-75% от пациентите проблемите с назофаринкса са хронични и се проявяват като ринит, синузит, отит на средното ухо и тонзилит. Тези заболявания са опасни както за майката, така и за детето, тъй като лесно могат да преминат през плацентата и да доведат до риск от развитие на сърдечни, бъбречни, кожни заболявания и алергии. Следователно прегледът на лекар и вземането на тампони от носа и гърлото ще ви позволят да не се притеснявате за състоянието и да бъдете лекувани правилно и за кратко време..

Терапевт

Терапевтът ще оцени общото ви благосъстояние, ще предпише електрокардиографско изследване, ще измери вашето кръвно налягане. Освен това ще трябва да се консултирате с този специалист, ако имате настинка или болка в стомаха. Ако имате хронична патология (захарен диабет, хипертония и др.), Се осигуряват чести посещения на терапевт, тъй като той ще следи физическото ви състояние и ще предписва коригиращо лечение.

Окулист

Цел на посещението: Лекарят ще оцени състоянието на очното дъно и ретината. Въз основа на тези данни е възможно да се определят тактиките на управление на труда (например в някои случаи експертите съветват да се избягват опити). Оптометристът ще направи преглед на вашето зрение, очно дъно и ретината. Ако имате значителна късогледство или далекогледство, е показано изкуствено раждане на 38 седмици.

През първия триместър и през третия триместър е необходимо да посетите лекар, за да може той да определи дали има кариес, тоест фокус на инфекция. От 15-та седмица лекарят може да предпише курс на лечение, ако е необходимо. Ако не осигурите адекватен прием на калций през цялата бременност, здравето на зъбите може да се влоши значително през третия триместър. Следователно зъболекарят трябва да бъде преминат поне два пъти.

В допълнение, гинекологът може да предпише консултации на тесни специалисти (ендокринолог, невролог, гастроентеролог, хирург и други) при наличие на съпътстващи заболявания.

От коя седмица детето и майката са "едно"?

В първите 6 дни след зачеването ембрионът живее „самостоятелно“, храни се от запасите си и по никакъв начин не е свързан с вас. На 5-7-ия ден след имплантацията възниква връзка между детето и вас чрез пъпната връв и разклонения хорион (образува се на мястото на прикрепване на яйцеклетката към лигавицата на матката). Съответно от този момент нататък трябва внимателно да наблюдавате диетата си, както и средата, в която се намирате (трябва да избягвате тютюневия дим, токсичните миризми и т.н.). До 16-та седмица плацентата се образува от разклонения хорион, чрез който бебето ще получава хранителни вещества и кислород за своето развитие.

Токсикоза: когато токсикозата започне и изчезне?

Токсикозата започва най-често през първите седмици на бременността. Ранната токсикоза често преследва бременна жена от 4-5 седмици на интересна позиция, особено ако се очаква първородният. Често състоянието на общо неразположение през този период е следствие от хормонални промени в организма. В повечето случаи симптомите на токсикоза при жените започват да набират скорост точно от 7-8 седмици на бременността..

Токсикозата намалява оборота по-близо до втория триместър на бременността, т.е. до 12-14 седмици, когато плацентата започва да работи с пълна сила и се превръща в своеобразна бариера между жената и детето, поради което се изглаждат някои проблеми от директната „комуникация“ между бъдещата майка и бебето. Освен това хормоналните промени в началото на чакането вече не са новина за организма..

Защо честите атаки на токсикоза са опасни??

Ако гаденето или повръщането се случват 1-2 пъти на ден и можете сами да се справите с тези проблеми, тогава не става въпрос за ранна токсикоза, а за признак, за който бременността твърди, че е такъв. Тогава вероятно не се нуждаете от помощта на лекар. Друг е въпросът, дали токсикозата бушува сериозно: пристъпи на повръщане се случват около 8 пъти на ден и всяко парче храна или глътка вода ви кара да бягате до тоалетната. В този случай трябва да посетите лекар - поради повръщане може да настъпи дехидратация, която в резултат няма да повлияе по най-добрия начин на работата на сърдечно-съдовата система. Разбира се, нито вие, нито вашето бебе се нуждаете от тези и други проблеми..

Как можете да се отървете от токсикозата?

Яжте често, на малки порции и каквото искате. Преди да станете от леглото, яжте бисквитка или ябълка и лека закуска преди лягане. Пийте билков чай ​​(мента, джинджифил), не яжте пикантни и мазни храни, а също така избягвайте силни миризми, опушени и задушни стаи. В тази статия говорихме подробно за това как да се справим с токсикозата..

Какво да правите, ако ви се вие ​​свят?

Припадъкът по време на бременност не е необичайно. Бъдещата майка трябва да бъде поставена на равна повърхност - така че главата й да е под нивото на сърцето, дайте й да пие сладък силен чай, отворете прозорците в стаята. За да избегнете припадъци в бъдеще, ходете повече и стойте далеч от задушните стаи и компаниите за пушене.

Ако това не помогне, трябва да легнете или да седнете за няколко минути. След кратка почивка трябва леко да масажирате областта на главата и шията, за да разтегнете скованите мускули и да увеличите притока на кръв към главата. Плодовете от глог се считат за еднакво ефективно средство за замайване, от което можете да правите запарки, компоти и чайове. Един от начините е да настържете плодовете на боаришник, да ги залеете с вряща вода в количество от 300 мл. Пийте половин час преди хранене три пъти на ден.

Защо се появява кървене?

Те могат да се появят в дните на очакваната менструация и по-често при жени, които са имали проблеми с менструалния цикъл дори преди бременността (когато овулацията не е настъпила в средата на цикъла, а преди менструация). По-скоро се обадете на линейка: появата на такова изписване е причина за пътуване до болницата.

Ако се окаже, че причината за събитията се крие в хормонален дефицит, ще трябва да се подложите на преглед и специалист по спонтанен аборт ще Ви предпише необходимата терапия. Ако това се дължи на неправилното местоположение на разклонения хорион, което може да се установи с ултразвуково изследване, ще бъдете посъветвани да легнете повече и да приемате успокоителни.

Защо долната част на корема се дърпа?

Дърпащите болки в долната част на корема са често срещано явление, което често придружава бъдещата майка. В никакъв случай не е възможно да се игнорират дърпащите болки, особено през първия триместър, по-добре е да се потърси помощ от специалист. Сред физиологичните причини за болезнени дърпащи усещания се различават следните:

 • В резултат на свиването и растежа на маточната мускулатура. Връзките и мускулите се адаптират към интересна позиция, оттук и усещане за тежест и придърпващи болки. Специфични упражнения, пози и релаксация могат да помогнат за решаването на проблема.
 • Дърпаща болка, която се появява след зачеването, може да бъде един от първите симптоми на бременност. Още преди закъснението има усещания, подобни на болка, съпътстваща менструацията;
 • Рисуващи болки могат да се появят и поради прилив на кръв към матката, тъй като кръвообращението започва да се увеличава в нея.
 • Разстройство на червата. Хормонът прогестерон помага да се отпуснат не само мускулите на матката, но и останалите органи на гладката мускулатура, включително червата, храната няма време за усвояване навреме, което създава стагнация, водеща до дърпащи болки и метеоризъм, колики, подуване, запек и т.н..

Ако болката продължава, обадете се на линейка: не е безопасно да ги изтърпите. Не трябва да забравяме, че в някои случаи болката може да означава спонтанен аборт..

Препоръки от гинеколога за бъдещата майка

На първо място, опитайте се да спите поне 8-10 часа, лягайте рано и се опитайте да си почивате през деня. Всичко това е необходимо, за да може бъдещото бебе да се чувства удобно в корема ви и да получава необходимото количество хранителни вещества и кислород (и всичко това идва при него чрез кръвта ви). Бъдете повече на открито, например, излезте на разходка със съпруга си, преди да си легнете. Ако сутрин ви се гади, изяжте бисквитка или ябълка, преди да станете от леглото. Този проблем често възниква поради факта, че нивата на кръвната захар са ниски в сутрешните часове, а малка „закуска“ ще ви помогне бързо да я върнете към нормалното..

Коренни промени в живота ще са необходими само ако работата ви е свързана с опасност от заразяване, ако прекарвате много време в контакт с химикали или с компютър. В този случай трябва да помислите за почивка, без да чакате постановление. Факт е, че през първите 8 седмици всички органи и системи на нероденото дете са положени и всеки вреден ефект (химично вещество, радиация, вируси, никотин, алкохол) може да наруши този отговорен процес. И още нещо: по време на първия ултразвуков преглед лекарят ще определи къде се намира плацентата: ако тя е разположена нормално и няма проблеми по време на бременност, тогава не трябва да си отказвате секс.

Лекарят постави краткосрочна маточна бременност

Потребителски коментари

 • 1
 • 2

Какъв е вашият ден на забавяне?

Направете тест, той ще покаже 2 ленти, по-скоро грешка в лабораторията

Ще ви кажа повече, дойдох на LCD, те обикновено поставиха 8-9 седмици, същия ден отидох срещу заплащане за ултразвуково сканиране и получих резултата, както сега имате: фетално яйце 3 мм, бременност в малкия таз и предписан втори ултразвук
Вчера отидох отново с този ултразвук на моя LCD и друг лекар каза, че може би не съм бременна, защото той нищо не разбира, въпреки че преди това другият е идентифицирал 8-9 седмици чрез докосване (но разбрах, че не може да бъде такъв период), а след LCD отново отидох срещу заплащане и ми казаха, че ембрионът е вече 4 мм, има сърце и най-важното, че той живее там от 5 седмици?
Не взех hCG, честно казано и не разбирам какво питате, току-що видях вашата снимка, маточната бременност е написана, те ми писаха същото ?

Маргарита, добър ден
Имах това, те назначиха контрол за 7-10 дни, но аз отидох след 14 дни и вече определих срок от 5 седмици ?

Вие и Светлана сте преминали hGC едновременно ?

Направих ултразвуково сканиране преди менструация и нямах такова образование, тя веднага ми каза, че като менструация скоро ще дойде, а след това нещо друго е направо

Имах точно същото образуване от 2 мм в ендометриума, узистът каза, че е като четка преди менструация, като се натрупва тайна. И след нея излязох и отидох за тестото - веднага излязоха 2 смели ленти.

След това направете теста, ако празното означава, че не е яйце

Тест за начало направете

Едното противоречи на другото!
Когато намериха такова „яйце“ и G побърза да угоди, беше тъжно да видим кръвен резултат от 1,2. В отговор G не се оправда, но каза: „изчакайте M, нямаше бременност“
На ултразвука аз самият видях това „яйце“, но това наистина е загадка. Алтернативно ендометриумът започва да се лющи от менструацията. Узи е глупост, ако по кръв не си Б, значи няма опции. Заблудени сте

Последният цикъл беше същият. Видяхме анехогенно включване от 2 мм. Поставили сте бременност краткосрочно, на следващия ден hCG-0,87. Лекарят каза, че ендометриумът се ексфолира, подготвя се за менструация, просто кръвен съсирек.

Капец имаме лекари! Аз също се спуках през септември! Те говорят за В, без да знаят резултата от кръвта!
Бях пряко трогнат от вашата ситуация... Спомних си моята през септември. В деня преди М беше измъчван от силен ПМС и G я извика. Правим ултразвуково сканиране, там е като вашето. Тя ме зарадва и показа снимки на други бременни момичета. Има едно към едно. Още ли не съм опитен по това време? тестовете са празни, но аз повярвах. G веднага на hgch и изпрати прог. Резултатът, вечер резултатът е 1.2. Тя ми каза, че сто В не е там, изчакайте М. I offiiiiigeeela! Точно до сълзи! Защо беше там, за да ме успокоя, не знам. М премина, след това през цикъла отидох при друг узист, тя видя още малко място и диагностицира полип! Ами капееец! Пристигнах. Четох за тези полипи тук и след 3 цикъла дойдох да го гледам на 7 dts, както трябва да бъде в такива случаи. Е, слава Богу, ендикът беше чист!
Че всъщност беше неизвестно. Най-вероятно приближение М. Имате същата история. Кръвта е главата на всичко в този случай. Ако резултатът е отрицателен, тогава не можете да спорите с това.

Узистът ще може да види бебето ви при 1000 hcg. Сменете hcg в друга лаборатория, може би са сгрешили! Ако има такъв резултат, тогава няма!

Е, това е вашето чудо, аз също, днес само с ултразвуково сканиране е същата троха и те я сложиха 4 седмици, лабораторията явно се обърка

Катрин, наистина ли мислиш така? Лабораторията може да е грешна; (. Изцяло съм разстроен от този тест :( повторете го?

Те често се заблуждават, ултразвукът може да види по-точно, направихте ли теста? Ако отговорът е „да“, а ивицата беше, разбира се, че това е вашето дете

Обърквате нещо! Можете да видите всичко на ултразвука. И не можете да спорите с анализа. С такъв ултразвук като авторския, hCG вече трябва да излети с четирицифрена цифра. Просто не сте срещали подобен случай! От себе си знам как е, когато лекарят те зарадва, вярваш и това в крайна сметка е глупост

Може би? ♀️ Тя ми каза, че моят hcg вече се е приближил на 800 по-близо, в понеделник hcg е 185,9

Ами така е! Имате отличен растеж и това е Б. А 1.2 е лудост! Просто нямате представа колко е трудно, когато на ултразвука ви кажат, че има В, но в крайна сметка не е така. Това трябва да се изпита! Ходя най-много на лекари. Мислех, че това е единственият начин, по който се случи в моя случай. Обаче сгреших. Това не е първата публикация, която прочетох, където момичетата също се насърчават без кръвен тест. Появява се шок, след това гняв и негодувание. Всичко в качу

Знам, че е трудно, загубих дете на 7 седмици

Е, не знам дали лабораторията ми греши... Имах 5175 hCG за 2 dz. Има само един ембрион и съответства на термина, но hCG не е ясно откъде беше.

Оплодено яйце с 2-3 мм е вече 4-5 седмица от бременността. Най-вероятно лабораторията греши

Ако яйцеклетката е в матката, тогава hCG вече ще е под хиляда. Или безглаз узист, или лаборант без ръка

така както бременността се наблюдава ултразвук, когато е настъпило прикрепването. Направете тест и вземете кръв за всеки случай.

Краткосрочна бременност

Здравейте.
Първият ден от цикъла е 24.03.2020. Цикъл 32-33 дни. Зачатие 11/11/2020 или 12/12/2020.

Динамика на HCG
26.04 - 105
28.04 - 240
02.05. - 1264
04.05 чрез ултразвук на ПА в матката 4 мм, ембрионът не се вижда.
07.05 - 3916
10.05 - 5688
14.05 -9119

15.05 ултразвук (прикачен файл)
Бих искал да чуя мнения какво да правя сега? Има ли смисъл да проверявате / препроверявате, чакате / не чакате? Или картината е ясна?

Хронични заболявания: Не

В услугата „Попитайте лекар“ се предлага консултация с гинеколог по всеки проблем, който ви засяга. Медицински експерти предоставят консултации денонощно и безплатно. Задайте въпроса си и веднага получете отговор!

Ултразвукова диагностика на краткосрочна бременност. Лекция за лекари.

Лекция за лекари "Ред на изпълнение: изследване на вътрематочна бременност". Лекция за лекари от Phil Perera координатор за изследвания на ултразвук в Нюйоркската болница за спешна помощ.

Лекцията разглежда следните въпроси:

 • Накратко анализира всички необходими аспекти на анатомията в акушерството и гинекологията.
 • Когато се изследва пациент с вагинално кървене и бременност, при класифицирането на диагнозите трябва да се имат предвид четири основни типа. Първият тип е заплахата от спонтанен аборт, който може да е резултат от вътрематочна бременност с кървене. Вторият тип съгласно тази класификация включва няколко различни условия, определени от следните термини. Термините, които често се използват, са непълен аборт, спонтанен аборт, празна яйцеклетка и фетална смърт. Всичко това означава наличие на мембрани или части от тях без очаквания растеж на плода или сърдечната дейност. Третият основен тип според тази класификация е завършен спонтанен аборт. След което няма повече присъствие на мембрани или части и обикновено шийката на матката е затворена.
 • Разгледани таблици, показващи данни за различни структури за различни видове бременност.
 • Заключението за нормална бременност може да се направи въз основа на определянето на стойността на серумния Beta-HCG (hCG). Това правило не се прилага за извънматочна бременност, при която се наблюдават нетипични нива на секреция..
 • Първият признак на вътрематочна бременност е феталната торбичка.
 • Изследване на сканирания, показващи феталната торбичка по дългата ос отляво и къса ос отдясно.
 • За специалист по ултразвук определящите фактори, които показват вътрематочна бременност, са наличието на фетална торбичка и жълтъчен мехур (торбичка) вътре. Помня! Феталната торбичка плюс жълтъчния мехур показва вътрематочна бременност. Допълнителен плюс, когато видите фетален стълб с пулс.
 • Изследване на сканиране, показващо 100% наличие на вътрематочна бременност.
 • Помня! Жълтъчната торбичка (везикула) е видима от около 5 до 5,5 седмици при трансвагинално изследване и след около седмица при трансабдоминално изследване.
 • Изследване на сканиране с дълга бременност.
 • Трансвагинално сканиране с къса ос на 7-седмична маточна бременност.
 • Сърдечната дейност на плода се наблюдава на 6 седмици с трансвагинален ултразвук и около 7 седмици с трансабдоминален ултразвук
 • Двигателната активност на ембриона се определя след 7 седмици от бременността. В началото тези движения са много слаби и единични, трудно се различават по време на прегледа. След това, когато стане възможно да се диференцира в главата и тазовите краища на ембриона, движенията наподобяват флексия и удължаване на багажника, след което се появяват отделни движения на крайниците. Тъй като епизодите на двигателната активност на ембриона са много кратки и се броят за секунди, а периодите на двигателна почивка могат да бъдат значителни във времето, регистрацията на сърдечната дейност на ембриона несъмнено е по-важен критерий за оценка на неговата жизнена дейност. Диагнозата анембриония (празна яйцеклетка) се приема, ако жълтъчната торбичка не се открие в 20 mm яйцеклетка. Или ако оплодената яйцеклетка с диаметър над 25 mm с жълтъчна торбичка не съдържа ембрион. А също и с жълтъчна торбичка от 10 mm или повече. Във всеки случай, ако се подозира анембрионална болест, всички получени данни трябва да се тълкуват в полза на бременността и проучването да се повтори след 7 дни. Диагнозата на неразвиваща се бременност не трябва да се поставя, ако феталното яйце е по-малко от 20 mm с ултразвук. При дължина на ембриона 5 mm или повече, в повечето случаи сърдечният ритъм трябва да бъде ясно дефиниран. Ако ембрионът е по-малък от 5 mm, ултразвукът трябва да се повтори седмица по-късно. Ако по време на втори преглед след седмица при CTE = 5-6 mm сърдечната дейност не се определя, бременността не е жизнеспособна. Диагнозата на неразвиваща се бременност може да бъде потвърдена от несъответствието между нивото на бета-hCG и ехографските данни. Трябва да се отбележи, че честотата на абортите в нормалната популация е 15-20% от всички клинично диагностицирани бременности. В действителност обаче, ако броим всички диагностицирани по химичен път бременности, определени от нивото на бета-hCG преди очаквания следващ период, честотата на спонтанните аборти може да достигне до 60%.

Признаци на бременност

Признаците на бременността, описани в класическите учебници по акушерство, сега с широкото въвеждане на ултразвук до известна степен са загубили значението си..

Признаците за бременност, базирани на субективни или обективни данни, се разделят на съмнителни, вероятни и надеждни.

Съмнителните (предполагаеми) признаци на бременност включват субективни данни:

- гадене, повръщане, особено сутрин, промени в апетита, както и пристрастяване към храна;

- непоносимост към някои миризми (парфюм, тютюнев дим и др.);

- дисфункции на нервната система: неразположение, раздразнителност, сънливост, нестабилност на настроението, световъртеж и др.;

- напрежение на млечните жлези;

- пигментация на кожата на лицето, по бялата линия на корема, в областта на зърната;

- появата на ивици (белези) от бременността по кожата на корема, млечните жлези и бедрата;

- увеличен обем на корема.

Вероятните признаци на бременност се определят главно от обективни промени в гениталиите, започвайки от първия триместър:

- спиране на менструацията (аменорея) при здрава жена в репродуктивна възраст;

- появата на коластра при зародиш при натискане на зърната;

- цианоза на вагиналната лигавица и шийката на матката;

- увеличаване на матката, промяна в нейната форма и консистенция.

Откриването на цианоза на влагалището и шийката на матката, както и промяна в размера, формата и консистенцията на матката е възможно със специален гинекологичен преглед: изследване на външните полови органи и входа на влагалището, изследване на стените на влагалището и шийката на матката с помощта на огледала, както и с двуръчно вагинално-коремно изследване.

Бременност 5,5 седмици. Определя се жълтъчната торбичка. Трансвагинално сканиране.

Честота на HCG по време на бременност

Човешкият хорион гонадотропин (hCG) е най-важният от гестационните хормони. HCG се произвежда от плацентарни синцитиотрофобластни клетки и някои тумори. HCG е гликопротеин с молекулно тегло 40 kDa, състоящ се от две части: α и ß-субединиците. При бременни жени се определя само ß-субединицата, тъй като алфа субединицата също е част от други човешки хормони (и може да бъде определена извън бременността).

Определени количества hCG се появяват в кръвта на майката вече 5-6 дни след оплождането на яйцеклетката. През първия триместър на бременността нивата на hCG бързо се повишават, като се удвояват на всеки 2-3 дни. Концентрацията на hCG достига своя максимум на 8-10 седмица от бременността, след което леко намалява и остава постоянна през втората половина на бременността. Бързото повишаване на концентрацията на hCG в периферната кръв и урина прави определянето на hCG идеален тип анализ за бърза диагностика на бременността. Физиологичната роля на hCG в началото на бременността е да стимулира синтеза на прогестерон от жълтото тяло. Също така се смята, че hCG стимулира синтеза на тестостерон от половите жлези на мъжкия плод и също така засяга надбъбречната кора на ембриона.

Съдържанието на hCG в кръвта е нормално (IU / l):

Мъже: 0-2,5
Не бременни жени: 0-5.3

Съдържанието на hCG в кръвта е нормално по време на бременност (IU / l):

Период на бременност (седмици) HCG в кръвта

2-3 300 (150-600)
3-4 700 (360-1400)
4-5 14000 (9000 –21000)
5-6 80 000 (40 000 - 120 000)
6-7 155 000 (130 000 -200 000)
7-8 185 000 (150 000 - 220 000)
9 175 000 (140 000 -210000)
10 170 000 (135 000 - 205 000)
11 140 000 (120 000 - 160 000)
12 115000 (100000 -130000)
13 100 000 (90 000 - 110 000)
14 90 000 (80 000 - 100 000)
15 31700 (15900-63400)
16 27100 (13500-54100)
17 23100 (11000-46200)
18 21600 (10800-43200)
19 18200 (9100 - 36400)
20 16400 (8200-32800)
21 14600 (7300-29200)
22 12500 (6300-23000)
23 11000 (5500 - 22000)
Повече от 24 седмици 7000 (3500 - 14000)

Раздел. Ниво на HCG в зависимост от SVD:

SVD е средният вътрешен диаметър на яйцеклетката според ултразвуковата диагностика. Този индикатор се измерва изключително в милиметри..

Гестационната възраст се характеризира с определени стойности на вътрешния диаметър. Цифровата стойност на SVD непрекъснато се променя, така че периодът се счита с грешка от седмица до една и половина. По-надежден признак за изясняване на продължителността на бременността чрез ултразвук е КТР (опашната кост-темен размер). Трябва да се отбележи, че кокцигелно-теменният размер на ембриона е по-малко обект на индивидуални колебания в сравнение със средния вътрешен диаметър на яйцеклетката и поради това се използва по-често за установяване на надежден гестационен период. Грешката е приблизително три дни.

Когато плодът се визуализира добре, терминът се определя от дължината на плода, а не от показателя за вътрешния диаметър. Кокцигеално-теменният размер се фиксира по време на планираното ултразвуково сканиране и отразява действителния размер на плода в комбинация с приблизителното тегло на плода. Като правило измерването на CTE показателите се използва до 12 гестационна седмица, а в по-късни ултразвукови изследвания се използва бипариетален диаметър на главата и корема на плода.

Индикативни показатели на SVD, в зависимост от сроковете на бременността

 • Когато показателите за диаметъра на яйцеклетката са приблизително 4 милиметра, тогава периодът на бременността е не повече от 5 седмици. Възможно е да се предположи, че са изминали около четири седмици от деня на зачеването..
 • По-близо до петата седмица диаметърът ще достигне 6 милиметра.
 • След няколко дни плодът става 7 милиметра.
 • В края на 6-та седмица диаметърът се увеличава до 12 - 18 милиметра.
 • Средната стойност на SVD за период от шест седмици и пет дни е 16 милиметра.

Таблица на средните стойности на CTE (според времето на първия скринингов ултразвук)