Шийката на матката е най-важната част от женската репродуктивна система. Това се дължи на факта, че той изпълнява много функции. Основната е защитна. Шийката на матката може да се оцени като съставна част на бариерата между вътрешните и външните полови органи..

В този случай слузът в цервикалния канал играе голяма роля в този случай. Тъй като вагината е тази част от репродуктивната система на жената, която лесно комуникира с външния свят и е в състояние да предава бактерии, гъбички и вируси по време на нормалния живот.

Обикновено маточната кухина трябва да поддържа асептични условия, ако те са нарушени, ще настъпят процеси, характерни за възпалението.

Когато настъпи бременност, цервикалната слуз обикновено променя своята консистенция, леко се сгъстява. Това създава пречка за проникването на неблагоприятни фактори на околната среда, както и патогени върху плода..

 1. Къса шийка на матката по време на бременност
 2. Причини за къса шийка на матката
 3. Диагностика
 4. Симптоми
 5. Последици от къса шийка на матката по време на бременност
 6. Какво да правим с къса шийка на матката?
 7. Повишен тонус
 8. Лечение
 9. Медикаментозно лечение
 10. Оперативно лечение
 11. Прогноза за раждане
 12. Мерки за превенция
 13. Отзиви

Къса шийка на матката по време на бременност

Това е доста опасно състояние, което ще доведе до много проблеми с последващия ход на бременността, помислете защо:

 1. Това се дължи на факта, че скъсяването на шийката на матката води до развитие на истмично-цервикална недостатъчност.
 2. В този случай патологията води до невъзможност да се издържи на постоянно нарастващото натоварване на тази част поради непрекъснато нарастващото налягане на нарастващия плод или голямо количество околоплодни води.
 3. В резултат на това такава патологична картина води до образуване на ускорен труд. Ако това състояние бъде открито, трябва незабавно да се свържете със специалист за последващ избор на оптималния метод на лечение, както и за наблюдение на състоянието и поддържане на бременността.

Причини за къса шийка на матката

Много жени, особено по време на бременност, се плашат от диагнозата къса шийка, за да разберат причината за появилите се симптоми, те са принудени да се обърнат към специалисти.

Има много причини за развитието на къса шийка, сред които могат да бъдат идентифицирани най-често срещаните и най-изучените:

 • Дефекти на наследствения апарат, нарушения, които се появяват през периода на вътрематочно развитие и периода на растеж и пубертет. Това обикновено се проявява чрез структурни аномалии, както и вродена недостатъчност на женските полови хормони, които участват в окончателното формиране на органа. Това са такива патологии като различни форми на инфантилизъм и недоразвитие на цервикалния канал..
 • Хормонален дисбаланс. Обикновено това се случва още през периода на бременността, който се е появил, може да се прояви със заплахата от спонтанен аборт. В повечето случаи тя ще бъде безсимптомна и диагнозата се поставя на жена само след ултразвуково изследване. Към тази група може да се отнесе и изобилието от мъжки полови хормони - андрогени. Има много фактори, които провокират увеличеното им производство.
 • Травматични ефекти върху шийката на матката, най-често механични. Те включват обширна цервикална хирургия, диагностичен кюретаж и аборт.
 • Дисплазия на съединителните тъкани. В този случай ще има повишено ниво на релаксин.

Диагностика

В момента диагнозата на къса шийка може лесно да бъде направена след общи диагностични методи. Тези изследвания могат да се извършват в много болници.

Диагностични стъпки:

 • Откриването на такава патология обикновено се случва след първия скрининг..
  Диагностиката започва от момента, в който жената пристига за първи път в лечебните заведения за диагностика на бременността и по-нататъшна регистрация. В този случай лекарят непременно провежда дигитален вагинален преглед. В този случай се оценява домина на шийката на матката, нейната консистенция, както и проходимостта и състоянието на цервикалния канал.
 • Оглед на врата в огледалата. Това също е един от методите на задължителното изследване на жена при всяко посещение при гинеколог, докато таванското помещение е по-точна диагноза. В този случай се оценява състоянието на външния фаринкс.
 • Ултразвукова процедура. Това е един от основните и най-надеждни диагностични методи. Използва се за точно измерване на дължината на шията, степента на отваряне на цервикалния канал в различните му части. Също така, този метод е много популярен поради безопасността и способността да се контролира състоянието и ефективността на терапията..

Симптоми

Отварянето на цервикалния канал, както и скъсяването на шийката на матката, се проявява със следните симптоми:

 • Появата на неприятни усещания в долната част на корема, лумбалната част на гръбначния стълб. Тяхната природа е предимно болна, но те могат да станат спазми.
 • Усещане за тежест във влагалищната област, подобно на чужд предмет.
 • Появата в началните етапи на секрети с прозрачен цвят и плътна консистенция, те няма да бъдат изобилни. В случай на изтичане на околоплодни води те се увеличават и придобиват по-течна консистенция. Също така в някои случаи в тях могат да се появят кръвни ивици, което е неблагоприятен признак..
 • Най-опасният симптом е появата на червени или кафяви маточни секрети и генитални пътища..

Последици от къса шийка на матката по време на бременност

Възможни последици:

 • Къса шийка на матката и в резултат на това истмично-цервикална недостатъчност, това са състояния, които провокират развитието на преждевременно раждане, както и заплахата от спонтанен аборт и спонтанен аборт.
 • При наличие на изтичане на околоплодна течност съществува риск от инфекция както на околоплодната течност, така и на плода. Освен това може да възникне плацентит. В ранните етапи на бременността обикновено недиагностицирана и неконтролирана къса шия води до инфекция на плода, развитие на повтарящ се спонтанен аборт или безплодие в резултат.
 • На по-късна дата това е развитието на преждевременното раждане. Благоприятният резултат зависи от времето на доставката. С кратък период от време това е голям риск от раждане на нежизнеспособен плод..

Какво да правим с къса шийка на матката?

Действия за къса шийка на матката:

 • На 20 седмици. В този период рискът от развитие на нежизнеспособен плод е много голям. Преди 21 седмица загубата на дете се счита за спонтанен аборт. Но вече през този период започва активен растеж и наддаване на тегло, така че късата врата представлява голяма заплаха. За да се премахне, се решава въпросът за хирургичната интервенция в комбинация с хормонална терапия..
 • На 30 седмици. По това време жената обикновено излиза в отпуск по майчинство и има намаляване на физическата й активност и способността да контролира състоянието си. Плодът придобива жизнеспособност, но въпреки това, ако се развие заплаха, се провежда консервационна терапия за удължаване на бременността.
 • На 32 седмици. Това е периодът на последния скрининг, когато се прави окончателното измерване на шийката на матката. Схемата и лечението ще останат същите както преди. След предварителна подготовка детето се ражда пълноценно и ще се оформят всички негови системи. Освен това се решава въпросът за премахване на конци и в зависимост от клиничната ситуация е възможно раждането..

Повишен тонус

Това е патологично състояние, характеризиращо се с прекомерно възбуждане на мускулните влакна в отговор на провокиращи фактори. Освен това се увеличава рискът от развитие на животозастрашаващо състояние..

Следователно, когато жената е диагностицирана с повишен тонус и къса шийка на матката по време на бременност, е необходимо лечение и възможна хоспитализация.

Лечение

Понастоящем лечението на къса шийка с лекарства е доста често. В някои случаи се оказва доста ефективен и помага да се избегнат хирургични интервенции. Лечението на тази патология е дългосрочно и изисква редовна употреба..

Медикаментозно лечение

Подготовка:

 • Утрожестан. Използва се главно за скъсяване на шийката на матката, причинено от хормонален дисбаланс, както и тяхната недостатъчност. В резултат на това се образува намаляване на съкратителните елементи в шията. Това е предимно дефицит на прогестерон. Има няколко лекарствени форми на Utrozhestan, това са капсули и вагинални супозитории. Дозировката и изборът на начин на приложение ще зависят от това какви симптоми са налице, както и от степента на тяхната проява. Средната доза ще бъде 200-400 mg, при условие че се прилага два пъти дневно. При откриване на разширени вени, както и чернодробни заболявания, лекарството не се препоръчва да се използва. Активната съставка е напълно идентична с естествения хормон прогестерон. Следователно, при правилното назначаване и редовна употреба няма противопоказания. Предимството на интравагиналното приложение е по-бърз и по-локален ефект. Може да се предписва от самото начало на диагнозата и въвеждането продължава до 34 седмици от бременността. Тези. Той е в състояние да предпази бременността на жената до късно.
 • Дюфастон. Това е друг аналог на естествения прогестерон. Произвежда се под формата на таблетки за системна употреба. Сега лекарството се използва широко в гинекологичната и акушерската практика. Има малък риск от странични ефекти, докато го приемате. Ефективността до голяма степен зависи от началния час на прием, така че когато се използва в ранните етапи на скъсяване на развитието, както и при ниска бременност, вероятността от положителен ефект е висока. Курсът на лечение ще бъде избран въз основа на патологичното състояние.
  Може да се предписва в режим на импулсна терапия с развитие на остра заплаха, както и с поддържащ комплекс. Средната доза ще бъде 10 mg, когато се приема два пъти. Терапията с Duphaston продължава през цялата бременност до 22 седмици.
 • Магнезиевият сулфат е често срещано и евтино лекарство за лечение на къса шийка. Основната цел на нейното елиминиране чрез лечение с магнезия е да се намали тонусът на матката, което води до намаляване на мускулния тонус, както и намаляване на налягането в стените на кръвоносните съдове. Наблюдава се намаляване на кръвното налягане и отделяне на патологично образуваното количество течност. Ефективността ще настъпи само след интравенозния или интрамускулния път на приложение. Ограниченията за прием са през първия триместър и непосредствено предшестващи раждането. Изисква двойно инжектиране на 25% разтвор.
 • Ginipral е лекарство, принадлежащо към класа на селективните токолитици. Ефективен при развитието на заплахата от преждевременно раждане, помага за премахване на повишаването на тонуса на маточната стена, без да пречи на преминаването на кислород през плацентата към плода.
  Може да се предпише само след началото на 16-та седмица на бременността, в зависимост от тежестта на симптомите, се избира най-оптималният курс. Ginipral не може да бъде отменен наведнъж.

Други лечения:

 • Превръзка. Това е физически и нелекарствен начин за поддържане на бременността, който е необходим за намаляване на мускулния тонус, както и за намаляване на натиска върху патологично променените или склонни към развитието на скъсяване на шийката на матката. Изработена е от еластични текстилни материали, които осигуряват надеждно задържане на органа с плода. Голямо значение се придава на правилното му използване, тъй като в някои случаи може да се получи компресия на органа и частите на плода. Осигурява дългосрочно запазване извън тазовата кухина, предотвратявайки спускането, както и правилното формиране на позицията. Освен това се намалява интензивността на появата на стрии и се повишава толерантността към упражненията. Трябва да започнете да използвате превръзката от 18 седмица на бременността, когато теглото на плода ще се увеличи. Трябва да се носи изключително в легнало положение, преди да стане от леглото..
 • Акушерски песарий. Това е вагинален пръстен, който предотвратява преждевременното отваряне на шийката на матката. Може да се прилага от акушерския период от 25 седмици, особено в случаите, когато зашиването е неефективно или противопоказано. Особено в случаите, когато има вероятност от нараняване на мембраните. Песарят се обработва редовно и се отстранява в рамките на 37 - 38 седмици.

Оперативно лечение

Хирургичното лечение е един от необходимите методи за лечение на къса шийка, както и други фактори в развитието на заплахата от преждевременно раждане. Една от целите е подчертаният напредък на тази патология..

Следните ефекти се постигат с хирургично лечение:

 • Началото на механичното стесняване в областта на вътрешната ос.
 • Пълно елиминиране на лумена му.
 • Укрепване на мускулите в тазовото дъно и страничните стени чрез стесняване на шийката на матката.

Освен това случаите на повтарящ се спонтанен аборт или анатомични дефекти в органа са индикации за зашиване. Както и прогресивна промяна в структурата му.

Хирургическа интервенция се извършва в периода от 13 до 27 седмици. На по-късна дата може да бъде опасно поради високата честота на усложненията. Ако съществува риск от инфекция на плода, тогава зашиването се извършва от 7 седмици.

Прогноза за раждане

В повечето случаи това ще бъде двусмислено, това се дължи на много фактори. На първо място, от вида на патологията, степента на нейната тежест, както и скоростта на прогресия.

Освен това прогнозата ще зависи от ефекта от избраното лечение и подхода на жената към терапията и качеството на живот..

В случай на положителен ефект от терапията и навременна диагноза на състоянието е възможно жената да бъде доведена до момента, в който раждането стане навременно. Но въпреки това съществува голям риск от ранен труд. В този случай голямо значение се придава на предварителната профилактика на синдрома на дихателен дистрес при плода..

Мерки за превенция

Предотвратяването на съкращаването на маточната шийка е особено актуален въпрос, тъй като в повечето случаи, чрез премахване на такива грешки, можете да постигнете значително намаляване на броя на жените, които са изправени пред подобна картина.

Предпазни мерки:

 • Жените, които планират да забременеят, трябва да ограничат броя на половите сношения без използването на защитни средства; в случай на незащитен секс се изискват редовни прегледи за инфекции, предавани по полов път. Ако се открие такова заболяване, се налага своевременно и пълно лечение, последвано от мониторинг на състоянието.
 • В допълнение, при постоянни или често повтарящи се възпалителни процеси във влагалището, които могат да бъдат свързани с неспецифични патогени, е необходимо да се проведе по-задълбочена диагностика и лечение, извършвано изцяло с редовни мерки за рецидив..
 • Избягвайте продължителни вътрематочни интервенции. Те включват, на първо място, прекъсване на бременността с проникване в маточната кухина, както и кюретаж за диагностични цели, включително цервикалния канал. За да направите това, трябва да използвате надеждни методи за контрацепция, като избягвате по-късните аборти и техните усложнения..
 • Избягвайте цервикални заболявания като ерозия и дисплазия, както и цервицит. Ако се открият такива патологии, се използва своевременно консервативно лечение..
 • Нелекуван процес или предишна операция може да увреди клетките и да наруши тяхната архитектоника и функционалност..
 • Следете редовността на менструалния цикъл, както и състоянието на хормоналния комплекс. Ако се открие дисбаланс, е необходимо незабавно лечение.
 • Постоянно посещавайте акушер-гинеколог за навременна диагностика и лечение на установени заболявания.

Каква е опасността от къса шийка на матката по време на бременност, диагностични етапи

За много жени бременността изглежда вълшебен етап, в който можете да се насладите на спокоен, спокоен поток от живот. На практика гестационният процес е придружен от рискове и усложнения, жената редовно посещава лекар, взема планирани и допълнителни изследвания за контрол на състоянието. Едно от тези отклонения е късата шийка на матката по време на бременност, което е опасно за началото на преждевременно раждане..

Естественият процес е намаляването и омекотяването му малко преди раждането. Ако това се случи много по-рано от планираната дата, съществува опасност от спонтанен аборт, или бебето ще се роди преждевременно.

Диагностика на късата шийка на матката

Шийката на матката има конична форма, специалната структура на мускулните влакна ви позволява да задържате плода заедно с плацентата до самия момент на раждането. Показанията от 35 mm са нормални, размерите от 25 mm са отклонения. Също така, дължината зависи от срока, по-близо до раждането започва да омеква, намалява. Нормата се счита за 35-45 мм за период от 22-28 седмици, след този период - 30-35 мм. Ако това е вродена характеристика на жената и тя редовно посещава гинеколог, преди зачеването е необходимо да преминете през етапа на планиране.

Диагностика на шийката на матката също се извършва, когато бъдещата майка се регистрира, това обикновено се случва през първия триместър, до 12 седмици. Рутинен преглед от лекар е достатъчен, за да се подозира патология; по време на палпация гинекологът оценява дължината, проходимостта и състоянието на цервикалния канал.

Допълнителни проучвания за потвърждаване на диагнозата:

 • оглед с огледала;
 • ултразвук (трансвагинален) ви позволява допълнително да наблюдавате състоянието на шийката на матката.

За да се определи патологията на шийката на матката, е достатъчен преглед от лекар. За поставяне на диагноза е необходимо цялостно изследване, проследяващо ефекта върху състоянието на бременността.

Основни причини

Всички отклонения на органите на репродуктивната система представляват риск за бременността. Късата шия е особено опасна в случай на многоплодна бременност, многоводие или развитие на голямо дете.

 • фактор за наследственост, анормална структура или недостатъчно развитие на органите се дължи на генетични характеристики;
 • промени в хормоналните нива, настъпили след зачеването;
 • дисплазия на матката се появява в началото на ранна сексуална активност, дефицит на важни елементи, вредни зависимости, наличие на полово предавани инфекции;
 • заболявания на ендокринната система, признаци са повишено омазняване на скалпа, лицето, акне, промени в структурата на яйчниците;
 • нарушение на целостта на матката по време на операции, аборти, по време на раждане.

Ако бъдещата майка следи здравословните показатели, яде правилно и редовно посещава гинеколог, рисковете от патология намаляват. В допълнение към генетичните причини, начинът на живот на жената е от голямо значение..

Симптоми

Патологията започва да напомня за себе си след образуването на плацентата, от 16-та седмица на бременността. През този период размерът на плода се увеличава, което означава, че се увеличава натискът върху фаринкса на матката. Жената не може самостоятелно да открие това, оказва се по време на рутинен преглед от гинеколог.

Има опасност от симптоми на спонтанен аборт. Бременната жена има болка в долната част на корема, преминавайки в лумбалната област. От гениталния тракт се отделят лигавични маси, разпръснати с кръв. Ако се появят признаци, жената се изпраща на ултразвук, това може да е сигнал за заплахата от прекъсване на бременността или началото на преждевременно раждане.

Най-неблагоприятната прогноза за истмично-цервикална недостатъчност, опасен гестационен неуспех. С дължина на шийката на матката по-малка от 25 mm, матката не може да поддържа нарастващия плод, което води до отваряне на фаринкса. Това състояние е асимптоматично и може да бъде установено само по време на вагинално изследване..

Каква е опасната къса шийка на матката:

 • началото на преждевременно раждане, нарушаване на бременността;
 • раждането протича бързо, често придружено от почивки;
 • недостатъчната бариера може да доведе до фетална инфекция.

Диагнозата исхемично-цервикална недостатъчност не е пречка за майчинството. Навременната диагностика и лечебна терапия позволява на жената да поддържа бременност, да ражда здраво дете.

Лечение и терапия

Невъзможно е да се увеличи дължината на шийката на матката, действията на лекаря са насочени към запазване на бременността, предотвратяване на началото на преждевременно раждане. Бременността на жени с анамнеза за спонтанни аборти и диагностициран ICI е под строг контрол..

С леко отклонение на шийката на матката се използва акушерски песар. Това устройство позволява на шийката на матката, ректума и пикочния мехур да бъдат фиксирани в правилната позиция. Изработена от хипоалергенни материали, не предизвиква телесни реакции. Има различни размери, способността да се вдигне както за голяма, така и за малка обиколка на матката. Разбърква се след 20 седмици и се отстранява преди раждането на 38 седмици.

Краищата на песария са смазани за безболезнено преминаване по вагиналните стени. Методът позволява да се поддържа многоплодна бременност, намалява риска от началото на раждането.

След инсталиране на акушерски песар, бременната жена се нуждае от:

 • откажете се от интимния живот;
 • ограничете физическата активност;
 • за предотвратяване на възпалителни процеси, провеждайте изследване на микрофлората на всеки 20 дни.

При патологично скъсяване на шийката на матката, отваряне на гърлото се извършва процедура за зашиване на матката. Този механичен метод ви позволява да ограничите ерекцията до момента на доставката. Операцията се извършва от ранна дата (до 17 седмици), но не по-късно от 30 седмици. По време на зашиване бременната жена е под краткосрочна локална анестезия, трябва да бъде избрана анестезия, която да е безопасна за развитието на бебето.

Шевовете се отстраняват от гинеколог в следните случаи:

 • след 38 седмици, когато бременността се счита за доносена;
 • със стабилен труд, независимо от гестационната възраст;
 • с изтичане или пълно изхвърляне на околоплодната течност;
 • ако има отделяне с кръвни съсиреци.

Предотвратяване

Основите на половото образование ще помогнат за предотвратяване на възможни патологии на бременността. Освен генетичните причини за къса шийка, останалите са резултат от безотговорно отношение към репродуктивното здраве.

 • избор на контрацептиви за предотвратяване на нежелана бременност, полово предавани болести;
 • планираното посещение на гинеколог ще ви позволи да установите аномалии в ранните етапи и да извършите успешно лечение;
 • етапът на планиране е задължителен за жени, които са претърпели тазова операция, аборти, извънматочна бременност в миналото;
 • здравословният интимен живот включва наличието на един партньор, без случайни връзки и защитен полов акт.

Извършването на терапевтични действия за такава патология като скъсена шийка ще запази бременността, ще предотврати появата на преждевременно раждане. На бъдещата майка също се препоръчва да спазва режима, да изключва полов акт, да отделя повече време за почивка.

Къса шийка на матката по време на бременност

Най-вълшебният и вълнуващ период в живота на всяка жена е бременността и раждането на бебе. Понякога в нашето тяло има нарушения, на генетичен фон или след хирургични интервенции на човека, които не водят до най-добрия край. В такива случаи има повишена вероятност от спонтанен аборт и ранно раждане или пълна невъзможност да забременеете. Също така е възможно развитието на патологии директно от самото бебе.

Възможно ли е да се издържи успешно и да се роди здраво бебе с диагноза "къса шийка на матката"?

Къса шийка на матката по време на бременност, което означава това заболяване

Местоположението на матката е локализирано в тазовата област. Той има крушовидна форма, плодът ще бъде в него през цялата бременност до раждането..

Нормалният размер на матката е от 3 до 5 см, с дължина 2 см, диагностицира се къса шийка на матката.

Диагностицирайте това състояние след преглед на гинекологичен стол и допълнително потвърждение на вагинален ултразвук.

Причини за появата на къса шийка на матката по време на бременност

Честа причина за къса шийка на матката по време на бременност е хирургическа интервенция като механичен аборт и такава матка може да присъства от раждането. Хормоналните смущения по време на бременност, по-специално, могат да доведат до скъсяване на матката. В този случай несигурните условия са от 1 до 27 седмици, а най-опасните са 16 седмици.

Как да разберете дали шийката на матката е къса по време на бременност

В случай, че късата шийка на матката е вродена характеристика и момиче редовно посещава своя гинеколог от пубертета, такава диагноза ще бъде идентифицирана предварително и ще бъде взета предвид по време на планирането на бременността.

За диагностициране на късата шийка на бременна жена е достатъчен преглед на стол от гинеколог. Ако лекарят установи някакво отклонение от нормата, той определено ще ви насочи към трансвагинално ултразвуково сканиране за допълнителен преглед и потвърждение или опровержение на диагнозата.

Последици от къса шийка на матката по време на бременност

 • Това състояние на матката допринася за развитието на цервикално-цервикална недостатъчност, когато матката е физически неспособна да устои на нарастващото и наддаване на тегло на плода, което е изпълнено с преждевременно раждане или спонтанен аборт.
 • Под високо налягане стените на матката преждевременно омекват и се отварят, давайки достъп до инфекции, които могат да стигнат до плода.
 • Важно е с ранното отваряне на матката да настъпи бързо раждане, по време на което се получават разкъсвания. Те лекуват дълго време, дори в състояние на пълна почивка, а след раждането на бебето това не винаги е възможно.

Ако една жена е бременна с няколко бебета наведнъж или просто голямо бебе, много вода, тогава рискът се увеличава значително.

Какво да правим с къса шийка на матката

На първо място, трябва редовно да посещавате вашия гинеколог. Фактор като къса шийка на матката определено ще бъде забелязан и ще бъдат взети мерки за диагностициране на причините за появата.

В днешно време медицината се развива много бързо и има няколко решения на този проблем, в зависимост от причината за появата му..

Ако матката ви се е съкратила поради хормонален дисбаланс, тогава има метод за лечение с хормонални лекарства.

За да се предотврати ранен труд, шевовете могат да се поставят и премахват преди началото на раждането, но това е драстична мярка. Шийката на матката се прави под обща анестезия, избрана, като се вземат предвид всички характеристики на бременната жена и термина.

Има и друг метод за елиминиране на риска от преждевременно раждане и дилатация на матката. На шийката на матката се поставя песарий, по друг начин гинекологичен пръстен, който поддържа матката в стабилно състояние.

Има случаи на нормално раждане на дете без всички тези процедури, но такъв шанс е много малък. Заслужава ли си да рискувате живота на детето? Според препоръките на лекаря, ако той настоява, трябва да преминете през всички предпазни мерки за успешна бременност.

Не само лекарите могат да повлияят на състоянието ви, но и вие самите. Опитайте се да избягвате стреса, планирайте деня си и не упражнявайте прекалено много. Посетете специална гимнастика и басейна само ако вашият гинеколог ви позволява да го направите.

Къса шийка на матката по седмици от бременността

20-25-та седмица с къса шийка на матката

Късата шийка на матката по време на бременност от 20 седмици изисква внимателно наблюдение на гинеколог. По това време матката започва да расте, което увеличава риска от преждевременно раждане. На 20 седмица майката вече може да усеща активните ритници на бебето си в корема и поради факта, че матката започва да притиска перитонеума, пъпа изпъква. Същите свойства могат да се характеризират с къса шийка на матката и на 25 седмици.

30-та седмица с къса шийка на матката

Късата шийка на 30 гестационна седмица има висока раждаемост преждевременно. В днешно време, след раждането, бебетата могат да живеят за такъв период, под правилното наблюдение на лекарите. Но най-добре е да носите плода преди крайния срок. Така че просто се отпуснете в този момент. Не мислете лошо, всичко е добро. Ограничете се във всякакво пренапрежение, както физическо, така и емоционално.

32 седмица с къса шийка на матката

Късата шийка на матката по време на бременност от 32 седмици се нуждае от адекватна оценка от гинеколог. По това време се прави ултразвуково сканиране, което е последното. Бебето по това време е почти готово за раждане и след това ще се развива добре. Но разбира се, той трябва да се роди на датата, определена от лекаря. Най-често на 32 седмици лекарите предлагат хоспитализация за внимателно наблюдение на пациентката и нейното бебе, спазване на почивка в леглото, защото това не винаги е възможно у дома. Повече сън и спокойствие ще са само от полза.

Тон на матката

Както вече знаем, късата шийка на матката представлява риск от ранно раждане или спонтанен аборт. Това състояние често се свързва с тонуса на матката..

Симптоми на повишен тонус на матката:

 • Болка в долната част на корема;
 • Кървави проблеми;
 • Усещане за стегнат стомах;
 • Гадене, виене на свят.

Такова състояние може да бъде диагностицирано от лекар с помощта на ултразвуково сканиране и според изброените симптоми бъдещата майка може сама да разбере състоянието си и да се обърне навреме към специалист за навременна помощ. Ако тонусът на матката се комбинира със скъсяване, тогава процентът на ранно раждане или спонтанен аборт явно се повишава. В такива случаи лекарите препоръчват да бъдат наблюдавани в хоспитализация..

Тонът на матката се появява в случай на заболявания, свързани с бъбреците, черния дроб, хипертонията, сърдечно-съдовата система или злокачествената формация. Емоционалното състояние на жената е много важно. В каква среда е. Например тези, които получават грижи и разбиране от семейството си, са най-малко изложени на риск от тонус на матката, отколкото тези, които са под постоянен стрес..

Ако откриете симптоми на повишен тонус на матката, трябва незабавно да се свържете с вашия гинеколог. Ако по някаква причина не можете спешно да направите това, се препоръчва да заемете удобно легнало положение и напълно да отпуснете тялото и мускулите си. Няма нужда да мислите за лошото и да се притеснявате, говорете с бебето си, успокойте се, погалете корема си, слушайте спокойна, тиха музика. Отървете се от всички дразнещи фактори, които могат да ви изнервят или да повлияят на психо-емоционалното състояние. Вашият лекар най-вероятно ще Ви предпише да приемате хормон, базиран на прогестерон. Такава мярка е необходима, за да се предотврати преждевременно раждане..

За какво е прогестеронът?

Този хормон е важна част от бременността от зачеването до раждането. Първо се произвежда от яйчниците, а след това от плацентата. Дефицитът на този хормон допринася за това, че тялото на жената няма да приеме чужда ДНК и да я отхвърли като чуждо тяло. Плюс това, прогестеронът контролира растежа на матката, появата на коластра и кърма, растежът на ендометриума, който е в основата на успешното прикрепване на плода към матката и по-нататъшното му развитие, помага да се избегне хипертоничността. С помощта на прогестерон се образуват яйца в яйчниците и се освобождават за по-нататъшно оплождане.

В случай на дефицит на прогестерон в тялото на бременна жена с къса шийка, заедно със зашиване и гинекологичен пръстен, не може да се откаже хормонална терапия за възстановяване на липсващия хормон.

Прием на Utrozhestan по време на бременност с къса шийка на матката

Аналог на естествения прогестерон е лекарството Utrozhestan, което включва:

 • Синтетичен аналог на прогестерон;
 • Слънчогледово олио;
 • Соев лецитин;
 • Желатин;
 • Глицерол;
 • Титанов диоксид;
 • Фъстъчено масло.

Това лекарство може да се приема с други лекарства, тъй като не съдържа вещества, които са лошо комбинирани с други лекарства..

Липсата на прогестерон може да се появи на много ранните етапи, дори на етапа на планиране. В този случай, поради дебелата мембрана на фоликула, яйцето не може да напусне яйчника и да се прикрепи към матката за по-нататъшно развитие. Това се нарича дисфункция на яйчниците. Най-опасното нещо при дефицита на този хормон е отхвърлянето на ембриона от организма. В 1-2 триместър на бременността приемът на Utrozhestan няма да навреди на нищо, но ще бъде много полезен в случай на дефицит на прогестерон. Но през 3-тия триместър трябва да отмените употребата на това лекарство. По това време вредата може да бъде причинена не от дефицит, а от излишък на този хормон.

Utrozhestan по никакъв начин не влияе върху теглото на бъдещата майка. Той има способността да отпуска матката и прави почвата благоприятна за закрепването на яйцеклетката, тялото ще приеме плода без никакви проблеми и в бъдеще ще се развива нормално.

Както всяко друго лекарство, Utrozhestan има противопоказания:

 • Непълен аборт;
 • Порфирия;
 • Кървави проблеми;
 • Алергични реакции по време на приема на лекарството;
 • Чернодробна недостатъчност;
 • Болести на репродуктивните органи под формата на злокачествени тумори.

След прием на Utrozhestan се препоръчва да останете у дома и да се отпуснете. Това лекарство има странични ефекти под формата на замаяност, сънливост, летаргия. Броят на капсулите и начинът на прием трябва да се определят директно от лекаря, тъй като дозата директно зависи от индивидуалността на всяка жена и ситуациите.

Ако имате липса на прогестерон и освен това къса матка, както и симптоми на маточен тонус, в никакъв случай не се самолекувайте. Това състояние, както вече знаем, увеличава риска от спонтанен аборт няколко пъти. Ако подозирате определена диагноза, незабавно се свържете със специалист и до този момент се опитайте да не бъдете нервни и да се отпуснете. В интересна позиция на жената е забранено да бъде под стрес. Запомнете това и направете всичко възможно за бъдещето на вашето бебе..

До какво сме стигнали

Състояние като къса шийка на матката крие много опасности. Трябва да посетите гинеколога в рамките на определения срок и да не пропуснете нито една среща. Колкото по-рано бъде диагностицирана такава диагноза, толкова по-лесно ще бъдат предприети мерки за запазване на здрав плод и по-нататъшното му нормално развитие и раждане..

Но ако се оказа, че матката е била съкратена още по време на бременност, трябва незабавно да отидете на лекар и да се подложите на допълнителна диагностика, да извършите всички назначения и процедури, да следвате неговите препоръки. В никакъв случай не трябва да предприемате каквито и да било мерки сами, като предписвате лекарства за себе си. Това може да доведе до най-ужасните последици. Можете да навредите не само на себе си, но и на бебето си, което изобщо не е желателно.

Опитайте се да избягвате натиск върху корема и тежка физическа активност, трябва да се откажете от секса до самото раждане, ако сте твърде емоционални, вземете естествени успокоителни:

 • Тинктура от майчинство;
 • Валериана;
 • Такси от маточина, мента и лайка;
 • Масла от лавандула и сандалово дърво, лимон и портокал;
 • Иглолистни масла.

Но не злоупотребявайте с такива средства. Ако празнувате, че можете да се справите и без тях, тогава е по-добре да откажете да ги използвате..

Винаги слушайте тялото си, понякога то дава удивителни знаци, показващи какви процеси протичат в момента, не пренебрегвайте тези знаци, те могат да се превърнат в предупредителен звънец.

Жена, която иска да забременее, успешно да роди дете, да роди в рамките на определения период от време, е готова на всичко. Основното е, не се обезсърчавайте, бъдете пълни с оптимизъм и готовност, следвайте всички инструкции на вашия гинеколог и ще намерите истинско щастие, като радите такова малко чудо и станете майка.

Къса шийка на матката

Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

 • Код на ICD-10
 • Причини
 • Патогенеза
 • Симптоми
 • Форми
 • Усложнения и последици
 • Диагностика
 • Диференциална диагноза
 • Лечение
 • Към кого да се свържете?
 • Предотвратяване
 • Прогноза

Късата шийка на матката е доста често срещана при жените и основната характеристика на тази патология е, че тя не се проявява дълго време..

В повечето случаи жената научава за този проблем от акушер-гинеколог, докато носи дете..

Код на ICD-10

Причини за къса шийка на матката

Късата шийка на матката е много опасна патология, която има отрицателно въздействие върху процеса на раждане на дете. Утежняващи обстоятелствата при това състояние са голям плод, многоводие и многоплодна бременност. Много жени, на които е поставена такава диагноза, се чудят какви фактори провокират развитието на патологията..

Причините за къса шийка могат да бъдат различни:

 • Вродени аномалии в структурата на матката поради наследственост (генитален инфантилизъм, маточни малформации или недоразвитие на цервикалния канал).
 • Хормонални нарушения в женското тяло, причинени от бременност (безсимптомно).
 • Хиперандрогенизъм (излишък на производство в женското тяло на андрогени - мъжки полови хормони).
 • Травма на маточната шийка (механична) в резултат на операция, диагностичен кюретаж или аборт и др..
 • Увреждане на органи от предишно раждане.
 • Дисплазия на съединителната тъкан (патологично увеличаване на релаксина).

За съжаление, дълго време повечето жени не знаят, че имат скъсена шийка на матката. Обикновено тази патология се открива на 15-20 седмица от бременността. Факт е, че през този период се отбелязва активното вътрематочно развитие на детето. Плодът започва бързо да наддава, което увеличава натоварването на провлака и на маточната шийка. В резултат на хормонални промени в тялото на бременна жена, шията се скъсява и омекотява, което допринася за нейното отваряне. Естествено, това е опасно за детето, тъй като съществува риск от спонтанен аборт, а в по-късните етапи - преждевременно раждане..

Патогенеза

Отклонението под формата на къса шийка може да доведе до спонтанен аборт или ранен труд. Това се дължи на ICI (истмично-цервикална недостатъчност) - състояние, при което скъсената шийка на матката не може да издържи на постоянно нарастващото натоварване в резултат на налягането на плода и околоплодната течност. Дори при навременна доставка, късата врата в повечето случаи води до ускоряване на раждането..

Основната причина може да се счита за генетично заболяване, т.е. естествената структура на матката, вродена особеност на женското тяло. Ако бременна жена е била диагностицирана с тази патология, е необходима повторна консултация с гинеколог, за да вземе правилното решение.

Късата шийка на матката се превръща в ясна „пречка“ по пътя към нормалното раждане на бебето, тъй като причинява редица усложнения, които могат да провокират спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Патогенезата като съвкупност от взаимосвързани процеси, които определят хода на дадено заболяване, може да зависи както от вътрешни, така и от външни фактори. Вътрешните включват вродени аномалии (което се случва доста рядко), външните - различни агресивни интервенции (кюретаж, аборт, хистероскопия). Най-често скъсената маточна шийка става резултат от механични повреди и хирургични операции..

Къса шийка може да бъде диагностицирана само от опитен гинеколог по време на вагинален преглед. В този случай окончателната диагноза ще зависи от мнението на специалист, който ще проведе ултразвуково сканиране на жена с помощта на специален вагинален сензор..

Както недоразвитостта или нарушената структура на матката, така и хормоналният неуспех могат да доведат до такава патология - истинската причина за патологията ще бъде установена от лекаря. Ако гинекологът определи разхлабеността на маточната шийка при бременна жена, тогава ще й бъдат предписани лекарства.

Много често скъсяването на шията се улеснява от нарушение на хормоналния фон, което се наблюдава при бременна жена от около 15-та седмица. При нероденото дете надбъбречните жлези започват да функционират активно, което води до синтеза на андрогени (мъжки полови хормони). Именно поради увеличеното количество на тези хормони шийката на матката може да омекне и да се отвори, без да причинява повишаване на тонуса на матката..

Симптоми на къса шийка на матката

Коя шия се счита за къса? Ако обикновено този орган има дължина 3,5-4 см, тогава с патология този показател е по-малък от 2,5 см. Формата на шийката на матката е подобна на пресечен цилиндър или конус. Условно може да се раздели на 2 части: вагинална и вагинална. Една трета от органа се състои от здрава мускулна тъкан, която поддържа плода в матката през цялата бременност..

Защо скъсената шийка е опасна? Това е една от причините за развитието на истмично-цервикална недостатъчност по време на бременност. Това патологично състояние води до факта, че постоянно растящият плод не е в състояние да остане в маточната кухина. Шийката на матката не издържа и се отваря, причинявайки спонтанен аборт в ранните етапи, а на по-късните етапи - преждевременно или ускорено раждане. Освен това, поради тази анатомична характеристика, плодът не е достатъчно защитен от въздействието на инфекциозни агенти и различни микроорганизми, тъй като бариерната функция е нарушена.

Късата шийка на матката най-често не се появява по никакъв начин, т.е. жената не изпитва никакви здравословни проблеми. Обикновено нищо не я притеснява, а диагнозата се поставя от гинеколог по време на преглед и допълнителни изследвания (ултразвук, цервикометрия). Въпреки това, понякога (в 20% от случаите) има редица признаци, които показват съкратена шийка на матката.

Симптомите се проявяват главно на фона на продължаващата бременност - бъдещата майка може да открие в себе си воднисти или кървави вагинални секрети, както и лека болка в корема (отдолу). При такива симптоми жената трябва възможно най-скоро да посети лекаря си за преглед, консултация и определяне на основната причина за здравословни проблеми. Напълно възможно е поради късата шийка да се е развила исхемично-цервикална недостатъчност - състояние, характеризиращо се с неспособността на шийката на матката да задържи нарастващия плод в маточната кухина. Съответно, това може да доведе до най-лошото - спонтанен аборт или преждевременно раждане, което е крайно нежелателно както за жената, така и за нейното бебе..

Навременното лечение с лекарства ще помогне за отстраняване на проблема и поддържане на бременността. Ето защо бременната жена не трябва да пренебрегва консултациите на своя лекар и рутинните прегледи - това може да спаси ситуацията навреме.

Първи признаци

Късата шийка на матката е патология, която практически не дава никакви признаци, т.е. жените в повечето случаи не знаят за такъв сериозен проблем. Сериозно, защото заплашва с негативни усложнения, на първо място, засягащи здравето на жена, която очаква бебе. Обикновено диагнозата се поставя по време на бременност, когато поради слаба, скъсена шия възниква опасно състояние - цервикална недостатъчност, в резултат на което бъдещата майка може да загуби детето.

Първите признаци на омекотяване или отваряне на съкратената маточна шийка са изтръпващи болки във влагалището, паралелно с това спазмиращи болки в долната част на гърба и долната част на корема също могат да се "свържат".

Освен това бременната жена може да получи кървави отделяния, които сигнализират за заплахата от прекъсване на бременността. Каквито и да са признаците (болка, отделяне от гениталния тракт, изтръпване във влагалището), жената трябва незабавно да се консултира с гинеколог и при необходимост да се обади на линейка.

За съжаление е невъзможно да се идентифицира независимо патологията - това ще изисква целенасочено проучване с помощта на ултразвук и специално медицинско оборудване. Колкото по-рано се диагностицира патологията, толкова по-бързо ще бъдат взети мерки за запазване на бременността..

Много къса шийка на матката

Късата шийка на матката не причинява дискомфорт на жената, но, разбира се, това е патология, тъй като той фиксира матката по-зле, когато е затворена. Този проблем е особено остър през периода на раждането на дете. Следователно, ако се постави диагноза на бременна жена, тя трябва да бъде под постоянен надзор от своя акушер-гинеколог, тъй като е изложена на риск.

Много късата шийка на матката (по-малка от 2 см), на първо място, е опасна, защото може да се превърне в основната причина за спонтанен аборт и бърз труд. При истмично-цервикална недостатъчност, която се развива в резултат на хормонални промени в тялото, на жената може да бъдат предписани глюкокортикоиди за коригиране на състоянието на маточната шийка. Ако състоянието се влоши, лекарят поставя временни шевове на матката. Показано е, че бъдещата майка ограничава физическата активност и стреса..

Патологията може да бъде идентифицирана с помощта на трансвагинален ултразвук, въз основа на който лекарят ще направи изводи за състоянието на шийката на матката и необходимите мерки за предотвратяване на опасни последици. Специален гинекологичен пръстен - песарий - помага да се поддържа стабилно състояние на шийката на матката и да се предотврати нейното преждевременно отваряне. Методите за лечение във всеки отделен случай се определят от резултатите от медицински изследвания..

Форми

Късата шийка на матката става причина за различни усложнения, особено при носене на дете. Ето защо е толкова важно своевременно да се идентифицира патологията и да се вземат подходящи мерки в зависимост от ситуацията..

X Международната класификация на болестите, която се счита за нормативен документ и се използва за регистриране на заболеваемост, включва клас XV, наречен "Бременност, раждане и раждане".

Разглеждайки този проблем, е необходимо да се обърне внимание на кода за ICB 10 O34.3 - "Истмико-цервикална недостатъчност", както и код O34.4 - "Други аномалии на шийката на матката..."

Усложнения и последици

Късата шийка на матката е доста често срещана при жените, но реалната опасност от такава патология е, че в обикновения живот тя не се проявява по никакъв начин, не причинява дискомфорт и няма изразени симптоми. Само когато жената забременее, акушер-гинеколог може да идентифицира този проблем по време на медицински преглед..

Последствията от диагнозата, за съжаление, могат да бъдат много сериозни. На първо място, това се отнася до заплахата от спонтанен аборт (в ранните етапи) или преждевременно раждане на фона на твърде скъсена шийка, която не е в състояние да задържи матката с нарастващ плод. Поради това е изключително важно да се диагностицира проблемът на ранен етап, за да се вземат навременни мерки за решаването му, т.е. установете правилния метод на лечение.

За да започне ефективно лечение, е необходимо да се идентифицират предпоставките за ICI - състояние, при което се наблюдава дилатация на шийката на матката. В допълнение към заплахата от спонтанен аборт и преждевременно раждане, трябва да се отбележат такива последици от тази патология като инфекция на плода в резултат на неговата несигурност и бърз труд, които най-често са придружени от разкъсвания на шията, перинеума и вагината..

По този начин, за да се избегнат възможни последици, бъдещата майка трябва редовно да посещава предродилната клиника в съответствие с установения график. Само в този случай ICI ще бъде диагностициран навреме. Също така е много важно всяка жена, която планира да роди здраво бебе, да се подложи на предзачатъчен преглед, който включва ултразвук на матката и тазовите органи. Диагнозата на скъсена шия се поставя, ако дължината на органа в диаметър е по-малка от 2 cm, а вътрешният фаринкс е 1 cm или повече. В този случай бъдещата майка е изложена на риск, поставя се под специален контрол от лекаря, а също така следи начина си на живот, за да се избегне повишен стрес и да се предотврати повишаване на тонуса на матката.

Усложнения

Късата шийка е един от основните рискови фактори за аборт (спонтанен аборт) или спонтанен аборт. Ако в обикновения живот такава патология не създава на жената никакви проблеми, то по време на бременност тя заплашва с различни усложнения, до бързо раждане с техните негативни последици и загуба на бебето.

Усложненията могат да бъдат свързани с отхвърляне на плода, патологично раждане, преждевременно раждане, което, естествено, се отразява негативно на здравето на детето и психическото състояние на жената. Как да предотвратим възможни усложнения? Къса шийка може да бъде открита при преглед от гинеколог, започвайки от 11-та седмица, но най-често тази промяна се диагностицира на по-късна дата.

Най-честото усложнение е исхемично-цервикалната недостатъчност, която при ранно откриване се лекува успешно и се блокира. Важно е просто да следвате инструкциите на лекаря и да не оставяте ситуацията да се развие. Постоянното наблюдение на акушер-гинеколога по време на бременността и навременното предписано лечение ще позволи на жената да роди бебето и безопасно да роди. Ако шийката на матката започне да се съкращава много преди 37-38 седмици, бременната жена се нуждае от постоянно наблюдение и специално наблюдение. Контролът на дължината на маточната шийка се извършва през цялата бременност. При всеки ултразвуков преглед лекарят извършва задължително измерване, тъй като успехът на бременността зависи от този показател.

Диагностика на късата шийка на матката

Късата шийка на матката е патология, която може да създаде много проблеми на жената по време на раждането на бебе. Здравето на майката и детето, както и резултатът от бременността, ще зависи от този показател (размера на дължината му).

Диагностиката на къса шийка обикновено се извършва от 11-та седмица, когато жената се преглежда от гинеколог и се регистрира за бременност. Основният проблем на такава патология (когато шията е по-малка от 2 см) се крие в заплахата от спонтанен аборт (през първите месеци на бременността) или преждевременно раждане. Цялостната диагностика включва:

 • дигитално изследване на влагалището (помага за оценка на дължината на шията, проходимостта и състоянието на цервикалния канал);
 • Ултразвук (счита се за основен метод за диагностика и наблюдение на развитието на ICI);
 • огледално изследване на шията (ви позволява да определите състоянието на външния фаринкс);

Признаци на ICI (опасно състояние, при което се наблюдава преждевременно омекотяване на шията) е намаляване на дължината на органа до 25-20 mm, както и отварянето на цервикалния (цервикален) канал с повече от 9 mm. Тази патология изисква незабавна намеса (назначаването на ефективни методи за лечение), тъй като това е лош диагностичен признак, който заплашва загубата на дете. Трябва да се отбележи, че естественото отваряне на шийката на матката се случва само непосредствено преди процеса на раждане, но не по-рано от времето, определено от природата..

Анализи

Късата шийка на матката е патология, която може да бъде открита само по време на вагинално изследване (най-често чрез извършване на трансвагинално ултразвуково сканиране). В обикновения живот жената дори не подозира за такъв проблем и само по време на бременност акушер-гинеколог ще може да постави диагноза въз основа на преглед (по-точен резултат може да се получи в период от 18-22 седмици, когато ICI се развива поради скъсена шия).

Тестовете, необходими за изясняване на опасното състояние (заплахата от спонтанен аборт поради ICI), се предписват от лекаря. Обикновено това е цялостен преглед, който включва:

 • изследване на цитонамазка и кръв за различни бактериални генитални инфекции (хламидии, гонорея, микоплазмоза и др.);
 • кръвен тест за антитела към hCG и вътрематочни инфекции (херпес, вирус на рубеола, цитомегаловирус, токсоплазмоза);
 • тест за урина за кетостероиди;
 • определяне в кръвта на бременна жена на нивото на хормоните (естроген, тестостерон и прогестерон);
 • коагулограма (определяне на нивото на съсирване на кръвта);
 • кръвен тест за нива на лупус антикоагулант и хормони на щитовидната жлеза.

Такъв всеобхватен медицински преглед е необходим, за да се идентифицира и изясни точната причина за заплахата от спонтанен аборт, една от които може да бъде къса шийка (вродена или придобита). Истмико-цервикална недостатъчност, водеща до преждевременно скъсяване и отваряне на шията, възниква, ако дължината на органа е по-малка от 2 см, а диаметърът на вътрешния фаринкс е не повече от 1 см. Това състояние се обяснява с физиологичната невъзможност на шията да задържи растящия плод в матката кухини.

По принцип диагнозата на такова опасно състояние се основава на клинични и анамнестични, инструментални и лабораторни данни. Подозрението за къса шия е появата при жена на обилни воднисти отделяния по време на бременност (често смесени с кръв), както и болка в долната част на корема.

Инструментална диагностика

"Къса шийка на матката" - такава диагноза може да бъде поставена по време на гинекологичен преглед с използване на огледала, както и с дигитален вагинален преглед. Ако при новородени жени се наблюдава затваряне на външния фаринкс, тогава при бременни жени с развитието на ICI се отбелязва разширяване на цервикалния канал и вътрешния фаринкс, както и пролапс на феталния пикочен мехур. Такива методи за изследване са достатъчни за идентифициране на патология, но в съмнителни случаи на жената се предписва ултразвук на маточната кухина.

Инструменталната диагностика включва следните изследователски методи:

 • трансвагинален ултразвук;
 • токография за определяне на тонуса на матката и наличие на контракции;
 • трансвагинална ехография за определяне на дължината на шията (с показател до 2-2,5 см, има опасност от спонтанен аборт или преждевременно раждане);
 • динамична ехография (извършва се, ако има признаци на заплаха от спонтанен аборт);
 • сърдечен мониторинг (предписва се за определяне на вътрематочното състояние на плода);
 • Доплеров кръвен поток (фетален и утероплацентарен) - извършва се за определяне състоянието на плода.

В резултат на преждевременното намаляване на маточната шийка през първия триместър на бременността, рискът от спонтанен аборт е значително увеличен. Шийката на матката, която не отговаря на стандартите, практически не предпазва плода от проникване на инфекции. Ето защо навременното откриване на патология и използването на ефективни мерки, насочени към решаване на проблема, е много важно..

Диференциална диагноза

Късата шийка на матката е опасна, защото може да провокира развитието на опасно състояние при носене на дете. Говорим за истмично-цервикална недостатъчност, резултатът от която е спонтанен аборт или преждевременно раждане, което е изключително нежелателно за бъдещата майка. Почти е невъзможно да поставите диагноза сами. Понякога симптомите са толкова леки и незабележими, че могат да бъдат игнорирани както от пациента, така и от лекаря. Много е важно да се проведе цялостен преглед, който включва палпация и изследване на шийката на матката в гинекологични огледала.

Диференциалната диагноза се използва като техника, насочена към изключване на възможни заболявания при пациент, които не са подходящи за никакви симптоми, и установяване на единствената правилна диагноза. Успехът на такава диагноза се определя само от задълбочен цялостен преглед..

Диференциалната диагноза на такава патология се извършва с други фактори, които провокират заплахата от прекъсване на бременността. Така че при палпация има омекотяване и скъсяване на маточната шийка до 25-20 см, както и V-образно разширение на цервикалния канал. Трябва да се отбележи обаче важна подробност: при жени, които забременяват за първи път, може да се отбележи затваряне на външния фаринкс, което обърква лекаря при поставяне на диагноза. В този случай са необходими допълнителни изследвания под формата на ултразвуково сканиране с трансвагинален сензор..

Със заплахата от преждевременно раждане се извършва диференциална диагноза с патологии на коремните органи: по-специално цистит, остър апендицит, септичен колит, заболявания на пикочните пътища. Такова опасно състояние се различава и от хранителна токсичност, остър пиелонефрит, чревни и бъбречни колики и наличие на миома на матката. За точността на диференциалната диагноза (при наблюдение на съпътстващи патологии) често се изисква квалифицирана помощ от лекари от други специалности. Хоспитализацията на бременна жена се извършва на фона на отрицателна динамика на шийката на матката (рязко скъсяване и изглаждане), както и данни от анамнезата за преждевременно раждане. След спиране на признаците на преждевременно раждане, пациентът се прехвърля в патологичния отдел за по-нататъшно лечение.