Да бъдеш бременна е цяла "наука". Има толкова много различни нюанси, в които е толкова лесно да се объркате или да пропуснете нещо важно. Например регистрация. Всички знаят, че бременните жени трябва да отидат на лекар и да се регистрират. Мненията се различават кога е най-добре да се направи това. В крайна сметка някой като цяло няма да се „меси“ с лекарите до края на бременността, докато други с помощта на гинеколог се уверяват, че малко човече се е настанило в корема, а има и такива, които на практика „се преместват“ в предродилната клиника за целия период на бременността.

Нека не преминаваме от една крайност в друга и трезво да обсъждаме въпроса за регистрацията за бременност.

Защо трябва да се регистрирате за бременност?

Основният аргумент в полза на навременната регистрация за бременност е гаранцията за здравето на бъдещата майка и нейното бебе. През първия триместър на бременността се формират почти всички органи на плода. И ако жената има някакви отклонения в здравето, това може да се отрази изключително негативно на бъдещото й бебе. Но с навременната диагностика на определено заболяване - има всички шансове да се предпазите от много неприятности. Още при първия преглед на възможно най-ранна дата лекарят може да определи възможния ход на бременността. От самото начало на „интересна ситуация“ е много важно да се преминат всички необходими изпити:

 • Определяне на кръвна група и Rh фактор;
 • Общ анализ на кръвта;
 • Общ анализ на урината;
 • Култура на бактериална урина;
 • Тестване за ХИВ, сифилис;
 • Диагностика на вирусен хепатит В;
 • Намазка за цитологично изследване;
 • Първи ултразвук.

Лекарят също ще измери Вашето кръвно налягане, тегло, размер на таза. След като събере всички данни, той ще определи или отрече всяка рискова група, ще установи гестационната възраст и очакваната дата на раждане.

Освен това, още при регистрацията, ще ви бъде дадена обменна карта и родово удостоверение, което ще се изисква при постъпване в болницата. По време на бременността информацията за нейния ход, резултатите от тестовете и изследванията ще се записва в обменната карта. Вашата индивидуална карта за бременност ще съдържа вашите лични данни и всички подробности за анамнезата.

Кога е необходимо да се регистрирате?

Оптималният период за регистрация е от 7 до 12 седмици. Много лекари не препоръчват да правите това по-рано, дори ако бременността ви е потвърдена. До 8 седмици вероятността от спонтанни аборти е голяма. И въпреки че практиката показва, че от първите седмици жената се опитва да спаси желаното бебе, все пак е по-добре да се доверите изцяло на майката природа. И след 8 седмици можете спокойно да продължите с доставката на всички необходими изследвания и да бъдете прегледани от необходимите лекари. Първият ултразвук обикновено се предписва на 11 седмици, след което жената се регистрира. Между другото, според руското законодателство, на жена, която е регистрирана за бременност до 12 седмици, се изплаща еднократна помощ (от 1 януари 2012 г. нейната сума е 465,20 рубли).

Как да се регистрирате?

Просто трябва да дойдете във всяка предродилна клиника с паспорт и полица на задължителното здравно осигуряване (не е изтекла!) И да напишете изявление, адресирано до ръководителя. В същото време регистрацията ви няма никакво значение. Можете да бъдете наблюдавани във всяко лечебно заведение у нас. Ако се регистрирате в LCD извън местоживеенето си, ще трябва също да предоставите извлечение от вашата амбулаторна карта и удостоверение за отписване в предродилната клиника по местоживеене. Също така имате пълното право да бъдете наблюдавани във всяка платена клиника, която със сигурност на 20-22 седмица от бременността трябва да ви издаде обменна карта, с която ще раждате.

Е, бременността е не само удоволствие, но и много притеснения. Сигурни сме, че ще се справите с всичко и ще родите силно здраво бебе! Късмет!

Колко седмици можете да се регистрирате за бременност и възможно ли е да стоите едновременно в частна и държавна болница

Кога е необходимо и най-добре да се регистрирате за бременност?

Докато е бременна, жената трябва да бъде наблюдавана в предродилна клиника. За това, както и за изготвяне на необходимите документи, те се регистрират. Това може да се направи по различно време, но има период, който е оптимален за регистрация.

От значение за жените, които са научили за бременността, е въпросът колко дълго е по-добре да се регистрирате. За някои новината за скорошното раждане на дете е дългоочаквана и много радостна, за други става пълна изненада..

Но по един или друг начин жената носи голяма отговорност, която е да роди и роди здраво бебе. Разбира се, това ще изисква помощта на специалисти. Лекарите от лечебните заведения действат като такива.

Защо да се регистрирате в предродилна клиника

При регистрация жената има право да разчита на безплатна медицинска помощ през целия период на бременността. В същото време редовно се провеждат необходимите изследвания, които позволяват да се идентифицират различни отклонения от нормалния ход на бременността. В предродилната клиника (накратко, LCD) те получават документи, които ще са необходими в родилния дом. Това е обменна карта и родово удостоверение. Ако се появят усложнения, пациентът ще бъде изпратен за лечение в стационарни условия..

Когато идват за първи път в жилищния комплекс, на бременната се дава обменна карта. Той показва теглото на жената, нейното налягане, медицинска история. На същия ден се издава препоръка за преминаване на редица различни тестове..

Колко месеца стават

Няма правила, които задължават жената да се регистрира за определен период. Но има желано време за това - 7-9 седмици, т.е. през първия триместър.

До 12 седмици

Регистрацията в най-ранния период (от първата до четвъртата седмица) не е желателна, тъй като през този период може да има голяма вероятност от спонтанен аборт. Дори се случва една жена да има спонтанен аборт, когато не е знаела за бременността..

От петата до шестата седмица те ще бъдат регистрирани без проблеми в LCD в случай на спонтанни аборти, хронични заболявания, възраст над тридесет и пет години, както и при работа в неблагоприятни условия.

Най-доброто време за регистрация е 7-9 седмици. През този период се извършват необходимите изследвания..

Ако съществува риск от усложнения за период от 10-12 седмици, на жената може да бъде назначен преглед за диагностициране на фетална патология. Смята се, че прекъсването на бременност преди 12 седмици няма да навреди на здравето на жената. Затова лекарите се стремят да идентифицират проблемите на ранен етап..

След 12 седмици

Една жена може да дойде до LCD по-късно. Основното е, че за регистрация на отпуск по майчинство (накратко, BiR), това трябва да се направи не по-късно от 30 седмици. Но за различни изследвания, както беше споменато по-рано, в интерес на жената е да се регистрира възможно най-рано..

Документи за регистрация: списък

За да се регистрирате, трябва да имате следните документи със себе си.

 1. Лична карта (необходима за регистрация на карта).
 2. Застраховка (позволява лечение безплатно).
 3. СНИЛС.

Как да се регистрирате правилно за бременност

След като сте подготвили горните документи, можете да отидете на LCD дисплея. Препоръчително е също да вземете със себе си предварително закупени от аптека пелена и калъфи за обувки за рутинен преглед, както и тетрадка с химикал, за да запишете всички препоръки на лекаря за себе си. В тази институция се създават два документа:

 • индивидуален лист на родилката, който ще се съхранява от гинеколога;
 • обменна карта, тя ще бъде предадена на майката на 21 седмица от бременността.

Картите записват всички данни за периода на наблюдение за развитието на плода, както и резултатите от изследвания и ултразвук. Всички планирани дейности се извършват безплатно. По това време гинекологът наблюдава жената, дава определени препоръки, насочва към необходими и допълнителни изследвания, ако е необходимо, а също така се стреми да изключи появата на усложнения.

Защо да ставате преди 12 седмици: необходимо ли е

Както бе споменато по-горе, регистрацията след 12 седмици е възможна, но е по-добре, ако се направи по-рано. Когато се регистрира на този етап от бременността, жената получава отделна помощ от държавата. Вярно е, че размерът му е символичен и е само 628 рубли. Основната причина е да се преминат навреме необходимите прегледи, за да се изключат усложненията..

Съществуват набор от конкретни проучвания, които са безплатни. Те включват кръвни тестове, биохимични тестове, тест за СПИН, хепатит В, сифилис, тестове за урина, ултразвук, изследвани от зъболекар, офталмолог и терапевт. Ако лекарите сметнат за необходимо да проведат допълнителни изследвания, може да се начисляват такси. По един или друг начин, колкото по-рано знаете за здравето си, толкова по-лесно се понася бременността, толкова повече шансове имате успешно да носите детето си.

Въпроси относно регистрацията

Жените имат различни ситуации. Във връзка с това могат да възникнат въпроси. Най-често срещаните от тях са следните.

Възможно ли е да стоите на две места едновременно?

В днешно време това не е необичайна ситуация. Жените се регистрират в централата си, след което отиват в частно медицинско заведение и се подлагат на рутинни прегледи там. Това няма да е проблем. Но се случва тестове от частно медицинско заведение в LCD да не приемат.

Ако не се регистрирате преди 3-тия месец?

Жената има право да се регистрира в LCD, когато това е удобно за нея. Следователно е разрешено да се регистрирате след 12 седмици. Вярно е, че в този случай гинеколозите могат да се закълнат.

Възможно ли е да станете в перинаталния център?

Отговорът на този въпрос е да. Освен това, тъй като тази институция е оборудвана с най-модерното оборудване, именно тук жената ще може да получи най-точната диагностика и висококвалифицирана помощ..

Възможно ли е да застанем в друг град?

Съгласно законовата разпоредба за получаване на безплатна медицинска помощ, гражданите имат право да я получат в цялата страна, независимо от региона на пребиваване..

Възможно ли е да станете без регистрация?

Дори бременната жена да няма регистрация, това не служи като основание за отказ за регистрация в LCD.

Възможно ли е да станете в частна платена клиника?

Бременната жена има право да се регистрира както в безплатно, така и в платено лечебно заведение по желание. Но трябва предварително да разберете дали те издават необходимите документи за отпуск по болест (за това е необходим специален лиценз). Ако не, тогава в частна клиника можете да бъдете наблюдавани, а в LCD можете да получите необходимите документи.

От колко време могат да се регистрират: най-ранната регистрация?

Оптималният период за регистрация се счита за 7-10 седмици от бременността. При регистрация в по-ранен период понякога възникват затруднения поради факта, че в този момент може да възникне спонтанен аборт. В по-късен период лекарите нямат право да отказват регистрация, но в същото време ще се кълнат.

Когато получат болничен лист или акт за раждане

Удостоверение за неработоспособност се издава на жени на 30-та седмица от бременността. Според него се заплащат 70 дни преди бременността и 70 дни след раждането. Ако бременността е многоплодна, тогава тя се издава на 28 седмици. В този случай продължителността се увеличава до 84 дни преди бременността и 110 дни след раждането..

Ако жената не е издала акт за раждане в предродилната клиника, плащането на ОЛП ще се извърши въз основа на акта за раждане, който тя ще получи в родилния дом.

Обръщайки се към лекар, бременната жена не само си осигурява необходимите обезщетения, които й се дължат според закона, но и се грижи за себе си и за нероденото си дете. Това е гаранцията, че тя ще има здраво бебе..

Как, кога и защо да се регистрирам за бременност

Някои вярват, че трябва да изтичате до болницата възможно най-скоро, а други, напротив, отлагат до последния момент. Така че, нека разберем какво казват лекарите за това и кога е необходимо да се регистрира бременна жена?

Има ли някакви ограничения за регистрация?

Бих искал да започна веднага с факта, че държавата не ограничава по никакъв начин бременната жена и позволява да бъде наблюдавана във всяка предродилна клиника, независимо дали живее на посочения адрес или не. Тя също има право да се регистрира в частна клиника и да бъде наблюдавана там преди да роди. Но, както показва практиката, най-често жените отиват в болницата на мястото на регистрация, където са били наблюдавани през целия си живот. Този подход позволява не само да се събере пълна анамнеза на бременната жена, но и да се оценят болестите, които е претърпяла, съществуващите хронични патологии, както и цялостната клинична картина..

Тя научава, че жената е забременяла след около 3-4 седмици, когато отсъства следващата менструация. Това е важно събитие за всяка двойка, което носи много не само радост, но и отговорност. Първият приоритет за всяка бременна жена е навременната регистрация.

Според Федералния закон, независимо на какъв етап от бременността е регистрирана жената, тя има право да предоставя безплатни медицински грижи през целия период, включително безплатно раждане. Тоест, свързването с поликлиника за регистрация по време на бременност е чисто индивидуално желание на всеки. Колкото по-рано обаче започнете да посещавате лекар и наблюдавате състоянието на вашето здраве и бебето, толкова по-малък е шансът за нежелани рискове..

Кога да се регистрирате?

Както вече казахме, медицинското обслужване по време на бременност е задължително условие, независимо дали бъдещата майка е регистрирана или не. Жената обаче трябва по всяко време, когато носи дете, да наблюдава здравето си и правилното развитие на плода. Всъщност, много често абортът се случва точно в ранните етапи. Затова е много важно да се регистрирате навреме.

Сега за най-важното. Оптималното време за постановка е от 7 до 12 седмици от бременността. Най-често бременните жени отиват в клиниката на 8-та седмица. Преди крайния срок, а именно на 6-7 седмици, не е нужно да ставате за регистрация. Това се отнася само за тези жени, които се чувстват добре и бременността не е придружена от отклонения в здравето, а именно, няма болка в долната част на корема, световъртеж и други необичайни признаци.

Крайният срок за регистрация на бременна жена е 30-та седмица. Тъй като по това време една жена си вади отпуск по майчинство. Ако по-рано тя не е отишла в болница по други причини, тогава, разбира се, тя може да бъде наблюдавана, започвайки от 30-та седмица.

Разбира се, има и такива, които до втория месец все още не са наясно, че носят дете, така че периодът им на прием в болницата се бави по основателни причини. През този период вече е възможно да се оцени правилността на развитието на ембриона, както и общия ход на бременността. Но първият ултразвук се извършва на 11-12 седмица от бременността.

Защо да се регистрирам?

Като се регистрирате за бременност, можете редовно да посещавате лекар, който ще следи здравето ви и ще наблюдава развитието на плода. Периодът от 7 до 12 седмици, кодът трябва да бъде регистриран за бременност, се отнася за първия триместър. През този период в детето се формират всички необходими органи, следователно, ако жената има съпътстващи заболявания или липса на микроелементи, това директно ще засегне бебето. Това е основната цел на навременното лечение и редовното наблюдение..

След като се регистрира, лекарят ще предпише необходимите прегледи още при първото посещение:

 • Общ анализ на кръв и урина;
 • Бактериална култура на урина и намазка;
 • Определяне на Rh фактор и кръвна група;
 • Изследвания за сифилис, ХИВ, хепатит;
 • ЕКГ;
 • Преглед на тесни специалисти - УНГ, офталмолог, кардиолог, терапевт;
 • Ултразвук (за 12 седмици).

В допълнение към вземането на тестове и преминаването на ултразвуков преглед, лекарят ще измери вашето тегло, височина, размер на таза и налягане. Такива прегледи ще се провеждат през всеки триместър, за да се проследи успешният ход на бременността и, ако е необходимо, да се предпишат терапевтични и здравни мерки. С помощта на ултразвук ще бъде възможно по-точно да се определи датата на зачеването, както и да се определи бъдещата дата на раждане.

През първия триместър се предписва скрининг. Това е по-скъп метод за изследване, който в допълнение към горния ултразвук и вземане на проби от тестове включва изследване на генетичните хромозоми на родителите, за да се изключат възможни вродени патологии.

В допълнение към наблюдението на здравето, регистрирана бременна жена получава допълнителни предимства:

 • Препоръки от лекар относно правилното хранене и начин на живот;
 • Ако се чувствате зле, можете да си напишете болничен лист;
 • Допълнителни предимства, както и редица безплатни аптечни лекарства;
 • С навременна регистрация до 12 седмици, бременна след раждането
 • детето ще получи еднократно държавно плащане.

Друг важен момент за наблюдение от лекар по време на бременност е обменната карта. При първото посещение, независимо коя седмица отидете в болница, лекуващият лекар ще създаде обменна карта, в която ще бъдат въведени всички данни за резултатите от прегледите и хода на бременността. Задължително е за прием в болницата.

Какво е необходимо, за да се регистрирате в предродилната клиника

По-рано казахме, че можете да бъдете наблюдавани във всяка клиника без позоваване на адреса за регистрация, тоест там, където е най-удобно за вас. Вие имате подобно право да изберете лекар. Някои бременни жени предпочитат частни клиники. Преди да обслужвате на платена база обаче, изяснете всички нюанси, до кога ще ви доведат и колко струват допълнителни изследвания - тестове, ултразвук, ЕКГ и т.н..

Но преди да се регистрирате за бременност, подгответе предварително всички необходими документи. Ще ви трябват паспорт, полица за здравно осигуряване и SNILS, а също и при самото кандидатстване трябва да напишете изявление. Резултатът от тези действия е създаването на амбулаторна карта. С него в бъдеще можете да отидете в друга клиника, в случай на смяна на местоживеене или недоволство от качеството на услугите на клиниката.

Могат ли да откажат да се регистрират по-късно??

Законът не предвижда никакви задължения за бременна жена, на какъв етап от бременността трябва да се регистрира и дали изобщо трябва. Подобни действия са инициатива на жената, тъй като тук се преследват предимно нейните интереси - здравето на бебето и успешното раждане. А липсата на редовно наблюдение попада изцяло под отговорността на бременната жена и увеличава рисковете от развитие на патологични процеси.

Ако обаче жената не се регистрира своевременно, а именно преди 30-та седмица, тя няма да може официално да излезе в отпуск по майчинство и да получава редовни плащания. Това е единственото ограничение, което ще ви засегне. Във всички останали случаи, независимо от продължителността на престоя ви, предродилните клиники няма да могат да ви откажат среща или допълнително наблюдение. Следователно вие сами решавате кога да се регистрирате и кой лекар ще ви наблюдава.

Видео: Защо трябва да се регистрирате през първия триместър на бременността?

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!

Управление на бременността: регистрация, прегледи по различно време

Тамара, майка на две дъщери, отговори честно на въпроси от поредицата „кога за моя син“:

- Да, ще се радвам. Но когато си спомня, че почти ще трябва да живея в предродилна клиника, да взема тестове, да ставам рано за това... - и тя махна с ръка: казват, че вече не е способна на това.

И вие можете да го разберете. Списъкът с прегледите и тестовете, които трябва да се правят по време на бременност, може да бъде поразителен, особено за тези, които ще станат майка за първи път. И възникват много въпроси: защо толкова много неща, необходимо ли е да се изпълнява „програмата“ от и до или е възможно да се откаже нещо...

Разбира се, всяка бъдеща майка има право сама да отговори на тези въпроси. Но за начало все пак ви съветваме да не отрязвате от рамото (здрав съм и нямам нужда от нищо от това!), А да се запознаете с информацията за това какви прегледи лекарите съветват бременните жени и защо.

Станете регистриран! Първи триместър (1 - 12 седмици)

Ако за първи път ще отидете в антенаталната клиника, за да се регистрирате, имайте предвид, че при нападение няма да е възможно да го направи. И въпросът не е в опашките, а във факта, че регистрирането на бъдеща майка в регистъра е сериозен и не бърз въпрос. Акушер-гинекологът ще ви интервюира подробно и ще въведе цялата получена информация в специална извадка от медицинска карта, която се поддържа през цялата бременност.

Въпроси, които лекарят ще зададе, наред с други:

 • Имало ли е случаи на психични, онкологични и други сериозни заболявания в семейството, нарушения на ендокринната система или малформации на органите?.
 • Имаш ли някакви алергии.
 • Имали ли сте някакви инфекциозни (генитален херпес, трихомониаза, хламидия и др.) И / или гинекологични (миома на матката, дисфункция или новообразувания на яйчниците и др.) Заболявания. Имаше ли гинекологични операции, по каква причина.
 • Какви са особеностите на менструалния цикъл (кога е установен, има ли нередности и т.н.)
 • Колко бременности бяха и как приключиха.
 • Какви контрацептиви са използвани.

Този брой въпроси не трябва да ви изненадват или дразнят: всички те имат за цел да гарантират, че нищо не се пропуска и да ви помогнат безопасно да носите и раждате бебето си. Затова е по-добре да се подготвите предварително, да запомните или да изясните информация. Дори по-добре, носете извлечения от медицински записи, резултати от тестове и други изследвания, ако тази информация не е в медицинската карта на клиниката, където ще се регистрирате. Не се смущавайте, няма да изглежда като ненужна корозия и скучно. Напротив, лекарят ще разбере, че си има работа с бъдеща майка, която приема позицията си сериозно. И това винаги предизвиква уважение и съчувствие (при всички случаи от добри специалисти; а вие самите не искате да навлизате в лошите, нали?)

В допълнение към подробното проучване акушер-гинекологът определено ще проведе преглед, който също ще отнеме много време. В края на краищата ще е необходимо да се инспектира кожата (за да не се пропуснат проявите на анемия, херпес, проблеми с бъбреците и т.н.) и щитовидната жлеза и млечните жлези, краката (за да се изключат разширените вени). Необходим е и гинекологичен преглед, той ще помогне да се гарантира, че няма нарушения в структурата на органите на бременната жена. Освен това по време на него лекарят ще вземе тампон от влагалището (той ще покаже липсата или наличието на бактериална инфекция).

В края на посещението ще получите цял набор от насоки за изследване, които ще трябва да бъдат завършени в близко бъдеще.

Какво трябва да предадете след регистрация:

 1. Кръвен тест за сифилис (RW), ХИВ, антитела срещу хепатит В и С (от вена).
 2. Кръвен тест за кръвна група и Rh фактор (от вена).
 3. Клиничен кръвен тест (от пръст). Той ще покаже дали бъдещата майка има анемия, възпалителни промени в кръвта.
 4. Биохимичен кръвен тест (от вена). Това ще помогне да се установи дали в кръвта на бременна жена има достатъчно протеини, глюкоза и други вещества, необходими за правилното развитие на ембриона (плода).
 5. Изследването на факторите на кръвосъсирването се нарича още коагулограма (от вена). Резултатите от него ще покажат дали бъдещата майка има кръвни заболявания, които нарушават съсирването. Лекарите трябва да знаят това, тъй като ниското съсирване е изпълнено с усложнения или дори прекъсване на бременността (в резултат на кървене или преждевременно отлепване на плацентата), а високото съсирване - чрез бавно движение през съдовете, което може да увреди бебето.
 6. Общ анализ на урината. Ще даде информация за плътността и състава на урината, което ще премахне бъбречни проблеми или диабет.

На бъдещите майки, чиято бременност протича без усложнения, трябва да се правят общи кръвни тестове и урина веднъж месечно. Обикновено се взема флорен тампон при първото посещение, на 28-30, 36 седмици или при необходимост.

Един и половина до два месеца преди предварителната дата на доставка, тестовете ще трябва да се правят по-често: общи изследвания на кръвта и урината - веднъж на всеки две седмици.

Освен това, ако все още не сте направили ултразвук, лекарят ще го предпише. По време на изследването те ще видят как се развива ембрионът, дали размерът му съответства на гестационната възраст, повишен ли е тонусът на матката, има ли новообразувания в него или в придатъците. Тази информация също е изключително важна и помага да се избегнат много проблеми..

Също така, през първия триместър (по-близо до края му) се провежда изследване, което включва кръвен тест (от вена), който разкрива аномалии в развитието на детето, и ултразвуково сканиране, по време на което експертите определят степента, до която бебето може да има някои генетични аномалии.

Ако всичко е наред, значи сте завършили „минималната програма“ за първия триместър и можете да живеете спокойно (разбира се, не забравяйте да посетите лекар своевременно).

В случай на усложнения може да се наложи „максимална програма“:

 1. Ако кръвта на майката съдържа антитела срещу вируса на хепатит (няма значение, В или С), тогава ще й бъде предписан подробен биохимичен кръвен тест, включително изследване на чернодробните ензими и ултразвуково изследване на този орган.
 2. Ако се открие анемия, бременната жена ще бъде изпратена за биохимичен кръвен тест, с помощта на който се определя нивото на серумно желязо (тежестта на анемията зависи от това).
 3. Разликата между Rh факторите на бъдещите майки (-) и бащите (+) е причина да се вземе кръвен тест за Rh антитела (от вена). Откриването им е тревожен сигнал. В крайна сметка това означава, че бебето е наследило положителния Rh фактор на баща си и това заплашва с резус конфликт и хемолитична болест. В този случай е необходим специален контрол за здравето на майката и бебето..
 4. Допълнителни прегледи за инфекции се предписват на бременни жени, ако са имали херпес, хламидия, токсоплазмоза и др., Или ако имат анамнеза за хронично възпаление на придатъците, извънматочна или неразвиваща се бременност, спонтанен аборт, плацентарна недостатъчност, многоводие. Не забравяйте да изследвате онези бъдещи майки, чиито предишни деца са родени с признаци на инфекции (пневмония, конюнктивит и др.) Или лезии на централната нервна система.
 5. Наличието на бъдещи родители или техни близки роднини на малформации или заболявания на сърцето, бъбреците и други органи е добра причина за по-нататъшно изследване и консултация с генетици.
 6. Ако бременна жена има признаци на ранна токсикоза или заплаха от спонтанен аборт, ще бъде извършен и задълбочен преглед..
 7. Привичен спонтанен аборт или неразвиваща се бременност, както и малформации на предишните деца на жената - основата за насочване на пациента към генетика.

Посещения при акушер-гинеколог:

До 20-та седмица - веднъж месечно.

От 20-та до 33-34-та седмица - 2 пъти месечно.

От 33-34 седмици преди раждането - веднъж на всеки десет дни.

От 37-та седмица - веднъж седмично.

Какви други специалисти трябва да посети бъдещата майка:

Терапевт:

До 12 седмици.

След 20 седмици от бременността.

Това се прави, за да се гарантира, че няма заболявания, които могат да попречат на успешния ход на бременността..

Окулист:

До 12 седмици.

След 20 седмици от бременността.

Лекарят ще провери състоянието на зрението на бременната жена, ще даде препоръки за начина на раждане. Ако няма проблеми, посещението ще бъде еднократно. В противен случай може да се наложи постоянен надзор на специалисти..

Зъболекар:

До 12 седмици.

Посещението при зъболекар може да помогне да се избегне развитието на патогени в неопесъчената устна кухина.

Продължаваме да се подготвяме. Втори триместър (13 - 26 седмици)

"Минимална програма":

 • При всяко посещение при Вашия триместър при Вашия лекар ще се измерват Вашата коремна обиколка и височина на очното дъно. Освен това се изискват измервания на теглото. Това е необходимо, за да може лекарят да види дали бебето се развива нормално и бъдещата майка напълнява.
 • На 16-та и след това на 22-ра седмица, като правило, се предписват следните ултразвуци. По време на тях ще бъде обърнато специално внимание и на съобразяването на размера на плода с гестационната възраст. В допълнение, изследването ще помогне да се установи дали трохите имат малформации и какво е състоянието на плацентата (дебелина, размер, степен на зрялост и съответствие на степента на зрялост с термина) и местоположението му.
 • След 18 седмици отново тест за кръвна захар.
 • През второто тримесечие, като се използва изследване на нивото на протеини (алфа-фетопротеин и хорион гонадотропин), се идентифицират рисковете от хромозомни аномалии и вродени малформации на плода.

"Максимална програма":

 • Ако бъдещите родители са на възраст над 35 години, единият (или и двамата) е болен от хламидия, херпесвирусна инфекция и т.н. или има малформации на органите, на 17 - 20 седмици лекарят ще предпише пренатална диагноза. Това проучване ще помогне да се открият онези сериозни генетични нарушения, които не могат да бъдат открити с ултразвук.
 • Въз основа на резултатите от пренаталната диагностика акушер-гинекологът и генетикът решават дали да изпратят пациента за изследване на околоплодните води. Амниотичната течност за анализ се взема през пункцията на мембраните. Освен това може да се предпише кръвен тест на бебето. Материалът за него се взема с помощта на кордоцентеза (пункция на пъпната връв).
 • Могат да бъдат предписани допълнителни проучвания, ако здравето на бъдещата майка предизвиква безпокойство (например има сърдечни дефекти, бъбречни заболявания или захарен диабет).

Схемата от изследвания и анализи, които съвременната местна медицина предлага на бъдещите майки, ви позволява максимално да защитите както самата жена, така и бебето.

Случаят се движи към края. Трети триместър (26 - 40 седмици)

"Минимална програма":

 • При всяка среща лекарят продължава да измерва коремната обиколка, височината на дъното на матката и теглото на бъдещата майка.
 • На 26-та седмица се прави още един ултразвук. Ако обаче бременната жена се чувства добре и резултатите от предишния ултразвук са били в нормални граници, лекарят може да реши да не провежда това проучване..
 • Доплер изследванията се извършват от 28-29 седмици. Въпреки че външно всичко, което се случва, е подобно на конвенционалния ултразвук, този метод на изследване показва кръвния поток на детето и това помага да се разбере дали получава достатъчно кислород и хранителни вещества..
 • Седмица 33 е времето на първата кардиотокограма (CTG). Тя дава на лекарите информация за благосъстоянието на бебето. По-близо до раждането изследването се повтаря. В същия период може да се предпише друг ултразвук, тъй като е на по-късните етапи от сто
 • На 30, а след това на 36-38 седмици се предписват повторни кръвни тестове за ХИВ, сифилис. Резултатите от теста се въвеждат в обменна карта, която бременната жена трябва да вземе със себе си в болницата.
 • На 38 - 40 седмици отново ще имате ултразвуково сканиране. Той ще покаже положението на бебето, пъпната връв, както и състоянието и степента на зрялост на плацентата.

"Максимална програма":

 • Ако според резултатите от CTG детето не се чувства достатъчно добре и е необходимо да се открият причините за това, отново се предписва ултразвукова доплерометрия.

На финалната линия

По време на раждането лекарите наблюдават състоянието на родилката: цвета на кожата и лигавиците, пулса, дишането и налягането. Освен това се извършва сърдечно наблюдение - с помощта на сензори, фиксирани върху корема на родилката, те следят сърдечния ритъм на бебето по време на контракциите.

Делото е направено, ако можете да бъдете прегледани!

Ден след раждането на бебето се правят общи изследвания на кръвта и урината.

На първия или втория ден може да Ви бъде предписана хемостазиограма. Това се прави за навременна диагностика и предотвратяване на усложнения, причинени от твърде бързо или бавно движение на кръвта през съдовете, в следните случаи:

 • След всяка хирургическа интервенция (те включват цезарово сечение или ръчно отделяне на плацентата).
 • Ако мама има разширени вени.

3 - 5 дни - време за ултразвук. С негова помощ ще се установи как матката се свива, дали в нея има парчета от плацентата и / или натрупвания на кръвни съсиреци, както и признаци на възпаление.

Това е всичко. Може да изглежда, че този списък наистина е твърде дълъг. Но ако разпръснете всички предмети в продължение на девет месеца, се оказва, че всичко не е толкова страшно. А здравето - ваше и на бебето - е основателна причина да се подложите на всички необходими прегледи и необходими изследвания.

Ана се убеди в това от собствения си опит. Двете й дъщери бяха дългоочаквани (най-голямата се роди, когато Ана беше на 33, а най-малката на 35) - раждането им беше предшествано от години и години на стерилитет. През цялата първа бременност бъдещата майка внимателно следваше инструкциите на лекарите. Освен това коагулограмата показва проблеми с коагулацията на кръвта, тя трябваше да бъде наблюдавана в специализиран център, чиито специалисти знаеха как да й помогнат. В резултат на това се роди силно и здраво момиче навреме.

Втората бременност беше не по-малко неочаквана. Най-голямата дъщеря изискваше много внимание, нямаше кой да помогне на Ана (съпругът й беше постоянно в командировки, бабите живееха далеч, а самата Ана не се съгласи с бавачка). В резултат на това жената се обърна към специалисти по проблеми със съсирването на кръвта едва на тридесет и четвъртата седмица, но тя се увери, че тестовете, взети в антенаталната клиника, показват само незначително превишаване на нормалните параметри. В резултат, преди да дойдат резултатите от изследванията, направени в специализиран медицински център, Анна започна да кърви. Поради преждевременно отлепване на плацентата, тя претърпя спешно цезарово сечение. Най-малката дъщеря се роди на тридесет и петата седмица. Тогава същият лекар, който видя първата си бременност, внимателно подхвърли:

- Виждате ли, надявах се на „може би“, дойде при нас твърде късно и нямахме време да предотвратим отряда.

Ана само кимна с печал. Самата тя разбра, че греши. За щастие грешката не беше фатална. Най-малката й дъщеря беше спасена. И въпреки че тя и съпругът й трябваше да издържат няколко ужасни дни, момичето скоро започна да се възстановява. Сега, четири години по-късно, здравето на бебето е в пълен ред. Но на всички свои познати на бъдещи майки, Анна, ако я помолят за съвет, препоръчва внимателно изслушване на лекарите, стриктно спазване на техните указания и препоръки и не разчита на същото „може би“, което някога ги е разочаровало с дъщеря й.

Внимание! Всички условия и видове изследвания в статията са приблизителни и могат да варират. Данните по-горе ще ви помогнат в контур да си представим какво, защо и кога ще назначат специалисти по време на бременност. Ще получите по-подробна, пълна и актуална информация от Вашия лекар.

Колко седмици обикновено се регистрират за бременност?

 • Условия за производство
 • Как става това?
 • Често срещани въпроси относно правата на бременните жени
  • Избор на антенатална клиника
  • Ако лекарят не се регистрира
  • Плащате ли обезщетения за регистрация по-рано?
  • Защо се нуждаете от обменна карта?
  • Регистрация в диспансер - сътрудничество или робство?
  • Лекарят не казва нищо

  Тестът за бременност беше положителен. Когато първите емоции отшумят, възниква въпросът какво да правя по-нататък - как и кога да отида на лекар и да се запиша в диспансера, трябва ли да се прави в ранните етапи? Сред жените има мнение, че не си струва да ставате рано за регистрация - те ще ги измъчват с анализи. Но тази позиция е безотговорна, защото няма да се предписват излишни изследвания, ако жената е здрава и всичко протича нормално.

  Условия за производство

  Помощта за бъдещи майки през периода на раждане на трохи е регламентирана със специална заповед на Министерството на здравеопазването от 1 ноември 2012 г., номер 572n (с изменения). Този документ изброява всички ситуации, които могат да възникнат по време на взаимодействието на лекарите и бъдещите майки, но точните дати на регистрация не са посочени.

  Смята се, че ранната регистрация трябва да се разглежда като консултация и прием на жена за диспансерно наблюдение до 12 седмици. Всъщност жената може да дойде на консултация по-късно, няма да й бъде отказана регистрация, но последиците от късното явяване могат да бъдат катастрофални. Да видим защо.

  Първият триместър на бременността, който продължава от самото начало и до 13-та седмица включително, е най-отговорен в живота на детето - тече процесът на полагане и формиране на вътрешните му органи и системи. След това, през двата останали тримесечия, бебето само расте и наддава, всичко, което се е образувало в ранните етапи, само се подобрява.

  Всичко може да повлияе на формирането на бебето - от генетични фактори до хронични заболявания на майката. Следователно, задачата на лекарите е да идентифицират възможно най-рано рисковете за жената и нейния плод. Това не означава, че ще започнете да бъдете сплашени и нервни. Просто оценката на жизнеспособността на плода, правилността на неговото развитие и перспективите за бременност като цяло е най-точна, когато е съставена точно през първия триместър.

  Тестовете, които бъдещата майка ще предаде на ранна дата, са от голяма диагностична стойност. И на 11-13 седмици се провежда първият пренатален скрининг, който е най-информативен при определяне на рисковете от генетични аномалии при дете - синдром на Даун, синдром на Патау, Търнър и др. За скрининга бременната жена трябва да бъде правилно подготвена и предварително изследвана (общи тестове).

  Ако резултатите са разочароващи, времето ще позволи на жената да направи аборт по медицински причини. В противен случай тя може да не разбере, че носи болно дете до дълго време, когато минимално травматичен аборт ще бъде невъзможен, или дори да научи за болестта на детето след раждането му, тоест да се изправи пред ужасен факт.

  Ето защо не трябва да отлагате посещението си при лекар за по-късно. Направете това по-рано, но имайте предвид, че няма да бъдете регистрирани, ако лекарят не получи потвърждение за вашата „интересна позиция“. Ето защо е най-добре да отидете в антенаталната клиника на 6-7 седмици от бременността (т.е. 4-5 седмици след началото на забавянето на менструацията). По това време лекарят ще може безпроблемно да определи бременността с вагинален гинекологичен преглед, да го потвърди въз основа на резултатите от ултразвуково сканиране и все още ще има много време преди скрининга, за да има време да направи всички необходими изследвания.

  Има ситуации, когато е по-добре да се регистрирате по-рано. Ако сте имали спонтанни аборти преди това, ако бременността е настъпила в резултат на IVF, ако ултразвуковото сканиране показва, че имате близнаци и ако майка ви има някакви хронични заболявания, по-добре е да посетите лекар 10-14 дни след началото на забавянето.

  Вече е възможно да се определи бременността по това време чрез ултразвук и в повечето случаи с вагинално изследване и затова е по-добре да сте в безопасност.

  Първите 9-10 седмици от бременността се считат за най-критични за бебето. Те изцяло определят дали ще е здрав, дали ще е жив, дали изобщо ще може да се спаси детето. Не се притеснявайте, че Вашият лекар няма да Ви регистрира толкова рано. Ако бременността може да бъде потвърдена, регистрацията е ваше право и отговорността на лекаря е да гарантира, че вашето право се упражнява. Всички други варианти за медицински действия („отидете и помислете дали имате нужда от дете и дойдете след една седмица“, „нека ви уредим по-късно, след един месец и т.н.) са незаконни и имате право да поискате спазване на заповедта на Министерството на здравеопазването или да се свържете с прокуратурата с декларация за нарушение на вашите законни права.

  Повечето бъдещи майки в Русия са регистрирани, според статистиката на 6-8 седмици от бременността, около една трета идват на лекар с молба да ги регистрират на 9-10 седмици, след 15-16 седмици само 1,5% от жените кандидатстват.

  Как става това?

  Жената трябва да си уговори среща с акушер-гинеколог за консултация, да посети лекар в определеното време с паспорт, полица за задължително здравно осигуряване и SNILS. След прегледа лекарят ще потвърди факта на „интересна ситуация“ и ще стартира специална карта на бременната и родилката на името на жената, която ще остане при лекарите на консултация. Ще ви бъде дадена малка медицинска карта - обменна. В него от големия ще се изписват основните резултати от теста, ултразвукови данни, резултати от скрининг, както и тегло, наддаване на тегло и някои други важни параметри. Когато му дойде времето, ще отидете в болницата с тази малка обменна карта..

  Когато се регистрират, се предписват определени тестове и изследвания. Жена получава препоръки за тях заедно с обменна карта точно в деня на посещението си при акушер-гинеколог. През следващите няколко седмици тя може бавно да премине и да предаде всичко, от което се нуждае:

  • общи и биохимични кръвни тестове;
  • коагулограма - анализ за фактори на кръвосъсирването и определяне на хемостаза;
  • анализ за кръвна група и Rh (ако жената има отрицателен Rh, съпругът или биологичният баща на детето трябва да премине същия тест, за да се оцени вероятността от Rh конфликт);
  • кръв за ХИВ статус, сифилис, хепатит В и С;
  • кръв за инфекциозни заболявания (TORCH);
  • общ анализ на урината;
  • вагинален тампон.

  Освен това лекарят може да поиска да донесе сертификати от терапевт, кардиолог, зъболекар, офталмолог и специалист по УНГ, както и данни от флуорография, взети не по-късно от една година.

  Често срещани въпроси относно правата на бременните жени

  Въпреки привидната простота на процеса на регистрация, жените имат много въпроси, защото не всеки акушер-гинеколог в Русия спазва точно заповедта на Министерството на здравеопазването (и ако е в тайна - не всички я четат!) Затова нека разгледаме основните моменти, за да не се обидим..

  Избор на антенатална клиника

  Наличието на задължителна медицинска застрахователна полица дава на жената правото самостоятелно да избере консултация, която напълно ѝ подхожда. Ако дама е регистрирана в Оренбург, но живее в Москва или обратно, не е нужно да отивате в града на регистрация, за да се регистрирате. Достатъчно е да посочите адреса на действителното си местожителство в консултацията. Никой няма право да ви откаже регистрация не чрез регистрация: те са регистрирани по местоживеене.

  Ако консултацията по местоживеене не е добре известна и не искате да отидете там, изберете друга, която е удобна за вас, за да стигнете до прегледи при лекар, разпечатайте член 5 от Федерален закон № 323-FZ и отидете на избраното място Разпечатката може да бъде полезна, ако ви бъде отказана инсталация, като се позовавате, че нямате нищо общо с консултацията по местоживеене. Тази статия казва, че трябва да ви бъде предоставена помощ, независимо къде живеете..

  Ако няма политика, трябва да я вземете. Работещите дами отиват на работното си място или в застрахователна компания, неработещите дами отиват директно в застрахователна компания. Сега е възможно да получите политика при свързване с MFC.

  Ако лекарят не се регистрира

  По закон жената има право да бъде регистрирана от първото явяване. Ако лекарят откаже това под какъвто и да е предлог, отидете на ръководителя на консултацията, ако там няма разбиране, тогава можете да попълните електронна жалба до прокуратурата.

  Плащате ли обезщетения за регистрация по-рано?

  Помощта е еднократно обезщетение, тя ще бъде получена от тези, които се регистрират преди 12 седмици от бременността. През 2018 г. размерът му беше 648, 47 копейки. Изплаща се на работа или в социални агенции, ако жената не работи, в рамките на 10 дни от датата на предоставяне на удостоверение от консултация за ранна регистрация.

  Защо се нуждаете от обменна карта?

  Наличието на "обмен" е необходимо, за да се случи раждането в родилния дом или перинаталния център, който сами изберете. Това е медицински документ, в който ще бъдат въведени всички данни от изследвания, извършени от бременна жена. Без обменна карта има възможност с линейка да стигнете само до дежурното болнично заведение и само до инфекциозното (наблюдателното) отделение, където жени с инфекции, както и непроверени (само за вашия случай).

  Всички анализи, които ще бъдат предписани при регистрация, трябва да бъдат изключително безплатни. Опитите на лекаря да ви пренасочи към платен център за допълнителни прегледи са незаконни.

  Регистрация в диспансер - сътрудничество или робство?

  Жената трябва да разбере, че препоръките на лекаря по време на диспансерно наблюдение се дават за нейно добро, но никой няма право да я принуждава да ги изпълнява със сила. Жената има законното право да откаже предписаните лекарства, преглед и анализи по всяко време. Лекарят има право само да обясни на бременната жена възможните последици от нейния отказ..

  Що се отнася до другите тънкости на връзката по време на диспансерно наблюдение в консултация, жената трябва да знае, че има право на себе си и напълно безплатно:

  • изберете лекар, който ще я наблюдава;
  • изберете родилен дом, в който ще се роди раждането;
  • получавайте съвети от лекари специалисти, ако е необходимо;
  • разчита да запази личните й данни поверителни;
  • откажете всяка медицинска намеса;
  • изискват мерки за намаляване на болката;
  • прием в родилния дом на адвокат, попечител, а също и съпруг.

  Също така, партньорското раждане вече е освободено от синонима „платена услуга“, те трябва да се извършват безплатно по полицата на задължителната медицинска застраховка, ако жената настоява за присъствието на партньор.

  Лекарят не казва нищо

  Това е пряко нарушение на информационните права. Бременната жена има пълното право да знае какво са показали тестовете и как да го разберете, какво показва ултразвукът и какво го причинява, да задава всякакви въпроси на лекарите и да получава изчерпателни, подробни, разбираеми отговори на тях..

  Също така жената има право да не получава информация от лекар, ако по някаква причина не иска да я знае (например за пола на нероденото дете). Достатъчно е да откажете да предоставите такава информация при регистрация.

  Сега сте „разумни“ и сте готови да отидете на лекар. Надяваме се, че тази информация ще ви помогне да се регистрирате, да носите и да родите здраво бебе без никакви проблеми..

  • Първи признаци
  • Бременност чрез ултразвук
  • HCG бременност
  • Първи седмици
  • Кога да се регистрирате

  медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

  Кога е по-добре да се регистрирате за бременност?

  Жена, която се готви да стане майка, трябва да осъзнава своята отговорност за здравето на бебето си. Някои стигат до този момент сериозно и още преди бременността посещават лекаря, планират зачеването и преминават необходимите тестове, които потвърждават здравето на родителите. Други стават регистрирани като бременни. Кога е по-добре да го направя?

  • Защо трябва да се регистрирате?
  • Коя седмица е най-добре да се регистрирате?
  • Процес на регистрация в жилищния комплекс
  • Колко често да посещавате лекар?
  • Ако бременната жена не се регистрира

  Защо трябва да се регистрирате?

  Обикновено жената разбира за бременността в период от 6-11 седмици. По време на първото посещение при гинеколога тя ще бъде помолена да се формализира, като се регистрира за бременност. Това може да се направи във всяка предродилна клиника, към която е назначен пациентът - на мястото на регистрация или работа, където ще бъде по-удобно. Не е необходимо да избирате клиниката, където жената е била наблюдавана редовно, въпреки че в този случай ще бъде по-лесно за лекарите да се запознаят с картата на пациента, да разберат за наличието на хронични заболявания и извършеното лечение.

  Съгласно закона на Руската федерация, жената има право да получи безплатна медицинска помощ през всичките 9 месеца от раждането на бебе, независимо дали е регистрирана в LCD за бременност или не. Но планираното посещение на гинеколог, преминаването на подходящите тестове, редовното и систематично наблюдение на развитието на плода помага да се избегнат много проблеми и да се установят всякакви отклонения.

  Жената се нуждае от медицински съвет от специалист през цялата бременност, започвайки от ранните етапи..

  Поради собствения си мързел или неграмотност, някои жени отказват да се регистрират в LCD, за да не губят време да се подлагат на лекари и да правят тестове. Няма закон, който да ви задължава да правите това. Междувременно ранната регистрация в клиниката има своите предимства както за майката, така и за бебето (в по-голяма степен):

  1. В началните етапи се полагат важни системи и органи на детето. По това време е важно да посетите лекар и да следвате неговите препоръки относно храненето, приема на витамини и т.н..
  2. С настъпването на бременността имунната система намалява, хроничните заболявания се задълбочават, което може да повлияе на здравето на плода. Гинекологът ще може да коригира всяко заболяване.
  3. Постановката на ранен етап увеличава шансовете за успешна бременност. Но през следващите месеци е важно да се наблюдава развитието на плода, възможни отклонения в неговото развитие..
  4. С помощта на анализи се определя дали бъдещата майка принадлежи към някаква рискова група, която усложнява раждането.
  5. Има и финансова полза от ранната регистрация. Ако една жена се е регистрирала при лекар преди 12-та седмица от бременността, тя има право на еднократно плащане (след раждане). Сумата е символична - малко над 600 рубли, но плащането е гарантирано от държавата.

  Коя седмица е най-добре да се регистрирате?

  Всяка жена решава сама, когато за първи път се консултира с лекар относно управлението на бременността. Всичко е индивидуално. Първо, не всички бъдещи майки научават едновременно за своето положение. Непланираните бебета могат да останат незабелязани и само след дълго забавяне и промяна в общото състояние, жената започва да мисли за възможна бременност.

  Строгите максимални и минимални условия не са посочени никъде, но съществуват:

  1. В идеалния случай се регистрирайте преди 12 седмици. На този етап започва първото важно изследване: доставяне на тестове и процедури, които следят здравето на бебето..
  2. Крайният срок е 30 седмици. Тогава започва отпуск по майчинство и жената все пак успява да издаде всички удостоверения и да премине през някои изследвания.

  Не си струва да се дърпате с пътуване до гинеколог, но има ли нужда да бързате, за да се регистрирате? Можете да изготвите всички необходими документи и да получите медицински съвет много по-рано от „оптималните“ 7-12 седмици, въпреки че по това време е достатъчно да се консултирате с терапевт и гинеколог. Това е особено важно, когато лекарят води пациента през етапа на планиране и внимателно следи нейното здраве. Има препоръки за всеки етап..

  Регистрация до 6-7 седмици

  По няколко причини е трудно да се регистрирате като бъдеща майка в жилищен комплекс за период от 1 до 4 акушерски седмици. Преди първото забавяне е трудно да се диагностицира настъпването на бременността, както за самата жена, така и за гинеколога. Визуално матката не се променя. Наличието на ембрион може да се определи само с помощта на ултразвук. Ако по това време една жена дойде на лекар, той може да отпише признаците на интересна ситуация за хормонален дисбаланс..

  Ранната регистрация е напълно приемлива, но няма смисъл да бягате, за да се формализирате, след като току що видяхте две ивици на теста. Гинеколозите не препоръчват да се регистрирате до 6 седмици, тъй като през този период вероятността от спонтанен аборт е голяма. В случай на развитие на някои патологии се получава естествен подбор. Понякога, по препоръка на лекарите, през този период не се предоставя помощ за съхранение: смята се, че е по-добре да се роди по-късно, но здраво дете. Понякога напълно отказват да се регистрират за кратко, аргументирайки се, че може да се случи спонтанен аборт. Но те потвърждават бременността с ултразвук.

  Има ситуации, когато бъдещата майка е проследена от 5-та седмица. Трудните случаи включват:

  • история на спонтанни аборти;
  • сериозни хронични заболявания;
  • възраст от 35 години и повече;
  • неблагоприятни условия на труд за жените.

  Регистрация от 6-7 до 9 седмици

  Ако бременността протича нормално, жената е достигнала 7 седмици или повече, убедила се е в позицията си с помощта на аптечен тест и е дошла за консултация със специалист, той не трябва да има причина да откаже регистрацията ѝ. Диагнозата е по-лесна. При желание жената може да отиде в частни клиники и да се увери в бременността, като използва кръвни тестове (до нивото на hCG) и ултразвук. След това те идват в предродилната клиника с тези документи..

  Периодът от 7-9 акушерски седмици е подходящ за първото посещение при гинеколога. На жената ще бъдат назначени необходимите прегледи, които включват:

  • общи анализи на урина, изпражнения и кръв;
  • определяне на Rh фактор;
  • тест за хепатит;
  • тестове за сифилис;
  • намазка;
  • кръвна биохимия;
  • бактериална култура на урина за скрити бактерии;
  • ЕКГ и др..

  От този момент (6-9 седмици) жената може да започне да се подлага на задължителен преглед от лекари, в допълнение към гинеколог. Времето позволява, няма смисъл да бързате и до около 12-20 седмици е необходимо да преминете през следните специалисти:

  • Вашият семеен лекар;
  • офталмолог;
  • Лора;
  • Зъболекар (терапевт);
  • ендокринолог (не винаги).

  Регистрация от 9 до 12 седмици

  В ранните етапи съвременната медицина е в състояние да идентифицира генетични патологии на плода. Благодарение на това лечението започва навреме. Първият преглед - така нареченият скрининг - също има за цел да предложи аборт в случай на отрицателни резултати. Времето за изследване се предписва от гинеколог, но ако бременните жени са изложени на риск, прегледът се извършва на 10-12 седмици. Ако се регистрирате преди този срок, шансът да диагностицирате патологията навреме и да предприемете действия е по-голям. Жените, които не са регистрирани в ZhK, също могат да правят скрининг, но са платени в частни клиники.

  Крайният срок за 12 седмици е приблизителният край на първия триместър. Смята се, че абортът, извършен по медицински причини през този период, не представлява заплаха за здравето на майката..

  Когато първото посещение при гинеколога се извършва за период от 9 седмици или повече, специалистът може да постави диагноза въз основа на изследването на матката и млечните жлези. Също така, бъдещата майка се изпраща на ултразвуково изследване, за да се изключи извънматочна бременност и да се направят необходимите измервания на плода. На 10-12 акушерска седмица не е късно да се регистрирате. Пренаталната диагностика ще бъде извършена изцяло.

  Процес на регистрация в жилищния комплекс

  Бременната жена има право да кандидатства не само в градската поликлиника на мястото на регистрация, но и да се присъедини към всяка друга - по желание. Удобното местоположение е важен критерий, тъй като ще трябва да посещавате редовно лекари. Освен това можете да изберете „вашия лекар“, познат или по препоръка и да се регистрирате в неговата клиника. Преди да си уговорите среща с гинеколог, ще трябва да прикачите към LCD дисплея - носете OMS полица и паспорт, напишете заявление.

  Държавните поликлиники работят по областния принцип, когато на всеки лекар е определена определена област. Бременната жена е насочена към „нейния“ лекар. Но тя може сама да избере гинеколог и да бъде наблюдавана от него (със съгласието на лекаря). Пациентът има право да смени лекаря по време на бременност при липса на взаимно разбирателство и други причини.

  Когато гинекологът провежда първоначалния преглед, жената отново пише изявление (адресирано до началника на LCD) и гинекологът стартира амбулаторна карта, която се съхранява в кабинета му. Важно е да се събере анамнеза, да се разбере какви заболявания (наследствени и хронични) има бъдещата майка, дали в миналото е имало проблеми с управлението на бременността (аборти, спонтанни аборти) и т.н. Жената прикачва необходимите документи и техните копия към картата:

  • паспорт;
  • полица за задължителна медицинска застраховка, даваща право на безплатно медицинско обслужване;
  • СНИЛС карта за пенсионно осигуряване.

  Колко често да посещавате лекар?

  В кабинета на гинеколога, при който жената отива, има картотека, в която се пазят всички амбулаторни карти на бременни жени. Освен това лекарят наблюдава компютърната база кога и кой пациент идва на среща. Ако няма отклонения, ще трябва да посещавате гинеколога на всеки 2-3 седмици. Освен това редовно си правете тестове (кръв, урина), консултирайте се със специалисти.

  Ситуацията се усложнява от възможната несъвместимост на Rh факторите на майката и детето, тогава е необходимо да се дава кръв за определяне на антитела поне веднъж месечно (веднъж на 4-2 седмици, в зависимост от периода). Бъдещата майка ще трябва да тича, но всичко се прави за здравето на бебето и самата жена. Колкото по-скоро е възможно да се диагностицира възможен проблем, толкова по-бързо той ще бъде отстранен..

  Ако бременната жена не се регистрира

  Понякога се случва жената умишлено да не се регистрира в клиниката и да посети лекар непосредствено преди или по време на раждането. Бременността може да протече добре и бебето се роди здраво. Но ако възникнат проблеми, които водят до спонтанен аборт или патологии на плода, никой няма да може да каже на бъдещата майка как да постъпи. Подобно съгласие по отношение на собственото здраве и здравето на детето е изпълнено с последствия..

  За нерегистриране държавата няма право да накаже нито глоба, нито предложение. Жена се наказва, лишавайки се от навременна медицинска помощ, диагностика, подкрепа. Дори бъдещата майка да се чувства отлично и вече е имала опит за раждане, все пак се препоръчва да се подложи на планирани прегледи. Никой не може да предскаже как ще протече бременността. Ако „интересна позиция“ е потвърдена (поне чрез тест), но регистрацията се усложнява от напускане или други причини, можете да бъдете изследвани малко по-късно.

  Няма оптимално „единично“ време за регистрация. Всяка жена сама решава по кое време й е удобно да прави това. В краткосрочен план гинекологът може да откаже да се регистрира и да предпише повторна среща след няколко седмици, в случай че определено има бременност. Препоръчително е да се регистрирате за 1 триместър, тъй като през този период се извършват всички необходими първични изследвания.