Жените, които мечтаят за дете, искат да видят заветните ленти на експресния тест възможно най-скоро и да изчакат момента, в който резултатите от диагностиката ще бъдат надеждни и информативни. Нещата обаче не са толкова прости, колкото изглеждат. След незащитен полов акт ще отнеме известно време, докато експресната лента се „съблече“. За да определите кога може да се направи тест за бременност, трябва да знаете датата на овулация или зачеване и да изчакате закъснение на менструацията, дори ако нямате търпение да разберете страхотната новина възможно най-скоро..

Колко дълго след полов акт може да се направи тест за бременност?

Ще отнеме един ден или повече, докато сперматозоидите влязат в матката и оплодят яйцеклетка. След това оплодената женска клетка продължава да се движи и само след една седмица е прикрепена към маточната стена. От този момент започва производството на hCG (хормон на бременността). Количеството хормон в урината директно зависи от това колко време е минало след интимност с партньор. Поради тази причина се препоръчва да се направи аптечен тест 2 седмици след полов акт..

Бързият тест е най-лесният и достъпен начин за диагностициране на ранна бременност. В аптеките се прилагат тестове с висока чувствителност, можете да закупите както удобно електронно устройство, така и обикновени ленти, които се отличават с ниска цена..

Възможни причини за ненадеждността на изследването:

 • използване на теста след изтичане срока на годност или повреден;
 • тест за ниска чувствителност;
 • диагнозата е извършена следобед;
 • преди теста се изпи много течност;
 • резултатът се оценява твърде късно, тестът е изсъхнал и върху него има следи от урина, които се бъркат с втората лента;
 • жената приема лекарства, които влияят върху състава на урината;
 • наличието на заболявания, при които в урината присъства кръв или протеин;
 • туморни образувания по яйчниците.

Кога и как може да се направи тест за бременност след пропуснат период?

Повечето производители на бързи тестове посочват в инструкциите, че изследването може да се проведе от първия ден на пропусната менструация. Това правило обаче е подходящо за жени с нормален менструален цикъл с продължителност 28 дни и овулация, която настъпва 10-14 дни. Менструацията често надхвърля нормата, така че зачеването може да се случи на 20-ия ден от цикъла, ако продължи например 35 дни.

Забавянето също показва патологични процеси. Женското тяло реагира рязко на стрес, климатични промени, различни заболявания, така че е важно да се изключат провокиращите фактори, преди да се пристъпи към диагнозата. Жените с нередовен цикъл, които са сексуално активни, е малко вероятно да предскажат дали е имало забавяне и в кой ден е настъпило зачеването..

Правилата, при които е вероятно надежден резултат след забавяне на менструацията по време на нормален цикъл:

 • Преди теста трябва да прочетете инструкциите за употреба и да направите написаното там. Стандартна лента се спуска вертикално в съд с урина до определената марка за определено време, след което резултатът може да бъде оценен. Има и други видове тестове (мастиленоструйни, касетни, електронни), които действат малко по-различно, но реагират по същия начин на присъствието на хормон на hCG в урината.
 • При спазване на всички разпоредби на инструкциите за употреба и отсъствието на патологични процеси, две ленти на теста с почти сто процента вероятност показват началото на бременността. Отрицателният резултат може да бъде фалшив до 7-10 дни след закъснението, така че ако се съмнявате, струва си да повторите диагнозата след една седмица.
 • По-добре е да закупите тестове с висока чувствителност към hCG (10-15 mIU / ml).
 • Тестването трябва да се извършва сутрин, а не следобед или вечер.
 • Не пийте поне час преди диагнозата.
 • При прием на лекарства, както и при наличие на треска или болка в долната част на корема, резултатите може да са ненадеждни, така че е по-добре да проверите за бременност по-късно..
 • Винаги е най-добре да проверите резултата няколко дни след първоначалната диагноза..
 • Препоръчително е да закупите тестове от същия производител. В противен случай може да възникнат несъответствия в резултатите и тогава само кръвен тест за hCG ще бъде информативен..
 • Положителният резултат не винаги показва дългоочаквано събитие. За съжаление, при извънматочна или замразена бременност, както и при някои заболявания, тестът може да покаже две ивици. Поради тази причина след тестването е важно да се свържете с антенатална клиника..

В кой ден след овулацията може да се направи тест за бременност?

Вече 8 дни след настъпването на овулацията (ако след незащитен секс женската яйцеклетка отговаря на мъжката сперма), бременността може да се определи с помощта на кръвен тест за нивата на hCG. Към този момент обаче аптечните експресни тестове е малко вероятно да покажат две ивици. По-добре е да изчакате няколко дни и да направите теста около 12-14 дни след овулацията.

Всеки организъм обаче е различен, така че бременността може да бъде потвърдена много по-рано или по-късно. Всичко зависи от кой ден от цикъла е настъпила овулацията. Може да бъде рано (до 10-14 дни от цикъла) или късно (след 14 дни или повече). В последния случай дори и най-чувствителният тест може да не регистрира факта на бременност дори след забавяне..

Тестовете за бременност с висока чувствителност са на рафтовете на магазините. Колкото и скъпи и качествени да са експресните ленти обаче, те няма да покажат положителен резултат, докато хормонът hCG в тялото на жената не достигне определена концентрация. Кръвният тест е по-информативен и ще показва наличието на бременност в рамките на 8 дни след зачеването, когато тестването с лентички с ленти е безполезно. Ако обаче няма възможност да посетите лабораторията, препоръчително е да изчакате и да направите аптечен експресен тест у дома след 4-7 дни..

автор-експерт: Светлана Фьодоровна Феоктистова,

Моля, обърнете внимание: Можете да оставите вашите въпроси, коментари и рецензии под статията в раздела "Коментари".

Кога да се направи тест за бременност за точен резултат?

Съвременните тестове могат да определят бременността възможно най-скоро след „подозрителен“ полов акт. Но това не може да се направи по-рано, отколкото е възможно по принцип. И за да отговорим правилно на поставения въпрос, е необходимо да се справим с процесите, протичащи след срещата на спермата и яйцеклетката..

Как работи тестът за бременност?

И така, знаем, че след оплождането нивото на хормон на hCG започва да се повишава в кръвта на жената, което показва бременност. След като определи това вещество, тестът ни показва положителен резултат - две ленти. Всъщност тестът реагира на присъствието на хормона гонадотропин в урината: когато нивото на hCG се повиши, реагентът се появява на втората тест лента.

HCG в тялото на бременна жена се произвежда веднага след имплантиране на ембриона в стената на матката, първо в кръвта, а малко по-късно в урината на жената и обикновено в урината е в по-ниска концентрация, отколкото в кръвта. Имплантацията от своя страна се случва 7-10 дни след овулацията. Но в същото време трябва да се има предвид, че нивото на хормона расте постепенно, като се увеличава ежедневно, докато достигне определено ниво, което тестът е в състояние да фиксира. Този момент определя времевата рамка. Тоест тестът е в състояние да „открие“ присъствието на хормона гонадотропин в урината на бременна жена не по-рано от 11-15 дни след деня на последната овулация. Колкото по-нисък е прагът на чувствителност на теста, толкова по-рано той ще може да открие бременност и толкова по-скъп е той. Тестовете с чувствителност 10 mIU / ml (като правило, струйните тестове принадлежат към тази категория) са в състояние да определят бременността, настъпила няколко (до пет) дни преди очаквания период. Тестовете с чувствителност 25 mIU / ml (под формата на лентички) определят бременността от първия ден на забавянето. Но това са статистически данни. А има и отделни случаи с ранна или късна имплантация. Следователно, преждевременният тест често може да бъде грешен..

Как и кога е по-добре да се направи тест за бременност

Преди изобретяването на тестове за бременност човечеството прибягва до различни методи за отгатване началото на гестационния период. Извършени са своеобразни тестове за бременност чрез намокряне на зърно с женска урина, смесване на урина с вино, промяна на характеристиките на биологичната течност под въздействието на различни добавки и инжектиране в определен вид жаби. Така че се смяташе, че в началото на бременността зърната от пшеница или ечемик, напоени с урина, покълват по-бързо, което помага не само да се диагностицира успешно зачеване, но и да се предскаже пола на детето. Повторение на такъв тест през 70-те години на 20-ти век показа 70% ефективност на метода за определяне на бременността.

Съвременният тест за бременност дава възможност с голяма вероятност да се определи началото на появата на нов живот без продължителни експерименти с различни състави и зърнени култури. Разнообразието от тестове за бърза диагностика обаче предполага необходимостта да се знае кога да се прави тест за бременност, как да се тълкува резултатът и кои тестове е най-добре да се използват..

Как работят бързите тестове за домашно ползване

Въпреки модернизацията на диагностичните методи, материалът за тестване остава същият като през Средновековието. Урината съдържа човешки хорион гонадотропин, същия хормон, който се оценява чрез кръвни тестове за диагностициране на бременност.

Във венозната кръв хормонът на hCG започва да се определя 2-3 дни след началото на въвеждането на хорионни ворсинки по стените на матката. Хорион гонадотропин достига концентрация, достатъчна за повечето тестове в отделената урина, около седмица след началото на процеса на неговото производство в организма.

Ако в урината има достатъчно концентрация на hCG за нивото на чувствителност на теста, възниква реакция на химичен препарат на повърхността на теста и хормон. При липса на хормона или неговата недостатъчна концентрация реакцията не настъпва и резултатът е отрицателен.

Средната чувствителност на предлаганите на пазара тестове е 25 mUI, този показател за hCG обикновено достига две седмици след оплождането. Съществуващите тестове с по-висока чувствителност, отговарящи на по-малко количество хормон, диагностицират появата му 3-4 дни по-рано.

Кога да използвате теста на редовен цикъл?

Ако менструалният цикъл е редовен и постоянен брой дни между началото на кървенето, не е трудно да се изчисли периодът на овулация. В средата на цикъла (със стандартен менструален цикъл от 28 дни - на 14 ден), яйцеклетката се освобождава.
Оплождането на яйце е възможно в рамките на три дни от жизнения му цикъл. След процеса на сливане на яйцеклетката и сперматозоидите в продължение на 4-5 дни, зародишните клетки мигрират през матката до мястото на плацентацията, след което започва производството на hCG. Ако приемем оплождането в рамките на 2 дни, 4 дни от миграцията и времето, необходимо за постигане на желаното ниво на концентрация в урината на хормона, високочувствителните тестове могат да покажат началото на бременността 10 дни след овулацията, тоест със среден цикъл от 28 дни - на 24 ден от цикъла... За по-голяма увереност експертите препоръчват използването на силно чувствителен тест 12 дни след освобождаването на яйцеклетката от яйчника, нормални тестове за чувствителност - 15-16 дни.

Диагностика на бременност с нередовен цикъл

Ако менструалният цикъл е нередовен, продължителността на периодите между менструациите варира, тогава времето на използване на теста зависи от датата на овулация.
Овулацията може да се определи чрез субективни усещания (някои жени усещат характерни изтръпвания в областта на един от яйчниците, чувство за пълнота, подуване, чувствителност, промени в настроението), както и чрез измерване на ректалната температура и използване на тест за овулация. При определяне на настъпването на овулация и възможно оплождане се използва тест за бременност 15 дни след датата на падежа.

Сутринът е по-мъдър от вечерта: кога е най-доброто време да направите теста

Повечето съвременни тест ленти не ограничават диагностичния период по всяко време на деня: те могат да се използват сутрин, следобед, вечер. Експертите обаче, предвид възможността за естествено намаляване на концентрацията на hCG след пиене на голямо количество течност, препоръчват да се прибегне до диагноза сутрин, като се използва първата порция урина след нощен сън, особено с малък вероятен период на бременност.

През деня, когато течността попадне в тялото, концентрацията на хормона намалява. За периоди повече от 18 дни след овулацията този фактор не е определящ, но времето за овулация също не винаги съвпада с очакваното. За точни показатели е по-добре да се следват препоръките на специалистите и в ситуация, при която тестът трябва да се извърши следобед или вечер, тогава диагнозата ще бъде оптимална след четири часа въздържане от ходене до тоалетна и ограничаване на използването на течни продукти за поддържане на нивото на концентрацията на hCG.

Правила за използване на експресни тестове

 • Необходимо е да се спазват правилата за съхранение на тестовете, предоставени от производителя.
 • Използването на теста в повредена опаковка може да изкриви резултатите от диагностиката.
 • Пакетът се отваря непосредствено преди диагностика..
 • Използването на изтекъл тест води до неправилни резултати.
 • Оптималното време за тест е сутрин, веднага след нощен сън.
 • Ако тестът не е реактивен тест, събирането на урина изисква използването на чист съд.
 • Препоръчва се извършването на хигиенни процедури с измиване на външните полови органи преди тестване.
 • Спазвайте стриктно указанията на инструкциите за употреба.

Тест за бременност: инструкции за употреба

Има различни видове бързи тестове. Инструкции за всеки тип са приложени към теста, нарушаването на правилата за употреба най-често води до появата на неправилни индикатори.

Когато се диагностицира бременност, тестът се използва по време, посочено от производителя. Ако се препоръчва тестване от първите дни на закъснението, тогава има вероятност чувствителността на реагента или индивидуалните характеристики, времето на зачеване да разкрият бременност по-рано от определения период, но най-често точен резултат е възможен само в посочените дни от цикъла.

Цената на теста най-често пряко корелира с неговата надеждност: колкото по-ниска е цената, толкова по-ниска е производствената цена и съответно по-евтин е химическият реагент, толкова по-голям е броят на неверните резултати. На пазара днес най-честите тестове на четири модификации, всеки сорт има свои собствени характеристики и инструкции за употреба. Някои производители произвеждат различни видове тестове под една марка (Evitest или Evitest, Frautest и др.), Когато купувате, трябва да обърнете внимание на сорта.

Тест лента или тест лента

Тест с ленти (тест с ленти, тест с ленти) - един от първите варианти за диагностициране на бременност, тест за независимо използване и бърза интерпретация на резултатите. Най-често срещаният и най-евтиният вариант (например, Itest Plus се предлага на цена от 20 рубли.).
Лента от хартия и пластмаса с допълнителен вътрешен слой, импрегниран с реагенти, при контакт с урина, петна на едно или две места. Една лента потвърждава ефективността на теста, две показват наличието на достатъчна концентрация на хормона човешки хорион гонадотропин за потвърждаване на бременността.

Правила за употреба: съберете първата сутрешна урина в чист съд, спуснете теста до границата, посочена на лентата, задръжте го в течността за необходимото време (най-често 20-30 секунди), извадете го и го поставете на суха хоризонтална повърхност.

Диагностичните резултати се появяват в рамките на период от 1 до 10 минути, в зависимост от концентрацията на хормона. Някои тестове също могат да променят цвета на контролната лента - колкото по-блед е цветът, толкова по-кратка е бременността.

Тестове за тип таблетки

Тестовете на таблетки се основават на същия принцип на действие като тестовете с ленти: при контакт с урина на определена част от повърхността се получава химична реакция на реагента и хормона hCG. За да се намали вероятността от грешка, обемът на течността се дозира и точката на контакт е ограничена от специален прозорец.
Съгласно инструкциите, урината трябва да се събере в прикрепения чист контейнер, след което с помощта на пипетата от комплекта се разпределят 4 капки в малкия прозорец на тестовата таблетка. Резултатите се оценяват в следния прозорец: в зависимост от сорта се появяват една или две ивици или минус и плюс.

Мастилено-струйни тестове

Този сорт се счита за един от най-точните и чувствителни, а също така не изисква допълнителни устройства и манипулации. Тест лентата се поставя под струята урина за 10 секунди (ако е необходимо, можете да използвате контейнер и да потопите теста в урината).
Резултатите трябва да се оценяват на интервали от 1 до 10 минути, в зависимост от концентрацията на хормона. За разлика от горните опции, мастилено-струйните тестове могат да се прилагат до 5 дни преди очакваната дата на вашия период.

Дигитален тест за бременност

Електронна модификация на конвенционалните варианти. Тестът оценява концентрацията на hCG хормон и изисква потапяне в урината, но резултатът (в зависимост от вида на теста) се показва или на електронно мини табло, или се появява на екрана на компютъра, към който тестът е свързан чрез USB порт.
Тази опция се счита за най-оптимална поради невъзможността за изкривяване на интерпретацията на резултатите. Чувствителността на цифровите тестове обаче е същата като тази на мастиленоструйните тестове: те могат да се използват 3-4 дни преди очакваната дата на менструацията. Когато се тества 2 дни преди началото на менструацията, се гарантира точност от 99%.

Отрицателен резултат от теста при развитие на бременност

В повечето случаи тестовете показват отрицателен резултат при бременни жени, ако тестовете се използват твърде рано с ниска чувствителност, ако не се спазват инструкциите за употреба или съхранение. Отрицателен резултат е възможен и поради късна овулация и късно зачеване - в такива случаи хормоналният фон се променя по-бавно от очакваното в съответствие с менструалния цикъл.

Болестите на ендокринната система, хормоналните дисбаланси също водят до отрицателни резултати при диагностиката на теста. За заплахата от спонтанен аборт за гестационната възраст е характерно неподходящо повишаване на нивото на хормона на hCG, което съответно води до една лента на теста в момент, когато концентрацията на hCG трябва да е достатъчна за двама.

Струва си да се знае, че по време на бременността тестовете могат да се използват само през първия триместър. Концентрацията на hCG не се запазва по време на периода на изчакване на детето, което води до инциденти: ако тестовете се провеждат за период от повече от 2-3 месеца, резултатът ще бъде отрицателен.

Фалшиво положителни резултати

Положителните резултати от теста при небременни жени са много по-рядко срещани от обратната ситуация и в повечето случаи показват наличие на заболявания (дисфункция на яйчниците, образуване на туморна формация в репродуктивните органи, която произвежда хормони и др.). Фалшиво положителни резултати от диагностиката се отбелязват и през първите два месеца от следродилния период и при използване на изтекъл тест.

Тестване по време на менструация

При някои жени бременността е придружена от менструално отделяне, подобно по изобилие, време и прояви на нормалната менструация. Като правило освобождаването от отговорност приключва през първия триместър, но случаите на техните прояви са известни през целия гестационен период. В такива ситуации се препоръчва да се прибегне до кръвен тест, но е възможно и използването на тестове..
Всеки тест се основава на оценка на концентрацията на хормона в урината и навлизането на менструален поток в него не влияе върху ефективността на тестовете.

Ако резултатите от теста се съмняват

Понякога не е лесно да се интерпретират резултатите от експресната диагностика: втората индикаторна лента е леко очертана, прозира от вътрешната страна на теста. Понякога това се случва поради некачествено производство на евтини хартиени тест ленти: когато е мокър, реагентът става малко по-забележим, отколкото в суха форма.
Видима, но слаба втора лента най-често показва ниско ниво на hCG, недостатъчно за чувствителността на теста. В този случай е по-добре да отложите проверката за 1-2 дни или да използвате по-силно чувствителна опция..

Лента с недостатъчна степен на оцветяване може да се появи и в резултат на неправилно съхранение на теста, нарушение на инструкциите. Във всеки случай се препоръчва повторно тестване и / или кръвен тест за hCG.

Извънматочна или неразвиваща се бременност

Резултатите от теста за извънматочна и / или неразвиваща се бременност също са положителни: в дните на очакваната менструация най-често се отбелязва наличието на втора лента на теста. Но повишаване на нивото на хормона при такива условия не настъпва; при многократно тестване индикаторът за бременност може да избледнее или да не се появи, което изисква незабавна медицинска помощ.