По време на бременността почти всяка жена се сблъсква с проблема с „лошите“ зъби. Състоянието на зъбите се влошава дори при онези жени, които не са имали проблеми със зъбите преди бременността. Каква е причината за това възможно ли е да се справим със зъболечение по време на бременност? Как да предпазите зъбите си, докато носите бебе и влияе ли здравето на зъбите върху хода и развитието на бременността?

Как бременността влияе върху здравето на зъбите?

По време на бременността състоянието на зъбите рязко се влошава. И това в никакъв случай е свързано с добре познатия постулат: „детето взема калций от зъбите, за да изгради своя скелет“, което е фундаментално погрешно, но с мощна хормонална промяна, която започва от момента на зачеването.

Повишеното производство на прогестерон води до повишено кръвоснабдяване не само на матката, но и на други органи, както и на венците. В резултат тъканите на венците омекват и се разхлабват, което улеснява проникването на микроби във венците и зъбите и допринася за развитието на гингивит, стоматит и обостряне на кариеса.

Гингивитът без своевременно лечение лесно се превръща в пародонтоза, което е опасно не само със загуба на зъб или зъби, но и със загуба на бременност. В допълнение, хормоналните промени влияят върху количеството на слюнката и нейната киселинност. По време на бременност се наблюдава повишено слюноотделяне и изместване на рН на слюнката към киселинност, което допринася за изтъняване на зъбния емайл и размножаване на микроби. В резултат кариесът се развива и прогресира бързо..

Също така токсикозата засяга състоянието на устната кухина и в частност зъбите. Гаденето и повръщането също играят роля за изместването на рН на слюнката, водят до загуба на минерали (флуорид, калций, фосфор, магнезий), което причинява деминерализация на зъбите (изтъняване на емайла) и прогресиране на кариеса.

Промените във вкуса по време на бременност също играят важна роля, консумацията на големи количества прости въглехидрати, които бързо се разграждат в устната кухина, служи като катализатор за размножаването на бактерии и разпространението на кариеса (както дълбоко в зъба, така и върху съседните зъби).

Промените в състава и рН на слюнката, както и отслабването на имунитета по време на бременността, също влияят върху образуването на зъбна плака. Ако не извършвате профилактика на заболявания на устната кухина по време на бременността, оставете без надзор плака, тя бързо ще се трансформира в зъбен камък, което също е изпълнено със загуба на зъби. В допълнение, плаката е един от предразполагащите фактори за развитието на гингивит..

Какво влияе върху здравето на зъбите?

Не всички бременни жени обаче страдат от влошаване на здравето на зъбите. Някой губи няколко зъба за 9 месеца, докато някой поддържа здрава и снежнобяла усмивка преди и след раждането. Каква е причината за това? Зъболекарите, в допълнение към задължителните хормонални промени, които се случват по време на бременността, също така идентифицират редица предразполагащи фактори, които провокират заболявания на устната кухина и зъбите:

Генетично предразположение

Наследствеността не е последното място в състоянието на зъбите. Ако родителите на бъдещата майка са започнали да имат проблеми със зъбите в ранна възраст, най-вероятно тя не може да избегне зъбната патология по време на бременност.

Неспазване на правилата за устна хигиена

По време на бременността жената трябва особено внимателно да наблюдава и да се грижи за устната кухина. Това е не само двойно миене на зъбите, но и редовно (поне 3 пъти на бременност) посещение при зъболекар, идентифициране на първите признаци на кариес и неговото активно лечение, прием на витаминни и минерални комплекси, показани на бременни жени и спазване на правилата за здравословна диета.

Наличието на хронична соматична патология

Съществуващите хронични заболявания на храносмилателния тракт (ентерит, гастрит, колит), ендокринната патология (захарен диабет, заболяване на щитовидната жлеза), костната и ставната патология (артрит и артроза, остеопороза) водят до нарушен метаболизъм на калция, той не се усвоява от организма в необходимата доза, което влошава състояние на зъбите, насърчава тяхната деминерализация и развитието на зъбни заболявания.

Лоши навици

Тъжно е да се каже за това, но не всички бременни жени са в състояние да се откажат от лошите навици в името на бъдещото бебе. Пушенето влияе върху киселинността и състава на слюнката, която не се е променила по-добре по време на бременност, а приемът на алкохол нарушава усвояването на минералите, необходими за здравето на зъбите. Също така не забравяйте за навика да мачкате ядки или силни карамели, което е травматично не само за крехките зъби на бременна жена, но и за обикновен човек..

Постоянен стрес

По време на стрес в кръвта се отделя хормон, кортизол, в големи количества, което намалява и без това отслабения имунитет на бъдещата майка. Намаленият имунитет играе в ръцете на патогенни бактерии, включително тези, живеещи в устната кухина, което допринася за процъфтяването на зъбните заболявания. А бременните жени, както знаете, са емоционално лабилни, всяка привидно дреболия за тях се превръща в сериозна стресова ситуация, в резултат на което както здравословното състояние като цяло, така и състоянието на зъбите в частност се влошава..

Съвместими ли са бременността и лечението на зъбите??

Много жени все още не знаят дали зъбите се лекуват по време на бременност или не. Да, зъбите по време на бременността са не само възможни, но и трябва да бъдат лекувани, особено ако жената не се е погрижила предварително за здравето си. Кариозните заболявания на зъбите, венците и устната кухина са източници на хронична инфекция, по-специално стафилококи, което е много опасно за нероденото дете.

Почти всяка трета жена, която има хроничен фокус на инфекция в тялото по време на бременност, се заразява с плода и лошите зъби в тази ситуация играят важна роля. Патологичните бактерии от кариозни или развалени зъби, заедно с храната, попадат в стомашно-чревния тракт, откъдето попадат в кръвта и се разпространяват в тялото.

Не само патологията на устната кухина може да доведе до развитие на сепсис, но със сигурност ще повлияе на хода на бременността, растежа и развитието на плода. Кариесът и други зъбни заболявания предразполагат към появата на гестоза, причиняват инфекция на мембраните, водите и плода, което е особено опасно през първия триместър, когато плацентата все още не е образувана и патогенните микроорганизми лесно проникват през плода. Това може да провокира заплахата от прекратяване и дори спонтанен аборт..

В по-късните етапи лошите зъби могат да причинят преждевременно раждане, раждане на отслабено дете с ниско тегло при заболявания с храносмилателна и дихателна система, кожа и намален имунитет.

Освен това кариозните зъби на жената представляват опасност за бебето дори след края на бременността (раждане), тъй като не може да се избегне близък контакт между майката и детето (кърмене, целувки и др.).

Оптимално време за лечение на зъбите

В идеалния случай санирането на зъбите, както и хроничните гинекологични и соматични заболявания, трябва да се извършва на етапа на планиране на бременността. Жената трябва да се отнася сериозно към предстоящата си бременност, тъй като всеки фокус на хронична инфекция в тялото е потенциална заплаха за плода. Но като правило или бременността се случва неочаквано, или бъдещата майка пренебрегва прегледа по време на периода на планиране..

Няма значение в какво състояние са зъбите на жената, тя ще бъде задължена да се консултира със зъболекар в допълнение към преминаването на различни тестове при регистрация за бременност. Повторен превантивен стоматологичен преглед е насрочен преди излизане в отпуск по майчинство, т.е. на 30 седмици, а последният път трябва да посетите лекар на 36 седмици. Но ако жената има проблеми със зъбите и устната кухина, тогава по-честите посещения на зъболекар не могат да бъдат избегнати..

Стоматологично лечение по време на бременност

Първо тримесечие

Първият триместър продължава от момента на оплождането и имплантирането на яйцеклетки до 14 седмици. Това е най-важният етап от бременността, тъй като по това време са положени всички органи и системи на бебето. Както знаете, плацентата завършва формирането си на 16 седмици, поради което лечението на зъбите в определеното време не е желателно, тъй като защитната функция на плацентата все още не е напълно изразена и ембрионът е уязвим към лекарства.

Освен това първият триместър отчита максималния брой критични периоди за заплахата от прекъсване на бременността (посещението на зъболекар винаги е стресиращо не само за бременна жена, но и за обикновен човек). Но изключение е ситуацията, когато зъбите болят в ранните етапи. В този случай се извършват спешни процедури (отстраняване на "нерва" или самия зъб) след консултация с лекуващия акушер и отчитане на риска от излагане на лекарството на плода.

Втори триместър

Вторият триместър (14 - 26 седмици) се счита за най-благоприятния период за дентална терапия. Полагането на органи вече е настъпило, плацентата се е оформила и активно функционира, психоемоционалното състояние на бременната жена е доста стабилно. По това време се препоръчва да се извършат всички необходими превантивни процедури и, ако е необходимо, терапевтични (вадене на зъби, пломбиране).

Трети триместър

Зъболекарите съветват да не се подлагате на стоматологично лечение през третия триместър. Първо, матката вече е толкова увеличена, че в хоризонтално положение на стоматологичния стол тя компресира долната куха вена и аортата, което влошава маточно-плацентарния кръвен поток и освен това рязко понижава кръвното налягане и провокира развитието на остра съдова недостатъчност (припадък)... Освен това в последните етапи на бременността матката реагира много чувствително на външни дразнители, което може да доведе до преждевременно раждане, а физическата сила и психо-емоционалното състояние на бременната жена са значително изчерпани.

Остър зъбобол

Трудно е да се намери човек, който нито веднъж в живота си не е изпитвал остър зъбобол. Особено не е изключена ситуацията, когато зъб боли по време на бременност - какво да правя в този случай? На първо място, трябва да се свържете със своя зъболекар (да дойдете на среща или в краен случай да се обадите). За успокояване на зъбобол, ако не е възможно незабавно да посетите лекар, ще ви помогнат някои народни средства, като преди това елиминирате дразнещите фактори (спрете да ядете, внимателно измийте зъбите):

Изплакване

Изплакнете устата си с топла (не гореща) вода с добавка на сода или морска сол или отвара от лечебни растения (градински чай, мента, невен, лайка, дъбова кора, цветя от жълт кантарион - който е под ръка). Изплакването е по-ефективно, колкото по-често и по-дълго се извършва (на всеки 30 - 60 минути).

Поставяне на тампони

Нанесете върху венеца памучен тампон, напоен с морски зърнастец, ела, карамфилово масло или "нанесете маска" от прополис върху болезнената област на венците.

Апликации с чесън и лук с бекон

Нанесете каша от ситно нарязан лук и чесън (антисептичен ефект), смесени със сол, върху възпален зъб и венци. Апликации от свинска мас - нанесете малко парче несолена свинска мас върху венеца отстрани на бузата.

Ако традиционните методи не са донесли облекчение, можете да използвате (за предпочитане след консултация с лекар) някои лекарства:

 • парацетамол (безопасен по време на бременност) - приемайте не повече от 4 таблетки / ден;
 • no-shpa - спазмолитично, ефективно облекчава зъбобол, 2 таблетки, не повече от 3 r / ден;
 • спазмалгон - елиминира само лека болка, като приема по 1 таблетка не повече от 3 пъти на ден;
 • Нурофен (активно вещество ибупрофен) - има противовъзпалителен и аналгетичен ефект, приемайте 0,2-0,6 грама. три пъти на ден.

Бъдещите майки трябва да помнят, че колкото и да е силен зъбобол, нагряване на болезненото място (изпълнено с периостит - поток), прием на алкохол и аспирин и освен това не се допуска прилагането на таблетка ацетилсалицилова киселина върху венците (ще се получи изгаряне „аспирин“).

Пломбиране на зъби при бременни жени

Бъдещите майки са много загрижени от въпроса: "Възможно ли е да се запълнят зъбите, докато се чака детето?" Отговорът е недвусмислен - ако има такава необходимост, тогава е задължително да се постави пломба, тъй като зъб "с кухина" по време на бременност може напълно да се срути и след раждането се оказва, че няма какво да се запълни. Ако кариесът е повърхностен или среден, тогава лечението му ще се побере в едно посещение на зъболекар, което дори не изисква анестезия.

При наличие на дълбок кариес, лекарят механично елиминира (препробива) мъртви и разрушени зони с помощта на бормашина и първо инсталира паста без арсен, която „убива нерва“, тоест причинява некроза и разтваряне на пулпата, след което поставя временно пълнене.

След няколко дни временното пълнене се отваря и се извършва депулпация, последвано от инсталирането на постоянен пълнеж. По време на бременност е разрешено да се използват всички видове пломби, включително светло-втвърдени. Лечението на дълбок кариес е много болезнено и се извършва под упойка..

Зъбна анестезия при бременни жени

Страхът от посещение на зъболекар често се свързва със страха от болка по време на лечението. Зъбната анестезия по време на бременност е напълно приемлива и дори препоръчителна. Страхът и болката не само доставят много неприятни минути, но също така могат да причинят хипертоничност на матката. Анестезията се извършва преди пробиване на зъб, премахване на пулпа или други манипулации върху пулпата и преди изваждане на зъб.

При лечение на бременни жени се използва само локална анестезия (дори за обикновените пациенти общата анестезия не е желателна поради високия риск от усложнения). Понастоящем зъболекарите използват местни анестетици, които не проникват през плацентарната бариера и имат намалена концентрация на вазоконстрикторни вещества (а някои изобщо нямат такива). За анестезия при бременни жени се използват Ultracaine и Ubistezin. Преди анестетична инжекция, венците се третират с новокаин от спрей (слюнката трябва да се изплюе).

Важно е да запомните, че жените, които се готвят да станат майки, трябва да предупредят зъболекаря за своята бременност и срок..

Премахване на зъбите при бременни жени

Ако зъбът не може да бъде запазен, тогава възниква въпросът за неговото отстраняване. Ваденето на зъб по време на бременност се отлага за 2-ри триместър, но ако възникне спешен случай, екстракцията на зъба се извършва по всяко време. Отстраняването се извършва под местна упойка и след рентгенография. За да се избегнат възможни усложнения, е важно да се следват препоръките на лекаря след екстракция на зъба и в никакъв случай да не се загрява повърхността на раната.

Екстракцията на мъдрец заслужава специално внимание. При бременни жени тази операция е нежелана, тъй като е технически по-сложна и често е придружена от усложнения (треска, възпаление, което изисква антибиотици). Ето защо, ако е възможно, премахването на мъдреците се отлага до следродилния период..

Рентгенова снимка на зъбите

Вероятно не само бъдещите и настоящи майки знаят за опасностите от рентгеновото лъчение за плода, така че рентгеновите лъчи, ако е възможно, се опитват да бъдат изключени по време на бременност (с изключение на извънредни ситуации). Но когато се подлагате на лечение със зъболекар, може да се наложи да се направи рентгенова снимка на зъба, включително по време на бременност (преди екстракцията на зъба или запълването на кореновите канали). Ако е възможно лечението на зъба да се отложи до втория триместър, препоръчително е да не се прави рентгенова снимка в ранните етапи на бременността.

Но всъщност рентгеновата снимка на зъба не е толкова опасна, отколкото възможните последици от нелекуван зъб за бъдещо бебе. Освен това облъчването е точково, насочено само към лицево-челюстната повърхност, а шията, гърдите и корема на жената са надеждно защитени от облъчване с оловна престилка. Днес много стоматологични клиники са оборудвани със специални устройства - радиовизиографи, с помощта на които времето за експозиция и съответно дозата на облъчване се намаляват десетократно (радиовизиографията е оптимална за изследване на бременни жени и деца).

Зъбопротезиране

Докато чакат раждането на бебе, много жени имат свободно време и съответно възниква въпросът: „Възможно ли е да се„ направят “зъби по време на бременност?“

Зъбното протезиране на този етап от живота няма противопоказания, процедурите, извършвани от ортопедичния зъболекар, не предизвикват безпокойство и са абсолютно безопасни за плода. Единственото нещо, което трябва да се избягва по време на бременността, е зъбната имплантация. Присаждането на зъби изисква голямо количество енергия от тялото, която е необходима за растежа и развитието на детето. Освен това, за по-добро присаждане на импланти, често се предписват лекарства, потискащи имунитета, което е абсолютно противопоказано за бременни жени..

Грижа за устната кухина

Важно е да се грижите правилно за устната кухина по време на бременност:

 • Необходимо е да се мият зъбите най-малко 2 пъти на ден и за предпочитане след всяко хранене.
 • За да премахнете плаката и частиците храна от труднодостъпни места, използвайте зъбен конец.
 • Изберете четка за зъби с мека или средно твърда четина с различна дължина.
 • Миенето на зъбите трябва да продължи поне 3 - 5 минути и да покрива всички повърхности (предна и небцова, дъвчещи) и движения на четки в хоризонталната и вертикалната страна.
 • Не забравяйте повърхността на езика.
 • По-добре е да изберете четка за зъби с еластична глава и да я сменяте на всеки 2, максимум, 3 месеца.

За бременни жени се произвеждат и специални пасти за зъби, които се продават в аптеките. Подходящи пасти за бъдещи майки:

 • Pregender 9 месеца;
 • Бионика зелено;
 • Splat органични;
 • Биокалциев плик.

Когато купувате друга паста, трябва внимателно да проучите нейния състав. Пастата за зъби за бъдещи майки не трябва да съдържа:

 • натриев лаурил сулфат и натриев лорет сулфат (причинява дразнене на лигавицата и се натрупва в тялото)
 • триклозан (антибактериален ефект, вреден не само за опасни, но и полезни бактерии)
 • флуорът и флуоридът обикновено са полезни, но при високи концентрации те са токсични, така че съдържанието им трябва да бъде не повече от 0,1 - 0,6% спрямо другите вещества
 • абразивни вещества като силициев диоксид и калциев карбонат във висока концентрация, освен зъбната плака, изстъргват и емайла, поради което степента на абразивност не трябва да надвишава 25 единици.
 • не трябва да използвате избелваща паста за зъби (за пушачи), а също така трябва да давате предпочитание на пасти с надпис "хипоалергенни".

Изплаквания - като допълнение към почистване на зъбите, изплакване със зъбни еликсири или домашни средства (запарка от риган, жълт кантарион и мента).

Дъвка - ако гаденето и повръщането са обезпокоителни в началото на бременността, препоръчително е да използвате ксилит или дъвки без захар, за да неутрализирате киселинността на слюнката. След всеки епизод на повръщане изплакнете устата си с топъл разтвор на сода и, ако е възможно, измийте зъбите си.

Правилното хранене - препоръчително е да изключите от диетата сладкиши и сладкарски изделия, сладки газирани напитки и да съхранявате плодови сокове, като ги замествате с пресни плодове и минерална вода. В диетата трябва да доминират храни с високо съдържание на калций (мляко, извара, кефир, яйца, сирене, ядки), витамин D и фосфор (черен дроб на треска, морски риби, морски дарове).

Не пренебрегвайте приема на витаминни и минерални комплекси, които включват калций (Pregnavit, Elevit). Но трябва да се въздържате от допълнителен прием на калциеви препарати (излишъкът му причинява преждевременно стареене на плацентата и ранно вкостяване на шевовете на главата на плода).

За превантивна цел на развитието на заболяване на венците трябва да се извършва масаж (венците се масажират с пръст с малко количество паста за зъби, всеки ден в продължение на 5-7 минути).

Бъдещият татко също трябва да лекува всички зъби преди раждането на бебето, защото тогава ще има близък контакт с новороденото (прегръдка, целуване, повиване, игра).

Стоматологично лечение по време на бременност

Бременността е важен период в живота на всяка жена. Докато се чака дете, се случват много трансформации с тялото - хормоналният фон се променя, защитните функции намаляват и хроничните патологии се влошават. За да преминат всички 9 месеца безопасно, е необходимо предварително да се подготвите за вълнуващо събитие. Посещението при зъболекар и хигиената на устната кухина е неразделна част от планирането на вашето бебе..

Ако бременността е настъпила и лечението на зъбите и венците не е извършено по-рано, не се притеснявайте. Бъдещата майка трябва да потърси помощ от опитен зъболекар..

Болести на устната кухина

По време на бременност се активират много скрити патологии, носят неудобство на жената и могат да причинят нещастие..

Болести на устната кухина:

 • Кариес. Разкриват се различни стадии на заболяването (начални, средни, дълбоки форми). По време на бременност патологиите се развиват бързо. Само за няколко месеца кариесът от стадия на петна засяга напълно здравите тъкани и разрушава зъба;
 • Усложнение на кариеса - пулпит, пародонтит, периостит;
 • Възпаление на венците - гингивит, пародонтит;
 • Стоматит (вирусен, бактериален, гъбичен);
 • Глосит (десквамативен, форма на Хънтър).

Не минимизирайте риска от заболявания на устната кухина. Много от тях са придружени от висока температура, силно зъбобол и главоболие. Периоститът, усложнен от сепсис, има изключително лоша прогноза. Жените, които не се подлагат на саниране на устната кухина преди бременността, често са изправени пред необходимостта от премахване на зъбите и корените, напълно засегнати от кариес..

Информация за лечението и профилактиката на заболявания на устната кухина можете да намерите във видеото:

Бъдещата майка трябва да разбере, че без едновременно лечение тя застрашава живота и здравето на нероденото си дете.

При регистрация по гинекология консултациите на тесни специалисти са задължителни. Превантивният преглед от зъболекар-терапевт се извършва във всеки триместър на бременността.

На рецепцията лекарят изследва устната кухина, идентифицира заболявания и съставя план за лечение. Медицинска помощ може да бъде получена в безплатна държавна клиника или частна стоматология.

Лечение на патологии на устната кухина

Много бременни жени се страхуват да посетят зъболекар. Бъдещите майки вярват, че лечението ще навреди на здравето на бебето им. Това мнение е погрешно. Опитният зъболекар никога няма да навреди на пациента. Целта на лекаря е да идентифицира и премахне заболявания, да намали броя на усложненията.

Кариесът е най-често срещаното заболяване на устната кухина. Патологията е придружена от увреждане на емайла и дентина, проявява се с грапавост, нарушаване на целостта на тъканите, болезненост и кариес. В началните етапи кариесът не е придружен от неприятни усещания и не предизвиква безпокойство у хората. С развитието на средни и дълбоки лезии, симптомите се увеличават, тежкият зъбобол се превръща в основната причина за отиване на лекар.

Премахването на кариеса в стадия на петна се извършва без използване на бормашина. Процедурите са насочени към възстановяване на баланса на микроелементите и минералите в емайловите тъкани (флуориране). При лечението на начален, среден и дълбок кариес прибягвайте до класическия метод на лечение.

Етапи на работа на лекар:

 1. Визуално, инструментално изследване, определяне на стадия на заболяването.
 2. Хигиенно лечение на зъбите (премахване на мека плака и твърди калцирани отлагания).
 3. Избор на цвят на пълнежния материал с помощта на скалата Vita.
 4. Анестезия (облекчаващи болката се използват по време на бременност, ако е необходимо).
 5. Премахване на засегнатата тъкан.
 6. Антисептично третиране на подготвената кухина.
 7. Поетапно възстановяване на зъбните стени с помощта на пломбиращ материал.
 8. Корекция на пълнежа според захапката. Шлайфане и полиране на зъби.

Ако кариесът засяга не само емайла и дентина, но също така включва нервно-съдовите влакна, разположени вътре в зъба в патологичния процес, се развива пулпит. Патологията се характеризира с масивно разрушаване на зъба, наличие на обемна тъмна кухина, поява на постоянна болка, утежнена през нощта. Лечението на дълбок кариес, пулпит и пародонтоза е сложна процедура. За да се запази зъба, е необходимо да се отстранят остатъците от възпалената и некротична пулпа, да се почистят старателно кухините, да се обработят и запълнят кореновите канали. Терапията се провежда от ендодонтисти. Дентален микроскоп - модерно оборудване, което помага за запазването на зъбите, дори в най-напредналите ситуации.

Вадене на зъби и протезиране по време на бременност

Ваденето на зъби е неприятна, но необходима процедура. Благодарение на съвременните дентални анестетици, манипулацията се извършва с минимално количество болка. Въпреки това много хора не са в състояние да вземат решение за процедурата своевременно. Поради страх мъжете и жените понасят силна болка и се обръщат към зъболекаря за помощ в екстремни случаи.

Много е важно да премахнете проблемните зъби преди бременността. При наличие на източник на инфекция в устната кухина се увеличава рискът от инфекция на плода, увеличава се възможността за спонтанен аборт и преждевременно раждане.

Премахването на зъбите по показания се извършва планирано, през 2-ри триместър на бременността. Ако е невъзможно да се проведе терапевтично лечение и рязко влошаване на здравето, екстирпацията на зъбите се извършва спешно, независимо от периода на раждане на бебето.

Преди хирургическа манипулация лекарят анестезира необходимата област на челюстта, използвайки инфилтрационна или проводна анестезия. След началото на лекарственото действие проблемният зъб се отстранява. В бъдеще, ако е необходимо, лекарят извършва зашиване на повърхността на раната.

Преди процедурата за премахване на зъбите, жената трябва да се подготви психологически. Сълзите, страхът, отчаянието преди предстоящата манипулация могат да причинят повишена контрактилност на мускулната тъкан на матката и да доведат до заплаха от прекъсване на бременността. Положителното отношение, няколко таблетки от валериана и подкрепата на близките ще ви помогнат да преминете достойно и без последствия през неприятен тест..

Показания за отстраняване:

 • наличието на киста върху корените на зъба, развитието на остър периостит;
 • невъзможността за провеждане на лечение на коренови канали с тяхното патологично стесняване, втвърдяване, изкривяване;
 • пълно унищожаване на зъбната тъкан и кореновата система;
 • неправилно отгледани осмици, допринасящи за развитието на повтарящи се възпалителни процеси на меките тъкани.

По време и след екстракция на зъби могат да възникнат усложнения (припадък, алвеолит, кървене, периостит, травма на съседни зъби и меки тъкани, парестезия). Внимателният подбор на хирург и точното изпълнение на неговите препоръки ще помогнат да се избегнат негативни последици..

След приключване на процеса на излекуване на гнездото се консултирайте с ортопедичен зъболекар. Ако се съмнявате в опита на даден лекар, посетете няколко независими специалисти. Бременността не е пряко противопоказание за протезиране на зъбите, но в някои случаи е необходимо да се въздържате от лечение. Причини за отказ за възстановяване на зъби при раждане на бебе: психологически стрес, тесен избор на протезни методи, възможност за повишаване на тонуса на матката, появата на заплаха от спонтанен аборт, преждевременно раждане.

Въпрос отговор

Как се лекува заболяването на венците по време на бременност??

Гингивит и пародонтоза често се диагностицират при бъдещи майки. Симптоми на заболяването: зъбобол, подуване, цианоза, кървене на венците, лош дъх. Пародонталната болест от 2-ри и 3-ти стадий се проявява с подвижност на зъбите, появата на дълбоки венечни джобове, пълни с гнойно съдържание.

Причини за развитие на патологии: промени в хормоналните нива, недостатъчна грижа за устната кухина, недостиг на витамини, токсикоза.

Когато се появят първите признаци на заболяване на венците, трябва да се консултирате със своя зъболекар. Лекарят ще извърши професионално хигиенно почистване на зъбите, ще премахне твърдите и меки микробни плаки, ще предпише използването на лекарства, които премахват възпалителния процес. Не отлагайте посещението при специалист за дълго време. Гингивитът и пародонтозата са огнище на хронична инфекция, което, когато попадне в кръвта, може да повлияе отрицателно на развитието и растежа на бебето.

Възможно ли е да се направи рентгенова снимка на зъб, докато се носи дете?

По време на бременност е необходимо да се сведе до минимум излагането на тялото на рентгенови лъчи. Има обаче ситуации, когато хардуерният преглед е необходимост. Специален дентален визиограф ще ви помогне да определите точна диагноза и няма да навреди на бебето. Процедурата е безопасна, тъй като устройството провежда целенасочен преглед и има минимална доза облъчване..

Могат ли да се лекуват зъбите по време на бременност? Кой е най-безопасният триместър за посещение на зъболекар?

Ако е необходимо, жената може да се консултира с лекар по всяко време по време на бременността. На ранен етап, до 13 седмици от бременността, всички органи и системи са положени, поради което те се въздържат от лечение, ако е възможно. Провеждането на лекарства за период от повече от 30 седмици е нежелателно, тъй като може да доведе до развитие на преждевременно раждане.

Как да лекуваме зъби за бременни жени в ранните етапи?

1 триместър се счита за най-опасния гестационен период. Поради вероятността от негативни ефекти върху тялото на бебето, лекарите не препоръчват използването на много лекарства до 13 седмици от бременността. Вълнението на млада майка по време на престоя на стоматологичен стол може да доведе до тъжни събития: развитие на маточна хипертония и заплаха от спонтанен аборт.

При спешна нужда от стоматологично лечение през 1-ви триместър, лекарят проявява повишено внимание към пациента: той внимателно подбира анестетичното лекарство, следи отблизо благосъстоянието на жената, използва най-безопасните стоматологични материали и препарати.

Възможно ли е по време на бременност да се извършва стоматологично лечение под упойка или с помощта на анестетици?

Медицински манипулации под местна упойка, ако е необходимо, се извършват през всички тримесечия на бременността. Съвременните лекарства надеждно блокират чувствителността към болка, имат локален ефект и не се абсорбират в кръвта.

Могат ли да се лекуват зъбите по време на бременност??

Съдържанието на статията:

Могат ли да се лекуват зъбите по време на бременност??

По време на щастливото очакване на бебето е важно не само редовно да посещавате антенаталната клиника, да наблюдавате храненето на бъдещата майка и да проектирате детската стая, но и да обръщате специално внимание на здравето на устната кухина. Извършването на зъболекарски процедури е безопасно за плода и ще помогне на мама в бъдеще да не се разсейва от грижите за новороденото за пътувания до зъболекарските кабинети.

Превантивни прегледи

Превантивното посещение при зъболекар е задължително по време на бременност. Прегледите при зъболекарите се препоръчват поне два пъти: по време на регистрация и преди издаване на указ (30 седмици). Идеален график за посещение на стоматология: 6-8 седмици, началото на втория триместър (16-18), 27-28 седмици и непосредствено преди планираното раждане - 36-38 гестационна седмица.

По време на такива посещения лекарят внимателно изследва устната кухина на бременната жена, за да идентифицира заболявания на зъбите, венците и устната лигавица. В случай на откриване на заболявания се прави оптимален план за лечение, като се вземат предвид продължителността на бременността и характеристиките на патологичния процес. Лекарят също така помага на пациента да се ориентира в хигиенните характеристики, да избира паста за зъби (особено важна при наличие на токсикоза), обръща специално внимание на диетата, за да предотврати дефицита на витамини и микроелементи (флуорид и калций), което води до развитие на проблеми със зъбите в бъдеще.

Стоматологично лечение по време на бременност

Ако бременна жена има зъбни заболявания, те трябва да започнат да се лекуват дори по време на раждането на дете и да не се отлагат до раждането. Тъй като наличието на фокус на инфекция и микроби може да повлияе отрицателно не само върху състоянието на пациента, но и върху развитието на плода.

Абсолютно безопасно е да се извършват следните стоматологични процедури:

 • лечение на кариес и пулпит, некариозно увреждане на емайла;
 • екстракция на зъби с всякаква сложност, която се извършва под местна упойка;
 • Рентгенова диагностика.

Препоръчва се да се откаже извършването на следните медицински процедури:

 • зъбна имплантация;
 • всяка хирургическа интервенция, която изисква обща анестезия или пълна седация на пациента;
 • фото избелване или избелване с лазерна технология.

Лекарства за дентално лечение на различни етапи от бременността

Изборът на фармацевтични продукти, които ще се използват от бременна жена, трябва да се третира със специално внимание..

Разрешено е да се използват лекарства, които са способни да анестезират зъби, на базата на ибупрофен или парацетамол в дозите, препоръчани от производителя.

Употребата на производни на нимезулид за облекчаване на възпалението и облекчаване на болката е абсолютно противопоказана.

В специални случаи може да се предпише адекватна антимикробна терапия с абсолютно безопасни антибиотици (пеницилини, макролиди или цефалоспорини).

Местните противовъзпалителни лекарства са разрешени и препоръчани за използване като изплаквания или приложения, съдържащи мирамистин или билкови инфузии. Струва си да използвате внимателно разтвори, съдържащи алкохол и бульон от градински чай.

Особености на анестезията при бременни жени

Бременността не е противопоказание за лечение или вадене на зъби с помощта на местни анестетици.

Препоръчва се локална анестезия или инфилтрационна анестезия с лекарства на базата на безопасен артекаин. Употребата на лекарства с адреналин може да провокира началото на преждевременно раждане или спонтанен аборт по време на зъболечение в ранна бременност.

Стоматологични грижи за бременни жени в ранна бременност (до 14 седмици)

Първият триместър на бременността е изключително важен период за правилното полагане на всички органи и системи на плода, който се характеризира с повишено рисково предразположение. По това време бременната жена може да страда от токсикоза. В резултат на това могат да възникнат определени трудности, свързани с провеждането дори на обичайния рутинен профилактичен преглед..

При липса на индикации за спешна стоматологична интервенция се препоръчва да се откажат медицинските манипулации преди началото на втория триместър. В случай на остра болка е възможно лечение на кариес или пулпит, като се използва безопасна анестезия.

Рентгенова диагностика по това време не се извършва.

Също така се препоръчва бременна жена да се откаже от каквито и да било лекарства за облекчаване на зъбобол и да използва безопасна традиционна медицина (изплакване на устата с разтвор на натриев хлорид или слаби отвари от лечебни растения).

Стоматология през втория триместър

Период от 14 до 28 седмици е най-доброто време за планирани стоматологични процедури: инструментално почистване, лечение, премахване на дълбоко увредени зъби.

По това време плацентата вече е напълно оформена и надеждно предпазва бебето от възможните негативни ефекти на лекарствата, постъпващи в кръвта. Поради това е разрешено използването на одобрени болкоуспокояващи и антимикробни лекарства. Според показанията е възможно да се извърши традиционно рентгеново изследване.

Докато разширяващата се матка не упражнява ненужен натиск върху вътрешните органи на жената, пациентът не изпитва особени неудобства при седене на стоматологичния стол. Но не се препоръчва лечението на повече от един зъб при едно посещение, за да не се провокира стагнация на кръв в тазовите органи.

Стоматологични процедури за по-дълга бременност (след 28 седмици)

В по-късните етапи хормоналните промени причиняват подуване, чувствителност и възможно кървене от венците. Това е свързано с висок риск от случайна травма на пародонта по време на дълги периоди от бременността по време на различни манипулации. Също така е доста проблематично пациентът да бъде в неподвижно положение за дълго време. Трябва да се има предвид, че нервното напрежение, възможните неприятни усещания могат да провокират началото на преждевременно раждане. Това се дължи на значителни трудности при лечението на зъбите през тези периоди..

Ако има клинични показания за лечение на зъби за периоди, по-дълги от 30 седмици, лекарят трябва да сведе до минимум времето, което пациентът прекарва на стола, да използва анестезия, която е безопасна за пациента и нейното бебе.

Заключение

Вторият триместър е идеалното време за диагностични или терапевтични стоматологични процедури. Но при наличие на остри индикации, денталното лечение се разрешава по всяко време при стриктно спазване на специални правила за безопасност. Препоръчително е да откажете някои манипулации до следродилния период (зъбна имплантация или лазерно избелване на зъбите.

Нашата стоматология Vita Stom се занимава успешно с лечението на различни зъбни проблеми, екстракция на зъби при бременни жени, независимо от гестационната възраст. Използваме само съвременни и безопасни методи на експозиция, висококачествени лекарства за локална анестезия, които няма да навредят нито на бременната жена, нито на плода..

Как да лекуваме зъбите по време на бременност?

Въпреки редовните посещения на лекари, бъдещите майки са много избирателни по отношение на предписанията си, опитвайки се да заменят традиционните лекарства с народни средства и, ако е възможно, да отложат сериозното лечение до раждането на детето. Някои здравословни проблеми обаче не могат да чакат толкова дълго и изискват незабавна медицинска помощ. Например, зъбобол.

Александър Газаров
Зъболекар, гнатолог, Москва

зъбобол по време на бременност, зъбна анестезия по време на бременност, екстракция на зъби по време на бременност, рентгенова снимка на зъбите по време на бременност, анестезия по време на бременност, кариес по време на бременност

Може би е трудно да се намери човек, който не е научил от собствения си опит какво е зъбобол. И тези, които са се натъкнали на него, знаят: понякога е трудно да се изчака сутринта, за да бъдете възможно най-скоро на стоматологичния стол. Какво да кажем за оставянето на мисълта за лечение за няколко месеца - зъбобол по време на бременност не чака и не понася, а ни принуждава да вземем най-спешните мерки.

Като начало отбелязваме, че е идеално, когато зъбобол никога не ви притеснява. Това е доста реалистично и лесно за изпълнение. Всичко, което трябва да направите, е да посетите добър лекар, да лекувате всичко, което някога може да ви притеснява, и след това да отидете на среща за професионална хигиена два пъти годишно като превантивна мярка. С това развитие на събитията и най-малкият кариес няма да остави очите на внимателен лекар. Разбира се, най-добре е да лекувате зъбите си преди бременност, без да чакате пронизващата непоносима болка.

И дори ако бременността беше приятна изненада, все пак трябва да отидете на зъболекар планирано, но не на ранна дата, а през втория триместър. Именно това време се счита за идеално за пълно зъболечение по време на бременност..

Какво да правите, ако ви боли зъб по време на бременност?

Ако ви боли зъб по време на бременност, би било добре да знаете контактите на доверен лекар. Много е важно. Ако все още нямате предвид такъв човек, уверете се предварително, че в случай на остър зъбобол по време на бременност имате на кого да се обадите. Бременната жена е обект на повишено внимание за лекаря и, честно казано, изобщо не е обикновен пациент. Вашата основна задача като пациент е да не губите главата си в момента на силен зъбобол и все пак да се опитате да намерите доверен лекар чрез приятели и познати, към когото можете да се обърнете, и да не бягате презглава до най-близкия стоматологичен кабинет. Това наистина е много важно.

Зъбобол по време на бременност: какво всъщност може да навреди?

Съвременните медицински изделия и препарати са доста неутрални, поради което може да се извърши цялостно стоматологично лечение по време на бременност. Повтаряме отново: идеалното време за планирано посещение е вторият триместър, само защото е най-стабилен и предсказуем. Но това правило не се отнася за остър зъбобол по време на бременност и лечението може да се проведе, когато е необходимо. Тук действа непоклатимо медицинско правило: лечението е оправдано, когато ползата е по-голяма от предвидената вреда. И така, по време на бременност сте имали зъбобол. Първата мисъл вероятно е кариес. Веднага отбелязваме, че малките, едва забележими, нови кариеси не дават болезнени усещания. Фактът, че сте се разболяли, със сигурност, с вас дълго време. Може би това е пулпит или пародонтит. Във всеки случай това е някакъв вид трайно възпаление и източник на инфекция в тялото на бременна жена. Кое е по-добро: предполагаемата вреда от лечението или огнището на гниене и постоянен растеж на бактерии в устата? За всеки лекар отговорът е очевиден. Следователно, въпросът дали да се лекуват зъбите по време на бременност не си струва. Определено - да се лекува!

Всеки възпалителен процес в организма, включително този в устната кухина, провокира повишаване нивото на левкоцитите в кръвта. Със сигурност това ще бъде потвърдено от общ кръвен тест, който редовно трябва да се прави на всички бъдещи майки. Тук говорим не само за остри възпаления, които болят, притесняват и не позволяват да бъдат забравени, тук говорим за хронични процеси, които могат да бъдат диагностицирани само с рентгенова снимка. Без него лекарят може да постави само предварителна диагноза. Всичко по-горе също звучи в полза на посещението на зъболекар преди бременността. Но ако това не се получи, не забравяйте да посетите специалист по време на бременност, за да изпреварите болката и да планирате възможно лечение преди раждането. Въпреки това, ако е необходимо, повечето стоматологични процедури могат да бъдат извършени през всичките девет месеца..

Зъбна анестезия по време на бременност

Нека започнем с дентална анестезия по време на бременност. Често е невъзможно да се направи без него. Добрата анестезия е основата на всяко лечение. Ако пациентът изпитва болка, лекарят е малко вероятно да успее да извърши ефективно всички манипулации. За успешното лечение лекарят се нуждае от спокоен, спокоен пациент с широко отворена уста. И това е възможно само при липса на болка. Само изключително редки случаи на алергии могат да принудят лекаря да откаже инжекция с упойка. След това ще отговорим на основния въпрос: може ли анестезия да се използва по време на бременност? И така, в арсенала на зъболекарите има съвременни болкоуспокояващи, които не са противопоказани за бременни жени. Тези лекарства не са токсични и бързо се елиминират от организма. И най-важното е, че те не преминават хемоплацентарната бариера и следователно са безопасни за детето. Преди срещата задължително трябва да кажете на зъболекаря за особеностите на вашата ситуация, за възможна алергия или реакция на анестезия. Ако лекарят се справи с често срещания кариес по време на бременност, лечението ще бъде просто и бързо. Всички манипулации (обработка на зъби, изсушаване, инсталиране и „втвърдяване“ на пломбата) и препарати се използват и извършват локално и не застрашават здравето на майката и плода.

Зъбобол по време на бременност: пулпит или пародонтоза?

Съвсем друг е въпросът, когато повечето от зъбните тъкани са засегнати от кариес, болката е непоносима и на рецепцията лекарят заявява: „Имате пулпит“. Със сигурност много от вас са изпитвали този остър, пулсиращ зъбобол. Не само се появява неочаквано, но рядко се заглушава от болкоуспокояващи. Зъбът боли денем и нощем и нищо не помага... Ако сте лишени от сън от толкова силен зъбобол по време на бременност, въпросът за кариеса вече не е проблем, най-вероятно сте изправени пред друг проблем. Тези симптоми са обединени от болестта "пулпит" - възпаление на невро-съдовия сноп в зъба. Също така, пулпитът може да се характеризира с болка при захапване на зъба. Той е болен, скучен или дърпа, което прави просто невъзможно да се яде. Най-важното е, че пулпитът винаги започва с лек кариес. Най-често лош зъб вече е лекуван и ви се струва, че вече няма какво да боли.

В случай на пулпит, когато невро-съдовият сноп в зъба се възпалява и пародонтит, когато възпалението преминава от кореновия канал към костта, заобикаляща зъба, лечението на кореновия канал е основната мярка за премахване на това заболяване. Лекарят открива всички коренови канали в зъба, разширява ги, дезинфекцира и херметично запечатва върховете на корените. Съвременният метод за лечение на пулпит и пародонтоза се извършва в едно или две посещения на лекар. Лечението на кореновите канали е задължително под въздействието на анестезия. Имайте предвид, че висококачественото лечение на кореновите канали е просто невъзможно без рентгеново изследване. По правило лекарят прави поне три снимки по време на лечението - преди, по време на процедурата и след нея. Това е необходимо, за да се гарантира, че всички канали са открити, „преминали“ по цялата дължина и вътре в зъба не е останал източник на растеж на бактерии. В края на манипулацията с бременната жена лекарят ще постави калций-съдържащ препарат в кухината на зъба, ще постави временно пломбиране и ще ви покани на среща след раждането. Тук е важно да се разбере: ако лечението на пулпит или пародонтит е спряло на междинен етап, не отлагайте посещението на лекар след раждането на детето. Временното пълнене не е сигурно. Той трябва да бъде заменен възможно най-скоро с постоянен.

Рентгенова снимка на зъб по време на бременност

Известно и доказано е, че големи количества рентгенови лъчи влияят негативно на човешкото тяло. Това обаче не се отнася за съвременната стоматология. Микродозите рентгенови лъчи се използват за заснемане на снимки в стоматологичния кабинет. Те са толкова оскъдни, че в западните дентални клиники лекарите и асистентите отдавна са спрели да използват оловни „престилки“, за да ги предпазят от радиация. В съвременните клиники, за да направите снимка, не е нужно да отивате в друга стая: като правило, рентгеновите лъчи се правят с помощта на визиограф - малък апарат, който виси на стената точно в кабинета на лекаря. Многократно са провеждани изследвания, които са доказали, че рентгеновото изображение на един зъб по отношение на обема на лъчението съответства на два часа, прекарани пред телевизионен екран или компютър. Сега изчислете колко време прекарвате пред екрана и колко голямо значение придавате на рентгеновите лъчи в стоматологията. Въпреки това, с всички тези факти в полза на съвременните рентгенови лъчи, никой здравомислещ лекар няма да убеди бременна жена да направи „допълнителен“ рентген, ако няма спешна нужда от него..

Екстракция на зъби по време на бременност

За съжаление, тази ситуация не е необичайна. Ако процесът в зъба е необратим и лечението само ще се проточи и няма да бъде от полза, лекарят решава да го премахне. Важен съвет: ако един лекар ви е препоръчал да премахнете зъб, не бързайте веднага да се съгласите, но не отлагайте решението. В случай на такива препоръки може би си струва да отидете при друг специалист, защото колко лекари, толкова много мнения. Единият зъболекар може да премахне само, докато другият ще се опита да спаси и възстанови зъба. Ако обаче ситуацията е очевидна и зъбът трябва да бъде отстранен, определено се съгласете. Да се ​​спаси фокусът на възпалението и инфекцията означава да се навреди на здравето на майката и нероденото дете. След операцията, когато анестезията изчезне, най-вероятно ще ви е трудно. На мястото на операцията ще има неприятни усещания, вероятно дори болка. Не се препоръчва бременни жени да приемат облекчаващи средства за болка. В случай на остра болка, само парацетамол. След отстраняване, също в зависимост от първоначалната ситуация, лекарят може да предпише антибиотична терапия. Това е необходимо за окончателното премахване на инфекцията. Знаейки за вашата ситуация, лекарят ще избере група антибиотици, която е безопасна за бъдещата майка. Тук заключението подсказва само по себе си - не трябва да чакате до такава ситуация, че ще трябва да извадите зъбите си по време на бременност и да пиете антибиотици още веднъж. Спестете ги преди време, посетете зъболекаря като превантивна мярка и не забравяйте за висококачествената хигиена.

Зъбна хигиена по време на бременност

Правилната хигиена на устната кухина по време на бременност е също толкова важна, колкото и навременното посещение на зъболекар. Променящият се хормонален фон носи със себе си много проблеми. Бъдещите майки, които редовно са си гледали зъбите през целия си живот, едва ли ще имат подобни проблеми. Бременността ще създаде неудобства на тези, които са посетили зъболекаря само поради силна болка. Подути венци, кръв върху четката за зъби и лош дъх... Ако тези проблеми са ви познати, най-вероятно имате гингивит по време на бременност. Това заболяване има хормонална основа. По време на бременност кръвоснабдяването на лигавиците на тялото се променя. В резултат на това папилите (областта на венците между зъбите) могат леко да се увеличат. Най-важното е, че несъвършената хигиена на устната кухина стимулира растежа на бактериите. Резултатът е гингивит. В този момент трябва да се обърне специално внимание на хигиената на устната кухина. При подходящи грижи и хормонални промени гингивитът вероятно ще се излекува скоро след раждането. Но ако ситуацията в устата се пренебрегне, хормоналните промени в тялото на жената могат да доведат до по-сериозни проблеми. Ако откриете признаци на гингивит в себе си, препоръчително е незабавно да се консултирате с лекар. Зъболекарят ще почисти професионално зъбите ви, ще предпише противовъзпалителна терапия и ще препоръча поддържане на добра хигиена. Ако не знаете как да направите това, не се колебайте да попитате специалист на рецепцията. Лекарят определено ще ви разкаже за правилната техника на миене на зъбите и за различни устройства и инструменти, които ще ви помогнат да поддържате зъбната хигиена на правилното ниво у дома (иригатори, зъбен конец и др.).

Повечето хора отлагат лечението на зъбите до последния момент. За съжаление само най-острата непоносима болка ги тласка да отидат на лекар. Причините за това са много: както особеността на руския характер, така и детската психологическа травма, свързана със зъболекаря, и отсъствието на истински личен лекар. Не трябва да е така. Ако посетите зъболекаря своевременно, зъбите ви никога няма да болят. А известната поговорка за изгубен зъб за всяко дете няма да работи с вас.