Всяка жена, която се е занимавала активно със спорт преди бременността, ще се заинтересува, но какво да прави сега, когато под сърцето й се появи мъничък мъж? Всяка жена, която не е спортувала, но мисли за здравето на себе си и бебето си, за това как ще протекат бременността и раждането, как бързо да влезе във форма след раждането, също ще помисли: може би сега да се занимава със спорт? Но какъв вид спорт е правилен? Има ли противопоказания? Това е следващата ни статия..

Защо бременните спортове са полезни??

Ако няма противопоказания и бременността протича без усложнения, спортните упражнения ще са само от полза. Вече е доказано, че редовните упражнения по време на бременност допринасят за благоприятно протичане на раждането, намаляване на следродилните усложнения и намаляване на перинеалните сълзи. По време на бременност умерено активната физическа активност влияе положително върху здравето не само на майката, но и на детето. Често при заседнал начин на живот в тялото на жената настъпват застояли процеси. В този случай физическата активност е просто необходима, тъй като подобрява кръвообращението и храненето на клетките, в резултат на което, получавайки необходимото количество кислород и хранителни вещества, плодът се развива правилно.

Значителен плюс в полза на спортуването е, че правилно подбраните и внимателно планирани натоварвания могат да спасят бременната жена от сутрешно гадене.

Какви видове физическа активност са противопоказани?

Естествено и всяка жена разбира това, не всички спортове са еднакво полезни и разрешени по време на бременност. Не може да става дума за бокс, парашутизъм или конна езда! Тези видове са строго забранени по време на носене на дете. Причината за забраната е голяма вероятност за нараняване, но на този етап жената трябва да се предпазва от падания, сътресения, хипотермия и прегряване.

Някои други спортове са в черния списък:

 • степ и танцова аеробика;
 • скачане;
 • спринт бягане и бягане на дълги разстояния;
 • гмуркане (дълбоководно гмуркане), гмуркане, водни ски;
 • каране на ски;
 • групови спортове;
 • колоездене по неравен терен;
 • вдигане на тежести;

Също така са забранени всякакви упражнения, базирани на разтягане на коремните мускули, всякакви внезапни движения, силно разтягане, „обърнати“ йога асани, внезапни движения и люлки при плуване, силен завой назад.

Какви товари са разрешени?

Една от най-ранните препоръки за физическа активност ще бъде: Ходете повече. Бременните жени се съветват да правят кратки разходки няколко пъти на ден. В същото време е необходимо да се гарантира, че обувките й са удобни и с високо качество. Туризъм. Сред простите, достъпни за всяка жена, но много ефективни упражнения са позволени абсолютно всички, независимо от тяхната подготовка и благосъстояние. Разбира се, изключение могат да направят жени, на които поради заплаха от спонтанен аборт се предписва почивка в леглото..

Ходенето по стълби също е полезно за бременни жени. Опитайте се да не използвате асансьора. И ако живеете на долните етажи, можете просто да ходите напред-назад по няколко пъти на ден. Основното условие е да не бързате, да дишате равномерно и спокойно, да не отваряте устата си..

Що се отнася до истинския спорт, трябва да се вземе предвид един важен аспект. Ако преди бременността сте се занимавали активно със спорт, сега е моментът да забавите и да преминете към нежен режим. Ако само сега сте решили да се сприятелявате с физическа активност, тогава не давайте всичко от себе си. Започнете от малко и постепенно, в разумни граници, увеличавайте натоварването.

Естествено, плуването, йогата и специалната гимнастика за бременни жени са на първо място по полезност и допустимост по време на бременност. Плуването има много благоприятен ефект както върху мама, така и върху бебето. Упражненията във вода облекчават гръбначния стълб, укрепват мускулите на гърба и гърдите, масажират тъканите и подобряват кръвообращението. Ефектът (добро настроение, подобрено благосъстояние, изчезване на отоци, мускулен тонус и др.) Ще усетите само след няколко сесии. След тренировка много бременни жени отбелязват, че апетитът им се е подобрил и дори симптомите на токсикоза са изчезнали. Плуването е чудесен начин да поддържате тялото си във форма и чудесна възможност да го подредите след раждането на бебето. Плуването елиминира риска от падане, прегряване, дехидратация, прекомерен стрес върху ставите. Единствените точки, които трябва да запомните, когато се насочвате към басейна, са:

 • уверете се, че водата в него е чиста;
 • не ходете да се гмуркате, но ние писахме за това по-горе.

Йога е чудесна и за практикуване, докато носите бебе. Почти всички негови разновидности са подходящи за това, но все пак е по-добре, ако се включите в специални упражнения, адаптирани за бременни жени. Такава йога няма да навреди нито на майката, нито на бебето, тя няма обърнати пози и упражнения, които трябва да се изпълняват, докато лежите по гръб. Друг аргумент в полза на йога е, че когато правите упражнения, много време се отделя за дишане и релаксация. Това има много благоприятен ефект върху развитието на бебето (правилното дишане подобрява кръвообращението и то получава повече кислород), а също така подготвя майката за раждане (на този етап контролираното специфично дишане помага за облекчаване на контракциите, за усещане на по-малко болка по време на изгонването на плода). Когато изпълнявате комплекс, опитайте се да имате нещо наблизо, на което, ако е необходимо, да разчитате. Не разтягайте твърде много връзките и не напрягайте коремната стена.

Гимнастиката за бременни жени е проектирана от инструктори, като се вземат предвид специалните нужди и характеристики на жените през периода на раждането на деца. Тези упражнения са насочени към трениране на дихателната и сърдечно-съдовата системи, мускулите, участващи в раждането, укрепване на мускулите на коремното и тазовото дъно и подравняване на позата. Това е страхотна физическа активност за бременни жени, която ще направи мускулите гъвкави. Като правило, комплексите за бременни жени включват упражнения на Кегел, благодарение на които се тренират мускулите, които участват пряко в процеса на раждане. Съгласете се, натоварването на мускулите на перинеума по време на раждане е сериозно. Често гимнастиката за бременни жени включва упражнения върху фитбол (голяма надуваема топка). Такова обучение е насочено към поддържане и повишаване нивото на подготвеност на сърдечно-съдовата система, развиване на сила и гъвкавост, намаляване на болката в гърба, понижаване на налягането, подобряване на кръвообращението и общото благосъстояние като цяло..

Други тренировки включват пилатес. Не е противопоказан при бременни жени. Напротив, Пилатес развива мускулите на тазовото дъно, които активно участват в процеса на раждане, учи на правилно дишане. По време на класовете се подобрява кръвоснабдяването на плода, което има много положителен ефект върху вътрематочното развитие на бебето..

Какво е допустимо от стандартните спортове? Е, тенис например. Не бива обаче да хващате ракетата, ако никога преди не сте играли тенис. Отложете тази дейност до следродилния период. Но ако активно се занимавате с този спорт за дълъг период, тогава с настъпването на бременността можете спокойно да продължите да тренирате. Вярно, ключовата дума тук е „спокойствие“ - без резки движения, сътресения и прегряване. При ограничени натоварвания и с разрешение на лекар тенисът може да се практикува до 4-5 месеца.

Ще класифицираме следните спортове като „приемливи“. То:

 • Тичане (със спокойно темпо, в удобни обувки и дрехи; понякога е по-добре да преминете към бързо ходене; контролирайте дишането и общото благосъстояние; ако сте бягали преди, тогава не можете да се разделите с него до средата на бременността);
 • Колоездене (разрешено с някои резервации: пътеките трябва да са гладки, безопасни, можете да практикувате само ако имате богат опит, изберете „дамски“ велосипед с меко широко седло);
 • Каране на ски (ако имате ски опит, при условие на намалена интензивност и с разрешение на лекар, можете да практикувате през цялата бременност, но не в условия на голяма надморска височина, тъй като има липса на кислород и голяма вероятност от падания).

Малко добро или бъдете внимателни

За тренировка бременната жена трябва да избере удобни и висококачествени дрехи и обувки. Тя трябва да е удобна и свободна: нищо не трябва да пречи на движенията ѝ.

Експертите отбелязват, че най-оптималното време за спорт е вторият триместър. При първата съществува риск от заплаха от спонтанен аборт. Следователно, докато бебето е прикрепено към стената на матката, докато се формират неговите органи и системи, е по-добре да не се дава на тялото прекомерен стрес. И обикновено се препоръчва да спрете заниманията в края на 8-ия месец..

Ако по време на тренировка имате главоболие, затруднено кръвообращение, задух или силна мускулна болка, спрете да тренирате. Консултирайте се с компетентен лекар и инструктор и заедно коригирайте натоварванията си.

Противопоказания за спорт по време на бременност са:

 • хроничен апендицит,
 • предлежание на плацентата,
 • заболявания на черния дроб, бъбреците и сърдечно-съдовата система,
 • токсикоза,
 • многоводие,
 • маточно кървене,
 • гнойни процеси и др..

Не забравяйте най-важното правило: всичко трябва да бъде забавно, без насилие над тялото. Ще бъде от полза само ако спортът носи морално и физическо удовлетворение. Най-добрият показател за коректността на вашите действия е усещането за комфорт, благополучие, здрав сън и прекрасно настроение.

Съвместима ли е бременност и спорт?

Бременността е чудесно време да изчакате бебето си. Но радостта може да се съчетае с постоянна грижа за тяхното здраве и състоянието на детето. Жените задават въпроси: необходимо ли е да променят установения си начин на живот, какви навици са полезни в това състояние и от какво е по-добре да се откажат? Ще говорим за това дали е възможно да се спортува в началото на бременността..

Упражнение по време на бременност

Нормалният ход на бременността не изисква ограничаване на физическата активност. Напротив, умерената физическа активност подготвя тялото за раждане и ви позволява да се възстановите по-бързо след него. Спортът по време на ранна бременност е друг въпрос. Тук са възможни някои ограничения, които ще разгледаме по-долу..

Спортът и тяхната комбинация с бременност

Спортните занимания в началото на бременността по принцип не са противопоказани. Особено ако жената е професионален спортист и тялото й е свикнало с постоянни физически натоварвания. Много спортни жени се интересуват от въпросите: възможно ли е да тичате в началото на бременността, да плувате, да вдигате тежести? Ето забранените товари и нежеланите спортове:

 • Тези, при които има треперене и вибрационни натоварвания на корема. Повечето лекари не препоръчват джогинг по време на ранна бременност. Конните спортове, гмуркането, борбата са противопоказани.
 • Вдигането на тежести в ранна бременност над 4-5 кг е противопоказано. Нарушаването на това правило е изпълнено със спонтанни аборти, отлепване на плацентата и кървене..
 • Травматични спортове. Карането на ски по време на ранна бременност, борба, кънки, отборни състезания са забранени поради риск от нараняване, включително корема.

Във въпроса "Възможно ли е да спортувам в началото на бременността?" има и противоречиви точки. Например, каране на колело. Вътрешната медицина смята бременността и ранното колоездене за несъвместими понятия. Европейските лекари, напротив, препоръчват такива разходки на бъдещите майки. Следните факти говорят в полза на мнението на руските лекари:

 • извънредната ситуация по пътищата оставя много да се желае, а у нас има малко специализирани велосипедни пътеки;
 • неравен път с неравности и неравности създава опасна вибрация в тялото на жената;
 • шофирането в градски условия под отработените газове от много автомобили може само да увеличи феталната хипоксия.

Спорт за бременни жени: какво да изберем?

Веднага трябва да се отбележи, че лекарите разграничават няколко показателя, при които въпреки желанието да се практикува, е забранено да се прави. Ранната бременност и спортът са категорично несъвместими със следните състояния:

 • необичайно развитие на матката;
 • заплахата от спонтанен аборт с хормонален дисбаланс (съотношението на прогестерон и естроген);
 • неблагоприятна анамнеза (спонтанни аборти или преждевременни раждания, които вече са настъпили);
 • нисък тонус на шийката на матката и нейния провлак (риск от спонтанен аборт);
 • кървави отделяния от матката;
 • плацента превия (заплаха от преждевременно отделяне по време на тренировка).

Плуване

Какъв вид спорт можете да правите в началото на бременността? Въпреки многото разногласия по този въпрос, традиционната медицина очевидно предпочита плуването. Ползите от този вид физическа активност:

 • трениране на мускулите на гърба, корема и тазовото дъно;
 • укрепване на сърдечно-съдовата система, която е в повишен стрес в държавата;
 • подобряване на кръвоснабдяването във всички органи, предотвратяване на разширени вени;
 • облекчаване на стреса от гърба и гръбначния стълб, отпускане на тялото;
 • обучение на дихателната система.

Фитнес

Много жени са свикнали да следят физическата си форма и не искат да се отказват от обичайните си упражнения. Те имат много въпроси: възможно ли е да клякате, да се навеждате, да извивате обръч, да танцувате в началото на бременността. Ако жената няма здравословни проблеми, тогава лекарите не забраняват фитнес в ранните етапи на бременността. Но класовете в общите групи трябва да бъдат преразгледани: ограничете бягането, скачането, натоварването на пресата. Ето защо е по-добре да отидете в специална група и да учате по специално разработена програма..

Гимнастика

Какво включва гимнастиката за бременни жени в ранните етапи:

Забранено е комбинирането на фитнес и ранна бременност в следните случаи:

 • всяко хронично заболяване при жена;
 • патология на бременността;
 • фетална патология.

Упражнения за корем по време на бременност

Не се препоръчва да изпомпвате корема по време на ранна бременност по традиционния начин. Но коремните мускули са много важни за нормалната стречинг дейност. Поради това са разработени специални упражнения:

 • В изправено положение преместете петите си на 40 см от стената. Наведете се към стената, бедрата се огъват. Останете в това положение за 5 секунди. Упражнението се повтаря 10 пъти..
 • Легнал настрани, повдигнете крака си на 10 см от пода, след 5 секунди го спуснете. Кракът трябва да е изправен. Упражнението се повтаря няколко пъти на всеки крак..
 • В легнало положение редувайте повдигането на краката на около 20 см от пода (ножица с крака).
 • Лекарите не забраняват усукването на обръча. Важно е да го изберете правилно и да не прекалявате..

Танцуване

Танците са физически упражнения, само по-приятни и емоционално натоварени. Има ограничения за класовете в танцови групи по време на бременност и са подобни за други физически дейности. Има специални групи, където под наблюдението на опитен треньор жените изпълняват само „полезни“, правилни танцови движения.

Йога по време на ранна бременност ви позволява да подготвите тялото на жената за раждане и да нормализирате психичната сфера, която често се проваля в това състояние. За бременни жени са разработени специални упражнения. Ползите от йога:

 1. Статичните упражнения укрепват гръбнака, таза и мускулите на краката.
 2. Позите с главата надолу се превръщат в превенция срещу неправилно положение на плода (тазова, напречна).
 3. Всички йога упражнения подобряват кръвообращението, което е много важно за нормалното развитие на детето..
 4. Дихателните упражнения на практикуващите йога увеличават доставката на кислород към плода. Друг плюс е обучението за правилно дишане по време на раждане..
 5. Много техники облекчават токсикозата през първата половина на бременността.
 6. Нормализиране на настроението. Жените, които практикуват йога, са по-уверени, спокойни и по-малко склонни към промени в настроението, които са често срещани при бременността..

Физическа активност за нетренирани жени

Ако жената никога не се е занимавала със спорт и фитнес, тя също ще се възползва от физическа активност по време на ранна бременност. Те помагат за подготовката на тялото за предстоящите стресове по време на раждането, подобряват настроението и имат благоприятен ефект върху развитието на плода. Упражненията за ранна бременност включват следните упражнения:

 • дихателни упражнения;
 • кръстосана стъпка;
 • тялото се накланя надясно и наляво;
 • предни завои;
 • завой назад;
 • слънце - ротация в шийния отдел на гръбначния стълб, след това в гръдната, лумбалната, сакралната и опашната кост (амплитудата на въртене постепенно се увеличава, след това в обратен ред с намаляваща амплитуда;
 • гимнастика крака.

Трябва да го правите редовно по 15-20 минути на ден. Влошаването по време на тренировка е оправдание за спиране на усилията и консултация с гинеколог.

Възможно ли е да спортувате по време на бременност и как. Как тютюнопушенето влияе на ранната бременност и.

Възможни проблеми по време на бременност. Чувството за маловажно не е необичайно в различните периоди на бременността.

Възможно ли е да спортувате по време на бременност и как.... Успокоителни по време на бременност: народни.

хормонални промени, присъщи на бременността. Възможно ли е да спортувате по време на бременност и как.

Бременност и спорт - по седмици: натоварвания и противопоказания

Спортен календар за бременност: плуване, йога и други тренировки.

Тези, които са спортували преди бременността, не трябва да се отказват от полезни упражнения веднага щом тестът покаже две ивици. Спортът и бременността са съвсем съвместими. Но, разбира се, ще трябва да спазвате по-строго правилата за вашата безопасност и безопасността на вашето бебе..

1-4 седмици от бременността

седмици. По правило по това време жената все още не знае, че е бременна. Но при най-малкото подозрение си струва да намалите физическата активност. Самото начало на бременността е труден етап, през който се формират всички органи и системи на бъдещия плод и всяко претоварване няма да бъде от полза за бебето. Работата във фитнеса до седмата пот, дългите маратонски дистанции (като спринтьорски състезания), ски пистите за бъдещата майка са забранени. Сега тя трябва да се научи да изчислява силата си и да дозира натоварването, като взема предвид новото й състояние..

4-8 седмици от бременността

седмици. Всякакъв вид упражнения, които силно натоварват коремните ви мускули, трябва да бъдат изключени от ежедневните ви тренировки. Кляканията, „люлеенето“ на пресата, навеждането напред и назад са опасни, защото могат да провокират аборт. Опитайте се да избягвате така наречените обърнати пози: те се намират в упражненията „велосипед“ и „бреза“, когато стоите на ръце, в много йога асани. Не правете упражнения, които включват придърпване на коленете до гърдите.

Бъдещите майки смятат, че е много полезно да ходите на занятия в басейна - плуване, водна аеробика. Можете да ги правите (при липса на противопоказания) от всеки етап от бременността и почти до раждането.

8-12 седмици от бременността

седмици. След една седмица запалените кънкьори и ролери ще трябва да сложат кънките си на мецанина. Причината за отказа не е в спецификата на физическата активност, тя просто е полезна, а във факта, че този спорт е изпълнен с падания и сблъсъци, което е много опасно за бъдещата майка. Бягането също не е най-добрият избор, въпреки че, ако Вашият лекар няма нищо против, тренировките по джогинг с намалено натоварване могат да бъдат възобновени през втория триместър на бременността. Дотогава е по-добре да замените бягането с ходене. Тенисът е спорт, който по принцип може да се практикува до 4-ти или 5-ти месец от бременността. Но повтаряме: важно е да няма противопоказания, така че лекарят да даде своето добро и натоварванията да бъдат намалени.

По време на цялото физическо възпитание, не забравяйте да пиете, защото тялото ни прегрява и губи много течност. Не спортувайте веднага след хранене или, напротив, ако сте гладни. Най-доброто време за спортуване е един час след закуска.

12-16 седмици от бременността

седмици. За бременна спортистка формата за тренировка и особено обувките е много важна. Фитнес обувките или пантофите не трябва да се плъзгат. За някои видове упражнения, като аеробика, обувката трябва да може да поддържа сигурно глезена и стъпалото. По-добре е да правите йога боси, а не с чорапи - отново, за да не паднете. Изберете дишащ и хигроскопичен комплект.

16-20 седмици от бременността

седмици. Бъдещата майка, заедно с лекаря, трябва да избере за себе си оптималното натоварване и редовността на класовете. Смята се, че веднъж седмично е най-добре, но за някои бременни жени това не е достатъчно и те спортуват всеки ден. За твое здраве! Важно е класовете да носят само добри чувства и настроение, а не задух и чувство на умора. За начинаещи продължителността на занятията не трябва да бъде повече от половин час (по 10 минути за загряване, интензивно натоварване и релаксация). А за по-напредналите спортисти продължителността на комплекса от физически упражнения може да се увеличи до един час.

Как да разберете дали товарите са големи? Ако след час се чувствате непоносимо сънливи, значи сте преуморени. Признаци на преумора са прекомерно изпотяване, болка и напрежение в която и да е от мускулите, и особено в мускулите на корема и гърба, както и повишен пулс (над 100 удара в минута) в рамките на 5 минути след края на гимнастиката.

20-24 седмици от бременността

седмици. По това време много бъдещи майки се записват за басейна. В крайна сметка коремът вече расте значително, гърбът започва да боли от пренапрежение. А плуването перфектно отпуска и едновременно тренира всички мускулни групи. Във водата тежка жена си изглежда безтегловна, защото теглото намалява 6 пъти. Водата също намалява стреса върху ставите и гръбначния стълб, но упражнението изисква много повече усилия: водоустойчивостта е 12 пъти по-силна от съпротивлението на въздуха. „Водни процедури“ перфектно укрепват мускулите, насърчават гъвкавостта и възстановяват спокойния сън. Плуването може да се практикува до самото раждане. Но към избора на басейна трябва да се подхожда отговорно. Попитайте колко често водата се пречиства там, по какъв начин (вреден хлор или по-щадящо озониране), дали се изискват лекарски сертификати за посещение на басейна (добре, ако да), колко хора са в басейна (добре, ако не).

24-28 седмици от бременността

седмици. По време на бременност дългите разходки в парка, гората, като цяло, на чист въздух са много полезни. Разхождайте се поне 1 час, тъй като кръвта започва интензивно да абсорбира кислорода само минути след началото на разходката.

Ако по време на бременност се занимавате с популярния вече коремен танц - коремни танци - то през втория и третия триместър ще трябва да изключите всякакви движения, които предизвикват усещане за треперене. Движенията трябва да бъдат плавни и внимателни.

В комплекта упражнения във фитнеса включете тези, които ще укрепят мускулите, които активно участват в раждането: мускулите на перинеума, коремната кухина и тазовото дъно. Това са например упражненията на Кегел, които развиват интимните мускули. Но трябва да започнете да тренирате възможно най-внимателно и само след задължителна предварителна консултация с лекар: в крайна сметка, ако има и най-малка заплаха от бременност, по-добре е да не рискувате.

28-32 седмици от бременността

седмици. Колкото по-близо до раждането, толкова повече ограничения: забравихте какво са състезания, скачане, бягане, махане на крака. И отсега нататък също не можете да правите упражненията „вдигане на ръце“, защото те допринасят за появата на тонус в коремните мускули. Не се увличайте с упражнения за баланс - поради порасналия корем центърът на тежестта ви леко се е изместил и е доста трудно да се поддържа баланс.

В последния триместър на бременността трябва да намалите интензивността на упражненията. Можете да се върнете към интензивната гимнастика 6 седмици след раждането, но междувременно я заменете с дълги разходки.

32-36 седмици от бременността

седмици. В края на месеца на бременността лекарите съветват засега спиране на заниманията с елементи на степ и водна аеробика. По принцип бъдещата майка не трябва да е прекалено подвижна - и тя не иска. Но е време да направите упражнения за развитие на гъвкавост и релаксация. В крайна сметка преди раждането в тялото на жената се отделят много хормони, които отслабват връзките, жената буквално се превръща в гутаперча. И този ефект може да се използва за подготовка за раждане. Например дори по това време е полезно да се запознаете с основите на йога. В тази практика има много упражнения за гъвкавост и почти всички те учат как да се отпуснете. Изберете прости пози, които подобряват кръвообращението в тазовата област, шията и раменния пояс и дишайте плавно и дълбоко. И дори без каквато и да е медитация, веднага ще усетите как натрупаното напрежение ще напусне тялото ви..

36-40 седмици от бременността

седмици. Обикновено по това време бъдещата майка е загрижена не толкова за спортните постижения, колкото за предстоящото раждане. А здравословното състояние не разполага с активност: матката се увеличава значително, увеличава се натоварването на сърцето, гръбначния стълб и свода на стъпалото, настъпват промени в белите дробове и бременната жена е преследвана от задух. Ето защо дихателните упражнения и упражненията, които подобряват кръвообращението във всички органи и системи, ще бъдат много полезни. Те ще облекчат състоянието на майката и ще предотвратят хипоксия при бебето. Най-често срещаните упражнения са седнали - изходната позиция в изправено положение може да се използва не повече от едно на всеки пет упражнения.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Физическа активност по време на бременност: какво е полезно, какво е позволено и забранено

Спортът е неразделна част от здравословния начин на живот. Показва се на деца, мъже и дори жени, които очакват раждането на бебе. Упражненията по време на бременност могат да подобрят метаболизма, да ускорят метаболизма и да предотвратят натрупването на мастна тъкан.

 1. Защо упражненията са полезни по време на бременност
 2. Защо трябва да правите гимнастика по време на бременност
 3. Какви спортове можете да правите по време на бременност
 4. Възможни усложнения
 5. Кога трябва да се ограничават упражненията
 6. Кога физическите упражнения са абсолютно противопоказани?
 7. Основни правила
 8. Какви упражнения и спорт са разрешени за бременни жени
 9. Какви упражнения и спорт са забранени
 10. Примерни упражнения за първия триместър на бременността
 11. Примерни упражнения за втория триместър на бременността
 12. Примерни упражнения за третия триместър на бременността
 13. Полезно видео: бременност и упражнения

Защо упражненията са полезни по време на бременност

По време на бременността жената се преодолява от съмнения: възможно ли е да се съчетаят бременност и спорт. Умерената физическа активност не само не вреди на здравето на бебето и майка му, но и подобрява благосъстоянието.

Гимнастика, йога, фитнес - спортове, които са приемливи за бременни жени, треньорите разработват специални упражнения, включително дишане.

Понякога бъдещите майки се оправдават с отказ от физическа активност. Според тях бременността е заболяване, което може да се влоши при спортуване или всякакъв вид енергична дейност.

Разбира се, при тежък гестационен ход никой лекар няма да ви позволи да водите прекалено активен начин на живот. Но умерено, дори ходенето на чист въздух ще бъде по-полезно, отколкото да стоите хоризонтално в задушна стая..

Ползите от спорта за бременни жени се изразяват в следното:

 • всички системи участват в работата, а именно мускулна и ставна;
 • изключено е излишното телесно тегло;
 • храносмилателният процес се подобрява;
 • нивото на ендокринните хормони се нормализира.

Активният живот се проявява не само в специално проектирани комплекси, но и при извършване на ежедневни домакински задължения.

В ранните етапи на бременността е разрешено да се занимавате с екстремни спортове, но при липса на противопоказания.

С увеличаване на срока активните спортове се заменят с по-пасивни.

Защо трябва да правите гимнастика по време на бременност

Пасивният начин на живот на бременната жена причинява натрупване на токсични вещества, след което впоследствие увеличава телесното тегло.

При съществуващата заплаха за живота на детето не остава нищо друго, освен да се придържате към почивка в леглото.

Ако няма ограничения и раждането на бебето протича задоволително, все още няма нужда да се променят спортните зависимости.

Какви спортове можете да правите по време на бременност

През първия триместър спортните предпочитания остават непроменени. Ако се чувствате зле или токсикоза, стресът трябва да бъде изоставен.

Разрешените спортове са:

 • класически танци;
 • оформяне;
 • зумба;
 • Колоездене;
 • плуване;
 • фитбол;
 • аеробика.

Гимнастика и пилатес не правят изключение. Намалете леко активността при пързаляне с кънки, ски и конна езда.

Малко са бременните професионални спортисти, но те също могат да карат ски, кънки или кон.

В ранните етапи на бременността, когато се формират зачатъците на органи и системи, ембрионът е в защитена среда и дейността на майката не му вреди.

Колкото по-дълъг е периодът на бременността, толкова по-развит е плодът. Често уголеменият корем се превръща в пречка за нормални домакински задължения..

У дома е допустимо да се извършват обикновени движения: огъване, ходене, трениране на гръбначния стълб, колоездене, домашна гимнастика.

У дома можете да правите йога за бременни жени и да упражнявате мускулите на влагалището.

Възможни усложнения

Натоварването трябва да е умерено и без резки движения. В допълнение към приемливите спортове има забранени спортове, които включват: конна езда, атлетични скокове, акробатика и вдигане на тежести.

Появата на усложнения е свързана с няколко параметъра:

 • индивидуална особеност на организма;
 • неправилен подбор на упражнения;
 • неприемливи товари;
 • липса на контрол в действията.

Често срещани патологични процеси са:

 • Заплахата от прекратяване на бременността по всяко време. Развива се в резултат на тежко вдигане и стрес върху корема. В ранните етапи силовите натоварвания няма да донесат вреда, но след формирането на детско място рисковете ще се увеличат.
 • Кървене поради отлепване на плацентата. Причината е скачане на въже, вода или скок дълъг. Разклащането на репродуктивните органи може да доведе до изтъняване на мястото на прикрепване на плацентата и нейното разкъсване в бъдеще..
 • Коремна травма. По време на различни спортове или обикновени гимнастически натоварвания се увеличава рискът от удряне на корема (с екипировка, обръч или кормило за велосипед). При извършване на движения е необходимо да проявявате повишено внимание, да не бързате и да не претоварвате с тренировки.

Кога трябва да се ограничават упражненията

Не всички упражнения са допустими по време на „интересна позиция“, но има ограничения, които ви пречат да изпълнявате движения:

 • ранна токсикоза;
 • обременена гинекологична анамнеза;
 • възрастта на бъдещата майка е над 35 години;
 • временен дискомфорт.

Кога физическите упражнения са абсолютно противопоказани?

Строго е забранено да се извършва физическа активност със следните патологии:

 • заплахата от спонтанно прекъсване на бременността;
 • дават три или повече плода;
 • анормална структура на репродуктивните органи;
 • тонус на матката;
 • скъсяване на цервикалния канал;
 • нарушение на целостта на околоплодната течност;
 • неправилно представяне на плода от 32 гестационна седмица;
 • размазване на вагинално течение;
 • гинекологични заболявания;
 • оплождането е извършено с помощта на ин витро репродуктивни технологии;
 • конфликт с бебето според системата AB0 или Rh;
 • съществуващи спонтанни аборти или „антенатални“ в историята на пациента;
 • системни кръвни заболявания;
 • тромбофилия.

Основни правила

 1. Движенията трябва да са последователни.
 2. Изпълняваните движения трябва да са плавни и нерезки.
 3. Броят на дейностите трябва да бъде намален.
 4. Времето, разпределено за товари, е ограничено.
 5. Не трябва да практикувате, ако бъдещата майка е в лошо настроение.
 6. Ако има противопоказания, изключете упражненията и гимнастиката.

Какви упражнения и спорт са разрешени за бременни жени

Следните спортове са разрешени за бременни жени:

 • фитнес - помага да се поддържа теглото на жената под контрол и да се тренират мускулите на корема и седалището;
 • плуване - ви позволява да облекчите натоварването на гръбначния стълб, както и да укрепите мацото на гърба и таза. Освен това плуването е отличен помощник в борбата със сърдечно-съдовите патологии;
 • гимнастика за бременни жени;
 • йога - можете да го направите в тренировъчната стая, или да научите няколко „домашни движения“. Йога учи бременна жена да поддържа спокойствие и правилно дишане;
 • спокойни или класически танци.
 • накланяне на тялото настрани;
 • полуклек;
 • люлеете крака, докато лежите;
 • отклонение на гърба, коленичене;
 • люлеете ръце встрани;
 • повдигане на коленете;
 • пляска над главата;
 • "Велосипед" в легнало положение;
 • люлка преса.

Какви упражнения и спорт са забранени

Забранени са спортовете, свързани с вдигане на тежести, скачане и бягане. Например:

 • атлетични скокове и гмуркане;
 • хвърляне на сърцевина и повдигане на пръта;
 • конна езда (някои експерти не препоръчват колоездене);
 • акробатика.

Следните упражнения могат да станат тежести от гестационния период:

 • бягане - то трябва да бъде заменено с ходене;
 • въже за скачане;
 • усукване на тежък обръч;
 • люлеене на пресата по стандартния метод;
 • дълбоки клекове;
 • остри удари с крака;
 • "Мост" и други опасни акробатични елементи.

Обученията се провеждат, като се отчита срокът на длъжността. Толкова много инструктори и обучители ясно са определили допустимите забранени товари по триместър..

Примерни упражнения за първия триместър на бременността

Така че, ако бъдещата майка няма нищо общо със спорта, тогава в началото на бременността за нея са подходящи следните упражнения:

 1. Наклони встрани: те трябва да се правят 10-15 пъти във всяка посока. Не надвишавайте два комплекта на ден..
 2. Обръщания на горната част на тялото не повече от 20 пъти в двете посоки. На ден трябва да се извършват по 1-2 подхода.
 3. Повдигането на коленете помага за укрепване на тазовото дъно и стягане на коремните мускули. Коляното се повдига в изправено положение 8-10 пъти веднъж на ден.

През първия триместър можете да посетите басейна, да правите аеробика във водата; джогинг, но умерено. Дихателните упражнения допълват гимнастиката.

Забранено: огъване напред, скачане, бягане на дълги разстояния.

Примерни упражнения за втория триместър на бременността

Комплект от упражнения за средата на бременността. Всяко движение се извършва 20 пъти в двете посоки, 1 подход на ден:

 • SP стои, ръце встрани. Телецният мускул се повдига последователно;
 • полуклек на плоско стъпало с изпънати напред ръце;
 • IP изправен, повдигане на огънатия крак встрани;
 • поход на място;
 • главата се обръща настрани и в кръг;
 • SP легнало: повдигане на лявата ръка и десния крак, след това обратно, лявата ръка-десния крак;
 • стандартно упражнение на Кегел за бременни жени.

Дихателна гимнастика с помощта на йога.

Примерни упражнения за третия триместър на бременността

За гимнастика в последния триместър на бременността се отделят 10 минути: 1 упражнение отнема 2 минути:

 • полуклек с опора, между всяко движение дълбоко вдишване през носа и издишване през устата;
 • намаляване на лопатките с почивка за диафрагмално дишане;
 • лицеви опори от стената или пода, но облегнати на колене;
 • Поза Кегел: коленичи и изви гърба си като котка;
 • махайте с ръце, докато стоите.

Последният етап от тренировката са дихателни упражнения: ръцете постепенно се спускат надолу по бедрата - издишване; отидете нагоре - вдишайте.