Всяка бъдеща майка, когато се регистрира в консултация, се подлага на диагностични изследвания, включително определяне на кръвната група и Rh-принадлежност. Rh факторът може да бъде положителен или отрицателен. Резус отрицателната бременност често е причина за безпокойство поради риска от възможни усложнения.

Отрицателният Rh фактор по време на бременност може да причини развитието на множество фетални патологии, ако кръвта на бащата на детето е Rh-положителна. Това се случва на фона на Rh-конфликта, възникнал между майката и плода. Ако липсва, няма да се налага да се предприемат допълнителни мерки..

Какво е Rh фактор?

При много хора специфичен протеин е локализиран на повърхността на кръвните клетки: ако е, тогава човекът има Rh-положителна кръв, ако липсва, това е отрицателен Rh фактор.

Според статистиката 20% от жените в света имат отрицателен резус, но за повечето от тях този факт не им пречи да познаят щастието на майчинството и да раждат здраво дете..

Лекарите вярват, че отрицателният резус е просто характеристика на определен човек, която не му пречи да забременее, а още по-малко не е причина за женското безплодие.

Обаче отрицателният резус фактор и бременността все още са несъвместима концепция за много бъдещи майки поради възможния резус конфликт. Разбира се, това състояние има определени усложнения, но те не се развиват във всички случаи..

Какво е Rh-конфликт?

Сред жените с отрицателен Rh, Rh-конфликт по време на бременност се отбелязва само в 30% от случаите, т.е. останалите 70% от бременностите протичат без особености.

За да възникне Rh-конфликт, се изискват следните условия: бащата на детето има Rh-положителен фактор, майката, напротив, има отрицателен, докато плодът наследява Rh на бащата. В този случай тялото на жената ще започне да произвежда специфични антитела, чиято цел е да предпазва от чужд протеин..

Започвайки от 7-та седмица от развитието, плодът развива собствена хемопоетична система. От този момент нататък малък обем от неговите червени кръвни клетки може да влезе в майчиния кръвен поток през плацентата.

Имунитетът на жената оценява положителен Rh на плода за чужди съединения и започва да се бори с тях, като произвежда антитела.

Оказва се абсурдна ситуация: тялото на майката се бори срещу нероденото си дете. Тези антитела се намират лесно в хемопоетичната система на плода, причинявайки разрушаването на кръвните му клетки, което може да причини сериозно заболяване и дори да прекъсне бременността.

Кога да се страхуваш?

Ако антителата се произвеждат в големи количества, те проникват в кръвта на нероденото дете и започват да унищожават "вражеските" червени кръвни клетки. Разрушаването им става причина за сериозни увреждания на всички жизненоважни системи на плода.

На първо място, нервната система страда, след това бъбреците, черният дроб и сърцето на детето се унищожават от негативните ефекти на билирубина. Тъканите и кухините на тялото му започват да се пълнят с течно съдържание, което пречи на нормалното функциониране и развитието на органите, което при липса на спешна квалифицирана помощ може да доведе до вътрематочна смърт на плода. Поради тази причина при Rh-отрицателните пациенти най-често се диагностицира състояние на повтарящ се спонтанен аборт..

Дори ако в случай на Rh-конфликт се окаже, че е предадена бременност и детето се роди, най-вероятно ще има вродени малформации. Тези дефекти включват воднянка на мозъка, патология на органите на зрението, слуха, речта и нервната система.

Ситуации, водещи до развитие на Rh-конфликт

Rh-конфликтът е възможен само при различни Rh-принадлежности: отрицателен при майката и положителен при плода, което води до производството на определени антитела.

Възможността за развитие на Rh-конфликт се увеличава в следните ситуации:

 • аборт, извънматочна бременност в миналото;
 • заплахата от спонтанен аборт през 2-ри триместър;
 • инструментални изследвания;
 • история на труден труд, завършил с ръчно изследване на матката;
 • травма на коремната кухина със съпътстващо отлепване на плацентата;
 • кръвопреливане на бъдещата майка, различно по Rh принадлежност.

Ако бременността е първата, рискът от развитие на Rh-конфликт обикновено е минимален. Това се дължи на липсата на антитела в кръвта на майката, чието образуване зависи от горните негативни фактори. Те обикновено остават в кръвта на жената до края на живота си..

Предотвратяване на Rh-конфликт

По време на регистрацията всяка жена прави анализ, за ​​да определи Rh фактора. Ако бъде установено, че е отрицателно, се изисква да се определи Rh-принадлежността на бъдещия баща.

Ако има вероятност да възникне Rh-конфликт по време на бременност, жената периодично дарява кръв за определяне на специфични антитела към феталните кръвни клетки в нея. До 3-ия триместър това проучване се провежда редовно 1 път на месец, започвайки от 32 седмици - 2 пъти месечно и от 35 седмици до деня на раждането, кръвта на жената се изследва ежеседмично.

Ако нивото на антитела в кръвта на бременна жена се увеличи, лекарят диагностицира наличието на Rh-конфликт и прави заключения относно Rh-принадлежността на нероденото дете. Това състояние изисква наблюдение и лечение на жена в перинатален център със задължителна хоспитализация.

Също така, Rh-принадлежността се диагностицира при новородено след раждането. Ако е положителен, тогава в рамките на 72 часа на жената се инжектира анти-Rh имуноглобулин - серум, който предотвратява развитието на Rh-конфликт при носене на последващи бременности.

Същият серум се използва профилактично при жени с Rh-отрицателна кръв в рамките на 72 часа след предизвикан аборт, операция за елиминиране на извънматочна бременност, спонтанен аборт, погрешно преливане на Rh-положителна кръв, отлепване на плацентата, манипулации върху мембраните на плода и коремна травма по време на бременност.

Без въвеждането на серум при всяка нова бременност, шансовете за резус-конфликт се увеличават с около 10%.

Ако жената има отрицателен Rh фактор, преди да планира втора бременност, тя трябва да дари кръв за определяне на специфични антитела. Ако се открият в кръвта, не може да се избегне развитието на Rh конфликт при подходящи условия.

Бременност при жена с резус отрицателна кръв

Съвременната медицина се научи доста успешно да преодолява негативните прояви на Rh несъвместимост между майката и плода. В наши дни едва ли 10% от всички бъдещи майки с отрицателен резус фактор имат подобни проблеми..

Благодарение на специфична профилактика с антирезусен имуноглобулин е възможно да се неутрализират агресивните антитела за дълго време и качествено.

Ако жената иска успешно да забременее и да стане майка на здраво дете, по време на бременността тя трябва да внимава към препоръките на гинеколог, своевременно да се подложи на необходимите лабораторни и инструментални изследвания, включително рутинна ултразвукова диагностика.

Ако бременността на жената протича без усложнения, раждането се извършва навреме по физиологичен начин. Ако бременността е била придружена от резус-конфликт, препоръчително е да се извърши оперативно раждане - цезарово сечение. Операцията обикновено се планира на 38 седмици, ако е възможно бременността да бъде доведена до минимални загуби до тази дата. Повече за цезарово сечение →

Не се отчайвайте, ако бъдещата майка има Rh отрицателна кръв. Раждането на първото дете обикновено се случва без развитие на Rh-конфликт, докато здравето на новороденото и младата майка не е в опасност.

Много жени умишлено отказват втора бременност, за да премахнат възможните проблеми. Понастоящем няма нужда да се отказвате от такъв шанс. Независимо от Rh фактора, правилно подбраните медицински тактики по време на бременност значително увеличават шансовете на жената за щастливо майчинство.

Автор: Олга Рогожкина, лекар,
специално за Mama66.ru

'' Кръвни врагове ''. Бременност и резус-конфликт

Отрицателен Rh фактор при бременна жена, Rh-конфликт

На повечето от нас едва ли се е налагало да се замислят какъв е Rh факторът. Това не е изненадващо: в края на краищата в обикновения живот неговото присъствие или отсъствие не води до никакви болезнени последици. Този въпрос става актуален само когато става въпрос за бременност..

Rh факторът е протеин (или Rh антиген), който се намира на повърхността на червените кръвни клетки - човешките червени кръвни клетки. За първи път е идентифициран при резус маймуни, откъдето е получил името си. Учените откриха Rh фактора преди около 70 години. Откритието им помогна да се определи, че някои хора имат същия този Rh фактор и съответно са Rh положителни. В друга част на човечеството Rh фактор не е открит; такива хора се считат за Rh отрицателни.

Rh факторът се наследява като силна, доминираща черта. Ето защо мнозинството (около 85%) от хората го имат. Кръвта на тези хора е Rh положителна. Останалите 15% нямат - имат Rh отрицателна кръв. По този начин Rh положителната кръв означава наличието на Rh протеин (или Rh фактор), а Rh отрицателната кръв означава липса на този фактор..

Отрицателният резус фактор не се усеща от човек по никакъв начин в ежедневието. По време на бременност обаче несъответствието между Rh-принадлежността на майката и плода може да причини така наречения Rh-конфликт..

Потенциален риск
Резус на бащатаРезус на майкатаРезус бебеВероятност за конфликт
плюсплюс75% плюс, 25% минусНе
плюсминус50% плюс или 50% минус50%
минусплюс50% плюс или 50% минусНе
минусминусминусНе

Конфликт: кой е виновен?

Rh сенсибилизация (Rh конфликт) е производството на антитела в тялото на Rh отрицателна майка към антигени на феталната Rh система, т.е. към протеин, разположен върху еритроцитите на детето.

Проблемът може да възникне само когато бъдещата майка е Rh-отрицателна, тоест няма Rh фактор в кръвта й, а бъдещият баща е Rh-положителен едновременно (Rh фактор се определя в кръвта му), тогава бебето може да наследи Rh от него - принадлежност. По този начин бебето, подобно на баща си, ще бъде Rh-положително (Rh фактор ще се образува в кръвта му). Формирането на Rh-принадлежността на бебето завършва до 8-та седмица от бременността.

Оказва се, че бъдещата майка носи бебето си, което се различава от нея по наличието на Rh фактор в кръвта, докато самата тя няма този Rh фактор. Имунната система на майката разпознава чужд протеин - Rh фактора на бебето - и започва да се бори с него. Борбата срещу "врага" се провежда по следния начин: тялото на майката отделя Rh антитела, които започват да атакуват еритроцитите на плода.

Резултатите от тази борба могат да бъдат много ужасни. Червените кръвни клетки (еритроцитите) в кръвта на плода се унищожават и убиват. В резултат на това общият брой на червените кръвни клетки на трохите намалява и той развива анемия (анемия). Унищожавайки, феталните еритроцити отделят билирубин - вещество, което е токсин за бебето. Циркулирайки в кръвта на бебето, билирубинът го отровява и парализира жизнените органи на тялото на детето. Това състояние се нарича фетална хемолитична болест. Без специфично и своевременно започнало лечение плодът може да умре, следователно подозрението за развитие на Rh-конфликт е индикация за хоспитализация в специализирана клиника.

Важно е да се разбере, че такива сериозни усложнения на бременността като Rh конфликт и хемолитична болест на бебето се появяват само в един случай - ако бъдещото бебе има Rh отрицателна майка и Rh положителен баща. Но дори и при Rh-позитивен баща е много възможно (до 50% вероятност) бебето да бъде Rh-отрицателно, подобно на майка си, и никакви усложнения не го заплашват!

Във всички останали случаи:

 • баща и майка са Rh положителни,
 • баща и майка са Rh отрицателни,
 • бащата е Rh-отрицателен, майката е Rh-положителен - развитието на Rh-конфликт и хемолитична болест на плода е невъзможно.

Трябва да се каже, че дори ако се развие Rh-положително дете, Rh-отрицателната майка не развива непременно Rh-конфликт, т.е. в този случай антителата към еритроцитите на плода не винаги ще се образуват в тялото на майката. При Rh-отрицателна жена, която забременява за първи път в живота си, рискът от развитие на Rh-конфликт е само 10%. При липса на усложнения (образуване на антитела) при първата бременност, същата степен на риск (10%) остава при следващата бременност..

Дори Rh антитела да бъдат открити в кръвта на бременна жена, това не означава 100% риск от фетални заболявания, защото бебето има толкова много защитници. Има специални биологични филтри в кръвта на бъдещата майка, във водите около бебето и, разбира се, в основния орган на бременността - плацентата. Тези филтри блокират Rh антитела, като ги улавят и не позволяват по-нататъшно до бебето. Ефективността на такава защита обаче до голяма степен зависи от общото здравословно състояние на бъдещата майка и хода на бременността. За съжаление, хроничните заболявания на бременна жена (предимно инфекции) и усложненията на бременността (заплаха от прекратяване, токсикоза, частично отлепване на плацентата) намаляват ефективността на защитата и увеличават риска от развитие на Rh-конфликт. Обикновено по време на бременност малко количество фетална кръв навлиза в кръвообращението на майката, което е недостатъчно за сенсибилизация, но при наличие на кръвоизлив, артериална хипертония, по време на акушерски манипулации и вътрематочни интервенции, обемът на феталната кръв, постъпващ в кръвта на жената, се увеличава. Така че провеждането на инвазивни проучвания по време на бременност (техники, включително микропункция на феталния пикочен мехур и събиране на фетални клетки, пъпна връв, плацента на фетални води) увеличава риска от развитие на Rh-конфликт и фетална хемолитична болест. Също така, голям обем кръв попада в кръвта на жената по време на изкуствен или спонтанен аборт и цезарово сечение.

Rh антитела при жена, чиято кръв не съдържа Rh фактор, могат да се образуват по време на аборт: спонтанен аборт (спонтанен аборт), медицински аборт и с развитието на извънматочна бременност. Честотата на антителата при различни видове аборти е около 3%. Тези антитела циркулират в кръвта на жената през целия й живот и могат да причинят Rh-конфликт по време на следващата бременност, дори след много години. В резултат на това следващата бременност може да доведе до фетална хемолитична болест или спонтанен аборт..

Всички бъдещи майки трябва да помнят колко е важно да поддържат първата си бременност с отрицателен резус фактор. Когато обмисляте дали да прекъснете първата бременност, помислете за възможните усложнения, тежестта на хемолитичната болест, сложността на нейното лечение, спонтанен аборт при следваща бременност и големия риск от бездетие! Може би това ще бъде сериозен аргумент в полза на запазването на бременността, ще помогне да запазите бъдещото бебе здраво и ще ви даде щастие..

Предотвратяване на Rh-конфликт

Когато планирате бременност, наред с други неща, трябва да установите вашата кръвна група и Rh принадлежност. В случай, че Rh фактор не е открит (т.е. бъдещата майка е Rh отрицателна), е необходимо да се установи Rh фактор на бъдещия баща. Във всеки случай трябва да се регистрирате не по-късно от 7-8 седмици от бременността - това ви позволява своевременно да започнете прегледа на бъдещата майка и да предотвратите развитието на много усложнения.

Веднага след регистрацията в предродилната клиника на Rh-отрицателна бъдеща майка ще бъде назначен специален кръвен тест. Това е анализ за откриване на Rh антитела в кръвта й и тяхното количество или титър на антителата. Ако не бъдат открити антитела, следващия път, когато кръвта се изследва за антитела на 18-20 седмици, след това ежемесечно. При липса на Rh антитела и успешното развитие на бременността на 28 седмици, жената се инжектира със специално лекарство, което предотвратява производството на антитела в кръвта на Rh-отрицателна майка. Това лекарство се нарича резус имуноглобулин. След инжектирането на лекарството кръвта вече не се тества за антитела.

Ако се открият антитела или бременността се повтори, след приключване на предходна бременност не е бил прилаган анти-Rh имуноглобулин, аборти или медицински аборти или са родени Rh-положителни деца - редовните антитела се определят ежемесечно до 32-та седмица на бременността. От 32-ра до 35-та седмица на бременността този анализ се извършва вече два пъти, а след 35-та седмица кръвта се проверява за антитела веднъж седмично - до самото раждане. Когато се появят антитела, се определя техният титър.

Ако Rh антитела бъдат открити на всеки етап от бременността, бъдещата майка се изпраща за изследване в клиника, специализирана в проблема с Rh-конфликта. Ако антитела не бъдат открити, бременната жена продължава да се наблюдава в обикновена предродилна клиника, като редовно повтаря теста за антитела.

След раждането на бебето и преминаването на пъпната връв, кръвта от пъпна връв се взема директно в родилната зала, за да се определи Rh фактора на бебето. Ако новороденото, подобно на майка си, се окаже Rh-отрицателно, няма риск от развитие на хемолитична болест. В случай, че бебето е наследило положителен резус от бащата, на родителя се прилага друга доза имуноглобулин. По този начин се гарантира предотвратяването на резус-конфликт при следващата бременност. Лекарството, необходимо за тази процедура, се прилага в рамките на 48 часа след раждането. Това лекарство трябва да бъде във всички родилни болници; дава се на всички Rh-отрицателни жени, които не са имали антитела по време на раждането. Но ако знаете, че вероятно ще ви е необходимо въвеждането на имуноглобулин, тогава е по-добре предварително да попитате дали има лекарство в болницата, където ще раждате. След раждането трябва да попитате какъв Rh фактор има вашето бебе и ако той е положителен, тогава дали сте инжектирани с имуноглобулин. По-добре е това да се направи в пръчката, през първите 2 часа след раждането.

Rh-отрицателна жена без явления на сенсибилизация (откриване на антитела, показващи появата на Rh-конфликт) може да роди в обикновен родилен дом, който няма специализация в управлението на бременност и раждане при Rh-конфликт.

Как да победим хемолитичната болест?

Ако се открие хемолитично заболяване на плода (увеличаване на броя на антителата в кръвта), бременната жена е хоспитализирана в патологичното отделение на специализирано майчинство. Допълнителен преглед се извършва в родилния дом. Състоянието на плода се оценява с помощта на ултразвук, доплер и кардиотокография. Тези изследвания също помагат при идентифицирането на първите признаци на Rh-конфликт. В резултат на началната атака на майчините антитела плацентата се сгъстява, количеството на феталната течност се увеличава, а черният дроб и далакът на бебето се увеличават. Такива прояви на Rh-конфликт се откриват лесно с помощта на ултразвук.

Две други проучвания - доплерометрия и CTG - позволяват функционална оценка на състоянието на бебето, с други думи, за проследяване на неговото благосъстояние. Доплер изследването е вид ултразвук, който определя нивото на притока на кръв в маточните артерии, плацентата и съдовете на пъпната връв. Неговият растеж и развитие зависи от кръвообращението между майката и бебето, тъй като с кръвта плодът получава кислород и хранителни вещества. С развитието на Rh-конфликт, плацентарният кръвен поток се влошава.

CTG или феталното кардиомониторинг е хардуерно проучване, което ви позволява да проследявате и записвате феталния сърдечен ритъм (HR) на специална лента. Сърдечните тонове на трохите са основният показател за неговото благосъстояние. Чрез увеличаване или намаляване на сърдечната честота може да се подозира общо влошаване на благосъстоянието на плода.

При наличие на индикации (бързо увеличаване на броя на антителата, значителни страдания на плода) се извършва кордоцентеза - въвеждане на игла в съдовете на пъпната връв на бебето и вътрематочна кръвопреливане на плода.

Процедурата се извършва по следния начин: под контрола на ултразвук, през предната коремна стена на майката с помощта на катетър те проникват във вената на пъпната връв и преливат плода от 20 до 50 ml от препарата на донорната Rh-отрицателна кръв от група I. Тази мярка помага за отслабване на имунния отговор на организма на бъдещата майка. Този ефект може да бъде постигнат поради намаляване на относителния брой Rh-положителни еритроцити. Благодарение на това състоянието на бебето се подобрява и бременността се развива безопасно. Вътрематочната трансфузия може да се извършва многократно до 34-та седмица от бременността. След този период плодът се счита за жизнеспособен и при необходимост се решава въпросът за ранно раждане.

За лечение на хемолитична болест на плода се използват и следните методи:

Плазмаферезата е техника за пречистване на кръвта. С плазмафереза ​​токсините и патологичните продукти се отстраняват от плазмата (течната част на кръвта). За целта първо се взема кръв и след това се връща през плазмен филтър..

Плазмена имуносорбция - методът се основава на заредените ™ молекули вредни продукти, съдържащи се в кръвта, които при преминаване през сорбента (активен въглен) се „залепват“ за него. Кръвта се прекарва през филтри за въглища и се връща в пречистен вид.

Имплантация на кожна присадка - парче от кожата на бъдещия татко се „имплантира“ на жена му през последните 3 месеца от бременността. Подобна е на пластичната хирургия (както при лечението на тежки изгаряния). Когато кожната клапа на бъдещия татко започне да „пуска корени“ на ново място, тялото на майката я разпознава като чужда тъкан. Това е един вид червена херинга: имунитетът на бременна жена хвърля цялата си сила в борбата срещу по-извънземен агент. В същото време производството на антитела към Rh на бебето е намалено, което прави възможно удължаването на бременността.

Антилимфоцитният имуноглобулин е лекарство, което причинява частично унищожаване на имунните клетки на майката. Имунитетът на бременната жена намалява, което води до намаляване на производството на антитела и подобряване на състоянието на бебето..

Изследването и лечението на резус-конфликт между майката и плода се извършва само в специализирана болница. Изборът на метода на лечение се определя от лекаря. С навременното започване на лечението прогнозата за мама и бебе е благоприятна.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Rh фактор и бременност

Всеки човек е носител на един от видовете Rh фактор: положителен или отрицателен. Rh фактор е наличието или отсъствието на протеин, който се намира на повърхността на червените кръвни клетки (червените кръвни клетки, които пренасят кислород до тъканите). И всяка жена, която планира бременност, за да избегне негативни последици, е длъжна да установи своя Rh фактор, както и кръвна група. В края на краищата това може до голяма степен да повлияе на хода на бременността, както и върху развитието и състоянието на плода..

Бъдещите майка и татко могат да имат отлични Rh фактори. Така че, ако майката и бащата са Rh-положителни, тогава бебето ще наследи подобен Rh фактор в бъдеще. Същото се случва, когато и двамата родители имат отрицателен Rh фактор в кръвта си. Ако майката има положителен Rh фактор, а бащата има Rh отрицателен фактор, няма да има усложнения и по време на бременност. Но ако се окаже, че майката е собственик на Rh-отрицателен фактор, ако бащата има Rh-положителен фактор, има Rh-конфликт, който носи определена заплаха.

Факт е, че в тялото на Rh-отрицателна бременна жена в отговор на положителен Rh фактор на плода започват да се произвеждат антитела - имунната система възприема Rh-положителните еритроцити на бебето като чужди. Rh антителата са в състояние да проникнат през плацентата, където започва разрушаването на феталните еритроцити. Последицата от това състояние на нещата за бебето може да бъде анемия (намален хемоглобин), интоксикация, нарушаване на жизненоважните органи. Всичко това заедно се нарича хемолитична болест. Най-често се развива веднага след раждането на бебето, а лечението му е доста сложно. Понякога новороденото също се нуждае от кръвопреливане - инжектира се резус-отрицателна кръв и се извършва реанимация.

Всъщност всички тези ужасни последици могат да бъдат избегнати, ако внимателно и внимателно подходите към планирането на бременността. Много жени, само след спонтанен аборт, установяват, че причината за спонтанния аборт е наличието на Rh-отрицателен фактор в кръвта им. Тъй като техните носители са 15-20% от женското население, наложително е да установите вашата кръвна група и Rh фактор по време на планирането на бременността. Ако бременността вече е започнала, тогава в антенаталната клиника трябва да се вземе кръв, за да се установи Rh-принадлежност. Ако се окаже, че бременната жена е носител на резус-отрицателния фактор, тя се взема по специална сметка. В този случай е необходим внимателен контрол. Така че, една жена ще трябва да дарява кръв от вена доста често - така лекарите ще могат да проследят дали има антитела в тялото на бременна жена и ако да, как се променя количеството им. До 32 седмици кръв се дава веднъж месечно, от 32 до 35 седмици - два пъти месечно и от този момент до доставката, седмично. Съвременното медицинско оборудване ви позволява постоянно да наблюдавате състоянието и развитието на плода, своевременно да идентифицирате тежестта на хемолитичната болест и, ако е необходимо, да провеждате вътрематочна кръвопреливане. Основната задача на тази процедура е да подобри състоянието на плода и да удължи бременността. Ранното или късното раждане, ако майката има отрицателен Rh фактор, ще бъде опасно, най-доброто време за раждане на бебе е 35-37 седмици.

Трябва да се отбележи, че по време на първата бременност рискът от развитие на Rh-конфликт е нисък, тъй като имунната система на майката за първи път се сблъсква с чужди еритроцити. В тази връзка антителата, способни да унищожат феталните червени кръвни клетки, се произвеждат в малки количества. Следователно, ако се окаже, че бъдещата майка е собственик на отрицателен резус фактор, абортът е противопоказан - така че има шанс да се роди здраво пълноценно бебе. В случай на следваща бременност ситуацията се влошава: антитела от предишната бременност вече присъстват в кръвта на бременна жена. И сега те са в състояние да преминат през плацентата и да унищожат червените кръвни клетки на бебето..

Във всеки случай, ако майката има отрицателен Rh фактор, е необходимо стриктно медицинско наблюдение. Необходимото лечение се предписва от лекаря след внимателно проучване на всички факти. Добрата новина е, че днес развитието на Rh-конфликта може да бъде предотвратено чрез въвеждане на специална ваксина - анти-Rh-имуноглобин. Това лекарство, което се прилага веднага след първото раждане или прекъсната бременност, свързва агресивни антитела и ги отстранява от тялото на майката. По този начин те вече не могат да навредят на нероденото бебе..

Резус конфликт: мирни начини за разрешаване

Човечеството се състои от мъже и жени, блондинки и брюнетки, високи и ниски, а също и от тези, които имат протеин в червените кръвни клетки, наречен Rh антиген, и тези, които нямат. Всичко би било наред - собствениците на положителен и отрицателен резус живеят много приятелски и често образуват двойки, но някои комбинации от резус на родители по време на бременност могат да доведат до резус конфликт между майката и бебето.

Какво е? Колко опасно е? Възможно ли е да се предотврати Rh-конфликт и как да се лекуват неговите последици? Разрешено ли е кърменето? От Елена ТЕЛИНА, акушер-гинеколог, заместник главен лекар по акушерство и гинекология на Медицински център АВИЦЕНА на групата от майки и деца.

Какво е Rh-конфликт?

Първо, нека разберем какъв е Rh фактор. Това е специален протеин - Rh антигенът, който се намира (или не се намира) на повърхността на еритроцитите - червените кръвни клетки. Ако този протеин присъства в кръвта, тогава Rh се счита за положителен, а ако не присъства - за отрицателен. През 1940 г. маймуните резус са помогнали за откриването на Rh антигена на лекарите К. Ландщайнер и А. Винер - този протеин е изолиран за първи път от техните еритроцити. В чест на тези маймуни Rh фактор получи името си..

Около 85% от европейското население на планетата има положителен резус фактор, около 15% имат отрицателен резус фактор. Най-голям е процентът на хората с отрицателен резус фактор сред баските. Интересното е, че резус отрицателен е изключително рядък при азиатци, африканци и коренното население на Северна Америка - в около 1% от случаите, така че резус конфликтът е много рядък за тях..

„Отрицателният Rh фактор не влияе по никакъв начин на живота на човека, такава разлика не може да се определи с око. По време на бременността обаче несъответствието между Rh факторите на майката и бебето може да предизвика доста сериозно усложнение - Rh конфликт.

"Rh-положителната" и "Rh-отрицателната" кръв са несъвместими. Поглъщането на Rh антиген в кръвта с отрицателен резус предизвиква силен имунен отговор - тялото възприема чужд за него протеин като сериозно заболяване, което трябва да бъде унищожено. Спешно се произвежда цяла армия от антитела, които атакуват и унищожават "положителните" антигени.

Какво се случва, ако източник на такива „чужди“ антигени се появи в тялото и се настани здраво там в продължение на 9 месеца? Концентрацията на антитела непрекъснато ще се увеличава, те все по-активно ще атакуват протеини, които не са безопасни за тях, опитвайки се да унищожат напълно техния източник. Това се случва, когато майката има отрицателен резус фактор, а бебето има положителен. Тялото на мама се предпазва, като атакува непознати антигени. Това състояние се нарича Rh-конфликт..

„Има риск от развитие на Rh-конфликт, ако майката е Rh отрицателна, а бащата е Rh положителен. Други комбинации няма да предизвикат такъв конфликт..

Rh-конфликт по време на бременност

Ако бременна жена и нейното дете имат различна Rh идентичност, тогава могат да възникнат сериозни усложнения по време на бременност. В нашата статия ще разкрием същността на Rh-конфликта и ще говорим за опасността, която той носи в себе си.

Кръвта на майката и плода може да е несъвместима по отношение на Rh системата, кръвната група и други еритроцитни антигени. Несъвместимостта на кръвта на майката и детето води до хемолитична болест на плода - заболяване, характеризиращо се с унищожаване на червените кръвни клетки (хемолиза) или инхибиране на хематопоезата под въздействието на антитела, произведени в кръвта на майката, към антигените на феталните червени кръвни клетки. 95% от случаите на хемолитична болест на плода се дължат на несъвместимост при Rh и 5% в други еритроцитни системи: AB0 (кръвна група), система Kell, Kidd, Duffy, Lutheran и други.

В Rh системата (Rh принадлежност, Rh фактор) има 6 антигена: D, d, C, c, E, e - които могат да присъстват в човешката кръв в различни комбинации.

Основният антиген на Rh системата - D е от най-голямо практическо значение. Той присъства на повърхността на еритроцитите при 85% от хората, живеещи в Европа. Наличието на този антиген определя "положителна" кръвна група. Кръвта без този антиген е Rh отрицателна..

Rh-принадлежността в генетиката се обозначава с латинската буква D (в чест на основния антиген на Rh системата) и два алела на гена носят информация за него. С други думи, Rh принадлежността се определя не от един, а от два D. Ако Rh факторът е положителен, тогава генетичното му обозначение може да бъде DD или Dd. Отрицателният Rh фактор има само едно обозначение - dd. Детето получава по едно писмо от всеки родител, така че може да има различни комбинации от тях. За да не бъдем неоснователни, ще обясним наследяването на Rh фактора на конкретни примери..

1) ♀DD + ♂ DD = всички деца ще имат положителен Rh фактор (100% DD)

И двамата Rh-положителни родители.

2) ♀DD + ♂ Dd или ♀Dd + ♂ DD = всички деца ще имат положителен Rh фактор (50% DD и 50% Dd)

И двамата родители са Rh положителни, но един от тях носи гена за Rh отрицателен. Въпреки това, в първото поколение деца той няма да се покаже по никакъв начин..

3) ♀Dd + ♂ Dd = 75% от децата ще имат положителен Rh фактор (25% DD + 50% Dd = 75%) и 25% ще имат отрицателен (dd).

И двамата родители са Rh положителни, но и двамата носят гена за Rh отрицателен; такова семейство може да има дете с Rh-отрицателна кръв.

4) ♀dd + ♂ dd = всички деца ще бъдат Rh отрицателни (100% dd).

И двамата родители са Rh отрицателни.

5) ♀DD + ♂ dd или ♀ dd + ♂ DD = всички деца ще имат положителен Rh фактор (100% Dd).

6) ♀Dd + ♂ dd или ♀ dd + ♂ Dd = 50% от децата ще имат положителен Rh фактор (50% Dd), а останалите 50% ще имат Rh отрицателен фактор (50% dd).

В последните две опции единият родител е Rh-положителен, а другият е Rh-отрицателен..

Трудности при управлението на бременността възникват само ако Rh-отрицателната жена е бременна с Rh-положителен плод. Към днешна дата всички Rh-отрицателни жени, които са бременни с Rh-позитивни мъже, се третират като Rh-положителни жени. Разбира се, от генетична гледна точка такива жени могат да имат Rh-отрицателно дете, но свръхдиагностиката в този случай е по-добра от „недостатъчната диагноза“. В допълнение, определянето на типа генни алели (DD, Dd, dd) е много трудно.

И така, какви са трудностите?

Ако една жена с отрицателен Rh фактор е бременна с дете, което има Rh фактор положителен, тогава може да възникне така наречения Rh конфликт (или неговата заплаха), което да доведе до хемолитична болест на плода. Има няколко етапа в развитието на това състояние:

 1. Имунизация на жена (придобиване на имунитет срещу чужди вещества). Плацентата е надеждна бариера, но не изключва възможността за проникване на фетални червени кръвни клетки в кръвта на майката. Основният отговор на навлизането на феталните червени кръвни клетки в кръвта на жената е производството на IgM антитела, които не проникват през плацентарната бариера и не са важни за развитието на фетална хемолитична болест. Но те осигуряват повишаване на чувствителността (сенсибилизация) на имунната система на жената. И когато феталните еритроцити навлизат отново на фона на съществуващата сенсибилизация, има бързо и масивно производство на IgG антитела, които лесно проникват през плацентарната бариера и са критични за развитието на хемолитична болест на плода. За сенсибилизация е достатъчен преход от 0,1 ml или 0,05 ml фетална кръв в кръвта на жената. В около 1% от случаите по време на първата бременност Rh-отрицателните жени изпитват сенсибилизация по време на самата бременност, но след раждането тази стойност се увеличава до 10%. И с всяко следващо раждане рискът от имунизация се увеличава с 10%. Следователно запазването и удължаването на първата бременност е от голямо значение..

Рискът от сенсибилизация се увеличава с:

- индуцирани и спонтанни аборти на 8 седмици и по-късно;

- с извънматочна бременност;

- с отлепване на плацентата след раждане, по време на бременност под формата на заплаха от прекратяване и преждевременно отлепване на нормално разположена плацента в късните стадии;

- хронична плацентарна недостатъчност;

- инвазивни интервенции (вземане на проби от хорионни вилуси, плацентобиопсия, амниоцентеза, кордоцентеза);

- по време на акушерски операции и травматично раждане.

 1. Проникване на майчините антитела през плацентата във феталната кръв.

Начини на навлизане на майчините антитела:

- при някои бременни жени на фона на плацентарна недостатъчност, антителата проникват в плода по време на бременност не по-рано от 18-20 седмици, се развива хемолитична болест на плода. Рискът се увеличава с продължителността на бременността.

- антителата могат да влязат по време на раждане. В същото време, по време на бременност, развитието на плода е нормално, но след раждането се развива хемолитична болест на плода.

- опцията, когато антителата изобщо не преминават през плацентата и при имунизирани жени се ражда здраво Rh-положително бебе.

 1. Действието на антителата върху плода и развитието на фетална хемолитична болест. Майчините антитела, попадайки в кръвта на плода, се фиксират на повърхността на еритроцитите, причинявайки тяхното унищожаване. От унищожените червени кръвни клетки се отделя много билирубин, което оцветява кожата и лигавиците в жълто (жълтеница). Билирубин преминава през кръвно-мозъчната бариера и навлиза в мозъка, причинявайки билирубинова енцефалопатия. В допълнение, големи количества билирубин могат да доведат до генерализиран оток на плода. Хемолитичната болест на плода може да причини развитието на синдром на дисеминирана интраваскуларна коагулация (синдром на дисеминирана интраваскуларна коагулация), което може да доведе до вътрематочна фетална смърт.

Управление на Rh-отрицателни бременни жени

Основните задачи на акушер-гинеколога в този случай са следните:

 1. Определяне на кръвна група и Rh-принадлежност и на двамата съпрузи;
 2. Оценка на рисковите фактори за развитието на хемолитична болест на плода (наличие в миналото на кръвопреливане, извънматочна бременност, аборт, вътрематочна фетална смърт, деца с хемолитична болест, инвазивни методи при предишна бременност, за да се изясни дали въвеждането на анти-D-имуноглобулин при предишна бременност).
 3. Разкрийте наличието на сенсибилизация, извършете неспецифична десенсибилизация, ако е посочена - специфична профилактика (анти-D-имуноглобулин).
 4. Идентифицирайте бременна жена в една от диспансерните групи за наблюдение:

1 - предварително бременни жени с отрицателен Rh фактор и липса на сенсибилизация;

2 - сенсибилизирани жени с отрицателна Rh идентичност без признаци на фетална хемолитична болест;

3 - жени с отрицателен Rh фактор и наличие на фетална хемолитична болест.

В зависимост от това към коя група за наблюдение е назначена жената, тактиката на управление на бременността има свои собствени характеристики. Но във всеки случай нивото на съвременната медицина ни позволява да разгледаме всеки случай на бременност поотделно и да разработим рационален алгоритъм от действия в конкретна ситуация..

Rh фактор и Rh конфликт по време на бременност

Човешката кръв има две важни характеристики - кръвна група (система AB0) и Rh фактор (Rh система). Най-често по време на бременност има проблеми с носенето поради несъвместимост с Rh системата, така че първо ще го анализираме.

 • Какво е Rh фактор?
 • Какво представлява резус-конфликтът и как е опасен за плода?
 • Когато има Rh конфликт по време на бременност?
 • Профилактика и лечение на Rh-конфликт
 • Групова несъвместимост на майката и плода

Какво е Rh фактор?

Rh факторът (Rh) е еритроцитен антиген на Rh системата. Най-просто казано, това е протеин, разположен на повърхността на червените кръвни клетки (еритроцити).

Хората, които имат този протеин, са Rh + (или Rh +) положителни. Съответно, отрицателен резус Rh- (или отрицателен резус) показва липсата на този протеин в човешката кръв.

Какво представлява резус-конфликтът и как е опасен за плода?

Rh-конфликтът е имунният отговор на тялото на майката на появата на "чужд" агент в себе си. Това е така наречената борба на телата на Rh-отрицателната кръв на майката с телата на Rh-положителната кръв на детето, което е изпълнено с появата на хемолитична анемия или жълтеница, хипоксия и дори воднянка на плода.

По време на първата бременност кръвният поток на майката и бебето функционира отделно един от друг и кръвта им не се смесва, но по време на предишно раждане (възможно също с аборти и спонтанни аборти) кръвта на бебето може да попадне в кръвта на майката и в резултат на това тялото на жена с отрицателен Rh -фактор ще развие антитела към антигена дори преди да настъпи следващата бременност. Следователно многократната бременност може да завърши на ранен етап с вътрематочна смърт на ембриона и в резултат на спонтанен аборт..

Първата бременност обикновено протича без усложнения, тъй като майчината кръв все още няма антитела към "чуждата" кръв на детето.

Най-просто казано, феталните кръвни клетки проникват през плацентата в кръвта на бременната жена и ако кръвта е несъвместима, тялото на бъдещата майка възприема бебето като "непознат", след което защитната реакция на тялото на жената произвежда специални антитела, които унищожават кръвните клетки на бебето.

Унищожаването на феталните еритроцити от антитела се нарича хемолиза, което води до анемия при бебето. В същото време състоянието на бременната жена не се влошава и жената дори не подозира за предишната заплаха за здравето на бебето.

Когато има Rh конфликт по време на бременност?

При положителния Rh на майката Rh-конфликтът никога няма да възникне, без значение каква е кръвта на бащата на детето.

При отрицателен резус фактор и двамата бъдещи родители - също няма причина за притеснение, детето също ще има отрицателен резус фактор, не може да бъде по друг начин.

С отрицателен Rh фактор на кръвта при бременна жена и положителен при бащата на дете, бебето може да наследи както Rh на майката, така и Rh на бащата.

Ако бащата на детето е Rh-положителен, хомозиготен и има DD генотип, докато бременната жена е Rh-отрицателна, тогава всички деца ще бъдат Rh-положителни..

Ако бащата е Rh-положителен, хетерозиготен и има генотип Dd, а бременната жена е Rh-отрицателна, тогава в този случай може да се роди дете както с Rh-положителни, така и с Rh-отрицателни фактори (вероятността в този случай е 50-50).

Следователно е важно мъжът да дари кръв за Rh фактор с определяне на генотипа с отрицателна кръвна група при жена, планираща бременност или носеща плод.

Ако има вероятност бременна жена да развие Rh конфликт, се предписва кръвен тест за наличие на Rh антитела.

Таблица 1 - Вероятност за развитие на Rh-конфликт по време на бременност

Съдейки по горната таблица, можем да кажем, че Rh-конфликтът възниква само при отрицателен Rh при бременна жена и положителен Rh при бащата на детето и само в 50 случая от сто възможни.

Тоест, Rh-конфликтът не трябва непременно да се наблюдава по време на бременност. Плодът може също да наследи отрицателен Rh от майката, тогава няма да има конфликт.

Трябва също така да се отбележи, че по време на първата бременност антителата се произвеждат за първи път и следователно те са по-големи, отколкото при многократни бременности. По-трудно е големите антитела от типа IgM да проникнат през плацентарната бариера в кръвта на детето, те изглежда не могат да „пълзят“ през стените на плацентата, а по време на следващата бременност се произвеждат други, по-„модифицирани“ антитела от типа IgG. Те са по-малки и способността им да проникват през стените на плацентата е много по-висока, което е по-опасно за плода. След това титърът на антителата се повишава..

Следователно първородните жени не трябва да се притесняват за Rh-конфликта, просто бъдете бдителни (достатъчно е да определите титъра на антителата веднъж месечно) и да се наслаждавате на периода на бременност, защото предстои грижата за бебето и неговото възпитание.

Профилактика и лечение на Rh-конфликт

По време на първата бременност (т.е. в миналото не е имало аборти и аборти), за първи път се прави тест за антитела от 18-20 седмици 1 път месечно (до 30 седмици), след това от 30 до 36 седмици - 2 пъти месечно и след 36 седмици от бременността - веднъж седмично.

При многократна бременност те започват да даряват кръв за антитела от 7-8 седмици на бременността. Ако титърът не е повече от 1: 4, тогава този тест се прави веднъж месечно, а с увеличаване на титъра - по-често, веднъж на 1-2 седмици.

Приемливо (нормално) при „конфликтна“ бременност се счита за титър на антитела до 1: 4 включително.

Критичните кредити са 1:64, 1: 128 и повече.

Ако съществува риск от развитие на „конфликтна“ бременност, но антителата никога не са били откривани преди 28 седмици (или са били открити, но не повече от 1: 4), тогава по-късно те могат да се появят в значителни количества.

Следователно, за превантивни цели, бременните жени на 28 седмици се инжектират с човешки антирезусен имуноглобулин D, който блокира работата на имунната система на жената за унищожаване на чужди тела, т.е. след инжектирането тялото на жената няма да произвежда антитела, които унищожават кръвните клетки на ембриона.

Инжектирането на имуноглобулин е препоръчително при липса на антитела в кръвта на бременна жена, тъй като в други случаи е просто безполезно.

Ваксината не влияе отрицателно на здравето на майката и плода, тя е напълно безопасна.

След инжектирането (при условие, че в кръвта няма антитела малко преди инжектирането или поне ако техният титър не е по-голям от 1: 4), не е разумно да се дава кръв за антитела, тъй като може да се наблюдава фалшиво положителен резултат.

Инжекцията може да се направи на 28-32 гестационна седмица. И е необходимо да се направи инжекция отново след раждането на Rh-положително дете, за да се защитят следващите бебета, които може да се родят от Rh-отрицателна жена в бъдеще..

Ако инжекцията не е направена (беше твърде рано във времето или беше отказано) и титърът на D-антителата е равен на съотношението 1:32 или повече, тогава е необходимо да се наблюдава възможно най-много промяната в количеството на антителата в кръвта на бременната жена и състоянието на плода с помощта на ултразвук, това е 1-2 пъти на всеки две седмици, а от 20-та седмица на бременността се препоръчва да се извършва в допълнение към ултразвук на плода и доплерометрия.

Също така е препоръчително да се наблюдава сърдечната дейност на бебето, като редовно се провежда кардиотокография (CTG), започвайки от 26-седмичния период..

Доплер или доплер е ултразвуково изследване на кръвния поток във феталните съдове, в маточните артерии и пъпната връв.

Когато плодът страда, скоростта на кръвния поток (V max) в средната мозъчна артерия ще бъде по-висока от нормалната. Когато този индикатор се доближи до знака 80-100, се извършва спешна COP, за да се предотврати смъртта на бебето.

Ако се наблюдава увеличаване на антителата и здравето на детето се влошава, това показва развитието на хемолитична болест на плода (съкратено HDF), тогава е необходимо да се проведе лечение, което се състои в вътрематочна кръвопреливане на плода.

При "конфликтен" ход на бременността по време на ултразвуково изследване могат да се наблюдават следните признаци на хемолитична болест на плода:

 • увеличаване на корема на плода поради натрупване на течност в коремната му кухина, в резултат на което бебето заема "поза Буда", разтваряйки свитите крака отстрани;
 • оток на подкожната мастна тъкан на главата (ултразвукът показва "двоен контур" на главата на плода);
 • увеличаване на размера на сърцето (кардиомегалия), черния дроб и далака;
 • удебеляване на плацентата до 5-8 см (норма 3-4 см) и разширяване на пъпната вена (повече от 10 мм).

Поради увеличения оток, теглото на плода ще се увеличи 2 пъти в сравнение с нормата.

Ако не е възможно да се извърши кръвопреливане, тогава е необходимо да се обсъди въпросът за ранно раждане. Не можете да се двоумите и ако белите дробове на бебето вече са се оформили (28-та ембрионална седмица или повече), тогава е необходимо да се направи родостимулация, в противен случай бременната жена рискува да загуби детето.

Ако бебето е достигнало 24 седмици, тогава може да се направи серия от инжекции за узряване на белите дробове на плода, така че да може да диша самостоятелно след спешно раждане..

След раждането на бебето му се прави кръвна трансфузия, плазмафереза ​​(филтриране на кръв от опасни клетки) или фототерапия, в противен случай унищожаването на червените кръвни клетки на трохите ще продължи.

Съвременната родова служба за реанимация е в състояние да остави недоносено бебе, дори когато се роди на 22 гестационна седмица, така че в критичен случай поверете спасяването на живота на бебето на квалифицирани лекари.

Групова несъвместимост на майката и плода

По-рядко, но все пак има несъвместимост по кръвна група.

Кръвна група е комбинация от повърхностни антигени (аглутиногени) на еритроцити от системата AB0, генетично наследени от биологични родители.

Всеки човек принадлежи към определена кръвна група според системата AB0: A (II), B (III), AB (IV) или 0 (I).

Тази система се основава на лабораторен анализ за определяне на два аглутиногена (А и В) в човешката кръв.

 • I кръвна група - в противен случай това е група 0 ("нула"), когато не са открити аглутиногени А или В върху еритроцитите по време на кръвен тест за групова принадлежност.
 • II кръвна група е група А, когато еритроцитите съдържат само аглутиногени А.
 • III кръвна група е група В, тоест се откриват само аглутиногени В.
 • IV кръвна група е група АВ, както А, така и В антигените присъстват в еритроцитите.

Групова несъвместимост често се наблюдава, ако бъдещата майка има кръвна група I, а бъдещият баща на детето има IV, тогава плодът ще наследи кръвна група II или III. Но има и други възможности за несъвместимост на кръвната група (вж. Таблица 2).

Таблица 2 - Вероятността от развитие на конфликт по кръвна група по време на бременност

Обикновено груповата несъвместимост протича много по-лесно от Rh, следователно конфликтът на кръвна група се счита за по-малко опасен и бебетата, претърпели конфликт на кръвна група, се раждат с обща жълтеница, която скоро преминава.