Чакането на бебе е вълнуващо време. Бъдещите майки са притеснени за собственото си здраве, притеснени от особеностите на развитието на детето. Различните заболявания, включително ревматизъм, са особено плашещи. Когато диагностицират заболяване, жените се измъчват от многобройни въпроси. Колко силно ще засегне заболяването плода? Какви са рисковете, свързани с ревматичната треска по време на бременност? Дали болестта ще доведе до сложно раждане??

Причини за развитие на ревматизъм по време на бременност

Ревматизмът по време на бременност е често срещан. Първоначалната атака е рядка и многократни рецидиви са чести. Причините за ревматични заболявания при бъдещи майки са очевидни:

 1. Носенето на дете е придружено от повече наддаване на тегло (обикновено бъдещата майка качва 10-12 килограма, често наддаването на тегло е по-голямо). Бързото нарастване на телесното тегло допълнително натоварва ставите, допринасяйки за обостряне на заболяването.
 2. По време на раждането на бебе, защитните организми бързо намаляват. През първия триместър намаленият имунитет позволява на ембриона да се прикрепи здраво към матката. През следващите месеци на бременността защитните сили на бъдещата майка естествено намаляват поради хормонални промени, интензивно развитие на плода и концентрация на ресурси върху растящото бебе. Намаленият имунитет допринася за проявата на хронични заболявания. Тази категория включва ревматични заболявания.
 3. Повечето лекарства не са разрешени по време на бременността. Поражението на бъдещата майка със стрептококови инфекции (например, възпалено гърло) често се лекува с народни средства, щадящи лекарства. Нелекуваният стрептокок остава в тялото, предизвиква атипична реакция, водеща до ревматична треска.

Бременните жени, които поне веднъж в живота си са страдали от ревматизъм, трябва да информират акушер-гинеколога за претърпеното заболяване. Ревматичните атаки изпреварват жените в положение след години. Знанието ще помогне за предотвратяване на втора атака, ще започне медицинска помощ веднага след първоначалните симптоми и ще намали риска от развитие на дефекти при бебето.

Опасност за жената и детето

Ревматичната болест застрашава здравето на майката и детето. Отрицателни последици очакват на всеки етап от бременността:

 1. Първата третина от периода на изчакване на бебето е традиционно най-опасна. Плодът е здраво закрепен в матката, формират се всички системи (например храносмилателната, нервната). Болестите на майката често причиняват непоправима вреда на бебето. През първите три месеца на бременността ревматичната треска често причинява нарушения в развитието на плода, причинявайки спонтанен аборт. Понякога плодът остава в тялото, придобивайки дефекти. Но майките не трябва да бъдат нервни предварително - ултразвуковото сканиране на 12 седмици ще покаже състоянието на детето, определящо отсъствието или наличието на увреждане. В случай на сериозни дефекти, бременността ще трябва да бъде прекъсната.
 2. Избухването на болестта през втория триместър причинява тежестта на циркулаторна недостатъчност. Рисковете от хипоксия (липса на кислород), асфиксия (смърт на детето поради липса на кислород), забавено развитие (бебето се развива по-бавно от нормалното) се увеличават. Дефектите в развитието са най-тежките последици от болестта. На гестационна възраст от 20-21 седмици, като правило, се извършва втора рутинна ултразвукова диагностика, която позволява да се идентифицират нарушения при детето. Ако е необходимо, се предписват допълнителни изследвания.
 3. В третия етап от бременността ревматизмът причинява късна гестоза при жената (проявява се със силно подуване, високо кръвно налягане, наличие на протеин в анализа на урината). Рисковете от преждевременно раждане и появата на малко бебе се увеличават. При тежки случаи на заболяване лекарите настояват да се извърши цезарово сечение в период от 36-27 седмици. Родилките не трябва да се страхуват - преди операцията те непременно ще проверят зрялостта на плода чрез ултразвук, а в случай на недостатъчна зрялост цезаровото сечение ще бъде отложено или ще бъдат подготвени реанимационни мерки за новороденото. Не се правят манипулации без съгласието на бъдещата майка. Лекарите със сигурност ще проведат разговор, ще обяснят рисковете, ще говорят за алтернативни начини.

Бъдещите майки не трябва да се страхуват от ултразвукови изследвания. За плода тези медицински манипулации са безвредни. За пациенти от ревматологични отделения ултразвуковата диагностика ще покаже състоянието на здравето на плода, ще подчертае заплахите и ще помогне да се очертае схема за лечение на болестта.

Диагностика на ревматизъм по време на бременност

Важен етап в борбата с болестта е правилната диагноза. При пациенти с ревматизъм се появява широк спектър от симптоми, позволяващи на лекаря да подозира заболяване:

 • температурата се повишава;
 • в части от тялото има болки, болки, чувство на тежест;
 • апетитът намалява, появява се летаргия, постоянно желание за сън;
 • има нарушение на ритъма, сърдечни болки, задух.

Точно медицинско мнение се основава на кръвни тестове, резултати от електрокардиограма, ултразвук на сърцето. Различни медицински специалисти участват в диагностиката по време на бременност (ревматолог, акушер-гинеколог, кардиолог, невролог, терапевт).

По време на раждането на дете диагностиката на ревматични заболявания придобива специфични характеристики:

 1. Ярките промени в хормоналния фон значително променят симптомите. Болестта често се проявява със замъглени симптоми, което затруднява поставянето на диагноза. Понякога симптомите, от друга страна, са изключително поразителни. Също така признаците на обостряне на ревматизма не винаги съвпадат с традиционните прояви..
 2. Много бременни жени в областта на ставите се притесняват от неприятни усещания, които не са свързани със заболяване. Например, дърпащите болки в областта на таза месец преди раждането не са причинени от ревматизъм, а от физиологичното разминаване на таза за оптималното раждане на бебето. Бъдещите майки не винаги оценяват адекватно симптомите на болка, локализиране на неприятни усещания, прескачайки очевидните симптоми на ревматичен пристъп.
 3. По време на периода на изчакване за дете ревматичните заболявания често причиняват сърдечни заболявания. По време на бременността се наблюдава състоянието на сърдечно-съдовата система при бъдещата майка. Няколко седмици преди раждането се провежда консултация за определяне на метода на раждане. При тежки сърдечни патологии се предлага операция (цезарово сечение).

Бременните жени често изпадат в депресия, когато чуят неприятна диагноза. Плачете, не трябва да се притеснявате - тревожността на жената се предава на бебето. Вместо паника си струва да се справите с лечението, като се настроите за положителни резултати. Спазването на медицинските предписания ще помогне да се избегнат усложнения, неприятни последици от болестта.

Особености на лечението на ревматични заболявания по време на бременност

Ревматичните заболявания при бъдещите майки се лекуват комплексно. Трябва да се вземе предвид фактът на очакване на бебето. Лекарствата се избират възможно най-щадящи, с минимален тератогенен ефект (не причиняват дефекти на плода). За да се отървете от болестта ще помогне:

 1. Курс на противовъзпалителни нестероидни лекарства.
 2. Пеницилинови антибиотици.
 3. Комплект упражнения (упражняваща терапия за бременни жени).
 4. специална диета.

През първия триместър те се опитват да не лекуват болестта. Рискът от спонтанен аборт или проява на груби дефекти при бебето е твърде голям. Лекарствата се предписват след 12 седмици от бременността.

За поддържане на нормалния ход на бременността не трябва да се предписват следните лекарства:

 • противовъзпалителни нестероидни лекарства;
 • различни кортикостероиди (напълно неприемливи през първите месеци на бременността, от 12 седмици те се използват само с неефективно лечение с други средства);
 • цитостатици (имуносупресори).

Почти всяка анотация към лекарство съдържа пряка забрана за бременна жена или индикация за недостатъчно изследване. Но когато лекар предписва лекарство, не трябва да се страхувате - последиците от нелекувано ревматично заболяване значително ще надхвърлят рисковете от здравословни проблеми при бебето поради лекарството. Медицинският персонал взема предвид времето на изчакване на детето, индивидуалните особености на майката, спецификата на проявата на заболяването.

Профилактика на ревматични атаки при бременни жени

Следните правила ще помогнат за намаляване на рисковете от ревматизъм за бъдещите майки:

 1. Следвайте препоръките на лекаря: яжте правилно, правете ежедневни едночасови разходки, спазвайте режима, почивайте по-често, приемайте необходимите витамини и минерали.
 2. Посещавайте редовно Вашия лекар в определените Ви дни за посещение. Консултации - шанс за откриване на заболяване, незабавно лечение на болестта.
 3. Не пренебрегвайте подозрителните симптоми. Информирайте лекаря за най-малката болка, дискомфорт, подозрителни явления.
 4. Избягвайте хипотермия, опитайте се да не сте във влажни условия.
 5. Периодът на бременността е причина да се настоява за по-лека работа, особено при усилена работа. Чувствайте се свободни да напомните на работодателя си да спазва закона и да улесни работата ви.
 6. Движете се, не лежете постоянно в топло легло. Ключът към здравето на бременните жени е умерената активност.
 7. Намалете до минимум рисковете от заболяване с остри респираторни инфекции. Ако е възможно, избягвайте контакт с болни хора, опитайте се да избягвате тълпите, особено през есента и пролетта.

Погрижете се за нероденото си дете! Не се самолекувайте при болки в гърлото, кашлица, чувство на слабост, повишена температура. Посетете Вашия лекар в деня, в който се появят симптомите Ви. Не забравяйте - лекарят предписва лекарства само когато е необходимо. По-добре е да изпиете курс от предписани антибиотици, отколкото да се разболявате от ревматизъм!

Ревматизмът при бременни жени не е присъда! Лечението ви позволява да носите здраво бебе, да раждате навреме, да бъдете здрави и енергични.

Ревматизъм и бременност: особености и лечение

Ревматизмът по време на бременност е сърдечно-съдова патология, която според статистиката се среща при 80% от бъдещите майки. Болестта има вълнообразен ход с периодични обостряния. Оказва значително влияние върху целия период на бременността и нейния резултат, представлявайки заплаха за майката и нероденото бебе.

Особености на ревматизма по време на бременност

Ревматизмът е заболяване с инфекциозно-алергична етиология, протичащо с прогресивно увреждане на ставите и сърдечно-съдовата система. Има автоимунен фокус, води до образуване на сърдечни дефекти и проблеми с кръвообращението. Патологичните промени при това заболяване се основават на възпаление на съединителната тъкан. В акушерството и гинекологията се среща доста често.

Бременността рядко е основната причина за заболяването. Най-често жената страда от това заболяване преди зачеването..

Характерните признаци на заболяването по време на раждането на дете често не се откриват веднага. Ако диагнозата не е била установена преди началото на бременността, дори и при постоянен надзор от лекар, характерни патологични признаци могат да бъдат открити късно.

Причината е значителното производство на кортикостероидни хормони след зачеването. Те променят клиничната картина на заболяването и усложняват диагнозата. В ранните етапи на бременността се активират патологичните процеси, характерни за ревматизма. Причината им е отслабване на имунната система на майката поради раждането на бебе, което отнема известно време за укрепване.

Но докато тя се възстановява, болестта влияе неблагоприятно на нероденото дете, заплашвайки неговото развитие и живот. Възрастта е рисков фактор за ревматизъм..

Колкото по-млада е бъдещата майка, толкова по-голяма е вероятността от обостряне. Други фактори включват чести настинки, тонзилит, тонзилит и фарингит..

С нарастването на плода телесното тегло на бъдещата майка се променя. Това увеличава натоварването на гръбначния стълб и ставния апарат, като често провокира обостряне на заболяването..

Вероятността от рецидив се увеличава при жени, които са имали множество ревматични атаки и имат сърдечни заболявания. Важно е да планирате бременност и да се регистрирате, когато тя настъпи. Препоръчително е да се подложите на преглед и пълен курс на терапия, преди да забременеете. Необходим е постоянен контакт с терапевт и гинеколог, който трябва да знае за наличието на заболяването и всички негови прояви.

Форми и степени

В медицината има няколко форми на ревматизъм:

 • ставни,
 • кожен,
 • ревматичен плеврит,
 • ревматични сърдечни заболявания,
 • ревматичен иридоциклит,
 • ревматична хорея.

Има 3 степени на заболяването:

 • първо: протича без видими клинични прояви (минимално),
 • второ: отсъствието на възпалителна активност с минимални прояви е характерно,
 • трето: остра форма с тежки симптоми и чести рецидиви (максимум).
 1. Как се коригира кифозата с упражнения
 2. Текуща експозиция за остеохондроза
 3. Ефективна масажна техника за гръдна остеохондроза

Ревматизъм трябва да се подозира, когато температурата се повиши, болки в ръцете, по-рядко в краката. Понякога има леко задух, хипотония, възли на повърхността на кожата, пръстеновидна еритема (можете да разгледате снимката в интернет). Настъпва слабост, изпотяване и загуба на апетит. Наблюдават се остри болки в корема. Често появата на тази патология се предшества от инфекциозно заболяване (тонзилит, фарингит, тонзилит и скарлатина), хипотермия или стрес.

Опасност за жената и детето

Опасността от ревматизъм при раждане на бебе е трудно да се надцени. Патологичните процеси при това заболяване са взаимосвързани с имунната система, която след началото на зачеването често отслабва и е нестабилна. Това води до активиране на патологията, което значително увеличава опасните последици.

Възможни усложнения на ревматизма по време на бременност
За бъдещата майкаЗа бебе
 • преждевременно прекъсване на бременността, ранен спонтанен аборт,
 • развитие на късна токсикоза,
 • преждевременно разкъсване на феталния пикочен мехур с отделяне на околоплодна течност (може да провокира ранно раждане),
 • развитието на тежка декомпенсация със сериозна заплаха за живота.
 • образуване на дефекти в развитието,
 • увреждане на плацентарните съдове, водещо до вътрематочна хипоксия, недохранване и смърт на плода,
 • натрупване на течност в белите дробове,
 • развитие на тромбофлебит,
 • тежки малформации,
 • развитие на белодробен инфаркт,
 • заплаха от задушаване.

Ревматичните сърдечни заболявания при майката често причиняват недостатъчно снабдяване на плода с кислород, последвано от нарушаване на етапите на неговото развитие. След раждането бебето може зле да наддава, да изостава от връстниците в развитие и да има признаци на нарушения на нервната система. Активният ревматичен ендокардит в някои случаи води до внезапна смърт на родилката по време на раждане. Пълният курс на лечение на заболяването трябва да започне възможно най-рано. Това се прави най-добре преди бременност..

Особености на лечението

Лечението на ревматизъм по време на бременност трябва да бъде цялостно и да се състои от няколко етапа:

 • провеждане на етиотропна (антибактериална) терапия,
 • назначаването на противовъзпалителни лекарства (аспиринови производни, аналгин, бутадион),
 • спазване на строга диета,
 • посещаване на уроци по физикална терапия.

Има няколко важни правила при лечението:

 1. Ако се открият огнища на инфекция или изразена активност на патологични процеси (2-ра или 3-та степен на ревматизъм), е показана антибактериална терапия, включително използването на лекарства от пеницилиновата група и нейните синтетични производни.
 2. През първите 10 гестационни седмици аспиринът е противопоказан поради тератогенни ефекти. Не трябва да се приема преди раждане, тъй като има хипокоагулантни свойства и увеличава риска от кървене..
 3. При тежка токсикоза не може да се използва аналгин, тъй като може да причини затруднения при отстраняването на течности от тялото. НСПВС също са противопоказани и кортикостероидите са разрешени само след края на първия триместър, когато антиревматичната терапия не помага.

Своевременно започналата терапия в повечето случаи спасява живота на майката и нероденото бебе.

При лечението на всяка болест, психическото отношение е важно. Често бременните жени изпадат в депресия, след като научат за ревматизма и неговите последици. Това е крайно невярно. Необходимо е, заедно с лекаря, да се оценят всички възможни резултати от развитието на патологията и да се направи правилният избор..

Когато има реална заплаха за бебето и майка му, има смисъл да се прекъсне бременността, за да се премине цялостен курс на лечение и да се започне планирането на второ зачеване. При липса на значителна заплаха трябва да следвате всички препоръки на лекаря и да се настроите за най-доброто. Това ще помогне на тялото да възстанови силите и заедно с компетентната терапия да спре прогресията на болестта..

Предотвратяване

Вероятността от развитие на ревматизъм или неговите обостряния по време на раждане на бебе може да бъде сведена до минимум чрез предприемането на следните превантивни мерки:

 • необходимо е да се предпазите от настинки: избягвайте претъпканите обществени места по време на епидемии, приемайте комплекс от витамини и минерали за бременни жени,
 • своевременно лечение на огнища на стрептококова инфекция - фарингит, тонзилит, синузит и отит на средното ухо,
 • спазвайте хигиена на устната кухина: ежедневно мийте зъбите си и лекувайте зъбни заболявания - кариес, пародонтоза, кандидоза и гингивит,
 • не преохлаждайте и избягвайте продължително излагане на пряка слънчева светлина.

Необходимо е да се храните добре, да ходите повече, да избягвате мускулно напрежение, вълнение и стрес. Полезно е да правите сутрешни упражнения и да посещавате басейна.

Ревматизмът при повечето бременни жени най-често се проявява още преди зачеването. Периодът на раждане на бебе утежнява неговия ход, причинявайки ярка клиника на заболяването. Това се отнася до първите месеци, когато тялото се адаптира към новия статус и имунната система отслабва.

В резултат контролът върху болестта се губи и симптомите й се влошават, което представлява значителна заплаха за бебето и майка му. За да се сведе до минимум вероятността от всички рискове, експертите настоятелно препоръчват да планирате бременността си и своевременно лечение на ревматизъм. В този случай можете успешно да издържите нероденото дете и да станете майка..

Ревматизъм по време на бременност

Ревматизмът е автоимунно заболяване, което се провокира от бета-хемолитичен стрептокок и се проявява във възпаление на съединителната тъкан. Най-често са засегнати органите на опорно-двигателния апарат и сърдечно-съдовата система..

Причини

По време на бременност ревматизмът се появява рядко. Но обостряне на това заболяване се отбелязва при 20% от бъдещите майки. В същото време се наблюдава обостряне на ревматизма в ранните етапи на бременността, когато имунитетът е намален.

Какво може да бъде и как се проявява ревматизмът при бременни жени? Най-често се причинява от бета-хемолитичен стрептокок от група А. Развитието на ревматичен патологичен процес се състои от няколко етапа:

 • заболяване с ангина, фарингит, скарлатина или друга УНГ инфекция със стрептококов характер;
 • в отговор на проникването на β-хемолитичен стрептокок в организма имунната система произвежда специфични антитела - т.нар. С-реактивни протеини;
 • при наличие на генетична предразположеност към ревматизъм, С-реактивните протеини започват да атакуват клетките на съединителната си тъкан (на тяхната повърхност има подобни антигени, както при хемолитичния стрептокок);
 • в засегнатата област се развива автоимунен възпалителен процес - най-често в ставите, миокарда, ендокарда, кръвоносните съдове и др..

Провокиращите фактори за обостряне на ревматизма по време на бременност са:

 • хипотермия;
 • физиологично намаляване на имунитета в ранна бременност;
 • бактериални и вирусни инфекции;
 • стрес;
 • недохранване;
 • обостряне на съществуващи хронични заболявания;
 • прекомерно излагане на слънце.

Симптоми

Как се проявява и кои са първите признаци на обостряне на ревматизма по време на бременност? Бъдещите майки отбелязват следните симптоми:

 • повишаване на температурата (особено в късния следобед);
 • задух;
 • кардиопалмус;
 • болка в сърцето и ставите;
 • затруднено движение;
 • влошаване на здравето.

Поради факта, че по време на бременност се произвеждат много кортикостероидни хормони, които имат противовъзпалителен ефект, признаците на обостряне на ревматизма са замъглени и не изразени.

При сърдечната форма на ревматизъм болката в сърцето е по-силно изразена. По правило ставната форма се комбинира със сърдечната. Всичко започва с болка в големите стави. В този случай болката преминава от една група стави в друга. Кожната форма се проявява в появата на характерни розови пръстени по кожата, които с времето изчезват.

Диагностика на ревматизъм по време на бременност

Само лекар може да разпознае и определи ревматизъм при бременна жена след преглед и изследвания. Важно е да се диагностицира ревматизъм през първия триместър. Поради опасностите, които крие ревматизмът (особено ако има сърдечна недостатъчност и сърдечни дефекти), може да се постави въпросът за необходимостта от прекъсване на бременността.

Диагнозата на ревматични сърдечни заболявания се поставя на базата на ЕКГ (електрокардиограма), ултразвук на сърцето. Също така е необходимо да преминете тестове:

 • кръвен тест за левкоцити и СУЕ;
 • биохимия на кръвта за С-реактивен протеин, а2-глобулин, хексоза, оксипролин, церулоплазмин, серомукоид и др.;
 • сиаличен тест;
 • реакция на дифениламин и др..

Усложнения

Защо ревматизмът е опасен по време на бременност? В ранните етапи обострянето на ревматизма може да причини спонтанен аборт или малформации на плода. Във втория или третия триместър обострянето на ревматизма може да доведе до следните усложнения и последици:

 • съдови увреждания на плацентата причиняват хипоксия, недохранване и вътрематочна смърт на плода;
 • белодробен оток и инфаркт;
 • тромбофлебит;
 • ревматичната болест на сърцето на бъдещата майка се превръща в причина за фетална хипоксия, което води до различни нарушения на нейното вътрематочно развитие;
 • тежки фетални малформации;
 • възможно преждевременно изхвърляне на околоплодната течност;
 • заплахата от преждевременно прекъсване на бременността;
 • късна токсикоза (гестоза);
 • заплахата от фетална асфиксия;
 • декомпенсация, застрашаваща живота на бременна жена.

Активният ревматичен ендокардит понякога може да причини внезапна смърт по време на раждането или малко след него.

Лечение

Какво да правим в случай на обостряне на ревматизма и как да го излекуваме по време на бременност? Лечението за бременни жени ще зависи от следните фактори:

 • степента на заболяването;
 • клинична форма на ревматизъм;
 • индивидуални характеристики;
 • състоянието на сърдечния мускул, апарат на сърдечната клапа;
 • резултати от проучване;
 • наличието на други заболявания;
 • по време на бременност.

Наложително е лечението на ревматизъм по време на бременност, тъй като могат да се развият опасни усложнения, които застрашават живота на бъдещата майка и нейното дете.

Какво можеш да направиш

Появата на горните симптоми трябва да ви предупреди, трябва незабавно да се свържете с терапевт или ревматолог. По-добре е да се провежда лечение дори преди бременността, тъй като лекарствата влияят отрицателно върху вътрематочното развитие на бебето. В случай на ревматизъм е препоръчително да се лекувате в болница поне два пъти по време на бременност. Необходимо е да се спазва почивката в леглото в острия стадий, да се яде добре и да се спазват всички нареждания на лекаря.

Какво прави лекарят

След прегледа лекарят предписва антибиотици, лекарства с хипосенсибилизиращо и противовъзпалително действие, успокоителни, витамини и др. Също така е важно да се следи състоянието на бебето. Ако бъдещите майки са на по-късна дата, е необходимо редовно да посещавате вашия гинеколог и да слушате сърдечния ритъм на плода.

Предотвратяване

Възможно ли е да се предотврати появата на ревматизъм или неговото обостряне по време на бременност? Рискът може да бъде сведен до минимум, като се спазват следните принципи:

 • пазете се от остри инфекциозни настинки - избягвайте обществени места по време на епидемии;
 • своевременно лечение на тонзилит, фарингит, отит на средното ухо, синузит - огнища на стрептококова инфекция;
 • за извършване на хигиена на устната кухина - за лечение на кариес, пародонтоза, гингивит, кандидоза на устната лигавица;
 • не преохлаждайте и не излагайте на прекомерна слънчева радиация;
 • поддържа имунитет;
 • уверете се, че диетата съдържа всички необходими витамини и минерали, нуждата от които се увеличава по време на бременност.

Ревматизъм и бременност: симптоми и лечение

Човечеството е познато с такава болест като ревматизъм от древни времена. Първата информация за ревматичното засягане на ставите се намира в трактатите от древен Китай, а първото описание на полиартрита е направено преди около две и половина хиляди години от великия Хипократ. И до днес този проблем не губи своята актуалност: постоянно се издават нови препоръки за лечение на ревматизъм и рехабилитация на пациентите. Бременните жени са изключително уязвима група: затова терапията и профилактиката на усложненията трябва да бъдат разгледани предварително. Защо заболяването е толкова опасно и как да се лекува, ако пациентът очаква бебе?

Ревматизъм при бременни жени: причини

Ревматизмът (известен също като остра ревматична треска) в по-голямата част от случаите се развива много преди бременността. Диагнозата се поставя на възраст 7-17 години след предишна стрептококова инфекция.

Известно е, че жените страдат от болестта няколко пъти по-често от мъжете. Също така, някои проучвания доказват, че именно бременността при 44% от пациентите причинява развитието на пълна ремисия: тялото освобождава повече кортикостероиди. Но болестта допринася за развитието на сърдечни дефекти, което е ключов проблем, който причинява майчината смъртност. Основните фактори, причиняващи появата на ревматизъм, включват:

 • Наличието на инфекциозен агент

Ревматичната треска е тясно свързана с предишни инфекциозни заболявания. Те включват тонзилит, скарлатина, фарингит и тонзилит. Основният патогенен микроорганизъм е бета-хемолитичен стрептокок от група А.

 • Наследствено предразположение

Известно е, че съществуват цели така наречени „ревматични“ семейства, чиито членове имат повишена склонност към развитие на автоимунни и имунни сложни процеси. Тези пациенти имат засилен отговор на стрептококови антигени.

 • Намалена активност на имунната система и общо изтощение на организма

Самата бременност е доста стресираща за тялото на жената. И ако пациентът редовно е недохранван, недоспал или нервен, състоянието само се влошава. Първите признаци на ревматизъм могат да бъдат открити на фона на намаляване на имунната активност при бактериални или вирусни заболявания..

Основните признаци на ревматизъм

Болестта се характеризира с остро начало: телесната температура се повишава до субфебрилни стойности, развиват се слабост, умора и главоболие. Пациентите се оплакват от задух дори при незначителни физически натоварвания, както и от намален апетит и сърцебиене, болка в перикардната област и нарушения на съня. Типичните признаци на ревматизъм включват увреждане на ставите: коленете, лактите и глезените са предимно засегнати. Развиват се отоци, подуване и болезненост на ставите, появяват се най-малките точковидни кръвоизливи, ревматични възли в меките тъкани. Пръстеновиден еритем (един от водещите признаци на ревматизъм) рядко се открива по време на бременност, което затруднява диагностиката.

В някои случаи се развива неврологичен вариант на заболяването, който е придружен от изразена двигателна тревожност, мускулна слабост, нарушени двигателни умения, емоционална лабилност и гримаса. Тези симптоми са изключително неблагоприятен прогностичен признак: при такъв ревматизъм майчината смъртност е до 20%.

Ревматизъм и бременност: каква е опасността?

За това как да се лекува ревматизъм и защо е толкова важен, гинекологът казва на пациента в подготовка за зачеване. По време на бременността изключително високият риск от акушерски и гинекологични усложнения е пряко свързан с наличието на сърдечни дефекти при жената. В този случай се увеличава рискът от спонтанен аборт, преждевременно раждане и преждевременно разкъсване на околоплодната течност. Нарастващата сърдечна недостатъчност причинява хронична фетална хипоксия, което води до нарушен растеж и развитие. Ако бременна жена започне активно да приема обичайните антиревматични лекарства, за да се справи с болестта, това може да доведе до опасни последици. Много от тях имат тератогенен ефект: следователно те причиняват развитието на аномалии.

Диагностика на заболяването

Ревматизмът често се появява под прикритието на други хронични или остри заболявания, което значително усложнява диагнозата. Няма класически диагностични критерии, а оплакванията на пациента са изключително неспецифични. Най-информативни в това отношение са инструменталните и лабораторни изследвания..

 • Определяне на протеинови фракции

Острата ревматична реакция причинява повишаване на кръвта на хаптоглобин, церулоплазмин и различни глобулини. Такива промени са типични за възпалителния процес. Допълнителни изследвания са дефиницията на серомукоид, който се увеличава с болест.

 • Общ анализ на кръвта

Общи възпалителни промени се откриват в кръвта: левкоцитоза, повишена СУЕ и неутрофилия. Това проучване не е основното, а само ви позволява да оцените общото здравословно състояние на пациента..

 • ЕКГ и ECHO-KG

Инструменталните диагностични методи предоставят на лекарите информация за състоянието на сърдечно-съдовата система. Именно с тяхна помощ възникват различни нарушения на ритъма и проводимостта, както и дефекти.

Четете много и ние го оценяваме!

Оставете имейла си, за да получавате винаги важна информация и услуги, за да запазите здравето си

Как да лекуваме ревматизъм при бременни жени?

На всички пациенти, които преди това са били диагностицирани с ревматизъм, се показва дългосрочно наблюдение от общопрактикуващ лекар по време на бременност. Пациентите трябва да спазват диета с ограничено количество сол и вода, да спят поне 8 часа на ден и да избягват стрес, хипотермия и контакт с носители на инфекциозни заболявания. Ревматолог казва на пациента как да лекува ревматизъм с лекарства. Широко се използват естествени пеницилини или макролиди, както и противовъзпалителни лекарства (производни на пропионова киселина). Според показанията е възможно да се предписват диуретици и сърдечни гликозиди. Дозировката и лекарството се избират индивидуално, въз основа на характеристиките на всеки отделен случай.

Ревматизъм при бременни жени

Ревматизмът при бременни жени е системно инфекциозно-алергично увреждане на съединителната тъкан, обикновено характеризиращо се с дезорганизация на колагеновите структури и основното вещество на клапния апарат на сърцето, често възникващо преди началото на бременността. Проявява се като слабост, умора, задух, прекордиална болка, сърцебиене, прекъсвания в работата на сърцето, субфебрилна температура. Лабораторно се диагностицира на базата на данни от протеинограма, имунологични тестове, определяне на нивото на ензимите, общ кръвен тест. За лечение се използват естествени пеницилини или макролиди в комбинация с производни на пропионова киселина или пиразолони.

МКБ-10

 • Причини
 • Патогенеза
 • Класификация
 • Симптоми на ревматизъм при бременни жени
 • Усложнения
 • Диагностика
 • Лечение на ревматизъм при бременни жени
 • Прогноза и превенция
 • Цени на лечение

Главна информация

Ревматизмът (острата ревматична треска) обикновено започва много преди бременността. Най-често заболяването се диагностицира при деца и юноши на възраст 7-15 години след стрептококова инфекция и впоследствие може да се повтори. Жените се разболяват 2,6-3 пъти по-често от мъжете. В развитите страни разпространението на патологията не надвишава 0,5 случая на 1000 жители, в развиващите се страни тази цифра достига 5,7 на 1000 население и 8-10 на 1000 пациенти в детеродна възраст. Според експерти в областта на акушерството, обострянето на ревматизма по време на бременността се наблюдава със същата честота, както при небременните жени. Освен това, според резултатите от наблюденията, под въздействието на естествената хиперсекреция на кортикостероиди при 44-66% от бременните жени с ревматизъм без тежки сърдечни дефекти, състоянието значително се подобрява и при 13-27% настъпва пълна ремисия. Въпреки това, именно ревматичните сърдечни дефекти, особено митралната стеноза, са една от основните причини за майчината смъртност, която определя значението на навременната диагностика на заболяването..

Причини

Ревматичните лезии обикновено се появяват много преди бременността, само в изключителни случаи е основна остра реакция. Според многобройни проучвания водещата роля в развитието на инфекциозно-токсичния процес играят различни серотипове на b-хемолитични стрептококи от група А. Причинителят се засява от биологични материали в 64% от случаите на ендокардит, 70% от специфичен полиартрит, 100% от хорея и еритема нодозум. Само 3% от пациентите, прекарали стрептококова инфекция, показват характерни признаци на ревматизъм. Това се дължи на факта, че за началото на заболяването е необходима комбинация от няколко фактора, основните от които са:

 • Наличието на инфекциозен агент. В повечето случаи острата ревматична треска се предшества от ангина, скарлатина, обостряне на хронични инфекциозни процеси, локализирани в носоглътката (фарингит, тонзилит). Предвид алергичната природа на ревматизма, многократната инфекция със същия серотип на стрептококи, към който вече са се образували антитела, е от голямо значение в началните етапи на патологична имунна реакция.
 • Генетично предразположение. Хиперимунният отговор към стрептококови антигени е полигенно наследен. Съществуват „ревматични семейства“ с повишена склонност към имунни комплекси и автоимунни процеси. Ролята на наследствеността при ревматизъм се потвърждава от шесткратното увеличение на честотата на заболяването при родителите и братята и сестрите на пациентите, висока конкордантност при монозиготни близнаци.
 • Намален имунитет. Провокиращ фактор за развитието на разстройството може да бъде нарушение на имунната реактивност, когато тялото е отслабено. Ревматизмът често засяга жени, живеещи в неблагоприятни условия на живот, недохранени и изпитващи физически и психологически стрес. Не е изключена ролята на еднократни мощни стресове (например смърт на близки).

Патогенеза

Механизмът на развитие на нарушения при ревматизъм при бременни жени се дължи на патоморфологичните процеси, характерни за заболяването - мукоидно подуване, фибриноидни промени в ендокарда и миокарда, образуването на гранулом на Aschoff-Talalaevskaya в отговор на дезорганизация на съединителната тъкан, склерозиране. Ключовата роля в патогенезата на увреждане играят стрептококовите ензими - стрептолизини О и S, стрептокиназа, дезоксирибонуклеаза В, протеиназа, мукопептиди, които причиняват разрушаване на тъканите и стимулират хуморалния имунен отговор. Високи антигенни свойства се съдържат в клетъчната мембрана на патогена М-протеин, антитела към които кръстосано реагират с протеина миозин, който е част от миокардните фибрили и елементите на гладката мускулатура на сърдечните артерии.

Антикардиалните антитела, открити при ревматизъм, също реагират със саркоплазма, протеогликани на клапата, ендотел, елементи на централната нервна система и др. Фиксираните имунни комплекси с трети компонент на комплемента в състава се превръщат в допълнителен увреждащ фактор. Под тяхно влияние лизозомите се разрушават в сърцето и кръвоносните съдове, което се придружава от отделянето на кинини, серотонин и хистамин, под въздействието на които се нарушава микроциркулацията в лезията. Впоследствие процесът се влошава от отговорите на В- и Т-лимфоцитите с повишаване на IgG титъра.

По време на първата ревматична атака, често настъпваща 3-4 седмици след стрептококова инфекция, се развива ендокардит. Възпалението бързо се разпространява в клапите и хордите на сърцето, стените на аортата и други съдове. По време на многократни атаки морфологичните промени се увеличават. На фона на увреждане на клапанния апарат се формират сърдечни дефекти, камерите му се разширяват, проводимостта и контрактилитетът се нарушават, възниква белодробна хипертония, миокардната хипертрофия прогресира. Промените в имунните процеси в тялото на бременна жена, характерни за първия триместър и предотвратяващи отхвърлянето на плода, могат да провокират обостряне на ревматизма с декомпенсация на сърдечната дейност. 26-32 седмици от бременността и периодът след раждането също се считат за критични за възобновяването на патологичния процес..

Класификация

Съществуващите възможности за систематизиране на заболяването отчитат времето на настъпване на патологичния процес (първичен, рецидивиращ), естеството на протичането му (латентно, остро, продължително, хронично), локализация на органните нарушения (ревматични сърдечни заболявания, ставен ревматизъм, еритема пръстен, ревматичен плеврит, иридоциклит, хорея). При бременни жени, по-често от други варианти на разстройството, се наблюдава латентен повтарящ се ревматичен кардит. При прогнозиране на резултата от бременността се използва класификацията на ревматизма според степента на активност на процеса:

 • I степен. Проявите на ревматичния процес са минимални. Бременната жена не прави оплаквания. Ексудативната реакция в органите и тъканите практически липсва, лабораторните параметри са нормални или леко променени. Няма противопоказания за бременност. Препоръчва се динамично наблюдение.
 • II степен. Клиничните симптоми са умерени. Температурата е нормална или има леко субфебрилно състояние. При лабораторни тестове при нормален брой левкоцити се отбелязва умерено увеличение на СУЕ и други показатели. Удължаването на бременността е нежелателно.
 • III степен. Откриват се максималните симптоми на ревматизъм: треска, изразени ексудативни промени в сърцето, ставите, белите дробове и други органи. Нивата на лабораторните маркери на ревматичния процес (С-реактивен протеин, фибриноген) са рязко повишени. Поддържането на бременността е животозастрашаващо.

Симптоми на ревматизъм при бременни жени

Много рядко се диагностицират първични форми на заболяването с типични симптоми в гестационния период. При обостряне на ревматизма обикновено се развива рецидивираща ревматична болест на сърцето със изтрити неспецифични клинични прояви, които се наблюдават и в рамките на физиологичните промени по време на бременност и други заболявания. Треската може да се повиши до субфебрилни числа (не по-високи от 37,5-37,6 ° C), оплаквания от задух при физическо натоварване, слабост, умора, намален апетит, главоболие, сърцебиене, усещане за прекъсване на сърдечната честота, прекордиални болки, изпотяване по време на сън.

Преходните увреждания на коляното, лакътя, глезенните стави с подуване и болка, появата на малки точковидни кръвоизливи, характерни ревматични възли в меките тъкани, пръстеновиден или еритемен нодозум улеснява диагностиката, но практически не се среща при бременни жени. Неврологичен вариант на ревматизъм (ревматичен колит) с двигателно безпокойство, мускулна слабост, невъзможност за задържане на дребни предмети, гримаса, некоординирани движения, емоционална лабилност се наблюдава рядко, развитието му е изключително неблагоприятен прогностичен признак. Смъртността на майките при тази форма на заболяването достига 20-25%.

Усложнения

Ревматизмът по време на бременността може да бъде усложнен от акушерски и екстрагенитални нарушения, рискът от които е пряко свързан с наличието на сърдечни дефекти при бременна жена. Вероятни усложнения при обостряне на процеса са гестоза, спонтанен аборт, преждевременно раждане, преждевременно разкъсване на мембраните с разкъсване на околоплодната течност. Появата и увеличаването на сърдечната недостатъчност представлява заплаха за живота на бъдещата майка и е придружено от плацентарна недостатъчност, водеща до хронична хипоксия и забавено развитие на плода. Неконтролираното използване на определени антиревматични лекарства от бременни жени се превръща в причина за образуването на дисембриогенетични аномалии в развитието на детето. При активни форми на ревматизъм с преобладаваща лезия на ендокарда е възможна внезапна смърт на жена по време на раждане поради тромбоемболични усложнения.

Диагностика

Изтритият ход и отсъствието по време на бременност на повечето от големите диагностични критерии на Джоунс за активен ревматизъм (артрит, хорея, подкожни възли на апоневрози, пръстеновиден еритем) води до хипо- и свръхдиагностика на заболяването. Откриването на оплаквания, които позволяват да се подозира развитието на кардит, и характерни признаци по време на физически преглед (разширяване на границите на сърцето, глухота на сърдечните звуци, появата на шум и нарушения на ритъма) е основата за назначаването на набор от лабораторни изследвания, потвърждаващи обостряне на ревматизма при бременна жена. Най-информативните диагностични термини:

 • Определяне на протеинови фракции на кръвта. При остри ревматични реакции в кръвния серум се повишава съдържанието на α1- и особено α2-глобулини, хаптоглобин, церулоплазмин. Подобни промени са характерни за възпалителните процеси. Допълнително биохимично потвърждение на ревматичните сърдечни заболявания е повишаване на нивата на серомукоидите.
 • Изследване на ензими. Разрушаването на миокардните влакна се доказва от повишаване на концентрацията на креатин киназа-MB. За разрушаване на тъканите е типично нарушение на съдържанието на серумна киселина фосфатаза, плазмена ДНК. За естеството на патологичните процеси в сърцето може да се съди по промяната в активността на транскетолазата и G-6-FDG на еритроцитите.
 • Имунологични показатели. Повишаването на титъра на ASL-O, ASG, ASA се счита за патогномонично разстройство за ревматизъм. Като допълнителни лабораторни методи при бременни жени се използва стрептозимен тест, определяне на титрите на антителата към DNase-B (ADNA-B) и дифосфопиридин нуклеотидаза (ADPN), нива на имуноглобулини, включително ревматоиден фактор.
 • Общ анализ на кръвта. Проучването играе поддържаща роля, тъй като показателите могат да се променят с други нарушения и физиологичния ход на бременността. При активен ревматичен процес обикновено се отбелязват левкоцитоза, неутрофилия и повишена СУЕ. Възможна левкемоидна реакция - изместване на левкоцитната формула наляво към миелоцити.

Наличието на възпалителен процес при бременна жена също потвърждава повишаване на концентрацията на CRP, сиалова киселина, фибриноген и DPA реакция. Провеждането на ЕКГ и PCG няма решаваща диагностична стойност, тъй като откритите промени отразяват не толкова активността на ревматизма, а по-скоро характеристиките на сърдечните заболявания и тежестта на сърдечната недостатъчност. Диагнозата на рецидив на ревматични сърдечни заболявания е оправдана само при едновременно наличие на няколко положителни ревматични лабораторни теста, предимно нивото на ASL-O и техния стабилен растеж в динамика. Диференциалната диагноза се извършва с инфекциозен ендокардит, инфекциозно-алергичен миокардит, невроциркулаторна дистония, термоневроза, тиреотоксикоза. В допълнение към акушер-гинеколог, кардиолог, ревматолог, жената се консултира от инфекциозен специалист, невропатолог, ендокринолог..

Лечение на ревматизъм при бременни жени

Пациентите, които преди това са претърпели ревматични пристъпи, подлежат на диспансерно наблюдение от терапевт в предродилната клиника. Адекватен сън, корекция на диета с ограничена сол и вода, частично хранене 5-6 пъти на ден, консумация на продукти, които извеждат излишната течност от тялото им - картофи, мляко, зеле, магданоз, касис, шипки, сини сливи, сушени кайсии, кайсии, праскови, череши, грозде.

По правило бременните жени са хоспитализирани три пъти в терапевтично или ревматологично отделение: на 8-10 седмици - за оценка на степента на активност на острата ревматична треска, за изключване на тежки органични нарушения (сърдечни дефекти) и циркулаторна недостатъчност, на 27-28 седмици - за максимизиране на компенсацията за възможни нарушения, на 37-38 седмица - за антенатална подготовка. Пеницилините с продължително действие или курсът на макролиди се предписват на хоспитализирани пациенти с профилактична цел. В случай на рецидив на ревматични сърдечни заболявания, бременните жени са показани най-малко 9-12 седмици лекарствена терапия, включително:

 • Етиотропни лекарства. Избраните лекарства са естествени пеницилини или макролиди с по-нататъшен преход към продължителни комбинации от чувствителни към пеницилин пеницилини. Използването на бактерицидни антибиотици е насочено към инхибиране на синтеза на мукопептиди на клетъчната мембрана на стрептококи.
 • Противовъзпалителни лекарства. Във връзка с възможния мутагенен ефект и инхибиране на секрецията на простагландини, не се използват салицилати, производни на индолецетна киселина през I и III триместър. Може би назначаването на пиразолони и производни на пропионова киселина. При тежки сърдечни глюкокортикоиди се препоръчват.

Според показанията се извършва симптоматична терапия със сърдечни гликозиди, диуретици. Ако се вземе решение за прекъсване на бременността, ревматичният пристъп се лекува и предотвратява преди аборта. Оптималният начин на раждане е естествено раждане, при активен ревматизъм опитите трябва да се изключат чрез прилагане на акушерски форцепс или използване на вакуумен екстрактор. Цезарово сечение се извършва само когато активната фаза на ревматизъм се комбинира със сърдечен дефект, усложнен от тежка декомпенсация на кръвообращението.

Прогноза и превенция

При бременни жени под 25-годишна възраст без формиран сърдечен дефект, които са имали ревматичен пристъп повече от 2 години преди зачеването, прогнозата е благоприятна. В други случаи резултатът от бременността зависи от навременността на откриване на рецидив и адекватността на терапията. Активните форми на разстройството с остър и подостър ход са противопоказание за удължаване на бременността. Запазването на бременността по настояване на пациента е разрешено само с I (минимална) степен на активност на ревматичния процес. За профилактични цели на жените с ревматизъм е показано планиране на бременност с цялостен преглед, ранно саниране на огнища на хронична инфекция, ранна регистрация в антенатална клиника, внимателно изпълнение на препоръките на акушер-гинеколог и терапевт, адекватна почивка, умерена физическа активност, прием на витаминни и минерални комплекси за укрепване имунитет.

Диагностика и лечение на ревматизъм по време на бременност

Бременност с ревматизъм

В медицинската практика ревматизмът се счита за инфекциозно и алергично заболяване, което се характеризира с възпаление на съединителната тъкан..

Когато се говори за ревматизъм, се разбира, че процесът включва сърдечно-съдовата система и ставите.

Като се има предвид този факт, става изключително ясно, че бременността с такава екстрагенитална патология трябва да протича под задължителен медицински контрол..

Според статистиката самата бременност рядко води до развитие на такова неприятно явление като ревматизъм у бъдещата майка. Обикновено жените вече страдат от това заболяване, само по време на бременността симптомите му се влошават още повече и принуждават много бременни жени да потърсят медицинска помощ.

Раждането също играе съществена роля в развитието на екстрагениталната патология. В крайна сметка е добре известно, че след раждането тялото отслабва значително и губи способността си да се бори срещу много заболявания, включително ревматизъм. Необходимо е достатъчно време, за да се възстанови тялото и жената възвръща предишните си сили.

Най-неприятното е следното: ако ревматизмът се влоши в началния етап на бременността, това може да доведе до прекъсване на процеса, тъй като всяко остро възпаление, възникващо в организма, изисква задължителна медицинска намеса и прием на определени групи лекарства.

Ето защо е изключително важно ревматизмът да се лекува преди бременността, за да се избегнат подобни неприятни явления. Говорейки за симптомите на заболяването, трябва да се има предвид, че те по някакъв начин са подобни на тези при стрептококова ангина и се характеризират с:

 • обща слабост;
 • появата на болка в сърцето; често незначителната физическа активност може да провокира задух, сърцебиене;
 • загуба на апетит;
 • болки в ставите, особено в дните, когато времето се променя значително;
 • повишаване на температурата.

Ревматизмът при бременни жени може да доведе до състояние като късна токсикоза.

При обостряне на ревматизма често се наблюдава остра липса на кислород, което може да доведе до плацентарен васкулит, промени в плацентата, вътрематочна хипоксия и недохранване..

Предвид възможните усложнения, бременните жени, които са изложени на риск, се държат под строг надзор през целия процес, чак до самото раждане..

Какво е ревматизъм?

Форми на ревматизъм и техните признаци:

 • ревматично сърдечно заболяване - увреждане на сърдечния мускул, придружено от тахикардия, треска, болки в шевовете и дърпане, възпалителна реакция;
 • ставна форма - засяга големи стави, отличителна черта е симетрията на лезията, придружена от доброкачествено протичане на артрит;
 • кожна форма - придружена от бледорозов обрив по кожата или поява на ревматични подкожни възли;
 • ревматичен плеврит - придружен от висока температура, задух, при дишане пациентът усеща болка в гърдите, усилваща се при издишване;
 • ревматичната хорея е "абсолютен признак" на заболяването, придружен от увреждане на нервната система (неясна реч, некоординирани движения), поради отслабването на мускулната система, пациентът е трудно да изпълнява най-простите действия - да седи, да ходи.

Градуси

Степени на активна фаза:

 • максимум - придружен от тежка температура, изразени признаци на кардит, обостряне на заболяването;
 • умерена - не изразени клинични прояви;
 • минимална - няма възпаления, диагностиката е трудна.

Ревматизъм, част 1 - Здравословен живот!

Възможни усложнения на бременността с артрит

Историята на ревматоидния артрит сама по себе си е утежняващ фактор, който изисква специално внимание.

В допълнение, неприятна патология на фона на отслабен организъм понякога причинява съпътстващи нарушения:

 • кардиопалмус;
 • понижаване на кръвното налягане;
 • неравномерен сърдечен ритъм;
 • задух;
 • преминаваща болка в ставите;
 • неуспех на менструалния цикъл и безплодие (на фона на агресивна антиревматична терапия).

Много жени с RA имат проблеми със зачеването и носенето на бременност

Сериозно обостряне директно по време на бременността може да доведе до усложнения:

 • избледняване на плода в утробата;
 • ранен спонтанен аборт;
 • преждевременно раждане през 3 триместър;
 • вътрематочно забавяне на растежа;
 • плацентарна недостатъчност;
 • тежка късна токсикоза (гестоза);
 • аномалии на труда.

Мехлеми за болки в ставите

Ако се появи болезненост и дискомфорт в ставите, бъдещите майки се съветват да използват външни средства под формата на мехлеми. Повечето от тях се справят добре с неприятни симптоми, без да проникват в кръвта и през плацентарната бариера..

По време на бременност пациентите с RA за локална симптоматична терапия имат право да използват мехлеми, кремове и гелове с НСПВС

Сред фармацевтичните препарати се допуска предпазлива употреба:

 • Диклак гел;
 • "Гевкамена";
 • Ортофена;
 • "Мазнина от акула";
 • Терафлекса М;
 • "Бом Бенге".

Опасност за жената и детето

Ревматичната болест застрашава здравето на майката и детето. Отрицателни последици очакват на всеки етап от бременността:

 1. Първата третина от периода на изчакване на бебето е традиционно най-опасна. Плодът е здраво закрепен в матката, формират се всички системи (например храносмилателната, нервната). Болестите на майката често причиняват непоправима вреда на бебето. През първите три месеца на бременността ревматичната треска често причинява нарушения в развитието на плода, причинявайки спонтанен аборт. Понякога плодът остава в тялото, придобивайки дефекти. Но майките не трябва да бъдат нервни предварително - ултразвуковото сканиране на 12 седмици ще покаже състоянието на детето, определящо отсъствието или наличието на увреждане. В случай на сериозни дефекти, бременността ще трябва да бъде прекъсната.
 2. Избухването на болестта през втория триместър причинява тежестта на циркулаторна недостатъчност. Рисковете от хипоксия (липса на кислород), асфиксия (смърт на детето поради липса на кислород), забавено развитие (бебето се развива по-бавно от нормалното) се увеличават. Дефектите в развитието са най-тежките последици от болестта. На гестационна възраст от 20-21 седмици, като правило, се извършва втора рутинна ултразвукова диагностика, която позволява да се идентифицират нарушения при детето. Ако е необходимо, се предписват допълнителни изследвания.
 3. В третия етап от бременността ревматизмът причинява късна гестоза при жената (проявява се със силно подуване, високо кръвно налягане, наличие на протеин в анализа на урината). Рисковете от преждевременно раждане и появата на малко бебе се увеличават. При тежки случаи на заболяване лекарите настояват да се извърши цезарово сечение в период от 36-27 седмици. Родилките не трябва да се страхуват - преди операцията те непременно ще проверят зрялостта на плода чрез ултразвук, а в случай на недостатъчна зрялост цезаровото сечение ще бъде отложено или ще бъдат подготвени реанимационни мерки за новороденото. Не се правят манипулации без съгласието на бъдещата майка. Лекарите със сигурност ще проведат разговор, ще обяснят рисковете, ще говорят за алтернативни начини.

Особености на лечението на бременни жени с артрит

Ревматичните заболявания при бъдещите майки се лекуват комплексно. Трябва да се вземе предвид фактът на очакване на бебето. Лекарствата се избират възможно най-щадящи, с минимален тератогенен ефект (не причиняват дефекти на плода). За да се отървете от болестта ще помогне:

 1. Курс на противовъзпалителни нестероидни лекарства.
 2. Пеницилинови антибиотици.
 3. Комплект упражнения (упражняваща терапия за бременни жени).
 4. специална диета.

За поддържане на нормалния ход на бременността не трябва да се предписват следните лекарства:

 • противовъзпалителни нестероидни лекарства;
 • различни кортикостероиди (напълно неприемливи през първите месеци на бременността, от 12 седмици те се използват само с неефективно лечение с други средства);
 • цитостатици (имуносупресори).

Подходът към лечението при бременни жени е малко по-различен от стандартния. На преден план излиза запазването на здравето и нормалното развитие на плода, както и благосъстоянието на бъдещата майка. Комплексната терапия се провежда по строги показания, тъй като повечето лекарства увреждат нероденото дете.

Първо тримесечие

Обострянето на ревматизма през първия триместър се счита за показател за неговото прекъсване, тъй като не е възможно да се спре активирането, а приемът на глюкокортикоиди и силицилати по това време е противопоказан.

Салицилатите в ранните етапи могат да навредят на процесите на хематопоеза, приемът им също може да доведе до увеличаване на честотата на вътречерепните кръвоизливи до осемдесет процента.

Използването на глюкокортикоиди може да провокира развитието на вродена надбъбречна недостатъчност.

Малки количества кортикостероиди могат да се използват само след 24 седмици с периодични курсове. Ако след активирането на заболяването е минала по-малко от година, бременността също се прекъсва (дефектът не се формира).

В случай на ревматичен пристъп, бременна жена се доставя в болницата, лечението по здравословни причини се извършва по всяко време.

Режимът на рецидивираща терапия включва 1,5 милиона единици бицилин веднъж месечно в продължение на 6 месеца и след раждане.

Салициловите лекарства се използват до 3 g на ден, глюкокортикоидите се предписват изключително по здравословни причини.

След раждането на дете, жена, която е претърпяла ревматичен пристъп, се прехвърля в ревматологичното отделение, освобождаването се извършва след необходимия преглед и антирецидивна терапия.

Ревматизъм, част 2 - Здравословен живот!

Популярните рецепти също показват висока ефективност:

 1. 5 г брезови пъпки се заливат с 1 с.л. вряща вода, поставете за 15 минути. на слаб огън, настоявайте за един час, прецедете, пийте по ¼ чаша след хранене 4 пъти на ден.
 2. 1 супена лъжица листа от червена боровинка се разтварят 200 мл вода, варят се десет минути, пие се по 1 с.л. 3-4 стр. ежедневно, поставяйте на студено място за един ден.
 3. Залейте 20 г цветя бъз с литър вряща вода, изпийте по 3 с.л. ежедневно, използвайте при артрит, подагра, ревматизъм.
 4. 3 с.л. перфориран кантарион изсипете 4 с.л. вряща вода, след настояване в продължение на два часа, прецедете състава, пийте 1/3 чаша преди хранене с хронична подагра и ревматизъм, продължителността на лечението е 1-2 месеца.
 5. 1 ч.л. дрян корен смесете 200 мл вода, кипете 15 минути, пийте 2 супени лъжици. 3 стр. всеки ден.

При обостряния в рамките на 3-4 дни е показана плодова диета, след което можете да се върнете към обичайната си диета. Диетата трябва да включва храни с оптимално количество витамин (особено

Препоръчително е да изключите от менюто сол, въглехидрати (картофи, бял хляб, захар), пържени и мазни храни, кафе, чай, подправки, алкохол в ограничени количества.

Причини за развитие на ревматизъм по време на бременност

Ревматизмът по време на бременност е често срещан. Първоначалната атака е рядка и многократни рецидиви са чести. Причините за ревматични заболявания при бъдещи майки са очевидни:

 1. Носенето на дете е придружено от повече наддаване на тегло (обикновено бъдещата майка качва 10-12 килограма, често наддаването на тегло е по-голямо). Бързото нарастване на телесното тегло допълнително натоварва ставите, допринасяйки за обостряне на заболяването.
 2. По време на раждането на бебе, защитните организми бързо намаляват. През първия триместър намаленият имунитет позволява на ембриона да се прикрепи здраво към матката. През следващите месеци на бременността защитните сили на бъдещата майка естествено намаляват поради хормонални промени, интензивно развитие на плода и концентрация на ресурси върху растящото бебе. Намаленият имунитет допринася за проявата на хронични заболявания. Тази категория включва ревматични заболявания.
 3. Повечето лекарства не са разрешени по време на бременността. Поражението на бъдещата майка със стрептококови инфекции (например, възпалено гърло) често се лекува с народни средства, щадящи лекарства. Нелекуваният стрептокок остава в тялото, предизвиква атипична реакция, водеща до ревматична треска.

Също може да харесате

Особености на ревматизма при бременни жени

Чакането на бебе е вълнуващо време. Бъдещите майки са притеснени за собственото си здраве, притеснени от особеностите на развитието на детето. Особено плашещи са различни заболявания, включително ревматизъм..

Когато диагностицират заболяване, жените се измъчват от многобройни въпроси.

Колко силно ще засегне заболяването плода? Какви са рисковете, свързани с ревматичната треска по време на бременност? Дали болестта ще доведе до сложно раждане??

Диагностика на ревматизъм по време на бременност

Важен етап в борбата с болестта е правилната диагноза. При пациенти с ревматизъм се появява широк спектър от симптоми, позволяващи на лекаря да подозира заболяване:

 • температурата се повишава;
 • в части от тялото има болки, болки, чувство на тежест;
 • апетитът намалява, появява се летаргия, постоянно желание за сън;
 • има нарушение на ритъма, сърдечни болки, задух.

Точно медицинско мнение се основава на кръвни тестове, резултати от електрокардиограма, ултразвук на сърцето. Различни медицински специалисти участват в диагностиката по време на бременност (ревматолог, акушер-гинеколог, кардиолог, невролог, терапевт).

По време на раждането на дете диагностиката на ревматични заболявания придобива специфични характеристики:

 1. Ярките промени в хормоналния фон значително променят симптомите. Болестта често се проявява със замъглени симптоми, което затруднява поставянето на диагноза. Понякога симптомите, от друга страна, са изключително поразителни. Също така признаците на обостряне на ревматизма не винаги съвпадат с традиционните прояви..
 2. Много бременни жени в областта на ставите се притесняват от неприятни усещания, които не са свързани със заболяване. Например, дърпащите болки в областта на таза месец преди раждането не са причинени от ревматизъм, а от физиологичното разминаване на таза за оптималното раждане на бебето. Бъдещите майки не винаги оценяват адекватно симптомите на болка, локализиране на неприятни усещания, прескачайки очевидните симптоми на ревматичен пристъп.
 3. По време на периода на изчакване за дете ревматичните заболявания често причиняват сърдечни заболявания. По време на бременността се наблюдава състоянието на сърдечно-съдовата система при бъдещата майка. Няколко седмици преди раждането се провежда консултация за определяне на метода на раждане. При тежки сърдечни патологии се предлага операция (цезарово сечение).

Бременните жени често изпадат в депресия, когато чуят неприятна диагноза. Плачете, не трябва да се притеснявате - тревожността на жената се предава на бебето. Вместо паника си струва да се справите с лечението, като се настроите за положителни резултати. Спазването на медицинските предписания ще помогне да се избегнат усложнения, неприятни последици от болестта.

Особености на лечението на ревматични заболявания по време на бременност

Ревматичните заболявания при бъдещите майки се лекуват комплексно. Трябва да се вземе предвид фактът на очакване на бебето. Лекарствата се избират възможно най-щадящи, с минимален тератогенен ефект (не причиняват дефекти на плода). За да се отървете от болестта ще помогне:

 1. Курс на противовъзпалителни нестероидни лекарства.
 2. Пеницилинови антибиотици.
 3. Комплект упражнения (упражняваща терапия за бременни жени).
 4. специална диета.

През първия триместър те се опитват да не лекуват болестта. Рискът от спонтанен аборт или проява на груби дефекти при бебето е твърде голям. Лекарствата се предписват след 12 седмици от бременността.

За поддържане на нормалния ход на бременността не трябва да се предписват следните лекарства:

 • противовъзпалителни нестероидни лекарства;
 • различни кортикостероиди (напълно неприемливи през първите месеци на бременността, от 12 седмици те се използват само с неефективно лечение с други средства);
 • цитостатици (имуносупресори).

Почти всяка анотация към лекарство съдържа пряка забрана за бременна жена или индикация за недостатъчно изследване.

Но когато лекар предписва лекарство, не трябва да се страхувате - последиците от нелекувано ревматично заболяване значително ще надхвърлят рисковете от здравословни проблеми на бебето поради лекарството.

Медицинският персонал взема предвид времето на изчакване на детето, индивидуалните особености на майката, спецификата на проявата на заболяването.

Профилактика на ревматични атаки при бременни жени

Следните правила ще помогнат за намаляване на рисковете от ревматизъм за бъдещите майки:

 1. Следвайте препоръките на лекаря: яжте правилно, правете ежедневни едночасови разходки, спазвайте режима, почивайте по-често, приемайте необходимите витамини и минерали.
 2. Посещавайте редовно Вашия лекар в определените Ви дни за посещение. Консултации - шанс за откриване на заболяване, незабавно лечение на болестта.
 3. Не пренебрегвайте подозрителните симптоми. Информирайте лекаря за най-малката болка, дискомфорт, подозрителни явления.
 4. Избягвайте хипотермия, опитайте се да не сте във влажни условия.
 5. Периодът на бременността е причина да се настоява за по-лека работа, особено при усилена работа. Чувствайте се свободни да напомните на работодателя си да спазва закона и да улесни работата ви.
 6. Движете се, не лежете постоянно в топло легло. Ключът към здравето на бременните жени е умерената активност.
 7. Намалете до минимум рисковете от заболяване с остри респираторни инфекции. Ако е възможно, избягвайте контакт с болни хора, опитайте се да избягвате тълпите, особено през есента и пролетта.

Погрижете се за нероденото си дете! Не се самолекувайте при болки в гърлото, кашлица, чувство на слабост, повишена температура. Посетете Вашия лекар в деня, в който се появят симптомите Ви. Не забравяйте - лекарят предписва лекарства само когато е необходимо. По-добре е да изпиете курс от предписани антибиотици, отколкото да се разболявате от ревматизъм!

Ревматизмът при бременни жени не е присъда! Лечението ви позволява да носите здраво бебе, да раждате навреме, да бъдете здрави и енергични.

Характеристики на ревматизма при бременни жени Връзка към основната публикация

Ревматизъм по време на бременност: опасност, симптоми и лечение

Ревматизмът по време на бременност е сърдечно-съдова патология, която според статистиката се среща при 80% от бъдещите майки. Болестта има вълнообразен ход с периодични обостряния. Оказва значително влияние върху целия период на бременността и нейния резултат, представлявайки заплаха за майката и нероденото бебе.

Особености на ревматизма по време на бременност

Ревматизмът е заболяване с инфекциозно-алергична етиология, което протича с прогресивно увреждане на ставите и сърдечно-съдовата система..

Има автоимунен фокус, води до образуване на сърдечни дефекти и проблеми с кръвообращението. Патологичните промени при това заболяване се основават на възпаление на съединителната тъкан..

В акушерството и гинекологията се среща доста често.

Бременността рядко е основната причина за заболяването. Най-често жената страда от това заболяване преди зачеването..

Характерните признаци на заболяването по време на раждането на дете често не се откриват веднага. Ако диагнозата не е била установена преди началото на бременността, дори и при постоянен надзор от лекар, характерни патологични признаци могат да бъдат открити късно.

Причината е значителното производство на кортикостероидни хормони след зачеването. Те променят клиничната картина на заболяването и усложняват диагнозата. В ранните етапи на бременността се активират патологичните процеси, характерни за ревматизма. Причината им е отслабване на имунната система на майката поради раждането на бебе, което отнема известно време за укрепване.

Но докато тя се възстановява, болестта влияе неблагоприятно на нероденото дете, заплашвайки неговото развитие и живот. Възрастта е рисков фактор за ревматизъм..

Колкото по-млада е бъдещата майка, толкова по-голяма е вероятността от обостряне. Други фактори включват чести настинки, тонзилит, тонзилит и фарингит..

С нарастването на плода телесното тегло на бъдещата майка се променя. Това увеличава натоварването на гръбначния стълб и ставния апарат, като често провокира обостряне на заболяването..

Вероятността от рецидив се увеличава при жени, които са имали множество ревматични атаки и имат сърдечни заболявания. Важно е да планирате бременност и да се регистрирате, когато тя настъпи. Препоръчително е да се подложите на преглед и пълен курс на терапия, преди да забременеете. Необходим е постоянен контакт с терапевт и гинеколог, който трябва да знае за наличието на заболяването и всички негови прояви.

Форми и степени

В медицината има няколко форми на ревматизъм:

 • ставни,
 • кожен,
 • ревматичен плеврит,
 • ревматични сърдечни заболявания,
 • ревматичен иридоциклит,
 • ревматична хорея.

Има 3 степени на заболяването:

 • първо: протича без видими клинични прояви (минимално),
 • второ: отсъствието на възпалителна активност с минимални прояви е характерно,
 • трето: остра форма с тежки симптоми и чести рецидиви (максимум).

Препоръчваме да прочетете:

 1. Как се коригира кифозата с упражнения
 2. Текуща експозиция за остеохондроза
 3. Ефективна масажна техника за гръдна остеохондроза

Ревматизъм трябва да се подозира, когато температурата се повиши, болки в ръцете, по-рядко в краката. Понякога има леко задух, хипотония, възли на повърхността на кожата, пръстеновидна еритема (можете да разгледате снимката в интернет).

Настъпва слабост, изпотяване и загуба на апетит. Има остри болки в корема.

Често появата на тази патология се предшества от инфекциозно заболяване (тонзилит, фарингит, тонзилит и скарлатина), хипотермия или стрес.

Особености на лечението

Лечението на ревматизъм по време на бременност трябва да бъде цялостно и да се състои от няколко етапа:

 • провеждане на етиотропна (антибактериална) терапия,
 • назначаването на противовъзпалителни лекарства (аспиринови производни, аналгин, бутадион),
 • спазване на строга диета,
 • посещаване на уроци по физикална терапия.

Има няколко важни правила при лечението:

 1. Ако се открият огнища на инфекция или изразена активност на патологични процеси (2-ра или 3-та степен на ревматизъм), е показана антибактериална терапия, включително използването на лекарства от пеницилиновата група и нейните синтетични производни.
 2. През първите 10 гестационни седмици аспиринът е противопоказан поради тератогенни ефекти. Не трябва да се приема преди раждане, тъй като има хипокоагулантни свойства и увеличава риска от кървене..
 3. При тежка токсикоза не може да се използва аналгин, тъй като може да причини затруднения при отстраняването на течности от тялото. НСПВС също са противопоказани и кортикостероидите са разрешени само след края на първия триместър, когато антиревматичната терапия не помага.

Своевременно започналата терапия в повечето случаи спасява живота на майката и нероденото бебе.

При лечението на всяка болест, психическото отношение е важно. Често бременните жени изпадат в депресия, след като научат за ревматизма и неговите последици. Това е крайно невярно. Необходимо е, заедно с лекаря, да се оценят всички възможни резултати от развитието на патологията и да се направи правилният избор..

Когато има реална заплаха за бебето и майка му, има смисъл да се прекъсне бременността, за да се премине цялостен курс на лечение и да се започне планирането на второ зачеване. При липса на значителна заплаха трябва да следвате всички препоръки на лекаря и да се настроите за най-доброто. Това ще помогне на тялото да възстанови силите и заедно с компетентната терапия да спре прогресията на болестта..

Предотвратяване

Вероятността от развитие на ревматизъм или неговите обостряния по време на раждане на бебе може да бъде сведена до минимум чрез предприемането на следните превантивни мерки:

 • необходимо е да се предпазите от настинки: избягвайте претъпканите обществени места по време на епидемии, приемайте комплекс от витамини и минерали за бременни жени,
 • своевременно лечение на огнища на стрептококова инфекция - фарингит, тонзилит, синузит и отит на средното ухо,
 • спазвайте хигиена на устната кухина: ежедневно мийте зъбите си и лекувайте зъбни заболявания - кариес, пародонтоза, кандидоза и гингивит,
 • не преохлаждайте и избягвайте продължително излагане на пряка слънчева светлина.

Необходимо е да се храните добре, да ходите повече, да избягвате мускулно напрежение, вълнение и стрес. Полезно е да правите сутрешни упражнения и да посещавате басейна.

Ревматизмът при повечето бременни жени най-често се проявява още преди зачеването. Периодът на раждане на бебе утежнява неговия ход, причинявайки ярка клиника на заболяването. Това се отнася до първите месеци, когато тялото се адаптира към новия статус и имунната система отслабва.

В резултат контролът върху болестта се губи и симптомите й се влошават, което представлява значителна заплаха за бебето и майка му. За да се сведе до минимум вероятността от всички рискове, експертите настоятелно препоръчват да планирате бременността си и своевременно лечение на ревматизъм. В този случай можете успешно да издържите нероденото дете и да станете майка..

Статията се проверява от редакцията

Ревматизъм и бременност: трябва да познавате врага на очи! Ревматизъм при бременни жени, симптоми на ревматизъм при бременни жени

Форми на ревматизъм и техните признаци:

 • ревматично сърдечно заболяване - увреждане на сърдечния мускул, придружено от тахикардия, треска, болки в шевовете и дърпане, възпалителна реакция;
 • ставна форма - засяга големи стави, отличителна черта е симетрията на лезията, придружена от доброкачествено протичане на артрит;
 • кожна форма - придружена от бледорозов обрив по кожата или поява на ревматични подкожни възли;
 • ревматичен плеврит - придружен от висока температура, задух, при дишане пациентът усеща болка в гърдите, усилваща се при издишване;
 • ревматичната хорея е "абсолютен признак" на заболяването, придружен от увреждане на нервната система (неясна реч, некоординирани движения), поради отслабването на мускулната система, пациентът е трудно да изпълнява най-простите действия - да седи, да ходи.

Симптоми

Ревматизмът най-често се придружава от слабост и болка в ставите, понякога се развива артрит.

Когато болестта се разпространи в ставите, може да се появи болка в китките, краката, коленете.

Болезнените усещания се характеризират с рязко появяване и изчезване, което не означава, че болестта е спряла, при всяка възможност симптомите ще се появят отново.

Следните симптоми показват латентна форма на заболяването:

 • слабост;
 • намалена температура;
 • няма болки в ставите.

Увреждането на ЦНС, сърдечните проблеми и заболявания се считат за важни признаци на ревматизъм..

Признаци

Признаците на ревматизъм по време на бременност най-често се изтриват, жената изпитва слабост, бърза умора, липса на апетит.

Състоянието е придружено от повишено изпотяване, увеличаване на броя на сърдечните контракции, с леко физическо натоварване, задух, болка в сърдечната област.

Първичната ревматична треска е придружена от болки в ставите; ако хроничното състояние продължи няколко години, ставите могат да започнат да реагират на времето, няма външни промени, телесната температура може да бъде повишена и понижена.

За жена

Първичните ревматоидни симптоми при жените са достатъчно редки, но това състояние може да се превърне в катализатор за обостряне на много заболявания, ревматизмът не е изключение.

Обостряния се случват по време на бременност само сред 10-15% от жените с анамнеза за това заболяване.

Обостряния в 10% от случаите настъпват през 1-ви триместър - периодът, когато имунитетът е най-силно намален, в 90% - през първите 8 следродилни седмици - времето на отслабване на основните защитни механизми.

Обострянето на ранен етап изисква прекъсване на процеса, тъй като всички остри процеси, протичащи в тялото, изискват медицински преглед и лечение с наркотици. Поради тази причина жената трябва да лекува ревматизъм преди бременност..

За дете

Обострянията на ревматизма са опасни за детето, заболяването може да провокира следните патологии:

 • малформации;
 • асфиксия;
 • недоносеност;
 • хипотрофия;
 • вътрематочна смърт;
 • хипоксия.

Развитието на плода се влияе неблагоприятно от циркулаторна недостатъчност, още на първия етап, в резултат на ултразвукова фетометрия се откриват изразени нарушения на развитието на детето, на втория етап на неуспех, нарушението се проявява по-рано и е по-изразено.

Втори и трети триместър

Малки количества кортикостероиди могат да се използват само след 24 седмици с периодични курсове. Ако след активирането на заболяването е минала по-малко от година, бременността също се прекъсва (дефектът не се формира).

Лекарства

В случай на ревматичен пристъп, бременна жена се доставя в болницата, лечението по здравословни причини се извършва по всяко време.

Режимът на рецидивираща терапия включва 1,5 милиона единици бицилин веднъж месечно в продължение на 6 месеца и след раждане.

Салициловите лекарства се използват до 3 g на ден, глюкокортикоидите се предписват изключително по здравословни причини.

След раждането на дете, жена, която е претърпяла ревматичен пристъп, се прехвърля в ревматологичното отделение, освобождаването се извършва след необходимия преглед и антирецидивна терапия.

Ревматизъм, част 2 - Здравословен живот!

Народни средства за защита

Популярните рецепти също показват висока ефективност:

 1. 5 г брезови пъпки се заливат с 1 с.л. вряща вода, поставете за 15 минути. на слаб огън, настоявайте за един час, прецедете, пийте по ¼ чаша след хранене 4 пъти на ден.
 2. 1 супена лъжица листа от червена боровинка се разтварят 200 мл вода, варят се десет минути, пие се по 1 с.л. 3-4 стр. ежедневно, поставяйте на студено място за един ден.
 3. Залейте 20 г цветя бъз с литър вряща вода, изпийте по 3 с.л. ежедневно, използвайте при артрит, подагра, ревматизъм.
 4. 3 с.л. перфориран кантарион изсипете 4 с.л. вряща вода, след настояване в продължение на два часа, прецедете състава, пийте 1/3 чаша преди хранене с хронична подагра и ревматизъм, продължителността на лечението е 1-2 месеца.
 5. 1 ч.л. дрян корен смесете 200 мл вода, кипете 15 минути, пийте 2 супени лъжици. 3 стр. всеки ден.

Причини за появата

Обостряне на ревматизма се наблюдава при приблизително 20% от бременните жени. И това се случва най-често в ранните етапи, тъй като през този период имунитетът на жената е отслабен. Причините за проявата на заболяването са следните:

 • наследственост;
 • прехвърляне на инфекциозно заболяване: тонзилит, скарлатина, фарингит и др.;
 • алергична реакция, свързана със стрептококова болест.

Бременните жени не трябва да забравят за факторите, които провокират обостряне. Те включват:

 • стрес;
 • хипотермия;
 • недохранване;
 • голямо количество време, прекарано на слънце;
 • обостряне на всякакви хронични заболявания;
 • намален имунитет в началото на бременността.

Относителни противопоказания за IVF

Относителните противопоказания за ин витро оплождане включват тези състояния на тялото, които предотвратяват ембрионалното присаждане и успешното носене на плода, но могат да бъдат излекувани, след което процедурата за ин витро оплождане е успешно завършена.

В зависимост от причината, IVF може да бъде отложено за кратко време (седмици, месеци), или може да бъде отложено за по-дълъг период, необходим за нормализиране на състоянието на бъдещата майка.

Относителните противопоказания за IVF включват:

 • доброкачествени тумори на матката (миома);
 • инфекциозни заболявания;
 • хронични заболявания на органи и системи в остър стадий.

Доброкачествени тумори на женските полови органи

Доброкачествените тумори са пречка за ин витро оплождането, ако миоматозният възел деформира маточната кухина. Ако размерът на тумора е по-малък от 3 cm (30 mm), се препоръчва IVF и хирургично лечение на миома след раждането на детето.

При субмукозни възли повече от 3 см се обръща внимание на тяхното местоположение (по предната и задната стени), тактиката зависи от предвиденото място за презасаждане на ембриона. Така например, ако миомата е разположена на предната стена на матката, а инфузията е планирана на гърба, тогава в някои случаи възлите над 3 cm не представляват заплаха.

Трябва да се помни, че при ин витро оплождане със стимулация под въздействието на хормонални лекарства може да се получи повишен растеж на миоматозните възли. В допълнение, тяхното увеличение се наблюдава през първата половина на бременността..