Има мнение, че по време на бременност е строго забранено да подстригвате и боядисвате косата си. Как тогава да останете привлекателни - питате вие? Наистина ли трябва да криете обраслите корени под панама, кърпа или шапка през всичките девет месеца? Или все още се твърди, че боядисването на косата по време на бременност не е нищо друго освен отглас на древни суеверия? Решихме да разберем този въпрос възможно най-подробно, затова ви каним да поговорите за боядисването на косата по време на бременност, веднъж завинаги, поставяйки "i".

Къде растат корените?

Като начало, всички признаци за забраната за боядисване или подстригване на коса по време на бременност нямат научна основа и се коренят в дълбокото минало. Факт е, че нашите предци са се отнасяли към косата като към талисман, поради което всяка манипулация с нея, особено по време на раждането на дете, се е считала за намеса в кармичния свят. Е, тъй като ние с вас сме съвременни хора, тогава нека разберем този въпрос от гледна точка на медицината. Наистина ли боята за коса е вредна за здравето на нероденото дете?.

Възможно ли е боядисване на коса за бременни жени: мнението на лекарите

След като се обърнахме за помощ към специалисти, стигнахме до извода, че и тук мненията на лекарите са разделени на два лагера. Тези, които са скептични към боядисването на косата по време на бременност, твърдят, че перманентната боя съдържа опасни вещества, които могат да навредят на здравето на плода.

Тези вещества включват:

 • резорцин, който дразни лигавицата на очите, ларинкса и кожата, а също така причинява кашлица и намален имунитет;
 • водороден прекис, който може да изгори кожата и да провокира алергии;
 • амоняк, който причинява гадене, главоболие;
 • парафенилендиамин, който може да причини тежко възпаление.

Честно казано, трябва да се отбележи, че до момента не са провеждани проучвания за ефекта на боята за коса върху плода, така че не можем да кажем, че боята за коса е опасна за бременни жени. Е, ако вярвате на мнението на друга група лекари, които твърдят, че когато кожата влезе в контакт с боя, само малко количество вредни вещества влизат в кръвта, което не е в състояние да навреди на бебето, тогава можете спокойно да боядисате косата си и да останете привлекателни, независимо от позицията. Освен това всеки знае, че плацентата предпазва бебето от негативни влияния и ако оцветяващите пигменти влязат в тялото само в малко количество, тогава плацентата просто няма да позволи проникването им в плода.

Единственото нещо, на което трябва да обърнете внимание, когато се обръщате към фризьор за боядисване на косата, е, че по време на бременност, поради промени в хормоналните нива, обичайната боя за коса може да причини алергии, Също така, поради бушуващите хормони, структурата на косата, има тенденция да се променя и резултатът от оцветяването може да е неочакван.

Възможно ли е да се боядисва косата по време на бременност: препоръки на фризьори

Отговаряйки на въпроса „възможно ли е да боядисвате косата си по време на бременност“, решихме да споделим с вас препоръките на специалисти. Не е тайна, че по време на бременност жената има нужда от положителни емоции. И ако в отражението на огледалата бъдещата майка ще види "мръсна", едва ли настроението й ще се повиши. Да останете привлекателни по време на бременност е не само възможно, но и необходимо. Затова нека просто разберем какви правила трябва да се спазват, така че боядисването на косата да не се отрази на здравето на бъдещото бебе и майката като цяло..

Възможно ли е да боядисвате косата си по време на бременност

Вредно ли е боядисването на косата по време на бременност

Докато чакате бебе, положителните емоции са важни за бъдещата майка. Различните козметични процедури, включително посещение на фризьор, улесняват получаването им. Можете да боядисвате косата си дори през третия триместър, но е важно да знаете как най-добре да го направите и какъв продукт.

Оцветяването често дава непредсказуеми резултати върху косата на бременна жена. Хормоналните промени, които се извършват в тялото й, влияят върху структурата на косата. Боята може да не се придържа добре, възможно е само частично оцветяване на нишките или обезцветяване. Бъдете готови, че след процедурата може да не получите точно това, което сте искали.

За боядисване на косата се използват препарати, които включват много химикали. Смята се, че не всички от тях са безопасни за детето. Въпреки това лекарите не дават недвусмислено потвърждение на този факт, тъй като никой не е провеждал съответни проучвания. Много компоненти, съставляващи оцветяващите продукти, причиняват алергии дори при жена, която не е в интересна позиция..

Някои вещества и разтворители навлизат в човешкото тяло през порите на кожата и дихателните пътища. Разбира се, броят им е незначителен, но те могат да навредят на развиващото се тяло..

Опасните компоненти включват:

 • амоняк;
 • ноноксинол;
 • резорцин;
 • водороден прекис;
 • аминофенол;
 • дихидроксибензен;
 • парафенилдиамин.

Тези химикали причиняват алергии при бременни жени. Възможни са обриви и изгаряния на лигавиците.

Най-често боите съдържат амоняк. Той причинява гадене, инхибира нервната система и дразни дихателните пътища. Този компонент се използва за избелване на коса, подчертаване, боядисване на тъмна коса в светли тонове. Ето защо е по-добре да предпочитате лекарството без неговото съдържание. Но някои производители, вместо амоняк, добавят към състава на боите компоненти, които също са токсични. Тези химикали се натрупват в тялото и причиняват клетъчна мутация..

Рекорцинолът се изолира от петролните продукти. Дразни лигавиците, кожата, причинява спазми в гърлото, кашлица и влияе негативно на имунната система. Водородният пероксид изгаря скалпа и често провокира алергична реакция. Парафенилдиаминът, който придава устойчивост на боята, е на първо място за провокиране на сериозни алергични реакции.

Ноноксинолът е оцветяващ пигмент, който се използва и в машинна боя. Не е безопасно в големи количества.

Изследвания в Университета на Южна Калифорния показват, че жените, които използват постоянна боя всеки месец, имат 3 пъти по-висок риск от рак, отколкото тези, които не го правят. Тоест некачествената боя е вредна във всеки случай. Няма значение дали жената е бременна или не.

Характеристики на боядисването на косата през първия, втория и третия триместър

Първият триместър е най-важен. Затова се въздържайте от оцветяване. Това е периодът, през който органите на бебето се полагат и формират. Плацентата все още не се е образувала. Именно тя играе защитна роля, филтрира и предотвратява попадането на чужди компоненти в малък организъм. При тежка токсикоза боядисването на косата ще постави допълнителен стрес върху тялото и имунната система..

След като плацентата се формира, тя вече е в състояние да защити бебето. Следователно вторият триместър е идеалното време за оцветяване. Освен това жената вече изпитва хормонални скокове и косата й става по-плътна и по-силна..

През третия триместър оцветяването е възможно и с помощта на естествени препарати. По-добре е обаче да го направите 1-2 месеца преди раждането на бебето..

Избор на боя за коса по време на бременност

Изберете продукти, които са базирани на естествени съставки и са нежни. Внимавайте за бои, които казват, че са органични. Нормалните храни имат алкално рН. Следователно, люспите на косата лесно се разкриват максимално. Органичните бои имат неутрално, алкално рН. Топлината се използва за отваряне на люспите на косата. Кутикулата обаче се отваря наполовина с толкова щадящ метод и след оцветяването лесно се затваря. Тези багрила миришат добре на плодове и цветя. По-добре, ако изберете боя и нейния нюанс, майсторът на салона ще ви помогне.

Тонери и оттенъци шампоани също са добър вариант. Те не съдържат амоняк и други вредни вещества. Единственото отрицателно е, че те продължават само до следващото шампоане. Тоест, всеки път, когато измиете косата си, сянката на косата ви ще се промени..

За оцветяване се използват отвари от следните растения и билки:

 • орех;
 • лайка;
 • коприва;
 • липа;
 • лукови кори.

Въпреки това, такива естествени методи на боядисване са по-склонни да дадат лек оттенък, отколкото драстично да променят цвета на косата. Но те могат да се използват през първия триместър..

За по-богат нюанс за 1 чаша гореща вода вземете 3-4 с.л. л. растения. Варете бульона за 5-7 минути и след това оставете да се влива 1-2 часа.След това го загрейте в микровълновата фурна и изплакнете косата си след измиване.

Естествените багрила включват къна и басма. Те укрепват косата, освобождават се от пърхота, придават здравословен блясък на къдриците и не увреждат бебето, дори през третия триместър. Хена и басма могат да се смесват в различни пропорции, като по този начин променят нюанса на косата от яркочервен до тъмнокафяв.

Цветът, който получавате върху косата си с естествени бои, е трудно да се предвиди. Затова ги свеждайте до минимум. Ако петното е слабо, повторете процедурата.

Хена е изсушено и смачкано листа от безбодлива лавсония. Ако искате да получите червени нюанси, по-добре е да боядисате косата си с къна. Смесва се с други растения и инфузии. Резултатът е богата палитра от нюанси. За да премахнете червения тон и да получите златист, съставката се смесва с богати отвари от лайка или коприва..

Листата на растението съдържат компоненти, които са химически близки до протеина на косата - кератин. Това обяснява трайността на боята: нейните компоненти здраво се придържат към кератина на косата и ще боядисвате косата си с къна много по-рядко, отколкото с конвенционалните бои. Къната обаче има недостатък: изсушава краищата на косата..

Басма е прах, направен от натрошени листа индиго. Азия се счита за родно място на басма. Тя боядисва косата си в тъмно. Благодарение на танините, билката укрепва косата, насърчава растежа на косата и придава здрав блясък. Басмата често се използва с къна за по-светли нюанси. Ако смесите 2 части къна и 1 част басма, ще получите бронзов тон. Сместа от прахове се излива с гореща вода, докато се получи желаната консистенция и се нанася по цялата дължина. Издържат 20-30 минути.

Използването на естествени багрила и билкови чайове е безопасен метод за боядисване. Можете да го прилагате редовно веднага щом се нуждаете от докосване. Хена и Басма няма да навредят на бебето в нито един триместър.

Съвети за оцветяване

Ако въпреки това решите да боядисате косата си с магазинна боя, спазвайте следните правила за безопасност:

 • Използвайте добре проветриво място, за да боядисвате къдриците си у дома. Това е единственият начин за намаляване на риска от попадане на летливи вещества в тялото..
 • Боядисвайте косата си, за да съответства на естествения ви цвят. Възрастните корени няма да бъдат толкова видими с течение на времето и процедурата може да се извършва по-рядко..
 • За предпочитане е да не завършите оцветяването, а подчертаването или оцветяването. В този случай контактът на багрилата със скалпа ще бъде минимален..
 • Сведете честотата на оцветяване до минимум. Посетете салона веднъж триместър.
 • Изберете крехки балсами, багрила или естествени багрила.
 • Посетете салона сутрин. По това време въздухът в стаята е все още сравнително свеж и чист..
 • Направете тест за алергия преди боядисване с непознато вещество. Ако отрицателна реакция не се появи, тогава можете да продължите към пълно оцветяване.
 • Ако рисувате себе си, използвайте гумени или пластмасови ръкавици. Това ще предотврати навлизането на химикали през кожните пори..
 • Не прекалявайте с боята. Времето за контакт с косата трябва да е минимално.
 • Изплакнете обилно боята с течаща вода.

Ако бременността протича с усложнения, попитайте Вашия лекар за възможно оцветяване..

Здравата жена трябва сама да реши дали трябва да боядисва косата си по време на бременност. Претеглете обаче плюсовете и минусите на процедурата и изберете най-безопасния метод. В този случай ще бъдете сигурни, че няма да навредите на бебето, а вие самите ще останете красиви през цялата бременност..

Оцветяване на косата по време на бременност: възможна вреда от оцветяването, мнение на лекарите

Повечето жени са свикнали да се грижат за външния си вид, а специално внимание често се обръща на красивите къдрици. Подстригването, стилизирането, промяната на цветовете и експериментирането с тях са неразделна част от живота на момичетата. Но един ден идва период на бременност, който налага на бъдещата майка много ограничения върху храната, развлеченията и дори обичайните грижи за себе си. Но означава ли това, че следващите 9 месеца ще трябва да бъдат гладни и с прераснали корени? Възможно ли е боядисване на коса по време на бременност?

Промени в тялото по време на бременност

Състоянието на бременността променя функционирането на органите и системите на тялото, но на първо място настъпват хормонални промени. А именно балансът на естроген и прогестерон влияе пряко върху състоянието на косата. Връзката може да бъде проследена по триместър.

 1. През първия триместър най-силните промени настъпват в тялото поради хормонално разклащане. В допълнение, често има такова явление като токсикоза, чието силно проявление значително намалява приема на много микроелементи и витамини. Това води до влошаване на състоянието на косата на бъдещата майка: краищата на нишките стават сухи, в корените, напротив, отделя се повече себум, самите къдрици са тъпи и избледнели.
 2. През втория триместър най-често се нормализира общото благосъстояние на бъдещата майка, тя се чувства по-добре, храненето става по-пълноценно. Всичко това има положителен ефект върху косата ѝ. Освен това през този период се увеличава производството на прогестерон, поради което те почти спират да падат..
 3. Третият триместър е подобен по ефект на втория. Ако всичко върви добре, жената изпитва малко стрес и се храни добре, това има положителен ефект върху косата. По това време мнозина имат време да увеличат значително дължината на къдриците си..

Какво казват експертите за подчертаването по време на бременност, кърмене и по време на менструация, съвети за промяна на изображението, можете да прочетете на нашия уебсайт.

Вреда от оцветяване по време на бременност

Мнозина "съветват" да се откажат от тази процедура в продължение на 9 месеца, като я оправдават с различни причини. Преди да вземете решение, трябва да разберете кои от препоръките се основават на тях и кои не..

 1. Основната причина да се откаже оцветяването през този период е химичният състав на боята и възможното й проникване до плодовете. Към момента такива случаи не са регистрирани. Повечето от съветите за „отказване“ са предпазна мрежа. Но в повечето случаи младите майки, въпреки това, няма да е излишно да се обграждат с естествени съединения. В случай на използване на багрила, обикновено е забранено това да се прави през първия триместър, в най-важния период от полагането на всички системи на плода.
 2. Изпаряването на амоняк от състава на багрилото също е отрицателен фактор, така че е препоръчително да се използва оцветител без амоняк. Ако няма изразена реакция на миризми, оцветяването все пак трябва да се извършва в добре проветриво място..
 3. Цветът по време на боядисването може да не се получи според очакванията поради промени в хормоналния фон: неочакван нюанс, косата може да стане неравномерно оцветена.
 4. Често през този период се влошават алергичните реакции, които могат да се появят дори до обичайния оцветител.

Мнението на лекарите

Няма категоричен отговор на въпроса „вредно ли е или не“ от страна на лекарите. Всеки от тях има лично мнение по този въпрос и всичко това, защото не е проведено изследване като такова и е малко вероятно да успее да докаже, че вредата е дошла именно от рисуването.

Ако разгледаме възможността токсичните вещества от боята да попаднат в тялото на плода, това не изглежда реалистично за науката. Въпреки това повечето лекари се опитват да защитят здравето на майката и нероденото бебе..

Внимание! Лекарите препоръчват отлагане на промяната на изображението след 16 седмици, когато се формира плацентата, която е бариерна защита на детето,.

Безопасни методи за промяна на цвета на косата

В случай, че е невъзможно да откажете боядисване, трябва да изберете най-нежните опции, които са достатъчни в момента. Естествените багрила са идеални за това, например отвара от лайка или дъбова кора, басма и къна..

Различни тонирани шампоани и балсами също са безопасни. Разбира се, повечето от тях няма да дадат траен резултат или радикална промяна на имиджа, но ще помогнат за поддържането на косата в добре поддържана форма..

Ако разгледаме резултата от най-често срещаните естествени багрила, тогава можем да отбележим техните характеристики:

 • отвара от лайка - подходяща за светлокоси жени, придава златист оттенък и лек изсветляващ ефект;
 • лимон - в резултат на това той много прилича на лайка, но може малко да изсуши къдриците;
 • дъбова кора - идеална за тъмни нюанси, помага да се подчертае тъмнокафявият тон;
 • лукова обвивка и черен чай - осигурява златистокафяв тон;
 • басма - придава кафяв оттенък;
 • естествена къна - ще помогне за придобиване на червен цвят.

Предимството на тези багрила, наред с други неща, ще бъде терапевтичен ефект върху структурата на къдриците. Недостатъкът може да се нарече известно неудобство при употреба.

Всяка от съставките се приготвя по различен начин:

 • лимонов сок се смесва с вода в съотношение 1: 1;
 • басмата и къната се смесват с вода и могат да се смесват помежду си в различни части;
 • останалите се използват под формата на отвари, с които изплакват косата и не ги отмиват.

Също така има органични бои, които са повече от 95% естествени. Но този метод не е евтин и се използва само от професионални майстори..

Съвет. Най-щадящите процедури са като балаяж, подчертаване и оцветяване, омбре, шатуш. При този метод за промяна на изображението корените не се засягат, което означава, че е невъзможно проникването на различни вредни вещества от боята.

Полезни съвети

За да сведете до минимум възможните здравословни проблеми и да запазите спокойствие, трябва да следвате простите правила за боядисване на косата на бъдещите майки.

 1. Ако е необходимо, тази процедура се отлага до втория или третия триместър..
 2. Честото излагане на оцветяващи състави е нежелателно, поради което такава процедура се извършва не повече от веднъж на 3 месеца. За да не се притеснявате за обрасли корени, по-добре е да изберете цвят, който е възможно най-близък до естествения.
 3. Тъй като сте в позиция без риск, можете да използвате щадящи продукти: оцветени шампоани, натурални формулировки, някои популярни видове оцветяване.
 4. Преди излагане на каквато и да е боя трябва да се направи тест за алергия.
 5. По-добре е процедурата да се извършва от професионалист, който може да избере най-щадящото багрило без амоняк и изразена миризма.
 6. Не използвайте blondoran през този период.

На първо място, жената трябва да мисли за здравето на бебето си. „Подозрителни“ процедури винаги могат да се направят малко по-късно или да изберете по-безопасен метод. Особено като се има предвид, че сега има много такива опции.

Могат ли бременните жени да боядисват косата си? - мнение на лекарите

Всяка жена се стреми да бъде красива и извършва много действия за това: облича се стилно, гримира се, прави маникюр.

Неразделен компонент на подстригването е кокетна прическа и здрава, лъскава коса..

Бременността се променя много в начина на живот на бъдещата майка. Сега тя трябва да обмисли всички свои действия от гледна точка на тяхната безопасност за бебето. И ако възраженията срещу подстригването на косата обикновено са свързани с вярвания, то за оцветяването всичко е малко по-сложно, защото всяка боя е сложна смес от химикали. Възможно ли е бременните жени да боядисват косата си, каква боя носи минимални рискове и кога си струва да се въздържат от боядисване - това ще бъде обсъдено в тази статия.
Защо се смята, че бременните жени не трябва да боядисват косата си?
Много жени са наясно с тази забрана и, докато чакат бебето, слагат край на обичайната процедура за оцветяване. Но нека разберем на какво се основава мнението за опасностите от боя за коса за бъдещи майки..

Причини, поради които не трябва да боядисвате косата си по време на бременност:

Потенциална вреда от химикали за боядисване. За да сте сигурни, че всяка боя за коса е токсична, достатъчно е да се запознаете с нейните компоненти, посочени на опаковката..

Ето не пълния списък на съставките на боята: Амоняк. Изпарението причинява силно главоболие, гадене, повръщане, задушаване и припадък. Използването на амонячни бои за коса е противопоказано през цялата бременност;
Водороден прекис. В големи количества може да причини изгаряния на скалпа и носната лигавица. Може да причини алергични реакции;
Парафенилендиамин. Може да причини възпаление в носоглътката;
Резорцин. Причинява сълзене на очите, силно дразнене на лигавиците на носа и ларинкса, намален имунитет. Продължителното вдишване на пари от това вещество може да доведе до продължителна кашлица на бременна жена..
Неприятната миризма, която повечето бои имат, е свързана със съдържанието на водороден прекис или ароматни амини в тях. На бременните жени не се препоръчва да вдишват силните си миризми. Това не само е вредно, но може да провокира и гадене и повръщане, особено през първия триместър..
Несъответствие на резултата от оцветяването с очакванията.

По време на бременност, поради хормонални колебания, структурата и съдържанието на мазнини в косата се променят. В резултат, дори когато използвате обичайната боя, можете да получите напълно неочакван цвят. Освен това боята може да лежи неравномерно, с петна; цветът най-вероятно няма да продължи дълго, отново поради хормонални промени. Преди да оцветите, нанесете оцветяващия състав върху няколко направления, за да разберете какъв ще бъде резултатът.

И помнете: бременността не е моментът да експериментирате с промяна в имиджа. Изберете цвят, максимално близък до вашия.
Възможни са алергични реакции, които не са се появили преди бременността. Дори ако редовно сте боядисвали косата си преди това, хормоналните промени могат да причинят тежки алергии към боята и дори изгаряне..

При собствениците на мека коса оцветяването може да причини дерматит, силно лющене на скалпа и дори еритем, което ще бъде изключително трудно за лечение, тъй като употребата на хормонални мехлеми и таблетки за бъдещи майки е противопоказана. Ако решите да боядисате косата си по време на бременност, не забравяйте да направите тест за алергия преди това: нанесете боята върху малка част от кожата и следвайте реакцията на тялото.

Възможно ли е да се боядисва косата по време на бременност: мнението на лекарите

Въпреки факта, че въпросът за оцветяването е актуален за много бъдещи майки, съвременната наука не дава еднозначен отговор на него. Разбира се, можете да се консултирате с вашия лекар по бременност по тази тема. Но той може категорично да забрани тази процедура или да ви развесели, като ви увери, че няма нищо лошо в боядисването на косата. Факт е, че в редиците на лекарите има истинско разминаване в мненията по темата дали е възможно да се боядисва косата по време на бременност.

Най-консервативните лекари се обявяват категорично срещу боядисването на косата по време на бременност. Те свързват негативното си отношение към боята за коса с нейния откровено химичен състав. Всъщност повечето бои съдържат далеч от безвредни вещества, изброени по-горе. Могат ли обаче те да засегнат плода??

В края на ХХ век бяха публикувани данни за опасностите от устойчиви бои за здравето на жените. Изследователи от университета в Южна Калифорния казват, че рискът от рак при жени, които боядисват косата си поне веднъж месечно, се утроява. Компонентите за боядисване на коса са канцерогенни; само цигареният дим е по-опасен за здравето. Освен това през 2005 г. в медиите беше изразено плашещо мнение на учените за използването на устойчиви бои по време на бременност: оцветяването може да провокира развитието на невробластом (рак) при бременно дете в бъдеще. По-нататъшните изследвания обаче не потвърждават това..

Понастоящем няма данни за вреда от използването на боя за коса по време на бременност. Що се отнася до попадането на токсични компоненти в кръвта на майката и след това в плода, това не изглежда реалистично. Когато боята влезе в контакт с кожата, се абсорбира минимално количество от нея и ако приемем, че определено количество ще попадне в кръвта на бременна жена, това няма да засегне детето, което е надеждно защитено от плацентата. Въпреки това, през първия триместър този орган все още не е формиран и поради това лекарите силно съветват пациентите да не боядисват косата си през първите 12 седмици от бременността..

Друга реална опасност от боядисване на косата по време на бременност е вдишването на токсични вещества. Ето защо лекарите винаги препоръчват на бъдещите майки, които не могат да си представят живота без боядисване на косата, да използват безамонячни и за предпочитане естествени бои по време на раждането на дете..

Всички лекари са единодушни само в едно: бременната жена трябва да се чувства щастлива и спокойна. Ако прерасналите корени доведат бъдещата майка до истинско отчаяние, не е необходимо да се говори за някакви ползи за нея и бебето в такава ситуация. Но не забравяйте да внимавате: бъдете търпеливи с оцветяването поне през първите 12 седмици от бременността, докато плодът все още не е защитен от плацентата и се формират неговите органи; използвайте най-нежните бои; направете подчертаване вместо пълно рисуване. Под нежни бои лекарите разбират полупрофесионални или естествени багрила. Професионалните бои са по-устойчиви, но концентрацията на токсични вещества в тях е много висока и може да бъде опасна за носещото дете.

Възможно ли е да се боядисва косата за бременни жени в ранните етапи?

Въпреки факта, че вредата от боядисването на косата за бременни жени в момента не е потвърдена, лекарите съветват жените да се въздържат от боядисване през първия триместър. Факт е, че до 12-та седмица на бременността се формират всички основни органи и системи на бременното бебе. Бъдещата майка трябва да бъде максимално внимателна през този период. Необходимо е да се избягват външни влияния, които могат да навредят на детето. Разбира се, можете да кажете: „Вдишвам ауспуха на автомобила всеки ден, всички пушат наоколо и като цяло градът ни има лоша околна среда“, но все пак много зависи от нас. Например боядисване на коса. По-добре е да го откажете през първия триместър, особено когато става въпрос за бои, съдържащи амоняк - в крайна сметка вдишването на токсични изпарения при боядисване на коса е неизбежно.
Възможно ли е бременните жени да боядисват косата си с къна и басма?
Можете да боядисвате косата си с къна по време на бременност. Хената, подобно на басма, е естествено багрило, което не е опасно нито за самата жена, нито за детето в нейната утроба. Таблицата показва резултатите от оцветяването с тези и други естествени багрила:

придава на леката коса лек златист оттенък

Нюансите на боядисването на косата по време на бременност: митове и реалност

Мога ли да боядисвам косата си по време на бременност? Някои твърдят, че една интересна позиция не трябва да пречи на пълното самообслужване. Други се противопоставят на тази процедура..

Да рисуваш или да не рисуваш - и какво казват лекарите?

За да отговорим на този въпрос, решихме да се обърнем към опитни специалисти. Мнението на лекарите се оказа еднозначно - крайно нежелателно е да боядисвате косата си по време на „интересна ситуация“. Даваме няколко важни причини за доказателството..

Причина # 1. Химичен състав на боите

Съставът на съвременните бои включва много много вредни химични компоненти:

 • Резорцин - провокира кашлица, причинява зачервяване на кожата и лигавиците, намалява имунитета;
 • Пероксид - може да причини изгаряния или тежки алергии;
 • Амоняк - увеличава гаденето, води до тежка мигрена;
 • Парафенилендиаминът е честа причина за възпаление;
 • Натриевият лаурил сулфат - присъства в мусните бои, както и в повечето други козметични продукти, е един от най-опасните канцерогени, натрупва се в кръвта и засяга всички жизненоважни органи;
 • Аромати или аромати - токсични вещества, опасни за здравето;
 • P-фенилендиамин - част от тъмните тонове, причинява алергии, главоболие, гадене и зачервяване на кожата;
 • Донори на формалдехид - провокират астма и алергии;
 • Парабени (E216) - причиняват рак на гърдата, могат да се натрупват не само в тялото, но и в кърмата.

На бележка! Някои експерти твърдят, че малката доза химически компоненти, която постъпва в кръвта по време на процеса на оцветяване, не е в състояние да повлияе на развитието на плода. Освен това самото дете е заобиколено от плътна плацента, която го предпазва от негативно влияние. Така че зависи от вас да решите.

Причина # 2. Хормонален дисбаланс

Има още един момент - също не по-малко важен. Факт е, че с настъпването на бременността има резки скокове в хормоналния фон, които могат да повлияят на резултата от процедурата. В този случай дори вашата любима боя може да доведе до развитие на алергична реакция или да даде различен нюанс, на който сте свикнали..

Причина # 3. Състояние на косата

Бъдещата майка изпитва остра липса на калций и витамини, в резултат на което косата й става тънка и слаба. Допълнителното излагане на трайни багрила само ще влоши състоянието им.

Причина # 4. Засилено обоняние

Основната отличителна черта на бременната жена дори не е огромен корем, а прекалено остър аромат. По време на интересна позиция, придружена от пристъпи на токсикоза, почти всяка миризма може да я раздразни. Какво можем да кажем за боята с нейния остър аромат?!

Причина # 5. И последният важен фактор - работейки за двама, тялото на бъдещата майка изпитва повишен стрес, срещу който жената става по-слаба и чувствителна. Поради тази причина боядисването на косата може да навреди на нейното здраве..

Когато бременните жени определено не трябва да боядисват косата си?

През всичките 9 месеца има два "опасни" периода, през които не може да се извърши сесия за оцветяване:

 • Първите 16 седмици - в ранните етапи се формират всички жизненоважни системи, така че всяка негативна намеса може да доведе до развитие на тежки патологии (отсъствие, деформация или недостатъчно развитие на определени органи);
 • Последните 2-3 седмици - по това време много често се наблюдава гестоза или късна токсикоза. И двете състояния са изключително опасни както за бебето, така и за бременната жена..

Трябва също така да се отбележи, че както през първия, така и през последния триместър, вероятността от спонтанен аборт се увеличава значително, така че би било по-добре да се отложат всякакви фризьорски манипулации. Но през втория триместър плодът е надеждно защитен, така че имате възможност да мислите за себе си..

Важно! Но дори и по това време трябва да боядисвате косата си с изключителна предпазливост. При най-малкото неразположение или тежка токсикоза трябва незабавно да откажете да боядисате косата си. Не забравяйте, че влошаването на здравето ви незабавно ще повлияе на състоянието на плода. Други противопоказания за оцветяване също могат да включват трудна бременност и склонност към алергии..

Колкото по-добре да боядисвате косата си?

Съществуват редица безопасни багрила, които бъдещите майки могат да използват за боядисване на нишките си. Те включват:

 • Меките бои не съдържат вредни вещества, поради което не представляват опасност за здравето. Трябва обаче да се отбележи, че някои безскрупулни производители заместват амоняка и пероксида с не по-малко агресивни компоненти. Поради тази причина е по-добре да поверите избора на боя без амоняк на опитен козметик, който е добре запознат със състава на козметиката за коса. Някои от най-популярните нежни бои включват Wella Color Touch, Schwarzkopf Perfect Mousse, Igora, Loreal Casting Crème Gloss, Chi, Essential Color от Schwarzkopf, Garnier Color Shine и Matrix;
 • Тонизиращите агенти (балсами, спрейове, шампоани и др.) Нямат неприятна миризма, не съдържат опасни съставки, обгръщат нишките, без да нарушават структурата. След като сте решили да боядисате косата си с тоник, вие не само ще намалите риска от негативно въздействие върху бебето до минимум, но и ще подобрите състоянието на косата си;
 • Естествени багрила. Боядисването на коса с естествена боя може да се нарече най-безопасното решение. Чувствайте се свободни да използвате къна, лукови кори, басма, лайка, кафе, мед, какао и други импровизирани средства - те са не само абсолютно безопасни, но и много полезни. След използването на тези продукти косата ви ще стане силна, блестяща и копринена..

Важно! Преди да използвате както амоняк, така и безамонячна боя, не забравяйте да проведете предварителен тест за алергия. За да направите това, намажете вътрешния завой на лакътя с малко количество от състава и изчакайте 10 минути. Ако зачервяване, обриви и други неприятни явления не се появят на третираната зона, не се колебайте да приложите продукта върху главата..

Как да получите стилен тон с природни средства?

След като сте решили да оцветите косата си с естествени бои, използвайте селекция от най-популярните и ефективни рецепти.

Цвят махагон

Махагоновият сянка ще направи погледа ви ярък, а чертите на лицето по-изразителни.

 1. Смесете 1 пакетче къна с 4 с.л. л. какао.
 2. Залейте сместа с малко гореща вода - консистенцията й трябва да наподобява каша.
 3. Нанесете формулата върху чиста коса.
 4. Увийте главата си с капачка.
 5. Изчакайте 40 минути.
 6. Изплакнете с течаща вода.

Черен нюанс

Използвайки къна с басма, можете да получите както бронзов, така и черен цвят на косата. Основното нещо е да промените пропорциите!

 1. Смесете къна и басма, взети в равни количества.
 2. Залейте сместа с малка доза гореща вода - нейната консистенция трябва да наподобява каша.
 3. Нанесете формулата върху чиста коса.
 4. Пазете поне час.
 5. Изплакнете с течаща вода.

Златен оттенък

Златистият тон е подходящ както за блондинки, така и за светлокоси.

 1. Залейте 200 мл вода с 2 с.л. л. кора от лук.
 2. Вари се 20 минути.
 3. Охладете, филтрирайте и нанесете върху нишките.
 4. Задръжте за половин час.
 5. Изплакнете с течаща вода.

Червеникаворусен тон

Този цвят е подходящ за тези, които имат сива коса - с негова помощ можете не само умело да скриете първите прояви, свързани с възрастта, но и да придадете на русите нишки палав червен подтон.

 1. Свържете 2 с.л. л. сварено кафе с 1 торба къна.
 2. Залейте сместа с малко гореща вода - консистенцията й трябва да наподобява каша.
 3. Нанесете формулата върху чиста коса.
 4. Дръжте 30 минути.
 5. Измийте с вода без шампоан.

Пшеничен сянка

За да придадете на косата си красив пшеничен тон, ви трябват не повече от час и много малко пари.

 1. Изсипете 200 мл преварена вода в 3 с.л. л. аптечна лайка.
 2. Настоявайте 20 минути.
 3. Филтрирайте през сито.
 4. Навлажнете обилно косата в запарка от лайка.
 5. Увийте се с капачка.
 6. Изчакайте 30 минути.
 7. Изплакнете с течаща вода.

Тъмен кестеняв нюанс

За кафяви жени и брюнетки идеално е тъмнокафяв тон. Боядисването на нишки с този инструмент не е малко вредно и резултатът е 100%!

 1. Варете силен чай - капнете 3 супени лъжици в една чаша вода. л.
 2. Оставете сместа да престои и прецедете през сито.
 3. Наситете косата и я увийте в шапка.
 4. Изчакайте 40 минути и измийте с течаща вода.

Съвет! Съвсем същият ефект може да се получи от кори от липа, канела и зелени орехи..

Червеникаво-златист тон

Друг вариант за естествени блондинки и светлокоси дами.

 1. Изсипете 200 мл гореща запарка от лайка в 1 саше къна.
 2. Оставете продукта да престои около 15 минути.
 3. Прецедете през сито.
 4. Наситете косата си.
 5. Измийте след половин час.

Бронзов нюанс

За да придадете на косата си ярък бронзов оттенък, използвайте къна и басма:

 1. Комбинирайте 1 част басма с 2 части къна.
 2. Залейте сместа с малко гореща вода - консистенцията й трябва да наподобява каша.
 3. Нанесете формулата върху чиста коса.
 4. Изчакайте 30 минути (колкото по-дълго, толкова по-ярък е цветът).
 5. Изплакнете с течаща вода.

Важно! Когато използват естествени багрила, бременните жени трябва да помнят няколко важни момента:

 • Те имат кумулативен ефект, следователно, за да се получи идеален резултат, процедурата трябва да се прави около веднъж на 2 седмици;
 • Съставът трябва да се прилага по цялата дължина на косата. Това може да стане с четка или кухненска гъба;
 • Косата, която наскоро е била къдрена, никога не трябва да се боядисва с басма или къна - между тези сесии трябва да мине поне месец. Тази забрана се отнася и за скорошно оцветяване с постоянни бои;
 • Къната може да бъде много изсушаваща, така че не забравяйте редовно да се грижите за косата си с течности, маски, изплаквания, балсами и други продукти.

Възможно ли е бъдещите майки да променят коренно цвета си?

Рязката смяна на образа е категорично противопоказана за бременни жени. Това се дължи на факта, че оцветяването в контрастни цветове може да се извърши само с помощта на избистрящ агент и устойчива боя, чието използване е изпълнено с неприятни усложнения. Ако боядисате нишките с по-нежен продукт, тонът ще се измие много бързо и ще съсипе целия ви вид. Поради тези причини на бъдещите майки се препоръчва да се придържат към обичайната си цветова палитра..
Съвети и трикове за това как да боядисвате косата си по време на бременност:

Още няколко съвета за рисуване

Ако сте решени да боядисвате по време на бременност, вземете под внимание тези полезни съвети:

 • Изберете нюанси, които приличат на собствения ви цвят на косата. По този начин ще бъдете по-малко притеснени от нарастващите корени и ще се спасите от честите корекции на цветовете;
 • Повторете процедурата не повече от 1 път на триместър;
 • Когато боядисвате косата в салона, не забравяйте да уведомите капитана за вашата позиция (освен ако, разбира се, все още не се забелязва). Това ще позволи на фризьора да вземе нежни препарати и да извърши промяна на тона с малко или никаква вреда;
 • За да не вдишвате химически пари, останали от предишните бои, планирайте сесия за сутринта;
 • Извършете процедурата на открито или в добре проветриво място. Това правило важи както рано, така и по-късно;
 • За да избегнете грешки, нанесете състава върху една тънка нишка, изчакайте точното време и оценете резултата;
 • Не съхранявайте багрилото по-дълго от срока, посочен в инструкциите (единственото изключение са някои природни средства);
 • Изплакнете добре боята, за да поддържате водата чиста;
 • Заменете пълноцветните с акценти, омбре, бронзиране и други нежни техники. Така можете да останете добре поддържани и красиви не само през първия или втория, но дори и през третия триместър..

Важно! Честото оцветяване, особено на кратки периоди, може да доведе до чуплива коса и косопад.

Както можете да видите, можете да боядисвате нишки само по време на бременност в определено време. И за да премахнете напълно всички рискове, свързани с това събитие, консултирайте се както с козметолога, така и с гинеколога, който ви наблюдава.

Вижте също: какви естествени бои можете да боядисате косата си без вреда (видео)

Възможно ли е да се боядисва косата по време на бременност - мнението на лекарите

Отдавна съществува неизказано правило: не можете да правите оцветяване по време на бременност. Но вярно ли е? Разбираме дали е възможно да се боядисва косата по време на бременност през първия и втория триместър.

Кога можете да промените цвета на косата си - през първия или втория триместър? Споделяме мнението на лекарите.

Възможно ли е да боядисвате косата си по време на бременност

Някои от опасностите за бременността са очевидни, например пушенето и алкохолът. Но какво да кажем за боядисването на косата? Може ли химическата боя да повлияе на развитието на дете и да влоши състоянието на бременната жена? Измисляме как да намалим вредните ефекти.

Възможно ли е да се боядисва косата през първия триместър

Експертите смятат, че е необходимо да се откажат от евтините и твърде вредни бои. Няма много изследвания за бременността и боядисването на косата. Някои резултати показват, че няма от какво да се страхувате. Други препоръчват да се въздържате от процедури за коса. Но повечето лекари казват: ако замените агресивната боя с естествена и направите оцветяване след 1-ви триместър, всичко ще бъде наред.

При условие, разбира се, че се чувствате добре и не сте чувствителни към съставките на боята. Във всеки случай, преди да отидете в салона, препоръчваме да се консултирате със специалист.

Възможно ли е да се боядисва косата през втория триместър

Най-често срещаният съвет е да изчакате до втория триместър, ако искате да промените цвета на косата си по време на бременност. Причината е само една - първият триместър е ключов период в развитието на детето. Към втория триместър основните органи и мускули вече са се развили достатъчно. Така че почти няма риск да повлияем по някакъв начин на здравето на нероденото бебе..

Съвети за оцветяване за бременни жени и момичета

След като разбрахме дали е възможно бременните жени да боядисват косата си с боя, ще ви разкажем повече за безопасното боядисване..

Възможно ли е да боядисвате косата си по време на бременност

Бременните жени чуват от другите, че не трябва да боядисват косата си, да докосват лицето си, да купуват неща за бебето предварително и други съвети, предавани от поколение на поколение. Повечето от тях са неоснователни, но има някои неща, с които наистина трябва да внимавате. Например с боядисване на коса и вежди по време на бременност. Дали тези процедури са безопасни за майката и детето, по-добре е да разберете преди да отидете в салона за красота.

Защо боядисването на косата по време на бременност е опасно

Нашите далечни предци, от гледна точка на суеверието, смятаха манипулацията на косата за вредна. Както отрязването на косата скъсява живота на бебето. Тогава беше разпространено псевдонаучно мнение, че ноктите и растителността по тялото, в случай на увреждане на структурата, вземат за себе си витамини, за да се възстановят, а детето не получава необходимите хранителни вещества. Учените отдавна опровергават тези мисли, проучванията доказват, че всички ресурси на тялото са насочени към развитието на плода, а части от тялото на майката получават витамини и минерали за своите нужди според остатъчния принцип.

Някои учени излагат теории за връзката между оцветяването на косата и развитието на рак, но и до днес няма убедителни доказателства..

Мненията на лекарите за възможността за боядисване на косата бяха разделени. Някои вярват, че да се ограничавате в стремежа си да бъдете красиви не си струва, докато носите бебе или бебе. Други призовават за предпазни мерки по време на бременност.

Видео: професионално мнение, възможно ли е да се боядисва косата по време на бременност

Каква вреда може да причини боядисването на косата и веждите на майката и детето?

През последните десетилетия химическата промишленост постигна големи крачки и количеството вредни вещества в боите намаля, а някои от тях бяха успешно изоставени..

Някои салони за красота отказват да обслужват бременни клиентки от страх, че в случай на здравословни проблеми на бъдещата майка, те ще бъдат обвинени в некачествени услуги.

Най-опасните съставки в цветните смеси и техните ефекти върху женското тяло:

 • резорцинът причинява дразнене на лигавиците на устата, очите и кожата, понякога - кашлица. Влияе на устойчивостта на организма към инфекциозни патогени. Провокира хормонални нарушения, водещи до наддаване на тегло и хипотиреоидизъм;
 • Амонякът е мощно отровно вещество (SDYAV), което провокира пристъпи на повръщане и главоболие. Неговата остра химическа миризма може да причини припадък. Честото използване на багрила, съдържащи амоняк, прави косата скучна и суха;
 • парафенилендиаминът изостря възпалителните процеси в организма. От него особено страда дихателната система, но черният дроб и нервната система също са увредени. Поради окисляването на това съединение се постига стабилност на цвета, следователно до 70% от евтините бои за коса съдържат P-фенилендиамин;
 • водородният прекис във висока концентрация може да причини алергична реакция и изгаряния на кожата. Традиционно открит в изсветляващи бои, той може да повлияе на белите дробове, нервната и храносмилателната системи;
 • персулфатите дразнят кожата и причиняват увреждания. Честото използване на съединения на калий, амоний и натрий допринася за развитието на астма и други белодробни заболявания;
 • оловният ацетат обикновено се намира в багрила с тъмни нюанси, има токсичен ефект върху човешкия мозък и нервната система;
 • етанолът дори прониква през плацентарната бариера, увреждайки плода. При жените причинява проблеми с дихателната система;
 • формалдехидът причинява дефекти в развитието на плода, поради което е включен в списъка на компонентите на боята, най-опасни за бъдещите майки.

Противно на общоприетото схващане, дори ако опасните вещества попаднат в кръвоносната система на майката, повечето от тях не проникват в детето, защитено от плацентарната бариера.

На какъв етап от бременността може и не може да се боядисва косата

Дори и най-верните гинеколози на бъдещите майки не препоръчват оцветяване през първия триместър. През този период се полагат жизненоважните органи и функции на бъдещото бебе, а плацентата не е напълно оформена. Въздържайте се от посещение на фризьорски салони или самостоятелно боядисване на косата и веждите си поне до 14 седмици от зачеването. Предупредете майстора в салона за красота за вашата ситуация и те ще вземат боя за коса с нежен състав

Ако няма противопоказания, от втория триместър на жената е позволено да използва боя, но не повече от три пъти през целия период на бременността.

Просто за този период е препоръчително да изберете нежни бои за коса, които нежно и ефективно ще придадат на косата желания оттенък..

Противопоказания за боядисване на коса за бременни жени

Преди да рисувате, претеглете плюсовете и минусите и едва тогава решете да промените цвета. По-добре е да отложите посещението на фризьор в следните случаи:

 • усещане за общо неразположение и загуба на сила, телесната температура е повишена и налягането често се променя нагоре или надолу;
 • наличието на отворени механични наранявания на скалпа - драскотини, драскотини, алергичен обрив или възпаление на космените фоликули под формата на абсцеси;
 • бременността е по-малко от 12 седмици;
 • тежка токсикоза и обостряне на обонянието, провокиращи пристъпи на гадене и главоболие;
 • склонност към алергични реакции;
 • забрана на козметични процедури от лекуващия лекар.

Съвети за жени, решили да боядисват по време на бременност

През първите три месеца напълно се въздържайте от оцветяване. В допълнение към формирането на системите и органите на бебето, в този момент хормоналният фон на бъдещата майка се променя радикално. Хормоните влияят върху развитието на плода, а химикалите могат да причинят ендокринни смущения, което е нежелателно по време на бременност. Във втория и третия триместър хормоните също могат да изиграят жестока шега, давайки различен нюанс вместо това, което искате. Ето защо, ден преди процедурата, нанесете малко количество боя не само върху кожата на китката, но и върху тънка нишка коса (без да докосвате скалпа). Така те проверяват липсата на алергии към компонентите на боята и откриват в какъв цвят ще бъде боядисана косата..

По-често от веднъж на всеки три месеца е невъзможно да се рисува. За да избегнете необходимостта от оцветяване на корените, изберете тон, който е максимално близък до вашия естествен цвят на косата. Бременността не е моментът да експериментирате, преминавайки от брюнетка в блондинка и обратно. Най-добре е да изберете подчертаване на нишките, тогава ще ви трябва малко количество боя, което означава, че ще има по-малко вредни изпарения. Освен това, когато подчертавате, багрилата не влизат в контакт с скалпа, ако следвате технологията. По време на бременност е по-добре да боядисвате косата си по безконтактен метод, когато боята не докосва скалпа

Потърсете помощ от професионален специалист по боядисване, като предупредите фризьора за вашата ситуация, това ще ви помогне да изберете нежни багрила. Майсторът ще отстъпи на няколко сантиметра от скалпа, за да сведе до минимум проникването на вредни вещества през кожата в кръвта. Планирайте посещение на салона рано сутринта, така че да не се налага да вдишвате изпарения след процедури, направени на предишни посетители.

Ако планирате да внесете красота в дома си, когато сами избирате боя, се ръководете от формулировки, които не съдържат водороден прекис (пероксид), амоняк, дихидроксибензол, аминофенол или фенилендиамин. Уверете се, че помещението, в което ще нанасяте боята, е добре проветрено и изчакайте, докато дойде време да отмиете остатъците от главата си. Спазвайте стриктно правилата, посочени в инструкциите, и дръжте боята върху косата си не по-дълго от препоръчаното време. Не забравяйте да носите гумени ръкавици, така че боята да не попива в кожата и нокътните плочи да останат естествени..

Реших да поясня защо е необходимо да се избере практикуващ специалист по боядисване, а не фризьор. Сега много курсове за кратко време предлагат да научите как да подстригвате, боядисвате и оформяте косата. Но в такъв, на пръв поглед лесен въпрос, практиката е важна. Със съучениците ми учихме фризьорство цяла академична година, половината от които попаднаха на практическо обучение. И тогава, за първи път след дипломирането, почувствах вълнение при вида на посетител на стол. Много колеги са признали същото за мен. Въпреки факта, че в дипломите пише „майстор с широк профил“, всеки фризьор има професия, която е неговото сърце. И ако само подстригвате или косите дълго време, при тези дейности можете да достигнете невиждани висоти и да вършите работата със затворени очи. И изправен пред необходимостта от оцветяване, трябва трескаво да си припомни теорията. Това е като в ежедневието, дори рецепта за познато ястие, което рядко готвите, трябва да освежите паметта си преди готвене. В противен случай може да не получите резултата, който очаквате. Но ако храната е лесно да се изхвърли в екстремни случаи, тогава е трудно да боядисате косата си, особено по време на бременност..

Ако решите да боядисвате, при липса на опит, в никакъв случай не експериментирайте сами. В случай на нежелан цвят, не бързайте да пребоядисвате, по-добре е да си починете косата и след това да използвате естествени бои. Ако резултатът не е никак щастлив, използвайте перуки, но избягвайте синтетичните материали. След неуспешно оцветяване шест месеца носех естествена перука. Стигнах до майстора, може би за първи път в живота си, който се подстрига и ме заблуди отзад. Гледайки резултата от нейния труд, дори се разплаках. А жълтият пилешки цвят на косата ми даде ускорение в търсенето на фалшива прическа.

Най-добрият избор за бременни жени, решили да се боядисват, са полупостоянни органични багрила и естествени багрила, като къна или басма. Препоръчително е да замените традиционните бои с оцветяващи шампоани, балсами или тоници.

Бои, подходящи за употреба по време на бременност

Невъзможно е да се получат универсални препоръки за безопасни бои за бременни жени. Трябва да се съсредоточите върху периода на раждане на дете, личните предпочитания, състоянието на косата и общото благосъстояние на жената. Препоръчително е да потърсите съвет от майстор, защото понякога интериорните бои с амоняк са по-безопасни от закупените в магазина амонячни, но съдържат други токсични вещества в още по-голяма концентрация. За някои бременни жени ще бъде по-добре напълно да се откажат от постоянното оцветяване в полза на по-малко вредното подчертаване или оцветяване.

Видео: мнение на лекаря за оцветяване, докато чакате бебето

Когато сами избирате боя в магазин, внимателно проучете състава на средствата за продажба. Оставете бои, съдържащи P-фенилендиамин, аминофенол или дихидробензен на рафта на магазина, поне по време на бременност и кърмене.

Таблица: състав и трайност на боите за коса, разрешени за бъдещи майки

Име на боятаСъставни характеристикиУстойчивост на цветоветеКонсумацияЦенаКога е разрешено да се използва по време на бременност
Estel Professional Deluxe Sense (Estelle Sens de Luxe).Боя без амоняк, съдържаща масло от авокадо, екстракт от маслина, пантенол и кератинов комплекс. В допълнение към боядисването, той възстановява косата, насищайки я с полезни вещества.Запазва цвета до четири седмици.За коса със средна дебелина и дължина до 15 см - 1 опаковка (60 г боя).От 310 рубли.През цялата бременност, но най-добре не до втория триместър.
SanoTinT (Sanotint).Билкова боя с екстракти от просо, бреза, гроздови семки, маслинови листа. Укрепва и защитава косата. Без амоняк.Запазва цвета за повече от четири седмици.За коса със средна дебелина и дължина до 15 см - 1 опаковка (55 г боя.От 1 хиляда рубли.От втория триместър.
Schwarzkopf Perfect Mousse (Schwarzkopf Perfect Mousse).Мус без амоняк, но любопитните потребители забелязват малко количество амоняк в състава на опаковката. Въпреки това е нищожно да навредите. Има приятен плодов и горски аромат.Поддържа цвета ярък до шестото изплакване, продължава до шест седмици.Един пакет е достатъчен за коса до 30 см (със средна плътност).От 285 рубли.От втория триместър.
Wella Color Touch (Vella Color Touch).Безамонячна боя с кератин и хранителни вещества.Запазва цвета до шест седмици.За коса със средна дебелина и дължина до 15 см - 1 опаковка (60 г боя).От 390 рубли.Едва през третия триместър на бременността.
Garnier Color Shine (Garnier Color Shine).Безамонячна боя с арганово масло и екстракт от червена боровинка. Оставя косата мека и блестяща.Запазва цвета за 6-8 седмици.За коса със средна дебелина и дължина до 15 см - 1 опаковка (60 г боя).От 176 рубли.От втория триместър.
Loreal Casting Crème Gloss (Loreal Casting Cream Gloss)Боята не съдържа амоняк, но в нея присъства водороден прекис, макар и малко количество. От това няма да има особена вреда, освен тази индивидуална непоносимост в редки случаи от някои жени. Пчелното млечице в състава действа като кератин - изправя и изглажда косата.Запазва цвета до 8 седмици.За дължина до талията със средна дебелина на косата са ви необходими 2-3 опаковки боя.От 324 рубли.От втория триместър.

Алтернатива на боя за коса по време на бременност

За тези, които все още се страхуват да използват бои, докато носят дете, има алтернатива.

Естествени багрила за бременни жени

Те не само ще помогнат за качествено постигане на необходимия нюанс на косата, но и ще допринесат за възстановяването и лечението на болни и разцепени краища..

Естествената къна придава на косата красив равномерен нюанс. Най-често се използва за получаване на червена коса, тонът зависи от времето на експозиция. Смесването в съотношение 1 част къна: 2 части басма дава богат кестеняв оттенък. Естествените бои укрепват косата, оставяйки я мека и копринена. Но по-рано от 3 месеца след оцветяването с химически агенти, къна не може да се използва. В противен случай цветът може да се окаже напълно различен от очаквания. След къдрене също трябва да изчакате 2-3 месеца, преди да използвате къна. Не забравяйте да направите тест за китката, за да избегнете възможна алергична реакция.

Измийте старателно и леко подсушете косата си, за да предотвратите замърсяването на замърсяването и проникването на къна в структурата на косата. Не забравяйте да почистите косата от лак, гел или други стилизиращи продукти.

Изсипете къна на прах в пластмасов съд и налейте малко гореща вода, но не вряща вода. Разбъркайте до пълното разтваряне на бучките и добавете вода, за да се получи гъста консистенция на заквасена сметана. Нанасяйте сместа от къна, докато е още топла, не чакайте да се охлади напълно, в противен случай оцветяващите свойства ще бъдат загубени. Започнете от задната част на главата от корените до краищата на косата. Съберете косата с къна на опашка, увийте с фолио и кърпа. Оставете го да действа известно време, в зависимост от желания нюанс, след което изплакнете с топла вода. Боядисването с къна подобрява състоянието на косата, но поради хормоналните нива по време на бременност резултатът може да е неочакван.

Не трябва да го боядисвате с къна по-често от веднъж на всеки два месеца, особено след като цветът се запазва и до 10 седмици след оцветяването. Готовите смеси се продават, за да придадат на косата различни нюанси - от светъл до тъмен. Прочетете инструкциите преди употреба.

Листа от лайка

Изплакването след измиване със слаба инфузия на листа от лайка придава на косата златист оттенък и естествен блясък.

За да леко изсветлите къдриците, вземете супена лъжица сухи листа от лайка, залейте 0,5 чаши вряща вода и оставете за 1,5-2 часа, след това добавете към горещата кана каша и нанесете върху нишките.

Дъбова кора

Дъбовата кора може да потъмнява косата с 1-4 нюанса, в зависимост от времето на експозиция. Използването на дъбова кора придава на косата обем, здравина и естествен блясък.

Залейте 4 супени лъжици нарязана дъбова кора с литър вряща вода, покрийте контейнера с капак и оставете да се влива 3-4 часа. След това прецедете и нанесете върху косата. Не забравяйте да увиете нишките с целофан за 4-5 часа и да увиете кърпа над главата си. Колкото по-дълго го държите, толкова по-тъмен и богат ще бъде цветът. Удобно е да прилагате инфузии и отвари от естествени багрила върху косата с помощта на спрей

Кора от лук

Прекрасен продукт за укрепване и подобряване на косата. Страхотно за засенчване на леки нишки.

За да придадете на къдриците светлокафяв оттенък, залейте 50 грама кора от лук с половин чаша гореща вода и кипете 20-25 минути. Нанесете охладената смес до комфортна температура върху косата, започвайки от задната част на главата. Покрийте косата си със сместа с найлонова торбичка и кърпа отгоре. След 2 часа изплакнете с топла вода без шампоан.

Смляно натурално кафе

Този естествен оцветител ефективно премахва червенокосите и изравнява цвета на къдриците. Боядисването на светлокафява коса със смляно кафе й придава красив шоколадов тон.

Жените ще оценят блясъка на косата си, след като я боядисат с кафева смес. Лесно е да го приготвите - залейте 50 грама смляно кафе със 100 милилитра гореща вода и оставете за 15-20 минути. Нанесете върху нишките, загрейте главата си със стреч фолио и кърпа. Оставете го да действа половин час и след това изплакнете с топла вода.

Видео: как да придадете красива сянка на косата с естествени бои

Моля, обърнете внимание, че след химическо излагане на косата - къдрене или боядисване, трябва да изчакате поне 2 месеца, преди да използвате естествени бои.

Моята приятелка, естествена блондинка, придава на косата си златист оттенък с лимонов сок. И когато иска да експериментира, Алена боядисва косата си със сок от горски плодове или зеленчуци. Цветът се запазва до първото измиване на косата, но напълно задоволява страстта й към промените във външния вид, без да вреди на здравето. Особено красив според мен е сянката, получена от тъмни череши. Естествено, магазинният сок не е подходящ, а само прясно изцеден.

Тонирани шампоани, балсами и тоници

Когато избирате продукти за оттенък, обърнете внимание, че на опаковката пише „за бременни жени“. Много производители имат специални продуктови линии за бъдещи майки. Висококачествените продукти няма да навредят на майката и детето, купувайте ги в надеждни магазини и следете срока на годност. Въпреки че шампоаните и тониците са по-малко агресивни към косата, отколкото дори безамонячните бои, те все още са продукт на химическата индустрия. Изберете оттенък балсам, като се фокусирате не само върху цвета и цената, но и върху състава

Предварително тествайте за алергични реакции, като нанесете малко количество тоник върху китката си. Поради хормоните може да се окаже грешен нюанс или изобщо да не поеме косата, проверете предварително, като боядисате тънка нишка. Започнете да оцветявате след внимателно изучаване на инструкциите и не дръжте балсама за оцветяване по-дълго от определеното време.

На косата цветът се запазва до първото шампоане, а за още една седмица сянката е леко забележима. Разбира се, боята е по-стабилна от шампоаните, балсами и тоници, но последните са по-безопасни за здравето и благосъстоянието на бременните жени..

Отзиви на жени за оцветяване по време на бременност

Лекарите обикновено казват, че е възможно, но ако се почувствате зле, виене на свят или гадене, веднага го измийте и излезте на чист въздух. По време на първата бременност съм боядисвал 3 пъти и нищо, а през втората (ние сме само на 25 седмици) вече съм оцветявал 2 пъти и веднъж корените (косата ми започна да расте много бързо). И преди болницата определено ще се подредя. Просто имам проблеми с фризьорите, в три салона отказаха да се подстрижат - поради бременност.

NataLy

https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/beremennost/srochno_nuzhen_sovet_mozhno_li_krasit_volosy_vo_vremja_beremennosti/

Страхувах се да бъда честен))) Не боядисах и не подстригах косата си) Но имах и свои собствени причини - исках да нарасна собствения си цвят и след това да отрежа боядисаните и, разбира се, РАСТЯ косата си) Бяха много къси преди Б и боядисани в черно) Но като цяло - бих ви посъветвал да отидете в салона, или по-добре след няколко и да се консултирате с фризьори! Какви цветове рисуват и могат ли да навредят на бебето... Като цяло, доколкото знам, боли само миризмата на амоняк.. И затова никога не съм чувала, че нещо особено се е случвало при боядисване на нечия коса по време на бременност. Знам случай, когато майка ми удължава и боядисва косата си по време на Б, бебето е здраво, скоро ще навърши 2 години.

SvetavomisareG

https://www.baby.ru/community/view/22562/forum/post/52570052/

Изобщо не използвам боя, а подчертавам. Ако имаше нужда от боя, тя щеше да бъде боядисана по време на бременност. Боята не се абсорбира в скалпа и не влиза в кръвта (в противен случай главата би била боядисана, което не се случва след изплакване). И се подстригвам, не вярвам в предразсъдъците. Когато с пълна сериозност говорят за опасностите от бродерия, подстригване или къси поли по време на бременност, това е...)))) Единственото нещо, ако качулката е лоша в кабината - можете да си сложите марлена маска, за да не вдишвате пари.

astras

http://www.babyplan.ru/questions/33468-kto-krasil-volosy-vo-vremya-beremennosti

Винаги боядисвайте косата на Естел преди бременността! Дългоочаквано дете. много трудна бременност с няколко заплахи, но трябва да отидете на работа и да изглеждате съответно! За дължината на косата си взех 3 опаковки къна и 1 басма (за да не е огнено червена) и я оставих на косата си поне 40 минути! - единственият недостатък на оцветяването с къна е, е, много е трудно да се измие, особено когато имате дълга дебела коса! Но обичам да разказвам на всички повече за предимствата му: + блясък и червеникав оттенък! + косата става много плътна! + се отървах от пърхота! + спира косопада! + помага за отглеждането на шикозна дебела плитка!

olga888

https://ireкоменnd.ru/content/naturalnoe-okrashivanie-pri-beremennosti

Буквално преди 5 дни използвах тоник, каквото и да се случи), но бързо отмих.

Юлия Тамбовцева

https://www.baby.ru/community/view/22562/forum/post/455247781/

Да боядисва косата по време на бременност или не, е личен въпрос на самата бъдеща майка. Ако изберете висококачествени бои, можете да станете по-красиви с минимално увреждане на здравето или дори да облагодетелствате косата си, като изберете естественото оцветяване. Не бързайте да рисувате през първия триместър, така че плацентата, която защитава бебето, да има време да се образува.