На етапа на планиране на бременността жената с помощта на лекари постига стабилна ремисия на хроничните патологии. Но докато носи дете, тялото на бъдещата майка е изложено на стрес. Хормоналният фон се променя, нарастващата матка притиска вътрешните органи, възниква дефицит на микро- и макроелементи. Това може да провокира рецидив на хронично заболяване, едно от които е остеохондрозата..

Основните му симптоми са болка в областта на увредени междупрешленни дискове и прешлени, намален обхват на движение. Ако преди зачеването клиничните прояви лесно се елиминират чрез приемане на хапчета или локално приложение на мехлеми, сега всяко фармакологично натоварване е изключително нежелателно. Как да се лекува остеохондроза по време на бременност, решава лекарят.

Предпоставки за развитие на остеохондроза

Важно е да знаете! Лекарите са шокирани: „Съществува ефективно и достъпно лекарство за ОСТЕОХОНДРОЗА.“ Прочетете повече.

Остеохондрозата по време на бременност може не само да се влоши, но и да се развие. По това време комбинация от фактори действа върху гръбначния стълб, провокирайки бързо изтъняване и износване на хрущялните междупрешленни дискове. Натоварването на лумбосакралната област се увеличава значително в резултат на постоянно увеличаване на обема на матката, теглото на плода и околоплодната течност. Увеличава се и телесното тегло на бъдещата майка, което се отразява негативно на състоянието на целия гръбначен стълб. Когато носите дете, центърът на тежестта се измества. Сега той се намира в централната част на корема, тъй като лекият наклон назад стабилизира позицията на ходене. Натоварването на лумбалните сегменти се увеличава чрез увеличаване на напрежението на скелетните мускули.

Остеохондроза от всяка локализация (цервикална, гръдна, лумбосакрална) се развива поради нарушаване на доставката на хранителни вещества към междупрешленните дискове, неспособността да се задържа влага. Хрущялните структури губят своите абсорбиращи удара свойства и след това гръбначните тела участват в патологичния процес. Цервико-гръдната или лумбалната остеохондроза по време на бременност се влошава или развива под въздействието на следните фактори:

 • хормонални промени в организма, производството на голям брой женски полови хормони;
 • метаболитни промени, необходими за формирането на всички жизненоважни системи на ембриона;
 • заседнал начин на живот, който жената води, опитвайки се да не навреди на детето.

Дори бъдещата майка да консумира само здравословна храна, това не гарантира липсата на дефицит на витамини и микроелементи в тялото ѝ. На определен етап е необходимо повишено количество биоактивни вещества за формирането на скелета на плода. Не ги приема с храна, тялото извлича необходимите елементи от костните структури на майката. Повишената им крехкост се превръща в предпоставка за развитие на остеохондроза.

Особености на симптомите

Когато открива остеохондроза при бременна жена, лекарят може да има затруднения при поставянето на диагноза. Характерен симптом на лумбалната патология е болката, утежнена при накланяне на тялото, обръщане, продължителен престой в едно положение на тялото. Същите усещания се наблюдават през 2-ри и 3-ти триместър на бременността. Но, за разлика от остеохондрозата, по време на носенето на дете болката не е остра, а болезнена, сякаш малко отдалечена. Основната причина за дискомфорт е промяна в костната тъкан под въздействието на хормони, произведени за подготовка на родовия канал. А матката притиска тазовите органи и намиращите се там нервни окончания. Тези болки по време на бременност са физиологични, лесно се елиминират чрез продължителна почивка..

Всяка жена има свой праг на болката. Следователно, когато пациентът се оплаква, лекарят взема предвид субективността на усещанията, които описва. Фактът, че една бременна жена е объркана за лек дискомфорт, друга описва като силна притискаща болка.

Следните клинични прояви показват рецидив на остеохондрозата или нейното бързо развитие:

 • хрускане в гръбначния стълб при огъване, завъртане на врата или тялото;
 • появата на леко подуване, подуване в областта на болката;
 • скованост на движенията, скованост.

Ако цервикалните или гръдните междупрешленни дискове са засегнати от патологията, тогава възникват специфични неврогенни симптоми. Те не само създават неудобства, но и могат да представляват опасност за бременната жена. Например при цервикална остеохондроза се наблюдава често замайване, нарушена е координацията на движението, което може да причини падане. Понякога кръвното налягане се повишава, остротата на зрението и слуха намаляват.

Дори „пренебрегната“ ОСТЕОХОНДРОЗА може да бъде излекувана у дома! Само не забравяйте да го мажете с него веднъж на ден..

Когато гръдните гръбначни структури са повредени, получените болки се усещат далеч от мястото на тяхната локализация. Болезненост се появява в областта на черния дроб и стомашно-чревния тракт, бъбреците, жлъчния мехур. Сърдечните болки причиняват физически и психологически дискомфорт, което кара бъдещата майка да се тревожи за състоянието си и здравето на детето.

Тежестта на симптомите на остеохондроза по време на бременност е различна. Ако патологията току-що е започнала да се развива, тогава жената обикновено изпитва малко дискомфорт. Тя приписва външния му вид на естествено състояние, когато носи дете. Но ако остеохондрозата се развива бързо, скоро интензивността на симптомите се увеличава. Когато патологията се изостря от хормони и нарастващия размер на матката, тогава почти веднага има силни болки в областта на засегнатите дискове и скованост на движенията.

Диагностика

Най-информативният метод за диагностициране на остеохондроза от всяка локализация е рентгенография на лумбосакралния или други части на гръбначния стълб.. Но това е строго забранено за бременни жени. Въпреки че съвременните устройства са много по-безопасни от използваните преди това, плодът получава част от лъчението по време на процедурата. Това се отразява негативно на вътрематочното развитие, особено през 1-ви триместър, когато са положени органите на всички жизненоважни системи. Рентгенова снимка може да се направи на бременна жена само в един случай - с бързо влошаване на здравословното й състояние, причината за което не може да бъде установена с по-безопасни диагностични методи. Във всички останали се използва цял набор от мерки за идентифициране на остеохондроза:

 • външен преглед, палпация на болезнени области;
 • тестове за оценка на подвижността на гръбначните сегменти
 • преглед от невролог, който може да диагностицира остеохондроза чрез комбинация от неврогенни симптоми.

ЯМР няма вредно въздействие върху тялото на бременната жена и плода, поради което по време на бременността на детето е позволено да се извършва, но само без контраст. Изследването на гръбначния стълб с компютърна томография включва облъчване. КТ не се използва за диагностициране на остеохондроза по време на бременност. Ако е необходим преглед, лекарят ще предпочете рентгеновите лъчи пред компютърната томография. Ултразвукът е безопасен за бъдещата майка и дете, но и най-малко информативен. Изследването предполага остеохондроза поради влошаване на кръвообращението и изтъняване на хрущялните структури.

Лечение

Медицинското лечение на всяка болест по време на бременност създава затруднения за лекарите. Приемането на хапчета, въвеждането на инжекционни разтвори включва фармакологично натоварване върху тялото на жената. Активните съставки на лекарствата преодоляват всички биологични бариери, включително плацентарната. Дори периодът на бременност да не е включен в списъка с противопоказания, съществува риск от развитие на локални или системни алергични реакции.

Преди лечение на остеохондроза при бременни жени се разкрива индивидуалната чувствителност на жената към компонентите на лекарствата.

Група лекарства за лечение на остеохондрозаВъзможността за използването им по време на бременност
Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС)Всички лекарствени форми по време на бременност се използват в изключителни случаи. Лекарят преценява потенциалния риск за плода и ползата за майката. През 3-тия триместър може да се провокира липсата на свиване на матката при родилка и преждевременно затваряне на артериалния канал при новородено. Рискът от странични ефекти в ранните етапи е малко по-малък
Мускулни релаксантиЗабранено е използването на препарати за отпускане на скелетните мускули по време на раждането на дете. Може да се предписва при тежък мускулен спазъм в комбинация с прищипване на нервни корени или опасно притискане на кръвоносен съд
Витамини от група ВВъпреки състава, комбинацията от биоактивни вещества може да има отрицателен ефект върху вътрематочното развитие на плода. Повечето лекарства не се предписват на пациентите поради липсата на надеждни клинични данни, потвърждаващи безопасността на употребата по време на бременност
ГлюкокортикостероидиХормоналните лекарства под всякаква лекарствена форма са забранени за употреба на всички етапи на бременността

Лекарят може да предпише определени лекарства в минимални дози, които не могат да навредят на жената и плода. Но по-често невролозите и вертебролозите предписват немедикаментозна терапия. Как може да се лекува остеохондроза по време на бременност - чрез спазване на щадящ режим за увредени прешлени и дискове и носене на ортопедични устройства.

При цервикална патология се препоръчва използването на нашийници Шанц, а при гръдни и лумбални заболявания се практикува използването на еластични превръзки с твърди вложки, които не притискат корема. След премахване на острата болка, бременните жени се препоръчват ежедневно упражнение и гимнастика.

Бременност и остеохондроза

Добър ден на всички, дошли в нашия блог! Приветстваме всички вас на нашите страници и се радвам да поговоря с вас за проблема с остеохондрозата на гръбначния стълб, с който всяка бъдеща майка може да се сблъска, когато носи дете.

В крайна сметка бременността е не само щастлив период от живота на жената, но и труден тест за нейното тяло..

Тук, на фона на естествените физиологични пренареждания, стрес, повишено емоционално настроение, често възникват не най-приятните изненади..

Една от тези изненади може да бъде остеохондроза, която се е появила за първи път или се е събудила след продължително затишие.

От тази статия ще научите какво е остеохондроза, каква е тя и какви са признаците да я разпознаете? Как да лекуваме това заболяване на бременна жена или как да се предпазим от допълнителна силна болка на общия фон на и без това болезнен процес на раждане? Ще намерите отговори на тези въпроси по-долу..

Останете на тази моя онлайн страница, ще научите много интересни неща!

Проблемът с гръбначната патология по време на бременност

Остеохондрозата и бременността могат да се придружават взаимно, това е основният проблем на патологията на гръбначния стълб, причинен от нарушение на вътрешния му метаболизъм. Това води до увреждане на ставния хрущял, междупрешленните дискове и пулпозното им ядро. Това води до:

 • Загуба на еластичност от хрущяла;
 • Намалена междупрешленна течност;
 • Изтъняващи дискове поради постоянния им контакт помежду си;
 • Нарушение на кръвоснабдяването поради изстискване на кръвоносните съдове от междупрешленните дискове;
 • Нарушение на нервните окончания, които причиняват силни симптоми на болка.

По време на бременността остеохондрозата може да се прояви в тялото на жената неочаквано и много ярко, като старо или ново слабо звено. Причината за това е:

 • Увеличаване на общото тегло поради нарастващия плод;
 • Дефицит на витамини или минерали;
 • Допълнително натоварване на гръбначния стълб с промяна в центъра на тежестта;
 • Изместване на вътрешните органи с компресия на нервните и съдовите плексуси;
 • Лоша стойка
 • Заседнал начин на живот;
 • Реорганизация на хормоналните нива.

Симптоми на проблемните области на заболяването

Обикновено симптомите на традиционната остеохондроза на гръбначния стълб при жената по време на бременност са същите като при нейното нормално състояние. Но, като се вземе предвид общото напрежение на нервната система по време на раждането на дете, те се пренасят от него много по-силно и се проявяват:

 • Болещи болки, утежнени от кашлица, резки движения, физическо натоварване;
 • Усещане за изтръпване на крайниците или болки в гръбначния стълб;
 • Мускулни спазми;
 • Нарушена чувствителност на засегнатата област или намаляване на неврологичните рефлекси там.

В зависимост от това коя част на гръбначния стълб е засегната от остеохондроза и има само три от тях, има определена класификация на това заболяване. Нека разгледаме конкретно кои области на гръбначния стълб са изложени на дегенеративни дистрофични нарушения по време на бременност и какви специфични симптоми са придружени от.

Цервикална

Често симптомите на цервикална остеохондроза при бременни жени се бъркат със съдови нарушения. В този случай жената може да изпита:

 1. Гадене, главоболие или световъртеж поради компресия на гръбначната артерия.
 2. Зрително увреждане с трептящи пълзящи и цветни петна в очите, изтръпване на пръстите или болка в областта на рамото поради притиснати нервни корени.
 3. Болка в областта на сърцето или лопатките, характерна за сърдечния синдром.

Гръден кош

Относителната неподвижност и естествената защита на мускулния корсет на гръдния кош по време на бременност също могат да страдат от остеохондроза. В този случай бременната жена може да изпита:

 • Усещане за стягане в гърдите;
 • Сутрешна скованост на гръбначния стълб;
 • Болка между лопатките;
 • Дисфункции на дихателните или вътрешните органи;
 • Остър лумбаго при огъване, излъчващ към горните крайници.

Лумбална

По време на бременността тялото на жената претърпява хормонални промени, натоварването на гръбначния стълб се увеличава или метаболитните процеси се нарушават, които, обостряйки се, провокират лумбосакрална остеохондроза. Болките му имат болезнена природа. Резките завои, бързото ставане от леглото или от стол могат да се проявят с остри симптоми:

 • Лумбаго, слабините, бедрата;
 • Крампи на краката или краката;
 • Повишено изпотяване или изтръпване на долните крайници.

На този етап от нашата история искаме да ви дадем възможност да си починете малко и в същото време да поговорим за опасностите от патологията на деформацията на диска по време на бременност в лумбалния отдел на гръбначния стълб..

Планирате ли бременността си? Притеснявате ли се за вашата остеохондроза в резултат на компресивно нараняване? Разбираме ви много, страховете ви не са напразни.

Нашият съвет! Вземете сериозно отношение към заболяването си преди бременността. Тъй като след зачеването по време на бременността, основното натоварване на тялото ви ще бъде поето от лумбалния гръбнак, където ще бъде разположен плода. Не пренебрегвайте заболяването си, в противен случай силната болка, дори в ранните етапи, промените в хормоналните нива и мускулният спазъм могат да доведат до спонтанен аборт.

Как да облекчим състоянието на жена в интересна позиция

Лекарствата за бременни жени, страдащи от остеохондроза, са категорично противопоказани, за да не навредят на бебето. Освен това, за да не предизвикат спонтанен аборт или преждевременно раждане, те не могат да направят следните процедури:

 • Мануална терапия;
 • Рефлексотерапия;
 • Акупунктура;
 • Магнитотерапия;
 • Акупунктура.

Изключително нежелателно е да се практикувате самолечение без лекарско предписание..

От наличните средства в арсенала на лекарите, които могат значително да облекчат състоянието на болните жени, са:

 • Бандажи, корсети, специални обувки;
 • Класове по йога, физиотерапевтични упражнения;
 • Правилното хранене;
 • Специален масаж;
 • Доказани естествени мехлеми и лекарства от рецепти за традиционна медицина за външна употреба.

Нови подходи в медицинската практика

Напоследък огромният потенциал на Интернет дава възможност на бъдещите майки да отворят тайната завеса за щастлива бременност и успешно раждане. Днес те могат да се притекат на помощ на обучителен видео курс „Успешно раждане“. Неговият автор Марина Аист е перинатален психолог, практикуващ акушер, опитен ментор, стъпка по стъпка подготвя жената за успешно раждане без:

 • Асфиксия на новородено;
 • Рискът от "вакуумно извличане";
 • Пропуски;
 • Цезарово сечение;
 • Други усложнения.

Този образователен видео курс позволява на младите жени да ходят на уроци у дома, за да подготвят телата си за раждане, да се справят с болката, да овладеят всички тайни на раждането с помощта на:

 • Гимнастика;
 • Релаксация;
 • Дихателни упражнения;
 • Изследване на оптимални пози;
 • Безопасни техники за ускоряване на раждането.

Успешно работеща върху себе си, всяка бъдеща майка ще получи не само умения, знания, увереност, но и спокойствие за себе си и за раждането на своето здраво дете.

Ако искате да научите повече за ефекта на остеохондрозата върху хода на бременността, съветвам ви да се абонирате за нашия блог.

Тук за вас ние винаги се опитваме да намерим най-необходимата информация, която да помогне за облекчаване на състоянието на жена с гръбначна патология по време на раждането на дете..

Освен това във вашите коментари винаги можете да споделите личния си опит с нови приятелки, решавайки заедно вашите общи проблеми.

Как да лекуваме остеохондроза по време на бременност - медикаменти и терапия с упражнения

Женското тяло е много подходящо за носене и раждане на деца - самата природа се е погрижила за това.

Бременността обаче винаги е стресираща за жената. От момента на зачеването и началото на растежа на плода в тялото настъпват колосални промени на хормонално и физиологично ниво..

Метаболизмът е възстановен, появява се плацентарната циркулация. Вътрешните органи се изместват с постепенния растеж на матката, която съдържа околоплодната течност и развиващия се плод. Всичко това води до определени неудобства, както и до обостряне на латентни и хронични заболявания..

Защо възниква остеохондроза по време на бременност

Остеохондрозата е дегенеративен процес, при който се увреждат нервните корени на междупрешленните дискове.

Болестта често протича латентно, развивайки се под въздействието на различни негативни фактори:

 • заседнал начин на живот;
 • тежки физически натоварвания;
 • наднормено тегло;
 • наранявания и инфекции;
 • липса на минерали;
 • промени в хормоналния фон.

Най-често заболяването започва в млада възраст от 20-35 години. По правило се наслагват два или три отрицателни фактора. На първо място, това е заседнал начин на живот - работа в офис на компютър, обществен транспорт вместо ходене, асансьор вместо стълби.

Физическото бездействие в комбинация с наднорменото тегло води до увеличаване на натоварването на гръбначния стълб. Първите симптоми са дискомфорт, болка, чувство на изтръпване или бягане пълзи по кожата на ръцете или краката.

Защо болките в гърба се появяват по време на бременност е въпрос, който интересува много бъдещи майки. Но изложението на въпроса е неправилно. Носенето на дете не е причина за остеохондроза, а само провокира обостряне на вече съществуващо заболяване.

С други думи, проблеми с гръбначния стълб при жената вече са се появили преди зачеването, но те са протекли латентно или са оставени без надзор..

Много хора приемат леко болките в гърба, казват, теглили са се някъде, настивали са се, ставали са неуспешно. Но не трябва да сте лекомислени по отношение на гърба: болестите на гръбначния стълб в пренебрегвано състояние са намаляване на качеството на живот, ограничаване на подвижността, принудителна промяна в начина на живот на по-малко активен.

Ето защо е важно при първите признаци на остеохондроза да се свържете със специализиран специалист - терапевт, хирург или ортопедичен травматолог.

По време на бременност проблемът се влошава под формата на болки в гърба и друг дискомфорт в тялото..

Лекарите го обясняват по следния начин:

 1. Бременните жени обикновено изпитват значително наддаване на тегло поради хормонални промени.
 2. Нарастващата матка води до изместване на центъра на тежестта.
 3. Развиващият се плод поема много хранителни вещества от майката, включително калций и фосфор - строителни материали за опорно-двигателния апарат.

В резултат гръбначният стълб е подложен на колосални натоварвания и болестта, която преди е била в лека форма, става по-тежка..

Колко опасно е това състояние

Остеохондрозата при майката не е опасна за нероденото дете, но създава сериозни проблеми за жената. Особен риск представлява поражението на лумбосакралната област..

Ако се обърнем към физиологията на раждането, тогава можем да си припомним, че нервните центрове, разположени в долните части на гръбначния стълб, са свързани с труда. Те контролират отварянето на шийката на матката и свиването на нейните мускули.

По време на раждането ситуацията с напреднала остеохондроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб може да протича по два сценария: или поради увреждане на нервните корени, раждането ще бъде слабо, или в процеса на контракции и опити, нервният корен ще бъде притиснат, изпълнен с парализа на долната част на тялото.

Не изпадайте в паника! Остеохондрозата за жена не се счита за противопоказание за бременност и раждане. Но е задължително да посетите лекар. Специалистът трябва да прецени тежестта на заболяването и при необходимост да предпише цезарово сечение.

В повечето случаи специалистът ще предпише на пациента курс от терапевтични упражнения и дихателни упражнения за укрепване на мускулите на гърба и коремните мускули. В този случай естественото раждане ще върви добре..

Но дори лека форма на остеохондроза по време на носене на дете може да причини много неудобства на бъдещата майка..

Факт е, че повечето лекарства за лечение на заболявания на гърба са противопоказани за бременни жени. Както нехормоналните, така и стероидните противовъзпалителни средства, както и новокаиновата блокада са забранени за бременни жени. Следователно, с появата на болка, свързана с остеохондроза, ще трябва да използвате по-щадящи методи на лечение.

Какви са видовете заболявания

Има няколко вида остеохондроза:

 • цервикален - засяга прешлените на горната част на гръбначния стълб;
 • гръден - локализиран в гръдната област;
 • лумбосакрален - възниква дегенеративен процес в лумбалната област.

В зависимост от локализацията, болестта се усеща по различни начини. Цервикалната остеохондроза се проявява като болка във врата и раменете, ограничена подвижност и изтръпване на ръцете.

Тъй като шийният отдел на гръбначния стълб е важен за кръвоснабдяването на мозъка, увреждането му води до главоболие, намалена зрителна острота, световъртеж, повишена умора и понижено кръвно налягане.

Остеохондрозата на гръдната област се характеризира с болка между лопатките, дискомфорт в ребрата, изтръпване, настръхване и изтръпване в ръцете. Поражението на лумбосакралната област се проявява под формата на болка в долната част на гърба, настръхване и изтръпване в единия или двата крака. Кожата на долните крайници става по-малко чувствителна, косата на краката може да расте по-бавно.

Основни диагностични методи

Лекарят диагностицира остеохондроза въз основа на проучване, преглед и хардуерни методи за изследване.

Тези методи дават най-пълната картина на състоянието на гръбначния стълб:

 • ядрено-магнитен резонанс (ЯМР);
 • компютърна томография (CT);
 • Ултразвук.

Рентгенография не се използва поради риск за плода. През първия триместър, когато в детето се полагат жизненоважни органи, препоръчително е да се направи ултразвуково сканиране вместо ЯМР, въпреки че томографията се счита за безопасен диагностичен метод за бременни жени. През втория и третия триместър могат да се извършват ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография, но само по препоръка на лекар.

Как да се лекува остеохондроза по време на бременност

Бременната жена не трябва да се самолекува и да приема каквито и да било лекарства, включително мехлеми на основата на билкови екстракти. Лечението на всяка болест, дори обикновена настинка, трябва да започне с консултация с лекар.

Факт е, че много лекарства, дори билки, които са ефективни и безвредни за хората в нормалното си състояние, по време на бременност могат да навредят на нероденото дете или майка..

Медикаментозно лечение

Остеохондрозата през първия триместър практически не се лекува с лекарства. Стандартните схеми са разрешени с използване на външни агенти - гелове и мехлеми на базата на диклофенак. Силните болкоуспокояващи на базата на нимезулид (Nise, Nimesil) и други аналгетици са противопоказани, тъй като медицината не е проучила напълно техния ефект върху плода.

Ако симптомите на остеохондроза при бременна жена са поносими, не нарушават обичайния начин на живот и начин на живот, препоръчително е да не се използват лекарства, а да се даде предимство на физиологичните методи на лечение.

Физиотерапия

Физическата активност по време на бременността трябва да бъде умерена. В идеалния случай това е групова или индивидуална ЛФК в център за семейно планиране под ръководството на специалист. Упражненията и у дома се извършват с разрешение на лекар.

Упражнения за врата

За да загреете мускулите на врата и да подобрите кръвоснабдяването на междупрешленните дискове, използвайте стандартни упражнения за загряване, познати от уроците по физическо възпитание в училище. Това са завъртания на врата наляво / надясно, нагоре / надолу, завъртания на главата. Правете ги бавно и плавно, без да правите резки движения. Препоръчително е да хванете стабилна опора с ръце, за да не паднете в случай на световъртеж.

Упражнения за гърдите

Простите упражнения ще ви позволят да загреете застоялите мускули на гръдната област и да облекчите синдрома на болката:

 1. Кръгови движения на раменете в посока напред и назад.
 2. Намаляване и разреждане на ръцете, свити в лактите пред гърдите.
 3. Въртене на прави ръце около оста на раменния пояс.

Трябва да правите тези упражнения внимателно, без да бързате, 3-4 сета за 10 повторения..

Упражнения за кръста

Жената трябва да бъде изключително внимателна с кръста, защото прекомерното натоварване на мускулите на този раздел често увеличава синдрома на болката.

Основната група упражнения е насочена към облекчаване на натоварването от задните мускули на лумбалния гръбнак:

 • ходене на четири крака;
 • накланяне на тялото напред и задържане на тялото в това положение (подходящо в ранните етапи);
 • повдигане на таза с акцент върху стъпалата в легнало положение.

Ходенето на четири крака е много просто, но ефективно упражнение за облекчаване на стреса от лумбалния гръбнак. Тази техника е подходяща не само за бременни жени, но и за обикновени хора, както жени, така и мъже..

Ако почувствате болка в коленете по време на екзекуцията, можете да използвате специални наколенки или домашни накладки от мек материал.

Това видео показва упражнения за болки в долната част на гърба по време на бременност

Универсални упражнения

Ако състоянието на здравето и благосъстоянието позволява, плуването в басейна се счита за най-добрият начин за поддържане на добра физическа форма и облекчаване на симптомите на остеохондроза при бременна жена. Това е може би единственият вид дейност, която ви позволява да укрепите равномерно всички мускулни групи, без да натоварвате гръбначния стълб..

Лечение, което трябва да се избягва по време на бременност

Всички бременни жени са противопоказани на мощни противовъзпалителни лекарства, аналгетици, тиазидни диуретици, кортикостероидни лекарства. Повечето от тях имат отрицателен ефект върху вътрематочното развитие на плода, което води до различни дефекти и патологии..

Много от традиционните лекарства, използвани за лечение на заболявания на гърба в нормалната практика, не се използват по време на бременност поради недостатъчно знание за ефекта им върху плода..

Масажът и мануалната терапия също изискват повишено внимание. Обикновено лекарите предписват лек масаж в областта на болката. В този случай е изключително важно масажът да се извършва от квалифициран хиропрактор с добри познания по физиология. Факт е, че излагането на определени точки по тялото на бременна жена може да повиши тонуса на матката и да провокира спонтанен аборт..

Безопасните и приемливи методи за лечение на гръбначни заболявания при жени по време на бременност са:

 • физиотерапевтични упражнения под ръководството на специалист;
 • носенето на еластични бинтове, които намаляват натоварването на мускулите и гръбначния стълб;
 • нежен масаж в областта на болката;
 • носене на ортопедични обувки (след консултация с терапевт);
 • преобладаващ режим на почивка.

В последните седмици на бременността, когато теглото на плода се доближава до максимума си, е необходимо да се намали физическата активност. Жените се насърчават да почиват повече, като заемат удобна поза на гърба или настрани с помощта на меки възглавници.

Как правилно да планирате бременност с остеохондроза

Практиката на внимателното родителство е често срещана в Европа и Америка, когато жената се подлага на пълен медицински преглед преди зачеването.

У нас повечето жени стават майки спонтанно и често се оказват физически неподготвени за бременност и раждане. Наднорменото тегло, хроничните заболявания, хормоналните смущения и други здравословни проблеми могат да причинят много проблеми..

Лекарите препоръчват на всяка жена, която планира да стане майка, да се подложи на пълен преглед на тялото, като обърне внимание на алармените камбани. При болки в гърба задължително се консултирайте със специалист.

Лекарят трябва да проведе преглед и да насочи пациента към ЯМР или ултразвук на всички части на гръбначния стълб. Ако се установи проблем - остеохондроза, изпъкване на междупрешленния диск или херния - трябва да се вземат подходящи мерки.

В зависимост от естеството на проблема, на жена се предписва физиотерапия, прием на хондропротектори и противовъзпалителни лекарства, корекция на теглото, корекция на нарушения на стойката и плоскостъпие от ортопед. Когато проблемът е отстранен, започнете да планирате бременността си..

Заключение

Не подценявайте проблемите с гърба при жените: заболявания на гръбначния стълб могат да бъдат утежняващ фактор и дори пречка за физиологичното раждане..

Остеохондрозата не се счита за противопоказание за бременност и раждане, но в пренебрегвано състояние може да причини на жената много проблеми. Следователно е в най-добрия й интерес да я излекува обратно преди зачеването..

Остеохондроза и бременност: особености в причините, симптомите, лечението

Авторът на статията: Стоянова Виктория, лекар от 2-ра категория, ръководител на лабораторията в диагностично-лечебния център (2015–2016).

Дата на публикуване на статията: 12.07.

Дата на актуализация на статията: 16.01.

По време на бременността женското тяло изпитва много физически стрес върху скелета, а също така произвежда хормони, които правят хрущялите и връзките по-меки.

Тези фактори увеличават риска от остеохондроза - увреждане, изтъняване, разрушаване и дисфункция на междупрешленните дискове.

Промени в междупрешленния диск при остеохондроза. Щракнете върху снимката, за да я увеличите

Основната част от натоварването пада върху лумбалния отдел на гръбначния стълб, поради което в тази област най-често се развива остеохондроза. Но гръдна и цервикална остеохондроза може да възникне (или да се влоши) по време на бременност.

При здрави жени заболяването обикновено се проявява през 3 триместър на бременността поради значително увеличаване на размера на плода. Ако една жена вече е страдала от остеохондроза, тогава вероятността от обостряне е висока още в началото на бременността.

За да се предотврати остеохондрозата, е важно да се движите много, тъй като хрущялът няма кръвоносни съдове и метаболитните процеси в тях се случват само поради околната течност.


Структурата на ставата и гръбначния стълб, въздействието на товара. Щракнете върху снимката, за да я увеличите

Вероятността от заболяване се увеличава, ако жената води заседнал начин на живот по време на бременност.

В риск са:

 • бременни жени над 35 години - с възрастта еластичността на хрущяла намалява;
 • жени с наднормено тегло - гръбначният стълб е подложен на голям стрес.

Остеохондрозата се лекува от невролог или вертебролог (специалист по гръбначни проблеми). Болестта не е напълно излекувана, но е напълно възможно да се облекчи обострянето и да се предотврати появата на нови атаки..

Причини за остеохондроза, особено причините за заболяването по време на бременност

При остеохондроза междупрешленните дискове стават по-малко еластични, стават по-тънки. Поради това разстоянието между прешлените се намалява, нервните корени се прищипват, което провокира болка, нарушена подвижност на гръбначния стълб и други нарушения.

Също така, поради компресия на нервните корени, възниква рефлексен мускулен спазъм, който допълнително увеличава болката и възпрепятства кръвообращението. Тъй като междупрешленните дискове изтъняват на прешлените, остеофитите, костните израстъци под формата на шипове, започват да се образуват като защитна реакция.


Остеофити с остеохондроза. Щракнете върху снимката, за да я увеличите

Основните причини за патологията:

 • наследствено предразположение;
 • повишено натоварване на гръбначния стълб;
 • неправилно хранене;
 • ниска физическа активност.

Тези фактори, с изключение на наследствеността, могат да бъдат пряко свързани с бременността..

 1. Поради това, че е в утробата на плода, лумбалната част на гръбначния стълб страда от голям стрес. Следователно, лумбалната остеохондроза се появява особено често по време на бременност..
 2. Ако жената има и наднормено тегло, има двоен риск от поява или обостряне на неприятно заболяване.
 3. Много хора не се чувстват добре, когато носят дете, което ги кара да се движат по-малко. Това увеличава риска от развитие или обостряне на остеохондроза във всеки гръбначен стълб. Това важи особено за жените, които са се занимавали със спорт преди бременността. Рязката промяна в начина на живот не оказва най-добър ефект върху общото състояние на опорно-двигателния апарат.
 4. През този период тялото се нуждае от повече витамини и минерали от обикновено. Ако няма достатъчно хранителни вещества, състоянието на ноктите, косата, кожата, зъбите ще се влоши и рискът от остеохондроза ще се увеличи..

Ако сте генетично предразположени към такова заболяване на опорно-двигателния апарат, вземете необходимите превантивни мерки.

Етиология на заболяването

В ситуация, в която една жена е страдала от остеохондроза преди зачеването на дете, предварително трябва да се проведе разговор с лекуващия вертебролог. Планът за лечение или превенция може да помогне за поддържане на здравето и благосъстоянието на майката през цялата бременност. Основните причини за развитието на болестта включват:

 • увеличаване на телесното тегло и съответно натоварване на гръбначния стълб;
 • натиск на матката, увеличаващ се в обем върху близките органи;
 • промени в концентрацията на хормони в тялото;
 • намаляване на физическата активност (главно през последния триместър);
 • развитието на интоксикация на тялото на майката;
 • дефицит на хранителни вещества и витамини;
 • различни инфекциозни заболявания.

Разновидности и симптоми на заболяването

Остеохондрозата по време на бременност има същите прояви като извън този период.

Симптоми на различни видове остеохондроза:

РазнообразиеХарактерни признаци
ЦервикалнаБолезнени усещания във врата, които могат да „отдадат“ на раменете

Замайване, главоболие

„Мухи“ проблясват пред очите

Усещане за изтръпване в ръцете

ПекторалнаБолка в гърдите

Болката може да „даде“ на сърцето

ЛумбалнаБолезненост в долната част на гърба, която може да се разпростре върху сакрума и краката


Гръбначни и гръбначни нерви. Щракнете върху снимката, за да я увеличите

Особености на лечението по време на бременност

Лечението на остеохондроза по време на бременност се усложнява от факта, че много лекарства по това време са забранени за употреба. Например не се препоръчва да се вземат такива средства:

 • нестероидни противовъзпалителни лекарства (диклофенак, ибупрофен, мелоксикам), особено през 1 и 3 триместър на бременността;
 • мускулни релаксанти (Midocalm, Tizalud);
 • хондропротектори (Teraflex, Chondroxide, Artra).

Повечето народни средства за перорално приложение също са противопоказани..

Самата болест не може да бъде излекувана напълно..

Методи за лечение на остеохондроза по време на бременност:

 • уроци по физикална терапия;
 • носене на ортопедични обувки;
 • масаж;
 • балансирана диета;
 • местни лекарства за гръбначни болки (мазът обаче е труден за намиране, тъй като много лекарства не са тествани за безопасност по време на бременност).

При наличие на цервикална остеохондроза могат да се използват компреси с народни средства. С лумбалната част са забранени, тъй като могат да навредят на детето, както и на гърдите - тъй като в бъдеще могат да имат лош ефект върху производството на мляко.

Препоръчително е да поставите специална възглавница, предназначена за бременни жени, под кръста, когато седите.


Лумбална възглавница за майчинство

Физиотерапия

Комплекс за премахване на проблеми с лумбалния гръбнак (лумбалният гръбнак често започва да страда особено по време на бременност):

 1. Разходка на място - 30 секунди.
 2. Краката са по-широки от ширината на раменете. Клекнете плитко с разтворени колене и ръце, протегнати пред вас. 10 повторения.
 3. Пристъпете напред с десния крак, върнете го на мястото му. Направете същото с левия си крак. 7-10 повторения.
 4. Начална позиция - изправени изправени, краката са на ширина на раменете. Обърнете тялото си наляво, дръпнете ръката си назад. Направете същото движение в другата посока. 7-10 повторения от всяка страна.
 5. Изходна позиция - легнал по гръб. Свийте коленете си. Повдигнете таза си от пода. Спуснете го. Направете движението 5 пъти.
 6. Стиснете ръце пред себе си, изпънете се нагоре, надясно, наляво.
 7. Затегнете ръцете си в ключалката отзад, изпънете се нагоре, изправяне и изпъване на гърба.


Илюстрация на упражнения от горния списък (точка по точка)

Ортопедични обувки

Правилно подбрани обувки поради високите си абсорбиращи свойства:

 • има благоприятен ефект върху гръбначния стълб;
 • в състояние да облекчи прекомерния стрес от него, особено от лумбалната област.


Ортопедични опции за обувки за бременни жени. Щракнете върху снимката, за да я увеличите

Масаж

Когато жената е в позиция, може да се използва специален масаж на гърба за бременни жени. Извършва се от квалифициран специалист в лечебно заведение.

В никакъв случай не се свързвайте със съмнителни масажисти, тъй като те могат само да навредят.

Балансирана диета

За профилактика и лечение на остеохондроза са полезни:

 • витамин А - участва в усвояването на калций и фосфор;
 • Витамини от група В - подобряват дейността на нервната система, ще бъдат полезни за облекчаване на симптомите на остеохондроза, свързани с прищипване на нервните корени;
 • витамин С - участва в синтеза на колаген - вещество, което отговаря за еластичността на междупрешленните дискове;
 • витамин D - е структурен компонент на костната тъкан;
 • мед - защитава хрущялната тъкан, от която междупрешленните дискове са съставени от свободни радикали (активни молекули, които лесно влизат в химични реакции; техният излишък нарушава метаболизма в тъканите), стимулира насищането на клетките с кислород и подобрява метаболизма в тях, участва в производствения процес тяло с колаген;
 • селен - предотвратява разрушаването на костната тъкан, изграждаща междупрешленните дискове;
 • калций - увеличава костната минерална плътност.

Тъй като плодът, който се формира в утробата, също се нуждае от тези витамини и минерали, тялото на майката може да няма достатъчно от тях..

Увеличете количеството храни, съдържащи тези полезни вещества, помолете вашия акушер-гинеколог да избере витаминно-минерален комплекс за вас.

Храни, богати на хранителни вещества за гръбначния стълб:

Витамин АТелешки черен дроб, масло, яйчни жълтъци

Трябва да внимавате с храни, богати на витамин А, тъй като предозирането на това вещество може да бъде не по-малко опасно от липсата му.

По-добре е да се консултирате с диетолог относно количеството храна, съдържаща това вещество.

Витамини от група ВМляко, хляб, зърнени храни, риба, птициВитамин ЦШипка, касис, киви, зеленчуци, звънецВитамин DМлечни продукти, говежди черен дроб, яйчни жълтъци, мазна риба, черен дроб на трескаМедМорски дарове, ядки, слънчогледови семки, зърнени храниСеленМесо и морски дарове, бразилски ядкиКалцийМлечни продукти, спанак


Съдържание на витамин С в храните. Щракнете върху снимката, за да я увеличите


Съдържание на витамин D в храните. Щракнете върху снимката, за да я увеличите


Съдържание на мед в продуктите. Щракнете върху снимката, за да я увеличите


Съдържание на селен в храните. Щракнете върху снимката, за да я увеличите

Болкови мехлеми

Много от тях не се препоръчват по време на бременност поради липса на данни за тяхната безопасност за плода.

Най-безопасният мехлем е Меновазин. Има охлаждащо и леко облекчаващо болката действие.

Мехлемът почти не се абсорбира в кръвта, когато се прилага локално, така че няма да навреди на плода. Въпреки това се консултирайте с Вашия лекар, преди да го използвате все пак..

Народни средства за локално приложение

Те се използват само с развитието на цервикална остеохондроза, тъй като по време на бременност е нежелателно да се прилагат компреси върху гърдите и долната част на гърба.

Традиционна медицина рецепти за цервикална остеохондроза:

ИмеПодготовкаИзползвайки
Отвара от корен от репей2 с.л. л. залейте корените с 200 мл вряща вода

Настоявайте за 2 часа, след това прецедете

Навлажнете тензух с бульон

Нанесете върху засегнатата област на шията

Оставете да подейства 15-20 минути

Бульон от магданоз (корени и билки)1 супена лъжица л. залейте растенията с 0,75 л вряща вода

Настоявайте за 30-60 минути, прецедете.

Отвара от корен от глухарче1,5 ч.л. напълнете корените с 1 с.л. вряща вода

Вари се 10 минути


Отляво - корен от репей, център - корен от магданоз, отдясно - корен от глухарче. Щракнете върху снимката, за да я увеличите

Как да се лекува?

Предписването на терапия за остеохондроза има много трудности и най-значимото е, че повечето лекарства и диагностични методи са противопоказани за бременна жена..

Към днешна дата медикаментозното лечение практически не се използва. Изключение от правилата могат да се считат за нестероидни противовъзпалителни лекарства (диклофенак), указания за намаляване на интензивността на възпалителната реакция и синдрома на болката (използвани през първите два триместра) по време на обостряне. Като правило експертите се опитват да подходят към лечението на това заболяване с оценка на баланса на ползите или вредите, за да предотвратят нежелани последици. Поради това терапията често се ограничава до използването на традиционната медицина и терапевтичните упражнения..


Методите за лечение включват:

 1. За остеохондроза на лумбалния гръбначен стълб по време на бременност се препоръчва на пациентите да използват поддържаща лента, която помага за облекчаване на засегнатата област на гръбначния стълб. През първия триместър (поради размера на плода) може да се извърши нежен масаж на гърба. Също така, положителен ефект е възможен при систематично изпълнение на терапевтични упражнения..
 2. Като средство за лечение на цервикална остеохондроза се използват отвари от магданоз и корен от глухарче. След варене, полученият бульон се прилага под формата на компрес или се използва като смилане. След тази процедура можете да масажирате засегнатата област, за да нормализирате кръвния поток и трофиката на тъканите..
 3. За лечение на цервикална остеохондроза се използват специални корсети, насочени към коригиране на движенията в ставите по време на тренировка. Също така терапевтичните упражнения трябва да се провеждат систематично, както е предписано от лекар..

Предотвратяване

По-добре е да се предотврати предварително, отколкото да се лекува остеохондроза по време на бременност. За целта следвайте следните прости правила:

 1. Хранете се балансирано. Яжте повече зеленчуци, билки и плодове, млечни продукти, различни видове месо, риба. Ако е необходимо, помолете акушер-гинеколога, водещ бременността ви, да предпише витаминно-минерален комплекс, който е полезен за жените в позицията.
 2. Опитайте се да се движите активно. Разхождайте се повече на чист въздух. Запишете се за гимнастика или йога за бременни жени (с разрешение на лекар).
 3. Носете правилно монтирани ортопедични обувки. Това ще помогне за облекчаване на част от прекомерното натоварване на кръста..
 4. Поставете възглавница за майчинство под долната част на гърба по време на продължително седене.

Как да се лекува остеохондроза по време на бременност? Лекарства и народни средства

Ако по време на бременност се открие остеохондроза, не бива да се пренебрегва. Лечението на заболяването се усложнява от факта, че през този период много лекарства са противопоказани. Съществуват обаче редица методи за облекчаване на състоянието на бременна жена..

 • Причини за развитие на остеохондроза по време на бременност
 • Симптоми
 • Опасността от остеохондроза по време на бременност
 • Диагностика
 • Лечение на остеохондроза по време на бременност
 • Предотвратяване

Причини за развитие на остеохондроза по време на бременност

Остеохондрозата е заболяване на гръбначния стълб, при което се прищипват нервните окончания, атрофират междупрешленните дискове и необичайно се увеличават прешлените. През периода на бременността на гръбначния стълб се упражняват допълнителни натоварвания, поради което центърът на тежестта се измества.

Стресът се причинява от увеличаване на плода и теглото на бъдещата майка, натиск от матката. В допълнение, остеохондрозата се развива на фона на промени в хормоналния баланс и метаболизма, липсата на витамини, минерали и други полезни вещества. Причината може да е инфекция на тялото, интоксикация и рязка промяна в начина на живот. Но има и други причини:

 • наследствено предразположение;
 • травма на гръбначния стълб, дискове;
 • заседнал начин на живот по време на бременност;
 • неправилна стойка;
 • промяна в походката;
 • наличието на плоски крака;
 • носене на токчета, което е противопоказано по време на бременност;
 • дефекти на гръбначния стълб с вроден характер;
 • промени в състава на кръвта;
 • наличието на заболявания на ставите, разположени в гръбначния стълб;
 • сколиоза;
 • чести стресови ситуации;
 • неправилна стойка по време на сън;
 • хипотермия;
 • носене на непоносими тежести или тежък физически труд.

Ако бременността настъпи след 40-годишна възраст, рискът от развитие на остеохондроза се увеличава. Това се влияе от свързаните с възрастта промени, поради което подвижността на прешлените и еластичността на дисковете намаляват..

Симптоми

Симптомите на остеохондроза до голяма степен зависят от формата на заболяването - цервикална, лумбална, гръдна. Най-рядка е цервикалната и гръдната, но лумбалната форма е най-често срещана. Това се дължи на факта, че допълнителните натоварвания по време на бременността са по-локализирани в лумбалната област и сакрума.

При лумбалната остеохондроза има тъпи и болки в гърба, които постоянно присъстват. Острата болка се локализира в долната част на гърба, излъчва се в областта на слабините, но с рязко движение. В мускулите на прасеца могат да се появят спазми и спазми.

Симптоми на цервикалната форма на патология:

 • мозъчна болка;
 • чести световъртежи;
 • безсъние;
 • изтръпване и дискомфорт във врата и раменете;
 • намаляване или повишаване на кръвното налягане.

Симптоми на гръдната форма на заболяването:

 • болка в гърдите;
 • болка в междулопаточната област;
 • силен дискомфорт при повдигане на горните крайници.

Опасността от остеохондроза по време на бременност

Остеохондрозата не е особено опасна по време на бременност. Детето се ражда напълно здраво, няма заплаха от спонтанен аборт и преждевременно раждане.

Трябва обаче да обърнете внимание на следните аспекти:

 • Тонусът на матката временно се повишава и кръвоснабдяването на плода се нарушава. Това се случва по време на болезнена атака. След изчезването му нарушенията се възстановяват.
 • При световъртеж може да се развие замаяно състояние и припадък, в резултат на което жената може да падне. Затова се препоръчва почивка в леглото..

Лумбалният тип остеохондроза също не влияе върху развитието на плода, но формата на таза може да се промени при майката. И това има отрицателен ефект върху процеса на раждането, в резултат на което може да се посочи цезарово сечение..

Диагностика

Диагностичните мерки при бременни жени с остеохондроза, както и нейното лечение, се усложняват от факта, че не могат да се използват различни техники, например рентгенова, компютърна и магнитно-резонансна томография. Следователно се извършва визуален и палпационен преглед, събира се анамнеза. Освен това лекарят предписва вземане на кръв.

Първоначално пациентът трябва да бъде прегледан от терапевт, след което той насочва жената към ортопед, физиотерапевт, невролог, хирург, рефлексолог и невропатолог.

Лечение на остеохондроза по време на бременност

Методът на лечение се избира въз основа на вида на остеохондрозата. Например, при гръдна форма най-често се предписва комплекс за физическо възпитание, носещ превръзка. При цервикална патология можете да масажирате яката. Плуване и топли бани / душове се препоръчват при гръдни и лумбални състояния.

Понякога се взема решение за използване на лекарствена терапия, но в изключителни случаи. Има обаче безопасни мехлеми, които Вашият лекар може да препоръча..

Медикаментозна терапия

Медикаментозната терапия включва използването само на определени лекарства. По-специално, те се основават на вещество като диклофенак натрий. Може да е Kapsikam, Finalgon. Но те се предписват изключително през първия или втория триместър поради отрицателното въздействие върху тонуса на матката.

Парацетамол и Траумеел се считат за по-безопасни средства. Лекарствата могат да се предписват под формата на мехлем, гел, таблетки, инжекционен разтвор. Тези лекарства са насочени само към премахване на прага на болката, но не и към лечение на болестта..

Масажи

Масажни действия се препоръчват при цервикална остеохондроза. Желателно е квалифициран специалист да прави масажа, но можете да извършвате процедурите сами.

 • движенията трябва да са плавни;
 • разрешено е използването на топли масла и тонизиращи кремове;
 • можете да усетите цервикалната област с пръсти;
 • допустимо е да се прави леко потупване с палмарен ръб;
 • трябва да участват раменете и шията.

Превръзка

При лумбалната форма на остеохондроза се препоръчва носенето на специален поддържащ корсет. Но не си струва да го купувате без назначение на лекар, тъй като превръзките имат различни цели и размери.

Благодарение на такова устройство е възможно да се облекчи напрежението от лумбалната част на гръбначния стълб и да се намали натоварването, което от своя страна предотвратява нови атаки на болка. Корсетът се облича само при ходене и физически дейности, маха се при почивка през нощта.

За да разпределите правилно товара върху лумбалната област, заедно с носенето на превръзка, трябва да използвате ортопедични обувки.

Гимнастика

Гимнастическите упражнения се използват при всички видове остеохондроза. Има универсален комплекс, който се препоръчва във всеки случай:

 • Упражнявайте се по примера на разтягане на котки. Качете се на четири крака, докато вдишвате огънете гръбнака си нагоре, докато издишвате - надолу. Движенията трябва да са бавни и точни. Те са насочени към отпускане на гръбначния стълб и ускоряване на кръвообращението, поради което гръбначните тъкани ще бъдат наситени с хранителни вещества, кислород.
 • Седнете на пода и огънете долните крайници под тялото. Издишайте, докато бавно извивате гърба си назад. В същото време подпрете ръцете си на пода зад себе си. Задръжте 5-10 секунди, вдишайте въздух и се върнете.
 • Застанете изправени с крака на ширината на раменете и ръце на кръста. Обърнете тялото в различни посоки, но бавно, плавно.
 • Движете раменете си с кръгови движения.

Дейности за шийните прешлени:

 • В седнало положение на стол с гръб наклонете главата назад. Сега докоснете последователно всяко ухо до рамото. Броят на подходите за всяка страна е 10 пъти.
 • Поставете дланта си на челото и започнете да натискате движения. В същото време се опитайте да запазите главата си, съпротивлявайки се на ръката си. Останете в това положение за 5-10 секунди. След това отпуснете ръката си, като отпуснете тялото си. Брой подходи - 5.
 • Седнете на стол и наклонете главата си назад назад. Сега, с бавно движение, наклонете главата си напред, достигайки ключицата с брадичката си. Брой подходи - 10.

Упражнения за гръдна остеохондроза:

 • Изходно положение - изправено, ръцете отстрани са надолу. Издишайте въздуха и повдигнете горните крайници към тавана. По време на вдишване трябва да спуснете ръцете си. Правете упражнението 9-10 пъти.
 • В същото положение вдигнете ръце към тила и направете „ключалка“. Свийте леко гърба си и се върнете към PI. Броят на подходите е 5 пъти. За да се предпазите от падане, вземете друг човек, който да ви помогне да фиксирате тялото си с ръце..
 • Вземете стол без облегалка, влезте в удобна поза. Извийте гръбнака си напред-назад. Движенията са плавни. Броят на повторенията - 10.

Комплекс за лумбалната област:

 • Легнете по гръб, вдигнете ръцете успоредно на пода. Правете разтягащи движения, но не пренапрегвайте гръбнака. Отпуснете се. Достатъчно е да направите упражнението 5 пъти.
 • Изходна позиция - легнал по гръб. Разтворете ръцете си отстрани, опрете длани на пода. Повдигнете тялото бавно, без да вдигате главата си от пода. Броят на подходите 3-4.
 • Застанете изправени с ръце на кръста. Правете завои в различни посоки. Броят на подходите - 5-7 пъти.

Можете също така да укрепите гърба и тазовата област с други упражнения, които са полезни по време на бременност - вижте нашето видео:

Диета

Когато се лекува каквато и да е болест, е важно да се спазва диета, тъй като тя ви позволява да насищате тъканите с полезни вещества. По време на бременност е особено важно да следите собственото си тегло, както се изисква от вашия акушер-гинеколог. На фона на раждането на дете вече има допълнителни натоварвания, а излишните килограми допълнително ще влошат ситуацията.

Нежелана храна и ястия:

 • много захар и сладкиши;
 • сол;
 • Алкохолни напитки;
 • богати сладкиши;
 • хляб от бяло брашно;
 • животински мазнини, включително масло;
 • газирани напитки;
 • продукти за бързо хранене;
 • чипс и други подобни;
 • мазни колбаси;
 • пушени продукти;
 • пържена храна.

Препоръчителни храни и ястия:

 • зърнена каша;
 • пълнозърнест или ръжен хляб;
 • пресни, варени, печени зеленчуци и плодове;
 • зелени;
 • бяло месо;
 • нискомаслени млечни продукти;
 • ястия на пара.

Не забравяйте да пиете достатъчно течности на ден..

Народни средства за защита

При остеохондроза се препоръчва да се прави триене и да се прилагат компреси на мястото на заболяването. Съответно, в цервикалната форма - до яката, в лумбалната - до долната част на гърба и т.н. Тези народни средства практически нямат противопоказания, тъй като се използват външно (те няма да навредят на плода и майката). Единственото ограничение е алергичната реакция към един от компонентите.

 • Направете тинктура от глухарче на алкохолна основа. Съберете цветята от растението или използвайте изсушени. Изсипете ги в затъмнена стъклена бутилка и напълнете до горе с алкохол. Оставете да се вари 2 седмици. След това направете триене.
 • Сварете колекция от равни количества корен от глухарче, магданоз и репей. Направете отвара със скорост: за 500 мл вода 2-3 с.л. л. колекция. Гответе 15-20 минути. Оставете го да се вари. Използвайте като компрес. Тоест, навлажнете парче марля, нанесете върху засегнатата област, покрийте със стреч фолио и оставете за 2-4 часа.
 • Варете зеления магданоз в продължение на 3 минути след кипене. За чаша вода са ви необходими 2-3 супени лъжици билки. Настоявайте в термос за половин час. Нанесете като компрес.

Предотвратяване

Тъй като остеохондрозата често се появява по време на носене на дете, за жената е важно да предотврати развитието на болестта предварително. За да направите това, трябва да се придържате към превантивни мерки по време на планирането на бременността:

 • Водете здравословен и активен начин на живот. Дори да имате заседнала работа, правете упражнения 1 път на час и посветете уикенда на активна почивка.
 • Следете диетата си, като елиминирате вредните храни и ястия.
 • Купете си ортопедични обувки.
 • Трябва да спите на ортопедичен матрак и ниска възглавница, което е полезно за гръбначния стълб.
 • Участвайте в специфични превантивни упражнения за укрепване на гръбначния стълб.
 • Много е полезно да плувате.
 • Не забравяйте да следите стойката си.
 • Яжте витаминни комплекси.
 • Не носете високи токчета.
 • Посетете специалист по гръбначен стълб. Те изследват състоянието на гърба и дават необходимите препоръки.

Така че остеохондрозата да не причинява неудобства на бъдещата майка, трябва своевременно да се обръща внимание на най-малките прояви на болестта, да се посещават специалисти навреме и да не се лекува самостоятелно. Само здравните работници са в състояние да предпишат адекватна терапия, която няма да навреди на плода и бъдещата майка.