Диагноза като коксартроза и раждане изисква специално внимание. И двете състояния изискват постоянно наблюдение от лекарите. Под въздействието на дистрофични промени, които се случват в костната и хрущялната тъкан, се забелязват непоправими деструктивни процеси в тазобедрената става, което значително усложнява както раждането на детето, така и самото раждане.

Причини за заболяването при жените

Коксартрозата на тазобедрената става е дегенеративно-дистрофична патология, която води до нарушаване на образуването на ставната хрущялна тъкан, в резултат на което има ограничение на подвижността на ставите. С активното развитие на заболяването се отбелязва пълна дисфункция на тазобедрената артикулация. Това заболяване се счита за свързано с възрастта, тъй като се среща при хора над 50-годишна възраст, но напоследък е доста разпространено сред жените в детеродна възраст. Основната причина за развитието на патологията не е установена, но има редица негативни фактори, които са причина за появата на коксартроза:

 • генетично предразположение;
 • съпътстващи дегенеративно-дистрофични патологии на опорно-двигателния апарат;
 • наранявания на ставите и периартикуларните меки тъкани;
 • затлъстяване;
 • хиподинамия;
 • нарушение на метаболитните процеси;
 • нарушения на хормоналния фон;
 • инфекциозни заболявания;
 • лоша екологична ситуация;
 • голямо физическо натоварване на тазобедрената става.
Обратно към съдържанието

Степени и симптоми на патология

Етап първи

Отбелязва се дисфункция в производството на ставна течност, което води до нарушаване на местното кръвоснабдяване. Поради патологични процеси се случва изчерпването на хрущялната тъкан и образуването на микропукнатини на повърхността му. На този етап болестта е лечима лесно, но въпреки това изисква специално внимание по време на бременност. Основните симптоми са леки болки в засегнатата става, които са с кратка продължителност и се забелязват след тренировка. Като правило синдромът на болката отшумява след кратка почивка..

Втори етап на развитие

Характеризира се с бързо прогресираща лезия на хрущяла, със значителни деструктивни прояви. Отбелязва се образуването на остеофити, които се виждат при рентгенови лъчи. В този случай тазобедрената става става неактивна, което значително усложнява процеса на носене на дете. Болковите усещания се усилват и излъчват в областта на бедрото и слабините. Болки се отбелязват дори в спокойно състояние. Походката се променя забележимо, забелязва се куцота. Постепенно се развива периартикуларна скованост.

Трети етап

На този етап от заболяването хрущялната тъкан е напълно унищожена, което води до частично увреждане на костта. В този случай ставата губи подвижност, интензивността на болката се увеличава. Движението става невъзможно без използването на бастун. Има оток около ставата и атрофия на съседни тъкани. На този етап от развитието болестта представлява голяма опасност за здравето на бъдещата майка и може да провокира усложнения по време на раждането..

Управление на бременността с коксартроза

Жена с диагноза коксартроза се наблюдава не само от гинеколог, но и от ревматолог. Благодарение на това има корекция в управлението на бременността, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на организма на бъдещата майка. По правило целият период преминава в нежен режим и пълна почивка. Първият триместър се счита за изключение. По това време се използват физиотерапевтични методи за премахване на болката. При нормален ход на бременността се предписва курс на ЛФК с изпълнение на леки упражнения с ниска интензивност и минимално натоварване на тазобедрената става.

Цялата бременност протича под строгото наблюдение на лекарите и с минимална физическа активност..

Основната опасност

Развитието на усложнения, които засягат здравето на майката и детето по време на бременност, зависи от степента на патологията. В началните етапи на коксартрозата негативните последици могат лесно да бъдат избегнати чрез спазване на правилния начин на живот. С напредването на болестта рискът от усложнения по време на бременност и раждане се увеличава. Особено внимание се обръща на фактори, които влошават състоянието на пациента:

Увеличаването на теглото от бъдещата майка допринася за бързата дегенерация на ставния хрущял.

 • Промяна в хормоналните нива. Рязките промени в съотношението на хормоните, които се наблюдават по време на бременност, провокират дегенеративни нарушения в хрущялната тъкан.
 • Увеличаване на телесното тегло. Естественото наддаване на тегло увеличава натоварването на болната става и ускорява развитието на дегенеративни процеси. Това състояние изисква хирургическа интервенция, което се отразява негативно на здравето на бъдещата майка и бебето..
 • Лекарства. Лекарствата, които се използват за лечение на коксартроза, представляват голяма опасност за здравето на детето. Поради това обичайната терапия временно се спира..
Обратно към съдържанието

Особености на лечението

За да се сведе до минимум отрицателният ефект върху плода, по време на бременност се прекратяват както възстановяващите, така и облекчаващите болката лекарства. При 2 и 3 степени на заболяване жената не може напълно да изостави болкоуспокояващите, които се избират само от лекуващия лекар. Единствените безопасни лекарства са витаминните и минералните комплекси. През първия триместър се използват физиотерапевтични процедури, но само ако няма противопоказания.

Как върви трудът?

Не се препоръчва да раждате самостоятелно с диагноза коксартроза. По принцип се прави цезарово сечение. По време на процедурата няма натоварване на тазобедрената става, а здравето на бебето е в относителна безопасност. Жените с тежка форма на заболяването могат да раждат сами, само след ендопротезиране за замяна на болната става и с разрешение на водещия лекар.

Опасна ли е бременността с коксартроза на тазобедрената става??

Съдържание

 1. Характерни черти на хода на коксартроза на тазобедрената става при жените
 2. Опасността от бременност със съществуваща коксартроза
 3. Как да преминете през бременност със съществуваща коксартроза?
 4. Ходът на раждането с коксартроза на тазобедрената става

Коксартрозата на тазобедрената става е сериозна патология, която изисква продължително лечение, докато състоянието се нормализира, но все още няма средства, които могат напълно да премахнат това заболяване, поради което редица обстоятелства могат да предизвикат появата на симптоми от увредената става.

Коксартрозата е заболяване на тазобедрената става, което се среща главно при възрастни хора, но поради влошаване на околната среда и други фактори, развитието на тази патология при младите жени вече не е необичайно. В допълнение, коксартрозата може да бъде следствие от вродени патологии на структурата на ставите при момичета, както и следствие от наранявания след раждането. Много млади жени, страдащи от коксартроза, са загрижени за това как това заболяване ще повлияе на бременността и как очакваното дете ще повлияе на хода на заболяването. Всички тези въпроси не са бездействащи, тъй като оставянето на нещата да вървят сами по себе си може да доведе до най-тъжните последици..

Характерни черти на хода на коксартроза на тазобедрената става при жените

Коксартрозата на тазобедрената става е заболяване, при което се наблюдават редица патологични дистрофични процеси, водещи до пълно разрушаване на ставната структура със загуба на нейната двигателна способност. Има много, както вродени, така и придобити причини за развитието на това заболяване, но в повечето случаи в ставата се наблюдават редица последователни патологични процеси на промени в структурата на този двигателен орган. Много е важно жената, планираща бременност, да знае особеностите на протичането на заболяването си, за да избегне най-негативната прогноза. В нормалното си състояние компонентите на тазобедрената става се движат поради дебел слой хрущялна тъкан, обилно смазан със специална ставна течност.

В началния етап на коксартрозата се наблюдава намаляване на производството на ставна течност и недостатъчно кръвоснабдяване в хрущяла. Тези процеси са много опасни, тъй като с течение на времето водят до увреждане и изтъняване на хрущялната тъкан, която служи като свързващ и защитен елемент за костите на бедрото и таза..

Броят на хрущялната микротравма с времето става все повече и повече, което води до значително изтъняване на хрущяла и образуване на издатини. Трябва да се отбележи, че в повечето случаи коксартрозата на 1-ви етап е напълно лечима дори без радикално лечение, но дори и да има заболяване на този етап, има някои рискове за нормалния ход на бременността. Възможно е да се подозира началният стадий на коксартроза, ако има характерни усещания за болка след дълги разходки. Началният етап на развитие на коксартроза бавно се влива във 2-ри стадий на заболяването.

Вторият етап на коксартроза се характеризира с обширни увреждания на хрущялната тъкан, които могат да бъдат идентифицирани с рентгенова снимка. На този етап се наблюдава появата на компенсаторни явления, включително остеофити. Развитието на болестта води до факта, че цялата става става по-малко подвижна и в същото време лесно се разпада на части при повишено натоварване. Един от характерните симптоми на коксартроза, който навлезе в този стадий, е стесняване на лумена и възпаление на надкостницата, причинено от постоянно триене на костта срещу костта на места, където хрущялната тъкан напълно е изчезнала. Основните прояви на втория етап на коксартроза на тазобедрената става са силен синдром на болка и дистрофични промени в мускулите на прасците и седалището..

Коксартрозата на 3-ти етап от развитието се характеризира с пълно изчезване на хрущялната тъкан, частично разрушаване на костите и загуба на двигателната способност на ставата. В този случай има силен синдром на болката, елиминирането на който ще изисква използването на мощни болкоуспокояващи. Консервативното лечение на 3-ти стадий на коксартроза е невъзможно и е необходима операция за заместване на ставите.

Опасността от бременност със съществуваща коксартроза

Възможността за нормален ход на бременността без усложнения зависи изцяло от това в кой стадий на коксартрозата се диагностицира при жената и какви медицински мерки са били предприети за лечение на това заболяване преди бременността. Струва си да се каже, че бременността с коксартроза е много рисков бизнес, дори ако заболяването е в начален етап на развитие, тъй като промените в тялото на жената могат да доведат до ускоряване на деформационните процеси в ставата. При 2-ра и 3-та степен на коксартроза бременността е още по-опасна, както за майката, така и за детето, поради което в този случай се изисква подробно проучване на всички възможни последици и опасности, преди да се вземе решение за бременност. Могат да бъдат идентифицирани редица точки, които могат да повлияят отрицателно на здравето на майката, както и на развитието на детето..

 1. Физиологични промени в тялото на майката. По време на бременността в тялото на жената настъпват редица промени, които могат да повлияят негативно на състоянието на болната тазобедрена става. Най-силните промени в най-ранните етапи на бременността са хормоналните нива и хормоните са много важни за нормалното функциониране на всички телесни системи, поради което промяната в количеството на тези вещества е сериозно разклащане на хрущялната тъкан.
 2. Наддаване на тегло и претоварване на ставите. Когато се лекува коксартроза с консервативни методи, основният акцент е върху укрепването на мускулите и намаляването на стреса върху ставата. Бременността естествено води до увеличаване на телесното тегло, което значително увеличава риска от влошаване на хода на коксартрозата. Освен това по време на бременност се наблюдава изместване на центъра на тежестта поради нарастващия корем, което води до претоварване на тазобедрените стави. Дори при здрави жени по време на бременност болките в краката след дълги разходки са чести, а при пациентите с коксартроза ситуацията става критична. Увеличаването на телесното тегло и центъра на тежестта, както и постоянните претоварвания могат да причинят фрактура на тазобедрената става или нейното разрушаване на отделни компоненти. Лечението на това усложнение ще изисква хирургическа интервенция, която може да повлияе неблагоприятно на детето и дори да доведе до спонтанен аборт..
 3. Намаляване на количеството хранителни вещества в организма на бъдещата майка. По време на бременността тялото се възстановява по такъв начин, че лъвският дял от полезни минерали и витамини се прехвърля на растящото дете, което се нуждае от тях за формирането на тъканите на всички органи. Особено при жените по време на бременност, запасите от калций и редица витамини, необходими за неговото усвояване, страдат, тъй като калцият е необходим за растящия плод не само за образуването на костни тъкани, но и за изграждането на клетките на цялото тяло.
 4. Вредата от лекарства, предписани за коксартроза за нероденото дете. Повечето лекарства, използвани за лечение на коксартроза, са силно токсични и смъртоносни за нероденото дете, така че повечето лекари препоръчват почивка от лечението по време на бременност. За нормалния ход на бременността ще трябва да бъдете не само от повечето лекарства, насочени към поддържане състоянието на ставата, но и от болкоуспокояващи. Много жени със стадии 2 и 3 на коксартроза едва ли ще могат постоянно да се справят без лекарства за болка. От всички лекарства, предназначени за лечение на коксартроза, витаминните комплекси са безвредни по време на бременност, но тяхната употреба също трябва да бъде съгласувана с лекаря, който наблюдава вашата бременност и лекуващия ревматолог.

Това, разбира се, са само основните рискове, на които е изложена жена, страдаща от коксартроза по време на бременност..

Как да преминете през бременност със съществуваща коксартроза?

Бременната жена с анамнеза за коксартроза трябва да бъде изключително внимателна и внимателно да следва препоръките на лекарите. Бременността трябва да се управлява едновременно от ревматолог и акушер-гинеколог, за да се коригират препоръките въз основа на текущото състояние на ставата и да се предотврати развитието на усложнения. Целият период на бременността трябва да премине в нежен режим..

През първия триместър физикалната терапия е показана на много жени с коксартроза за подобряване на състоянието на мускулите, докато през 2 и 3 триместър е показана пълна почивка. В този случай на жената не се препоръчва да се навежда често, да носи дори малки тежести, за да предотврати критично претоварване на тазобедрената става. През целия период на бременността жената трябва непрекъснато да се наблюдава от медицински персонал и роднини, така че при необходимост да й се предоставя правилната помощ. В края на бременността е възможно спа лечение с използване на пасивна физиотерапия. В случай на влошаване на състоянието на ставите могат да се предписват леки поддържащи лекарства в малки дози, които не могат да навредят на плода..

Ходът на раждането с коксартроза на тазобедрената става

Раждането е най-опасната част от целия път към раждането на дългоочаквано бебе. Естественото раждане в този случай е изключително опасно както за майката, така и за детето, поради което повечето гинеколози и ревматолози препоръчват цезарово сечение..

Работата е там, че по време на естественото раждане се упражнява най-силен натиск върху тазобедрените стави, което често води до развитие на наранявания и разкъсвания и в допълнение, изхвърляне на ставната торба и други части на ставата. В редки случаи естественото раждане може да доведе до пълно разрушаване на ставата и разкъсване на съседната мека тъкан. Естественото раждане в 95% от случаите влошава състоянието на тазобедрените стави, така че най-доброто решение все пак е цезарово сечение, което позволява на бебето и майката безопасно да преодолеят раждането.

Бременност с коксартроза

За много жени диагностицирането на коксартроза и раждане поражда редица опасения, свързани с физиологични промени в организма през периода на бременността. Патологията е придружена от значителни дистрофии в структурата на костната и хрущялната тъкан, което провокира деформации в структурата на тазобедрената става. На свой ред това явление усложнява процеса на естествено доставяне..

Причини за заболяването

Коксартрозата се отнася до патологии с дегенеративен и дистрофичен характер, който засяга тазобедрената област и е придружен от нарушение на образуването и функционалността на хрущяла със значителна промяна в двигателните функции на ставата. Основната основна причина за развитието на коксартроза не е установена. Дегенерацията на хрущяла може да бъде провокирана от:

 • наследственост;
 • съпътстващи ставни патологии;
 • наранявания на опорно-двигателния апарат;
 • заседнал начин на живот;
 • наднормено тегло;
 • нарушение на хормоналните и метаболитните процеси;
 • систематичен стрес върху тазобедрената област;
 • прехвърлени преди това инфекциозни заболявания;
 • неблагоприятна екология.
Обратно към съдържанието

Симптоми

Клиничната картина на заболяването зависи от прогресирането на патологичния процес. Разграничават се следните степени на развитие на заболяването:

 • Първо. Хрущялът губи своята еластичност и се напуква. Първата степен се характеризира с леки краткотрайни усещания за болка по време на тренировка.
 • Второ. Хрущялът бързо се влошава. В същото време подвижността на ставата страда, което причинява редица усложнения по време на бременност. Болковият синдром става постоянен с облъчване на бедрото и корема. Има нарушение на мускулната инервация и тежка куцота.
 • Трето. Характеризира се с пълна дегенерация на хрущялната мембрана с увреждане на костта. На този фон болката се усилва и се отбелязва пълно обездвижване на ставата. Самостоятелното движение е невъзможно. Отбелязва се атрофия на меките тъкани.
Обратно към съдържанието

Каква е опасността?

В началните етапи от развитието на болестта бременността с коксартроза преминава без усложнения и не предизвиква особени страхове с правилния начин на живот и спазване на предписанията на лекаря. С напредването на болестта е важно да се обърне внимание на следните опасни фактори:

Болестта може да се прояви по-силно, тъй като бъдещата майка напълнява.

 • Медикаментозна терапия. Лекарствата, предназначени за терапевтичен ефект върху коартрозата, нарушават нормалното развитие на плода. Препоръчва се прекратяване на терапията по време на бременност.
 • Наднормено тегло. Увеличаването на телесното тегло, което се дължи на растежа на плода, упражнява повишено натоварване върху болната става и може да доведе до необходимостта от спешна хирургическа интервенция. Стресът и анестетиците са вредни за здравето на бременната жена и плода.
 • Хормонална корекция. Промените в съотношението на хормоните увеличават агресивността на дегенерацията на ставите.
 • Нарушаване на съотношението на полезните елементи. По време на преструктурирането повечето от веществата се пренасочват към детето. В този случай тялото на бременна жена изпитва техния дефицит.
Обратно към съдържанието

Особености на носенето на бременност с коксартроза

Целият период на раждане на бебето се наблюдава от гинеколог. Ако жената е диагностицирана с коксартроза, тогава тя се нуждае от задължителни консултации с ревматолог с по-нататъшна корекция на лечението и управлението на бременна жена. По принцип целият период преминава в спокоен и заседнал режим, за да се избегне стресът в областта на тазобедрената става. През първите три месеца от бременността се използват щадящи физиотерапевтични лечения, които премахват болката и насърчават нормалната подвижност на ставите.

Според препоръките на лекарите е възможно напълно да се елиминира физическата активност.

Диагностика

За да постави диагноза, лекарят прави анамнеза и провежда външен преглед с измерване на дължината на краката. Освен това се възлагат изследвания, които са показани в таблицата:

ПроцедураРезултат
Кръвен тестОпределя нивото на важните елементи и показателите за ESR
РентгеновОпределя степента на разрушаване на хрущяла, стесняване на ставното пространство и пролиферация на остеофити
CT и MRIДиагностицирайте промените в структурата на ставата и меките тъкани
Обратно към съдържанието

Лечебни дейности

Бременните жени се съветват да прекратят лекарствената терапия, до изключване на лекарства, които облекчават болката. В по-късните етапи отказът от лекарства е невъзможен поради изразените симптоми на заболяването. В този случай болкоуспокояващите се избират от лекуващия лекар. Докато носите дете, е позволено да приемате витаминни и минерални комплекси, ако няма противопоказания. При нормален ход на бременността може да се предпише физиотерапия.

Раждане с болест

Ако патологията е в ремисия, жената е в състояние да роди сама. Според статистиката много раждания с коксартроза се извършват с помощта на цезарово сечение, което свежда до минимум риска от усложнения и нараняване на бебето. По време на раждането възниква силен ефект върху ставната става, който провокира разкъсване на хрущялната тъкан и влошаване на дегенеративните процеси. Жените с прогресиращо заболяване могат да раждат по естествен път само след операция за подмяна на ставите..

Кой е родил с коксартроза на тазово-бедрената става.

Вървя в размисъл ((аз самият родих първия, разбира се, беше трудно за някой лесно), но всичко мина бързо за 4 часа... можеше да е по-бързо само раждането продължи дълго време, ставите се задръстиха, не можех да разперя краката си... и тогава си спомних изкълчването на тазобедрената става дислокация на тазобедрената става и изглеждаше излекувана, но те препоръчаха раждане с помощта на COP, аз самият реших да родя, защото ставите не ме притесняват... след раждане, ужас ((не мога да ходя дълго време, стоя... ставите ме болят при лошо време... като цяло, влошаването започна... отидох при тази бременност при хирурга, Имам коксартроза на левия таз на тазобедрената става, както разбрах, препоръчах COP... добре, мисля и сега... Много се страхувам от COP... Не мога да си представя как бих легнал под ножа... и дори в съзнание... много страшно, и аз също съм алармист... Видях жени след COP... HOROR е просто... Мога сам да избера как да раждам... не знам (((((((((който е родил с такава диагноза??

Бременност и коксартроза на тазобедрената става

tataratata 23-07-07, 09:31

wassilisska 17-07-07, 09:31

oolga 01-07-08, 09:19

tataratata написа: Сега съм на 29. Все пак мислим за второто дете. Но аз съм много притеснен за здравето си.

По-рано тази тема беше много ярко обсъждана в някои от клоновете.
Спомням си, че имаше три заключения:
1. Ако жената мисли за второ дете, тогава все още боли не толкова.
2. Вероятността по време на втората бременност да е възможно да се поддържа състоянието на ставите е почти нула, така че да не.
3. Обсъдихме само въпроса - да сменим ставата преди или след раждането.

Във вашия случай за мен всичко е ясно и разбираемо:
= ставите така или иначе ще трябва да се сменят (мисля, че във вашия случай ще е на 40 години)
= решението за второто дете трябва да се претегли със съпруга ви, защото трябва да сте подготвени с него, че след раждането ще трябва да преминете през пътя към операцията и рехабилитацията след нея.

Затова ми се струва, че ако второто дете е така желано, е необходимо да се роди.
Защото с второто дете, че без него операцията не можете да избегнете.

tataratata 29-07-08, 09:32

oolga написа: По-рано тази тема беше много ярко обсъждана в някои от клоновете.
Спомням си, че имаше три заключения:
1. Ако жената мисли за второ дете, тогава все още боли не толкова.
2. Вероятността по време на втората бременност да е възможно да се поддържа състоянието на ставите е почти нула, така че да не.
3. Обсъдихме само въпроса - да сменим ставата преди или след раждането.

Във вашия случай за мен всичко е ясно и разбираемо:
= ставите така или иначе ще трябва да се сменят (мисля, че във вашия случай ще е на 40 години)
= решението за второто дете трябва да се претегли със съпруга ви, защото трябва да сте подготвени с него, че след раждането ще трябва да преминете през пътя към операцията и рехабилитацията след нея.

Затова ми се струва, че ако второто дете е така желано, е необходимо да се роди.
Защото с второто дете, че без него операцията не можете да избегнете.

оолга, много си права, от първата до последната дума. може би дори аз участвах в дискусията в тази тема. В началото на тази година бях тук и повдигнах темата за бременността.
1. да, не боли като ужас. въпреки че боли. теглото ми е малко, карам кола, вървя малко, може би и това ме спасява от стрес и съответно от силна болка. Преди няколко години (нямаше кола и ходех повече) болката беше по-силна, дори не мислех за втората.
2. Защо такова твърдение? Наистина ми е интересно. При второ дете рисковете са по-големи?
3. Сменете ставата след раждане, това заключение вече направих отдавна.

Имам приблизително същия ход на мисли като вашия: пак ще трябва да смените ставата, така че е по-добре да раждате и да се променяте, отколкото да не раждате и все пак да се променяте накрая.
Говорихме много пъти със съпруга ми. Много иска дете. Но той се тревожи за мен. Не разбирам какво го надвишава.

tataratata 23-07-07, 09:37

извинете за нескромния въпрос: на колко години сте сега?
защо рисковете са толкова големи с второ дете? Какво можеше да се случи с теб и ставата? какво каза лекарят?

Разбира се, отидох на лекари и вероятно ще отида, разбира се. Но като цяло те не казват нищо разумно. Може би няма да отида при тях.

wassilisska 17-07-07, 08:35

tataratata 23-07-07, 08:44

и ендопротезирането ви не е направено, както разбирам?
планират?

Четох за хормоните. да, нищо не можете да направите. но в същото време имам хормонална контрацепция, отново, за да не забременея със сигурност))), докато накрая не реша този въпрос за себе си. хормоните в хапчетата също така влияят на хрущяла. Може би някой знае колко силен?
честно - ако има голям шанс да нося детето и да оставя ставата в същото състояние, тогава с удоволствие бих отишъл в болницата поне за всички 9 месеца. и би излъгал, но, както разбирам, дори при такива условия няма шанс да не се влоши състоянието на ставата?
защо тогава, преди 4 години, не смееше да забременее? лекарят каза, че е възможно

wassilisska 17-07-07, 05:19

да, нямаше никой от никого :) по различни причини

wassilisska 17-07-07, 05:23

oolga 28-07-08, 07:14

Просто няма шанс.
Търсите отговор на въпрос. който има категоричен отговор.
И не само, че натоварването на ставата се увеличава по време на бременност, но и костите на бебето ще се образуват от вашите кости и хормони..

Има само разлика в случаите:
- ако все още не сте имали артропластика, тогава раждате второ дете и разбирайте, че след известно време ще трябва да спечелите сила, пари и търпение за това.
- и ако ендопротезирането вече е направено (това е моят случай), тогава лекарят категорично ми забрани второто дете, като каза: „Всичко ще се срути, ще направим ревизия, разбира се, но първо, резултатът му е непредсказуем (за разлика от първичната артропластика), и второ, ние ще направим одит, а вие все още трябва да живеете и да живеете до 60 години, което означава, че ще трябва да имате предвид, че менопаузата, например, ще доведе до нова ревизия. Защо тогава съзнателно да се обричате на тези рискове? "

Вярвам, че всичко, което искате във връзка с раждането на деца, трябва да се направи по-бързо в млада възраст преди ендопротезиране и след това да се действа според обстоятелствата и състоянието на ставите.

Коксартроза: EP или KS?

почти, мненията на всички са разделени ((((((() Не са ми казвали толкова много и че "с такива стави може да се роди дете с церебрална парализа и не мога да ходя, и че" това не е противопоказание за ЕП ". кошмар (

е било преди бременността, трябва да се опитате да стигнете до тях. въпреки че последните снимки бяха преди почти две години

изчакайте края на бременността и направете снимки, те дори няма да ви приемат със старите.

%)
за това ултразвукът на тазобедрената става при деца сега се прави месец, след това на 3 месеца те гледат ядките, след това на 6 месеца отново гледат, ако не са и лекуват деца, за да не стане.
плюс банално увреждане на ставите от спорт и нараняване, такива заболявания могат да бъдат.

автор ще трябва да следвате детето много внимателно в това отношение.

Как да лекуваме коксартроза на ставата по време на бременност

Остеоартритът силно влошава качеството на живот, тъй като човек трябва постоянно да спазва определени ограничения. Обикновено това заболяване се среща при възрастни хора, но младите хора също не могат да бъдат застраховани от него. Случва се така, че жената научава за диагнозата, когато очаква дете. Лечението на коксартроза по време на бременност е доста трудно. Този процес се усложнява допълнително от факта, че много лекарства не са подходящи за този период..

Поява на артроза по време на бременност

Често по време на бременност жената проявява проблеми, които преди са били в латентна форма. Процесът на унищожаване на ставите може да започне по време на бременност или след определено време след раждането. Този период засяга ставите по няколко причини:

 1. По време на бременност в организма настъпват хормонални промени. Това е една от основните причини за появата на болестта..
 2. Често теглото на жената се увеличава значително. Появява се прекомерен стрес върху ставите. Центърът на тежестта се измества, което води до претоварване на бедрената и лумбалната област. Раждането оказва силен натиск върху сакрококцигеалната става.
 3. Много хранителни вещества, които влизат в тялото на жената с храна, отиват за формирането на бъдещото дете. Ставите и периартикуларните тъкани са постоянно дефицитни на витамини и различни минерали.
 4. Повечето процедури и лекарства са противопоказани за бременни жени. Прогресията на артрозата възниква поради непълния курс на лечение.

Бременността не винаги може да доведе до развитие на ставна патология. Но трябва да се помни, че такъв риск съществува. Трябва да се грижите за здравето на ставите на всички етапи на бременността.

Съществуващи опасности

Бременността с коксартроза на тазобедрената става може да протича по различни начини. Курсът зависи от етапа на развитие на заболяването. Бременността по време на обостряне на болестта е доста рисковано начинание. Хормонален прилив може да доведе до ускорена атрофия на ставите.

При втората и третата степен на патологията бременността става още по-опасна. Както майката, така и детето могат да бъдат вредни. Всички възможни рискове, които могат да навредят на плода, трябва да бъдат подробно проучени:

 1. Промени във физиологията на тялото. По време на бременността тялото на жената претърпява редица промени. Те могат да повлияят неблагоприятно на болната става. Хормоналният фон се променя най-вече и за нормалното функциониране на вътрешните системи е необходим нормален баланс. Увеличаването или намаляването на количеството на това вещество има много силен ефект върху хрущялната тъкан..
 2. Телесното тегло на жената се увеличава, което води до претоварване на тазобедрената става. Обикновено терапиите се фокусират върху облекчаване на напрежението и укрепване на мускулите. Повишеното тегло не позволява това. Дори здравите жени често страдат от болки в краката. Прекомерният стрес може да причини фрактура. Такова усложнение може да се лекува само с операция и това ще има много лош ефект върху състоянието на детето..
 3. Намаляване на концентрацията на основни вещества в организма. По време на бременността по-голямата част от витамините и минералите се прехвърлят към растящия плод. Те се нуждаят от тях за правилното образуване на тъкани. Дефицитът на калций е особено забележим.
 4. Лекарствата, които се предписват по време на коксартроза, са много вредни за детето. Повечето лекарства, използвани при лечението на заболяването, имат висока степен на токсичност. Те са опасни за плода и могат да доведат до спонтанен аборт. Обикновено лекарите препоръчват да се прекъсне курсът на лечение за цялото време на бременността. Също така ще трябва да се откажете от лекарствата за болка. Само витаминните комплекси са безвредни лекарства, но те също трябва да бъдат съгласувани с лекар..

Това са основните опасности, които могат да възникнат по време на бременност с коксартроза. Също така трябва да търпите постоянна болка, тъй като лекарствата за болка могат да навредят на детето..

Диагностициране на заболяването

Диагностициране на заболяването

Коксартрозата дълго време може да не проявява никакви симптоми. Оплакванията за ограничена подвижност, болки в ставите, прекомерна умора се появяват само по време на носенето на дете. През този период е невъзможно да се извърши рентгенова диагностика и това е основният метод за откриване на заболяването. Диагнозата често се поставя въз основа на клиничните оценки на симптомите. Строго е забранено да се използват стандартни методи на лечение. Трябва да се направят корекции. Нежелателно е да се използват каквито и да било лекарства.

За да се отървете от болката, се използват само нестероидни лекарства. Те добре спират възпалителния процес. Но някои лекарства от тази група провокират вътрематочни патологии. Тази поредица е противопоказана на всички етапи на бременността. Някои нестероидни противовъзпалителни лекарства могат да намалят раждането. Те не могат да се използват през третия триместър. Всички лекарства трябва да се използват само според указанията на лекар. Кортикостероидите и запушванията се използват само в краен случай. Това се отнася и за хондропротектори..

Популярните физиотерапевтични техники са забранени, например лазер, магнитна, ударна вълна. В някои случаи може да се използва електрофореза. Тази процедура има положителен ефект върху кръвообращението, а също така стимулира регенерацията на определени тъкани. Използването на кал като лечебно средство е разрешено само с разрешение на лекар. Някои лечебни кал могат да бъдат вредни по време на бременност.

Основните методи за лечение на артроза при носене на дете:

 1. Ортопедични продукти. Носят се за облекчаване на ставите..
 2. Диета и витаминна терапия.
 3. Осигуряване на нормална почивка за проблемни стави.
 4. Използване на бастун.
 1. Ортопедични продукти. Носят се за облекчаване на ставите..
 2. Диета и витаминна терапия.
 3. Осигуряване на нормална почивка за проблемни стави.
 4. Използване на бастун.

Болестта причинява допълнителен дискомфорт. Бременността често провокира обостряне или ускоряване на деформацията на ставите. Болестта не означава, че не можете да раждате, но трябва да сте подготвени, че стандартните лечения ще бъдат неприложими. След раждането на детето ще се добавят проблеми, тъй като натоварването на всички стави само ще се увеличи. Това заболяване включва цезарово сечение.

Планиране на бременността за патология

Планиране на бременността за патология

Ако се установи артроза или коксартроза, това не означава, че е необходимо да се откаже от майчинството. Но ще трябва да се подготвите много по-сериозно по време на планирането на бременността. Първата стъпка е да се тествате. Той ще покаже защо е започнало развитието на артроза и какъв етап е сега. Ако първоначалната причина за началото на заболяването бъде премахната, тогава терапевтичните мерки ще бъдат много по-ефективни. Трябва предварително да се опитате да укрепите мускулите около обезпокоителните стави. Тогава ще им е много по-лесно да се справят с увеличените натоварвания, които възникват по време на носенето на дете..

Хондропротекторите показват ефективност при лечението на коксартроза от първа и втора степен. Но тяхната безопасност по време на бременност все още не е доказана. Препоръчително е да завършите пълния курс на лечение преди зачеване на дете. Полезният ефект продължава доста дълго (няколко месеца). Това значително намалява риска от патологични деформации по време на повишен стрес по време на бременност..

За младите майки сме разработили специални комплекси от витамини и минерали. Те помагат за предотвратяване на обостряне на артрозата. Също така е препоръчително да оптимизирате диетата си. Лекуващият лекар трябва да помогне с това..

Раждане с коксартроза

Раждане с коксартроза

Лекарите не смятат бременността за сложна, ако пациентът е диагностициран с коксартроза на тазобедрената става. Нуждаете се само от конкретни насоки на бъдещата майка през целия период. Необходимо е да се регистрирате не само в антенаталната клиника, но и със специалисти, които се занимават със ставни заболявания: ревматолог, артролог, както и ортопед. Има само малък шанс за влошаване на състоянието на ставите, ако е нормално да се свързва със спазването на щадящия режим.

Има силен натиск върху тазобедрената става в края на бременността и по време на раждането. Понякога дори здравите зони на опорно-двигателния апарат са повредени.

Бременността може да провокира не само проявата на симптоми на коксартроза, но и появата на остеомалация. Това е заболяване, при което костите омекват. Причината е силен дефицит на калций. Гръбначният стълб, тазобедрената става и самият таз страдат от това заболяване..

Проявата на симптоми на коксартроза е много влошена. Това е особено вярно по време на бързо напълняване. Основното натоварване на тазобедрената става е по време на раждането. Когато има такова заболяване, по-добре е да се направи цезарово сечение. Ако раждането се случи по естествен път, това е изпълнено със сериозни наранявания:

 1. Може да се получи изкълчване на ставата.
 2. Изместване на костите. В някои случаи това дори води до увреждане..
 3. Разкъсване на тъкани и връзки.
 4. Ставната капсула може да се отдели.

В някои случаи коксартрозата от първа степен не се проявява по никакъв начин през целия период на бременността. Жената научава за болестта едва след раждането. През този период болестта може да започне да прогресира. Ако диагнозата беше поставена навреме, щеше да се направи цезарово сечение. Това би избегнало разрушаването на ставите. Обикновено за раждане се използва епидурална. Той блокира болката, въздействайки върху гръбначния мозък.

Бременност и коксартроза на тазобедрената става

Характерни черти на хода на коксартроза на тазобедрената става при жените

Коксартрозата се отнася до патологии с дегенеративен и дистрофичен характер, който засяга тазобедрената област и е придружен от нарушение на образуването и функционалността на хрущяла със значителна промяна в двигателните функции на ставата. Основната основна причина за развитието на коксартроза не е установена. Дегенерацията на хрущяла може да бъде провокирана от:

 • наследственост;
 • съпътстващи ставни патологии;
 • наранявания на опорно-двигателния апарат;
 • заседнал начин на живот;
 • наднормено тегло;
 • нарушение на хормоналните и метаболитните процеси;
 • систематичен стрес върху тазобедрената област;
 • прехвърлени преди това инфекциозни заболявания;
 • неблагоприятна екология.

Коксартрозата на тазобедрената става е дегенеративно-дистрофична патология, която води до нарушаване на образуването на ставната хрущялна тъкан, в резултат на което има ограничение на подвижността на ставите. С активното развитие на заболяването се отбелязва пълна дисфункция на тазобедрената артикулация. Това заболяване се счита за свързано с възрастта, тъй като се среща при хора над 50 години, но напоследък е доста разпространено сред жените в детеродна възраст..

 • генетично предразположение,
 • съпътстващи дегенеративно-дистрофични патологии на опорно-двигателния апарат,
 • наранявания на ставите и периартикуларните меки тъкани,
 • затлъстяване,
 • липса на упражнения,
 • метаболитни нарушения,
 • смущения в хормоналния фон,
 • инфекциозни заболявания,
 • лоша екологична ситуация,
 • голямо физическо натоварване на тазобедрената става.

Коксартрозата на тазобедрената става е заболяване, при което се наблюдават редица патологични дистрофични процеси, водещи до пълно разрушаване на ставната структура със загуба на нейната двигателна способност. Има много, както вродени, така и придобити причини за развитието на това заболяване, но в повечето случаи се наблюдават редица последователни патологични процеси на промени в структурата на този двигателен орган в ставата..

Много е важно жената, планираща бременност, да знае особеностите на протичането на заболяването си, за да избегне най-негативната прогноза. В нормалното си състояние компонентите на тазобедрената става се движат поради дебел слой хрущялна тъкан, обилно смазан със специална ставна течност.

В началния етап на коксартрозата се наблюдава намаляване на производството на ставна течност и недостатъчно кръвоснабдяване в хрущяла. Тези процеси са много опасни, тъй като с течение на времето водят до увреждане и изтъняване на хрущялната тъкан, която служи като свързващ и защитен елемент за костите на бедрото и таза..

Броят на хрущялната микротравма с времето става все повече и повече, което води до значително изтъняване на хрущяла и образуване на издатини. Трябва да се отбележи, че в повечето случаи коксартрозата на 1-ви етап е напълно лечима дори без радикално лечение, но дори и да има заболяване на този етап, има някои рискове за нормалния ход на бременността.

Вторият етап на коксартроза се характеризира с обширни увреждания на хрущялната тъкан, които могат да бъдат идентифицирани с рентгенова снимка. На този етап се наблюдава появата на компенсаторни явления, включително остеофити. Развитието на болестта води до факта, че цялата става става по-малко подвижна и в същото време лесно се разпада на части при повишено натоварване.

Един от характерните симптоми на коксартроза, който навлезе в този стадий, е стесняване на лумена и възпаление на надкостницата, причинено от постоянно триене на костта срещу костта на места, където хрущялната тъкан напълно е изчезнала. Основните прояви на втория етап на коксартроза на тазобедрената става са силен синдром на болка и дистрофични промени в мускулите на прасците и седалището..

Коксартрозата на 3-ти етап от развитието се характеризира с пълно изчезване на хрущялната тъкан, частично разрушаване на костите и загуба на двигателната способност на ставата. В този случай има силен синдром на болката, елиминирането на който ще изисква използването на мощни болкоуспокояващи. Консервативното лечение на 3-ти стадий на коксартроза е невъзможно и е необходима операция за заместване на ставите.

Авторът на статията: Стоянова Виктория, лекар от 2-ра категория, ръководител на лабораторията в диагностично-лечебния център (2015–2016).

Артроза по време на бременност: посетете Вашия лекар при първите признаци!

Стартираната контрактура води до анкилоза на ставите, при която те са напълно обездвижени.

Ако подозирате проблеми със ставите, се предписват следните диагностични процедури:

 1. Визуална инспекция. По този начин се определя конфигурацията, симетрията и обема на ставите. Промяна в конфигурацията показва наличието на ексудат в ставата. Отокът на ставите (увеличаване на обема) възниква в резултат на излив в кухината му или оток на периартикуларните тъкани. Можете също така визуално да определите мускулна атрофия и плоскостъпие..
 2. Метод на палпация. Определя повишаването и намаляването на температурата на болната става. Промяната на температурата показва наличието на съдова тромбоза. В диагностичния процес се използват два вида палпация: повърхностна и дълбока. При повърхностна палпация задната част на ръката или върховете на пръстите се нанасят върху болната област на ставата. По този начин се определя наличието на подуване на ставите и неговата температура. Дълбокият диагностичен метод ви позволява да идентифицирате излив в ставната кухина и локална болка.
 3. Въртяща се проба. Състои се в провеждане на външна циркулация на рамото и помага за определяне на рертрита на раменната става.
 4. Тест на Тренделенбург. Този метод се нарича още метод "валцуване на трупи". С негова помощ можете да определите патологията на тазобедрената става.

В допълнение към горните методи, възпалените стави могат да бъдат диагностицирани с помощта на компютърна томография и.

При необходимост се извършва лабораторно изследване на синовиалната течност и биопсия на ставните тъкани.

Симптоми

Клиничната картина на заболяването зависи от прогресирането на патологичния процес. Разграничават се следните степени на развитие на заболяването:

 • Първо. Хрущялът губи своята еластичност и се напуква. Първата степен се характеризира с леки краткотрайни усещания за болка по време на тренировка.
 • Второ. Хрущялът бързо се влошава. В същото време подвижността на ставата страда, което причинява редица усложнения по време на бременност. Болковият синдром става постоянен с облъчване на бедрото и корема. Има нарушение на мускулната инервация и тежка куцота.
 • Трето. Характеризира се с пълна дегенерация на хрущялната мембрана с увреждане на костта. На този фон болката се усилва и се отбелязва пълно обездвижване на ставата. Самостоятелното движение е невъзможно. Отбелязва се атрофия на меките тъкани.

Защо се появява коксартроза?

Лекарите идентифицират първичната и вторичната форма на въпросната патология. Причините за първичната коксартроза днес не са точно установени. Най-често се диагностицира след 50-годишна възраст. Поражението на тазобедрената става в този случай е симетрично. Такъв деформиращ процес има неблагоприятна прогноза..

На фона на различни патологии пациентите развиват вторична коксартроза. Основните причини за това заболяване са следните:

 • луксации, фрактури и натъртвания на тазобедрената става;
 • дългосрочно носене на тежки предмети, занимаване с професионални спортове;
 • микротравми, които се наблюдават при човек от дълго време;
 • сколиоза, кифоза, други видове изкривяване на гръбначния стълб;
 • плоски стъпала;
 • дисплазия на тазобедрената става при новородени, при жени по време на менопаузата;
 • микробна или вирусна инфекция;
 • подагра;
 • диабет;
 • тежко затлъстяване;
 • артрит от ревматоиден тип;
 • Синдром на Perthes или некроза на главата на бедрената кост;
 • хондроматоза.

Характерно е развитието на вторична коксартроза при младите хора. Обикновено в този случай е засегната една става. Курсът му е бавен, с ранно посещение при травматолог има добра прогноза.

Следните видове заболявания рядко се появяват по време на бременност:

 • Инфекциозен тип. Провокира бактерия, попаднала в тялото. Засяга се ставната тъкан, причинявайки болка.
 • Реактивен тип. Възниква след заболявания на стомаха, пикочно-половата система, преди това.
 • Подагричен тип. Засяга ръцете, глезенната става. Може да възникне поради характерни метаболитни нарушения, повишено съдържание на сол, застой на пикочна киселина.
 • Травматичен тип. Болката е резултат от нараняване. Той се засилва с движение, той е постоянен. Незначителните симптоми се облекчават от почивка, еластична превръзка, лед, повдигнато положение на ставата. При тежки наранявания се изисква лечение с травма.
 • Алергичен тип. Положително е. Симптомите се появяват след излагане на алерген. Засяга големи стави.
 • Ревматичен тип. Характеризира се с асимптоматичен ход, ставни промени се случват рядко. Прогнозата на лечението се влияе от стадия на ревматичната треска, активността на процеса.

Бременност с коксартроза на тазобедрената става: основните рискове

Коксартрозата на тазобедрената става е сериозна патология, която изисква продължително лечение, докато състоянието се нормализира, но все още няма средства, които могат напълно да премахнат това заболяване, поради което редица обстоятелства могат да предизвикат появата на симптоми от увредената става.

Коксартрозата е заболяване на тазобедрената става, което се среща главно при възрастни хора, но поради влошаване на околната среда и други фактори, развитието на тази патология при младите жени вече не е необичайно.

В допълнение, коксартрозата може да бъде следствие от вродени патологии на структурата на ставите при момичета, както и следствие от наранявания след раждането. Много млади жени, страдащи от коксартроза, са загрижени за това как това заболяване ще повлияе на бременността и как очакването на дете ще повлияе на хода на заболяването.

Всички тези въпроси не са бездействащи, тъй като оставянето на нещата да вървят сами по себе си може да доведе до най-тъжните последици..

Възможността за нормален ход на бременността без усложнения зависи изцяло от това в кой стадий на коксартрозата се диагностицира при жената и какви медицински мерки са били предприети за лечение на това заболяване преди бременността. Струва си да се каже, че бременността с коксартроза е много рисков бизнес, дори ако болестта е в начален етап на развитие, тъй като промените в тялото на жената могат да причинят ускоряване на деформационните процеси в ставата.

При 2-ра и 3-та степен на коксартроза бременността е още по-опасна, както за майката, така и за детето, поради което в този случай се изисква подробно проучване на всички възможни последици и опасности, преди да се вземе решение за бременност. Могат да бъдат идентифицирани редица точки, които могат да повлияят отрицателно на здравето на майката, както и на развитието на детето..

 1. Физиологични промени в тялото на майката. По време на бременността в тялото на жената настъпват редица промени, които могат да повлияят негативно на състоянието на болната тазобедрена става. Най-силните промени в най-ранните етапи на бременността са хормоналните нива и хормоните са много важни за нормалното функциониране на всички телесни системи, поради което промяната в количеството на тези вещества е сериозно разклащане на хрущялната тъкан.
 2. Наддаване на тегло и претоварване на ставите. Когато се лекува коксартроза с консервативни методи, основният акцент е върху укрепването на мускулите и намаляването на стреса върху ставата. Бременността естествено води до увеличаване на телесното тегло, което значително увеличава риска от влошаване на хода на коксартрозата. Освен това по време на бременност се наблюдава изместване на центъра на тежестта поради нарастващия корем, което води до претоварване на тазобедрените стави. Дори при здрави жени по време на бременност болките в краката след дълги разходки са чести, а при пациентите с коксартроза ситуацията става критична. Увеличаването на телесното тегло и центъра на тежестта, както и постоянните претоварвания могат да причинят фрактура на тазобедрената става или нейното разрушаване на отделни компоненти. Лечението на това усложнение ще изисква хирургическа интервенция, която може да повлияе неблагоприятно на детето и дори да доведе до спонтанен аборт..
 3. Намаляване на количеството хранителни вещества в организма на бъдещата майка. По време на бременността тялото се възстановява по такъв начин, че лъвският дял от полезни минерали и витамини се прехвърля на растящото дете, което се нуждае от тях за формирането на тъканите на всички органи. Особено при жените по време на бременност, запасите от калций и редица витамини, необходими за неговото усвояване, страдат, тъй като калцият е необходим за растящия плод не само за образуването на костни тъкани, но и за изграждането на клетките на цялото тяло.
 4. Вредата от лекарства, предписани за коксартроза за нероденото дете. Повечето лекарства, използвани за лечение на коксартроза, са силно токсични и смъртоносни за нероденото дете, така че повечето лекари препоръчват почивка от лечението по време на бременност. За нормалния ход на бременността ще трябва да бъдете не само от повечето лекарства, насочени към поддържане състоянието на ставата, но и от болкоуспокояващи. Много жени със стадии 2 и 3 на коксартроза едва ли ще могат постоянно да се справят без лекарства за болка. От всички лекарства, предназначени за лечение на коксартроза, витаминните комплекси са безвредни по време на бременност, но тяхната употреба също трябва да бъде съгласувана с лекаря, който наблюдава вашата бременност и лекуващия ревматолог.

Това, разбира се, са само основните рискове, на които е изложена жена, страдаща от коксартроза по време на бременност..

Болестта може да се прояви по-силно, тъй като бъдещата майка напълнява.

 • Медикаментозна терапия. Лекарствата, предназначени за терапевтичен ефект върху коартрозата, нарушават нормалното развитие на плода. Препоръчва се прекратяване на терапията по време на бременност.
 • Наднормено тегло. Увеличаването на телесното тегло, което се дължи на растежа на плода, упражнява повишено натоварване върху болната става и може да доведе до необходимостта от спешна хирургическа интервенция. Стресът и анестетиците са вредни за здравето на бременната жена и плода.
 • Хормонална корекция. Промените в съотношението на хормоните увеличават агресивността на дегенерацията на ставите.
 • Нарушаване на съотношението на полезните елементи. По време на преструктурирането повечето от веществата се пренасочват към детето. В този случай тялото на бременна жена изпитва техния дефицит.

Развитието на усложнения, които засягат здравето на майката и детето по време на бременност, зависи от степента на патологията. В началните етапи на коксартрозата негативните последици могат лесно да бъдат избегнати чрез спазване на правилния начин на живот. С напредването на болестта рискът от усложнения по време на бременност и раждане се увеличава. Особено внимание се обръща на фактори, които влошават състоянието на пациента:

 • Промяна в хормоналните нива. Рязките промени в съотношението на хормоните, които се наблюдават по време на бременност, провокират дегенеративни нарушения в хрущялната тъкан.
 • Увеличаване на телесното тегло. Естественото наддаване на тегло увеличава натоварването на болната става и ускорява развитието на дегенеративни процеси. Това състояние изисква хирургическа интервенция, което се отразява негативно на здравето на бъдещата майка и бебето..
 • Лекарства. Лекарствата, които се използват за лечение на коксартроза, представляват голяма опасност за здравето на детето. Поради това обичайната терапия временно се спира..

Възможността за нормален ход на бременността без усложнения зависи изцяло от това в кой стадий на коксартрозата се диагностицира при жената и какви медицински мерки са били предприети за лечение на това заболяване преди бременността. Струва си да се каже, че бременността с коксартроза е много рисков бизнес, дори ако болестта е в начален етап на развитие, тъй като промените в тялото на жената могат да причинят ускоряване на деформационните процеси в ставата.

При 2-ра и 3-та степен на коксартроза бременността е още по-опасна, както за майката, така и за детето, поради което в този случай се изисква подробно проучване на всички възможни последици и опасности, преди да се вземе решение за бременност. Могат да бъдат идентифицирани редица точки, които могат да повлияят отрицателно на здравето на майката, както и на развитието на детето..

Бременната жена с анамнеза за коксартроза трябва да бъде изключително внимателна и внимателно да следва препоръките на лекарите. Бременността трябва да се управлява едновременно от ревматолог и акушер-гинеколог, за да се коригират препоръките въз основа на текущото състояние на ставата и да се предотврати развитието на усложнения. Целият период на бременността трябва да премине в нежен режим..

През първия триместър физикалната терапия е показана на много жени с коксартроза за подобряване на състоянието на мускулите, докато през 2 и 3 триместър е показана пълна почивка. В този случай на жената не се препоръчва да се навежда често, да носи дори малки тежести, за да предотврати критично претоварване на тазобедрената става..

През целия период на бременността жената трябва непрекъснато да се наблюдава от медицински персонал и роднини, така че при необходимост да й се предоставя правилната помощ. В края на бременността е възможно спа лечение с използване на пасивна физиотерапия. В случай на влошаване на състоянието на ставите могат да се предписват леки поддържащи лекарства в малки дози, които не могат да навредят на плода..

Бременността с коксартроза на тазобедрената става може да протича по различни начини. Курсът зависи от етапа на развитие на заболяването. Бременността по време на обостряне на болестта е доста рисковано начинание. Хормонален прилив може да доведе до ускорена атрофия на ставите.

При втората и третата степен на патологията бременността става още по-опасна. Както майката, така и детето могат да бъдат вредни. Всички възможни рискове, които могат да навредят на плода, трябва да бъдат подробно проучени:

 1. Промени във физиологията на тялото. По време на бременността тялото на жената претърпява редица промени. Те могат да повлияят неблагоприятно на болната става. Хормоналният фон се променя най-вече и за нормалното функциониране на вътрешните системи е необходим нормален баланс. Увеличаването или намаляването на количеството на това вещество има много силен ефект върху хрущялната тъкан..
 2. Телесното тегло на жената се увеличава, което води до претоварване на тазобедрената става. Обикновено терапиите се фокусират върху облекчаване на напрежението и укрепване на мускулите. Повишеното тегло не позволява това. Дори здравите жени често страдат от болки в краката. Прекомерният стрес може да причини фрактура. Такова усложнение може да се лекува само с операция и това ще има много лош ефект върху състоянието на детето..
 3. Намаляване на концентрацията на основни вещества в организма. По време на бременността по-голямата част от витамините и минералите се прехвърлят към растящия плод. Те се нуждаят от тях за правилното образуване на тъкани. Дефицитът на калций е особено забележим.
 4. Лекарствата, които се предписват по време на коксартроза, са много вредни за детето. Повечето лекарства, използвани при лечението на заболяването, имат висока степен на токсичност. Те са опасни за плода и могат да доведат до спонтанен аборт. Обикновено лекарите препоръчват да се прекъсне курсът на лечение за цялото време на бременността. Също така ще трябва да се откажете от лекарствата за болка. Само витаминните комплекси са безвредни лекарства, но те също трябва да бъдат съгласувани с лекар..

Защо артрозата е опасна (и опасна ли е?) По време на бременност?

Раждането е най-опасната част от целия път към раждането на дългоочаквано бебе. Естественото раждане в този случай е изключително опасно както за майката, така и за детето, поради което повечето гинеколози и ревматолози препоръчват цезарово сечение..

Работата е там, че по време на естественото раждане се упражнява най-силен натиск върху тазобедрените стави, което често води до развитие на наранявания и разкъсвания и в допълнение, изхвърляне на ставната торба и други части на ставата. В редки случаи естественото раждане може да доведе до пълно разрушаване на ставата и разкъсване на съседната мека тъкан.

Остеоартритът силно влошава качеството на живот, тъй като човек трябва постоянно да спазва определени ограничения. Обикновено това заболяване се среща при възрастни хора, но младите хора също не могат да бъдат застраховани от него. Случва се така, че жената научава за диагнозата, когато очаква дете. Лечението на коксартроза по време на бременност е доста трудно. Този процес се усложнява допълнително от факта, че много лекарства не са подходящи за този период..

Дълги години се опитва да лекува СТАВИ?

Ръководител на Института за съвместно лечение: „Ще бъдете изумени колко лесно е да се лекуват ставите, като се приема всеки ден.

Съдържание на статията: Причини, рискови фактори Какви са симптомите Методи на лечение Превантивни мерки

Помислете за същността на патологията, нейните причини и симптоми, диагностични методи и основните принципи на лечение.

Диспластичната коксартроза на тазобедрената става е заболяване от дегенеративно-дистрофичен тип.

Болката и проблемите с движението са причинени от разрушаване на главата на бедрената кост и повърхността на ацетабулума (чашата, в която е поставена главата на бедрената кост).

Най-често жените страдат от тази патология. Симптомите може да не се появят дълго време, което затруднява идентифицирането на болестта в ранните етапи, началото на навременното лечение.

Подвижните стави на крайниците позволяват на човек да извършва различни действия през целия живот. Но всяко нарушение на развитието на ставите води до значително ограничаване на подвижността. Диспластичната коксартроза на тазобедрената става се характеризира с подобно действие..

Основните причини за проявата на артроза при бременни жени:

 1. Усложнения, причинени от сериозни патологии - ендокринни нарушения, нарушения в метаболитните процеси. В този случай симптомите на артроза могат да се появят след края на терапията;
 2. Травми - в риск са жени, които преди зачеването са се занимавали професионално и активно със спорт и са били многократно ранени. Преди бременността артрозата на фона на увреждане на ставите се развива бавно, но след зачеването симптомите се влошават.

Артрозата може да бъде асимптоматична за дълго време и оплакванията от болки в ставите, скованост, ограничена подвижност, повишена умора се появяват още в процеса на носене на дете. Бременните жени не могат да бъдат рентгенови и това е основният метод за хардуерна диагностика на артроза. ЯМР не се препоръчва през първия триместър.

За облекчаване на болката те обикновено прибягват до нестероидни противовъзпалителни лекарства, но редица лекарства от тази група имат тератогенен ефект (провокиращи вътрематочни патологии) и са противопоказани на всеки етап от бременността. Някои НСПВС отслабват раждането, те не се предписват през 3 триместър, ако предстои естествено раждане.

Всички лекарства от тази категория по време на бременност могат да се използват само по лекарско решение. Вътреставните блокажи с кортикостероиди и местни анестетици също се използват само в изключителни случаи. Същото се отнася и за лечение с хондропротектори, те се предписват, ако очакваният терапевтичен ефект надвишава риска от негативни последици..

Най-популярните физиотерапевтични процедури за артроза са противопоказани за бременни жени: лазер, терапия с ударни вълни, магнитотерапия. При липса на други противопоказания са възможни сесии за електрофореза. Тази процедура подобрява кръвообращението, стимулира регенерацията на тъканите, облекчава болката и отпуска мускулите..

Основните методи за лечение на артроза и предотвратяване на нейните обостряния по време на бременност:

 • носене на ортопедични продукти за облекчаване на проблемни стави;
 • балансирано хранене, витаминна терапия, контрол на наддаването на тегло;
 • изпълнение на изпълними упражнения, йога за бременни жени, плуване;
 • осигуряване на адекватна почивка на ставите;
 • за пациенти с коксартроза, гонартроза - използване на бастун по време на ходене.

Артрозата може значително да влоши дискомфорта, който бременната жена изпитва. А бременността често провокира развитието, обострянето или бързото прогресиране на артрозата. Болестите на ставите не изключват бременността, но трябва да сте подготвени за това, че ще бъде по-трудно и обичайните методи на лечение ще бъдат недостъпни.

С раждането на дете проблемите само ще се увеличават, тъй като ръцете, краката и гръбначният стълб на новородената майка са подложени на постоянен стрес. И тук готовността на близките да помогнат е много важна, за да прехвърлят част от неприятностите върху себе си. Особено трудно е при пациенти с коксартроза, включително диспластична. При това заболяване е показано цезарово сечение. Подготовката за бременност е важна за всички, но жените с артроза трябва да бъдат особено отговорни.

Много жени с RA имат проблеми със зачеването и бременността. Това се дължи не само на системния характер на заболяването, но и на "агресивната" терапия, която е необходима за осигуряване на нормалния живот на пациента..

По време на бременността тялото на жената е напълно възстановено и се подготвя за дълъг период на бременност. В този случай ходът на RA се променя към подобрение. Периодът на ремисия се наблюдава при 55-85% от жените, които очакват бебе..

До края на първия триместър клиничните прояви на заболяването значително намаляват и лабораторните маркери на възпалението се нормализират. Основната причина за такива промени са имунологичните и хормоналните промени в тялото, които са необходими за правилното развитие на плода..

Повечето бременности с RA завършват при здраво бебе. При обостряне на заболяването и едновременната употреба на мощни лекарства са възможни следните усложнения:

 • спонтанен аборт през първия триместър;
 • синдром на забавяне на растежа на плода;
 • плацентарна недостатъчност;
 • късна гестоза;
 • преждевременно раждане;
 • атенатална или перинатална фетална смърт.

Рискът от неблагоприятни резултати се увеличава при жени с активен РА поради наличието на антифосфолипидни антитела в кръвта.

Зачеването и удължаването на бременността при жени с RA не се препоръчва в следните случаи:

 • повишена активност на заболяването, клинично и лабораторно потвърдено;
 • необходимостта от „агресивна“ терапия;
 • системни лезии;
 • асептична некроза на главите на тазобедрените стави.

Основният проблем при раждането на плода е необходимостта да се изоставят обичайните лекарства, докато други методи на лечение могат да бъдат неефективни.

Артрозата е заболяване, което се развива на фона на метаболитни нарушения и води до дегенеративни промени в ставните повърхности.

Най-вероятно патологични промени в ставата вече са съществували преди бременността, но симптомите им не могат да присъстват или могат да бъдат практически невидими. Артрозата може да се образува на мястото на някогашно нараняване, остеохондропатия, възпаление и други заболявания.

На фона на увеличаване на телесното тегло по време на бъдещата майка се увеличава натоварването на ставата, в резултат на което болката и други прояви на артроза могат да се увеличат. Най-често коляното, тазобедрените стави, ставите на пръстите, гръбначния стълб са обект на дегенеративни промени..

По време на бременност ставите на краката получават сериозно натоварване, но всичко е много по-трудно, ако жената страда от артроза. При остеоартрит е необходимо да се предотврати стресът върху ставите, да се справите с наднорменото тегло - една от основните причини за артроза и, разбира се, да наблюдавате постоянно здравословното състояние.

Следователно, решението да се роди дете за жена с това заболяване трябва да бъде балансирано: тя трябва да прецени степента на заболяването, да разбере, че по време на бременността вероятно се очаква обостряне, тъй като телесното тегло по време на бременност неизбежно ще се увеличи и помислете дали има хора наблизо, който ще помогне с бебето след раждането му.

Планиране на бременността за патология

Ако се установи артроза или коксартроза, това не означава, че е необходимо да се откаже от майчинството. Но ще трябва да се подготвите много по-сериозно по време на планирането на бременността. Първата стъпка е да се тествате. Той ще покаже защо е започнало развитието на артроза и какъв етап е сега.

Хондропротекторите показват ефективност при лечението на коксартроза от първа и втора степен. Но тяхната безопасност по време на бременност все още не е доказана. Препоръчително е да завършите пълния курс на лечение преди зачеване на дете. Полезният ефект продължава доста дълго (няколко месеца). Това значително намалява риска от патологични деформации по време на повишен стрес по време на бременност..

За младите майки сме разработили специални комплекси от витамини и минерали. Те помагат за предотвратяване на обостряне на артрозата. Също така е препоръчително да оптимизирате диетата си. Лекуващият лекар трябва да помогне с това..

Болестта от 1-ва степен обикновено протича без ясно изразени прояви..

Характерните черти на такава коксартроза са както следва:

 • периодично болката се появява в областта на тазобедрената става (те се усилват след продължително тежко натоварване и изчезват след кратка почивка);
 • често единственият симптом на тази патология може да бъде леко усещане за дискомфорт в областта на слабините;
 • обемът на движение не е ограничен;
 • рентгенографията не показва изразени промени в ставата.

Терапията на този етап се извършва доста ефективно, като се използват консервативни мерки..

Лечението на такава патология е изключително бързо..

Управление на бременността с коксартроза

Жена с диагноза коксартроза се наблюдава не само от гинеколог, но и от ревматолог. Благодарение на това има корекция в управлението на бременността, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на организма на бъдещата майка. По правило целият период преминава в нежен режим и пълна почивка. Първият триместър се счита за изключение..

Цялата бременност протича под строгото наблюдение на лекарите и с минимална физическа активност..

Как се развива болестта

Ако се открие артроза след зачеването, бременността е трудна, тъй като няма начин да се предпише пълен списък с лекарства, необходими за лечение на ставите. За да не навреди на детето, жената трябва да се наблюдава от ревматолог през целия период. Категорично е забранено самолечението, това може да доведе до нежелани последици

За да вземете важно решение, трябва да вземете предвид следните точки:

 • определят тежестта на заболяването;
 • преминат необходимите тестове;
 • бъдете готови за лечение преди или по време на бременност;
 • идентифицирайте други възможни нарушения в тялото и ги излекувайте.

Коксартрозата дълго време може да не проявява никакви симптоми. Оплакванията за ограничена подвижност, болки в ставите, прекомерна умора се появяват само по време на носенето на дете. През този период е невъзможно да се извърши рентгенова диагностика и това е основният метод за откриване на заболяването.

За да се отървете от болката, се използват само нестероидни лекарства. Те добре спират възпалителния процес. Но някои лекарства от тази група провокират вътрематочни патологии. Тази поредица е противопоказана на всички етапи на бременността. Някои нестероидни противовъзпалителни лекарства могат да намалят раждането.

Популярните физиотерапевтични техники са забранени, например лазер, магнитна, ударна вълна. В някои случаи може да се използва електрофореза. Тази процедура има положителен ефект върху кръвообращението, а също така стимулира регенерацията на определени тъкани. Използването на кал като лечебно средство е разрешено само с разрешение на лекар. Някои лечебни кал могат да бъдат вредни по време на бременност.

Основните методи за лечение на артроза при носене на дете:

 1. Ортопедични продукти. Носят се за облекчаване на ставите..
 2. Диета и витаминна терапия.
 3. Осигуряване на нормална почивка за проблемни стави.
 4. Използване на бастун.

Болестта причинява допълнителен дискомфорт. Бременността често провокира обостряне или ускоряване на деформацията на ставите. Болестта не означава, че не можете да раждате, но трябва да сте подготвени, че стандартните лечения ще бъдат неприложими. След раждането на детето ще се добавят проблеми, тъй като натоварването на всички стави само ще се увеличи. Това заболяване включва цезарово сечение.

Особености на лечението

Бременността с артроза на коляното, тазобедрената става, глезенните стави, артрозата на пръстите на краката е трудна, поради невъзможността да се лекува със спектъра от лекарства, които обикновено се предписват на пациент със ставни заболявания. Бременна жена, диагностицирана с артроза, трябва постоянно да се наблюдава от ревматолог. Пациентът трябва да коригира значително хода на лечението.

Бременността с артроза, засягаща коленните, тазобедрените и глезенните стави, се характеризира с тежко протичане, което се обяснява с липсата на възможност за терапия с всички подходящи лекарства. Но е възможно да се роди с артроза: ако бременната жена е под постоянен медицински контрол, тъй като е необходимо да се коригира курсът на лечение.

За съжаление, артрозата и бременността често се случват заедно. Със симптоми на патология раждането на дете е сложно, тъй като лечението с традиционни лекарства е забранено.

Диагнозата артроза по време на бременност изисква постоянно наблюдение от ревматолог. Лекарят наблюдава състоянието на пациента, избира оптималния режим на терапия и при необходимост прави промени в него.

За да се сведе до минимум отрицателният ефект върху плода, по време на бременност се прекратяват както възстановяващите, така и облекчаващите болката лекарства. При 2 и 3 степени на заболяване жената не може напълно да изостави болкоуспокояващите, които се избират само от лекуващия лекар. Единствените безопасни лекарства са витаминните и минералните комплекси. През първия триместър се използват физиотерапевтични процедури, но само ако няма противопоказания.

Терапията за артроза по време на бременност включва редовна консултация със следните лекари:

 • ревматолог;
 • ортопед;
 • терапевт;
 • акушер-гинеколог.
 • болезнени усещания;
 • възпаление;
 • подуване.
 • повишаване на имунната сила;
 • премахване на токсични вещества;
 • нормализирайте теглото;
 • насища тялото с витамини и микроелементи.

Инструменталните диагностични методи включват следното:

 • ставна пункция (със задължителен анализ на вътреставната течност);
 • общ анализ на кръв и урина.

Домашното лечение на коксартроза е оправдано само в началните етапи на заболяването.

Дори при перфектната работа на хирурга, след около 15 години ставата се износва, пациентът се нуждае от втора операция.

Целта на лекаря е да се избегне хирургичното лечение по всякакъв възможен начин и да се опита да възстанови ставната тъкан по консервативни начини..

Как се лекува артрозата?

Тъй като почти всички лекарства са забранени, трябва да обърнете внимание на естествените лечения. На първо място, трябва да си купите превръзка или подложка за коляно (лакътна подложка), да използвате бастун, тъй като намалява натоварването върху тялото (с 30%)

Болните стави трябва да се поддържат топли. За да се излекува артрозата на ставите по време на бременност, се препоръчва да се спазват следните правила, като предварително сте ги обсъдили с Вашия лекар:

 • Хранете се балансирано и спазвайте диета, разработена от диетолог или медицински специалист.
 • Правете гимнастика в ранните етапи. Помага за подобряване на кръвообращението, укрепване на кръвоносните съдове и мускулите. Препоръчително е да го правите под наблюдението на специалист, за да не навредите на тялото..
 • Използвайте лечебни мехлеми, които не са вредни за бебето, например Меновазин. Може да се използва при артроза на колянната става, гръбначния стълб, врата. След като изтриете напълно кожата, покрийте с топла кърпа.
 • Правете апликации от кал или глина.
 • При остра болка нанесете охлаждане върху болезнените зони.
 • Да плува. Тонизира мускулите, помага да се поддържат ставите здрави..

Съдържание

Коксартрозата е заболяване на тазобедрената става, което се среща главно при възрастни хора, но поради влошаване на околната среда и други фактори, развитието на тази патология при младите жени вече не е необичайно. В допълнение, коксартрозата може да бъде следствие от вродени патологии на структурата на ставите при момичета, както и следствие от наранявания след раждането.