Коклюшът е остра бактериална инфекция, характеризираща се с пароксизмална, спазматична кашлица. Коклюшът се среща предимно в детска възраст и се среща рядко при бременни жени. Защо тази инфекция е опасна за бъдещата майка и нейното бебе??

Причини

Причинителят на магарешката кашлица е бактерията Borde-Zhangu, кръстена на учените, описали този микроорганизъм. Болестта се предава по въздушно-капков път. Податливостта към инфекция е висока - 90% от неваксинираните хора при контакт с болен или носител на магарешка кашлица се разболяват. Човек остава заразен от 1 до 25 дни заболяване.

Няма вроден имунитет срещу магарешка кашлица. След прехвърлената болест се развива устойчив придобит имунитет. Децата под 2-годишна възраст са най-податливи на инфекция. Сред бременните жени заболяването е доста рядко, което е свързано предимно с широко разпространената ваксинация на деца срещу магарешка кашлица.

Болестта се среща предимно през есенно-зимния период. Често коклюшът се маскира като продължителна ARVI с продължителна болезнена кашлица. Замъглената картина на болестта при ваксинираните хора затруднява поставянето на диагноза и често се превръща в причина за остаряло лечение.

Симптоми

Входната порта на инфекцията е лигавицата на горните дихателни пътища. Причинителят на магарешката кашлица се размножава на повърхността на клетките, прониква в бронхите и бронхиолите. В резултат на възпалението се образуват гнойни запушалки, които запушват лумена на малките бронхи. Типични пристъпи на кашлица, които отличават магарешката кашлица от другите респираторни инфекции.

Инкубационният период продължава от 2 до 14 дни (обикновено 5-7 дни). По време на заболяването се различават няколко етапа:

Катарален период

В началния етап кашлицата е суха, умерена. С течение на времето кашлицата се увеличава, става все по-натрапчива. Пристъпите на кашлица се появяват предимно вечер или през нощта. Общото състояние на жената остава задоволително. Възможно е леко повишаване на телесната температура до 37-37,5 ° C. Продължителността на този стадий на заболяването е 7-14 дни.

В катарален период е почти невъзможно да се разграничи магарешката кашлица от друго респираторно заболяване. В този случай пациентът вече става заразен за другите. Проливането на бактерии от магарешка кашлица се случва, когато кашляте и кихате през първите три седмици от заболяването.

Спазматичен период

Спазматичният период продължава 4 до 6 седмици. Появява се тежка пароксизмална кашлица, която дава възможност да се разграничи магарешката кашлица от други заболявания. Атаката на магарешката кашлица е силна кашлица, която идва една след друга. След няколко шокови удара при кашлица се появява свистящо дълбоко вдишване (реприза). Атаката завършва с отделянето на гъста и много вискозна храчка. Повръщането може да се развие в разгара на пристъп на кашлица.

Броят на пристъпите на кашлица през деня варира от 5 до 40 или повече. Най-често атаките се случват вечер и през нощта. По време на кашлица е възможно краткотрайно спиране на дишането (апнея). Общото състояние на жената не се нарушава. Телесната температура на този етап от заболяването остава в нормални граници.

Обратен период на развитие

Възстановяването от магарешка кашлица е дълготрайно и отнема поне 2-4 седмици. През този период пристъпите на кашлица стават по-редки и след това напълно изчезват. Нормалната кашлица с малко количество храчки продължава 2-3 седмици. Състоянието на бременната жена постепенно се подобрява.

Ваксината срещу магарешка кашлица не гарантира пълна защита срещу болестта. При 5% от хората инфекцията възниква дори след ваксинация. След ваксинацията заболяването протича нетипично и не винаги е придружено от появата на пристъпи на кашлица с репресии и апнея. В тази връзка диагностиката на коклюш при възрастни (включително бременни жени) е много трудна. При атипично протичане на заболяването диагнозата може да бъде поставена само след целенасочен лабораторен преглед.

Усложнения

На фона на магарешка кашлица могат да се развият следните усложнения:

 • пневмония;
 • бронхит и бронхиолит;
 • ларингит (възпаление на ларинкса) и фалшива крупа;
 • кървене от носа;
 • енцефалопатия (мозъчно увреждане с развитие на фокални симптоми и гърчове).

Усложненията са редки при бременни жени. Най-често сериозни последици от магарешката кашлица се наблюдават в детството..

Последици за плода

Както при всяко инфекциозно заболяване, коклюшът може да доведе до малформации на плода в ранните етапи на бременността. Заразяването на бебе през първия триместър, когато са положени всички вътрешни органи, е много опасно. Възможно е да се идентифицират сериозни аномалии в развитието след инфекция по време на ултразвуково изследване..

Тежко протичане на магарешка кашлица в началото на бременността може да доведе до спонтанен аборт, а в края на бременността може да причини преждевременно раждане. Болестта е особено опасна в спазматичния период. Тежките, болезнени пристъпи на кашлица могат да провокират повишаване на тонуса на матката, отлепване на плацентата и кървене. Спирането на дишането по време на атака влияе неблагоприятно върху развитието на плода и хода на цялата бременност.

Други последици от магарешката кашлица за бъдещи майки:

 • многоводие;
 • плацентарна недостатъчност;
 • хипоксия и забавяне на растежа на плода.

Тези симптоми не са специфични и се проявяват при всяко тежко инфекциозно заболяване. Акушер-гинеколог, заедно със специалист по инфекциозни болести, участва в лечението на усложнения при бременност.

Магарешката кашлица, която се появява малко преди раждането, представлява голяма опасност. В рамките на 25 дни от появата на първите симптоми жената е източник на инфекция за бебето си. Ако бебето се роди по това време, то има много голям шанс да се разболее от магарешка кашлица. При новородените заболяването е трудно и често води до развитие на сериозни усложнения. Специфичен имунитет срещу магарешка кашлица от майката не се предава.

Методи на лечение

Специалист по инфекциозни болести работи с акушер-гинеколог за лечение на магарешка кашлица при бременни жени. При по-леките форми на заболяването терапията се провежда у дома. Хоспитализацията е показана в следните ситуации:

 • тежка коклюш с чести пристъпи;
 • коклюш при жени със сериозна екстрагенитална патология;
 • магарешка кашлица с усложнения;
 • появата на усложнения на бременността и влошаване на състоянието на плода на фона на инфекцията.

Немедикаментозна терапия

За бързо възстановяване се препоръчва:

 1. Изобилна топла напитка.
 2. Редовно проветряване на помещението.
 3. Ежедневно мокро почистване.
 4. Монтаж на въздушни овлажнители в помещението, където е болният.
 5. Рационално хранене (диета, обогатена с протеини и витамини).

За бременни жени в спазматичния период на магарешка кашлица е важно да избягват стреса и физическите натоварвания. Всяко напрежение по това време може да провокира нова атака на болезнена кашлица и да доведе до повишаване на тонуса на матката. Бъдещата майка трябва да бъде в спокойна обстановка до нейното възстановяване. Когато се чувствате добре, се препоръчват ежедневни разходки на чист въздух.

Медикаментозна терапия

Антибактериалните лекарства за коклюш са неефективни. Специфична терапия се предписва при тежка магарешка кашлица. По време на бременност антибиотиците се използват рядко и само по специални причини. Приоритет се дава на лекарства от групата на макролидите. Тези средства са признати за относително безопасни за плода и могат да се използват през II и III триместър..

Антитусивите се използват с голямо внимание по време на бременност. Ако пристъпите на кашлица не се случват твърде често, трябва да се въздържате от употребата на такива лекарства. Муколитиците и отхрачващите средства се избират от лекаря, като се вземе предвид тежестта на заболяването и продължителността на тази бременност. Муколитичните лекарства могат да се използват чрез вдишване за по-добро проникване на лекарството в малките бронхи..

Успокоителните се предписват в спазматичния период, за да се намали възбудимостта на нервната система и да се намали честотата на пристъпите на кашлица. По време на бременност motherwort и валериана се използват в таблетки и капки. Можете да приемате успокоителни на всеки етап от бременността до пълно възстановяване..

Предотвратяване

Ваксинацията се счита за най-добрият начин за предотвратяване на инфекция. Ваксината се дава на деца под 4-годишна възраст. За предпазване от магарешка кашлица се използват ваксини DPT и Pentaxim. Тези лекарства също създават специфичен имунитет срещу дифтерия и тетанус..

Ваксина против коклюш не се дава на възрастни. Дали ваксинацията е възможна по време на бременност остава спорен. Някои експерти казват, че ваксината срещу магарешка кашлица, извършена през втория или третия триместър, може да предпази бъдещата майка от инфекция, а бебето от възможна инфекция след раждането. Други лекари смятат, че по време на бременност не е необходимо за пореден път да се намесва имунната система на жената. Определено се препоръчва ваксинация, когато се появи епидемия от магарешка кашлица в района, където живее бременната жена.

Коклюш и бременност - какво трябва да знаете?

Традиционно коклюшът се счита за детска болест, но е често срещан сред възрастните, особено бременните жени. При жената, която очаква дете, имунната система е значително отслабена, така че става по-лесно за бактериите да проникнат в тялото и да провокират заболяване. Какви са симптомите на коклюш при бременни жени и как се лекува, как се извършва ваксинацията и дали си струва да се откажете от нея?

 • Форми на коклюш
 • Опасности от заболяване за майката и плода
 • Диагностика на заболяването при бременни жени
 • Ваксина срещу коклюш - възможно ли е?

Клинични особености на магарешката кашлица при бременни жени

Коклюшът е остро инфекциозно заболяване, което не остава незабелязано, причинявайки много неудобства. Причинителят е бактерия, която попада в тялото по въздушно-капков път.

Пръчката прониква в бронхите и се утаява по стените, след което произвежда токсични вещества - те причиняват множество симптоми на това неприятно заболяване.

За жените, които очакват бебе, те изглеждат така:

 • значително увеличение на лимфните възли,
 • появата на кашлица - отначало лека, след това продължителна и изключително силна,
 • периодично спиране на дишането, което приключва пристъпите на кашлица,
 • повишаване на телесната температура до 37-38 ° C,
 • появата на ринит, появата на обрив по лицето, който бързо се разпространява по цялото тяло.

Коклюшът по време на бременност се характеризира с постепенно увеличаване на тежестта на симптомите. Има четири етапа:

  Инкубация. Започва от момента на заразяване, продължава от 5 до 14 дни преди първите прояви.

Prodromal. Отнема от една до две седмици, характеризира се със суха слаба кашлица, която се увеличава значително с течение на времето, се отбелязва предимно през нощта.

Температурата се повишава до 37 ° C, докато благосъстоянието на бременната жена остава нормално.

Спазматично. Време на потока - до четири седмици.

Има силна пароксизмална кашлица с висока честота - атаки могат да се наблюдават до 20 пъти на ден, докато са придружени от апнея.

 • Обратен. В рамките на 3 седмици изразените симптоми започват постепенно да изчезват, тялото активно произвежда антитела и се формира имунитет, устойчив на магарешка кашлица. Това е възстановяване.
 • Съществува риск от вторична инфекция след излекуване на магарешката кашлица - нейната вероятност е около 5%. След успешно излекуване обаче се развива добър имунитет, който може да устои на магарешка кашлица.

  Форми на коклюш

  През почти целия период на заболяването жената остава заразна за хората около себе си, така че е препоръчително тя да не контактува с околната среда, особено с малки деца, които не са били ваксинирани. При бременни жени заболяването може да се прояви в три форми, които се различават по симптоми:

  1. Типично. Най-честата форма на коклюш. Той е придружен от постепенно увеличаване на симптомите, промяна в четирите стадия на заболяването, което завършва с възстановяване..
  2. Нетипично. Придружава се от кашлица, която с времето става все по-силна, но не се развива в многократни и продължителни пристъпи, които са обичайни за магарешката кашлица.
  3. Скрити. В този случай бременната жена е носител на бактериите, но тя не показва типични симптоми. Това е доста рядко, но все пак се случва.

  Опасности от заболяване за майката и плода

  На практика няма последствия за бъдещата майка с магарешка кашлица. Провеждането навременно, ефективно и компетентно лечение ви позволява да се отървете от болестта без загуба. Ако започне коклюш, той скоро може да се развие в пневмония, сърдечна недостатъчност и сърдечна недостатъчност.

  Повишаването на кръвното налягане може да провокира инсулт и инфаркт, а тежките и продължителни пристъпи на кашлица не са толкова редки, че причиняват увреждане на белия дроб, диафрагмата и образуването на ингвинална херния.

  Магарешката кашлица по време на бременност представлява голяма опасност за плода. Могат да се развият следните патологии:

  • малформация на централната нервна система,
  • вродена глухота и тежки проблеми със зрението,
  • хеморагичен синдром и сърдечни заболявания,
  • малформация на пикочно-половата система,
  • отклонения в образуването на храносмилателния тракт,
  • увреждане на опорно-двигателния апарат.

  Коклюшът при бременни жени е най-опасен за плода през първите осем седмици. Заразяването с инфекция през този период създава голяма вероятност за отклонения в развитието на детето. Понякога това заболяване провокира спонтанен аборт. На по-късна дата, например, през третото тримесечие, вероятността от последствия е много по-малка.

  Магарешката кашлица е опасност за бебето след раждането. Чести са случаите, когато инфекцията се случва по време на процеса на раждане. За да се избегне инфекция през този период, бременната жена се ваксинира за определен период.

  Диагностика на заболяването при бременни жени

  Често бременната жена има подозрения за магарешка кашлица поради продължителна суха кашлица, която не може да бъде елиминирана с лекарства и народни средства. В този случай е необходимо да се подложи на по-точна диагноза в болницата, за да може лекарят да избере правилния път на лечение. Диагностиката включва:

  • ензимен имуноанализ, с помощта на който бързо се открива наличието на бактерии в лигавицата,
  • бактериоскопско изследване, насочено към търсене на патогени в слуз, взета от фаринкса и назофаринкса по време на изследване под микроскоп,
  • бактериологично - е поставянето на бактерии, взети от гърлото, в хранителна среда, където според развитието на колониите специалистите определят формата на микроорганизмите и тяхната устойчивост към лекарства.

  Не трябва да отказвате подробна диагностика, тъй като именно тя е ключът към компетентното лечение.

  Лекарства за коклюш

  След като се развият първите ясни признаци на магарешка кашлица, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Не разчитайте на домашно лечение и народни средства, тъй като това заболяване при бременна жена може да причини сериозни усложнения при плода.

  Като правило, по време на продромалната фаза на хода на заболяването, лекарят предписва използването на определени антибиотици за бременната жена. Най-често срещаните са азитромицин, кларитромицин и еритромицин.

  Най-ефективното лекарство за лечение на коклюш днес е лекарството Азитромицин. Този инструмент е търсен и популярен в развитите западни страни. Една доза азитромицин включва не повече от 500 mg през първия ден на приложение. Следващите пет дни трябва да бъдат придружени от по-ниска доза, която вече е 250 mg. Това намалява въздействието върху плода. Азитромицин се дава и на кърмаче, ако е родено от заразена майка.

  За облекчаване на пристъпите на кашлица, бременните жени имат право да използват само Mukaltin. Това лекарство е направено от бяла ружа, безопасно за здравето растение..

  За борба с хипоксията, тясно свързана с магарешката кашлица, лекарят може да предпише вазодилататори и кислородна терапия. Такива мерки ще помогнат да се отървете от последиците от кислородното гладуване на мозъка и да се възстановите по-бързо от болести..

  Ако бременна жена е получила магарешка кашлица през третия триместър, на детето също се предписва курс на антибиотици след раждането му. Тази мярка е причинена от възможността за придобиване на инфекция по време на раждане.

  Ефективността на лечението до голяма степен зависи не само от лекаря, но и от поведението на самата бременна жена. В процеса на възстановяване жената трябва да се храни правилно, да избягва сериозни физически натоварвания и безпокойство. Друга мярка, насочена към бързо възстановяване, са честите разходки на чист въздух, приемането на витамини А, С, Е и В. Също така трябва да изключите контакта със заразени хора.

  Ваксина срещу коклюш - възможно ли е?

  Ваксинацията срещу коклюш по време на бременност е основната превантивна мярка за заразяване с това остро инфекциозно заболяване. Ваксината, използвана за тези цели, е под формата на серум, който включва средство срещу тетанус и дифтерия. Име на ваксината - Tdap.

  В допълнение към профилактиката, ваксинацията се прави и за предотвратяване на заразяване на новородени от майката. Ваксината се прилага през третия триместър, между 27 и 36 гестационна седмица. Почти веднага след попадането на активното вещество в кръвта в тялото на бременна жена се образуват антитела, които имат способността да предпазват майката и нейния плод.

  Известно време след ваксинацията количеството на активните антитела в тялото на жената намалява значително и следователно тя отново става уязвима на магарешка кашлица. Първоначалното количество защитни антитела е напълно достатъчно, за да създаде бариера срещу болестта в продължение на няколко години, но със следващата бременност това няма да е достатъчно.

  Поради тази причина се препоръчва жените да се ваксинират след всяко раждане. Препоръчително е също да се ваксинирате отново на всеки 10 години, за да поддържате добър имунитет..

  Опасната ли е магарешката кашлица по време на бременност и как да се лекува?

  Бъдещите майки не могат да бъдат болни по никакъв начин! Но за съжаление това се случва, защото имунитетът на жената е отслабен и в това състояние вирусите и инфекциите са по-склонни да проникнат в тялото. Най-лесният начин да "хванете" болести, предавани по въздуха капчици. Сред тях е коклюшът. Какви са симптомите? Как заплашва бременна жена и неродено дете? Как се лекува коклюш? Нека да разберем.

  Коклюшът е остро инфекциозно заболяване. Източникът на инфекцията е пациент с типична или нетипична магарешка кашлица или здрав носител на бактериите. Инфекцията се предава от човек на човек по въздушно-капков път. Шансът за заразяване на другите е твърде голям през първите две седмици. Твърде податливи хора или хора с намален имунитет при контакт с болен се разболяват с честота до 90%. Много често децата в предучилищна възраст са заразени с магарешка кашлица.

  Симптоми на магарешка кашлица по време на бременност

  За съжаление и тази неприятна болест не преминава от бременните жени. Развитието на болестта протича постепенно.

  Коклюшът при бременни жени се характеризира със следните симптоми:

  • Лимфните възли се увеличават.
  • Появява се малка кашлица, след това много силна кашлица до изчерпване с отделяне на вискозна стъклена храчка.
  • Пристъпът на кашлица понякога може да доведе до леко спиране на дишането.
  • Температурата на тялото се повишава.
  • Появява се ринит.
  • По лицето се появява обрив и в рамките на два или три часа той се разпространява бързо в тялото. Обривите са малки, кръгли или овални, бледорозови петна. Когато изчезне, няма пилинг и пигментация, няма следи от белези.

  Бременни жени с магарешка кашлица се приемат в болница и се лекуват с антибиотична терапия, лекарства за кашлица, които не увреждат здравето на бременната жена. Можете също така да вземете предвид и да използвате рецептите на традиционната медицина.

  Възможни последици

  Инфекциозно заболяване по време на бременност може да провокира много сериозни патологии в развитието на плода: вродена глухота, хеморагичен синдром, катаракта, сърдечни заболявания, малформация на пикочно-половата система и храносмилателния тракт, увреждане на скелета и увреждане на централната нервна система.

  Невероятно висок риск за плода възниква, когато бременна жена развие магарешка кашлица в началото на бременността, особено през първите осем седмици. Рискът от фетални аномалии в този случай достига почти 100%. На по-късните етапи на бременността рискът от развитие на детска патология е значително намален..

  Чести са случаите на спонтанни аборти при бременни жени с магарешка кашлица. Болестта е толкова сериозна, че може да доведе до раждане на все още дете. Лекарите настоятелно препоръчват на жената да прекъсне бременност, ако диагнозата на ужасно заболяване бъде идентифицирана и потвърдена.

  В случай на контакт на бременна жена със заразен пациент, прегледите се извършват няколко пъти, за да се диагностицира липсата на инфекция или да се идентифицира.

  Методи за лечение на магарешка кашлица при бременни жени:

  - медикаментозно лечение

  Ако диагнозата е правилна, тогава на бременната жена се предписва лечение. Не по-късно от първите шест седмици след появата на кашлица се предписват антибиотици от групата на макролидите: азитромицин, еритромицин или кларитромицин. Според лекарите най-високо качество е азитромицинът. Този антибиотик е популярен на Запад.

  Еднократна доза азитромицин за бременна жена, която има коклюш, е 500 милиграма през първия ден от лечението. През следващите пет дни трябва да приемате 250 милиграма лекарство дневно. Това лечение е безопасно за плода..

  За лечение на кашлица, бременни пациенти са показани само Mukaltin, таблетки, които са направени на базата на лечебно растение бяла ружа. Мукалтин се приема по една или две таблетки преди хранене три или четири пъти на ден. Продължителността на лечението е две седмици..

  На бебе, родено от заразена майка, след достигане на един месец се предписва курс на азитромицин за профилактика. Този антибиотик не причинява странични ефекти при малки деца..

  - лечение с народни средства

  Преди да се спрете на избора на една или друга рецепта за традиционна медицина за лечение на магарешка кашлица, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар. Това състояние не може да бъде пренебрегнато по никакъв начин. Много бременни жени често се доверяват на съветите на съседи, приятелки и използват съмнителни методи за лечение. Не забравяйте: това, което може да бъде полезно за обикновения пациент, ще бъде пагубно за бременната жена и нейното неродено дете.!

  И така, ние предлагаме рецепти за традиционна медицина за лечение на магарешка кашлица:

  1. Можете да лекувате коклюш с помощта на мумия. Инструментът има възстановяващи, тонизиращи, противовъзпалителни свойства. Разтворете напълно един грам мумия в пет супени лъжици топла вода. Вземете лечебната течност веднъж дневно двадесет минути преди хранене в продължение на десет дни.
  2. Измийте и заедно с кората настържете малка черна ряпа на ситно ренде. Загрейте леко две чаени лъжички мед. Смесете добре меда и репичките, докато се образува гъста каша. Разпределете сместа равномерно върху парче плат и поставете върху гърлото си за двадесет минути. Покрийте компреса с нещо друго топло. Извадете компреса и избършете кожата с всяко растително масло. Правете процедурата през нощта.
  3. Измийте черната ряпа с голям размер. Изрежете дупка в средата на плодовете. Залейте го с една чаена лъжичка мед. Покрийте меда и репичките с малка чинийка. Оставете да се запари за една нощ. На следващия ден във плода се образува сок. Изсипете този сок с чаена лъжичка и го изпийте няколко минути преди хранене. Отново изсипете лъжица мед в репичките. След няколко часа сокът ще се появи отново. И така три пъти на ден в продължение на две седмици.
  4. Настържете зеле, цвекло, така че да получите една чаша маса. Добавете две чаени лъжички 6% оцет и разбъркайте. Поставете сместа на тъмно място за два часа. Изцедете сока и го правите гаргара три до четири пъти на ден..
  5. Накълцайте петстотин грама лук, добавете петдесет грама мед и четиристотин грама захар. Сместа се залива с един литър вода. Оставете да къкри на умерен огън в продължение на три часа. Охладете го. Вземете пет чаени лъжички през целия ден до възстановяване.
  6. Разтворете три чаени лъжички мед в две чаши топла вода. Гаргара с разтвор на устата и гърлото за облекчаване на възпалението на сливиците.

  Старите хора съветват бременните жени с магарешка кашлица да бъдат по-често на чист въздух близо до източник с течаща чиста вода. И в стаята, където е пациентът, се препоръчва да се мотае мокри чаршафи. Експертите смятат, че течащата вода и чаршафите, насищащи тялото с влага, изтеглят болестта от него. Вярвате или не вярвате? Във всеки случай няма да има вреда от подобни действия на никого.

  Лекарите смятат, че е наложително да се ваксинирате срещу магарешка кашлица, тъй като ползите от ваксината надвишават рисковете. Ваксината срещу коклюш е обвинена за ефектите й върху мозъчните увреждания, синдрома на внезапна детска смърт и т.н. Всички случаи на обвинения бяха внимателно проучени и се оказа, че ваксината няма нищо общо с тези проблеми..

  Така че, за да се предпазите от това заболяване, на първо място трябва да избягвате контакт с болни хора. И ако се разболеете, тогава стриктно следвайте инструкциите на Вашия лекар. Погрижете се за себе си и за нероденото дете!

  Коклюш при бременни жени: симптоми и лечение, последици. Коклюш по време на бременност: методи на инфекция, методи на лечение и защо заболяването е опасно

  Коклюш: симптоми и профилактика

  Коклюшът се причинява от бактерии. Типичната магарешка кашлица се характеризира с продължителна, мъчителна кашлица (повече от три седмици).

  Магарешката кашлица може да бъде придружена от задавяне и повръщане. Болестта може да бъде изключително сериозна и дори фатална при деца от първата година от живота поради спиране на дишането, гърчове, мозъчно увреждане поради липса на кислород.

  При юноши и възрастни заболяването обикновено е относително леко, но с продължителна неприятна кашлица. По-големите деца с лека магарешка кашлица могат да бъдат източник на инфекция за неваксинирани бебета.

  При юноши и възрастни заболяването е нетипично с продължителна кашлица..

  Дългосрочно, симптоматично лечение.

  Разпространение и ваксинация

  Коклюшът лесно се предава от човек на човек по въздушно-капков път при близък контакт, главно чрез кашлица.

  Коклюшът продължава да бъде световен проблем поради заболявания при деца, които не могат да бъдат ваксинирани поради възрастта си (първите месеци от живота) и възрастни, чийто имунитет след ваксинация в детството отдавна е изтекъл. Въпреки това възрастните с кашлица също могат да бъдат източник на инфекция и да заразят бебета..

  Ваксинацията срещу коклюш при деца през първите месеци от живота е включена в националните имунизационни програми във всички страни по света. В развитите страни реваксинацията срещу коклюш се извършва и за деца на възраст 4-6 години, юноши и възрастни.

  Ваксината срещу коклюш е част от детските ваксини, инактивирана (убита). Съществуват два вида ваксини срещу коклюш - целоклетъчни ваксини (направени от цели убити коклюшни клетки) и безклетъчни (съдържат няколко имуногенни частици от убити коклюшни клетки).

  И двете формират имунитет срещу магарешка кашлица, ацелуларните ваксини са по-малко реактогенни.

  Нежелани реакции

  Ваксината срещу коклюш е включена в комбинираните ваксини за деца (обикновено се комбинира с ваксини срещу дифтерия и тетанус), така че се оценява общата поносимост на комбинираните ваксини.

  Типично очакваните реакции към ваксините срещу дифтерия, тетанус, магарешка кашлица са краткотрайно зачервяване и болка на мястото на инжектиране или треска, неразположение или раздразнителност.

  Въвеждането на ваксини с ацелуларен коклюшен компонент е по-рядко придружено от развитие на нежелани реакции, отколкото въвеждането на цели клетки.

  Противопоказания

  Постоянното противопоказание за прилагането на специфична ваксина, съдържаща коклюшен компонент, може да бъде много силна реакция и усложнение спрямо предишната доза от тази ваксина, както и известна свръхчувствителност към всеки компонент на ваксината..

  В тези случаи помислете за продължаване на ваксинацията с други, съдържащи коклюш или коклюш ваксини. Също така, противопоказание за въвеждането на коклюшния компонент може да бъде прогресиращо заболяване на централната нервна система..

  Временни противопоказания са остри заболявания и обостряния на хронични.

  Опасната ли е магарешката кашлица за бременни жени??

  Коклюшът е остро инфекциозно заболяване, характеризиращо се с увреждане на дихателните пътища. Патологията е често срещана предимно при деца, но понякога може да засегне и възрастни. Магарешката кашлица е особено опасна по време на бременност, тъй като по това време патогенните бактерии имат отрицателен ефект не само върху тялото на майката, но и върху бъдещото дете..

  Причинител на болестта

  Болестта се причинява от специален микроорганизъм - бактерията Bordetella pertussis, която представлява грам-отрицателна закръглена пръчка с размери 0,3 * 1 микрона. Способен е да образува термостабилни токсини, лецитиназа, хиалуронидаза, плазмена коагулаза. Той носи на повърхността си соматични О и капсулни антигени, в отговор на което се формира стабилен имунитет през целия живот.

  Бордетелата не е устойчива на околната среда и под въздействието на слънчевата светлина губи своите патогенни свойства в рамките на 1 час. При нагряване над 55 градуса патогенът на магарешката кашлица умира след 15 минути, в 3% разтвор на фенол - незабавно.

  Причини за заболяването

  Предаването на магарешката кашлица по време на бременност, както и в други случаи, става по въздушно-капков път. Инфекциозната болест е типична антропоноза, можете да се заразите само от човек.

  Епидемиологичната опасност е представена от:

  Малките деца (до 2 години) и жените по време на бременността са по-податливи на заболяването, което се дължи на хормонални промени и физиологично намаляване на защитните сили на организма по време на бременността.

  В тази връзка, по време на бременност магарешката кашлица и възможните усложнения са особено трудни и за да се избере оптималното лечение е необходимо да се консултирате с УНГ лекар и специалист по инфекциозни болести, заедно с гинеколог, провеждащ бременност..

  Симптоми на заболяването при бременни жени

  Инкубационният период за коклюш при бременни жени варира от 2 дни до 2 седмици. Тогава характерните симптоми на заболяването постепенно започват да се развиват. Магарешката кашлица по време на бременност е трудна, характеризираща се с честото развитие на усложнения както за майката, така и за детето. Това се дължи на факта, че много промени се случват в женското тяло по време на бременността и е трудно за имунната система да устои на инфекцията..

  Характерно е етапът на протичане на заболяването при бъдещи майки:

  На фона на типичния курс на магарешка кашлица, бъдещата майка може да изпита усложнения като възпаление на ларинкса, бронхите и тежка пневмония. Кървенето от носа и енцефалопатията с развитието на конвулсивен синдром са изключително редки.

  Ако подозирате магарешка кашлица, по време на рутинен преглед гинеколозите трябва да насочат бременната жена към УНГ за консултация. Типични признаци, които позволяват диагностицирането на опасно заболяване на ранен етап, са подуване на лигавицата на ларинкса и кръвоизливи, които се забелязват само при ларингоскопия. Диагнозата се потвърждава от серологични тестове и PCR.

  Опасност за плода

  Болестта на коклюш по време на бременност може да доведе до сериозни последици не само за майката, но и за плода, а също така да повлияе на нормалния ход на бременността:

  • Общата интоксикация с коклюшна болест води до забавяне на вътрематочното развитие на плода, както и до изоставане в растежа и наддаването на тегло при новородено бебе.
  • Кашлица, натрупване на храчки, което затруднява дишането, епизоди на апнея в разгара на атаките, водят до вътрематочна хипоксия.
  • В началните етапи, особено през първите два месеца на бременността, болестта може да доведе до мъртво раждане, образуване на вродени патологии при бебето.
  • През втория и третия триместър спазматичният период на магарешката кашлица е особено опасен, тъй като по време на пристъпи на кашлица има силно напрежение на коремните мускули и диафрагмата, което води до повишаване на тонуса на матката и в резултат на това спонтанен аборт или преждевременно раждане.
  • Прекомерният стрес може да доведе до преждевременно отлепване на плацентата, кървене.

  Ефектите от инфекцията върху бебето са различни. Дете, родено от майка, която се е възстановила, може да страда от вродена глухота, катаракта, хеморагичен синдром.

  На етапа на ембрионално развитие плодът може да развие дефекти на сърцето, централната нервна система, стомашно-чревния тракт и храносмилателната система. Чести са патологиите на развитието на опорно-двигателния апарат. Колкото по-кратка е гестационната възраст, в която е възникнала болестта, толкова по-голяма е вероятността за образуване на вродени патологии.

  Развитието на коклюш при бременни жени непосредствено преди раждането също е опасно. По това време болната майка е източникът на инфекция за детето. Няма вроден имунитет от магарешка кашлица, така че честотата сред тези бебета достига 90%. При кърмачетата заболяването е особено трудно, характеризиращо се с честото развитие на пневмония и ларингоспазъм.

  Лечение и профилактика

  При това заболяване са показани етиотропна терапия с антибактериални лекарства (групи макроиди) и детоксикационна терапия (инфузия, пиене на много течности), за да се елиминира интоксикацията и да се намали вероятността от вродени малформации на плода.

  За облекчаване на тежки пристъпи на кашлица и облекчаване на спазъм на ларинкса, по препоръка на отоларинголог, можете да използвате антитусивни средства (либексин) и муколитици. За да се намали тревожността, възбудимостта на централната нервна система на бременна жена и по този начин да се елиминира повишеният тонус на матката, се използват успокоителни -

  Както всяка патология, магарешката кашлица е по-лесна за предотвратяване, отколкото за лечение. Въпреки факта, че стабилен имунитет през целия живот се формира само при тези, които са били болни, на деца под 4-годишна възраст се препоръчва да бъдат ваксинирани с DPT или Pentaxim.

  Когато планирате бременност, е важно да проверите нивото на антитела към бактерията Bordetella. В случай на недостатъчен имунитет, със заплаха от развитие на заболяване при бременна жена (контакт с пациенти, епидемия), за да се предпазят майката и детето от инфекция и опасни последици, е необходимо да се ваксинират в 2 или 3 тримесечия.

  Лечението на коклюш при бременна жена трябва да се извършва стриктно под наблюдението на УНГ лекар и гинеколог. Не можете да игнорирате симптомите на заболяването или да се самолекувате.

  Бременност и магарешка кашлица: каква е опасността за майката и бъдещото дете

  Хормоналните промени, настъпващи в тялото на бременна жена, са предназначени да предпазват плода в утробата. Но в същото време колебанията в хормоналния фон отслабват имунната система, което прави бъдещата майка уязвима към инфекции. Особено опасни през този период са така наречените детски болести, включително коклюш. Какво заплашва майка и дете с магарешка кашлица по време на бременност, какви са възможностите за лечение?

  Коклюшът е бактериална инфекция, пренасяна по въздуха капчици. Причинителят на заболяването е бацилът на Bordetella. Коклюшният бацил принадлежи към групата на антропонните бактерии, които не живеят самостоятелно във външната среда и се предават само при близък контакт. Следователно причината за инфекцията е контакт с болен човек..

  Друга причина за коклюш по време на бременност е липсата на постоянен имунитет, който се развива само след предишно заболяване. Ако бъдещата майка "не е имала късмет" да се разболее в детството, тогава, когато планирате бременност, не трябва да разчитате на имунитет от ранна имунизация. Да, ваксинациите ви позволяват да избегнете инфекция, но те осигуряват имунна защита само за няколко години, докато ние безопасно забравяме за повторната ваксинация на всеки 10 години.

  Най-често коклюшът по време на бременност е труден. Рисковете от развитие на усложнения също са високи, както за майката, така и за детето. От момента на заразяване до появата на първите симптоми отнема от 4 до 14 дни. Първите признаци на магарешка кашлица:

  • леко повишаване на температурата;
  • леко неразположение без очевидни признаци на интоксикация;
  • леко запушване на носа, ясно отделяне;
  • болки в гърлото и дискомфорт;
  • суха кашлица без отделяне на храчки (тревожи се главно през нощта).

  Продължителността на този период обикновено е 1-2 седмици. И тъй като всички симптоми са подобни на проявата на обикновена настинка, не е възможно веднага да се подозира опасността. Следователно, болестта "безопасно" преминава в спазматичен стадий. И се появява същата коклюш.

  Магарешката кашлица е атака на задушаваща кашлица, придружена от силно коремно напрежение, зачервяване на лицето и евентуално повръщане. В редки случаи се отделя малко количество храчки в края на атаката.

  Друг характерен признак на коклюш е наличието на малки точковидни кръвоизливи по лицето или окото..

  Общата продължителност на заболяването е 30-45 дни. През цялото това време една жена се счита за инфекциозна, така че е наложително тя да бъде защитена от контакт с други хора. Особено това се отнася за посещения в предродилна клиника, пълна със същите бъдещи майки.

  Диагностика

  Ако подозирате коклюш, една жена определено трябва да посети специалист. Най-малко това може да бъде лекуващият акушер-гинеколог, който ще издаде направление към специалист по инфекциозни болести или терапевт. Можете също така веднага да се свържете с правилния лекар.

  Причината за диагнозата може да са специфични пристъпи на кашлица, които не са типични за други заболявания. При събиране на анамнеза се вземат предвид и общата клинична картина на заболяването, информация за детска ваксинация или имунизация срещу магарешка кашлица в по-напреднала възраст и възможен контакт с носител на инфекцията. При съмнение за магарешка кашлица бременната жена се изпраща на тестове за установяване на причинителя на инфекцията:

  • ензимен имуноанализ - експресен метод за откриване на патогенна микрофлора в носните проходи и областта на гърлото;
  • бактериална култура - метод за идентифициране на причинителя на инфекцията и нейната чувствителност към антибиотици.

  Лечението на коклюш по време на бременност се извършва в болница под наблюдението на лекар. Инфекцията е опасна както за самата майка, така и за плода. Ето защо, когато се появят първите симптоми, е необходимо спешно да се консултирате със специалист, който след извършване на диагнозата да предпише подходящите лекарства.

  Като се вземе предвид позицията на бъдещата майка, за да се минимизират рисковете за плода, се предписват щадящи фармакологични агенти, които нямат токсичен ефект върху детето. Между тях:

  • муколитици и бронходилататори за облекчаване на пристъпите на кашлица (не се препоръчва използването на блокери на рецептори за кашлица по време на бременност);
  • успокоителни и вазодилататори (вазодилататори), които предотвратяват кислородното гладуване на мозъчните клетки;
  • антибиотици (курс на антибактериални лекарства също се предписва на новородено дете, ако инфекцията е настъпила в края на бременността);
  • успокоителни за намаляване на психо-емоционалната възбуда;
  • антихистамини при наличие на алергичен компонент на заболяването.

  Кислородната терапия може също да бъде показана за предотвратяване или лечение на хипоксия..

  Антибиотиците за коклюш са оправдани само през първите няколко седмици след инфекцията или ако има усложнения. Във всички останали случаи лечението с антибактериални лекарства е безсмислено..

  Народни средства за защита

  Бременността не е моментът за експерименти, така че използването на всякакви народни средства трябва да бъде обсъдено с Вашия лекар! Следните рецепти могат да ви бъдат полезни при лечение на магарешка кашлица:

  1. Компреси за гърло с мед и репички. Смелете плодовете на черната ряпа с кората на ренде. Без да изстисквате сока, добавете към него няколко супени лъжици мед. Получената маса използвайте за компреси, като ги поставяте преди лягане за 20-25 минути.
  2. Луков сироп. Смелете 0,5 кг лук, добавете към него 2 чаши захар и 4 супени лъжици мед. Получената смес залейте с литър вода и оставете да къкри на тих огън няколко часа. Готовият продукт трябва да се приема ежедневно по 4-5 чаени лъжички, разделени на няколко приема.
  3. Медни изплаквания. За облекчаване на възпалението в гърлото и премахване на изпотяване се препоръчва използването на медена вода - 15-20 г мед за 1,5 чаши чиста вода. Повтаряйте процедурата 3-4 пъти на ден.
  4. Сок от лук. Накълцайте няколко средно големи лука и добавете две супени лъжици захар за една нощ. Изстискайте лука сутрин и използвайте останалия сок два до три пъти на ден за облекчаване на пристъпите на кашлица..

  По време на бременност е забранено да се използват народни средства, базирани на корен от женско биле! Приемът на домашни лекарства с женско биле е изпълнен с отоци и късна токсикоза.

  Като допълнителна препоръка можете да посъветвате ходенето на чист въздух в близост до водни тела или овлажняване на въздуха в апартамента. Всякакви вярвания, че водата (особено течащата вода) може да „извади“ болестта от бъдещата майка, е най-вероятно измислица. Но не можете да спорите с факта, че влажният въздух овлажнява лигавицата, като по този начин облекчава атаките..

  Така че има ли опасност

  Но основният въпрос, който тревожи всички майки: опасната ли е магарешката кашлица по време на бременност? Да, няма съмнение за това. И на първо място, за самата жена. Въпреки че прогнозите за бебето може да не са най-розовите.

  Опасност за жена

  Както казахме, магарешката кашлица е трудна в зряла възраст. Сред усложненията в спазматичния период на заболяването се срещат:

  • инфаркт и инсулт (поради рязко повишаване на кръвното налягане по време на атаки);
  • ателектаза на белия дроб или пневмония (в резултат на рефлукс на стомашно съдържимо по време на кашлица);
  • руптура на белия дроб или диафрагмата, ингвинална херния (при тежки пристъпи).

  Продължителността на този опасен период е 3-4 седмици. Освен това, при липса на усложнения, пристъпите стават по-леки и по-редки и след още 2 седмици симптомите напълно изчезват.

  Опасност за плода

  Самият вирус на Bordetella няма тератогенен ефект върху плода и не увеличава риска от развитие на аномалии при детето. Въпреки че някои източници посочват обратната информация.

  Коклюшът не е рубеола, така че диагнозата не може да се счита за индикация за прекъсване на бременността.

  Но въпреки това има малко приятно:

  1. Сълзната кашлица напряга коремните мускули, което кара матката да се тонизира и може да доведе до спонтанен аборт или преждевременно раждане..
  2. Не по-малко опасна е хипоксията, която може да доведе до забавяне на вътрематочния растеж или да предизвика отлепване на плацентата..
  3. Симптомите на обща интоксикация, причинена от инфекциозно заболяване, също влияят неблагоприятно върху състоянието на бебето..

  Предотвратяване

  Най-добрата превантивна мярка за магарешка кашлица е ваксинацията. И бъдещата майка трябва да мисли за това дори на етапа на планиране на бременността. Коклюшът е не само детска болест и всички сегменти от населението, които нямат имунитет срещу инфекция, са еднакво податливи на инфекция..

  Като алтернатива на имунизацията можете да изберете по-лесен начин - да ограничите контакта с възможни източници на болестта. Но в днешния активен свят простотата на този метод е силно съмнителна..

  Коклюш по време на бременност: методи на инфекция, методи на лечение и защо заболяването е опасно

  Инфекцията с коклюш може да доведе до сериозни последици и усложнения по време на бременност. Какво представлява магарешката кашлица и какви патологии може да провокира при бъдещите майки? По-долу са отговорите на тези и други въпроси относно това заболяване в перинаталния период..

  1. Какво е магарешка кашлица
  2. Как можете да се заразите
  3. Причини
  4. Симптоми
  5. Диагностика
  6. Лечение
  7. Народни средства за защита
  8. Опасности
  9. Предотвратяване
  10. Полезно видео: как да разпознаем магарешката кашлица

  Какво е магарешка кашлица

  Коклюшът е бактериално заболяване. Неговият причинител е бактерията Borde-Zhangu. Магарешката кашлица може да бъде заразена при контакт с болен човек. Основният път на предаване на инфекцията е по въздуха.

  Основната отличителна черта на заболяването е силната кашлица, която има спазматичен характер. Човек няма вроден имунитет към това заболяване и антителата не се предават в майчиното мляко..

  След като човек е прекарал коклюш, се формира придобита форма на имунен отговор, който се запазва през целия живот.

  В момента ваксинацията срещу коклюш е включена в списъка на задължителните ваксинации, тъй като болестта е много опасна за малките деца.

  По време на бременност магарешката кашлица също има редица негативни последици както за жената, така и за бебето. Ето защо е много важно да се предпазите от инфекция с този патоген..

  Как можете да се заразите

  Активността на имунната система на жената с началото на бременността е значително намалена. Следователно тялото става по-малко податливо на различни патогени..

  Имунитетът към това заболяване може да се формира само чрез ваксинация или ако болестта трябваше да бъде прехвърлена.

  Смята се, че защитата трае цял живот. На практика антителата присъстват в организма максимум 20 години. И дори да са налице, не е изключена вероятността от инфекция.

  Коклюшът се предава по въздушно-капков път при контакт с болен човек. За инфекция е достатъчен кратък разговор. След зачеването жената се съветва да намали посещенията на места с голяма тълпа от хора.

  При първите подозрителни симптоми трябва незабавно да се консултирате с лекар, защото магарешката кашлица при бременни жени има изключително негативен ефект върху плода.

  Причини

  Причинителят на това заболяване е пръчковидната бактерия Borde-Zhangu. След контакт с болен човек той попада в дихателните пътища, където започва активно да се размножава.

  Попадайки в бронхиалната област в хода на своята жизнена дейност, бактерията отделя вредни вещества - токсини. Те се транспортират с кръвния поток до всички части на тялото..

  Най-често инфекцията се случва през студените сезони на годината. Това се дължи на факта, че високите температури са вредни за бактериите..

  • типично - заболяването е остро, симптомите са добре изразени;
  • атипични - симптомите не са изразени, няма типична кашлица;
  • носител - жената не е болна, а носи само патогенна бактерия.

  Продължителността на заболяването е около месец. През целия този период жената е заразна за околните, така че е необходимо да се намали честотата на контакт с нея.

  Симптоми

  Симптомите се променят и усилват в зависимост от стадия на заболяването. Те стават все по-изразени.

  Първите 14 дни болестта е във фаза на инкубация. На този етап няма симптоми. Жената все още не подозира, че е заразена.

  Някои може да имат кашлица в продължение на 7 дни. Проявява се през нощта. Суха кашлица. На фона на този симптом може да има леко повишаване на телесната температура..

  Симптомите стават по-изразени 2 седмици след инфекцията. Кашлицата се повтаря с чести и тежки пристъпи. Той все още се появява през нощта и може да провокира краткотрайно спиране на дишането у бъдещата майка..

  След 21 дни симптомите започват постепенно да намаляват. На този етап се получава производството на антитела от имунната система..

  Появата на лека треска и суха кашлица е причина бременната жена да бие тревога. Тези симптоми определено трябва да алармират и да станат причина за посещение при лекар..

  Диагностика

  Това заболяване се диагностицира чрез разговор с лекар. За да направите това, бременната жена трябва да дойде на среща с терапевт..

  Първоначално лекарят прави списък с оплаквания и идентифицира симптомите, които притесняват жената. След това пациентът се изследва, на който:

  • измерва се телесната температура;
  • проверява се наличието на хрема;
  • с помощта на фонендоскоп се изслушва състоянието на белите дробове и сърцето;
  • определя се естеството на кашлицата.

  След първоначалния преглед терапевтът дава на бременната жена указания за допълнителни изследвания и изследвания:

  • тампон от гърлото;
  • клиничен кръвен тест;
  • кръвен тест за наличие на антитела към този патоген;
  • клиничен анализ на урината.

  В допълнение към посещението при терапевт, жената трябва да се консултира с гинеколог за съвет относно по-нататъшния ход на бременността.

  Ако диагнозата магарешка кашлица е потвърдена, ще се изисква лечение в инфекциозното отделение на болницата.

  Лечение

  Схемата на лечение на това заболяване по време на бременност се определя само от лекар. За това първоначално се анализира общото състояние на тялото на жената..

  За да се изготви план за лечение, е необходимо да се вземе предвид как протича бременността, има ли усложнения и хронични заболявания.

  Лекарства, предписани за лечение на коклюш в перинаталния период:

  • муколитици;
  • бронходилататори;
  • успокоителни лекарства;
  • лекарства, които разширяват кръвоносните съдове
  • поддържащи лекарства за плода (с изключение на риска от хипоксия).

  Комплектът лекарства зависи от гестационната възраст, на която е настъпила инфекцията.

  През първите 1,5 месеца на бременна жена се предписват лекарства от антибиотичната група. Те нямат отрицателен ефект върху плода, но са разрушителни за бактериите..

  На по-късна дата употребата на антибиотици е нежелана..

  Ако една жена е получила магарешка кашлица през последния триместър, на бебето се дава антибиотик след раждането. Това е свързано с висок риск от вътрематочна инфекция..

  Народни средства за защита

  Комплексната терапия на магарешка кашлица не е изключена от употребата на традиционната медицина. Както всяко лекарство, те не могат да се приемат без консултация с лекар..

  Популярни народни рецепти за магарешка кашлица:

  • за да намалите честотата на пристъпите на кашлица, можете да приемате каламус с мед;
  • инфузия на сокове от джинджифил, лук и бадемово масло;
  • инфузия на плодове от анасон;
  • сок от коприва;
  • запарка от мед и чесън;
  • отвара от чесън в мляко.

  Действието на всички тези средства е насочено към намаляване на интензивността на кашлицата. Въпреки това, много от компонентите, които ги съставят, могат да провокират алергични реакции. Затова е необходима предварителна консултация със специалист..

  Опасности

  Жена, която очаква дете, винаги се притеснява и притеснява дали е болна. Това важи особено за сериозни инфекциозни патологии. Това се дължи на факта, че повечето заболявания имат изключително негативен ефект върху развиващия се плод..

  Защо коклюшът е опасен за бременни жени:

  • детето може да има очно заболяване - катаракта;
  • магарешката кашлица нарушава образуването на нервния ствол, следователно са възможни патологии на централната нервна система с различна тежест;
  • структурно и функционално увреждане на костната тъкан;
  • увреждане на слуха и глухота при дете;
  • образуването на сърдечни дефекти в плода.

  Ако една жена е получила магарешка кашлица през първите 12 седмици, вероятността детето да има аномалии в развитието е 99%.

  Започвайки от 2-ри триместър, рискът леко намалява, тъй като полагането на всички органни системи вече е приключило.

  Коклюшът е честа причина за спонтанни аборти, преждевременно раждане и мъртво раждане.

  Предотвратяване

  Основната профилактика на заболяването е ваксинацията. Ваксинацията срещу коклюш е задължителна за всички деца през първата година от живота. Ако една жена няма такава, можете да се ваксинирате след зачеването. Ваксината срещу коклюш по време на бременност се прилага през последния триместър.

  В допълнение към ваксинацията, профилактиката включва препоръки, както за всяко инфекциозно заболяване:

  • избягвайте претъпканите места;
  • проветрявайте редовно стаята;
  • поддържайте влажността в помещението;
  • третирайте лигавиците с физиологичен разтвор;
  • укрепване на имунитета с разрешени народни средства;
  • спазвайте правилното хранене;
  • осигурете адекватен сън.

  Спазвайки прости правила за превенция, жената значително намалява риска от инфекция с това заболяване. Затова тя защитава не само себе си, но и детето си..

  Коклюшът е сериозно инфекциозно заболяване. Опасно е за човек на всяка възраст. За бременни жени това е изпълнено с двойни последици..

  Спазването на препоръките за лечение и профилактика на коклюш по време на бременност помага да се намали рискът от сериозни усложнения за бъдещата майка на плода.

  Ако е настъпила инфекция, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Благоприятният изход от бременността и здравето на нероденото дете зависят от скоростта, с която започва лечението..