Всички знаем, че бременността не е болест или причина да спрете да се грижите за себе си. Много често жените, които са в позиция, се чудят дали е възможно да се направи депилация на бременна жена.

Всеки салон или студио за красота, които се грижат за тяхната репутация и се грижат за здравето на своите клиенти, ще поискат от момичето на място сертификат от гинеколог, разрешаващ процедури за депилация. Ако не сте били попитани за вашия срок, противопоказания, бременност, това означава само едно - стигнали сте до неквалифициран специалист, който може да навреди на здравето ви. Бременността е един от най-важните периоди в живота на жената и преди извършване на каквито и да е процедури, трябва да се консултирате с вашия гинеколог.

Очевидно по време на бременност трябва да поддържате интимната зона стерилна и депилацията в този случай е незаменим помощник. Но във всеки случай трябва да сте бдителни и да внимавате. В крайна сметка процедурите за депилация с восък и захар са все още болезнени и в някои ситуации е по-добре да не рискувате без специална нужда..

Важно е!

Техниците за депилация трябва да работят с клиенти в позиция възможно най-бързо, за да намалят продължителността на стреса. Бременните клиенти трябва винаги да лежат настрани по време на процедурата за депилация..

Депилация за бременни жени с тонус на матката

Възможно ли е да се восъчи бременна жена с повишен тонус на матката? Всички знаят, че по време на бременност е невъзможно да се тонизира матката. Ако никога преди не сте правили депилация, няма да знаете какъв е вашият праг на чувствителност и как може да приключи процедурата. В същия случай, ако една жена е извършила депилация преди бременността, тя поне знае какво да очаква от процедурата. Освен това, захарирането или кола маската ще бъдат по-малко болезнени, ако не е за първи път.

Ако жената вече има повишен тонус на матката, тогава депилацията на бременна жена е строго противопоказана..

През първия и последния триместър трябва да извършвате депилация с изключително внимание и е по-добре да изоставите процедурите изобщо. Това е изпълнено с тонизиране на матката и увеличаване на вероятността от спонтанен аборт през първия триместър. Депилацията през последния триместър може да провокира преждевременно раждане.

Противопоказания за депилация по време на бременност

 • История на спонтанните аборти. В такава ситуация трябва да изключите всички рискове и да осигурите пълноценна почивка за себе си и бебето си;
 • IVF бременност. В този случай също трябва да сведете до минимум всички възможни рискове, не трябва да излагате тялото на стрес;
 • Истмико-цервикална недостатъчност (ICI) - дилатация на шийката на матката или провлака на матката в резултат на повишено вътрематочно налягане. В този случай също не е необходимо да се влошава ситуацията, бъдещите майки се подлагат на сериозно лечение с истмично-цервикална недостатъчност, приемат лекарства;
 • Случаят, ако бъдещата майка периодично лежи на опазване;
 • Разширени вени в областта на слабините.

Депилация за бременни жени непосредствено преди раждането

Обикновено лекарите искат да премахнат всички косми в зоната на бикините преди раждането. Една жена на по-късна дата е физически неспособна да обработи тази деликатна зона сама, поради което много бъдещи майки, преди да раждат, извършват депилация на бикини в салони за красота. Препоръчваме ви да извършите процедурата за депилация 10-15 дни преди очакваната дата на раждане. През този кратък период от време нежеланата коса няма да има време да порасне и колкото по-рано извършите процедурата, толкова по-малко ще бъдат рисковете за плода..

Също така все още не си струва да се извършва процедурата, ако по време на бременност жената никога не е правила депилация. В този случай не е известно как тялото ще реагира на процедурата и малко преди раждането всички рискове за плода се увеличават..

Така че, ако в момента изпитвате мистерията на бременността и се интересувате дали е възможно да се направи депилация за бременни жени, първо, с този въпрос, по-добре е да се свържете с лекуващия си лекар, когото виждате.

Специалистите на студио "Депилукс" са внимателни към здравето на всеки клиент, особено на позицията. Ние имаме медицински лиценз и никога няма да рискуваме и да изпълняваме процедури, ако не сме сигурни дали депилацията е разрешена в конкретен случай. Ако бременна клиентка е предоставила сертификат, разрешаващ депилация от нейния гинеколог, нашите опитни майстори със спокойствие ще могат да извършат процедурата възможно най-бързо и безболезнено..

Епилация и бременност: ръбът на допустимото

По време на бременност, под въздействието на хормони, растежът на косата се увеличава - понякога на напълно неочаквани места: на стомаха, около зърната, бикини линии. И така искам да остана красива и добре поддържана! Някои методи за премахване на нежеланото окосмяване не са подходящи за бъдещите майки, но има някои безопасни алтернативи. Кои? Прочетете в нашата статия, където с удоволствие споделяме съвети, мнения на лекари и говорим за противопоказания.

Безопасно ли е да се бръснете?

Бръсненето е популярен метод за епилация, който много жени използват редовно. Но когато коремът расте, става неудобно да се бръсне. Освен това е лесно да загубите равновесие и да се подхлъзнете под душа, така че ако се дразните от обрасла линия на бикини и изобилие от растителност на краката си, помолете съпруга си да ви помогне по този въпрос. Нека го прави внимателно и с много защитен гел за бръснене..

Може ли да се направи кола маска

За тези, които не обичат да използват самобръсначка, кола маската ще дойде на помощ. Тази процедура се прави най-добре в салон по време на бременност. Уверете се, че избраното от вас заведение е чисто и че техникът използва ръкавици и шпатули за еднократна употреба. Преди да започне да епилира, помолете го да нанесе восъка върху малка част от кожата му, за да видите как реагира тялото ви. Не забравяйте да използвате антисептичен успокояващ лосион след епилация, за да намалите дразненето и зачервяването на кожата..

Защо бременните жени не трябва да използват кремове за депилация

Докато кремовете, геловете и аерозолите за епилация изглеждат много лесен избор, лекарите съветват да не се използват по време на бременност. Тези козметични продукти съдържат активни съставки - бариев сулфид на прах и калциев тиогликолат, които влияят върху структурата на косъма, като го карат да се разтвори и да се превърне в желеобразна маса, която след това може лесно да се изтрие от кожата. Тези химикали се абсорбират лесно, но се считат за токсични, имат отчетлива миризма и рядко причиняват алергична реакция. Съществува обаче риск от увреждане на детето, така че трябва да се въздържате от депилация по този начин..

Лазерна епилация по време на бременност: плюсове и минуси

Много хора не обичат лазерната епилация - самото име сякаш намеква за болка и усложнения. Тази естетична процедура обаче унищожава космения фоликул и оставя кожата гладка за дълго време. По време на бременност не се препоръчва да се извършва (няма убедителни доказателства, че лазерната епилация е абсолютно безопасна), включително защото може да увеличи пигментацията на кожата и се счита за стресиращо за тялото.

Избелване на косата

Избелването на тъмна или груба коса може да я направи по-тънка и по-невидима. Този процес обаче може да има някои неприятни последици за малкия, нероден живот, тъй като изсветляващата боя така или иначе е корозивен химикал с остра миризма..

Шугаринг

Захарна епилация - когато смес от нагрята захар се нанесе върху проблемната зона и след това се отстрани заедно с нежеланата коса - дългосрочно решение на проблема. Шугарингът обаче не може да се използва при бременни жени:

 • чувствителна или раздразнена кожа, включително кожата около зърната;
 • разширени вени;
 • бенки или брадавици.

Скубане

Епилацията се извършва не само в зоната на бикини или на краката. Косата може да се появи на лицето и е добре, ако я премахнете с пинсета. Процедурата се прави най-добре след душ, тогава тя ще стане по-малко болезнена..

Електролиза

Електролизата е усещането на космения фоликул и прекратяването на неговия растеж отвътре с електрически ток. Този доста скъп метод за епилация изисква професионализъм и опит. Самата идея за безопасността на процедурата не се подкрепя от всички лекари: някои в категорична форма изразяват мнението, че е по-добре да не се рискува.

Ами ако изобщо не се бръснете?

За много жени това твърдение е абсурдно, но ако се замислите, тогава има някои ползи за здравето. Например, срамната коса създава допълнителен защитен слой и всъщност предпазва влагалището от бактерии и други вредни влияния и косвено помага за балансиране на нивата на киселинност. Помислете за това, преди да направите още една кола маска.!

Независимо дали сте решили да се мажете с восък, да продължите да се бръснете или да спрете изцяло да премахвате излишните косми, важно е да запомните, че сте в най-красивия период за една жена. Да, в момента може да ви е трудно да се чувствате секси, но след раждането можете да се върнете към обичайните си лични грижи..

Безопасна епилация по време на бременност

Дали да се прави епилация по време на бременност?

Много често въпросът за епилацията става по-актуален по време на бременност. Това се дължи на факта, че под влиянието на хормонални промени в организма се активира растежа на косата. Това могат да бъдат както естествени физиологични промени, така и проблеми, изискващи лечение. Ето защо, преди да вземете решение за един или друг метод за епилация, трябва да разберете причините за техния излишен растеж. С този въпрос можете да се свържете с гинеколог-ендокринолог и да проведете преглед. В същото време бременността ограничава жените при използването на някои методи за обезкосмяване. Как да поддържаме красотата и гладкостта на кожата?

Така сме подредени ние, жените, че в преследването на съвършенството постоянно трябва да променяме, допълваме и понякога коригираме това, което ни е дадено от природата: коригираме теглото си, променяме цвета на косата и изграждаме ноктите. Растителността, появяваща се на нежелани места, също създава значителен проблем. В праисторическите времена е било оправдано наличието на косми, защитаващи тялото, ръцете и краката. Сега те са загубили своята функция и по-голямата част от женското население тръгва по пътя на борбата за гладка кожа..

Има два основни варианта за премахване на нежеланата растителност: депилация и епилация. В първия случай част от косата, която е над повърхността на кожата, се отстранява, във втория косата се извлича от корена. Лесно е да се досетите, че ефектът от депилацията е по-малко траен, а епилацията ви позволява да поддържате кожата гладка за относително дълъг период..

Темповете на растеж на косата са сходни за повечето хора. Разликата е в рамките на 1 - 2 седмици, с очакването на това ще бъдат дадени приблизителните "срокове на валидност" на всички приложени методи.

Какъв вид депилация може да се направи по време на бременност?

Бръснене

Този метод със сигурност има своите предимства: евтиност, простота и бързина на епилация. За съжаление има и недостатъци: ако краката, като правило, реагират спокойно на бръснене, тогава дразненето е много вероятно в зоната на бикини. Възможни са също драскотини и порязвания. Тъй като космите се отстраняват без корен, след ден-два те могат да бъдат намерени отново на повърхността на кожата. Освен това, докато косата достигне значителна дължина, тя ще бъде доста жилава, което може да причини дискомфорт.

Бръсненето е наред по време на бременност. Вземете топъл душ преди бръснене, масажирайте кожата си. Топлината разширява порите, прави косата и кожата по-меки, хидратирани и следователно по-лесни за изпълнение.

Можете да намалите риска от дразнене, като използвате специални самобръсначки за жени. Първо, такава машина е по-удобна по форма, по-удобно е да я държите в ръката, тя не се плъзга. На второ място, той има специална лента с омекотяващи и овлажняващи съставки. Обърнете внимание на продуктите, използвани за бръснене (пяни, кремове, гелове) и след бръснене (успокояващи, омекотяващи, овлажняващи). Сега има доста широка гама от продукти, създадени специално за женската кожа. За по-гладка кожа се бръснете срещу растежа на косата. Но ако е много чувствителна и процедурата е необходима, обръснете се според растежа на косата. Резултатът може да е малко по-лош, отколкото сте очаквали, но ще има по-малко странични ефекти..

Нанасяне на кремове за депилация.

Този метод понякога се нарича нежно бръснене. Кремовете за депилация (някои производители ги произвеждат като пяна) съдържат химикали, които разрушават структурата на косата. В резултат косата, която е над повърхността на кожата, се отстранява с помощта на шпатула (в някои случаи се използва обикновена кърпа за миене) заедно с нанесената маса. В този случай се отстранява само частта от косата, стърчаща над повърхността на кожата.

Предимствата на този метод са простота и бързина, както и достъпна цена и възможността за провеждане на процедурата у дома. Освен това депилаторите имат по-мек ефект, като едновременно ексфолират и овлажняват кожата; косата расте отново със същата скорост като бръсненето, но е малко по-мека и по-слаба. Съставът, който се прилага върху кожата, въпреки специфичната миризма, е безопасен за бременни жени, тъй като се прилага върху кожата за кратко време и не се абсорбира в кръвта. Опитайте се обаче да провеждате процедурата в добре проветриво помещение и след това ще бъде полезно да вземете малко свеж въздух. Ако предстои много работа, не се опитвайте да правите всичко наведнъж. Премахнете космите, например, от краката един ден и лекувайте подмишниците на следващия ден. Кремът за депилация по принцип е подходящ за всяка област на кожата. Но имайте предвид, че за особено чувствителни зони (бикини зона) има специални кремове, както и за премахване на космите по лицето: на брадичката, над горната устна, по линията на косата на челото. Недостатъци на този метод: по време на бременност вероятността от дразнене на кожата е доста висока, така че не забравяйте да започнете с проверка за чувствителност (анотацията към инструмента казва как да се извърши тестът). Косата расте достатъчно бързо и грубата коса може изобщо да не бъде премахната частично. При повторно израстване на косата са възможни прояви на фоликулит - възпаление на космения фоликул. В този случай ще трябва да използвате антисептични средства, например, да третирате кожата със салицилов алкохол 1-2 пъти на ден, да следите хигиената на кожата с особено внимание..

Епилация по време на бременност

1. Изскубване с пинсета

Това е най-лесният начин за епилация. Разбира се, един или два нежелани косми по тялото могат да бъдат премахнати по този начин. Подходящ е и за коригиране на формата на веждите. Преди употреба не забравяйте да дезинфекцирате пинсетите и кожата с антисептик (например хлорхекседин или мирамистин).

2. Домакински епилатор

Всъщност това устройство представлява набор от пинсети, издърпващи космите за корена. Предимствата на метода са, че процедурата може да се извърши у дома, по всяко удобно време. Устройството е достатъчно компактно и не заема много място. Отначало епилацията ще трябва да се прави доста често - около 1 път на седмица. Това се дължи на неравномерния растеж на косата. В бъдеще, при редовна употреба на епилатора, космите растат по-бавно, стават по-тънки, по-слаби и по-лесни за отстраняване. Ефектът от една процедура трае по-дълго. В бъдеще при редовна процедура се изисква по-рядко: опитът показва, че в рамките на 3-4 седмици повечето жени успяват да избегнат употребата му.

За съжаление процедурата има много недостатъци. На първо място, това е болезнеността - най-честата причина за отказ от този метод на епилация. Всеки човек има свой собствен праг на болката и затова е възможно да разберете дали подобна процедура е подходяща за вас само чрез опит. Производителите на епилатори са наясно с този проблем и се опитват да го разрешат, когато е възможно. Затова съвременните епилатори са оборудвани със специални приставки (релаксиращи, масажиращи, охлаждащи), които намаляват тежестта на болката. Но, за съжаление, не винаги е възможно процедурата да се обезболи достатъчно. Освен това епилацията на голяма площ (например на краката), особено първите процедури, ще отнеме много време. Врастналата коса е често усложнение при домакинските епилатори. Това е втората най-често срещана причина, поради която трябва да търсите нови методи за обезкосмяване..

Този проблем може да бъде частично решен с редовното използване на скраб за тяло, както и пилинг на базата на плодови киселини. Съществуват и специални кремове за предотвратяване на врастнали косми. Те съдържат вещества, които ускоряват заздравяването, омекотяват епидермиса и деликатно ексфолират мъртвите кожни клетки. Редовното използване на тези продукти ще направи кожата ви по-мека, по-еластична и нежна, тя вече няма да бъде непреодолима бариера за слабо израстващата коса, в резултат на което космите растат по-рядко. Ако косата е израснала, на помощ ще ви дойде тънка стерилна игла (тази, доставена с инсулинова спринцовка за еднократна употреба, е най-подходяща). След като избършете врастналата коса с антисептик, използвайте игла, за да отстраните внимателно косъма от под епидермиса, след което нанесете отново антисептика. Ако косата е израснала на неудобно място за манипулация, можете да се свържете с козметик с този проблем..

Анотациите към битовите епилатори показват, че използването им не се препоръчва по време на бременност. Въпреки това, освен болка, устройството не носи никаква опасност. Ако дълго време използвате епилатор и спокойно понасяте процедурата, тогава използването му по време на бременност е допустимо (разбира се, ако няма опасност от прекъсване). Но не трябва да започвате запознанството си с епилатора, докато чакате детето - отложете го до следродилния период.

3. Електролиза по време на бременност

Въпреки появата на нови продукти, този метод отдавна се счита за един от най-ефективните. Нейната същност е, че най-тънката игла се въвежда във всеки космен фоликул на третираната зона на свой ред - електрод, през който се подава слабо разтоварване на електрически ток. В зависимост от вида на електролизата, разрушаването на фоликула се случва поради излагане на висока температура, микроскопични дози алкали или тяхната комбинация.

Предимствата на метода са, че той може да се използва за премахване на косми във всяка област на лицето и тялото. Електролизата прави косата много по-тънка и по-слаба само след няколко процедури. От минусите трябва да се отбележи, че тази процедура изисква специално оборудване и обучен специалист, така че със сигурност ще трябва да потърсите помощ от салон за красота или медицински център. Тази услуга не може да се нарече евтина. Електролизата е чувствителна (и понякога дори болезнена) и процедурата отнема доста дълго време. Освен това има значителен брой противопоказания за тази процедура. Абсолютно противопоказание е бременността (ефектът на електрическия ток върху тялото може да повлияе неблагоприятно върху раждането на бебето), използването на пейсмейкър. Нежелателно е да се извършва електролиза с тенденция към образуване на келоидни белези (белези с излишък от съединителна тъкан, извисяващи се над кожата), злокачествени новообразувания, инфекциозни заболявания и тежки соматични заболявания (заболявания на сърдечно-съдовата система, декомпенсиран захарен диабет, тежък хипертиреоидизъм).

4. Биоепилация - възможно ли е за бременни жени?

Това е името, дадено на епилацията с восък. Историята показва, че този метод е бил използван в древен Египет. Напоследък кола маската стана много популярна. За процедурата се използва естествен восък (състав на основата на борова смола), който може да съдържа добавки (водорасли, лайка и други). Восъкът с добавка на какаово масло стана много популярен. В допълнение към своята висока ефективност, той е приятен за използване, тъй като при нагряване ароматът на шоколада се разпространява.

Восъкът може да бъде топъл, горещ или дори студен. Топлият восък е опакован в патрони, снабдени с валяк. След като восъкът се нагрее до оптималната температура (около 40 ° C), той се нанася на тънък слой по протежение на растежа на косата, след това се нанася парче специална хартия и хартията се откъсва от кожата с рязко движение. На лист хартия, заедно с восъка, се появяват премахнатите косми. След края на процедурата кожата се смазва с масло за отстраняване на остатъците от восък, ако е необходимо, се третира със специални овлажнители и успокояващи агенти.

Епилацията с топъл восък е чудесна за премахване на космите от ръцете и краката. В по-чувствителните зони е по-удобно да използвате горещ восък за епилация. Той има по-висока температура, следователно, когато восъкът се нанесе върху кожата, порите се отварят и извличането на косата става по-малко болезнено. Горещият восък се нанася върху кожата със шпатула, отстранява се като топъл восък със специална хартия.

Понякога козметиците използват фито-смола за епилация - нанася се с шпатула и се отстранява с „сръчно движение на ръката“. Използването на фито смола е старателна, почти бижутерска работа, като се вземат предвид всички естествени извивки на тялото. Това позволява не само ефективно премахване на излишната растителност, но и създаване на сложен модел от останалата коса. Фито смолата е най-популярна при създаването на дизайни на бикини..

Студеният восък се използва изключително у дома. Восъчната плочка се загрява в ръцете, с усилие се нанася върху кожата и след това се отстранява заедно с космите.

Предимствата на кола маската са относителната скорост на процедурата, дълготраен ефект (3-4 седмици), постепенно изтъняване на косата и забавяне на растежа им. Процедурата може да се извърши както в салона (цената му е много достъпна), така и у дома. За първи път е препоръчително да се свържете със специалист, за да изясните всички подробности и нюанси на процеса. В бъдеще, ако желаете, можете да се справите сами.

Сред недостатъците на процедурата са болката, рискът от врастнали косми, невъзможността за провеждане на процедурата в зони, страдащи от разширени вени. Епилацията с кола маска е противопоказана в случай на сериозна соматична патология, кожни заболявания (включително новообразувания). Бременността не е противопоказание за биоепилация, но само ако преди това сте използвали този метод и знаете, че той е подходящ за вас. Както в случая с използването на домашни епилатори, не бива да започнете да използвате този метод на фона на развиваща се бременност поради възможна болка. След процедурата трябва да се въздържате от посещение на сауна, парна баня и солариум за 24 часа. Под душа на този ден се опитайте да се справите без сапун и гел, тъй като те могат да попаднат в отворени пори и да предизвикат дразнене..

5. Лазерна епилация

По време на тази процедура лазерна светкавица действа върху космения фоликул, като го загрява и по този начин причинява смъртта му..

Предимствата на лазерната епилация са, че тя е много ефективна, бърза и подходяща за всяка област. Процедурата може да причини дискомфорт, но не може да се нарече болезнена. Рискът от врастнали косми след процедурата е минимален.

Основният недостатък на лазерната епилация е селективността. Поради факта, че меланиновият пигмент провежда топлина, процедурата е подходяща само за онези хора, които имат доста тъмна коса и светла кожа (поради което се препоръчва да се извършва през зимата, преди да се появи активното слънце). Ако процедурата се извършва неправилно, след сесията могат да се появят леки изгаряния, които скоро ще се излекуват. Освен това цената на такава епилация е доста висока и се извършва изключително в салони и естетични клиники от дерматокосметолози. Процедурата е противопоказана при бременност, не се препоръчва при обострени кожни заболявания, тежка соматична патология. Хората, които приемат фотосенсибилизиращи лекарства (ако приемате лекарства, след това обърнете внимание на информацията в инструкциите), този вид епилация също не е подходящ. След процедурата трябва да избягвате излагане на ултравиолетова радиация в зоните, където е била извършена процедурата, нанесете слънцезащитен крем. Ще е необходимо да се ограничи контактът с вода за няколко дни.

6. Фотоепилация - вредна ли е за бременни жени?

Принципът му е малко по-различен - той се основава на ефекта на светлинна светкавица. Пигментът меланин в косата абсорбира светлинната енергия и я превръща в топлина. Интензивността на топлинния ефект е доста висока, в резултат на което се получава коагулация (запечатване) на съдовете, които снабдяват космения фоликул с хранителни вещества. Фоликулът не получава достатъчно хранене и в резултат на това се получава неговата атрофия. Това води до загуба на коса и предотвратява растежа на нова коса..

Плюсове: процедурата е подходяща за коса, разположена навсякъде по тялото. Няма ограничения за дължината, структурата и цвета на косата (с изключение на много светла и сива коса).

Против: за съжаление процедурата е много скъпа, необходим е курс от няколко процедури (броят им се определя от лекаря, извършващ фотоепилация). Тази опция за епилация не се препоръчва по време на бременност (методът е сравнително нов и няма данни за неговата безопасност за бременна жена и бебе). Не трябва да правите процедурата в случай на сериозни соматични заболявания, както и кожни заболявания.

Как да удължите ефекта след депилация?

Който и метод на епилация да бъде обсъден, ние искаме ефектът му да бъде възможно най-дълъг. Това може да се помогне със средства (лосиони, серуми, кремове), които предотвратяват растежа на косата. Те съдържат вещества, които спират развитието на космения фоликул. При редовна употреба на такива продукти интервалът между две сесии за епилация може значително да се удължи. Те включват лосион за бавен растеж на косата на Beauty Image, серум Epilex 2 на Ericson Laboratoire, лосион за тяло с по-бавен растеж на косата на Джонсън. Също така е възможно да се използват специални алкални съединения, които с помощта на ултразвук проникват дълбоко в кожата и предотвратяват образуването на космен фоликул..

Обобщавайки, трябва да се каже, че само методите за депилация (крем за бръснене и депилация) могат да се използват без страх, докато детето чака. Епилацията, като по-сложна процедура, е подходяща само за тези, които вече са запознати с нея. Освен това за това време са подходящи само биоепилация и използването на домакински епилатор. Техники като електро-, фото- и лазерна епилация, въпреки високата им ефективност, се препоръчват да се отложат до следродилния период.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Възможно ли е да се прави депилация по време на бременност??

Поздрави за скъпи читатели и посетители на нашия сайт!

От потвърждаването на бременността, бъдещата майка непрекъснато търси отговори на различни въпроси, свързани с правилното хранене, безопасни лекарства и упражнения, както и правилата за лична грижа.

Животът й се променя драстично, защото сега, когато реши да подреди външния си вид, ще трябва да помисли и за бебето. Така че преди да пристъпи към премахване на космите по тялото или да реши да посети салон за красота, една жена в „интересна позиция“ пита лекаря си дали е възможно да се прави депилация по време на бременност и дали това е безопасно за плода?

Няма категоричен отговор на този въпрос, тъй като всичко зависи от периода на раждане на детето, състоянието на бременната жена, областта на тялото, избрана за обработка и вида на козметичната процедура. Статията ще ви помогне да разберете по-подробно този проблем, за да можете да останете добре поддържани и привлекателни, в очакване на попълване в семейството, без никакви рискове и страхове..

Безопасно обезкосмяване по време на бременност: Видове процедури и избор на лекари

За да се отърват от космите по тялото, жените прибягват до депилация или епилация. Тези две техники не трябва да се бъркат, тъй като те са много различни една от друга. В случай на депилация се отстранява само горната част на косъма, който расте над повърхността на кожата, без да уврежда луковицата ѝ. Този метод има краткосрочен ефект.

Отзивите от лекари и бременни жени потвърждават, че бръсненето е най-безопасният начин за премахване на космите по тялото. Ако провеждате процедурата с VIT крем за депилация под душа, тогава за чувствителна кожа в областта на подмишниците, ръцете, краката и интимните места можете да увеличите ефективността и да намалите до минимум рисковете от увреждане на кожата..


Други ефективни и надеждни процедури за депилация включват:

 • шугаринг - използва се гъста захарна паста;
 • механичен метод - с помощта на пинсета или епилатор;
 • химичен метод - специален крем за премахване на нежеланото окосмяване;
 • биосин - използва се състав от меласа, захар и мед;
 • кола маска, когато восък се използва за извършване на процедурата.

Що се отнася до обезкосмяването, тази техника предполага пълно унищожаване на космения фоликул, тоест те вече няма да растат на третираната област.

Включва:

 • фотоепилация;
 • лазерно отстраняване;
 • термолиза;
 • електролиза.

Лекарите препоръчват да се даде предпочитание на депилацията, въпреки че експертите се различават по този въпрос. По-голямата част от експертите в областта на медицината и козметологията твърдят, че лазерната епилация и фотоепилация могат да носят рискове за здравето на бъдещата майка и плода. Също така е забранено да се прибягва до хардуерни методи за епилация в зоната на бикини..

Депилация на интимната зона: какво да правя по време на бременност?

Д-р Комаровски подчертава, че бременността не е болест, а нормално състояние на женското тяло. Така че през този период трябва да продължите да следите външния си вид и редовно да премахвате ненужните косми по тялото. Просто сега за това трябва да изберете безопасни методи..

Интимната депилация се извършва в професионален салон под ръководството на майстор, който вече е имал опит в работата с бременни клиенти. Компетентен майстор ще може да избере оптималния температурен режим за восък или захар, а също така ще се увери, че съставът на продукта се състои повече от естествени съставки, отколкото от химикали.

Тези, които са правили восъчна депилация, докато носят бебе, отбелязват, че това е напълно поносима процедура за болка. И все пак се препоръчва да се прибягва до него не в ранните етапи, а поне в средата или края на втория триместър..

По време на епилация в зоната на бикините, когато размерът на корема вече е доста голям, бъдещата майка трябва да го държи с ръце. Това ще намали болката и ще успокои вашето бебе..

Най-ефективните техники за депилация за различни части на тялото: безопасни методи за бременни жени

Депилацията позволява на жената да поддържа хигиена, докато носи трохи. Грижата за себе си става много по-лесна. Мнозина се интересуват от това къде можете да направите процедурата за премахване на космите по тялото и къде е по-добре да се въздържате. Позволено е да се отървете от нежеланата коса във всяка област, но основното е, че козметичните методи са правилно подбрани.

Помислете за най-проблемните области на депилация:

 • крака - восък, захар и епилатор са подходящи. Изборът зависи от предпочитанията и здравословните характеристики на бременната жена. Ако се диагностицират патологии на краката, например разширени вени, първо ще трябва да се консултирате със специалист;
 • подмишници - възможен е всеки метод. Дори хардуерната технология ще се справи в ранните етапи;
 • лице - захар или восъчна технология за премахване на косми по брадичката и над горната устна.

Когато избирате техника на шугаринг, можете да прибегнете до лечение на интимни части на тялото, но все пак зоната на дълбоките бикини не трябва да бъде засегната.

Шугаринг по време на носене на бебе: от медицинска и козметологична гледна точка

Захарирането по време на бременност се счита за най-подходящия салонен метод за премахване на нежеланото окосмяване. Това се обяснява с естествения състав на захарната паста, с помощта на която се извършва цялата процедура. В периода на раждане на дете растежът на косата на жената се увеличава, тъй като хормонът прогестерон "бушува" в тялото.

Шугарингът може да бъде спасение в тази ситуация. Лекарите предлагат само консултация преди да посетите салона или да извършите процедурата у дома, за да елиминирате рисковете от тонуса на матката. Това може да се случи през 1 и 2 триместър поради болка.

Козметиците казват, че при редовно посещение на козметичен салон за процедура за депилация, космите се изтъняват всеки път, а процесът на тяхното премахване става все по-лесен и безболезнен. Така че шугаринга във всеки случай, включително по време на бременност, няма да донесе особен дискомфорт..

Анестезия за бременни преди депилация с восък или захар: препарати за външна употреба

За да се отървете от косата не носи болка и дискомфорт на бременната жена, козметикът трябва да обясни как да облекчи депилацията. За бъдещите майки аптеките предлагат редица лекарства за местна упойка, чиито цени са в доста широк диапазон, което ще ви позволи да изберете най-изгодния вариант.

Лекарите препоръчват да се обърне внимание на следните безопасни болкоуспокояващи:

 1. Крем "Ема" 5% - преди депилация се нанася на тънък слой върху кожата, покрива се със стреч фолио и се оставя за 50-60 минути.
 2. 10% спрей на основата на лидокаин - използва се 3-4 часа преди процедурата.

Грижата за себе си е много важна по време на бременност, така че не трябва да се отказвате от козметичните процедури. Лекуващият лекар ще каже на всеки пациент поотделно кой метод за обезкосмяване е безопасен в нейния случай и кой обезболяващ препарат за депилация е по-добре да избере.

заключения

Бременността наистина не е причина да се откажете от личните грижи. Онези момичета, които преди да носят бебе, многократно са използвали депилация, определено ще потвърдят, че дори и в такъв важен период процедурата няма да бъде болезнена и неудобна..

В този случай процесът на епилация е възможен, ако жената има разрешение от лекаря, няма противопоказания или усложнения в 9-месечния период и няма хипертоничност на матката. Нормалният праг на болката също е индикатор за процедурата..

Тъй като този въпрос е доста актуален, в статията се опитах да дам пълни отговори на всички вълнуващи въпроси. Абонирайте се за нашите статии, добавете репостове, поканете приятелите си да прочетат полезна информация! Ще се видим в следващите статии - бъдете здрави и се грижете за себе си!

С най-добри пожелания, Катрин Гримова, майка на прекрасна дъщеря!

Възможно ли е да се прави епилация по време на бременност и по какъв начин

Жените винаги се стремят да останат красиви. Добре поддържаното лице и тяло повишава самочувствието, подобрява настроението и ви кара да се чувствате по-уверени. Но докато чакате бебето, трябва да се въздържате от някои от обичайните процедури. Позволена ли е епилация по време на бременност? В крайна сметка това е доста болезнен път към красотата, който може да повлияе негативно на благосъстоянието на бъдещата майка..

На кой етап от бременността е разрешена епилация?

Епилацията помага да се отървете от излишните косми по тялото. По време на тази козметична процедура коренът на косата се влияе от различни методи. В резултат на това крушката умира, което запазва ефекта на гладкостта на кожата за няколко седмици или дори за няколко месеца (в зависимост от избрания метод).

Епилацията е много популярна сред съвременните жени, без да се изключват бременните жени:

 • така е по-лесно да се поддържа хигиена, което е важно по време на бременност (за това се извършва епилация на бикини);
 • при носене на дете, поради хормонални промени, космите по тялото растат по-бързо, а епилацията освобождава бъдещата майка от необходимостта да бръсне големи части от тялото на всеки няколко дни.

Но епилацията (в салона или у дома) има свои собствени характеристики, според всеки триместър:

 1. В ранните стадии се наблюдава интензивно формиране на всички най-важни системи и органи на плода. Рискът от спонтанен аборт през този период е изключително висок - той може да бъде причинен от всякакъв стрес, включително болка, от епилация. Болезненият синдром провокира тонуса и контракциите на матката.
 2. Вторият триместър се счита за благоприятен за епилация на тялото, бикини зоната и краката. Плодът вече е добре установен и хормоналното ниво естествено помага за понижаване на прага на болката.
 3. През третия триместър няма строги забрани за епилация. Но рискът от пигментация на кожата се увеличава значително, така че към избора на метод за обезкосмяване трябва да се подхожда отговорно.

Когато епилацията не е приемлива

Има ограничения, при които епилация не може да се прави по време на бременност:

 • наличието на кожни заболявания при бременна жена;
 • диабет;
 • херпес;
 • сърдечно-съдова патология;
 • белези и белези на мястото на планираното лечение;
 • венозни заболявания;
 • тонус на матката или заплаха от спонтанен аборт;
 • хипертонично заболяване;
 • психични разстройства.

В такива случаи, ако има спешна нужда да се отървете от излишната коса, по-добре е бъдещата майка да извърши депилация, тоест да използва редовно бръснене.

Безопасни методи за епилация за бременни жени

Когато носи дете, тялото претърпява значителни промени, осигурявайки жизнената дейност на две същества. Поради променения хормонален фон растежът на косата се засилва. Те стават тъмни, твърди и дебели, влошавайки външния им вид. Трудно е да ги премахнете поради заобления корем, особено когато става въпрос за крака и бикини.

За целта се препоръчва използването на услугите на професионални салони, които могат да предложат на „клиент в интересна позиция“ разнообразни техники за епилация:

 • лазерна епилация;
 • фотоепилация;
 • биоепилация (или кола маска);
 • шугаринг.

Лазерна епилация

Това е ефективна и безболезнена манипулация. По време на процеса на епилация лазерният лъч действа върху крушката и я загрява. Фоликулите умират и малките дупки, останали по тях, постепенно зарастват. Косата вече не се появява на това място. Основният недостатък на лазерната епилация е високата цена на услугата..

Собствениците на светла коса ще трябва да се въздържат от този метод. Нагряването на крушката с последващо премахване на растителността е успешно само на тъмна коса и светла кожа. Някои лекари не препоръчват лазерна епилация на своите пациенти и я смятат за провокатор на спонтанни аборти. Но други, напротив, са сигурни, че това е абсолютно безопасна процедура, която по никакъв начин не засяга бременността.

Биоепилация (восък)

Евтина, ефективна и бърза процедура за отстраняване. С дървена шпатула върху проблемната зона се нанася разтопен восък. Отгоре се поставя малка салфетка и се изчаква, докато се охлади. След това с рязко движение салфетката се изтегля заедно с восъка и космите. Дължината на косата не трябва да надвишава 5 мм. Няколко дни преди планираната процедура, трябва да обръснете косата си с обикновена самобръсначка.

Процесът на отстраняване е доста болезнен и има някои противопоказания:

 • разширени вени - прочетете за тромбофилия по време на бременност;
 • алергия;
 • бенки, старчески петна в планираното място за лечение;
 • висока чувствителност към болка.

Ако една жена не е опитвала кола маска преди това, тогава не трябва да експериментирате по време на бременност. По-добре да намерите друг, по-нежен начин.

Фотоепилация

Подобно на лазерната епилация, този метод на епилация е противоречив при бременността. Действието на фотоепилацията се състои в светлинна светкавица, която уврежда съдовете около фоликула. Постепенно луковицата умира поради липса на хранителни вещества. Старите косми падат и на тяхно място нищо не расте.

Тази услуга в салоните за красота започва да се предоставя сравнително наскоро. Никой не може да каже за ефекта на процеса върху бременните жени или пълната му безопасност, тъй като не са провеждани специални проучвания.

Шугаринг

Този метод е подобен по действие на кола маска. Разликата е в материалите, използвани по време на процедурата. Това обикновено е захар, мед или карамел. Този метод може да премахне космите във всички области, включително бикини зоната..

Цял месец след процедурата бъдещата майка ще се радва на кадифена и гладка кожа. Но има и отрицателни аспекти - възможна алергична реакция към материали и болезнено отстраняване.

Депилация

Тя се различава от обикновената епилация по това, че по време на обработката луковицата не умира, а се отстраняват само горните косми. Процедурата може да се извърши със специален крем, восък, домакински епилатор. Но последните два метода са изключително болезнени и нежелани по време на бременност, особено когато е необходимо лечението да се извършва на интимно място..

Ползи от депилация:

 • наличност;
 • простота;
 • безопасност;
 • не са необходими специални умения за обработка.

За бременни жени е по-добре да се отървете от нежеланата растителност по тялото с бръснач. Това не отнема много време, е евтино и относително безопасно. Освен това няма противопоказания за този тип депилация. Важно е да използвате самобръсначката внимателно, за да избегнете нараняване или нараняване на кожата..

Кола маска по време на бременност

Големият недостатък на депилацията е бързата поява на четина и активният растеж на нови косми. Крем или охлаждащ гел ще ви помогнат да избегнете дразнене след процедурата. Той ще облекчи възпалението, ще заздрави микро рани, ще успокои кожата и ще предотврати обриви.

За да премахнете космите по краката или други проблемни зони, бременна жена може да използва крем за депилация. В този случай кожата не се наранява и космите се отстраняват също толкова бързо. Основното нещо е да тествате за алергична реакция, преди да използвате избрания крем. За да направите това, малко количество крем се нанася върху гънката на лакътя. Ако след 10 минути не се появи зачервяване на кожата, можете спокойно да продължите към процедурата, като използвате инструкциите.

Как е забранено премахването на космите

Почти всички видове епилация са изключително болезнени. Можете да избегнете дискомфорта и дискомфорта, като замените процедурата с редовно бръснене. Освен това стресова ситуация и болезнени усещания могат да провокират повишаване на кръвното налягане при бременна жена, което представлява заплаха за раждането.

Колкото повече болка извиква избраният метод за обезкосмяване, толкова по-скоро той трябва да бъде изоставен. Тялото на бременна жена е изключително чувствително към болка и може да реагира остро на нея, дори ако жената вече е запозната с подобна процедура. Трябва да премахнете най-забележимите и нежелани косми (например над горната устна). Всичко останало може да се обръсне или епилира след раждането на бебето.

Ще трябва да откажете такива методи за премахване:

 1. Нежелателно е да се епилирате и епилирате с домашен епилатор. И двете процедури причиняват силна болка. Особено опасно е, ако една жена самостоятелно провежда процедурата. В допълнение, инструкциите за епилатора показват, че бременността е едно от противопоказанията за употребата му..
 2. Електролизата е ефектът от електрически разряд върху корена на косата. В резултат на това косменият фоликул умира завинаги. Електричеството се доставя чрез тънка стерилна игла, вкарана в космения канал до фоликула. Има много видове електролиза, но нито един от тях не може да се използва за бременни и кърмещи майки.

Предпазни мерки и съвети за бъдещи майки

Дали да се епилира или не, бременната жена решава. Добре е, ако тя се консултира с лекаря си, преди да посети салон за красота. Ако няма противопоказания и отрицателни фактори, трябва да вземете предвид някои моменти:

 • опитайте се да не използвате крем за депилация с аромати и багрила, за да не причинявате алергии отново. Кремът не може да се задържа дълго време върху тялото, в противен случай неговите активни компоненти ще се абсорбират в кръвта;
 • изберете безболезнен метод за отстраняване, тъй като хормонът на стреса, произведен по време на обработката, влияе неблагоприятно върху плода;
 • за да изключите възможното наличие на кожни проблеми, преди да отидете в салона за красота, трябва да се консултирате с дерматолог;
 • лазерна епилация и фотоепилация за бременни жени не се извършва в зоната на бикини и в областта на корема;
 • след процедурата третираните зони трябва да се избършат с аптечен водороден прекис - това значително ще забави растежа на бъдещите косми;
 • ако по време на бременност се появят косми върху която и да е част от тялото, тогава трябва да изчакате раждането. Тогава те ще изчезнат без външна намеса..

Без страх, без страх от бременност, можете да използвате само депилация. Останалите методи пораждат съмнения в борбата с нежеланата растителност. Тук бъдещата майка трябва сама да реши какво е по-важно - красотата и гладкостта на кожата или здравословното протичане на бременността.

Повече изпотяване за самообслужване:

Лазерна епилация по време на бременност: възможно ли е да се правят бременни жени и как епилацията влияе върху бъдещата бременност

Премахването на нежеланото окосмяване с помощта на лазер е толкова ефективно, че прави метода най-популярен и популярен. По време на периода на раждане на дете, жената все още иска да остане красива и добре поддържана, така че въпросът за възможността за използване на този метод е от значение. Когато планирате да прибягвате до лазерна епилация, първо е важно да проучите: допустима ли е лазерна епилация по време на бременност, какви са противопоказанията, възможните рискове.

Същността на процедурата

Лазерната епилация е ефектът от лазерната енергия върху косата. Меланинът, съдържащ се в космените фоликули, има способността да абсорбира светлинни вълни с определена дължина. Под въздействието на лазерно лъчение меланинът се абсорбира от светлинна енергия, в резултат на което косата се загрява и е напълно унищожена. След няколко седмици тя пада.

Ефектът е само върху космите в активния стадий на растеж, някои от тях са в латентно състояние. Поради тази причина са необходими няколко процедури за лазерна епилация на интервали от 3-6 седмици. Този подход ви позволява напълно да се отървете от нежеланата коса за дълъг период от време и дори завинаги..

За епилация се използват няколко вида лазери, различаващи се по дължина на вълната:

 • диод;
 • александрит;
 • алуминиев гранат;
 • дълго пулс.

Типът лазер се избира изключително от специалист след предварително определяне на типа кожа на пациента.

При по-дълга дължина на вълната мощността на пулса е по-силна и по-ефективна процедурата, но рискът от нежелани реакции - изгаряния, пигментация, оток е по-висок.

Могат ли бременните жени да правят лазерна епилация?

Мнението на лекарите за възможността за лазерна епилация по време на бременност се различава. Някои смятат, че е безопасно за майката и здравето на нероденото дете поради почти пълната липса на болка. Други казват, че е невъзможно да се предвиди ефектът от лазерното лъчение върху развиващия се плод..

Окончателното решение за лазерна епилация по време на бременност винаги е на жената. Към днешна дата няма проучвания, доказващи пълната безопасност на излагането на лазерно лъчение върху плода. Повечето козметици препоръчват да се отложи процедурата и да се прави в бъдеще, след раждането на бебето..

Причини, поради които не трябва да правите лазерна епилация за бременни жени

 • По време на бременност прагът на болката се понижава, така че дори незначителен ефект може да причини дискомфорт, дразнене и силна болка. Това е изключително нежелателно, тъй като може да предизвика повишаване на тонуса на матката, което води до преждевременни контракции и дори спонтанен аборт..
 • По време на процедурата има голяма вероятност от неблагоприятни ефекти - изгаряния, пигментация. Те могат да повлияят отрицателно на състоянието на майката и детето..
 • Хормоните на бременната жена се променят, което причинява повишен растеж на косата. В този случай лазерът няма да помогне за справяне с проблема..

Противопоказания

Повечето лекари са съгласни, че първият триместър на бременността е най-опасен и уязвим, поради което през този период е абсолютно противопоказано да се извършва лазерна епилация.

Други медицински противопоказания за лазерна епилация по време на бременност включват:

 • наличието на възпалителни процеси върху кожата, увреждане в зоната на предвиденото въздействие;
 • захарен диабет и всякакви други ендокринни патологии;
 • разширени вени, с които често се налага да се справят бъдещите майки;
 • херпесна инфекция в остър стадий;
 • злокачествени новообразувания;
 • голям брой рождени белези в местата на предполагаемо излагане;
 • психични разстройства;
 • наличието на алергични прояви по време на процедурата за лазерна епилация;
 • повишена телесна температура;
 • обостряне на хронични заболявания.

Не можете да правите депилация с повишен тонус на матката, заплахата от преждевременно прекъсване на бременността, с гестоза. Също така се препоръчва да се отложи процедурата, ако самата бъдеща майка не е сигурна в своята безопасност за здравето на бебето..

При какви условия и части на тялото е възможно да се приложи методът

През първия триместър (от 1 до 13 седмици) е забранена лазерната епилация. През този период се полагат всички жизненоважни органи на бебето. Също така в ранните етапи има висок риск от спонтанен аборт, поради което се препоръчва да се избягват всякакви рискове.

Ако една жена преди това е прибягнала до лазерна епилация, когато бременността настъпи в ранните етапи, тя също се препоръчва да отложи курса за известно време. За да запазите резултата, трябва внимателно да отрежете останалите груби косми, без да докосвате велуса. Не използвайте бръснач или скубете коса.

От втория триместър състоянието на тялото се стабилизира, рисковете и опасностите, характерни за ранните етапи, отстъпват. Процедурата през този период не е забранена.

Разрешено е прилагането на метода върху следните части на тялото:

 • на лицето;
 • в областта на подмишниците;
 • на ръце;
 • пеша.

В областта на корема, гърдите използването на лазер е забранено, тъй като не е напълно изяснено как такова облъчване влияе върху плода. Също така тези зони по време на бременност се характеризират с повишена пигментация, което увеличава вероятността от изгаряне..

За третия триместър (от 29 до 40 седмици) е характерно завършването на формирането на плода, той става по-голям и се движи по-малко. Премахване на нежелано окосмяване с лазер на по-късна дата не се препоръчва, всеки дискомфорт през този период може да провокира преждевременно раждане.

През третия триместър е възможно методът да се приложи в областта на лицето, подмишниците, краката, ръцете, но е по-добре да се даде предимство на други методи. Епилацията в зоната на бикините, гърдите и корема е недопустима.

Особености на подготовката за процедурата по време на бременност

Лазерната епилация по време на бременност е свързана с определени рискове, така че правилната подготовка за процедурата заема специално място. Тя приема следното:

 1. Първо трябва да се консултирате с гинеколог. Той ще предпише прегледи и тестове, които да помогнат за оценка на текущото състояние на жената, ще даде препоръки.
 2. Още веднъж внимателно обмислете защо е необходима такава процедура и може да си струва да я отложите за известно време.
 3. Консултирайте се с козметик, който ще определи вашия тип кожа, отговорете на всички ваши въпроси.
 4. Не слънчеви бани и не използвайте солариума преди сесии. Най-добре е да ги прекарате през есенно-зимния период..
 5. Седмица преди процедурата трябва да направите депилация с бръснач - дължината на космите за лазерно излагане трябва да бъде 1-3 мм.
 6. Кожата трябва да е чиста, да не се прилагат кремове или други козметични средства.

За да премине сесията без усложнения и негативни влияния върху бъдещата майка и дете, е важно да се придържате към всички препоръки. Трябва да се разбере, че хормоналните промени са характерни по време на бременност, поради което е трудно да се предвиди как лазерното лъчение ще повлияе на тялото.

Безопасни начини за депилация

По време на бременност специалистите препоръчват използването на по-безопасни методи за избавяне от нежеланата растителност..

Бръснач

През първия триместър бръсненето е най-добро. Този метод е безболезнен и най-безопасен за бебето. Единствените недостатъци са последващият бърз растеж на косата и появата на дразнене. Важно е да използвате само безопасни машини поради риск от увреждане на кожата. За да улесните плъзгането и да намалите дразненето, можете да използвате специални гелове за депилация. След процедурата се препоръчва кожата да се третира с антисептик, за да се намали рискът от инфекция в кръвта.

Крем за депилация

Кремовете за депилация се считат за безопасни. По своето действие те са подобни на машинни инструменти, само че няма риск от увреждане на кожата. Преди да използвате такива кремове, важно е първо да направите тест за алергична реакция..

Восък или шугаринг

През втория и третия триместър можете да прибегнете до премахване на нежелана растителност с восък, захарна паста. Съставите им са напълно естествени, така че не оказват негативно влияние върху плода. Такива техники трябва да се използват само ако преди това са били използвани преди бременността и кожата е свикнала с такива ефекти..

Не трябва да премахвате нежеланите косми в зоната на бикини със захарна паста, восък, епилатор. Тази област е най-чувствителна и болезнените усещания оказват негативно влияние върху бъдещата майка и съответно на детето. Посочените методи са подходящи за депилация на крака, подмишници, ръце, лице.

Да обобщим

Лазерната епилация ще ви позволи напълно и трайно да се отървете от нежеланото окосмяване, което прави техниката най-популярна. Мненията на лекарите за възможността за употребата му по време на бременност се различават, тъй като не е напълно изяснено как лазерното лъчение влияе на детето..

Предварително е важно да се консултирате със специалист, да проучите защо е забранено използването на метода за бременни жени, да се запознаете с всички възможни рискове и противопоказания.